• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
دانش و فن آوری (بازدید: 3578)
شنبه 16/1/1393 - 21:17 -0 تشکر 688275
همراه با دلبر و کوشکی



مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست:

احداث مرکز تکثیر و پرورش یوزپلنگ آسیایی در شرایط اسارت در دستور کار سازمان قرار دارد و
بعد از آماده سازی این مرکز، «دلبر» و «کوشکی» به پارک پردیسان منتقل می شوند.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

شنبه 16/1/1393 - 22:12 - 0 تشکر 688279

قبل از اینکه در مورد «دلبر» و «کوشکی» براتون بگم
شاید جالب باشه که بدونید اصلا واژه «یوزپلنگ» یعنی چی؟
این بحث رو دنبال کنید تا هم با این واژه آشنا بشید و هم
یوزپلنگ های ایرانی رو بیشتر بشناسید.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

شنبه 16/1/1393 - 22:15 - 0 تشکر 688281

یوزپلنگ به چه معناست آیا؟

همانگونه که مشخص است، یوزپلنگ ترکیبی از دو کلمه یوز و پلنگ است. یوز در فارسی، بن مضارع یوزیدن است و  فعل یوزیدن به معنای “جستن، جهیدن، جستجو و طلب کردن” می باشد و یوز را به جهت “جستجوی شکار” به این نام می خوانند. به عبارت دیگر یوز یعنی جوینده، طلب کننده و شکار کننده. از آنجا که از سگهای شکاری هم برای دنبال کردن و گرفتن شکار استفاده می شده، به آنها هم یوز گفته می شده است. با توجه به تعاریف فوق، بدیهی است که یوزپلنگ به معنای پلنگی است که به دنبال شکار می گردد و به اصطلاح با یوزیدن آنرا می گیرد. شاید بتوان گفت که در گذشته برخی بر این باور بودند که یوزپلنگ نوعی پلنگ است و عنوان “پلنگ شکاری” نیز دلیل دیگری بر این مدعا است. البته، برخی یوزپلنگ را نوعی یوز می دانستند که پدر یا مادر آن پلنگ باشد و به همین ترتیب، یوزشیر یعنی یوزی که یکی از والدینش شیر بوده است. بعلاوه، واژه دیگری بنام “هَوْبَر” در گذشته وجود داشته که آنهم به معنای یوز و توله یوز بوده، ولی به نظر می رسد که این کلمه امروزه منسوخ شده است.  با مراجعه به اشعار و متون قدیمی ایرانی، می توان دریافت که در گذشته این جانور با نام یوز شناخته و کمتر به آن یوزپلنگ گفته می شد.

سابقه استفاده از یوزپلنگ در شکار و همراهی آن با انسان، به بیش از ۵۰۰۰ سال پیش برمی گردد که در آن زمان سومریان این جانوران را تربیت کرده و برای شکار  با خود همراه می ساختند. اروپائیان نیز سابقه ای نسبتا طولانی در آشنایی با این جانور و استفاده از آن برای شکارهای خود دارند، ولی این بس مایه تعجب است که به رغم این آشنایی طولانی مدت، لینه، طبیعیدان بزرگ سوئدی در کتاب ارزشمند خود Systema naturae ، که در سال ۱۷۵۸ منتشر گردید و در آن جانوران بسیاری را رده بندی کرده بود، نامی از یوزپلنگ نبرده است. در سال ۱۷۷۶،شرِبِر Schreber، جانورشناس آلمانی بود که این جانور را با نام علمی Felis jubatus طبقه بندی نمود. ولی طبیعیدانان متوجه شدند که یوزپلنگ از جهات بسیاری با سایر گربه ها تفاوت دارد و سرانجام، جوشوا بروکس Joshua Brookes که صاحب یک موزه جانورشناسی و آناتومی در لندن بود، نام جنس یوزپلنگ رادر سال ۱۸۲۸ به Acinonyx تغییر داد.


منبع: http://cheetahday.com/

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

شنبه 16/1/1393 - 22:18 - 0 تشکر 688282



دلبر را بهتر بشناسیم:

دلبر نام یک توله یوز ماده می باشد که توسط سگهای گله یک چوپان افغانی در بهار سال ۱۳۹۰ در منطقه توران به دام افتاد. پس از به دام افتادن توله یوز چوپان افغانی تصمیم به نگهداری از آن می گیرد. پس از مدتی چوپان دیگری به نام علی، زمانی که مشغول چرای گله خود بوده متوجه حیوان عجیبی در بین گله چوپان افغانی می‌شود. علی پس از مشاهده دقیقتر متوجه می شود که حیوان عجیب یک یوزپلنگ است. علی پس از متقاعد نمودن چوپان افغانی توله یوز را گرفته و به منزل خود می آورد. خوشبختانه منزل علی در نزدیکی پاسگاه محیط بانی تجور بوده و بلافاصله محیط بانان را از این موضوع مطلع نموده و توله یوز را به محیط بانان تحویل می دهد. در حال حاضر دلبر در پارک ملی توران در محیط فنس کشی شده که تردد و بازدید کننده در آن کم است، نگهداری می شود. توله یوزها شکار کردن را بوسیله مادرشان در سن یک سالگی آموزش می بینند. متاسفانه به دلیل سن کم دلبر و عدم توانایی در شکار، همچنین عدم موفقیت در پیدا نمودن مادر دلبر، رها سازی این توله یوز امکان پذیر نبود و منجر به مرگ زود هنگام او می شد. دلبر در حال حاضر با خرگوش زنده و گوشت گوسفند تغذیه می شود.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

شنبه 16/1/1393 - 22:23 - 0 تشکر 688283



کوشکی را هم بشناسیم:

كوشكی نام یوزپلنگ نری است كه در سال 1386 كه توله چند ماهه بود توسط یكی از علاقمندان به حیات وحش به سازمان حفاظت محیط زیست تحویل داده شد. پس از چند ماه نگهداری در پارك طبیعت پردیسان، به محوطه ای دوازده هكتاری واقع در پناهگاه حیات وحش میاندشت كه در نزدیكی زیستگاه اصلی او بود منتقل و در آنجا به زندگی در اسارت ادامه می دهد. گروههای مختلفی از اقشار مختلف مردم از جمله دانشجویان، دوستداران حیات وحش، اهالی ساكن روستاها و شهرهای اطراف، مسئولین و كارشناسان ایرانی و خارجی برای مشاهده یوز آسیایی كه فقط در ایران باقیمانده است، به پناهگاه حیات وحش میاندشت مراجعه  می نمایند و از آن عكس و فیلم تهیه می كنند.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

چهارشنبه 20/1/1393 - 8:35 - 0 تشکر 688388

چه جالب
حالا به هایی که از این دو تا یوز ایرانیو افغانی متولد می شن، تابعیت کجا رو دارن؟ ایران یا افغانستان؟

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

سه شنبه 9/2/1393 - 23:49 - 0 تشکر 688951

nayyeri1982 گفته است :
[quote=nayyeri1982;434716;688388]چه جالب
حالا به هایی که از این دو تا یوز ایرانیو افغانی متولد می شن، تابعیت کجا رو دارن؟ ایران یا افغانستان؟

درسته که چوپون افغانی بوده ولی تو منطقه توران حضور داشته ها
یعنی عملا هر دوشون ایرانی ان

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.