تولید تاکسول و قارچکش بیولوژیک توسط محققان کشور
محققان کشور موفق به تولید تاکسول با منشا میکروبی و قارچکش بیولوژیک شدند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه چهارمحال و بختیاری، دکتر اسماعیل اسدی، رییس دانشگاه شهرکرد در مراسم رونمایی از این دو محصول، با بیان اینکه متخصصان و کارشناسان یکی از مهمترین منابع موجود در کشور هستند که میتوانند تغییرات بسزایی در ابعاد مختلف جامعه بگذارند، گفت: نیروهای متخصص و کارشناسان با کند و کاو و پژوهش میتوانند موجب باز شدن دریچههای روشنی از زندگی بهتر روبروی مردم جامعه شود.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب علیرغم همه فشارها، تحریمها و سیاهنماییها چه از داخل و چه از خارج کشور، زمینه فعالیت بهتر این اشخاص به وجود آمده است.
اسدی به قوانین پنج ساله توسعه گذشته کشور اشاره کرد و گفت: طبق این قوانین مقرر شد سه درصد از درآمد ناخالص کشور در بخش پژوهش هزینه شود ولی به دلیل مشکلات و موانع به وجود آمده کمتر از یک درصد درآمد ناخالص ملی به این امر اختصاص داده شد این در حالی است که در بعضی کشورها این میزان به 12 درصد درآمد ناخالص ملی میرسد.
وی تصریح کرد: علیرغم وجود مشکلات و موانع، آمار و ارقام حکایت از توانمندی و ظرفیت بالای متخصصان و پژوهشگران کشور در بخشهای نرم افزاری و سخت افزاری دارد که امید بخش روزهای خوش برای جامعه علمی کشور است.
به گفته وی، طبق آمار پایگاههای معتبر جهانی سال 2012 بالغ بر سه هزار و 714 مقاله توسط پژوهشگران کشورمان در نشریات معتبر جهانی به ثبت رسیده، با این وجود رتبه کشور در تولید علم، شانزدهم جهان است که با توجه به همه این نارساییها و مشکلات رتبه بسیار قابل توجهی است.
اسدی افزود: طبق برآورد پایگاههای معتبر جهانی، کشورمان در فناوری نانو رتبه هشتم جهان، در انرژیهای نو رتبه دوازدهم جهان، در فناوری اطلاعات رتبه سیزدهم جهان، علوم مربوط به آب رتبه چهاردهم جهان، سلولهای بنیادی رتبه هجدهم جهان، میکروالکترونیک رتبه بیستم جهان و علوم بیوتکنولوژی و زیست فنآوری رتبه سی و دوم جهان را در دست دارد.
وی تلاش محققان دانشگاه شهرکرد و بالاخص تولیدکنندگان دو محصول جدید را گامی بلند در ارتقای هر چه کیفیتر سطح علمی دانشگاه دانست و از دست اندرکاران این پژوهشها تقدیر کرد.
عضو هیات علمی گروه ژنتیک دانشگاه شهرکرد و مخترع این دو محصول نیز در این مراسم یک از محورهای توسعه برتر هر کشور را پیشرفت در علوم و تکنولوژی برتر دانست و گفت: رقم 32 برای کشور ما در حوزه علوم بیوتکنولوژی و زیست فنآوری در جهان بیانگر آینده روشن در این زمینه است.
دکتر محسن مبینی با اشاره به گستردگی علم میکروب شناسی گفت: بیوتکنولوژی با دید میکروبی میتواند یک زمینه تحقیقاتی بسیار توانمند در هر کشور ایجاد کند.
وی با اشاره به مراحل و کم و کیف تولید قارچکش بیولوژیک گفت: این قارچ کش نتیجه یک سال تحقیقات متخصصان مرکز رشد دانشگاه شهرکرد است که در مراحل و شرایط گوناگون آزمایش شده و به نتیجه رسیده است.
وی افزود: با توجه به خسارات شدیدی که قارچها در کشاورزی ایجاد میکنند، تنوع بسیار بالای آنها و اینکه در تمام مراحل تولید گیاه از جمله کاشت، برداشت و مصرف قابلیت رشد دارند، بر آن شدیم تا با تولید این قارچ کش بتوانیم کمک موثری در کاهش آسیبهای محصولات کشاورزی کنیم.
دکتر مبینی با بیان اینکه مصرف و واردات سموم قارچکش در کشور بسیار بالاست، خاطرنشان کرد: بنا به آمار جهادکشاورزی سالانه حدود چند میلیون لیتر قارچکشهای شیمیایی وارد کشور میشود که تولید این قارچکش نه تنها موجب جلوگیری از خروج ارز از کشور میشود بلکه با توجه به بیولوژیکی بودن آن، اثرات استفاده از قارچکشهای شیمیایی را نیز کاهش میدهد.
وی همچنین به تاکسول با منشا میکروبی به عنوان یکی دیگر از اختراعات خود اشاره کرد و گفت: تاکسول مادهای است که برای ساخت دارو برای بیماران سرطانی مورد استفاده قرار می گیرد و تاکنون با زمینه گیاهی تولید می شده است.
وی میزان تولید تاکسول از گیاه را بسیار کم دانست و گفت: برای تولید دارو برای بهبود یک بیمار سرطانی احتیاج به یک جنگل گیاه سرخ برگ است که ما توانستیم با تولید این محصول با زمینه میکروبی نه تنها میزان تولید آن را افزایش دهیم بلکه در حفظ منابع طبیعی و محیط زیست نیز قدم برداریم.
دکتر مبینی با بیان اینکه هر دو محصول اختراع شده گواهی ثبت اختراع دریافت کردهاند گفت: مرکز رشد دانشگاه شهرکرد و مسوولان دانشگاه در کمک برای دستیابی به این موفقیتها نقش بسزایی داشتهاند.