به نام خدا
سلام.
امیدوارم روزها و شب های خوشی رو سپری کنید.
آنچه که باعث ایجاد این بحث شد، مسئله ی دوری ماها از کتابه. چیزی که خیلی ذهن ما رو درگیر خودش کرده. وقتی به سخنان بزرگان کشور مراجعه می کنیم، می بینیم که به مقوله ی کتاب خوانی تاکید زیادی داشتند و دارند، و فکر می کنم لازم به گفتن نباشه که یکی از نشانه های فرهیختگی و فهم انسان ها، میزان انس و الفتیه که با کتاب دارند. و این رو میشه به کشور هم تعمیم داد؛ که میزان فرهیختگی جامعه کتاب خوانی ست.
اهمیت همین موضوع باعث شد تا به جرقه ای که به ذهن زده شد بیشتر اهمیت بدیم و چاره جویی کنیم.
امروزه استفاده از اینترنت و رسانه های تصویری و ارتباطی به سن و سال و سطح مالی افراد خانواده ارتباط آن چنانی ندارد. همگی از موبایل و تبلت و کامپیوتر و اینترنت و اصلاً همین تلویزیون بیست شبکه ای استفاده می کنیم، غافل از اینکه در کنار مزایا و فوایدشون چه تاثیری رو زندگی مون می ذارن.
نوع ِ این رسانه ها، طوریه که لقمه های آماده ای رو به خورد ِ مغزمون میده، و اون جنبه از مغز ما که باید پردازش کنه و درگیر بشه، کمتر وارد ماجرا میشه. با چشممون خیلی چیزها رو می بینیم ، با گوشمون می شنویم، در حالی که همین ها اگر به صورت سطوری قرار بود دربیاد، شاید فراتر و زیباتر از این در ذهنمون تصویر می شد.
نمی شه به تکنولوژی جدید خرده گرفت، چون از این طریق خیلی از مسایل برای ما راحت تر روشن شده و کارها سرعت بیشتری گرفته، اما نمیشه منکر این قضیه شد که همین تکنولوژی باعث دوری ما از کتاب خواندن شده!
بله درسته، تکنولوژی می تونه یکی از علت های اصلی ِ این دوری از کتاب و کتاب نخواندن باشه! اگر دقت کنیم متوجه تفاوت عمیق جنس این ها-جناب تکنولوژی و سرکار کتاب- می شویم. حین مطالعه ی کتاب، خط ها و سیاهه ها رو با چشم به مغزمون می رسونیم و بعد تحلیل و پردازش می کنیم، می فهمیم و درک می کنیم، شاید با خوندن یک جمله ، هرکس چند تصور از اون به ذهنش برسه (که می تونه از یک جنبه نقص و از جنبه ی دیگه مزیت باشه). از این جهت که درصورت کامل و جامع نبودن این سطور مقصود درست به خواننده داده نمیشه می تونه نقص باشه اما از جهت دیگه، چون باعث فعالیت مغز میشه و اون رو از رکود درمیاره میتونه مورد توجه باشه.
حالا میشه بهتر درک کرد چرا این روزها از شبکه های تلویزیونی و برنامه های تکراریشون خسته میشیم، چرا توی اینترنت نمی تونیم به اون چیزی که راضیم کنه برسیم، چرا با کتاب نمی تونیم انس بگیریم و به جای اینکه از هر فرصتی برای بازی رایانه ای لذت ببریم! چرا هر لحظه کتابی در دستمون نیست!؟ چون کم کم داریم با چیزی انس می گیریم که از جنس کتاب نیست.
کتاب خوندن فرصت بیشتری برای فکر کردن به ما میده، تا تماشای فیلم و تصویر. و چون ما نیاز داریم که فکر کنیم، به خاطر این بازی جدید رسانه ، نه به فکر کردن می رسیم نه از بازی های تکنولوژی لذت می بریم!
هدفم نفی تکنولوژی نیست، اما خواستم بیشتر فکر کنیم برای استفاده صحیح از ابزار جدید.
مطالبی که امروزه در رسانه های تصویری به خورد ما داده میشه، مطالب آماده ایه که اگه جنبه ی سرگرمی نداشته باشه، خودشون از کتاب ها گرفته شدند و ما به جای استفاده از منبع عظیم(کتاب) به این خرده ها رضایت می دیم!
خلاصه اینکه ببینیم باید چه کار کرد؟! حذف کتاب از زندگی مساویه با پرداخت هزینه های هنگفت! خب، طبیعیه که آدم با دوری از فرهنگ و علم و دانش باید ضرر هم بکنه!
متشکر از همراهی
با نظرتان ما رو هم یاری کنید برای حل مسئله ی کتاب نخوانی!