• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
پاسخ به شبهات (بازدید: 2421)
چهارشنبه 18/10/1392 - 22:14 -0 تشکر 679772
آیا الکل در مواد غذایی حرام است؟

در عالم خلقت هر چه هست پاک است و طاهر، جز یازده چیز که نجس هستند. این چند نجس محدود عبارتند از: 1ـ ادرار 2ـ مدفوع 3ـ منى 4ـ مردار 5ـ خون 6ـ سگ 7ـ خوك 8ـ كافر 9ـ مایع مست کننده 10ـ آبجو 11ـ عرق حیوان نجاست خوار.[1]
بنابر نظر مراجع معظم تقلید الکل به خودی خود پاک است؛ زیرا دلیلی بر نجاست آن وجود ندارد. این بزرگواران نه تنها در فصل مربوط به نجاسات، نام الکل را در زمره نجاسات نبرده اند بلکه برخی با فتوای صریح آن را پاک دانسته اند.   آنچه باید مورد دقت جدی قرار گیرد و در فتواها هم دیده می شود آن است که الکل وقتی از پاک بودن تبدیل به نجاست می شود که مست کننده شود یعنی تغییر و تحولی در آن ایجاد کنند که از یک «مایع غیر مست کننده» تبدیل به یک مایع «مست کننده» شود که اگر اینگونه شد نجس می شود و دیگر پاک نیست.
 
الکل نجس است یا پاک؟ آیا نوشیدن آن جایز (حلال) است یا نه؟
قبل از پاسخ به این دو پرسش لازم است تا فرق میان دو اصطلاح فقهی روشن شود فرقی که بی خبری از آن گاه سبب می شود تا اصل حکم درست فهمیده نشود و یا برداشت نادرستی از آن صورت پذیرد.
 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

چهارشنبه 18/10/1392 - 22:14 - 0 تشکر 679773

نجس و پاک

در عالم خلقت هر چه هست پاک است و طاهر، جز یازده چیز که نجس هستند. این چند نجس محدود عبارتند از: 1ـ ادرار 2ـ مدفوع 3ـ منى 4ـ مردار 5ـ خون 6ـ سگ 7ـ خوك 8ـ كافر 9ـ مایع مست کننده 10ـ آبجو 11ـ عرق حیوان نجاست خوار.[1]


این یازده مورد که خود نجس اند، با تماس همراه با خیسی، دیگر اشیاء را نیز نجس می کنند که در اصطلاح به آنها متنجس (نجس شده) گفته می شود.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

چهارشنبه 18/10/1392 - 22:14 - 0 تشکر 679774


حلال و حرام

حلال و حرام یا همان جایز و ممنوع، حکم کارهایی است که افراد انجام می دهند که یا جایز است یا ممنوع.[2] وقتی گفته می شود خوردن یا آشامیدن فلان چیز حرام است یعنی خداوند خوردن یا آشامیدن آن را در قرآن و یا از طریق پیشوایان معصوم (روایات) و یا عقل سلیم، ممنوع اعلام کرده است.


بنابراین ما یک نجاست و پاکی داریم و یک حلال و حرام که این دو عنوان با یکدیگر متفاوتند. مثالهای زیر فرق این دو را بیشتر نمایان می کند:


آب پاک است و نوشیدن آن حلال. ادرار گوسفند پاک است ولی نوشیدن آن حرام. شربت آغشته به خون انسان نجس است و نوشیدن آن حرام. نوشیدن همین شربت نجس برای کسی که ناچار به نوشیدن آن می باشد حلال است؛ مانند کسی که از تشنگی در آستانه مرگ است و نوشیدنی ایی جز همین مایع نجس ندارد.


آنچه باید مورد دقت جدی قرار گیرد و در فتواهای یاد شده هم دیده می شود آن است که الکل وقتی از پاک بودن تبدیل به نجاست می شود که مست کننده شود یعنی تغییر و تحولی در آن ایجاد کنند که از یک «مایع غیر مست کننده» تبدیل به یک مایع «مست کننده» شود که اگر اینگونه شد نجس می شود و دیگر پاک نیست

پس باید فرق گذاشت بین حلال و حرام بودن یک کار و نجس و پاک بودن یک چیز.


نجاست و پاکی الکل و حرام یا حلال بودن نوشیدن آن بعد از این مقدمه به سراغ موضوع الکل رفته و آن را از نظر نجاست و پاکی و نیز حلال یا حرام بودن نوشیدن آن بررسی می کنیم.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

چهارشنبه 18/10/1392 - 22:15 - 0 تشکر 679776


الکل پاک است یا نجس؟ بنابر نظر مراجع معظم تقلید الکل به خودی خود پاک است؛ زیرا دلیلی بر نجاست آن وجود ندارد. این بزرگواران نه تنها در فصل مربوط به نجاسات، نام الکل را در زمره نجاسات نبرده اند برخی با فتوای صریح آن را پاک دانسته اند؛ به فتواهای زیر توجه کنید:


حضرت آیة الله سیستانی (دام ظله): الکل کلاً پاک است.[3]


مقام معظم رهبری (دام ظله): الكل‌هایى كه معلوم نیست در اصل از اقسام مایعات مست كننده باشند، محكوم به طهارت هستند.[4]



آیة الله فاضل لنکرانی(ره): در پاسخ به این سوال که الکل نجس است یا نه؟ می نویسد: حق این است که نجس بودن آن بستگی به مُسکر بودن آن دارد [اگر مست کننده بود نجس و اگر نبود، پاک است]. کارشناسان می گویند مست کنندگی الکل ثابت نشده است [بنابراین الکل پاک است].



آنچه باید مورد دقت جدی قرار گیرد و در فتواهای یاد شده هم دیده می شود آن است که الکل وقتی از پاک بودن تبدیل به نجاست می شود که مست کننده شود یعنی تغییر و تحولی در آن ایجاد کنند که از یک «مایع غیر مست کننده» تبدیل به یک مایع «مست کننده» شود که اگر اینگونه شد نجس می شود و دیگر پاک نیست.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

چهارشنبه 18/10/1392 - 22:16 - 0 تشکر 679778


خوردن یا آشامیدن الکل حلال است یا حرام؟

همانگونه که از آیة الله فاضل لنکرانی (ره) به نقل از کارشناسان نقل شد الکل به خودی خود ماده ای است سمّی؛ بنابراین چون سمی است و برای بدن مضر؛ خوردن یا آشامیدن آن به هر مقدار که برای سلامتی انسان مضر باشد حرام خواهد بود.


حضرت امام(ره) می نویسد: خوردن و آشامیدن هر چیزى كه به بدن ضرر مى‌رساند حرام است؛ ‌چه باعث مرگ شود؛ مانند آشامیدن سمهاى كشنده و ... چه موجب بد حالی یا از كار افتادن بعضى از حس هاى ظاهرى یا باطنى یا موجب فقدان بعضى از قوای انسان شود.[5] و نیز فرقی نمی کند که این ضرر قطعی باشد یا احتمالی (احتمالی که عقلا به آن اعتنا می کنند) و باز فرقی نمی کند که وقوع ضرر فوری باشد یا بعد از مدتی.[6]


بنابراین نوشیدن الکل که بنا بر نظر کارشناسان ماده ایست سمی اگر به مقداری باشد که احتمال مُضر بودن آن برای بدن وجود داشته باشد حرام خواهد بود.


از اینجا روشن می شود که چرا بعضی از مراجع معظم تقلید با اینکه گفته می شود در برخی از نوشیدنی ها مقدار کمی الکل وجود دارد که نه مضر است و نه مست کننده؛ حکم به پاکی و حلال بودن نوشیدن آنها می‌کنند.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

چهارشنبه 18/10/1392 - 22:16 - 0 تشکر 679779

به پرسش و پاسخ های زیر توجه کنید:


سوال از حضرت آیة الله مکارم شیرازی (دام ظله):


ماء الشعیرهایی که در یک لیتر، 5 تا 8 درصد الکل دارند؛ به هیچ وجه مستی نمی آورد و عقل را ضایع نمی کند و بی تعادلی و تغییر حالت در انسان ایجاد نمی کند. آیا مصرف این نوع نوشیدنی هم که حکم خمر به آن تلقی نمی شود نیز حرام است؟


پاسخ ایشان: الکل به طور کم در بسیاری از مواد غذایی ممکن است موجود باشد ولی مادامی که به طور طبیعی مست کننده نباشد و یا زیان آن اثبات نگردد حکم تحریم بر آن جاری نمی شود و اثبات این موضوع بر عهده ی کارشناسان غذایی است.


حلال و حرام یا همان جایز و ممنوع، حکم کارهایی است که افراد انجام می دهند که یا جایز است یا ممنوع. وقتی گفته می شود خوردن یا آشامیدن فلان چیز حرام است یعنی خداوند خوردن یا آشامیدن آن را در قرآن و یا از طریق پیشوایان معصوم (روایات) و یا عقل سلیم، ممنوع اعلام کرده است


سوال از حضرت آیة الله سیستانی (دام ظله):

در بعضی از مواد غذایی مثل شیرینی، مقدار کمی الکل به کار رفته که نقش فراوری دارد و سُکرآور[: مست کننده] نیست آیا می توان استفاده کرد؟

پاسخ ایشان: جایز است.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

چهارشنبه 18/10/1392 - 22:16 - 0 تشکر 679780


از آنچه بیان شدن این نتایج به دست می آید:

1ـ الکل مایع (چه صنعتی؛ چه طبی) به خودی خود، نجس نیست. بنابراین تماس آن با بدن یا لباس، باعث نجس شدن آنها نمی شود.


2ـ الکل مایع (چه صنعتی؛ چه طبی) به خودی خود، ماده ای سمی است. بنابراین نوشیدن آن به هر مقدار که برای بدن مضر باشد ممنوع (حرام) است؛ اما اگر به تشخیص کارشناسان مقداری باشد که ضرری (حتی احتمالی) را متوجه انسان نکند نوشیدن آن اشکالی ندارد.


3ـ اگر این مایعِ سمی اما پاک (الکل) به روشی، تبدیل به یک مایع مست کننده شود، نجس می شود و نوشیدن آن حرام؛ زیرا در احکام آمده است که خوردن و آشامیدن چیز نجس، حرام است.[7]


5. الکلی که تبدیل به مایع مست کننده شد گذشته از آن که خود، نجس است و نوشیدن آن حرام؛ اگر با چیز دیگری برخورد کند و یا مخلوط شود آن را هم نجس می کند. حال اگر آن چیز، خوردنی و یا نوشیدنی باشد چون با آغشته شدن به مایع مست کننده نجس شده است؛ خوردن یا نوشیدن آن نیز ممنوع (حرام) خواهد بود.

منبع: تبیان

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.