• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1291روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

خستگی، ضعف عمومی بدن و ماهیچه‌ها، چاقی و دردهای مبهم ممکن است مشکل این روزهای هر کدام از ما باشد و اصلا به ذهنمان خطور هم نکند که شاید منشأ این دردها کمبود ویتامین D در بدن و سبک زندگی اشتباه ما در تامین آن باشد.
 
به همین دلیل بیش از 80 درصد ما ایرانی‌ها با کمبود ویتامین D مواجه هستیم.

بیشتر ما شناخت چندانی درباره نقش ویتامین D در بدن نداریم و تنها تعداد اندکی از نقش آن در ارتباط با سلامت استخوان‌ها آگاه هستیم، در صورتی که ویتامین D نقش‌آفرینی خود را به استخوان‌های بدن محدود نکرده است و گیرنده‌های آن در بافت‌های مختلف بدن حضور دارند. با توجه به این که کمبود ویتامین D در هر کدام از بافت‌های بدن می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری داشته باشد.

بنابراین اگر علاقه‌مند به حفظ سلامت خود هستید به نکاتی که دکتر فرزاد شیدفر، متخصص تغذیه در گفت‌وگو با جام‌جم به آنها اشاره می‌کند، توجه بیشتر و دقیق‌تری داشته باشید.

تفاوت کلسیم و ویتامین D

حتما شما هم شنیده‌اید کلسیم را همراه با ویتامین D مصرف کنید و علت این توصیه برایتان سوال باشد. کلسیم و ویتامین D دو ماده مغذی مختلف، اما مهم بدن هستند که هر کدام وظایفی به عهده دارند. کلسیم عنصری است که نقش 99 درصدی در استخوان‌سازی بدن بخصوص در دوران کودکی، نوجوانی و بلوغ را به عهده دارد. ویتامین D نیز به عنوان یکی از ویتامین‌های محلول در چربی در جذب کلسیم از طریق روده‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند. کمبود این ویتامین باعث می‌شود کلسیم نتواند در بدن به عمل برسد. در نتیجه جذب کلسیم کاهش و بدن با اختلالات متعددی مواجه می‌شود. به همین دلیل این دو ماده مغذی به هم وابسته هستند و مصرف همزمان آنها ضروری است.

عوارض استخوانی کمبود ویتامین D

بروز مشکلات استخوانی به دلیل کمبود ویتامین D اجتناب‌ناپذیر است و احتمال ابتلای این افراد از زمان کودکی به نرمی استخوان، کاهش استقامت استخوان‌ها و در نتیجه تغییر شکل و پرانتزی شدن ساق پا بسیار بالاست. به همین دلیل تامین ویتامین D بدن همراه کلسیم برای بدن در دوران کودکی بسیار حائزاهمیت است. کمبود این ویتامین در بزرگسالی نیز علاوه بر بروز نرمی استخوان، خطر شکستگی استخوان‌ها بخصوص در ناحیه مچ دست و لگن نیز بشدت افزایش می‌دهد.

تاثیر ویتامین D بر چاقی

بررسی‌ها نشان می‌دهند نقش ویتامین D تنها کمک به جذب کلسیم در روده‌ها و حفظ سلامت استخوان‌ها نیست، بلکه در سلامت سایر اندام‌های بدن نیز بسیار نقش دارد؛ چراکه ویتامین D نقش یک هورمون را نیز ایفا می‌کند. گیرنده‌های این ویتامین در 40 بافت بدن همچون قلب، لوزالمعده، عضلات، سلول‌های سیستم ایمنی و مغز شناسایی شده است. براساس کارکرد هورمونی ویتامین D است که کمبود آن می‌تواند یکی از عوامل بروز چاقی باشد. وجود مقدار کافی از ویتامین D در خون باعث کندی ذخیره چربی توسط سلول‌ها می‌شود، اما در صورتی که مقدار ویتامین D کم باشد، سطح هورمون پاراتیروئید و کلسترول افزایش می‌یابد و در نتیجه چربی‌ها در بدن ذخیره می‌شوند.

نقش درمانی ویتامین D

کمبود ویتامین D سیستم ایمنی بدن را دچار مشکل می‌کند و به تبع آن فرد با مشکلات عدیده‌ای همچون بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی مواجه می‌شود. دانشمندان دریافته‌اند این ویتامین می‌تواند در درمان دیابت، پیشگیری از سرماخوردگی، مقابله با انواع سرطان همچون سرطان پروستات، ام‌اس و کبد چرب نقش موثری داشته باشد.

علائم کمبود ویتامین D

ابتلا به بیماری راشیتیسم با علائم نرمی استخوان، پرانتزی شدن پاها، درد استخوان بویژه در ناحیه پاها، درد ماهیچه و ضعف عضلانی در کودکان متاثر از کمبود ویتامین D است. اسپاسم عضلانی، مشکلات تنفسی، کاهش رشد بدن، بروز تاخیر در رشد دندان‌ها و بدخلقی از دیگر مشکلاتی است که کودکان بر اثر کمبود این ویتامین با آن مواجه می‌شوند. این علائم در بزرگسالان به شکل کاهش قدرت مقاومت و کشیدگی استخوان‌ها، ضعف عمومی بدن، خستگی و ضعف ماهیچه‌ها خودنمایی می‌کند.

مسمومیت با ویتامین D

شاید مطالعه این متن باعث نگرانی شما شود و نتیجه آن مصرف خودسرانه ویتامین D باشد، اما لازم است توجه داشته باشید مصرف زیاد این ویتامین می‌تواند باعث مسمومیت شود. به همین دلیل میزان مصرف آن حتما باید تحت نظر کارشناس و پزشک تغذیه باشد.

مصرف زیاد آن باعث ایجاد سنگ کلیه، سردرد، تهوع، استفراغ، یبوست و افزاش حجم ادرار می‌شود. در ضمن افرادی که داروهای خاصی همچون داروهای ضدتشنج مصرف می‌کنند حتما قبل از مصرف ویتامین D با پزشک مشورت کنند.

رابطه افسردگی و ویتامین D

افسردگی ازجمله بیماری‌هایی است که ابتلا به آن در کشورهای مختلف دنیا در حال افزایش است. با توجه به شیوع جهانی کمبود ویتامین D به نظر می‌رسد کمبود این ماده در بدن می‌تواند در تعداد مبتلایان به افسردگی موثر باشد. محققان دریافته‌اند هر چه سطح ویتامین D موجود در بدن بالاتر باشد، به همان میزان یکی از عوامل موثر در بروز افسردگی کاهش می‌یابد. تحقیقات برای بررسی ارتباط میان کمبود ویتامین D در بروز سایر بیماری‌های اعصاب و روان ادامه دارد.

منابع تغذیه

مهم‌ترین منبع تأمین ویتامین D نور خورشید است. کره، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ، خامه، جگر، شیرهای غنی شده با ویتامین D، سرلاک و شیرخشک مهم‌ترین منابع غذایی تامین‌کننده این ویتامین برای کودکان و بزرگسالان محسوب می‌شود.

توصیه تابستانی

متخصصان، نور خورشید را بهترین و ارزان‌ترین منبع تأمین‌کننده ویتامین D عنوان می‌کنند. به همین دلیل در فصل تابستان هفته‌ای دو سه بار به مدت ده تا 15 دقیقه خود را در معرض تابش نور خورشید قرار دهید. البته باید توجه داشته باشید افزایش مدت زمان حضور در برابر آفتاب (نیم تا یک ساعت) باعث آسیب به پوست و ریسک ابتلا به بیماری‌های پوستی ازجمله سرطان پوست، لک و... افزایش می‌یابد. به همین دلیل تأکید می‌شود در بهره‌مندی از نورخورشید حتما تعادل رعایت شود.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:29
سلامت و بهداشت جامعه

 

تصور براین است که سندرم روده چکه‌کن، زمانی اتفاق می‌افتد که لایه سلول‌های دیواره روده، تحریک می‌شود و وظایف خود را بخوبی انجام نمی‌دهد. به‌طور طبیعی این سلول‌ها سد محافظی هستند که ذرات غذا، سموم و میکروارگانیسم‌ها را جذب می‌کند.
 
وقتی این سلول‌ها صدمه می‌بینند، نفوذپذیر و به اصطلاح چکه‌کن می‌شوند و ذرات مذکور به جای آن که جذب آنها شوند وارد جریان خون می‌شوند. به گفته کارشناسان، این حالت احتمالا بر اثر التهاب و شرایط التهابی مانند سلیاک و بیماری‌های التهابی روده ایجادمی‌شود.

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID )، الکل و آنتی‌بیوتیک‌ها سایر عوامل محرک روده هستند.

همچنین به گفته کارشناسان رژیم غذایی حاوی گلوتن، قند و لبنیات از آنجا که هضم مشکلی دارند، دستگاه گوارش را تحلیل می‌برند و به صورت ذرات هضم نشده در روده‌ها باقی می‌مانند و التهاب ایجاد می‌کنند.

با این حال برخی متخصصان گوارش معتقدند ذراتی که جذب روده‌ها نمی‌شوند و وارد جریان خون می‌شوند به اندازه کافی محرک نیستند و نمی‌توانند ایجادکننده این علائم باشند.

درواقع سندرم روده چکه‌کن یک شرایط پزشکی خاص است که بیشتر از سوی کارشناسان تغذیه و پزشکان طب جایگزین مطرح شده و از سوی برخی متخصصان انکارمی شود.

وقتی روده، چکه‌کن می‌شود چه اتفاقی می‌افتد؟

سیستم ایمنی نسبت به ذرات هضم نشده غذا، سموم و دیگر میکروارگانیسم‌هایی که به دلیل نفوذپذیرشدن روده‌ها وارد جریان خون شده‌اند، مانند یک مهاجم واکنش نشان می‌دهد و این حالت، التهاب ایجاد می‌کند. التهابِ ایجادشده در طول زمان بروز مشکلاتی مانند نفخ، گرفتگی عضلات، پسوریازیس، اگزما و آلرژی را به دنبال دارد.

خستگی، دردهای بدون علت و حتی افسردگی نیز می‌توانند از دیگر عوارض این اختلال باشند. وقتی ذرات غذایی به جای هضم شدن وارد جریان خون شوند، بدن موادی مانند ویتامین D وB، منیزیم و برخی آمینواسیدها را به میزان کمتری جذب می‌کند و این شرایط می‌تواند بر روحیه و سطح انرژی فرد تاثیر بگذارد.

راه‌هایی برای درمان طبیعی

این اختلال هنوز همچنان مبهم است و آزمایش مشخصی برای تشخیص آن وجود ندارد، اما توجه به رژیم غذایی می‌تواند نخستین گام در درمان طبیعی آن باشد.

برای افرادی که در هضم گلوتن، قند و لبنیات دچار مشکل می‌شوند، حذف این مواد از رژیم غذایی به مدت شش هفته می‌تواند التهاب را متوقف کند و به درمان روده چکه‌کن منجر شود.

پس از درمان روده، مقادیر کم این موادغذایی قابل هضم خواهد بود. مصرف مکمل‌هایی مانند گلوتامین ـ نوعی آمینو‌اسید که به رشد و بازسازی دیواره داخلی روده کمک می‌کند ـ نیز می‌تواند به بهبود مشکل کمک کند.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:27
سلامت و بهداشت جامعه

 

افرادی که در نواحی شهری زندگی می‌کنند، در برابر اثرات موج گرما در مقایسه با افرادی که در نواحی روستایی زندگی می‌کنند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
 
در شهرها چون پوشش گیاهی وجود ندارد و سطح زمین با آسفالت پوشیده شده و اغلب ساختمان‌ها بتونی است و در نمای آنها از مصالح و سنگ‌های تیره استفاده شده، گرمای روز را به خود جذب می‌کنند و به مدت طولانی این حرارت را در خود نگه داشته، در شب بتدریج آن را آزاد می‌کنند. چنین وضعی شب هنگام موجب ایجاد دمای بالاتری در شهر می‌شود و اثری موسوم به اثر جزیره گرمای شهری به وجود می‌آورد.

برای در امان بودن از گرمای شدید هوا چه باید کرد؟

* ساعات آخر روز و بعد از غروب آفتاب، گرم‌ترین و کمی بعد از طلوع آفتاب، خنک‌ترین هوا را داریم. بهتر است، ‌اغلب فعالیت‌های روزانه خود را در ساعات خنک روز انجام دهید.

* برای خنک کردن هوای داخل خانه، از درها و ورودی‌های عایق استفاده کنید .

* هرگز در روزهای گرم، پنجره‌ها را باز نکنید و تنها از تهویه و سیستم‌های خنک‌کننده بهره ببرید .

* می‌توان صفحات منعکس‌کننده مانند ورقه آلومینیومی را روی پنجره قرار داد تا گرمای بیرون منعکس شود.

* پنجره‌های آفتابگیر را با پرده، سایبان و حفاظ بپوشانید.

* در صورت وجود سیستم تهویه هوا بهتر است به پایین‌ترین طبقه خانه بروید .

* سطح تیره بام‌ها جاذب انرژی و گرمای خورشید است و کاشت علمی درختان می‌تواند از میزان جذب حرارت هوا بکاهد. با این کار گرمای خورشید به جای آن که به داخل ساختمان انتقال یابد، به فضا بازتاب می‌یابد و دمای داخل ثابت می‌ماند.

* سطوح تیره در یک روز گرم تابستان حدود 40 درجه گرم‌تر از سطوحی می‌شوند که از مصالح سفید و بازتابنده ساخته شده‌اند.

* تراس‌ها و بالکن‌ها فضایی برای انتقال گرما به داخل خانه هستند و استفاده از انواع گل و گیاه در این مکان می‌تواند از ورود و انتشار گرما به فضای خانه جلوگیری کند.

* به دلیل این که اغلب خودروها یک منبع گرمازا به شمار می‌روند، برای کاهش این حرارت بهتر است خودروهای با رنگ روشن را در اولویت انتخاب قرار دهید.

* استفاده از کلاه لبه‌دار و لباس گشاد و آزاد و نخی در فصول گرم سال توصیه می‌شود.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:26
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 

بیشتر انسان‌ها مایلند خودشان در زندگی انتخاب کنند و قدرت تصمیم‌گیری و اختیار داشته باشند. کودکان نیز در طول مراحل رشد برخی مواقع با والدین خود لجبازی می‌کنند و دلشان می‌خواهد هر کاری دوست دارند انجام دهند، غذایی که دلشان نمی‌خواهد را نخورند و لباسی که دوست دارند را بپوشند.
 
تعاملات بین والدین، نقش مهمی در شکل‌گیری توانایی سازگاری با دیگران در کودکان دارد. محیط ناامن خانواده و رفتارهای آزاردهنده و بی‌توجهی‌های بیش از حد می‌تواند رفتارهای مقابله‌ای و لجبازی را در کودکان تشدید کند.

این که کودکان دوست دارند خودشان هر جور مایل هستند رفتار کنند، باعث می‌شود والدین را نگران و حتی خشمگین کنند و برای این که بتوانند فرزند خود را راضی کنند تا دست از لجبازی و یکدنده بودن بردارد، انرژی زیادی را صرف می‌کنند.

کودکان لجباز اغلب کودکان دشواری هستند و والدین و مراقبان آنها مدام باید با کودک کلنجار بروند تا او را راضی کنند که رفتار و انتخاب مناسب
داشته باشد.

کودک در دو سه سالگی به طور طبیعی رفتار مقابله‌ای دارد و از کلمه «نه» و «خودم» زیاد استفاده می‌کند. از حوالی سه تا شش سالگی لجبازی کودک شروع می‌شود که جزو ویژگی‌های مراحل رشد کودک است.

برخی رفتارهای لجبازانه که در بیشتر کودکان دیده می‌شود، عبارتند از:

ـ نافرمانی کودک از خواسته‌های پدر و مادر

ـ سرپیچی کردن از برخی خواسته‌ها که حتی ممکن است مورد علاقه خود کودک نیز باشد.

ـ گریه کردن، داد و بیداد و آسیب رساندن به خود یا پرت کردن وسایل

ـ ناسزا گفتن

ـ بی‌نظمی و غذا نخوردن

ـ ایستادن جلو تلویزیون

ـ داد و بیداد هنگام صحبت کردن دیگران

ـ بلند شدن از سر سفره غذا

این گونه رفتارها به مرور کاهش می‌یابد و قابل کنترل می‌شود، اما ممکن است موضوع فقط یک لجبازی ساده نباشد و کودک مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌ای (ODD) باشد که نشانه‌های این اختلال عبارتند از:

ـ بدخلقی و اوقات تلخی‌های مداوم

ـ بحث بیش از حد با بزرگ ترها

ـ سرپیچی و عدم پیروی فعالانه از مقررات و خواسته‌های بزرگ‌ترها

ـ اقدام آگاهانه و تعمدی برای اذیت کردن و آزار رساندن به مردم

ـ سرزنش دیگران به خاطر بدرفتاری و اشتباه‌های خود

ـ زود رنجی و حساسیت بیش از حد

ـ دلخوری و خشم دائمی

ـ تند و زننده صحبت کردن هنگام عصبانیت

ـ کینه‌جویی

اگر حداقل چهار تا از علائم مذکور بیش از شش ماه در کودک وجود داشته باشد می‌توان گفت ممکن است کودک مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌ای (ODD) باشد.

این اختلال معمولا تا هشت سالگی آغاز می‌شود و برخی مواقع زودتر نیز دیده شده است. سن بروز آن معمولا بین هشت تا 12 سالگی است و شیوع آن قبل از سن بلوغ، در پسران بیشتر است.

در گام اول لازم است تشخیص صحیح صورت گیرد و مشخص شود اختلال وجود دارد یا لجبازی طبیعی. همچنین از روش‌های درمان تعامل کودک ـ والد، بازی درمانی شناختی، خانواده درمانی و بررسی سبک‌های دلبستگی و قصه درمانی استفاده می‌شود.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:24
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 

علائم سندرم متابولیک چیست؟ چاقی، فشارخون بالا، گرفتاری عروق کرونر قلب، کبد چرب، افزایش اسید اوریک خون، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و دیابت در زیر گروه سندرم متابولیک قرار می‌گیرند.
 
چگونه می‌توان علائم اولیه سندرم متابولیک را شناسایی کرد؟

وجود چاقی مرکزی، تری گلیسیرید خون بالا، افزایش اسیداوریک خون و فشارخون بالا از علائم اولیه سندرم متابولیک محسوب می‌شوند.

عوامل موثر بر سندرم متابولیک کدام است؟

احتمال این که خانم‌ها در سن نزدیک یائسگی یعنی 45 تا 49 سالگی و آقایان در سن حدود 49 تا 54 سالگی به چاقی مرکزی مبتلا شوند، بیشتر است. 50 درصد افراد ذکر شده وقتی به سن بالای 60 سال می‌رسند، به پرفشاری خون مبتلا می‌شوند.

منظور از چاقی مرکزی چیست؟

اگر دور شکم (‌دو سانتی‌متر پایین‌تر از ناف‌) در خانم‌ها بالاتر از 88 و به طور متوسط 85 و در آقایان بالای 102 سانتی‌متر (به طور متوسط 95 سانتی‌متر) باشد، استعداد بیشتری برای ابتلا به سندرم متابولیک وجود دارد.

در افراد دچار چاقی شکمی و پرفشاری خون اگر تری‌گلیسیرید خون از 150 بالاتر باشد، استعداد ابتلا به سندرم متابولیک بیشتر است‌؟

اگر فشارخون بیشتر از 13.5 و HDL کمتر از 40 باشد، احتمال ابتلا به سندرم متابولیک نیز افزایش می‌یابد. در افراد مبتلا به سندرم متابولیک، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی ـ عروقی دو برابر دیگران است‌. ابتلا به سکته قلبی و مغزی در این افراد سه برابر دیگران است .

چه عواملی به بروز سندرم متابولیک منجر می‌شود؟

در بدن ما هورمون انسولین ترشح می‌شود‌. هر عاملی که باعث مقاومت به انسولین شود، می‌تواند منجر به بروز اتفاقاتی پشت سرهم شود. متعاقب مقاومت به انسولین، ممکن است ما به دیابت نوع 2 مبتلا شویم .همچنین مقاومت به انسولین باعث افزایش اسیدهای چرب آزاد در خون می‌شود و در نتیجه بافت‌های بدن نمی‌توانند از گلوکز موجود در خون استفاده کنند‌. این مساله باعث آزاد شدن اسیدهای چرب خون می‌شود که در کبد نفوذ کرده و احتمال بروز کبد چرب را افزایش می‌دهد. از عملکردهای دیگرانسولین آن است که مانع گشاد شدن عروق کلیوی می‌شود و در نتیجه فشارخون بالا می‌رود. در حقیقت زمانی سندرم متابولیک به وقوع می‌پیوندد که سوخت و ساز بدن دچار اختلال شود‌. به این ترتیب، متابولیسم انسولین مختل شده، بیماری‌های کبدی، کلیوی، قلبی ـ عروقی و دیابت را برای فرد ایجاد می‌کند .

سایر عوامل خطر سندرم متابولیک چیست؟

در افرادی که زندگی بی‌تحرک و نشسته دارند، بروز این سندرم دو برابر دیگران است‌. نوع غذا خوردن و مصرف غذاهای چرب، سرخ کردنی و فست‌فودها نیزدر بروز این سندرم موثرند. مادری که در دوران بارداری تغذیه نامناسبی دارد، استعداد کودک به دنیا آمده را نسبت به بروز این سندرم افزایش می‌دهد، چرا که کودکان با وزن تولد بالای چهار کیلوگرم استعداد بیشتری نسبت به کودکان با وزن تولد کمتر از چهار کیلوگرم دارند.

برای پیشگیری از سندرم متابولیک چه راهکاری را پیشنهاد می‌کنید؟

تغییر شیوه زندگی، یعنی توجه به تغذیه و داشتن فعالیت بدنی منظم، کاهش وزن و کاهش چربی دور شکم احتمال ابتلا را کاهش می‌دهد‌. افراد سالم می‌توانند روزی پنج دقیقه طناب بزنند. هفته اول در پنج دقیقه صد تا، هفته دوم در پنج دقیقه 200 تا و هفته سوم در پنج دقیقه 300 تا. چرا که پنج دقیقه طناب زدن معادل30 دقیقه دویدن است. افرادی که نمی‌توانند طناب بزنند، مثل خانم‌های باردار و خانم‌های چندبار زایمان کرده، بهتر است به جای طناب زدن پیاده‌روی تند انجام دهند.

افراد باید در رژیم غذایی خود از چربی ترانس کمتر استفاده کنند، وعده شام آنها حجم زیادی نداشته باشد و در میان‌وعده هم از تنقلات ناسالم استفاده نکنند.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:20
سلامت و بهداشت جامعه

خال تب‌دار!

همه چیز خوب پیش می‌رود تا این‌که یک روز صبح از خواب بیدار می‌شوید و سر و کله یک ضایعه دردناک روی پوست‌تان پیدا می‌شود، همان ضایعه‌ای که از آن متنفر هستید و بخوبی با آن آشنایی دارید؛ یعنی تبخال.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از چاردیواری، بارها و بارها در طول سال چنین ضایعه‌ای روی پوست‌تان ایجاد می‌شود و نمی‌دانید دقیقا چه کار باید بکنید. دکتر داریوش دائر، متخصص پوست و مو برخی نکات مهم را در رابطه با تبخال می‌گوید.

ویروس کوچولوی مزاحم

تبخال، یکی از شایع‌ترین عفونت‌های ویروسی در کل جهان محسوب می‌شود که عامل به‌وجود آورنده آن ویروس «هرپس سیمپلکس» (Herpes simplex)، نام دارد و خود را به شکل‌های مختلفی بروز می‌دهد. ویروس هرپس به‌طور کلی دو نوع اصلی دارد که یک نوع آن تبخال معمولی را ایجاد می‌کند و نوع دیگر که به آن هرپس نوع 2 می‌گویند، عامل به وجودآورنده تبخال تناسلی است. البته گاهی هرپس نوع 2 می‌تواند ظاهر دهانی یا برعکس نیز داشته باشد و هرپس تناسلی در دهان ایجاد شود.

ویروسی که خود را مخفی می‌کند!

چنانچه فردی به عفونت هرپس مبتلا شود، ویروس در بخشی از اعصاب حسی مخفی می‌شود و سیستم ایمنی فرد نمی‌تواند ویروس را شناسایی کند و به این شکل در مسیر رشته‌های عصبی به سمت پوست و مخاط می‌رود و با قرارگیری در این مناطق عفونت راجعه (بازگشت‌کننده) و مکرر را به وجود می‌آورد. ویروس در دوره بدون علامت بیماری، وارد بزاق و ترشحات تنفسی و دستگاه تناسلی خواهد شد. ویروس بشدت می‌تواند مسری باشد و از فرد مبتلا به سایرین منتقل شود.

کودکان هم مبتلا می‌شوند؟

کودکان نیز می‌توانند به تبخال مبتلا شوند و این بیماری در کودکانی که عادت دارند انگشت شست خود را مرتبا بمکند یا ناخن خود را بجوند، شایع‌تر است. این‌که کودکی به تبخال تناسلی مبتلا شود، غیرمعمول محسوب می‌شود و در صورت مشاهده این نوع تبخال در کودک، باید احتمال سوءاستفاده جنسی از کودک را در نظر گرفت.

تبخال سراغ شما می‌آید

دلایل زیادی می‌تواند باعث ابتلا به تبخال شود. برای مثال آن دسته از افرادی که به مشکلات نقص ایمنی مبتلا هستند، بیش از سایر افراد می‌توانند به تبخال مبتلا شوند. علاوه بر این افرادی که تحت شیمی‌درمانی قرار دارند یا بیمارانی که پیوند مغز استخوان انجام داده‌اند، مستعد ابتلا به تبخال هستند. مادرانی که در زمان بارداری به این نوع عفونت ویروسی دچار می‌شوند، شانس ابتلای جنین در 50 درصد موارد وجود خواهد داشت که برای جنین خطرناک و کشنده است. کشتی‌گیران و آن دسته از افرادی که در رشته‌های ورزشی خشن مثل راگبی فعالیت دارند، احتمال انتقال هرپس در آنها وجود دارد.

از پزشک کمک بگیر

برای تشخیص قطعی عفونت هرپسی، باید حتما بررسی‌های آزمایشگاهی انجام داد ولی در بیشتر موارد، تشخیص بالینی با توجه به شکل و نحوه بروز ضایعات پوستی امکانپذیر است. چنانچه شدت بیماری خفیف باشد، ضرورتی برای درمان وجود ندارد و با مالیدن پمادهای ضد ویروسی می‌توان به تخفیف سوزش و جلوگیری از عفونی شدن ضایعات پوستی کمک کرد. داروهای ضدویروسی خوراکی یا تزریقی در موارد شدید می‌توانند تجویز شوند. افراد مبتلا به هرپس باید از دست دادن، روبوسی، استفاده از حوله یا ظروف مشترک غذا و... بپرهیزند. اصلاح صورت در آقایان در شرایطی که با رعایت احتیاط و پیشگیری از تماس با بثورات پوستی و زخم کردن سطح آنها باشد مانعی ندارد، اما خانم‌ها در شرایط ابتلا به تبخال باید از بندانداختن اجتناب کنند. دستکاری و اصلاح نکردن موهای زائد در شرایط ابتلای ناحیه تناسلی به تبخال، ضروری است. برای درمان تبخال نباید به خود درمانی روی آورد و استفاده از داروهای محلی، گیاهی یا کارهایی مانند یخ گذاشتن روی ناحیه درگیر توصیه نمی‌شود. کارهایی مانند مالیدن پمادهای ضدویروسی با منشأ گیاهی، شیمیایی یا گذاشتن یخ در موارد خفیف بیماری به تسکین کمک می‌کند، اما برای درمان و کنترل بیماری باید حتما از پزشک متخصص پوست و مو کمک گرفت.

هرپس، زیر ذره‌بین

هرپس نوع یک، معمولا در کودکان یک تا پنج سال به وجود می‌آید و بعد از دوره نهفتگی (حدود 5روز) تظاهرات بالینی آن بروز می‌کند که می‌توان به تب بالا، بی‌قراری، کوفتگی، زخم در دهان، آبریزش فراوان از دهان و... اشاره کرد. در صورت ابتلا، کودک با خوردن و آشامیدن دچار درد و مشکل می‌شود و تنفس بدبویی خواهد داشت. علاوه بر این تورم، التهاب و خونریزی از لثه‌ها، تاول و برجستگی‌های سفید رنگ، زخم‌هایی روی زبان، حلق و... به وجود می‌آید.

بعد از گذشت سه تا پنج روز تب کاهش پیدا کرده، ولی زخم‌ها گاهی تا دو هفته باقی می‌مانند. علائم هرپس نوع 2 (تناسلی) که در شرایط معمول در بزرگسالان بیشتر ایجاد می‌شود، با هرپس نوع یک متفاوت است. کوفتگی و ضعف عمومی در ابتدای ابتلا ایجاد خواهد شد و پس از آن زخم‌های سوزناک و دردناک روی نواحی مختلف تناسلی (خانم‌ها و آقایان) یا داخل واژن و گردن رحم به وجود می‌آید.

درد و سوزش هنگام ادرار در اثر ابتلا به تبخال شایع محسوب می‌شود. علائم این نوع هرپس معمولا دو تا سه هفته باقی می‌ماند. گاهی بعد از یک عفونت بی‌سر و صدا یا اولیه و کم اهمیت، این احتمال وجود دارد که در طول عمر فرد هیچ نوع تظاهری از بیماری آشکار نشود، اما در رابطه با ابتلای دهان، حدود 30 تا 50 درصد احتمال عود ضایعات وجود دارد. همچنین در موارد ابتلا به هرپس نوع 2 ناحیه تناسلی، حدود 95 درصد احتمال عود بیماری وجود دارد.

چنانچه تبخال عود کند باید انتظار خارش، سوزش و التهاب را در پوست منطقه مبتلا داشت و بعد از آن ضایعاتی تاولی ریز و گروهی نزدیک هم ایجاد می‌شوند. این ضایعات پوستی بعد از حدود هفت تا ده روز چرکی می‌شوند و دلمه می‌بندند و بدون این‌که اثری از خود باقی بگذارند، بتدریج از بین می‌روند.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:16
سلامت و بهداشت جامعه

 

هر ارگانی از بدن می تواند تحت تاثیر اسیدیته قرار گیرد؛ از ریه ها، استخوان ها، مغز و قلب گرفته تا کبد، کلیه ها، معده، روده و پوست.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از آوای سلامت ،هنگامی که بدن ما به وضعیت اسیدوز وارد می شودف مستعد ابتلا به انواع بیماری های مزمن خواهد بود. در این حالت مواد معدنی گرانبها از جمله کلسیم، سدیم، منیزیم، و پتاسیم از اندام و استخوان ها حذف می شوند تا اسید را خنثی کرده و از بدن خارج کنند. به همین دلیل ما شاهد افزایش پوکی استخوان خواهیم بود. تخلیه جبران ناپذیر این ذخایر معدنی، بدن را همچنان در حالت اسیدی نگه می دارد و این زمانی برای افزایش خطر ابتلا به بیماری های عمده ای مانند سرطان است.


بیشتر غلات، محصولات لبنی، سویا، و گوشت خاصیت اسیدی دارند. قهوه، الکل، غذاهای پردازش شده، شکر تصفیه شده، جایگزین های شکر، و ... نیز اسیدی هستند. وقتی ما غذا می خوریم، مواد زائد اسیدی از طریق متابولیسم این غذاها تولید می شوند. این مواد زائد باید خنثی یا دفع شوند.

در اینجا ۲۰ نشانه اسیدی شدن بدن معرفی شده است:

افزایش خلط

سرفه مزمن

درد قفسه سینه

خستگی مزمن

مشکلات سینوس

پوکی استخوان

شرایط عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون و زوال عقل

کاهش وضوح ذهنی

آسیب قلبی عروقی ناشی از پلاک اسیدی-افزایش خطر حمله قلبی و سکته مغزی

عفونت های مثانه و کلیه

کمبود ایمنی

مسائل پوست مانند اگزما، آکنه، بثورات و درماتیت

مشکلات معده از جمله نفخ، سوء هاضمه، ریفلاکس معده و گاز

عفونت های قارچی

افزایش وزن و چاقی

دیابت

آلرژی

سیاتیک و سفتی گردن

حفره ها و لثه های حساس

درد مفصلی و درد عضلات.

۱۰ راه حل سریع

رژیم غذایی و سبک زندگی خود را برای کاهش میزان اسیدیته بدن تغییر دهید. در اینجا بهترین گام هایی که می توانید برای جلوگیری از اسیدیته بدن بردارید معرفی شده است:

هر روز مقادیر زیادی آب تصفیه شده بنوشید. این کار باعث رفع سریعتر سموم از بدن می شود.

غذاهای اسیدی را از رژیم تان اگر به طور کامل حذف نمی کنید، مصرف آنها را بسیار محدود کنید. مواد غذایی مانند نوشابه ها، پاپ کورن، لبنیات چرب، شیرینی، قهوه، سرکه سفید، شیرین کننده ها، گوشت، محصولات گندم و ... تولید اسید می کنند.

رژیم غذایی بر پایه گیاهی داشته باشید. مطالعه ای درJournal of the International Society of Sports Nutritionمنتشر شد که نشان داد مصرف مکملهای گیاهی موجب افزایش حالت قلیایی در بدن میشود. مصرف غذاهای مملو از میوه ها و سبزیجات راهکار خوبی برای خنثی کردن اسید است. سبزیجاتی مانند اسفناج، بروکلی و حبوبات یا میوه هایی مانند کشمش، موز و سیب گزینه های خوبی برای خنثی کردن اسیدیته بدن هستند.

آب سبزیجات نیز اسید بدن را خنثی می کند.

وضعیت عاطفی شما بر میزان اسیدیته بدن تاثیر می گذارد. خشم، ترس، استرس، باعث اسیدی شدن مایعات بدن می شود. با مدیتیشن و یوگا تنش را تا ممکن از خود دور کنید.

از غذاهای اصلاح شده ژنتیکی اجتناب کنید.

مصرف آجیل، دانه ها، لوبیا و حبوبات را فراموش نکنید.

نوشیدن آب لیمو می تواند به تعادل سطوح اسیدی بدن کمک کند.

به جای شیر لبنی، شیر نارگیل یا شیر بادام مصرف کنید.

عدد پ. هاش خون تان را به طور مرتب چک کنید.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:10
ایرانگردی


 
 
 
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل سازمان زیباسازی شهر تهران، مراسم افتتاحیه موزه خوشنویسی واقع در خانه تاریخی فولادوند با حضور دکتر محمدباقر قالیباف شهردار تهران، اساتید خوشنویسی و مدیران شهری برگزاری می شود.
گفتنی است تاسیس موزه خوشنویسی ایران توسط زیباسازی در سال 1393 با خرید خانه تاریخی فولادوند آغاز شد تا ضمن حفظ و احیای این بنای قدیمی، با تعریف کاربری فرهنگی و تبدیل آن به موزه امکان حفظ و نگهداری از بنا در سالهای پس از بازسازی فراهم شود.
لازم به ذکر است، آثار موجود در موزه خوشنویسی توسط تیم کارشناسی از اساتید خوشنویسی بررسی و تهیه شده است تا آثار زبده ترین خوشنویسان ایرانی در یکی از قدیمی ترین خانه های پایتخت جانمایی شود.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:7
سلامت و بهداشت جامعه


تیمی از محققان فرمول جدیدی را با عصاره چای سبز ایجاد کرده اند که می تواند به حل مشکل دندان های حساس و همچنین به پیشگیری از کرم خوردگی دندان کمک کند.

 
به گزارش جام جم آنلاین از مهر، مطالعه محققان دانشگاه ووهان چین نشان می دهد عصاره چای سبز موسوم به EGCG (epigallocatechin-۳-gallate) دندان ها را در مقابل فرسودگی، مسواک زدن سفت و خشن و پیشگیری از تشکیل بیوفیلم های دندانی مقاوم می کند.

هنگامی که لایه های محافظ دندان ساییده می شوند، یک بافت استخوانی به نام «دنتین» پدیدار می شود.

این بافت شامل مجاری توخالی میکروسکوپی است که در صورت پدیدار شدن، اجازه می دهد مایعات گرم و سرد و مواد غذایی در تماس با پایانه های عصبی دندان ها قرار گرفته و موجب درد شوند. دنتین بدون محافظ هم در برابر ایجاد کرم خوردگی اسیب پذیر است.

کوی هوانگ، سرپرست تیم تحقیق، و همکارانش همزمان درصدد برطرف کردن این حساسیت و مقابله با باکتری ها برآمدند.

آنها از نانوهیدروکسی آپاتیت و EGCG استفاده کردند که نشان داده شده است برای مبارزه با «استرپتوکوک موتان»ها، که بیوفیلم هایی را ایجاد کرده که باعث کرم خوردگی می شوند، موثر هستند.

این ترکیبات با نانوذرات سیلیسیم معدنی که در مقابل اسید و سایش مقاوم هستند، ترکیب شدند. آنها نوشیدنی ها را روی دندان های عقل کشیده شده آزمایش کردند و متوجه شدند که این فرمول مجاری دنتین را می بندد.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:5
سلامت و بهداشت جامعه

 


سازمان غذا و دارو با اعلام اینکه تعدادی از دارو و مکمل های لاغری غیرمجاز موجود در تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی را رصد و شناسایی کرده است، برای پیشگیری از بروز عوارض آنها را معرفی کرد.
 
به گزارش جام جم آنلاین از سازمان غذا و دارو، روابط عمومی سازمان غذا و دارو در اطلاعیه خود با اشاره به اینکه این دارو و مکمل های ماهواره ای غیرمجاز حاوی آمفتامین، سیبوترامین و افدرین می باشند که عوارض جبران ناپذیری را برای مصرف کننده ایجاد می کند؛ نام های تجاری متابولایف، ترمولایف، ترمالین، زیماکس، پاتینت لاین، آلترا لیپولاین، اکس انا دراین و مجیک اسلیم را از داروهای غیرمجاز لاغری برشمرد.

بنا بر این گزارش، همچنین متریم، ریلاکر، لیپولاین، اکس انادراین، مجیک اسلیم، متریم، ریلاکر، لیپودراین، جنی سیل، ترمواسلیم، تایم لایف، هربالای آدی فین و بوتانیکال اسلیمینگ نیز از دیگر دارو های لاغری ماهواره ای هستند که در برخی از قرص های روانگردان وجود داشته و موجبات اختلالات روانی در مصرف کننده را فراهم می آورند.

فروشندگان دارو و مکمل های نام برده با تبلیغات زیاد تلاش می نمایند گیاهی بودن یک فرآورده را مترادف با عدم وجود عارضه قرار داده و باعث فریب اذهان عمومی شوند.

در این مطلب با اشاره به تنوع زیاد این دارو و مکمل های به اصطلاح لاغری آمده است: اکثر آن ها مانع اشتهای افراد می شوند کما اینکه عموم ترکیباتی که در این داروها وجود دارد شامل موادی است که باعث بروز مشکلات روانی در فرد می شود و در برخی از افراد را دچار مشکلات گوارشی می کند.

روابط عمومی سازمان غذا و دارو از مردم خواسته است به دلیل اشتیاق برای بدست آوردن وزن مناسب در کمترین زمان به سمت محصولات اینچنینی نروند که قطعا پس از مواجه با در بسته متوجه نا آگاهی و ساده اندیشی خود درباره شبکه های ماهواره ای خواهند شد.

چهارشنبه 25/5/1396 - 16:4
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته