• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 868
تعداد نظرات : 316
زمان آخرین مطلب : 3811روز قبل
خواص خوراکی ها

اطلاعاتی درباره دَم کرده های گیاهی

دم کرده هاچه قدر اهل نوشیدنی‌ هستید؟ آب و آبمیوه را می‌ پسندید یا از دم ‌کرده‌ های گیاهی لذت می ‌برید؟ مصاحبه ی زیر با دکتر صالحی سورمقی، استاد دانشکده داروسازی تهران در مورد خواص دم‌ کرده‌ هایی است که امروزه به شکل تی ‌بگ‌ یا چای ‌کیسه ‌ای یا نوشیدنی‌ های خنک آماده، به فروش می ‌رسند.
آقای دکتر! اگر موافق باشید، بحث را از خواص دم‌ کرده‌ها شروع کنیم.
گیاهان دارویی می‌ توانند به اشکال مختلف به صورت فرمولاسیون‌ های دارویی تبدیل شده و مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از این اشکال دارویی به نوع گیاه، نوع ماده موثر، مقاومت مواد در اثر میزان حرارت، حلالیت، پایداری در اثر گذشت زمان و عوامل دیگر بستگی دارد. مثلا برای استفاده از اثری مشخص حتما باید از دم‌ کرده گیاه استفاده کرد، در حالی که برای اثری متفاوت از همان گیاه ممکن است از جوشانده آن استفاده کرد. این مساله به این معنی است که گاه در دم‌ کرده گیاه یک دسته مواد خاص وارد می ‌شوند و بر اثر حرارت بیشتر و جوشاندن مواد دیگر و در نتیجه خواص این دو محصول با هم متفاوت خواهد بود. به عنوان نمونه ‌ای مشهور می ‌توان تفاوت چای دم‌ کرده و جوشانده را مقایسه کرد.
دم کردنچای دم ‌کرده دارای عطر و طعم دلنشین بوده و دارای خاصیت رفع خستگی است، در حالی که چای جوشیده دارای رنگ سیاه، بو و مزه نامطبوع و خاصیت یبوست‌آور است چون با جوشیدن چای مقدار زیادی مواد قابض(مواد تاننی) وارد چای شده و ظاهر و باطن آن را تغییر می ‌دهد لذا در استفاده از گیاهان دارویی باید دقت کرد که کدام شکل آن باید تهیه و مورد استفاده قرار گیرد.
برای دم ‌کردن صحیح چه باید کرد؟
اگر قسمت مورد استفاده خرد یا نرم باشد، احتیاج به تغییر شکل ندارد ولی اگر سفت و سخت باشد حتما باید خرد، له و یا پودر شود، سپس به مقدار معینی برداشته و روی آن آب در حال جوش ریخته شود. در ظرف را بسته و به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه می‌ گذاریم تا دم بکشد. برای تسریع در این عمل و استخراج بهتر مواد بهتر است ظرف محتوی گیاه و آب جوش را به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی بخار(روی کتری یا سماور) قرار دهیم، آنگاه صاف کرده و آن را میل کنیم. میزان مصرف گیاه و آب جوش در مورد هر گیاه ممکن است متفاوت باشد.
در بازار چای‌ های کیسه‌‌ای، با اسانس و رنگ انواع میوه‌ ها مثل آلبالو وجود دارد. مصرف این چای ‌های کیسه ‌ای اشکالی ندارد؟ در رابطه با این موضوع نمی ‌توانم به طور قاطع پاسخ دهم. این نوع از چای ‌های کیسه ‌ای را شرکت‌های مختلف تولید می ‌کنند. برخی از آن ها ممکن است طعم یا رنگ مصنوعی داشته باشند. نمونه‌ هایی را باید به آزمایشگاه ارسال کرد، ببینیم طعم و رنگ طبیعی است یا شیمیایی. در صورت استفاده از افزودنی ‌های طبیعی مصرف شان مانعی ندارد.چای کیسه ایبه طور کلی، شما مصرف چای کیسه ‌ای را توصیه می‌ کنید یا چای خشک را‌؟
متاسفانه باید گفت اکثر چای ‌های کیسه‌ ای در بازار دارای مواد مصنوعی هستند. شما وقتی یک تی ‌بگ را در آب‌ جوش می‌ اندازید و کمتر از ۳۰ ثانیه رنگ می ‌دهد و بوی چای دارد نمی ‌تواند چای معمولی، طبیعی و خالص باشد.
به طور قطع به آن مواد مصنوعی اضافه شده است، به ویژه چای‌ های کیسه ‌ای خارجی خیلی سریع رنگ می ‌دهد و هر چه چای کیسه‌ ای بیشتر در آب جوش قرار می ‌گیرد، رنگ غلیظ ‌تری ایجاد می ‌کند. چای معمولی ایرانی را اگر در کیسه بریزید و در یک لیوان قرار دهید، ۱۰ دقیقه طول می‌ کشد تا رنگ زرد مایل به نارنجی ایجاد کند.
 
این موضوع در رابطه با سایر گیاهان دارویی مثل تی ‌بگ نعناع هم صادق است؟
به طور کل در تی ‌بگ ‌ها، گیاه به صورت پودر درمی ‌آید و زمان دم کشیدن آن کوتاه ‌تر می‌ شود. من شکل سنتی را بیشتر توصیه می‌ کنم. بسیاری از مردم هنوز هم دوست دارند دم‌ کرده ‌ها را به شکل سنتی مصرف کنند. مثلا دم‌ کرده گل گاوزبان که به همراه لیموعمانی دارای خاصیت آرام‌ بخش، مقوی قلب و مسکن سرماخوردگی است، اکثرا به صورت سنتی مورد مصرف قرار می ‌گیرد.
خیلی از ما از یک تی ‌بگ برای ۲ فنجان استفاده می‌ کنیم. آیا این کار درست است یا نه؟
استفاده از یک تی‌ بگ برای دو فنجان ایرادی ندارد، فقط ممکن است ترکیبات در فنجان دوم کمی رقیق ‌تر باشد.
اخیرا گروهی از دم‌ کرده‌ ها وارد بازار شده‌اند که شبیه به بسته ‌بندی آب ‌میوه‌ها به شکل خنک عرضه می‌ شود. نظرتان در رابطه با آن ها چیست؟

ابتدا باید دید ساختار آن ها چیست و برای نگهداری آیا به آن ها افزودنی اضافه شده است یا خیر. دم ‌کرده‌ همان ‌طور که از نام آن پیداست، یعنی روی گیاهی آب جوش بریزیم و به مدت نیم ساعت در ظرف را بگذاریم یا برای تسریع روند‌ آن را روی بخار ملایم آب قرار دهیم تا گرمایی که به آن می ‌دهد مانع از سرد شدن آن طی این مدت شود، بعد آن را مصرف کنیم. اگر ما دم‌ کرده‌ها را نگه داریم تا سرد شوند، مقداری رسوب در آن ها ایجاد می ‌شود. اسم این نوشیدنی خنک شده دیگر دم کرده نیست و خواص دم‌ کرده‌ ها را ندارد. اگر در بازار موادی با این نام فروخته می ‌شود که رسوب هم ندارد باید نام آن را عصاره یا نوشیدنی گذاشت. به طور حتم مواد نگه‌ دارنده شیمیایی هم دارند. دم‌ کرده‌ ها را باید پس از تهیه آنی خورد. اگر سرد شد و مواد آن رسوب کرد، دیگر ممکن است فایده‌ ای نداشته باشد. در پایان، لطفا چند نوع دم‌ کرده مفید به ما معرفی کنید تا در برنامه نوشیدنی‌ های روزانه ‌مان بگنجانیم؟
دم کرده نعناع
از دم‌کرده‌ های پُرمصرف دیگر می‌ توان به گیاه ختمی و گل پنیرک اشاره کرد که در سرماخوردگی به عنوان ضد سرفه، خلط‌ آور و صاف کننده صدا قابل مصرف است. همچنین دم‌کرده برگ نعناع از مصرف زیادی برخوردار است. این فرآورده‌ به عنوان مسکن و ضد نفخ و اسپاسم می ‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.
از دیگر دم‌ کرده‌های پرمصرف چای سبز است که مصرف آن در ژاپن، چین و ترکمن صحرای ایران بالا است.
نحوه دم‌ کردن آن کاملا شبیه چای و دارای اثرات مشابه بوده با این تفاوت که اثرات ضد سرطانی، آنتی اکسیدان، کاهندگی چربی و کلسترول آن بیشتر از چای سیاه است. لازم به یادآوری است که گیاه چای سیاه (چای معمولی) و چای سبز یکی بوده و فقط تفاوت آن ها در نحوه به عمل آوردن‌ شان است، به این صورت که اگر به محض چیدن برگ چای تازه آن را خشک کنیم، چای سبز تهیه می‌ شود ولی اگر پس از چیدن برگ تازه چای، عمل تخمیر(پلاسیده شدن) روی آن انجام شود به چای سیاه تبدیل می ‌شود.

يکشنبه 14/9/1389 - 22:37
خواص خوراکی ها

ارزش غذایی کلم بروکلی

کلم به طورکلی یکی از سبزیجات بسیار با ارزش است که سرشار از مواد مغذی می باشد و فواید بی شماری برای ارتقاء سلامتی انسان دارد.
مواد مغذی و سایر موادی را که در بروکلی وجود دارند و اثرات زیادی در پیشگیری از بیماری ها دارند، به ترتیب زیر برای شما بیان می کنم :
۱- بروکلی دارای ماده ای بنام سولفورافان ( SULFORAPHANE ) است که تعداد ،اندازه و تکثیر تومورهای سرطانی را به نحو چشمگیری کاهش می دهد. در نتیجه از ابتلا به 
سرطان  به خصوص سرطان سینه  ، معده ، روده بزرگ  ، رکتوم و ریه ها در انسان پیشگیری می کند.۲- بروکلی دارای مقادیر زیادی فیبر، کاروتنوئید ، 
ویتامین A  ، ویتامین C  و ویتامین K  می باشد که باعث پیشگیری از سرطان معده و روده می شوند.۳- بروکلی به دلیل دارا بودن مقادیر بالای ویتامین C ، فیبر و بتاکاروتن ( پیش ساز ویتامین A) یک 
آنتی اکسیدان  قوی محسوب می شود که از اثرات مخرب رادیکال های آزاد در بدن پیشگیری می کند، در نتیجه از بروز بیماری هایی مثل انواع سرطان  ،  آلزایمر  ( فراموشی دوران پیری )، بیماری های قلبی  ، آرتریت ( التهاب مفاصل ) پیشگیری کرده و فرآیند پیری را به تاخیر می اندازد.۴- مقدار بالای فیبر غذایی موجود در بروکلی برای 
افراد دیابتی  بسیار مفید است و افراد دیابتی برای کنترل بیماری خود بایستی این سبزی با ارزش را در وعده های غذایی خود قرار دهند.۵- کلسیم موجود در بروکلی ، به همان میزان کلسیم موجود در  شیر  است، در نتیجه مصرف آن برای افرادی که دچار پوکی استخوان  یا کمبود کلسیم هستند، بسیار مفید است. ولی چون شیر علاوه بر کلسیم ، دارای ویتامین D  نیز می باشد ، به عنوان منبع بهتری برای پوکی استخوان مطرح می شود زیرا ویتامین D  به جذب کلسیم در بدن کمک می کند.

 

يکشنبه 14/9/1389 - 22:35
خواص خوراکی ها

اشپل یا تخم ماهیاشپل همان تخم‌ ماهی است که قبل از تخم‌ریزی ماهی، آن را به صورت بهداشتی از شکم ماهی خارج کرده و در غذا مصرف می‌کنند.
 
حتما موقع پاک کردن شکم ماهی سفید، تعداد زیادی از تخم های آن را دیده اید و شک داشته‌اید که آنها را نگه دارید یا دور بریزید.
 
فکر می‌کنید این مواد غذایی ارزش تغذیه‌ای دارند یا زیان‌‌بارند؟
 
در کل، اشپل یکی از مخلفات غذایی است که ارزش غذایی بالایی دارد و معمولا آن را با چلوکباب، زیتون‌پرورده، باقالی و مغز گردو میل می‌کنند و حتی بعضی‌ها با آن، کوکو تهیه می‌کنند.
 
این ماده غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است و یک قاشق غذاخوری آن معادل یک واحد روغن و دو قاشق‌ غذاخوری آن معادل یک واحد گوشت محسوب می‌شود. پس نباید در مصرف‌اش زیاده‌روی کرد، چون کالری فراوانی را در یک وعده به مصرف‌کننده می‌رساند.
 
خوشبختانه اشپل ماهی،‌ آلوده به فلزات سنگینی مثل جیوه نیست و به راحتی می‌توان آن را میل کرد، زیرا فلزات سنگین معمولا در لایه‌های سطحی و پوست ماهی ‌ها جای می‌گیرند.
 
من توصیه می‌کنم اشپل ماهی را با روغن خودش تفت بدهید، به شکلی که قابل خوردن باشد یا با کمی آب‌لیموی تازه آب‌پز کنید تا به این ترتیب، از روغن‌های خوراکی دیگر کمتر برای سرخ‌کردن‌اش استفاده کنید، زیرا به اندازه کافی انرژی دارد.
 
در ضمن، مصرف این ماده غذایی به تمامی افراد، جز آنهایی که نسبت به ماهی و فرآورده‌هایش حساسیت دارند، توصیه می‌شود. البته باز هم تکرار می‌کنم که باید در خوردن آن حد اعتدال را رعایت کرد.


 

يکشنبه 14/9/1389 - 22:33
اهل بیت

 امام حسین علیه السلام فرمودند:

أیما اثنَین جَرى بینهما کلام فطلب أحدهما رضَـى الاخر کانَ سابقة الىَ الجنّة ؛

هر یک از دو نفـرى که میان آنها نزاعى واقع  و یکـى از آن دو رضایت دیگرى را بجـویـد ، سبقت گیـرنـده اهل بهشت خـواهـد بــود.

(محجه البیصاء ج 4،ص 228)

لاأفلَحَ قـَومٌ اشتَـروا مَـرضـاتِ المَخلـُوق بسَخَطِ الخـالِق ؛

رستگـار نمی شوند مـردمـى که خشنـودى مخلـوق را در مقـابل غضب خـالق خریدنـد.

(تاریخ طبرى،ص 1،ص 239)

إنَّ شِیعَتَنا مَن سَلمَت قُلُوبُهُم مٍن کلِّ غَشٍّ وَ غِلٍّ وَ دَغَلٍ ؛

بدرستی که شیعیان ما قلبشان از هرناخالصی و حیله و تزویر پاک است.

(فرهنگ سخنان امام حسین ص/ 476)

لا یأمَن یومَ القیامَةِ إلاّ مَن خافَ الله فِی الدُّنیا
کسی در قیامت در امان نیست مگر کسی که در دنیا ترس از خدا در دل داشت

(مناقب ابن شهر آشوب ج/4 ص/ 69)

أَعجَزالنّاسٍ مَن عَجَزَ عَنِ الدُّعاء؛

عاجزترین مردم کسی است که نتواند دعا کند.

(بحارالانوارج/ 93 ص/ 294)

اَلبُکاءُ مِن خَشیةِ اللهِ نَجآةٌ مِنَ النّارِ ؛

گریه از ترس خدا سبب نجات از آتش جهنّم است.

(حیات امام حسین ج 1 /ص 183)

يکشنبه 14/9/1389 - 22:29
شخصیت ها و بزرگان

 امام حسین علیه السلام فرمودند:

لاتـَرفع حــاجَتَک إلاّ إلـى أحـَدٍ ثَلاثة: إلـى ذِى دیـنٍ، اَو مُــرُوّة اَو حَسَب ؛

جز به یکى از سه نفر حاجت مبر: به دیندار، یا صاحب مروت، یا کسى که اصالت خانوادگى داشته باشد.

(تحف العقول ، ص 251)

يکشنبه 14/9/1389 - 22:26
شعر و قطعات ادبی

علی ای همای رحمت تو چه آیتی خدا را

که به ماسوا فکندی همه سایه‌ی هما را

دل اگر خداشناسی همه در رخ علی بین

به علی شناختم به خدا قسم خدا را

به خدا که در دو عالم اثر از فنا نماند

چو علی گرفته باشد سر چشمه‌ی بقا را

مگر ای سحاب رحمت تو بباری ارنه دوزخ

به شرار قهر سوزد همه جان ماسوا را

برو ای گدای مسکین در خانه‌ی علی زن

که نگین پادشاهی دهد از کرم گدا را

بجز از علی که گوید به پسر که قاتل من

چو اسیر تست اکنون به اسیر کن مدارا

بجز از علی که آرد پسری ابوالعجائب

که علم کند به عالم شهدای کربلا را

چو به دوست عهد بندد ز میان پاکبازان

چو علی که میتواند که بسر برد وفا را

نه خدا توانمش خواند نه بشر توانمش گفت

متحیرم چه نامم شه ملک لافتی را

بدو چشم خون فشانم هله ای نسیم رحمت

که ز کوی او غباری به من آر توتیا را

به امید آن که شاید برسد به خاک پایت

چه پیامها سپردم همه سوز دل صبا را

چو تویی قضای گردان به دعای مستمندان

که ز جان ما بگردان ره آفت قضا را

چه زنم چونای هردم ز نوای شوق او دم

که لسان غیب خوشتر بنوازد این نوا را

«همه شب در این امیدم که نسیم صبحگاهی

به پیام آشنائی بنوازد و آشنا را»

ز نوای مرغ یا حق بشنو که در دل شب

غم دل به دوست گفتن چه خوشست شهریارا

 

شهریار

يکشنبه 14/9/1389 - 22:20
عقاید و احکام

« نظر آیتالله العظمی خامنه ای در خصوص مداحی زنان »
آیت‌الله العظمی خامنه‌ای به چند استفتا پیرامون آواز و مداحی زنان پاسخ گفتند. 

به گزارش مرکز خبر حوزه، متن پرسش و پاسخ مقام معظم رهبری به شرح ذیل است.

س: آیا مداحى براى بانوان جایز است؟ 

ج) مداحى زن در جایى که مى‌داند نامحرم صداى او را مى‌شنود اگر موجب جلب توجه و تهییج نامحرم و یا مفسده دیگرى گردد، جایز نیست.

س: گوش دادن به آواز زنان در صورتى که از لحاظ شعر و موسیقى لهو و لغو نباشد چه حکمى دارد؟ 

ج) اگر آواز زنان بگونه‌اى باشد که مهیج شهوت گردد و یا گوش دادن به آن موجب ترتب مفاسد باشد جایز نیست گوش کند.

س: اگر مردى صداى خود را چه خودش و یا با دستگاهى شبیه زن کرده و کاملاً مثل صداى زن شود چه حکمى دارد؟ 

ج) اینگونه رفتارها خالى از اشکال نیست

يکشنبه 14/9/1389 - 22:17
لطیفه و پیامک

ارباب صدای قدمت می آید

هنگامه اوج ماتمت می آید

ما در تب داغ و غم تو می سوزیم

یک شب دگر محرمت می آید

السلام علیک یا ایا عبدالله الحسین ( علیه السلام )

يکشنبه 14/9/1389 - 22:3
شعر و قطعات ادبی
عادلا!
گناهانی کرده ایم لایق تغییر نعمت!
گناهانی کرده ایم که پرده های عصمت را دریده!
گناهانی کرده ایم که دعاهایمان در زندانشان اسیر شده!
اما چگونه تو را نخوانیم؟
چگونه؟
هیهات! ما ذلک الظن بک و لاالمعروف من فضلک!
ما را ببخشا...

سلطانا!
به درگاهت آمده ایم...
معتذراً، نادماً، منکسراً، مستقیلاً، مستغفراً، منیباً، مقراً،مذعناً، معترفا
برای عذر خواهی، پشیمان از کرده، شکست خورده از راه رفته، به دنبال عفو، خواهان بخشیده شدن، پوزش خواه، توبه کننده، مقر بر بزرگی تو، دل نهاده به مهربانیت و معترف به گناهان خویش
کریما!
ببخشمان که اینگونه از تو، اینگونه از تو دوریم و دور از توایم!
يکشنبه 14/9/1389 - 20:43
شعر و قطعات ادبی
گاهی گمان نمی كنی ولی می شود
گاهی نمی شود كه نمی شود
گاهی هزار دوره دعا بی اجابت است
گاهی ناگفته ، قرعه به نام تو می شود
گاهی گدای گدایی و بخت ،یار نیست
گاهی تمام شهر گدای تو می شود
يکشنبه 14/9/1389 - 20:41
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته