• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1180
تعداد نظرات : 794
زمان آخرین مطلب : 5299روز قبل
اخبار

 

چشم انداز امید بخش در دستگاه قضایی

 

در حالی به روزهای پایانی ریاست 10 ساله آیت الله هاشمی شاهرودی بر دستگاه قضاوت کشور نزدیک می شویم که اغلب گمانه زنیها از نشستن حجت الاسلام والمسلمین صادق لاریجانی بر مسند ریاست یکی از اصلی ترین قوای سه گانه کشور حکایت دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، نام صادق لاریجانی از فقهای دانشمند شورای نگهبان در حالی در میان گمانه زنیها بیشار شنیده می شود که پیش از این اسامی دیگری چون حجت الاسلام  ناطق نوری، محمدی ری شهری، سید ابراهیم رئیسی و آیت الله سید احمد خاتمی نیز شنیده شده بود. با این همه، شواهد و قرائن حکایت از قطعی شدن ریاست صادق لاریجانی بر این مسند مهم دارد.

دوران دهساله رئیس فعلی دستگاه قضایی کشور در حالی رو به پایان است که از دیدگاه اغلب کارشناسان حقوقی و حقوقدانان، سید محمود هاشمى شاهرودى در دوره 10 ساله مدیریت خود در قوه قضائیه جمهوری اسلامی مجموعا عملکرد قابل دفاعی داشته و موجبات تحولات گسترده ای در این دستگاه شده است. اگر چه مشکلات سنتی و بروکراتیک سیستم قضایی کشور به قدری پهنه گسترده است که اصلاح آن به زمان بیشتر و همراهی تمام قوا و فرهنگ سازی اجتماعی منوط است. حضور فردی چون صادق لاریجانی با توجه به تفقهی که در علوم دینی و شناختی که از جهان امروز و رویه های مدرن قضایی و ارتباطی دارد ، می تواند نوید بخش کوتاه شدن مسیر بهبود عملکرد این دستگاه باشد.

 

گر چه برخی از حقوقدانان نیز بالا رفتن آمار پرونده های لاینحل قضایی در این دوران دهساله را یکی از ضعفهای اساسی دستگاه قضایی کشور می دانند. اما خود آیت الله شاهرودی سال گذشته در دیدار اعضای کمیسیون عمران مجلس ضمن برشمردن دلایلی ، شجاعانه گفته بود: در ابتدای ورود بنده به دستگاه قضایی تعداد پرونده ها 4 میلیون بود اما اکنون به 8 میلیون پرونده رسیده است. 

صادق لاریجانی کیست؟

صادق لاریجانی در کارنامه خود علاوه بر فعالیتهای علمی و فقهی زیاد ، یک دوره نمایندگی مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری را هم بر عهده داشته و از تاریخ‌ 25 تیر1380 نیز با صدور حکمی از سوی مقام معظم رهبری به عنوان یکی از فقهای شورای نگهبان قانون اساسی منصوب شده است.

حجت‌الاسلام‌‌ و المسلمین صادق‌ لاریجانی‌ آملی‌ در سال‌ 1339 در نجف‌ اشرف‌ و در خانواده ای روحانی و خوشنام بدنیا آمد. پدرش‌ آیت ‌الله‌ العظمی‌ میرزا هاشم‌ آملی‌(ره‌) از بزرگان‌ حوزه‌ علمیه‌ نجف‌ و قم‌ بود که‌ در طی‌ سالیان‌ دراز شاگردان‌ فراوانی‌ پرورانده‌ است‌. صادق‌ لاریجانی‌ تحصیلات‌ جدید را از دبستان‌ در سال‌ 1345 آغاز کرد و در سال‌ 1356 به‌ پایان‌ رساند. او در دوره دبیرستان‌ با علاقه‌ بسیار به‌ کتب‌ ریاضی‌ روی‌ آورد و بسیاری‌ از آنها را با مطالعه‌ فرا گرفت‌. وی‌ در سالهای‌ تحصیل‌ خود در اکثر مواقع‌ حائز رتبه‌ اول‌ بود و هنگام‌ وارد شدن‌ به‌ سال‌ چهارم‌ دبیرستان‌ با فراهم‌ آمدن‌ بورس‌ تحصیلی‌ از دانشگاه‌ صنعتی‌ شریف‌ عازم‌ تحصیل‌ در یکی‌ از کشورهای‌ غربی‌ بود که‌ ناگهان‌ زندگی‌اش‌ دگرگون‌ شد و با تاسی به راهنمایی‌ پدر به‌ دروس‌ دینی‌ رو آورد. این در حالی بود که برادران بزرگتر او محمد جواد و علی در مسیر علوم جدیده چون ریاضیات و فیزیک و فلسفه گام برداشتند و به مراتبی درخور نیز رسیدند.

وی در سالهای‌ تحصیل‌، از محضر استادان‌ بسیاری‌ بهره‌ برد. از جمله‌ رسائل‌ و مکاسب‌ را نزد اساتید برجسته‌ای‌ همچون‌ آقایان‌ صلواتی‌، سیدکاظم‌ حائری‌، سید مهدی‌ نبوی‌ و کرباسی‌ فرا گرفت‌ که‌ عمدة‌ این‌ درسها به‌ شکل‌ خصوصی‌ بود.

لاریجانی‌ با به‌ پایان‌ بردن‌ دروس‌ سطح‌ به‌ درس‌ خارج‌ والد خود آیت‌الله‌ العظمی‌ میرزاهاشم‌ آملی‌(ره‌) و نیز آیت‌الله‌ العظمی‌ شیخ‌ حسین‌ وحید خراسانی‌ رفت‌ و سالها از محضر آنان‌ بهره‌ برد. او در بخش‌ علوم‌ عقلی‌ نیز در درس‌ اسفار آیت ‌الله‌ جوادی‌ آملی‌ و آیة‌الله‌ حسن‌ زاده‌ آملی‌ حاضر شد.  

در سال‌ 1356 به‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ وارد شد و بیشتر دروس‌ مقدمات‌ و سطح‌ را در فرصتی‌ اندک‌ و در نزد استادان‌ برجسته‌ که‌ گاه‌ از نزدیکان‌ وی‌ نیز بودند، به‌ پایان‌ رسانید. سپس‌ در درس‌ خارج‌ بزرگان‌ قم‌، از جمله‌ والد خود حاضر شد و سالها از محضر آنان‌ بهره‌های‌ بسیار برد. در این‌ مدت‌ از تحصیل‌ علوم‌ عقلی‌ و تفسیر نیز بازنماند.

حجت ‌الاسلام‌ والمسلمین‌ صادق‌ لاریجانی‌ در عرصه‌ فرهنگی‌ خدمات‌ شایانی‌ را به‌ انجام‌ رسانده‌ است‌. او از سالهای‌ نخستین‌ انقلاب‌ به‌ مقوله‌ تهاجم‌ فرهنگی‌ و شناخت‌ آن‌ اهتمام‌ ویژه‌ای‌ داشته‌ و در این‌ زمینه‌ فعالیتهای‌ گسترده‌ای‌ را به‌ انجام‌ رسانده‌ است‌.

او بسیاری‌ از کتب‌ دورة‌ سطح‌ را تدریس‌ کرده‌ است‌ و از سال‌ 1368 تاکنون‌ نیز به‌ تدریس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌ اشتغال‌ دارد. علاوه‌ بر آن‌ ، سالها به‌ تدریس‌ در دانشگاه‌ تربیت‌ مدرس‌ قم‌ و دانشگاه‌ رضوی‌ مشهد در سطح‌ کارشناسی‌ ارشد و دکترا می‌پردازد. تدریس‌ او در دانشگاه‌ در رشته‌های‌ کلام‌ جدید، فلسفه‌ تطبیقی‌، فلسفه‌ اخلاق‌ و فلسفه‌ غرب‌ است‌.

حجت ‌الاسلام‌ والمسلمین‌ صادق‌ لاریجانی‌ تا کنون‌ کتب‌ بسیاری‌ را تألیف‌، تصحیح‌ یا ترجمه‌ کرده‌ است‌ که‌ برخی‌ از آنها به‌ شرح‌ زیر است‌: 1ـ فلسفه‌ اخلاق‌ در قرن‌ حاضر نوشته‌ وارنک‌ (ترجمه‌)؛ 2ـ انسان‌ از آغاز تا انجام‌، نوشته‌ علامه‌ طباطبایی‌ (ترجمه‌)؛ 3ـ سرمایة‌ ایمان‌، نوشته‌ ملاعبدالرزاق‌ لاهیجی‌ (تصحیح‌)؛ 4ـ معرفت‌ دینی‌، نقد نظریة‌ قبض‌ و بسط‌ تئوریک‌ شریعت‌؛ 5ـ قبض‌ و بسط‌ در قبض‌ و بسطی‌ دیگر؛ 6ـ واجب‌ مشروط‌؛ 7ـ فلسفة‌ تحلیلی‌، دلالت‌ و ضرورت‌؛ 8 ـ آموزگار جاوید (مجموعة‌ مقالات‌ در برزگداشت‌ مرحوم‌ آیت‌ الله‌ العظمی‌ میرزا هاشم‌ آملی‌).



کتابهای‌ زیر هم‌ از وی در مرحلة‌ تدوین‌ و آماده‌ سازی‌ برای‌ نشر می‌باشد:  1ـ مکتوباتی‌ در حسن‌ و قبح‌ عقلی‌ و قاعدة‌ ملازمه‌؛ 2ـ دین‌ و اخلاق‌ (ترجمه‌)؛ 3ـ فلسفه‌ تحلیلی‌، تئوریهای‌ معناداری‌؛ 4ـ فلسفه‌ تحلیلی‌، فعل‌ گفتاری‌؛ 5ـ زبان‌ دین‌؛ 6ـ براهین‌ اثبات‌ واجب‌، برهان‌ وجودی‌؛ 7ـ قلمرو دین‌؛ 8ـ مبانی‌ کلامی‌ ـ فلسفی‌ حکومت‌ دینی‌؛ 9 ـ فلسفة‌ اخلاق‌؛ 10 ـ مجموعة‌ مقالات‌ در 3 جلد.

همچنین‌ از وی‌ مقالات‌ متعددی‌ در کنگره‌ها و نشریاتی‌ چون‌ نقد و نظر، کیهان‌ فرهنگی‌ و صبح‌ منتشر شده‌ است‌. او بیشتر دروس‌ فقه‌ و اصول‌ را تقریر کرده‌ است‌ و رساله‌ای‌ مبسوط‌ در صلاة‌ مسافر در قالب‌ شرح‌ عروة‌الوثقی‌ نگاشته‌ است‌.

عضویت‌ در هیئت‌ امنای‌ دانشگاه‌ قم‌، هیئت‌ امنای‌ دانشنامة‌ جهان‌ اسلام‌ و ریاست‌ هیئت‌ امنای‌ مؤسسه‌ تحقیقات‌ کامپیوتری‌ علوم‌ اسلامی‌ از دیگر فعالیتهای‌ وی‌ به‌ شمار می‌رود. او هم‌ اکنون‌ در قم‌ به‌ تدریس‌ و تربیت‌ طلاب‌ می‌پردازد.

انتصاب پنجمین رئیس قوه قضائیه بزودی در حالی توسط رهبر معظم انقلاب صورت خواهد گرفت که پیش از این آیت‌الله شهید بهشتی، آیت‌الله موسوی اردبیلی  و آیت‌الله یزدی ریاست قوه قضائیه را بر عهده داشته اند.

کارشناسان معتقدند با انتصاب احتمالی و قریب الوقوع صادق لاریجانی به ریاست قوه قضائیه ، همچنین با توجه به ویژگی های برجسته ای چون تسلط بر علوم مختلف دینی و دانشگاهی ، آشنایی با زبان های بین المللی و رویه های مدرن قضایی و همچنین تعامل و تعادلی که تا کنون در ارتباط با سایر دستگاهها ، نهادها و چهره های مختلف سیاسی کشور از وی دیده شده ؛ قوه قضائیه دورانی تازه از کارآمدی را آغاز کند.

 

منبع:  خبرگزاری مهر

چهارشنبه 10/4/1388 - 8:42
دعا و زیارت

نام سوره : الرحمن *** شماره سوره : 55 *** محل نزول : مدینه *** تعداد آیه : 78 *** تعداد کلمه : 351 *** تعداد حروف : 1636
معنی : بخشنده
علت نامگذاری : آیه اول سوره كه از صفات خداوند می باشد به عنوان تعلیم دهنده قرآن و آفریننده انسان و آموزنده بیان، رحمت واسعه خداوند كه سرآغاز این سوره است و پیام آور رحمت الهی است.
نامهای دیگر : آلاء ـ عروس القرآن
محتوی سوره :
•  نعمتهای بزرگ خلقت، تعلیم و تربیت، حساب و میزان، وسایل رفاه انسان و عذاهای روحی و جسمی او.
•  چگونگی آفرینش انس و جن.
•  نشانه ها و آیات خداوند در زمین و آسمان.
•  نعمتهای اخروی و نعمتهای بهشت از جمله: باغها، چشمه ها، میوه ها، همسران زیبا و باوفا و انواع لباسها.
•  سرنوشت مجرمان و مجازاتهای دردناك آنها.
•  تكرار 31 بار آیه «فبای الاء ربكما تكذبان» كه می پرسد: كدام یك از نعمتهای پروردگارتان را تكذیب می كنید؟!
ترتیب سوره : به ترتیب جمع آوری، پنجاه و پنجمین سوره است و به ترتیب نزول، نود و ششمین سوره است كه بعد از سوره «رعد» و قبل از سوره «انسان» نازل شده است.
داستانهای سوره : ندارد
فضیلت سوره :رسول خدا (ص) فرمود: «هر كس سوره الرحمن را بخواند خداوند به ناتوانی او (در دای شكر نعمتها) رحم می كند و حق شكر نعمتهایی را كه به او ارزانی داشته خودش ادا می كند.»


(منبع : سا یت رادیو قرآن)

چهارشنبه 10/4/1388 - 6:19
شعر و قطعات ادبی
بیا بیا که شدم در غم تو سودایی
درآ درآ که به جان آمدم ز تنهایی

عجب عجب که برون آمدی به پرسش من
ببین ببین که چه بی​طاقتم ز شیدایی

بده بده که چه آورده​ای به تحفه مرا
بنه بنه بنشین تا دمی برآسایی

مرو مرو چه سبب زود زود می​بروی
بگو بگو که چرا دیر دیر می​آیی

نفس نفس زده​ام ناله​ها ز فرقت تو
زمان زمان شده​ام بی​رخ تو سودایی

مجو مجو پس از این زینهار راه جفا
مکن مکن که کشد کار ما به رسوایی

برو برو که چه کژ می​روی به شیوه گری
بیا بیا که چه خوش می​خمی به رعنایی
چهارشنبه 10/4/1388 - 6:19
فلسفه و عرفان
بایزید گفت:بعد از ریاضات چهل ساله شبی حجاب برداشتند
زاری کردم که :"راهم دهید"
خطاب آمد که:"با کوزه ای که تو داری و پوستینی تو را بار نیست"
کوزه و پوستین بینداختم ندایی شنیدم که:"بایزیدبعد از چهل سال ریاضت و مجاهدت با کوزه ای شکسته و پوستینی پاره پاره تا نینداخت بار نیافت چه رسدبه شما که چندین علایق به خود بسته اید و طریقت را دانهء دام هوای نفس ساخته اید
کلا و حاشا که هرگز بار یابید
چهارشنبه 10/4/1388 - 6:12
شعر و قطعات ادبی

 

خستگان را چون طلب باشد و قوت نبود         گر تو بیداد کنی شرط مروت نبود


ماجفا از تو ندیدیم و تو خود مپسندی           آنچه در مذهب ارباب فتوت نبود

چهارشنبه 10/4/1388 - 6:12
محبت و عاطفه

 

بانو
نمی یابمت
اما
کنارتو
گریه مرسوم است
مگر می توان پهلوی تو بود و شکسته نبود ؟

شنبه 6/4/1388 - 17:45
دانستنی های علمی

گنجی که در اعماق نامحدود شما حبس شده است، در لحظه ای که خود نمی دانید کشف خواهد شد .
شنبه 6/4/1388 - 17:45
فلسفه و عرفان

مفضل مى گوید:در محضر امام صادق علیه السلام بودم ، سخن از چگونگى اعمال

به میان آمد.من گفتم :عمل من چه مقدار كم است ؟حضرت فرمود:ساكت باش !

از خداوند آمرزش بخواه !آنگاه فرمود:عمل كم با پرهیزگارى ، بهتر از عمل بسیار بدون

پرهیزگارى است .گفتم :عمل بسیار بدون پرهیزگارى چگونه مى شود؟فرمود:

مانند عمل كسى كه به مردم غذا مى دهد، به همسایگانش محبت مى كند و در

خانه اش به روى مردم باز است ، ولى هنگامى كه در معرض كار حرام قرار مى گیرد

از آن خوددارى نمى كند و مرتكب حرام و گناه مى شود.بلى ! این است نمونه عمل

بدون تقوا.اما شخص دیگرى نیز هست كه كارهاى نیك (غذا دادن ، مهربانى به همسایه

و...) انجام نمى دهد، ولى اگر كار حرامى برایش پیش آمد، خویشتن دارى نموده ،

مرتكب كار حرام و گناه نمى گردد، البته شخص دومى بهتر از اولى است .


بحارالانوار ج 70، ص 104.
شنبه 6/4/1388 - 17:34
شعر و قطعات ادبی

 

 

مطلب طاعت و پیمان و صلاح از من مست    که به پیمان شکنی شهره شدم روز الست


من همان دم که وضو ساختم از چشمه عشق   چارتکبیر زدم یکسره بر هرچه که هست

شنبه 6/4/1388 - 17:34
خاطرات و روز نوشت
 بازم از همه دوستانی كه لطف كردن تشكر میكنم.... 

 

 

صرفا جهت اطلاع  چندتا نكته:

 

 

- حمید اسم مستعار من توی ثبت مطالب روزانه اس! هر كاری هم كه كردم تغییر بدم  نشد!!! 

    اسمم    ‍"حسین . ر"

 

  

- من از تهرانم

 

  همین دوتا  نكته  فعلا  كافیه!!!  
چهارشنبه 3/4/1388 - 18:55
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته