• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1300روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

آب مروارید تیره شدن عدسی چشم است که در صورت عدم درمان، بر بینایی تاثیر می گذارد.

به گزارش جام جم آنلاین از مهر، فاکتورهای پرخطر ابتلا به آب مروارید شامل دیابت، سیگار کشیدن، مصرف مشروبات الکلی و قرارگیری طولانی مدت در معرض نور مستقیم خورشید است.

برخی از علائم متداول این عارضه چشمی عبارتند از:

- تاری دید.

- کمرنگ به نظررسیدن رنگ ها.

- ایجاد نور خیره کننده در اطراف منابع نور.

- دید ضعیف در شب.

- دوربینی. هر چقدر آب مروارید گسترده تر شود این علامت آشکارتر می شود.

- تغییرات مکرر در نمره عینک یا لنز چشمی.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:54
سلامت و بهداشت جامعه

 

به گزارش جام جم آنلاین از فارس، مجتبی ملکی دلارستاقی در آستانه برگزاری شانزدهمین کنگره بین المللی انجمن علمی جراحان گوش گلو بینی و سر و گردن اظهار داشت: این کنگره دارای ۸ محور اصلی شامل اتولوژی و قاعده جمجمه، رینولوژی و قاعده جمجمه، رینوپلاستی، جراحی پلاستیک صورت، گوش و حلق و بینی اطفال، بیماری های حنجره، اختلالات خواب و جراحی سر و گردن است.

وی با اشاره به اینکه این کنگره ۶ تا ۹ آذرماه سال جاری با حضور اساتید و صاحبنظران برجسته برگزار می‌شود، گفت: هر کدام از این هشت محور مطرح شده دارای کمیته علمی جداگانه است که عهده دار برنامه ریزی سخنرانی‌ها و سایر مطالب مربوط به آن شاخه می باشند. سخنرانی های آفلاین و آنلاین وآموزش تکنیک‌های نوین جراحی های پایه و پیشرفته به شکل فیلم نیز از برنامه های عمده این کنگره خواهد بود.

دبیر علمی شانزدهمین کنگره بین المللی انجمن علمی جراحان گوش، گلو، بینی و سر و گردن در ارتباط با محور خواب در این کنگره بیان داست: اختلالات خواب حوزه وسیعی را شامل می شوند که مرتبط با رشته های تخصصی مختلفی همچون جراحی گوش، حلق و بینی، جراحی فک و صورت، روانپزشکی، طب داخلی، توانبخشی، طب کار و ... است. بهترین نتایج درمانی، زمانی حاصل می شوند که نگاهی جامع و چندجانبه به این مشکلات داشته باشیم و زمانی که اختلال خواب به علت انسداد مسیر تنفس باشد نقش متخصصین گوش، گلو و بینی در سیر درمان، بارزتر خواهد شد.

ملکی دلارستاقی بیان داشت: اختلالات خواب می‌تواند سبب خواب آلودگی در طول روز، کاهش کارآیی افراد، اختلالات رفتاری، اختلال در حافظه و تمرکز، عوارض قلبی – عروقی، سکته های مغزی وحتی افزایش بروز تصادفات رانندگی شوند و نباید صرفا به عنوان مزاحمت صوتی برای اطرافیان به این مشکلات نگریست.

دبیر علمی شانزدهمین کنگره بین المللی انجمن علمی جراحان گوش، گلو، بینی و سر و گردن گفت: افراد دچار اختلال خواب معمولا با شکایت از خرخر و قطع تنفس در زمان خواب به متخصصین گوش، گلو و بینی یا به کلینیک های خواب مراجعه می کنند. بهترین حالت این است که تست خواب برای آنها انجام گیرد تا علت خرخر و شدت آن مشخص شود. در صورتی که این مسئله ناشی از انسداد مسیر تنفس باشد جراحان گوش و حلق و بینی قادر خواهند بود بر اساس مقدار و شدت مشکل و نیز با توجه به معاینات خودشان و نیز بهره مندی از روش های تشخیصی اندوسکوپی در حین خواب مصنوعی، روش‌های جراحی یا غیرجراحی مختلفی را به بیماران پیشنهاد ‌کنند.

وی همچنین خاطر نشان کرد: گاهی برای درمان مشکلات خواب و اختلالات آن از برخی روش های غیرجراحی هم استفاده می شود که به جز انواعی خاص از پروتزهای دندانی و نیز برخی دستگاه‌های مشابه سیستم تنفس مصنوعی که کارآیی آنها از لحاظ علمی ثابت شده و در بیشتر موارد، بر جراحی نیز مقدم هستند سایر وسایل موجود در بازار، بیشتر جنبه تبلیغاتی و تجاری دارند. بنابراین به افراد دارای مشکل خرخر توصیه می‌شود که در قدم اول برای درمان این مسئله به کلینیک های خواب یا متخصصین گوش و حلق و بینی مراجعه کنند تا مشکل آنها را به دقت بررسی و درمان کنند.

ملکی دلارستاقی گفت: شاخه جراحی های سروگردن شامل جراحی توده های خوش خیم و بدخیم تیرویید، توده های خوش خیم و بدخیم غدد بزاقی، سرطان های فضای دهان و حلق نیز به چندین علت در سال‌های اخیر از سوی جراحان گوش، گلو و بینی و به ویژه فارغ التحصیلان جوانتر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.

وی گفت: پیچیدگی ساختاری و ظرافت موجود در این بخش بدن از یک سو و پیشرفت های عمده ای که در سال های اخیر در زمینه نحوه درمان تومورها همراه با حفظ عملکرد ارگان و نیز نحوه بازسازی با پیوندهای آزاد بافتی از سوی دیگر ایجاد شده است و نیز افزایش سن متوسط جامعه که با افزایش بروز سرطان‌های سروگردن همراه خواهد بود موجب گشته تمایل به کار در این شاخه در میان متخصصین گوش، گلو و بینی افزایش یابد تا علاوه بر رفع نیاز جامعه، زندگی طولانی تر و با کیفیت بهتری برای این گروه از بیماران فراهم کنند.

ملکی دلارستاقی بیان داشت: شیوع بالای رفتارهای پرخطری همانند مصرف بالای دخانیات که متاسفانه در بین جوانان، روز به روز فراگیرتر می شود در کنار هشدارهایی مبنی بر سونامی سرطان در سال های آینده که مکررا از سوی مراکز آماری کشور ابراز می شوند، لزوم توجه هر چه بیشتر به این شاخه را در سیاست گذاری های کلان رشته گوش، گلو و بینی را نیز ضروری تر می سازد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: در این کنگره تلاش کردیم توانایی های موجود در دانشگاه های بزرگ کشور در زمینه جراحی های سروگردن را به همکارانی که از سراسر ایران در این همایش شرکت می کنند، معرفی کنیم تا بتوانیم با ایجاد همکاری های بین مراکز دانشگاهی و با گسترش علمی این شاخه، سیرپیشرفت این بخش از رشته گوش، گلو و بینی را در آینده تسریع کنیم.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:52
سلامت و بهداشت جامعه

 

به گزارش جام جم آنلاین، محمد سعد فرقانی در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: افرادی که فشارخون بالا دارند لازم است در سن ۴۰ سالگی و افرادی که دارای اضافه وزن یا مبتلا به چاقی هستند حداقل سالی یکبار غربالگری انجام دهند.

وی با اشاره به اینکه حدود ۲۰ درصد افراد جامعه مبتلا به فشارخون بالا هستند، افزود: فشارخون بالا در افراد می‌تواند علت ایجاد آسیب به کلیه باشد و با توجه به شیوع بالای آن متاسفانه افراد از آن بی‌خبرند.

این فوق تخصص بیماری‌های کلیه افزود: بیماران مبتلا به فشارخون بالا با کنترل فشار و مصرف دارو می‌توانند از ایجاد آسیب کلیه یا پیشرفت بیماری کلیوی جلوگیری کنند.

فرقانی افزود: برای درمان آسیب کلیوی در زمینه فشارخون و دیابت، کنترل قندخون و فشارخون از اساسی‌ترین اقدامات توسط پزشک است.

وی گفت: فشارخون بالا می‌تواند بیماری بی‌علامت و بی سر و صدایی باشد که در صورت پیشرفت، عوارض زیادی از جمله آسیب قلبی، کلیوی و بینایی ایجاد ‌کند. در صورت پیشرفت بیماری کلیه در مراحل انتهایی، برای درمان اقدام به جایگزینی کلیه می‌شود که شامل دیالیز صفاقی، دیالیز خونی و پیوند کلیه است. پیوند کلیه در افرادی که سن کمتر از ۶۵ سال و وضعیت عملکرد قلبی مناسب دارند، بهترین اقدام است.

فرقانی با بیان اینکه از هر سه فرد، یک نفر به فشارخون بالا مبتلا است، گفت: فشارخون عامل اصلی سکته قلبی و مغزی است که درمان آن شامل ورزش، ترک الکل، ترک سیگار، رژیم غذایی سالم و کاهش استرس است.

این فوق تخصص بیماری‌های کلیه افزود: فشارخون بالا در دوران بارداری به ویژه سه ماهه دوم با مشکلات و عارضه‌های جدی همراه است، لذا کنترل فشارخون قبل از بارداری بسیار مهم است.

فرقانی گفت: علاوه بر مصرف دارو، روش‌هایی برای کنترل فشارخون بالا از جمله داشتن وزن مناسب، مصرف رژیم غذایی حاوی میوه‌ها، سبزیجات و محصولات لبنیاتی کم چرب، کم کردن میزان مصرف نمک، فعالیت بدنی (ورزش) منظم روزانه ۳۰ دقیقه، قطع مصرف نوشیدنی‌های الکلی و اندازه‌گیری فشارخون در منزل توصیه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه استرس شغلی و کم‌خوابی از علل فشارخون بالاست، افزود: فعال شدن سیستم عصبی سمپاتیک در استرس‌های عاطفی و فیزیکی با افزایش فشارخون و ضربان قلب همراه است. همچنین سرما به عنوان یک استرس فیزیکی موجب افزایش فشارخون در بیماران می‌شود؛ لذا بیماران مبتلا به فشارخون بالا لازم است کمتر در معرض هوای سرد قرار گیرند.

فرقانی گفت: استنشاق هوای آلوده نیز به طور حاد موجب افزایش فشارخون می‌شود. این افزایش فشار خون در افراد نرمال هم رخ می‌دهد؛ در واقع ذرات بزرگ و کوچک با ورود به گردش خون موجب استرس اکسیداتیو و التهاب عروقی و ایجاد و تشدید فشارخون بالا می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: بیماران دارای فشارخون در صورت ابتلا به دیابت، لازم است آپنه خواب، تپش قلب بدون علت خاص و برخی عوارض قلبی مرتبط با فشارخون را نیز بررسی کنند.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:51
سلامت و بهداشت جامعه

 

همیشه می شنوید که غذای چرب نخور برای سرماخوردگی خوب نیست! ولی شاید جالب باشد بدانید که خیلی از گزینه هایی که ما از آن به عنوان درمان استفاده می کنیم هم جزو غذاهای ممنوعه سرماخوردگی اند.

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از بهداشت نیوز، غلامرضا کرد افشار استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد درمان و بهبود دردهای ناشی از سرماخوردگی با استفاده از طب سنتی گفت: در این دوران غذاهای چرب، شور و غلیظ نباید خورد و در مقابل باید بخورات و بوییدنی‌هایی مانند سیاه‌دانه و بابونه مصرف کرد.

وی گفت: زکام و نزله دو بیماری نزدیک به هم هستند چون دلیل پیدایش هر دو یکی است یعنی در هر دو ریزش مایعات و رطوبات از مغز وجود دارد به عبارتی ریزش و فرود آمدن ضایعات و فضولات رطوبی از جلوی مغز به سمت پایین اگر به سوی منافذ بینی باشد، زکام و اگر به سمت حلق باشد، به آن نزله می‌گویند.

علائم زکام و سرماخوردگی
وی علائم زکام را از راه بینی به سختی نفس کشیدن، در بینی سخن گفتن، خروج ترشحات و رطوبات از بینی برخلاف عادت طبیعی، کم شدن حس بویایی و علامت نزله را نیز گرفتن صدا، دشواری در صحبت کردن و ترشحات پشت حلق عنوان کرد.

این متخصص طب سنتی تصریح کرد: گاهی زکام بر اثر عوامل خارجی که گرمایی هستند ایجاد می‌شود در نتیجه باعث خارج شدن رطوبت های مغز به سمت بینی و حلق خواهد شد مانند قرار گرفتن در آفتاب یا نزدیک آتش، بوئیدن چیزهای گرم مثل مشک و زعفران یا خوردن چیزهای گرم مثل خردل، سیر، پیاز و مانند اینها یا مالیدن روغن‌های گرم که دارای علایم احساس خارش و سوزش در بینی، سرخی چشم‌ها و بینی و احیاناً کمی سرخی صورت که معمولاً با تب هم همراه است.

وی ادامه داد: اما اگر بر اثر عوامل سرد این زکام ایجاد شود مانند برهنه نگه داشتن سر به مدت طولانی در هوای سرد یا مواجهه با آب سرد یا سر را برهنه کردن بعد از ورزش و استحمام، فرد دچار احساس سنگینی در سر می‌شود و آنچه از بینی و حلق خارج می‌شود غلیظ و سفید یا مایل به کبودی است.

استاد طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: گاهی زکام به سمت حلق می‌رود که در این صورت فرد به سردرد و سوزش سر و چشم، ریزش اشک از چشم، تلخی دهان و حلق، تشنگی، خروج هوای گرم از بینی، تندی و گرمی منافذ بینی دچار می شود و بیمار پیوسته میل به خوابیدن دارد.همچنین بی‌مزگی و بدمزگی دهان و احساس طعم سوختگی در دهان را احساس می‌کند.

وی با اشاره به اینکه حتی استرس،اضطراب و وضعیت نامناسب روحی هم می‌تواند به طور غیرمستقیم از عوامل ایجاد کننده زکام شود،گفت: فردی که دچار این حالت می شود می تواند استحمام کند چون عرق کردن برایش مفید است. رطوبت‌ها و بخارات که سبب زکام می شود با عرق خارج می‌شود به شرطی که در هنگام خروج، بدن و سر به خوبی پوشانده شود.

توصیه امام رضا(ع) برای بهبود سرماخوردگی
کرد افشاری به توصیه و حدیثی از امام رضا(ع) اشاره کرد و گفت: امام رضا علیه‌السلام می‌فرمایند، «کسی که بخواهد از زکام در هنگام زمستان جلوگیری کند روزی سه لقمه عسل بخورد و از بوییدن گل نرگس کوتاهی نکند و سیاه‌دانه نیز چنین است و اگر کسی از زکام در هنگام تابستان بترسد هر روز باید خیار تازه بخورد و از نشستن در آفتاب خودداری کند.»

درمان سرماخوردگی با طب سنتی
این متخصص طب سنتی ادامه داد:خاریدن و ماساژ سر، شانه کردن سر به‌طوری‌که به عمق پوست و پیاز مو برسد و مصرف سوپ برای جلوگیری از سرماخوردگی مکرر توصیه می شود.

وی در مورد این سوپ گفت: سوپ سرماخوردگی حاوی رشته فرنگی یک فنجان، آب 6 لیوان، روغن کنجد 2 قاشق، شوید نصف نعلبکی، بال مرغ 2تا با کمی پیاز و نمک و زردچوبه و یک لیمو عمانی تهیه شده و در روز یک تا 2 بار مصرف شود.

غذاهایی که نباید خورده شود
وی تصریح کرد: فردی که دچار سرماخوردگی شده باید از مصرف گوشت‌های غلیظ (مثل گوشت گاو و گوساله)، غذاهای تند، غلیظ، بسیارشور، بسیار ترش، چرب و سرخ کرده، لبنیات، روغن زیاد، نوشیدنی‌ها و غذاهای مولد گاز مثل حبوبات، گردو، پنیر کهنه، سیر و پیاز خام، سبزی‌جات تند مثل شاهی، میوه‌های با طبیعت سرد و تر، پرتقال، نارنگی، سالاد و ماست و مخلفات به همراه غذا، آب یخ، قهوه و کاکائو، شیرینی که در قنادی تهیه می‌شود، غذاهای آماده و یا مانده و کارخانه‌ای و … اجتناب کند.

کردافشاری افزود: همچنین بیماران باید کمتر بخوابند مخصوصاً در روز. همچنین بلافاصله بعد از غذا نخوابند. باید هنگام خوابیدن بالش کوتاه و پست باشد و حتی‌الامکان نباید به پشت بخوابند. بهتر است پیشانی و صورت روی بالش باشد و سر رو به پایین تا ماده از راه بینی خارج شود و به سینه نریزد.

بیمار تب‌دار به حمام نرود
استاد طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اگر تب همراه با بیماری است، بیمار به حمام نرود و در زمان ابتلا به زکام باید از ورزش شدید و از نشستن در کنار آب جاری و در برابر باد پرهیز کرد.

وی ادامه داد: نوشیدن آب گرم در زمانی که حلق درگیر شده مفید است چون آن را نرم می‌کند.در زمان ابتلا به بیماری، حرکت دادن اندام‌های تحتانی بدن (ورزش و نرمشی که باعث حرکت پایین تنه شود) بسیار مفید است و ماده را به سوی پایین می‌کشد. همچنین مالیدن پاها از زیر زانو با شدت و درد، بهترین و سودمند‌ترین تدبیر است.

این متخصص طب سنتی اظهار کرد: چرب کردن کف دست‌ها و پاها با روغن حیوانی و نگه داشتن جلوی حرارت در هنگام ابتلا مفید است.همچنین پارچه کتان را حرارت بدهند و بر کف سر بگذارند. دست و پا را با روغن‌های گرم مثل روغن بابونه، روغن مرزنجوش، روغن سداب و روغن سوسن چرب کنند، اما این روغن‌ها نباید به بینی و سر برسد.

برای کاهش آبریزش بینی چه باید کرد؟
کردافشاری افزود: حریره‌ای که برای تقویت مغز و کاهش درد زکام توصیه می شود حاوی خشخاش سفید6 گرم، مغز بادام 7 عدد، نشاسته 6 گرم است که به همراه نبات روی شعله ملایم جوشانده تا مثل حریره شود. گاهی می‌توان کمی زعفران هم به آن اضافه کرد و اگر با کمی گشنیز خشک هم مصرف شود مفید است.

وی ادامه داد: بادام، مغز را تقویت می‌کند و گشنیز مانع صعود بخارات به سوی مغز می‌شود.مصرف چنین حریره‌ای از دیدگاه طب جدید نیز چون حاوی مواد غذایی امگا-3 مثل بادام است در کاهش آبریزش بینی آلرژیک و آسم مفید است.

این متخصص طب سنتی بر خوردن غذاهای نرم تاکید کرد و گفت: آبگوشت،سوپ و شورباهایی که در آن شلغم و اسفناج باشد توصیه می‌شود. این‌گونه غذاها بهتر هضم می‌شوند و مانع تجمع اخلاط غلیظ و مواد زاید در بدن می‌شود. کردافشاری همچنین غرغره کردن جوشانده زیره سیاه و آویشن را برای آرام کردن حلق مفید دانست.

بخورات و بوییدنی‌های مفید
وی گفت: بوییدن بوهای سرد مثل نیلوفر، بوییدن صندل سرخ که با سرکه ساییده شده باشد و همچنین بوییدن سبوس جو با سرکه توصیه می شود.

این متخصص طب سنتی ادامه داد: بخور بنفشه، بابونه، خطمی، کاهو و پوست خشخاش توصیه می‌شود و برای تسکین خارش، بوییدن روغن‌های سرد مانند نیلوفر و بنفشه و بوییدن گشنیز تازه یا خشک بهتر است.

کردافشاری افزود: ریختن آب گرم بر جلوی سر و بخور دادن با بخار آب گرم و بوییدن بوهای گرم مثل مرزنجوش و مشک مناسب است و به افراد توصیه می‌شود. سیاه‌دانه را یک شبانه روز در سرکه خیسانده، سپس سرخ کرده، کوبیده و در پارچه‌ای بسته ببویید.

وی گفت: سیاه‌دانه، بازکننده گرفتگی‌های بینی و سینوس‌هاست و مخصوصاً اگر با سرکه باشد برای زکام مفید است. این درحالی است که تأثیر درمانی سیاه‌دانه در سینوزیت در مقالات طب جدید برابر با آنتی‌بیوتیک بیان شده است.

کردافشاری ادامه داد: خوردن تخم کتان به همراه عسل با کمی فلفل سودمند است و مصرف تخم کتان از دیدگاه طب جدید برای آبریزش بینی آلرژیک مفید اعلام شده است.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:48
سلامت و بهداشت جامعه

پژوهشگران در آخرین تحقیقات پزشکی – تغذیه‌ای خود دریافتند که کمبود پروتئین و کاهش حجم عضلات به هم مرتبط بوده و داشتن یک بدن سالم با عضلات قوی به انجام فعالیت‌های بدنی کافی و دائمی به همراه یک رژیم غذایی با پروتئین کافی بستگی دارد.

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از بهداشت نیوز امروزه بسیاری از مردم جهان پیرو رژیم غذایی گیاهخواری بوده و در مقالات و یادداشت های مختلفی نیز بر مضرات مصرف زیاد گوشت قرمز تاکید می شود. در این میان کشور هندوستان بیشترین میزان جمعیت گیاهخواران جهان را در خود جای داده است و جدیدترین پژوهش‌های محققان هندی نشان می‌دهد که ۶۸ درصد جمعیت هند از کمبود پروتئین و ۷۱ درصد نیز از داشتن عضلات ضعیف رنج می‌برند. بر اساس اظهارات کارشناسان، رژیم غذایی ۸۴ درصد از گیاهخواران و ۶۵ درصد غیر گیاه خوران از کمبود پروتئین برخوردار است. لازم به توضیح است که در این کشور افراد غیر گیاهخوار نیز به‌ندرت و معمولاً تنها روزهای یکشنبه گوشت مصرف می‌کنند. در ضمن در این گروه نیز مصرف گوشت سفید همچون مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز معمول است.

دکتر آنکیتا گهاگ (Ankita Ghag) مدیر کلینیک InBody Clinical در این رابطه گفت: «بر اساس آخرین بررسی‌های ما با همکاری شرکت تحقیقاتی جهانی و متخصص درزمینهٔ نظرسنجی IPSOS، ۶۸ درصد مردم هند از کمبود پروتئین و ۷۱ درصد آن‌ها نیز از سلامت عضلانی ضعیف برخوردار هستند. به نظر می‌رسد که ایجاد آگاهی در مورد اهمیت بهداشت عضلات و پیدا کردن راه‌حل‌های مناسب برای آن‌ها می‌تواند نتیجه‌بخش باشد.»

به اعتقاد دکتر گهاگ ارتباط مستقیمی بین کمبود عضلات و کمبود پروتئین در میان مردم کشور هند وجود دارد که نیازمند توجه فوری است.

کاویتا دیوگان (Kavita Devgan) متخصص تغذیه و همکارانش تحقیقاتی را بر اساس اطلاعات مرکز تحقیقات هند ۲۰۱۷ انجام و ارائه داده‌اند که طبق آن ۸۴ درصد گیاهخواران و ۶۵ درصد غیر گیاهخواران هندی از رژیم غذایی کم پروتئین استفاده می‌کنند. بر اساس نتیجه این تحقیقات، مردم این کشور پروتئین کمی را در رژیم غذایی روزانه خود دریافت می‌کنند که برای بدنشان کافی نیست و باعث می‌شود تا سلامتی عضلاتشان تحت تأثیر قرار گیرد. دیوگان تأکید کرد که بدن انسان بین ۱۰ تا ۱۴ گرم پروتئین اضافی در روز نیاز دارد.

او در ادامه توضیحاتش گفت: «در این شرایط استفاده از مکمل‌های پروتئینی که با پروتئین هیدرولیز شده به وجود می‌آیند، می‌توانند منبع خوبی برای برطرف ساختن کمبود پروتئین بدن محسوب شود.»

ناندان جوشی (Nandan Joshi) متخصص علوم تغذیه و امور پزشکی و مدیر شرکت فرآورده‌های غذایی چندملیتی در فرانسه در رابطه با آگاهی مردم از میزان دریافت پروتئین کافی به بدنشان گفت: «آموزش در مورد پروتئین و میزان نیاز بدن به این ماده بسیار مهم است. تصورات اشتباهی وجود دارد که برخی فکر می‌کنند این ماده مغذی فقط برای بدن‌سازان مفید است و یا برخی فکر می‌کنند رژیم غذایی روزمره و عادی به‌تنهایی می‌تواند تأمین‌کننده پروتئین لازم بدن باشد.»

او در ادامه توضیحاتش گفت: «بسیاری از مردم از نیاز روزانه بدنشان به پروتئین اطلاع کافی ندارند و با این ضعف آگاهی، سلامت عضلانی بدنشان نادیده گرفته می‌شود. درواقع بسیاری از مردم وجود عضلات کافی را با ورزش کردن و بدن‌سازی مرتبط می‌دانند درحالی‌که نقش پروتئین در این مسئله بسیار مهم است. بسیاری از مردم هند از تأثیر کلی پروتئین بر سلامت و یا به خطر افتادن سلامت عضلاتشان بی‌خبر هستند.»

به اعتقاد ناندان جوشی سلامت عضلات نه‌تنها به یک سبک زندگی فعال و انجام فعالیت‌های بدنی مداوم بستگی دارد بلکه به داشتن یک رژیم غذایی درست با پروتئین کافی نیز مرتبط است.

بر اساس گزارش شورای تحقیقات پزشکی هند هر فرد به‌طور طبیعی و بدون بیماری روزانه ۸/۰ تا ۱ گرم پروتئین در ازای هر کیلوگرم وزن بدن نیاز دارد.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:47
سلامت و بهداشت جامعه

حیوانات خانگی مزیت هایی برای انسان دارند و خیلی از افراد علاقه زیادی به نگهداری حیوانات خانگی دارند، اما در کنار تمام این مزیت ها نکاتی را برای مراقبت از خود رعایت کنید که در ادامه به بیان آنها می پردازیم

اگر حیوان خانگی دارید این توصیه ها را جدی بگیرید

 

دکتر بهزاد امیری، رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، در باره بیماری‌های قابل انتقال از حیوانات خانگی به انسان، گفت: انواع بیماری‌های عفونی می‌توانند از حیوانات خانگی آلوده به انسان انتقال یابند. این بیماری‌ها برحسب راه‌های مختلف به انسان منتقل می‌شوند.

چه بیماری‌هایی از حیوانات به انسان منتقل می‌شوند؟

بیماری‌هایی که از طریق تماس بزاق حاوی میکروب (ویروس و یا باکتری) حیوانات با پوست آسیب دیده (زخم شده) و یا مخاط انسان انتقال می‌یابند بیماری‌هایی مانند هاری، عفونت‌های پوست و عضلات‌‏، مفاصل، استخوان، عفونت سیستم عصبی و عفونت خون از طریق عوامل میکروبی نظیر پاستورلا مولتوسیدا، بارتونلا هنسله، کاپنوسیتوفاژ، تولارمی هستند.

همچنین بیماری‌هایی که از طریق دست آلوده شده به مدفوع حیوانات و انتقال میکروب به دهان انتقال می‌یابند، شامل انواع بیماری‌های عفونی، معدی - روده‌ای ایجاد شده با عوامل میکروبی انگلی (سالمونلا، کامپیلوباکتر، ای‌کولای، کیست هیداتیک، توکسوپلاسما گوندیی، کریپتوسپوریدیوم، ژیاردیا، توکسوکار، آنکیلوستوما) هستند.

بیماری‌هایی نیز از طریق استنشاق ترشحات و یا مایعات آلوده اسپری شده (آئروسل) در هوا انتقال می‌یابند، مانند انواع عفونت‌های ریوی در اثر عواملی نظیر کوکسیلابورنتی، پسیتاکوزیس، آنفلوانزای پرندگان. همچنین بیماری‌هایی به وسیله ناقلین نظیر کک، کنه‌ و یا حشره همراه حیوانات از طریق گزش انسان انتقال می‌یابند، مانند بیماری لایم، ارلیشیوز، بابزیوز، تاعون تولارمی و سالک.

راه دیگر انتقال بیماری از طریق تماس مستقیم با حیوانات است، مانند بیماری‌های قارچی پوستی نظیر اسپوروتریکوز شنکئی، میکروسپوروم کانیس و یا مایکوباکتریوم مورینوم که در اثر تماس با ماهی و یا محتویات آکواریوم آلوده انتقال می‌یابند. بیماری‌هایی مانند ل‍پتوس‍یروز نیز از طریق آلوده شدن آب و یا محیط زیست با ادرار حیوانات انتقال می‌یابند.

خطرناک‌ترین بیماری قابل انتقال از سگ و گربه به انسان

یکی از مهم‌ترین و خطرناک‌ترین بیماری‌های قابل انتقال از حیوانات خانگی نظیر سگ و گربه به انسان، بیماری هاری است، در صورت ابتلای انسان به بیماری هاری متاسفانه تقریبا در اکثر موارد منجر به مرگ می‌شود. ولی خوشبختانه این بیماری قابل پیشگیری است.

بیماری هاری نوعی بیماری ویروسی است که به علت گاز گرفتن انسان توسط سگ و یا گربه‌ای که قبلا توسط حیوان هار دیگری گزیده شده، به انسان انتقال داده می‌شود. ویروس هاری چه در حیوان و چه در انسان به سیستم عصبی مرکزی منتقل می‌شود و موجب عفونت و التهاب حاد بافت مغز (آنسفالیت) می‌شود.

درمان اختصاصی برای فردی که به هاری مبتلا می‌شود وجود ندارد، اما خوشبختانه امکان پیشگیری وجود دارد. با روش پیشگیری از حیوان‌گزیدگی و واکسیناسیون به موقع چه در حیوان و چه در انسان گزیده شده، می‌توان از انتقال بیماری هاری جلوگیری کرد.

طبق آمارهای موجود، هاری در بیش از ۱۰۰ کشور جهان وجود دارد، در کل جهان سالیانه حدود ۵۹ هزار مرگ ناشی از ابتلا به هاری رخ می‌دهد. اکثر افرادی که حیوان گزیده می‌شوند کودکان زیر ۱۵ سال هستند و بیش از ۹۰ درصد موارد حیوان گزیدگی ناشی از گزش سگ است. البته مواردی از گزش گربه یا حیوانات اهلی و یا وحشی دیگری وجود دارد که آمار آنها کمتر است.

12 مرگ ناشی از هاری در سال گذشته

در ایران نیز در سال گذشته بیش از ۱۸۰ هزار مورد حیوان‌گزیدگی داشتیم که خوشبختانه با اقدامات به موقع در واحدهایی تحت عنوان واحد پیشگیری و درمان هاری در شبکه‌های بهداشت و درمان سراسر کشور، از انتقال بیماری و مرگ و میر ناشی از آن پیشگیری شد. بنابراین اگر افراد حیوان‌گزیده به موقع به این واحدها مراجعه کنند، تحت درمان قرار می‌گیرند و با شست‌ و شوی زخم و انجام واکسیناسیون و تزریق سرم ضد هاری از ابتلای آنها به بیماری هاری پیشگیری به عمل می‌آید.

علیرغم اقدامات مذکور در سال گذشته ۱۲ مورد مرگ ناشی از هاری در کشور داشتیم و از ابتدای امسال نیز پنج مورد مرگ انسانی ناشی از هاری داشتیم. باید به این نکته مهم توجه کرد که نمی‌توانیم مطمئن باشیم که حیوان خانگی احتمال ابتلا به بیماری هاری ندارد و فقط هاری از طریق گزش حیوانات وحشی و یا سگ‌های بلاصاحب و ولگرد روی می‌دهد؛ چراکه سگ و یا گربه خانگی می‌تواند در موقع خروج از خانه توسط حیوان هار دیگری مورد گزش قرار گیرد و ویروس هاری را به خود منتقل کند و به این ترتیب صاحب سگ نیز اگر توسط او گزیده شود و یا حتی خراشی در بدن وی باشد و محل خراشیدگی را سگ بلیسد، امکان انتقال هاری وجود دارد.

گربه‌ها نیز می‌توانند عامل انتقال هاری باشند، درباره گربه‌ها باید توجه داشت که با وجود اینکه خیلی عادت به گاز گرفتن ندارند، اما با پنجه‌های خود خراش ایجاد می‌کنند و با توجه به اینکه گربه‌ها پنجه‌های خود را دائما لیس می‌زنند و همین موضوع موجب انتقال ویروس هاری از بزاق آنها به پنجه‌هایشان می‌شود و در چنین شرایطی در صورت پنجه کشیدن و ایجاد خراش بر روی پوست انسان امکان ابتلا فرد مصدوم به هاری وجود دارد.

در صورت حیوان‌گزیدگی چه باید کرد؟

از نزدیک شدن به سگ‌های ولگرد به شدت بپرهیزید و به هیچ وجه حیوانات را مورد آزار و اذیت قرار ندهید و تحریک نکنید؛ چراکه موجب حمله‌ور شدن و گزش آنها می‌شود. در صورت بروز حیوان گزیدگی اگر امکان دسترسی به مراکز بهداشتی درمانی وجود دارد خود را در اسرع وقت به درمانگاه‌های پیشگیری و درمان هاری برسانید و اگر این کار زمان‌بر است تا زمان رسیدن به مرکز درمانی حتما محل گزیدگی را با آب و صابون بشویید.

چگونگی پیشگیری از انتقال بیماری‌های حیوانات خانگی به انسان

به عنوان متخصص عفونی توصیه می‌کنم از نگهداری سگ و گربه در منزل پرهیز کنید؛ چراکه هر چقدر هم موارد بهداشتی را رعایت کنید امکان انتقال بیماری از این حیوانات وجود دارد. اما توصیه اکید ما به فردی که تمایل دارد به هر علتی حیوان خانگی نگهداری کند، این است که برای پیشگیری از انتقال بیماری‌های عفونی از حیوانات خانگی به انسان نکاتی را رعایت کند.

باید معاینه دوره‌ای و منظم حیوانات توسط دامپزشک انجام شود، تجویز واکسن‌های لازم به حیوانات جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری به ویژه واکسن هاری، در صورت بروز هر نوع علائمی از بیماری در حیوانات بلافاصله توسط دامپزشک معاینه و در صورت لزوم تحت درمان قرار گیرند.

همچنین کوتاه کردن ناخن حیوانات به ویژه گربه‌ها جهت پیشگیری از چنگ گرفتن و پنجه کشیدن بسیار مهم است. همچنین حیوانات خانگی باید از لحاظ وجود حشرات بر روی بدن‌شان بصورت منظم و مستمر مورد بررسی قرار گیرند. در عین حال از تماس حیوانات خانگی با حیوانات ولگرد و بلاصاحب ممانعت کنید.

این افراد از تماس با حیوانات بپرهیزند

از خوردن غذاهای آلوده و مشکوک توسط حیوانات خانگی ممانعت کنید. از تماس مستقیم با خود حیوان یا مواد غذایی وی خودداری و سعی کنید در هنگام تماس از دستکش استفاده کنید. در صورت تماس دست با حیوانات و یا غذا و وسایل آن‌ها حتما دست‌ها را با آب و صابون شسته و با محلول‌های ضد عفونی کننده پایه الکلی ضدعفونی کنید. افراد دارای بیماری ارثی و یا اکتسابی ضعف سیستم ایمنی و زنان باردار از هر گونه تماس با حیوانات خودداری کنند و کودکان و سالمندان بیش از سایرین در مواجه با حیوانات احتیاطات لازم را مراعات کنند.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:45
سلامت و بهداشت جامعه

 

پدر طب اسلامی با ذکر این‌که به‌دلیل استفاده از داروها و مواد شیمیایی عمده مردم به بیماری‌های جسمی مبتلا هستند، طب اسلامی را مترقی‌ترین طب جهان دانست و گفت: بهره‌گیری از طب اسلامی عوارض شیمیایی داروها را می‌کاهد.

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، آیت‌الله عباس تبریزیان در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه فرهنگیان علامه طباطبایی خرم‎آباد، اظهارکرد: چیزی که امروز در جوامع بشری مطرح است این است که علم از اروپاست این در حالی‌است که علم واقعی علم انبیا ائمه و الهی است.

وی با اشاره به این‌که علوم اهل‌ بیت(ع) در حوزه طب مورد تحقیق و بررسی قرار نگرفته است، خاطرنشان کرد: برداشت این است که اهل‌بیت چیزی جز احکام ندارد در حالی‌که طب اسلامی مترقی‌ترین طب جهان است که توانسته توجه دانشمندان جهان را به خود جلب کند.

تبریزیان با ذکر این مطلب که بیشتر طب اسلامی به‌صورت خام در روایات وجود دارد، تصریح کرد: اسلام بالاترین فیزیک جهان را داریم، کتاب زیست جانوری اسلامی، ستاره‌شناسی اسلامی و شیمی اسلامی را داریم که اگر مورد تحقیق قرار گیرد تمام معادلات جهان را زیر و رو می‌کند.

پدر طب اسلامی با ذکر این مطلب که به استناد قرآن، خداوند هفت آسمان خلق کرد و هفت زمین هم‌مانند هفت آسمان وجود دارد، تصریح کرد: در کتاب کافی آمده است که این زمینی که بر آن زندگی می‌کنیم نسبت به زمین‌های زیر آن مثل انگشتر در دست است.

وی سرعت نور را ملاک محاسبات فیزیک دانست و با ذکر این مطلب که در علوم اسلامی چیزهایی داریم که سرعت آن از نور بیشتر است، تصریح کرد: در داستان حضرت سلیمان با بلقیس، هدهد ادعا می‌کند با یک چشم به هم زدن ملکه سبا را می‌آورد که این امر نشانه فیزیک اسلامی است.

تبریزیان با اشاره به این‌که عمده طبیبان جهان در زمان حضرت عیسی بودند اما در عین پیشرفت بیماری زیاد بود، افزود: در روایت داریم که حضرت عیسی(ع) در یک مقطع ۵۰ هزار نفر را با اعجاز درمان می‌کرد.

پدر طب اسلامی با ذکر این مطلب که پیامبر اکرم(ص) در مرحله اول طبیب و در مرحله دوم مبلّغ بود و در عصر انقلاب صنعتی گیاهان را به دارو شیمیایی تبدیل کردند، تصریح کرد: امروز از هر سه نفر یکی مبتلا به مشکلات جسمی است، کمااین‌که ۴۰ درصد جمعیت جهان ناتوانی جنسی دارد و این نتیجه طب شیمیایی است.

وی با اشاره به این‌که ۴۰۰ سال طب شیمیایی حاکم است اما مردم اروپا امروز بیماری‌های خود را با گیاهان دارویی درمان می‌کنند، تصریح کرد: مرغ باید طبق قانون بعد از هشت ماه به یک کیلو تبدیل شود اما امروز شاهدیم که بعد از پنجاه روز سه کیلو می‌شود.

تبریزیان با اشاره به این‌که شیمی جهان مدیون امام صادق(ع) است، خاطرنشان کرد: امام صادق(ع) جابربن حیان را تربیت کرد که مؤلف کتاب الکیمیا است و کیمیا است.

تبدیل فلزات به طلا را گویند این در حالی‌است که از کتاب الکیما فقط یک صفحه از آن کتاب باقی‌مانده که در آن روش تبدیل اسید سولفوریک است که مبنای شیمی است بیان شده است.

پدر طب اسلامی معده را بیشتر بیماری‌ها دانست و با ذکر این مطلب که قانون الهی این است که روزی انسان در روز دو وعده غذا بخوریم یکی صبح و یکی شب، تصریح کرد: ناهار اضافه است؛ لذا اگر این قانون الهی رعایت شود کسی مبتلا به بیماری قلبی و عروقی نمی‌شود.

وی حجامت را بهترین درمان بیماری‌های قلبی عروقی حجامت دانست و گفت: حجامت در صورتی شفاست که به موقع و با شرایط اسلامی باشد.

تبریزیان با ذکر این‌که خوردن یک قاشق اسپند در اول صبح رگ‌های بسته شده قلبی عروقی را باز می‌کند، تصریح کرد: بهترین تقویت کننده قلب میوه به و پختن گوشت گوسفند با شیر است این در حالی است که استفاده از این دستور طب اسلامی ما را از گذاشتن باطری قلب بی‌نیاز می‌کند.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:42
سلامت و بهداشت جامعه

 

بوی بد پاها به یک مشکل بزرگ برای بسیاری از افراد تبدیل شده است. درست است که فرآیند تعریق یک فرایند طبیعی و مفید است، اما جلوگیری از بوی نامطبوع و آزاردهنده آن، نیازمند آگاهی از علل آن است.

جوراب های خارج از کنترل

خب! بیایید عادلانه فکر کنیم. آیا زمانی که جوراب می پوشید پاهایتان عرق نمی کند؟ عرق پا، گرما و رطوبت لازم جهت رشد و تغذیه ی باکتری ها را فراهم می کند. بنابراین چه جایی بهتر از پاها برای آنها؟ در واقع همین باکتری ها از طریق تعامل با عرق و سلول های مرده ی روی پوست بوی بد را ایجاد می کنند.

بهترین روش برای مبارزه با بوی بد پاها این است که هر بار به طور منظم در فواصل زمانی مشخص جوراب تان را تعویض کنید، به خصوص اگر تعریق پاهایتان زیاد باشد.

در حالی که به نظر می رسد پاها در فصل تابستان بیشترین تعریق را دارند، اما باید بدانید بیشترین شکایات از بوی بد پاها در فصل زمستان است، زیرا فرد برای جلوگیری از سرما، جوراب های ضخیم و گاها بیشتر می پوشد و راه تنفس سلول های پوست پا بسته می شود.بهتر است از جوراب هایی استفاده کنیم که عرق را جذب می کنند ، مانند جوراب نخی.

حتی در فصل سرما پاها بیشتر عرق می کنند، زیرا وقتی از بیرون به داخل خانه باز می گردیم جوراب هایمان را عوض نمی کنیم، چون هنوز احساس سرما می کنیم. پس لازم نیست که هوا بیش از اندازه گرم باشد تا تعریق بیشتر صورت بگیرد.

اگر با تعویض منظم جوراب هم مشکل بوی پاها حل نشد، باید از مواد ضد تعریق مخصوص پا استفاده کنیم.

به کفش هایتان استراحت نمی دهید

درست مانند جوراب، کفش نیز نباید گرم و مرطوب بماند. به همین دلیل بسیاری از متخصصان امراض پا توصیه می کنند کفشی که یک روز از آن استفاده کردید روز بعد آن را کنار بگذارید و استفاده نکنید (یک کفش را یک روز در میان بپوشید).

البته اغلب افراد نمی توانند این کار را انجام دهند، مخصوصا کسانی که ناچارند یک نوع کفش خاص را در هنگام کار به پا کنند. بنابراین در این حالت باید بهداشت پاها را افزایش داد. هر روز پاها را مالش دهید، از سنگ پا استفاده کنید و ... .

نادیده گرفتن اثر فشار روی پاها

اغلب افراد این مشکل را تجربه کرده اند که هنگام استرس و فشار زیاد، پاهایشان دچار تعریق می شود.

عرق ناشی از استرس به دلیل اینکه از غدد عرق متفاوتی تولید می شود، بوی تندتر و نامطبوع تری دارد.

در محل کار یا هر مکان دیگری که احساس استرس بیشتری به شما دست می دهد، یک یا چند جفت جوراب اضافی داشته باشید.

مشکل هورمونی

نوسان سطح هورمون ها نیز می تواند به تولید عرق زیاد و بوی بد پا منجر شود. به طور معمول زنان باردار، زنان یائسه و حتی نوجوانان دچار چنین مشکلی می شوند.

عفونت قارچی

عفونت قارچی پای ورزشکاران یکی از مشکلات بزرگ در این گروه محسوب می شود. رطوبت بین انگشتان پا و خارش از نشانه های رشد قارچ می باشد. بهتر است حین تمرینات ورزشی از کرم های ضد قارچ در کف و کناره های پا و از پودر ضد قارچ در لابلای انگشتان پا استفاده شود.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:42
سلامت و بهداشت جامعه

نوشیدن نوشابه های انرژی زا که برای تقویت فوری است برای سلامتی بسیار مضر هستند و این خطرات بیشتر بخاطر میزان زیاد قند و کافئین موجود در آن ها می باشد. در این مقاله از دکتر سلام عوارض نوشیدن نوشابه های انرژی زا را آماده کرده ایم.



مخلوط کردن الکل و نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌تواند منجر به عوارض مرگباری مانند مسمومیت الکل شود. در این نوشتار دیگر خطرات مرتبط با این نوشابه‌های انرژی‌زای کافئین‌دار را عنوان می‌کنیم.

نوشیدن نوشابه انرژی‌زا برای تقویت فوری می‌تواند برای سلامتی مضر باشد و موجب بروز نگرانی‌هایی درباره اثرات بالقوه این نوشیدنی‌های گازدار بر بدن است.

نوشیدنی‌های انرژی‌زا عمدتا حاوی قند، کافئین، آب، ویتامین‌ها، مواد معدنی و محرک‌هایی نظیر تائورین، جین‌سینگ و گوارانا هستند. برخی از این نوشیدنی‌ها حاوی تقریبا 12 برابر کافئین بیشتر از قهوه هستند.

محققان اظهار داشتند که این خطرات عمدتا به دلیل میزان قند و کافئین موجود در این نوشیدنی‌ها است.

در اکتبر سال جاری، یک زن ادعا کرد که مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های انرژی‌زا موجب ایجاد یک سوراخ در جمجمه شوهرش شده است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) قبلا درباره عوارض مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا، به ویژه در جوانان هشدار داده است.

در یک مطالعه جدید، محققان مطالعات جاری را درباره خطرات مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا مورد بررسی قرار دادند. آنها شواهدی را مبنی بر اینکه نوشیدنی‌های انرژی‌زا به طیف وسیعی از عوارض جسمی و روانی ناخواسته منجر می‌شوند، پیدا کردند.

این نوشیدنی‌ها به مدت طولانی با افزایش فشار خون، افزایش وزن و مشکلات خواب مرتبط شده بودند، اما یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که این انرژی‌زاها با خطرات بیشتری نظیر ابتلا به دیابت، آسیب کلیه، پوسیدگی دندان و همچنین مشکلات روانی مانند اضطراب و سوء مصرف مواد مرتبط هستند.

“جوسیمر ماتی” نویسنده مطالعه از دانشکده سلامت دانشگاه هاروارد، گفت: طیف گسترده‌ای از عوارض که نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌توانند به جای بگذارند، بسیار شگفت انگیز است.

محققان این مطالعه خطرات ناشی از روند رو به رشد و رواج مخلوط کردن نوشیدنی‌های انرژی‌زا و الکل را یادآور شدند و در این زمینه هشدار دادند.

آنها می‌گویند کسانی که نوشیدنی الکلی ترکیب‌شده با نوشیدنی انرژی‌زا مصرف می‌کنند، نسبت به زمانی که فقط الکل استفاده می‌کنند، الکل بیشتری مصرف می‌کنند.

این به این دلیل است که نوشیدنی‌های انرژی‌زا نشانه‌های مصرف زیاد الکل را می‌پوشانند که می‌تواند به مصرف بیشتر الکل منجر شود.

محققان همچنین اشاره کردند که مخلوط کردن نوشیدنی‌های انرژی‌زا و الکل می‌تواند مرگبار باشد.

“ماتی” و همکارانش در این مطالعه نوشتند: در نتیجه این افزایش مصرف الکل، افرادی که الکل حاوی نوشیدنی انرژی‌زا مصرف می‌کنند، احتمال بیشتری دارد که دچار کمبود آب بدن و مسمومیت با الکل شوند.

یافته‌های این تحقیق همچنین موجب شد که محققان در برابر نوشیدن نوشیدنی‌های انرژی‌زا به کودکان و نوجوانان نیز هشدار دهند.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:41
سلامت و بهداشت جامعه

نتابج مطالعه محققان ژاپنی نشان داد، کاهش توانایی نوعی آنزیم عامل بیماری مزمن کلیه است و با تمرکز بر آن آنزیم می توان درمان جدید و موثری برای این عارضه گسترش داد.

 



به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایرنا از پایگاه خبری مدیکال ساینس، این آنزیم AMPK نام دارد. یکی از عوامل اصلی غیرفعال شدن آنزیم AMPK در بیماری مزمن کلیه، ناتوانی در حس کردن نوکلئوتیدی موسوم به «آدنوزین مونو فسفات» است.

محققان با استفاده از موش های مبتلا به بیماری مزمن کلیه به بررسی وضعیت متابولیت آن ها پرداختند و متوجه شدند با وجود میزان زیادی از آدنوزین مونو فسفات (AMP)، میزان فعال شدن آنزیم AMPK کاهش چشمگیری دارد.این آنزیم نوعی حسگر انرژی سلولی است که وظیفه تشخیص AMP را بر عهده دارد.
محققان با بررسی های بیشتر دریافتند آنزیم AMPK قابلیت حس کردن AMP را از دست داده است. محققان برای حل این مشکل تلاش کردند تا راهکار دیگری را برای فعال کردن قابلیت تشخیص AMP بیابند.
در نتیجه این بررسی ها مشخص شد درمان موش ها با داروی A-768662 که نوعی داروی فعال کننده آنزیمAMPK است و به بخش دیگری از AMP متصل می شود، می تواند قابلیت تشخیص این ماده را در آنزیم ها مجددا فعال کنند. 
بر اساس این تحقیقات تجمع ضایعات در خون در اثر کاهش عملکرد کلیه ها دلیل اصلی کاهش توانایی آنزیم AMPK در تشخیص آدنوزین مونو فسفات است. این تحقیقات نشان داد که کاهش انرژی، پیشرفت بیماری مزمن کلیه (CKD) و انباشت متابولیت های سمی چرخه معیوبی را در بدن بیماران مبتلا به CKD ایجاد می کند. با وجود این فعال سازی آنزیم AMPK با استفاده از یک راهکار مستقل از آدنوزین مونو فسفات موجب شکست این چرخه شده و رویکرد نوینی برای درمان CKD است. 
با افزایش دیابت و فشار خون بالا در جهان، بیماری مزمن کلیه، یک چالش مهم در بهداشت عمومی قلمداد می شود. این عارضه معمولا به کم خونی، ضعف استخوانی، آسیب های عصبی و در نهایت به نارسایی کلیه، بیماری های قلبی و مرگ زودرس منجر می شود.
کلیه اندامی لوبیا شکل و تقریبا به اندازه مشت بسته انسان است و درست زیر قفسه سینه قرار دارد. عملکرد کلیه به زبان ساده، دفع زباله های بدن است. این عضو روزانه حدود 200 لیتر خون تصفیه می کند و از آن حدود 2 لیتر آب اضافی و مواد زاید غربال می کند که از طریق مجاری ادارای دفع می شود.
تنظیم فشار خون، تعادل الکترولیتی و تولید سلول های قرمز خون به عهده کلیه هاست. چنانچه کلیه ها یک روز وظایف خود را به درستی انجام ندهند، عملکرد اکثر ارگان های بدن، به ویژه قلب مختل می شود. از آنجا که نارسایی کلیه در ابتدا هیچ علامتی ندارد، لازم است که تمام افراد با رموز آن آشنا شوند. 
شایع ترین علایم نارسایی کلیه تهوع و استفراغ، کاهش میزان ادرار، تورم، به خصوص در ناحیه مچ پا و دور چشم، طعم نامطبوع در دهان و احساس بویی شبیه به ادرار در بازدم، خستگی مزمن، کاهش حافظه، ایجاد ضایعات پوستی، مشاهده کف در ادرار، مشاهده خون در ادرار، تنگی نفس و کاهش اشتها است.

يکشنبه 18/9/1397 - 15:40
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته