صداقت در خانواده ،بازتاب آن در رفتار اجتماعی:
بچه ها دوست دارند همانطور که خود می توانند به بزرگتر ها اعتماد کنند،والدینشان هم به آنها اعتماد کنند.
تصوری که از خود داریم نقش مهمی در آنچه می شویم دارد.
نقش خانواده در رفتارهای غیر اجتماعی و ضد اجتماعی:
کودکی که نتواند زندگی خود را تحمل کند و صدای اعتراضش زا بلند کند و هر آنچه رامی خواهد یا نمی خواهد بر زبان آورد و پاسخ مناسب ومهرآمیز دریافت کند برای تخلیه روانی به آزارو اذیت شخص آزاردهنده می پردازد وترس و مخفی کاری و ویرانگری به اموال وافراد جامعه صدمه خواهد زد.
تعادل عاطفی زمانی در یک فرد میسر است که میزان تنفر و خشم و اعتراض از میزان محبت هماهنگی و رضایت کمتر باشد
هیچ خانواده ای از همه نظر بهترین نخواهد بود.
ضعفهای انسان گناه نیست و غیر قابل جبران هم نیست.
خانواده چون مجموعه ای انسانی است دائماً در حال تغییراست.
باید نهایت کوشش خود رابکار بریم تا امنیت وآرامش و عشق را به خانه های خود بیاوریم.
عالی مرحله تفاه و سازگاری، آگاهی افراد از نیازهای یکدیگر وکوشش برای رفع این نیازهاست. اثرات مثبت این گونه تفاهم در کاهش بیماری های روانی و کمبودها وعقده ها ثابت شده است.
لطفا روشی به من یاد بدهید تا به رشد اجتماعی برسم (طبق تعاریف ذیل):
یعنی به سطحی از مهارت در روابط اجتماعی دست یافته باشیم تا بتوانیم با مردم راحت زندگی کنیم وسازگاری داشته باشیم.
رشد اجتماعی در پیشرفت های آینده نقش دارد.
هرچه قدر که انسان بیشتر می آموزد و تجربه های بیشتر می آموزد به این واقعیت پی می برد که از راه مبادله عواطف و احترام با دیگرا ن است که رضایت بوجود می آید و روز به روز بیشتر یقین می کند که احساس مفید بودن و خوشبختی او به میزان رشد اجتماعی اش بستگی دارد.
برای بیشتر مردم رشد اجتماعی، کم کم ، در طول زندگی، به طور طبیعی و در برخورد با تجربه ها حاصل می شود(پختگی یا کمال).
چون انسان موجودی اجتماعی است و ادامه زندگی به صورت انفرادی برای او غیر ممکن است.
این که انسان کدام شیوه را در کدام موقعیت به کار می برد بستگی به میزان رشد اجتماعی او دارد.
رفتار اجتماعی مناسب و درست، به صورت طبیعی حاصل نمی گردد و باید مانند هر مهارت دیگر آموخته شود وتمرین وتکرار گردد وبوسیله افراد با تجربه تصحیح شود.
موفقیت در این روند به کوشش و خواست خود انسان بستگی دارد.
اگر انسان زفتار خود را تجزیه و تحلیل کند می بیند که بیشتر موارد فعالیت های او با این هدف است که تصویب وتائید دیگران را به دست آورد.
تعادل عاطفی انسان که موجب سازگاری اجتماعی ونتیجتاً پیشرفت و موفقیت او می شود وابسته به این است که دیگران فکر می کنند ما چگونه آدمی هستیم.
شاخص های رشد اجتماعی:
1- استقلال: توانایی انجام کارها بدون کمک گرفتن از دیگران
2- حد استقلال: در مسائل مهم شخصاً و بدون داشتن اطلاعات کافی اقدام به تصمیم گیری نکردن.
3- پذیرش مسئولیت: انسان رشد یافته اجتماعی حتی اگر به آسانی بتواند از انجام کارها سرباز زند،باز هم چنین کاری نخواهد کرد؛ چون می داند اگر از زیر بار مسئولیت شانه خالی کند دیگری باید بجای او انجام وظیفه کند.
4- آینده نگری:تصمیم امروز بر زندگی فردا ها و آینده ما تاثیر دارد.
5- میانه روی: (مشخصه اصلی بلوغ اجتماعی): یعنی حتی اگر برای او ممکن باشد ساعات خود را به تفریح بگذراند، این کار را نمی کند. تا به وظایف اصلی و تجدید قوا و تمدد اعصاب خود کمک کند.
کسانی که شخصیت محکم و استوار دارند در صورت شکست دوباره ودوباره فعالیت را از سر میگیرند.
کسانی که از پذیرش مسئولیت فرار می کنند، مبادا شکست بخورند در چنین شرایطی درمانده می شوند وبا پذیرش شکسنت بیشتر به ورطه ناامیدی فرو می روند.
مشکلات جزء زندگی یا بهتر بگوئیم ذات زندگی است.
بهترین شیوه برای گذشتن از موانع یا پریدن از روی آنها یا ایجاد فضای شوخی و روح بذله گویی است.
6- شوخی وبذله گویی:
لطفا روشی به من یاد بدهید تا درموقعیت های یا مکان های خنده آور که باید مثل دیگران بخندم وموقعیت راجدی نگیرم این کار را انجام بدهم. (مسائل از این قبیل آنقدر ماندگار نیستند که ما را وادار کنند تا خیلی جدی با آنها برخورد کنیم. زیرا امروز که بگذرد، فردا فراموش می شود. و همه آن را از یاد می برند.)(خندیدن به اشتباهات دیگران آسان است اما خندیدن به اشتباه خود اندکی دشوار است.)(اگر در مواقعی که ضعف ها و شکست هایمان حتی در مواقعی که تا حدودی موجب تحقیر ما می شوند با روحیه شاد و آسان گیر برخورد کنیم وقضیه را کمی با شوخی توام کنیم بعد ها نسبت به این شکست ها و ضعف ها حساس نخواهیم شد.)(بیشتر موقعیت های نامطبوع و ناراحت کننده زندگی با روح شوخی و بذله گویی می توانند به موقعیت های قابل تحمل تبدیل شوند.)
لطفا روشی به من یاد بدهید تا موجودی اجتماعی باشم: (طبق تعاریف ذیل):
انسان کامل وبالغ در طول سالهایی که پشت سر می گذارد، کم کم به این تیجه می رسد که چاره ای نیست جز آن که رضایتش را در زندگی با همان مردمی که در اطرافش هستند ودر همان محیطی که زندگی می کند جستجو کند.(یک فرد نمی تواند شخصاً مسئول هر کس در مورد هر چیز باشد.)(نباید گذاشت تا دیگران انسان را در موقعیت هایی قرار دهند که ناچار زحمت اضافی تحمل کند)( افراط وتفریط نشانه نابسامانی روانی وضعف رشد اجتماعی است.)
لطفا روشی به من یاد بدهید تا سازگاری با دیگران داشته باشم (طبق تعاریف ذیل):
انسان دارای رشد اجتماعی، می داند که هر چه روابط سالمتر و بهتری با دیگران داشته باشد موفقیت و رضایت او بیشتر است.
(اگر شخصی برداشتش از خود این باشد که خود را از دیگران برتر بداند یا اینکه با دیگران فرق دارد، نمی تواند روابط خوبی داشته باشد)(توجه به دیگران و ارزش قائل شدن برای آنها .)(هر موقعیت اجتماعی به واکنشی ویژه نیاز دارد.)(مهربانی و نرمش در ایجاد روابط درست نقش اساسی دارد .)(وقتی انسان به دیگران توجه دارد وسعی می کند به انها کمک کند ،مهربانی ونرمش خود بخود در رفتار او متجلی می شود.)(انتخاب عبارات ویژه برای هر موقعیت: گاهی عوض کردن یک کلمه با مترادف آنت، از بروز مشکلات و دلگیری جلوگیری می کند.)(کسانی که مردم را به صورت گروهی می بینند، نه به صورت افراد جداجدا،با مشخصات متفاوت، قضاوت هایشان درمورد مردم نه عمیق است و نه بر پایه های علمی استوار است)(برای پذیرفتن افراد به صورت تک تک ومنفرد رشد عاطفی وبینش درست وعمیق اجتماعی لازم است .)(اگر انسان به این حد از رشد اجتماعی رسید که تشخیص دهد بیشتر مردم، چه از نظر شخصی وچه به صورت گروهی، با وجود نقایصی که دارند ارزشمند هستند در راه رشد اجتماعی گام برداشته اند.)(تحمل: آیا می شود کسانی را که نمی شود دوست بداریم پرهیز کنیم وتماس و برخوردی پیش نیاید؟ خیر .)(تازمانی که احساس نفرت بر وجود (رفتار) انسان مسلط نشده مشکلی پیش نخواهد آمد.) (موفقیت ها پیشرفت ها ودوست داشتن ها کمک می کند که انسان بتواند سختی ها را بهتر تحمل کند ودر موقعی که مورد بی مهری و آزار قرار می گیرد تحمل بیشتری نشان دهد.)(خودداری از نشان دادن احساسات منفی و... نسبت به اشختص عملی انسانی واحترام انگیز است وموجب کم شدن کدورت و رفع آن می گردد(گشاده رویی و ادب).)(مرحله فراتر این است که انسان از کمک به دیگران لذت می برد ودر صورت نیاز اطرافیان او، به سرعت و با کمال میل واشتیاق خود را می رساند و هر کاری که از او برآید، صادقانه وبی مضایقه وبدون چشم داشت پاسخ و تلافی، انجام می دهد.)