• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1774
تعداد نظرات : 506
زمان آخرین مطلب : 3492روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

▪ آبجو، پیتزا، بال مرغ پخته :اینها خیلی خوشمزه هستند، اما چند ساعت بعد از خوردنشان احساس می کنید سینه تان می سوزد و دهانتان ترش مزه می شود.

اگر بگوییم سوزش یا همان ترش کردن معده مشکلی بسیار ناراحت کننده است، مثل این می ماند که بگوییم قلقلک دادن خنده آور است. انواع بسیار جدی و شدید سوزش معده می تواند منجر به تنگی نفس و بی قراری شدید برای رهایی از احساس سوزش شود. دراز کشیدن معمولاً باعث وخیم تر شدن سوزش معده می شود، به همین دلیل اگر این مشکل شب هنگام برای فرد اتفاق بیفتد، او را به کلی بی خواب خواهد کرد.

سوزش معده زمانی اتفاق می افتد که عضله تنگ کننده مری که شکم را از مری جدا می کند، بسته نمی ماند و باعث می شود مایعات معده (اسید معده) به سمت بالا یعنی مری برگردند.

همه افراد هر از گاهی به سوزش معده مبتلا می شوند اما اگر این مشکل خیلی زیاد اتفاق بیفتد میتواند نشانه بیماری رفلکس اسید باشد که اگر درمان نشود می تواند باعث آسیب رساندن به لایه خارجی مری شود.

علاوه بر عوامل دیگر مثل آسم که می توانند سوزش معده ایجاد کنند، اکثر افراد بعد از خوردن برخی موادغذایی خاص دچار این مشکل می شوند. در این مقاله لیستی از متداولترین موادغذایی که باعث تشدید سوزش معده می شوند را جمع آوری کرده ایم و راهنماییتان می کنیم که چطور از این مواد استفاده کنید که دچار این عارضه نشوید.

▪ الکل:

الکل نه تنها اسید معده را زیاد میکند، بلکه می تواند مری را نسبت به هر نوع اسید که از معده برگردد حساستر کرده و درنتیجه سوزش معده را تشدید کند. شراب قرمز یکی از متداولترین موادغذایی است که باعث سوزش معده می شود اما ویسکی، ودکا، آبجو و شراب سفید هم می توانند این مشکل را پدید آورند.

▪ مرکبات:

میوه های خانواده مرکبات مانند گوجه فرنگی (بله درست شنیدید گوجه فرنگی هم یک میوه است)، گریپ فروتف لیمو و پرتقال محتوی اسیدی بالایی دارند که برای مری شما خبر چندان خوشایندی نمی تواند باشد چون موادغذایی اسیدی باعث افزایش اسید معده می شوند و درنتیجه اختمال برگشت آن به سمت مری بیشتر شده و این میوه ها را به موادغذایی ایجادکننده سوزش معده تبدیل می کند.

▪ غذاهای چرب:

اگر مستعد ابتلا به سوزش معده هستید، شاید بهتر باشد که از خیر همبرگر رستوران بگذرید. گوشت فراورده شده بااینکه مزه خیلی خوبی دارد اما محتوی چربی و نشاسته بسیار بالای آن، تجزیه آن را کند می کند که با سوزش معده همراه است. البته این فقط شامل سوسیس و پپرونی نمی شود، سایر غذاهای چرب مثل بال مرغ، پنیر، برگرها، و سرخ کردنی ها هم میتواند این مشکل را ایجاد کند.

▪ غذاهای تند:

نظرهای مختلفی درمورد اینکه آیا مواد غذایی تند باعث سوزش معده می شوند یا نه داده می شود اما برخی افراد آنرا بعنوان موادغذایی مولد سوزش معده معرفی می کنند، به ویژه کسانیکه که به خوردن غذاهای تند عادت ندارند. برخی از غذاهای تند محتوی اسیدی بالایی دارند. مثلاً سالسا را در نظر بگیرید. این غذا که از گوجه فرنگی و فلفل درست می شود، محتوی اصلی آن از جمله موادغذایی ایجاد کننده سوزش معده هستند. اگر فکر می کنید تندی غذا این مشکل را برایتان ایجاد کرده است، چاره کار می تواند این باشد که کمی تحملتان را بالا ببرید. برخی افراد میگویند که با عادت کردن به غذاهای تند، دیگر این سوزش معده اتفاق نمی افتد.

▪ انواع سُس ها:

بسیاری از سس ها مثل سس های سالاد روغنی و سس های پاستا که مملو از کره و روغن است، محتوی چربی بسیار بالایی دارند. این مورد هم مثل غذاهای چرب که قبلاً توضیح دادیم، می تواند باعث کند شدن هضم معمول غذا شده و سوزش معده ایجاد کند. به جای این سس ها می توانید از چاشنی های کم چربی برای سالاد استفاده کنید که حاوی سرکه بیشتری باشد تا روغن.

▪ کافئین: اگر خوردن قهوه باعث سوزش معده در شما می شود، احتمالاً چاره دیگری ندارید—دستگاه چای ساز یا کتری بدون سرب و فرار باعث ریلکس سازی پایی مری شده و برگشت اسید را به همراه داشته باشد که یکی از عوامل جدی در ایجاد سوزش معده است. علاوه بر این قهوه محتوی اسیدی بسیار بالایی دارد. فکر کنم دیگر زمان آن رسیده که مصرف چای سبز را شروع کنید.

● دیگر سوزش معده نخواهید داشت

از آنجا که سوزش معده از بالا رفتن اسید به مری ایجاد می شود، تاثیر خنثی کننده داروهای ضد ترش کردن معده می تواند تسکین موقت برایتان ایجاد کند. اما اگر به دنبال راهکار طولانی مدت هستید، بلاکر های H۲ بااینکه تسکین فوری ایجاد نمی کنند، اما میزان اسید معده شما را محدود می کنند. بیسموت (bismuth) نیز می تواند این درد را تسکین دهد.

اما اگر به دنبال یک راه طبیعی تر برای از جلوگیری از ترش کردن معده هستید، ریشه زنجبیل را به شما معرفی می کنیم که می توانید انرا به شکل کپسول در اکثر داروخانه ها پیدا کنید. گفته می شود که این ماده اسید اضافه معده را جذب می کند. می توانید امتحانش کنید و ببینید آیا تاثیر می کند یا نه. ریشه کوشاد، خاراگوش یا برنجاسف کوهی هم گیاهانی هستند که اگر قبل یا بلافاصله پس از صرف غذا مصرف شوند، می توانند سوزش معده را تسکین دهند.

یکی از مسکن های بسیار متداول طبیعی سوزش معده سرکه شراب سیب می باشد که می تواند یک جرعه از آنرا خالی یا محلول در مقداری آب در طول غذا مصرف کنید.

اصلاح کردن شیوه زندگی نیز می تواند تاثیرگذار باشد. غذا را تند تند و باعجله نخورید—آرام غذا بخورید و غذا را خوب در دهان بجوید. اگر موقع خواب دچار سوزش معده می شوید، سعی کنید چند ساعت قبل از رفتن به رختخواب چیزی نخورید.

البته اگر علائم ترش کردن معده در شما جدی است یعنی اگر بیشتر از دو مرتبه در هفته دچار آن می شوید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. اما برای اکثر افراد، سوزش یا همان ترش کردن معده فقط گه گاه پیش می آید که با استفاده از روش هایی که گفته شد می توانند آن را تسکین دهند.

چهارشنبه 13/2/1391 - 8:12
تغذیه و تناسب اندام

اکثر اوقات گرسنه تان نیست. وقتی غذایی بو، ظاهر یا مزه خوبی دارد، شما واقعاً گرسنه نیستید، اما ممکن است خلاف این را تصور کنید. بیشتر غذاها باعث تحریک حس چشایی شما می شوند، حتی اگر گرسنه هم نباشید.

با وجود مسائل دیگری مثل استرس، فشارهای روحی، مشکلات شخصی یا کاری، اضطراب و بحران های زندگی، چه اول هفته باشد چه تعطیلات آخر هفته، چه روز باشد و چه شب، چه تنها باشید و چه با دوستان و خانواده، می توان گفت که شما ۲۴ ساعت شبانه روز گرسنه نیستید، اما ممکن است تصور کنید که هستید.

برخورد و مواجهه شما با انواع غذاها به طرق مختلف صورت می گیرد: تعارفات دوستان، دسرهای مختلف و... . شناخت این تحریکات احساسی و بصری، به شما کمک می کند تا بتوانید جلوی واکنش های خود را که منجر به خوردن زیاد می شود، با وجود گرسنه نبودن، بگیرید. همین که به خود یادآور شوید که گرسنه تان نیست، خود کمک بسیار خوبی برای شما خواهد بود.

ممکن است دلایلی برای این کار خود داشته باشید، دلایلی که باعث می شود شما مدام به غذا فکر کنید و با وجود گرسنه نبودن، خوردنتان را برای خود توجیه کنید. بهانه های زیادی مثل «از اینکه تاکسی پیدا نکرده بودم، عصبانی شده بودم» یا «بدون چتر زیر باران مانده بودم» و... خیلی از این دلایل می تواند برای متقاعدکردن شما برای خوردن غذا کافی باشد. اما اگر راستش را بخواهید، این دلایل چندان هم معقول نیستند.

البته در مواقع عصبانیت، غذا می تواند مانند دارویی مسکن خشم شما را خاموش کند. اما فکر کنید، آیا وقتی غذا می خورید عصبانیتتان واقعاً از بین می رود؟ یا اینکه خستگی ناشی از خوردن، قوای شما را برای داد و بیداد بیشتر تحلیل می برد؟ فکر کنید ببینید چه زمان هایی آستانه ناراحتی شما واقعاً دچار چالش می شود؟ وقتی خسته اید؟ چه زمان هایی غذا برای شما جایگزین خواب می شود؟ آیا دردهای احساسیتان با خوردن کاهش می یابد؟

آیا تصور می کنید ارزشش را دارد به خاطر این عادت زیان بخش که احساس تسکین موقت به شما می دهد – وزنتان روز به روز بالا رود، بیماری های مختلف به سراغتان بیاید، و اعتماد به نفستان هم روز به روز کاهش یابد؟ آیا واقعاً ارزشش را دارد؟

البته می دانم که تغییر در رویه و رفتار انسان، دشوار بوده و همیشه با ناراحتی همراه است. همین که بتوانید وزنتان را حتی خیلی کم هم پایین بیاورید، خود نوعی تغییر است و یادتان باشد که بدون ایجاد تغییر در شیوه زندگی، هیچ پیشرفتی صورت نمی گیرد. اما راه هایی هست که با استفاده از آنها می توانید این ناراحتی ها را کاهش دهید. شما عادت داشتید با خوردن غذا، دردهایتان را تسکین دهید، حالا خیلی راحت می توانید به یک روش دیگر هم عادت کنید.

آیا شما هم از روی عادت غذا می خورید، نه از روی گرسنگی؟ شناسایی این عادات نیاز به بررسی، راهنمایی و صبر دارد، اما بیش از همه اینها به صداقت نیازمند است. وقتی تا زمانی که اشتباهتان را قبول نکرده باشید، قادر نخواهید بود تصمیم به ترک آن بگیرید.

خیلی غیرمعقول است اگر توقع داشته باشیم به یکباره عادات غذاییمان متحول شود و به جای خوردن غذا از روی عادت و اعتیاد، با آرام و معقولانه غذا بخوریم. کاری که می توانید برای از بین بردن این عادات اشتباه انجام دهید، این است که عادات دیگری را جایگزین آن کنید. این انتخاب های جدید، وزن شما را به طور تدریجی کاهش خواهد داد نه یکباره. پس تصمیم بگیرید، دیگر وقتش رسیده است که تحولی عمده در زندگیتان ایجاد کنید.

غذاها مواد مخدر در خود ندارند، اما این قدرت را دارند که به همان اندازه مواد مخدر شما را دامنگیر خود کنند. کسی که تصور می کند با غذاخوردن درد و عصبانیتش فروکش می کند، احتمالاً از بچگی این عادت را در خود ایجاد کرده است. اما این عادت نادرست دیگر فایده ای برایتان ندارد، باید عادت دیگری را جایگزین آن کنید.

من به شما می گویم که وقتی گرسنه نیستید اما باز به سوی غذا می روید، چه باید بکنید. وقتی غذایی را پخته شده و آماده جلوی رویتان می گذارند، کارهای زیادی می توانید انجام دهید. باید بتوانید در برابر وسوسه خوردن خود را کنترل کنید.

وقتی چند مدتی بیشتر نیست که غذا خورده اید، اما باز فکر خوردن چیز دیگری در ذهنتان است، که برای جلوگیری از وسوسه خوردن می توانید بکنید این است که ساعتتان را برای یک یا دو ساعت دیگر تنظیم کرده و خود را به کاری مشغول کنید.

یکی از خانم ها در روند تغییر عادات غذاییش خاطره ای آموزنده دارد. او می گفت که در یک روز آفتابی وقتی مشغول پیاده روی در خیابان بود، مردی را مشاهده می کند که مشغول خوردن بستنی قیفی است (محرک چشمی). او با استفاده از این تکنیک سعی می کند که وسوسه خود را خاموش کند و با خود می گوید: «به چیز دیگری فکر کن، از خیابان رد شو و با خنده از خیابان عبور می کند. او خود را مطمئن کرده بود که همه چیز تمام شده است. دو دقیقه بعد، لباس زیبایی در ویترین مغازه ای می بیند و با مشاهده آن فکر بستنی به کلی از ذهنش می پرد.

مشخص است که این خانم خیلی خوب روی این تکنیک کار کرده است و به محض مشاهده قیف بستنی، عکس العمل نشان داده و سعی داشته حواس خود را به چیز دیگری معطوف کند. همه ما باید اینگونه باشیم تا بتوانیم در مقابل وسوسه خوردن مقاومت کنیم. همه چیز در ذهن ما شروع می شود. پس باید ذهنمان را برای این واکنشات آماده کنیم.

علاوه بر این متد، راه های دیگری هم برای مقاومت در برابر خوردن وجود دارد. می توانید به خودتان انگیزه بدهید! مثلاً به خودتان انگیزه بدهید که برای مجلس عروسی یکی از بستگان که در راه است، باید وزنتان را کاهش دهید. یا برای شادکردن و جلب رضایت همسرتان باید اینکار را انجام دهید. با وجود چنین انگیزه هایی در شما، وقتی غذایی به شما تعارف می کنند، دیگر زیاده روی نمی کنید، یا با وجود سیر بودن، دوباره و دوباره غذا نمی خورید، قصد، خودداری و اراده قوی می تواند به شما در این زمینه کمک کند.

با این تکنیک ها، حتی اگر از خوردن کامل این غذاها هم پرهیز نکنید، مطمئناً میزان کمتری غذا برای خود خواهید کشید، زودتر دست از غذاخوردن برمی دارید و با حرص و ولع کمتری غذا می خورید.

اولین بار ممکن است کمی برایتان سخت باشد و عذاب بکشید، چون کاری است که عادت به انجام آن ندارید. مهم نیست که در ابتدای ایجاد این عادت در خود چقدر سختی بکشید، اما مطمئن باشید عذاب آورتر از چاقی و بیماری نیست. هیچ چیز بدتر از این نیست که وقتی برای خرید لباس بیرون می روید، دست خالی برگردید چون هیچ لباسی به اندامتان مناسب نیست و سایز شما لباس گیر نمی آید.

با ایجاد این تغییرات مثبت، نتایج مثبتی نیز مشاهده خواهید کرد. از گفتن هر صحبت منفی در مورد خودتان شدیداً اجتناب کنید، اینکار فقط اعتماد به نفستان را پایین آورده و در برداشتن این قدم مهم سستتان می کند.

برای گرفتن نتایج بیشتر و بهتر، می توانید در آن واحد چند تغییر در زندگیتان ایجاد کنید. شاید اگر یک روش به تنهایی کافی نباشد، ترکیب چند روش بتواند کمکتان کند. مهم این است که هدف داشته باشید و قدم اول را بردارید. همه چیز به خودی خود پیش می رود.

گاهی اوقات ممکن است با اینکه چند روش را پیش می گیرید، اما آن لحظه اجتناب از خوردن باز هم برایتان آزاردهنده باشد. اما این به آن معنا نیست که باید دست از تلاش بردارید. این فقط یعنی نتایج به دست آمده به آن اندازه نبوده است که تغییر کلی در زندگیتان ایجاد کند و شما باز باید تلاش کنید. با تلاش بیشتر و حتی شکست خوردن، عادت نادرست قدیمی کم کم در شما از بین می رود و رفته رفته به موفقیت نزدیک تر می شوید.

برای از بین بردن عادات و رفتارهای سابق باید بتوانید روش ها و متدهای مختلف را امتحان کنید. مطمئناً تلاش زیادی لازم است تا به آنچه می خواهید برسید. برای هر کس روش متفاوتی ممکن است جوابگو باشد، چون هر فرد نسبت به محرک های مختلف، به طرز متفاوتی واکنش می دهد. ترکیبی از چند روش معمولاً نتیجه بیشتری را در بر خواهد داشت. باید خلاق باشید.

عادات غذاییتان را بررسی کنید. از کوچکترین آنها هم گذشت نکنید. نگویید قهوه اشکالی ندارد یا سبزیجات چاق نمی کند. آیا خودتان غذا را آماده می کنید؟ یا کس دیگری برای شما سرو می کند؟ آیا هر چه برایتان سرو می شود را تمام و کمال میل می کنید؟

شخصی عادت داشت که پشت سر وعده های غذایی هم باز خوراکی های مختلف بخورد. او چندین ماه با این عادت نادرست خود مقابله کرد. هفته پیش که با او صحبت می کردم، او گفت الان چند وقت است که بعد ازشام حتی یک تکه بیسکویت هم نخورده است. این خانم با اینکه ۵۹ ساله است، اما با اراده قوی خود توانسته است در برابر این مشکل مقاومت کند.

یادتان باشد اگر مواد غذایی کمتری بخرید، غذای کمتری درست کرده و سرو کنید، کمتر هم خواهید خورد. این روشی بسیار عالی است.

اگر غذایی ظاهر، بو یا مزه خوبی ندارد، نخورید، مجبور نیستید! ما ایرانی ها عادت داریم هر چه که در بشقابمان می کشیم را تا انتها بخوریم، اما این کار به هیچ وجه ضرورت ندارد. ممکن است بگویید که غذا حیف و میل نمی شود؟؟ پس بهتر است که بیرون بریزید تا آسیب های کمتری هم ببینید.

اگر برایتان پیش آمد که نتوانستید جلوی خودتان را بگیرید و از برنامه تان تخلف کردید، ناامید نشوید و آن را یک شکست تصور نکنید. می توانید دوباره به برنامه تان برگردید. با خودتان فکر کنید که برای جلوگیری از بروز دوباره چنین رفتاری چه باید بکنید. هر چه زودتر به برنامه تان برگردید، انگیزه و هدفتان کمتر از بین می رود.

  
   
   
          
 
      منبع:هفته نامه بشیر
http://tansaz.blogfa.com
آریان شهبازی
 
 
  
      مقالات ارسالی به آفتاب
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:11
تغذیه و تناسب اندام
نکاتی برای خرید مواد غذایی  
 
  اضافه وزن و چاقی یکی از معضلات انسان امروزی است. لازم است با چند نکته مهم قبل از خرید مواد غذایی آشنا شویم.  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
نکاتی برای خرید مواد غذایی  
 
 
 
 
     
 
   
 

اضافه وزن و چاقی یکی از معضلات انسان امروزی است. لازم است با چند نکته مهم قبل از خرید مواد غذایی آشنا شویم.

هنگامی که گرسنه هستید خرید نکنید; چرا که ممکن است مواد غذایی غیرضروری و یا پرکالری خرید کنید.

هنگامی که خسته هستید خرید نکنید; چرا که ممکن است توان طی مسافت برای خرید اقلام غذایی مناسب را نداشته باشید.

با برنامه و هدف برای خرید از منزل خارج شوید.

پول به اندازه لیست خرید و نه بیشتر همراه داشته باشید.

فریب ظاهر و بسته بندی برخی اقلام غذایی پرکالری را نخورید.

هنگام خرید مواد غذایی بسته بندی شده به پروانه ساخت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تاریخ تولید و انقضای آن توجه کنید.

به ترکیبات و میزان کالری ماده غذایی خریداری شده توجه کنید.

همیشه به اندازه نیاز خرید کنید و از انبار کردن مواد غذایی در منزل خودداری کنید.

هنگام خرید اقدام به خوردن مواد غذایی بویژه انواع اسنک ها و سایر تنقلات بی ارزش ماند چیپس و پفک نکنید.

اگر مدت زمان خرید شما به طول انجامید حتما مقداری آب سالم و بهداشتی بنوشید; چرا که بعضا احساس تشنگی با احساس گرسنگی اشتباه گرفته می شود و شما به تصور اینکه گرسنه اید مقدار زیادی غذا می خورید.

سعی کنید مواد غذایی تازه خریداری کنید و از خرید مواد غذایی کنسرو شده و غذاهای آماده که معمولا کالری بالا دارند، اجتناب کنید.

سهم بیشتری از خرید خود را به میوه و سبزی اختصاص دهید.

حجم های کوچک مواد غذایی را خرید کنید. برای مثال غذاهای نیم پرس و یا ساندویچ های کوچک را انتخاب کنید.

گروه متفرقه شامل انواع سس ها، روغن ها، نوشابه های گازدار و آب میوه های صنعتی و... هستند که به دلیل برخورداری از کالری بالا باید در مصرف آن جوانب احتیاط را رعایت کرد.

سعی کنید حتی الامکان از انواع روغن ها کم خریداری کنید و روغن های خریداری شده برای مصارف مختلف متفاوت باشد (روغن مایع سرخ کردنی، روغن زیتون و ...)

روغن زیتون، روغن هسته انگور و ... مانند سایر روغن ها دارای انرژی بالایی است. اگرچه این روغن ها در مقایسه با سایر روغن ها خواص بیشتری دارند اما در مصرف این روغن ها نیز باید احتیاط کرد; چرا که از نظر میزان کالری با سایر روغن ها تفاوتی ندارد.

از خرید انواع سس ها بویژه سس های پرچرب خودداری کنید. سس های کم چرب کالری کمتری دارند.

به جای خرید انواع نوشابه های گازدار و آب میوه های صنعتی، دوغ کم نمک و بدون گاز خریداری کنید.

به جای خرید انواع چیپس و پفک و پاستیل و سایر تنقلات بی ارزش مقداری آجیل کم نمک و یا بی نمک خریداری کنید.

خرید انواع شیرینی، کیک، شیرینی های خامه ای، شکلات و آب نبات را محدود کنید.

در صورت تمایل به خرید انواع شیرینی بهتر است از انواع شیرینی بدون خامه، کم چرب و کم شیرین با سایز کوچک استفاده کنید.

خرید و مصرف قند و شکر را کاهش دهید.

استفاده بی رویه از کشمش و خرما به جای قند نیز می تواند کالری زیادی به بدن شما وارد کند.

انواع پیراشکی، باقلوا و سمبوسه دارای کالری زیاد است. خرید و مصرف آن با احتیاط باشد.

بهتر است نان های سبوس دار مانند نان سنگک و نان جو خریداری کنید.

خرید انواع نان های سفید مانند نان های فانتزی، باگت، نان لواش را محدود کنید.

به جای ماکارونی های ساده بهتر است از انواع سبوس دار و غنی شده با آهن و ویتامین ها خریداری شود.

از خرید انواع ماکارونی و رشته های فله خودداری کنید.

نکاتی که باید هنگام خرید گروه گوشت، حبوبات و تخم مرغ رعایت کرد:

قسمت هایی از گوشت که دارای استخوان هستند مانند قلوه گاه و گردن دارای چربی زیاد است; بنابراین خرید و مصرف آن را محدود کنید.

توصیه می شود چربی های قابل رویت گوشت را قبل از مصرف جدا کنید.

از خرید گوشت های چرخ شده و پرچرب خودداری کنید و ترجیحا گوشت لخم را در منزل چرخ کرده تا اطمینان حاصل کنید که چربی اضافه ندارد.

به جای خرید انواع گوشت قرمز بهتر است ماه ی، مرغ و ماکیان خریداری کنید.

سعی کنید گوشت هایی خرید کنید که چربی قابل رویت آن کم باشد; چرا که گوشت ها معمولا مقدار زیادی چربی غیر قابل رویت هم دارند.

از خرید انواع همبرگرهای آماده خودداری کرده و خرید سوسیس و کالباس را بسیار محدود کنید.

خرید مغز و زبان و کله پاچه را به دلیل داشتن چربی زیاد محدود کنید.

حبوبات را در اولویت خرید خود قرار دهید.

مرغ های بسته بندی، بهداشتی و بدون پوست خریداری کنید.

خرید شیرهای ساده بر شیرهای طعم دار اولویت دارد.

شیر و ماست کم چرب خریداری کنید.

بهتر است از انواع دوغ ساده و بدون گاز استفاده شود.

از خرید انواع پنیرهای پرچرب، خامه ای و پنیر پیتزا خودداری کنید.

مصرف بستنی را به حداقل برسانید و در صورت تمایل بستنی های ساده و پاستوریزه و بدون شکلات را انتخاب کنید. بستنی های سنتی معمولا چربی و قند بیشتری دارند.

نکاتی که باید هنگام خرید گروه میوه ها و سبزی ها در نظر گرفت:

حتی الامکان در خرید روزانه سبزی های تازه، کاهو، کرفس، کلم و گل کلم و ... را بگنجانید.

سایر سبزی ها و صیفی جات را با توجه به فصل آن خریداری کنید.

اندازه و سایز میوه ها اهمیتی ندارد; چرا که تمام آنها ارزش غذایی یکسانی دارند.

مصرف انواع سبزی ها شامل سبزی خوردن، کاهو و کرفس محدودیتی از جهت میزان دریافت کالری ندارد; اما سایر سبزی ها شامل هویج، سیب زمینی، لبو و .. باید به میزان توصیه شده استفاده شود. مصرف زیاد این نوع سبزی ها کالری دریافتی را بالا می برد.

مصرف میوه ها به ویژه میوه های پرکالری و شیرین مانند موز، انگور، خربزه، انجیر باید به میزان توصیه شده باشد.

   
   
 
 
      روزنامه سلامت ( www.salamat.ir )
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:10
سلامت و بهداشت جامعه
روغن درخت چای معجزه ای چند هزار ساله  
 
  در دهه های اخیر محبوبیت طب مکمل به طور روزافزون در حال افزایش بوده است. تلاش برای تأیید استفاده فرآورده های گیاهی در موارد درمانی مفروض باعث افزایش تحقیقات در آزمایشگاهها و برخی موارد در محیط بدن شده است.  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
روغن درخت چای معجزه ای چند هزار ساله  
 
 
 
 
     
 
   
 

● مقدمه

در دهه های اخیر محبوبیت طب مکمل به طور روزافزون در حال افزایش بوده است. تلاش برای تأیید استفاده فرآورده های گیاهی در موارد درمانی مفروض باعث افزایش تحقیقات در آزمایشگاهها و برخی موارد در محیط بدن شده است.

یکی ازاین فرآورده ها روغن درخت چای است که اسانس درخت چای به صورت مایعی بی رنگ تا زرد رنگ ، دارای بوی تند و معطر و مشابه اوکالیپتوس است که در آب، غیر محلول و در الکل ، محلول می باشد و عمدتأ از گیاه alternifolia Melaleuca که بومی استرالیا استخراج می شود. در اصطلاح عمومی به تعدادی از درختان Tea Tree Oil گفته می شود ولی از نظر علمی گونه ی اصلی این گیاه درختی با نام علمی alternifolia Melaleuca می باشد که از خانواده ی مورد است وبیشتر در نواحی ساحلی استرالیا وجود دارد، درختی همیشه سبز به ارتفاع حدود ۶ متر، با برگ هایی نوک تیز و معطر می باشد.

از دیگر گونه های این درخت M.viridiflora است که اسانس آن در تجارت به نام Niaoulioil و M.Cajuputi می باشد که اسانس آن به نام Cajuputioil مشهور است. ترکیبات اسانس گونه های مختلف این درخت تا حدی مشابه بوده و از آن ها استفاده های یکسان به عمل می آید.

نکته ی مهمی که باید در نظر داشت این است که بسیاری از افراد این گیاه را به دلیل تشابه اسمی با چای معمولی اشتباه می گیرند. در حالی که این درخت هیچ ارتباطی با گیاه چای ندارد. نام علمی چای معمولی کاملیا سینن سیس می باشد که از خانواده ی چای بوده و از همه نظر با درخت مذکور اختلاف دارد.

روغن درخت چای به طور گسترده ای به خاطر خواص ضد باکتریایی آن در بسیاری از موارد برای درمان عفونت های پوستی به طور موضعی مورد استفاده قرار می گیرد.این درخت به طور فراوان در استرالیا ، اروپا و آمریکا شمالی وجود دارد و به عنوان دارویی برای بیماریهای مزمن مختلف به بازار عرضه می شود.

 

 

● تاریخچه

روغن درخت چای مورد استقبال روز افزون مصرف کنندگان قرار دارد این روغن از برگها و شاخه های نورس درخت چای که بومی استرالیاست به دست می آید. این روغن نخستین بار هزاران سال پیش توسط بومیان قاره استرالیا مورد استفاده قرار می گرفته است و مردم قبایل آبوری گینال ، قبایل رنگین پوست بومی استرالیا روغن درخت چای را برای مقاصد پزشکی استفاده می کردند. و در جنگ جهانی دوم به عنوان یکی از موارد بهداشتی ضروری در جعبه کمکهای اولیه سربازان استرالیایی وجود داشته است.

روغن درخت چای به عنوان یک داروی گیاهی در اشکال مختلف قرنها است مورد استفاده قرار می گیرد و پیش از ۷۰ سال است که به عنوان یک روغن ضروری مورد استفاده قرار می گیرد. روغن درخت چای در اوایل قرن ۲۰ در استرالیا به عنوان یک ضد عفونی کننده در پزشکی مورد استفاده قرار گرفت. اولین مورد استفاده از روغن درخت چای در سال ۱۹۲۰ در جراحی و دندانپزشکی بود. اثرات درمانی این گیاه در زخم ها، باعث شد که در جنگ جهانی دوم از این گیاه برای جراحات پوست استفاده شود. روغن درخت چای تاریخچه طولانی در استفاده کلینیکی برای درمان پوست های مبتلا به جوش غرور، ترکهای موجود در سطح پوست، خشکی پوست، رفع التهابات پوستی و قارچهایی که در سطح ناخن هستند دارد. مطالعات سایر متخصصین پوست با روغن درخت چای برای درمان آکنه، شوره سر، تبخال انجام شده و نتایج آن مشابه یا بهتر از درمانهای مرسوم بوده است و اغلب عوارض جانبی کمتری نیز داشته است.

مطالعات اندکی نیز در مورد استفاده موفق آمیز روغن درخت چای در درمان عفونت های غشای مخاطی شامل تریکوموناس واژینالیس و باکتریهای دهانی و کاندیدیازیز دهانی وجود دارد (Halcon & Mika ۲۰۰۴) روغن درخت چای به صورت محصولات گیاهی زیر مورد استفاده قرار می گیرد:

۱) کرم یا ژل جوان شدن پوست

۲) شامپو طبیعی مو برای مو های چرب

 

 

● خواص و موارد مصرف خواص پزشکی

روغن درخت چای باعث بهبود کامل مشکلاتی از قبیل شوره سر می شود.

روغن درخت چای در شامپو، پودر و روغن بچه، دستمالهای ضد باکتری (دستمالهای پاک کننده آرایشی)، محصولات مراقبت از پوست (مثل کرمهای شب و روز، مرطوب کننده ها و لوسیونهای دست و بدن) به کار برده می شود. این روغن برای پوستهای چرب و مشکل آفرین بسیار مناسب است و می توان آن را به صورت خالص و در مقادیر اندک برای بر طرف کردن لک و جوش به موضع زد.

روغن درخت چای برای درمان پوست های مبتلا به جوش غرور، ترکهای موجود در سطح پوست، خشکی پوست، رفع التهابات پوستی و قارچهایی که در سطح ناخن هستند استفاده می شود.

روغن درخت چای به پوست نرمی و لطافت می بخشد و این ماده به شکل روغن، ژل و یا کرم موجود است. در ساخت کرم های مخصوص جوش نیز از روغن درخت چای استفاده می کنند. (کرم های مخصوص جوش: این کرم التهابات پوستی را از بین برده و پوست را به وضعیت طبیعی خود نزدیک می کند. لازم به ذکر است که پیش از مصرف، پوست باید کاملاً تمیز باشد).

از روغن درخت چای در ساخت کرم های سوختگی و کرم های ضد قارچ استفاده می شود. (کرم های سوختگی: این نوع کرم ضدالتهاب و خارش است و پوست را صاف و یکنواخت می سازد. کرم ضد قارچ: این کرم قارچهای پوستی را که باعث خارش می شود از بین می برد.)

روغن درخت چای دارای خواص ضدعفونی کننده، ضد قارچی و ضد ویروسی است، ضمن اینکه ذاتاً قدرت آنتی بیوتیکی دارد و یکی از مفید ترین روغنهای دارویی است. این روغن را می توان برای درمان عفونتهای قارچی از قبیل برفک دهان به کار برد.

از روغن درخت چای در محصولاتی مثل خمیر دندان و دهانشویه استفاده می شود. عملکرد آن در خمیر دندان بدین صورت است که مانع تشکیل پلاک های دندان می گردد، این ماده ضدباکتری است و از بیماریهای لثه جلوگیری می کند.

از آنجائیکه بوی بد دهان در اثر گازهای ایجاد شده توسط باکتریها ایجاد می شود، روغن درخت چای جایگزین مناسب با خواص موثرتر برای دهانشویه های شیمیایی است.

 

 

● ترکیبات مهم شیمیایی

اسانس از برگ های درخت به روش تقطیر با بخار به دست می آید. از مهمترین ترکیبات این گیاه می توان به ۴ – ترپی نئول به میزان چهل درصد یا بیشتر ، سینئول و ویریدی فلورول و ....اشاره کرد.

 

 

● اثرات دارویی مهم

یکی از خواص مهم این گیاه، ضد میکروب بودن آن است. چون گیاه خاصیت تحریک پذیری و ملتهب کننده روی پوست ندارد ، از آن در درمان زخم ، آکنه و سوختگی ها استفاده می کنند. یکی از دلایل استفاده ی آن در صابون، وجود همین خاصیت است. این گیاه در تهویه به عنوان مطبوع کننده کاربرد دارد که دارای خواص ضد میکروبی در فضا نیز می باشد. اسانس این درخت به دلیل وجود ترکیباتی از جمله Li terpineol بر روی میکروارگانیسم هایی از جمله کاندیدا آلبی کنس ، اشرشیاکلی ، استافیلوکوک اورئوس و پزدوموناس آئروژینوزا موثر است .

ترکیبات دیگر این رایحه نیز اثرات خوبی بر روی میکروارگانیسم هایی از جمله استافیلوکوک اپی درمیس و پروپی اونی باکتریوم اکنه دارد . همچنین رایحه ی درخت چای روی بعضی میکروارگانیسم های بی هوازی نیز موثر است. پمادهای تهیه شده از این اسانس ، دارای خواصی بر ضد بعضی از قارچ های پوستی و یا ناخن بوده که در آزمایشات بالینی به اثبات رسیده است. همچنین روغن درخت چای در تهیه ی محلول های بخور برای مشکلات تنفسی و قطره های بینی با خواص ضد میکروبی کاربرد دارد.

محصولات دیگری جهت کاهش التهاب ریوی و وداروهای مسکن سرفه از این رایحه تهیه شده است . این اسانس در صنایع آرایشی و بهداشتی و به خصوص در عطر سازی و درمان های دیگر در رایحه درمانی مورد استفاده است.

 

 

● عوارض جانبی

ممکن است ندرتا بعضی افراد نسبت به ترکیبات موجود در رایحه ی درخت چای از جمله آلفالیمونن ، حساسیت داشته باشند. این عوارض در این افراد به صورت اگزما یا راش های پوستی ظاهر می گردد.

در ایران گیاهان تولید کننده ی اسانس درخت چای وجود ندارد و گونه های مختلف آن در مناطق از جمله هند ، اقیانوسیه ، استرالیا و مالزی می رویند . اسانس درخت چای به صورت مایعی بی رنگ تا زرد رنگ ، دارای بوی تند و معطر و مشابه اوکالیپتوس است که در آب ، غیر محلول و در الکل ، محلول می باشد .

 

 

● شامپو روغن درخت چای پرمون

این شامپو به خاطر دارابودن فرمول جدید و منحصر به فرد و نیز حضور ترپنوئیدها خصوصا terpinen ۴ol و استرهای آن دارای مصارف ارزشمندی برای پوست و مو می باشد. روغن درخت چای در مقابل شوره های ناشی از قارچ ملاسزیا، تغییرات هورمونی دوران بلوغ، عفونت های قارچی، آکنه و جوش های ریز موثر است و مشکلات پوستی مانند پسوریازیس می شود. مصرف مداوم این شامپو نه تنها از شوره سر جلوگیری می کند بلکه به خاطر خواص شگرف روغن درخت Aچای باعث نرمی پوست ومو و رفع التهاب و خارش پوست سر می گردد. در تحقیقی که بر روی ۱۲۶ نفر که مبتلا به شوره خفیف تا شدید بودند انجام شد، در گروهی که از شامپو روغن درخت چای به مدت ۴ هفته استفاده کردند مشکلات شوره به طرز موثری برطرف شد و این حاکی از تاثیر منحصر به فرد روغن درخت چای در مهار شوره سر است.

   
   
 
 
 
      فرشاد اکبرنژاد  
 
      مقالات ارسالی به آفتاب
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:9
تغذیه و تناسب اندام
توصیه های طلایی تغذیه از پروفسور جفاریان  
 
  خود را دوست داشته باشید و سلامتی خود را با عمری طولانی بیمه کنید ، چرا که سلامتی بهترین نعمت خداوند کریم است...  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
توصیه های طلایی تغذیه از پروفسور جفاریان  
 
 
 
 
     
 
   
 

مهمترین نکته ی حفظ سلامتی ، نوع غذای مصرفی روزانه است . به دو مورد زیر دقت کنید

۱) در رژیم غذایی روزانه باید حتی المقدور از مواد غذائی گیاهی به جای مواد غذایی حیوانی استفاده شود.

۲) چون تأمین کننده انرژی بدن از سه منبع هیدرات کربن ، چربی و پروتئین است ، لذا باید سعی شود روزانه ۵۰ درصد مواد غذایی به هیدرات کربن (منابع گیاهی ) و ۲۵ درصد مواد غذایی به پروتئین و ۲۵ درصد دیگر به چربی ها اختصاص یابد.

از مصرف بی رویه چربی ها (جامد و مایع ) جدا" باید خودداری کرد . چربی در مقایسه با سایر مواد غذایی ، حامل بیشترین انرژی است ( هر گرم چربی حاوی ۹ کیلو کالری انرژی است ولی پروتئین یا هیدرات کربن به ازای هر گرم ، معادل ۴ کیلو کالری انرژی دارد ) . در نتیجه هر گرم چربی که بیشتر از نیاز بدن مصرف شود ، در بدن ذخیره شده و علاوه بر افزایش وزن ، باعث تولید امراض و ناراحتی های مختلف می شود.

هم اکنون تصمیم بگیرید . از مصرف بی رویه غذا پرهیز کنید . دقت داشته باشید که هنگام مصرف غذای روزانه ، این کیفیت غذا است که مطرح است ، نه کمّیت آن. خداوند کریم می فرماید: « بخورید و بیاشامید ولی اسراف نکنید ». غذاها به پیشگیری و درمان بیماری کمک می کنند . غذاها و میوه ها از شاهکارهای طبیعت هستند ، مانند بسیاری از گیاهان دارویی که اثرات معجزه آسایی در درمان بیماری ها دارند. مادران عزیز باردار باید توجه داشته باشند که به طور کلی نباید برای دو نفر غذا بخورند بلکه باید به فکر دو نفر باشند.

تا آنجا که ممکن است از مصرف گوشت قرمز که خاصیت جذبی دارد بپرهیزید ؛ زیرا در تولید مواد مضری مانند رادیکال های آزاد نقش به سزایی دارد . توجه داشته باشید که بیشتر گوشت ها چربی دارند و هر چربی که منشأ حیوانی داشته باشد ، محتوی کلسترول است. افزایش میزان کلسترول در خون ، سبب رسوب آن در دیواره رگ ها و به خطر انداختن سلامتی می شود.

باید به خاطر سپرد که خانم ها بعد از دوران یائسگی ، و آقایان ، هیچگاه نباید مواد حاوی ویتامین C را همراه با غذا مصرف کنند .

بهترین زمان مصرف ویتامین C قبل از غذا است . تحقیقات نشان داده است که ویتامینC به خاطر داشتن خاصیت احیاء (ردوکسیون ) ، آهن موجود در مواد غذایی گیاهی را که به حالت سه ظرفیتی است ، به حالت دو ظرفیتی تبدیل می کند که در این صورت ، آهن اجازه ورود به جریان خون را می گیرد. افزایش آهن در خون سبب افزایش تولید رادیکال های آزاد و در آخر باعث پایداری هیدرو کسیل رادیکال می شود. پس از آن وارد غشای دو جداره ای هسته سلول شده و با ایجاد جهش (موتاسیون ) موجب تغییرات ژنتیکی در ساختار سلول می شود که به این وضعیت« استرس اکسیداتیو» می گویند ، در این حالت است که احتمال بروز سرطان بالا می رود .

بهترین راه مبارزه و جلوگیری از سرطان ، مصرف ویتامین هایی از دسته آنتی اکسیدان است که نقش بسیار مهمی در جذب رادیکال های آزاد دارند . این دسته عبارتند از: بتا کاروتن (ویتامین A) ، توکوفرول (ویتامین E) و اسید اسکوربیک (ویتامین C ) . این سه آنتی اکسیدان قوی در هویج وجود دارند . مصرف آب هویج که چند قطره شیر در آن ریخته باشیم ، همراه ناهار بسیار مناسب است ، البته بتاکاروتن در تفاله هویج موجود است . کلاً بتاکاروتن در میوه هایی که نارنجی رنگ هستند وجود دارد.

به خاطر داشته باشید که در طول روز ، حداقل یک بطری آب را حتماً بنوشید و هیچ گاه برای رفع تشنگی از نوشابه های شیرین و مضّر استفاده نکنید . چای به خاطر وجود ماده ای به نام پلی فنول ، نوشیدنی مفیدی است . پلی فنول ها با فعل و انفعالاتی که در بدن تشکیل می دهند ، مانع از جذب آهن های آزاد در جریان خون می شوند .

در خصوص آب درمانی هم مطلب کوتاهی عرض کنم : اگر بیش از اندازه آب بنوشیم املاح مهم توسط ادرار شسته شده ، از بدن دفع می شوند . روزانه ۲ لیتر آب برای مصرف شخص کافی است .

مصرف سبزیجات تازه ، به ویژه پیاز و سیر را ، هرگز فراموش نکنید . مواد محلول در آب ، مانند دی سولفید که در پیاز وجود دارد و به راحتی از طریق سیستم جذبی روده وارد جریان خون می شود ، با تبدیل به سولفید و تیول ، با آهن های آزاد در خون ، تشکیل گروه می دهد و مانع از زیاد شدن رادیکال های اکسیژنی می شود. مصرف میوه به صورت ناشتا باعث جذب تمام ویتامین های میوه در بدن می شود ؛ چون معده خالی است. این که قبل یا بعد ازغذا میوه مصرف کنیم ، کار اشتباهی است و باعث به هدر رفتن ۷۰ در صد ویتامین های آن می شود. البته ممکن است ۱۰ در صد از افراد هم نتوانند با معده خالی میوه را تحمل کنند که باید برایشان راه حلی پیدا کرد.

از غذاهایی استفاده کنید که نیاز بدنتان را تأمین کند نه از غذاهایی که به آنها علاقه مند هستید . « سقراط » پدر علم پزشکی گفته است : « تغذیه سالم ، شفای همه دردها است »

تغذیه سالم زمانی مفید است که همراه با سلامت روانی باشد . امروزه ثابت شده است که خندیدن ، بخشیدن و فراموش کردن سه دلیل مهم برای سلامت روح و روان انسان ، و پایه اساسی برای تغذیه سالم است . تغذیه سالم هیچ وقت به یک بدن مضطرب کمک نخواهد کرد

● مشکلات تغذیه ای ایرانی ها از نظر پروفسور جعفریان

مشکل اصلی ، مصرف چربی در حد بالا است . باید چربی های حیوانی را کنار گذاشت و از چربی های گیاهی استفاده ی بیشتری کرد . البته در گروه چربی های گیاهی که شامل اسیدهای چرب اشباع شده و اشباع نشده است ، نباید اسیدهای چرب اشباع شده (جامد ) را استفاده کرد . باید از روغن مایع آفتابگردان یا روغن زیتون استفاده نمود .

مصرف زیاد شیرینی نیز یکی از مشکلات بزرگ است که هنوز هم وجود دارد ؛ تهیه و پخت نامناسب نان در کشور ، مصرف بی اندازه نوشابه ، افراط در مصرف گوشت قرمز در برخی خانواد ه های مرفه ، استفاده نامناسب از روغن جهت سرخ کردنی ها و بالاخره نامطلوب بودن الگوی پخت غذا در کشور از دیگر مشکلات تغذیه ای ایرانی هاست .

برای اینکه روغن ها دچار اکسیداسیون و سوختگی نشوند ، باید هنگام سرخ کردن ، کمی آب در روغن اضافه کرد که حالت بخار پز پیدا کند .

خود را دوست داشته باشید و سلامتی خود را با عمری طولانی بیمه کنید ، چرا که سلامتی بهترین نعمت خداوند کریم است .

   
   
 
 
      زن روز
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:8
تغذیه و تناسب اندام
ضرورت تغییر الگوی مصرف روغن ها  
 
  چربی و روغن تامین کننده بخشی از انرژی مورد نیاز بدن است و در ایجاد طعم و مزه مطبوع خوراکی ها نقش مهمی دارد.  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
ضرورت تغییر الگوی مصرف روغن ها  
 
 
 
 
     
 
   
 

چربی و روغن تامین کننده بخشی از انرژی مورد نیاز بدن است و در ایجاد طعم و مزه مطبوع خوراکی ها نقش مهمی دارد. با این وجود مصرف زیاد آن ها برای سلامت انسان خطراتی از قبیل بیماری های قلبی عروقی، چاقی و سرطان را به دنبال دارد. به نوشته ایسنا، روند مصرف چربی و روغن در ایران افزایش تدریجی داشته و مصرف سرانه آن طی ۳۰ سال گذشته به طور متوسط دو برابر شده است. از سوی دیگر طبق آمارها ۴۰ درصد از مرگ و میر ایرانیان به علت ابتلا به بیماری های قلبی عروقی رخ می دهد.به نظر می رسد امروز بیش از هر زمان دیگری به تغییر الگوی مصرف چربی و روغن نیاز داریم و صرف جایگزین کردن روغن های مایع با جامد به تنهایی کافی نیست. در واقع نحوه انتخاب و خرید روغن توسط مصرف کننده تابع عواملی چون عادات غذایی، در دسترس بودن، قیمت و دانش تغذیه است. درباره این موضوع با یکی از اعضای مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت وگو کردیم که در پی می آید.

 

 

● مصرف روغن ومشکلات قلب وعروق

دکتر مجید غیور مبرهن، استادیار گروه بیوشیمی و تغذیه، با بیان این که یکی از مهم ترین عوامل بیماری های قلبی عروقی، مشکلات مرتبط با چربی خون است که در نتیجه مصرف بیش از اندازه چربی و روغن بروز پیدا می کند، می گوید: آمارها نشان می دهد بیش از ۵۰ درصد از مردم در استان خراسان رضوی دچار اختلالات مرتبط با چربی خون هستند. به همین دلیل تغییر الگوی مصرف چربی و روغن در کشور ما نیازی ضروری محسوب می شود. متاسفانه بیشتر مردم ما از چربی های ناسالم استفاده می کنند و همین چربی ها را بیش از حد مورد نیاز مصرف می کنند. ۳۰ تا ۳۵ درصد انرژی مورد نیاز بدن ما روزانه باید از طریق چربی تامین شود این در حالی است که این میزان در برنامه غذایی مردم ما بالاتر است و از طرف دیگر چربی هایی که استفاده می کنیم ۲ مشکل عمده دارد. اول این که ترانس بسیار بالایی دارد به ویژه در روغن های جامد .

مشکل دیگر این است که چربی های مورد استفاده ما از نوع چربی های اشباع شده است مثل روغن های حیوانی که به سلامت فرد ضرر می رساند. ما هرچه بیشتر بتوانیم مصرف این روغن ها را به دلایل ذکر شده کم کنیم و به سمت مصرف روغن کنجد و روغن زیتون برویم، بهتر خواهیم توانست آمار بیماری های قلبی عروقی را کنترل کنیم.نتایج مطالعات نشان می دهد که تغییر الگوی مصرف روغن و چربی و کاهش یا حذف چربی های غیرسالم ۵۰ تا ۷۰ درصد امراض قلبی و ۳۰ تا ۴۰ درصد عوامل خطرزای بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

بنابراین اطلاع رسانی و آگاه سازی مصرف کنندگان از مضرات این نوع چربی ها و از سوی دیگر در دسترس بودن روغن های مفید در این امر بسیار موثر است.عضو مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با بیان این که در اطلاع رسانی به مردم و تبلیغات کافی برای مصرف روغن های مفید کم کاری شده است، تصریح می کند: متاسفانه هنوز مردم به این باور نرسیده اند که می توانند مصرف چربی و روغن را در رژیم غذایی روزانه خود کم کنند و در واقع به ضرورت آن پی نبرده اند. از آن سو روغن های مفید جایی برای تبلیغات ندارد. شرکت های تولیدکننده روغن های جامد برای کسب منافع مالی بیشتر حاضر نیستند دست از تبلیغات درباره این نوع روغن ها بردارند. از آن سو تولید روغن های مفید هم اندک است و موضوع در دسترس بودن روغن مفید هم مسئله مهمی است که باید حل شود.

بعضی از شرکت های تولیدکننده روغن با توجه به ناآگاهی مردم از دانش تغذیه ، با درج میزان کلسترول صفر در جدول ارزش غذایی محصول خود مصرف کننده را به این باور نزدیک می کنند که این روغن سالم است.در صورتی که مردم باید بدانند این روغن ها ممکن است کلسترول نداشته باشد اما چربی اشباع شده دارد و مصرف کننده به تصور این که مصرف این نوع چربی بدون اشکال است در برنامه غذایی خود به مقدار فراوان از این نوع چربی ها استفاده می کند. بنابراین کلسترول صفر به معنای نداشتن چربی در روغن نیست و مصرف کنندگان باید بدانند حتی در مصرف روغن های مفید مثل امگا۳ و روغن کنجد یا هسته انگور نباید زیاده روی کرد.دکتر غیور مبرهن با اشاره به این که با توجه به سن و جنس نیاز افراد به چربی متفاوت است، تاکید می کند: ما می گوییم باید حدود ۳۰ درصد از انرژی بدن از طریق چربی تامین شود البته این میزان در مورد افرادی که در سن رشد قرار دارند یا دارای فعالیت بدنی زیادی هستند، ممکن است بیشتر شود.

نباید فراموش کرد که متاسفانه مصرف چربی فراوان به یکی از عادات غذایی ما ایرانی ها تبدیل شده است و ما فقط غذای پرچرب را غذای خوب توصیف می کنیم. به نظر می رسد در این زمینه به فرهنگ سازی نیاز داریم تا مصرف کنندگان نسبت به مزایای چربی های مفید ومعایب مصرف روغن های جامد اطلاع یابند و بتوانند در رژیم غذایی خود تغییرات مناسبی ایجاد کنند.نکته این جاست که بسیاری از مردم نسبت به حفظ ارزش تغذیه ای روغن ها بی توجهند و درباره نگه داری آن دقت لازم را به خرج نمی دهند.

 

 

● چند نکته درباره مصرف روغن ها

ظرف روغن همواره باید در جای خشک، خنک و دور از نور و گرما باشد.

در ظرف روغن همواره باید بسته باشد.

در صورت بزرگ بودن ظرف اصلی روغن، بهتر است از ظروف کوچک تر برای نگه داری روغن استفاده کنید.

از نگه داری روغن در کنار مواد غذایی معطر و بودار خودداری کنید.

پس از خرید روغن تازه، روغن مانده را به آن اضافه نکنید.

از مصرف روغنی که طعم، بو و رنگ غیرطبیعی دارد، خودداری کنید.

تا حدامکان در پخت مواد غذایی از روغن کمتری استفاده کنید. اگر عادت به استفاده از روغن فراوان در طبخ مواد غذایی دارید سعی کنید قاشق قاشق مصرف آن را کم کنید تا در مدت کوتاه مصرف روغن خوراکی را به نصف برسانید.

در صورتی که با روغن غذایی را می پزید، سعی کنید پخت را در کوتاه ترین زمان ممکن و با حرارت کم انجام دهید.

روغن مصرفی را فقط یک بار حرارت دهید و از استفاده مجدد روغنی که حرارت زیادی دیده است، خودداری کنید.

روغن را آن قدر حرارت ندهید تا از آن بخار بلند شود. چنین روغنی غیرقابل مصرف است و باید دور ریخته شود.

روغن حرارت دیده را هرگز به ظرف اصلی روغن برنگردانید.

برای سرخ کردن مواد غذایی از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنید و پس از سرخ کردن روغن اضافه را از غذا جدا کنید و دور بریزید.

فراموش نکنید که روغن حرارت دیده دارای ترکیبات زیان باری برای سلامت انسان است و از طرفی باعث تغییر طعم، کاهش کیفیت و فاسد شدن مواد غذایی می شود.

 

 

● چکیده

مصرف روغن ها و چربی ها همیشه مورد سوال و اما و اگرهای بسیاری بوده و می باشد و از آن جا که مصرف روغن های اشباع با ترانس بالا سلامت افراد را به خطر می اندازد باعث نگرانی مصرف کنندگان می شود به همین دلیل با متخصص تغذیه در خصوص مصرف روغن های جامد و مایع به گفت وگو نشستیم تا موارد بهداشتی مصرف روغن را از زبان او بشنویم و به خوانندگان این نکته را گوشزد کنیم که حتی در مصرف روغن مایع وبدون کلسترول هم باید توجه و دقت لازم را داشته باشند و عادت های غذایی سالم را جایگزین عادت های غذایی ناسالم کنند.

   
   
 
 
 
      نویسنده: عظیمی مروی  
 
      روزنامه خراسان ( www.khorasannews.com )
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:7
سلامت و بهداشت جامعه
توصیه هایی که شما نباید آن ها را رعایت کنید!  
 
  متخصصان تغذیه و رژیم درمانی ایده های بی نظیری دارند که به شما کمک می کند تا سالم تر غذا بخورید، لاغر و متناسب باشید، سالم و شاداب باشید و در نهایت طول عمر بیشتری داشته باشید.  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
توصیه هایی که شما نباید آن ها را رعایت کنید!  
 
 
 
 
     
 
   
 

متخصصان تغذیه و رژیم درمانی ایده های بی نظیری دارند که به شما کمک می کند تا سالم تر غذا بخورید، لاغر و متناسب باشید، سالم و شاداب باشید و در نهایت طول عمر بیشتری داشته باشید. اما گاهی برخی از این متخصصان فراموش می کنند که بسیاری از مردم زمان محدودی دارند، توان مالی شان با برنامه غذایی ارائه شده تناسب ندارد و اصلا آنقدر اراده ندارند که بخواهند از پس رژیم های سنگین برآیند.

برخی از این متخصصان محترم قاطعا می گویند باید همین کار را بکنی و جز این راهی ندارد. چنین صحبتی جز دلسردی و ناامید شدن مراجعه کننده حاصل دیگری ندارد درحالی که ماجرا می تواند به شیوه ای دیگر هم پیش رود. از سوی دیگر در زمینه لاغری برخی چیزها به عنوان اصل در میان مردم پذیرفته شده که هیچ منبع و پایه علمی ندارد و نه تنها کمکی به لاغری نمی کند بلکه در مواردی باعث چاقی یا بیماری می شود. در اینجا ما ۶ برنامه تغذیه ای سنگین و دست و پاگیر را معرفی می کنیم. شما می توانید این برنامه ها را کنار گذاشته و طبق تغییراتی که ما پیشنهاد کرده ایم عمل کنید. این پیشنهادها طوری طراحی شده اند که برای افراد عادی با شرایط معمول قابل اجرا باشند. قرار نیست تمام کار و زندگی شما در آنچه وارد بشقاب غذای تان می شود خلاصه شود.

 

 

● فقط یک کم از دسر بخور

▪ چرا فایده ندارد: مثل این است که به یک معتاد بگویی فقط یک کم مواد بکش!

▪ توصیه کاربردی: دسر خوردن اصولا کار لذت بخشی است. برخی افراد اصلا به عشق دسر سر میز غذا می نشینند. در این بین کیک شکلاتی به عنوان دسر عالم دیگری دارد. خوردن کیک شکلاتی یکی از لذت بخش ترین چیزهایی است که هر کسی ممکن است بخورد به خصوص اگر چاق باشد. چنین دسری آنقدر خوشمزه است که نمی توان به کسی گفت یک کم از آن بخور چون وقتی خورد دیگر نمی شود جلویش را گرفت. بنابراین برای مقابله با جذابیت خطرناک آن باید فکر دیگری کرد. این روش شاید هوشمندانه تر و کاربردی باشد. اگر نمی توانید از چنین دسری دل بکنید کالری آن را تخمین بزنید و قبل از خوردن آن به همان نسبت غذاهای دیگر را حذف کنید. مثلا غذاهای اشتهاآور نخورید، یا غذای اصلی را کمتر بخورید یا اینکه به جای شربت یا نوشابه با غذا آب بخورید. در واقع اگر یک دسر اینقدر خوشمزه است پس می ارزد که بخاطر خوردنش کالری دریافتی را کاهش دهید تا با خوردن آن مقداری کالری کلی که دریافت کرده اید به حد مورد نظر رسیده باشد.

 

 

● در روز ۸ لیوان بزرگ آب بنوشید

▪ چرا فایده ندارد: چون شما هر ۲۰ دقیقه یک بار باید به دستشویی بروید و این کار واقعا می تواند کار و زندگی شما را مختل کند!

▪ توصیه کاربردی: می خواهید باور کنید یا نه اما مسئله اصلا ربطی به خوردن ۸ یا ۷ لیوان آب در روز ندارد. هیچ کس شکی ندارد که ما باید آب کافی به بدن برسانیم. آب جدا از اینکه سه چهارم وزن بدن را تشکیل می دهد و در سلامت عمومی بدن نقش انکار ناپذیری برعهده دارد، مهم ترین عامل برای سلامت و عملکرد صحیح کلیه ها ست. اما خوردن آب کافی به این معنی نیست که ما دائم در حال آب خوردن باشیم. از سوی دیگر در مورد این هشت لیوان چند سؤال مهم پیش می آید. نخست اینکه حجم این لیوان ها قرار است چقدر باشد؟ سایز لیوان من با شما متفاوت است، سایز لیوان یکبار مصرف با لیوان های رستوران ها متفاوت است. از کجا بدانیم ۸ لیوان را درست خورده ایم یا نه. دوم اینکه هیچ کس نمی تواند یک ترازو دستش بگیرد و هر چقدر آب می خورد را وزن کند تا ببیند درست آب خورده یا نه. سوم اینکه تکلیف چای، یا آب میوه یا مایعات دیگری که در طول روز مصرف می شوند چه می شود؟ پس راه حل چیست؟

▪ توصیه کاربردی: بهترین راه برای اینکه بدانیم مقدار آب کافی به بدن رسیده یا خیر توجه به رنگ و حجم ادرار است. بهترین حالت این است که رنگ ادرار زرد روشن یا نزدیک به رنگ آب بوده و حجم آن نیز زیاد باشد. اگر ادرار غلیظ، زرد پررنگ و کم حجم بود بدانید که آب بدن کافی نیست و باید آب بخورید. یادتان باشد بدن از انواع غذاها آب مورد نیاز خود را دریافت می کند. سوپ یا آش یا سایر غذاهای پرآب، شیر و دوغ، انواع میوه های پرآب، چای کم رنگ، انواع آبمیوه های طبیعی و ماءالشعیر منابع مناسبی برای تامین آب مور نیاز بدن هستند اما به هرحال بهترین نوشیدنی همان آب سالم آشامیدنی است.

 

 

● آبمیوه نخورید چون بمب شکر است!

▪ چرا فایده ندارد: آبمیوه ستون و ماده اصلی در صبحانه و تهیه اسموتی است.

▪ توصیه کاربردی: بین یک آبمیوه صد در صد خالص و یک بطری پر از آب و شکر که یک نصفه پرتقال داخل آن چلانده شده باشد تفاوت وجود دارد، بله، آبمیوه مقدار زیادی مواد شیرین دارد اما فراموش نکنید که یک لیوان آب میوه صد در صد خالص حاوی حجم بسیار بالایی از ویتامین و آنتی اکسیدان است که باعث می شود حجم شکر آن کاملا قابل اغماض باشد. در واقع این ساده ترین راه برای خوردن یک سوپر غذا است! شما با نوشیدن یک لیوان بزرگ آب میوه ۱۰۰ درصد خالص هیچ قانونی را در زمینه رژیم و تغذیه سالم نقض نخواهید کرد. در واقع نوشیدن یک یا ۲ لیوان آب میوه خالص در روز نه تنها مضر نیست بلکه می تواند عاملی جهت تقویت بدن و سلامت شما باشد. بهترین شکل تهیه آبمیوه هم این است که خودتان میوه تازه را خریداری و در منزل آبگیری کنید. خیلی به مغازه های عرضه کننده آب میوه اطمینان نکنید.

آب جدا از اینکه سه چهارم وزن بدن را تشکیل می دهد و در سلامت عمومی بدن نقش انکار ناپذیری برعهده دارد، مهم ترین عامل برای سلامت و عملکرد صحیح کلیه هاست

 

 

● برای این که وزن تان بالا نرود از ساعت ۷ شب به بعد چیزی نخورید!

▪ چرا فایده ندارد: بعد از یک روز کاری خسته کننده در اداره و احتمالا ورزش در باشگاه یا شما باید ساعت ۹:۳۰ شب شام بخورید یا از گرسنگی تلف شوید!

▪ توصیه کاربردی: نخوردن شام بدرد کسانی می خورد که قبل از غروب به خانه آمده اند، غذای سبکی خورده اند و حالا جلوی تلویزیون لم داده و دارند سریال پلیسی تماشا می کنند نه برای شما که تازه ساعت ۹ یا ۱۰ شب خسته و کوفته و البته گرسنه به خانه برگشته اید. برای شما خوردن شام کاری لذت بخش و حتی لازم است. در واقع کالری است؛ مهم نیست که چه زمانی وارد بدن بشود. هر وقت که باشد کار خود را انجام می دهد. با این حال برای شام بهتر است یک غذای سبک انتخاب کنید. سینه پخته مرغ، بروکلی بخارپز و کمی برنج می تواند انتخاب مناسبی باشد. درست است که شب خوردن کار اشتباهی نیست اما یادتان باشد که اگر شب زیاد غذا بخورید، معده که سنگین شده باید مثل دستگاه مخلوط کن سیمان کار کند تا غذا هضم شود!

 

 

● نان جو باعث لاغری می شود

▪ چرا فایده ندارد: چون نان جو خوب نه تنها باعث لاغری نمی شود بلکه چاق هم می کند. علت لاغری بخاطر نان جو چیز دیگری است.

▪ توصیه کاربردی: کالری گندم، جو و برنج تقریبا شبیه هم است. اما در بین مردم این حرف پیچیده که نان جو باعث لاغری می شود. اما اگر کالری جو با برنج و گندم برابر است چطور باعث لاغری می شود؟ جواب ساده است. بسیاری از نان های جو تولیدی آنقدر بد مزه هستند و کیفیت بدی دارند که فرد چندان رغبتی به خوردن شان ندارد. یعنی کمی که نان جو را می خورد دلش را می زند! در نتیجه باقی اش را معمولا کنار می گذارد. در نتیجه از خوردن نان جو لاغر نمی شود بلکه از نخوردنش لاغر می شود.

 

 

● هر چقدر از غذا را نخواستید نخورید

▪ چرا فایده ندارد: خیلی وقت ها شما فکر می کنید پول این غذا را داده اید و باید همه اش را بخورید. تازه گاهی باید سراغ غذای مانده بچه ها هم بروید!

▪ توصیه کاربردی: به جای اینکه خودتان را با این فرض عذاب بدهید که هر چقدر ماند را با خود می برم از همان ابتدا کمتر غذا سفارش بدهید. اگر می دانید مقدار غذا زیاد است و می ماند و به خصوص اگر اخلاق تان این است که دوست ندارید چیزی ته سفره بماند یا دوست ندارید جلوی همه در رستوران غذا را داخل ظرف بریزید و متهم به خساست شوید بهتر است از ابتدا به اندازه اشتهای خود سفارش بدهید. یک راه مهم اینکه از سفارش پیش غذاهای پرکالری و اغلب مضر مثل سیب زمینی سرخ شده یا ژامبون و چیپس و پنیر پرهیز کنید و به جای آنها سالاد سفارش دهید. اگر هم واقعا می خواهید باقی غذا را ببرید ولی می ترسید اصطلاحا چشم تان گرسنه باشد و کماکان به خوردن ادامه دهید بد نیست بین هر لقمه غذا چنگال را زمین بگذارید و دوباره بردارید. بدین ترتیب زمان غذاخوردن افزایش می یابد. در این صورت پیام سیری که ارسال آن از معده به مغز و ارسال پیام نخوردن از سوی مغز ۲۰ دقیقه ای زمان می برد به جریان افتاده و شما دیگر اشتهایی به خوردن نخواهید داشت.

   
   
 
 
 
      سیب سبز
باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
 
 
      مجله اینترنتی برترین ها ( www.bartarinha.ir )
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:5
سلامت و بهداشت جامعه
ناگفته های گوشت قربانی  
 
  نگاهی طبی به ذبح دام  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
ناگفته های گوشت قربانی  
 
 
 
 
     
 
   
 

میان ادیان ویژگی های مشترکی را می توان جست وجو کرد که یکی از این ویژگی ها قربانی کردن است. قربانی کردن، در جامعه متمدن امروزی نیز جایگاه خاصی دارد، زیرا نفس قربانی کردن به درگاه خداوند، دلیل بر توبه، اعتراف، تقدیس، کفاره و شکر است...

در این میان قربانی کردن در دین مبین اسلام از جایگاه ویژه و بالایی برخوردار است تا جایی که یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان به نام عید قربان خوانده می شود. گرچه این سنت از دیرباز در ایران وجود داشته و در قوانین موجود در جمهوری اسلامی ایران توجه خاصی به آن شده است (تبصره ۲ بند ۲ ماده ۱۸ آیین نامه اجرایی سازمان دامپزشکی کشور و قانون مجازات اسلامی) ولی متاسفانه نحوه اجرای آن درحال حاضر با خطرهایی همراه است که به آن می پردازیم.

تهیه دام از مراکز غیرمجاز و مراکزی که تولید و پرورش دام تحت نظارت سازمان دامپزشکی نباشد و می تواند باعث انتقال عوامل بیماری زا به محیط های شهری و خانه های خریداران باشد. علاوه بر این برخی دام ها به دلیل شرایط بد نگهداری، تغذیه و حمل ونقل در زمان عرضه جزو دام هایی تلقی می شوند که قابلیت عرضه به عنوان یک دام سالم را به صورت موقت دارا نیستند و لاشه هایشان علاوه بر کیفیت پایین می توانند زمینه مناسبی برای انتقال بیماری و فساد در اثر آلودگی های ثانویه باشند. بسیاری از این موارد که می توانند سبب تحمیل ضرر اقتصادی و بهداشتی به خریداران و حتی جامعه شوند در معاینات قبل از کشتار دام و هنگام خرید توسط دکتر دامپزشک قابل تشخیص هستند.

همچنین دام هایی که در اثر تغذیه ناصحیح دچار لاغری مفرط شده اند، دام هایی که هنگام حمل ونقل استراحت ۲۴ ساعت قبل از کشتار نداشته اند، دام های دارای تب بالا و دام هایی که با پرخوری کاذب توسط فروشندگان عرضه می شوند و دام مسن برای کشتار مناسب نیستند. به عنوان نمونه دام هایی که استراحت ۲۴ ساعت قبل از کشتار به آنها داده نشده است گرچه در ظاهر سالم به نظر می رسند ولی در صورت کشتار، فرآیند جمود نعشی یا به اصطلاح عمومی ترد شدن و رسیدن گوشت به طور ناقص انجام می شود و ضمن پایین بودن کیفیت گوشت، لاشه این دام ها آمادگی بیشتری برای فساد دارد. گوشت این دام ها مدت ماندگاری کمتری دارد و در صورت فریز شدن و در برگشت از انجماد تراوش های زیادی خواهد داشت. در حالی که اگر به این دام ها استراحت قبل از کشتار داده شود آمادگی لازم برای کشتار را پیدا می کنند.

این موضوع برای دام های تب دار نیز صادق است. این دام ها در صورت کشتار، لاشه غیرطبیعی و مرطوب خواهند داشت و در برخی موارد در صورتی که با بیماری دیگری داشته باشند، می تواند به حذف تمام لاشه منجر شود. این دام ها نیز در صورت درمان و پایین آمدن تب و دمای بدن استعداد کشتار و مصرف لاشه را پیدا خواهند کرد.

اگر دام به برخی بیماری ها مبتلا باشد، اصولا اجازه کشتار ندارد و دقت نکردن به این موضوع و عدم معاینه دام قبل از کشتار توسط دامپزشک و سبب آلودگی شدید محیط و به خطرافتادن بهداشت فرد، جامعه و استفاده کنندگان از گوشت آلوده می شود. بیماری شاربن بیماری هایی است که در صورت ابتلای دام به آن باید از چرخه کشتار و مصرف کاملا خارج و تحت ضوابط خاصی به صورت کاملا بهداشتی معدوم شود. در صورت عدم دقت و کشتار دام آلوده به بیماری شاربن، باید خط چرخه کشتار در کشتارگاه های صنعتی تعطیل، وسایل و خط کشتار کاملا ضدعفونی، لباس های عوامل اجرایی سوزانده و لاشه های مجاور لاشه دام مبتلا به شاربن از چرخه مصرف خارج شوند. در صورت ابتلای دام ها به بیماری هایی مانند کزاز، هاری و شاربن اجازه کشتار صادر نمی شود. این دام ها باید با رعایت اقدامات احتیاطی قبل از کشتار به صورت بهداشتی معدوم شوند. پرواضح است که در معاینات قبل از کشتار دامپزشکان این بیماری ها را شناسایی می کنند و دام های بیمار از چرخه مصرف خارج می شوند.

 

 

● خطرهای انتقال بیماری از دام به انسان

برخی از بیماری ها می توانند در صورت تماس با دام به انسان سرایت کنند. بیماری های پوستی مانند بیماری های قارچی و جرب از این دسته بیماری ها هستند که می توانند از طریق پوشش خارجی دام و تماس مستقیم به انسان منتقل و بسته به نوع عامل بیماری زا سبب بروز کچلی و ضایعات پوستی مشابه شوند. بیماری های خطرناکی مانند شاربن نیز می توانند از طریق ترشحات مخاط های دام ها به انسان منتقل شوند و سبب بروز بیماری شوند. انتقال این دام ها از مراکز غیرمجاز به منازل یا محل ذبح دام در هرنقطه دیگر علاوه بر احتمال انتقال بیماری به فرد می تواند سبب انتقال عامل بیماری از یک منطقه به منطقه دیگر شده و سبب بروز بیماری در افراد جدید شود. انتقال بیماری به یک منطقه دیگر یا درگیری افراد به عامل بیماری می تواند هزینه های سنگین درمان و تبعات ناشی از آن را به افراد و جامعه تحمیل می کند. خسارات وارده به افراد صرفا اقتصادی نیست بلکه تبعات روانی، اضطراب و نگرانی در اثر درمان های طولانی مدت و دوری از اجتماع هزینه هایی است که به هیچ عنوان نمی توان با نگاه اقتصادی آن را ارزیابی کرد.

 

 

● خطرهای کشتار دام

تقریبا معادل ۳۱ درصد وزن یک دام پس از کشتار، جزو ضایعاتی است که در چرخه مصرف انسانی قرار نمی گیرد. ضایعاتی مانند خون، برخی اجزای درونی دام مانند اندام تناسلی و محتویات شکمبه که در صورت دفع نامناسب و غیربهداشتی می توانند علاوه بر از بین بردن زیبایی شهر با فساد و ایجاد بوی تعفن و ایجاد زمینه تکثیر حشرات و حیوانات موذی، عامل بیماری زا را به محیط اطراف منتقل کنند. به طور متوسط محتویات شکمبه هر دام کشتاری معادل ۵ تا ۷ کیلوگرم است که پس از هر کشتار غیرمجاز به صورت غیربهداشتی به محیط اطراف تحمیل می شود. محتویات شکمبه پس از کشتار دام و قطع چرخه حیات دام می توانند چرخه بیماری زایی خود را آغاز می کنند و در واقع در ردیف زباله های آلوده تلقی می شوند که می توانند سلامت مردم و محیط را با خطر مواجه کنند. ضایعات دیگر دام مانند خون نیز می توانند سبب گسترش عامل بیماری و آلوده کردن محیط و منابع آب زیرزمینی شوند یا با بازگشت به چرخه مصرف برخی اجزای غیرخوراکی مانند اندام تناسلی دام سبب بروز بیماری هایی نهفته در افراد می شود.

 

 

● خطرهای توزیع و مصرف گوشت دام قربانی غیربهداشتی

عدم رعایت نکات ایمنی و بهداشتی در این بخش علاوه بر ایجاد خطرهای فردی، محیطی و اجتماعی می تواند موجب کاهش کیفیت گوشت شود. آلودگی گوشت در دو شکل آلودگی اولیه و ثانویه ایجاد می شود. در آلودگی اولیه، گوشت از آغاز به میکروارگانیسم یا ماده خاصی مانند باسیلوس آنتراسیس در گوشت گوسفند مبتلا به سیاه زخم آلوده است. اما عامل آلودگی ثانویه، می تواند در یکی از مراحل کشتار، کندن پوست، تخلیه شکم، شست وشوی اولیه، حمل و نقل و بسته بندی اتفاق بیفتد. بیشترین موارد آلودگی گوشت خصوصا در ذبح دام به طریق غیربهداشتی مربوط به آلودگی های ثانویه است.

برای اهدای گوشت سالم قربانی باید دقت و نظارت بهداشتی کافی از مرحله تهیه دام تا پایان کار (توزیع و مصرف) مدنظر قرار گیرد. ایجاد فضای مناسب توسط شهرداری تهران و نظارت بهداشتی بر مراحل تهیه دام تا کشتار آن با همکاری اداره کل دامپزشکی استان تهران از اقدامات موثری است که در چند سال گذشته در تهران صورت می گیرد. در این مراکز دامپزشکان دام را از جهات گوناگون مانند وضعیت ظاهری و کیفیت، بیماری های پوستی، لنگش، لاغری های مرضی، معاینات کامل چشم و دهان و بینی، غددلنفاوی و دمای بدن موردمعاینه قرار داده و در صورت تایید سلامت اولیه، اجازه فروش و کشتار دام را صادر می کنند. در غیر این صورت دام های غیرقابل فروش به قرنطینه هدایت می شوند.

همچنین دامپزشکان داخل قربانگاه و محل ذبح با نظارت کامل بر فرآیند ذبح و رعایت مسایل بهداشتی، خونگیری کامل و مناسب دام، پوست کنی، تخلیه امعا و احشا به شکل بهداشتی، بازرسی کلی لاشه از نظر تغییرات ظاهری گوشت و وجود ضایعات مرضی همچون کیستی، انگلی و دیگر ضایعات احتمالی، قضاوت مناسبی را در مورد مصرف یا عدم مصرف لاشه خواهند کرد و در صورت نیاز به ضبط، موارد مرضی یا لاشه و احشای خوراکی غیرقابل مصرف به تشخیص دامپزشک ضبط شده و از چرخه مصرف خارج می شود تا در انتها گوشت با تضمین بهداشت و سلامت در اختیار مصرف کننده قرار گیرد.

اما این پایان راه نیست و در این مرحله نیز امکان آلودگی گوشت وجود دارد. آلودگی در این مرحله عمدتا از طریق وسایل حمل گوشت مانند ماشین، ظروف تهیه شده برای حمل و بسته بندی گوشت، دست افراد هنگام خرد کردن یا جابه جایی گوشت، وسایل خردکردن گوشت مانند تخته گوشت و چاقو و حتی پلاستیک برای قرار دادن گوشت منتقل می شود. آلودگی های ثانویه علاوه بر کاهش کیفیت می توانند زمینه ساز فساد گوشت و ایجاد مسمومیت ها شوند. رعایت نکات بهداشتی سبب می شود که علاوه بر تضمین سلامت، گوشت قربانی دارای کیفیت بالاتری باشد.

   
   
 
 
 
      دکترحسین جعفری
دامپزشک و معاون بهداشتی سازمان میوه و تره بار
 
 
      روزنامه سلامت ( www.salamat.ir )
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:4
تغذیه و تناسب اندام
پاکسازی بدن ،روشی اعجاب آور در کاهش وزن  
 
  در این روش گفته می شود به جای محاسبۀ کالری هر غذایی که می خورید و به جای کم خوردن بهتر است هر چقدر که می خواهید بخورید ولی به شرطی که آنچه که می خورید غذایی سالم باشد،اما...  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
پاکسازی بدن ،روشی اعجاب آور در کاهش وزن  
 
 
 
 
     
 
   
 

در این روش گفته می شود به جای محاسبۀ کالری هر غذایی که می خورید و به جای کم خوردن بهتر است هر چقدر که می خواهید بخورید ولی به شرطی که آنچه که می خورید غذایی سالم باشد،اما...

 

 

ایدۀ پاکسازی بدن به عنوان روشی برای کاهش وزن هنوز هم در بعضی مجامع مورد بحث و اختلاف نظر است. این روش با کم خوردن و بیشتر ورزش کردن برای کاهش وزن مخالف است. در این روش گفته می شود به جای محاسبۀ کالری هر غذایی که می خورید و به جای کم خوردن بهتر است هر چقدر که می خواهید بخورید ولی به شرطی که آنچه که می خورید غذایی سالم باشد تا بدن خود را از انواع سموم ( نگهدارنده های غذایی، MSG ، رنگها و طعم دهنده های مصنوعی، و شیرینی های مصنوعی و ساختگی) پاک کنید و از کاهش سرعت سوخت و ساز بدن جلوگیری کنید.

 

 

● گام اول

شیرۀ کنگر فرنگی وحشی به عنوان مادۀ غذایی که قابلیت فراوانی در درمان بیماری های کبدی و صفراوی دارد شناخته شده است. سموم مختلف باعث افزایش چربی بدن می شوند. وقتی بدن ما قادر به سوزاندن این چربی اضافه نیست، آن سموم را به صورت بافت چربی در بدن ذخیره می کند. بدن ما این سموم را در کبد نگه می دارد. بدن این چربی را منتشر نمی کند مگر آنکه کبد پاکسازی شود. با پاکسازی کامل کبد، شخص می تواند این سموم را در بدن خود منتشر کند و به این ترتیب بافت چربی درهم می شکند و درنتیجه کاهش وزن حاصل می شود.

 

 

● گام دوم

زنجبیل یکی از پاک کننده های بسیار مفید و موثری است که در جنوب شرقی آسیا رشد و پرورش می یابد. زنجبیل هضم غذا را تسهیل می کند و گاز و نفخ معده را از بین می برد. این مادۀ خوراکی کلیه ها را پاکسازی می کند. کلیه های ما مواد زائد بدن را دفع می کنند، مایعات بدن را موازنه می کنند و باعث تنظیم میزان الکترولیتها در بدن می شوند. وقتی کلیه ها بیش از ظرفیت خود پر می شوند، موجب بروز علائمی چون حبس سدیم در بدن و تجمع چربی در ماهیچه ها (کاهش سوختن چربی در ماهیچه ها) می شود. بسیاری از خانمها مایل به حفظ آب اضافی بدن خود هستند. اگر آنها مطمئن باشند که کلیه هایشان به خوبی کار می کند و میزان جذب نمک توسط کلیه ها کنترل شده است، آنگاه کمتر آب را در بدن نگه می دارند.

 

 

● گام سوم

قرص نعناع از فشرده کردن جوهر نعناع خشک درست شده است. جوهر نعناع روند فعالیت مادۀ هضم کنندۀ غذا را تشدید و تقویت می کند. هر قدر هضم غذا بهتر انجام شود، قابلیت بدن در افزایش سرعت سوخت و ساز بالاتر خواهد رفت.

 

 

● گام چهارم

استویا یک شیرین کنندۀ طبیعی بدون کالری است که سالهاست در شمال آمریکا مورد استفاده قرار می گیرد. این مادۀ خوراکی از کبد محافظت کرده و روده را پاکسازی می کند. بدن شما به این ماده مثل شیرین کننده های مصنوعی واکنش نشان نمی دهد چون استویا یک مادۀ ترکیبی است.

 

 

● گام پنجم

لیمو چربی های بدن را آب می کند. برای پاکسازی بهتر است لیمو را با پودر فلفل قرمز استفاده کنید. این دو ماده در ترکیب با هم عمل متابولیزم در بدن را راحت تر می کنند و ترکیب فلفل قرمز با آب لیمو به عنوان یک عامل پاکسازی عمل می کند. این مایع ترکیبی موکوس هایی که در روده تشکیل شده اند را حل می کنند و روده ای را که با موکوس سنگین و تنبل شده است را فعال می سازند.

 

 

● گام ششم

فیبر سرعت جذب قند توسط جریان خون را کاهش می دهد. مطالعات انجام شده در این زمینه نشان می دهند که رژیم های غذایی مملو از کربوهیدرات ها و سایر قندها، سرعت سوخت و ساز بدن را کم می کنند. فیبر حرکات روده را تنظیم می کند. منابع غنی از فیبر حلال عبارتند از: برنج قهوه ای، گندم سبوس دار و ذرت بوداده. فیبر حل شدنی میزان کلسترول خون را کاهش می دهد و اسیدهای چرب را کم می کنند. بهترین منابع فیبر غیر حلال عبارتند از : دانه های سبز، پوست میوه ها، دانه ها و خشکبار. فیبر غیر حلال ، PH دستگاه گوارش را تنظیم می کند؛ و این یکی از عوامل مهم و موثر در کاهش وزن و دستیابی به سلامتی کلی بدن است.

 

 

● گام هفتم

آب، سیستم متابولیزم بدن را راه اندازی می کند! آب به همۀ سیستم های بدن کمک می کند که سموم نهفته در چربی ها را از بین ببرند. زمانی که شما آب کافی نمی نوشید، بدنتان آب را در بافت های چربی ذخیره کرده و باعث اضافه وزن می شوند. مطالعات انجام شده نشان می دهند که نوشیدن آب سرد بیشتر بر کاهش وزن تاثیر می گذارد.به این ترتیب که آب سرد برای پایین آوردن دمای بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد و این جذب انرژی از بدن سوخت و ساز را در بدن بیشتر می کند.

 

 

● گام هشتم

مسلۀ کاهش وزن نباید به صورت یک مسئلۀ پر رمز و رازی که شما را به وحشت می اندازد مطرح باشد. کافی است چند گام از آنچه که تا اینجا گفته شده را به رژیم غذایی خود اضافه کنید و از نتایج شگفت انگیز آن بهره ببرید. کاهش وزن را به عنوان یک سفر به خوبی ها و تناسب اندام بدانید. این روش های پاکسازی سرنوشت شما را یکی از آرامش بخش ترین ها و کامل ترین ها خواهد کرد.

 

 

● نکات و هشدارها

▪ طبق مطالعات پزشکی انجام شده، شیرۀ کنگر فرنگی وحشی کمی اثرات جانبی دارد. گاه به گاه افرادی که این ماده را استفاده می کنند از اسهال، دل درد و پرگاز شدن معده شکایت می کنند.

▪ همچنین شیرۀ کنگر فرنگی وحشی می تواند حساسیت زا نیز باشد. حساسیت ناشی از مصرف این ماده در افرادی که به گیاهان هم خانوادۀ کنگر فرنگی ( مثل گیاهان: ابروسیا، گل داوودی،گل همیشه بهار و گل آفتاب گردان) حساسیت دارند، شایع تر است.

▪ توضیحات اضافه تری را که ضروری می دانید و ورزشهایی که انجام می دهید را حتما" به کسی که برنامۀ رژیم غذایی شما را تنظیم می کند، بگویید و او را در جریان تمام جزییات اقدامات خود برای حفظ سلامتی اتان قرار دهید. به این ترتیب برنامه ای مناسب و اطمینان بخش دریافت خواهید کرد.

▪ جوهر نعناع خشک را هرگز به تنهایی و به صورت خالص مصرف نکنید و حتما" از قرص های نعناع که به صورت ترکیبی است، استفاده کنید. ( حتی یک قاشق غذاخوری جوهر نعناع خشک خالص به شدت مهلک و خطرناک است).

▪ اگر به بیماری فتق مبتلا هستید از مصرف جوهر نعناع خودداری کنید. عوارض ناشی از مصرف این ماده در این افراد بسیار شدید است.

▪ روغن جوهر نعناع را به سینه یا منفذ بینی کودکان زیر ۵ سال نزدیک نکنید چون ممکن است حالت خفگی در آنها بوجود آورد.

▪ اگر سنگ صفرا دارید از مصرف جوهر نعناع خودداری کنید.

▪ اگر حامله هستید، به میزان زیاد از روغن جوهر نعناع استفاده نکنید. چون خاصیت شل کنندگی طبیعی این ماده می تواند رحم شما را شل کند.

   
   
 
 
      پورتال سیمرغ ( www.seemorgh.com )
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:3
سلامت و بهداشت جامعه
چقـدر بـا شیـریـن کننـده ها آشنـایـی داریـد؟  
 
  «گالاکتوز»، «ساخارین»، «گلوکوز» و «دکستروز»؛ آیا می دانید کدام یک از این قندها، قند طبیعی نیستند؟  
 
     
 
 
 
 
   
 
 
چقـدر بـا شیـریـن کننـده ها آشنـایـی داریـد؟  
 
 
 
 
     
 
   
 

«گالاکتوز»، «ساخارین»، «گلوکوز» و «دکستروز»؛ آیا می دانید کدام یک از این قندها، قند طبیعی نیستند؟ درست حدس زدید؛ ساخارین! نوعی قند مصنوعی است که برخی تولیدکنندگان محصولات غذایی برای شیرین کردن و طعم دادن به محصولاتشان از آن استفاده و ادعا می کنند کالای آنها در مقایسه با کالاهای دیگر قند کمتر و سالم تری دارد...

بد نیست بدانید که این ادعا درست است چون ساخارین در مقایسه با قندهای طبیعی، کالری ندارد و باعث بالا رفتن قندخون نمی شود. پاسخ دادن به پرسش های این آزمون، اطلاعات بیشتری در مورد قند و سایر شیرین کننده ها به شما بدهد.

 

 

● پـرسـش هـا

۱) کدام یک از این قندها، قند مصنوعی نیست؟

الف. ساکرالوز ب. نیوترالوز ج. نئوتیم

۲) یک گرم شکری که روی بسته بندی موادغذایی درج شده، معادل چند قاشق است؟

الف. یک چهارم قاشق چای خوری

ب. یک دوم قاشق چای خوری ج. یک سوم قاشق چای خوری

۳) چه نوع شیرین کننده ای در طول فرآیند تولید به خوراکی ها و آشامیدنی ها افزوده می شود؟

الف. شکر قهوه ای ب. عسل ج. ملاس د. تمام موارد

۴) بزرگ ترین منبع دریافت قند در رژیم روزانه شما چیست؟

الف. نان و غلات ب. نوشیدنی های شیرین

ج. خوراکی های حاضری فریزشده د. کیک و شیرینی

۵) ذائقه تمام افراد از همان دوران کودکی به سمت خوراکی های شیرین، کشش دارد.

الف. درست ب. غلط

۶) بدن ما کربوهیدرات موردنیاز خود را از طریق مواد قندی، چربی ها و فیبرها دریافت می کند.

الف. درست ب. غلط

۷) نام علمی قندهای طبیعی ای که مصرف می کنیم و روی برچسب برخی از خوراکی ها نوشته شده است، چیست؟

الف. گلوکوز ب. فروکتوز ج. ساکاروز د. ساکرالوز

۸) قند مصنوعی «ساخارین»، ۳۰۰ تا ۵۰۰ برابر بیشتر از قند طبیعی «ساکاروز» شیرینی دارد.

الف. درست ب. غلط

۹) شکر سفید از چه چیزی تشکیل می شود؟

الف. چغندر قند و نیشکر ب. نیشکر و ملاس

ج. ملاس و عسل

 

 

● پـاسـخ هــا

۱) نیوترالوز: براساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا، عرضه شیرین کننده هایی که در آنها از ۴ قند مصنوعی آسپارتیم، ساکرالوز، ساخارین و نئوتیم استفاده شده باشد، در فروشگاه های مواد غذایی، مجاز است.

۲) یک چهارم قاشق چای خوری: هر گرم شکر، تقریبا برابر با یک چهارم قاشق چای خوری شکر است. هر یک قاشق چای خوری شکر هم برابر با ۴ گرم شکر است. هر یک وعده نوشیدنی یا خوراکی شیرین، ۱۶ گرم یعنی ۴ قاشق چای خوری، شکر دارد بنابراین بهتر است با یک برنامه ریزی درست و توجه به مقدار شکری که روی برچسب کالاها نوشته شده است، سلامت خودتان را با خوردن بیش از حد خوراکی های شیرین به خطر نیندازید.

۳) تمام موارد: افزودنی هایی مانند شکر سفید یا قهوه ای، عسل و ملاس که برای شیرین شدن خوراکی ها به آنها افزوده می شوند، جز بالا بردن کالری، هیچ فایده ای دیگری ندارند. انجمن قلب آمریکا اعلام کرده است مصرف خوراکی هایی که شیرین کننده ها هم جزو مواد تشکیل دهنده شان است، روزانه ۱۰۰ کالری بیشتر وارد بدن خانم ها و ۱۵۰ کالری بیشتر هم وارد بدن آقایان می کند که این موضوع می تواند به مرور زمان باعث اضافه وزن آنها و ابتلا به بیماری های قلبی شود.

۴) نوشیدنی های شیرین: نوشیدنی های شیرین مانند انواع آب میوه ها، نوشابه های گازدار و شیرهای طعم دار، از مهم ترین و بزرگ ترین منابع دریافت قند هستند. بنابراین سعی کنید با مصرف آب، شیر ساده و دوغ کم نمک به جای انواع نوشیدنی های شیرین، میزان قند و کالری دریافتی تان را در طول روز کاهش دهید.

۵) درست: همه ما از بدو تولد علاقه زیادی به شیرینی داریم و به خوردن خوراکی های شیرین علاقه زیادی نشان می دهیم. کنترل این ذائقه در درجه اول به عهده والدین و بعدها هم به عهده خود افراد است. بهتر است والدین طعم شیرین را هر چه دیرتر به فرزندان خود بچشانند و بزرگ ترها هم تا جایی که می توانند، قندهای طبیعی مانند توت، خرما و کشمش را جایگزین قند و شکر کنند.

۶) غلط: کربوهیدرات ها شامل مواد قندی، نشاسته ای و فیبرها می شوند و ربطی به چربی ها ندارند. مواد نشاسته ای و قندی می توانند سوخت مغز (گلوکوز)، اعصاب مرکزی و گلبول های قرمز خون را تامین کنند، به همین دلیل به همه افراد توصیه می شود تا حد امکان از قندهای طبیعی به جای قندهای مصنوعی استفاده کنند تا گلوکوز خونشان به اندازه کافی تامین شود.

۷) ساکاروز: قند طبیعی یا همان ساکاروز، نوعی کربوهیدرات است که با مصرف انواع میوه ها و سبزی ها به بدنمان می رسد. این نوع قند در نیشکر و چغندر قند هم وجود دارد.

۸) درست: هرچند شیرین کننده مصنوعی «ساخارین»، کالری و قند ندارد، اما شیرینی آن ۳۰۰ تا ۵۰۰ برابر بیشتر از قندهای طبیعی است و اگر ذائقه شما به خوردن آن عادت کند، دیگر خوراکی های شیرین معمولی هم برایتان بی مزه می شوند. پس بهتر است که خودتان را به مصرف این قند مصنوعی عادت ندهید.

۹) چغندرقند و نیشکر: انواع نان ها، غلات، ماست ها، گوشت های فرآوری شده، سوپ های حاضری و چاشنی های موجود در فروشگاه های موادغذایی، با شکر سفید، شکر قهوه ای، ملاس، عسل یا شهد ذرت شیرین می شوند. بد نیست بدانید که شکر سفید هم از چغندر قند یا نیشکر که حاوی ساکاروز هستند، به دست می آید.

   
   
 
 
 
      منبع: WebMD  
 
      روزنامه سلامت ( www.salamat.ir )
چهارشنبه 13/2/1391 - 8:1
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته