• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 779
تعداد نظرات : 90
زمان آخرین مطلب : 3633روز قبل
جهانگردی


«تاشکند» پایتخت ازبکستان بزرگترین و قدیمی‌ترین بازار آسیای مرکزی را که بازار «چارسو» نام دارد، در خود جای داده است.

خبرگزاری فارس: قدیمی‌ترین بازار آسیای مرکزی+تصاویر

  در دوشنبه، در پایتخت ازبکستان یک بازار دهقانی به نام «اسکی ژووه» وجود دارد که بیشتر با عنوان بازار «چارسو» مشهور است.

بازار «چارسو» در تاشکند یکی از بزرگترین بازارها در آسیای مرکزی محسوب می‌شود.

این بازار نه تنها بزرگترین بلکه قدیمی‌ترین بازار منطقه آسیای مرکزی است که بیش از 2 هزار سال پیش در این سرزمین در حومه شهر تاشکند با نام «رباط چاچ» واقع بود.

روند ساخت مجموعه چنین بازارهایی با مجموعه‌ای از فضاهای داخلی از قرن نهم آغاز شد و تا قرن 13 به طول انجامیده است.

چارسو، بازار و ساختمان‌های قرون گذشته را به ارث برده است.

در بخش مرکزی بازار، گنبدی با قطر حدود 300-350 متر بر ساختمان بازار 2 طبقه قد برافراشته است.

این بازار بزرگ در میدان اصلی بخش قدیمی تاشکند قرار دارد که در قرن نهم ساخته شده است. در واقع بازار چارسو یکی از معروف‌ترین بازارهای تاشکند است.

این بازار به بخش‌های مختلفی مثل بازار ادویه، بازار میوه و بازار گل تقسیم شده است. در این بازار فروشندگان بر روی سکوهای فلزی به فروش خشکبار و آجیل‌های گوناگون مشغول هستند.

تصاویری بیشتری از این بازار زیبا را در زیر می‌توانید مشاهده کنید؛

مهر

 

 

پنج شنبه 27/4/1392 - 8:54
آموزش و تحقيقات
دانشمندان رگهای خونی مصنوعی تولید کرده اند که از سلولهای بنیادین تولید شده و تا 9 ماه در بدن باقی می ماند.

به گزارش خبرگزاری مهر، شبکه هایی از رگهای خونی که از سلولهای انسانی گرفته شده در سطح مغز موشها رشد داده شده است، این رگهای خونی تا 9 ماه شبیه رگهای خونی طبیعی کار می کنند.

تحقیقات پیشین با استفاده از روشهای مشابه در تولید رگهای خونی بادوام ناکام مانده بود و این رگها وقتی که در بدن حیوانات رشد داده می شد عملکردی از خود نشان نمی داد.

براساس اعلام محققان، توانایی دانشمندان برای ترمیم یا رشد رگهای خونی جدید می تواند پایه ای برای درمانهای جدید بیماریهای قلبی و دیابت باشد.

محققان در شرح این تحقیقات علمی که نتایج آن در مجله مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شده فرآیندی را توصیف کرده اند که چگونگی استفاده از یک نوع سلول بنیادین انسانی را برای تولید سلولهای اولیه عروقی که به نوبه خود رگهای خونی را شکل می دهند، شرح می دهد.

این سلولها پس از آن که در سطح مغز موش کاشته شد، ظرف دو هفته به رگهای خونی کار آمد تبدیل می شود و تا 280 روز این عملکرد موثر خود را ادامه می دهد.

سلولهای مشابه نیز به جای مغز زیر پوست کار گذاشته شده نیز موجب تشکیل رگهای خونی شده است، اما این نوع رگها عمر کوتاه تری داشتند و برای تولید رگهای خونی به پنج برابر بیشتر سلول ابتدایی نیاز داشتند.

دکتر راکش جین از بیمارستان عمومی ماساچوست که این تحقیقات را هدایت می کرد، گفت: تیم ما یک روش موثر برای تولید سلولهای ابتدایی عروقی از سلولهای بنیادین انسانی یافته و از آنها برای تولید شبکه هایی از رگهای خونی مهندسی شده در موشهای زنده بهره گرفته است.

وی افزود: فناوری سلولهای بنیادین نیروی بالقوه قابل توجهی برای عرصه پزشکی ترمیمی به همراه داشته است اما چالش گرفتن سلولهای کارآمد از سلول های بنیادی پرتوان القایی هنوز به قوت خود باقی است.

پزشکی ترمیمی شاخه ای از علم نوین پزشکی است که هدف آن ترمیم و احیا بافت یا اندام آسیب دیده یا از دست رفته بوده که باتوجه به نوع رویکرد و روش درمانی به انواع گوناگونی شاخه بندی شده است. سلول درمانی، درمان با استفاده از سلول‌های خود بیمار، درمان با استفاده از سلول‌های دهنده غیرخودی، درمان با عوامل رشد، استفاده از پروتئین‌های نوترکیب، استفاده از مولکول‌های کوچک، مهندسی بافت و ژن درمانی انواع مختلف پزشکی ترمیمی به شمار می رود.

مهر

پنج شنبه 27/4/1392 - 8:15
رمضان
isna-18-29.jpg

در یکی از روزهای آخر ماه شعبان و در آستانه ماه رمضان پیامبر خدا خطبه مهمی خواندند و در آن خطبه که به شعبانیه معروف است مباحث و مسائل مهمی را مطرح فرمودند.

 رسول گرامی اسلام در خطبه غراء شعبانیه درباره یکی از سنت‌های زیبا در ماه رمضان سخن گفته و بر عمل به آن حتی به اندازه یک خرما یا جرعه شربت آبی سفارش جدی می‌کنند.

این سنت حسنه و زیبا که در ماه رمضان نمود و نماد دارد، سنت "افطاری دادن" است که متاسفانه گاهی به سبب تجمل گرایی و ریخت و پاش‌های بیهوده این سنت نیکو و پسندیده مورد غفلت واقع می‌شود.

رسول خدا(ص) در خطبه شعبانیه درباره زنده نگه داشتن افطاری دادن چنین می‌فرمایند: "بدانید که خداوند به عزت خود قسم یاد کرده است که نمازگزاران و سجده کننده‌گان را عذاب نکند.

ای مردم! هر کسی از شما روزه‌دار مؤمنی را افطار دهد، چنان است که گویا بنده‌ای را آزاد کرده، و خداوند از لغزش‌های گذشته‌اش می‌گذرد.

یکی عرض کرد! ای رسول خدا، همه ما قدرت افطاری دادن و سیرکردن شکم افراد را نداریم.

پیامبر خدا فرمود: با پاره‌ی خرما و مقداری آب، آتش را از خود دور کنید.

ای مردم! اگر کسی در این ماه اخلاق خودش را نیکو و اصلاح کند، جواز عبور از پل صراط برای او خواهد بود.

و آن کسی که در این ماه بر زیردستان خود آسان گرفته و سخت گیری نکند، خداوند حساب را بر او آسان می‌گیرد".

ایسنا

سه شنبه 25/4/1392 - 11:54
رمضان

 

Multimedia_pics_1390_3_Isi_2.jpg

 

یک استاد حوزه و دانشگاه گفت: اگر توانستیم با حفظ حواس‌ پنجگانه خود از تمایلات نفسانی، ماه مبارک رمضان را بگذرانیم یعنی روزه‌دار واقعی بوده‌ایم.

حجت الاسلام والمسلمین محمدحسن راستگو با اشاره به خطبه شعبانیه پیامبر(ص) که در جمعه آخر ماه مبارک شعبان برای مردم خواندند، ‌اظهار کرد: پیامبر در این خطبه می‌فرمایند ماه مبارک رمضان با "رحمت، برکت و مغفرت" به سوی شما روی آورده است. اگر بخواهیم این سه کلمه را تجزیه و تحلیل کنیم و در زندگی به کار بگیریم دیگر مشکلی به وجود نمی‌آید.

وی ادامه داد: "برکت" یعنی این‌که انسان از عمر، مال، فرزندان و موجودی‌اش بهترین استفاده را ببرد و اسراف و تبذیر نکند. اگر انسان‌ها اینگونه زندگی کنند یعنی برکت خداوند شامل حال آنها شده است.

این استاد حوزه و دانشگاه افزود: ماه رمضان ماه پربرکتی است که این برکت باید در روح و جسم و جان ما جاودانه بماند و با یک برنامه‌ریزی صحیح می‌توانیم از برکات این ماه برای تمام سال استفاده کنیم.

راستگو در ادامه با اشاره به این‌که «ماه رمضان ماه رحمت است» گفت:‌ رحمت یعنی این‌که ارتباطی که ما با بندگان برقرار می‌کنیم باید یک ارتباطی باشد که از روی رحمت صورت گیرد یعنی با یکدیگر با رحمت و مهربانی برخورد کنیم.

مدیر مرکز تربیت مربی کودکان و نوجوانان در ادامه با اشاره به این‌که «ماه رمضان ماه مغفرت است» گفت:‌ مغفرت یعنی این‌که ما نسبت به اشتباهات همدیگر گذشت داشته باشیم، اگر فردی اشتباهی را مرتکب شد حتما نگوییم باید معذرت‌خواهی کند بلکه با مغفرت خود از لغزش‌های دیگران بگذریم.

وی ادامه داد: ماه رمضان فقط ماه نخوردن و نیاشامیدن نیست، بلکه باید تمام اعضا و جوارح ما نیز روزه‌دار باشد. اگر توانستیم با حفظ حواس‌ پنجگانه خود از تمایلات نفسانی، ماه مبارک رمضان را بگذرانیم یعنی روزه‌دار واقعی بوده‌ایم. برای اینکه یک روزه‌دار واقعی باشیم باید از آلودگی‌های نفسانی خود را پاک کنیم.

راستگو گفت: اگر ما یک ماه به طور مداوم بر روی افکار نفسانی خود کار کردیم باعث می‌شود این سازندگی در ماه‌های آینده هم باقی بماند تا همواره بتوانیم بهترین بنده باقی بمانیم.

مدیر مرکز تربیت مربی کودکان و نوجوانان در ادامه با بیان این‌که «سازمان تبلیغات اسلامی همه ساله برای اوقات فراغت کودکان و نوجوانان برنامه‌های مناسبی درنظر می‌گیرد» گفت: امسال این اوقات فراغت همزمان شده است با ماه مبارک رمضان که این سازمان طلاب و روحانیونی را برای تبلیغ به تمام نقاط کشور اعزام کرده است.

وی ادامه داد: برای اعزام این روحانیون مراکز فرهنگی و هنری هر شهری را مورد بررسی قرار دادیم و روحانیون مورد نیاز را اعزام کردیم.

راستگو در پایان تصریح کرد: در این ماه مبارک بیش از چندین هزار روحانی مبلغ به کشورهای اروپایی مثل آلمان نیز فرستاده‌ایم تا با شهروندان و نوجوانان درخصوص مسائل دینی و برکات این ماه مبارک رمضان به گفت‌وگو بپردازند و یک تبلیغ دینی محسوب شود.

ایسنا

سه شنبه 25/4/1392 - 9:55
فلسفه و عرفان

مرحوم علامه طباطبایی(ره) در درس تفسیرشان فرموده بودند که من در طول عمرم تا به حال به یاد ندارم که شب‌های ماه رمضان را خوابیده باشم. نقل است علامه هنگام افطار پیاده به حرم حضرت معصومه(س) می‏شد سپس به خانه می‏رفت و افطار می‌کرد.

خبرگزاری فارس: علامه طباطبایی: یاد ندارم شب‌های رمضان را خوابیده باشم

  علامه طباطبایی (رحمة الله علیه) ماه مبارک رمضان تا صبح بیدار بودند؛ مقید بودند دعای سحر را با افراد خانواده بخوانند و پیش از ماه رمضان از همسایه‌ها اجازه می‌گرفتند که اگر برای سحر خواب ماندند آنها را بیدار کنند.

ایشان در درس تفسیرشان فرموده بود که من در طول عمرم تا به حال به یاد ندارم که شب‌های ماه رمضان را خوابیده باشم.

علامه حسن زاده آملی می‌نویسد: وقتی به حضور شریف علامه طباطبایی (ره) تشرف حاصل کرده بودم و عرض حاجت نمودم، ایشان فرمود: «آقا دعای سحر حضرت امام باقر(ع) را فراموش مکن که در آن جمال و جلال و عظمت و نور و رحمت و علم و شرف است و حرفی از حور و غلمان نیست. اگر بهشت شیرین است، بهشت آفرین شیرین‌تر است».

یکی از فضلا می‏گفت، به مرحوم آیت‌الله شهید مطهری عرض کردم که شما فوق‏العاده از علامه طباطبایی تجلیل می‏کنید. تعبیر «روحی فداه» را درباره ایشان به کار می‏برید، این همه تجلیل به خاطر چیست؟

ایشان فرمود: من فیلسوف و عارف، بسیار دیده‏ام و احترام مخصوص من به ایشان، نه به خاطر این است که او یک فیلسوف است، بلکه به این جهت است که او عاشق و دل‏باخته اهل بیت (ع) است.

علامه روزه‌اش را با بوسه بر ضریح حضرت معصومه افطار می‌کرد

علامه طباطبایی قدس‏سره در ماه رمضان، روزه خود را با بوسه بر ضریح مقدس حضرت معصومه (س) افطار می‏کرد. ابتدا پیاده به حرم مطهر مشرّف می‏شد و ضریح مقدس را می‏بوسید. سپس به خانه می‏رفت و غذا می‏خورد. ایشان شب‌های ماه مبارک در جاهایی که مجالس روضه بود شرکت می‌کرد و گاهی با تمام وجود گریه می‌کرد به طوری که بدنش می‌لرزید.

علامه طباطبایی شب‌های رمضان مطالعه و دعا می‌کرد

علامه طباطبایی در مراتب عرفان و سیر و سلوک معنوی مراحلی را پیموده بود. اهل ذکر و مناجات بود. در بین راه که او را می‌دیدند غالبا ذکر خدا را بر لب داشت. شاگردانشان نقل می‌کنند که در جلساتی که در محضر ایشان بودند، وقتی جلسه به سکوت می‌کشید، دیده می‌شد که لب‌های استاد به ذکر خدا حرکت می‌کرد. به نوافل مقیّد بود و حتی گاهی دیده می‌شد که در بین راه مشغول خواندن نمازهای نافله است.

شب‌های ماه رمضان تا صبح بیدار بود، مقداری مطالعه می‌کرد و بقیه را به دعا و قرائت قرآن و نماز و اذکار مشغول بود. در قم هفته‌ای حداقل یک بار به حرم حضرت معصومه (س)  مشرف می‌شد و یا در ایام تابستان غالباً به زیارت حضرت رضا (ع) می‌شتافت. شب‌ها به حرم مطهر مشرف می‌شد و در بالای سر می‌نشست و با حال خضوع به زیارت و دعا می‌پرداخت.

فائده روزه تقواست

علامه در تفسیر سه آیه 183 تا 185 سوره بقره «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ»، «أَیَّامًا مَّعْدُودَاتٍ فَمَن کَانَ مِنکُم مَّرِیضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَیَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِینَ یُطِیقُونَهُ فِدْیَةٌ طَعَامُ مِسْکِینٍ فَمَن تَطَوَّعَ خَیْرًا فَهُوَ خَیْرٌ ...»و «شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِیَ أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَیِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ...»

در «المیزان» مطرح کرده که این سه آیه با یکدیگر نازل شده و منظور همان شهر رمضان است. ایشان در بیان فایده روزه و اینکه نفع آن عاید خود انسان می‌شود می‌گوید: روزه اطاعتی است که فایده‌اش به خود انسان باز می‌گردد،  فائده روزه تقوا است و آن خود سودی است که عایده خود انسان می‌شود و فائده داشتن تقوا مطلبى است که احدى در آن شک ندارد، چون هر انسانى به فطرت خود این معنا را درک مى‌کند که اگر بخواهد به عالم طهارت و رفعت متصل شود و به مقام بلند کمال و روحانیت ارتقاء یابد، اولین چیزى که لازم است بدان ملتزم شود این است که از افسار گسیختگى خود جلوگیرى کند، و بدون هیچ قید و شرطى سرگرم لذت‌هاى جسمى و شهوات بدنى نباشد، و خود را بزرگتر از آن بداند که زندگى مادى را هدف بپندارد و سخن کوتاه آنکه از هر چیزى که او را از پروردگار تبارک و تعالى مشغول سازد بپرهیزد.

به تعبیر ایشان، تقوا تنها از راه روزه و خوددارى از شهوات بدست مى‌آید، و نزدیک‌ترین راه و مؤثرترین رژیم معنوى و عمومى‌ترین آن بطوریکه همه مردم در همه اعصار بتوانند از آن بهره‌مند شوند و نیز هم اهل آخرت از آن رژیم سود ببرد، عبارت است از خوددارى از شهوتى که همه مردم در همه اعصار مبتلاى بدانند و این ورزش را تمرین نمایند، به تدریج نیروى خویشتن‌دارى از گناهان در آنان قوت مى‌گیرد و به تدریج بر اراده خود مسلط مى‌شوند، آن وقت در برابر هر گناهى عنان اختیار از کف نمى‌دهند، و نیز در تقرب به خداى سبحان دچار سستى نمى‌گردند، چون پر واضح است کسى که خدا را در دعوتش به اجتناب از خوردن و نوشیدن که امرى مباح است اجابت مى‌کند، قهرا در اجابت دعوت به اجتناب از گناهان و نافرمانى‌ها شنواتر و مطیع‌تر خواهد بود.

بنابراین به نظر علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، روزه در اسلام معامله و مبادله نیست، براى اینکه خداى عزوجل بزرگتر از آن است که در حقش فقر و احتیاج و یا تأثر و اذیت تصور شود و خداى سبحان برى از هر نقص است ، پس هر اثر خوبى که عبادت‌ها داشته باشد، حال هر عبادتى که باشد تنها عاید خود عبد مى‌شود، نه خداى تعالى و تقدس، همچنانکه اثر سوء گناهان نیز هر چه باشد به خود بندگان برمى‌گردد.

 http://www.farsnews.com

 

سه شنبه 25/4/1392 - 9:33
فلسفه و عرفان
دین و اندیشه
هر هفته با نهج البلاغه؛
نقش اخلاص در پیروزی و گسترش اسلام/ چه زمانی شاخه ایمان سبز نمی شد؟
امام علی(ع) در خطبه پنجاه و ششم نهج البلاغه می فرمایند: خالصانه و مخلصانه با کسان و نزدیکان خود می ایستادیم و برای خدا مبارزه می کردیم. وقتی در راه خدا با اخلاص و صادقانه عمل کردیم و خدای متعال این را از ما دید، دشمن ما را سرکوب کرد و ما را پیروز نمود. بعد می فرماید: اگر این طور نبود، این کارها انجام نمی شد و یک شاخه ایمان سبز نمی شد و یک پایه دین بر سر پا نمی ماند.

امام علی(ع) در خطبه پنجاه و ششم نهج البلاغه در مورد اخلاص خویش و مسلمانان در نبردهاى‏ زمان پیامبر(ص) براى پند به اصحابش فرموده است‏: «در ركاب پیامبر(ص) آنچنان مخلصانه مى‏ جنگیدیم و براى پیشبرد(حق و عدالت) از هیچ چیز باك نداشتیم كه حتى حاضر بودیم پدران و فرزندان و برادران و عموهاى خویش را در این‏ راه(اگر برخلاف حق باشند) نابود كنیم. این پیكار بر تسلیم و ایمان ما مى‏ افزود و ما را در جاده وسیع حق و صبر و بردبارى در برابر ناراحتیها و جهاد و كوشش پى‏گیر با دشمن ثابت قدمتر مى‏ ساخت،گاهى یك نفر از ما و دیگرى از دشمنان ما، همانند دو قهرمان با یكدیگر نبرد مى‏ كردند، هر كدام مى‏ خواست كار دیگرى را تمام كند تا كدام‏یك جام مرگ را به دیگرى بنوشاند، گاهى ما بر دشمن پیروز مى‏ شدیم و زمانى دشمن بر ما اما هنگامى كه خداوند راستى و اخلاص ما را دید خوارى و ذلت را به دشمنان ما نازل كرد و نصرت و پیروزى را به ما عنایت فرمود تا آنجا كه اسلام بر زمینها گسترده شد و سرزمین پهناورى براى خویش برگزید. به جانم سوگند اگر ما در مبارزه مثل شما بودیم‏ هرگز پایه‏ اى براى دین برپا نمى‏ شد و شاخه‏ اى از درخت ایمان سبز نمى‏ گردید. به خدا سوگند با این عمل بى‏ رویه خود آنچنان راه افراط را مى‏ پوئید كه همانند شترى‏ كه بى حساب آنرا بدوشند و از پستانش خون بچكد، آینده شومى خواهید داشت.»

توضیح‌ها

این سخن را امام (ع) هنگامى فرمود كه‏ «عبد الله بن حضرمى‏» از طرف‏ معاویه به بصره رفته بود تا آنجا را در تحت‏ حكومت معاویه درآورد. «ابن حضرمى‏» پس از ورود به بصره در میان قبیله بنى تمیم فرود آمد و اكثر بصریان با او بیعت كردند امام در این سخن اصحابش را براى بیرون راندن‏ ابن حضرمى تشویق فرمود. از میان اصحاب شخصى بنام‏ «اعین بن صبیعه مجاشعى‏» داوطلب شد و ازطرف امام(ع) به بصره اعزام گردید ولى پس از رسیدن به بصره و روبرو شدن با مخالفان عده‏‌اى ناشناس به‏ وى در بسترش حمله كردند و بالاخره او را كشتند. فرماندار امام در بصره (زیاد) جریان را به امام گزارش داد و اضافه كرد: اگر «جاریة بن قدامه‏»را براى مبارزه با ابن حضرمى بفرستید بجاست، زیرا او با بصیرت و در میان بستگانش با نفوذ و نسبت‏ به دشمنان امام(ع) جدى است. امام(ع) او را خواست و به بصره فرستاد. جاریة بن قدامه بالاخره ابن حضرمى را در خانه‏ اى محاصره كرد و كارش‏ را تمام ساخت و جریان را به امام(ع) گزارش داد (شرح ابن ابى الحدید، جلد 4 ، صفحه 34-52) و نیز گفته شده كه این سخن را امام (ع) در صفین هنگامى كه مردم براى‏ صلح آماده شده بودند فرموده است. (مستدرك و مدارك نهج البلاغه، صفحه‏ 243)

امام علی(ع) کار را فقط برای رضای خدا و بر طبق تکلیف الهی و اسلامی و بدون هیچ انگیزه شخصی و نفسانی و امثال اینها انجام می داد. امیرالمؤمنین(ع) این اخلاص را از دوران کودکی و نوجوانی که اسلام را از پیامبر(ص) قبول کرد و سختیهای آنرا به جان خرید، نشان داد. او برای خدا از آسایش محترمانه یک اشراف زاده قریشی صرف نظر کرد و در طول سیزده سال، مبارزات خود را در کنار پیامبر(ص) ادامه داد، و بعد هم ماجرای خوابیدن آن بزرگوار در جای پیامبر در شبی که رسول اکرم(ص) از مکه به طرف مدینه هجرت کردند. این خوابیدن امیرالمؤمنین(ع) در جای پیامبر(ص)، از جمله کارهایی است که اگر کسی تدبر کند، در می یابد که بزرگ‌ترین فداکاری است که یک انسان می تواند از خود نشان بدهد؛ یعنی به طور قاطع تسلیم مرگ شدن. شب تاریک، دشمن مسلح و خشمگین و آماده در پشت دیوارها و عازم بر قتل پیامبر(ص) که در این بستر باید خوابیده باشد. امیرالمؤمنین(ع) آن شب به پیامبر(ص) عرض کرد که اگر من در جای تو بخوابم، تو به سلامت خواهی جست؟ فرمود: بله!، عرض کرد: پس می خوابم.

کسانی مانند آن نویسنده مسیحی که از دین ما خارج هستند و با رؤیت اسلامی و شیعی به امیرالمؤمنین(ع) نگاه نمی کنند، می گویند که این کار امیرالمؤمنین فقط قابل مقایسه با کار سقراط است که برای مصلحت جامعه، به دست خود جام زهر را نوشید؛ یعنی یک فداکاری قطعی. اخلاص، تنها چیزی بود که در آن شب حاکم بود. کسانی که در چنین مواردی به فکر خودشان باشند، در فکر این هستند که از موقعیت استفاده کنند؛ اما او در همین لحظه به فکر نجات جان پیامبر(ص) است.

فقط رضای الهی
 
در جنگ‌های پیامبر(ص)، دراحد آن وقتی که همه به جز اندکی رفتند و امیرالمؤمنین(ع) از پیامبر(ص) دفاع کرد، در خندق آن وقتی که همه از مبارزه ی با عمر و بن عبدود سرپیچیدند و آن حضرت مکرر داوطلب شد، در قضیه خیبر، در قضیه آیات برائت، بعد از رحلت پیامبر(ص)، در ماجرای انتخاب جانشین برای پیامبر(ص) در سقیفه، در شورای تشکیل شده بعد از درگذشت خلیفه دوم، در همه این موارد امیرالمؤمنین(ع) فقط و فقط رضای الهی را در نظر گرفت و خالصاً لله آن چیزی را که به نفع اسلام و مسلمین بود، انتخاب کرد و «خود» را دخالتی نداد. در وقتی که خلافت را قبول کرد، در بیست و پنج سالی که از خلافت دور ماند، در همکاریش با خلفا، در کارش برای اسلام در حضورش در میدان جهاد و کار و مبارزه و خدمت به نظام اسلامی در تعلیم مردم، در تربیت و تزکیه انسانهای جامعه و بعد در دوره خلافتش در برخورد با جناحهای مختلف که هر کدام شعاری داشتند و دارای خصوصیتی بودند و در همه موارد دیگر، علی بن ابیطالب، همان علی بن ابیطالبی است که خدا می پسندد و رسول خدا انتخاب می کند و بر می گزیند؛ بنده خالص خدا. این، آن چیزی است که من و شما باید رشحه ای از آن را در عمل و زندگی خود از علی بن ابیطالب(ع) بیاموزیم و عمل کنیم. در آن روز، این باعث پیشرفت اسلام شد و همین است که اگر یک قطره از آن در وجود انسانی باشد، او را به موجودی مفید برای اسلام و مسلمین تبدیل می کند.

 


درسی از اخلاص حضرت
 
ما در دوران انقلاب بزرگ اسلامی، آن اخلاص را بالمعاینه در زندگی مردممان مشاهده کردیم و شد آنچه شد. امام بزرگوار ما مظهر این اخلاص بود و کرد آنچه کرد. او دنیا را در مقابل اسلام خاضع و خاشع کرد و دشمنان اسلام را به عقب نشینی وادار نمود. امروز هم آحاد ملت ایران، زن و مرد ملت، اقشار مختلف، مخصوصاً مسئولان ـ خصوصاً هر چه مسئولیت‌ها بالاتر برود ـ محتاج همین اخلاص هستیم، تا این بار را به سرمنزل برسانیم.

طبق نقل در نهج البلاغه، امیرالمؤمنین فرمود: «و لقد کنّا مع رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم نقتل ابائنا و اخواننا و اعمامنا لا یزیدنا ذلک الا ایمانا و تسلیما و مضیّا علی اللقم و صبرا علی مضض الألم: خالصانه و مخلصانه با کسان و نزدیکان خود می ایستادیم و برای خدا مبارزه می کردیم. «فلمّا رأی الله صدقنا انزل بعدوّنا الکبت و انزل علینا النّصر» وقتی در راه خدا با اخلاص و صادقانه عمل کردیم و خدای متعال این را از ما دید، دشمن ما را سرکوب کرد و ما را پیروز نمود. بعد می فرماید: اگر این طور نبود، این کارها انجام نمی شد: ـ ما قام للدّین عمود و لا اخضرّ للایمان عود» یک شاخه ایمان سبز نمی شد و یک پایه دین بر سر پا نمی ماند. به برکت اخلاص و صدق آن مسلمین، این پیشرفت‌ها انجام شد و جامعه اسلامی پدید آمد. تمدن اسلامی و این حرکت عظیم تاریخی امروز هم همان است و ملت ما و مسلمانان در همه عالم و امروز ملت عراق و پیشروان آن ملت و نیز دیگر مردمی که در هر گوشه دنیا بنام اسلام سخن می‌گویند، باید این درس را از علی بن ابیطالب(ع) فرا بگیرند.*

منبع: شخصیت و سیره معصومین(ع) در نگاه رهبر انقلاب اسلامی (جلد 7)

سه شنبه 25/4/1392 - 8:43
قرآن
مقصود از خواندن قرآن، پی بردن به خصوصیات جهان ابدی و ریزه كاری های جهان هستی و راهنماییهای دینی، اخلاقی، عبادی، اجتماعی، سیاسی و تاریخی و صدها امور دیگر كه نیازمند به تفكر و تدبر دارند می باشد.

بیکی از اموری كه پیامبر بزرگ اسلام (ص) به آن سفارش اکید فرموده كه ما از خدا مسئلت نماییم، توفیق تلاوت كتاب آسمانی است. در حقیقت اگر ما بخواهیم ماه مبارك رمضان را به چیزی تشبیه نماییم باید آن را به یك دانشگاه تشبیه كنیم که استاد آن پیامبران و امامان، نویسنده كتاب درسی خدا، كتاب درسی قرآن و شاگردان و دانشجویان بندگان خدا است. همچنین همانطور كه استفاده از كتاب در دانشگاه به هیچ وجه تشریفاتی نیست قرآن و تلاوت آن نیز نباید تشریفاتی باشد، و باید دانست كه قرآن كتاب درسی و برنامه اسلامی و انسانی است، نه اینكه تنها برای استخاره، جهیزیه، میمنت خانه، عبور مسافر از زیرآن، حفاظت و امور دیگر باشد.

قرآن كتابی جامع و برنامه ای كامل است كه از سوی پروردگار دانا و حكیم و توسط مامور خود جبرئیل امین بر بزرگترین معلم بشر شخصیت ممتاز و والای انسانیت پیامبران الهی حضرت محمد(ص) فرود آمده است. قرآن كتابی است كه ما را به غیبت آگاه كرده و به قصص انبیا و تاریخ پیشینیان آشنا ساخته است.

همچنین قرآن مجموعه ای است كه در هر فنی و در هر موضوعی وارد شده و با طرز جالبی و بدیعی آنها را بیان داشته و هر دانشمند طبق تخصص خود از آن بهرمند گشته و حداكثر استفاده را می نماید و قرآن كتابی است انسان ساز، روح بخش و روشنگر و كتابی است كه هرچه از آن طلب شود در آن یافت می شود.

خواندن قرآن و تدبر در آن، در تمام سال یكی از برنامه های بزرگ هر فرد مسلمان متعهد و مسئول می باشد و باید به طور دائم با قرآن محشور باشد ولی ماه مبارك ویژگی مخصوصی دارد و لذا پیامبر اكرم (ص) فرموده است: از خداوند توفیق تلاوت كتاب خدا را در این ماه بخواهید.

همچنین از امام باقر(ع) روایت شده برای هر چیزی بهاریست و بهار قرآن ماه رمضان است و از امام رضا(ع) نقل شده، هر كه در ماه رمضان، یك آیه از كتاب خدا بخواند، چنان است كه یك ختم قرآن در غیر ماه رمضان نموده است.

آداب تلاوت قرآن

مهمترین عملی كه قرآن خوان باید آن را مراعات نماید، موضوع تدبر و تفكر و غور در آیات قرآن است. گرچه خواندن بدون آن، نیز دارای پاداش بلكه تنها نظر كردن به قرآن سودمند است. باید در نظر داشت كه تنها هدف از خواندن قرآن و نظر انداختن به آن برای پاداش داشتن و عبادت بودن آن نیست، بلكه هدفی بالاتر از هدف معمولی منظور است و آن آشنا شدن به معارف اسلام و اساس قانونگذار جهان است و غرض رسیدن به خدا و قرب به اوست.  

مقصود از خواندن قرآن، پی بردن به خصوصیات جهان ابدی و ریزه كاری های جهان هستی و راهنماییهای دینی، اخلاقی، عبادی، اجتماعی، سیاسی و تاریخی، صنعتی و صدها امور دیگر كه نیازمند به تفكر و تدبر دارند می باشد.

البته نکته مهمتر این است که بعد از تفكر و تدبر به آیات به آن عمل نماییم، زیرا معرفت و آشنایی به احكام و دستورات الهی، مقدمه عمل به آنهاست و با عمل، اجتماعات ترقی كرده و زنده خواهد شد و عمل است كه آدمی را محبوب ساخته و با ترك آن مطرود می سازد.

از جمله آداب خواندن قرآن این است که آشكارا، شمرده، با صوت خوش، با حضور قلب، رو به قبله و با طهارت باشد. همچنین باید بكوشیم قبل از قرائت مسواك بزنیم و در حال خواندن با انگشت آیه ها را بشماریم، زیاد بخوانیم و تا می توانیم درباره عظمت صاحب قرآن فكر كرده و او را چنان بینیم كه گویا در مقابل او قرارگرفته و با او سخن می گوییم و به آیات بهشت كه می رسد از خدا آنها را مسئلت نماییم و زمانی كه به آیات جهنم و عذاب می رسد،به خدا پناه بریم و در دل خوفی پیدا كنیم و امید از آنها بگذرد.

مهر

سه شنبه 25/4/1392 - 8:30
خانواده

 2-1466.jpg

همزمان با تغییرات عدیده اجتماعی، تعداد فرزندان خانواده‌ها نیز کاهش یافته است. شاید در گذشته نه چندان دور وجود بیش از 2 فرزند در خانواده لازم تلقی می‌شد، ولی امروزه اندیشه داشتن یک فرزند نه فقط عادی شده، بلکه ترویج نظام تک‌فرزندی در خانواده‌ها را هم به همراه آورده است.

به گزارش ایسنا، در ادامه «گزارش» روزنامه اطلاعات آمده است: به باور بسیاری از کارشناسان جامعه‌شناسی، به دلیل مسایل و مشکلات معیشتی، افزایش تعداد فرزندان برای بسیاری از خانواده‌ها قابل قبول نیست، چرا که با افزایش فرزندان، خانواده‌ها قادر به ایجاد شرایط مناسب مادی و رفاهی برای آنان نیستند و از اینرو ترجیح می‌دهند تک‌فرزندی پیشه کنند.

تک‌فرزندی از دیدگاه جامعه‌شناسی

در ترویج نظام تک فرزندی نمی‌توان از نگاه اقتصادی به این پدیده غافل ماند.

میترا بهرامی‌فر کارشناس ارشد جامعه‌شناسی، با گفتن مطلب بالا می‌افزاید: خانواده‌ها سعی می‌کنند با کاهش هزینه‌هایی، شرایط رفاهی و مناسب‌تر مادی‌شان را افزایش دهند.

امروزه هدف اصلی والدین از داشتن فرزند، فرزندپروری است و با توجه به این که نیازهای تربیتی و پرورشی کودکان افزایش یافته است و کودک امروز شرایط و امکانات خاصی می‌طلبد که نیاز به صرف هزینه‌های گوناگون دارد، خانواده‌ها سعی می‌کنند با کاهش تعداد فرزندان، به کیفیت بهتر و مطلوب‌تر شرایط پرورشی آنان بیفزایند.

در واقع بالا رفتن هزینه‌های فرزندزایی و زندگی خانواده‌ها از سویی و پایین‌ بودن سرانه درآمد طبقات متوسط و پایین جامعه که درصد زیادی از جمعیت را تشکیل می‌دهند و وضعیت درآمدی آنان از دیگر سو، سبب شده است خانواده‌ها متناسب با وسع خود صاحب فرزند یا فرزندانی شوند و چون کاهش تعداد فرزندان تأثیر قابل توجهی بر زندگی این خانواده‌ها دارد، غالباً به نظام تک‌فرزندی روی می‌آورند.

ترویج نظام تک‌فرزندی که حاصل دنیای صنعتی امروز است، با توصیه‌ها و هشدارهای کارشناسان حوزه خانواده و روان‌شناسان، روبرو شده است.

دکتر سیاوش توکلی روان‌شناس در گفت‌وگو با گزارشگر روزنامه اطلاعات می‌گوید: پدیده تک‌فرزندی در واقع نگرش جدید افراد به زندگی در جامعه کنونی است.

شاید به تصور عده‌ای از مردم، این پدیده با مشکلات عدیده‌ای همراه باشد، ولی تحقیقات علمی انجام شده، نتیجه‌ای را که دال بر وجود مشکل یا اختلالی در تک‌فرزندان بداند، نشان نداده است، بلکه به عقیده بسیاری از روان‌شناسان، مشکلات رفتاری یا پرخاشگری و اختلال‌های شخصیتی در تک‌فرزندان کمتر است.

برقراری ارتباط تک‌فرزندان

به گفته دکتر توکلی، اگرچه وجود چند فرزند در خانواده سبب می‌شود که آنان شیوه‌های تعامل، سازگاری و حل مشکلات را بهتر بیاموزند، اما والدینی که چه به تصمیم و انتخاب خود و یا هر دلیل دیگر، یک بار صاحب فرزند می‌شوند، می‌توانند با کسب آگاهی و مهارت در شیوه‌های تربیتی و پرورشی، فرزندی تربیت کنند که فردی توانمند و موفق شود.

این دکترای روان‌شناسی با اشاره به خصوصیات مشترک تک‌فرزندان می‌افزاید: این فرزندان بدون خواهر و برادر و یا وجود همسالان، در میان افراد بزرگسال رشد می‌کنند و از این رو رفتاری مانند بزرگسالان دارند، از درک و قدرت تجزیه و تحلیل خوبی برخوردارند و افراد مسئولیت‌پذیری هستند. آنان همچنین دوستی‌های گسترده‌ای ندارند، افراد وابسته‌ای نیستند و با این که به برنامه‌های تک نفره رغبت بیشتری‌ نشان می‌دهند، در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل یا ضعف نیستند و از مهارت‌های خوبی در این زمینه برخوردارند.

تقویت یا سرکوب اعتماد به نفس تک فرزندان؟

دکتر توکلی با باور این که شیوه رفتار و واکنش‌های والدین در اعتماد به نفس تک‌فرزندان تأثیر به سزایی دارد، می‌افزاید: روش‌های تربیتی نادرست و الگوهای نامناسب خانواده‌ها سبب می‌شود تک‌فرزندان به افرادی زودرنج، فاقد اعتماد به نفس و کم تحمل تبدیل شوند.

هرگاه والدین و حتی اقوام و بستگان از توجهات افراطی به تک‌فرزندان دست بردارند، انان نیز اعتماد به نفس لازم و هویت مستقل خود را می‌یابند.

در واقع اصول تربیتی والدین نباید با پدران و مادرانی که دارای چند فرزند هستند، تفاوت داشته باشد. وقتی والدین به خواست‌های غیرمنطقی تک‌فرزند جواب مثبت می‌دهند و بر این باورند که هرچه فرزندشان آرزو کرد، باید برایش فراهم کنند و در اختیارش بگذارند، یقیناً به مرور، فرزندشان تبدیل به موجودی لوس، خودخواه، پرتوقع و بی‌هدف می‌شود که همین موارد به ظاهر ساده، عامل مشکلات بزرگی در زندگی و آینده فرزندشان خواهد شد.

بنابراین والدین با دادن الگوهای صحیح رفتاری و روش‌های درست تربیتی، می‌توانند کمک کنند تک‌فرزندان افرادی متکی به نفس، توانمند و موفقی باشند و در این ویژگی‌ها و مهارت‌ها، هیچ ضعف و کمبودی نسبت به هم‌سن و سال‌های خود نداشته باشند.

وی همچنین می‌گوید: اعتماد به نفس تک‌فرزندان بر اثر پذیرش عملکردهایشان از جانب دیگران حاصل می‌شود، یعنی وقتی به عنوان فردی توانمند و با کفایت مورد قبول واقع می‌شوند، اعتماد به نفس بیشتری پیدا می‌کنند، از این رو رفتار و واکنش پدران و مادران در برابر عملکردهای تک‌فرزندان می‌تواند تأثیر زیادی در فرآیند اعتماد به نفس و روند هویت‌یابی آنان داشته باشد.

تک‌فرزندی، الگوها، پیامدها

ترویج نظام تک‌فرزندی در خانواده‌ها، به نظر می‌رسد بافت فامیلی را نیز خدشه‌دار می‌سازد. در چنین شرایطی تک‌فرزندان با مشاهده فرزندان دیگر در یک خانواده و گروه خویشاوندان آنان، آیا دچار احساس خلأ و نهایتاً آسیب‌های روحی نمی‌شوند؟

دکتر توکلی در پاسخ به این پرسش می‌گوید: الگوهای نامناسب تربیتی، ناسازگاری‌های والدین و محروم بودن فرزند از وجود یکی از آنان و نیز عملکردهای ضعیف والدین و به ویژه مادران، از عواملی است که می‌تواند در بروز اختلال و آسیب‌های روحی بر روی تک‌فرزندان، تأثیر فراوانی داشته باشد. تک‌فرزندی به خودی خود پدیده منفی نیست و باعث ایجاد مشکلات نمی‌شود، بلکه روش‌های تربیتی والدین است که می‌تواند اثرات و نتایج خوب و سازنده و یا منفی و مخرب به دنبال داشته باشد. والدین با آگاهی از روش‌های درست فرزندپروری، به یقین می‌توانند فرزندان سالم، توانمند و کارآمد پرورش دهند که از ویژگی‌های مثبت بیشتری نسبت به سایر بچه‌ها برخوردار باشند.

پیامدهای وابستگی در نظام تک‌فرزندی

از این دکترای روان‌شناسی می‌پرسیم؛ والدین تک‌فرزند به دلیل داشتن صرفاً یک بچه در زندگی، وابستگی‌های زیادی به او پیدا می‌کنند، آیا این وابسته بودن والدین برای پرکردن خلأ فرزند مفید است یا مشکل‌آفرین؟

وی در پاسخ به گزارشگر روزنامه اطلاعات می‌گوید: گاهی والدین با وابسته شدن زیاد به فرزند و همین طور به عکس وابسته کردن فرزند به خودشان، مشکلاتی می‌آفرینند که اثرات آن سال‌ها در زندگی کودک باقی می‌ماند. والدین از سویی سعی می‌کنند شرایط مطلوب و رابطه عاطفی صمیمانه‌ای برای تک‌فرزندشان به وجود آورند، ولی از سوی دیگر با با وابسته کردن فرزند به خود یا وابستگی شدید خود به او و کنترل و مراقبت‌های افراطی، به گونه‌ای مانع ارتباط فرزند با همسالانش می‌شوند، که با این شیوه فرزندشان از دنیای کودکی و گذر طبیعی از این دوران دور می‌ماند و بزرگانه، بزرگ می‌شود و دنیا را از دید بزرگسالان می‌بیند و در نتیجه در مشارکت و برقراری ارتباط با گروه همسالان، دچار مشکل می‌شود. دکتر توکلی در ادامه سخنانش می‌افزاید: تک فرزندان با خواهر و برادری بزرگ نشده‌اند تا فرضاً در بازی‌ها یا انجام کارها و یا وظایف مختلف، مسئولیتی را به گردن نفر دوم یا سوم بیندازند و از این رو افراد مسئولیت‌پذیری بار می‌آیند و با این احساس مسئولیت وقتی به مرور با توقعات، کاستی‌ها و نیازهای عاطفی والدین و حتی اقوام و بستگان مواجه می‌شوند، سعی می‌کنند در پی رفع مشکلات و کاستی‌های اطرافیان برآیند و این عمل یعنی جلب رضایت پدر و مادر و خویشاوند، که بار مسئولیت‌های زیادی را بر دوش تک فرزند می‌افکند و چون خواهر یا برادری در کنارش ندارد که این بارها را تقسیم کند، این فشارها برایش مشکل‌آفرین می‌شود.

تقویت توانمندی‌ها به جای حمایت‌های افراطی

نوع اندیشه والدین برای داشتن فرزند، می‌تواند در چگونگی پرورش و تربیت کودک، نقشی اساسی داشته باشد. همان اندازه که شوق داشتن فرزند در فطرت و شخصیت کودک تأثیر به‌سزایی دارد، آشنا نبودن با روش‌های درست و مناسب پرورشی می‌تواند آسیب‌زا و مخرب باشد که یکی از این روش‌ها، زیاده‌روی در ابراز محبت و تابعیت والدین از تمامی خواست‌های تک فرزندان است.

دکتر توکلی با این گوشزد که افراط در هر زمینه نتایج نامطلوبی به دنبال خواهد داشت، می‌افزاید: محبت و توجه بیش از حد نه فقط مفید نیست، بلکه آسیب‌رسان نیز هست. تک فرزندان یا دیگر کودکانی که تحت حمایت و محبت افراطی والدین باشند، رشد شخصیتی سالم و مناسبی نخواهند یافت.

گاه بعضی از والدین تک فرزند با این استدلال که در همه زندگی فقط همین یک فرزند را دارند تصور می‌کنند نباید با هیچ کمبود و کاستی مواجه شود.

از این رو برای تأمین و تحقق نیازها و خواست‌هایش، هیچ محدودیتی برای او قایل نمی‌شوند و شرایط زندگی‌اش را طوری مهیا می‌کنند تا هر طور که بخواهد، رفتار و زندگی کند. ولی اعمال چنین روش‌های نادرست تربیتی برای رشد شخصیتی سالم و سازنده‌ای که لازم است فرزند از آن برخوردار باشد، بسیار مضر و ویرانگر است.

وی با این عقیده که افراط در جهت عکس هم پیامدهای منفی به دنبال خواهد داشت، می‌گوید: رفتارهای افراطی در جهت کنترل و سختگیری زیاد هم، آسیب‌رسان است. گاهی والدین با این اندیشه که تک فرزندشان لوس بار نیاید با زیاده‌روی در نظم و مقررات و اعمال روش‌های خشک تربیتی، سبب مشکلات عدیده‌ای در روح و روان و شخصیت و زندگی آینده فرزند خود می‌شوند و سپس در برخورد با چنین معضلاتی، پدیده تک فرزندی را مشکل‌آفرین می‌دانند که در واقع این عواقب منفی حاصل اعمال شیوه‌های افراطی خود والدین است.

ویژگی‌های فردی

دکتر توکلی به این سؤال که با توجه به حمایت‌های معنوی و مالی خانواده‌ها، چرا بعضی از تک فرزندان دچار بی‌انگیزگی و حتی افسردگی می‌شوند، چنین پاسخ می‌دهد: بسیار مهم است که والدین به جای هر تصمیمی درباره فرزند، توانمندی‌هایش را بشناسند و با آگاهی کمک کنند تا فرزند بتواند توانایی‌هایش را از قوه به فعل درآورد.

در واقع والدین نباید خواست‌هایی را که خود داشته‌اند و یا دارند و یا امیال و آرزوهای‌شان را چه در رشته تحصیلی و چه در انتخاب شغل و حرفه و به کل در زندگی، به فرزندانشان تحمیل کنند.

وقتی انتظارات والدین در این که تک فرزندشان فرضاً دکتر شود، موسیقیدان شود و یا تاجر و پولدار شود، مطابق با توانمندی و خواست فرزند نباشد و او صرفاً در جهت برآورده کردن خواست‌ها و آرزوهای پدر و مادر و پدربزرگ و مادربزرگ و فامیل و اقوام خود تلاش کند، طبیعتاً دچار فشارهای روحی و روانی می‌شود و وقتی نتواند توقعات آنان را عملی سازد، احساس بی‌کفایتی می‌کند و انگیزه برای تلاش‌هایش، جای خود را به احساس ضعف و ناتوانی می‌دهد و درنتیجه فرزند به تدریج به فردی بی‌انگیزه و درنهایت افسرده و منزوی تبدیل می‌شود. توجه والدین به ویژگی‌های فرزند و منحصر به فرد بودن او و همچنین آگاهی آنان از میزان توانایی‌های فرزند، کمک بسیار مؤثری است تا تک فرزندشان را در جهتی هدایت کنند که به جای جلب رضایت این و آن، در پی بالفعل کردن توانمندی و خلاقیت‌های خود باشد.

لزوم تعاملات اجتماعی

دکتر توکلی با اعتقاد به ارتباط و مشارکت تک فرزند با گروه دوستان و همسالان می‌گوید: از آن‌جا که والدین تک فرزند، محبت و توجه خود را بین فرزندان دیگری در خانواده تقسیم نمی‌کنند و صرفاً تک‌فرزندشان را مورد توجه و رسیدگی همه‌جانبه قرار می‌دهند، غالباً در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل و گاه ممکن است حسود شود و از جهتی چون عضو هم‌سن و سالی در خانواده ندارد که در حین بازی، رقابت و حتی دعوا، احساساتش را تجربه کند، فرصتی برای کنترل مدیریت احساساتش ندارد.

بنابراین والدین باید کمک کنند تا ارتباط تک فرزندشان با هم‌سن و سال‌هایش مانند بچه‌های فامیل یا همسایه، حفظ شود.

از طرفی، تک فرزندان به دلیل وابستگی به پدر و مادر و محیط خانه، دوست دارند کنار والدین خود باشند و از اینرو مکان مهدکودک برای آنان دلچسب نیست، ولی با توجه به این که فرزند در بازی با کودکان هم‌سن و سالش، کنترل و مدیریت احساساتش را یاد می‌گیرد، حضور او در این محیط و در میان گروه همسالان، لازم است.

این دکتر روان‌شناسی می‌افزاید: تک‌فرزندان، کانون همه توجهات و محبت‌های والدین در طول زندگی هستند و از احساس آرامش و امنیت زیادی در محیط خانواده برخوردارند، ولی به محض ورود به دنیای خارج از خانه و مواجهه با مسائل و موانع، ممکن است دچار سرخوردگی شوند، چون بیرون از خانه، همه چیز بر وفق مراد نیست، از اینرو والدین باید به فرزندان‌شان بیاموزند ممکن است با مسایل زیادی مواجه شوند که مطابق میل و یا بر وفق مراد آنان نیست و برای گذر از موانع و رسیدن به هدف، لازم است با مشکلات زندگی صبورانه برخورد کنند، چرا که دنیای خارج از خانه و تجربه زندگی جدید، بردباری می‌طلبد.

دوشنبه 24/4/1392 - 23:50
اخبار
1001-4.JPG

محققان مرکز نوآوری پارک علم و فناوری یزد موفق به طراحی و ساخت دستگاه «اعلام غریق نجات» شدند.

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، این دستگاه از دو قسمت گوشی و دستبند تشکیل شده است که گوشی یا فرستنده بر روی بدن و قسمت گوش شناگر نصب می‌شود و دستبند نیز روی دست نجات غریق و بصورت ویبره هشدار می‌دهد.

در ساخت این دستگاه از یک موتور ویبره مخصوص موبایل و یک فرستنده و گیرنده مدل FSK و یک IC برای تقویت سیگنال استفاده شده است.

هنگامی‌که فردی بیش از زمان مجاز تعیین شده (45 ثانیه) زیر آب بماند، فرستنده به دستبند سیگنال فرستاده شده و دستبند به حالت ویبره درآمده و ناجی از وجود غریق در زیر آب مطلع می­‌شود.

استفاده از این دستگاه در تمامی اماکن آبی امکانپذیر است.

دوشنبه 24/4/1392 - 23:45
سلامت و بهداشت جامعه
حذف وعده سحری برای سلامت افراد ضرر دارد و با توجه به طولانی بودن زمان روزه‌ داری در فصل تابستان، به همه روزه ‌داران توصیه می ‌شود كه حتماً سحری را در برنامه غذایی خود داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری مهر، كارشناس آموزش مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی كشور با بیان این مطلب اظهار داشت: با توجه به طولانی بودن زمان روزه‌ داری در فصل تابستان كه حدود 14تا 15 ساعت طول می کشد، مصرف غذای مقوی و نوشیدن مایعات در وعده غذایی سحری می ‌تواند انرژی مورد نیاز برای فعالیت روزانه ی روزه‌ داران را تأمین كرده و عوارض ناشی از كمبود مواد غذایی و مایعات را در بدن كاهش دهد.

آرزو دهقانی افزود: عوارض دیگر مصرف نكردن سحری شامل سردردها، دردهای عضلانی، بی حالی مفرط ناشی از افت قند خون، كاهش یادگیری، بی حوصلگی و خستگی است، بنابراین حتما به روزه داران توصیه     می‌ شود که برای خوردن سحری بیدار شوند.

وی تصریح كرد: فاصله بین افطار تا سحر بهترین زمان برای مصرف مایعات مثل آب، چای، آب میوه‌ های طبیعی، میوه و تنقلات سالم مثل بادام، پسته و گردو است.

دهقانی خاطرنشان كرد: در صورت استفاده از سبزیجات به صورت خام و میوه حتما مراحل سالم‌ سازی شامل شستشوی اولیه، انگل زدایی با مایع دستشویی یا ظرفشویی، میكروب زدایی با مواد ضد عفونی كننده مجاز و شستشوی نهایی رعایت شود
دوشنبه 24/4/1392 - 23:2
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته