• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 681
تعداد نظرات : 69
زمان آخرین مطلب : 5705روز قبل
دانستنی های علمی
خواب، کاری است که ما در هر شبانه‌روز انجام می‌دهیم. اما همین کار معمول ما، پر از اسرار و نکات ناشناخته است. مثل هر ارگان یا عملکرد دیگر بدن، خواب هم می‌تواند تحت تأثیر بیماری‌ها و اختلالاتی، قرار بگیرد. در اینجا 10 عدد از این اختلالات را فهرست می‌کنم. شاید خودتان یا یکی از اطرافیانتان مبتلا به یکی از این اختلالات باشید!:
1- اختلال رفتاری در طی مرحله حرکات سریع چشم: یکی از مراحل خواب موسوم به مرحله «حرکات سریع چشم» Rapid eye movement یا خواب REM است. خواب REM، حدود 20 تا 25 درصد کل خواب را شامل می‌شود، به عبارت دیگر هر فرد در طی شبانه‌روز 90 تا 120 دقیقه در خواب REM است. با این همه بسته به سن هر شخص طول مدت خواب REM، متغیر است، برای مثال شیرخواران، 80 درصد طول خوابشان را در مرحله REM سپری می‌کنند. در طی خواب REM فعالیت سلول‌های مغزی یا «نورون‌ها» مشابه بیداری است.
 16358.jpg
در اختلال رفتاری مرحله حرکات سریع چشم، عضلات بدن از حالت بی‌حرکتی و فقدان تونی که باید به صورت طبیعی داشته باشند در می‌آیند، بنابراین فرد به موازات دیدن رؤیاها شبانه در بستر حرکت می‌کند و ممکن است به خودش یا اطرافیان صدمه بزند. این اختلال قابل درمان است و غالبا به داروهای ضدتشنجی مثل کلونازپام پاسخ درمانی می‌دهد.
2- هراس شبانه یا Night Terrors: هراس شبانه عبارت است از هراس شدید و ناتوانی موقت در به دست آوردن هوشیاری. در این اختلال فرد به صورت ناگهانی از مرحله خواب امواج آهسته، بیدار می‌شود، این بیدار شدن معمولا همراه نفس نفس زدن، ناله و فریاد زدن است. معمولا وقتی فردی دچار این حالت می‌شود، بیدار کردنش غیرممکن است و غالیا شخص بدون اینکه بیدار شود، مجددا به خواب می‌رود. به علاوه «هراس‌های شبانه» به ندرت توسط شخص به یاد آورده می‌شوند.
 nightmare-tm.jpg
توجه داشته باشید که «هراس‌های شبانه» با کابوس‌ تفاوت دارند. اولین تفاوت این دو این است که شخص دچار هراس شبانه کاملا بیدار نمی‌شود و تلاش برای بیدار کردنش هم به جایی نمی‌رسد. به علاوه هراس شبانه می‌تواند برای بیمار، خطرناک هم باشد، چرا که ممکن در طی آن به خود یا اطرافیانش صدمه بزند.
3- دندان قروچه یا Bruxism: دندان قروچه یک اختلال شایع خواب است، تقریبا 40 میلیون آمریکایی این اختلال را دارند. در طی دندان قروچه شخص دندان‌هایش روی هم می‌فشارد. این اختلال می‌تواند موجب آسیب شدید به دندان‌ها شود و بنابراین باید درمان شود. علاوه بر این دندان قروچه می‌تواند موجب سردرد و التهاب مفصل گیجگاهی-فک فوقانی شود. بیشتر کسانی که دندان قروچه دارند، از بیماری خود آگاه نیستند و در 5 تا 10 درصد موارد، تنها با علایمی مثل سردرد و درد آرواره به پزشک مراجعه می‌کنند. معمولا پزشکان برای این بیماران «محافظ‌های دهانی» تجویز می‌کنند، در موارد شدید بیماری، حتی از تزریق بوتوکس در عضلات فک استفاده می‌شود.
 bruxism-tm.jpg
4- سندرم پاهای بی‌قرار: سندرم پاهای بی‌قرار در یک فرد بیدار هم می‌تواند، رخ دهد، اما در شکل شدید، می‌تواند در طی خواب یا زمانی بی‌حرکتی بیمار هم، واقع شود. در سندرم پاهای بی‌قرار، فرد مبتلا تمایل غیر قابل مقاومتی به حرکت دادن بدنش برای گریز از حس ناراحتی بدن دارد. در این سندرم غالبا پاها درگیر هستند، ولی دست‌ها و قسمت بالاتنه بدن هم می‌توانند درگیر شوند. در این اختلال وقتی شخص بدنش را حرکت می‌دهد، به طور موقت احساس ناراحتی‌اش، تعدیل می‌شود و تسکین موقت می‌یابد. پزشکان معمولا برای مبتلایان داروهای ضد تشنج یا شبه‌مخدرهایی مثل متادون و یا داروهای خانواده بنزودیازپین تجویز می‌کنند. البته بر سر درمان دارویی یک فرد مبتلا به این سندرم، تا حدی اختلاف نظر وجود دارد.
 sidesleep-main-full-tm.jpg
5- سندرم نبود بیداری- خواب 24 ساعته: در این اختلال عجیب و نادر، بدن قادر به چرخه طبیعی خواب 24 ساعته نیست. بنابراین فرد مبتلا مثل یک فرد عادی، یک چرخه خواب طبیعی شبانه‌روزی ندارد و چرخه خواب و بیداری بیمار، در هر 24 ساعت تغییر می‌کند. این اختلال بیشتر در افراد نابینا رخ می‌دهد.
 cantsleep-tm.jpg
6- قطع تنفس در طی خواب Sleep Apnea: در طی این اختلال، تنفس شخص مبتلا در طی خواب دچار وقفه می‌شود، در طی هر وقفه یک یا دو تنفس، انجام نمی‌شود، چنین وقفه‌هایی می‌توانند به صورت مکرر در طی خواب شخص مبتلا رخ دهند. این اختلال وقتی از لحاظ پزشکی اهمیت پیدا می‌کند که تعداد این وقفه‌های تنفسی به 5 بار در ساعت برسد. اشخاصی که دچار وقفه تنفسی در طی خواب می‌شوند، از بیماری خود آگاه نیستند، حتی اگر به خاطر همین وقفه‌ها مرتب از خواب بیدار شده باشند. بیشتر اطرافیان بیمار هستند که متوجه این اختلال می‌شوند. ممکن است سال‌ها حتی یا دهه‌ها، شخصی به این اختلال مبتلا باشد و متوجه نشود. مبتلایان به این اختلال غالبا در طی روز خواب‌آلوده و خسته هستند و مراحل خواب طبیعی‌شان به هم می‌خورد. معمول‌ترین درمان وقفه تنفسی در طی خواب استفاده از وسیله‌ای به نام PAP است که مجاری تنفسی را با به جریان انداختن هوای با فشار مثبت باز نگاه می‌دارد. از درمان دارویی و جراحی هم برای درمان این اختلال استفاده می‌شود.
 ventilat-tm.jpg
7- سندرک کلاین - لوین: در این سندرم، شخص مبتلا احتیاج به خواب زیاد دارد که گاهی به 20 ساعت در شبانه‌روز می‌رسد. معمولا شخص مبتلا تمایل زیادی به غذا خوردن ( پرخوری جبری) و تمایل جنسی زیاد دارد. بعضی از محققان عقیده دارند که این بیماری زمینه ارثی دارد و بعضی دیگر اعتقاد دارند که این اختلال یک بیماری خودایمنی است. این اختلال درمان قطعی ندارد، اما غالبا داروهای محرکی مثل آمفتامین و متیل فنیدیت و همچنین ایمیپرامین و مودافینیل برای این دسته از بیماران تجویز می‌شود. به خاطر شباهتی که بین این بیماری و بعضی از اختلالات خلقی وجود دارد از لیتیوم و کاربامازپین هم در درمان بیماری استفاده می‌شود. اما غالبا پاسخ به درمان، محدود است.
 ripvanwinkle72-tm.jpg
8- حرف زدن در هنگام خواب: شخص مبتلا ممکن است تنها صداهای ساده در هنگام خواب ادا کند، اما ممکن است به صورت طولانی هم حرف بزند. ممکن است کسانی که صدای فرد مبتلا را می‌شنوند، بفهمند که او چه می‌گوید و ممکن است قادر به فهم حرف‌های او نباشند. حرف زدن هنگام خواب می‌تواند در مرحله خواب REM رخ دهد، در این حالت شخص حرف‌هایی را که در طی رؤیاهایش می‌زند، بر زبان می‌آورد، حرف در هنگام خواب می‌تواند در خواب غیر REM هم واقع شود. درمانی برای این اختلال وجود ندارد.
9- حمله خواب: حمله خواب یا Narcolepsy، اختلالی است که در آن شخص مبتلا در زمان‌هایی به صورت تصادفی، به خواب می‌رود. فرد مبتلا غالبا در طی این خواب‌های به خواب REM‌ می‌رود و کمتر وارد مرحله خواب غیر REM‌ می‌شود. شخص مبتلا به کرات دچار خواب‌آلودگی شدید می‌شود و نمی‌تواند مدت زیادی خود را بیدار نگه دارد. علامت دیگر این بیماران کاتاپلکسی Cataplexy است. در طی کاتاپلکسی عضلات یک قسمت یا همه بدن سست می‌شود به این صورت که فقط عضلات صورت و آرواره‌ها و گردن درگیر شود و یا همه عضلات بدن درگیر شود. در طی حمله کاتاپلکسی توانایی گفتاری و بینایی شخص مختل می‌شود، اما شنوایی و هشیاریش باقی می‌مانند. علت این اختلال به درستی شناخته نشده است. درمان شامل داروهای ضدافسردگی، محرک‌ها و یا هیپنوتیزم است.
 sleepymang1405-468x308-tm.jpg
چهارشنبه 2/5/1387 - 9:51
کامپیوتر و اینترنت

لوح‌های فشرده دوره آموزش مبتنی بر کامپیوتر لینوکس(‪ (CBT‬که توسط طرح ملی نرم‌افزارهای آزاد/بازمتن تهیه شده‌است،درحال حاضر آماده استفاده و بهره برداری است.به گزارش روابط عمومی طرح ملی نرم افزارهای آزاد/بازمتن،این مجموعه که به صورت چهار عدد ‪ لوح فشرده در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت،یک مجموعه آموزشی چند رسانه‌ای است که تمام مفاهیم مقدماتی و پیشرفته سیستم عامل لینوکس و کاربردهای آن را آموزش می‌دهد.افرادی که تمامی مفاهیم و دوره‌های موجود در این مجموعه آموزشی را فرا گیرند،قادر خواهند بود که در آزمون مهندسی تایید شده ردهت(‪ (RHCE‬شرکت کنند.همچنین دوره‌های آموزش الکترونیکی لینوکس نیز به صورت لوح‌های فشرده آماده شده است که این مجموعه آموزشی نیز به صورت ‪ ۱۰‬عدد "لوح فشرده" یا یک عدد "لوح DVD" در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.
مجموعه ‌آموزش مبتنی برکامپیوتر لینوکس(‪ (CBT‬و دوره‌های آموزش الکترونیکی لینوکس،توسط طرح ملی نرم افزارهای آزاد/بازمتن با مدیریت مرکز تحقیقاتی فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته دانشگاه صنعتی شریف تهیه شده است که مجری آن شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات مهر آرا با حمایت شورای عالی انفورماتیک و شورای عالی اطلاع رسانی است.
چهارشنبه 2/5/1387 - 9:51
دعا و زیارت

او فرزند حسین بن على ـ علیه السلام ـ سومین امام شیعیان جهان , مادرش <شهر بانویه >(1-1)‘ مشهورترین لقبش ><زین العابدین > و<سجاد> است.
امام سجاد ـ علیه السلام ـ در سال سى و هشت قمرى دیده به جهان گشود (2-1)و دوران كودكى خود را در مدینه سپرى كرد. حدود دو سال از خلافت جدش امیر موءمنان ـ علیه السلام ـ را درك نمود و پس از آن مدت ده سال شاهد حوادث دوران امامت عمومى خویش امام مجتبى ـ علیه السلام ـ بود كه تنها در شش ماه آن عهده دار خلافت اسلامى بود. پس از شهادت امام مجبتى ـ علیه السلام ـ در سال 50هجرى , به مدت ده سال در دوران امامت پدرش حسین بن على ـ علیه السلام ـ كه در اوج قدرت معاویه با او در ستیز و مبارزه بود, در كنار او قرار داشت
در محرم سال 61هجرى در جریان قیام و شهادت پدرش حسین ـ علیه السلام ـ در سرزمین كربلا حضور داشت . پس از فاجعهء كربلا كه امامت به او رسید, همراه دیگر اسیران اردوگاه حسینى به اسیرى به كوفه و شام برده شد, و در این سفر سر پرست و تكیه گاه حسینى به اسیرى به كوفه و شام برده شد, و در این سفر سر پرست و تكیه گاه اسیران در كوران مصائب و گرفتاریها بود. او در این سفر با سخنرانیهاى آتشین خود حكومت یزید را رسوا ساخت و پس از باز گشت از شام , در شهر مدینه اقامت گزید تا آنكه در سال 94یا 95هجرى به شهادت رسید و در قبرستان معروف <بقیع > در كنار قبر عمویش امام حسن ـ علیه السلام ـ به خاك سپرده شد
خلفاى معاصر حضرت
.
امام على بن الحسین در دوران امامت خود با زمامداران یاد شده در زیر معاصر بوده است: 1- یزید بن معاویه (61ـ 64ق ) (3-1).
2ـ عبد الله بن زبیر(61ـ 73) (4-1).
3ـ معاویه بن یزید(چند ماه از سال 64
4ـ مروان بن حكم (نه ماه از سال 65
5ـ عبد الملك بن مروان (65ـ 86
6ـ ولید بن عبد الملك (86ـ 96
بیمارى امام ; یك مصلحت الهى
متاءسفانه بسیارى از مردم ناآگاه , از امام چهارم به عنوان امام بیمار یاد مى كنند و با ذكر این لقب , در ذهن آنان شخصى رنجور و ناتوان با چهره اى زرد و پژ مرده و روحى افسرده تداعى مى شود در حالى كه واقعیت غیر از این است , زیرا امام چهارم تنها در كربلا مدت كوتاهى بیمار بوده است و پس از آن بهبود یافته و در حدود 35سال همچون سایر امامان از سلامت جسمى بر خوردار بوده است
بى شك بیمارى موقت آن حضرت در آن حادثه , عنایت خداوندى بوده است تا بدین وسیله از وظیفهء جهاد معذور گردد (5-1)و وجود مقدسش از خطر كشتار مزدوران یزید محفوظ بماند و از این رهگذر, رشتهء امامت تداوم یابد. اگر حضرت بیمار نبود مى بایست در جهاد با یزیدیان شركت كند و در این صورت همچون سایر فرزندان و یاران پدرش به شهادت مى رسید و نور هدایت خاموش مى شد
(سبط ابن الجوزى > مى نویسد: على بن الحسین چون بیمار بود كشته نشد (6-1
<محمد بن سعد> مى نویسد: آن روز(عاشورا) كه على بن الحسین همراه پدرش بود, بیست و سه یا بیست و چهار سال داشت و هر كس بگوید كه او در آن زمان كوچك بوده و موى بر نیاورده بوده , بى اساس است ; بلكه او آن روز بیمار بود (به همین جهت در جنگ شركت نكرد (7-1
<ابن سعد> همچنین گزارش مى دهد كه : پس از كشته شدن حسین بن على , شمر به سوى على بن الحسین آمد و او بیمار بود و در بستر خوابیده بود. شمر گفت : این را بكشید. یكى از همراهان وى گفت : سبحان الله ! آیا جوانى را كه بیمار است و در جنگ هم شركت نداشته بكشیم ؟ در این هنگام <عمر بن سعد> در رسید و گفت : با این زنان و این بیمار (كارى نداشته باشید (8-1
<شیخ مفید> از<حمید بن مسلم >, یكى از سپاهیان یزید, چنین نقل مى كند:(روز عاشورا) به چادر على بن الحسین رسیدیم , او سخت بیمار و بر بسترى خوابیده بود. شمر با گروهى از پیادگان آمد, به او گفتند
آیا این بیمار را نمى كشى ؟ من گفتم : سبحان الله ! آیا كودكان را هم مى كشید؟! (9-1)این كودكى است و بیمارى او را از پا در خواهد آورد, و چندان از این سخنان گفتم تا آنان را از كشتن او باز داشتم . در این هنگام <عمر بن سعد> آمد
زنان به روى او فریاد زدند و گریستند. او به افراد خود گفت : هیچ كس از شما به خانه هاى این زنان داخل نشوید و (متعرض این جوان نشوید (10-1
چنانكه ملاحظه شد, بیمارى امام چهارم , مصلحتى الهى بود كه موجب حفظ حیات آن حضرت گردید و هرگز به معناى ضعف روحى و عجز ناتوانى او در برابر دشمن نبود. امام نه تنها در آن شرائط سخت و دشوار اسیرى , ملجاء و پناهگاه اسیران و آرام بخش دلهاى دردمند آنان بود, بكله با دشمن با شجاعت و شهامت بر خورد مى كرد و سخنرانیها و مناظرات پر شور آن حضرت در كوفه و شام گواه این معناست . چنانكه پس از انتقال اسیران به كوفه , به دنبال گفتگوى تندى كه در مجلس عبید الله بن زیاد بین او و امام صورت گرفت , عبید الله خشمگین شد و دستور قتل حضرت را صادر كرد, اما امام فرمود:<مرا به كشتن تهدید مى كنى ؟! آیا نمى دانى كه كشته شدن , براى ما یك امر عادى بود و];ّّ (شهادت براى ما كرامت و فضیلت است >؟ (11-1
پیام آور قیام كربلا
چنانكه اشاره شد, امام سجاد در فاجعهء كربلا حضور داشت و پس از شهادت پدرش حسین بن على ـ علیهما السلام ـ در راءس بازماندگان خاندان حسینى , ابلاغ پیام قیام و شهادت سرخ آن حضرت را به عهده گرفت و با سخنرانیها و مناظرات خود, به افشاى چهرهء پلید حكومت اموى و بیدار ساختن افكار عمومى پرداخت
با توجه به تبلیغات بسیار گسترده و دامنه دارى كه حكومت اموى از زمان معاویه به بعد بر ضد خاندان پیامبر(بویژه در منطقهء شام ) به عمل آورده بود, بى شك اگر بازماندگان امام حسین ـ علیه السلام ـ به افشاگرى و بیدار سازى نمى پرداختند, دشمنان اسلام و مزدوران قدرتهاى وقت , قیام و نهضت بزرگ و جاوید آن حضرت را در طول تاریخ لوث مى كردند و چهرهء آن را وارونه نشان مى دادند, اما تبلیغات گستردهء امام سجاد و دیگر باز ماندگان حضرت سید الشهدا ـ علیه السلام ـ در دوران اسیرى ـ كه حماقت و كینه توزى یزید چنین فرصتى را براى آنان پیش آورده بود ـ اجازه ء چنین تحریف و خیانت را به دشمنان حسین ـ علیه السلام ـ نداد و طبل رسوایى یزید را به صدا در آورد. از آنجا كه مبارزات تبلیغاتى امام چهارم را در بخش زندگانى امام حسین ـ علیه السلام ـ بتفصیل نوشته ایم , در اینجا به همین مقدار اكتفا مى كنیم
عصر اختناق
بر اساس تقسیم بندى ادوار چهار گانهء امامت پس از رحلت پیامبر اسلام (كه در بخش زندگانى امیر موءمنان ـ علیه السلام ـ توضیح دادیم ) زندگانى امام سجاد در دورهء چهارم قرار داشته است , یعنى * دورهء نومیدى از پیروزى حركت مسلحانه
* كوشش سازنده به امید ایجاد حكومت اسلامى توسط خاندان پیامبر در دراز مدت
* زمینه سازى براى رسیدن به این هدف از رهگذر كار فرهنگى و تربیت نیروى انسانى متناسب
* تبیین تفكر اصیل اسلامى و نشان دادن بدعتها و تحریفها
توضیح اینكه حادثهء دلخراش عاشورا(در كوتاه مدت ) ضربت خرد كننده اى بر نهضت شیعه وارد ساخت , و با انعكاس خبر این حادثه در سراسر كشور اسلامى آن روز, بویژه در عراق و حجاز, رعب و وحشت شدیدى بر محافل شیعه حكمفرما گشت , زیرا مسلّم شد كه یزید كه آماده است تا حد كشتن فرزند پیامبر(كه در همهء جهان اسلام به عظمت و اعتبار و قداست شناخته شده بود) و اسیر كردن زنان و فرزندان او حكومت خود را استحكام بخشد, در راه تثبیت (پایه هاى حكومت خویش از هیچ جنایتى دریغ نمى كند (12-1
این رعب و وحشت , كه آثارش در كوفه و مدینه نمایان گردیده بود, با بروز<فاجعهء حره > و سركوب شدید و بیرحمانه ء نهضت مردم مدینه توسط نیروهاى یزید(ذیحجهء سال 63هـ.ق ) شدت یافت و اختناق شدیدى در منطقه نفوذ خاندان پیامبر بویژه مدینه در حجاز و كوفه در عراق , حاكم شد و شیعیان و پیروان امامان , كه دشمنان بنى امیه به شمار مى آمدند, دستخوش ضعف و سستى گردیدند و تشكل و انسجامشان از هم پاشید. امام سجاد با اشاره به این وضع ناگوار (مى فرمود:<در تمام مكه و مدینه بیست نفر نیستند كه ما را دوست بدارند> (13-1
<مسعودى >, مورخ نامدار, تصریح مى كند كه :<على بن الحسین , امامت را به صورت مخفى و با تقیهء شدید و در زمانى (دشوار عهده دار گردید> (14-1
امام صادق ـ علیه السلام ـ در ترسیم این وضع تلخ و اندوهبار مى فرمود:<مردم پس از(شهادت ) حسین بن على ـ علیه السلام ـ بر گشتند( از اطراف خاندان پیامبر پراكنده شدند) جز سه نفر:<ابو خالد كابلى , یحیى بن ام الطویل , و جبیر بن مطعم >(15-1). سپس افرادى به آنان پیوستند و تعدادشان افزون گشت .<یحیى بن ام الطویل > به مسجد پیامبر در مدینه مى رفت و خطاب به مردم مى گفت :<ما مخالف و منكر شما(و راه و آیین شما) هستیم و میان ما و شما دشمنى و (خشم و كینهء آشكار و همیشگى هست ...> (16-1
نا گفته پیدا است كه اینگونه موضعگیرى صریح آشكار در آن شرائط, تنها از معدود افراد جان بر كفى همچون <یحى بن ام الطویل > ساخته بود كه خود را براى تمام عواقب خطرناك آن آماده كرده بودند, به همین دلیل <حجاج بن یوسف > به جرم دوستى و پیروى یحیى از امیر موءمنان ـ علیه السلام ـ دستها و پاهاى او را قطع كرد و وى را به شهادت رسانید ((17-1
<فضل بن شاذان >, یكى از برجسته ترین دانشمندان و محدثان شیعه در اواسط قرن سوم هجرى و از شاگردان امام جواد و امام هادى و امام عسكرى ـ علیه السلام ـ مى گوید
در آغاز امامت على بن الحسین ـ علیه السلام ـ جز پنج نفر پیرو او نبودند:<سعید بن جبیر, سعید بن مسیب , محمد بن (جبیر بن مطعم , یحیى بن ام الطویل و ابو خالد كابلى > (18-1
حكومت سیاه عبدالملك‏
دوران امامت حضرت سجاد، مصادف با یكى از سیاهترین ادوار حكومت در تاریخ اسلام بود. گر چه پیش از آن حضرت نیز حكومت اسلامى دستخوش انحراف گشته به یك حكومت استبدادى و خود كامه تبدیل شده بود، اما زمان امام چهارم، این تفاوت را با ادوار سابق داشت كه سر دمداران حكومت در این زمان، به صورت آشكار و بدون هیچ گونه پرده پوشى، به مقدسات اسلامى دهن كجى مى‏كردند، و آشكارا اصول اسلامى رازیر پا مى‏گذاشتند و هیچ كس هم جرأت كوچكترین اعتراض را نداشت/
بیشترین دوران امامت حضرت سجاد (ع) مصادف بود با دوران خلافت عبدالملك بن مروان كه مدت بیست و یك سال طول كشید. مورخان از عبدالملك به عنوان فردى زیرك، با احتیاط و دور اندیش، ادیب، باهوش و دانشمند یاد كرده اند(1)
مولف«الفخرى» مى‏گوید: «عبدلملك فردى خردمند، عاقل، دانشمند، فاضل، ادیب، باهوش، جبار، بسیار باهیبت، فوق العاده سیاستمدار، و داراى حسن تدبیر بود»(2)«هندشاه» مى‏نویسد: «او مردى بود عاقل و فاضل و فصیح و فقیه، و علم اخبار و دقایق اشعار، نیكو دانستى و صاحب رأى و تدبیر بود»(3)/
او پیش از رسیدن به قدرت، یكى از فقهاى مدینه به شمار مى‏رفت (4). و به زهد و عبادت و دیندارى شهرت داشت و اوقات خود را در مسجد با عبادت سپرى مى‏كرد به طورى كه به او «حمامة المسجد» (كبوتر مسجد) مى‏گفتند!(5)
گویند: پس از مرگ پدرش مروان، هنگامى كه خلافت به او رسید، سرگرم خواندن قرآن بود، اما با شنیدن این خبر، قرآن را بست و گفت: «اینك بین من و تو جدایى افتاد! و دیگر با تو كارى ندارم»!.(6)
او براستى از قرآن جدا شد و در اثر غرور قدت، چنان دستخوش مسخ شخصیت گردید كه مورخان از كارنامه سیاه حكومت او بتلخى یاد مى‏كنند. «سیوطى» و «ابن اثیر» مى‏نویسند: در طى تاریخ اسلام عبدالملك نخستین كسى بود كه غدر و خیانت ورزید (عمر و بن سعید بن العاص را پس از امان دادن كشت) و نخستین كسى بود كه مردم را از سخن گفتن در حضور خلیفه منع كرد و نخستین كسى بود كه از امر به معروف جلوگیرى كرد(7)
او دو سال پس از شكست دادن عبدلله بن زبیر در مكه (در سال 75 هجرى) در جریان سفر حج وارد مدینه شد و ضمن سخنانى خطاب به مردم چنین گفت: من نه همچون خلیفه خوار شده (عثمان)، نه همچون خلیفه آسانگیر (معاویه) و نه مانند خلیفه سست خرد (یزید) هستم، من این مردم را جز با شمشیر درمان نمى‏كنم، شما از ما كارهاى مهاجران را مى‏خواهید، اما، مانند آنان رفتار نمى‏كنید (ما را به پرهیزگارى مى‏خوانید و خود به آن عمل نمى‏كنید)به خداسوگند از این پس هر كس مرا به تقوا امر كند، گردن او را خواهم زد!(8)
جمله اخیر را براى آن گفت كه خطیبان و ائمه جمعه، هنگام خواندن خطبه جمعه، گفتار خود را با جمله «اتق الله» (پرهیزگار باش) آغاز مى‏كردند(9)پیدا است وقتى كسى كه خود را خلیفه پیامبر قلمداد مى‏كرد، در شهر پیامبر و كنار مدفن او چنین سخنانى بگوید و بر سنت او اینگونه حمله برد، رفتار و گفتار مأموران او در ایالتهاى دور افتاده چگونه خواهد بود/
عبدالملك در مدت حكومت طولانى خود، آنچنان با ظلم و فساد و بیدادگرى خو گرفت كه نور ایمان در دل او بكلى خاموش گشت. وى روزى خود به این امر اعتراف كرد و به «سعید بن مسیت» چنین گفت:

ادامه دارد....

چهارشنبه 2/5/1387 - 9:51
کامپیوتر و اینترنت
ایسنا- دانشمندان موفق به ابداع نرم‌افزاری شدند كه به كمك آن رایانه‌ها با بازی با كلمات می‌توانند لطیفه‌گویی كنند.
نرم‌افزار standup با كاربردی كردن استفاده از بازی با كلمات به غیرمتكلمان و یادگیرندگان زبان قابلیت تقویت و یادگیری زبان را می‌دهد.
بر اساس این گزارش كودكان نیز با استفاده از این نرم‌افزار موانع موجود بر سر راه یادگیری را با بازی با كلمات از بین می‌برند.
گروه تحقیقاتی دانشمندان دانشگاه‌های آبردین، داندی و ادینیر نرم‌افزار standup را طراحی كرده و آزمایش‌های خود را برروی هشت دانش‌آموز مدرسه‌یی با موفقیت گذراندند.
این سامانه در پاسخ به نتایج تحقیق دیگری طراحی شده است؛ در نتایج تحقیق پیش آمده كه نرم‌افزارهای مكالمات رایانه‌یی تقویت توانایی‌های زبانی كودكان را همزمان با گرایش‌شان به فراگیری اصول و كمبودها محدود می‌كند.
این نرم‌افزار فرصتی را برای استفاده كاربران از فرهنگ لغات حاوی بازی با كلمات و كسب اطلاعاتی در مورد واژ‌گان فراهم می‌آورد.
به گفته‌ی‌ دكتر گرام ریچی، استاد دانشگاه آبردین، با جست‌وجوی الگوهای مناسب واژگانی و اصطلاحی موجود این نرم‌افزار می‌تواند بازی با كلمات ساده‌ای بسازد.
وی افزود: در این پروژه رایانه با داشتن قابلیت جست‌وجوی اشكال لطیفه‌یی و سنجش و كاربرد واژگان و اصطلاحات مانند نیروی كمكی عمل می‌كند.
دكتر آنالو والر، استاد دانشكده‌ی علوم رایانه‌یی، در این باره گفت: این تحقیق اهمیت عرضه‌ زبان جدید به افراد را نشان می‌دهد. كاربرد بازی با كلمات توسط جوانانی كه دارای مشكلات گفتاری بودند، جالب بود؛ آن‌ها توانستند مشكلات ارتباطی و گفتاری خود را حل كنند.
بر اساس این گزارش انتظار می‌رود كه نرم‌افزار stansup تا اواخر امسال در اختیار مدارس و متخصصان قرار بگیرد.
چهارشنبه 2/5/1387 - 9:51
کامپیوتر و اینترنت
در بریتانیا چند وقتی است که دنیا به کام عده ای از دزدها شده! بعد از بالا رفتن بهای نفت و بنزین این گروه از دزدها تصمیم گرفته اند که از این افزایش قیمت استفاده کنند و با سوراخ کردن باک های بنزین خودروها بنزین داخل آن را بدزدند.
یکی از شرکت های امداد خودرو درآماری که منتشرکرده گفته که بین ماه های ژانویه و ژوئن، یعنی در عرض 6 ماه تعداد خودروهایی که به دلیل تخلیه کامل باک بنزینشان از این شرکت کمک گرفته اند 2 برابر شده است.
دن اسپارک راننده ای است در لیمینگتون اسپا در بریتانیا . او ماشینش را در طول شب در حیاطش گذاشته بود ولی وقتی که صبح می خواسته ماشین را استارت بزند، می بیند که روشن نمی شود. او می گوید هر سال هزاران کیلومتر رانندگی می کند و همیشه شبها قبل از این که به خانه برود درجه باک بنزینش را چک می کند . این بار هم می گوید که مطمئن است که سه چهارم باک بنزینش پر بوده.
او می گوید که ماشینش را پارک کرده و به خانه رفته، اما وقتی که صبح بیدار شده و سراغش ماشین رفته و کلید را چرخانده ، ماشین روشن نشده، چراغ هشدار دهنده گیج بنزین روشن شده و معلوم شده که اصلا بنزینی در باک ندارد.
بعد از اینکه باک بنزین را چک کرده متوجه شده که کسی توانسته بنزین او را به کمک وسیله ای خالی کند.
دن اسپارک با پلیس محلی تماس می گیرد . آنها هم بعد از بررسی موضوع به او می گویند که آن شب او، تنها قربانی دزدی بنزین نبوده و سه یا چهار نفر دیگر هم دزدی بنزین یا گازوئیلشان را به پلیس گزارش کرده بودند.
اما شانسی که دان آورده این است که باک بنزین ماشینش را برای دزدی سوراخ نکرده بودند . کاری که این روزها بیشتر دزدهای بنزین انجام می دهند.
آر ای سی شرکتی است که ماشینهایی را که در خیابان مشکل پیدا می کنند ، برای مشتریهایشان تعمیر می کند.
پراکش پتل ، یکی از سخنگویان این شرکت می گوید ، بیشتر مردم وقتی که به آنها زنگ می زنند و می گویند که ماشینشان روشن نمی شود اصلا خبر ندارند که بنزینشان را دزدیدند.
دزدی های اخیر بنزین نشان می دهد که افرادی که قربانی این دزدیها می شوند فقط پول بنزینی را که زده بودند از دست نمی دهند بلکه مشکل بزرگتر، برای آنها تعمیر اتوموبیلشان است
او می گوید: " در کارم ، افراد زیادی به من تلفن می زنند. کار من هم این است که وقتی کسی زنگ می زند و می گوید ماشینش روشن نمی شود، می روم و اول موتور ماشین را چک می کنم. بعد متوجه می شم که بنزین به موتور نمی رسد و با بررسی بیشتر می فهمم که اصلا بنزینی در باک ماشین نیست. وقتی که به آنها ، موضوع را می گویم ، با تعجب از 40 یا 50 پوندی که اخیرا بنزین زده اند می گویند. خوب ، قیمت بنزین و گازوئیل خیلی بالاست و بعضی ها می خواهند بنزینشان را مجانی بدست بیاورند."
بنا به گفته های شرکت آر ای سی ، در بخشهایی از بریتانیا از جمله لندن ، جنوب غرب انگلستان و وست میدلندز دزدی بنزین متداول تراز بقیه قسمتهاست.
در اغلب آمارهایی که پلیس ارائه می دهد هم نمی شود دقیقا تعداد دزدی های بنزین را مشخص کرد چون در این آمارها دزدی وسایلی که در ماشین هست همه در یک گزارش قید می شود و مثلا دزدی چوب گلف و یا کیف دستی که در ماشین بوده با دزدی بنزین همه با هم در یک نوع گزارش نوشته می شوند.
با این حال گزارشهای پلیس شهر دورام انگلستان نشان می دهد که ماه ژانویه سال جاری میلادی فقط هفت مورد دزدی گزارش شد. اما یک ماه بعد، با بالا رفتن قیمت بنزین ، آمار دزدی ، به بیست و نه مورد افزایش پیدا کرد .
پراکش پتل می گوید بر اساس آمار ، قیمت بنزین در طول سال گذشته نزدیک به بیست و پنج درصد و گازوئیل حدود سی و شش درصد بالا رفته است.
الستر دارلینگ وزیر خزانه داری بریتانیا روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد که طرح افزایش دو درصدی قیمت بنزین را به تعویق می اندازد.
اما دزدی های اخیر بنزین نشان می دهد که افرادی که قربانی این دزدیها می شوند فقط پول بنزینی را که زده بودند از دست نمی دهند بلکه مشکل بزرگتر، برای آنها تعمیر اتوموبیلشان است.
پراکش پتل می گوید باکی که آسیب دیده و سوراخ شده باید بکل عوض شود. اما او به کسانی هم که دست به انجام دزدی از باک بنزین می زنند هشدار می دهد و می گوید وقتی که فرد با مته اقدام به سوراخ کردن باک بنزین می کند ، احتمال ایجاد جرقه و در نتیجه انفجار اتوموبیل بسیار زیاد است.
چهارشنبه 2/5/1387 - 9:51
اخبار
ایتنا- ThinkPad X300 جدیدترین مدل از خانواده ThinkPad اخیراً توسط Lenovo به بازارهای جهانی عرضه شده است. ThinkPad X300 نوت‌بوكی با صفحه نمایش 13.3"" بسیار نازک و سبك است كه برای افرادی كه دائماً در سفرند طراحی شده است.
این نوت‌بوک که به تازگی با گارانتی سازگار در ایران عرضه شده است، از لحاظ كیفیت ساخت، ساختار محكمی دارد. در ساخت بدنه آن و نیز در محافظ درونی این نوت‌بوک (Roll Cage) از جنس مخلوط كربن-فیبر و نیز شیشه – فیبر استفاده گردیده كه موجب استحكام و سبكی این مدل می‌گردد. كیس نوت‌بوک X300 از جنس منیزیوم ساخته شده كه می‌تواند در برابر ضریه از آن محافظت نماید. مانند دیگر مدل‌های ThinkPad ، مدل X300 جهت استفاده در شرایط فیزیكی سخت و یا افتادن‌های اتفاقی طراحی گردیده و حتی می‌تواند از دیگر مدل‌های قبلی ThinkPad مستحکم‌تر باشد. این در حالی است که از تمام مدل‌های قبلی سبک‌تر و نازک‌تر است.
می‌توان گفت كه ThinkPad X300 برای رقابت با کامپیوترهای خانگی حرفه‌ای طراحی نشده است. این نوت‌بوك‌های نازک مسافرتی با بهره‌گیری از پردازنده‌های کم مصرف به ذخیره انرژی و كاهش گرمای درونی می‌پردازند تا زمان بیشتر استفاده را برای کاربر فراهم آورند. پردازنده‌های به کار رفته در این نوت‌بوک‌ها قابلیت انجام تمام کارهای روزمره را به کاربران می‌دهند. گرافیک Intel X3100 این نوت‌بوک به شما این اجازه را می‌دهد تا برخی از بازی‌های با حجم كم را روی این نوت‌بوك نصب نمائید اما در كل این نوت‌بوك جهت كارهایی مانند چك نمودن e-mail، جست‌وجوی web و امور در ارتباط با office و ویرایش عكس مناسب می‌باشد و زمان زیادی را برای انجام کارهای مذکور به کاربران ارائه می‌دهد.
گفتنی است حافظه ذخیره‌ساز SSD که نسل جدید فضاهای ذخیره‌سازی می‌باشند برای جایگزینی هاردهای نوت‌بوک راه طولانی را طی نموده تا تمامی جنبه‌های اجرائی خود را بهبود بخشد و تقریباً زمان بوت شدن را به 27 ثانیه رسانده است. SSD به کار رفته در این نوت‌بوك تنها 30 ثانیه زمان نیاز دارد تا دستگاه بوت شود و این در حالی است كه در هنگام بوت اتصال wireless فعال می‌باشد و بعد از بوت شدن نوت‌بوک یك پنجره جست‌وجوگر بر روی homepage باز است. لازم به ذکر است ThinkPad X61 (برادر بزرگ‌تر X300) که یکی از سریع‌ترین نوت‌بوکهاست، برای بوت شدن بیشتر از دو برابر این میزان زمان نیاز دارد.

ThinkPad X300 یك محصولی است كه نسبت به رقیب هم نسل خود یعنی MacBook Air دارای مزایای قابل توجهی همچون داشتن درایو نوری و نیز هاردهای جدید SSD (به صورت استاندارد)، قابلیت جدا شدن باتری همچون دیگر نوت‌بوک‌ها، مقاومت بالا در مقابل ضربات ناگهانی و ... می‌باشد.
ThinkPad X300 بیش از آنچه به زیبایی بها داده باشد به كارایی بها داده است. دستاورد جدید کمپانی Lenovo با باتری 6-Cell حدود 5 ساعت زمان استفاده را برای شما فراهم می‌آورد و وزن آن همراه باتری فقط 1.53 کیلوگرم است که در مقایسه با Macbook Air همراه با باتری، فقط 160 گرم سنگین‌تر می‌باشد.

چهارشنبه 2/5/1387 - 9:50
کامپیوتر و اینترنت
محققان کشور با استفاده از سیستم GPS موفق به طراحی و تولید سیستم ردیاب انسان از طریق موبایل شدند.
رضا بخشی مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر سیستم GPS را وسیله ای دانست که با دریافت سیگنالهای خاص از ماهواره می تواند موقعیت هدف مورد نظر نظیر طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا را محاسبه کند.
وی به سیستم ردیاب ماهواره ای خودرو اشاره کرد و افزود: این سیستم قادر است به دو صورت Offline و Online اطلاعات محاسبه شده توسط ماهواره ها را در یافت و با استفاده از آنتنی که بر روی سقف خودرو نصب شده است این اطلاعات را به ترمینالهای جایاب و ردیاب منتقل کند.
بخشی اظهار داشت: پس از بازگشت خودرو از ماموریت یا سفر با برداشتن کارت حافظه از روی دستگاه گیرنده خودرو و اتصال آن به کامپیوتر مرکز کنترل، مسیر حرکت، موقعیت خودرو، سرعت، انحراف از مسیر برنامه ریزی شده، سرعت یا توقف غیرمجاز و دیگر اطلاعات مورد نیاز روی نقشه نمایش داده شده و به صورت گزارشهای مختلف در اختیار مدیران و کاربران قرار می دهد.
مجری طرح توضیح داد: این سیستم در حالت Online اطلاعات حرکتی گرفته شده از ماهواره های GPS را از یک بستر Online مانند بی سیم، GSM و یا GPRS به مرکز منتقل می کند و کاربران می توانند بطور Online موقعیت خودرو را بر روی نقشه مشاهده کنند.
بخشی ردیابی انسان را از دستگاههای جانبی این سیستم ذکر کرد و به مهر گفت: این سیستم قادر است با استفاده از گوشیهای موبایل که مجهز به سیستم GPS هستند، موقعیت مکانی انسان را ردیابی کند.
مجری طرح توضیح داد: این دستگاه از طریق شبکه موبایل موقعیت افراد چون سرعت، متوسط انحراف از مسیر برنامه ریزی شده و سایر اطلاعات را به صورت SMS برای مرکز ارسال کرده و در مرکز موقعیت آنها روی نقشه قابل ملاحظه است.
وی با بیان اینکه سیستمهای ردیاب GPS از سوی بسیاری از شرکتهای تحقیقاتی طراحی و تولید شده است، خاطرنشان کرد: سیستم ردیاب انسان تکمیل شده است و تا اواخر ماه جاری به بازار عرضه می شود.
چهارشنبه 2/5/1387 - 9:50
فلسفه و عرفان

شورش مردم مدینه
خوددارى پیشواى چهارم از همكارى با شورشیان مدینه را نیز باید از همین دیدگاه تحلیل كرد. شورش مدینه در سال 63(یا 62) هجرى رخ داد و به فاجعه «حره» مشهور گردید. (29)این حادثه از آنجا سرچشمه گرفت كه پس از شهادت امام حسین (ع) موجى از خشم و نفرت در مناطق اسلامى بر ضد حكومت یزید برانگیخته شد. در شهر مدینه نیز كه مركز خویشاوندن پیامبر وصحابه و تابعین بود، مردم به خشم در آمدند. حاكم مدینه (عثمان بن محمد بن ابى سفیان) كه در ناپختگى و جوانى و غرور چیزى از یزید كم نداشت، با اشاره یزید (30)گروهى از بزرگان شهر را به نمایندگى از طرف مردم مدینه به دمشق فرستاد تا از نزدیك، خلیفه جوان را ببینند و از مراحم وى برخوردار شوند تا در بازگشت به مدینه مردم را به اطاعت از حكومت وى تشویق كنند/
به دنبال این طرح، عثمان هیئتى مركب از «منذربن زبیر بن عوام»، «عبیدالله بن ابى عمرو مخزومى»، «عبدالله بن حنظله غسیل الملائكه» و چند تن دیگر از شخصیتهاى بزرگ مدینه را جهت دیدار با یزید به دمشق روانه ساخت. از آن‏جا كه یزید نه از تربیت اسلامى برخوردار بود، نه مشاورانى داشت كه به او توصیه كنند كه حداقل در حضور آن هیئات رفتار سنجیده‏اى داشته باشد، و نه تدبیر پدر را داشت كه بداند كسى كه به نام اسلام بر مسلمانان حكومت مى‏كند، حداقل باید ظواهر اسلامى را حفظ كند، نزد آنان نیز از شرابخوارى و سگبازى و تشكیل بزمها و مجالس ساز و آواز و فسق و فجور كوتاهى نكرد، اما پذیرایى باشكوهى از آنان در كاخ خود به عمل آورد، به آنان احترام بسیار كرد و به هر كدام هدایا و خلعتهاى هنگفتى بالغ بر پنجاه هزار و صد هزار دینار بخشید. او فكر مى‏كرد كه آنان با دریافت این پولها و با آن پذیرایى جانانه در كاخ سبز دمشق، در بازگشت به مدینه، از او تمجید و تحسین خواهند كرد، اما این دیدار نه تنها به نفع او تمام نشد بلكه كاملا نتیجه معكوس بخشید/
نمایندگان بجز منذر بن زبیر (كه به بصره رفت) به مدینه بازگشتند و در اجتماع مردم این شهر اعلام كردند كه: «ما از نزد شخصى برگشته‏ایم كه دین ندارد، شراب مى‏خورد، تارو طنبور مى‏نوازد، سگبازى مى‏كند، خنیاگران و زنان خوش آواز در مجلس او دلربایى مى‏كنند، و با مشتى دزد و خرابكار به شب نشینى مى‏پردازد. اینك شما را شاهد مى‏گیریم كه او را از خلافت بركنار كردیم»
پسر حنظله گفت: «من از نزد شخصى برگشته‏ام كه اگر هیچ كس با من یارى و همكارى نكند با همین چند پسرم به جنگ او خواهم رفت، او به من عطیه داد مرا احترام كرد ولى من عطیه او را نپذیرفتم مگر براى اینكه در جنگ با وى از آن استفاده كنم.»
به دنبال این جریان، مردم مدینه با عبدلله پسر حنظله بیعت كردند و حاكم مدینه و همه بنى امیه را از شهر بیرون كردند/
این گزارش كه به یزید رسید، «مسلم بن عقبه» را كه مردى سالخورده و از سرسپردگان درباره بنى امیه بود، با لشكرى انبوهى براى سركوبى نهضت به مدینه اعزام كرد و به وى گفت: به آنان سه روز مهلت بده، اگر تسلیم نشدند، با آنان بجنگ، و وقتى پیروز شدى سه روز هر چه دارند از اموال و چهار پایان و سلاح و طعام، همه را غارت كن و در اختیار سربازان بگذار///
سپاه شام، مدینه را مورد حمله قرار داد و جنگ خونینى بین دو گروه در گرفت و سرانجام، شورشیان شكست خوردند و سران نهضت كشته شدند. مسلم به مدت سه روز دستور قتل عام و غارت شهر را صادر كرد. سربازان شام جنایاتى مرتكب شدند كه قلم از بیان آنها شرم دارد. مسلم را به خاطر این جنایات «مسرف» نامیدند/
پس از پایان قتل و غارت، مسلم از مردم به عنوان بردگى براى یزید بیعت گرفت! (31)
نقش عبدالله بن زبیر
عبدالله بن زبیر، كه فردى جاه طلب و ظاهر الصلاح بود، اندكى پیش از ورود امام حسین (ع) به مكه در سال 60 وارد مكه شده در آنجا اقامت گزیده بود، ولى در مدت امام حسین (ع) در مكه، او تحت الشعاع قرار گرفته و چندان مورد توجه مردم نبود. پس از شهادت امام حسین (ع) میدان را براى فعالیت او باز شد و در برابر یزید اعلام مخالفت كرده خود را خلیفه خواند/
عبدالله با خاندان امیر مومنان (ع) میانه‏اى نداشت. او در برپایى فتنه «جمل» نقش مهمى داشت و در دوران فعالیت در مكه، درود بر پیامبر را از آغاز خطبه حذف كرد و چون در این مورد از او پرسیدند، گفت: پیامبر خویشاوندان بدى دارد كه هنگام بردن نام او گردن خویش را بر مى‏افرازند.(32) با توجه به این سوابق كه امام سجاد (ع) از فتنه او اظهار نگرانى مى‏كرد.(33) نیز گفته‏اند كه اخراج حاكم مدینه و بنى امیه از این شهر با موافقت او صورت گرفته بوده است. (34)
چرا امام چهارم با شورشیان مدینه همكارى نكرد؟
اینك وقت آن رسیده است كه علل خوددارى امام سجاد (ع) از همكارى با شورشیان را مورد بررسى قرار دهیم. علل خوددارى امام را مى‏توان چنین خلاصه كرد:
1- با ارزیابى اوضاع، و ملاحظه اختناق شدیدى كه پس از شهادت امام حسین (ع) به وجود آمده بود، امام شكست نهضت مدینه را پیش بینى مى‏كرد، و مى‏دید اگر در آن شركت جوید، نه تنها پیروز نمى‏شود، بلكه خود و پیروانش نیز كشته مى‏شوند و باقى مانده نیروهاى تشیع از بین مى‏رود بدون آنكه نتیجه‏اى حاصل شود/
2- با توجه به سوابق عبدالله بن زبیر، و نفوذى كه او در میان صفوف شورشیان یافته بود، این نهضت نمى‏توانست یك نهضت اصیل شیعى باشد و امام نمى‏خواست امثال عبدالله بن زبیر قدرت طلب، او را پل پیروزى قرار دهند/
3- چنانكه گذشت، شورشیان، عبدالله بن حنظله را به رهبرى خود برگزیده بودند و هیچ گونه نظر خواهى از امام نكرده بود. گر چه رهبران شورش افرادى صالح و پاك بودند و انتقادها و اعتراضهاى آنان نسبت به حكومت یزید كاملا بجا و درست بود، اما پیدا بود كه این حركت، یك حركت خالص شیعى نیست و در صورت پیروزى معلوم نیست به نفع شیعیان تمام شود/
گویا با توجه به این گونه ملاحظات بود كه امام از ابتدا در شورش شركت نكرد، و یزید كه این موضوع را مى‏دانست و از طرف دیگر فاجعه كربلا در افكار عمومى براى او گران تمام شده بود، به «مسلم بن عقبه» توصیه كرده بود كه معترض على بن الحسین ع نشود/
مامن پناهندگان
وقتى كه بنى امیه را از مدینه بیرون كردند، مروان از امام خواهش كرد كه همسر و خانواده او در حرم امام باشند. امام نیز با بزرگوارى پذیرفت. از اینرو طى سه روز كه مدینه دستخوش قتل و غارت بود، خانه امام سجاد مامن خوبى براى پناهندگان بود و تعداد صد نفر زن با اعضاى خانواده خویش به منزل امام پناهنده شدند و امام تا آخر غائله از آنان پذیرایى كرد/
«مسلم بن عقبه»، پس از ختم غائله، على بن الحسین (ع) را خواست. وقتى كه حضرت حاضر شد او را نزدیك خود نشاند و مورد احترام و تفقد قرار داد و سپس با بازگشت حضرت به خانه، موافقت كرد. (35)
ابعاد مبارزات امام چهارم (ع) با مظالم و مفاسد عصر
بارى امام چهارم با انتخاب راه دوم، یك سلسله برنامه‏هاى ارشادى و فرهنگى و تربیتى و مبارزات غیرمستقیم را آغاز كرد و بدون آن‏كه حساسیت حكومت را برانگیزد، فعالیتهایى انجام داد كه مهمترین آنها را مى‏توان در چند بخش زیر خلاصه كرد:
1- زنده نگهداشتن یاد و خاطره عاشورا
از آنجا كه شهادت امام حسین (ع) و یاران آن حضرت در افكار عمومى براى حكومت اموى بسیار گران تمام شده و مشروعیت آن را زیر سوال برده بود، براى آنكه این فاجعه فرموش نشود. امام با گریه بر شهیدان و زنده نگهداشتن خاطره آنان مبارزه منفى را به صورت گریه ادامه مى‏داد. شك نیست كه این اشكهاى سوزان وگریه‏هاى پرسوز ریشه عاطفى داشت زیرا عظمت فاجعه و مصیبت كربلا به قدرى بزرگ و دلخراش بود كه هیچ یك از شهود عینى آن حادثه، تا زنده بودند، آن را فراموش نمى‏كردند، اما بى شك چگونگى برخورد امام سجاد با این موضوع اثر و نتیجه سیاسى داشت، یادآورى مكرر فاحعه كربلا نمى‏گذاشت ظلم و جنایت حكومت اموى از خاطره‏ها فراموش شود. امام هر وقت مى‏خواست آب بیاشامد، تا چشمش به آب مى‏افتاد، اشك از چشمانش سرازیر مى‏شد. وقتى علت این كار را مى‏پرسیدند، مى‏فرمود: چگونه گریه نكنم در حالى كه (یزیدیان) آب را براى وحوش و درندگان بیابان آزادگان گذاشتند، ولى به روى پدرم بستند( و او را تشنه كشتند)/
امام مى‏فرمود: هر وقت كشته شدن فرزندان فاطمه (س) را به یاد مى‏آورم، گریه گلویم را مى‏گیرد.
روزى خدمتگزار حضرت عرض كرد: آیا عم و اندوه شما تمامى ندارد؟!
حضرت فرمود: واى بر تو، یعقوب پیامبر كه تنها یكى از دوازده پسرش ناپدیدشده بود، در فراق فرزند خویش آنقدر گریست كه چشمانش نابینا شد و از شدت اندوه كمرش خم شد، در حالى كه پسرش زنده بود( و كاملاً از یافتن او نا امید نگشته بود) ولى من ناظر كشته شدن پدرم، برادرم، عمویم و هفده نفر از بستگانم بودم كه پیكرهایشان در اطرافم نقش زمین شده بود، پس چگونه ممكن است غم و اندوه من پایان یابد؟!(36) «سهل بن شعیب»، یكى از بزرگان مصر، مى‏گوید: روزى به حضور على بن الحسین رسیدم و گفتم: حال شما چگونه است؟ فرمود: فكر نمى‏كردم شخصیت بزرگى از مصر مثل شما نداند كه حال ما چگونه است؟ اینك اگر وضع ما را نمى‏دانى، برایب توضیح مى‏دهم:
«وضع ما، در میان قوم خود، مثل وضع بنى اسرائیل در میان فرعونیان است كه پسرانشان را مى‏كشتند و دخترانشان را زنده نگه مى‏داشتند. امروز وضع بر با به قدرى تنگ و دشوار است كه مردم، با سب و ناسزاگویى به بزرگ و سالار ما بر فراز منبرها، به دشمنان ما تقرب مى‏جویند.»(37)/
2- پند و ارشاد امت
چون امام چهارم در عصر اختناق زندگى مى‏كرد، نمى‏توانست مفاهیم مورد نظر خود را بصورت آشكار و صریح بیان كند، از اینرو از شیوه موعظه استفاده مى‏كرد و مردم را از طریق موعظه با اندیشه درست اسلامى آشنا مى‏كرد و این اندیشه را كه در اثر تبلیغات حاكمان جائز در طول زمان به فراموشى سپرده شده یا تحریف گشته بود، به صورت اول و اصیل به یاد مردم مى‏آورد و توده مردم و جامعه اسلامى را تا هر مقدار كه مى‏توانست با حقایق و تعالیم اسلام آشنا مى‏ساخت/
بررسى این موعظه‏ها نشان مى‏دهد كه امام با روش حكیمانه و بسیار زیركانه‏اى، ضمن اینكه مردم را نصیحت و موعظه مى‏كرد، آنچه را كه مى‏خواست در ذهن مردم جا بگیرد، به آنان القا مى‏كرد، و این، بهترین شكل انتقال افكار و اندیشه درست اسلامى در آن شرائط بود زیرا این مباحث، در عین حال كه اثر و نتیجه سیاسى داشت و بر ضد دستگاه حاكم بود، حساسیت حكومت را بر نمى‏انگیخت. امام ضمناً مسئله «امامت»، یعنى سیستم حكومت اسلامى و رهبرى جامعه اسلامى توسط امام معصوم، را روشن مى‏كرد و مردم را از آنچه در جامعه اسلامى آن روز مى‏گذشت، یعنى حاكمیت حاكمان زور و كفر و سردمداران فاسق و منافق، آگاه مى‏ساخت و به آنان تفهیم مى‏كرد كه حكومتى مانند حكومت« عبدالملك»، حكومتى كه اسلام خواسته، نیست. اهمیت این موضوع از این نظر بود كه تا مردم نسبت به این مسئله توجه پیدا نمى‏كردند و از حالت جمود و تخدیرى كه به مرور زمان به وجود آمده بود، بیرون نمى‏آمدند، تغییر اوضاع و تشكیل حكومت مطلوب اسلامى امكان نداشت.یك نمونه از این گونه بیانات و مواعظ امام سجاد كه بهترین گواه نكات یاد شده است، سخنان مفصلى است كه به تصریح محدثان، امام هر روز جمعه در مسجد پیامبر، آن را براى یاران خود و دیگران ایراد مى‏نمود. در اینجا به عنوان نمونه بخشهایى از سخنان امام را از نظر خوانندگان مى‏گذرانیم:
«مردم! پرهیزگار باشید و بدانید كه به سوى خدا باز خواهید گشت. آن روز (رستاخیز) هر كس آنچه را كه از نیك و بد، انجام داده، نزد خود حاضر خواهد یافت و آرزو خواهد كرد كه بین او و اعمال بدش فرسخها فاصله باشد... نخستین امورى كه در قبر، دو فرشته منكر و نكیر از آن سوال خواهند كرد، «خداى» تو كه او را عبادت مى‏كنى، و «پیامبر» تو كه به سوى تو فرستاده شده است، و «دین» تو كه از آن پیروى مى‏كنى، و «كتاب» (آسمانى) كه آن را تلاوت مى‏كنى، و «امام» تو كه ولایتش را پذیرفته‏اى، خواهد بود...»(38)
در این سخنان چند چیز جلب توجه مى‏كند:

ادامه دارد....

چهارشنبه 2/5/1387 - 9:50
دعا و زیارت
- تكرار این سخنان در هر روز جمعه كه نشانگر اهمیت آن و میزان عنایت امام به طرح این مسائل است.
2- از اینكه گفتار امام با جمله: اى مردم! (ایها الناس) آغاز مى‏گردد، معلوم مى‏شود كه در اینجا مخاطبان امام، تنها شیعیان و یا پیروان خاص امام نبوده‏اند، بلكه دایره مخاطبان وى وسیع و عام بوده است.
3- امام طى سخنان خود صراحتاً یا تلویحاً، به آیات، متعدد قران استناد و استدلال نموده است و این بدان جهت است كه در اینجا طرف سخن، عامه مردم بوده‏اند و آنان به امام سجاد به عنوان یك امام نگاه نمى‏كردند، از اینرو امام براى تثبیت مطلب، به آیات قرآن استشهاد مى‏كرده است، ولى در مواردى كه طرف سخن تنها شیعیان و یاران خاص امام بودند، حضرت ضرورتى براى استناد به آیات قرآن نمى‏دید.(39)
كادر سازى
نمونه دیگر از بیانات امام، موعظه نسبتا مفصلى است كه آن را «ابوحمزه ثمالى» یكى از بهترین و نزدیكترین یاران حضرت، نقل مى‏كند. متن این روایت گواهى مى‏دهد كه در جمع شیعیان و پیروان خاص آن حضرت بیان شده است. امام طى سخنانى مى‏فرماید:
خداوند ما و شما را از مكر ستمگران و ظلم و حسودان و زورگویى جباران حفظ كند. اى مومنان! شما را طاغوتها و طاغوتیان دنیا طلب كه دل به دنیا سپرده و شیفته آن شده‏اند و به دنبال نعمتهاى بى ارزش و لذتهاى زود گذر آن هستند، نفریبد به جانم سوگند در ایام گذشته حوادثى را پشت سر گذاشتید و از انبوه فتنه‏ها به سلامت گذشتید، در حالى كه پیوسته از گمراهان و بدعتگذاران و تبهكاران در زمین دورى و تبرى مى‏جستید؛ پس اكنون نیز از خدا یارى بخواهید و به سوى فرمانبرى از خدا و اطاعت از «ولى خدا» كه از حاكمان كنونى شایسته‏تر است، برگردید/
امر خدا و اطاعت از كسى را كه خدا اطاعت او را واجب كرده، بر همه چیز مقدم بدارید، و هرگز در امور جارى، اطاعت از طاغوتها را كه شیفتگى به فریبندگیهاى دنیا را به دنبال دارد، بر اطاعت از خدا و اطاعت از رهبران الهى مقدم ندارید از معاشرت با گنهكاران و آلودگان، همكارى با ستمگران و نزدیكى و تماس با فاسقان بپرهیزید و از فتنه آنان برحذر باشید و از آنان دورى بجویید و بدانید كه هر كس با اولیاى خدا مخالفت ورزد و از دینى غیر از دین خدا پیروى كند و در برابر امر رهبرى الهى خود سرانه عمل كند، در دوزخ گرفتار آتشى شعله ور خواهد شد...(40)
انحطاط وضع اخلاقى امت
اهمیت و ضرورت این نصایح و ارشادهاى امام هنگامى روشن مى‏گردد كه میزان انحطاط اخلاقى امت در زمان حكومت عبدالملك و پسرش ولید و متروك شدن سنتها و آداب و تعالیم اسلامى در آن عصر را مورد توحه قرار دهیم:
مى‏دانیم كه از حدود سال سى ام هجرى (نیمه دوم دوران خلافت عثمان) فساد مالى و انحطاط اخلاقى در جامعه اسلامى گسترش یافت و اشراف قریش كه در آمد كلانى از خزانه دولت داشتند و از بخششهاى خلفاى وقت نیز بهره‏مند بودند، به ثروت اندوزى پرداختنند و بدین ترتیب رفاه‏طلبى و اشرافیت و تجمل پرستى در جامعه اسلامى رواج یافت.ثروت اندوزان، املاك و مستغلات فراوانى گرد آوردند و كنیزان و غلامان بسیارى خریدند ؛ بخصوص كنیزانى كه براى خوانندگى و بزم آرایى تربیت شده بودند...كم كم مجالس بزم و خوشگذرانى و خنیاگرى به طبقات دیگر نیز سرایت كرد.
این انحطاط اخلاقى در زمان حكومت یزید آن‏چنان گسترش یافت كه دو شهر مقدس «مكه» و «مدینه» نیز از این آلودگیها محفوظ نماند/
«مسعودى» مى‏نویسد: «فساد و آلودگى یزید، به اطرافیان و عمال وى نیز سرایت كرد، در زمان او ساز و آواز در مكه و مدینه آشكار گردید و مجالس بزم بر پا شد و مردم آشكارا را به شرابخوارى پرداختند.» (41)
این وضع در زمان عبدالملك نیز همچنان ادامه یافت، به طورى كه «شوقى ضیف» پس از بیان گسترش اشرافیت و رفاه زدگى در شهر مكه و مدینه مى‏افزاید:
«گویى این دو شهر بزرگ حجاز را براى خنیاگران ساخته بودند، تا آن‏جا كه نه تنها مردمان عادى، بلكه فقیهان و زاهدان نیز به مجالس آنان مى‏شتافتند.»(42)
«قاضى ابو یوسف» به بعضى از اهالى مدینه مى‏گفت: اى مردم مدینه! وضع شما با این آواز خوانیها شگفت‏انگیز است، زیرا هیچ كس و ناكس و هیچ شخص محترم و غیر محترم در ایمان شما، از آن ابایى ندارد!(43)
محیط مدینه طورى شده بودكه «نه عالمان، غنا را ناروا مى‏شمردند و نه عابد از آن جلوگیرى مى‏كردند». (44)
روزى «دحمان» آواز خوان، نزد قاضى مدینه به نام «عبدالعزیز مخزومى» در اختلافى كه یك نفر از اهل مدینه با یك عراقى اشت، به نفع شخص مدنى شهادت داد و قاضى او را عادل تشخیص داد شهادتش را پذیرفت.
عراقى به قاضى گفت: این «دحمان» است!
عبدالعزیز گفت: مى‏شناسمش، اگر نمى‏شناختم از هویتش سوال مى‏كردم!
عراقى گفت: از اهل غنا و آوازخوانى است و به كنیزان غنا یاد مى‏دهد! قاضى گفت: خدا، ما و شما را بیامرزد! كدامیك از ما اهل غنا نیست؟! برو حق این مرد را بده! (45)
در مدینه مجالس رقص و آواز مختلط تشكیل مى‏شد بدون آنكه در میان زنان و مردان پرده‏اى باشد. (46)
«عائشه» دختر «طلحه» بزمهاى مختلف ترتیب مى‏داد و در آن «عزّة المیلأ» آواز مى‏خواند. (47)
حتى كار به جایى رسیده بود كه وقتى یكى از مشهورترین زنان آواز خوان آن عصر بنام «جمیله» سفرى به مكه كرد، در طول مسیر، آن‏چنان از وى استقبال شد كه در مورد هیچ مفتى و فقیه و محدث و مفسر و قاضى زاهدى سابقه نداشت! داستان این سفر را چنین نقل مى‏كنند:
هنگامى كه جمیله به قصد حج از مدینه حركت كرد، گروهى از مردان خنیاگر نامدار آن زمان همچون: «هیت، طویس، دلال، بردالفؤاد، نومة الضحى، رفند، رحمة، هبة الله، معبد، مالك، ابن عائشه، نافع بن طنبوره، بدیح الملیح و نافع الخیر» (كه تعداد آنان را تا سى نفر نوشته‏اند). و نیز گروهى از زنان خنیاگر همچون: «فرهه، عّزة المیلأ، جبّابه، سلاّمه، حُلیده، عقیله، شمّاسیه، فرعه، بلبله، لذة العیش، سُعیده و زرقأ» او را مشایعت كردند و گروهى اورا تا آخر سفر همراهى كردند!/
هنگامى كه كاروان جمیله نزدیك مكه رسید، از طرف دیگر از اشراف مكه و دیگران مورد استقبال گرم قرار گرفت و چون به مدینه بازگشت، از طرف اهالى مدینه و مردان و زنان اشراف استقبال شد و چنان شور و هلهله‏اى به وجود آمد كه اهالى مدینه بر در خانه‏ها صف كشیده این صحنه را تماشا مى‏كردند. (48)
این داستان نشان دهنده گوشه‏اى از سقوط ارزشها در جامعه مدینه در آن عصر است. افرادى كه در این سفر جمیله را بدرقه كردند، از بزرگان خنیاگران عصر خویش بودند كه شهرت آنان در جهان آن روز پیچیده بود. حال اگر در نظر بگیریم كه هر یك از آنان چند تن شاگرد و وردست و آموزنده تحت تعلیم داشته است، و باز اگر احتمال این امر را منتفى ندانیم كه گروهى از نوازندگان مشهور در شهر مانده به بدرقه جمیله نرفته بوده‏اند، رقمى به دست خواهد آمد كه باور كردن آن دشوار مى‏نماید. وقتى كه وضع اجتماعى قبله گاه مسلمانان و مركز تاسیس حكومت اسلامى چنین باشد، مى‏توان حدس زد كه دمشق، بصره و دیگر شهرهاى بزرگ آن زمان در چه وضعى به سر مى‏برده است؟!(49)
ضرورت تبیین احكام و نشر فرهنگ اصیل اسلامى
در كنار این وضع اندوهبار، وقتى كه ناآگاهى مردم از تعالیم اسلام، و پیدایش بدعتها و انحرافها را در نظر بگیریم، عمق فاجعه بیشتر روشن مى‏گردد و بهتر در مى‏یابیم كه امام چهارم با درك عمیق درد جامعه بوده كه با آن مواعظ، مردم را بیدار مى‏ساخته است. اینك توجه شما را به نمونه هایى از متروك شدن تعالیم اسلام، و ناآگاهى مردم از وظایف اسلامى و پیدایش انحرافها جلب مى‏كنیم:
1- به گفته برخى از دانشمندان، بنى هاشم در زمان امام سجاد (ع) نمى‏دانستند چگونه نماز بخوانند و چگونه حج به جا آورند و اصولاً شیعیان از احكام دینى جز آن‏چه از افواه شنیده بودند، نمى‏دانستند!(50)
وقتى كه وضع فریضه‏اى مثل نماز كه از اركان اسلام است و هر مسلمانى در شبانه روز باید پنج بار آن را به جا آورد، در میان بنى هاشم كه مى‏بایست در این زمینه‏ها از همه داناتر و آگاهتر باشند، چنین باشد، مى‏توان حدس زد كه میزان آگاهى دینى در مردم دیگر شهرها و مناطق، و شناخت توده مردم مسلمان در مورد سایر برنامه‏هاى اسلام تا چه حد بوده است؟!
2- «انس بن مالك»، صحابى مشهور، مى‏گفت: چیزى از آنچه در زمان رسول خدا جارى بود، سراغ ندارم. گفتند: پس نماز چیست؟ گفت: پس آنچه بر سر نماز آوردید، چه بود؟!(51)
3- در سال 87 در زمان خلافت ولید بن عبدالملك «عمر بن عبدالعزیز» كه امیر مدینه بود، به عنوان امیرالحاج به حج رفت ولى وقوف در روز عید قربان را غلط انجام داد.(52)
4- «محمد بن مسلم بن شهاب زهرى» مى‏گوید: در دمشق نزد «انس بن مالك» رفتیم، دیدیم تنها نشسته گریه مى‏كند، وقتى كه از علت گریه‏اش پرسیدم، پاسخ داد: از مجموع آنچه از اسلام فرا گرفتم، جز این نماز را سراغ ندارم كه مانده باشد و آن هم ضایع شده است.
5- اندكى پس از زمان انس، «حسن بصرى» مى‏گفت: اگر رسول خدا به میان شما برگردد، از میان همه آنچه به شما تعلیم كرده، جز «قبله» شما چیز دیگرى را نخواهد شناخت!!(53)
3- تبیین معارف در كلاس دعا
یكى از دیگر شیوه‏هاى تبلیغى و مبارزاتى امام سجاد (ع) تبیین معارف اسلام در قالب دعا بود. مى‏دانیم كه دعا پیوندى است معنوى میان انسان و پروردگار كه اثر تربیتى و سازندگى مهمى دارد، از این نظر دعا از نظر اسلام جایگاه خاصى دارد و اگر دعاهاى رسیده از پیامبر اسلام (ص) و امامان معصوم یك جا گرد آورى شود، مجموعه بزرگى خواهد شد. این دعاها مكتب تربیتى بزرگى است كه در سازندگى و رشد روحى انسانها نقش مهمى دارد/
صحیفه سجادیه
از آنجا كه در زمان امام چهارم شرائط اختناق‏آمیزى حكمفرما بود، امام بسیارى از اهداف و مقاصد خود را در قالب دعا و مناجات بیان مى‏كرد. مجموع دعاهاى امام سجاد به نام «صحیفه سجادیه» معروف است كه پس از قرآن مجید و نهج البلاغه، بزرگترین و مهمترین گنجینه گرانبهاى حقایق و معارف الهى به شمار مى‏رود، به طورى كه از ادوار پیشین از طرف دانشمندان برجسته ما «اخت القران»،(54) «انجیل اهل بیت (ع)» و «زبور آل محمد (ص)» لقب گرفته است. (55)
صحیفه سجادیه تنها شامل راز و نیاز با خدا و بیان حاجت در پیشگاه وى نیست، بلكه دریاى بیكرانى از علوم و معارف اسلامى است كه طى آن مسائل عقیدتى، فرهنگى، اجتماعى، سیاسى و پاره‏اى از قوانین طبیعى و احكام شرعى در قالب دعا مطرح شده است.
در سال 1353 ه".ق، مرجع فقید، مرحوم آیت الله العظمى نجفى مرعشى قدس سره، نسخه‏اى از صحیفه سجادیه را براى علامه معاصر مولف تفسیر طنطاوى (مفتى اسكندریه) به «قاهره» فرستاد. وى پس از تشكر از دریافت این هدیه گرانبها و ستایش فراوان از آن، در پاسخ چنین نوشت:
«این از بد بختى ماست كه تاكنون بر این اثر گرانبهاى جاوید كه از مواریث نبوت است، دست نیافته بودیم، من هر چه در آن مى‏نگرم، آن را از گفتار مخلوق برتر و از كلام خالق پایینتر مى‏یابم.» (56)
به خاطر اهمیت و اعتبار كم نظیر صحیفه سجادیه، در تاریخ اسلام شرحهاى بسیارى به زبان عربى و فارسى بر این كتاب نوشته شده است.
مرحوم علامه «شیخ آغا بزرگ تهرانى» در كتاب پرارج «الذریعه» در حدود پنجاه شرح - غیر از ترجمه‏ها - بر صحیفه سجادیه را نام برده است.(57)
علاوه بر این شرحها، گروهى از دانشمندان گذشته و معاصر، ترجمه‏هاى متعددى بر صحیفه نگاشته‏اند كه تعدادى از آنها در سالهاى اخیر چاپ و منتشر شده است/
چهارشنبه 2/5/1387 - 9:50
دنیای گیاهان و حیوانات

مارها دسته ای از خزندگان هستند كه در اغلب نقاط جهان یافت می شوند و به علت نداشتن دست و پا روی شكم می خزند
ولی باید بدانید كه خزیدن هر مار با مار دیگر فرق دارد و این بنا به نیازی است كه محیط به وجود می آورد .
جثه مارها خیلی متفاوت است و از 5 سانتی متر تا 10 متر متفاوت است.
مار كور ، مار كوچكی و سفید رنگی است كه هر كس آنرا ببیند فكر می كند كه یك كرم خاكی است.
در صورتیكه مار پیتون كه وزنی در حدود 180 كیلوگرم دارد و سنگین وزن ترین مار دنیاست.
مار بوا نیز بیش از 10 متر طول دارد . ماری مثل مار پیتون سمی نیست و وقتی طعمه ای را به دست می آورد به دور آن حلقه می زند و آنقدر آنرا می فشارد تا بمیرد . این مار می تواند طعمه های بزرگی نظیر یك آهو را به راحتی ببلعد
مارها در محیط های مختلفی مثل جنگل ، كویر ، بوته زار ، رودخانه ، دریا و دریاچه و ... زندگی می كنند . محیط زیست مارها بر چثه ، شكل ظاهری و اعضا آنها تاثیر می گذارد .
مارها غذای خود را نمی جوند بلكه ابتدا آنرا می كشند و سپس بطور كامل می بلعند . مارهای تخم خوار می توانند تخم هایی را كه دو برابر سرشان حجم دارد ببلعد . این مارها پس از بلعیدن تخم ، آن را در درون شكم خود خرد می كنند و پس از جدا شدن پوسته از مواد درون تخم ، پوسته را به بیرون پرتاب می كنند .
مارها نقش مهمی در كنترل جمعیت موشها و قورباغه ها دارند . زیرا عمده ترین قسمت غدای مارها را این دو حیوان تشكیل می دهند

 

 

 

 

 

 

سه شنبه 1/5/1387 - 20:39
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته