• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 544
تعداد نظرات : 323
زمان آخرین مطلب : 3917روز قبل
موبایل
اهداف :
اتصال به اینترنت می تواند یك تجربه منحصر به فرد باشد. اگر بدون راهنمایی این كار را انجام دهید. بزودی با این سؤال مواجه می شوید كه : «چرا این كار نمی كند؟»
به محض وصل شدن به اینترنت به سادگی ممكن است با مشكلاتی مواجه شوید و بلافاصله به جستجوی شخصی بپردازید كه بتواند به شما كمك كند . در این درس روش های غلبه بر این مشكلات بالقوه ارائه شده و نحوه شروع به كار با اینترنت به شما آموزش داده می شود. در این درس در مود موضوعات زیر توضیح داده شده است:
- آماده شدن برای كار در اینترنت
- كار با برنامه
Internet Explorer
- جستجو در اینترنت
- ایجاد یك سایت وب نمونه
- برقراری ارتباط در اینترنت
   آماده سازی
امروزه اینترنت احتمالاً از هر موضوع دیگری در جهان كامپیوتر هیجان انگیزتر و جذابتر است. تقریباً هر مطلبی كه در مورد كامپیوتر ارائه می شود حداقل چند مرتبه كلمه اینترنت در آن به كار می رود. اگر قبلاً به اینترنت وصل نشده اید ممكن است این احساس به شما دست دهد كه از غافله عقب مانده اید، این درست مانند آن است كه بدانید یك مهمانی بزرگ و سرگرم كننده در حال برگزار شده است و شما دعوت نشده اید.
با وصل شدن به اینترنت و روع به كار در آن این مشكل حل خواهد شد.
برای انجام تمرینات این درس شما باید به اینترنت دسترسی داشته باشید. برای اكثر افراد این مسئله بدان معناست كه شما باید :مشترك یك شركت ارائه كننده خدمات اینترنت شوید، یك مودم داشته باشید و در ضمن یك خط تلفن نیز دسترسی داشته باشید.
امروزه صدها شركت خدمات اینترنت را ارائه می كنند كه دامنه آنها از شركتهای كوچك تا شركتهای بزرگی كه میلیونها مشترك دارند گسترده شده است. یك «شركت ارائه خدمات اینترنت» شركتی است كه به اینترنت وصل است، با شركتهای خدمات پستی ارتباط دارد (تا شما بتوانید از طریق پست الكترونیكی نامه فرستاده یا دریافت كنید) و نیز با شركتهای ارائه اخبار نیز ارتباط دارد ( تا شما بتوانید در گروههای خبری موجود در اینترنت جستجو كرده و خبر مورد نظر خود را به دست آورید) اگر قبلاً مشترك یك شركت ارائه خدمات اینترنت نشده اید باید قبل از تكمیل این درس این كار را انجام دهید تا بتوانید تمرینات آن را انجام دهید
شما باید مطمئن شوید كه برنامه
Dial-up Networking از قبل در سیستم شما نصب شده است و در ضمن باید حتماً ویندوز 98 داشته باشید تا بتوانید این درس را به آخر برسانید.  
   آماده شدن برای كار در اینترنت
قبل از آنكه در اینترنت شروع به كار كنید ابتدا بادی تعداد زیادی مراحل مهم را اجرا كنید.
اولین مرحله آن است كه شما باید شخصاً مشترك یك شركت ارائه دهنده اینترنت» شوید. تمرین كوچك بعد ما را مطمئن می كند كه شما اطلاعات لازم برای ادامه كار را دارید.
 
   تمرین 1 : گرفتن اطلاعات از شركت ارائه خدمات اینترنت
شركت ارائه خدمات اینترنت شما باید لیستی از اطلاعات فنی كه شما برای اتصال به نیاز دارید را در اختیار شما قرار دهد. این لیست حداقل باید محتوی اطلاعات زیر باشد.
- شماره تلفنی كه كامپیوتر شما باید با آن تماس بگیرد
- نام كاربری شما (این نام می تواند با حروف بزرگ و كوچك انگلیسی – حساس باشد یا نباشد)
- كلمه رمز شما ( این كلمه می تواند به حروف بزرگ و كوچك انگلیسی حساس باشد یا نباشد)
- آدرس
IP( یا چهار عدد است كه با نقطه از هم جدا شده اند، نظیر 67،27،12،255 و یا دستورالعملی است كه شما را قادر می سازد به طور اتوماتیك از سرور این شركت یك آدرس IP دریافت كنید)
- پارامتر
Default Gateway (دروازه پیش فرض)، این پارامتر مشابه آدرس IP است.
- آدرسهای
DNS (مشابه به آدرس IP است. معمولاً دو آدرس DNS وجود دارد)
- نام سرور پستی ( این ممكن است دو نام باشد، یكی نام كامپیوتر میزبان
SMTP و دیگری نام كامپیوتر میزبان سرور(POP,POP3)
- نام سرور اخبار در
Usenet(این یك نام دیگر است)  
   تمرین 2 : نصب برنامه Dial-up Networking
برنامه Dial-up Networking یكی از اجزاء ویندوز 98 است كه شما را قادر می سازد از مودم خود برای اتصال به یك شبكه استفاده كنید . از آنجایی كه اینترنت در واقع مجموعه ای از میلیونها كامپیوتر متصل شده به شبكه های مختلف است شما باید قبل از وصل شدن به اینترنت از طریق مودم، ابتدا این برنامه را در كامپیوتر خود نصب كنید.
برای نصب برنامه
Dial-up Networking مراحل زیر را انجام دهید:
1. روی دكمه
start كلیك كنید.
2. گزینه
setting/ control panel را انتخاب كنید.
3. روی نماد
Add/Remove programs دو یار سریعاً كلیك كنید.
4. روی دكمه
windows setup ‌كلیك كنید تا پنجره این دكمه باز شود.
5. ابتدا گروه
Communications( ارتباطات) را انتخاب كرده و سپس روی Details‌كلیك كنید.
6. در پنجره
communication كه باز می شود مطمئن شوید كه در كنار نام برنامه Dial-up Networking علامت (√)وجود دارد. چهار برنامه دیگر این گروه فعلاً مورد نیاز نیستند اما از آنجایی كه جای زیادی از دیسك سخت اشغال نمی كنند شما می توانید در صورت تمایل هم اكنون آنها را نیز انتخاب كنید تا نصب شوند
7 – برای بازگشت به پنجره
Add/Remove programs properties (مشخصات حذف و اضافه كردن برنامه ها) روی دكمه Ok كلیك كنید.
8 – پس از آن روی دكمه
Apply (اعمال شود) كلیك كنید تا عملیات نصب انجام شود. برای ادامه كار از شما خواسته میشود كه CD محتوی ویندوز 98 را در داخل درایو CD قرار دهید.
9 – برای بستن این پنجره دكمه
OK را كلیك كنید. اگر برنامه Dail-up Networking قبلاً نصب نشده باشد احتمالاً باید كامپیوتر خود را خاموش و روشن كنید.
به محض روشن شدن مجدد كامپیوتر شما می توانید تمرین بعد را انجام دهید.
 
   تمرین 3 : وصل شدن به یك شركت ارائه خدمات اینترنت
برای آنكه محیط كامپیوتر شما برای كار با اینترنت آماده شود اكنون باید اطلاعاتی كه از شركت ارائه خدمات اینترنت خود گرفته بودید را وارد كنید. اگر این كار را نكرده باشید اگر امكان داشته باشد باید همه اطلاعات فوق را قبل از ادامه كار از شركت ارائه كننده خدمات اینترنت خود دریافت كنید. توجه كنید كه هر یك از اطلاعات فوق باید به دقت حفظ شود تا بعداً برای شما مشكلی رخ ندهد. اگر هر یك از این اطلاعات را غلط وارد كنید احتمالاً نمی توانید به اینترنت وصل شوید و باید مدتها سعی كنید تا دریابید مشكل از كجاست.
در این مرحله از برنامه
Internet connection wizard برای وارد كردن همه اطلاعات لازم جهت اتصال به اینترنت استفاده می كنیم. از آنجایی كه شركتهای ارائه خدمات هر كدام اطلاعات خاص مربوط به خود را دارند شما باید در هنگام وارد كردن این اطلاعات دقت كنید تا بتوانید اطلاعات را به درستی وارد كنید.
برای تكمیل مراحل آماده سازی محیط كامپیوتر جهت اتصال به اینترنت مراحل زیر را انجام دهید.
1 – در
Desktop روی نماد Internet دو بار سریعاً كلیك كنید تا پنجره Internet connetion wizard (ویزارد اتصال به اینترنت) باز شود. اگر این پنجره را مشاهده نكنید معنی آن ایت است كه قبلاً یك نفر دیگر محیط كامپیوتر شما را برای اتصال به اینترنت آماده كرده است. در این موارد روی دكمه start كلیك كرده و گزینه Programs /Internet Explorer/connection wizard را انتخاب كنید
2 – برای ادامه كار روی دكمه
Next كلیك كنید تا پارامترهای setup options( گزینه های تعریف محیط) ظاهر شود.
3 – روی دكمه زیر كلیك كنید:
I want to setup a new connection on this computer to my existing Internet account using my phone line or local area network.
(من می خواهم یك اتصال جدید در این كامپیوتر تعریف كرده و آن را با استفاده از خط تلفن خود یا یك شبكه محلی به شركت ارائه خدمات اینترنت خود متصل كنم) اگر قبلاً با یك شركت ارائه خدمات اینترنت كار نكرده ایم می توانید گزینه زیر را انتخاب كنید:
I want choose an Internet service provider and set up new Internet account
(من می خواهم یك شركت ارائه خدمات اینترنت جدید و یك اشتراك اینترنت جدید را تعریف كنم )
4 – اكنون روی دكمه
Next كلیك كنید تا پنجره Internet connection wizard ‌ظاهر شود.
5 – مطمئن شوید كه گزینه
connect using my phine line (اتصال از طریق خط تلفن خودم) فعال است. حتی اگر كامپیوتر شما به یك شبكه كامپیوتری متصل باشد بعید است كه این شبكه مستقیماً به اینترنت متصل باشد. اما اگر شبكه ای كه كامپیوتر شما جزو آن است خودش مستقیماً به اینترنت متصل شده باشد شما می توانید در این مرحله گزینه زیر را انتخاب كنید:
Connect using my local Area network
(اتصال از طریق شبكه محلی من برقرار شود)
6 – باید گزینه :
Create a new dial-up connection
(یك اتصال تلفنی جدید ایجاد شود) را انتخاب كنید، مگر آنكه بخواهید از یكی از اتصالات موجود (كه قبلاً برقرار شود) استفاده كنید.
7 – برای ادامه كار روی دكمه
Next كلیك كنید.
8 – اكنون در مستطیلهای
Area code (كد ناحیه) و Telephone number (شماره تلفن) اطلاعات صحیحی را وارد كنید تا به شركت ارائه خدمات اینترنت مورد نظر خود متصل شوید. این اطلاعات نشان دهنده شماره تلفن این شركت هستند. حتی اگر این شركت در شهر خود شما هم باشد باز هم باید كد ناحیه (یا در واقع همان كد شهری) تلفن این شركت را وارد كنید.
9 – در صورت لزوم از لیست مستطیل
Country code(كد كشور) كد تلفن كشوری كه شركت مورد نظرتان در آن قرار دارد را نیز وارد كنید. این كد برای برقراری ارتباطات راه دور لازم است.
10 – روی دكمه
Next كلیك كنید تا كار ادامه یابد و دو پارامتر user name ( نام كاربر) و password (كلمه رمز) نشان داده شوند.
11 – روی دكمه
Next كلیك كنید تا به پنجره Advanced settings (پارامترهای پیشرفته) برسید. در حال حاضر گزینه Nc را انتخاب كنید كه به معنی آن است كه شما نمی خواهید این پارامترها را تغییر دهید. اگر ارتباط با اینترنت برقرار نشد بعداً می توانید این پارامترها را تغییر دهید.
12 – در پنجره بعد باید در مستطیل
connection name(نام ارتباط) نام شركت ارائه خدمات اینترنت مورد نظرخود را وارد كنید
13 – در پنجره بعد دكمه
Yes ‌را كلیك كنید. به این ترتیب شما می توانید نامه پست الكترونیكی خود را آسانتر بفرستید زیرا دیگر نیازی به یك برنامه جداگانه برای این كار ندارید.
14 – برای ادامه كار روی دكمه
Next كلیك كنید.
15 – اگر قبلاً مشترك پست الكترونیكی بوده اید اكنون می توانید با همان اشتراك به كار ادامه دهید اما اگر چنین نیست برای استفاده از پست الكترونیكی باید فرم مربوطه را پر كنید. برای انتخاب یكی از این دو حالت روی دكمه
Next كلیك كنید تا به مرحله بعد بروید
16- اگر از تعاریف قبلی برای پست الكترونیكی استفاده كرده باشید اكنون باید در فرمی كه ظاهر می شود اطلاعات نشان داده شده را تصدیق كنید.
17 – برای این كار روی دكمه
Next كلیك كنید. در اینجا باید تعیین كنید كه آیا می خواهید فرم استفاده از گروههای خبری را پر كنید یا خیر.
18 - اگر پاسخ
Yes را انتخاب كردید باید مطمئن شوید كه در مستطیل Display name : نام شما درست نوشته شده است.
19 – برای آنكه آدرس پستی خود را كه اكنون نشان داده می شود تصدیق كرده و به مرحله بعد بروید روی دكمه
Next كلیك كنید.
20 – اكنون مجدداً دكمه
Next را كلیك كنید در مستطیل NNTP)server News)(سرور گروههای خبر) نام سرور ( كامپیوتر تغذیه كننده ای ) كه می خواهیم اخبار را از آن دریافت كنید وارد نمایید
21- برای ادامه كار روی دكمه
Next كلیك كنید. در پنجره جدید هم می توانید نامی كه برای سرور گروههای خبری نشان داده می شود را به حال خود باقی بگذارید و هم می توانید یك نام خوشایند تر برای آن انتخاب كنید.
22 – برای ادامه كار روی دكمه
Next كلیك كنید. اكنون باید تصمیم بگیرید كه می خواهید از یك سرویس دایركتوری استفاده كنید یا خیر. مگر در موردی قبلاً فرم LDAP را پر كرده باشید، پاسخ NO را انتخاب كنید.
23 – اكنون دیگر مراحل آماده سازی محیط برای كار با اینترنت به پایان رسیده است. برای پایان كار دكمه
Finish را كلیك كنید.
پس از آنكه نحوه ارتباط خود با اینترنت را تعریف كردید می توانید در اینترنت كار كنید. خوشبختانه هیچ نیازی نیست كه مجدداً پروسه نصب را انجام دهید. با این وجود باید همه اطلاعات مربوط به ارتباط خود با اینترنت را در جایی محفوظ نگه دارید تا چنانچه در آینده لازم شد این كار را دوباره انجام دهید و به مشكل برخورد نكنید. شما می توانید از شركت ارائه دهنده خدمات اینترنت خود درخواست كنید كه یك نسخه چاپی از همه فرمهایی كه در این تمرین پر كردید را در اختیارتان قرار دهد.
كار با برنامه
Internet Explorer
برنامه
Internet Explorer ( مكتشف اینترنت) یك برنامه از نوع «جستجوگر وب (web brpwser ) است. به برنامه ای جستجو گر وب گفته می شود كه شما بتوانید توسط آن محتویات «ورقهای» شبكه جهانی world wide web را بخوانید. این شبكه جهانی كه اختصاراً به آن www یا «وب» گفته می شود بخش گرافیكی اینترنت است، یعنی محیطی است كه در آن شما به صورت تصویری (همانند سیستم عامل ویندوز 98 كه همه دستورات آن از منوها انتخاب می شوند و برای هر كاری یك پنجره ظاهر می شود) با اینترنت كار می كنید. البته Internet Explorer تنها برنامه جستجوگر وب موجود در بازار نیست. اما از آنجایی كه مجاناً در ویندوز 98 وجود دارد بهترین كار آن است كه از همین برنامه برای كار با وب استفاده كنید.
برنامه های جستجو گر وب علاوه بر نمایش اطلاعات بر صفحه تصویر كامپیوتر كارهای دیگری نیز انجام می دهند. این برنامه ها می توانند صدا یا موسیقی اجرا كنند، انیمیشن فیلم نمایش دهند، به شما اجازه دهند كه سایت وب مورد نظر خود را در
www پیدا كنید ، نام و آدرس جاهایی كه در وب رفته اید را به خاطر بسپارند، شما را قادر می سازند طریق اینترنت خرید كنید و .... خلاصه آنكه برنامه Internet Explorer پنجره شما به دنیای اینترنت است. در تمرین بعد شما ابتدا با محیط این برنامه آشنا می شوید و می آموزید كه چگونه كاری كنید كه این برنامه برای شما بهترین عملكرد را داشته باشد.
شكل به غیر ازحالتی كه كامپیوتر شما به شبكه ای وصل شده باشد كه خود آن شبكه مستقیماً با اینترنت ارتباط داشته باشد، در اكثر موارد برای كاردر اینترنت از طریق برنامه
Internet Explorer شما باید از یك مودم استفاده كنید. اگر فقط یك خط تلفن دارید و از آن هم برای تلفن و هم برای مودم استفاده می كنید نمی توانید در حین كار با برنامه Internet Explorer از تلفن برای مكالمه استفاده كنید. علاوه بر این اگر در حین عملیات مودم در برنامه Internet Explorer یك نفر گوشی این تلفن را بردارد به احتمال زیاد ارتباط با اینترنت صدمه دیده یا قطع خواهد شد. شما باید این نكات را به خاطر داشته باشید و سپس هنگامی كه كارتان با Internet Explorer تمام شد خط تلفن را آزاد كنید.  
   تمرین 4 : شروع به كار برماه Internet Explorer
اگر چه شما می توانید از برنامه Internet Explorer برای انجام بعضی كارهایی كه در خود كامپیوتر انجام می شوند نیز استفاده كنید (مثلاً مشاهده ورقهایی از وب كه قبلاً ذخیره كرده اید یا یافتن فایلها و پوشه ها در كامپیوتر خودتان)، با این وجود شروع به كاربا برنامه Internet Explorer( از طریق كلیك كردن روی نماد The Internet كه روی Desktop قرار دارد) باعث می شود كه ارتباط شما با اینترنت برقرار گردد. قبل از شروع این تمرین ابتدا باید مطمئن شوید كه طبق تمرینات قبلی محیط كامپیوتر خود را برای كار با اینترنت آماده كرده اید و مودم شما نیز روشن است (البته مودمهایی كه در داخل جعبه كامپیوتر قرار دارند با خود آن روشن می شوند اما مودمهایی كه خودشان جعبه مستقلی دارند را خود شما باید روشن كنید) علاوه بر این دو، خط تلفن شما نیز باید آزاد باشد.
شكل قبل از شروع به كار با برنامه
Internet Explorer شاید بخواهید كه دقت صفحه تصویر مونیتور خود را بیشتر كنید (مثلاً 600×800 یا 768×1024 پیكسل). به این ترتیب می توانید قسمت بیشتری از یك ورق وب را مشاهده كنید و دیگر كمتر به نمودارهای میله ای كه تصویر را به بالا و پایین یا چپ و راست حركت می دهند نیاز خواهید داشت.  
 
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:16
موبایل
زبان حاكم بر اینترنت زبان انگلیسی است . پس جهت استفاده بهینه از سیستم كاربران اینترنت باید علاوه بر درك جملات انگلیسی، مفهوم بعضی از كلمات و اصطلاحات كاربردی اینترنت را بدانند بنابراین در اینجا به طور خلاصه بعضی از اصطلاحات و كلمات مورد استفاده در اینترنت شرح داده می شود.
Server – Client
برای میسر شدن اتصال دو كامپیوتر در اینترنت، بایستی یكی از كامپیوترها
server (سرویس دهنده) و دیگری client (سرویس گیرنده) باشد كامپیوترهای client دارای برنامه هایی هستند كه با استفاده از آنها دستیابی به منابع یا server ها امكان پذیر می گردد. در مقابل server ها دارای برنامه هایی هستند كه منابع را فراهم آورده و در شبكه اینترنت به یك كامپیوتر اجازه سرویس دهی اطلاعاتی به client ها را می دهند.
همانطور كه می دانید، اینترنت شامل میلیونها كامپیوتر و همچنین خطوط تلفنی، اتصالهای ماهواره و غیره است و مقصود كلی عملكرد تمام تجهیزات فوق این است كه سرویس گیرنده ها و سرویس دهنده ها بتوانند با یكدیگر ارتباط برقرار كرده و تبادل اطلاعات نمایند. در واقع اساس ارتباطات در اینترنت بر پایه
Client – server استوار می باشد.
برای استفاده از خدمات اینترنت باید از سرویس گیرنده های متناسب با هر كدام از خدمات مذكور استفاده شود. به عنوان مثال، برای دستیابی به صفحات
web باید از سرویس گیرنده های web یعنی Brobwser ها استفاده شود و یا برای ارسال و دریافت E_mail باید نحوه استفاده از نرم افزارهای مربوط به این كار فراگرفته شود.
   Host –Teminal :
در اینترنت هر كامپیوتر مجزا میزبان یا Host نامیده می شود. برای مثال می توان گفت اطلاعات خاصی در یك میزبان در كشور خاصی وجود دارد. معادل كلمه میزبان در شبكه ها مفهوم گره یا Node است. پایانه ها یا Teminel ها به میزبان متصل می شوند. در اتصال با اینترنت ، هر پایانه به یك میزبان متصل شده و نرم افزارهای میزبان را اجرا كرده و تبادل اطلاعات می نماید.  
   Web یا World wide web
این ابزار راحت ترین و كاربردی ترین راه برای برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات در اینترنت باشد كه بر مبنای Hypertext ‌طراحی شده و دارای خصوصیات زیر می باشد:
الف) استفاده راحت :
web پیچیدگی اینترنت را پنهان می كند. برای دسترسی به منابع اینترنت فقط كافیست نشانگر موس روی یك تصویر یا كلمه زیر خط دار برده شده و با دكمه چپ موس روی آن كلیك شود.بالافاصله صفحه مورد نظر در نمایشگر كامپیوتر نشان داده می شود.
ب)
Multimedia: محیط web یك محیط مالتی مدیا است كه دارای تصویر، صوت و فیلم بوده و یا فضای جذاب را فراهم می سازد.بسیاری از منابع اینترنت دارای خصوصیت مالتی مدیا می باشند.
ج)
web: Hyperlink یك سیستم مبتنی بر Hypertext است. با این سیستم فراهم كننده اطلاعات به استفاده كننده اجازه می دهد كه به راحتی در فضای اطلاعاتی حركت نماید. برای میسر شدن این ارزش بایستی كلمات یا جملات یا تصاویر خاصی Hyperlink شوند. وقتی روی دیسك یا Hyperlink كلیك چپ موس انجام شود، یك صفحه جدید به نمایش درمی آید در صفحات web كلمات و جملات Hyperlink شده زیر خط دار و رنگی هستند و اصطلاحاً به آنها Hypertext گفته می شود. با استفاده از سیستم Hyperlink هیچ نیازی به دانستن موقعیت موضوع یا صفحه درخواست شده نیست بلكه اطلاعات مذكور در داخل Hyperlink نهفته می باشند. در حركت در صفحات web ممكن است منابع درخواست شده روی همان كامپیوتر یا روی كامپیوتری در موقعیت بسیار دور دست تر قرار داشته باشند، سپس Hyperlink امكان حركت در این فضا را بدون توجه به بعد مسافت فراهم می سازد.
به عبارت دیگر استفاده از سیستم
Hyperlink در هر لحظه می توان از كشوری به كشور دیگر یا از قاره ای به قاره دیگر حركت كرد. به هر حال بطور كلی سیستم Hyperlink به ازادانه ترین صورت ممكن است اجازه دسترسی به صفحات یا منابع server را به كامپیوتر client می دهد.
هر
Hyperlink دارای یك آدرس خاص است كه به آن (URL) گفته می شود. این آدرس مشخص كننده نوع و موقعیت موضوع در اینترنت می باشند. وقتی روی یك Hyperlink كلیك موس انجام شود. Brower موقعیت كامپیوتری را كه موضوع درخواست شده در آن قرار دارد را از آدرس Hyperlink استخراج كرده و به سوی آن حركت می كند و اگر موضوع قابل دسترسی باشد آنان download كرده و سپس آنرا روی صفحه نشان می دهد.
د)
Richness: (قابلیت غنی شدگی) هر روزه تعداد بیشتری از مردم و سازمانها از طریق سرویس web به اینترنت متصل می شوند و به همین نسبت حجم اطلاعات موجود در اینترنت نیز افزایش یافته و غنی تر می گردد.  
   Website
كامپیوتری است كه در شبكه اینترنت قرار داشته و موضوعات و منابعی را در اختیار سایر كامپیوترهای استفاده كننده قرار می دهد. در واقع هر هر website یك سیستم server می باشد.  
   Web pages یا web documents
موضوع یا صفحه ای است كه تحت فرمت HTML طراحی و نوشته شده باشد. فورمت HTML بر پایه Hypertext استوار بوده و امكان ایجاد Hyperllink ها را در صفحات ایجاد می كند.  
   Web address
هر كدام از كامپیوترهای موجود در شبكه اینترنت دارای یك نام و آدرس مخصوص به خود می باشند. در نظام نامگذاری اینترنت به یك كامپیوتر در شبكه یك نام معنادار بنام Domain name نسبت داده می شود. نامهای اینترنت از تعدادی حروف و ارقام و كد تشكیل می شوند. مثلاً آدرس یك سایت فرضی به شكل HTTP://www.143.894 می باشد، ولی برای گویاتر شدن و تسهیل در استفاده این اعداد و ارقام به یك اسم تغییر می یابند. آدرسهای اینترنت منحصر به فرد بوده و هیچ دو كامپیوتری نمی توانند از یكنشانی مشترك استفاده كنند.
نام هر پایگاه در اینترنت حروف و كاراكترهایی است كه پس از
HTTP://www ظاهر می شوند.
به آدرسهای اینترنتی (
URL) مخفف (universat Resource Locator) گفته می شود.
هر آدرس (
URL) دارای سه قسمت است: (مثال : http://www.nicio.com)
بخش اول (
http://) پروتكل انتقال فرامین (Hypertext Protocol) یا پروتكل مبادله اطلاعات در اینترنت می باشد.
بخش دوم (
www) علامت مشخصه web است.
بخش سوم (
nicico.com) نام یا مكان كامپیوتر یا سایت مورد نظر است. در این بخش قسمت اول یعنی كلمه nicico مشخصه نام پایگاه و بخش دوم یعنی پسوند com مشخصه عمومی سازمان استفاده كننده می باشد.
بعضی از پسوندهایی مورد استفاده در آدرسهای اینترنت به شرح زیر می باشند:
Edu: مؤسسات آموزش عالی مثل دانشگاهها
Gov: بخشها و سازمانهای دولتی ایالات متحده آمریكا
Org: سازمانها و مؤسسات
Com: بخشهای تجاری ، صنایع و مشاغل آزاد
Int: سازمانهای بین المللی
Net: مراكز خدماتی شبكه های كامپیوتری
كلیه نامهای اینترنت از طریق شركتی به نام
Network solutions تأیید و به ثبت می رسند.
اسم انتخابی برای پایگاه در مجموع (بخش مشخصه نام * پسوند) می تواند تا 26 كاراكتر شامل حروف الفبای انگلیسی، اعداد و یك خط تیره (
Hypher) باشد.
برای دسترسی به هر پایگاه (
site) بایستی آدرس پایگاه مورد نظر را در بخش Adress Browser تایپ كرده و كلید را فشار دهیم، تا پایگاه مورد نظر در نمایشگركامپیوتر نشان داده شود.  
   E-mail Address
یك آدرس منحصر به فرد می باشد كه اشخاص یا سازمانها را قادر می سازد از طریق این آدرس با تمام آدرسهای E-mail موجود در دنیا تبادل اطلاعات نموده و پیام ارسال یا دریافت نمایند.
هر آدرس از سه قسمت اصلی تشكیل می شود :( مثال :
Training @ nicio.com)
بخش اول (
Training) نام شخص یا سازمان است.
بخش دوم @ حرفی است كه جدا كننده نام شخص و نام
Domain می باشد.
بخش سوم (
Domain (nicico.com است كه اجازه استفاده از سرویس E_mail را به شخص یا سازمان فوق اعطا كرده است. همانگونه كه گفته شد آدرس E-mail مانند آدرس پایگاهها در اینترنت منحصر به فرد بوده و متعلق به یك شخص یا یك سازمان می باشد.  
   Web Browser
برنامه ای است كه امكان دسترسی و حركت در صفحات Web‌را فراهم می سازد. در واقع هر web browser یك برنامه client است كه به web server ها مراجعه نموده و منابع آنها را در اختیار كاربران اینترنت قرار می دهد نكته قابل توجه این است كه كاربران استفاده كننده از web Browser نیازی به دانستن عملكردهای پیچیده web server ندارند و كلیه عملیات بدون دخالت كاربران انجام شده و در نهایت موضوع یا صفحه درخواست شده در نمایشگر كامپیوتر كاربران به نمایش در می آید.
Microsoft Internet Explorer یكی از انواع web Browser ها است كه در بخش های بعدی درباره آن توضیح بیشتری داده خواهد شد.  
   Web server
برنامه ای است كه صفحات و موضوعات web را در یك كامپیوتر، به كاربران اینترنت ارائه می دهد.
با ارتباط با هر كدام از
web server ها می توان ازمنابعی كه web server اجازه دسترسی به آنها داده باشد استفاده نمود.  
   Homepage
یا مفهوم تعاریف مختلفی را در بردارد. ولی به طور كلی می توان گفت هر كدام از صفحات یا موضوعات web یا صفحه Homepage شروع می شوند. برای درك بهتر مفهوم این كلمه می توان آنرا یا صفحه اول یا فهرست هر كتاب مقایسه كرد.  
   Internet Services
سرویسهای اینترنت، خدمات گوناگونی هستند كه برای كاربران اینترنت فراهم شده اند. نام بعضی از سرویسهای اینترنت :
E-mail, FTP(File Transfer protocol),News Groups,world wide
web,chat,Gopber,Telnet و ... در مورد این سرویس ها در بخشهای بعدی توضیحات بیشتری داده خواهد شد.
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:15
کامپیوتر و اینترنت
!! Cannot remove folder temp It is being used by another person or program


اگر شما مطمئن هستید که بر خلاف ادعای این پنجره فایل و یا پوشه مورد نظر شما در حال استفاده نیست میتوانید در اینگونه مواقع برای رهایی از این مشکل بجای راه اندازی مجدد سیستم از روش زیر استفاده کنید:

1- تمام برنامه های باز خود را ببندید
2-
Command Prompt را باز کنید
3-
Task Manager را با Right-Click کردن بر روی Taskbar و انتخاب گزینه Task Manager و یا فشردن ترکیب Ctrl-Shift-Esc باز کنید
4- به برگه
Processes بروید، Explorer.exe را انتخاب کنید و دکمه End Process را بزنید .

5- بدون اینکه
Task Manager را ببندید به پنجره Command Prompt بروید
6- در خط فرمان فایل مورد نظرتان را با دستور
Del حذف کنید
7- دوباره به
Task Manager رجوع کنید در برگه Applications دکمه New Task را بزنید و Explorer.exe را اجرا کنید .
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:14
کامپیوتر و اینترنت
شما ممكن است كار با كامپیوتر را از زمان سیستم عامل DOS شروع كرده باشید یا تازه واردهایی باشید كه كامپیوتر را با ویندوز XP شناخته اید. در هر صورت همچنان چیزهای زیادی وجود دارند كه بتوانید درباره سیستم عامل بیاموزید . بیست نكته ای كه می خواهیم در این جا به آن اشاره كنیم از جمله همین كارهایی هستند كه ممكن است شما بعضی از آن ها را بدانید و بعضی دیگر برایتان تازگی داشته باشد. اغلب این نكات را می توانید در ویندوز های 98 ، Me ، 2000 یا XP به كار بگیرید. نكته دیگر آن است كه صفحه كلید را از یاد نبرید. درست است كه ویندوز همه چیز با منوها و ماوس و آیكون كار می كنند، اما اگر ماوس از كار بیفتد چه كار می كنید؟ حداقل این است كه برای رفع اشكال درایور ماوس باید از صفحه كلید استفاده كنید. پس صفحه كلید را فراموش نكنید.

1. از تركیب
Alt+tab استفاده كنید
با كلیك كردن روی برنامه های موجود در نوار ابزار می توانید آن ها را فراخوانی كنید اما اگر آیكون برنامه ها كوچك باشند یا نام برنامه های فعال به طور كامل دیده نشوند،آن وقت استفاده از این روش كمی سخت می شود. به جای آن می توانید از تركیب كلیدهای
Alt+tab به طور متناوب امكان حركت بین برنامه هایی كه در taskbar دیده نمی شوند را هم در آنجا ملاحظه كنید.

2. كلید ویندوز و كلید
Application
اگر از صفحه كلید استفاده می كنید ولی كلید ویندوزو
Application ( كه به جای كلیك سمت راست ماوس كار می كند ) در آن وجود ندارد یا كار نمی كند، می توانید از تركیب Ctrl+Esc و Shift+F10 استفاده كنید.

3. پنجره های گم شده را پیدا كنید
گاهی اوقات بعضی از پنجره ها، خارج از كادر قابل دیدن دسكتاپ قرار می گیرند. تنها راه برگردادن آن ها، استفاده از صفحه كلید است. كلیدهای
Alt+space منوی سیستمی ویندوز را ظاهر می كنند كه معمولا” در گوشه چپ بالای صفحه قرار دارد. با زدن كلید M برای حركت و استفاده از كلیدهای مكان نما می توان آن را به محدوده قابل دیدن دسكتاپ آورد. البته میان برهای زیادی برای انجام دادن كارها با استفاده از صفحه كلید وجود دارند كه می توانید برای آشنایی با آن ها به راهنمای ویندوز مراجعه كنید.

4. استفاده از «پاكسازی دیسك»
سیستم های كامپیوتری معمولا” دارای انبوهی از فایل های بدون استفاده هستند كه سیستم را كند می كنند و یافتن فایل های مورد نظر را نیز دشوار می سازد. برای رفع این مشكل به منوی
start رفته و مسیر programs و بعدAccessories و بعدTool System و سپسDisk Cleanup را طی كنید. «پاكسازی دیسك» مقدار فضایی كه در اثر این پاكسازی آزاد می شود را محاسبه می كند و به شما اعلام می كند. خالی كردن سطل بازیافت و حذف فایل های موقت اینترنتی از جمله راه های آزاد سازی فضای كامپیوتر هستند. موارد مودر نظرتان را علامت زده و OK را بزنید تا بقیه كار انجام شود.

5. اندازه سطل بازیافت را تغییر دهید
ممكن است از دیدن فضایی كه پس از خالی كردن سطل بازیافت به كامپیوترتان بر می گردد، شگفت زده شوید. به طور پیش فرض ویندوز حدود10 درصد از هر درایو را به سطل بازیافت اختصاص می دهد. این موضوع مربوط به زمانی بود كه ظرفیت دیسك ها كم بود اما اكنون اگر شما یك درصد از یك درایو بزرگ را به این كار اختصاص دهیدهم ، باز فضای زیادی در اختیار سطل بازیافت قرار داده اید. پس برای تغییر این اندازه، روی سطل بازیافت كلیك راست كرده و به
properties بروید و اندازه جدید را تعیین نموده و OK كنید.

6. برنامه های بدون استفاده را كنار بگذارید
برای حذف برنامه هایی كه اصلا” استفاده نمی كنید یا به ندرت مورد استفاده قرار می دهید، از طریق
Control Panel به Add\Remove Programs بروید. ممكن است بعضی برنامه های نا شناخته را از آن جا ببینید كه توسط خود سیستم مورد استفاده قرا می گیرند. اما اگر برنامه های كاربردی دارید كه مدت طولانی بلااستفاده مانده اند، در حذف آن ها تردید كنید.

7. برنامه
Outlook Express را پاكسازی كنید
بهتر است نگاهی به فولدر پیام های برنامه
Outlook Express بیندازید. وقتی شما پیامی را حذف می كنید یا به فولدر دیگری می فرستید، برنامهOE فقط آن را علامت گذاری می كند و به واقع آن را حذف نمی كند. پس روی فولدر Deleted ltems در برنامه OE كلیك راست كنید و آن را به طور كامل تخلیه نمایید.

8. از جزییات سخت افزارها مطلع باشید
در بسیاری از مواقع دانستن جزییات سخت افزاری كامپیوترتان به رفع مشكلات پیش آمده كمك می كند. برای این كار نیاری به باز كردن بدنه كامپیوتر نیست. روی
My Computer كلیك راست كنید properties را انتخاب كنید. یا می توانید از Control panel روی آیكون System كلیك كنید. با توجه به نسخه ویندوز شما روی زبانه Device Manager یا دكمه Device Manage در زبانه Hardware كلیك كنید. در این حالت فهرستی از سخت افزارهای موجود روی كامپیوترتان ظاهر می شود كه بر اساس type مرتب شده اند. با دوبار كلیك روی دستگاهی كه می خواهید جزئیاتش را بدانید ، صفحه مربوط با اطلاعات آن ظاهر می شود.

9. درباره سخت افزار بیشتر بدانید
برای آن كه اطلاعات بیشتری از سخت افزارهای كامپیوترتان داشته باشید، دستور
DXDLAG را از كار Run در منوی استارت اجرا كنید. زبانه های System ،Sound و Display اطلاعات مفیدی را از CPU ، حافظه، كارت صدا، كارتVGA و مقدار حافظه آن به دست می دهند . همچنین از این ابزار می توان برای رفع مشكلات Directx نیز استفاده كرد.

10. از
System information بیشتر یاد بگیرید
یكی از جاههایی كه می توان از اطلاعات خوبی راجع به سیستم به دست آورد همان
System information است. از منوی استارت مسیرprograms و Accessories و System Tools و System information را طی كنید تا به منابع سخت افزاری و گروه بندی اجرا برسید. ممكن است كه نتوانید تمامی اطلاعات آن را مطالعه كنید یا همه آنها را متوجه نشوید، ولی می توانید اطلاعات آن را در یك فایل متنی ذخیره كنید و برای مراجعات بعدی نگهداری نمایید .

11. چه چیزهایی در حال اجرا هستند
بعضی برنامه ها خودشان نصب می كنند تا به طور خودكار از
start-up اجرا شوند و چه بخواهید چه نخواهید بخشی از حافظه و پردازنده را اشغال می كنند. در ویندوزهای 98 و xp و me می توان برنامه هایی را كه مایل نیستند را از طریق زبانه startup از برنامه MSCONFIG حذف نمایید. ( این برنامه را از طریق كادر Run می توانید اجرا كنید). در ویندوز 2000 باید از برنامه های كمكی دیگری استفاده كنید. از طریق برنامه MSCONFIG می توانید برنامه های زیادی را غیر فعال كنید اما اگر System tray را هم غیر فعال كنید انگاه چیزهایی مثل ساعت را نیز از دست خواهید داد.

12. استفاده بهتر از پردازنده
با زدن كلیدهای
Ctrl+Alt+Del می توانید Task Manager را اجرا كنید تا ببینید كه چه برنامه هایی در حال اجرا هستند. در ویندوز 98 و Me فهرست ساده ای از برنامه های در حال اجرا را می بینید و در ویندوز xp و 2000 ، فهرست پروسه های فعال ، میزان حافظه مورد استفاده و زمان اشتغال شده از CPU نیز دیده می شود.

13. از راهنمای ویندوز استفاده كنید
اگر با كامپیوترتان مشكلی دارید، می توانید از راهنمایی خود ویندوز كمك بگیرید. برای این كار از منوی
start به Help بروید و موضوع مورد اشكال را در كادر مربوط تایپ كنید.اگر جواب مورد نظرتان را پیدا نكردید سعی كنید عبارات دیگری را امتحان كنید. تا به جواب مورد نظرتان نزدیك تر شوید.

14. پیام های خطا را یادداشت كنید
هنگام بروز بعضی اشكالات در كامپیوتر ، پیام های خطایی نیز صادر می شود گاهی بهتر است این پیام ها را یادداشت كنید تا درباره آن ها مطالعه نمایید. در ویندوز 2000 و
xp با زدن كلید های ctrl+c می توانید اغلب پیام های خطا را در clipboard ذخیره كنید و بعد آن را در برنامه ای مانند Notepad ثبت كنید، می توانید پیام خطا را یادداشت كنید یا با زدن Alt+printscreen یك نمای گرافیكی از آن را ثبت كنید و در برنامه ای مانند paint آن را ذخیره نمایید تا مورد استفاده مراجعات بعدی باشند.

15. استفاده از پایگاه دانش مایكروسافت
محل بعدی كه برای كسب راهنمایی می توانید به آن مراجعه كنید، پایگاه دانش مایكروسافت یا
Microsoft Knowledge Base است. به نشانی http://support.microsoft.com بروید و مشكل خود را با چند كلمه تایپ كنید مثلا”shutdown problem و یا قسمتی از پیام خطایی كه دریافت كرده اید را بنویسید تا این پایگاه اطلاعات مناسبی را در همان رابطه در اختیارتان قرار دهد.

16. خط فرمان قدیمی
همه دانش آموزان قدیمی مدرسه
DOS ، به خاطر دارند كه همه برنامه ها و عملیات مدیریت فایل ها از طریق خط فرمان ( Command prompt ) انجام می گرفت. هنوز هم كارهای زیادی را می توان از طریق همان پنجره تك رنگ خط فرمان در ویندوز انجام داد. پنجره ویندوز اكسپلورر می تواند نمایش خوبی از وضعیت فایل های موجود در سیستم بدهد اما با خط فرمان كارهای بهتری می توان انجام داد. البته از هر دوی آنها می توان به طور تركیبی استفاده كرد. وقتی شما یك فایل یا فولدر را از اكسپلورر بكشید و داخل پنجره خط فرمان بیندازید نام مسیر كامل آن در خط فرمان ظاهر می شود. مثلا” می توانید در خط فرمان بنویسید CD ( به معنای Change Directory ) و سپس فولدر مورد نظر را به درون آن پنجره بكشیدو رها كنید. سپس Enter را بزنید تا دایر كتوری جاری به نحوی كه گفته اید تغییر كند. و بر عكس اگر در خط فرمان بنویسید explorer\e,. , پنجره ویندوز اكسپلورر در فولدری كه شما داخل آن هستید باز خواهد شد.

17. از دستور
DlR استفاده كنید
دستور
DlR ( به معنای Directory ) فهرستی از فایل های موجود در فولدر جاری را نشان می دهد. اما اگر بخواهید فایل های پنهان و فایل سیستمی نیز نشان داده شوندباید از DlR\A استفاده نمایید. همچنین می توانید از فرمان ATTRlB برای نمایش یا تغییر مشخصه ها یا Attribute فایل ها استفاده نمایید.

18. استفاده از
Xcopy
ویندوز اكسپلورر می تواند فایل ها یا فولدرهای مورد نظرتان را به محل دیگری كپی نمایید. برای آن كه كنترل بهتری روی این كار داشته باشید می توانید از دستور
Xcopy در خط فرمان استفاده نمایید. Xcopy این امكان را به شما می دهد كه فایل هایی را كپی كنید كه دارای یك یا چند مشخصه خاص باشند یا فایل هایی را كپی كنید كه بعد از تاریخی خاص ایجاد شده اند یا تغییر كرده اند و یا حتی فقط فایل هایی را كپی كنید كه مثلا” خصوصیت آرشیوی دارند. به غیر از اینها با این دستور می توانید فایل های خاص را داخل زیر شاخه ها پیدا و كپی كنید و یا فقط فایل های آرشیوی را دوباره نویسی كنید. با نوشتن فرمان xcopy\? می توانید فهرست همه كاربردهای این دستور را ببینید. چون تعداد سوییچ هایی كه این دستور را به خود می گیرند زیاد است و در یك صفحه جا نمی گیرد می توانید با فرمان xcopy\?xcopy.txt همه دستورات در فایل متنی با نام xcopy ذخیره نمایید.

19. اجرای برنامه ها از خط فرمان
برای اجرای یك برنامه از خط فرمان فقط كافی است كه نام آن را بنویسید. برای باز كردن فایل های داده ای می توانید از فرمان
START XCOPY.TXT تا فایل مورد نظر در برنامه Notepad باز شود.

20. خط فرمان برای یافتن فایل ها
همان گونه كه فرمان
DlR می توانید فایل هایی مورد نظر شما را پیدا كند. فرمان FOR نیز می تواند عمل گفته شده را روی فایل های گفته شده اجرا نماید، به عنوان نمونه دستور زیر همه فایل های موجود در دایركتوری جاری كه نامشان project1 است را پیدا می كند و هر كدام را در برنامه متناظرشان باز می كند : DO START %7 ( PROJECT1.* ) FOR %7 IN علامت 7% نشان دهنده یك متغیر است كه به جای آن می توانید هر حرفی بگذارید . هر فایلی كه با فایل درون پرانتز منطبق باشد، دستور بعد از DO تكرار می شود . در ویندوزهای 2000 و XP ، فرمان FOR كارهای بیشتری هم انجام می دهد. برای دیدن همه ویژگی های این دستور و ذخیره آن در یك فایل متنی تایپ كنید: FOR\?FORHELP.TXT
برای دیدن همه دستوراتی كه در خط فرمان قابل استفاده هستند بنویسید
HELP>HELP.TXT و فایل ایجاد شده را در ویرایشگری مانند Notepad بخوانید.
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:14
بیماری ها
استرس واكنش جسمانی ، روانی و عاطفی در برابر یك محرك بیرونی است كه می تواند موجب سازگاری فرد با تغییرات شود.

سطوح استرس :
استرس كم (مثبت) :
فشار روانی كم در سازگاری ما نقش موثری دارد. مثلاً استرس دانش آموزی را كه امتحان دارد وا می دارد كه در اتاق را ببندد و خود را از بازی و تفریح منع كند تا بتواند درس بخواند.
استرس كم در وجود افراد به انگیزه و میلی مثبت برای پیشرفت تبدیل می شود.

استرس زیاد (منفی) :
وقتی فشار روانی شدید، مداوم و طولانی باشد موجب بروز بیماری می گردد.

در استرس زیاد بدن سه مرحله را پشت سر می گذارد.
1 – مرحله هشدار‌:
زمانی است كه بدن ما در برای یك محرك بیرونی كه تاكنون با آن مواجه نشده، قرار می گیرد.

2 – مرحله مقاومت :
بدن ما با محرك یا وضعیت جدید هماهنگ می شود.

3 – مرحله فرسودگی (خستگی) :‌
انسان در مقابله استرس های طولانی، دچار فرسودگی و خستگی مفرط می شود، چرا كه توانایی بدن محدود است. این خستگی گاه ممكن است به افسردگی و بیماریهای مختلف روحی روانی و یا حتی مرگ فرد منجر شود.

نشانه های استرس :
استرس می تواند بعضی از نشانه های زیر را بوجود آورد، شدت و نوع علایم آن در افراد متفاوت است.

نشانه های جسمی :
- گرفتگی یا انقباض ( گلو – سینه – شكم ...)
- احساس درد (در ناحیه سر – گردن – كمر)
- تپش قلب
- پرش های عضلانی (تیك)
- خستگی و احساس كوفتگی
- دل درد و در اصطلاح فروریختن چیزی در دل
- تعریف بدن خصوصاً در كف دست ها
- اسهال
- مشكلات خواب
- ناراحتی معده و گوارش
- خشكی دهان
- بی حوصلگی - خلق ناپایدار
- ترس های مرضی بی مورد
- زود رنجی
- داشتن دلشوره بی دلیل - بیقراری

نشانه های رفتاری :
- پرخاشگری – نداشتن تمركز
- جویدن ناخن، مكیدن انگشت
- بازی با موی سر یا كندن پوست لب (لب گزیدن)
- دندان قروچه ( ساییدن دندانها به هم)
- بی توجهی به وضع ظاهر
- پرخوری یا كم خوری – پرخوابی یا كم خوابی

نشانه های فكری :
- گیجی و شلوغی ذهن – اشتباهات مكرر
- كم دقتی – بهانه جویی
- ناتوانی در به خاطر آوردن حوادث – ضعف در تصمیم گیری

نمونه هایی از عوامل استرس زا :
مرگ همسر یا اعضای خانواده
طلاق
جدایی والدین
ابتلا، به بیماری های صعب العلاج یا از دست دادن عضو
زندانی شدن
از دست دادن شغل
بازنشستگی
وجود فرد معتاد در خانواده
بارداری
تغییرشغل
مرگ یكی از خویشاوندان و یا دوستان نزدیك تغییر مكان به ویژه مدرسه برای دانش آموزان
بدهكاری
اختلاف با خویشاوندان و آشنایان
مشكل داشتن در محل كار با همكاران
مشاجره و ناسازگاری مداوم با همسر، والدین یا فرزندان
ازدواج

هر یك ازعوامل بالا می تواند با استرس كم یا زیاد همراه باشد كه بدیهی است در استرس زیرا مشكلاتی را برای فرد به همراه خواهد داشت.

در چه افرادی استرس تأثیر منفی بیشتری می گذارد؟
معمولاً در افرادی كه :
1 – با واقعه ای بسیار ناگوار مواجه می شوند.
2 – نسبت به وقایع و حوادث برداشت ذهنی و طرز تلقی منفی دارند
3 – وابستگی بیش از حد به خانواده و دیگران دارند.
4 – اعتماد به نفس كافی ندارند.
5 – به جامعه و آینده خوش بین نیستند.
6 – ناراحتی های خود را با دیگران در میان نمی گذارند.
7 – احساس می كنند در برابر حوادث آینده ناتوان هستند.
8 – سابقه ابتلا به بیماریهای روانی و یا جسمی را دارند.
9 – از حمایت های اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی مناسب برخوردار نیستند.
10 – ذهن خود را درگیر مسایل روزمره می كنند.
11 – از ایمان و ابعاد معنوی مناسب برخوردار نیستند.
12 – در گذشته استرس بیشتری را تجربه كرده اند.
13 – بطور ناگهانی و بدون زمینه قبلی با واقعه ای استرس زا مواجه می شوند.
14 – وقایع استرس زا را بصورت طولانی و مداوم تجربه می كنند.

راهكارهای مقابله با استرس :
1 – توصیه های دین مبین اسلام را بكار گیریم از جمله :
یاد خدا (الا به ذكرا.. تطمئن القلوب)
توكل به خدا
اعتقاد و ذكر (انا الله و اناالیه راجعون)
صلوات بلند
گریه در مراسم عزاداری
نمازخواندن

2 – عوامل استرس را شناسایی كرده و از میان برداریم.
3 - از وقایع اطراف خود اطلاعات دقیق تری كسب كنیم.
4 – از سلامت روحی و جسمی خود مطمئن باشیم و در صورت بروز مشكل به افراد متخصص مراجعه كنیم.
5 – در كارهای خود برنامه ریزی داشته باشیم تا از سردرگمی رهایی یابیم.
6 – برای رسیدن به موقع سركار ، قرار ملاقات ها و ... زودتر حركت كنیم.
7 – وقت خود را طوری تنظیم كنیم كه به كارهای مهم خود برسیم
8 – خود را از شر وسایل اضافی و به درد نخور خلاص می كنیم.
9 – شب ها به موقع و به اندازه كافی بخوابیم.
10 – صبح ها زود از خواب بیدار شویم ( سحرخیز باش تا كامروا باشی)
11 – عادت های استرس زای خود را ترك كرده یا تغییر دهیم.
12 – به چشمان خود استراحت دهیم ( گاهی چشم همایمان را ببندیم)
13 – مشكلات را آنچنان كه هستند بپذیریم.
14 – نرمش و ورزش را در برنامه ی روزانه خود بگنجانیم.
15 – با آرامش به قدم زدن مخصوصاً در پارك یا محیط های آرام بپردازیم.
16 – در محیط های سرسبز و هوای آزاد( كوه – دشت – اطراف شهر و ...) فریاد بكشیم.
17 – با بچه ها بازی كنیم خصوصاً تاب بازی
18 – از ماساژ بدن توسط دیگران (خصوصاً متخصص) استفاده كنیم.
19 – در وان آب گرم حمام كنیم.
20 – به خاطر مسائل كوچك خود را ناراحت نكنیم، چون كه تمام مشكلاتی كه با آنها مواجه هستیم از همان چیزهای كوچك تشكیل شده اند.
21 – اگر در مقابل حوادث كوچك توان مقابله نداریم سعی كنیم با آنها بسازیم.
22 – در وضعیت آرامی بنشینیم، چشم های خود را ببندیم و اندیشه خود را بر روی یك لغت، یا صدا و یا جمله ای كه دوست داریم، متمركز كنیم و هر فكر دیگر را از ذهن خارج كنیم.
23 – هنگام بروز استرس ، به طور صحیح و عمیق نفس بكشیم یعنی با یك شماره هوا را به ریه ها وارد كنیم، تا چهار شماره هوا را در ریه ها نگه داریم و با دو شماره هوا را از ریه ها بیرون بفرستیم.
24 – غذا را با آرامش و لذت بخوریم.
25 - سعی كنیم در كمك كردن به دیگران پیشقدم شویم.
26 – تلاش كنیم مثبت اندیش باشیم و به خوبی ها و زیبایی ها فكر كنیم.
27 – بخندیم زیرا خنده یكی از سالم ترین پادزهرهای فشار روانی است.
28 – به موسیقی های آرامش بخش و ملایم گوش كنیم( خصوصاً موسیقی بدون كلام)
29 – در مقابل خواسته های نابجای دیگران «نه» بگوییم.
30 - روی اخبار ناخوشایند تكیه نكنیم.
31 – از ورود سموم بخصوص الكل و تنباكو به بدن جلوگیری كنیم، چون این مواد ابتدا نوعی تسكین موقت ایجاد می كنند اما تعادل بدن را بر هم زده و زمینه بروز استرس را مهیا می كنند.
32 – با دیگران در مورد مشكلات و نگرانی های خود صحبت كنیم.
33 – از روش های آرامش بخش استفاده كنیم( مانند یوگا – مراقبه – هیپنوتیزم – ماساژ – استنشاق هوای تازه )
34 – مصرف ویتامین
C برای محافظت در برابر استرس ضروری است.
اگر با رعایت و انجام موارد یاد شده استرس در فرد كنترل نشد و موجب اختلال گردید بایستی به متخصص روانشناس و یا روانپزشك مراجعه شود.
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:13
آموزش و تحقيقات

جی‌اس‌ام، یك اختصار پذیرفته‌شده برای استاندارد "سیستم بین المللی ارتباطات همراه" محسوب میشود كه در اصل از عبارتی فرانسوی گرفته شده است و همانند
HICAP، Mobiletex GPRS و PALM از محبوبترین و رایجترین استانداردهای تلفن همراه در سراسر دنیا به شمار میرود.
این استاندارد در حال حاضر توسط بیش از 2 میلیارد نفر در 212 كشور استفاده می‌شود كه در نوع خود یك رقم باورنكردنی است و باعث می‌شود تا كاربران با استفاده از قابلیت
Roaming یا امكان حضور همزمان در دو نقطه‌ی متفاوت ارتباطی، بتوانند از گوشی همراه خود در هر شهر و كشوری استفاده كنند. این استاندارد با نمونه‌های مشابه قبلی خود تفاوتهایی عمده دارد و از جمله‌ی آنها می‌توان به كیفیت دیجیتالی برقراری مكالمات با تلفن همراه اشاره كرد كه به عبارتی یك سیستم نسل دوم تلفن همراه تلقی می‌شود.
این واقعیت، موید آن است كه ارتباطات داده‌یی به وسیله‌ی جی‌اس‌ام، برای استفاده در پروژه‌ی مشترك نسل سوم گوشی‌های همراه نیز كاربرد خواهد داشت.
از دیدگاه اكثر مصرف كنندگان و كاربران، مزیت اصلی و عمده‌ی
GSM در افزایش كیفیت برقراری تماسهای تلفنی و همچنین كاهش نرخ مكالمات و نیز سرویسهای جانبی مثل پیام كوتاه یا SMS است.
همچنین از دید اپراتورهای شبكه، مزیت و برتری این استاندارد، امكان به كارگیری لوازم و تجهیزات جانبی گوشی‌های همراه با ماركهای مختلف در یك مجموعه است چرا كه طراحی باز این استاندارد به عملكرد چندوجهی ارتباطی كاربر كمك می‌كند.
همزمان با گسترش و تولید نسخه‌های جدیدی از این استاندارد، همخوانی و كارآیی مناسب با گوشی‌های اوریجینال و استانداردهای قدیمی‌تر
GSM نیز حفظ شده است برای مثال قابلیتهای ارسال داده به شكل بسته‌یی در نسخه‌ی 97 جی اس ام نیز به مجموعه‌ی امكانات قبلی اضافه شده و از ابزارهای GPRS یا سرویس رادیوی عمومی همراه استفاده نموده است. سرعت ارسال و انتقال بالاتر داده‌ها نیز همراه با تكنولوژی جدید EDGE یا نسخه‌ی آزمایشی بسته‌ی سرعت انتقال داده‌ی افزایش یافته برای GSM در 99 امین تولید این استاندارد برای كاربران ارایه شده است.
تاریخچه‌ی
GSM
گسترش گوشی‌های سلولی تلفن همراه در اوایل دهه‌ی هشتاد میلادی در اروپا، رو به زوال نهاد. عدم وجود استانداردسازی‌های تكنولوژیكی، سران اجلاس وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات كشورهای اروپایی را در سال 1982 با هدف توسعه‌ی یك استاندارد واحد برای گوشی‌های همراه كه در سراسر قاره، قابل استفاده باشد، وادار ساخت تا به ساخت گروه ویژه‌ی تلفن همراه (
GSM) مبادرت ورزند.
نخستین شبكه‌ی استاندارد جی‌اس‌ام نیز در سال 1988 و در فنلاند افتتاح شد. در سال 1989، مسوولیت مدیریت استاندارد به موسسه‌ی استانداردهای ارتباطات سیار اروپا (
ETSI) واگذار شد و فاز نخست راه‌اندازی شبكه‌های GSM در سراسر قاره نیز به سال 1990 بهره‌برداری شد.
در پایان سال 1993، بالغ بر یك میلیون كاربر از طریق 70 سرویس دهنده در 48 كشور از سرویسهای در سراسر اروپا از سرویسهای جی‌اس‌ام استفاده می‌كردند.
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:12
بیماری ها
ارتباط مؤثر رابطه ای است كلامی و غیركلامی بین دو یا چندنفر كه در طی آن، افراد می توانند عقاید، خواسته ها، نیازها و هیجانات خود را بیان نموده و به نوعی احساس رضایت دست یابند.

اثرات برقراری ارتباط مؤثر با دیگران :
1 – تقویت اعتماد به نفس
2 – درك متقابل
3 – رضایت خاطر
4 – احساس سودمندی
5 – تقویت رشد اجتماعی، روحی، روانی و عاطفی
6 – تأمین بخشی از نیازهای اساسی انسان
7 – انتقال صریح پیام به دیگران

راهكارها و نكات مهم روانشناختی در ارتباط مؤثر:
1 – افراد با هم تفاوت دارند: با همه افراد نمی تواند به یك گونه حرف زد یا ارتباط برقرار كرد مهمترین گام، مخاطب شناسی است؛ یعنی شناخت ویژگی های شخصیتی دیگران و رفتار كردن متناسب با آن.

2 – روحیه هر فردی در رفتار او تأثیر گذار است : افراد در وضعیت های روحی متفاوت، رفتارهای مختلفی دارند.
مثلاً آیا وقتی خسته هستیم سؤال طرف مقابل را همان گونه پاسخ می دهیم كه شاد و با نشاط هستم؟
بنابراین بهتر است مخاطب ما در وضعیت روحی خوبی قرار گیرد تا ارتباط مؤثر برقرار شود.
بیاد داشته باشیم هر كس با احترام وارد شود یقیناً با مهر خارج خواهد شد.

3 – نگرش و دنیای هر فرد متفاوت است :
برخورد غیرمنطقی وجود ندارد! هر كس براساس منطق خود رفتار می كند، چون هر كس دنیا را از دید خود درك می كند؛ بنابراین بهتر است با افراد متفاوت برخوردهای متفاوت داشته باشیم. برای برقراری ارتباط مؤثر با دنیا و نگرش دیگران مقابله نكنیم بلكه نخست دنیای آنها را بپذیریم، به دنیا آنها پا بگذاریم و بعد او را به دنیای خود دعوت كنیم، به تعبیرشهید باهنر «از آنجایی شروع كنیم كه او دوست دارد و به آنجایی ختم كنیم كه خود دوست داریم».

4 – آدم ها را دوست داشته باشیم :
ما با كسانی كه دوستشان داریم راحت تر به نتیجه می رسیم بنابراین برای برقراری ارتباط مؤثر لازم است به اصول دیگران احترام بگذاریم حتی اگر آنها را قبول نداریم، با این كار محبت و دوست داشتن خود را به آنها نشان می دهیم.

5 – باور اینكه هم من خوبم هم شما خوبید :
توماس هریس در كتاب «وضعیت آخر» چها روضعیت را در ارتباط فرد با دیگران مطرح می كند، از جمله :
من خوبم تو خوب نیستی.
باور این وضعیت موجب احساس مقابله ، تلافی و دعوا می شود و مانع ارتباط است.
من خوب نیستم ، تو خوب هستی.
باور این وضعیت موجب احساس حقارت و كوچكی شده و مانع ارتباط است.
من خوبم، شما هم خوبید
تنها باور این وضعیت است كه می تواند موجب برقراری ارتباط مؤثر با دیگران شود.

6 – كوشش غیرمستقیم مؤثر است :
برای مثال در جلسه ای برگه هایی كه پشت آنها پیام هایی مفید و هدفمند نوشته شده بود به عنوان كاغذ یادداشت بین اعضاء توزیع شد، با وجود اینكه به افراد توصیه ای برای خواندن مطالب نشده بود، اما همه اعضای جلسه پیام ها را خوانده بودند!

7 – مقاومت دیگران را درك كنیم:
اگر ضمن تلاش، برای ارتباط با فرد مقابل، او از خود مقاومت نشان داد و عباراتی از این قبیل به كاربرد: تو مرا درك نمی كنی، به او بگوییم «من احساس شما را می فهمم، اگر دوست داری درباره اش صحبت كنیم».
8 – همیشه «برد، برد» بیافرینیم:
اگر بپذیریم همه انسانها در حال تغییر و تحول اند، می بینیم برای برقراری ارتباط مؤثر بهتر است قصد و نیت هایمان را خیر كرده و به سویی حركت كنیم كه دو طرف برنده باشند. برای رسیدن به این هدف باید مدام از خود بپرسیم كه در این ارتباط، من برای او چه فایده ای دارم. یا چرا بایستی دیگران برای من كاری را انجام دهند!؟
پاسخ به این سؤال می تواند ارتباط ما را با دیگران موثر نماید. همیشه در برقراری ارتباط با دیگران به روشی عمل كنیم كه دو سر برنده باشیم، هیچ بازنده ای نداشته باشیم، برد، برد بیافرینیم.

9 – شخصیت افراد را از رفتارشان جدا كنم:
اگر رفتار طرف مقابل برای ما قابل قبول نبود برای برقراری ارتباط مؤثر بهتر است فقط همان رفتار ناپسند او را زیر سؤال ببریم نه كل شخصیت او را ، به كسی كه خطایی كرده نگوییم تو تنبل، كودن، بی عرضه و ... هستی، چرا كه این عمل ما را از برقراری ارتباط جهت انتقال پایم اصلی بازمی دارد.

10 – خوب گوش دهیم :
در برقراری ارتباط موثر با دیگران خوب گوش كردن (گوش دادن فعال) به حرفهای طرف مقابل علاوه بر یك مهارت، یك هنر است وقتی كسی با ما حرف می زند باید سعی كنیم در چشمهایش نگاه كنیم و احساسات بیان شده او را درك كرده و با حركت چشم، ابرو و ... به او نشان دهیم كه مشتاقانه به سخنان او گوش می دهیم، از ارائه راه حل، نصیحت، قضاوت كردن و دستور دادن اكیداً بپرهیزیم چون اینها همه جزء سدها و موانع ارتباطی به شمار می آیند.

11 – دیگران را بدون قید و شرط بپذیریم :
دیگران را همان گونه كه هستند بپذیریم و سعی نكنیم آنها را در قالب انتظار و خواسته خود شكل دهیم.

12 – ارتباط خود را با كلمه «من» شروع كنیم:
اگر در ارتباط با دیگران مسأله ای پیش آمده ابتدا مشخص كنیم چه كسی بیش از دیگران ناراحت شده و آن گاه پیام را با كمله «من» و بدون مقصر دانستن یا سرزنش دیگران بیان كنیم، مثلاً : « من امروز خسته ام، لطفاً صدای ضبط صوت را كم كنید».

13 – روشن، كوتاه و گزیده سخن بگوییم:
عموماً پرحرفی و زیاد سخن گفتن نه تنها به ارتباط بهتر كمتر نمی كند بلكه مانع از ارتباط هم می شود.
به فرمایش امام علی علیه السلام : «خیر الكلام ما قل و مادلّ» بهترین كلام سخن كوتاه و گزیده است.

14 – نیازهای دیگران را در حد ممكن برآورده كنیم : برای برقراری ارتباط بهتر با دیگران متوجه نیازهای اساسی زیستی، روانی، عاطفی و اجتماعی اطرافیان خود باشیم و با برآورده كردن نیازهای آنها در حد توان خود به سوی برقراری ارتباط بهتر با آنها گام برداریم.
«كونو دعاه الناس بغیر السنتكم كونو دعاه الناس باعمالكم» )حضرت محمد(ص)(

15 – صحبت با دیگران را خوب شروع كنیم: سلام و احوالپرسی و مقدمه چینی در آغاز صحبت با دیگران می تواند ما را در برقراری ارتباط بهتر كمك كند.
16 – مقدمه چینی زیاد و حاشیه پردازی مانع ارتباط است.
17 – اگر بتوانیم احساسات و هیجانات خود را كنترل كنیم ، در ایجاد ارتباط با دیگران موفق تر خواهیم بود.
18 – در برقراری ارتباط با دیگران موقعیت زمانی و مكانی را مدنظر داشته باشیم.
19 – از تن صدای مناسب استفاده كنیم: مثلاً صدای بالا نشانه عصبانیت و هیجان است و تن صدای پایین غمگینی را نشان می دهد.
20 – از آهنگ صدای مناسب استفاده كنیم : بدانیم در كجا صحبت خود را بالابرده، كی پایین بیاوریم و كجا كش دار صحبت كنیم.
21 – از تماس چشمی مناسب استفاده كنیم : در زمان صحبت به صورت مخاطب خود نگاه كنیم چرا كه تماس چشمی یك تماس مستمر است ولی به او خیره نشویم و به مردمك چشم او نگاه نكنیم، چرا كه از ما می برد.
22 – از حالات چهره مناسب استفاده كنیم: متناسب با صحبتی كه می كنیم بتوانیم تأثر و یا خوشحالی را در چهره خود نشان دهیم
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:10
بیماری ها
تعریف :
فرآیندی است كه به وسیله آن اطلاعات و احساسات خود را از طریق پیام های كلامی و غیركلامی با دیگران در میان می گذاریم.
این تونایی موجب تقویت رابطه گرم و صمیمی ما با دیگران به ویژه اعضای خانوده می شود و سلامت روانی و اجتماعی ما را بیش از پیش فراهم نموده و به قطع روابط ناسالم ما منجر خواهد شد.

انواع ارتباط
1) ارتباط كلامی : تمامی جنبه های گفتار، یعنی زبان و ابزارهای كلامی را شامل می شود كه در آن چگونگی صحبت كردن از جمله، سرعت كلام، تن و آهنگ صدا نیز مطرح است.
2) مارتباط غیركلامی : به سایر فعالیت های گفته می شود كه كاركرد ارتباطی دارند، مثل حالت چهره ( چشم ، ابرو، گزیدن لب ، ... ) ژست ها و حركات بدنی كه به آن «زبان بدن» هم می گویند.

عوامل تأثیرگذار در روابط بین فردی
گوش دادن فعال :
گوش دادن به شنیدن فرق دارد، چرا كه شنیدن امری است غیرارادی و شامل تمام صداهایی می شود كه همواره از محیط دریافت می كنیم.
گوش دادن فعال مهارتی است كه فرد با كسب آن، می آموزد چگونه به پیام های كلامی و غیركلامی گوینده توجه نماید تا درك معانی و فهم احساسات دقیق تر حاصل شود، كه این امر موجب تقویت روابط بین فردی را فراهم می آورد.

اهمیت دادن :
یعنی بتوانیم به احساسات نیازها، و خواسته های فرد مقابل توجه نشان دهیم. زمانی روابط بین فردی تقویت می شود كه با توجه به توان و ظرفیت خود در مقابل عملكردهای دیگران رفتار مناسبی داشته باشیم.

سؤال كردن :
پرسیدن از رایج ترین و در عین حال ساده ترین مهارت هاست. زیرا پرسیدن علاوه بر شفاف سازی پیام، موجب برانگیختن تفكر افراد می گردد. به خاطر داشته باشیم طرح سؤالات مكرر، به قصد مچ گیری ، نه تنها به تقویت رابطه بین فردی كمك نمی كند، بلكه موجب تضعیف و مختل شدن آن نیز می شود.

احترام گذاشتن :
یعنی پذیرفتن و گرامی داشتن بی قید و شرط دیگران.
با دیگران به گونه ای رفتار كنیم كه احساس نمایند برایشان ارزش و احترام قائل هستیم. یكی از نشانه های احترام گذاشتنف رعایت قواعد و مقررات موقعیتی است كه در آن قرار می گیریم.

ابراز وجود :
از مهارت های مهم در برقراری ارتباط، ابراز وجود است كه شامل بین افكار، احساسات، اعتقادات و حقوق خویش است، به گونه ای كه در دیگران ایجاد مقاومت و ناراحتی ننماید.
بدیهی است افراد خجالتی و كمرو در ابراز وجود بیش از دیگران با مشكل مواجه هستند.

نه گفتن
مهارتی است كه فرد بتواند در مقابل درخواست نابه جای دیگران از كلمه نه استفاده كند. كسانی كه از قدرت نه گفتن عاجز باشند همواره در روابط بین فردی خود با مشكل مواجه شده و از ارتباط خود احساس امنیت و خرسندی نمی كنند.

كار گروهی :
از ویژگی های كار گروهی تقویت همكاری، همفكریف همدلی و هماهنگی بشتر بین اعضای گروه می باشد. این خود تقویت روابط بین فردی اعضای گروه را بیش از پیش فراهم می نماید.

كاركردهای روابط بین فردی
- موجب كسب و حفظ موقعیت و جایگاه افراد نزد دیگران می شود.
- افراد به درستی و نادرستی عملكرد خود و دیگران بیشتر پی می برند.
- موجب افزایش توانایی افراد برای مقابله با ناسازگاری ها و مشكلات زندگی می شود.
- آرامش روحی و امنیت روانی بیشتر افراد را فراهم می آورد.
- فرصتی به وجود می آورد تا افراد چیزهای جدیدی یاد بگیرند و افق دیدشان را وسعت ببخشند.
- موجب احساس مسؤولیت بیشتر افراد نسبت به یكدیگر می شود.
- باعث تقویت احساس همدلی، همكاری ، هماهنگی و همفكری افراد با دیگران می شود.

توصیه هایی برای تقویت روابط بین فردی
1 – محیط را آماده برقراری ارتباط نماییم و سعی كنیم در ارتباط، شروع كننده خوبی باشیم مثل یك سلام و احوالپرسی گرم و فشردن دست فرد مقابل.
2 – در برقراری ارتباط به شرایط، موقعیت و شخصیت افراد توجه كنیم و متناسب با آن رفتار نماییم. مثلاً نحوه برقراری ارتباط ما با كودكان، سالخوردگان، بیماران و یا در جشن عروسی، مجلس عزا می بایست متفاوت از یكدیگر باشد.
3 – هنگام صحبت كردن سخنان یكدگیر را قطع نكنیم.
4 – برای تقویت ارتباط، از پراكنده گویی، پرگویی و مقدمه چینی زیاد پرهیز نماییم.
5 – بدانیم، گوش دادن فعال نیازمند كسب مهارت بوده و به انرژی و تعهد نیازمند است.
6 – هنگام حضور در مكان های جدید ابتدا به دنبال آشنایان باشیم، سپس افرادی را جستجو كنیم كه با آن ها راحت تر می وان ارتباط برقرار كرد.
7 – در ارتباط بین فردی علاوه بر كدام، از روش های غیركلامی مانند ( گوش دادن – نگاه كردن – استفاده از ژست ها وچهره ها – ایما و اشاره و ...) به خوبی استفاده
8 – برای ادامه یك ارتباط خوب از تمجید و تحسین مناسب و به جا استفاده كنیم. مانند(خوشحالم با شما هم صحبت شدم - خیلی خوب گفتید – آفرین من هم با نظر شما موافقم و ...)
9 - از تحقیر و سرزنش و توهین دیگران خودداری كنیم. مانند (تو اصلاً نمی فهمی – هنوز بچه هستی – بگو بزرگترت حرف بزنه و ..)
10 – در صورت قطع ارتباط، تنها دیگران را مقصر ندانسته و خود برای ارتباط مجدد پیش قدم شویم.
11 – هنگام صحبت از قضاوت در مورد رفتار گوینده اكیداً پرهیز كنیم. مانند (اگر این كار را نمی كردی، این طور نمی شد – خب ، تقصیر خودت بوده و ...) به جای استفاده از این عبارت می توانیم بگوییم :
بهتره مسئله را یك بار دیگر مرور كنیم.
12 – با احترام به دیگران، احترام خود را تضمین نماییم.
13 – برای مقابله با كمرویی و خجالت افراطی می توان ازافراد آگاه و متخصص (مشاورف روانشناس) كمك گرفت.
14 – از افراد و یا مكان هایی كه در آن جا دچار مشكل می شویم، فهرستی تهیه كرده و با كمك گرفتن از دیگران (به ویژه متخصصین) به فكر حل آن ها باشیم.
15 – سعی كنیم با برقراری ارتباط خوب و مؤثر در خانواده، الگوی مناسبی برای دیگر اعضای خانواده باشیم.
16 – در صورت روبه رو شدن با نظر مخالف دیگران بهتر است با تحمل آن در تقویت رابطه ی بین فردی خود تلاش نماییم.
17 – در مواقع عدم امكان ارتباط حضوری از دیگرابزارهای ارتباطی مانند تلفن زدن، نامه نوشتن و.... در تقویت ارتباط مناسب خود با دیگران تلاش نماییم.
18 – افرادی كه در برقراری و ایجاد ارتباط ضعیف هستند به كارهای گروهی (ورزشی، فرهنگی ، اجتماعی و...) راهنمایی كنیم.
19 – با شركت در مكان های اجتماعی ( جشن ها و سخنرانی ها و مراسم مختلف در مساجد و مدارس و مكان های عمومی) در تقویت ارتباط خود با دیگران تلاش نماییم.
20 – با آگاهی از حقوق خود و دیگران در روابط بین فردی از سوء استفاده های احتمالی پیشگیری نماییم.
21 – توانمندی ها و مهارت های ارتباطی خود را شناخته و در عمل به كار بگیریم. مانند (شوخی و طنز به جا و ...)
2 – افراد خانواه، دوستان خود را با اسم كوچك وپسوندهای زیبا صدا بزنیم. مانند (پسرم – عزیزم – دختر گلم – همسر گرامی و ...)
23 – شنونده ی خوبی برای دیگران باشیم و آن ها را تشویق نماییم راجع به خودشان صحبت كنند . مانند (نظر شما چیست؟ - شما چه فكر می كنید؟ - احساس خوبت را بگو و ...)
 
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:10
ورزش و تحرک
   ورزشـهـای زانــو
   3- ورزشـهـای زانــو
1-3 تمرینها با پای كشیده
1- محكم كردن زانو :
بنشینید و پاها را مقابل خود دراز كنید. زانوی خود را هرچه محكم راست كنید، آن را به زمین فشار دهید و همزمان پا را از مچ به سمت خود بكشید. زانو را تا پنج شماره راست نگه دارید، سپس آن را كاملاً شل كنید (سه بار در روز هر بار ده مرتبه). محكم كردن زانو را در حالت ایستاده یا نشسته می توانید انجام دهید، بنابراین باید این تمرین را در فعالیتهای روزمره خود بگنجانید. مثلاً هنگامی كه برای مدتی طولانی نشسته اید به دفعات، زانوی خود را راست كنید.  
   2- محكم كردن زانو با حمایت پاشنه :
بنشینید و پاها را در مقابل خود دراز كنید. جسمی (مانند حوله ای تا شده یا یك تكه چوب به ارتفاع پنج سانتیمتر) را زیر پاشنه خود قرار دهید، عضلات ران را سفت كنید و انگشتان را از مچ پا به سمت خود بكشید تا ده بشمارید، سپس عضلات را شل كنید و این تمرین را حداقل دوبار در روز و هر بــار ده مرتبه انجام دهید.  
   3- بالا بردن پا در وضعیت كشیده :
بنشینید و پاها را راست كنید. در حالی كه زانو را در وضعیت كشیده قفل كرده اید، پای آسیب دیده را بالا ببرید، سپس تا نزدیكی زمین پایین بیاورید. این تمرین را به صورت متوالی و سریع ده بار انجام دهید و سعی كنید به سی بار برسانید.  
   4- بنشینید و پاهای خود را راست كنید :
وزنه ای روی مچ پا قرار دهید،‌ پاها را در همان حالت راست بودن بالا ببرید و سپس به آرامی پایین بیاورید. برای شروع، وزنه نباید از یك كیلوگرم بیشتر باشد. وزنه را بتدریج سنگین تر كنید. مراقب باشید كه زانو در وضعیت كشیده باشد. تمرین را با پنج بار شروع كنید و به تدریج به پنج ســـری ده تایی برسانید.  
   5- چرخش مفصل ران :
بنشینید و مفصل پاهای خود را راست كنید. در حالی كه زانو را در همان وضعیت كشیده قفل كرده اید، پا را بالا ببرید و دایره هایی را با پای خود در فضا به سرعت رسم كنید و آن را به سه سری ده تایی برسانید. این تمرین را به سه سری ده تایی برسانید. این تمرین را با افزودن وزنه به مچ پا انجام دهید.  
   6- الفبا ـ بنشینید و پاها را راست كنید :
در حالی كه زانو را صاف نگه داشته اید پا را بالا ببرید و بدون توقف، حروف الفبا را در فضا «بنویسید» وقتی این تمرین برایتان آسان شد، آن را با افزودن وزنه به مچ پا ادامه دهید.  
   7- بنشینید و پاها را راست كنید :
در حالی كه زانو را در وضعیت كشیده قفل كرده اید، پا را بالا ببرید‌ به صورت عرضی آن را به یك سو ببرید و به آرامی به سمت مركز برگردانید و آن گاه به نرمی پایین بیاورید. این حركت را با هر پا پنج بار تكرار كنید و به تدریج به سه سری ده تایی برسانید؛‌ سپس این تمرین را با افزودن وزنه به مچ پا ادامه دهید.  
   8- دور كردن مفصل ران :
به پهلو بخوابید به نحوی كه پای آسیب دیده بالا قرار گیرد. زانو را راست نگه دارید و پا را از زانو بالا ببرید، تا سه بشمارید و سپس به آرامی پایین بیاورید. با پنج بار شروع كنید، به تدریج تعداد تمرین را به سه سری ده تایی برسانید و سپس با افزودن وزنه به مچ پا آن را ادامه دهید.  
   9- بالا بردن پا در وضعیت دمر :
روی شكم بخوابید. زانو را راست نگه دارید و پا را از عقب كمی بالا ببرید. این وضعیت را تا سه شماره حفظ كنید، سپس به تدریج پا را پایین بیاورید. تمرین را با هر پا پنج بار انجام دهید، به تدریج آن را به سه سری ده تایی برسانید و سپس با افزودن وزنه به مچ پا ادامه دهید.  
   2-3 تمرینـهای حركـتی برای خـم كردن زانـو:
1- روی میز یا صندلی بلندی بنشینید و پای آسیب دیده را مقابل خود راست كنید و روی پای سالم بیندازید. پای سالم را به آرامی خم كنید تا آنجا كه به آخرین حد دامنه حركتی زانوی آسیب دیده برسد. این وضعیت را تا پنج شماره حفظ كنید، سپس هر دو زانو را راست نمایید (ده بار).

2- روی میز یا صندلی بلندی بنشینید و به كمك پای سالم خود، پای آسیب دیده را حمایت كنید. به آرامی بگذارید زانوهایتان تا رسیدن به آخرین حد دامنه حركتی زانوی آسیب دیده خم شود، زانوها را بیست بار در این نقطه به جلو و عقب تكان دهید. (ده بار تكرار كنید)

3- روی میز یا صندلی بلندی بنشینید و پاها را شل كنید. پای سالم را روی قسمت فوقانی پای آسیب دیده قرار دهید. با پای سالم خود به آرامی به سمت پایین فشار دهید به نحوی كه زانوی آسیب دیده تا آخرین حد دامنه حركتی خود خم شود، آنگاه پاهای خود را كمی تكان دهید تا اینكه احساس كنید زانویتان به تدریج بیشتر خم می شود. (ده بار تكرار كنید.)

4- روی شكم دراز بكشید و پاشنه پای سالم خود را در جلو ساق پای آسیب دیده قرار دهید. پای سالم رابه عقب ببرید تا زانوهایتان خم شوند،‌ پاشنه های پا را با حركتی موزون و رو به پایین به نشیمنگاه فشار دهید. (ده بار تكرار كنید.)

5- به پشت بخوابید و زانوی آسیب دیده را به سمت قفسه سینه خم كنید. با گذاشتن دستها روی قسمت فوقانی ساق و با حركتی رو به پایین، زانوی خود را به طرف قفسه سینه بكشید تا اینكه حس كنیـــد زانویتان به تدریج خم می شود. (ده بار تكرار كنید.)

6- روی شكم دراز بكشید و زانوی آسیب دیده را خم كنید. پا را بگیرید و به سمت نشیمنگاه بكشید، هنگامی كه به آخرین حد خم شدن زانو رسیدید، این وضعیت را تا ده شماره حفظ كنید. به آرامی عضلات را شل كنید؛‌ این تمرین را پنج بار تكرار نمایید.

7- روی صندلی بنشینید و زانوی آسیب دیده را تا حد امكان خم كنید و پا را روی زمین قرار دهید. در حالی كه پاشنه روی زمین نگه داشته شده است، انگشتان را شش مرتبه به داخل و خارج بچرخانید تا زانو كمی بچرخد. سپس زانوی خود را كمی بیشتر خم نمایید. این تمرین را سه بار تكرار كنید.

8- روی پای سالم بایستید و زانوی آسیب دیده را روی صندلی قرار دهید. (برای راحت بودن، بالشی زیر زانو بگذارید.) طوری بایستید كه گویی روی صندلی، زانو زده اید. به آرامی نشیمنگاه خود را به سمت پاشنه پا ببرید تا زانو خم شود. (ده بار تكرار كنید.)

9- با دو دست خود میله افقی یا تكیه گاهی را كه همتراز با شانه های شماست بگیرید،‌ با حركتی رو به پایین زانوها را به آرامی خم كنید و تا حد ممكن چمباتمه بزنید. سپس پاها را راست كنید و این حركت چمباتمه ای را پنج بار تكرار نمایید. (در صورت امكان این تمرین را در مقابل آینه انجام دهید تا متوجه شوید وزن شما تنها روی زانوی سالم منتقل نمی شود.)

10- زین دوچرخه ثابت را درست زیر نقطه ای تنظیم كنید كه در آن بتوانید پدال را با زانوی آسیب دیده كاملاً بچرخانید. بدون هیچ مقاومتی، پدال را با زانوی آسیب دیده خود تا آنجا كه می توانید بچرخانید و سپس پدال را به پایین فشار دهید تا به وضعیت شروع برگردد؛ در صورت لزوم با پای سالم به حفظ گشتاور كمك كنید. پدال را به صورت موزون به سمت جلو و عقب فشار دهید تا وقتی بتوانید پا را یك دور كامل بچرخانید با هر دو پا به صورت عادی برای یك دقیقه پدال بزنید، سپس زین را سه سانتیمتر پایین بیاورید و این تمرین را تكرار كنید.
 
 
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:8
آموزش و تحقيقات
   آشنایی با ابزار و وسایل کار در رشته اتومکانیک:  
اتومبیل ، وسیله ای است که امروزه زندگی بدون آن غیرممکن شده است. اتومبیلها معمولاً دارای قسمتهای پیچیده ای می باشد که در قدیم بدین شکل نبوده است.
در واقع صنعت اتومبیل سازی از زمانی آغاز شد که موتورهای احتراقی، طراحی و ساخته شد. در ابتدا موتورهایی ساخته شد که به آنها موتورهای برونسوز می گفتند که در این موتورها سوخت در خارج از محفظه سیلندر می سوخت، با اختراع این موتورها صنایعی مثل کشتی سازی راه اندازی شد.
  
نمونه ای از این موتورها، مثل موتور بخار که توسط جیمز وات طراحی و ساخته شد و بخاطر اینکه این موتور مشکلاتی را دارا بود نمی توانستند از آن در صنایع اتومبیل سازی استفاده کنند.
از جمله مشکلاتی که این موتور دارا بود، اول وزن زیاد موتور و دوم جای زیادی را اشغال می کرد.
یک مخترع آلمانی بنام «اتو» بعد از مدتها موتور چهار زمانه احتراق داخلی را طراحی کرد و آن را ساخت که با ساخت آن در واقع صنعت اتومبیل سازی راه اندازی شد.
بعدها یک مخترع آلمانی بنام کالبنز اولین اتومبیل را طراحی و ساخت که با این کار صنعت اتومبیل سازی پایه ریزی شد و شروع به کار کرد.
بعدها در کشورهای فرانسه، آمریکا شروع به ساخت اتومبیل کردند. آخرین کشور که به رده ماشین سازان پیوسته است،کشور ژاپن می باشد.
 
 
یک اتومبیلی که ما امروزه از آن استفاده می کنیم از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است و برای اینکه حرکت بکند احتیاج به نیرو دارد نیرویی که برای حرکت اتومبیل ایجاد می شود توسط موتور یا مولد قدرت است که نیروی لازم را برای حرکت اتومبیل ایجاد می کند. موتور، دارای یکسری قطعات است که با یکسری هماهنگی با هم کار می کنند.
جدای از موتور،یک سری سیستم های است که روی موتور کار می کند، مثل سیستم سوخت رسانی، سیستم جرقه، سیستم روغن کاری ، خنک کاری، که همگی این موارد کارشان در رابطه با موتور است.
نیرویی که یک موتور ایجاد می کند، توسط یک سیستمی بنام سیستم انتقال قدرت بر چرخها منتقل می شود که اتومبیل بتواند حرکت کند سیستم انتقال قدرت از قسمتهایی تشکیل شده است، مثل کلاچ، جعبه دنده یا گیربکس، میل گاردان، دیفرانسیل ، پولوسا و .... می باشد.
قسمتهای بعدی ، قسمت الکتریکی می باشد که تشکیل برق اتومبیل را می دهند.
قسمت دیگر، قسمت هدایت اتومبیل هست، که شامل سیستم فرمان می شود و ترمزها.
قسمت دیگر شامل سیستم تعلیق و فنربندی است که آنها هم در اتومبیل های مختلف ، فرق می کند.
در صنعت تعمیر اتومبیل یکسری ابزار و آلاتی وجود دارد که می بایست با آنها آشنا بشویم.
یکسری ابزار وجود دارد که در تمامی صنعت ها و رشته ها از آنها استفاده می شود، مثل خانواده انبردستها، چکش، خط کش ، آچارها، که برای باز و بسته کردن پیچ و مهره از آن استفاده می شود.
قیچی های ورق بر که بریدن ورقه ها استفاده می شود. انبرکلاغی، آچار فیلتر بازکن، سیم بر، رینگ درآر، آچار شمع، فیلد، ترک متر، رینگ جمع کن، گوشی صدا یاب میکرومتر
 
   اندازه گیری با ابزار دقیق:  
یکی از ابزارهای دقیق در اندازه گیری کولیس است، کولیس ابزاری است که ما می توانیم اندازه تا 1 میلیمتر را با آن اندازه گیری کنیم. کولیس تشکیل شده است از یک خط کش اصلی که روی آن تقسیم بندی انجام شده که می توانند به صورت میلیمتری یا اینچ باشد. دوم، فک ثابت کولیس می باشد، سوم، فک متحرک کولیس، چهارم، شاخکهای داخل سنج است، پنجم، شاخک عمق سنج است، ششم یکسری اندازه گیری روی فک متحرک کولیس است که به آن ورنیه می گویند.
اولین تفاوت کولیس ها در طول خط کش آنها می باشد، دومین تفاوت در دقت اندازه گیری آنها می باشد که با هم فرق می کند و از نظر دقت اندازه گیری به سه دسته تقسیم می شوند:
1 – کولیس 1/0
2 – کولیس 05/0
3 – کولیس 02/0
* کولیس 02/0 دقتش از بقیه بیشتر می باشد.
در مطالب گذشته گفتیم که روی فک متحرک کولیس اندازه گیری وجود دارد که به آن ورنیه گفته می شود، زمانیکه ما فک ثابت و متحرک کولیس را کاملاً جمع می کنیم، .... ورنیه کولیس کاملاً مقابل صفر خط کش کولیس قرار می گیرد.
 
   · کولیس 1/0
درتقسیم بندی ورنیه به این شکل است که 9 میلیمتر از تقسیمات خط کش را به ده قسمت مساوی روی ورنیه تقسیم بندی کرده است. در نتیجه فاصله هر یک از تقسیمات ورنیه، 9/0 میلیمتر می شود و اختلافات اندازه اولین تقسیم ورنیه با خط کش 1/0 میلیمتر می شود.
در برخی از کولیس های 1/0 برای اینکه خواندن آنها راحتتر باشد، بدین صورت عمل می کند که 19 قسمت از تقسیمات خط کش را به ده قسمت مساوی روی ورنیه تقسیم بندی می کنند در این حالت فاصله هر دو خط، خط کش با یک خط ورنیه 1/0 میلیمتر اختلاف پیدا می کنند.
 
   · کولیس 05/0
تقسیم بندی ورنیه بدین شکل است که 10 میلمتر از تقسیمات خط کش به 20 قسمت مساوی روی، ورنیه تقسیم بندی می شود، در نتیجه فاصله هر یک از تقسیمات ورینه 95/0 میلیمتر میشود و اختلاف اندازه اولین خط، خط کش با اولین خط ورنیه می شود 05/0 میلیمتر که به آن کولیس 05/0 می گویند.
حال برای اینکه خواندن این کولیس راحتتر باشد، 39 قسمت از تقسیمات خط کش را به 20 قسمت مساوی روی ورنیه تقسیم بندی می کنند، در نتیجه باز هم فاصله هر دو تقسیم از تقسیم خط کش با یک تقسیم ورنیه، اختلافشان برابر 05/0 میلیمتر می شود.
 
   کولیس 02/0
تقسیم بندی ورنیه بدین شکل است که هر 49 قسمت از تقسیمات خط کش به 50 قسمت مساوی روی ورنیه تقسیم بندی شده است. در نتیجه فاصله هر یک از تقسیمات روی ورنیه می شود 98/0 میلیمتر و اختلااف اندازه اولین خط ورنیه با اولین خط، خط کش می شود 02/0 میلیمتر که به آن کولیس 02/0 می گویند.  
 
چهارشنبه 23/2/1388 - 21:7
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته