• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 771
تعداد نظرات : 354
زمان آخرین مطلب : 4814روز قبل
دانستنی های علمی

در این پروژه که با هدف افزایش امنیت خودروها اجرا شده است، فورد کمربند ایمنی جدیدی را ساخته است که در مواقع لزوم به یک ایربگ شخصی تبدیل می شود.

این کمربندهای قابل تورم که برای صندلیهای عقب خودرو طراحی شده اند از برخورد سر، گردن و بینی به پشتی صندلی جلویی پیشگیری می کند.

این کمربند با قابلیت باد کردن محتوی گاز سرد فشرده ای است که به خاطر یک واکنش شیمیایی گرم شده و منبسط می شود.

براساس گزارش وال استریت ژورنال، این گاز همچنین مورد نرم شدن کمربند ایمنی شده و استفاده از آن را راحتتر می کند.

اولین نمونه های این کمربند ایمنی در نسل آینده های خودروهای SUV فورد که از سال 2010 وارد بازار می شوند نصب خواهد شد و در آینده ای نزدیک در تمام مدلهای خودروهای این شرکت آمریکا مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

سه شنبه 17/9/1388 - 22:42
دانستنی های علمی

 

به نظر من با توجه به اینکه طرح هدفمند کردن یارانه ها را در پیش داریم باید به مدیریت مصرف انرژی توجه زیادی داشته باشیم.برای مثال وقتی در سطح شهر قدم می زنیم به کثرت مشاهده می کنیم رانندگان تک سرنشینی که حتی بعضی از آنها بی هدف به گشت و گذار می پردازند و سرمایه ملی را هدر می دهند و ما باید به این نکته توجه کنیم که منابع و سوختهای فسیلی محدود است و همچنین به آلودگی ها و سلامت و تندرستی اهمیت بدهیم.ما باید از وسایل حمل و نقل عمومی یا دوچرخه بهره ببریم.استفاده از دوچرخه علاوه بر ورزش و سلامتی در حمل و نقل سریع به ما کمک می کند و ترافیک را نیز مرتفع می سازد.



مزایای حمل و نقل با دوچرخه

  •        کاهش تراکم ترافیک

  •        اهش مشکلات پارکینگ

  •        صرفه جوئیهای اقتصادی

  •        کاهش ریسک تصادفات

  •        کاهش مصرف انرژی

  •        کاهش آلودگیهای زیست محیطی

  •        افزایش سلامتی مسافران (ورزش)

  •        استفاده از آن بعنوان فیدر در حمل و نقل عمومی

موانع استفاده از دوچرخه

  •        کمبود تسهیلات ( شامل مسیرهای ویژه، ایستگاهها و ...)

  •         آلودگی هوا

  •        شرایط آب و هوایی

  •        عدم سرمایه گذاریهای لازم

  •        کاربری های زمین

  •        مسأله فرهنگی (برخی اشخاص استفاد از این وسیله را دون شأن خود می دانند)

  •         شرایط  توپولوژیکی شهر یا منطقه

سه شنبه 17/9/1388 - 22:33
دانستنی های علمی

یک گزینه حمل و نقل که با عضویت در آن اعضا میتوانند از خودروهای اشتراکی استفاده ساعتی و/یا مسافتی داشته باشند ، رزرو به صورت آنلاین یا تلفنی است سپس افراد با پیاده روی تا پارکینگ خودروها و باز کردن در خودور توسط کلید های الکترونیکی می توانند از خودرو استفاده کنند ، پرداخت به صورت ماهیانه بر مبنای زمان و / یا مسافت صورت میگیرد .

Carsharing جایگزین مناسبی برای مالکیت خودرو شخصی است .

برای اینکه carsharing را با خدمات اتوموبیل کرایه اشتباه نگیریم تفاوت های اساسی این دو گونه در زیر آمده است :

تفاوت های اصلی و مهم carsharing و اتوموبیل کرایه

Carsharing :

  • عدم تمرکز خودروها و قابل دسترس بودن برای همه افراد (با یک پیاده روی)
  • مناسب برای سفرهای کوتاه
  • استفاده بیشتر توسط افراد محلی در یک منطقه

اتوموبیل کرایه (car rental ) :

  • تمرکز امکانات و خودروها در یک مکان (معمولاً در فرودگاهها و مراکز شهر)
  • نیازمند یک کارمند برای کرایه دادن خودرو
  • مناسب برای سفرهای با مدت زمان طولانی
  • استفاده بیشتر توسط توریست ها ، مسافران و . . .

تاریخچه Carsharing

اولین برنامه مستقل carsharing در کشور سوییس سال 1987 که دو شرکت تعاونی آن را تشکیل دادند که بعد ها به Mobility Switzerland تغییر یافت که هنوز بزرگترین شرکت carsharing در دنیا است

پس از یک سال از ایجاد این فعالیت در سوییس یعنی در سال 1988 شرکتی هم در برلین آلمان آغاز فعالیت کرد و پس از آن در کل اروپا این فعالیت رواج گرفت

در سال 2004 ، 70000 نفر عضو carsharing در آلمان و بیش از 60000 نفر در سوییس بودند.

اولین carsharing در آمریکا در سال 1994 در شهر Quebec City بود.

سه شنبه 17/9/1388 - 21:27
دانستنی های علمی

سه شنبه 17/9/1388 - 21:10
دانستنی های علمی
ایستگاه مترو زیرزمینی Victoria می‌گوید در حال اجرای پروژه‌ای است که می‌تواند انرژی تولید شده توسط قدم‌های مسافرین را به نیروی لازم برای روشن کردن 6500 شعله لامپ در طول یک روز تبدیل نماید.
 طی یک طرح «سبز» قرار است کف این ایستگاه با لایه‌ای از موکت مخصوص و حساس به فشار پوشانده شود.

این کار موجب خواهد شد تا انرژی گرفته شده از گام‌های عابران صرف تأمین نیروی برق مصرفی خود ایستگاه بشود.
شرکت
Foundry
که پیمانکار این پروژه است می‌گوید: «برای تبدیل انرژی ناشی از قدم‌های عابرین، ما کفپوشی ساختیم که از شبکه‌ای از بالشتک‌های فشاری هیدرولیکی تشکیل شده است.»
«انرژی حاصل از فشار هر قدم موجب خواهد شد تا مایعی از داخل یک میکرو توربین جریان پیدا نموده و نیروی برق بدست آمده در داخل یک خازن بسیار پرظرفیت و قدرتمند ذخیره شود. پس از آن نیروی برق موجود در این خازن بصورت محلی در همین ایستگاه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.»
این فناوری در حال حاضر در
Midlands
و به صورت یک طرح پایلوت پیاده‌سازی شده و انرژی حاصل از عبور ترن‌ها از روی یک پل در تأمین برق مورد نیاز سیستم هشدار سیل بکار گرفته می‌شود.
این سیستم در ابتدا توسط ارتش ایالات متحده ابداع گردید و هدف اولیه آن بکارگیری نیروی بوجود آمده توسط پوتین سربازان در ابزارهای الکترونیکی مانند نمایشگرهای نصب شده بر روی کلاه (
HUD
) و کامپیوترهای رزمی بوده است.
 

يکشنبه 15/9/1388 - 3:30
دانستنی های علمی

 قطارهای متداول مورد استفاده در خطوط مترو مشابه قطارهای بین شهری مجهز به چرخهای فلزی می‌باشند كه بر روی ریلهای فلزی حركت می نمایند. با این وجود در برخی از متروهای جهان به صورت محدود از قطارهایی استفاده شده است كه مجهز به چرخهایی لاستیكی بوده و بر روی ریلهای فلزی و یا بتنی حركت می نمایند. پیشینه استفاده از این سیستم به سالهای دور بر می گردد. این ایده اولین بار توسط فرانسویان در سال 1929 به صورت آزمایشی عملی گشت و متعاقب آن در دهه پنجاه میلادی در مترو پاریس مورد آزمایش قرار گرفت و از سال 1956 تا كنون برخی از خطوط متروی پاریس مجهز به چنین سیستمی می باشند.

بر اساس نتایج محققان و مهندسان فرانسوی اصطكاك میان چرخهای لاستیكی و ریل 3 برابر اصطكاك موجود مابین چرخهای فلزی متداول و سطح ریل می باشد و این امر اجازه حركت قطار در شیبهای بیشتر و نیز توقف سریعتر قطار در مواقع اضطراری را می دهد. استفاده از چنین سیستمی قطارها را قادر می سازد تا در شیبهای تا 12 درصد نیز تردد نمایند. از طرف دیگر چرخهای لاستیكی باعت ایجاد صدا و لرزش بسیار كمتری در مقایسه با چرخهای متداول می گردد كه این امر مطلوب مسافران و نیز سازه‌های اطراف خطوط مترومی باشد. قطارهای مجهز به چرخهای لاستیكی متروی پاریس علاوه بر چرخهای اصلی، دارای چرخهای فلزی معمولی به صورت پشتیبان و نیز چرخهایی لاستیكی برای كنترل عرضی قطار نیز می باشند.

به طورخلاصه مزایا و معایب چنین سیستمی به شرح زیر است:

مزایا:

· توانایی قطار جهت حركت در شیبهای تندتر در نقایسه با سیستم متداول

· صدای كمتر و یكنواخت تر

· لرزش كمتر در كابین

· قابلیت ترمز گیری قویتر در مواقع اضطراری

معایب:

· مصرف بیشتر انرژی جهت حركت بدلیل اصطكاك بیشتر بین چرخ و ریل

· خوردگی و فرسودگی سریعتر چرخها

· ایجاد حرارت بین ریل و چرخها

· تكنولوژی گرانتر و پیچیده تر

· نیاز به هدایت عرضی

بوژی مجهز به چرخهای لاستیكی در متروی پاریس

 

در شهرهای زیر بخشی از خطوط مترو به چنین تكنولوژی مجهز شده اند:

· پاریس

· تولوز

· تورین

· كوبه

· توكیو

· هیروشیما

· مكزیكوسیتی

· سنگاپور

· تایپه

يکشنبه 15/9/1388 - 3:27
دانستنی های علمی

در جنگل خورشیدی یا Solar Forest خودروی خود را در محلی پارک کرده و در طی زمانیکه به دنبال کار خود رفته اید ، خودروی شما خنک  شده و انرژی الکتریکی آن نیز شارژ می شود....

 اتوموبیل هایی با نیروی رانش الکرتیکی راه حل بسیار مناسبی جهت جلوگیری از آلودگی هوا بوده و تنها نقص آن نیاز به زمان طولانی شارژ است . 

برای برطرف کردن این مشکل دو راه وجود دارد.

1- سرعت بخشیدن به پروسه شارژ خودرو

2- امکان شارژ خودرو در زمان توقف و هنگامی که بدون استفاده مانده است.

 

در جنگلهای خورشیدی ، این مشکل به روش دوم تا حد زیادی مرتفع می شود.

گاهی اوقات خودرو ساعتهای طولانی در پارکینگ متوقف می ماند و از این زمان می توان استفاده بهینه نمود .

درختان در جنگل خورشیدی از برگهای فتوولتائیک ( قدرت زای نوری) ساخته شده اند که انرژی خورشیدی را جذب کرده و خودرو را شارژ می نمایند و هر خودرو براحتی می تواند به این برق متصل شود.

جهت افزایش راندمان ،  پنلهای خورشیدی می توانند موقعیت خود را با توجه به جهت تابش خورشید تغییر داده و سایه خود را در ساعات مختلف روز کاملا روی خودرو متمرکز کرده و تنظیم نمایند.

 









 

البته اجرای این پروژه با مشکلات و مخالفتهای زیادی روبروست زیرا هزینه ساخت آن بالا بوده و ورود خودرو داخل این جنگل نیز مشکل است و از طرفی نور خورشید برای شارژ همه پنلها و برگها همیشه کافی نیست ولی با اینهمه مدیران این پروژه بدنبال راه حل مناسبی برای هر یک از مشکلات فوق هستند.

يکشنبه 15/9/1388 - 3:21
دانستنی های علمی

تله ماتیکس چیست؟

تله ماتیکس ترکیبی از کامپیوتر و تکنولوژی ارتباطات بی سیم می باشد که در ظاهر هدف آن انتقال دیتا در سطح شبکه های گسترده به منظور بهبود عملکردهای تجاری و یا خدمات عمومی دولتی می است. مثال واضح تله ماتیکس می تواند اینترنت باشد، چراکه بسیاری از کامپیوترها در سطح دنیا به واسطه back boneهای مخابراتی به یکدیگر متصل می شوند.
این واژه را می توان به سیستم خودروها بسط داد که به ماهواره مکان یاب جهانی (GPS) و دیگر ارتباطات بی سیم با حاشیه جاده ها و سیستم های تشخیص از راه دور متصل می شود. کارخانجات عظیم خودروسازی تولید خودروهایی که دارای سرویس های بی سیم هستند، را آغاز کرده اند. این سرویس ها شامل دسترسی به اینترنت، دریافت و ارسال ایمیل، دانلود فایل و از همه مهمتر دسترسی به اطلاعات، به واسطه سیستم حمل و نقل هوشمند می باشد.
تله ماتیکس یک تکنولوژی مدرن در عرصه اطلاعات و ارتباطات می باشد که به شناسایی پتانسیل های جامعه اطلاعاتی می پردازد. کاربردهای سیستم هوشمند حمل و نقل در حمل و نقل ایمن تر، دارای آلودگی کمتر و کارآمدتر بدین وسیله تاثیرگذار است:
  • کمک به مسافرین، رانندگان ناوگان شهری و متصدیان حمل ونقل جهت اجتناب از تأخیر، تراکم ترافیکی و آمد و شدهای غیرضروری
  • کاهش تصادفات
  • افزایش بهره وری
  • استفاده بهینه از ظرفیت زیرساخت های موجود
  • کاهش مصرف انرژی
  • کاهش آلودگی های زیست محیطی
مزایای این تکنولوژی عبارتند از:
- کاهش زمان رفت و برگشت اتومبیل های شخصی و وسائط حمل و نقل عمومی . در شهر تورین (ایتالیا) 20% از زمان رفت و برگشت اتومبیل های شخصی و 19% از زمان رفت و برگشت وسائط نقلیه عمومی کاهش یافته است.
- بهبود دسترسی به اطلاعات . اطلاعات ترافیکی توسط ابزارهای کمکی مسافرین و شهروندان دریافت می شود و با دسترسی آسان به اطلاعات، تصمیم بهتری اتخاذ می شود.
- هشدار به رانندگان در مورد موقعیت های خطرزا. کاهش سرعت و بهبود مواصل میان وسائط نقلیه در موارد خطرزا با استفاده از سیستم هشدار دهی
- بهینه سازی پیش بینی ها و اطلاعات ترافیکی. در شهر پاریس 90% از پیش بینی های ترافیکی در خیابان های شهری دارای صحت و دقت می باشد و تنها 10% امکان اشتباه وجود دارد.
- افزایش ظرفیت بزرگراه ها. افزایش 5درصدی ظرفیت بزرگراه ها و کاهش 10درصدی زمان تردد بواسطه کاربرد سیستم های سنجش ramp
- استفاده از دقایق حیاتی به واسطه پاسخ های اورژانسی. متوسط زمان واکنش در هر تصادف به واسطه استفاده از سیستم پاسخ دهی اورژانسی، 9 دقیقه کاهش می یابد.
- افزایش امنیت و آسایش. کاهش تصادفات با کمک سیستم هشداردهی تصادفات و سیستم حفظ لاین
- بهینه سازی نظارت و هشدار به رانندگان. پیدا کردن آسانتر رانندگان متخلف با استفاده از سیستم نظارت ترافیکی و داده های الحاقی
- کارآیی و جذابیت بیشتر اتوبوس ها. بهبود کارآیی اتوبوس ها بواسطه سیستم ها اولویت بندی حمل ونقل جمعی و 4% صرفه جویی در هزینه ها. و همچنین رضایت بیشتر شهروندان از وضعیت ناوگان حمل و نقل شهری
- کاربرد کارت های هوشمند.
- کاهش ازدحام خیابان ها. بیشتر شهروندان به واسطه کیفیت بالای ناوگای حمل و نقل شهری بیشتر متمایل به استفاده از حمل و نقل جمعی و استفاده کمتر از اتومبیل های شخصی می باشند.
- کاهش بار جاده ای جهت کنترل آلودگی هوا و افزایش ظرفیت ارتباطی

سیستم حمل و نقل هوشمند (ITS) شامل تله ماتیکس و انواع ارتباطات بین وسائط نقلیه ( اتومبیل به اتومبیل ) و یا وسائط نقلیه و یک موقعیت مکانی ثابت ( اتومبیل به ساختمان ) می باشد. حوزه حمل و نقل هوشمند تنها منحصر به تردد در خیابان ها و مسیرهای شهری نمی شود بلکه حوزه ICT نیز بطرز موثری در آن دخیل می باشد.
بطور کلی، انواع مختلف ITS براساس خدمات رادیویی جهت ایجاد ارتباط و کاربرد تکنولوژی حرفه ای استوار است. اخیراً پروژه های زیر در ارتباط با ITS اجرا می شود:
  • ارتباطات دامنه کوتاه اختصاصی (Dedicated Short-Range Communications): که ارتباط میان وسائط نقلیه و حاشیه خیابان را در موقعیت های خاص ( مانند باجه های عوارضی حاشیه جاده ها)، جهت اخذ الکترونیکی عوارض و مالیات جاده میسر می سازد.
  • سیستم های ارتباطات بیسیم : که به حوزه حمل و نقل هوشمند وحمل و نقل جاده ای و ترافیک اختصاص یافته و ارتباطات با وسائط نقلیه و ارتباطات میان وسائط نقلیه را میسر می سازد. استفاده از باندهای رادیویی نیازمند استانداردهای سازگار باندهای 5 GHz و 63 GHz می باشد.
  • Communications Access for Land Mobiles) CALM ) : ارتباط پیوسته میان وسائط نقلیه و حاشیه جاده را با استفاده از مدیای ارتباط از قبیل تلفن همراه و ارتباطات اینفرارد برقرار می سازد. CALM کاربردهای وسیعی از اطلاع رسانی و ایمنی وسائط نقلیه گرفته تا وسایل سرگرمی جهت رانندگان و مسافرین را در بر دارد.
این پروژه های تکنولوژیکی بخشی از اقدامات ابداعی جهت حفظ امنیت جاده ها و خیابان های شهری می باشند.
تله ماتیکس قابلیتی بیش از نمایش وسائط نقلیه در یک نقشه دیجیتالی و یا ارتباط چند سیستم به یکدیگر می باشد. با توجه به موقعیت این تکنولوژی در دنیای امروز، نمی توان تمامی قابلیت های آن را ارائه کرد و حتی هزینه های صرفه جویی شده به واسطه این تکنولوژی نیز چندان به چشم نمی آیند. اما باید توجه داشت که آینده تله ماتیکس بسیار روشن است و به دلیل اعتمادپذیری آن و رشد صنایع مرتبط با حمل و نقل کاربرد آن الزامی خواهد شد.
کاربرد تله ماتیکس یک پتانسیل است که البته برخی نهادها از این پتانسیل منفعت چندانی نمی برند. با کاربرد این تکنولوژی داده ها بهتر پردازش می شوند و نقایص در مدیای ارتباطی و دیگر اشکالات اجتناب پذیر می باشد و همچنین ستاد مرکزی کنترل ترافیک بصورت لحظه ای اطلاعات مربوطه را دریافت میکند. سیستم های تله ماتیکس به کاربران این امکان را می دهند که به شیوه ای آسان تر به اطلاعات جاری دستیابی پیدا کنند.
الزامات بخش حمل و نقل بسیار متنوع است. هریک از کاربردهای تله ماتیکس جهت اجرا نیازمند موارد ذیل می باشد: داده های نقشه جغرافیایی که جهت پیش-برنامه ریزی و محاسبه فواصل بر مبنای کیلومتر مورد استفاده قرار می گیرد و ابزار جهت یابی سیار که جهت محاسبه زمان رسیدن به کار می رود. این سیستم می بایست به کلیدها و انواع دیتاها در طی پروسه ترسیم/ردیابی قابل دسترسی باشد. بنابراین پیداکردن راه حل های تله ماتیکس که بتواند طیف وسیعی از کاربردها را در نهادها و سازمان های مختلف پوشش دهد، بسیار حائز اهمیت می باشد.
IRIS چیست؟
سیستم پیش بینی ترافیک امروزه بسیار مورد توجه واقع شده و در بسیاری از زمینه ها مورد بررسی و ارزیابی واقع شده : 1) ارتباط میان وسائط نقلیه با وسائط نقلیه و همچنین با زیرساخت های مرتبط 2) حفاظ های ترافیکی و زیرساخت های تله ماتیکس از قبیل روترها، سوئیچ ها و دوربین های دیجیتالی. سیستم های شناسایی IRISشامل پنج مولفه می باشد: شبکه radio-over-fibre) RoF )، سیستم های بی سیم جاده به وسائط (MAC و PHY)، سیستم UWB درون اتومبیل و مدلسازی ترافیک جاده ای.
شبکه RoF: این شبکه شامل یک دفتر مرکزی (مجازی) که از مدول های ایستگاه مبنا (BSM)، فرستنده دوسویه نوری و multiplexerها، circulatorها و attenuator (کاهشگر) ها تشکیل شده، می باشد.
سیستم های بی سیم جاده به وسائط ( MACو PHY):این بخش از پروژه IRIS ، توسعه این سیستم را که دارای سرعت بالای انتقال دیتا می باشد و ارتباط میان ایستگاه مبنا که در حاشیه خیابان اصلی قرار دارد (BS) و ترمینال های سیار که در وسائط نقلیه نصب می شود (MS) را برقرار می سازد، مدنظر قرار می دهد. ماکزیمم فاصله میان BS و MS در حدود 500 متر می باشد. جهت استفاده از این سیستم ابزار سیار با با استاندارد WiMAX، انتخاب شده است.
سیستم UWBدرون اتومبیل: تکنولوژی Ultra wideband (UWB) در سطح جهانی بسیار مورد توجه واقع شده است و به دلیل قابلیت های بالقوه آن در انتقال پرسرعت دیتا و توانش مکانی ، امنیت مسیر، کم مصرف بودن ( برق) و کم هزینه بودن بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
مدلسازی: بخشی از پروژه IRIS مدلسازی، تحلیل و پیش بینی داده های ترافیکی می باشد. این داده های می تواند شامل سرعت، جریان ترافیکی، فواصل بین وسائط نقلیه و زمان می باشد.
يکشنبه 15/9/1388 - 3:17
دانستنی های علمی

دانش طراحی و ساخت نسل جدید موتورسیكلت‌ها به سبب هیجان و جذابیت ذاتی نهفته در دل این سازه صنعتی، روز به روز شاهد ابداعات نوینی است كه در پاره‌ای موارد از دنیای خودروها و توسعه دانش طراحی آنها نیز پیشی گرفته است. در این میان غول‌های طراحی و ساخت موتورسیكلت‌ها با الهام گرفتن از ابتدایی‌ترین طرح‌های ارائه شده از سوی مبتكران خلاق، ارائه سیستم‌های حركتی را پایه‌ریزی می‌كنند كه حتی ممكن است تولید تجاری آنها تا بیش از یك دهه به طول انجامد. با این حال كاربردها و قابلیت‌های نهفته در آنها همواره موجی از هیجان را به دنبال دارد. طراحانی كه در این شركت‌ها مشغول به فعالیت هستند، در پاره‌ای موارد حتی با تلفیق دانش طراحی خودرو و هواپیماها سبك نوین و جذابی از موتورسیكلت‌ها را ارائه كرده‌اند.


چند سال پیش شركت خودروسازی پورشه به عنوان یكی از غول‌های لوكس طراحی و تولید خودرو در جهان، دامنه طراحی و ارائه تولیدات خودرویی خود را به سایر عرصه‌های سیستم‌های حركتی گسترش داد. پس از آن غول‌های دیگری نظیر فراری نیز برآن شده تا با ارائه طرح‌هایی نوین و حیرت‌انگیز توجهات و بازارهای جهانی را به خود جلب كنند. در این میان فراری به سراغ امیر گلینك از طراحان صنعتی برجسته دنیا رفت و در نهایت حاصل این همكاری طراحی و خلق ابر موتورسیكلتی به نام فراری 4V شد. این موتورسیكلت فوق‌العاده زیبا و فوق‌مدرن با الهام گرفتن از فیلمی موسوم بهTron طراحی و ساخته شده و در زمره استثنایی‌ترین موتورسیكلت‌های مفهومی جهان قرار گرفته است.

این موتورسیكلت مفهومی در حقیقت نسخه اصلاح شده‌ای از موتورEnzo است كه با قدرتی خیره‌كننده هر نوع سیستم حركتی را با شتابی بسیار به حركت در می‌آورد. ساختار كلی این موتورسیكلت در نگاه نخست برای بسیاری وهم برانگیز به نظر می‌آید، اما باید گفت تمام سیستم‌های به ظاهر پیچیده موجود در این دستگاه، در مجموع ساختاری به نام موتورسیكلت را ارائه می‌كنند و این هنر طراح بوده كه آنها را به گونه‌ای خارق‌العاده در كنار هم چیده است. با این حال از كنار دو نكته درخصوص این سازه فوق‌مدرن نباید براحتی گذشت. در طراحی این موتورسیكلت از سیستم‌های كنترلی دستی استفاده شده است كه مشابه آنها در جت‌های جنگنده اف 16 دیده می‌شود. با استفاده از این سیستم كنترلی، موتورسوار احاطه كامل‌تری بر حركت پرشتاب سیستم خود دارد و می‌تواند در سرعت‌های بالا كه تا بیش از 200 كیلومتر بر ساعت هم می‌رسد، با آرامش خیال بیشتری آن را براند. در كنار این سیستم فوق‌مدرن، قسمت انتهایی این موتورسیكلت نیز در نوع خود جالب توجه است. این بخش، الهام گرفته از یكی از خودروهای سرعت فرمول یك فراری است كه در نوع خود اقدامی استثنایی به حساب می‌آید.

این موتورسیكلت طول قابل توجهی دارد و از آنجا كه انبوهی از سیستم‌های پیچیده در آن قرار گرفته است، راكب مجبور است بر جرم سنگینی احاطه داشته باشد. از این رو در اتصال این بخش‌ها به هم از پیچیده‌ترین تكنیك‌های اتصالات استفاده شده است. همچنین گرمای قابل توجه تولید شده در موتور این موتورسیكلت مساله مهمی است كه به لطف خلاقیت استثنایی امیر گلینك به یكی از جنبه‌های دیدنی آن تبدیل شده است؛ چون وی با طراحی پره‌هایی ویژه روی بدنه موتورسیكلت ضمن پوشاندن بخش‌های پیچیده داخلی آن امكان رسیدن هوای خنك به موتور را به بهترین شكل ممكن فراهم كرده است.

فراری با طراحی و ارائه این محصول جدید توانسته است جای خود را در میان غول‌های موتورسیكلت جهان نظیر بی.ام.و، آپریلیا و شركت‌های بزرگ ژاپنی باز كند و سهم قابل توجهی از بازار آینده این سازه را به خود اختصاص دهد. این موتورسیكلت مفهومی كه با دو رنگ قرمز و زرد طراحی و ساخته شده است، جزو استثنائات دنیای جذاب و هیجان انگیز موتورسیكلت‌های فوق‌مدرن به حساب می‌آید كه عمدتا برای بازارهای لوكس و تجملاتی این محصول ساخته خواهد شد.


ابر موتورسیكلت، قدرتمندترین محصول تاریخ آپریلیا

این سازه خیره‌كننده، قدرتمندترین موتورسیكلت ساخته شده شركت سرشناس آپریلیاست. استراتژی بنیادین در طراحی و ساخت این موتورسیكلت استفاده از سیستم‌های كاملا الكترونیكی و در نهایت ارائه محصولی فشرده از كلاس موتورسیكلت‌های یكهزار سی.سی است. بتازگی نخستین تصاویر خیره‌كننده از این موتورسیكلت منتشر شده است و به نظر می‌رسد با برخورداری از حداقل 180 اسب بخار، یكی از قدرتمندترین موتورسیكلت‌های ساخته شده در جهان نیز به شمار آید. هرچند در نسخه قدرتمندتر آن یعنیMax Biaggi این قدرت تا 220 اسب بخار هم خواهد بود، اما این تمام توانایی‌های این موتورسیكلت نیست.

نوع زاویه قسمت دسته و به اصطلاح سر موتورسیكلت و محور اصلی آن موجب شده تا این موتورسیكلت به عنوان سریع‌ترین محصول این گروه از سیستم‌های حركتی جهان شناخته شود. اسكلت یا به عبارتی شاسی این موتورسیكلت قابل تنظیم است و سیستم كنترل هدایتی آن نیز برای راكب بسیار دلپذیر و خوشایند به نظر می‌رسد.

به گفته كارشناسان، این ابر موتورسیكلت پرسرعت به عنوان برگ برنده شركت آپریلیا در برابر تولیدكنندگان بزرگ موتورسیكلت در ژاپن و ایتالیا به حساب می‌آید كه هم‌اكنون بازار جهانی این محصول را در دست گرفته‌اند، اما از آنجا كه سیستم كنترل و هدایت موتورسیكلت مهم‌ترین مشخصه آن به حساب می‌آید و4RSV آپریلیا از این حیث منحصربه‌فرد است، باید در ماه‌های آینده منتظر چرخش بازارهای جهانی به سوی این محصول جدید باشیم.
سطوح آلاینده صوتی دراین موتورسیكلت جدید به میزان خیره‌كننده‌ای پایین است و در عوض تلاش شده تا تمام سیستم‌های الكترونیكی در خدمت افزایش شتاب حركتی آن باشند. در این محصول جدید، سیستم كنترل سوخت و موتور به صورت كاملا الكترونیكی كنترل می‌شوند و در كنار آن راكب می‌تواند اطلاع دقیق و لحظه به لحظه‌ای از وضعیت انتقال نیرو به چرخ عقبی داشته باشد.

در كل به نظر می‌رسد در این موتورسیكلت، سرعت حرف اول و آخر را می‌زند و تمام سیستم‌های فوق‌الكترونیكی آن نیز در این خصوص به خدمت گرفته شده‌اند.

موتورسیكلت بتمن از نگاهی حقیقی

در فیلم جدید بتمن موسوم بهThe Dark Knight كه به عنوان یكی از پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای جهان شناخته شده است، عناصر مختلفی دست به دست هم داده تا تماشاگر را روی صندلی‌ها میخكوب كنند. در كنار خودروی استثنایی این قهرمان سینمایی، موتورسیكلت بتمن یا همانBatpod نیز به عنوان یكی از جاذبه‌های اصلی فیلم به شمار می‌رود، اما داستان طراحی و ساخت این موتورسیكلت تنها با نمایش آن در این فیلم پایان نمی‌یابد. در حقیقت این طراحی خیره‌كننده همچون بسیاری از ایده‌های مفهومی ارائه شده در فیلم‌های سینمایی دستمایه طراحان و شركت‌های بزرگ موتور و خودروسازی جهان تبدیل شده تا از آن در ارائه نسل جدیدی از سیستم‌های حركتی استفاده كنند.

این موتورسیكلت كه با هدف جذاب‌تر جلوه دادن این فیلم به صورت واقعی و تمام‌عیار ساخته شده، از پیشرفته‌ترین سیستم‌های كنترل و هدایت بهره‌منده است. در حقیقت این بهره‌مندی لازمه اصلی آن به حساب می‌آید چون با توجه به ابعاد بزرگ كه بیشتر از استانداردهای موجود است، هدایت روان آن گویی تنها از عهده بتمن برمی‌آید!
اگر بخواهیمBatpod را با طراحی‌های فعلی و رایج دنیای موتورسیكلت‌سازی جهان مقایسه كنیم، باید آن را محصولی غیرعادی به حساب آورد كه در آن به جای تكیه بر كنترل دست بر موتورسیكلت، به استفاده از شانه‌ها توجه شده است تا به این وسیله دستان راكب برای استفاده‌های دیگری نظیر تیراندازی و استفاده از سیستم‌های ارتباطاتی باز باشد. موتورهای این موتورسیكلت در بخش توپی چرخ‌های 20 اینچی آن قرار گرفته‌اند. راكب برای استفاده از این موتورسیكلت راهی جز خوابیدن روی آن ندارد و از سوی دیگر به دلیل پهنای بیش از نیم متری چرخ‌های آن، وی نگرانی‌ای از بابت كج‌شدن موتورسیكلت بویژه هنگام توقف ندارد چون این پهنای قابل توجه تقریبا به عنوان جكی قابل اعتماد برای موتورسیكلت و راكب آن عمل می‌كند. این محصول فوق‌مفهومی در كنار خودروی بتمن به عنوان یكی از شاهكارهای خلاقانه در دنیای سیستم‌های حركتی جهان به حساب می‌آید كه یك تفاوت عمده با سایر محصولات مفهومی ارائه شده در آثار هنری و سینمایی جهان دارد. به نظر نمی‌رسد این محصول هرگز به مرحله تولید تجاری برسد!


هیدروژن سوختی مطمئن برای موتورسیكلت‌های آینده

حداكثر سرعت این موتورسیكلت 120 كیلومتر بر ساعت است كه با توجه به نوع سوخت مصرفی در آن یعنی هیدروژن قابل قبول است. از آن گذشته این موتورسیكلت تقریبا هیچ گونه آلودگی تولید نمی‌كند و می‌توان آن را به عنوان محصولی مقرون به صرفه و نه‌چندان گرانقیمت خریداری كرد. در حقیقت این استراتژی اصلی سووزكی بوده كه به نظر می‌رسد در نائل شدن به آن با موفقیت عمل كرده است.

سطح عملكردی این موتورسیكلت تقریبا مشابه سیستم‌های حركتی 125 سی‌سی است با این تفاوت كه این موتورسیكلت با استفاده از سوخت هیدروژن و نه بنزین حركت می‌كند. با این حال به نظر می‌رسد آینده این محصول كاملا روشن باشد. شركت انرژی هوشمند یكی از قدرت‌های برتر در زمینه طراحی و ساخت پردازش‌كننده‌های سوختی و ارائه فناوری‌های تولید هیدروژن به حساب می‌آید و به گفته متخصصان آن شرایط به گونه‌ای رقم خواهد خورد كه دارندگان سیستم‌های حركتی مبتنی بر استفاده از هیدروژن، این سوخت ارزشمند و پاك را خود و در خانه تولید كنند. این دانش برتر می‌تواند به همه‌گیر شدن استفاده از موتورسیكلتی همچون كراس كیج كمك قابل‌توجهی كند. با این حال مدیران این شركت‌ها و متخصصان آنها ایده‌های جاه‌طلبانه دیگری نیز در سر دارند. آنها از هم‌اكنون و به واسطه موفقیت اولیه این طرح شراكتی بر آن شده‌اند تا این موتورسیكلت را به كلاس 2500‌سی‌سی ببرند، جایی كه قدرت و سرعت در كنار استفاده از سوخت پاكی نظیر هیدروژن حرف اول و آخر را می‌زند. فناوری و دانش طراحی و ساخت موتورسیكلت دیگر از رایانه‌های شخصی مبتكران در گوشه و كنار جهان خارج و روانه شركت‌ها و اتاق‌های تخصصی شده است كه در آنجا با استفاده از مدرن‌ترین شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای، نمود عینی آنها ترسیم شده و طراحان براساس این عینیت می‌توانند محصولاتی مافوق تصور ارائه كنند. شاید تا چند دهه پیش طراحی موتورسیكلت‌ها بیشتر با هدف پاسخگویی به نیاز روزمره مردم شتاب آرام خود را داشته است، اما اكنون و به لطف گسترش طیف كاربران آن، از موتورسواران مسابقه‌های سرعت گرفته تا سازندگان فیلم‌های تخیلی، طراحی موتورسیكلت خود به دانشی مجزا و گسترده تبدیل شده است.

يکشنبه 15/9/1388 - 3:15
دانستنی های علمی

ماشین‌ها و جاده‌هایی كه می‌فهمند


شاید به جرات بتوان گفت كه یكی از مقوله‌هایی كه طی عصر حاضر بشدت دستخوش تحول و دگرگونی بوده است، حمل‌ونقل است. كما این كه روند ساخت چرخ، ترن، موتور درون‌سوز، هواپیما و... كه طی این چند سال رشد خیره‌كننده‌ای داشته‌اند امروز نیز كاربری فناوری ارتباطات و فناوری اطلاعات در عرصه حمل‌ونقل و در نهایت تحقق سیستم‌های هوشمند حمل‌ونقل همان تحول شگرفی هستند كه ماهیت این صنعت را دگرگون ساخته‌اند. در واقع امروز بشر به جایی رسیده است كه رویای سیر و سفر در مثلث هوشمند را تحقق‌یافته می‌بیند. مثلثی كه بر سه پایه راه هوشمند، خودروی هوشمند و راننده هوشمند استوار شده و هدف از به‌كارگیری آن توانمندسازی رانندگان در انتخاب بهترین شیوه‌ها و كارآمدتر و ایمن‌تر ساختن نظام حمل‌ونقل است.


اگر شما هم از آن دست افرادی هستید كه هر شب خواب داشتن یك خودرو با كنترل تمام اتوماتیك را می‌بینید كه در آن بنشینید و تنها مقصد خود را اعلام كنید و منتظر رسیدن باشید، درهای خودرویتان هوشمندانه باز شود، بعلاوه انرژی حركتی خودرویتان را از جاده‌ای كه بر آن می‌رانید دریافت كنید، فرصت مطالعه این نـوشـتـار را از دسـت نـدهـیـد چـراكـه دانـشمندان در جدیدترین دستاورد خود قصد دارند به منظور تامین انرژی خودروهای الكتریكی جاده‌هایی با تـوانـایی انرژی‌رسانی تولید كنند كه خود نمونه‌ای از جاده‌های هوشمند آینده خواهد بود... .


سیستم‌های هوشمند حمل‌ونقل
شـایـد بـرایـتـان جـالـب باشد كه بدانید تـاكـنـون تـعـاریـف و تـعـابـیر بسیاری برای سـیـسـتـم‌هـای هوشمند حمل‌ونقل یا همان ITS )Intelligent Transportation Systems) كــههر 3 حوزه خودرو، جاده و راننده را در بر می‌گیرند، ارائه شده است. برای مثال انجمن حمل‌ونقل هوشمند آمریكا در سال 1998،ITS را به استفاده مردم از فناوری برای صرفه‌جویی در وقت و هزینه در زندگی روزمره، تعبیر كرده بود و درست یك سال بعد، دپارتمان حمل‌ونقل آمریكا، تعریف رسمیITS را چنین عنوان كرد: سیستم‌های جمع‌آوری، نگهداری، پردازش و توزیع اطلاعات مربوط به جابه‌جایی كالا و مسافر.
با این حال شاید در جامع‌ترین تعریفی كه تاكنون برایITS ارائه شده است، سیستم‌های هوشمند حمل‌ونقل به سیستم‌هایی گفته می‌شود كه با استفاده از ابزارهای خودكار و برنامه‌ریزی‌های انجام شده روی آنها، برخی از عملیات كنترلی (كنترل جریان تردد، مـقـررات تـرافـیـكـی، عـوارضـی و...) یـا اطـلاعـاتـی (آمارگیری، اطلاع‌رسانی به رانندگان، برداشت اطلاعات و...) را در زمینه حمل‌ونقل و ترافیك انجام می‌دهند. با این حال امروزه سیستم‌های هوشمند حمل‌ونقل، كنترل هوشمند تقاطع‌ها، پیام‌رسانی تابلوهای متغیر خبری، دریافت خودكار عوارض جاده‌های، ثبت خودكار وقایع و تصادفات و تخلفات، توزین در حال حركت، اطلاع‌رسانی شبكه حمل‌ونقل و مسیریابی درون خودرو یا برای حمل‌ونقل عمومی، آمارگیری اتوماتیك از پارامترهای ترافیكی و مواردی از این دست را در بر می‌گیرند. فراموش نكنید كه هدف اصلی از ارائه این سیستم‌ها افزایش ایمنی و آرامش در سفر، كاهش هزینه و اثرات نـامطلوب زیست‌محیطی، كاهش مصرف انرژی و تاخیرهای ناخواسته در طول سفر و در نهایت جلب رضایت مسافرین و روان‌سازی جریان ترافیك كه همواره از مقاصد برنامه‌ریزان حمل‌ونقل برشمرده می‌شوند، با سیستم‌های هوشمند حمل‌ونقلی محقق خواهند شد.



جاده‌های انرژی‌رسان

با این حال در تازه‌ترین دستاورد محققان عرصه سیستم‌های هوشمند جاده‌ای، موسسه عالی علوم و فناوری كره جنوبی قصد دارند به منظور تامین انرژی خودروهای الكتریكی جاده‌هایی با توانایی انرژی‌رسانی تولید كند.
گویا این جاده‌ها به نوارهایی مجهز خواهند شد كه با استفاده از تكنولوژی خاصی كه در مسواك‌های برقی نیز موجود است، می‌تواند انرژی را به خودروهای برقی انتقال دهد. در واقع براساس این طرح نوارهایی در ابعاد 20 سانتیمتر در 90 سانتیمتر و با طولی برابر چند 100 متر روی سطح جاده‌ها ساخته خواهند شد. خودروهایی كه به ابزارهای حسگر مغناطیسی مجهز هستند، می‌توانند با حركت روی این نوارها بدون نیاز به لمس مستقیم آنها، انرژی را به خود جذب كنند. البته در حال حاضر محققان در تلاش برای ساخت نمونه‌ای از این فناوری هستند تا بتوانند تمامی انواع خودروها و اتوبوس‌ها را شارژ كنند.
عملكرد فناوری غیرلمسی انتقال الكتریسیته كه به شارژ القایی نیز شهرت دارد به نیروی مغناطیس و كابل‌هایی نیازمند است كه در زیر اتومبیل قرار گرفته و با برقراری ارتباط با جریانی كه در نوار انرژی جاده وجود دارد در حین حركت انرژی مورد نیاز خود را دریافت می‌كند. مشابه این فناوری در مسواك‌های الكتریكی ضد آب و یكپارچه نیز وجود دارد. نوارهای تامین انرژی كه به نیروگاه انرژی كوچكی اتصال دارند در مسیرهایی مانند خطوط اتوبوسرانی و تقاطع‌ها قرار خواهند گرفت، در این صورت اتومبیل‌ها می‌توانند هنگامی كه ترافیك از سرعت زیاد جلوگیری می‌كند انرژی مورد نیاز خود را به دست آورند.
جالب‌تر آن كه برخلاف خطوط الكتریكی كه در گذشته برای حركت واگن‌های الكتریكی مورد استفاده قرار می‌گرفت، نوارهای جدید نیازمند اتصال مستقیم نبوده و در صورتی كه انسان اقدام به لمس آن كند، شوك الكتریكی دریافت نخواهد كرد.



درهایی كه هوشمندانه باز می‌شوند

از سوی دیگر دانشمندان اخیرا موفق به تولید در‌های هوشمند اتومبیل با قابلیتی تازه شده‌اند. این ابداع به اندازه‌ای تكمیل شده است كه طی یك سال آینده شركت‌های اتومبیل‌سازی بتوانند از آن در تولید اتومبیل‌های خود استفاده كنند.
محققان با ابداع تكنولوژی خودكار و هوشمند موفق به كنترل محدوده حركتی درهای اتومبیل‌ها به منظور جلوگیری از برخورد در اتومبیل با دیگر خودروها و اجسام در جاده شدند. باز شدن درهای اتومبیل هم‌جهت با مسیر حركت اتومبیل‌های دیگر در جاده یكی از مهم‌ترین عوامل بروز تصادف‌های جاده‌ای به شمار می‌رود كه دانشمندان به منظور رفع این نقص اقدام به ابداع تكنولوژی جدیدی كرده‌اند.
در این سیستم كه هاپتیك نام گرفته است درهای اتومبیل می‌توانند احتمال برخورد با اتومبیلی دیگر را حس كرده و به صورت خودكار بسته شوند. در واقع این تكنولوژی می‌تواند با ایجاد بازخورد لمسی برای كاربران از میزان جراحت‌های جاده‌ای و هزینه‌های تعمیر اتومبیل بكاهد.
این تكنولوژی تغییری در ساختار ظاهری در اتومبیل‌ها ایجاد نكرده و تنها به مفتول فلزی اضافی مجهز است كه از میان در گذشته و به بدنه اتومبیل در میان لولاهای در اتصال یافته است. در شرایط عادی این مفتول آزادانه حركت كرده و روی حركات در تاثیری نمی‌گذارد. اما در صورتی كه حسگر ویژه احتمال وقوع برخوردی را در حین باز بودن در احساس كند، یك موتور كوچك كه به مفتول اتصال دارد محدوده حركتی در را كاهش داده و باز شدن كامل آن را غیرممكن می‌سازد. به منظور پیش‌بینی برخورد، حسگرهای ماورای صوت در این سیستم تعبیه شده است كه به دلیل محدودیت دامنه عملیاتی در آینده دوربین‌هایی مخصوص با توانایی پوشش 180 درجه جایگزین آنها خواهند شد.



كنترل هوشمند ترافیك

جالب‌تر آن كه دیگر حتی نیاز نیست نگران گیر افتادن در ترافیك باشید، چرا كه یك پروژه هلندی خودروهای هوشمندی را عرضه خواهد كرد كه می‌توانند خود را پارك و جریان ترافیك را كنترل كنند. این خودرو كه بین سال‌های 2015 تا 2020 عرضه خواهد شد مانع بروز تصادفات رانندگی می‌شود، ترافیك را تنظیم می‌كند و می‌تواند خود را به تنهایی پارك و همچنین می‌تواند به تنهایی علائم مربوط به محدودیت‌های سرعت در جاده‌ها را بخواند و سرعت خود را تنظیم كند.
خودروی هوشمند دنیای آینده به یك اپراتور مركزی متصل است. این هماهنگی با مركز به خودرو این امكان را می‌دهد كه با سرعت بالا حركت كند بدون این‌كه به وسایل نقلیه اطراف خود برخورد كند.
يکشنبه 15/9/1388 - 3:11
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته