• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1081
تعداد نظرات : 126
زمان آخرین مطلب : 3943روز قبل
اخبار

 

مردی كه برای سرقت قدیمی ترین نسخه نمایش‌نامه‌های شكسپیر محكوم به هشت سال حبس شده بود، ‌در زندان درگذشت.

به گزارش ایبنا به نقل از آسوشتیدپرس، «ریموند اسكات» 55 ساله که از آگوست 2010 به تحمل 8 سال زندان محکوم شده بود، برای سرقت کتابی از نمایشنامه های شکسپیر از دانشگاه دورهام که 10 سال پیش اتفاق افتاده بود، در زندان به سر می برد.

سخنگوی زندان با اعلام این که جسد اسكات صبح چهارشنبه در سلولش پیدا شد، مرگ او را اعلام کرد.

اسکات که سیگارهای برگ کوبایی مصرف می كرد ادعا داشت یک اتومبیل فراری زرد دارد، در جریان محاکمه اش به سوژه ای جنجالی برای مطبوعات بدل شده بود. او ادعا می کرد یک تاجر بین المللی است، اما بعدها روشن شد در طول زندگی اش هرگز کاری نداشته و بیش از 90 هزار پوند بدهی اعتباری داشته است.

اسكات مدعی بود این کتاب را در کوبا خریداری کرده است و فروشنده این اثر آن را در سال 1998 از كتابخانه به سرقت برده است. اسكات در حالی دستگیر شد که قصد داشت این کتاب را به قیمت 5/1 میلیون پوند به كتابخانه آثار شكسپیر در واشنگتن بفروشد.

او سعی كرده بود با ضربه زدن و خراب كردن شكل ظاهری كتاب القا كند كه این نسخه همان نسخه به سرقت رفته از دانشگاه دورهام نیست. اما كارمندان كتابخانه «فولگر شكسپیر» كتاب را شناسایی كردند و به اف. بی. ای، سفارت و پلیس انگلستان اطلاع دادند.

كتاب «دفتر اول» شكسپیر كه قدمتی387 ساله دارد مجموعه ای از 36 نمایشنامه شكسپیر است كه همراه مجموعه‌ای از كتاب‌های قدیمی و دست نوشته های قرن هفتم در سال 1988 از دانشگاه دورهام به سرقت رفت. متخصصان این كتاب را از مهم‌ترین كتاب‌های چاپی به زبان انگلیسی می دانند. ارزش این كتاب معادل 3 میلیون لیره برآورد شده است

جمعه 26/12/1390 - 12:8
کامپیوتر و اینترنت

با استفاده از نرم افزار Product Key Explorer می توانید کلید های فعال سازی بیش از ۳۰۰۰ نرم افزار را از روی سیستم خود یا از روی کامپیوترهای شبکه ، به سرعت پیدا کنید.

این نرم افزار می تواند به سرعت کلید نرم افزارهای مختلف مانند Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Microsoft Office, Adobe Photoshop, Adobe CS5, CS4, CS3, SQL Server ، انواع بازی های شرکت Electronic Arts و بیش از ۳۰۰۰ نرم افزار دیگر را از روی سیستم شما بازیابی کرده و نمایش دهد. برای نصب اولیه یا نصب دوباره ویندوز یا مجموعه Office یا دیگر محصولات تجاری ، شما باید به شماره سریال آنها که معمولا روی سی دی اصلی نرم افزارها نوشته شده است دسترسی داشته باشید. Product Key Explorer این شماره سریال ها را از روی کامپیوترهای شبکه دریافت می کند و بدین طریق شما می توانید از نصب نرم افزار سرقت شده روی کامپیوترهای شرکت خود جلوگیری کند.

بررسی شماره سریال نرم افزارهای نصب شده روی کامپیوترهای محل کار، جستجو و بازیابی کلید های گم شده یا فراموش شده، ذخیره و به روز نگه داشتن نسخه پشتیبان از تمامی شماره سریال های نرم افزارهای شما در یک مکان مرکزی از امکانات اصلی Product Key Explorer می باشند. این نرم افزار ابزاری بسیار مناسب برای مدیران شبکه یا شرکت های تجاری است.

شما می توانید کلید های بدست آمده را روی فایل های TXT ، فایل های Excel در فرمت XLS، فرمت CSV ، به صورت پایگاه داده های MDB ، پایگاه داده های SQLLite3 ، ضفحه اینترنتی HTML یا فایل اطلاعاتی XML ، ذخیره، پرینت و یا کپی کنید.
منبع:لرد دانلود

جمعه 26/12/1390 - 12:0
کامپیوتر و اینترنت

 

یک کارشناس نرم‌افزار هشدار داد: یکی از دلایل خرابی سریع لپ‌تاپ‌ها اتصال مستقیم آن به برق است و استفاده از پریزها، سه‌راهی‌ها یا محافظ‌های جریان برق می‌تواند این مشکل را تا حد زیادی برطرف کند.

کامران کاظمی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: لپ‌تاپ‌ها جایگزین خوبی برای رایانه‌های رومیزی هستند و بیش‌تر کارهای آن‌ها را انجام می‌دهند ولی با این حال تفاوت اصلی آن‌ها با رایانه‌های رومیزی این است که میزان مقاومت آن‌ها در شرایط مختلف، متفاوت است.

وی تصریح کرد: باید همیشه به این نکته توجه داشت که لپ‌تاپ هر چقدر هم که در برابر شرایط مقاوم باشد، باز هم باید نکاتی را برای حفظ سلامت آن انجام داد، چرا که لپ‌تاپ‌ها با توجه به ویژگی‌هایی که دارند، نیاز به مراقبت‌هایی نیز در آن‌ها احساس می‌شود. البته با این حال که کارها رفته‌رفته پیش به سوی اتوماتیک و خودکار شدن می‌رود ولی باز هم انسان‌ها هستند که حرف اول را می‌زنند و نقش اصلی را بر عهده دارند و بسیاری از کارها وجود دارد که بدون وجود انسان هرگز معنی نخواهد یافت و جز با وجود انسان تحقق نمی‌یابد.


کاظمی در ادامه خاطرنشان کرد: لپ‌تاپ‌ها بیشتر با محیط و خصوصاً دست‌ها در تماس هستند و کاربر باید توجه داشته باشد که لپ‌تاپ‌ها خیلی زود کثیف می‌شوند و این امر باعث کاهش طول عمر آن می‌شود که در همین راستا همیشه باید سعی شود که لپ‌تاپ تمیز نگه داشته شود، چراکه علاوه بر اینکه باعث افزایش طول عمر آن می‌شود، زیبایی لپ‌تاپ را نیز به همراه خواهد داشت.

این کارشناس در حوزه نرم‌افزار یادآور شد: یکی از عوامل مهم در طول عمر لپ‌تاپ و به خصوص تاچ‌پد این است که نباید زیاد روی آن فشار آورد، زیرا همان‌طور که مشخص است تاچ‌پد یکی از نیازهای مهم هر لپ‌تاپ است مخصوصاً هنگامی که کاربر ماوس همراه نداشته باشد، لذا کاربر باید از فشاور آوردن برروی صفحه تاچ‌پد خودداری کند.

به گفته او آن دسته از کاربرانی که مدت زیادی را از لپ‌تاپ استفاده می‌کنند و به مدت طولانی لپ‌تاپ روشن است، باید باتری لپ‌تاپ خود را درآورند، چرا که به صورت جدی به باتری لپ‌تاپ آسیب وارد می‌شود، اما این خارج کردن باتری از لپ‌تاپ و گذاشتن آن در جایی دیگر باید هر چند وقت یک‌بار از باتری لپ‌تاپ دوباره استفاده شود، در غیر این صورت امکان خراب شدن باتری افزایش می‌یابد.

کاظمی هشدار داد: کاربران باید سعی کنند کمتر از رایتر لپ‌تاپ استفاده کنند یا اگر استفاده می‌کنند از CDها و DVDهای خش‌دار استفاده نکنند، چرا که باعث خرابی و آسیب رساندن به لنز درایو می‌شود.

وی در ادامه به نکاتی درباره جابه‌جایی لپ‌تاپ اشاره کرد و افزود: چنان‌ چه در داخل درایو CD یا DVD دارید، قبل از حمل لپ‌تاپ باید آن‌ را خارج کرد و همچنین کاربر لپ‌تاپ خود را از مواجهه با گرمای شدید یا ضربات جانبی یا تکان‌های شدید دور نگه دارد و بهتر است برای جلوگیری از بروز هرگونه حادثه، از کیف‌های مخصوص حمل آن استفاده شود

پنج شنبه 25/12/1390 - 19:49
امر به معروف و نهی از منکر
پدید آورنده : سید محمودمدنی ، صفحه

در روایات نیز به این هدف و اهمیت و پاداش بسیار بزرگ آن بسیار اشاره شده است.

مهمترین رهاورد این فریضه عبارت است از:
۱- رحمت بی پایان الهی و بهشت و نعمتهای اخروی

(المؤمن و المومنات بعضهم اولیاء بعض یامرون بالمعروف...اولئک سیرحمهم الله ان الله عزیز حکیم وعدالله المؤمنین والمومنات جنات تجری من تحتهاالانهار. (۱)

مردان و زنان مؤمن برخی سرپرست برخی دیگرند. یکدیگر را امربه معروف و نهی از منکر می کنند... خدا ایشان را رحمت کند. به راستی خداوند شکست ناپذیر و حکیم است. خداوند مردان و زنان مؤمن را به بهشت هایی که در آن شهرهایی جاری است وعده می دهد.
۲- فلاح و رستگاری

در برخی از آیات، فلاح و رستگاری درگرو امر به معروف و نهی ازمنکر شمرده شده است.

(ولتکن منکم امه یدعون الی الخیر و یامرون بالمروف و ینهون عن المنکر و اولئک هم المفلحون (۲)

باید گروهی از شماباشند که دعوت به خیر و امر به معروف و نهی از منکر کنند; و ایشان رستگارانند.
۳- آمران به معروف شایستگانند

(یامرون بالمعروف و ینهون عن المنکر اولئک من الصالحین امر به معروف و نهی از منکر می کنند. ایشان از شایستگانند.
۴- نجات از عذاب الهی

(انجینا الذین ینهون عن السود و اخذنا الذین ظلموانجات دادیم آنان را که از زشتی ها نهی می کردند و آنان را که ستم می کردند، به عذاب گرفتار کردیم.
۵- شرکت در ثواب اعمال دیگران

(و من شیفع شفاعه حسنه یکن له نصیب منها (۵)

هرکس به کار نیکی تشویق کند و دیگران را به نیکی ها دعوت کند(و وادارد)از آن بهره می برد. شفاعت به معنی جفت و ضمیمه شدن در انجام دادن کار است. گاه مراد شفاعت در آخرت است که شفاعت کننده با گنه کار همراهی کرده،او را به بهشت هدایت می کند. شفاعت کننده گاه در دنیا تحقق می یابد، یعنی فرد، با هدایت و امر به معروف، دیگران را همراهی کرده، به صراط مستقیم رهنمون می شود. در تفسیر نورالثقلین آمده است:

رسول الله(ص)فرمود: «من امر بمعروف و نهی عن المنکر اودل علی خیر او اشار به فهو شریک و من امر بسوء او دل علیه اواشاره به فهو شریک.» (۶)

آن که امر به معروف می کند یا از منکری باز می دارد یا راهنایی به خیر و نیکی کند یا اشاره ای به نیکی و خیر کند، در(ثواب)آن عمل شریک است; و آن که به زشتی فرمان دهد یا بدان راهنایی کندو یا به آن اشاره کند نیز(در مجازات و آثار آن) شریک خواهدبود.

آن حضرت همچنین فرمود: «الدال علی الخیر کفاعله » (۷)
۶- همراهی معصومان

رسول اکرم(ص)می فرماید: کسی که یک شیعه را هدایت و ارشاد کندو شریعت را به وی تعلیم دهد، با ما در جایگاه رفیع و والا همراه خواهد بود. (۸)

امام صادق(ع)می فرماید: علمای شیعه ای که مرزهای عقیدتی را پاس می دارند و از تسلط شیطان و دشمنان بر شیعیان جلوگیری می کنند،یک میلیون بار از مجاهدان صحنه جنگ برترند. (۹)
۷- ارزشمندتر از جان زمینیان

مردی کسی را کشت. فرزند مقتول او را به محضر امام سجاد(ع)آورد تا قصاص شود. حضرت فرمود: آیا قاتل حقی برگردن شماندارد؟

عرض کرد: چرا، او توحید و نبوت و امامت را به ما تلقین کرده ولی این به اندازه خون پدر ما نیست. حضرت فرمود:

«والله هذا یفی بدماء اهل الارض کلهم مناالاولین و الاخرین سواالانبیاء و الائمه » (۱۰)

به خدا سوگند، این عمل هم سنگ جان تمام اهل زمین از اولین وآخرین(جز انبیاء و ائمه)است.

امام صادق(ع)فرمود: «لایتکلم الرجل بکلمه حق یوخذ بها الا کان له مثل اجر من اخذبها» (۱۱)

مردی سخن حقی را بگوید و دیگران به آن عمل کنند، برای اوهمانند پاداشی کسانی است که به آن سخن عمل کرده اند.
۸- مقامی ویژه در قیامت

رسول خدا(ص)فرمود: «الا حدثکم عن اقوام لیسوا بانبیاء و لاشهداء یغبطهم یوم القیامه الانبیاء و الشهداء بمنازلهم من الله علی منابر من نورفقیل: من هم قال هم الذین یحببون عبادالله الی الله و یحببون عبادالله الی یامرونهم بما یجب الله و ینهونهم عمایکره الله فاذا اطاعوهم احبهم الله.» (۱۲)

آیا با شما سخن نگویم از کسانی که از پیامبران و شهدا نیستندولی پیامبران و شهیدان از مشاهده مقام آنان مسرور می شوند که چه جایگاه والای نزد خدا دارند و برچه جایگاههای نورانی تکیه زده اند. یکی از اصحاب عرض کرد: ای رسول خدا! کیانند؟ فرمود: کسانی هستند که بندگان خدا را نزد خدا و رسول خدامحبوب می سازند. بندگان خدا را به معروف و آنچه خدا دوست دارد فرمان می دهند واز آنچه خدا نمی پسندد، باز می دارند و چون بندگان خدا به امر ونهی آنان عمل کنند، خداوند آنها را دوست خواهدا داشت.

در پاورقی بحارالانوار آمده است: منظور از غبطه، سرور است نه تمنای منزلت آنها.
آثار ترک امر به معروف و نهی از منکر

همان گونه که با انجام دادن فرمانهای الهی سعادت دنیا و آخرت فرد و جامعه تامین می شود، عمل نکردن به این دستورها نیز عواقب سخت دنیوی و اخروی خواهد داشت. آثار ترک امر به معروف و نهی ازمنکر به طور خلاصه عبارت است از:
۱- لعن الهی و دور شدن از رحمت خداوند

(لعن الذین کفروا من بنی اسرائیل علی لسان داود و عیسی بن مریم.... کانوا لایتناهون عن منکر فعلوه. (۱۳)

لعنت شدند آن دسته از نبی اسرائیل که کفر ورزیدند به زبان حضرت داود و عیسی بن مریم... ایشان، چون کار زشتی مرتکب می شدند،یکدیگر را نهی نمی کردند.

نکته مهمی که در تفسیر این آیه وجود دارد آن است که لعن وطرد و مسخ بنی اسرائیل هنگامی واقع شد که امر به معروف را به طور کلی ترک نکرده بودند و تنها آن را کامل و صحیح انجام نمی دادند.

علی(ع)فرمود: «لما وقع التقصیر فی بنی اسرائیل جعل الرجل منهم یری اخاه علی الذنب فینهاه فلاینتهی فلایمنعه من ذلک ان یکون اکیله وجلیسه و شریبه حتی ضرب الله عزوجل قلوبهم بعضهم ببعض و نزل فیهم القرآن حیث یقول الله عزوجل لعن الذین کفروا من بنی اسرائیل...» (۱۴)

چون تقصیر و کوتاهی(در وظیفه)در بنی اسرائیل واقع شد، مردی از آنان برادر خود را درحال گناه مشاهده می کرد او را نهی ازمنکر می کرد; ولی گنه کار از عمل زشت خود دست بر نمی داشت، اصراراو برگناه مانع رفت و آمد و خوردن و آشامیدن و مجالست با اونمی شد.(به مجالست با گناه کار ادامه می دادند.)تا این که خداوندقلبهای برخی را متمایل به قلبهای دیگران ساخت و در باره آنان آیه قرآن نازل شد. آن جا که می گوید: لعن شدند آنان که کفرورزیدند از بنی اسرائیل.. .

۱- نظیر همین روایت از رسول اکرم(ص)نیز نقل شده است. (۱۵)

این عقاب و لعن وطرد یک سنت الهی است و در مورد همه کسانی که امر به معروف و نهی از منکر را ترک کنند، تحقق می یابد. رسول الله(ص)می فرماید:

«والله لتامرون بالمعروف و تنهون عن المنکر و لتاخذون علی ایدی الظالم و لتاطرنه علی الحق اطرا او لیضربن الله بقلوبکم بعضکم علی بعض ثم یلعنکم کما لعنهم.» (۱۶)

به خدا سوگند، همانا امر به معروف و نهی از منکر می کنید; ودست ستمگران را می گیرید و آنان را مجبور می کنید به حق روی آورند و گرنه خدای برخی شما را داخل در بعض دیگر می کند.(آنان را که گناه نکرده، نهی از منکر نیز نکردند در گروه گنه کاران داخل می سازد.)و سپس همه شما را لعنت خواهد کرد.

امام صادق(ع)به محمدبن مسلم چنین نوشت: بزرگان و خردورزان شما به نادانان و ریاست طلبان شما توجه کنند و آنها رابازدارند و گرنه لعنت من همه شما را فرا خواهد گرفت. (۱۷)
۲- تسلط بدکاران برجامعه و عدم استجابت دعا

وقتی امیرمومنان(ع)در بستر افتاده، روزهای آخرعمرش رامی گذراند، در وصیتی به فرزندانش فرمود:

«لاتترکوا الامر بالمعروف و النهی عن المنکر فیولی علیکم شرارکم ثم تدعون فلایستجاب لکم.» (۱۸)

امر به معروف و نهی از منکر را ترک مکنید و گرنه بدکاران شمابرشما مسلط خواهند شد. سپس دعا خواهید کرد، ولی مستجاب نمی شود.
۳- عزت و ذلت

عزت و ذلت به دست خداست و براساس سنتهای تغییرناپذیر او به افراد و جوامع داده می شود. یکی از عوامل عزت و ذلت عمل کردن یاترک کردن امر به معروف و نهی از منکر است. امام باقر(ع)فرمود:

«الامر بالمعروف و النهی عن المنکر خلقان من خلق الله عزوجل فمن نصرهمان اعزه الله و من خذلها خذله الله.» (۱۹)

امر به معروف و نهی از منکر دو مخلوق الهی اند. کسی که این دورا یاری کند، خداوند او را عزت می دهد و آن که این دو را پست وخوار انگارد، خدای او را ذلیل و پست خواهد کرد.
۴- رفع برکت و مشکلات دنیوی

در دعای کمیل می خوانیم: «اللهم اغفرلی الذنوب التی تغیرالنعم اللهم اغفرلی الذنوب التی تنزل البلاء.»

خدایا! بیامرز آن گناهان را که نعمتها را دگرگون می سازد،خدایا! بیامرز آن گناهان را که بلا فرود می آورد.

یکی از گناهانی که نعمتها را می برد و مشکلات پدید می آورد، ترک امر به معروف و نهی از منکر است. رسول الله(ص)به یارانش فرمود:

«لتامرن بالمعروف و لتنهی عن المنکر او لیلحینکم الله کمالحیت عصای هذه. » (۲۰)

امر به معروف و نهی از منکر کنید و گرنه خداوند پوست شما راخواهد کند، چنانکه من پوست رویین این عصا را کنده ام.

سید مرتضی در ذیل روایت می گوید: مراد نقص در اموال و انفس ومصیبتهای بزرگ است.

در روایتی دیگر، پیامبراکرم(ص)فرمود: «لاتزال امتی بخیر ما امروا بالمعروف و نهوا عن المنکر وتعاونوا علی البر فاذا لم یعفلوا ذلک نزعت منهم البرکات و سلطبعضهم علی بعض و لم یکن لهم ناصر فی الارض و لا فی السماء.» (۲۱)

هماره امت من در خیزند تا آن هنگام که امر به معروف و نهی ازمنکر کنند و در خوبی ها به کمک یکدیگر بشتابند; ولی چون این امور را ترک کنند، برکت ها از آن گرفته شده، برخی بربرخی دیگرمسلط شوند و در زمین و آسمان یاور و مددکاری نیابند.
مراتب امر به معروف و نهی از منکر

فرمانهای الهی هریک دارای اهمیتی ویژه اند و افراد گناهکارنیز هرکدام به گونه ای خاص تاثیر می پذیرند و شرایط و اوضاع زمان و مکان و بسیاری عوامل دیگر در چگونگی امر به معروف و نهی از منکر دخالت دارند. از این رو، برای امر به معروف و نهی ازمنکر مراتبی ذکر کرده اند که با توجه به وضعیت(زمان و مکان وافراد)معروف و منکر باید رعایت شود. امام(ره)در تحریرالوسیله می فرماید:

«فان لهما(امر به معروف و نهی از منکر)مراتب لایجوز التعدی عن مرتبه الی اخری مع حصول المطلوب من المرتبه الدانیه بل مع احتماله، المرتبه الاولی ان یعمل عملا یظهر منه انزجاره القلبی عن المنکر... المرتبه الثانیه الامروالنهی لسانا... المرتبه الثالثه الانکار بالید. (۲۲)

همانا برای امر به معروف و نهی از منکر مراتب و درجاتی است که جایز نیست به مرتبه بالاتر وارد شوند، چنانچه مقصود از مرتبه پایین تر حاصل می شود; بلکه اگر احتمال حصول مطلوب را بدهند،تعدی به مرتبه بالات جایز نیست. مرتبه اول، آن است که عملی راانجام دهد که نشان دهنده انزجار قلبی او از گناه باشد... مرتبه دوم، امر و نهی گفتاری است; و مرتبه سوم، انکار منکر به وسیله دست(اقدام عملی)است.
۱- انکار قلبی

مرحله اول امر به معروف و نهی از منکر، انکار قلبی است. منظور از انکار قلبی آن است که انسان با افراد مرتکب خلاف برخوردی کند که نشان دهنده اعراض و عدم رضایت او از افعال آنان باشد و با این کار، قصد امر به معروف و نهی از منکر داشته باشد. حضرت ابراهیم(ع)به بست پرستان می گوید:(واعتزلکم وماتدعون من دون الله. (۲۳)

از شما و آنچه غیر از خدا می پرستید دوری می جویم و کناره می گیرم.

قرآن درباره حضرت موسی(ع)هنگامی که از کوه طور برگشت ومشاهده کرد بنی اسرائیل گوساله می پرستند، می فرماید:(فرجع موسی الی قومه غضبان اسفا) (۲۴)

موسی خشمگین و اسفناک به سوی قوم خود برگشت.
شرط ایمان

در آیه دیگر شرط ایمان را عدم مودت با دشمنان خدا ذکرمی کند:(لاتجد قوما یومنون بالله و الیوم الاخریوادون من حاد الله و رسوله و لو کانوا ابائهم او ابنائهم او اخوانهم او عشیرتهم. (۲۵)

نخواهی یافت گروهی را که به خدا و روز واپسین ایمان داشته باشد و آنان را که با خدا و رسول دشمنی می ورزند، وست بدارند; هرچند آنها پدران، فرزندان، برادران یا اقوام و خویشانشان باشند.
چهره خشمگین

امیرمومنان در اشاره به این مرتبه از امر به معروف و نهی ازمنکر می فرماید: «امرنا رسول الله(ص)ان نلقی اهل المعاصی بوجوه مکفهره.» (۲۶)
اعتراض رسول اکرم(ص)

رسول اکرم(ص)به خانه عایشه وارد شد. خواهر عایشه در حالی که لباسی با آستین گشاد پوشیده بود وبرخی از اعضای بدنش دیده می شد، نشسته بود. حضرت بلافاصله برگشت. عایشه علت این برخورد پیامبر(ص)را فهمید و به خواهرش گفت: بیرون برو; زیرا پیامبر(ص)چیزی دید که او را ناراحت کرده است. با بیرون رفتن آن زن، پیامبر(ص)داخل شد. عایشه پرسید: چه چیزشما را ناراحت کرد؟

فرمود: آیا خواهرت را ندیدی؟ برای زن مسلمان جائز نیست جز گردی صورت و دستهایش تا مچ دیده شود. (۲۶)
عابدی که خشمگین نشد

امام صادق(ع)می فرماید: خداوند دو فرشته برای عذاب کردن مردم شهری فرستاد. چون دو فرشته به سوی آن شهر فتند، مشاهده کردندمردی مشغول مناجات است. از خدا پرسیدند: چه کنیم؟ خطاب رسید: عذاب نازل کنید; زیر این مرد کسی است که هرگز چهره اش برای خدااز خشم برافروخته نشده است. (۲۸)

امیرمومنان(ع)این مرحله را کمترین مرحله امر به معروف و نهی از منکر می داند و می فرماید:

«ادنی الانکار ان تلقی اهل المعاصی بوجوه مکفهره » (۲۹)

کمترین انکار و مبارزه با منکر و گناه آن است که با چهره خشمگین با گناهکاران برخورد کنی.
۲- انکار قولی

مرحله دیگر امر به معروف و نهی از منکر، استفاده از گتفاراست. در این مرحله نیز مراتبی است. اولین مرحله آن، قول لین است. خداوند به موسی وهارون(علیهماالسلام) فرمود: «اذهبا الی فرعون انه طغی فقولاله قولا لینا» (۳۰)

به سوی فرعون بروید که او طغیان کرده است و با گفتار نرم بااو سخن بگویید.

عمل به این دستور را در سیره حضرت ابراهیم(ع)مشاهده می کنید. چون به ستاره پرستان رسید، ابتدا با آنها همراه شد و گفت: «هذاربی » ولی چون ماه را دید فرمود: این روشن تر است، پس این باید پروردگار باشد.

چون خورشید طلوع کرد، فرمود: این بزرگتر از ماه و ستاره وشایسته عبادت است ولی چون همگی غروب کردند، با ستاره پرستان سخن گفت و فرمود: اینها همه در تغییر و نقصانند و در مداری بی اختیار حرکت می کنند، پس خود مسخرند و نقص و تغییر می پذیرند. خدای من تسخیر کننده انیها و آفریننده اینها است. (۳۱)

قرآن، در باره امر به معروف و نهی از منکر گفتاری، سه گونه سخن گفتن را توصیه می کند:

(ادع الی سبیل ربک بالحکمه و الموعظه الحسنه و جادلهم بالتی هی احسن (۳۲)

به وسیله حکمت و موعظه نیکو به سوی پروردگارت فراخوان و باشیوه نیکوتر با آنها جدال کن.

۱- دعوت با حکمت و اندیشه و برهان

۲- دعوت با موعظه و استفاده از عواطف و احساسات.

۳- دعوت با مجادله و الزام و آنچه طرف مقابل پذیرفته است.

برخی از مفسران عامه این آیه را در حق کافران منسوخ دانسته اند; چرا که دستور جهاد با آنها داده شده است. (۳۳)

ولی باید گفت این آیه با آیات جهاد منافات ندارد. سیره رسول اکرم(ص)آن بود که قبل از هرجهاد کفار را به وسیله بیان واستدلال به حق دعوت می کرد. آن حضرت به علی(ع)فرمود:

«لاتقاتلن احدا حتی تدعوه الی الاسلام و لئن یهدی الله علی یدیک رجلا خیرلک مماطلعت علیه الشمس و غربت و لک و لائه یاعلی.» (۳۴)

باکسی به نبرد مپرداز مگر آن که ابتدا او را به اسلام دعوت کنی; و اگر خدا کسی را به دست تو هدایت کند، برای تو از هرچه که خورشید برآن طلوع و غروب می کند برتر است; و ولای او نیز ازآن تو است، ای علی!

این مضمونو در آیات دیگر قرآن نیز دیده می شود، مانند:

(و لاتجادلوا اهل الکتاب الابالتی هی احسن (۳۵)

با اهل کتاب، جز به شیوه نیکوتر مجادله نکنید.

(قل لعبادی یقولوا التی هی احسن) (۳۶)

ای پیامبر! به بندگانم بگو آنچه نیکوتر است بگویید.

برخی از مفسران مردم را به سه دسته تقسیم کرده اند: الف)برترین گروه، حکما و اهل علم است. ب)پست ترین گروه، اهل مجادله و مخاصمه است که در پی حقیقت نیستند. ج)بین این دو دسته، دسته ای است که نه به درجه فهم مطالب عالمانه رسیده اند و نه در پی مجادله اند.

قرآن برای گروه اول حکمت، یعنی براهین یقینی و برای گروه سوم موعظه، یعنی براهین ظنی و اقناعی و برای گروه دوم مجادله احسن را که استفاده از مقدمات مورد قبول و مسلم نزد مشهور یا دست کم نزد گوینده است. فرمان می دهد. (۳۷)

در مراحل بعدی، نوبت سخن تند و درشت و تهدید است. برای نمونه می توان به تهدید رسول اکرم(ص)با آتش زدن خانه های سرکشان (۳۸) ، تهدیدانبیاء و معصومان(علیهم السلام )به لعن و نفرین یا خطبه های تندو آتشین امیرمومنان(ع) اشاره کرد.
۳- اقدامات عملی

مرحله سوم امر به معروف و نهی از منکر، زمانی است که ازاظهار تنفر و امر به معروف و نهی از منکر گفتاری سودی حاصل نشود. در این صورت، باید به اقدامات عملی دست یازد که درجات مختلفی دارد. برخی مراتب آن نظیر قتل و جرح در اختیار حاکم شرع است; ولی مراتب پایین تر با حفظ حدود و مراعات شرایط برای هرانسان مسلمانی جایز است.

حضرت ابراهیم(ع)برای نهی از منکر قوم خود، به شکستن بت هامی کند:

(فجعلهم حدادا الا کبیرا لهم (۳۹)

پس آن بتها را نابود کرد مگر بت بزرگ را.

حضرت موسی نیز برای دفاع از مظلوم با مرد قبطی وارد مبارزه می شود که در نهایت به قتل قبطی می انجامد.(فوکره موسی فقضی علیه) (۴۰)

موسی با مشت به آن مرد کوبید و او از دنیا رفت.

نمونه اعلای این گونه برخورد که البته در اختیار حاکم شرع است. اجرای حدود الهی است. در برخی از روایات به هرسه مرحله امر به معروف اشاره شده است.

امیرمومنان(ع)هنگام نبرد صفین، به اصحابش فرمود:

«ایهاالمومنون انه من رای عدوانا یعمل به و منکرا یدعی الیه فانکره بقلبه فقد سلم و برئی و من انکره بلسانه فقد اجرو هو افضل من صاحبه و من انکره بالسیف لتکون کلمه الله العلیا وکلمه الظالمین السفلی فذلک الذی اصاب سبیل الهدی و قام علی الطریق و نور فی قلبه الیقین.» (۴۱)

ای مومنان! آن که ببیند ستمی می رود و به گناهی دعوت می شود ودر دل خویش آن را انکار کند و از آن ناخرسند باشد(از گناه)سالم مانده است و از آن پیراستته است; ولی کسی که با زبان به مبارزه با آن بپردازد، پاداش می یابد و از فرد اول برتر است; و شخصی که با شمشیر به مبارزه با آن قیام کند تا سخن خدای برتر باشد وسخن ستم پیشگان پست شود، این فرد به هدایت راه جسته و برشیوه درست استوار است و یقینی در دلش به نور افشانی پرداخته است.

گاه برای انسان اظهار نفرت از منکر ممکن نیست و با گفتار وکردار نیز توان جلوگیری از آن را ندارد، در اینجا باید در قلب خود از منکر بیزاری جوید. این، پایین ترین و آخرین درجه نهی ازمنکر است. رسول الله(ص)فرمود:

«من رای منکم منکرا فلینکرده بیده ان الستطاع فان لم یستطع فبلسانه فان لم یستطع فبقلبه فحسبه ان یعلم الله من قلبه انه لذلک کاره.» (۴۲)

هرکس از شما منکری را مشاهده کرد، اگر توان دارد بادست(اقدامات عملی)به انکار آن برخیزد; اگر توان اقدام عملی ندارد، با زبان و گفتار، و اگر توان گفتار نیز ندارد، با قلب خود به انکار آن اقدام کند. در این صورت، همین مقدار کافی است که خداوند بداند او در قلب خویش از این گناه ناراضی است.
شیوه ها

در بسیاری از واجبات قالب و شیوه انجام دادن واجب از طرف شریعت مقرر شده است و تخلف از آن شیوه معین، جایز نیست. نظیرنماز که جهت قبله و تعداد رکعات و حتی کیفیت آرام یا بلندخواندن آن معلوم است. شیوه اجرای در امر به معروف واجب به عهده خود مکلف گذاشته شده است. او باید بهترین و مؤثرترین روش راانتخاب کند.

پی نوشتها:

۱- توبه، آیه ۷۱.

۲- آل عمران، آیه ۲.

۳- آل عمران، آیه ۱۱۴.

۴- اعراف، آیه ۱۶۵.

۵- نساء، آیه ۸۵.

۶- نور الثقلین، ج ۱، ص ۵۲۴.

۷- وسائل الشیعه، ج ۱۱، ص ۳۹۸.

۸- بحار الانوار، ج ۲، ص ۲.

۹- همان، ص ۵.

۱۰- همان، ج ۲، ص ۱۲.

۱۱- همان، ص ۱۹.

۱۲- همان، ص ۲۴.

۱۳- مائده، آیه ۷۹.

۱۴- نور الثقلین، ج ۱، ص ۶۶۰.

۱۵- میزان الحمکه، ج ۶، ص ۲۶۵.

۱۶- میزان الحکمه، ج ۶، ص ۲۶۶!

۱۷- کافی، ج ۸، ص ۱۵۸.

۱۸- نهج البلاغه، نامه ۴۷.

۱۹- کافی، ج ۵، ص ۵۹.

۲۰- بحار الانوار، ج ۱۰۰، ص ۷۱.

۲۱- وسایل الشیعه، ج ۱۱، ص ۳۹۸.

۲۲- تحریر الوسیله، ج ۱، ص ۴۳۷.

۲۳- سوره مریم، آیه ۴۹.

۲۴- سوره طه، آیه ۸۷.

۲۵- مجادله، آیه ۲۲.

۲۶- کافی، ج ۵، ص ۵۸.

۲۷- سنن بیهقی، ج ۷، ص ۸۶.

۲۸- وسایل الشیعه، ج ۱۱، ص ۴۱۳.

۲۹- همان.

۳۰- سوره طه، آیه ۴۵.

۳۱- سوره انعام، آیات ۷۵ تا ۸۰.

۳۲- نحل، آیه ۱۲۵.

۳۳- قرطبی، ج ۱۰، ص ۲۰۰.

۳۴- وسایل الشیعه، ج ۱۱، ص ۳۰.

۳۵- عنکبوت، آیه ۴۶.

۳۶- اسراء، آیه ۵۳.

۳۷- تفسیر کبیر رازی، ج ۲۰،ص ۱۳۹.

۳۸- وسایل الشیعه، ج ۵، ص ۳۷۶.

۳۹- انبیاء، آیه ۵۹.

۴۰- قصص، آیه ۱۶.

۴۱- وسایل الشیعه، ج ۱۱، ص ۴۰۵.

۴۲- همان، ص ۴۰۶.

منبع:پایگاه حوزه

شنبه 20/12/1390 - 19:43
امر به معروف و نهی از منکر
روزی حضرت کاظم (ع) از در خانه «بشر حافی» در بغداد می گذشتند که صدای ساز و آوازو رقص را از آن خانه شنیدند.
ناگاه کنیزی از آن خانه بیرون آمد و در دستش خاکروبه بود و بر کنار در خانه ریخت.
امام فرمودند: ای کنیز صاحب این خانه آزاد است یا بنده؟
عرض کرد: آزاد است.
فرمود: راست گفتی اگر بنده بود از مولای خود می ترسید.
کنیز چون برگشت«بشر حافی» بر سر سفره شراب بود و پرسید: چرا دیر آمدی؟
کنیز جریان ملاقات با امام را نقل کرد.
بشر حافی با پای برهنه بیرون دوید و خدمت آن حضرت رسید و عذر خواست و اظهار شرمندگی نمود و از کار خود توبه کرد.

شنبه 20/12/1390 - 19:41
امر به معروف و نهی از منکر

آیا در یک نظام دموکراتیک می شود امر به معروف و نهی از منکر کرد؟ در نظام های دمکراسی غربی اصل امر به معروف و نهی از منکر نه تنها مطلوب نیست بلکه خلاف قانون است; یعنی می توان از دست کسی که مطابق این ضابطه شرعی عمل می کند، شکایت کرد و او را به زندان انداخت . اما می توان به کسی که در خیابان های یک کشور اسلامی تظاهر به فسق کند، تذکر داد و حتی طی مراتبی جلوی او را گرفت و این کار نه تنها ناپسند نیست بلکه واجب است .

برای اینکه بفهمیم نظام اجتماعی یک کشور چه نوع نظامی است باید سه مطلب را در مورد آن بررسی کنیم: اولا ماهیت آن نظام (دلیل وجودی آن) چیست؟ این مسئله در قانون اساسی هر کشوری مطرح شده است و در قانون اساسی ما نیز با این بیان آمده است: «ما ملت ایران دور هم جمع شده ایم و به خود سازمان داده ایم تا با اجرای احکام شرع و دین مبین اسلام به آن کمالی که خداوند متعال مشخص کرد (مسیر الی الله) برسیم » این دلیل وجودی ماست; در صورتی که در قانون اساسی آمریکا و فرانسه چیزی دیگر و در قالب آزادی های فردی بیان شده است . نکته دوم، ملاک سیطره حکومت است که به آن قاعده مشروعیت گویند . بزرگ ترین ویژگی حکومت سیطره است . حکومت امر و نهی دارد . در نظام جمهوری اسلامی این سیطره با قاعده ولایت فقیه توصیه شده است; اما در نظام غربی، ملاک مشروعیت سیطره «رضایت عمومی » است . و اما نکته سوم روش حکمرانی می باشد . در اصل های مختلف قانون اساسی ما آمده است که روش حکمرانی در جمهوری اسلامی در همه امور از طریق مراجعه مستقیم یا غیرمستقیم به رای مردم یعنی انتخابات است . اما در دموکراسی لیبرال، دموکراسی روش حکمرانی است . در این روش، باید برای مسائل مختلف به آرای عمومی، به طور مستقیم یا غیر مستقیم، مراجعه شود و البته نحوه رجوع به آرای عمومی هم شرایطی دارد .

حال سؤال ابتدایی مقاله را این گونه پاسخ می دهیم که اجرای امر به معروف و نهی از منکر جوهر نظام اسلامی را کاملا روشن می کند; یعنی با عمومی شدن و پا گرفتن این مسئله در جامعه ما، دموکراسی اسلامی چهره خود را کاملا آشکار کرده و اثرات فراوانی از خود به جا خواهد گذاشت .
منبع:پایگاه حوزه

شنبه 20/12/1390 - 19:38
امر به معروف و نهی از منکر
تهیه کننده:  اسماعیل زنگنهپیامبر اکرم (ص) به ابن مسعود فرمود : « با گناهکاران معامله نکنید» . براستی اگرهمه مردم به این سخن رسول خدا (ص)عمل کنند جامعه ای سالم ، با نشاط و بازاری پر رونق خواهیم داشت؟ اگر مسلمانان به همین جمله عمل کنند ، یعنی تجار خلافکار را بایکوت و همه بر ضد او اعتصاب کرده و خرید نکنند ، او مجبور است خود و تجارتش را اصلاح کند . همچنین حضرت علی علیه السلامهمواره وارد بازار می شد و به کسانیکه جنس خود را در سایه می فروختند تا عیب آن را مخفی نمایند و یا جنس بهتر را روی دیگر اجناس و نوع نا مرغوب را در زیر می نهادند ، هشدار می داد . بنابر این با امر به معروف و نهی از منکر می توان بازار را اصلاح کرد ، اگر فروشنده ای که جنس معیوب وارد بازار میکند ، همه مردم فریاد زده و انتقاد کنند ، دولت او را تنبیه کند ، و اگر در برابر کم فروشی هاو گرانفروشی ها ، ربا خوری ها ، حیله و تزویر ها همه افراد حساس باشند ،قطعاُ بازار اصلاح خواهد شد .بر خلاف تصور برخی افراد که امربه معروف و نهی از منکر را مربوط به تذکرات فردیدر گناهان شخص می دانند ، این دو واجب الهی در مداری به وسعت تمام دین وگستره عظیم زندگی اجتماعی انسانها در حرکت هستند . لذا تمامی وزارت خانه هاو سازمانها ، ارگانها ،صدا و سیما ، اصناف و بازار در گستره عظیم امر بهمعروف و نهی از منکر قرار دارند .امر به معروف و نهی از منکر وظیفه عمومی است و همه مردم از هر سن و صنفو نژادی که باشند برآنها واجب است همدیگر را به خوبی و نیکی سفارش و از بدیهاو منکرات پرهیز دهند در حقیقت امر به معروف نوعی انضباط اجتماعی است . یعنی محدود کردن تمایلات اشخاص در برابر مصالح جامعه و در واقع نوعی کنترلافرادقانون گریز و لا ابالی است و نشانه قانون مندی انسانها ، غیرت دینی ،احساس مسئولیت در برابر مصالح جامعه و مشکلات مردم را مشکلات خود دانستن است . با امر به معروف و نهی از منکر می توان در آمد ها را حلال کرد و مردم را ازلقمه های حرام که عامل سنگدلی و انواع مفاسد و انحرافات در خود و انسان و نسل او است ، نجات داد . پس همه افراد جامعه بایستی نسبت به زنده کردن این دو فریضه مقدس تمام تلاش خود را نموده و در فرهنگ سازی و نهادینه کردنهدف وسیع امر به معروف یعنی انجام گرفتن خوبیها و نهی از منکر، که ترکزشتی هاست گام برداریم ، البته منظور برخورد سطحی و بی نتیجه نیست و اگر فردی در بازار یا اداره ای علیرغم ، تذکر و ارشاد همچنان به راه خلاف و کج خود ادامه داد ، باید چاره دیگری اندیشید چون در قرآن هدف امر به معروف را تنها تذکر و ارشاد ندانسته و در بعضی روایات آمده : گناهکار را آزار دهید تا خلاف را ترک کند
شنبه 20/12/1390 - 14:11
امر به معروف و نهی از منکر
محسن قرائتی در روایات مى‏خوانیم که در آخرالزمان، گروهى امر به معروف را رها مى‏کنند و براىخود بهانه ها و عذرها مى‏آورند و کار خود را توجیه مى‏کنند.۱ - گناه دیگران، کارى به ما ندارد .بعضى به این دلیل که : «عیسى به دین خود، موسى به دین خود» و به دلیل اینکه : من و گناهکار را در یک قبر نمى گذارند، در برابر باطل ساکت مى‏مانند، در حالى که در زمان عیسى نباید به دین موسىبود و اگر شما و گناهکار را در یک قبر نمى‏گذارند، ولى در یک جامعه گذاشته اند.جرم در جامعه قابل سرایت است. یک خلاف از یک فرد، در کل جامعه اثر دارد. براى مثال، یک نفر سیگارى هواى همه محیط را آلوده مى‏کند. یک دروغ نیز همه ارتباطاترا به هم مى‏ریزد. یک نگاهِ بد، سرچشمه عیاشى و زنا و فرزند حرام‏زاده مى‏شود کهآن حرام زاده هر روز صدها فتنه و فساد مى‏کند. یک گناه گاهى زمینه ساز انواع گناهاندیگر مى‏شود. شرابخوارى گناهى است که انسان را مست مى‏کند و در مستى هزارانحادثه پیش مى‏آید.۲ - امر به معروف و نهى از منکر را خلاف آزادى مى‏داند : آزادى، کلمه مقدسى استکه در سایه آن هزاران کار نامقدس انجام گرفته است. معناى آزادى آن نیست که، هرکسى بتواند هر کارى انجام دهد؛ زیرا این نه با عقل سازگار است و نه هیچ فرد و جامعه و رژیمى به آن تن مى‏دهد. آزادى در چهارچوب قانون الهى و عقل و فطرت صحیحاست؛ وگرنه مى‏شود هرج و مرج و بى بند و بارى و مزاحمت این و آن و کارشکنى وصدها آفت دیگر. اگر کودکان را آزاد مى‏گذاشتیم، در روى زمین انسانى باقى نمى ماند؛چون همه آنان خودشان را به نحوى نابود مى‏کردند و در معرض خطر قرار مى‏دادند.اگر آزادى کنترل نشود، سنگ روى سنگ قرار نمى گیرد. ۳ - خجالت : گاهى سکوت و رها کردن امر به معروف و نهى از منکر، سرچشمه روحىو روانى دارد. فرد خجالت مى‏کشد و حیا مى‏کند. این نوع حیا در روایات اسلامى مورد انتقاد است و باید این صفت را کسى که گرفتار آن است، با تمرین از خود دور کند.اوباید بداند که عار و خجالت موقت در دنیا، نتیجه‏اى جز آتش ابدى در قیامت نخواهدداشت.۴ - ترس : گاهى انسان امر به معروف و نهى از منکر نمى کند، زیرا مى‏ترسد. از چه؟ ... مى ترسد مشترى و خریدار جنس او کم شود؛ ولى باید بداند که به فرمودهحضرت على علیه السلام امر و نهى، رزق کسى را قطع نمى کند مى‏ترسد دوستانشرا از دست بدهد؛ ولى باید بداند بهترین دوست او، خداست.و بالاخره دوستان، او را رهاخواهند کرد. مى ترسد به حرفش اعتنایى نشود؛ ولى باید بداند که به پاداش بزرگى مى‏رسد؛ گرچه مردم به سخن او گوش ندهند. مى ترسد مورد تهدید قرار گیرد؛ ولى بایدبداند که خدا با اوست و مرگ به دست خداست. مى ترسد مردم نیز از عملکرد او انتقاد کنند؛ ولى این نیز براى کسانى که اهل خودسازى هستند، کمالى است.۵ - با یک گل بهار نمى‏شود.گاهى سکوت دیگران، انسان را به سکوت وا مى‏دارد؛ طوریکه فرد با خودمى‏گوید : با یک گل بهار نمى شود.»، در اینجا نیز باید مسلمان روحیه خط شکنىداشته باشد و از نیش و نوشها نهراسد. او باید بداند که امر به معروف در آن فضاى مرگبار و ساکت، پاداش بیشترى دارد ۶ - انحراف فکرى : بعضى انحراف فکرى دارند و مسائل را جبرى مى‏پندارند و مى‏گویند :«خدا خواسته است که این کارها باشد. به ما چه ربطى دارد که مانع شویم؟ این منطق نظیر سخن بعضى است که شرک خود را به خدا نسبت مى‏دادند ومى‏گفتند : «اگر خدا مى‏خواست، ما غیر او را عبادت نمى کردیم. اکنون که بت پرستیم، لابد خدا به آن راضى است! (۱۷۱) و یا مى‏گویند : «اگر فلان کار خوباست، چرا خدا خودش انجام نمى دهد؛ براى مثال، اگر سیر کردن گرسنگان خوب است،خداوند خودش به آنان روزى دهد؛ چرا ما خرج آنان را بپردازیم؟» (۱۷۲) گویا این افراداز اینکه خداوند مردم را آزاد قرار داده و با دادن و گرفتن نعمتها آزمایش مى‏کند، غافلند. خدا به انسان فکر داده است تا دنبال بت نرود؛ رحم داده است تا به فقرا انفاقکند و از این راه رشد کند. متأسفانه، در معناى «انتظار» نیز بعضى گرفتار انحراف فکرى شده‏اند. براى مثال مى‏گویند : «ما منتظریم که حضرت مهدى علیه السلام تشریف بیاورند و خودش کارها را درست کند.» اینها انتظار را همچون «احتضار» گرفته‏اند که انسان پاى خود را رو به قبله گذارد و منتظر آمدن فرشته قبض روح شود؛۷ - توقع نابجا : بعضى توقع دارند که هرچه گفتند فوراً عمل شود. آنها به خاطر توقى که دارند، امر به معروف و نهى از منکر نمى‏کنند و مى‏گویند : «نگرانیم که بهگفته ما عمل نشود.» این گونه افراد توقع نابجایى دارند؛ زیرا مگر مردم همه سخنانانبیا و امامان معصوم را گوش دادند؟ ما بایدمسائل را نسبى و درصدى بررسى کنیم و اگر به تمام اهداف نرسیدیم : به همان چند درصد قانع شویم. حضرت رسول اکرم صلى الله علیه وآله به حضرت على علیه السلام فرمود : «به خدا سوگند که اگر حتىیک نفر را خداوند توسط تو هدایت کند، براى تو از آنچه خورشید بر او مى‏تابد،بهتر است.»۸ - دیگران هستند. گروهی امر به معروف و نهى از منکر نمى کنند و مى‏گویند :«اگر لازم باشد، فلان شخصیت ، یا مقام و یا فلان انجمن اسلامى و دیگران هستند.» غافل از آنکه امر به معروف همچون نماز، وظیفه همه است امکان دارد آن خلافى را کهشما مشاهده کردى، فلان مسؤول یا رئیس مشاهده نکند.۹ - امروز بگویم، فردا چه مى‏شود؟ بعضى امر به معروف و نهى از منکر نمى کنندو مى‏گویند : «بر فرض ما امروز جلو فساد را گرفتیم. باز فردا فساد خواهد کرد.»مثل آن است که بگوییم : «اگر امروز منزل و حیاط آن جاروب کنیم، باز هفته دیگرکثیف خواهد شد.» تکرار گناه فردا، دلیل بر سکوت امروز ما نیست.۱۰ - با یک صحنه از دور خارج مى‏شود. افرادى امر به معروف و نهى از منکر مى‏کنند،ولى موفق نمى شوند و این شکست براى همیشه در روح آنان اثر منفى مى‏گذارد؛طورى که همیشه با خود مى‏گویند : «فایده ندارد؛ زیرا در فلان وقت گفتم و اثرى نکرد.»این افراد نیز باید بدانند که اولاً : شما در همان دفعه‏اى که به ظاهر شکست خوردى،پاداش بزرگى از طرف خداوند دریافت کردى. ثانیاً شاید در برابر تذکر شما سرسختىنشان بدهند و گوش به سخن شما ندهند، ولى حرف در درون هر فرد، دیر یا زوداثر خواهد گذاشت. به علاوه، شکست در یک یا چند مورد، دلیل بر ترک این وظیفهالهى نیست. مگر شما اگر به نسخه پزشکى عمل کردى و نتیجه‏اى نگرفتى، براىهمیشه بیمارى را تحمل مى‏کنى؟ یا پزشک و نسخه را آن قدر تغییر مى‏دهى،تا به نتیجه برسى؟!۱۱ - ترک وظیفه به گمان خودسازى : بعضى به خیال خودسازى به خیر و شرجامعه و مسائلى که در آن مى‏گذرد، کارى ندارند ؛ این گونه افراد نظیر همان فراریاناز جنگ تبوک هستند که به پیامبر اکرم مى‏گفتند : «ما براى حفظ تقوى در جبهه بهکمک تو نمى آییم؛ زیرا در سفر به تبوک و جنگ باروم نگرانیم که چشممان به دخترانآنان بیفتد و گناه کنیم. لذا، تو را در جبهه تنها مى‏گذاریم.»۱۲ - کار از این کارها گذشته است. . «این نیز یکى از حیله‏ها و وسوسه هاىشیطانى است. درست مانند کسى که تشنه‏اى را مى‏بیند و مى‏تواند با کمى آب او رااز مرگ نجات دهد، ولى مى‏گوید : باید فکر آبرسانى کلى و آب بهداشتى سراسرىباشیم.» البته، فکر اساسى و تصمیم کلى حرف منطقى است، ولى این تفکر نباید بهانه ترک امر به معروف و نهى از منکر شود. ۱۳ - طمع : گاهى به طمع مال، گرفتن جایزه و هدیه و عیدى، جذب مشترى،خوشایندى دیگران و امثال آن، در برابر منکرات سکوت مى‏کند. (۱۷۳)۱۴ - رفاه طلبى : بعضى خود را به بى‏خبرى مى‏زنند و رفاه طلب هستند.پیامبر فرمود : «شما به خاطر علاقه به زندگى مرفه و بى خبرى از مسؤولیتها امر  به معروف و نهى از منکر نمى‏کنید 
شنبه 20/12/1390 - 14:7
امر به معروف و نهی از منکر

 

این نَصّ فرمایش خود امام علیه السلام است که هنگام خروج از مدینه به محمد بن حنفیه این وصیتنامه را نوشتند:
«هذا ما اوصی به الحسین بن علی اخاه محمدا المعروف بابن الحنفیه،.. انّی لم اخرج اشرا و لا بطرا و لا مفسدا و لا ظالما، انّما خرجت لطلب الاصلاح فی اُمّه جدی، ارید ان آمُرَ بالمعروف و اَنهی عن المنکر و اسیر بسیره جدّی و ابی علیّ بن ابی طالب علیه السلام »(۳۰).
در اینجا دیگر مسئله بیعت و دعوت اهل کوفه وجود ندارد؛ یعنی اگر از من بیعت هم نخواهند، ساکت نخواهم نشست. بنابراین، این عامل را امام حسین علیه السلام یک اصل مستقل و یک عامل اساسی ذکر کرده است.
ارزیابی عوامل یاد شده
در میان عوامل مزبور، دعوت مردم کوفه، ارزش بسیار ساده و عادی دارد. احتمال موفقیت آن حدود پنجاه درصد و یا کمتر است، که اگر شمار لشکر دشمن بیشتر باشد احتمال موفقیت کمتر خواهد بود.
و اما بیعت، ارزش آن نسبت به دعوت بیشتر است، چون نصرت و یاری مردم در کار نبود و ایشان از پذیرش بیعت امتناع فرمود. از این نظر که امام در چنین حالتی به تنهایی و بشخصه در مقابل تقاضای نامشروع یک قدرت بسیار جبار ایستاده است، بدون انصار و اعوان، و مقاومت هم صددرصد خطرناک است، دارای ارزش است.
اما امر به معروف و نهی از منکر، ارزش بسیار بالایی دارد؛ زیرا نه متکی به دعوت است و نه تقاضای بیعت.
اگر فقط عامل اول مؤثر بود، چنانچه امام را دعوت نمی کردند امام قیام نمی کرد. اگر عامل دوم فقط مؤثر بود، چنانچه حکومت بیعت نمی خواست، امام قیام نمی کرد، اما به موجب عامل سوم، امام حسین علیه السلام یک فرد معترض، منتقد، مثبت، انقلابی و قیام کننده است.
شرایط امر به معروف و نهی از منکر
از آنجا که این عامل ارزش نهضت امام حسین علیه السلام را بسیار بالا می برد، باید این اصل مهم را بشناسیم که چگونه این اصل آن قدر اهمیت دارد که شخصیتی مثل امام حسین علیه السلام را وادار می کند تا جانش را فدا کند. حسین بن علی علیهماالسلام در راه امر به معروف و نهی از منکر، یعنی در راه اساسی ترین اصلی که ضامن بقای اجتماع اسلامی است، کشته شد؛ اصلی که اگر نباشد جامعه متلاشی شده، از میان می رود. آیات قرآن در این زمینه زیاد است و از جوامع گذشته که یاد می کند، می گوید اینها متلاشی و هلاک شدند؛ زیرا در آنها نیروی اصلاح و امر به معروف و نهی از منکر نبود. اما برخی از شرایط آن:
یکی این است که آمر به معروف و ناهی از منکر (یعنی مصلح جامعه بشری) اول باید خود صالح باشد تا بتواند اصلاح کند: «التائبون العابدون الحامدون السائحون الراکعونَ الساجدون الآمرون بالمعروف و الناهونَ عن المنکر» (توبه / ۱۱۲).
آمر به معروف و ناهی از منکر یعنی مصلح. مگر ناصالح می تواند مصلح باشد؟ آنان که اول خود را اصلاح کرده و تربیت و تأدیب نموده اند می توانند مصلح باشند. علی علیه السلام می فرمایند:
«مَنْ نصب نفسه للنّاس اِماما فَعَلیه اَنْ یَبْدأَ بتعلیم نَفْسِه قَبْلَ تعلیم غیره وَ مُعَلِّم نَفْسِهِ و مؤدّبها اَحقُّ بالاجلال مِنْ مُعَلّم الناسِ و مؤدّبهم»(۳۱).
اگر آمرین به معروف و ناهین از منکر خود آلوده باشند، به جایی نخواهند رسید.
علی علیه السلام می فرماید:
«لَعَن اللّه ُ الآمرین بالمعروف التارکین له و الناهین عن المنکر العاملین به»(۳۲).
دوم رشد، آگاهی و بصیرت است. باید معروف و منکر را بشناسیم، چگونگی امر و نهی را بدانیم. ائمه فرموده اند بهتر است جاهل، امر به معروف و نهی از منکر نکند؛ زیرا: «... ما یفسده اکثر ممّا یصلحه»(۳۳). وظیفه جاهل ابتدا تحقیق و کاوش کردن است تا روشن بین بشوند و لذا یکی از ارزشهای نهضت حسینی روشن بینی است.
مراتب و مراحل امر به معروف و نهی از منکر
الف هجر و اعراض، به شرطی که اثر مثبت داشته باشد.
ب زبانی. پند، نصیحت و ارشاد، چون گاه به خاطر جهل و نادانی و تبلیغات نادرست مرتکب منکری می شود و نیاز به راهنما و مربی برای آگاه سازی دارد.
ج مرحله عمل. البته عمل ها هم مختلف است. علی علیه السلام در مورد پیامبر می فرمایند: «طبیبٌ دَوّارٌ بطبّه قد احکم مراهمه و احمی مواسمه»(۳۴).
او طبیب بود. نهی از منکر هم شبیه به طبابت است؛ هم مرهم می نهند و هم جراحی می کنند. عمل پیامبر اول لطف و مهربانی بود، و اگر مهربانی سودی نداشت جراحی می کرد. همان گونه که امر به معروف و نهی از منکر ارزش نهضت امام حسین علیه السلام را بالا برد، نهضت امام حسین علیه السلام هم ارزش امر به معروف و نهی از منکر را در جهان اسلام بالا برد. امام حسین علیه السلام ثابت کرد که به خاطر امر به معروف و نهی از منکر می توان جان و مال و عزیزان را داد. امر به معروف و نهی از منکر مشروط به عدم مفسده است نه ضرر شخصی و امام حسین علیه السلام به این اصل عمل کرد. فرمایشات آن حضرت در این باره بسیار واضح و روشن است(۳۵).
هنگامی که اوضاع صددرصد مأیوس کننده است، در مرز عراق در مقابل لشکر حرّ می فرماید:
«ایّها الناس من رأی سلطانا جائرا مستحلاً لحرام اللّه ناکثا لعهد اللّه مستأثرا لفی ء اللّه ، متعدّیا لحدود اللّه فلم یُغیّر علیه بقولٍ و لا فعلٍ، کان حقّا علی اللّه ان یدخله مدخله. الا و اِنّ هولاء القوم قد احلّوا حرام اللّه و حرّموا حلاله و استأثروا فیءاللّه ».
بنابراین هر کس در این شرایط ساکت بماند مانند آنهاست، آن گاه ایشان فرمان الهی را بر خود تطبیق داده و می فرماید: «و انا احقّ من غیره»(۳۶).
در نهضت حسینی عملاً امر به معروف و نهی از منکر صورت گرفته است. وجود مقدس امام حسین علیه السلام در این نهضت عملاً یک آمر به معروف و ناهی از منکر بود و از او بیشتر بعد از شهادتش، اهل بیت بزرگوار آن حضرت بعد از عاشورا به عنوان یک گروه امر به معروف و نهی از منکر شروع به فعالیت کرده و آنها دنبال هدف حسین علیه السلام بودند»(۳۷)..
________________________________________
۳۰- خوارزمی، المقتل، ج ۱، ص ۱۸۸.
۳۱- نهج البلاغه، حکمت ۷۰.
۳۲- همان، خطبه ۱۲۹.
۳۳- اصول کافی، ج ۱، ص ۴۶.
۳۴- نهج البلاغه، خطبه ۱۰۷.
۳۵- مقتل خوارزمی، ج ۱، ص ۱۸۸؛ تحف العقول، ص ۲۴۵.
۳۶- تاریخ طبری، ج ۴، ص ۳۰۴.
۳۷- حماسه حسینی، ج ۲، ص ۱۴۹-۱۳.

منبع:پایگاه حوزه

شنبه 20/12/1390 - 13:55
امر به معروف و نهی از منکر
یکی از عواقب نزدیک امر به معروف و نهی از منکر فروپاشی نظام خانواده است چنانکه حضرت محمد (ص) فرمود : کَیفَ بکُم اِذا فَسَدَت فساءُکُم وَفَسَقَ ‏ثبسابُکُم وَ لَم تأمَرُا با المَعرُفِ وَلَم تَنهوا عَنِ المُنکَرِ. (1)چگونه بر شما میگذرد زمانی که زنانتان فاسد و آلوده شدند و جوانانتان به طرف فسق و فجور روی آوردند این معایب و بدبختی ها هنگامی پیش می آید که شما امر به معروف و نهی از منکر را ترک کنید . تسلط اشرار و مستجاب نشدن دعا
 
امام علی (ع) در وصیتش به امام حسن و امام حسین علیهم السلام فرمود : از خدا بترسید ، از خدا بترسید ، با اموال و جانها زبانهایتان دراره خداوند بزرگ جهاد کنید و از دین حق تعالی بزرگ دفاع کنید و امر به معروف و نهی از منکر را رها نکنید ، زیرا رها کردن این دو واجب الهی باعث می شود که ظالمین بر شما مسلط شوند و در آن هنگام برای رهایی از شر و ظلم دشمن دعا می کنید ولی خداوند دعایتان را اجابت نمی کند . (2)(1)وسائل الشیعه ج 11 ص 396(2)نهج البلاغه ، نامه 47، مشابه حدیث وسایل الشیعه ، ج 11 ص 413
شنبه 20/12/1390 - 13:43
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته