• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1549
تعداد نظرات : 132
زمان آخرین مطلب : 5365روز قبل
ادبی هنری

امواج رقصان خود رابه ساحل می رساندند و هنوز نرسیده سفر خود را آغاز

 می کردند. چشمانم را بسته نفس عمیقی در آن لحظا می توانست روح

 هر کسی را تازه کند من هم تازه شدم. هر فرود امواج آوازی را در گوشه

 زمزمه می کرد. به راستی آن لحظه صدای همه موجودات را شنیدم که با

 تمام وجود عاشقانه یک صدا می گفتند :     تبارک ا... احسن الخالقین 

   چشمانم را گشودم زمین و آسمان یکرنگ بود . در آبی درخشان می

 خواستم تا بیکران بدوم ولی می دانستم به کران نخواهم رسید.

براستی که بیکرانی عشق به محبوب به کران نخواهد رسید.

دوشنبه 21/11/1387 - 20:14
ادبی هنری
زمستان از درون قلب ها رفت و بهار امد.

 

هرسال این میشود اما چه حاصل گاه دلهای زیادی با بهار سخنی ندارند.

اما بهار آمد

سبزی"مادر انسان طبیعت"ونسیم حیات بخش بهار دلهای خشکیده ی اهالی زمستان را پرشکوفه کرده.

چه بسیار نا امیدیها که با یک شکوفه ی بهاری به امید تبدیل شده اند.

امدن فصل سبزی و دوباره شکفتن در همه ی دلها حتمی است این ما هستیم که نمی خواهیم توی این

تازگیها نگاهی به دلهامون بکنیم.

اینده در دست خود ماست.گاه خود ما می خواهیم نا خواسته اینده ای چون گذشته ساخته شود.

فقط به خاطر بی توجهی به شکوفه ی درخت سیب توی دامنه ی برفی یه کوه.

دوشنبه 21/11/1387 - 20:13
محبت و عاطفه
بعضی ها وقتی كاری داشته باشند دوستت هستند بعضی ها وقتی گیر می كنند دوستت هستند بعضی ها نیستند و وقتی هم هستند بهتر است نباشند بعضی ها نیستند و ادای بودن در می آورند بعضی ها در عین بودن هرگز نیستند بعضی های دیگر هم به طور كلی هستند ولی آدم نیستند آنهای دیگری هم كه آدم هستند نیستند
دوشنبه 21/11/1387 - 20:10
محبت و عاطفه
گر دنیای ما دنیای سنگ است بدان سنگینی سنگ هم قشنگ است اگر دنیای ما دنیای درد است بدان عاشق شدن از بحررنج است اگر عاشق شدن پس یک گناه است دل عاشق شکستن صد گناه است
دوشنبه 21/11/1387 - 20:5
شهدا و دفاع مقدس

برخیزید، برخیزید

برخیزید ای شهیدان راه خدا

ای كرده بهر احیای حق جان فدا

برخیزید رهبر آمد كنون در كنارتان

تا سازد غرق در بوسه خاك مزارتان

تا گیرد خونبهای شهیدان ز اهرمن

بازآمد رهبر ما پی یاری وطن

دوشنبه 21/11/1387 - 20:2
دنیای گیاهان و حیوانات
یکی از مشکلات جدی محیط زیست که امروزه بشر در اکثر نقاط جهان با آن درگیر است، باران اسیدی می‌باشد. باران اسیدی به پدیده‌هایی مانند مه اسیدی و برف اسیدی که با نزول مقادیر قابل توجهی اسید از آسمان همراه هستند، اطلاق می‌شود.

باران هنگامی اسیدی است که میزان Ph آب آن کمتر از 6/5 باشد. این مقدار Ph بیانگر تعادل شیمیایی بوجود آمده میان دی‌اکسید کربن و حالت محلول آن یعنی بی‌کربنات ( Hco3 ) در آب خالص است.

باران اسیدی دارای نتایج زیانبار اکولوژیکی می‌باشد و وجود اسید در هوا نیز بر روی سلامتی انسان اثر مستقیم دارد. همچنین بر روی پوشش گیاهی تأثیرات نامطلوبی می‌گذارد.



دید کلی

در چند دهه اخیر میزان اسیدیته آب باران، در بسیاری از نقاط کره زمین افزایش یافته و به همین خاطر اصطلاح باران اسیدی رایج شده است. برای شناخت این پدیده سوالات زیادی مطرح گردیده است که به عنوان مثال می‌توان به این موارد اشاره کرد: چه عناصری باعث تغییر طبیعی باران می‌شوند؟ منشا این عناصر چیست؟ این پدیده در کجا رخ می‌دهد؟

معمولا نزولات جوی به علت حل شدن دی‌اکسید کربن هوا در آن و تشکیل اسید کربنیک بطور ملایم اسیدی هستند و Ph باران طبیعی آلوده نشده حدود 6/5 می‌باشد. پس نزولاتی که به مقدار ملاحظه‌ای قدرت اسیدی بیشتری داشته باشند و Ph آنها کمتر از 5 باشد، باران اسیدی تلقی می‌شوند.

تاریخچه

پدیده باران اسیدی در سالهای پایانی دهه 1800 در انگلستان کشف شد، اما پس از آن تا دهه 1960 به دست فراموشی سپرده شد. «اسمیت» در سال 1873 واژه باران اسیدی را برای اولین بار مطرح کرد. او پی برد که ترکیب شیمیایی باران تحت تاثیر عواملی چون جهت وزش باد ، شدت بارندگی و توزیع آن ، تجزیه ترکیبات آبی و سوخت می‌باشد. این محقق متوجه اسید سولفوریک در باران شد و عنوان نمود که این امر ، برای گیاهان و اشیا واقع در سطح زمین خطرناک است.

«موتا» و «میلو» در سال 1987 عنوان داشتند که دی‌اکسید کربن با اسید سولفوریک و اسید نیتریک عوامل اصلی تعیین کننده میزان اسیدی بودن آب باران هستند، چرا که در یک فاز آبی به صورت یونهای نیترات و سولفات در می‌آیند و چنین یونهایی به آب باران خاصیت اسیدی می‌بخشند.



عوامل موثر در اسیدیته باران

آب باران هیچگاه، کاملا خالص نبوده و با پیشرفت صنعت بر ناخالصی‌های آن افزوده شده است. ناخالصی طبیعی باران بطور عمده ناشی از نمک‌های دریایی است و گازها و دودهای ناشی از فعالیت انسان در فرآیند ابرها دخالت می‌کنند.

آتش‌سوزی جنگل‌ها نیز، از جمله عواملی است که در میزان اسیدیته آب باران نقش دارد. فرآیندهای بیولوژیکی، آتشفشانی و فعالیت‌های انسان، مواد آلوده کننده جو را در مقیاس محلی، منطقه‌ای و جهانی در فضا منتشر می‌کنند. به عنوان مثال، در صورت وجود جریانات باد در نواحی صنعتی، مواد خارج شده از دودکش‌های کارخانه‌ها در سطح وسیعی در فضا پراکنده می‌شوند.

اسیدهای موجود در باران اسیدی

اسیدهای عمده در باران اسیدی، اسید سولفوریک و اسید نیتریک می‌باشند. بطور کلی این اسیدها به هنگام حمل توده هوایی که آلاینده‌های نوع اول مثل و را دربر دارند، بوجود می‌آیند. از این رو معمولا محل نزول باران اسیدی دورتر از منبع آلاینده‌ها می‌باشد. باران اسیدی یک مشکل آلودگی است که به علت حمل دوربرد آلاینده‌های هوا توسط باد حد و مرز جغرافیایی نمی‌شناسد.

منابع تولید دی‌اکسید گوگرد

بطور کلی در مقیاس جهانی بیشتر بوسیله آتشفشان‌ها و توسط اکسایش گازهای گوگرد حاصل از تجزیه گیاهان تولید می‌شود. این دی‌اکسید گوگرد طبیعی معمولا در قسمتهای بالای جو انتشار می‌یابد. بنابراین غلظت آن در هوای پاکیزه ناچیز می‌باشد. منبع عمده تولید ناشی از فعالیتهای انسانی احتراق زغالسنگ می‌باشد.

دی‌اکسید گوگرد بوسیله صنعت نفت به هنگام پالایش نفت یا تصفیه گاز طبیعی مستقیما یا به صورت در هوا انتشار می‌یابد. بیشتر کانیهای با ارزش در طبیعت به صورت سولفید یافت می‌شود. بنابراین هنگام استخراج و تبدیل آنها به فلز آزاد مقداری در هوا آزاد می‌شود و در اثر ترکیب با ذرات ریز بخار آب به تبدیل می‌گردد و در اثر کاهش دما در قسمتهای بالای جو به صورت باران اسیدی به زمین برمی‌گردد.

منابع تولید اکسیدهای نیتروژن

در هوای غیر آلوده به مقدار کم در اثر ترکیب اکسیژن و نیتروژن موجود در هوا هنگام رعد و برق، وجود دارد و همچنین مقداری هم از رها شدن اکسیدهای نیتروژن از منابع زیستی حاصل می‌شود، اما که به عنوان آلاینده جوی محسوب می‌شود، از نیروگاهها و دود اگزوز خودروها ناشی می‌شود.

باران اسیدی در آمریکای جنوبی

پیرامون معضل باران اسیدی، به ویژه در مورد مناطق صنعتی که میزان Ph کمتر از 3 دارند، تاکنون مقالات زیادی منتشر شده است. با وجود این بعضی از محققین معتقدند که برخی از این مقالات مستند نیستند و Ph طبیعی باران توسط فعالیتهای مختلف انسانی ، چنان تغییر می‌کند که تعیین یک استاندارد، غیرممکن می‌باشد. در ارتباط با این مطلب می‌توان مثالهایی از آمریکای جنوبی زد. جایی که میزان Ph آب باران ، هم در جنگلهای آمازون و هم در شهرهای سائوپائولو و ریدوژانیرو و باربر 7/4 است. در جنگل آمازون موارد زیر در اسیدی شدن تاثیر اساسی دارند:

- یدسولفوریک که خود از اکسید شدن سولفید هیدروژن (از مواد فرار مناطق مردابی) تشکیل می‌شود.

- ید آلی که از سوختن مواد آلی بوجود می‌آید.



عملکرد و آثار بارانهای اسیدی که بطور طبیعی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است، ما را به سوی رخدادها زیستی فاجعه‌آمیز هدایت می‌کند. با وجود اینکه این پدیده منشا طبیعی دارد، محققان بر این باورند که عملکرد انسان در این رابطه بسیار تاثیر گذار است.



باران قلیائی

نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد، این است که در بعضی از مواقع ، Ph آب باران حتی در جو بسیار آلوده هم در 5،6 ثابت باقی می‌ماند. دانشمندان این مسئله را به حضور ترکیبات قلیائی در کنار اسید نسبت می‌دهند.

چنانچه میزان ترکیبات قلیائی شدیدا افزایش یابد، Ph باران به بیش از 7 نیز می‌رسد. در این صورت به جای باران اسیدی ، باران قلیائی خواهیم داشت. ضمنا گروهی از عناصر شیمیایی در جو وجود دارند که حالت اسیدی را طی واکنشهایی خنثی می‌کنند. خاک بیایانها ، منبع طبیعی و با ارزش این عناصر قلیایی است. از جمله منابع غیرطبیعی عناصر قلیایی آلوده کننده جو می‌توان به کارخانه‌های تولید کننده سیمان و فعالیتهای استخراج معادن اشاره نمود.

اثرات بوم شناختی باران اسیدی

آلاینده‌های نوع اول هوا مانند و آب باران را چندان اسیدی نمی‌کنند، اما این آلاینده‌ها می‌توانند طی چند ساعت یا چند روز به آلاینده‌های نوع دومی مثل و تبدیل شوند که هر دو در آب بسیار انحلال پذیر و جز اسیدهای قوی می‌باشند. در واقع تمام قدرت اسیدی در باران اسیدی، به علت وجود این دو اسید است.

میزان تأثیر باران اسیدی بر روی حیات زیست شناختی در یک منطقه به ترکیب خاک و صخره سنگی که در زیر لایه سطحی زمین آن منطقه واقع است، بستگی دارد. مناطقی که در زیر لایه سطحی زمین گرانیت یا کوارتز دارند، بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند، زیرا خاک وابسته به آن ، ظرفیت کمی برای خنثی کردن اسید دارد. چنانچه صخره سنگی در زیر لایه سطحی زمین از نوع سنگ آهک یا گچ باشد، اسید بطور موثر خنثی می‌شود، زیرا کربنات کلسیم به صورت باز عمل کرده و با اسید وارد واکنش می‌شود.

تاثیر روی اکوسیستم آبی

دریاچه‌های اسیدی شده به علت شسته شدن سنگها بوسیله یون هیدروژن دارای غلظتهای بالای آلومینیوم هستند. قدرت اسیدی بالا و غلظتهای بالای آلومینیوم عامل اصلی کاهش جمعیت ماهیهاست. ترکیب زیست شناختی دریاچه‌های اسیدی شده به شدت دچار تغییر می‌شود و تکثیر ماهیها در آبهای دارای قدرت اسیدی بالا کاهش می‌یابد. وقتی Ph خیلی پایین‌تر از 5 باشد، گونه‌های اندکی زنده مانده و تولید مثل می‌کنند. آب دریاچه‌های اسیدی شده اغلب زلال و شفاف می‌باشد و این به علت از بین رفتن زندگی گیاهی و جانوری این دریاچه‌ها می‌باشد.

تاثیر روی گیاهان و جنگلها

تاثیر باران اسیدی بر روی جنگلهای و محصولات کشاورزی را به دشواری می‌توان تعیین کرد. ولی با این وجود بررسیهای آزمایشگاهی حاکی از این هستند که گیاهان زراعی رشد یافته در شرایط بارانهای اسیدی رفتار متفاوتی نشان می‌دهند. محصولات برخی افزایش یافته و محصولات گروهی کاهش می‌یابد.

آلودگی هوا اثرات بدی روی درختان دارد. اسیدی شدن خاک ، مواد غذایی موجود در آن را شسته و از بین می‌برد. باران اسیدی که در جنگلها می‌ریزد، ازن و سایر اکسنده‌های هوا ، که درختان جنگلی در معرض آنها قرار دارند، تاثیر نامطلوبی روی درختان و پوشش گیاهی می‌گذارد و این تاثیرات نامطلوب وقتی با خشکسالی ، دمای بالا و بیماری و … همراه باشد، ممکن است باعث خشک شدن درختان شود.

جنگلهای ارتفاعات بالا بیش از همه تحت تاثیر ریزش باران اسیدی هستند. قدرت اسیدی در مه و شبنم بیش از باران است، زیرا در مه و شبنم آبی که موجب رقیق شدن اسید شود، کمتر است. درختان برگ ریز که با باران اسیدی آسیب می‌بینند، به تدریج برگهای خود را از بالا به پائین از دست می‌دهند و اکثر برگهای خشک شده در بهار بعدی تجدید نمی‌شوند.

بعضی از اثرات مهم باران های اسیدی که «فومارو» در سال 1997 نیز به آنها اشاره کرده است، عبارتند از:

مضر برای انسان: ایجاد تنگی نفس ، برونشیت ، التهاب ریه ، آنفلوآنزا و سرماخوردگی

تخریب جنگلها: ریختن برگها ، تخریب ریشه توسط باکتریها، کاهش روند رشد ، تقلیل میزان محصول دهی ، کم شدن قدرت حیات.

خطرناک برای دریاچه‌ها: مرگ صدها گونه زیستی

تسریع در خوردگی مواد : خوردگی وسایل نقلیه و بناهای تاریخی

باران اسیدی چیست؟ (روزنامه شرق 23 اسفند 82 )

باران اسیدی به دو نوع بارش تر (باران-مه وبرف) و خشك (ذرات معلق اسیدی) اطلاق می‌شود.

بطور كلی باران اسیدی را می توان اینگونه تعریف كرد: "باران یا سایر نزولاتی كه غلظت آلاینده های سولفات و نیترات در آن ها بیش از حد معمول و پ.هاش ان ها بیشتر از 6/5 باشد. "

باران اسیدی را می توان نتیجه مستقیم خودپالایی هوا دانست. بعبارت دیگر قطره های آب یعنی سازندگان ابرها به طور پیوسته ذرات معلق و گازهای محلول در آب را جذب كرده و به همین دلیل به هنگام شروع بارش ناپاكی های هوا از جمله تركیبات نیتروژن و سولفات شسته شده و به اسید سولفوریك و اسید نیتریك تبدیل شده و از جو جدا شده و وارد لیتوسفر وهیدروسفر می شوند.

دی‌اكسید گوگرد و اكسیدهای ازت در هوا با اكسیژن و بخار آب تركیب شده و اسیدهای سولفوریك و نیتریك را بوجود می‌آورند. این مواد اسیدی ممكن است فواصل دور را با باد غالب طی كرده و بصورت باران اسیدی ببارند.بارندگی های اسیدی بصورت باران یا برف یا... می باشد. بیش از%65 بارش های اسیدی بعلت وجود سولفات و %35 دیگربعلت وجود تركیبات نیتروژن دار است.

كدام مناطق در معرض باران های اسیدی قرار دارند؟

تا چندی پیش چنین تصور می شد كه باران اسیدی یك مشكل اروپایی است اما امروزه می دانیم كه باران اسیدی همه كشورهای صنعتی را تحت تاثیر قرار می دهد. آمریكا كانادا آلمان انگلستان و كشورهای اسكاندیناوی بطور جدی با این مشكل مواجه هستند. مناطقی از آسیا نیز در برابر باران اسیدی آسیب پذیرند.از جمله ژاپن كره ی شمالی و جنوبی جنوب چین بخش كوهستانی و جنوب غربی هند.در تهران نیز پ.هاش اسیدی بطور عمده در مناطق شمال شرقی تهران گزارش شده كه به عنوان مثال می توان از ایستگاه های شمیران و پارك وی نام برد كه بعلت كم بودن بافر مثل كلسیم و منیزیم است. پایین ترین پ.هاش گزارش شده در تهران8/3 می باشد
يکشنبه 20/11/1387 - 14:51
سياست

از هفدهم تا 22 بهمن 57، ایران یکی از دوره های استثنایی تاریخ سیاسی جهان را گذرانید. در این ایام، دو دولت در یک مرکز و بدون هیچ گونه مرزبندی مواجه بودند. دولتی که پشتوانه و عامل مشروعیت خود را از دست داده و از قدرت نظامی محروم گشته و با انقلابی عظیم روبرو بود. و دولتی دیگر متکی به رهبری انقلاب توده های میلیونی مردم که به جای قدرت نظامی، تنها به ارتش مردم وابستگی داشت. با وسعت یافتن دامنه های انقلاب، قرار بر این شد که سران ارتش پهلوی، دست به کودتا زده و با به دست گرفتن قدرت، انقلاب مردمی را سرکوب سازند. از این رو از ساعت چهار بعداز ظهر روز 21 بهمن 57، حکومت نظامی اعلام شد.

پس از اعلان حکومت نظامی، حضرت امام خمینی (ره) اعلام کرد که مردم به حکومت نظامی اعتنایی نکنند. مردم نیز همچنان به یورش خود به مراکز دولتی و نظامی و انتظامی ادامه دادند و تقریباً تمام این مراکز با اندک درگیری و مقاومت، تسخیر شد و به دست مردم افتاد. این درگیری ها در روز بعد نیز به شدت ادامه یافت و در این روز هزاران زن و مرد و پیر و جوان، هر یک به اندازه توان خود برای سرنگونی نهایی رژیم ظلم و جور، کوشش کردند. آنها با سنگربندی در خیابان ها، سینه سپر کردن در برابر تانک ها و با فداکاری و جانفشانی، انقلاب را به پیروزی رساندند. نه فقط در تهران، بلکه در تمامی شهرهای ایران، درگیری مردم با بقایای رژیم شاه جریان داشت. هنگامی که خبر حرکت نیروهای نظامی از شهرهای مختلف ایران به سمت تهران برای سرکوب قیام مردم پخش شد، مردم شهرهای مسیر به درگیری با نیروهای نظامی پرداختند و با بستن راه، مانع حرمت آنها به سمت تهران شدند. برخی از فرماندهان رده بالای ارتش در این درگیری ها به دست مردم کشته شدند تا سرانجام، ارتش، بی طرفی خود را اعلام کرد.

روز سرنوشت فرا رسید و در 22 بهمن 1357، نظام پوسیده ستمشاهی فرو ریخت و ریشه های فاسد دودمان سیاه پهلوی از این کشور اسلامی کنده شد. مبارزه پانزده ساله ملت مسلمان ایران به رهبری امام خمینی (ره) به ثمر رسید و با سرنگونی نظام 2500 ساله شاهنشاهی، انقلاب شکوهمند اسلامی ایران پیروز گردید

شنبه 12/11/1387 - 19:51
سياست

در تمام انقلاب ها و تحولات جهان هر کجا که بنگریم نقش انکار ناپذیر نسل جوان برجسته تر از بقیه گروها می باشد. شور و نشاط انرژی وصف ناپذیر جوانان و نوجوانان اگر به درستی هدایت شودو در مسیر صحیح قرار گیرد، باعث پیدایش انقلاب های مردمی در جهت احقاق حق ملت های محروم می شود.

استکبار جهانی همواره تلاش داشته است که نسل جوان را سرگرم مسائل انحرافی نماید تا مبادا متوجه ظلم و جنایت او شوند و با آن به مقابله برخیزند، اما از آن طرف رهبران انقلاب ها همیشه برای موفقیت خویش بر نسل جوان تکیه دارند و این موضوع در انقلاب اسلامی تجلی ویژه ای داشت.وقتی نوجوانان در صف مقدم راهپیمایی ها و تظاهرات اول انقلاب ظاهر شدند شاید برخی فکر می کردند که آن ها تحت تاثیر جو موجود قرار گرفته اند و هر گاه خطری آنان را تهدید کند عقب نشینی می کنند، اما وقتی لانه جاسوسی شیطان بزرگ به دست دانشجویان تصرف شد، وقتی دانش آموز حسین فهمیده نارنجک به کمر بسته زیر تانک دشمن رفت، وقتی شهدای دانش آموز گلزار شهدا را زینت دادند و وقتی که در دوران بازسازی ایران اسلامی با تولید علم و دستیابی به پیشرفته ترین مسائل علمی مانند انرژی هسته ای، سلول های بنیادی و ... همگان به این باور رسیدندکه تاکید امام (ره) بر اتکا به نیروی جوانان با ایمان و با خدا از روی خرد و اندیشه بوده است. نیروی عظیم و پاک جوانان در تمام مراحل انقلاب اسلامی تاکنون یکی از مهمترین عوامل اعتلا و پیشرفت میهن اسلامی بوده است. نیرویی که برخواسته از تعالیم والای اسلامی بوده و ریشه در فرهنگ غنی اسلام در این مرز و بوم دارد، جوانانی که در عرصه های مختلف پیشگام شده و در راه هدف والای خویش از هر تلاشی فروگذار نکردند به این باور رسیده اند که تلاش در راه خدمت به بندگان محروم خدا و دفاع از کیان این مرز و بوم پاداشی نزد خالق هستی دارد و به همین جهت آگاهانه راه خویش را انتخاب کرده و در آن گام می نهند.بدون شک آنان بر صراط منتخب خویش استوارند و کشته شدن در این راه را افتخاری می دانند. در سال 1357 نسل جوان انقلابی، دانش آموزان و دانشجویان با الهام از رهنمود های امام خمینی (ره) حماسه ای تاریخی خلق کردند و با تصرف لانه جاسوسی آمریکا، توطئه ها و نقشه های شوم استکبار را بر ملا ساختند. این واقعه آنقدر مهم بود که رهبر کبیر انقلاب آنرا انقلاب دوم نامیدند که پدید آورندگان آن نسل جوان دانش آموز بودند.

 

جمعه 11/11/1387 - 11:16
سياست

انرژی هسته ای

استفاده از انرژی هسته ای یکی از شیوه های بسیار اقتصادی در دنیای صنعتی است و گستره عظیمی از  کاربردها ی مختلف شامل : (تولید برق هسته ای ، تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها ، کشاورزی و دامداری ، کشف منابع آب  و ... ) را شامل می شود . در مجموع ، انرژی هسته ای  مانند  هر یک  از انرژیهای موجود در جهان ( انرژی باد ، آبی ،گاز،نفت و ...) است ؛ اما در مقایسه با آنها ، انرژی هسته ای جزء انرژی های پایان نا پذیر شمرده می شود که از نظر میزان تولید انرژی پاسخگوی نیازهای بشر خواهد بود . یعنی انرژی حاصل از تبدیل ماده به انرژی برابر است با جرم ماده ضربدر سرعت نور به توان دو  که نشان دهنده انرژی زیاد حاصل از تبدیل مقدار کمی ماده به انرژی است.انرزی هسته ای کاربردهای مختلفی دارد که در تقسیم بندی کلی می توان آن را به نظامی و غیر نظامی یا صلح جویانه تقسیم کرد .تولید برقتولید برق یکی از نیازهای روزمره و بسیار تأثیر گذار در زندگی مردم است که اگر با صرفه جویی اقتصادی بیشتر و آلودگی هر چه کمتر زیست محیطی همراه باشد؛به یقین خواهد توانست در اقتصاد کشور نقش بسزایی ایفا کند. انرژی هسته ای از این دو شاخه مهم برخوردار است و می تواند در این زمینه به کمک نیرو گاه ها آمده و جهان را از بحران محدودیت منابع فسیلی رهایی بخشد . به همین سبب، نیروگاه برق اتمی اقتصادی ترین نیروگاهی است که امروزه در دنیا احداث می شود .کاربرد انرژی در پزشکییکی از روشهای تشخیص و درمانی ارزشمند در طب ، پزشکی هسته ای است که در آن ایزو توپهای رادیواکتیو (رادیو ایزو توپ) برای پیشگیری،تشخیص و درمان بیماریها استفاده می شود .گفتنی است 60 سال است که از زادیو اکتیوها برای شناسایی و درمان بیماریها استفاده می شود . با کشف شیوه های درمانی بیشتر و پیشرفت این راه ها ، استفاده از رادیو ایزوتوپ هم گسترده تر شده است .پرتو دهی مواد غذاییعبارت است از قرار دادن ماده غذایی در برابر مقدار مشخصی پرتو گاما به منظور جلوگیری از جوانه زنی بعضی از محصولات غذایی مانند پیاز و سیب زمینی  و همچنین مهار کردن آفا ت انباری و کاهش بار میکروبی و قارچی بعضی از محصولات مانند: زعفران ، ادویه و تأخیر در رسیدن بعضی از میوه ها ، به منظور افزایش زمان نگهداری آنها و ... ، در بخش کودها ، مطالعه های مربوط به تغذیه گیاهی نیز از این روش استفاده می شود . مانند نحوه جذب کودها و عناصر و ...با استفاده از روش پرتو تابی هسته ای ، می توان تغییرات  ژنتیکی مورد نظر را برای اصلاح محصول در توده های گیاهی بکار برد . برای نمونه کشور پاکستان که بیابانهای وسیع و زمینهای فراوانی دارد ، از راه کشاورزی هسته ای ارقام پر محصولی از گیاهان را در همین مناطق پرورش داده است .

نقش روشهای هسته ای در امور دام

پیشگیری و مهار کردن و تشخیص بیماریهای دامی ، نقش روشهای هسته ای در تولید مثل دام ، نقش روشهای هسته ای در اصلاح نژاد دام ، نقش روشهای هسته ای در مدیریت منابع آب یا همان بهبود دسترسی به منابع آب جهان یکی از زمینه های بسیار مهم در توسعه شناخته شده است . بیش از یک ششم جمعیت جهان در مناطقی زندگی می کنند که به آب آشامیدنی بهداشتی دسترسی ندارند .

نقش روشهای هسته‌ای در آبخیزداری

روشهای هسته ای برای شناسایی حوزه های آبخیز زیر زمینی ، هدایت آبهای  سطحی و زیر زمینی کشف و از بین یردن آلودگی و جلو گیری از نشست و ایمنی سدها بکار می رود . از این روشها برای شیرین کردن آب شور و آب دریا نیز استفاده می شود . نمونه هایی برای طرح کاربرد انرژی هسته ای

نقش روشهای هسته‌ای در صنعت تهیه و تولید چشمه های پرتوزایی کباست برای مصارف صنعتی تولید چشمه های ایریدیوم برای کاربردهای صنعتی و بررسی جوشکاری در لوله های نفت و گاز ، تولید چشمه های پرتوزا برای کاربردهای مختلف در علوم و صنعت از قبیل طراحی و ساخت انواع سامانه های هسته ای ، برای کاربردهای صنعتی مانند سامانه های سطح سنجی و ضخامت سنجی و چگالی سنجی و نظایر آن ، اندازه گیری زغال سنگ ، بررسی کوره های مذاب شیشه ای به منظور تعیین اشکالات آنها ، نشست یابی در لوله های انتقال نفت با استفاده ازروش هسته ای .برق هسته ایاز منابع بسیار مهم برای استفاده از انرژی اتمی (استفاده صلح آمیز) ساخت رآکتورهای هسته ای به منظور تولید برق است . رآکتور هسته ای وسیله ای است که در آن فرایند شکافت هسته ای به صورت مهار شده انجام می گیرد. در این فرایند ، انرژی زیادی آزاد می شود؛ به نحوی که مثلاً : بر اثر شکافت نیم کیلو گرم اورانیوم انرژی معادل بیش از 1500 تن زغال سنگ بدست می آید.هم اکنون ، در سراسر جهان ، رآکتورهای متعددی در حا ل کار وجود دارد که بسیاری از آنها برای تولید قدرت و به منظور تبدیل آن به انرژی الکتریکی ، پاره ای برای راندن کشتی ها و زیر دریایی ها ، برخی برای تولید رادیوایزو توپ ها و تحقیقات علمی ، گونه هایی نیز برای مقاصد آزمابشی و آموزشی ، مورد استفاده قرار می گیرد .شکافت هسته ایپس از کشف نوترون ، دانشمندان نشان دادند که این ذره ممکن است عناصر سنگینی از قبیل اورانیوم را بشکافد و آن را به عناصر دیگر با جرم کمتر تبدیل کند. شکافت اورانیوم- علاوه بر آزاد سازی انرژی با گسیل چند نوترون نیز همراه می شود و منشأ تحولات بسیاری در قرن اخیر شده است. در تحقیقاتی که قبل از جنگ جهانی دوم بویژه در فرانسه و آلمان انجام گرفت معلوم شد که نوترون های آزاد شده ممکن است تحت شرایط مناسب برای ایجاد شکافت در دیگر هسته های اورانیوم مورد استفاده قرار گیرد؛ و بدین ترتیب واکنشی زنجیره ای را می توان آغاز کرد که باعث آزادسازی مقدار در خور ملاحظه ای انرژی می شود. به هر حال ، شکافت هسته سنگین به دو هسته سبک تر با آزاد شدن مقادیر زیادی انرژی همراه است و این فرایند تنها در هسته های سنگین چون اورانیوم و پلوتونیوم اتفاق می افتد. همجوشی یا گداخت هسته‌ایهمجوشی یا گداخت هسته ای را می توان فرایندی عکس شکافت هسته ای قلمداد کرد؛ یعنی فرایندی که در آن دست کم یکی از محصولات واکنشی هسته ای از هر یک از مواد واکنش زای اولیه پرجرم ترباشد ، در مواردی که جرم کل هسته های محصول از جرم کل مواد واکنش زا کمتر باشد، گداخت هسته ای به رهایی انرژی منجر خواهد شد. این شرط برای هسته های سبك با اعداد جرم(A1) و((A2كه برای آن ها>60 ( (A2+A1باشد ، همیشه برقرار است.فعل و انفعالات که در ستاره ها رخ می دهد و به تولید انرژی بسیار زیادی منجر می شود شناخته شده ترین و بارزترین نمونه های همجوشی یا گداخت هسته ای است. این واکنش ها عموماً به (زنجیره پروتون- پروتون) مرسوم است و با واکنشی بین دو پروتون و تشکیل یک  «دوتریوم» آغاز می شود . سپس با واکنش یک پروتون و دوتریوم و تشکیل «تریتیوم» ((H3 ادامه می یابد و در نهایت با تشكیل دو اتم  (He3)و تشكیل  (He4)خاتمه می یابد. در این فرایند، حدود 7/24 مگا الکترون ولت انرژی آزاد می شود.  برای شبیه سازی همین واکنش برروی زمین ، تحقیقات زیادی ازاواسط قرن بیستم میلادی انجام گرفته است وهنوزنیز ادامه دارد.در این تحقیقات مشخص شد که سطح مقطع واکنش بین دوتریوم(H2) و تریتیم  (H3)و همچنین مقدار انرژی آزاد شده به ازای هر اتمی که در آن واکنش شرکت دارد خیلی بیشتر از واکنش های یاد شده است.در این واکنش ، در نتیجه واکنش بین دوتریوم و تریتیوم یک اتم هلیم همراه با یک  نوترون و حدود 6/ 17مگا الکترون ولت انرژی آزاد می گردد . گداخت هسته ای را سر چشمه انرژی فردا  می دانند و گمان می رود که سوخت رآکتور_گداخت هسته ای_ همانطور که بیان شدمخلوطی از دوتریوم و تریتیوم باشد. واکنش همجوشی بین این دو ماده در حدود 10 به توان 7 درجه سانتیگراد صورت می گیرد و گرمای تولید شده به واسطه همجوشی آنها واکنش های زنجیره ای را به وجود خواهد آورد که می توان ، با استفاده از انرژی بسیار زیاد تولید شده ، توربین های مولد برق را به کار انداخت .ازمحسنات رآکتورهای گداخت، درجه بالای ایمنی آنها است و  بر خلاف رآکتورهای شکافت هسته‌ای که پسماندهای رادیواکتیو بسیاری تولید می کند  پسماند راکتورهای گداخت مقدار کمی هلیم غیر از رادیواکتیو است. البته ، در واکنش همجوشی هسته ای طبق آنچه بیان شد نوترون نیز تولید می شود که ممکن است به مرور زمان رآکتور را رادیواکتیو کند. ولی با انتخاب مواد مناسب ، می توان به جذب نوترون ها اقدام کرد و در نتیجه این مسئله مرتفع خواهد شد. در حا ل حاضر دستگاهی که فعل و انفعالات هسته ای در آن به وقوع می پیوندد با نام «توکامک» شناخته می شود. پیش بینی ها در دهه 20 میلادی به عنوان نقطه آغاز به کا ررآکتورهای تجاری همجوشی هسته ای حکایت دارد

جمعه 11/11/1387 - 11:13
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته