شیراز یکی از بزرگترینشهرهای ایران و مرکز استان فارس میباشد که در جنوبغربی ایران قرار دارد. این شهر به داشتن هوای خوب و معتدل، معروف است. شیراز به«شهر شعر و گل» معروف است.
وجه تسمیه (نامگذاری) شیراز
وجه تسمیهی این نام، خیلی آشکار نیست؛ امّا گفته میشود نام«شیراز»، نخستین بار در لوح گلی عیلامی متعلق به ۴۰۰۰ سال پیش آورده شدهاست. این شهر در فارسی باستان، «شیرازیش» تلفّظ میشده است. همچنین نام«شیراز» در مهرهای رسمی ساسانیان،مکشوفه در شرق شیراز نیز بهچشم میخورد.
در کتیبههای میخی کشف شده در تخت جمشید نیز نام شیراز آورده شدهاست.
فرهنگ
شیراز به شهر شعر،باغ، گل و بلبل معروف است. باغ در فرهنگ ایرانیان، از جایگاه ویژهای برخوردار است و شیراز از قدیم به داشتن باغهای بسیار زیبا، مشهور بودهاست. امروزه بیشتر باغهای این شهر در شمالغربی شهر و در مناطق قصردشت، کشن(کوهشن)، چمران و معالیآباد واقع شدهاند. تعدادی از باغهای شیراز از لحاظ تاریخی، بسیار حایز اهمیّت هستند و به عنوان مراکز مهمّ توریستی بهشمار میآیند. از معروفترین این باغها، میتوان«باغ ارم،باغ عفیفآباد ،باغ دلگشا و باغ جهاننما» را نام برد.
شیراز نقش ویژهای در فرهنگ ایران دارد و شاعران بسیاری از این دیار برخاستهاند. از میان آنها،«سعدی و حافظ» شهرت جهانی دارند.
آرامگاه این دو شاعر بزرگ همواره پذیرای جهانگردان بسیاری از سراسر جهان است. از دیگر شاعران معروف شیرازی، میتوان به«اهلی شیرازی، شوریده شیرازی (شاعر روشندل شیرازی)، قاآنی شیرازی و وصال شیرازی» اشاره نمود.
دروازه قرآن
اقتصاد و صنایع
کشاورزی همواره بخش مهمّی از اقتصاد شیراز و حومهی آن بودهاست که دلیل آن، فراوانی آب در این منطقه نسبت به بیابانهای اطراف است. تولیدات کشاورزی این شهرستان عبارتاند از:«انگور، نارنج، خرمالو، ازگیل، شلیل، انار، برنج و گندم»
این شهر در تولید فرش نیز معروف است.
شیراز با دارا بودن کارخانجات الکترونیکی متعدّدی از جمله«صاایران، زیمنس وITMC» جزء بزرگترین مراکز صنایع مخابراتی و الکترونیک ایران، به شمار میآید.
صنایع مهمّ شیراز عبارتند از:«صنایع الکترونیک، پالایشگاه نفت، مجتمع پتروشیمی، کارخانه سیمان، صنایع لاستیکسازی و صنایع نسّاجی»
شیراز همچنین یکی از سه قطب صنایع دستی ایران است. از صنایع دستی شیراز میتوان به«خاتمسازی، معرقکاری، قالیبافی و منبّتکاری» اشاره کرد.
سوغات
سوغاتهای عمدهی شیراز،«خاتم، آبلیمو، آبغوره، بهار نارنج و مسقطی» میباشد.
معروفترین خوردنی شیراز،«فالودهی شیرازی»است.
آثار تاریخی شیراز:
حافظیّه،باغ دلگشا،باغ ارم،نارنجستان قوام، باغ عفیف آباد، باغ جهاننما، آرامگاه سعدی، ارگ کریمخان
آستانه، شاهچراغ، دروازهقرآن، بازار وکیل، مسجد وکیل، مسجد مشیر، مسجد جامع عتیق، مسجد نصیرالملک،مسجدنو، آرامگاه ابن سیبویه، حمام وکیل، آرامگاه خواجوی کرمانی، بقعهی هفتتنان، بقعهچهلتنان، موزهی پارس و عمارت کلاه فرنگی، ساعت گل، موزهی تاریخ طبیعی دانشگاه شیراز، آرامگاه باباکوهی، سرای مشیر، کلیسای ارامنه، خانهی زینت الملوک، بازار مشیر و بازار مسگرها
مشاهیر شیراز
ابنخفیف/ حافظ/ سعدی/ ملاصدرا/ سیبویه/ وصال شیرازی/ فرصت الدوله شیرازی/ شوریده شیرازی
باباکوهی/ محمّدنمازی/ اهلی شیرازی/ بیدل شیرازی/ قاآنی شیرازی/ عرفی شیرازی و قطبالدّین شیرازی