• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 41
تعداد نظرات : 0
زمان آخرین مطلب : 1251روز قبل
اخبار

به گزارش پایگاه تحلیلی عترتنا؛ «مرتضی نجفی قدسی» از فعالان و خادمان قرآن به مناسبت نیمه شعبان، میلاد منجی عالم بشریت امام زمان(عج) یاداشتی را با عنوان "امر ظهور قریب است یا بعید؟" مرقوم نمود.

متن این یاداشت به شرح زیر است:

«یَا بَنِیَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِن یُوسُفَ وَأَخِیهِ وَلَا تَیْأَسُوا مِن رَّوْحِ اللَّهِ إِنَّهُ لَا یَیْأَسُ مِن رَّوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْکَافِرُونَ» (سوره یوسف، آیة ۸۷)

حضرت یعقوب (ع) به فرزندانش گفت بروید یوسف و برادرش را بجوئید و از لطف و رحمت الهی مأیوس نشوید که به جز مردمان کافر کسی از رحمت خدا مأیوس نمی‌شود.

نکتة اولی که در این بحث وجود دارد آن است که حضرت یعقوب نمی‌فرماید بروید تجسّس کنید بلکه می‌فرماید بروید تحسّس کنید.

فرق تجسّس و تحسّس


فرق تجسس و تحسس در چیست؟ فرق تجسس و تحسس در یک نقطه است ولیکن تجسس به معنای سر از کار دیگران در آوردن و کشف سرّ مردم و احوالات شخصی آن‌ها مذموم است چنانچه در آیة شریفه دارد «وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا یَغْتَب بَّعْضُکُم بَعْضًا» (سوره حجرات، آیه ۱۲) یعنی تجسس نکنید و بعضی غیبت بعضی دیگر را هم نکنند!

بنابراین تجسس را در امور بد و منفی معمولاً به کار می‌برند ولی تحسّس را در امور خوب و مثبت به کار می‌گیرند، چنانچه در اینجا حضرت یعقوب به فرزندانش دستور می‌دهد که بروید و یوسف و برادرش را که مظهر خوبی‌ها و پاکی‌ها بودند را پیدا کنند بدین معنا که به دنبال یافتن یوسف باید گشت و بیکار ننشست، یعقوب در انتظار آمدن یوسف بود، امّا چون چشمانش نابینا شده بود فرزندانش را مأمور تفحّص و یافتن یوسف و برادرش کرد. عرض بنده این است که‌ای بزرگواران وای مردم عزیز! ما هم گمشده‌ای داریم، ما هم یوسفی داریم که در پرده غیبت به سر می‌برد و ما باید روزان و شبان به فکر و یادآور آنکه منجی حقیقی عالم هستی است، باشیم و با دعا و استغاثه به درگاه الهی فرجش را از خداوند طلب کنیم.

اهمیت دعا در طلب فرج


اینکه بگوئیم خداوند هر وقت بخواهد امر ظهور حضرت را محقق می‌کند، البتّه حرف صحیحی است ولیکن ما باید اعلام نیاز خود را نسبت به محقق شدن این امر پیوسته به درگاه الهی عرضه بداریم و الّا اگر بی تفاوت بنشینیم و درخواستی و عرض نیازی نداشته باشیم قطعاً ظهور رخ نخواهد داد لذا فرموده است: «قُلْ مَا یَعْبَأُ بِکُمْ رَبِّی لَوْلَا دُعَاؤُکُمْ» (سوره فرقان، آیة ۷۷) یعنی اگر دعای شما نبود، پروردگارتان به شما هیچ اعتنا و توجهی نداشت! بنابراین ما در دعا کردن وظیفه داریم ولذا دستور داده است: «ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ» یعنی: بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را. (سوره غافر، آیه ۶۰)‌

خوب الآن با توجه به گرفتاری‌ها و شدائدی که بر تمام بشریت و مخصوصاً بر مسلمانان و شیعیان حکم فرماست آیا ما نیاز به دعا برای فرج نداریم؟! آیا پهنة گیتی را ظلم و فساد پر نکرده است؟ آیا مستکبران و ستمگران و ابرقدرت‌هایی که بر جهان حاکم شده‌اند، بر ضعیفان و محرومان و مستضعفین رحم می‌کنند؟! و یا فراماسونرها و امثال کسینجرها معتقدند که جمعیت جهان اضافی است و باید حداقل یک سوم از جمعیت دنیا کاسته شود! و قطعاً امراض فراگیری که در جهان شیوع پیدا می‌کند و امروزه از آن‌ها به عنوان جنگ‌های بیولوژیک نام برده می‌شود، دستان عده‌ای بشرنما در تولید و تکثیر آنها دخالت ندارد؟! و الّا پروردگار عالم که مظهر تام و کمال رحمت و مهربانی است هیچگاه برای بشر چنین نسخه‌هایی نمی‌نویسد.

امّا این خود انسان‌ها هستند که بعضی در جنایت و شیطنت هیچ رحمی به همدیگر نمی‌کنند و فقط بقای خود و نابودی دیگران را می‌خواهند! انشا الله روزی پرده اسرار بالا می‌رود و برای مردم جهان مکشوف می‌شود که چه دستان خیانت کاری در تولید و تکثیر این ویروس‌ها در سطح جهان نقش داشتند، امّا واقعیت این است که ما هستیم و گرگ‌های درنده‌ای که بر جهان حاکم هستند. آیا در چنین شرایطی نباید قدر یکدیگر را بدانیم؟ آیا نباید در این شرایط وحدت خود را حفظ کنیم و شکرگذار نعمتهایش و این نظامی که در پرتو خون شهیدان و بر اخلاص مردم مؤمن و رهبر کبیر آن حضرت امام خمینی (ره) ایجاد شد تا مقدمه ظهور حضرتش فراهم شود باشیم؟!

رهبر عزیزمان در تبیین گام دوّم انقلاب اسلامی تمدنی را نشانمان می‌دهند که در حقیقت مقدمات ظهور منجی عالم بشریت و فرج نهایی جهان را فراهم می‌کند. مقام معظم رهبری در بیاناتشان غالباً آیندة ملت ایران را رو به پیشرفت و امیدوار کننده توصیف می‌فرمایند و توجه می‌دهند که ما در مسیر رسیدن به قله هستیم و چون بالا می‌رویم قطعاً مشکلاتی در مسیر وجود دارد. امّا همواره با اطمینان خاطر از پیروزی نهایی خبر می‌دهند! و این اتکال الهی ایشان را نشان می‌دهد و ما خدا را شاکریم که هم اکنون رهبری ملت ما و مستضعفان جهان را فرزندی از اولاد زهرای اطهر (س) که وارسته و متعبد و عارف و اهل تضرع و خشیت و متوکل به درگاه الهی است قرار داده و امیدواریم با عنایات حضرت مهدی ارواحنا فداه، جمهوری اسلامی روز به روز هر چه پر قدرت تر آماده ظهور عدالت گستر حضرتش در جهان باشد.

اصل انتظار در شیعه


نکته دوّم که لازم می‌دانم به آن بپردازم این است که اصل انتظار برای شیعه یک اصل اساسی است و الّا کسی که منتظر ظهور حضرت حجت (عج) نباشد که اصلاً شیعه محسوب نمی‌شود و در زیارت حضرت صاحب الزمان (عج) هم عرض می‌کنیم: «السّلام علیک یا مولای، اتقرّب إلی الله تعالی بک و بآل بی تک وانتظر ظهورک وظهور الحق علی یدیک واسئل الله ان یصلی علی محمّد وآل محمّد وان تجعلنی من المنتظرین لک والتابعین والناصرین لک علی اعدائک والمستهدین بین یدیکَ فی جملة اولیائک».

بر این اساس یکی از دعاهای ما از حضرت حجت (عج) باید این باشد که ما را از جملة منتظرین آن حضرت قرار دهد و خوب طبیعی است کسی که منتظر ظهور حضرتش هست، قطعاً خود را به لحاظ معنوی و مادی برای چنین حرکتی آماده می‌کند و بحث آمادگی‌های پیش از ظهور خود بحث مستوفایی است که باید در فرصت دیگری به آن پرداخته شود.

امر ظهور قریب است یا بعید؟


اما نکته مهم در این است که آیا امر ظهور را نزدیک ببینیم و یا بعید و دور ببینیم؟! در آموزه‌های دینی ما این طور بیان شده است که ما امر ظهور را بایستی قریب و نزدیک ببینیم کما اینکه در دعای روز جمعه به حضرت عرض می‌کنیم!

«هذا یوم الجمعه و هو یومک المتوقع فیه ظهورک» یعنی امروز روز جمعه است و همان روزی است که توقع ظهور شما در آن می‌رود! یعنی هر صبح جمعه که این دعا خوانده می‌شود ما باید تا غروب منتظر باشیم شاید ظهور حضرت در آن روز رخ دهد! پس اینکه هر جمعه ما منتظر آمدنش باشیم این نزدیک نیست؟ خیلی نزدیک است و از ما خواسته‌اند این‌طور انتظار بکشیم و الّا اگر ظهور را بعید بدانیم اثر سازندگی ندارد، چون خواهیم گفت ظهوری که قرار است مثلاً هزار سال دیگر رخ بدهد، به چه درد الآن ما می‌خورد و خود به خود این تفکر مسأله انتظار را بی خاصیت می‌کند. لذا فرموده است: «إِنَّهُمْ یَرَوْنَهُ بَعِیدًا * وَنَرَاهُ قَرِیبًا» (سوره معارج، آیات ۶ و ۷)

دیدگاه قرآنی در بحث ظهور


دیدگاه قرآن کریم در ارتباط با قیامت که معمولاً همه آن را خیلی دور و بعید می‌دانند این است که می‌فرماید: «إِنَّهُمْ یَرَوْنَهُ بَعِیدًا * وَنَرَاهُ قَرِیبًا» یعنی کافران عذاب روز قیامت را دور می‌بینند ولی ما آن را نزدیک می‌بینیم. و یا در خصوص مرگ، دیدگاه قرآنی می‌گوید شما مرگ را در حال ملاقات هستید «فَإِنَّهُ مُلَاقِیکُمْ» و نمی‌گوید «یلاقیکم» به آینده موکول نمی‌کند، بلکه می‌گوید حال را دریابید که هر لحظه ممکن است این اتّفاق بیفتد.

در ارتباط با ظهور هم که قبل از قیامت است علی القاعده باید همان قاعده‌ای که بر قیامت هست یعنی «إِنَّهُمْ یَرَوْنَهُ بَعِیدًا * وَنَرَاهُ قَرِیبًا» را در نظر بگیریم، یعنی مؤمنین باید وقوع حادثة ظهور را نزدیک ببینند و قطعاً وقتی انسان چنین حادثة عظیم و بزرگی را نزدیک ببیند خود را برای آن ممهز و آماده می‌کند و خاصیت انتظار همین کسب آمادگی است.

بشارت علما در امر ظهور


برخی از علما و بزرگان مانند حضرت آیت الله بهجت (ره) که بشارت امر ظهور را می‌دادند از همین منظر قرآنی است که «إِنَّهُمْ یَرَوْنَهُ بَعِیدًا * وَنَرَاهُ قَرِیبًا».

مرحوم حضرت آیت الله سیّد حسن میر جهانی از ملازمین مرحوم آیت الله العظمی سیّد ابوالحسن اصفهانی (ره) سه جلد کتاب تحت عنوان «نوائب الدهور فی علامات الظهور» دارند که بسیار ارزشمند و نسبت به اخبار و ابتلائات عصر ظهور روایات زیادی را نقل کرده‌اند و خودشان هم همیشه بشارت دهنده عصر ظهور بودند و خلاصه سخنان این بزرگواران به معنای توقیت نیست، بلکه همان دیدگاه قرآنی است که باید این امر ظهور و حتّی قیامت را همواره خیلی نزدیک ببینیم تا اثر سازندگی داشته باشد و الّا اگر بعید بدانیم موکول به آینده می‌شود و ضرورتی در آمادگی حس نمی‌کنیم.

خاطره‌ای از استاد پرورش


در اینجا مناسب می‌دانم به تناسب بحث به خاطره‌ای از مرحوم استاد پرورش اشاره کنم، مرحوم استاد سیّد علی اکبر پرورش که از یاران صدیق انقلاب بودند، روزی که بنده و ایشان در همین مباحث مهدویت و عصر ظهور گفتگو می‌کردیم به من گفتند: آقای نجفی! تا کنون از من ادعایی دیده‌اید؟! عرض کردم خیر، سپس اظهار داشتند خوب، من از اوّل هم اهل ادعا نبودم، اما این مطلبی که می‌خواهم بگویم خدا شاهد است که عین حقیقت است و پس از آن قسم خوردند و گفتند: والله بوی آمدن حضرت را من طوری استشمام می‌کنم که یعقوب بوی پیراهن یوسف را!!‌

ایشان این واقعه را بسیار نزدیک می‌دید و چند سال بعد هم یعنی در سال ۱۳۹۲ از دنیا رفتند اما اینکه شخصی بگوید ظهور را نزدیک می‌بینم و به خودش وصال ندهد و از دنیا برود، این نقض مطلب محسوب نمی‌شود، بلکه تفکر صحیح همین است که امر ظهور را نزدیک ببینیم.

در خاطرم هست که بنده پس از شنیدن این بشارت از استاد پرورش، همین فرمایش ایشان را برای یکی از شخصیت‌هایی که با استاد پرورش رفاقت و به ایشان ارادت داشت، عرض کردم که استاد پرورش چنین چیزی می‌گویند، به ناگاه او قاه قاه خندید و گفت: امام زمان تا دو هزار سال دیگر هم ظهور نمی‌کند! من از این سخن او متعجب شدم و همان لحظه در ذهنم خطور کرد و گفتم پس چرا قرآن می‌فرماید: «إِنَّهُمْ یَرَوْنَهُ بَعِیدًا * وَنَرَاهُ قَرِیبًا» که البتّه او هم از موضع خود عقب نشینی کرد و گفت شوخی کردم و حرف استاد پرورش صحیح است.

به هر حال ما نباید نسبت به بزرگانی که نوید ظهور حضرتش را می‌دهند خرده بگیریم، بلکه باید تفکر خود را اصلاح کنیم، و بدانیم که بر اساس دیدگاه قرآنی امر ظهور قریب است و بعید نیست!

*منبع: عترتنا

شنبه 23/1/1399 - 9:23
اخبار

به گزارش پایگاه تحلیلی عترتنا / مراجع معظم تقلید: آیت الله سید محمدتقی مدرسی از مراجع معظم تقلید پنجشنبه ۷ فروردین ماه در جلسه سخنرانی هفتگی خود در کربلا تمامی بشریت را به توسل به خداوند متعال، دعای خالصانه و اعتراف به گناهان دعوت کرد.

ویروس کرونا شاید بخشی از عذاب الهی


ایشان با بیان اینکه بشریت باید در این شرایط که ویروس کرونا در تمامی جهان فراگیر شده به مسئولیت فردی و اجتماعی خود عمل کرده و از عذاب بزرگ و کوچکی امت های پیشین به آن دچار شدند، دست عبرت بگیرند، گفت: ویروس کرونا شاید بخشی از عذاب الهی باشد تا بشریت نسبت به خطا های خود آگاه شده و انحراف های خود را اصلاح کند.

لزوم تضرع و دعا برای دفع بلا

آیت الله مدرسی تضرع و توسل به درگاه خداوند سبحان را مسئولیت بشریت دانست و گفت: قوم یونس به خداوند تضرع کردند و خدا عذاب را از آنان برداشت.

این مجتهد شیعی بشریت را به مقابله با تمامی انواع فساد مثل نظام ظالمانه طبقاتی، بی مبالاتی و بی توجهی  به ارزش های های الهی مثل ریختن خون انسان های بی گناه و بی ارزش کردن جان انسان، گسترش فساد جنسی و اقتصادی دعوت کرد و از صاحبان بصیرت و دوستداران انسانیت خواست در حد توان خود برای آگاهی بخشی مردم و یاد آوری آنان تلاش کنند.

 در همین راستا آیت الله مدرسی در خصوص مسئولیت مردم، توصیه هایی را بیان کرد:
اول: توجه و توسل هر فرد به خداوند سبحان موجب دفع بلا از همگی می شود، لذا همگی از روز ها و شب های ماه حرام برای نماز، روزه و دوری از اعمال حرام استفاده کنند و هر کس بخشی از اموال خود را برای ذخیره معادش صرف نیازمندان کند.

دوم: همه افراد با رعایت بهداشت، عدم خروج از خانه مگر برای کاری های ضروری همراه با رعایت راه های پیشگیرانه، دوری از حضور در تجمعات و افراد به ویژه بیماران و کسانی که احتمال دارد مبتلا به ویروس باشند، این اپیدمی را جدّی بگیرند.

سوم: عمل به توصیه های پزشکان در پیشگیری از بیماری.

آیت الله مدرسی در بخش دیگر سخنان خود از همدردی و همبستگی مردم عراق در مقابله با این ویروس قدردانی کرد و از خداوند متعال خواست که آنان را موفق گرداند و روحیه همدردی و همبستگی را موجب غلبه بر این ویروس قرار دهد.

ایشان در پایان خواستار رعایت حقوق قربانیان این ویروس شد و گفت: باید جنازه این قربانیان مورد احترام باشد و در قبوری که شایسته آنان است دفن شوند و این کار از طریق ساختن قبرستان ویژه برای آنان و به دور از مناطق مسکونی انجام گیرد.

پایان پیام/.

منبع: عترتنا

پنج شنبه 14/1/1399 - 9:0
اخلاق

به گزارش عترتنا؛ آیت‌الله روح‌الله قرهی، تولیت حوزه علمیه امام ‎‌مهدی(عج) حکیمیه تهران با توجه به شیوع ویروس کرونا در اولین پیام تصویری خود در سال جدید، گفت: مشکلی در جامعه به‌وجود آمده است که به ویروس منحوس کرونا مشهور شده است. این ویروس انسان‌ها را خانه‌نشین کرد و به‌طور موقت موجب تعطیلی مساجد، نماز جمعه‌ها، امام‌زادگان و از همه مهم‌تر حرم‌های ائمه معصومین(ع) شد.

این استاد حوزوی ویروس کرونا را عاملی برای متنبه کردن مردم برای یاد خدا دانست و بیان کرد: این ویروس می‌تواند انسان را متنبه کند و به یاد خدا بیاورد. اولاً این ویروس هر چه می‌خواهد باشد، چه ساخته دست انسان‌ها و چه به‌واسطه خوردن خفاش و مسائل دیگری که گفتند در چین است، پدید آمده باشد، به هر حال باز فسادش به دست انسان است.

آیت‌الله قرهی با اشاره به آیه ۴۱ سوره روم، فساد در جامعه را از عوامل بلا دانست و گفت: خداوند متعال می‎فرماید «ظَهَرَ الْفَسَادُ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ لِیُذِیقَهُمْ بَعْضَ الَّذِی عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ؛ به سبب آنچه دست‌هاى مردم فراهم آورده فساد در خشكى و دریا نمودار شده است تا سزاى بعضى از آنچه را كه كرده‏‌اند به آنان بچشاند باشد كه بازگردند.»؛ بنا به نص صریح این آیه قرآن، وقتی فساد در روی خشکی و دریا به دست انسان‌ها ظاهر می‌شود و این انسان است که مع‌الاسف رفتارش عامل فساد در دنیا است، این فساد دامن خود او را می‌گیرد.

وی ادامه داد: اما باید در این موضوع به خدا توجه کرد. حالا چگونه توجه کنیم؛ آیا این توجه با رفتن به‌سوی رقص و مطالب دیگر از این قبیل است؟ البته ناگفته نماند شادی در اسلام وجود دارد اما نه به‌عنوان اینکه انسان شادی را با رقص تصور کند، که این بحث مجزایی دارد.

آیت‌الله قرهی با بیان توصیه‌های عبادی برای این ایام و عبور از این بیماری، گفت: اما با توسل، با دعا، با تضرع و با رفتن به‌سوی پروردگار عالم می‌شود که این توجه را کسب کرد. سعی کنید در خانه با اهل خانه دسته جمعی دعای توسل را بخوانید و همین‌طور حدیث کساء را نیز در خانه‌های خود به‌صورت جمعی بخوانید که بسیار مؤثر است.

وی با بیان اینکه فرمودند که دعا در حق یکدیگر مستجاب می‌شود، افزود: در خانه و با اهل خانه ۷۰ مرتبه سوره حمد را برای یکدیگر بخوانید. یعنی فرض، بنده برای فرزندم و فرزندم برای من ۷۰ مرتبه سوره حمد را می‌خوانیم و یا شوهر برای همسرش و همین‌طور هر کس برای دیگری ۷۰ مرتبه سوره حمد را بخواند. در بین دعاها همچنین دعای هفتم صحیفه سجادیه که امام‌المسلمین هم به آن اشاره فرمودند، نیز خوانده شود.

این استاد اخلاق توصیه کرد: همچنین مردم در این ایام آیاتی که مرحوم آیت‌الله‌العظمی سیداحمد خوانساری اعلی الله مقام الشریف در زمان طاعون فرموده‌اند که مردم بخوانند، شامل آیه۵۱ سوره توبه، آیه ۱۰۷ سوره یونس، آیه ۶ سوره هود، آیه ۶۰ سوره عنکبوت، آیه ۲ سوره فاطر، آیه ۳۸ سوره زمر و دعای بعد از آن نیز خوانده شود. همین‌طور با دادن صدقه برای سلامتی امام زمان(عج) و هچنین رفع بلا، ان‌شاءالله خدای متعال عنایت ویژه خود را شامل حال‌مان بگرداند.

به کوشش: سلطان‌احمدی

منبع: عترتنا

پنج شنبه 7/1/1399 - 23:3
قرآن

به گزارش عترتنا، فاطمه نخعی، دبیر همایش ملی بررسی اندیشه‌های تفسیری آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی، گفت: با توجه به استقبال طلاب خواهر از سراسر کشور جهت ارسال مقالات خود به این همایش، طبق هماهنگی تاریخ ارسال مقالات تا ۳۰ مهرماه تمدید شد.


وی ادامه داد: کلیه طلاب خواهر در حوزه‌های علمیه و همچنین فارغ‌التحصیلان حوزوی از سراسر کشور می‌توانند تا تاریخ اعلام شده مقالات خود را از طریق پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه‌های علمیه خواهران به آدرس whc.ir ارسال کنند. ضمناً تلفن دبیرخانه این همایش به شماره‌های ۳۴۲۵۳۳۲۷-۰۳۴ و ۳۴۲۵۷۴۰۰-۰۳۴ آماده پاسخ‌گویی به طلاب خواهر از سراسر کشور است.


نخعی درباره موضوعات مقالات و همایش، بیان کرد: همان‌طور که قبلاً نیز اطلاع‌رسانی شد، محورهای موضوعی مقاله شامل نظام تفسیری، نظام معرفتی، نظام ایمانی، نظام اخلاقی، نظام تعلیم و تربیت، نظام سیاسی، نظام اقتصادی، نظام احکام دینی و محور ویژه همایش زن و نظام خانواده است.


وی افزود: مقالاتی که انتخاب می‌شوند باید ارزش علمی و پژوهشی داشته باشند و در مجلات معتبر به چاپ می‌رسند.


یادآور می‌شود، همایش ملی بررسی اندیشه‌های تفسیری آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی آذرماه سال جاری در شهر رفسنجان برگزار خواهد شد.

*عترتنا

چهارشنبه 24/7/1398 - 20:22
اهل بیت

به گزارش پایگاه تحلیلی عترتنا، مدیر روابط عمومی دفتر آیت الله جوادی آملی در تهران از راه اندازی سامانه پیامکی ارسال لینک دانلود اپلیکیشن مسابقه کتابخوانی کوثر کربلا خبر داد.

حجت‌السلام و المسلمین «امیرمیثم سعیدی» مدیر روابط عمومی دفاتر مرجعیت دینی و علمی آیت الله العظمی جوادی آملی در تهران با اعلام این خبر گفت: به منظور سهولت دسترسی و دریافت لینک دانلود و توضیحات مقدماتی درباره "مسابقه کتابخوانی کوثر کربلا" که برگرفته از آثار و اندیشه های حسینی «آیت الله العظمی جوای آملی» است، دفتر نمایندگی معظم له در تهران با همکاری پایگاه تحلیلی عترتنا سامانه پیامکی ارسال فوری لینک دانلود به شماره همراه مخاطبان را راه اندازی نمود.

وی ادامه داد: مخاطبین جهت دریافت توضیحاتی درباره این مسابقه و همچنین دانلود اپلیکیشن بر روی گوشی همراه خود می توانند عدد ۵ را به شماره ۳۰۰۰۵۰۲۶۹۰۰۱۵۷ پیامک نموده که به صورت آنی و رایگان بعد از ارسال عدد ۵ به این سامانه، لینک دانلود و اطلاعات مقدماتی و توضیحات این اپلیکیشن به همان شماره پیامک خواهد شد. ضمناً این سامانه امکان ارسال پیامک به مخاطبینی که دریافت پیامک تبلیغاتی را در گوشی خود مسدود نموده را ندارد و پیامکی از این سامانه دریافت نخواهند کرد.

مدیر روابط عمومی دفاتر مرجعیت دینی و علمی آیت الله العظمی جوادی آملی افزود: همچنین علاقمندان به  دریافت اپلیکیشن این مسابقه می توانند به سایت اصلی مسابقه به آدرس darajat.esra.ir و همچنین به سایت etratona.ir مراجعه نمایند و یا جهت کسب اطلاعات بیشتر به دفتر نمایندگی معظم‌له در تهران به آدرس میدان شهدا، خیابان مجاهدین اسلام، ایستگاه بهنام، پلاک 56 مراجعه و یا با شماره تلفن های 33503023 و33503573 تماس حاصل نمایند.

وی ادامه داد: این طرح از سوی معاونت فرهنگی دفتر مرکزی معظم‌له تا پایان ماه صفر در سراسر کشور در حال برگزاری است و مراسم اختتامیه آن در ماه ربیع الاول برگزار خواهد شد.

حجت الاسلام والمسلمین سعیدی افزود: در این اپلیکیشن چهار اثر مکتوب از کتاب های منتشر شده آیت الله العظمی جوادی آملی با عناوین: کوثر کربلا، کوثر اربعین، شکوفایی عقل در پرتوی نهضت حسینی و حماسه و عرفان به صورت رایگان عرضه شده است و محتوای مسابقه کتابخوانی از کتاب کوثر کربلا است که علاقمندان به شرکت در مسابقه می توانند در سایت درجات ثبت نام نموده و به صورت آنلاین به سوالات مسابقه پاسخ دهند.

يکشنبه 21/7/1398 - 16:50
اخبار

به گزارش عترتنا، حجت الاسلام و المسلمین «مرتضی جوادی آملی» رئیس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء در دیدار با اساتید و قرآن پژوهان مرکز تخصصی تفسیر اسراء مرکز اراک  با اشاره به ضرورت گسترش قرآن پژوهی در حوزه­های علمیه، اظهار داشت: شکل‌گیری این گونه نهادهای علمی و قرآنی برای حوزه‌های علمیه نوید مبارکی است و این هم از ثمرات شجره طوبایی است که حضرت آیت الله جوادی آملی پرچمداری آن را بر عهده داشتند و از ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی تاکنون این پرچم را با تمام قوّت و شدّت در دست دارند و با همه وجودشان قرآن را به یک گفتمان علمی، فرهنگی، دینی و معنوی برای جامعه و نظام اسلامی مبدّل کردند که البته سهم و جایگاه استادشان حضرت آیت الله علامه طباطبایی در این میان، در نزد خدای عالم محفوظ است.

ناشناخته ماندن برخی از ابعاد تفسیر المیزان علامه طباطبایی

این استاد درس خارج حوزه علمیه قم با اشاره به ناشناخته بودن برخی از ابعاد تفسیر المیزان گفت: تفسیر المیزان کار بسیار سترگی بود که هنوز ابعاد بسیاری از آن ناشناخته است یعنی حقیقتا اینکه المیزان چه نقشی برای حیات دینی و معرفتی ما دارد، هنوز مشخص نشده است و الحمدلله این نیت خیر مرحوم علامه طباطبایی استمرار پیدا کرد و با حیات علمی حضرت آیت الله جوادی آملی قرین شد تا این اتفاق مبارک رخ دهد و به وسیله ایشان، المیزان به متن جامعه راه بیاید.

ریاست بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با اشاره به تبدیل شدن تفسیر المیزان به یک گفتتمان قرآنی بیان کرد: به لطف الهی تفسیر تسنیم، المیزان را به یک گفتمان قرآنی در سطح جهان اسلام تبدیل کرد و در حقیقت آیت الله جوادی آملی با همه وجود از اشکالات و شبهاتی که متوجه المیزان بود دفاع کرد و قوام المیزان را حفظ کرد و این کار، بسیار کار مهمی بود و الآن این به نحو احسن شکل گرفته است و المیزان جایگاه خودش را پیدا کرد و نه تنها المیزان بلکه جریان فکری المیزان که تفسیر قرآن به قرآن است با کتاب شریف تفسیر «تسنیم» به یک نصاب قابل قبولی رسیده است.

منظور از «مأدبة الله» بودن قرآن

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: همان طور که مستحضرید قرآن «مأدبة الله» است و برای این مأدبه دو معنا ذکر کردند؛ یک معنا یعنی ادب‌گاه است؛ بله ادبی است، بهترین ادب را قرآن به انسان می‌آموزاند، اما معنای دیگری که برای مأدبه ذکر کردند گفتند که سفره پر از طعامی است که آماده است برای همه اقشار و همه افراد تا هر کسی به اندازه سهم خودش و نیاز خودش و علاقه خودش از این سفره بخواهد استفاده بکند. اما بهره‌مندی از قرآن نیازمند به این است که دو کار اصلی و اساسی انجام بشود؛ یکی این است که بالاخره آن اطعمه و اشربه بهشتی که در قالب‌های معارف، عقاید، اخلاق، حکَم و احکام و نظایر آن در این قرآن کریم هست، به درستی شناخته بشود. صرف اینکه ما بیاییم یک ترجمه‌ای بکنیم یا یک تفسیری کنارش بکنیم این نیست. واقعاً لازم است از زوایای مختلف، از ابعاد مختلف، بُعد فقهی، بُعد کلامی، بُعد اخلاقی، به این آیات پرداخته شود.

حجت الاسلام و المسلمین جوادی آملی افزود: متأسفانه الآن یک مقداری ناصواب کار می‌شود و آن این است که برخی غذاهای خودشان را می‌آورند و کنار این سفره می‌نشانند! یک سلسله اطلاعات و تعالیم و آموزه‌هایی را از این طرف و آن طرف آموختند و به هر حال آنها را به ذائقه خودشان، حق تلقی می کنند و می‌گویند قرآن هم این را می‌گوید! کاری که ما باید انجام بدهیم این است که جلوی این انحراف را بگیریم. اگر ما رسیدیم به این جایی که واقعاً با قرآن به نگاه «مأدبة اللهی» برخورد کردیم و گفتیم که خدای عالم این سفره را با اطعمه و اشربه بهشتی فراهم آورده است، با یک اطمینان خاطری وارد می‌شویم و بحث‌های قرآنی را در حقیقت در آن سطح می‌نگریم. وقتی این انجام شد دو حوزه دیگر که بسیار مهم، کارآمد و مؤثر هستند جایگاه خودشان را پیدا می‌کنند یک، حوزه عقل و دیگری، حوزه نقل که یکی از بحث‌های خیلی جدّی که مطرح است این است که مشخص بشود که نسبت قرآن با عقل و نسبت قرآن با نقل چیست.

قرآن کتابی جذاب برای همه عرصه ها و اقشار جامعه

وی تاکید کرد: جذابیت قرآن به عهده خود خداست؛ یعنی خدای عالم محبتی را که نسبت به قرآن هست در دل‌ها قرار می‌دهد، مثل محبت اهل بیت ﴿فَاجْعَلْ أَفْئِدَةً مِنَ النَّاسِ تَهْوِی إِلَیهِمْ﴾ این کار الهی است، قرآن یک کتابی نیست که مثلاً فقط در حوزه‌ها درس و بحث بشود، قرآن این جذّابیت را دارد که به عرصه‌های مختلف اجتماعی بیاید و مدل‌ساز بشود و و بتواند جامعه را راهبری بکند.

*عترتنا

پنج شنبه 18/7/1398 - 21:58
اهل بیت

به گزارش عترتنا؛ مدیر فرهنگی و روابط عمومی دفاتر مرجعیت دینی و علمی آیت الله العظمی جوادی آملی در تهران در حاشیه بازدید از نمایشگاه از مدینه تا شام در حسنیه شرق تهران با تقدیر از برگزار کنندگان این نمایشگاه گفت: اتفاقات و جریان‌هایی که در مقطع زمانی پس از شهادت حضرت سیدالشهدا(ع) تا زمان بازگشت اهل بیت(ع) به مدینه رخ داده چنان سترگ و سنگین است که ترسیم آن به همراه روایتگری هر بخش اقدامی بسیار ارزشی در معرفی قیام حسینی به جامعه و خصوصا نسل جوان است.

حجت الاسلام والمسلمین «امیرمیثم سعیدی» ترویج فرهنگ حسینی از طریق این نمایشگاه را اقدامی موثر در شکل گیری تجسم این حادثه در ذهن دانست و اظهار کرد: ترویج معارف واقعه عاشورا و آشنایی نوجوانان و جوانان با سیره ائمه اطهار(ع) به هر شکل ممکن و از هر طریقی وظیفه عموم است و از این طریق به صورت نمایشگاهی دیداری از این قبیل باعث تجسم ذهنی بسیار عالی در ذهن بازدیدکنندگان خصوصا جوانان و کودکان می شود.

وی ادامه داد: کارهای حجمی و این چنینی به شیوه های هنری باعث جذابیت بیشتر در ذهن مخاطب خواهد شد و از طرفی مخاطب می تواند به صورت عینی این حادثه را در ذهن خود مرور کند.

مدیر فرهنگی و روابط عمومی دفاتر مرجعیت دینی و علمی آیت الله العظمی جوادی آملی اظهار کرد: تشکیل چنین نمایشگاه‌هایی قطعا خیلی زحمت و زمان می‌برد، ولی ارزنده و جالب است و در نوع خود تأثیرگذار است، چرا که انسان گاهی اوقات خیلی مطالب را می‌شنود اما با اینگونه نمایشگاه‌ها حس می‌کند که در بعضی صحنه‌ها حضور دارد و آن صحنه را می بیند و درک می کند.

وی ادامه داد: بنده مجدد از زحمات برگزار کنندگان این نمایشگاه که در برپایی آن نقش داشته اند، تشکر و قدردانی می نمایم و پیشنهاد می شود تاریخ کربلای حسینی در دبستان ها و مهد کودک ها به همین صورت نمایشگاهی ولی مختصرتر طراحی شود تا یک کودک شیعه و حسینی از همان ابتدای ورودش به دبستان با سیره و فرهنگ حسینی آشنا شود.

گفتنی است، این نمایشگاه به همت جوانان مذهبی و هیئت امناء حسنیه شرق تهران هر ساله در این حسنیه برپا و مورد استقبال عموم مردم واقع می شود. در این نمایشگاه وقایع تاریخی از زمان آتش زدن خانه حضرت زهرا(س) تا حادثه عاشورا و اسارت اهل بیت(ع) به نمایش گذاشته شده است.

پنج شنبه 4/7/1398 - 14:9
اخبار

مرتضی نجفی قدسی مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی در حمایت از اقدامات حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در مبارزه با مفاسد اقتصادی را تحت عنوان " لزوم استمرار قاطعیت دستگاه قضایی با مفسدان اقتصادی" یاداشتی را مرقوم نمود که در ادامه متن کامل این یاداشت از نظرتان می گذرد.


*ایجاد عدالت اجتماعی و مبارزه با تکاثرطلبان از اهداف نظام اسلامی

جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی ملت ایران در ذات خود بر علیه ظلم و ستم شکل گرفته است که بخش مهمی از آن در عرصه اقتصادی است و ایجاد قسط و عدل و عدالت اجتماعی و مبارزه با تکاثرطلبان از اهداف نظام اسلامی محسوب می شود.

مواضع انقلابی و سرسخت حضرت امام(رض) در مبارزه با کاخ نشینان و حمایت پیوسته از مستضعفان و کوخ نشینان هیچگاه از یاد نمیرود و بحمدالله خلف صالح او نیز در قول و عمل همواره همین رویه را اتخاذ کرده و پرچم مبارزه با فساد و مخصوصا چپاولگری و فساداقتصادی را سالها پیش برافراشته اند و در هر دوره ای به دولتهای مختلف تذکرات و تاکیدات خاصی در این رابطه داشته اند.

اینکه آیا نظام جمهوری اسلامی در این عرصه چقدر موفق بوده است قابل تحلیل و ارزیابی است، گرچه هیچگاه این مهم از نگاه رهبران نظام مغفول نبوده و حتی خط شاخص هم محسوب می شده اما آنچه مبرهن است در برهه هایی بعضی از دولتها تحت عنوان توسعه و پیشرفت گاهی چوب حراج به ثروتهای عمومی زدند و خصوصی سازی به معنای اینکه گردش اصلی اقتصاد در اختیار مردم باشد را به اشتباه و با "ثمن بخس" در اختیار عده ای معدود گذاشته و بدین صورت با رانت های بوجود آمده کم کم فاصله ای طبقاتی بین آنان و مردم پدید آمد.

*تاکیدات مقام معظم رهبری در ایجاد نظامی عدالت گستر

آنچه مسلم است نظام جمهوری اسلامی این انحراف و بی عدالتی را برنمی‌تابد و عتاب های مکرر رهبری معظم انقلاب در مبارزه با مفسدان اقتصادی در همین راستا بوده تا نظام جمهوری اسلامی همواره نظامی عدالت گستر و حامی محرومان و مستضعفان باشد.

 

*اقدامات متقدرانه رئیس جدید دستگاه قضا در مبارزه جدی با مفاسد اقتصادی

از هنگامی که حضرت حجت الاسلام والمسلمین رئیسی بر ریاست دستگاه قضایی کشور منصوب شدند بلافاصله مبارزه جدی با مفسدان اقتصادی آغاز شد و ایشان این مبارزه را از درون قوه قضاییه آغاز کرد، بطوری که جمع کثیری از قضات فاسد و آلوده را اخراج و مواخذه کرده و اکنون کسی جرات رشوه گیری در دستگاه قضایی را ندارد چون می داند اگر این کار را بکند نه تنها آبرویش رفته بلکه عقوبت سختی در انتظار اوست و این مهم نقطه آغاز تحول در قوه قضاییه است تا این قوه بر مبنای گسترش عدالت و حافظ حقوق عامه مردم باشد نه اینکه یاور و کارچاق کن مفسدان اقتصادی باشد!

 

با شروع اقدامات مبارزه با فساد قوه قضاییه، به این سئوال عمومی توده های مردم که چرا جمهوری اسلامی با اختلاسگران و مفسدان اقتصادی برخورد قاطعی نمی‌کند تا ریشه آنها را برکند؟ پاسخ مناسبی داده شد و کم‌کم ناامیدی مردم به امیدواری تبدیل شد و تلاش دشمنان که می خواستند القاء کنند جمهوری اسلامی در فساد غوطه ور شده و راه نجاتی ندارد را هم نقش برآب کرد و قابلیت و توانمندی عناصر مومن و مخلص انقلاب اسلامی را در مواجهه با فساد اقتصادی بخوبی نشان داد.

 

مبارزه ای که در همین مدت کوتاه قوه قضاییه توانسته است با مفسدان اقتصادی داشته باشد بسیار مهم و اثرگذار بوده و ضمن حفظ و حراست از بیت المال و ثروتهای عمومی در جهت منافع عامه و ایجاد امیدواری مجدد در وفاداران انقلاب اسلامی، آرامش مقطعی و ساختگی مفسدان اقتصادی را به هم ریخته و از خوف شمشیر عدالت به خود می لرزند گرچه همین اقدامات مختصر آغاز راه بوده و ما نیازمند مبارزه جدی تر و قاطع تر دستگاه قضایی با مفسدان اقتصادی هستیم، در کشور چین که شاید اولین یا دومین اقتصاد جهانی را داشته باشد، مجازات مفسدان اقتصادی اعدام است و لذا در آنجا کسی جرات رانت خواری و رشوه خواری را ندارد پس چطور بعضی ها همین مبارزه مختصر با مفسدان اقتصادی را برنتافته و برای کند کردن حرکت قوه قضاییه اعلام می‌کنند که : "فساد و رانت با بگیر و ببند و دادگاه که ازبین نمی رود" !!!

 

ظاهرا گویندگان این مطلب از حکمی که بزودی بر پرونده فساد اقتصادی نزدیکانشان صادر می شود نگرانند!!

 

*مبارزه قاطع دسنگاه قضا تنها راه نجات نظام ازمنجلاب فساد اقتصادی

همگان این را بدانند که تنها راه نجات جمهوری اسلامی از منجلاب اقتصادی پدید آمده مبارزه قاطع دستگاه قضایی با مفسدان اقتصادی است که بحمدالله این حرکت آغاز شده ولی نباید به این سخنان توجهی کرد بلکه با این اظهارات بدانید که تیر را به هدف زده و بر اقدامات قاطع خود بیفزایید و رضایتمندی خدا و توده های مردم از رضاستمندی اینان بالاتر است.

 

امروزه اقدامات ضد فساد جناب حجت الاسلام و المسلمین رئیسی تمامی مرزبندی ها و خط و خطوط سیاسی کاذب چپ و راست را به هم ریخته و به دو جبهه ظالمان و مفسدان اقتصادی از یکسو و عدالت طلبان و حق خواهان از سویی دیگر تبدیل کرده است و طبیعی است که در این مواجهه حق و عدالت پیروز است.

 

*کشیده شدن ترمز ماشین فساد اقتصادی کشور با روی کارمدن آقای رئیسی

آفرین بر پدری که نام فرزندش را ابراهیم گذاشت و مردم ما در این زمان چقدر نیازمند چنین افرادی شجاع و با شهامت و پیراسته از هرگونه تعلقات و ممهز در راه خدمت خالصانه به مردم هستند و ما به جناب آقای رئیسی عرض می‌کنیم که در راهی که آغاز کرده اید همچنان با قدرت پیش روید و از وسوسه خناسان نهراسید، با آمدن شما ترمز شدیدی برای پیشرفت ماشین فساد اقتصادی کشور کشیده شده است و وقت حسابرسی آغاز شده و مسلما کسانی که فعالیت اقتصادی سالم داشته اند، از این اقدامات نه تنها هراسی نداشته بلکه خشنود هم هستند چرا که رقابت در فضای اقتصادی سالم پدید می آید، والا در فضای رانت‌خواری و فساد که رقابت اقتصادی محقق نمی‌شود و قوت و قدرت شما در این مسیر، بسیار تعیین کننده است چرا که فرموده است: »خُذُوا مَا آتَیْنَاكُمْ بِقُوَّةٍ ». 

شنبه 16/6/1398 - 15:23
اهل بیت

به گزارش عترتنا؛ مراسم عزاداری و سوگواری حسینی در دفتر آیت الله جوادی آملی در میدان شهدا تهران صبح پنج‌شنبه ۱۴ شهریورماه با سخنرانی ابوالفضل خراسانی معاون فرهنگی بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء و مداحی و مرثیه سرایی با حضور نمایندگان دفتر مراجع معظم تقلید در تهران، علما و فضلای حوزه علمیه برگزار شد.

در ابتدای این مراسم حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی یزدی مسئول دفتر آیت الله جوادی آملی در میدان شهدا، خیابان مجاهدین تهران ضمن عرض تسلیت ایام حسینی و خیر مقدم به حضار مختصرا درباره فعالیت این دفتر تازه تاسیس توضیحاتی بیان نمود و در ادامه دکتر خراسانی درباره علت قیام امام حسین (ع) به ایراد سخن پرداخت.

ابوالفضل خراسانی، معاون فرهنگی بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء در این مراسم گفت: حادثه خونین عاشورا در جایی اتفاق افتاد که محل سکونت و حکومت امیرالمومنین (ع) بوده و این مردم بارها سخنان حضرت را شنیده بودند. اما در روز عاشورا امام حسین (ع) خطاب به آنها می گوید: لقمه های حرام چنان بر شما تاثیر گذاشته که سخن من بر شما تاثیری ندارد.

دو نکته کلیدی از وصیت کوتاه امام به برادرش محمد بن حنفیه

عضو فرهنگی دفتر مرجعیت دینی وعلمی آیت الله العظمی جوادی آملی با اشاره به وصیت نامه امام حسین (ع) به محمد بن حنفیه اظهار کرد: امام حسین (ع) قبل از حرکت خود از مدینه وصیت‌نامه بسیار کوتاهی به برادرش محمد بن حنفیه می نویسد که وی در آن مقطع بیمار بوده است. در این وصیت کوتاه تمام فلسفه قیام و نهضت حسینی در آن گنجانده شده است که حضرت می فرماید: «إنِّی لَمْ أَخْرُجْ أَشِرًا وَلاَبَطِرًا وَلاَمُفْسِدًا وَلاَظَالِمًا وَإنَّمَا خَرَجْتُ لِطَلَبِ الاْءصْلاَحِ فِی أُمَّه جَدِّی مُحَمَّدٍ صَلَّی اللَهُ عَلَیْهِ وَءَالِهِ؛ من خروج نکردم از برای تفریح و تفرّج؛ و نه از برای استکبار و بلندمنشی، و نه از برای فساد و خرابی، و نه از برای ظلم و ستم و بیدادگری! بلکه خروج من برای اصلاح امّت جدّم محمّد صلّی الله علیه وآله می باشد».

وی ادامه داد: این وصیت کوتاه دو نکته کلیدی دارد که اولین نکته آن این است که حضرت هدف خود را اصلاح امت جدشان بیان می کنند و می فرمایند آن دینی که جد من تلاش کرد و در راستای تحقق توحید و حاکمیت نظام توحیدی تشکیل داد، امروز در حال منحرف شدن است و به تعبیری این دین را دارند منحرف می کنند.

علت انحراف دین پیامبر (ص) و قیام امام حسین (ع)

این کارشناس ارشد فلسفه وکلام اسلامی با اشاره به علت انحراف دین پیامبر (ص) و قیام حسینی اظهار کرد: اصلاً نقطه این انحراف از کجا شروع شده است؟ اولین شخصی که از بنی امیه به حکومت رسید، عثمان بود، عثمان بعد از به خلافت رسیدند یک روز همه بنی امیه را جمع نمود و وقتی مطمئن شد در این جمع کسی غریبه نیست، به آنها گفت که این حکومت به آسانی به دست ما نرسیده است.

وی ادامه داد: در آن جمع عثمان سفارش کرد که این حکومت را قدر بدانید و همانند توپی آن را به هم پاس بدهید و نگذارید این حکومت از دست بنی امیه بیرون برود. بنی امیه حتی دنبال موروثی کردن حکومت هم بودند. و درباره مکر و حیله بنی امیه باید گفت که اگر امروز معاویه بود، او به دلیل مکر و حیله ای که داشت رئیس جمهور آمریکا بود!

خراسانی افزود: جامعه اسلامی در آن زمان به قدری از آن محور اصلی دین و اسلام ناب محمدی دور شده بود و در حال تبدیل شدن به اسلام اموی بود که امام حسین (ع) به علت این انحراف و اصلاح جامعه و دین قیام نمودند. اصلاً این قیام لازم و ضروری بود که شخصی مثل امام حسین (ع) و یاران باوفایش قیام کرده و به شهادت برسند تا دین به انحراف کشیده نشود.

تعبیر آیت الله جوادی آملی از پاک شدن جامعه با خون شهید

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم وحیانی معارج اظهار کرد: حضرت استاد آیت الله جوادی آملی تعبیر زییایی دارند و فرمودند که این خون شهید است که جامعه را پاک و طیب می کند. و قطعاً این کار با چنین حرکتی انجام نمی شد، لذا حرکت امام حسین (ع) یک حرکت اصلاحی بود.

وی ادامه داد: اگر قرار است بدعت‌ها کنار زده شود و اسلام ناب محمدی را مردم ببینند، این قیام لازم بود و حضرت نیز بر اساس سنت جدشان این حرکت و قیام را آغاز کردند.

منبع: عترتنا

جمعه 15/6/1398 - 12:18
اهل بیت

سید محمود جوادی: ذکر مصیبت اهل بیت علیهم السلام بویژه مصیبت‌هایی که در جریان فاجعه کربلا به دست مسلمان نماها و عوامل حکومت بنی امیه علیه امام حسین علیه السلام، اهل بیت آن حضرت و یارانش رقم خورد یکی از سفارشات مهم و مؤکد ائمه معصومین علیهم السلام است که طبق فرمایشات ایشان اجر عظیم و کم نظیر اخروی برای ذاکران و نوحه خوانان این دستگاه در نظر گرفته شده است.

از دیرباز تا کنون مداحان و ذاکران اهل بیت علیهم السلام به مناسبت‌های مختلفی اعم از ولادت‌ها و شهادت‌ها به ذکر سجایا و یا مصیبت‌هایی که توسط اشقیای امت پیامبر (ص) بر اهل بیت ایشان روا داشته شده می‌پرداختند و این منابر و تکایا بودند که بوسیله وعاظ و ذاکران در طول تاریخ - به صورت شفاهی - ناقل حوادث متعلق به خاندان پیامبر اکرم (ص) بودند و با شیوه‌های مختلف و گاه منحصر بفرد، تصویری ماندگار از آن زمان در اذهان مستمعین و پا منبری‌ها ترسیم و نقش می‌بستند.

اکنون نیز مداحان و ذاکران اهل بیت علیهم السلام به دلیل تمایل تعداد قابل توجهی از جوانان به شرکت در مراسم مذهبی و شنیدن صوت زیبا و یا سبک مداحی آنان نقش به سزایی در انتقال سیره پیامبر (ص) و معارف اهل بیت علیهم السلام به این قشر مهم از جامعه اسلامی ایفا می‌کنند. آنچه در شروع این مقال به آن پرداختیم درباره نقش مهم ذاکران و مداحان بود اما در ادامه قصد داریم نقدی بر یکی از سبک‌های روضه خوانی بپردازیم که متأسفانه توسط برخی مداحان و روضه خوانان به کار برده می‌شود اما توجه جدی به عواقب آن نمی‌شود.

ورود مداحان و روضه خوانان به توصیف مو به موی لحظه شهادت امام حسین (ع) به منظور اشک گرفتن از مستمعین کار ناپسندی است که این نوع مداحی را «روضه خوانی باز» و یا «مکشوف» می‌خوانند. این نوع روضه خوانی به دلیل انعکاس جزئیات دلخراش و تصویری آزاردهنده از لحظه شکست ظاهری یک امام معصوم و بازتاب نمودن نمای ضعف و نیز احتمال غلو و بزرگنمایی در وصف آن لحظه، ولو برای اثبات شقاوت و سنگدلی دشمنان اهل بیت علیهم السلام، مذموم و نکوهیده شناخته می‌شود.

این کار نه تنها خدمتی به قیام اباعبدالله الحسین (ع) نمی‌کند و پسندیده نیست بلکه موجب ناخرسندی اهل بیت علیهم السلام می‌شود، بنابر این وعاظ و مداحان باید حرمت امام حسین (ع) را بشناسند و رعایت کنند تا مبادا عمل ممدوح آنها به عمل مذموم تبدیل شود.

روضه مکشوف و باز در هر شرایطی دل آدم را سنگ می‌کند. مثل بعضی‌ها که به محض سوار شدن به ماشین و از روی عادت، ضبط را روشن کرده و روضه گوش می‌کنند. روضه شرایط و حضور قلب می‌خواهد تا فرد بنشیند، گوش کند و گریه کند. بنابر این همانگونه که ذاکر و مداح باید شرایط زمان و مکان روضه خوانی را درست تشخیص بدهد مستمع نیز باید آداب نشستن پای روضه امام حسین (ع) را بداند و آن را رعایت نماید.

روضه خوانی باید دارای خط قرمز باشد و آن فاصله گرفتن از غلوگویی ها در وصف معرکه و دوری از پرداختن به جزئیات لحظه شهادت امام حسین (ع) و نیز خودداری از بزرگنمایی دشمن ویا تاکید بر ضعف - در عده و عدد - یاران سید الشهدا علیه السلام باشد. خط قرمزی که همه ذاکران و مداحان باید پشت آن بایستند و بخاطر رعایت حرمت و شأن امام حسین علیه السلام پا را فراتر از آن نگذارند.

متأسفانه گاهی برخی مداحان آنقدر اتفاقات مربوط به قیام عاشورا و نحوه شهادت یاران امام حسین (ع) و به خصوص شخص حضرت و خانواده ایشان را پس از اسارت به طور واضح می‌گویند که کارشان به بی حرمتی می‌کشد.

از مرحوم حجت‌الاسلام سید مهدی طباطبایی در جایی مطلبی خواندم که می‌فرمود: «یک نکته بسیار مهم درباره روضه مکشوف خواندن این است که کسی که اصرار دارد این طور روضه بخواند، عزیز از دنیا نمی‌رود، بلکه دچار ذلت و خواری می‌شود. این نمونه را در زندگی‌ام دیده‌ام. شخصی بود که از بردن نامش معذورم، اما همیشه و بدون هیچ رعایت و ملاحظه‌ای درباره حال مجلس و شأن دستگاه اهل بیت (ع) روضه باز و مکشوف می‌خواند، در آخر عمر با ذلت و خواری از دنیا رفت».

مرحوم طباطبایی سپس می‌افزاید: «نکته مهم این است که آن واعظی که روضه باز می‌خواند آنقدر به فقر افتاد که یک روز به دیدن او رفتم، گریه می‌کرد و می‌گفت: من روضه باز (مکشوف) خواندم این اندازه به فقر افتادم. به دیگران بگو که بعضی روضه‌ها ممکن است مردم را بگریاند اما فقر می‌آورد و فرزندان را هم دور می‌کند.»

مرحوم طباطبایی همچنین می‌گوید: «یکی دیگر از دوستان به نام قوام لاری بود که صدای بلندی داشت. گاهی روضه‌ها را با کنایه می‌خواند و گاهی مطالبی را به طور واضح تعریف می‌کرد. می‌گفت: «شما انتظار دارید من روضه باز بخوانم تا گریه کنید، اما من خودم را پیش امام حسین (ع) ضایع نمی‌کنم و عزت و حرمتش را نگه می‌دارم.» اما اگر صدای گریه‌ها و ناله‌ها خیلی بلند می‌شد، باز می‌خواند اما باز هم احترام نگه می‌داشت. مثلاً در مورد حضرت زهرا (س) می‌گفت: «امام حسن (ع) دید که وقتی مادرش از زمین بلند شد، گوشواره روی زمین افتاده.» این نوع روضه باز می‌خواند و یا تعبیری می‌کرد که مادرش راه را گم کرد».

مرحوم حجت‌الاسلام سید مهدی طباطبایی که خود از واعظان و سخنرانان مشهور دوران خود به شمار می‌رفت در خصوص مداحانی که بجای خواندن روضه باز و مکشوف به خواندن روضه بسته اکتفا می‌کردند خاطره جالبی تعریف می‌کردند. مرحوم طباطبایی در این زمینه می‌گوید: «حاج شیخ مرتضی عیدگاهی مشهور به شهیدی از کسانی بود که روضه بسته با کنایه می‌خواند. من به خاطر ندارم در عمرش یک بار هم روضه باز و مکشوف خوانده باشد. خودش هم می‌گفت که: «نگفتم اسب را بر بدن‌ها....» بیشتر از این هم نمی‌گفت و جمله اش را تمام نمی‌کرد. چند باری هم خودم شاهد بودم که در روضه‌های حضرت سید الشهدا (ع) این طور می‌گفت که: «اگر آینه از دست تان بیفتد و دو تکه شود برمی دارید. اگر چهار قطعه شود باز هم می‌توانید بردارید. اما اگر آینه‌ای زیر سم اسب رفته باشد چه می‌کنید؟ جز این است که بوریا و حصیر بیاورید؟» همین روضه‌ها برای مردم کافی بود تا عظمت مصیبت را درک کنند».

در فاجعه کربلا و مصیبتی که بر امام حسین (ع) و اهل بیت آن حضرت وارد شد همین بس که امام حسن مجتبی علیه السلام در لحظه احتضار به برادرش امام حسین (ع) در خصوص روز عاشورا فرومود: «لا یوم کیومک یا اباعبدالله». به نظر می‌رسد هیچ سخنی گویاتر از فرمایش امام حسن مجتبی علیه السلام درباره شهادت امام حسین علیه السلام وجود ندارد، سخنی که از یک امام معصوم درباره معصوم دیگری در تاریخ به ثبت رسیده تا بزرگی و بی همتایی جنایتی که مدعیان پیروی از دین پیامبر اسلام در حق فرزند پیامبرشان نشان دهد. لذا با این توصیفی که امام حسن علیه السلام درباره روز عاشورا و شهادت امام حسین علیه السلام فرموده، می توان‌های های گریست بدون اینکه نیازی به شرح جزئیات و نحوه شهادت سید الشهدا از سوی مداحان اهل غلو باشد.

واقعه کربلا صحنه نمایش اوج قساوت قلب و شقاوت مردمانی بود که در ظاهر بر دین پیامبر اکرم (ص) بودند اما در عمل حاضر شدند فرزند ایشان را به فجیع‌ترین شکل ممکن به شهادت برسانند، اتفاقی که حتی اگر تنها به شهادت فوری امام حسین (ع) و بدون مصائب و حواشی دیگری رخ می‌داد، به تنهایی مصیبت عظیمی به شمار می‌رود و نیازی به افزودن خرافات و یا دروغ پردازی به منظور گریه گرفتن از مستمعین ندارد.

مرحوم آیت‌الله حق‌شناس معتقد بود روضه فی‌نفسه کارساز است و ارزش دارد، چه مخاطبان با آن گریه بکنند یا نکنند، لذا جا دارد مداحان و ذاکران همانگونه که تلاش می‌کنند به مستمعین و پا منبری‌ها فرهنگ عاشورای امام حسین (ع) را به شکل شایسته ای منتقل نمایند، خود نیز با رعایت خط قرمزها در همه جوانب مقتل خوانی، ادب لازم را در انعکاس حماسه حسینی بکار گیرند.

منبع: خبرگزاری مهر

جمعه 15/6/1398 - 12:16
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته