رباتهای نوازنده
ربات نوازنده فلوت كه سال گذشته از سوی دانشگاه Weseda در ژاپن رونمایی شد، با ربات نوازنده دیگری كه ساكسیفون مینوازد، قطعهای از یك موسیقی كلاسیك را خواهند نواخت. هدف محققان از انجام این پروژه، طراحی رباتی است كه بتواند به اشارههای دیداری و شنیداری عكسالعمل نشان دهد.
پژوهشگران ژاپنی میخواهند رباتی بسازند تا قادر به نواختن سازهای مختلف باشد و بتواند با نوازندههای اركستر در یك كنسرت همراهی كند.
ربات فلوتزن، اواسط سال 2008 پس از این كه پروفسور تاكانیشی سالها وقت برای تكمیل آن صرف كرد، پردهبرداری شد.
برای ساخت ربات ساكسیفوننواز، زمان كمتری صرف شده، اما از نظر ظاهری نسبت به ربات فلوتزن شباهت كمتری به نوع نواختن انسان دارد.
پروفسور تاكانیشی معتقد است كه ارتقای ربات ساكسیفوننواز، سادهتر و راحتتر است، چرا كه تولید صدا و آهنگ در این ساز بادی به مراتب آسانتر از صداسازی به وسیله فلوت است.
ربات فلوتزن ریه و سیلندرهای آكریلیك به جای شش دارد و دارای مكانیسم ویبراتو (لرزش)، دهان مصنوعی، گونه و زبان است كه از یك پلاستیك قابل ارتجاع بر اثر حرارت به نام septon ساخته شده است. بازوها و دستهای این ربات متحرك بوده و انگشتانش باز و بسته میشود.
ساخت رباتی كه بتواند ملودیهای مختلف را بنوازد، كاری شگفتآور است و روند كندی دارد، چرا كه باید همه چیز را به ربات آموخت.
پژوهشگران ابتدا با بهرهگیری از تجارب موسیقیدانها، آهنگهای فلوت را به صورت نت درآوردند،سپس به كمك رایانه ربات آنها را تبدیل به فرمولهای ریاضی كردند.
زمانی كه محققان موفق شدند صداهایی را توسط ربات ایجاد كنند، براساس این صداها پارامترهای كنترلی لبها، زبان، شش و انگشتان ربات را تنظیم كردند.
این ربات به وسیله دوربینهای CCD به كار رفته در چشمش، حركات ربات دیگر را میبیند و بازخورد شنیداری را به وسیله میكروفونهای استریو دریافت میكند.
ربات فلوتزن قادر است كه فایلهای ذخیره شده روی رایانهاش را كه حاوی نتهای موسیقی و اطلاعات صوتی است، به پارامترهای كنترلی اعضایش ترجمه و آهنگ را دوبارهسازی كند.
در یك آزمایش، رباتی فلوتزن به طرز موفقیتآمیزی به اشارههای دیداری و شنیداری یك نوازنده ساكسیفون عكسالعمل نشان داد.
هدف نهایی محققان ژاپنی از این طرح، ایجاد یك گروه اركستر كاملا رباتیك است.