• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3788روز قبل
اعتیاد و سیگار

خبرگزاری فارس: معاون کاهش تقاضا ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: 70 درصد از زنان معتاد به واسطه اعتیاد همسرانشان معتاد شده‌اند و به واسطه فشار یا تهدید، ترس یا همدردی اقدام به مصرف و توزیع مواد کرده‌اند.

خبرگزاری فارس: ۷۰ درصد زنان معتاد با تهدید همسرانشان به اعتیاد رو می‌آورند

به گزارش خبرگزاری فارس، بابک دین‌پرست در نخستین کنگره علمی پیشگیری و مصون‌سازی زنان در برابر اعتیاد استان اصفهان با بیان این مطلب گفت: نقش زن در حفظ صیانت خانواده بی‌بدیل است و مسئولیت زنان در پیشگیری از نفوذ اعتیاد به خانواده نسبت به مردان بسیار بیشتر است چرا که مادران تنها پناهگاه فرزندان خصوصاً فرزندانی هستند که دارای پدر معتاد هستند.

وی در ادامه، اعتیاد مردان را از مهمترین عوامل گرایش زنان به اعتیاد و ورود آنان به چرخه قاچاق موادمخدر و محرک دانست و گفت: 70 درصد از زنان معتاد به واسطه اعتیاد همسرانشان در دام اعتیاد گرفتار شده‌اند و این زنان اغلب به واسطه فشار یا تهدید، ترس یا همدردی یا حتی به بهانه عشق به همسران خود اقدام به مصرف و توزیع مواد در کنار همسران خود کرده‌اند.

این مقام مسئول در ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه، توجه به عوامل عاطفی در زنان جوان و نوجوان، افزایش آگاهی خانواده‌ها از مسائل بلوغ خصوصاً در مورد دختران جوان، توجه به بحران‌های موجود در خانواده‌ها، آشنایی مادران با انواع مواد و عوارض سریع آن، آموزش مهارت‌های زندگی به مادران و دختران را از عوامل مهم در پیشگیری از اعتیاد زنان برشمرد.

دین‌پرست در ادامه، به نگاه متفاوتی که به اعتیاد در زنان و مردان در همه جای دنیا وجود دارد اشاره کرد و اظهار داشت: انگ اجتماعی همراه با اعتیاد برای زنان و نگاه به زن معتاد به‌عنوان یک فرد روسپی یا خرده فروش و نه به‌عنوان یک بیمار هنوز در کشورهای مختلف مشاهده می‌شود در صورتی که این نگاه در مورد مردان وجود ندارد، از این رو مشاهده می‌کنیم که اعتیاد در زنان اغلب به صورت پنهان باقی می‌ماند و همین انگ اجتماعی باعث می‌شود این قشر از بیماران بسیار کمتر بتوانند از خدمات متعددی که دولت‌ها جهت درمان آنان ارائه کرده‌اند بهره مند شوند.

وی افزود: لازم است این دیدگاه اصلاح شود و زنان معتاد نیز همانند مردان معتاد به‌عنوان بیمار و نه به‌عنوان یک فرد مجرم دچار انواع انحراف‌های اجتماعی شوند، از سوی دیگر اغلب زنان برای درمان با مخالفت همسرانشان مواجه هستند و همسران به واسطه سوء استفاده‌هایی که می‌توانند از زنان خود داشته باشند به آنان اجازه درمان نمی‌دهند.

وی اضافه کرد: اگر چه در مقایسه با مردان، مصرف محرک‌ها در زنان کمتر است لیکن مصرف این نوع مواد نسبت به سایر مواد در آنان بیشتر می‌باشد.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر تبلیغات سوء سودجویان و قاچاقچیان این مواد در سالن‌های ورزشی و آرایشی زنان با عنوان‌های فریبنده‌ای مثل لاغرکننده، شفاف‌کننده پوست، افزایش دهنده تمرکز و ... را از مهمترین عوامل گرایش زنان به این مواد محرک دانست و گفت: زنان در مقایسه با مردان با شتاب بیشتری به سمت مواد پرخطرتر و به مرحله تزریق وارد می‌شوند.

دین‌پرست در خصوص آسیب‌های همراه با اعتیاد اظهار داشت: زنان بیشتر از مردان به انواع بیماری‌های عفونی مبتلا می‌شوند و ، آسیب‌های جسمی نظیر بارداری‌های ناخواسته، سقط جنین و حتی خشونت از ناحیه مردان و فرزندان از دیگر تهدیداتی است که زنان معتاد با آنها مواجه می‌شوند.

وی به آسیب‌پذیری بیشتر فرزندان دارای مادران معتاد در مقایسه با فرزندان دارای پدر معتاد اشاره کرد و گفت: این مسئله بسیار حائز اهمیت است و نباید از نظر دور بماند از سوی دیگر بسیار مشاهده می‌شود که یک زن سالم، سال‌های سال در کنار همسر بیمار (معتاد) خود زندگی می‌کند اما مردان کمتر حاضر هستند که با زنان معتاد زندگی کنند.

وی به برخی از فعالیت‌های ستادمبارزه با مواد مخدر در این حوزه اشاره کرد و گفت: مسئولان کشوری در این ستاد سعی کرده‌اند تا با توجه به ظرفیت‌های موجود بتوانند حداقل بخشی از این مشکلات را رفع کنند که از جمله این اقدامات می‌توان به اجرای برنامه‌های پیشگیری‌محور با توجه به سند جامع پیشگیری از اعتیاد برای همه خانواده‌ها، اجرای برنامه‌های پیشگیری برای خانواده‌های در معرض خطر، افزایش برنامه‌های رسانه‌ای و اطلاع‌رسانی عمومی، آموزش مهارت‌های زندگی و سبک‌های صحیح زندگی، ارتقاء موضوع مشاوره خانواده‌ها و عقد تفاهمنامه با سازمان زندان‌های کشور و آموزش بیش از 66 هزار و 500 نفر از همسران و خانواده زندانیان اشاره کرد.

دین پرست اظهار امیدواری کرد که با اقدامات هدفمند و متمرکز بتوانیم شاهد کاهش ورود زنان به این بخش و کاهش معضلات در این حوزه باشیم.

يکشنبه 27/12/1391 - 13:38
پوست و مو

جام جم آنلاین: با نزدیك شدن به عید نوروز همه دوست دارند تغییر كنند و تغییرات ظاهری مهم‌ترین آنها است؛ بویژه خانم‌ها كه از چند هفته مانده به عید از آرایشگاه‌ها وقت می‌گیرند تا سال جدید را با چهره‌ای متفاوت آغاز كنند.

به همین دلیل حجم كار آرایشگرها در ماه اسفند چندبرابر می‌شود و به همان نسبت هم سلامتشان به خطر می‌افتد.

حساسیت‌های پوستی

بیماری‌های پوستی بویژه آلرژی یكی از مهم‌ترین مشكلاتی است كه بین خانم‌های آرایشگر شایع است. البته ممكن است یك خانم آرایشگر برای مدت طولانی به‌مواد آرایشی، رنگ مو، اسپری مو، مواد فر و بی‌رنگ‌كننده‌ها حساسیت نشان ندهد، ولی علائم آلرژی به صورت ناگهانی بروز كند.

در چنین شرایطی فرد باید تحت نظر متخصص پوست قرار بگیرد و دوره درمانی را طی كند. در این میان یكی از بهترین روش‌های پیشگیری از حساسیت پوستی آرایشگرها استفاده از دستكش است، اما دستكش به تنهایی كافی نیست و باید از ماسك هم استفاده شود.

آسم و سینوزیت

حالت‌دهنده‌های مو و موادی كه برای رنگ و فر كردن مو به كار می‌رود، حاوی تركیب‌هایی است كه در هوا پخش می‌شود و برای افرادی كه زمینه‌ای از آسم دارند، خطرناك است.

همچنین مواد شیمیایی‌ كه آرایشگرها با آن تماس دارد، علاوه بر پوست صورت و دست‌ها روی پلك‌ها و مجاری فوقانی تنفسی اثر می‌گذارد كه این مشكل به‌صورت سینوزیت و آبریزش مزمن بینی بروز می‌كند.

واریس در كمین آرایشگرها

ایستادن‌های مداوم، روی عروق پا تاثیر می‌گذارد و باعث بروز واریس می‌شود بنابراین آرایشگران باید بیشتر كارهایشان را در وضع نشسته انجام دهند.

در عین حال، ایستادن‌ و نشستن‌های طولانی‌مدت بخصوص در یك وضع باعث می‌شود گردن برای طولانی‌مدت در یك حالت قراربگیرد و به مرور زمان فرد دچار آرتروز گردن، قوس كمر، گردن‌درد و سردردهای مزمن ‌شود بنابراین خانم‌های آرایشگر هنگام ایستادن‌های طولانی‌مدت باید یكی از پاهایشان را روی یك چهارپایه كوتاه بگذارند و هر نیم ساعت‌یك‌بار هم به كمك ورزش‌های كششی به بدنشان استراحت دهند تا سلامتشان به خطر نیفتد.

دكتر حسین طباطبایی - متخصص پوست‌

شنبه 26/12/1391 - 12:26
ایرانگردی

كم‌كم به روزهای آغازین سال جدید نزدیك می‌شویم. تعطیلات نوروز فرصت مناسبی است تا در صورتی كه مخارج سنگین زندگی در این روزها مجالی فراهم كند، خسته از یك سال پر فراز و نشیب چند روزی را به بهانه گشت و گذار و رفع خستگی یا دیدن اقوام به گوشه و كنار كشورمان سفر كنیم.

اما پیش از هر چیز باید تكلیفمان را با خودمان معلوم كنیم و بدانیم چه هدفی از سفر كردن در سر داریم؟ فرقی نمی‌كند با هواپیما، قطار، اتوبوس یا خودروی شخصی؛ پاسخ مطمئنا یكسان خواهد بود؛ رقم زدن لحظه‌های به‌یادماندنی برای همه اعضای خانواده در اولین روزهای سال جدید.

حالا اگر این خاطره‌سازی‌ها با خودروی شخصی و گذر از جاده‌ها، تماشای مناظر دیدنی و مواجه شدن با شهرها و روستاهای جدید رقم بخورد، مسلما لطف دیگری خواهد داشت. تا اینجا همه چیز به نفع خودروی شخصی و آزادی عملی است كه برای خانواده در سفر فراهم می‌آورد ولی اگر نگاهی به آمار تصادفات و سوانح رانندگی در كشورمان بیندازیم، متوجه می‌شویم سفر با خودرو برای برخی از هموطنان ما تلخ‌ترین خاطره زندگی آنها به حساب می‌آید كه نه فقط نوروز بلكه كل زندگیشان را تلخ می‌كند.

بد نیست بدانیم متوسط مرگ و میر بر اثر سوانح رانندگی در كشورمان تقریبا دو برابر مقدار متوسط جهانی است و این میزان در تعطیلات نوروز به علت چند برابر شدن حجم خودروهای عبوری از جاده‌های كشور بیشتر می‌شود بنابراین برای تبدیل سفر با خودروی شخصی به دلپذیرترین، امن‌ترین و به‌ یادماندنی‌ترین راه سپری كردن تعطیلات باید به دو عاملی كه در این زمینه می‌توانیم در آنها تاثیرگذار باشیم؛ توجه ویژه كنیم، یكی خود خودرو و دیگری نحوه رانندگی ما با آن.

یك سفر برون‌شهری نسبتا طولانی امتحانی جدی برای خودرو ما به حساب می‌آید. حتی مشكل و مساله‌ای پیش پاافتاده مثل برف‌پاك‌كن فرسوده، تایر بالانس نشده یا تنظیم نامناسب چرخ‌ها می‌‌تواند مشكلات فراوانی را در یك مسافرت طولانی با خودروی شخصی به بار آورد.

حال آن كه اگر به یك‌سری نكات قبل از سفر توجه كنیم، با مسائلی مثل بروز تصادف، سرگردانی در جاده و تركیدن لاستیك كه معمولا به دلیل سهل‌انگاری در بازبینی خودرو، بسیاری از مسافران را دچار مشكل می‌كند، مواجه نخواهیم شد و خواهیم دید كه یادآوری خاطرات سفر به‌جای ترس و استرس با لبخندی بر چهره همراه خواهد بود.

درپوش موتور را بالا بزنیم

پیشگیری بهتر از درمان است. این جمله‌ای است كه بدون شك در مورد سلامت خودروهای ما نیز صدق می‌كند. قبل از سفر بهتر است به یك مكانیك قابل اطمینان مراجعه كنیم تا او سلامت ماشینمان را تائید كند و سرویس‌های مختلف را انجام دهد.

اما برای این ‌كه خیالمان از ماشین راحت شود، بهتر است خودمان دست به كار شویم و درپوش موتور را بالا بزنیم و اول از همه به بخش‌ها و اجزای مختلف این قسمت از ماشین نگاهی بیندازیم.

مهم نیست اگر چیز زیادی از آن سر درنمی‌آوریم، كافی است چند سوال ساده از خودمان بپرسیم. آیا همه چیز سر جای خود به نظر می‌رسد؟ خبری از نشت هیچ مایعی نیست؟ اتصالات باتری تمیز هستند؟

چك كردن روغن موتور و آب رادیاتور

اگر راننده هستید حتما تا به حال بارها روغن موتور ماشینتان را چك كرده‌اید. اگر روغن موتور روی میله اندازه‌گیری یا همان گیج روغن خیلی تیره به نظر می‌رسد، بهتر است آن را قبل از سفر تعویض كنیم. اگر هم موتور به اصطلاح روغن كم كرده باشد، خوب است آن را با همان نوع روغن پر كرد.(البته در صورت تكرار چنین اتفاقی حتما به مكانیك مراجعه كنید.) اگر متوجه شدیم موتور ماشین در فواصل بین تعویض روغن، باز هم نیازمند مقدار بیشتری روغن است، باید در طول سفر مقداری روغن موتور اضافه در خودرو داشته باشیم.

بسیاری از مشكلات موتوری خودرو به تعویض شدن بموقع روغن موتور مربوط می‌شود. اگر موعد تعویض روغن موتور خودرویتان نزدیك است، حتما آن راقبل از سفر انجام دهید.

فراموش نكنیم سطح آب رادیاتور را هم قبل از حركت چك كنیم تا پایین نیامده باشد و البته از یاد نبریم كه هیچ‌گاه در حالی كه موتور روشن یا تازه خاموش شده است، در رادیاتور را باز نكنیم.

باتری

وضع باتری را به صورت چشمی بازبینی كنید. اگر نشت، ترك یا دیگر موارد را روی آن دیدید، باید باتری نو جایگزین آن كرد. مطمئن شوید كه اتصالات باتری محكم و دچار خوردگی و پوسیدگی نشده‌ است.

متاسفانه راهی برای تعیین عمر باتری وجود ندارد؛ به طوری كه گاهی بدون هیچ علامتی از كار می‌افتد. با وجود این اگر حس می‌كنید در زمان روشن كردن ماشین، موتور كندتر از وضع معمول خود شروع به كار می‌كند، به احتمال فراوان باتری روزهای پایانی عمر خود را سپری می‌كند.

فیلتر هوا

اگر در خاطرتان نیست كه چه زمانی فیلتر هوا را عوض كرده‌اید، بهتر است آن را قبل از مسافرت تعویض كنید. فیلتر هوای كثیف عاملی برای كاهش توان خودروست. بنابراین به فكر اسب بخارهای حیاتی در جاده باشید كه می‌تواند در سبقت در جاده دوطرفه به دادتان برسد.

دیگر اقلام زیر درپوش

سطح روغن ترمز را حتما چك كنید. از روغن فرمان هم بازدید كرده، همچنین محفظه آب شیشه‌شور را پر از آب جوشیده سرد یا مایع آماده مخصوص كنید. در كل به هر چیز غیرمعمول توجه كنید و به فكر رفع آن قبل از سفر باشید.

چراغ‌ها و دیگر تجهیزات الكترونیكی

رانندگی در جاده و اتوبان بین‌شهری تفاوت‌های زیادی با رانندگی در شهر دارد. قبل از آغاز سفر از سلامت و عملكرد مناسب بوق، برف پاك‌كن و چراغ‌ها حتما مطمئن شوید. دو لامپ یدكی در ماشین داشته باشید. یكی برای چراغ‌های جلو و دیگری برای چراغ‌های عقب. از سلامت بخاری و سیستم تهویه مطبوع خودروی خود مطمئن شوید. بخصوص كه این روزها خیلی وقت‌ها مجبور به استفاده از قطعات یدكی چینی بی‌كیفیت و غیرقابل پیش‌بینی هستیم.

برف پاك‌كن‌ها

اگر برف پاك‌كن‌های خودرویتان بخوبی شیشه را تمیز نمی‌كند، حتما قبل از سفر آنها را با یك نمونه غیرچینی تعویض كنید. البته قبل از آن می‌توانید صرفا بخش لاستیكی برف پاك‌كن را عوض كنید و در صورتی كه باز هم مشكل وجود داشت، كل مجموعه آن را عوض كنید.

تایرها

فشار باد تایر را چك كنید. فشار سفارش شده سازنده خودرویتان معمولا در برچسبی پشت در صندوق عقب یا روی ستون در سمت راننده چسبانده شده است.

اگر كمی لرزه حین رانندگی احساس می‌كنید، باید تایرها را بالانس كنید. همچنین به خود تایر‌ها هم توجه كنید.

تایر‌های با عاج كمتر از استاندارد و خرده شده ضریب ایمنی سفرهای برون‌شهری را بشدت پایین می‌آورد.

تایر زاپاس، آچار چرخ و جك

هر خودروی سواری معمولا چند تایر دارد؟ اگر پاسخ شما به این سوال پنج عدد باشد، پس حتما به اهمیت حضور تایر زاپاس همیشه آماده برای استفاده در خودرو و سفر واقف هستید. فشار باد تایر زاپاس را چك كنید و آن را هم اندازه دیگر تایرها نگه دارید. با مكانیزم بیرون آوردن زاپاس از جای خود آشنا باشید. آچار چرخ و جك را در جایی قرار دهید كه در موقع احتیاج، بی‌نیاز از این باشید كه دنبالشان بگردید. با یك بار باز و بسته كردن جك نیز از سلامت و عملكرد مناسب آن مطمئن شوید.

وسایلی كه باید در سفر همراهتان باشد

با تمام تمهیداتی كه برای یك سفر ایمن و بی‌دردسر به كار می‌برید، باز هم ممكن است خودروی شما خراب شود. برای تعمیر یا رسیدن كمك در این مواقع بسته به زمان، مكان و البته شرایط جوی كه در آن قرار دارید، ممكن است مجبور شوید چند ساعتی انتظار بكشید بنابراین باید خود را برای مواجهه با این پیشامدها در سفر آماده كنید، یعنی یك بسته ویژه برای استفاده در چنین شرایطی در صندوق عقب خودرو داشته باشید و مطمئن شوید هرچه برای رویارویی با این شرایط نیاز دارید، در دسترس است از ابزارهای فنی و قطعات یدكی گرفته تا كابل، دستكش، پتو، چراغ قوه و البته آب و خوردنی‌های پرانرژی. به جای غذاهای تازه و گوشتی بسته‌های ایمنی را با خوراكی‌های ماندگار و پركالری مثل شكلات، خرمای خشك و بیسكویت پر كنید.

چند بطری یك و نیم لیتری آب هم در بسته جای دهید. بهتر است هریك از اعضای خانواده یك لباس گرم و در صورت امكان بادگیر سبك نیز به این بسته نجات اضافه كند.

یك چراغ قوه بزرگ و چراغ چشمك‌زن یا چراغ خطرهای چندكاره حتما جایی در این بسته داشته باشید تا از خطرات ممكن در توقف‌های كنار جاده در شب در امان بمانید.

پایان عمر باتری ماشین اصلا مشخص نیست. پس بهتر است یك دست كابل مخصوص باتری به باتری كردن در بسته ایمنی داشته باشید.

یك جعبه كمك‌های اولیه كوچك و كاربردی نیز می‌تواند خیلی به‌دردبخور باشد. علاوه بر مواردی كه گفته شد چند پتوی كوچك و سبك مسافرتی و یك فندك برای آتش افروختن نیز می‌تواند از شما در برابر سرمای احتمالی شب‌محافظت كند البته یادمان باشد نباید این بسته احتیاطی را آن‌گونه پر كرد كه خیلی سنگین شود و بر مصرف سوخت خودرو تاثیر محسوس بگذارد.

شاید یكی از مهم‌ترین لوازمی كه هر راننده‌ای باید در سفر است همراه خود داشته باشد، یك كپسول اطفای حریق كوچك كه بهتر است در صندوق عقب یا داخل اتاق خودرو در دسترس باشد.

امیدواریم این كپسول اصلا به كار شما نیاید، اما شاید بتواند جان انسان‌های دیگر را نجات دهد. سفر خوش!

رانندگی در سفر

رانندگی در فواصل طولانی می‌تواند حتی برای باتجربه‌ترین راننده‌ها یك چالش باشد. خستگی باعث كاهش دقت می‌شود و در این صورت ممكن است به تصادف و حادثه‌ای ناگوار منجر شود.

از روشنایی روز بیشترین استفاده را ببریم

دید كمتر و تفاوت فاحش نور خودروهایی كه از روبه‌رو می‌آیند با تاریكی محیط اطراف، رانندگی پس از غروب آفتاب را به تجربه‌ای خسته‌كننده تبدیل می‌كند. بنابراین بهتر است در روز سفر كنیم، بخصوص زمانی كه از مسیر و چگونگی شرایط جاده بی‌اطلاع هستیم، خیلی زود از خانه بیرون بزنیم.

اگر مسافت مبدا تا مقصد، طوری است كه به بیش از یك روز رانندگی نیاز دارد، بسیار عالی می‌شود اگر سعی كنیم شهری را از قبل به عنوان مقصد روز اول انتخاب كرده و حتی فكری هم برای جای خواب و استراحت بكنیم.

استراحت‌های منظم به خود بدهیم

هر دو ساعت یكبار حداقل به مدت پنج تا ده دقیقه در مراكز خدمات رفاهی بین جاده‌ای یا نقاط ایمن ماشینتان را پارك كنید. از ماشین پیاده شوید و كمی قدم بزنید. آبی به صورت خود بزنید و سعی كنید كمی عضلات خود را بكشید تا خستگی را از تن در كنید.

حواس پرتی موقوف

نباید هیچ عاملی حواستان را از رانندگی پرت كند. در صورتی كه با دیگر سرنشینان خودرو به صحبت مشغول هستید، سعی نكنید با وی تماس چشمی برقرار كنید.

لباس‌ها و كفش نامناسب هم می‌تواند عامل ایجاد حواس‌پرتی شود. یادتان باشد اگر كودك همراه خود دارید، از مسافرت تنهایی با او بپرهیزید.

به هیچ وجه برای مراقبت از كودك، برداشتن چیزی از صندلی عقب یا هر بهانه دیگری، هنگام رانندگی به عقب برنگردید، حتی اگر برای یك ثانیه باشد.

در این حالت اگرچه دست‌ها به مغز پیام می‌دهند كه خودرو را در مسیر مستقیم هدایت می‌كنند، اما ناخودآگاه خودرو به همان سمتی كه شما چرخیده‌اید، منحرف می‌شود و این از عجایب حادثه آفرین مغز است.

امیر نادرپور - جام‌جم

شنبه 26/12/1391 - 12:24
تغذیه و تناسب اندام

خبرگزاری فارس: یک فوق تخصص کبد و گوارش کودکان گفت: چیپس، پفک، ساندیس، شکلات، پاستیل و کاکائو جزو غذاهای آشغالی هستند که بر اثر مصرف آنها، بچه‌ها به اسهال، استفراغ، دل درد و یبوست شدید مبتلا می‌شوند.

خبرگزاری فارس: غذاهای آشغالی باعث اسهال و استفراغ می‌شوند

احمد خداداد در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس اظهار داشت: مصرف غذاهای آشغالی مختص عید نیست چرا که بچه‌ها در طول سال با غذاهای آشغالی سر و کار دارند.

فوق تخصص کبد و گوارش کودکان افزود: چیپس، پفک، ساندیس، شکلات، نوشابه، پاستیل، کاکائو و ... جزو غذاهای آشغالی هستند که توجه بچه‌ها را به خود جلب می‌کنند و پر اثر مصرف آن ها بچه‌ها به اسهال، استفراغ، دل درد و یبوست شدید مبتلا می شوند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به پرخوری بچه‌ها در ایام عید اشاره کرد و گفت: خوردن شیرینی و شکلات و آجیل به خصوص پسته، فندق و بادام می‌تواند در بچه‌ها به دل درد شدید و یبوست منجر شود.

خداداد ادامه داد: مادران باید مواظب باشند تا بچه‌ها پرخوری نکنند و همواره از رژیم غذایی معمول خود استفاده کنند.

این متخصص کودکان ادامه داد: آجیل خوردن می‌تواند معضل دیگری در بچه‌ها ایجاد کند و آن ورود پوسته به مجاری تنفسی بچه‌هاست که در مواقعی به اعزام به بیمارستان نیز منجر شده است.

خداداد، تغذیه کودکان با خرما و میوه را به تغذیه کودکان با آجیل ترجیح داد و گفت: پسته و بادام و فندق به علت فیبر شدید در صورت پر خوری می‌تواند به دل درد در بچه‌ها بینجامد و بهتر است مادران در این مواقع به بچه‌ها آب پرتقال طبیعی بدهند تا به عنوان ملین عمل کند که باعث دفع زودرس شود و بچه‌ها را از دل درد نجات دهد.

این فوق تخصص کبد و گوارش کودکان گفت: خوردن قهوه، کاکائو، شکلات، نوشابه و غذاهای چرب و حجیم باعث ایجاد ریفلاکس و درد مری و معده در بچه‌ها می شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به خانواده‌ها توصیه کرد در بطری‌های نوشابه و آب، مواد شوینده، نفت و بنزین نریزند چرا که ممکن است بچه‌ها به خاطر تشنگی آن بطری‌ها را بردارند و ناخواسته سر بکشند. 

جمعه 25/12/1391 - 12:0
اهل بیت

شاید بسیاری از افراد ندانند که چطور و چگونه باید دعا کرده و خواسته خود را از خداوند متعال طلب کنند. امام علی‌بن موسی الرضا(ع) این موضوع را با دعاهای نورانی خود به ما می‌آموزد.

خبرگزاری فارس: امام رضا(ع) در سجده چه دعایی می‌خواند+صوت

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از وبگاه بنیاد بین‌المللی امام رضا(ع)، مرحوم شیخ بهایی در کتاب «الوجیزه» در تعریف حدیث می‌نویسد: اَلحَدیثُ قَولُ المَعصومِ اَو ما یَحکی قَولَهَ اَو فِعلَهُ اَو تَقریرَه؛ حدیث همان سخن معصوم است و هر آنچه که حکایت از گفتار، اعمال و تقریر او داشته باشد.

برای انسان‌هایی که چند قرن بعد از معصومین حضور دارند، دیگر شنیدن از خود معصوم امکان‌پذیر نیست، پس آنچه در این میان مهم است، راه‌های رسیدن این سخنان، از طریق کسانی است که آن کلام را برای ما حکایت می‌کنند. این حکایت، گاه حکایت سخن حضرات معصومین است، گاه حکایت یکی از اعمال و کارهایی است که آن‌ها انجام داده‌اند و گاه حکایت تأییدی است که بر عمل یکی از مسلمانان دارند که در اصطلاح به آن «تقریر» می‌گویند. در هر صورت، وجه مشترک تمام احادیث، راهگشا بودن آن‌هاست که می‌تواند برای قرن‌های متمادی برای مؤمنان راهنما باشد.

به همین مناسبت و در مطالبی سلسله‌وار، دعاهای وارده از امام علی‌بن موسی‌الرضا(ع) به عنوان نمونه‌ای از احادیث راهگشا و پندآموز بیان می‌شود.

 

«لک الحمد ان اطعتک، ولا حجة لی ان عصیتک، ولا صنع لی و لا لغیری فی احسانک، ولا عذر لی ان اسأت. ما اصابنی من حسنة فمنک، یا کریم، اغفر لمن فی مشارق الارض و مغاربها،‌من المؤمنین و المؤمنات.»

امام رضا(ع) در مناجات با خداوند متعال در حال سجده چنین می‌گفتند: حمد و ستایش برای توست اگر تو را اطاعت کنم، و هیچ دلیل ندارم اگر تو را نافرمانی کنم، و در نیکی و احسانت هیچ کاری (و دخالتی) از طرف من یا غیر من انجام نشده است، و هیچ عذری ندارم اگر بدی کنم. هر حسنه و خوبی که  به من می‌رسد از توست [1]، ای کریم (و بزرگوار) بیامرز هر مرد و زن با ایمانی را که در نواحی مشرق و مغرب‌زمین است.

برای شنیدن این دعا با صدای «سید ابراهیم هاشم‌ورزی» از لینک زیر اقدام کنید:

دعای امام رضا(ع) در سجده با صدای سید ابراهیم هاشم‌ورزی

 

پی‌نوشت:

1. عبارت «ما اصابنی من حسنة فمنک» اشاره دارد به آیه 79 سوره نساء: «ما أَصَابَکَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللّهِ»

پنج شنبه 24/12/1391 - 17:35
بیماری ها
a

اشاره: تالاسمی یك بیماری ژنتیكی است كه موجب تغییر ساختار طبیعی هموگلوبین و تولید هموگلوبین معیوب در بدن می‌شود. این هموگلوبین معیوب نمی‌تواند اكسیژن مورد نیاز را به اعضای بدن برساند. هموگلوبین از اجزای اصلی خون است كه در انتقال اكسیژن نقش اصلی را به عهده دارد.

 در فرد مبتلا به تالاسمی، سلول‌های خونی توانایی انتقال اكسیژن كافی را ندارد و در نتیجه فرد به نوعی كم‌خونی مبتلا می‌شود كه از كودكی آغاز شده و تا پایان عمر بیمار ادامه دارد.

در حال حاضر موثرترین راه پیشگیری از این بیماری، غربالگری در سطح جامعه است. در مرحله بعد در افرادی كه در گروه پرخطر قرار می‌گیرند، انجام مشاوره ژنتیك پیش از ازدواج ضروری است اما محققان پژوهشگاه رویان جهاد‌دانشگاهی به روشی برای تشخیص پیش از لانه‌گزینی بیماری‌های تك ژنی مانند تالاسمی دست یافته‌اند كه پیش از انتقال جنین به رحم مادر یا گیرنده جنین از تولد كودكان مبتلا به این بیماری پیشگیری می‌كند.

با دكتر حمیدرضا گورابی رئیس پژوهشگاه رویان و مجری این طرح در‌این‌باره گفت‌وگو كرده‌ایم كه در ادامه می‌خوانید.

اساس عملكرد این روش تشخیصی چیست؟

این كار نخستین بار از سال 1384 مورد توجه قرار گرفت. در حقیقت استفاده از روشی مشابه این روش نخستین بار برای كمك به زوج‌هایی كه چند بار از روش‌های كمك باروری استفاده كرده و به نتیجه موفقیت‌آمیزی نرسیده بودند، مورد توجه قرار گرفت. با استفاده از این روش توانستیم به زوجی كه از نظر وضع كروموزم‌ها دچار اختلال شده بود كمك كنیم. اختلال كروموزم‌ها معمولا ساختاری است، یعنی ساختمان یك یا دو‌كروموزم به هم خورده یا قطعه‌ای از آن جدا شده و به كروموزم دیگری می‌رود. این اختلال تحت عنوان ناهنجاری‌های ساختاری كروموزمی مورد بررسی قرار می‌گیرد. در این مدت یعنی از سال‌84 به بسیاری از افراد كمك كرده‌ایم تا بتوانند با محدودیت‌هایی كه با آنها مواجه هستند، كنار بیایند. در بدن انسان یا هر فرد بالغی از هر كروموزم یك جفت وجود دارد. در افرادی كه به بیماری‌های تك‌ژنی مبتلا می‌شوند یكی از این كروموزم‌ها سالم است و دیگری دچار مشكل می‌شود. وقتی اسپرم یا تخمك تشكیل می‌شود از بین دو كروموزم، یكی از كروموزم‌های سالم یا كروموزمی كه دچار اختلال شده منتقل شود. این كروموزم‌ها در تشكیل جنین نقش مهمی ایفا می‌كنند. وقتی جنین تشكیل شد نمونه می‌گیریم تا ببینیم كدام یك از كروموزم‌ها به جنین منتقل شده است.

معمولا در روش‌های كمك باروری چند جنین تشكیل می‌شود؟

تعداد جنین به وضع بیمار بستگی دارد. هرچه تعداد جنین‌ها بیشتر باشد احتمال موفقیت بیشتر است. در بین همه جنین‌ها ممكن است حداقل یك یا دو جنین سالم باشد. ممكن است نتیجه آزمایش نشان دهد همه جنین‌ها مبتلا به تالاسمی هستند و انتقال جنین امكان‌پذیر نباشد. افزایش تعداد جنین هم مشكلات و عواقب خودش را دارد. باید میزان دارویی را كه به فرد داده می‌شود، كنترل شود تا تعداد تخمك‌ها بیش از حد افزایش پیدا نكند، چون ممكن است عوارضی برای بیمار ایجاد كند كه جبران آن سخت باشد. بنابراین باید قبل از شروع آزمایش و ورود بیمار به چرخه درمان جهش‌هایی كه در این ژن ایجاد شده به طور دقیق در هر دو طرف مشخص شود. در همه ژن‌ها توالی‌های خاصی وجود دارد كه ممكن است از یك بیمار به بیمار دیگر متفاوت باشد. این توالی‌های خاص- كه نزدیك به محل استقرار ژن بیمار است - باید شناسایی شود تا در انجام آزمایش به عنوان یك نشانگر از آن استفاده كرد و در تشخیص اشتباه نكنیم. این روش بسیار پیچیده و نیازمند دقت است.

نمونه‌گیری از جنین چگونه انجام می‌شود؟

سه روز بعد از تشكیل جنین در آزمایشگاه، نمونه‌گیری انجام می‌شود. این آزمایش در حد كروموزمی است. بر اساس روش‌های تشخیصی ـ ژنتیكی یك سلول از سلول‌های جنینی را خارج می‌كنیم و روی این سلول آزمایش‌های تشخیصی را انجام می‌دهیم.

تنها برای بیمارانی كه مشكل ناباروری داشته باشند می‌توان از این روش استفاده كرد؟

برای افرادی كه مشكل ناباروری نداشته باشند هم می‌توان از روش كمك باروری با هدف تشخیص بیماری استفاده كرد.

به نظر می‌رسد این روش‌ تهاجمی است و نمونه‌برداری برای جنین خطری ایجاد نمی‌كند؟

در حقیقت خارج كردن یك سلول از مجموع هشت سلول جنین‌ روشی تهاجمی است، اما برای تشخیص لازم است نمونه‌گیری انجام شود. اگر این كار به درستی انجام نشود، حتی جنینی كه سالم باشد هم نمی‌تواند به خوبی رشد كرده و به بارداری سالم ختم شود. بنابراین این كار باید به دقت انجام شود چراكه برای تشخیص باید از یك سلول استفاده كنیم و سلول‌های متعددی نداریم. در روش‌های معمول برای تشخیص اختلالات كروموزمی سلول‌های زیادی در دسترس است اما در این روش فقط یك سلول داریم و این برای ما محدودیت ایجاد می‌كند و باید دقت كنیم این یك سلول هم از دست نرود. زمان انجام آزمایش طولانی است و ممكن است 24 تا 48 ساعت طول بكشد و در حین كار سلول از بین برود.

از این روش تشخیصی در چه مواردی استفاده می‌شود؟

گاهی مواردی پیش می‌آید كه ممكن است یك‌بیماری مانند تالاسمی به طور اتفاقی ناشناخته باشد و پس از ازدواج، زوجی متوجه شوند هر دو مبتلا به تالاسمی مینور هستند. ممكن است این زوج بارداری‌های متعددی داشته باشند كه به علت ابتلای جنین به تالاسمی ماژور یا شدید مجبور شوند ناخواسته جنین را سقط كنند. این روش، كمك خوبی برای ‌ افرادی است كه به ناچار در این شرایط قرار گرفته‌اند. به طور كلی این روش می‌تواند به تشخیص پیش از لانه‌گزینی كمك كند. بیماری‌های مختلفی وجود دارد كه ممكن است نوزادی كه متولد می‌شود در معرض چنین بیماری‌هایی قرار گیرد. وقتی سن مادر افزایش پیدا می‌كند احتمال تولد نوزادی مبتلا به تریزومی 21 مشهور به منگولیسم، كه ناشی از وجود یك كروموزم 21 اضافی است، افزایش پیدا می‌كند. با استفاده از این روش پیش از انتقال جنین به رحم مادر، بیماری قابل تشخیص است.

چرا در این روش بیماری تالاسمی را به عنوان سوژه انتخاب كردید؟

چون میزان ابتلا به این بیماری در كشور ما بالاست و بهتر بود با موضوعی فعالیت در این حوزه را شروع كنیم كه با آن مواجه هستیم. در قدم بعدی می‌توانیم از روش‌های مشابهی برای تشخیص بیماری‌های تك ژنی دیگری مانند آتروفی عضلات یا حتی هموفیلی كه در حال حاضر تشخیص آن از طریق تعیین جنسیت انجام می‌شود، استفاده كنیم. بسیاری از بیماری‌ها در سنین كودكی، نوجوانی و حتی جوانی هیچ عارضه‌ای ایجاد نمی‌كند و آثار و پیامدهای آن در سنین بالاتر نمایان می‌شود. این علم پیوسته در حال پیشرفت است. برای مثال محققان دریافته‌اند در خانم‌ها ژن‌هایی وجود دارد كه در سنین جوانی یا باروری به ایجاد سرطان سینه منجر می‌شود. در خانواده‌هایی كه سابقه ابتلا به سرطان سینه دارند می‌توان این ژن‌های خاص را در جنین‌ها مورد بررسی قرار داد تا از سلامت نوزادانی كه قرار است در آینده متولد شوند، مطلع شویم. در خانواده‌هایی كه یك نوزاد مبتلا به تالاسمی دارند نه‌تنها می‌توان از ابتلا به تالاسمی نوزاد دوم پیشگیری كرد بلكه می‌توان جنین را از نظر فاكتورهای بافتی مورد بررسی قرار داد. در بدن همه ما فاكتوری به نام HLA وجود دارد كه تطابق بافت بدن هر فرد با بافت پیوندی را امكان‌پذیر می‌كند. برای موفقیت پیوند، سازگاری و تطابق بافتی فرد گیرنده و فرد دهنده پیوند الزامی است در غیر این صورت بافت پیوندی توسط بدن فرد گیرنده دفع می‌شود. می‌توان با استفاده از این روش، جنینی را انتخاب كرد كه از نظر بافتی با خواهر یا برادر بیمارش سازگار باشد و بتوان از خون بند ناف فرزند دوم برای درمان فرزند اول هم استفاده كرد.

آیا رویان این توانایی را دارد كه روی همه كروموزم‌ها آزمایش‌های تشخیصی انجام دهد یا این‌كه فقط روی بعضی از كروموزم‌های خاص كار شده است؟

در حال حاضر در سطح كروموزم‌ها از روش‌های تشخیصی استفاده می‌شود. ژن‌ها قطعاتی هستند كه در مجموع كروموزم‌ها را تشكیل می‌دهند. این روش‌ها از سال‌84 در سطح كروموزمی مطرح شد. برای مثال، هموفیلی بیماری وابسته به جنس است و ژن بیماری روی كروموزم جنسی قرار دارد. اگر ژن مربوط به این بیماری كه روی كروموزم X قرار دارد ، نقصی داشته باشد بیماری در فرد مذكر بروز پیدا می‌كند. چراكه در مقابل كروموزم X كروموزم Y قرار دارد كه این ژن را ندارد، اما در خانم‌ها وقتی یكی از این دو ژن دچار اختلال است كروموزم X دیگری وجود دارد كه این نقص را جبران می‌كند و اغلب خانم‌ها ناقل این بیماری هستند. با استفاده از روش تعیین جنسیت می‌توانیم در مرحله پیش از لانه‌گزینی، جنین دختر را منتقل كرده و از بروز آن در پسرها جلوگیری كنیم. با استفاده از روش مشابه تشخیص تالاسمی می‌توانیم این بیماری را هم شناسایی كنیم. اگر مادر ناقل باشد 50 درصد جنین‌های پسر سالم هستند كه باز هم می‌توان با استفاده از این روش آنها را شناسایی كرد.

می‌توان از این روش تشخیصی برای همه بیماری‌های ژنتیكی استفاده كرد؟

در خصوص تشخیص بیماری‌های تك‌ژنی، اختلال در یك ژن موجب بیماری می‌شود. در بعضی بیماری‌ها چند ژن دچار اختلال می‌شود. گاهی نیز عوامل محیطی عملكرد ژن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد كه در این موارد باید از روش‌های تشخیصی دیگری استفاده كرد. بیماری‌هایی كه با استفاده از این روش قابل تشخیص است از بیماری‌های تك‌ژنی است. برای مثال وقتی زن و شوهری هر دو به تالاسمی مینور مبتلا هستند، جنین باید در آزمایشگاه تشكیل شده و مورد بررسی قرار گیرد. در این صورت اگر هر دو كروموزم معیوب به جنین منتقل شده باشد بیماری او قطعی است و نمی‌توان این جنین را به رحم مادر انتقال داد.

آیا این دستاورد می‌تواند جایگزین مناسبی برای مشاوره‌های پیش از ازدواج باشد؟

ما معتقدیم مشاوره‌های پیش از ازدواج باید انجام شود و اگر امكان‌پذیر است دو فردی كه دچار تالاسمی مینور یا خفیف هستند با هم ازدواج نكنند. در وراثت و انتقال بیماری‌های ژنتیكی مشاوره‌های پیش از ازدواج اساس كار است.

به وجود آمدن امكان جدید موجب نمی‌شود از روش‌هایی كه در گذشته وجود داشته، كه ممكن است بعضی از آنها صحیح‌تر هم باشد، غافل شویم.

میزان تولد نوزادان مبتلا به تالاسمی از دهه 60 و 70 به بعد بسیار كمتر شده و این نتیجه حاصل مراقبت‌ها و توجه به مشاوره پیش از ازدواج است كه موجب شده هزینه بزرگی كه به دوش سیستم بهداشت و درمان كشور است، كاهش یابد بنابراین نباید به امید روش‌هایی كه بعد از به وجود آمدن جنین می‌تواند جنین‌های سالم را از بیمار تشخیص دهد روش‌های قبلی را كنار گذاشت.

این روش‌ها هزینه بسیار زیادی دارد و میزان موفقیت آن به دلیل‌های مختلف پایین است. چراكه همزمان با روش‌های تشخیص ژنتیكی باید از روش‌های درمان ناباروری یا كمك درمانی باروری هم استفاده شود.

در این روش‌ها وقتی جنین در وضع خوب به رحم مادر یا گیرنده جنین منتقل شود شانس بارداری 35 تا 40 درصد است. بعد از این همه هزینه ممكن است با این مشكل روبه‌رو شویم كه سرنوشت جنین سالم منتقل شده به رحم مادر به باروری ختم نشود. بنابراین باید اصول مشاوره ژنتیك و پیشگیری‌ مبنا قرار گیرد.

فرانك فراهانی‌جم - جام جم

چهارشنبه 23/12/1391 - 16:1
خودرو

جام جم آنلاین: در این سال‌ها صحبت‌های زیادی درباره ماشین‌های آبی ـ خاكی یا همان ماشین‌های دوزیست به میان آمده و شاید شما هم چیزهایی در این باره شنیده باشید.

ماشینی كه مانند ماشین‌های معمولی شما را این طرف و آن طرف می‌برد، اما زمانی كه انتهای جاده به آب ختم می‌شود و هیچ راهی جز رفتن به داخل آب وجود ندارد، چرخ‌های این اتومبیل به داخل بدنه جمع شده و تبدیل به یك قایق مناسب می‌شود.

پس از مدتی دریانوردی دوباره زمانی كه به ساحل می‌رسید، تبدیل به همان ماشین معمولی مخصوص خشكی می‌شود. بله چنین اتومبیل‌هایی وجود دارد، اما مانند سایر اتومبیل‌های مرسوم، خط تولید تجاری و مخصوص مصرف‌كننده ندارد و فقط به شكل سفارشی و بسیار گران تولید می‌شود.

شاید ناامید شده باشید كه ماشین‌های دوزیست به صورت معمول در دسترس ما نیست، اما بتازگی شركت Gibbs Sports اعلام كرده به مراحل نهایی تبدیل این وسیله به واقعیتی عمومی و ملموس نزدیك شد.

محصول تولیدی این شركت گیبس كوادسكی نام دارد و كمپانی سازنده اعلام كرده این محصول اولین ماشین دوزیست با سرعت بالا در جهان است كه مشتریان قادر به خرید آن در نمایندگی‌های مخصوص هستند.

گیبس كوادسكی قادر است هم روی زمین و هم در داخل آب با سرعت 72 كیلومتر بر ساعت حركت كند. برای این‌كه بتوانید تجسم بهتری از سرعت بالای این خودرو داشته باشید باید گفت حداكثر سرعت نمونه‌های قبلی ماشین‌های دوزیست در آب حدود 13 كیلومتر بر ساعت بوده است.

این سرعت بالا به لطف استفاده از موتور Motorrad ساخت كمپانی بی.ام.دبلیو فراهم شده كه قدرتی معادل 175 اسب بخار به این خودرو هدیه داده است.

ورود از خشكی به آب و بالعكس هم تقریبا بدون تاخیر انجام می‌شود. با فشار یك دكمه روی داشبورد چرخ‌ها در عرض كمتر از پنج ثانیه جمع شده یا روی زمین پهن می‌شوند.

این خودرو در پنج رنگ قرمز، آبی، زرد، نقره‌ای و سیاه و با هزینه‌ای معادل 120 میلیون تومان یا شاید بیشتر تولید خواهد شد كه شاید برای چنین وسیله‌ای پول بسیار زیادی باشد.

منبع:automoblog
مترجم: آتنا حسن‌آبادی

سه شنبه 22/12/1391 - 20:52
کامپیوتر و اینترنت

جام جم آنلاین: یك برنامه رایانه ای كه به افرادی كه معلولیت جسمانی دارند این امكان را می دهد كه با استفاده از قدرت ذهن خود آثار هنری خلق كند، در بزرگترین نمایشگاه فناوری سبیت كه امروز شنبه 19 اسفندماه آخرین روز خود را سپری می كند، توجه عمومی را به خود جلب كرده است.

كاربری كه دارای معلولیت جسمی است با سیستم «اینتندی ایكس» (intendiX) كه توسط شركت اتریشی «جی تك» (g-tec) عرضه شده است باید یك كلاه روی سر خود بگذارد تا فعالیت های مغزی وی اندازه گیری شود.

این كلاه با تمركز روی یك آیكون چشمك زن روی صفحه نمایش می تواند فعالیت های خاص مغز را كه مرتبط با این آیتم است شناسایی كند و به كاربر این امكان را بدهد كه آنچه را كه از رایانه می خواهند انجام دهند را انتخاب كند.

مدیر فروش شركت «جی تك» گفت: هنرمند می تواند از میان اشكال و رنگهای مختلف از طریق قدرت مغزی انتخاب خود را داشته باشد و یك تصویر ابتدایی روی صفحه بسازد. كاربر همچنین می تواند با استفاده از این سیستم خطوط صاف رسم كند.

ماركوس براكنر افزود: این محصول عمدتا برای افراد ناتوان، افرادی كه معلولیت جسمی برخوردارند و یا افرادی كه دچار یك حمله قلبی شده اند.

این سیستم به طور كلی 15 هزار دلار قیمت دارد و كلاهی كه امواج مغزی را دریافت و منتقل می كند نیز در این مجموعه قرار دارد.

مدیر فروش جی تك اظهارداشت: این سیستم تاكنون آزمایشهای موفقیت آمیزی با بیمارانی داشته كه ناتوانی های شدید داشته اند.

نمایشگاه «CeBIT» به عنوان بزرگترین نمایشگاه فناوری جهان از روز سه شنبه 15 اسفند ماه در شهر هانور برگزار شد و امروز شنبه 19 اسفند ماه به پایان می رسد. امسال 4100 نمایش دهنده از 70 كشور جهان در این نمایشگاه حضور داشتند. (مهر)

دوشنبه 21/12/1391 - 12:44
ورزش و تحرک

جام جم آنلاین: هر ورزشی می‌تواند از فواید جسمی ـ روحی برخوردار باشد، اما می‌گویند فعالیت‌های توام با تنفس، تعمق و حركت بهترین گزینه‌ها برای مدیریت استرس به شمار می‌روند.

برخی برای غلبه بر استرس به سراغ صخره‌نوردی می‌روند، چون براین باورند كه این ورزش هرگونه افكار تنش‌زا از بین می‌برد البته در نقطه مقابل برخی‌ها هم هستند كه از ارتفاع می‌ترسند.

برای آنها صخره‌نوردی نه‌تنها كاهش‌دهنده استرس نیست كه خود یك ورزش استرس‌زاست. اگر شما جزو این گروه هستید، باید ورزشی را انتخاب كنید كه مناسب روحیاتتان باشد. اینجاست كه پای جادوی ورزش‌های جسمی ـ ذهنی به میان می‌آید؛ ورزش‌هایی مثل یوگا.

این ورزش از آنجایی كه به تمركز بر تنفس نیاز دارد به عنوان ورزش مدیریت استرس مطرح است.

ورزش‌های دیگری هم است كه شاید اسمشان به گوشتان نخورده باشد اما جدیدا باب شده است.

ورزش‌هایی مثل تای‌كای كه تركیبی از حركات روانی، بدنی و تعمق است یا پیلاتس كه شامل یك سری حركات كششی است كه باعث انعطاف‌پذیری بدن و اتحاد بیشتر ذهن و جسم می‌شود.

اگر تمرینات جسمی ـ ذهنی برای شما مناسب نیست، می‌توانید از طریق تمرینات آمادگی جسمانی استرس خود را مدیریت كنید. روحیات آدم‌ها با هم متفاوت است. برخی به سراغ رشته‌هایی چون كیك بوكسینگ می‌روند تا بوسیله آن تمام ناراحتی و اضطراب خود را تخلیه كنند.

با این وجود بسیاری از مردم هم معتقدند پیاده‌روی و یا دویدن بهترین راه برای افزایش آمادگی جسمانی است كه البته آنها هم اشتباه نمی‌كنند. پیاده روی و دو، استرس و تنش را از ذهنتان پاك می‌كند.

خارج شدن از منزل برای انجام كار برای شما مفید است؛ زیرا نورخورشید و طبیعت می‌تواند روحیه را نیز بالا ببرد.

یك تمرین ورزشی دیگر كه می‌تواند در رفع استرس موثر واقع شود، ورزش در كنار دوستان است. در حین ورزش شما با یكدیگر گفت‌و‌گو و درد و دل می‌كنید.

اگر این درد و دل دوستانه در مورد موضوعی باشد كه بر شما فشار روانی وارد كرده است، شما می‌توانید به این وسیله ایده‌هایی را برای حل مشكلاتتان به دست آورید، اما اگراین گفت‌وگو در مورد موضوع دیگری باشد، باعث می‌شود كه ذهنتان از آن مشكلات منحرف شود و آرامش پیدا كنید.

محققان می‌گویند یك فرد به منظور كاهش سطح استرس باید دست‌كم روزانه 20 دقیقه تمرین ایروبیك یا هــوازی انجام دهد.

برای كسب نتیجه بهتر هم لازم است این روند پنج تا شش بار در هفته تداوم داشته باشد. با این حال، حتی یك تمرین ورزشی بسیار كوتاه نیز می‌تواند به شما در بهتر شدن روحیه‌تان كمك كند. زمان انجام تمرینات ورزشی به شما بستگی دارد.

برای برخی از مردم بهترین زمان ورزش صبح زود و قبل از شروع شلوغی روز است و برای بعضی دیگر انجام تمـــرینات ورزشی در پایان روز به آنها آرامش می‌دهد و باعث نشاط شان می‌شود.

خلاصه این‌كه اگر شما می‌خواهید بدون استرس زندگی كنید یا حداقل یك زندگی كم استرس را داشته باشید، اول باید ورزشی را كه از آن لذت می‌برید انتخاب كنید و بعد هم زمانی مناسب برنامه‌هایتان بیابید. در این صورت است كه می‌توانید برای مدت طولانی‌تری ورزش كردن را ادامه دهید و در نتیجه استرس را از خود دور و سلامت عمومی‌تان را حفظ كنید.

يکشنبه 20/12/1391 - 13:54
بهداشت روانی

دنیای ماشینی این روزها ما را به سمتی برده كه اضطراب را عضوی از وجودمان كرده است. اضطراب بین لبخندهای ما زندگی می‌كند، بین غم‌های ما رشد می‌كند و قد علم‌می‌كند.

امروزه دست و دل‌هایی كه می‌لرزد بی‌شمار شده‌اند. نگاه‌هایی كه ترس از آینده دارند، ‌ترس از اتفاقات ناشناخته، ‌ترس از تكرار شدن اتفاقات بد یا حتی ترس از دست دادن یك عزیز. روزهای ما آدم‌های ماشینی با تمام این ترس‌ها معنی می‌شود و ما تمام این ترس‌ها را با كلمه اضطراب معنا می‌كنیم. در هیاهوی پیاده‌رو می‌توانی تاثیر زندگی ماشینی و اضطراب را ببینی وقتی آدم‌ها از یكدیگر سبقت می‌گیرند تا زودتر به محل كار یا قرار‌هایشان برسند.

شاید هم این آدم‌ها پا به پای زمان می‌دوند تا یك وقت استراحتی هم برای خود پیدا كنند. اضطراب عضو جدا نشدنی لحظه‌های ماست.

هر مفهوم منفی كه با كمی ترس و دلهره همراه باشد را اضطراب می‌نامیم اما باید دید در روان‌شناسی اضطراب به چه معناست و دقیقا به چه چیزی گفته می‌شود؟ باید منشأ‌های اضطراب را پیدا كرد و راه‌حل‌های مناسب برای هر كدام پیدا كرد.

اضطراب چیست؟

اگر بخواهیم اضطراب را به زبان ساده‌ای تعریف كنیم باید بگوییم به احساس ناخوشایند و مبهمی از هراس و دلواپسی گفته می‌شود كه منشأ ناشناخته دارد و باعث از بین رفتن اطمینان، درماندگی و.... می‌شود.

معمولا تكرار موقعیت‌هایی كه در گذشته به ما آسیب رسانده‌ و استرس‌زا بوده است باعث مضطرب شدنمان می‌شود.

همه انسان‌ها در زندگی‌شان دچار اضطراب می‌شوند اما اضطرابی كه مزمن، ‌شدید و غیرعادی باشد، باید بررسی شود. تحقیقاتی در جهان در این زمینه انجام شده است كه نشان می‌دهد اضطراب در بین زنان، افراد كم در آمد، میانسالان و سالخورده‌ها بیشتر دیده می‌شود.

اضطراب در ایران این روزها نسبت به مشكلات اقتصادی و مسائل مالی از بیشترین درجه برخوردار است. چك كردن هر روز سایت‌هایی كه قیمت سكه و دلار را ارائه می‌دهند، فكر در رابطه با آینده و تصاعدی بالا رفتن قیمت‌ها و آینده اقتصادی مبهم هر كدام از انسان‌ها این روزها به دامن زدن به اضطراب جامعه كمك كرده است.

اضطراب و افسردگی دو مساله‌ای است كه پایاپای در ایران در حال افزایش است. در روان‌شناسی، اضطراب مرحله پیشرفته استرس مزمن است و وقتی به صورت مشكل در می‌آید كه باعث اختلال در كارهای روزمره فرد شود.

در غیراین‌صورت اضطراب حالتی است كه در برابر شرایطی كه گفته شد ایجاد می‌شود. وقتی كه شرایط استرس‌زا در زندگی فرد بیش از حد طولانی شود یا به‌طور مكرر رخ دهد، اضطراب بروز می‌كند. این شرایط ممكن است بدن انسان را تا حدی آسیب‌پذیر كند كه علائم روانی دیگری هم در فرد بروز كند.

بی‌خوابی، سرگیجه و سردرد، لرزش عضلات، تنفس نامنظم و سریع، تپش قلب، عصبی بودن و احساس خستگی همه از نشانه‌های یك فرد مضطرب است. مضطرب شدن افراد عللی را به‌دنبال دارد. عللی كه هم می‌تواند بیرونی باشد هم درونی. روان‌شناسان منشأ اضطراب را به سه دسته كلی تقسیم می‌كنند:

عوامل زیست شناختی و جسمانی

وقتی فرد مضطرب می‌شود، میزان بعضی هورمون‌های خون او، غیرعادی می‌شود. پس هر چیزی كه باعث اختلال در سیستم هورمونی شود، برای بدن خطر به حساب می‌آید. بارداری، كم‌كاری یا پركاری تیروئید، پایین بودن قند خون، وجود غده‌ای در غدد فوق‌كلیوی كه هورمون اپی‌نفرین تولید می‌كند و بی‌نظمی ضربان‌های قلب از این عوامل است.

عوامل محیطی و اجتماعی

اگر عوامل اجتماعی را مشكلات خانوادگی، احساس جدایی، طردشدگی و... معنی كنیم، عوامل محیطی معمولا به اتفاقاتی مانند زلزله، بیماری، مرگ یكی از نزدیكان و... گفته می‌شود. هر كدام از این مشكلات تاثیر بسیاری روی اضطراب افراد دارد.

عوامل ژنتیكی و ارثی

یكی از مهم‌ترین عوامل اضطراب، ژنتیك است و احتمال اضطراب در كودكانی كه مادر یا پدر مضطرب دارند، بسیار بالاست. در این زمینه تحقیقات و بررسی‌هایی انجام‌شده است.

در این تحقیقات كه روی حیوانات و دوقلوهایی كه با هم یا جدا از هم زندگی می‌كنند و از والدین مضطرب به دنیا آمده‌اند، انجام شده مشخص شده است عوامل ژنتیكی نیز در میزان اضطراب افراد بسیار موثرند.

آمار اضطراب در ایران

سال 1387 طبق نظر سنجی كه انجام شد 34 درصد افراد علائم اضطراب و افسردگی داشتند. این نظرسنجی سیاستگذاران را نگران كرد چرا كه این آمار سال 1378 حدود 22 درصد بوده كه نشان داده است در طول 9 سال میزان افسردگی و اضطراب، رشد 12 درصدی داشته است.

دكتر علی گرجی استاد دانشگاه «مونستر» آلمان معتقد است كه در مورد اضطراب آمار دقیقی در ایران وجود ندارد اما حدس می‌زند كه در ایران از بین هر پنج نفر حداقل یك نفر وجود دارد كه از اختلال افسردگی و اضطراب رنج می‌برد.

دكتر پرویز مظاهر هم در این زمینه می‌گوید: در میان اختلالات روانی، افسردگی جزو اختلالات شایع در جهان و مخصوصا كشور ما به حساب می‌آید. طبق آمار جهانی 22 تا 25 درصد افراد هر جامعه دارای شكلی از اختلالات روانی هستند كه ایران هم از این قاعده مستثنی نیست اما در ایران از این یك چهارم افراد جامعه كه دارای اختلالات روانی هستند كمتر از 10 درصدشان به پزشك یا مراكز درمانی مراجعه می‌كنند. این مساله هم به دلیل فرهنگ اشتباه مراجعه به روان‌شناس است.

طبق آماری كه رئیس اداره سلامت روان وزارت بهداشت اوایل امسال اعلام كرد 80 درصد خانواده‌های ایرانی در سال گذشته افسردگی داشته‌اند. آمار دقیقی معمولا در ایران در مورد اضطراب به تنهایی اعلام نمی‌شود و اضطراب مزمن را بخشی از افسردگی می‌دانند. سهم زنان در آماری كه در زمینه افسردگی و اضطراب اعلام شده است 5.26 درصد و سهم مردان 8.20 درصد است. ۲۰ درصد كودكان نیز دچار اختلال روحی، افسردگی و اضطراب هستند.

مریم امیرپور - جام جم

يکشنبه 20/12/1391 - 13:53
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته