• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 779
تعداد نظرات : 90
زمان آخرین مطلب : 3623روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

چه خوب است والدین با یادآوری وظایف فرد روزه دار، ورود نوجوانشان را به سن روزه داری جشن بگیرند تا خاطره ای خوش برای او باقی بماند.

رعایت نکات تغذیه ای و بهداشتی نیز از مواردی است که باید والدین بیش از گذشته به آن توجه کنند؛ زیرا نوجوانان در سن رشد به مواد مغذی نیاز دارند. خراسان با خدیجه رحمانی کارشناس ارشد تغذیه و عضو انستیتو تحقیقات تغذیه کشور درباره رژیم غذایی در ماه مبارک رمضان گفت وگویی انجام داده است که در ادامه می آید.

افطاری


وی با بیان این که نوجوانان در سن رشد هستند و باید تغذیه مناسبی داشته باشند؛ افزود: در تغذیه نوجوانان باید شرایط جسمی آن ها را مدنظر قرار داد. برخی نوجوانان دچار اضافه وزن هستند که افطاری این نوجوانان باید موادغذایی مفید و زود هضم مانند صبحانه مقوی باشد از موادغذایی مفید می توان به شیر یا فرآورده های لبنی دیگر اشاره کرد.

 نوجوان می تواند شیر گرم یا سرد را همراه با خرما مصرف کند بعضی از نوجوانان علاقه دارند با یک استکان آب جوش افطار کنند. آن ها می توانند بعد از مدتی کمی شیر میل کنند و در کنار آن نان، پنیر و گردو بخورند. نوشیدن چای شیرین و یک لیوان آب میوه نیز مفید است.

این مواد ضمن تامین مایعات، انرژی و پروتئین کافی بدن را تامین می کند نوجوان می تواند بعد از خواندن نماز و با گذشت مدت زمانی یک ساندویچ را به عنوان شام میل کند. بهتر است نان این ساندویچ سبوس دار باشد. می توان از تخم مرغ، املت سبزیجات، کوکو و حتی گوشت مرغ و... در تهیه ساندویچ استفاده کرد. بهتر است ساندویچ را براساس میل و ذائقه نوجوان تهیه کنیم.

مصرف دوغ کم نمک نیز مفید است. تا آخر شب می توان از یک یا دو نوع میوه استفاده کرد. برای وعده سحر نیز بهتر است نوجوان را زودتر از خواب بیدار کرد؛ چون وعده اصلی سحری است و بعد از آن باید تا افطار از خوردن و آشامیدن اجتناب کرد.

از این رو بهتر است غذایی مصرف شود که کمی دیر هضم باشد. غذا باید حاوی پروتئین و غلات باشد.وی می افزاید:در این زمینه می توان از برنج مخلوط با انواع سبزیجات و مواد غیرگوشتی استفاده کرد. بهتر است این برنج مخلوط با کره یا روغن زیتون تهیه شود. همراه آن کمی سالاد نیز مصرف شود تا از شدت تشنگی در طول روز بکاهد.

غذای کم حجم اما مقوی

به نوجوانانی که کم وزن و ضعیف هستند نیز توصیه می شود که میزان مواد مغذی را در حجم کم بالا ببرند یعنی نوجوان با مصرف حجم کم غذا مواد مغذی بیشتری دریافت کند. از جمله موادی که می توانند استفاده کنند پودر شیر خشک است. این افراد می توانند در یک لیوان شیر، ۲-۱ پیمانه پودر شیر خشک بدون چربی را اضافه کنند.

این شیر غنی شده را می توان با خرما میل کرد. مصرف تخم مرغ یا پنیر خامه ای نیز مفید است زیرا کالری بیشتری را به بدن فرد روزه دار می رساند. رژیم نوجوانانی که از نظر جسمی ضعیف هستند، باید پرکالری و پر پروتئین باشد.

 استفاده از کره بادام زمینی نیز مفید است زیرا دارای پروتئین است. به جای مربا نیز می توان از مارمالاد استفاده کرد که در حجم کم موادغذایی بیشتری را تامین می کند. می توان به مارمالاد ورقه های ژلاتین اضافه کرد تا درصد پروتئین دریافتی زیاد شود.

به طور کلی باید از مصرف شیرینی مانند زولبیا و بامیه تا حد امکان خودداری کرد و تنها مواد شیرینی که می توان آن را مصرف کرد، خرما، مربا و عسل است. نوجوانانی که دچار ضعف جسمی هستند، بهتر است برای افطار از پودر مغزها همراه با کمی شکر استفاده کنند .مصرف آب میوه طبیعی و آب نیز قبل از خواب فراموش نشود.

سحری


این دسته از نوجوانان برای وعده سحری می توانند از پلوهای مخلوط استفاده کنند. می توان به برنج کالری یا پروتئین اضافه کرد یا در کنار غذا از فرنی و سیب زمینی پوره شده استفاده کرد.

بهتر است پوره سیب زمینی با شیر تهیه شود. مصرف مغز یا خلال مغزها سودمند است حتی می توان به ماکارونی تخم مرغ یا پنیر پیتزا اضافه کرد تا پروتئین غذا افزایش یابد. اگر در وعده سحر نوجوان نمی تواند سالا مصرف کند حتماً باید از یک منبع غذایی مانند لیموی تازه برای تامین ویتامین C استفاده کند. از مصرف میوه و سبزیجات نباید غافل شد، می توان به عنوان چاشنی از روغن زیتون، لیموی تازه و گوجه فرنگی استفاده کرد.

هم چنین می توان سالاد را با موادی مانند پنیر رنده شده، ماست چکیده، خلال مغزها، حبوبات پخته شده، سس انار، گوجه فرنگی و کشمش طعم دار کرد تا نوجوان تمایل بیشتری به مصرف آن داشته باشد. مصرف چاشنی های تند ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود بنابراین باید از مصرف آن پرهیز شود.

از طرفی مصرف غذاهای سرخ شده توصیه نمی  شود اگر نوجوان به این نوع غذا علاقه دارد چون غذای سرخ کرده دیر هضم است، می توان آن را در وعده سحری همراه با سبزی و سالاد مصرف کرد. البته چنان چه گفته شد غذاهای آب پز وبخارپز و برنج مخلوط جزو بهترین غذاهاست.

خورش ها نیز به دلیل داشتن پروتئین، حبوبات و سبزیجات مفید است و می توان از آن ها نیز استفاده کرد. به یاد داشته باشید، مصرف گوشت زیاد به شکل چلوکباب، چلوگوشت و چلو مرغ باعث تشنگی می شود.

بنابراین پروتئین باید از مخلوط حبوبات و مقدار مناسب گوشت تامین شود.مصرف ترشی و شوری نیز باعث تشنگی می شود و بهتر است به جای آن از لیموی تازه، زیتون، غوره و... استفاده کرد. مصرف ماست هم تشنگی را کمی افزایش می دهد اما مصرف آن تا حد یک فنجان مشکلی ندارد و می توان به عنوان چاشنی از آن استفاده کرد. بهتر است در طول روز نوجوانان انجام فعالیت هایی را که باعث تعریق می شود، محدود کنند و آن را به بعد از افطار موکول کنند.

 http://www.yjc.ir

شنبه 22/4/1392 - 9:18
آلبوم تصاویر
مسجد بیت النور در کانادا یکی از بزرگترین مساجد این کشور بوده که توسط پاکستانی های مقیم این کشور ساخته شده است.
احداث این مسجد حدود 15 میلیون دلار هزینه در بر داشته است مسجد بیت النور در شهری به نام کلگری در کانادا واقع شده است و تمامی اهالی این شهر شاهد چهره واقعی اسلام خوهند بود.
مسجد بیت النور چهار هزارو 500متر مساحت دارد و اسما حسنی با خط عربی بر روی یکی از ورودی های آن نمایان است.
سالن بزرگ مسجد گنجایش یک هزار و پانصد نمازگذار را دارد و در مجموع سه هزار نفر می توانند در سالن های مختلف این مسجد نماز به پا دارند.

مسجد بیت النور که ساخت آن 14 سال طول کشید از مجهز ترین سیستم های شنیداری- دیداری برخوردار است.
شنبه 22/4/1392 - 9:6
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مطالعه مطالب کتاب «آداب روزه‌داری و احوال روزه‌داران در بیانات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای» و توجه به تاریخ و مخاطبان هر مطلب، نکات مهمی از سبک رفتاری حضرت معظم‌له در ماه مبارک رمضان را نشان می‌دهد.

رهبر انقلاب اسلامی، در ورود به موضوعات مختلف دقیق و نکته سنج هستند. همان طور که با درایت و تدبیر وارد مسائل سیاسی شده و با رهنمودهای خود گره از مشکلات بزرگ می‌گشایند،

همان طور که در مسائل اجتماعی ورود ایشان به مسائل برکات بسیاری در میان اقشار مردم و هم دلی آنها دارد و همان طور که ایشان در دیدار با هنرمندان کشور، به آنها امید می‌دهند و جهت حرکت را در آینده ترسیم می‌کنند،

ایشان اسلام شناس و مفسر بی‌نظیری هستند و شاید یکی از دلایل بروز و ظهور حکمت در دیگر عرصه‌ها، تسلط آیت الله خامنه‌ای به دین اسلام باشد. ایشان در طی سال‌ها درباره مسائل گوناگون سخن گفته و مطالبی را بیان کرده‌اند، ولی جلوه ماه مبارک رمضان و آداب روزه داری در گفتار ایشان هم به دلیل دیدارهایی که در ماه رمضان دارند و هم به دلیل آمادگی دل‌ها و نزدیک‌تر شدن جامعه به خداوند، در سخنان ایشان شاید بیشتر از دیگر موضوعات باشد.

پرداختن به سخنان ایشان در باب روزه داری از آنجایی که ایشان رهبر انقلاب اسلامی و مرجع تقلیدی بزرگ هستند، می‌تواند راهگشا باشد و به همین دلیل انتشارات انقلاب اسلامی در کتاب «آداب روزه داری و احوال روزه داران» به شرح این آداب در بیانات معظم له پرداخته است.

این کتاب در راستای صحبت‌ها و نصایح علما و متفکّران و عابدان ناصح است که قرن‌ها است خَلق را به تکالیف و وظایفشان در ماه مبارک رمضان توصیه می‌کنند و آنان را به درک هرچه بهتر و بیشتر این فرصت بی‌نظیر فرا می‌خوانند. آثار بسیاری هم از علمای دینی، مربّیان اخلاق و حتّی ادبا و شعرا در فضیلت ماه رمضان در دسترس قرار دارد و این کتاب نیز در همین راستا و برای استفاده بهتر و بیشتر از ماه رمضان است امّا با خصوصیات و ویژگی‌هایی که آن را از دیگر آثار مشابه در این موضوع متفاوت و متمایز می‌کند که به برخی از آنها اشاره می‌شود.


**دقیق بخوانید تا فضای معنوی کتاب را حس کنید

کتاب حاضر گزیده‌ای از مجموعه‌ی توصیه‌ها، نصایح، تحلیل‌ها و مواعظی است که در ماه‌های رمضان در طول ۲۲ سال گذشته از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۰ در بیانات حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای ارائه شده است.

مخاطبان این مواعظ عموم مردم بوده‌اند هرچند گاه این سخنان در دیدار جمعی از قاریان قرآن کریم، کارگزاران نظام جمهوری اسلامی ایران، نمازگزاران نماز جمعه، اساتید دانشگاه‌ها، دانشجویان، شاعران و... بیان شده‌اند.

بنابراین در انتخاب مطالب این کتاب دو ویژگی مورد توجّه قرار گرفته است:

اول اینکه موضوع بیانات ماه مبارک رمضان، معارف دینی مربوط به روزه‌داری، آداب دعا، تکالیف مؤمنان در این ماه از نظر فردی، اجتماعی و سیاسی و نظایر آن باشد.

دوم اینکه صرفاً در محدوده‌ زمانی از حلول ماه مبارک رمضان تا پایان روز عید سعید فطر هر سال بیان شده باشد. خواننده‌ای که با دقّت این کتاب را مطالعه کند در فضای معنوی شریک  می‌شود که گوینده‌ بزرگوارش قصد انتقال آن را داشته است و این فضای معنوی در ماه رمضان که فضای معنوی و ملکوتی بر عالم و به خصوص بر جامعه‌ی اسلامی و مؤمنین اهل عبادت حکم فرمان است، دو چندان می‌شود.

**موضوعات یکسان از زوایای مختلف

یکی از وجوه چشمگیر بیانات رهبر انقلاب در طول ۲۲ سال گذشته پیوستگی و انسجام مطالب در موضوعات مختلف است. البتّه با این ویژگی که حتّی اگر موضوعی واحد چند بار آن هم در طول سال‌های مختلف مورد تأکید قرار گرفته باشد، هر بار یا از زاویه‌ای جدید به موضوع نگریسته‌اند یا نکته‌ای جدید به ابعاد موضوع یا تحلیل آن افزوده‌اند.

نمونه جالب این نکته را می‌توان در مورد موضوع تقوا یا استغفار که ترجیع‌بند مهمّ این کتاب است، به وضوح دید.


**بهار حقیقی در نگاه رهبر انقلاب

رهبر انقلاب مبارک از رمضان با تعابیر و صفت‌های مختلف یاد کرده است که هر یک حاکی از توجّه به محتوای آن وصف در معارف اسلامی خصوصاً گنجینه‌ی ارزشمند احادیث اهل عصمت و طهارت علیهم ‌السّلام دارد. تعبیرهایی چون: رمضان؛ ماه رحمت و مغفرت الهی، ماه ضیافت الهی، ماه خودسازی و تقوا، ماه استغفار و توبه و بازگشت، ماه ذخیره‌سازی تقوا، ماه عبادت و دعا و مناجات و... از این دست هستند

نمونه‌ی دیگر را می‌توان در استفاده ایشان از تعبیر بهار دید که به مناسبت تقارن ماه رمضان با بهار طبیعت بیان داشته‌اند. رهبر انقلاب به کرات از ترکیباتی چون بهار دعا و قرآن، بهار خودسازی و عبادت، بهار اُنس با خدا، بهار توجّه و ذکر و استغفار و استغاثه به خدا استفاده کرده‌اند. امّا این تعابیر از محدوده‌ تقارن بهار طبیعت و ماه رمضان درمی‌گذرد و آنگاه با تحلیلی جامع سخن از بهار واقعی بودن رمضان صرفنظر از تقارن یا عدم تقارن با بهار طبیعت به میان می‌آید و رمضان مبدأ سال حقیقی برای مؤمنان شناخته می‌شود و سال ایمانی مسلمانان با رمضان آغاز می‌شود و عبادات ماه رمضان به عنوان سرمایه‌ای برای گذران یازده ماه بعدی تا فرا رسیدن ماه رمضان بعد قلمداد می‌شود. بدین ترتیب بهار حقیقی مسلمانان به معنی تحوّل و نوسازی و بازسازی درونی مورد تأکید قرار می‌گیرد.

** توصیه‌های اجتماعی ماه رمضان

توجه به جنبه‌های اجتماعی توصیه‌های دینی، از دیگر مشخّصات بیانات معظم له درباره‌ ماه رمضان و آداب روزه‌داری است، در مجموعه‌ این بیانات به معروف‌هایی همچون اطّلاع از وضع محرومان، رسیدگی به مستضعفان، محبّت به ایتام، و دستگیری از ضعفا، امر و از منکرهایی چون اسراف، تبذیر، تفرقه، و امثال آن نهی می‌شود و بدین ترتیب توصیه به کسب فضایل و پرهیز از رذائل اخلاقی از محدوده‌ شخصی و فردی خارج شده و به مشخّصاتی برای جامعه‌ مطلوب اسلامی تبدیل می‌شود.

در این میان تفاوت میان مواعظی که اصلاح فرد و محدوده‌ شخصی و حدّاکثر خانوادگی مسلمانان را در نظر می‌گیرد با دیدگاهی که علاوه بر اصلاح محیط فردی و خانوادگی، اصلاح محیط عمومی جامعه را به عنوان جامعه‌ آرمانی اسلامی هدف میگیرد، به روشنی آشکار است.

پرداختن به مسائل اجتماعی خواه ‌ناخواه به بحث آسیب‌های جامعه دینی از نظر سیاسی می‌انجامد و آفات و خطراتی که جامعه‌ اسلامی را تهدید می‌کنند، تحلیل می‌شوند. در این مباحث با استفاده از معارف اسلامی و عبرت‌های تاریخ پرفراز و نشیب اسلام ،عوامل انحطاط مسلمین بررسی شده و بر بصیرت و صبر به عنوان پادزهر همه‌ غفلت‌ها و  دنیادوستی، قدرت‌طلبی، منیّت و خود برتر بینی و فساد اقتصادی و اخلاقی که از مهم‌ترین عوامل سقوط شخصیت‌هایی تأثیرگذار و کارگزاران اسلامی است، تاکید شده است.

**توجه به ملت‌های مسلمان در ماه رمضان/ تاکید بر وقوع بیداری اسلامی در سال‌های پیش

توجّه به سرنوشت مسلمانان سراسر جهان و ملّت‌های تحت ستم و خصوصاً ملّت مظلوم فلسطین از دیگر مباحث رهبر انقلاب در ماه رمضان است. تأکید و توصیه به تداوم حضور در راهپیمایی روز قدس که به ابتکار حضرت امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی در آخرین جمعه‌ی ماه رمضان انجام می‌شود،

دایره‌ نصایح و مواعظ مربوط به آداب ماه مبارک رمضان را با توجّه به شرایط و مقتضیّات زمان و مکان از محدوده‌ جامعه و کشور نیز فراتر می‌برد و در سطح جهان اسلام گسترش می‌دهد. خواننده‌ این مجموعه با پیگیری این موضوع در کتاب خواهد دید که واژه‌ی پرمعنای رایج این روزها یعنی بیداری اسلامی در ماه‌های رمضان سال‌ها قبل بارها به عنوان واقعیت مسلّم و مورد انتظار مورد تأکید قرار گرفته است. واقعیتی که امروزه هیچ کس نمی‌تواند آن را انکار کند.

**قلب مباحث رمضانی رهبر انقلاب

امّا نقطه‌ی اصلی و قلب همه‌ مباحث رمضانی که در این کتاب جمع‌آوری شده، معارف اسلام ناب محمّدی صلّی الله علیه و آله و سلّم است که بر اساس دو منبع پایان‌ناپذیر و ذخیره‌ آسمانی مسلمانان یعنی کتاب خدا و عترت با بیانی شیوا و شیرین و به صورتی مدوّن و البتّه به تدریج و در طول بیست و دو سال گذشته تنظیم و ارائه شده است. مهم‌ترین این مباحث را می‌توان چنین برشمرد:

الف- توصیه بر قرائت، فهم و اُنس با قرآن کریم به عنوان نسخه‌ درمان همه‌ی دردهای فردی و اجتماعی بشریّت

ب- تبیین دقیق و جامعه مفاهیمی چون تقوا، دعا و مناجات، استغفار و توبه بر اساس معارف قرآن کریم و احادیث معصومین علیهم ‌السلام خصوصاً نهج‌البلاغه‌ی امیرالمؤمنین علی علیه‌السّلام.

ج تحلیل زندگی شخصیت بی‌نظیر امام علی علیه‌السّلام به عنوان الگوی شجاعت، تقوا، عدالت و اسوه‌ی زمامداری الهی

 
**سبک زندگی رهبر انقلاب در ماه رمضان

از مطالعه مطالب این کتاب و توجه به تاریخ و مخاطبان هر مطلب نکات مهمی از سبک رفتاری معظم له در ماه مبارک رمضان به دست می‌آید ازجمله:

۱.توجّه به برپایی مجالس تلاوت قرآن کریم

۲. محور قرار گرفتن مباحث مربوط به خودسازی‌ایمانی و اخلاقی

۳. میزبانی اقشار مختلف همچون اساتید، دانشجویان و... و به سخنان و نظرات آنان گوش فرادادن و با آنها به گفت‌وگو نشستن

۴. حضور در جمع روزه‌داران نمازگزار ماه رمضان و اقامه‌ی نماز جمعه به امامت معظم له

۵. توجّه دادن به اهمیّت شب‌های قدر و ایّام شهادت امیرالمؤمنین علیه‌السّلام

۶. تبیین وضع جهان اسلام تأکید بر راهپیمایی هرچه عظیم‌تر روز جهانی قدس

**این تنها یک ساحل از دریا است

از آنچه درباره‌ محور قرار گرفتن مباحث مربوط به قرآن کریم، نهج‌البلاغه، تاریخ اسلام، فلسطین و قدس شریف مباحث معرفتی همچون دعا و... گفته شد، نباید تصور کرد که همه‌ مطالب بیان شده از سوی رهبر انقلاب درباره دعا و قرآن در این کتاب گرد آمده است و علیرضا مختار پور قهرودی که این کتاب به کوشش او تدوین شده است تاکید کرده است که این مطالب صرفاً از سخنان ایشان در ماه رمضان استخراج شده و ایشان در مناسبت‌ها و موقعیت‌های مختلف در طول سال به مباحث مهمّی از جمله مباحث ذکر شده پرداخته‌اند که مجموعه‌ مطالب موضوعی را باید در کتاب‌های مستقل جست‌وجو کرد.

نکته پایانی و مهم اینکه  این کتاب بر اساس ترتیب تاریخی بیانات تنظیم شده است اما خوانندگان اگر بخواهند به صورت موضوعی به مطالعه سخنان ایشان بپردازند می‌توانند از فهرست راهنمای موضوعی در صفحات پس از مقدّمه مراجعه کنند.

 http://www.yjc.ir/

شنبه 22/4/1392 - 9:2
خانواده

زمانی بچه نمک زندگی خانواده ایرانی بود و کودکانمان با قد و نیم قدهای خودشان بزرگ می‌شدند و حضور در اجتماع را می‌آموختند اما امروز ما مانده‌ایم و یکی و نصفی فرزند که معلوم نیست چه تصویری از خواهر و برادر در ذهنش نقش می‌بندد.

خبرگزاری فارس: خانواده‌‌هایی که روز به روز آب می‌روند

به گزارش خبرگزاری فارس، شاید تا همین 30 سال پیش سفره شام که پهن می‌شد حداقل شش، هفت تا بچه دور آقاجان، پدر خانه را می‌گرفتند.

پای حرف‌های تازه عروس‌های آن روز و مادربزرگ‌های امروز هم که بنشینی حرف‌های جالبی راجع به زندگی و داشتن فرزند می‌‌زنند. اینکه مرد، بزرگ خانه است و نباید روی حرف او حرف زد.

اینکه داشتن چند فرزند جزء بایدها و نمک زندگی بود و اگر کسی در سالگرد ازدواجش بچه‌ای در بغل نداشت، انگ نازایی را باید تحمل می‌کرد.

اما به یکباره چه شد که از شش، ‌هفت تا بچه در هر خانواده ایرانی امروز به یک مرتبه رسیده‌ایم به یکی و نصفی! 

خیلی‌ها از اوایل دهه 60 به بعد شعارهای تبلیغاتی تنظیم خانواده را روی بیلبوردها، بسته‌های غذایی و کتاب‌ها دیده یا شنیده بودند که « یکی خوبه دو تا بسه!».

علت این سیاستگذاری به آنجا بر می‌گردد که پس از انقلاب به یکباره شیب رشد جمعیت سیر صعودی گرفت و یکباره در دهه 60 جمعیت کشور از 34 میلیون نفر در قبل از انقلاب به 60 میلیون نفر رسید. در حالیکه کشور درگیر جنگ، ‌تحریم‌های شدید اقتصادی بود و آمادگی لازم را برای فراهم کردن زیرساخت‌های آموزشی و تربیت فرزندان و تامین نیازهای درمانی و معیشتی جمعیت را نداشت.

این مسائل علیرضا مرندی وزیر بهداری آن زمان را بر آن داشت تا قانون سیاستگذاری و کنترل جمعیت را با گرفتن تاییدیه از امام خمینی(ره) در مجلس به تصویب رسانده و به اجرا درآورد.

بیست سال تولد فرزند چهارم ممنوع

از مهم‌ترین مفاد این قانون این بود که در صورت تولد فرزند چهارم دولت هیچ کمک و حمایت مالی و بهداشتی برای این فرزند ارائه نخواهد کرد.

با اجرای این سیاست در عرض 10 سال نرخ رشد جمعیت از 3.9 به 1.2 رسید و در دهه هشتاد نیز به صورت خطی سپری شد.

ولی با انتشار نرخ رشد جمعیت در سال 90 مسئولان متوجه شدند که این بار از این طرف بام افتاده‌اند و چراغ قرمز هشدار برایشان روشن شد که باید فکری برای رشد جمعیت کرد.

آمارهای سازمان ثبت احوال از نرخ رشد جمعیت در کشور در سال 1390 نشان می‌دهد که میانگین فرزندآوری در کشور چیزی حدود 1.8 است که میانگین فرزندآوری در بین سیستان و بلوچستانی‌ها با بیشترین نرخ 3.5 فرزند و استانهای گیلان، ‌مازندران و تهران با 1.4 کمترین میزان را در کشور دارد.

از طرفی با این روند رشد تا 30 سال آینده با خیل عظیم جمعیت سالمند که بار بیماری،‌ ناتوانی و نیروی غیرکارآمد جامعه را تشکیل می‌دهد مشکلات دو چندان خواهد شد.

اما باید دید علاوه بر سیاستگذاری‌های دولت چه عواملی در کاهش رشد جمعیت موثر است.

منابع علمی همواره این موضوع را تایید می‌کنند که با افزایش سطح سواد و آگاهی خانواده‌ها کنترل فرزند آوری هم بیشتر می‌شود.

با این روند 30 سال دیگر مرگ و تولدمان سر به سر می‌شود

از طرفی هرچه مردم به سمت زندگی شهرنشینی پیش بروند و سطح خواسته و توقع از زندگی بالا رود تمایل به داشتن فرزند هم کمتر می‌شود.

محمد ناظمی اردکانی رئیس سازمان ثبت احوال کشور چند روز قبل آمار تولد در سال 91 را یک میلیون و 421 هزار نفر اعلام کرد و از روند رشد جمعیت اظهار نگرانی کرد و گفت: اگر با همین روند پیش برویم تا 30 سال آینده تعداد متولدین با فوت شدگان سر به سر خواهد شد.

ناظمی اردکانی ازدواج دیرهنگام دختران و پسران را یکی از دلایل برشمرده و گفت: طی یک دهه اخیر آمار ازدواج دختران بالای 30 سال 2 برابر شده است.

اگر چه دولت از سال 90 سعی کرد با افزایش مدت مرخصی زایمان و ارائه بسته‌های تشویقی از جمله اهدای یک میلیون تومان به نوزادان مردم را به داشتن فرزند بیشتر تشویق کند اما مرضیه وحید دستجردی وزیر سابق بهداشت دولت دهم بر این باور است که سیاست‌های جمعیتی دولت اثر گذار نخواهد بود چرا که شرایط اقتصادی جامعه تعیین کننده است و مردم خودشان در این زمینه تصمیم می‌گیرند.

تا ماشین و خانه نخریم بچه نمی‌آوریم

مونا-ب و همسرش از جمله زوج‌هایی هستند که 9 سال از زندگی مشترکشان می‌گذرد. او اکنون 31 ساله است و علی رغم اینکه مشکلی در بارداری ندارد هنوز فرزندی به دنیا نیاورده است.

وی می‌گوید: با همسرم تصمیم گرفته‌ایم تا خانه و ماشین نخریم بچه‌ای هم در کار نباشد. چون واقعاً با آمدن بچه دست و پایمان بسته می‌شود و دیگر همه درآمدمان را باید صرف بچه کنیم.

این زن جوان امیدوار است تا پایان امسال با خرید ماشین زمینه آوردن یک بچه برایشان فراهم شود.

وقتی تک فرزندی افتخار اجتماعی می‌شود

صرف نظر از کاهش رشد جمعیت، تک فرزندی و تبعاتی که ممکن است برای فرزندانی که خواهر و برادر ندارند هم بعد دیگر قضیه باشد، اما متاسفانه صرف نظر از مشکلات اقتصادی و محدویت، ‌تک فرزندی به عنوان یک افتخار یا به نوعی«کلاس» اجتماعی به ویژه در قشر تحصیلکرده تبدیل شده است.

شیما- د 34 سال دارد. این خانم مهندس صنایع غذایی است و اکنون یک فرزند هفت ساله دارد و تمایلی هم برای داشتن فرزند دوم ندارد.

او می‌گوید: من و شوهرم هر دو کار می‌کنیم تا بتوانیم یک زندگی نسبتاً آرام داشته باشیم. با هزار سختی پسرمان را به این سن رسانده‌ایم و ترجیح می‌دهیم توانمان را برای تربیت و فراهم کردن خواسته‌های این یک دانه بگذاریم.

خانم مهندس تصریح می‌کند: چه فایده دارد دو بچه بیاوری ولی نتوانی تأمینشان کنی. اگر قرار است گلی به سرمان بزند همین یکی می‌زند! 

قضاوت در مورد مرز بین مشکلات اقتصادی و یا زیاده خواهی در زندگی و تجملات زندگی شهر نشینی کار چندان آسانی نیست.

هر وقت خواستم ازدواج کنم گفتند فعلاً درست را بخوان

مریم- ر در سن 38 سالگی دومین فرزند خود را باردار است. او فرزند اول خود را به طور طبیعی به دنیا آورده و قصد دارد دومین فرزند را هم به همین روش به دنیا بیاورد.

وی می‌گوید: من خودم روانشناس هستم. اگر عقل الان را داشتم هم زودتر ازدواج می‌کردم و هم زودتر فرزندم را به دنیا می آوردم. معنی ندارد که مادر و فرزند 40 سال با هم فاصله سنی داشته باشند.

مریم می‌افزاید: هر وقت خواستم به ازدواج فکر کنم. پدر و مادرم گفتند فعلاً برو دانشگاه و درست را بخوان. به خودم که آمدم دیدم 28 ساله شده‌ و تازه ازدواج کرده‌ام. ولی با وجود تمام مشغله های کاری من و همسرم ترجیح دادیم برای دخترمان یک خواهر یا برادر بیاوریم تا معنی خانواده واقعی را در آینده درک کند.

 

27 درصد دختران بالای 24 سال هنوز ازدواج نکرده‌اند

از طرفی مرکز تحقیقات سلامت وزارت بهداشت آماری را اعلام کرد که با تحقیق روی 35 هزار زن ایرانی به دست آمده است.

این آمار که مربوط به سال 1389 است نشان می‌دهد که فقط 5.5 درصد زنان زیر سن 15 سالگی و 26.3 درصد زیر 18 سالگی ازدواج کرده‌اند و 27 درصد دختران بالای 24 سال هنوز ازدواج نکرده‌اند.

و در نهایت همه این عوامل دست به دست هم داده تا تولد فرزند هم به تاخیر بیافتد.

اما نکته جالب اینجاست که سازمان بهداشت جهانی تولد دو فرزند را کافی می‌داند. نسخه‌ای که شاید بنا به مصلحت‌ کشورهای غربی پیچیده می‌شود.

حسن طریقت منفرد وزیر بهداشت هم در مراسم روز جهانی جمعیت به این نکته اشاره کرد و گفت: در مقطعی در سیاست‌های جمعیتی گول سازمان بهداشت جهانی را خوردیم و نباید اجازه می‌دادیم جمعیت مان با این شیب تند کاهش یابد و راه بیست ساله را شش ساله پیمودیم.

اما تمام این آمار و ارقام و بایدها و نبایدها یک طرف. باید پرسید نسل آینده جامعه ایرانی که درک درست و تصویری از مفهوم خواهر، ‌برادر، ‌خاله و عمه و دایی ندارد چگونه می‌تواند معنای خانواده ایرانی و سنت‌های آن را که از ارکان اصلی هر زندگی است دریابد. و باز نوک پیکان انتقاد را باید به سمت سیاستگذاران نشانه رفت که آیا واقعاً طی این 10 بیست سال اخیر شما از آمارها بی‌خبر بودید و نمی‌دانستید که باید چانه زنی‌ها را برای تدوین یک سیاست جدید و بر طبق شرایط جامعه آغاز کرد و ره صد ساله را یک شبه و با عجله نپیمود.

 http://www.farsnews.com

شنبه 22/4/1392 - 8:22
اهل بیت

یکی از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه گفت: تمام گرفتاری‌ها و بدبختی‌های بشر به دلیل فاصله گرفتن از اهل بیت (ع) و پیامبر اسلام (ص) است.

خبرگزاری فارس: تمام گرفتاری‌ها بشر به‌ دلیل فاصله گرفتن از اهل بیت (ع) است

به گزارش خبرگزاری فارس از آمل حجت‌الاسلام سید یوسف ابراهیمیان شامگاه جمعه در نخستین سالگرد درگذشت مرحوم حسین ابراهیمیان جوان ناجی و فداکار آملی که سال گذشته با نجات یک انسان در سواحل دریای خزر جان خود را ازدست داد، اظهار داشت: ماه رمضان یکی از برترین ماه‌های الهی است که میزبان در این ماه خداوند است.

وی افزود: از این ماه به ضیافت‌الله تعبیر شده و همه بندگان بر سر سفره الهی گردهم آمده‌اند.

امام جمعه سابق آمل با اشاره به اینکه خداوند مهمان‌های خود را با غذای روحانی و بهترین طعام یعنی قرآن کریم پذیرایی می‌کند، تصریح کرد: انسان نیاز واقعی به غذای معنوی، روحانی و عرفانی دارد و قران کامل‌ترین کتاب برای هدایت دنیوی و سعادت اخروی و دنیایی است.

این استاد برجسته حوزه علمیه و دانشگاه با اعلام اینکه دنیا محل گذر، عبرت و پند است، گفت: امام علی‌(ع) عالی‌ترین مرتبه عقل را عبرت‌گیری می‌دانند، پندگیری و عبرت‌گیری از شئونات و امورات عقل است و چون عقل در عالم کم است پس کمتر پند و اندرز از سوی انسان انجام می‌شود.

وی پیامبر اسلام (ص) را عقل محض دانست و اذعان داشت: چون عقل کم است عبرت‌گیری هم کم بوده و اگر عبرت‌گیری بود به عنوان مثال هر روز این همه تصادف و مرگ و میر ناشی از آن مشاهده نمی‌شد، اگر جامعه اهل عقل باشد باید از این حوادث پند و عبرت می‌گرفت و دیگر مشاهده نمی‌کردیم با بی‌احتیاطی خودمان نیز به آن دچار شویم.

ابراهیمیان مساجد را جای رشد عقل برشمرد و ادامه داد: ولی ما مساجد را تحریف کردیم و آن را به نوعی به رستوران اسلامی تغییر دادیم این کار غلط است و در شان و منزلت مسجد نیست.

امام جمعه سابق آمل ابراز داشت: شأن و منزلت مساجد در آن است که جان افراد در آن رشد یابد و غذای روح انسان در این محیط و مکان پاک تامین شود.

ابراهیمیان تمام گرفتاری‌ها و بدبختی‌های بشر را به دلیل فاصله گرفتن از اهل بیت (ع) و پیامبر اسلام (ص) دانست و گفت: کسانی به بهشت راه پیدا می‌کنند که عاقل باشند و بهشت برین جای عقلا است زیرا جاهل در بهشت جایی ندارد و دلیل این ادعا نیز در آیات و روایات متعدد بیان شده است.

وی یکی از مهمترین مسائلی که باعث شناخت انسان می‌شود را شناخت ظرفی دانست که در آن جای داریم و گفت: اگر از دنیا توقع بیجا نداشته باشیم بسیاری از مشکلات ما حل خواهد شد زیرا خداوند به عنوان مهندس نظام هستی می‌فرمایند که من انسان را در رنج آفریدم پس باید خود را در ابتدا شناخته و بعد دنیا را بشناسیم.

شنبه 22/4/1392 - 8:18
عقاید و احکام

امروزه بدحجابی به یک معضل در جامعه تبدیل شده و برخی افراد دلیل بدحجابی را خودنمایی و پایین بودن عزت در افراد عنوان می‌کنند که از این طریق خواهان توجه از طرف دیگران هستند.

خبرگزاری فارس: حجاب گستره‌ای به وسعت تاریخ و جغرافیای جهان

به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، حجاب در فرهنگ‌های مختلف، امری پسندیده و مطلوب است و به‌معنی حفظ بدن در مقابل چشمان افراد نامحرم و نیز مانعی برای خودنمایی زنان است.

فرهنگ عریانی مورد قبول هیچ مذهبی نیست و در آیه‌ای از قرآن کریم آمده: «ای پیغمبر با زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگو که خویشتن را به چادرهای خود فرو پوشند که این‌کار برای اینکه آن‌ها به عفت و حریت شناخته شوند تا از تعرض و جسارت (هوس‎رانان) آزار نکشند بر آنان بسیار بهتر است».

برخی افراد علت بدحجابی را خودنمایی و پایین بودن عزت در افراد عنوان می‌کنند که از این طریق خواهان توجه از طرف دیگران هستند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در کرمانشاه، در مورد فلسفه حجاب اظهار داشت: حجاب و رعایت پوشش نه‌تنها از مسائل فطری بشر است، بلکه در تمامی حیوانات نهادینه شده و غیرت و ایستادگی در برابر تجاوز به حریم خصوصی حتی در حیوانات هم دیده می‌شود.

آیت‌الله حسن ممدوحی با تاکید بر اینکه حجاب کرامت زن و پوششی فوق‌العاده برای گوهر وجودی وی است، افزود: بدحجابی موجب تباهی و پایین آمدن ارزش و جایگاه زنان می‌شود و حفظ حجاب باعث می‌شود با زنان مطابق شان آنان برخورد شود.

ممدوحی خاطرنشان کرد: در سندها و عکس‌های به‌جا مانده از دوران مختلف تاریخ و حتی پیش از پیدایش اسلام، حفظ پوشش و حجاب و پوشیدن لباس‌های بلند دیده شده و امروزه شیوع فرهنگ عریانی دست‌آورد تبعیت از فرهنگ غرب و استعمار است.

یک جامعه شناس با تاکید بر اینکه مسئله پوشش و حجاب مربوط به یک مذهب خاص نیست و از دیرباز وجود داشته است، تصریح کرد: حجاب در بیشتر فرهنگ‌ها تعریف شده و در جامعه ما قبل و بعد از اسلام تعریف خاصی داشته و دارد.

بهرام نوابی‌فر عنوان کرد: بدحجابی به‌معنای بی‌اعتقادی به حجاب در جوانان نیست و ممکن است رفتار برخی از افراد به‌گونه‌ای در ذهن بیننده شکل بگیرد که گمان شود افراد بدحجاب اعتقاداتی ندارند در حالی‌که حفظ پوشش ریشه در اعتقادات و فرهنگ همه ما دارد.

وی با بیان اینکه پوشش‌های گوناگون با میزان جامعه‌پذیری افراد در ارتباط است، ادامه داد: بدحجابی به استفاده نامعقول و برداشت غیرمنطقی از مد و وسایل ارتباطی، مانند ماهواره و اینترنت در ارتباط است در حالی‌که چنین تبلیغاتی با ارزش‌های جامعه ما سنخیت ندارد.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: استفاده از وسایل ارتباط جمعی و رسانه‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که اصل و ارزش‌ها زیر سوال نرود و سنگ محک اعتقادات و باورهای اخلاقی و مذهبی است و رفتارها باید به تناسب این ارزش‌ها شکل گیرد.

این جامعه شناس با تاکید بر اینکه مدها مظهر قدرت رسانه‌ها هستند، افزود: در جامعه اسلامی جوانان مسلمان از اعتقادات و ارزش‌هایی خاص برخوردارند و باید دید این ارزش‌ها با برنامه‌های چنین رسانه‌هایی چه‌قدر در ارتباط است.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: بدحجابی به هویت افراد جامعه خدشه وارد می‌کند و تعامل دو جنس مخالف با رعایت شئونات اسلامی مشکلی به‌وجود نمی‌آورد.

رئیس کل دادگستری استان کرمانشاه ابراز داشت: در جایی‌که مظاهر فساد و تحریک وجود دارد، میزان وقوع حادثه و خطر بالا است و در صورت رعایت حجاب، عامل تحریک از میان می‌رود و حریم امنی برای فرد ایجاد می‌شود.

حجت‌الاسلام علی مظفری خاطرنشان کرد: یکی از اثرات مهم حجاب که در قرآن کریم به آن اشاره شده، در امان ماندن از تهاجمات دشمنان است و در اماکنی که حجاب در آن رعایت می‌شود، فضای سالمی حکم‌فرما است.

مظفری با بیان اینکه قانون به صراحت به مجازات بی‌حجابی اشاره دارد، اظهار داشت: در پرونده‌هایی که بانوان مورد تعرض قرار گرفته‌اند، بی‌حجابی و تحریک فرد مهاجم یکی از دلایل اصلی وقوع این حادثه است.

به گفته رئیس کل دادگستری استان کرمانشاه، بی‌حجابی آسیب‌های اجتماعی و افزایش طلاق را به‌دنبال دارد.

یک دانشجوی کرمانشاهی نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در کرمانشاه در خصوص مشاهده برخی بدحجابی‌ها در جامعه گفت: در خیابان‌ها و حتی مراکز فرهنگی و آموزشی، با شیوع بدحجابی در زنان و مردان مواجه هستیم که نشان‌دهنده پایین بودن اعتماد به‌نفس و ضعف شخصیت در چنین افرادی است.

فواد سهرابی ادامه داد: بدحجابی اغلب به‌دلیل جلب توجه از بیگانگان است و گاه این توجهات نتایج زیان‌باری از قبیل فساد و تعرض به حریم شخصی را به‌دنبال دارد.

وی افزود: بدحجابی در مراکز آموزشی و فرهنگی، موجب از بین رفتن تمرکز و پیشرفت درسی و کاری در جوانان می‌شود و آن‌ها به بیراهه می‌کشاند.

یک فروشنده کرمانشاهی که به فروختن لباس بانوان اشتغال دارد، گفت: اجناسی که به تقلید از مد و فرهنگ غربی عرضه می‌شود، مورد استقبال بالای برخی از زنان قرار می‌گیرد.

مرادی ادامه داد: برخی از این البسه گاه آن‌قدر زننده و تحریک‌آمیز است که موجب شرم و خجالت مغازه‌داران می‌شود.

رفع معضل بدحجابی نیاز به برنامه‌ای بلند مدت دارد و اجرای این برنامه باید براساس توجه به نیازهای جوانان و دارای رویکرد فرهنگی باشد.

شنبه 22/4/1392 - 8:17
خانواده

روستای زیبا و سحرانگیز چله‌گاه با معماری ساده و سنگی و دارا بودن طبیعت دلربا یکی از روستاهای منحصر به فرد کهگیلویه و بویراحمد به شمار می‌رود.

خبرگزاری فارس: جریان زندگی در دل سنگ + تصاویر

به گزارش فارس از کهگیلویه، روستای سنگی و باشکوه چله‌گاه یکی از روستایی کوچک از توابع بخش سرفاریاب شهرستان چرام است که در فاصله 65 کیلومتری دهدشت و 3 کیلومتری روستای رودخانه سادات قرار دارد.

وجه تسمیه روستای چله‌گاه از "چل" که به معنای سنگ است گرفته شده و چله‌گاه در گویش لری به جایی اطلاق می شود که تمام از سنگ باشد.

این روستای کوچک دارای سه خانوار است که با فرا رسیدن بهار و کوچ عشایر تعداد اهلی آن به حدود 10 خانوار می‌رسد.

چله‌گاه با معماری ساده و طبیعی خود در واقع برگی از تاریخ و سبک زندگی نیاکان همه ماست، و با ورود به این روستا ناخودآگاه خود را در صحنه‌ای از زندگی آبا و اجدادی خود می‌بینیم.

ناگفته نماند که مناطقی با همین نام و همین ویژگی در سپیدان فارس و لردگان چهارمحال و بختیاری  وجود دارد، شهرهایی که آنجا نیز مردمانش به گویش لری سخن می‌گویند.

شکاف سنگی یا به اصطلاح عامیانه "اشکفت"‌ که روستای چله‌گاه در آن بنا نهاده شده با شیبی ملایم و طولی حدود 200 متر از شرق به غرب کشیده شده است.

در حاشیه شمالی چله‌گاه رودخانه دائمی خلیفه‌ای قرار دارد که پس از تلاقی با رودخانه سادات به رود مارون می‌ریزد.

در ضلع شمالی این روستا نیز انبوه درختان بلوط، بنه و بنیو جلوه‌ای سحرانگیز را به این منطقه خوش آب و هوا داده است.

اهالی چله‌گاه با دامداری و باغداری امرار معاش می‌کنند و وفور آب و زمین‌های حاصلخیز کوهستانی دامنه کوه ساورز باعث رونق کشاورزی آنها شده است.

مصالح بکار رفته در خانه‌های اهالی چله‌گاه اغلب از سنگ، گچ و چوب می‌باشد و با دیوار چینی ساده‌ای که کف شکاف‌های سنگی یا همان اشکفت‌ها را به سقف آنها متصل کرده اتاق‌های ساده و با شکوه خود را بنا کرده‌اند.

تنها ره‌آوردی که از زندگی ماشینی و امروزی به چله‌گاه آمده آب لوله کشی است و البته تعلق خاطر اهالی آن دیار به نیاکان خود باعث شده کمبود امکانات رفاهی را به جان بخرند و با کمترین امکانات و ساده‌ترین سبک زندگی از مواهب طبیعی بی‌شمار اطراف خود بهترین بهره را ببرند.

معماری ساده و تلفیق شده با طبیعت چله‌گاه به همراه طبیعت دلربا و هوای دلپذیر سردسیری آن؛ این منطقه را به مکان مستعد برای جذب گردشگر تبدیل کرده است که می تواند مأمنی برای طبیعت‌دوستان و علاقمندان به زندگی ساده روستایی باشد.

 

قطعا با توجه به قرار گرفتن چله‌گاه در حاشیه مسیر دهدشت به یاسوج با استقرار برخی امکانات رفاهی در این منطقه، البته به‌گونه‌ای که به ماهیت و معماری ساده و زیبای آن ضربه نزند می‌توان زمینه جذب گردشگران را در این روستای کوچک فراهم آورد.

شنبه 22/4/1392 - 8:14
رمضان

عضو هیأت علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم گفت: تأکید بر خواندن مناجات‌ و ادعیه در ماه مبارک رمضان گواه برا ین است که این حرف‌ها در این ماه گفتنی و شنیدنی‌تر است و در نفوس مردم نفوذ می‌کند.

خبرگزاری فارس: فلسفه ماه مبارک رمضان/ برکات خواندن دعا به صورت دسته‌جمعی

حجت‌الاسلام علیرضا پیروزمند، قائم‌مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم در گفت‌وگو با خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس درباره ماه مبارک رمضان عنوان کرد: بنا به روایتی که از امیرالمؤمنین(ع) نقل می‌شود که پیامبر در آخرین ماه رمضان همه اهل خانه را جمع کرده و یک خطبه ذی قیمت خواندند و در ذیل این خطبه شریف ویژگی‌های این ماه مبارک را بیان کردند. در فرازهایی از این خطبه شریف پیامبر (ص) فرمودند که این ماه، ماهی است که انفاستان تطهیر می‌یابد و همه کارتان عبادت است، قرائت قرآن یک ختم قرآن محسوب می‌شود و شیطان از شما دور خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه تمامی توصیفاتی پیامبر (ص) فرمودند گواه این است که خدا رحمت خود را در این ماه به مؤمنان ارزانی داده است، افزود: درهای بهشت در این ماه باز و نعمات گسترده است. یکی از زمینه‌هایی که درک و فیض برای مؤمنان در ماه رمضان دربردارد خود روزه گرفتن است که بدلیل امساک کردن از خوردن و آشامیدن الهی، انسان تعلقاتش کم شده  و به یاد سختی‌های دیگران می‌افتد.

پیروزمند، قدر دانستن نعمت‌ها را از مهمترین دلایل و فلسفه مهم ماه مبارک رمضان به شمار آورد و گفت: اینها به عبارتی حکمت‌هایی است که روزه در وجود انسان ایجاد می‌کند، اوجش نیز در همین آیه شریفه «یاأَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ» مشخص است.

وی در ادامه افزود: در نهایت روزه پرنده یا سفینه‌ای تعبیر می‌شود که انسان بر آن سوار شده و می‌تواند خود را به ساحل تقوا برساند، این ماه حقیقاً مبارک است و امیدوارم که با خواندن قرآن و مناجات‌های متعدد وارد شده، به درک صحیح و تقوای الهی برسیم.

پیروزمند با تاکید بر اهمیت مناجات‌ها و ادعیه ماه مبارک رمضان توضیح داد: این ادعیه در معرفت‌شناسی، توحید، معادشناسی و سلوک بندگی بسیار مؤثر است، باید سعی کنیم در این ایام انس ویژه‌ای با ادعیه بگیریم و از این طریق از آلودگی‌ها دوری کرده و به خداوند تقرب جوییم.

وی در پایان اظهار داشت: وقتی دعا و نیایش در ایامی چون ماه مبارک رمضان به صورت دسته جمعی در جامعه قرائت شود، توجه خداوند متعال به این جمع افزون شده و به استناد آیات قرآن برکات الهی بیش از پیش به مردم نازل می‌شود.

 

شنبه 22/4/1392 - 7:55
رمضان

 

 

رمضان در لغت عبارت است از: شدّت حرارت و حرارت سنگ از شدّت حرارت خورشید، و نیز گفته شده که از «حرّ» گرفته شده که به معنای برگشت از بادیه به شهر می باشد.  بنابراین وقتی گفته می شود، ارْتِمَاضاً [رمض‏] من الحزن؛ یعنی باطن آن مرد از غم و اندوه سوخت، یا وقتی گفته می شود، ارْتِمَاضاً [رمض‏] لِفُلان؛ یعنی براى فلانى اندوهگین شد، و هم چنین وقتی گفته می شود، ارْتِمَاضاً [رمضتْ کبدُهُ؛ یعنی کبد او تباه شد؛ مثل اینکه گونه ‏اى بیمارى آن را می ‏سوزاند. امّا در اصطلاح رمضان نام ماه نهم از ماه هاى عربى و ماه روزه اسلامى است و آن ماه نزول قرآن است «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ …»

هرآنچه که در عالم هستی وجود دارد، حقیقت و باطنی دارد؛ زیرا دنیا تنزّل یافتۀ عوالم بالا است، هرچه در عالم دنیا هست نمونه ای است از آنچه در عالم معنا است. احکام و قوانین الاهی هم که در دنیا به صورت دین و دستورات عبادی ظهور کردند، اسرار و باطنی دارند. اشیا، زمان ها و مکان ها نیز دارای حقیقت و باطن هستند. یکی از آن زمان ها، ماه مبارک رمضان است. در فرهنگ اسلامی ماه رمضان یکی از مهم ترین و محترم ترین ماه های سال است؛ ماهی که نزد مسلمانان به ماه عبادت و طهارت معروف بوده و آن را -به تعبیر پیامبر(ص)- ماه خدا می نامند.

در صحیفه سجادیه که میراث گران بهای بر جای مانده از چهارمین پیشوای معصوم شیعیان «امام علی‏ بن‏ الحسین»(ع) می باشد، در دعای ۴۴ که در استقبال از ماه مبارک «رمضان» وارد شده است، آن حضرت (ع) با ادبیاتی قوی و بیانی سلیس از ماه رمضان سخن گفته و حقیقت آن را روشن ساخته است. امام در این دعا، ابتدا خداوند متعال را جهت هدایت شدن به دین الاهی و بهره‌مندی از نعمت بندگی و عبادت، شکرگذاری می نماید و سپس می فرماید: «سپاس خداى را که از جمله آن راه های هدایت، ماه خود، ماه رمضان را قرار داد: ماه روزه، ماه اسلام، ماه طهارت، ماه آزمایش، ماه قیام، ماهى که قرآن را در آن نازل کرد، براى هدایت مردم، و بودن نشانه ‏هایى روشن از هدایت و مشخص شدن حق از باطل، و بدین جهت برترى آن ماه را بر سایر ماه ها بر پایه احترامات فراوان، و فضیلت‏هاى آشکار روشن نمود.»

 

توصیف ماه رمضان با عباراتی مانند «ماه اسلام» و «ماه نزول قرآن هدایت بخش» و حقیقت شناس، حاکی از آن است که در نظر امام سجاد(ع) و به طور کل در مکتب اهل بیت(ع)، ماه مبارک رمضان، عرصه برای تجلی حقیقت اسلام یعنی تسلیم محض در نزد خداوند متعال است. این عرصه، مجالی است تا بندگان خدا به امر و رضای او، حتی از نیازهای طبیعی و حلال خود چشم‌پوشی کنند و سر تسلیم بر بندگی شکوه مند خالق بی همتای خویش فرود آورند. این تمرین یک ماهه در کفّ نفس و خودداری از درخواست نفسانی، تمرینی مفید و نیکو است برای تقویت اراده و خویشتن داری در باقی سال؛ چون انسانی که یک ماه به دستور الهی در مقابل خواست حلال نفس خویش مقاومت کرده و فقط به خاطر رضای خداوند از نیازهای طبیعی خود مانند خوردن و آشامیدن اجتناب نموده است، این قدرت را خواهد داشت تا در ۱۱ ماه دیگر سال در مقابل وساوس شیطانی و درخواست های نفسانی نفس اماره خویش مقاومت نموده و اهل تقوی و فلاح گردد. (اشاره ای که در آیه۱۸۳ سوره بقره شده است).

امام (ع) این ماه را «ماه طهارت» خوانده، ایامی که بنده وجود خود را از تمایلات مادی و حیوانی زدوده و با روزه و امساک از آنها، ضمن تطهیر جسم، به تطهیر جان نیز می پردازد تا روحش در عالم پاکی و تعالی، بهره مند انوار هدایت بخش خالق ازلی باشد. پس می توان گفت حقیقت ماه رمضان عبارت است از آزادی از خود؛ آزادی از خود حیوانی، و تولد خود الهی.

ماه مبارک رمضان، ماه تخلق به اخلاق الهی است و حقیقت و باطن آن عبارت است از رسیدن به لقای خداوند، در حدیثی آمده است که خداوند سبحان فرمود: « الصَّوْمُ لِی وَ أَنَا أَجْزِی بِه‏» روزه مال من است و من خود به آن جزا می دهم. بعضی کلمه «اجزی» در این روایت را به صیغه مجهول «اُجزَی» خوانده اند؛ یعنی روزه برای من است و من پاداش آن هستم. حیف است که انسان به خودش و به غیر خدا و به هر آنچه که متغیر است، دل ببندد؛ زیرا هرچه غیر خدا است، در معرض زوال و تغییر است و نمی تواند جزای انسان باشد؛ جزای روزه دار، لقای حق است.
 

شنبه 22/4/1392 - 0:36
رمضان
د
دعای روز چهارم رمضان/
خدایا بچشان شیرینى یادت را/ همراهی با امام علی(ع) در قیامت؛ ثواب نماز امشب
خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: در دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان می‌خوانیم: " اللهمّ قوّنی فیهِ على إقامَةِ أمْرِکَ واذِقْنی فیهِ حَلاوَةَ ذِکْرِکَ وأوْزِعْنی فیهِ لأداءِ شُکْرَکَ بِکَرَمِکَ و احْفَظنی فیهِ بِحِفظْکَ وسِتْرِکَ یـا أبْصَرَ النّاظرین.

" خدایا نیرومندم نما در این روز عزیز به فرمانبرداری ات و بچشان در آن شیرینى یادت را و مهیا کن مرا در آن روز براى انجام سپاسگزاریت به کـرم خودت نگهدار مرا در این روز به نگاهداریت و پرده‌پوشى خودت اى بیناترین بینایان."

شرح فرازهای دعا

مرحوم آیت‌الله مجتهدی در شرح این دعا گفته است: «اللهمّ قوّنی فیهِ على إقامَةِ أمْرِکَ» می‌گوید: خدایا به من قوه بده تا در ماه رمضان بتوانم به خوبی عبادت و امر تو را اطاعت کنم. عبادت قوه می‌خواهد و قوه عبادت غیر از قوه جسمانی است. امام علی (ع) نمی‌توانست نان خشک را بشکند؛ اما قلعه خیبر را فتح کرد. پرسیدند که یا علی (ع) تو شجاعی و قلعه خیبر را فتح کردی، چگونه است که نمی‌توانی نان خشک را بشکنی؟ و در پاسخ فرمود: «فتح قلعه خیبر به قوه روحانی بود که متفاوت از قوه جسمانی است. قوه ولایت و قوه روحانی و قوه ولایتی با قوه بدن فرق دارد و من قوه بدن ندارم.»

این استاد اخلاق تأکید می‌کند: ممکن است شخصی ۶۰ سال سن داشته باشد؛ اما قوه عبادتش از جوانان بیشتر باشد. باید دعا کنیم که در ماه رمضان خدا به ما قوه عبادت عطا کند. در دعای کمیل هم آمده که خدایا قوه بده به من با جوارحم در خدمت تو باشیم.

باید مزه عبادت را چشید

وی بی‌توجهی به عبادت را باعث بی‌برکتی زندگی عنوان می‌کند و می‌گوید: در این دعا می‌خوانیم «واذِقْنی فیهِ حَلاوَةَ ذِکْرِکَ» یعنی خدایا شیرینی عبادت را به ذائقه ما بچشان تا قرائت دعاهای افتتاح و کمیل و توسل و روزه و نماز به ما مزه کند. روایت قدسی داریم که اگر عالمی و طلبه‌ای به علمش عمل نکنند، کمتر عذابی که می‌کنم، این است که شیرینی مناجاتم را از دل و قلبش می‌برم.

مرحوم آیت‌الله مجتهدی تهرانی درباره ذکر «وأوْزِعْنی فیهِ لأداءِ شُکْرَکَ بِکَرَمِکَ» می‌گوید: خدایا به کرمت کاری کن که من ادای شکرت را بکنم. شکر خدا، تنها گفتن الهی شکر نیست. اگر من از نعمت‌های خدا به جا استفاده کنم خدا را شکر کرده‌ام. اگر چشم نامحرم را نبینید و گوشم آواز حرام نشوند، نعمت چشم و گوش را به جا آورده‌ام.

مردم معنی دعاهایی که می‌کنند را بدانند

وی همچنین درباره «واحْفَظنی فیهِ بِحِفظْکَ وسِتْرِکَ» می‌گوید: خدا در این ماه رمضان من را از انجام گناه حفظ کن. مردم این را می‌خوانند اما معنی‌اش را نمی‌دانند. باید این دعا برای مردم معنا شوند. روایت است که اگر گناه بو داشت، دو نفر پیش هم نمی‌نشستند و اگر مردم از عیب هم با خبر بودند، کسی مرده‌ای را دفن نمی‌کرد.ایمان هم «بو» دارد. پیامبر اسلام (ص) وارد خانه شد و گفت: «من بوی اویس را می‌شنوم» اویس چون مادرش اجازه نداده بود، منتظر نماند تا پیامبر (ص) به مدینه بازگردد؛ اما بوی خوشش در منزل پیامبر مانده بود. قدیم همه مردم زیبا بودند چون همه اهل نماز شب بودند و چهره‌ای نورانی داشتند. اما الان چون نماز شب نمی‌خوانند، چهره‌ها به زیبایی گذشته نیست.

این استاد اخلاق درباره «یـا أبْصَرَ النّاظرین» می‌گوید: ای خدا که از همه کسانیکه نظر می‌کنند، تو بصیرتر و بیناتری، ای خدایی که تو بینا به همه اعمال ما هستی، به ما توفیق بده که ما در ماه رمضان گناه نکنیم، به حفظ و ستر خودت.

نماز شب پنجم ماه رمضان

نمازهای مخصوصی برای هر شب ماه مبارک رمضان از حضرت علی (ع) روایت شده و ثوابهای زیادی برای هر شبی ذکر فرموده اند. این نمازهای مستحبی تماما دو رکعت دو رکعت خوانده می شود و خواندن آن در حالت نشسته هم جایز است، لکن ایستاده افضل است. در چگونگی اقامه نماز شب پنجم ماه رمضان آمده است: دو رکعت، در هر رکعت بعد از حمد 50 مرتبه سوره توحید و بعد از سلام100  مرتبه صلوات. که حضرت علی (ع) در ثواب این نماز فرمود: کسی که این نماز را بخواند، روز قیامت با من وارد بهشت می شود.

 http://www.mehrnews.com

شنبه 22/4/1392 - 0:31
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته