• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 663
تعداد نظرات : 403
زمان آخرین مطلب : 3280روز قبل
ادبی هنری
دو رنگی

پروانه صفت گرد جهان گردیدم

نا مردم اگر مرد به عالم دیدم

یک رنگتر از تخم ندیدم من هیچ

وقتی شکستمش دو رنگش دیدم
شنبه 26/10/1388 - 14:31
دعا و زیارت
ادله خاتمیت
دلایل قرآنى و روائی بر خاتمیت و جهانى بودن اسلام
بهترین دلیل و معتبرترین مدرك براى اثبات مطالبی چون خاتمیت, قرآن كریم است . و كسى كه یك مرور اجمالى بر این كتاب الهى بكند با كمال روشنى درخواهد یافت كه دعوت آن, عمومى و همگانى است و اختصاص به قوم و اهل نژاد و زبان معینى ندارد.
از جمله, درآیات زیادى همه مردم را بعنوان "یا ایها الناس" 1 و "یا بنى آدم "2 مورد خطاب, قرار داده و هدایت خود را شامل همه انسانها "الناس" 3 و "العالمین" 4 دانسته است. و همچنین در آیات فراوانى رسالت پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله  را براى همه مردم "الناس" 5 و "العالمین" 6 ثابت كرده, و در آیه اى شمول دعوت وى را نسبت به هر كسى كه از آن, مطلع شود مورد تاكید قرار داده است 7. و از سوى دیگر, پیرامون سایر ادیان را بعنوان "اهل كتاب" مورد خطاب و عتاب قرارداده8 و رسالت پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله  را در مورد آنان تثبیت فرموده, و اساساً هدف از نزول قرآن كریم بر پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله را پیروزى اسلام بر سایر ادیان, شمرده است 9.
با توجه به این آیات, جاى هیچگونه شك و شبه اى درباره همگانى بودن دعوت قرآن كریم و جهانى بودن دین مقدس اسلام, باقى نمى ماند.
جاودانى بودن اسلام
آیات مزبور, همانگونه كه با بكار گرفتن الفاظ عام (مانند بنى آدم و الناس و العالمین) و با متوجه كردن خطاب به اقوام غیر عرب و پیروان سایر ادیان (مانند یا اهل الكتاب) عمومیت و جهانى بودن اسلام را ثابت مى كند همچنین با اطلاق زمانى, محدودیت و مقید بودن آنرا به زمان معینى نفى مى كند و بویژه, تعبیر "لیظهره على الدین كله" 10 جاى هیچگونه شبهه اى باقى نمى گذارد. همچنین مى توان به آیه "42" از سوره فصلت, استدلال كرد كه مى فرماید: "و انه لكتاب عزیز لایاتیه الباطل من بین یدیه ولا من خلفه تنزیل من حكیم حمید" و دلالت دارد بر اینكه هیچگاه قرآن كریم, صحت و اعتبار خود را از دست نخواهد داد. نیز دلایل خاتمیت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله  هرگونه توهمى را نسبت به امكان نسخ شدن این دین الهى بوسیله پیامبر و شریعت دیگرى, باطل مى سازد. و نیز روایات فراوانى به این مضمون, وارد شده است: "حلال محمد حلال الى یوم القیامه, و حرام حرام الى یوم القیامه"11. علاوه بر اینكه جاودانى بودن اسلام, مانند جهانى بودن آن, از ضروریات این دین الهى و بى نیاز از دلیلى زائد بر دلایل حقانیت اسلام است .
با توجه به جاودانى بودن دین اسلام, احتمال مبعوث شدن پیامبرى كه شریعت اسلام را نسخ كند نفى مى شود اما جاى چنین توهمى باقى مى ماند كه پیامبر دیگرى بیاید كه مبلغ و مروج اسلام باشد, چنانكه بسیارى از پیامبران پیشن چنین مسئولیتى را بعهده داشته اند خواه پیامبرانى كه معاصر پیامبر صاحب شریعت بوده اند مانند حضرت لوط علیه السلام كه معاصر حضرت ابراهیم علیه السلام و تابع شریعت وى بود, و خواه پیامبرانى كه بعد از پیامبر صاحب شریعت, مبعوث مى شدند و از او تبعیت مى كردند مانند اكثر انبیا بنى اسرائیل. از این روى, باید موضوع خاتمیت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله  را جداگانه مورد بحث قرار دهیم تا جاى چنین توهمى نیز باقى نماند.
دلیل قرآنى بر خاتمیت
یكى از ضروریات اسلام این است كه سلسله پیامبران علیهم السلام با پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله  ختم شده و بعد از آن حضرت هیچ پیامبرى نیامده و نخواهد آمد. و حتى بیگانگان نیز مى دانند كه این موضوع, از جمله اعتقادات اسلامى است كه باید هر مسلمانى به آن, معتقد باشد و از این روى, مانند سایر ضروریات دین, نیازى به استدلال نخواهد داشت. در عین حال, مى توان این مطلب را هم از قرآن كریم و هم از روایات متواتر, استفاده كرد.
قرآن كریم مى فرماید: "ما كان محمد ابا احد من رجالكم ولكن رسول الله و خاتم النبیین" 12 و صریحاً آن حضرت را خاتم همه پیامبران معرفى مى كند.
بعضى از دشمنان اسلام درباره دلالت این آیه بر خاتمیت پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله  دو اشكال را مطرح كرده اند:
یكى آنكه: واژه "خاتَم" به معناى انگشترى نیز آمده است, و شاید در این آیه هم همین معنى –انگشترى- منظور باشد.
دیگر آنكه: بفرض اینكه خاتم بهمان معناى معروف باشد مفاد آیه این است كه سلسله "نبیین" بوسیله آن حضرت ختم شده نه اینكه سلسله "رسولان" هم ختم شده باشد.
پاسخ اشكال اول این است كه خاتم به معناى وسیله ختم كردن و پایان دادن (ما یختم به الشى) است و انگشترى هم از این جهت خاتم نامیده شده كه بوسیله آن, نامه و مانند آنرا ختم و مهر مى كرده اند.
پاسخ اشكال دوم این است كه هر پیامبرى كه داراى مقام رسالت باشد داراى مقام نبوت هم هست و با پایان یافتن سلسله انبیا, سلسله رسولان هم پایان مى یابد و چنانكه قبلاً نیز گفته شد 13 هر چند مفهوم "نبى" اعم از مفهوم "رسول" نباشد اما از نظر مورد, نبى اعم از رسول است .
دلایل روائى بر خاتمیت
موضوع خاتمیت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله  در صدها روایت نیز مورد تصریح و تاكید قرار گرفته كه از جمله آنها حدیث منزلت است 14 كه شیعه و سنى بتواتر, آن را از پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله  نقل كرده اند بطورى كه جاى هیچ شك و شبهه اى در صدور مضمون آن باقى نمى ماند. و آن این است:
هنگامى كه پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله  براى جنگ تبوك از مدینه حركت مى كردند امیر موئمنان على علیه السلام را براى رسیدگى به كارهاى مسلمانان بجاى خود گماشتند. آن حضرت از اینكه از فیض شركت در این جهاد, محروم مى شوند اندوهگین شدند و اشك از چشمانشان جارى شد. پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله  به آن حضرت فرمود: "اما ترضى ان تكون منى بمنزله هارون من موسى الا انه لانبى بعدى" آیا راضى نیستى كه نسبت به من همانند هارون نسبت به موسى باشى؟ و بلافاصله این جمله را اضافه كردند: "با این تفاوت كه بعد از من پیامبرى نیست" تا جاى هیچگونه توهمى باقى نماند.
در روایت دیگرى از پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله  نقل شده كه فرمود: "ایها الناس, انه لانبى بعدى ولا امه بعدكم..."16.
و نیز در حدیث دیگرى از آن حضرت نقل شده كه فرمود: "ایها الناس, انه لا نبى بعدى ولا سنه بعد سنتى..."17و در روایات و ادعیه و زیاراتى كه از ائمه اطهار علیه السلام نقل شده بر این مطلب, تاكید شده است كه نقل آنها به درازا مى كشد.


شنبه 26/10/1388 - 14:29
بیماری ها
فواید آجیل 
چه چیز آجیل است و چه چیز نیست؟
آجیل معمولا به میوه های دانه ای شکلی گفته می شود که بر روی درخت های شکوفه ای و یا بوته های مستقیم رشد می کنند. یکی از اشتباهات در مورد آجیل این است که مردم اغلب تصور می کنند بادام زمینی نیز جزء این گروه می باشد. بادام زمینی شاید خوشمزه باشد، اما از انواع آجیل نیست و مانند نخود و لوبیا نوعی بنشن(حبوبات) است. (دانه ای خوردنی که درون یک پوسته می روید) و اغلب در زیر زمین رشد می کند.
هر چند آجیل سویا نیز دارای خواص بسیار زیادی است اما عموما نمی توان آنها را در زیر گروه آجیل قرار داد. آجیل سویا معمولا از خشک کردن و یا حرارت دادن دانه های سویا بدست می آید به همین دلیل به زیر گروه حبوبات تعلق دارد.
خواص کلی
هر کدام از انواع آجیل ها دارای خواص بیشماری می باشند. دارای چربی های اشباع شده گیاهی بوده که کلسترول خون را پایین آورده و از بروز حملات قلبی جلوگیری میکنند.
بیشتر آنها دارای پروتئین می باشند. نوع پروتئینی که در آجیل ها یافت می شود "آرجینی" نام دارد. این ماده یکی از پیش نیازهای تولید اکسید نیتریک است که به سلامت رگ های خونی و کاهش فشار خون کمک می کند.
در آخر باید اضافه کرد که اغلب انواع آجیل ها منبع مناسبی از ویتامین و فیبر میباشند و باعث می شوند که عملکرد بدن شما روان و بدون مشکل باشد.
انواع آجیل
بادام زمینی
هر چند بادام زمینی رسما آجیل نیست اما دارای خصوصیاتی می باشد که ما را به یاد اجیل می اندازد. منبع غنی پروتیین می باشد (20 تا 30 درصد از آن از پروتیین تشکیل شده است) حاوی انواع ویتامین ها به ویژه گروه ویتامین های B، پتاسیم و نیاسین(اسید نیکوتینیک) می باشند.
فواید
به جای استفاده از هله هوله سعی کنید بادام زمینی مصرف کنید. ویتامین هایی که در بادام زمینی وجود دارند سلامت پوست، مو و ماهیچه ها را تضمین می کند. پتاسیم موجود در آن آب بدن را تنظیم می کند و متابولیسم بدن را در حد نرمال نگه داشته و از گرفتگی عضلات در حین انجام ورزش های سنگین جلوگیری می کند.
در هنگام خوردن بادام زمینی لازم نیست ناراحت باشید که ممکن است تمام تلاش هایی که در باشگاه کرده اید از بین می رود: بادام زمینی به آن اندازه که شما تصور می کنید چاق کننده نیست. 85% از کل چربی بادام زمینی اشباع نشده است و 50% از این چربی ها اشباع نشده تکی می باشد که خون را از کلستول بد (لیپو پروتیین های کم تراکم) پاک می کنند، شریان های خونی را باز می کنند و خطر حمله قلبی را پایین می آورد.
نکته ای در مورد کره بادام زمینی
شروع نکنید به خوردن کوهی از ساندویچ کره بادام زمینی. شاید تصور کنید که چون بادام زمینی دارای خواص بیشماری است پس خوردن کره آن نیز همان نتایج را در بر خواهد داشت. اما این تصور درست نیست. هر چند کره آن همانند خودش دارای مقادیر زیادی پروتیین می باشد، بیشتر کره هایی که در بازار یافت می شوند دارای میزان زیادی چربی، سدیم، شکر، روغن هیدروژنه برای تازه نگه داشتن می باشند. اگر میخواهید از این نوع کره ها استفاده کنید بهتر است یکی از آنها که فاقد روغن هیدروژنه می باشد را انتخاب کنید. یا از روغن های طبیعی که به روش سنتی از بادام زمینی گرفته می شوند استفاده کنید.

بادام
بادام نه تنها دارای مواد فیبردار و پروتیین می باشد بلکه حاوی کلسیم نیز میباشد. لاکتوزهایی که برای بدن مفید بوده و اغلب در شیر وجود دارند در بادام نیز یافت میشوند: یک چهارم فنجان بادام تقریبا به اندازه یک فنجان شیر دارای کلسیم لاکتوز می باشد. اگر این فواید شما را به خوردن بادام وادار نمی کند باید بگوییم که حاوی ویتامین E و سلسیوم نیز می باشد.
فواید
کلسیم موجود در بادام شبانه روز به شما کمک می کند که استخوان ها و دندان های سالمی داشته باشید و همچنین در برخی موارد از ابتلا به سرطان روده و پروستات نیز جلوگیری می کند. آنتی اکسیدان هایی که در بادام وجود دارند از تخریب دیواره های سلولی که یکی از دلایل اصلی بروز سرطان می باشند، جلوگیری می کنند. آنها همچنین دارای خواص بیشماری برای حفظ سلامت قلب می باشند. تاثیر بادام در پایین آوردن کلسترول خون از بادام زمینی هم بیشتر است. 70% از کل چربی که در بادام وجود دارد از انواع چربی های اشباع نشده تکی است که منجر به تسویه شریان های قلب می شود.

کاشو
کاشو میوه درخت بلارد می باشد و آنقدر مفید است که شما می توانید ساعت ها در زیر درخت آن به انتظار بنشینید تا یکی از میوه ها از درخت به پایین بیفتد و شما آنرا میل کنید. حاوی میزان زیادی ویتامین و مواد معدنی از قبیل منیزیم، مس، فسفر، و آهن می باشد.
فواید
مس موجود در آن به بهبود بدن از بیماری  و رهایی از عفونت ها کمک می کند. منیزیم انرژی بدن را بالا برده و جزء پیش نیازهای تولید پروتیین می باشد. فسفر به همراه کلسیم در به وجود آوردن استخوان ها و دندان های محکم سهیم است. آهن نیز برای حفظ سلامت گلبول های قرمز خون، پوست، مو و ناخن ضروری است.

پسته
پسته به خانواده کاشو تعلق دارد و مانند سایر انواع آجیل ها فاقد کلسترول می باشد. علاوه بر این آرد آن برای درست کردن بستنی های خوشمزه کاربرد زیادی دارد؛ سرشار از خواص غذایی است: 30 گرم از آن (در حدود 45 عدد) شامل بیش از 10% از خواص لبنیات مصرفی در طول روز، منیزیوم، مس، فسفر و ویتامین های خانواده B می باشند.
فواید
پسته فاقد کلسترول بوده و در عوض دارای چربی های اشباع نشده تکی می باشد که مانند سایر آجیل ها به شما در حفظ سلامت قلب کمک می کنند. مس، منیزیم و ویتامین های B موجود در آن عملکرد سیستم ایمنی بدن را افزایش داده و بدن را در حال تناسب نگه می دارند.

گردو
گردو یکی از انواع آجیل ها می باشد که بیشترین فایده را برای قلب دارد. نه تنها فاقد چربی های اشباع شده می باشند بلکه حاوی امگا 3 نیز می باشند. یک مشت گردو، دارای امگا 3 بیشتری نسبت به 30 گرم ماهی قزل آلا دارد.
فواید
امگا 3 موجود در گردو از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری کرده و لخته های خونی موجود در شریان های قلب را از بین می برد. در حالی که امگا 3 از آرتروز و افسردگی جلوگیری می کند شما می توانید با مصرف گردو اسکی بروید، قلاب بافی کنید و در اوج پیری با صدای بلند بخندید.

گردوی امریکایی
این نوع گردو شامل خواص غذایی بیشماری می باشد: استروئید، زینک، ویتامین E ، فسفر از انواع آنها می باشد.
فواید
شاید نتوانند از شکسته شدن قلب شما جلوگیری کنند اما می توانند از آن محافظت کنند. استروئید موجود در آن به کاهش کلسترول خون کمک می کند. بر اساس تحقیقاتی که در دانشگاه نیومکزیکو انجام شده مصرف ¾  این ماده به طور روزانه کلسترول بد خون را به طور قابل توجهی پایین اورده و خون را تصفیه می کند. زینک موجود در آن شما را در مقابل انواع عفونت ها مصون می کند. ویتامین مانع بروز سرطان است و ویتامین A صورت شما را باز و بشاش می کند.

ماکادمیا
مانند سایر انواع آجیل ها 85% در صد آنرا چربی های اشباع نشده تکی تشکیل میدهد و دارای پتاسیم و منیزیم نیز می باشند.
فواید
میزان زیاد چربی های اشباع نشده حاکی از توانایی بالا در رفع لخته های خونی در شریان های قلبی می باشد. منیزیم و پتاسیم نیز برای سایر قسمت های بدن مفید هستند و برای ماهیچه های، سیستم عصبی، عملکرد قلب، حفظ تعادل آب بدن، سطح کلی انرژی و فعال کردن ویتامین های B ضروری می باشند.

فندوق
فندوق میوه ای شبیه به بلوط می باشد و با اینکه بسیار کوچک است منبع مناسبی از مواد غذایی و به ویژه ویتامینE و سلنیم می باشد.
فواید
اگر همراه با شکلات های خوشمزه مصرف نشوند، می توانند فواید بیشماری را برای حفظ سلامت بدن شما به همراه داشته باشند. سلنیم مانع پیری زودرس و فرسایش بافتها می شود و ویتامین E نیز در تولید گلبول های سفید و قرمز خون موثر است.

جوز برزیلی
شامل پروتیین، سلنیم، نیاسین، منیزیم، مواد فیبردار و ویتامین E می باشد.
فواید
سلنیم و ویتامین E به بدن در مبارزه با رادیکال های آزاد (ملکول هایی که به راحتی می توانند دیواره های سلولی را تخریب کنند) کمک می کنند. مواد فیبردار فرایند گوارش را روان می سازند و منیزیم انرژی زیادی را به بدن می دهد.

بلوط
بر خلاف سایر آجیل ها داخل بلوط سفت و سخت نبوده و نرم و آبدار می باشد. به این دلیل که دارای مقداری تانیک اسید هستند، نمی توانید آنرا نپخته مصرف کنید زیرا ممکن است دچار ناراحتی های مزاجی شوید. می توانید آنرا به صورت پخته و یا بو داده مصرف کنید.
فواید
شامل ویتامین C,B6 می باشد. ویتامین C حاوی آنتی اکسیدان می باشد که بروز سرماخوردگی و عفونت جلوگیری می کند. ویتامین B6 نیز به تولید پروتیین، هورمون و سلول های جدید کمک می کند. پتاسوم نیز عملکر سیستم عصبی و جریان خون را بهبود می بخشد.

میوه درخت کاج
میوه کاج به طور کلی به عنوان آجیل شناخته نمی شود اما به عنوان یک دانه، دارای خواص بسیار زیادی است. اما اجازه ندهید تا ظاهر کوچک آنها شما را فریب دهد. این دانه های کوچک مغذی می باشند و شامل: ویتامین  A,C,D می باشند.
فواید
دارای چربی های اشباع نشده هستند و راه شما را در جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی هموار می سازند. ویتامین D با جذب کلسیم، داندان ها و استخوان های سالم تری را برای شما درست می کند. ویتامین A,C نیز بینایی شما را تقویت می کنند و سیستم دفاعی بدن را نیز تقویت می کنند.


در رژیم غذایی خود آجیل را بگنجانید
بهترین راه استفاده از آجیل این است که آنها را در غذاهایی که مصرف می کنید بریزید و یا از آن به جای میان وعده های ناسالمی مثل چیپس و یا شیرینی استفاده کنید.
چند دستورالعمل که ما را تشنه مصرف آجیل می کند:
·    استفاده از گردو در سالاد سبزیجات ( به اندازه یک مشت).
·    می توانید از میوه درخت کاج به همراه نعناع و ریحان و کمی روغن غذای خوشمزه ای درست کنید.
·    بادام زمینی و کاشو را به همراه مقداری رشته فرنگی در آب بخیسانید، مقداری سس،آبلیمو، تن ماهی، سبزی تازه به آن اضافه کنید و تفت دهید. می توانید برای خوشمزه تر شدن، روی آن مقداری آجیل پودر شده بپاشید.
·    گردوی آمریکایی را به همراه سیب زمینی و شکر بپزید و بعد میل کنید.
·    مرغ، کاشو، زنجبیل: مرغ را به صورت لایه های نازک در آورید و سپس زنجبیل و کاشوی خرد شده را به آن اضافه کنید و سرخ کنید. برای طعم بهتر می توانید مقداری سس سویا و عسل نیز به آن اضافه کنید.
·    بادام را می توانید به همراه کرن فلکس برای صبحانه میل کنید.
·    بالکارا: نوعی دسر یونانی است که با گردو تهیه می شود.
·    پلو به همراه سالاد پسته.
·    با استفاده از تمام آجیل هایی که ذکر کردیم و مقداری کشمش و سایر میوه های خشک کرده و بادام زمینی یک دسر خوشمزه درست کنید.

چه زمان نباید آجیل مصرف کرد ؟
با اینکه تمام انواع آجیل ها دارای چربی های اشباع نشده می باشند اما پس از اینکه به کارخانه می روند عملیاتی برای خوش طمع شدن بروی آنها انجام می شود که درصد شکر، سدیم و چربی آنها را تا حد زیادی کاهش می دهد، از نگهدارنده های شیمایی نیز برای دوام بیشتر بر روی آنها استفاده می کنند. از خوردن آجیل شور و یا عسلی خود داری کنید چراکه دارای مقدار زیادی چربی می باشند و می توانند به راحتی فشار خون را افزایش داده و سایز شما را نیز زیاد کنند.
باید مراقب باشید که تبلیغات کاکائو ها و شکلات های فندقی و گردویی شما را فریب ندهد. شکر؛ چربی و مواد نگه دارنده ای که در شکلات ها وجود دارد تمام خواص آجیل را از بین می برد.
نکته دیگر این است که در حدود 1% از کل مردم به آجیل حساسیت دارند. اگر شما تصور می کنید که جزئی از آن افراد هستید پس بهتر است طرف آجیل نروید. برخی افراد به درخت این میوه ها آلرژی دارند و سایرین به خود آجیل. اما عده ای نیز هستند که نسبت به هر دو آلرژی دارند. در هر صورت هر تحریکی ممکن است بیماری را حاد تر کرده و سلول های عصبی واکنش شدیدتری از خود نشان دهند و بیمار دچار مرگ شود.

حقایق جذاب
میدانم که تا این لحظه بسیار متعجب شده اید اما اگر 5 بار در هفته یک مشت آجیل میل کنید از تمام خواصی که برایتان ذکر کردیم بهرمند خواهید شد. و ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت در شما تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. مصرف مقدار ذکر شده باعث اضافه وزن نمی شود و جلوی اشتهای شما را نیز می گیرد.
حالا که از فواید آجیل آگاه شدید شاید از خود بپرسید که طرز نگهداری آنها به چه صورت است؟ اگر برایتان مقدور می باشد باید آنها را با پوست درون ظرف های دربسته نگهداری کنید. در این حالت نباید بیش از 6 ماه در یخچال قرار بگیرند، اما می توانید آنها را برای 1 سال به حالت فریز شده نگهداری کنید. اگر آنها را از پوستشان جدا کنید چیزی بیش از دو هفته تازه نمی مانند و باید در محل خشک و خنک قرار داده شوند.

دست به کار شوید و آجیل بخورید!
اگر می دانید که نسبت به آجیل حساسیت ندارید، شروع کنید و سرخودتان را با خوردن آن گرم کنید. شاید کوچک باشند اما توانایی های زیادی دارند. شامل مواد بسیار مغذی می باشند که ریسک سکته قلبی را کاهش می دهند، مانع بروز سرطان هستند و عمر را طولانی تر می کنند. این موارد کافی است که شما را جذب خوردن آجیل کنید
از سایت مردمان.



جمعه 25/10/1388 - 17:7
بیماری ها
9 ماده غذایی مفید برای مبارزه با ورم مفاصل
. ماهی آزاد (سالمون): ماهی آزاد یکی از غنی ترین منابع چربی های سالم میباشد که منبعی ایدآل برای اسید چرب امگا-3 به شمار می رود، به ویژه به آن دلیل که این ماهی نسبت به سایر ماهی های آب سرد مقدار کمتری جیوه تولید می کند. علاوه بر روغن های چرب، ماهی آزاد حاوی کلسیم، ویتامین D و فولات می باشد. علاوه بر کمک به مقابله با ورم مفاصل، خوردن ماهی آزاد با جلوگیری از لخته شدن خون، کمک به ترمیم رگ های خونی، بالا بردن میزان کلسترول سالم در بدن و پایین آوردن فشار خون، به سلامت سیستم قلبی-عروقی بدن نیز کمک می کند.
·    به تازگی آن توجه کنید. برای جلوگیری از آلودگی باکتریایی، به دنبال ماهی های خوش ظاهری باشید که برای جلوگیری از برخورد با دیگر ماهی ها، بسته بندی شده اند. اگر ماهی را کامل می خرید، دقت کنید که چشمهای ماهی باید شفاف و روشن باشد نه مات و فرو رفته. و گوشت آن نیز نباید لزج و لیز باشد. قسمت هایی از ماهی مثل فیله و استیک باید متراکم و مرطوب باشد. در کلیه موارد، گوشت ماهی باید سفت بوده و در صورت فشار دادن حالت ارتجاعی خود را حفظ کند.
·    سریع از آن استفاده کنید. ماهی تازه خیلی زود خراب می شود، از اینرو اگر نمی توانید ماهی خریداری شده را در همان روز استفاده کنید، با پختن آن در همان زمان و فریز کردن آن عمرش را دوبرابر کنید.
·    چربی آنرا کنترل کنید. گرچه می خواهید از فواید اسید چرب امگا-3 موجود در روغن ماهی استفاده کنید، چربی موجود در این ماهی حاوی مقدار زیادی کالری نیز می باشد. برای جلوگیری از افزودن کالری اضافی طی آماده سازی، ماهی آزاد را با استفاده از روش های کم روغن مثل آب پز کردن، پختن، سرخ کردن یا بخارپز کردن بپزید و برای طعم دار کردن آن از چاشنی هایی مثل شوید، جعفری، ترخون یا آویشن استفاده کنید.
·    باتوجه به رنگ ماهی آن را بپزید. استفاده از روش معمول برای پختن ماهی—صبر کنیم که گوشت ماهی سفید مات یا خاکستری روشن شود—برای ماهی آزاد با گوشت صورتی کمی دشوار است. برای اطمینان از پخته شدن ماهی، آنرا تا زمانی بپزید که حتی ضخیم ترین قسمت های آن نیز مات شده و آب آن رقیق و صاف باشد و چنگال به راحتی در گوشت آن فرو رود.
2. موز: موز معمولاً به پتاسیم موجود در آن معروف است، اما این میوه همچنین میتواند منبع خوبی برای ویتامین B6، فولات و ویتامین C باشد که برای مقابله با ورم مفاصل عالی است. این میوه که به سادگی هضم می شود، یکی از منابع اصلی برای فیبر محلول می باشد که اگر قصد کاهش وزن داشته باشید، برای شما بسیار مفید است چون باعث می شود بدون مصرف کالری های اضافی، کاملاً سیر شوید.
·    به میزان رسیده بودن آن دقت کنید. موز در حالتی که رنگ آن زرد روشن است تا زمان رسیده شدن کامل، بسیار شیرین بوده و هضم آن نیز آسان است. برای طولانی تر کردن این دوره، موز سبز و نرسیده را در پاکت های قهوه ای بپیچید که خروج گازهای طبیعی را از موز تقویت کرده و این مسئله روند رسیده شدن آن را سرعت می بخشد. میوه هایی که سریع رسیده می شوند، باید در یخچال نگهداری شوند. ماندن میوه ها در یحچال ممکن است باعث قهوه ای شدن پوست آنها شود اما میوه داخل را حفظ می کند.
·    از موز می توان در سالادها و دسرهای مختلف نیز استفاده کرد اما این میوه سریعتر از سایر ترکیبات قهوه ای می شود. برای این منظور کمی آب و آبلیمو روی آن بچکانید. این اسید باعث می شود که طولانی تر بماند.
·    از موز، به ویژه موزهای رسیده، می توان در میکس های آبمیوه استفاده کرد. موز را با هلو، یا توت فرنگی، کمی شیر، و یخ مخلوط کنید و یک نوشیدنی بسیار خوشمزه بسازید. این نوشیدنی به مقابله با ورم مفاصل نیز کمک میکند.
3. فلفل شیرین: یک عدد فلفل سبز 176 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین C را تامین می کند و فلفل های رنگی دیگر—فلفل زرد و قرمز—حتی دو برابر این میزان ویتامین C در خود دارند. این نشان می دهد که فلفل نسبت به مرکبات میزان بیشتری از این ویتامین را در خود دارد. اما فلفل شیرین هم منبع بسیار خوبی از ویتامین B6 و فولات می باشد.
·    فلفل شیرین را حتماً در یخچال نگهداری کنید. پوسته سفت و براق بیرونی آن به طور طبیعی این ماده مغذی را از خراب شدن به خاطر قرار گرفتن در معرض اکسیژن حفظ می کند، اما شما با سرد نگه داشتن آن می توانید نیروی نگهدارندگی مواد شیمیایی موجود در پوست آن را بالا ببرید.
·    دانه های آن را جدا کنید. چه بخواهید از آن به صورت خام استفاده کنید، چه آنرا درون سالاد بریزید یا به صورت های دیگر استفاده کنید، بهتر است که دانه های تلخ آن را جدا کنید. هنگام برش جدا کردن این دانه ها بسیار ساده خواهد بود اما اگر می خواهید شکل فلفل را حفظ کنید می توانید برشی روی سر آن ایجاد کرده، و مواد درون آن را با استفاده از یک قاشق بیرون بریزید.
·    با اینکه ممکن است به نظرتان عجیب برسد، اما از فلفل می توانید در آبمیوه های ساخته شده از سایر میوه ها  و سبزیجات مثل هویج هم استفاده کنید.
·    در کنار غذاها از فلفل استفاده کنید. از سبزیجات همیشگی که در کنار غذا میگذارید خسته شده اید؟ یک یا دو عدد فلفل را برش زده، کمی روغن زیتون، نمک و فلفل به آن بزنید و در کنار غذا از آن استفاده کنید.
4. میگو: میگو به خاطر مزه و سهولت پخت خود یکی از محبوب ترین غذاهای دریایی است. اما خوب است بدانید که این ماده غذایی خوشمزه حاوی مقدار زیادی ویتامین D می باشد که فقط 3 اونس از آن 30 درصد از میزان ویتامین D مورد نیاز روزانه شما را تامین خواهد کرد. میگو به همراه سایر موادمغدی لازم برای سلامت عمومی بدن مثل آهن و ویتامین B12، حاوی اسید چرب امگا 3 و ویتامین C نیز می باشد.
·    هنگام خرید میگوی خام، به دنبال انوع تازه آن که مرطوب، سفت و نیم شفاف است و هیچ لکه و خالی نداشته باشد، باشید. دماغتان را هم به کار بیندازید. میگو باید بوی تازگی بدهد و بوی آمونیاک مانند نداشته باشد که نشانه خراب شدن آن است. اگر قصد خرید میگوی یخ زده و منجمد را دارید، بسته آن را کمی فشار داده و گوش دهید: صدای خرد شدن کریستال های یخ به این معناست که میگو تقریباً آب شده است و بعد دوباره منجمد شده است. این یعنی باید به دنبال بسته دیگری بروید.
·    بخورید یا فریز کنید. وقتی میگو را به خانه آوردید، آن را زیر آب سرد گرفته و تا دو روز آنرا در یخچال نگه دارید. اگر قصد دارید بیشتر از آن زمان آن را فریز کنید، میگوی منجمد بخرید که تا شش ماه در فریزر می ماند.
·    سریع بپزید. پختن بیش از حد باعث سفت شدن میگو می شود از اینر بهتر است آن را خیلی سریع بپزید، آن را تازمانیکه پوست اش صورتی رنگ و گوشت آن مات شود در آب بجوشانید. آن را زیر آب سرد بگیرید و به تنهایی سرو کنید. میگو را همچنین می توانید سرخ یا کبابی کنید.
5. محصولات سویا: از زمانیکه محصولات سویا جزء موادغذایی سالم شناخته شده است، موادغذایی مثل توفو و تمپه به خاطر فواید آن در سلامت قلبی-عروقی، شدیداً وارد جریان مصرف شدند. اما دانه سویا به خاطر ترکیباتی مثل ایزوفلاوین و ویتامین E و کلسیم از استخوانها نیز محافظت می کند. همچنین آندسته از افرادیکه به خاطر لاکتوز یا کلسترول از خوردن شیرهای معمولی اجتناب می کنند، می توانند از شیر سویا استفاده کنند.
·    برای درست کردن پودینگ، سیریال های صبحانه، و میلک شیک از شیر سویا استفاده کنید. اما مراقب باشید که آن را با قهوه یا سایر موادغذایی اسیدی مخلوط نکنید. چون باعث بستن  شیر می شود.
·    به ما اطمینان کنید. دانه سویای کامل به همراه کمی نمک و فلفل بسیار خوشمزه خواهد شد. دانه سویا بسیار سریع پخته می شود—در تقریباً 5 دقیقه در آب جوش و دو دقیقه در مایکروفر—و میتوان آن را سرد یا گرم بعنوان تنقلات استفاده کرد یا همراه با سالاد یا سوپ مصرف کرد.
·    خیلی از افراد نمی دانند چه استفاده می توانند از توفو ببرند. توفو بعنوان یک سبزیجات رنگ (سفید) و جنسی (نرم و مرطوب) بسیار عجیب دارد. به این مسائل توجه نکنید. غذا پختن با توفو بسیار ساده است و ماده غذایی بسیار سالمی نیز به شمار می رود. از این ماده می توانید در سوپ و سس گوجه فرنگی استفاده کنید.
6. سیب زمینی شیرین: این سبزیجات ریشه ای گرمسیری جزء موادغذایی بسیار مفید به شمار می رود. سیب زمینی شیرین منبع بسیار غنی از ویتامین C، فولات، ویتامین B6، و فیبر رژیمی می باشد.
·    سیب زمینی شیرین را به صورت تازه خریداری کنید. گرچه این ماده به هر شکلی که خورده شود فواید بسیار زیادی برای شما خواهد داشت، اما سیب زمینی شیرین تازه بسیار بهتر از نوع کنسرو شده آن است که بیشتر موادمغذی مفید آن از جمله ویتامین B و C گرفته می شود.
·    سیب زمینی شیرین را در محلی تاریک، خشک و خنک، ترجیحاً بین دمای 55 تا 60 درجه، نگهداری کنید، اما نه در یخچال. دمای سرد یخچال باعث سخت شدن سیب زمینی می شود و برخی از خواص غذایی آن را از بین می برد.
·    سیب زمینی پخته را با پوست آن مصرف کنید که منبعی بسیار غنی از مواد مغدی و فیبر می باشد. پس از پختن آن را با کمی کره، روغن و کمی نمک و فلفل مصرف کنید.
7. پنیر: پنیر، چه نرم باشد و چه سخت، چه تازه باشد و چه جاافتاده، در همه انواع خود منبع بسیار عالی از کلسیم برای استخوانها و پروتئین برای عضلات و سایر بافت های حافظ مفاصل می باشد. برحسب نوع آن، پنیر می تواند منبع خوبی از ویتامین B6و فولات نیز می باشد. فراوانی این محصول باعث می شود راحت تر آن را جزئی از برنامه غذایی روزانه تان درآورید. مثلاً می توانید لایه ای از آن را روی بیسکویت مالیده و بعنوان چاشت مصرف کنید.
·    پنیرهای سفت که خوب بسته بندی شده باشند و برش نخورده باشند را میتوان تا شش هفته در بخچال نگهداری کرد. برای بالا بردن دوام پنیر می توانید آنرا در فریزر نگهداری کنید البته باید انتظار داشته باشید که پنیرتان اگر صاف و نرم است از هم جدا شود و اگر پنیرتان از نوع سفت است کمی خرد شود.
·    پنیر زمانی بهترین مزه را دارد که در دمای اتاق سرو شود، پس اگر پنیرتان را در یخچال نگهداری کرده اید یک ساعت قبل از مصرف آنرا بیرون بیاورید تا بتوانید از طعم واقعی آن لذت ببرید.
·    آنها که رژیم غذایی سالمی دارند می دانند که سر میز شام در کنار همه غذاها همیشه باید سبزیجات تازه هم وجود داشته باشد. اما چرا یک بشقاب پنیر هم کنار آن نمی گذارید؟ مطمئن باشید نخواهید توانست دربرابر آن مقاومت کنید  و بین غذا حتماً هر از گاهی ناخنکی هم به آن می زنید.
8. عدس: این حبوبات خاکی رنگ بهترین منبع برای فولات به حساب می آید که یک فنجان از آن تقریباً %90 از نیاز روزانه شما را تامین میکند. اما علاوه بر این، عدس یکی از بهترین منابع پروتئین نیز به شمار می رود و حاوی مقدار زیادی فیبر محلول نیز میباشد. همچنین مقدار قابل توجهی ویتامین B6 نیز در خود دارد. این فواید غذایی باعث می شود عدس بتوند از بدن در برابر بیماری های قلبی و سرطان و همچنین ورم مفاصل محافظت کند.
·    عدسی یا سوپ عدس بهترین غذایی است که می توانید از طریق آن از فواید عدس بهره مند شوید. برای پختن سوپ عدس فقط کافی است عدس پخته را با کمی آب، هویج خرد شده، کرفس، پیاز و گوشت کمی ادویه مخلوط کنید و خواهید دید غذایی بسیار خوشمزه خواهد شد.
·    بهترین راه برای خرید عدس، خرید آن در کیسه ها و بسته بندی های پلاستیکی است. توجه کنید که هر چه رنگ عدس ها روشن تر باشد، بهتر است. قرار گرفتن در معرض آفتاب ممکن است فواید غذایی آنرا (به ویژه ویتامین B6) کاهش دهد.
·    حتی عدس های بسته بندی هم کاملاً تر و تازه نیستند. برای این منظور بهتر است قبل از پختن، آنها را روی یک سینی ریخته و آنهایی که رنگشان خراب شده با چروک شده اند و سنگ های ریزی که بین آنها وجود دارد را جدا کرده و دور بریزید. نیازی به خیساندن آن نیست اما قبل از استفاده حتماً آن را در یک لگن پر از آب خوب بشویید و بعد در آبکش ریخته و آب سرد روی آن بگیرید.
·    گفته می شود که حبوبات به خاطر قندی که بدن قادر به هضم آن نیست، گاز معده ایجاد می کنند، اما این قندها در آن محلول هستند و موقع پختن از آن بیرون می آیند. از اینرو حتماً آب عدس را جدا کنید.
9. چای سبز: این چای ملایم حاوی صدها مواد شیمیایی آنتی اکسیدان بسیار قوی به نام پلی فنول می باشد که از بروز مشکلاتی از سرطان گرفته تا بیماریهای قلبی جلوگیری می کند. اما تحقیقات همچنین نشان می دهد که چای سبز ممکن است در تخفیف علائم یا بهبودی ورم مفاصل روماتیسمی نیز موثر باشد.
·    چای زمانیکه آب در نقطه جوش باشد طعم بهتری خواهد داشت چون به چای کمک می کند ترکیبات طعم دار خود را به سرعت آزاد کند. آب اگر از آن میزان سردتر باشد، این آزادسازی طعم را کندتر صورت می دهد و چای ضعیف تر خواهد شد.
·    اجازه بدهید چای حداقل سه دقیقه در آب جوش باقی بماند—البته این مدت نباید از 5 دقیقه بیشتر شود. این مدت زمان کوتاه باعث می شود طعم چای و سایر موادمعذی آن کاملاً آزاد شود.
·    برخی متخصصین عقیده دارند که تی بگ فواید مغذی بیشتر نسبت به چای خشک دارد چون تکه های کوچک تر چای مقدار بیشتری از برگ چای را در معرض آب جوش می گذارند.
از سایت مردمان
جمعه 25/10/1388 - 17:3
ادبی هنری

عشق موانع به ظاهر محال را ذوب می کند

و از سر راه بر می دارد

محبت غیر ممکن را ممکن می سازد
جمعه 25/10/1388 - 17:0
دانستنی های علمی
برای کشف حقیقت
 دو نفر لازم است
 یکی برای گفتنش
 دیگری برای درکش
جمعه 25/10/1388 - 16:58
دانستنی های علمی
 مواظب باش با آدم‏های خوب نشست
 و برخاست داشته باشی.
 اگر دوستانت بد باشند.
 تو هم مثل آنها می‏شوی

چهارشنبه 23/10/1388 - 14:32
دعا و زیارت
راه‏كارها و ابزارهاى فهم و تفسیر قرآن
مقدمه
«قرآن مشعلى است كه نور آن هرگز خاموش نمى‏گردد، چشمه زاینده‏اى است كه واردان از آن نمى‏كاهند، نشانه‏هایى است كه روندگان بى‏آن‏ها راه نمى‏یابند، دلیل كسى است كه به آن سخن گوید، فیروزى كسى است كه آن را حجت آورد، نگه‏دارنده كسى است كه به آن عمل كند، سپر كسى است كه آن را دربرگیرد، دانایى كسى است كه آن را در گوش دارد. همانا قرآن كان ایمان و كانون آن، سنگ‏هاى بناى اسلام و پایه آن، میدان‏هاى حق و راه‏هاى آن است.» (1)
ضرورت شناخت قرآن و شناخت‏پذیرى آن
نخست دلایل ضرورت شناخت قرآن و امكان بررسى، تدبر و تفكر درباره آن را با دقت‏بررسى مى‏كنیم، سپس به پژوهش و جست وجوى راه كارها و ابزارهاى فهم صحیح این كتاب با عظمت مى‏پردازیم.
دلایل ضرورت شناخت و شناخت‏پذیرى قرآن و جست و جوى راه‏كارهاى تفسیر و تحصیل مقاصد خداوندى را در یك نگاه كلى، مى‏توان موارد ذیل دانست:
1- قرآن كریم، تنها معجزه جاویدان و سند حقانیت اسلام و گواه صدق رسول خاتم(ص) است كه طى آیاتى، جن و انس را به هماوردى فراخوانده، (2) عدم امكان آن را اعلام داشته است و ضرورت آشنایى با موارد یاد شده، لزوم شناخت قرآن و امكان شناخت آن را ضرورى مى‏نماید.
2- قرآن خود را برابر نوامیس فطرت معرفى كرده(روم:30) و بشر را به شناخت آن فرامى‏خواند. جست و جوى فطرت ضرورت شناخت قرآن را لازم و امكان‏پذیرى آن را آشكار مى‏سازد.
3- با توجه به اینكه راه‏كارهاى شناخت‏بشرى (حس، تجربه، عقل، شهود و...) در عرصه جهان‏شناسى و حقایق نهفته در آن ناتوان است، تنها راه‏كار مطمئن و دقیق، روزنه حقیقت‏نماى وحى است كه انسان را بدان رهنمون مى‏گردد. (3)
4- با توجه به خدشه‏دار شدن سنت رسول خدا(ص) در جریان نامبارك سقیفه، (4) این تنها قرآن است كه از صدر اسلام تاكنون و تا ابد، از گزند تحریف مصون بوده و آیینه تمام‏نماى اسلام است. از این‏رو، شناخت آن ضرورى مى‏باشد.
5- از آن‏جا كه قرآن كریم در تمام عرصه‏هاى زندگى بشرى، قوانین جاویدان حیاتى عرضه كرده، (5) شناخت كامل آن ضرورى است.
6- قرآن كریم داراى اعجاز بیانى است و از این ره‏گذر، عقول و دل‏هاى بزرگ و والا را چون نیروى مغناطیسى مجذوب خویش مى‏سازد. از این‏رو، براى فراهم آوردن زمینه چنین جذبه و گرایشى براى عشاق انوار ربوبى، شناخت قرآن ضرورى مى‏نماید. (6)
7- از آنجا كه انسان همواره براى نیل به جوار قرب حق در حركت‏بوده (7) و حركت نیز به شناخت ژرف و دقیق نیازمنداست (8) و از سوى دیگر، قرآن كریم در ضمن آیه‏هایى، همگان را به تدبر و تفكر و اندیشه در آیات خود دعوت كرده، (9) بى‏توجهى بدان را گناه شمرده و غافلان از آن را مورد نكوهش قرار داده، همچنین قرآن خود را «تبیان كل شى‏ء» معرفى كرده و همه اهل عالم را بدان نیازمند مى‏داند، (10) این موارد، شناخت آن را ضرورى و لازم مى‏گرداند.
8- قرآن كریم از سوى پروردگار بى‏نیاز فرود آمده و از هر نوع كلام بشرى بى‏نیاز بوده و دیگر دانش‏هاى بشرى بدان نیازمند است. بنابر این، شناخت قرآن از نیازهاى ضرورى و اصیل بشرى است. (11) از یك‏سو، در حوزه اسلامى، ارزیابى هراندیشه‏اى، حتى سنت رسول خدا(ص)، به قرآن واگذار شده و این خود مساله شناخت قرآن را ضرورى مى‏نماید. (12) از سوى دیگر، در قرآن كریم به فرض نزولش بر مردگان و جمادات بى‏روح، از تسلیم‏پذیرى آنان سخن گفته، در مقام نكوهش انسان برآمده و از سرپیچى و تمرد وى شكوه نموده است. بنابراین، بر اساس عقل، كتاب، سنت، تاریخ، تجربه، حس و فطرت سلیم بشرى، شناخت قرآن لازم بوده و هیچ‏كس در هیچ زمان و هیچ شرایطى، از آن بى‏نیاز نیست.
قرآن در آیینه قرآن
قرآن كریم در یك فراخوانى عمومى، جن و انس را به مطالعه و فهم خود دعوت كرده و خود را شناخت‏پذیر و قابل فهم معرفى مى‏نماید، چنان كه در آیاتى خود را چنین معرفى مى‏كند:
راهنماى مردمان; (13) خودنما و دیگر نما; (14) روشنگر مردمان; (15) داور میان متخاصمان; (16) نشانه بزرگ حق; روشنى‏بخش جامعه; (17) فرقان و فاصل حق و باطل; (18) مایه بیدارى و هوشیارى مردم; (19) مایه تفكر و شكوفایى عقل; (20) زمینه تدبر ژرف; مایه تذكر و پندآموزى بشر; (21) راهى استوار به سوى حق، تقواپیشگى و حیات معقول معنوى; (22) نورى روشنگر از سوى پروردگار عالم و پیام ربوبى (23) معرفى كرده و براى اثبات دعوى خود، اقامه برهان مى‏نماید; و تبیان همه اشیا و حقایق، بیان كننده هر خشك و تر و جامع همه مفاهیم حقوقى در گستره خود.
قرآن اصول تفسیر خود را در سه اصل اساسى مى‏داند: قرآن با قرآن، قرآن با عقل، و تدبر و تفكر و بررسى. (24)
راه‏كار تفسیرى از دیدگاه قرآن
قرآن كریم راه‏كار تفسیرى خود را طى آیاتى، چنین بیان كرده است: «ان علینا جمعه وقرآنه فاذا قراناه فاتبع قرآنه ثم ان علینا بیانه‏» (قیامت:17-19); به راستى، گردآورى و تلاوت قرآن برعهده ماست. پس هنگامى كه آن را مى‏خوانیم تو قرائت ما را پیروى كن، آن‏گاه در بیان مقاصد و مفاهیم آن، از ما پیروى نما. (25)
بر پایه این آیه، تفسیر قرآنى را خود خداوند به عهده گرفته و در آیات دیگرى، آن را برعهده رسول الله(ص) نهاده است. آیه‏هاى 44 و 64 سوره نحل و آیه‏هاى 15 و19 سوره مائده بر این مطلب صادق‏اند; چرا كه بر اساس این آیات و آیه 2 سوره جمعه،129 و 151 سوره بقره، 164 آل‏عمران و دیگر آیات مشابه، بیان مقاصد قرآن كریم به عنوان یكى از مهم‏ترین، بزرگ‏ترین و بنیادى‏ترین وظایف رسالت تلقى شده است; یعنى، تلاوت، بیان مقاصد، تعلیم آن و تزكیه مسلمانان همراه با آموزش حكمت اساس رسالت، بلكه تمام آن مطرح گردیده و كوتاهى در بیان آنچه نزول یافته، هم‏چون عدم ابلاغ آن (26) تلقى گردیده است. واضح است كه میان این دو ملازمه عقلى حاكم است; زیرا از سویى، بیان مقاصد و حقایق قرآن را خود ذات اقدس ربوبى برعهده گرفته و از سوى دیگر، بیان آن را به طور كامل، به عهده رسول خاتم(ص) نهاده و براى آن بزرگوار تفصیل داده است. بنابراین، آیاتى از قرآن، آیات دیگر را تفسیر مى‏نماید و یكى از منابع اساسى و بنیادین تفسیر قرآن خود قرآن است.
دومین منبع تفسیرى قرآن، رسول خاتم(ص) است، چنان كه در آیات 44 و 64 سوره نحل،129 و 151 سوره بقره، 164 آل‏عمران، 15 و19 مائده و دیگر آیات آمده است.
از نظرگاه تاریخى نیز شواهد فراوانى در دست است كه رسول خدا(ص) به دنبال قرائت آیات، تفسیر و مقاصد آن‏ها را نیز براى صحابه و به‏ویژه امیرالمؤمنین(ع)، بیان مى‏فرمود. روایت عبدالرحمن السلمى (ت 72 ه.ق) از برخى صحابه هم‏چون عثمان و ابن مسعود و دیگران - مبنى بر این‏كه یاران پیامبر(ص) هنگام آموزش قرآن، همین كه ده آیه فرامى‏گرفتند، به آموختن تفسیر آن از رسول‏خدا(ص) مى‏پرداختند، آن گاه به سراغ فراگیرى آیات دیگر مى‏رفتند- (27) مؤید این مدعاست.
سیوطى نیز به گزارش از ابونعیم اصفهانى از قول امیرالمؤمنین(ع) مى‏گوید: به خدا سوگند، آیه‏اى بر محمد(ص) فرود نیامد، مگر آن‏كه من فهمیدم كه در مورد چه كسانى و در كجا فرود یافته است; چرا كه خداوند به من دلى خردمند و زبانى مسؤول عنایت فرموده است. (28)
گزارش ابن مسعود درباره آیه «الذین آمنوا ولم یلبسوا ایمانهم بظلم‏»، (انعام:82) - كه صحابه را ناامید مى‏گردانید و رسول خدا(ص) «ظلم‏» را به شرك تفسیر فرمود - نیز دلیل بر این مطلب است.
بنابراین، راه‏كار خود قرآن در تفسیر خویش، همان تفسیر آیه با استفاده از تدبر در آیات و استنطاق آن‏ها از مجموع آیات مربوط به موضوع و بیانات رسول خدا(ص) است.
راه‏كار تفسیرى خاندان رسالت:
همان‏گونه كه قرآن كریم بیان خویش را خود عهده‏دار شده، به بیان رسول خدا(ص) نیز حجیت‏بخشیده و ایشان نیز به بیان ائمه اهل‏بیت: حجیت و اعتبار داده‏اند. (29) بنابراین، چنین نتیجه مى‏گیریم كه:
1- قرآن روشن است و در آیاتش هرگز اختلافى نیست.
2- در صورت بروز اختلاف، در بیان فهم مقاصد آن، مرجع نهایى حل اختلاف، رسول خدا(ص) و اهل‏بیت عصمت: مى‏باشند; پیشوایانى كه در آموزش خود از خطا و نسیان و گناه معصوم و مصونند و قهرا روش تفسیرى آنان همان روش ارائه شده در قرآن است. ائمه دین: به پیروى از قرآن و رسول خاتم(ص) این روش را در آموزش‏هاى خود به یاران خویش انتقال دادند.
روایاتى مانند «انما نزل القرآن لیصدق بعضه بعضا» و «ینطق بعضه ببعض و یشهد بعضه على بعض‏» (30) این‏مطلب را تایید مى‏نماید و این غیر از تفسیر به راى - كه ممنوع است - مى‏باشد; چرا كه در این روش، مفسر نخست آیات مورد نظر را استنطاق مى‏كند و احادیث ائمه اهل بیت: را مى‏نگرد و پس از آشنایى به روش آنان، با استفاده از قرآن و سنت و عقل و تدبر، به تفسیر آیات مى‏پردازد. (31) آنان كه درباره قرآن به انواع تناقض‏ها دچار آمده و در مورد آیات الهى به ناروا، سخن گفته‏اند و گاهى به تناقض برخى آیات با برخى دیگر و یا با سنت رسول خاتم(ص) حكم كرده و یا سنت را در ارتباط با خودش و یا با عینیت تاریخى دانسته‏اند، همه از بى‏اطلاعى و از عدم آشنایى آنان با روش تفسیرى خواندن وحى بوده است. قرآن كریم هرگونه اختلاف و تناقض را از دامن پاك خود دور دانسته و در مقام تحدى، براى اثبات‏اعجازبیانى‏و حقانیت‏خود، بدان استدلال مى‏فرماید. (32)
راه‏حل تناقض‏هاى اسطوره‏اى
قرآن كتابى است دردآشنا و شفابخش; مانند داروخانه‏اى كه براى همه امراض دارویى ویژه دارد، اما باید درد و دارو را شناخت تا درمان مؤثر واقع شود. در بیمارى‏هاى روحى و معنوى نیز چنین است. دواى هر دردى آیه‏اى خاص است; آیه‏اى متناسب با آن درد. و شاید یكى از دلایل نزول تدریجى قرآن كریم در طول‏23 سال همین باشد و علت مراتب نزول و مراحل آن به صورت دفعى و تدریجى و به دو صورت مجمل و مفصل، (33) روح و حقیقت تعین نایافته قوانین جهاد و دفاع و قوانین مالى یا جنایى در ارتباط با گروه‏هاى گوناگون الحادى و مسلمان در طول‏23 سال نیز همین موضوع باشد.
گوناگونى‏استدلال‏هاو موضع‏گیرى قرآن در برابر كفار قریش، یهود و ملحدان، منافقان و بیماردلان نیز همین بود. بنابراین، هر جاكه‏آیه‏هامتناسب با نیازها و روحیه‏ها و زمان‏ها تلاوت‏گردند و درآن‏هاتدبرلازم‏بشود،هیچ‏گونه‏تناقضى‏در آن احساس نمى‏گردد.
تفاوت هدف به تفاوت روش
اگر هدف پژوهشگر تنها قرائت و روخوانى قرآن باشد با تسلط بر قواعد قرائت‏بدان نایل مى‏گردد. اگر هدف او بالاتر از این و در حد فهم احكام و مفاهیم بلند قرآن باشد، در این صورت، باید با آموزش قواعد اصول الفقه مدار دلالت‏ها را از قبیل عام و خاص، مطلق و مقید، ناسخ و منسوخ و... بازشناسد. (34) و اگر هدف او فقه اكبر و یك نطاق گسترده‏ترى باشد، باید فراتر از مراحل سه‏گانه اصول الفقه (بحث دلیلیت، دلالت، و تعارض ادله) حركت كند و در سطح گسترده و كلان، مساله را مطرح نماید تا با مطالعه نظام‏هاى اسلام، به صورت یك مجموعه به هم‏پیوسته و داراى روح واحد، روح واقعى اسلام را در پرتو مجموعه آیات و روایات كشف كرده، در حریم كبریایى قرآن و اسلام ماوا بگیرد و به درجه تفقه در دین نایل گردد. (35)
بنابر این، اگر در اندیشه فهم اغراض و اهداف قرآن و اسلام باشیم، باید در جست و جوى اصول روشمند دیگرى باشیم و به كمك آن‏ها، به اغراض و مقاصد بلند كلام خدا پى ببریم; چرا كه قرآن و سنت در یك افق تاریخى ویژه، براى هدایت انسانیت تا ابد نزول یافته و شناخت افق تاریخى عصر نزول در فهم آن تعیین‏كننده است. از این ره‏گذر است كه امام(ع) فقه متعالى را چنین توصیف مى‏نماید: «انتم افقه الناس اذا عرفتم معانى كلامنا»; (36) شما فقیه‏ترین مردم هستید، هرگاه معانى سخنان ما را دریابید.
نقش عترت: در تعیین مقاصد قرآن
با بررسى سیره معصومان: و واقعیات عینى روشن مى‏شود كه روش «تفسیر قرآن با قرآن‏» كارسازترین راه فهم قرآن و كشف مقاصد آن است. البته این روش دشوارى‏هاى فراوانى دارد كه اگر بر اساس اصول صحیح و قانونمند عمل نشود، موفقیتى نخواهد داشت; زیرا:
1- برخى‏ازآیات‏تنهایك‏باردرقرآن‏نزول‏یافته‏وهم‏گونى‏ندارد.
2- فهم كامل و نهائى قرآن در انحصار راسخان در علم و ثقل كبیر است. باید با رجوع بدانان از آن بهره‏مند شد. پس صرف مقارنه آیات (37) نمى‏تواند كارساز باشد.
3- قرآن داراى ظهر و بطن است كه این بطون در برخى روایات تا هفتاد مرتبه ذكر شده است: «ان للقرآن ظهرا و بطنا ولبطنه بطنا الى سبعة ابطن او سبعین.»; (38) به راستى، قرآن داراى ظاهر و باطنى است و باطن آن داراى بطنى دیگر تا هفت و یا هفتاد بطن.
4- با صرف نظر از روایات ظهر و بطن، عمق معانى قرآن با قلت لفظ (بلیغ بودن) آن، غموض ویژه‏اى را بر آن افزوده است و آیات تدبر و تفكر و... نشانگر این واقعیت است; چرا كه مقاصد قرآن كریم بسى دورتر و فراتر از افق فكرى انسان خاكى است; هرقدر پیش بتازد هنوز اندر خم یك كوچه است.
ترجمه و تفسیر
به منظور دست‏یابى به مفاهیم آیات، رعایت اصول ذیل لازم است:
الف - جمع‏آورى آیات هم‏خانواده (نظایر و اشباه) از طریق معاجم قرآن;
ب - تفسیر آیات متناظر به كمك یكدیگر;
ج - عرضه متشابهات بر محكمات بر پایه «هن ام الكتاب‏» (آل‏عمران:7) (39) شده‏اند;
د - استفاده بهینه از ظهور و سیاق آیات در مجموع قرآن كه البته ذوق و سلیقه و هوشیارى ویژه‏اى مى‏طلبد و بدون آن، حتى درك مفاهیم نیز مقدور نخواهد بود.
روش دست‏یابى به مقاصد قرآن (مصادیق)
با به كارگیرى اصول چهارگانه مزبور، تنها دست‏رسى به مفاهیم آیات امكان‏پذیر است، اما به دست آوردن مقاصد نهائى خداوند و تعیین مصادیق آنها تنها از طریق رجوع به سنت و عترت، (40) كه عدل قرآن و قرین و ترجمان آنند، میسر است. آنان به دلیل رسوخ در علم، با مقاصد آیه‏ها آشنا بوده و این پیوسته تا ابد ادامه خواهد داشت و براى هر نسلى آیه‏اى است كه آن را تلاوت مى‏نماید و با مرگ مصداقى، مصداق دیگر به وجود مى‏آید.
بنابر آن‏چه ذكر شد، مى‏توان گفت كه مراد از ظهر و بطن در این دسته از روایات، همان مصادیق آشكار و نهان است كه چون شب و روز در تبادلند و منظور از راسخان در علم همان خاندان عصمت و طهارت: هستند كه بر دانش متشابهات و ظهر و بطن و تاویل و تنزیل آگاهند و دیگران از آن محروم. (41)
تاویل و تنزیل
در اندیشه بیش‏تر مفسران، به ویژه پیشینیان، «تنزیل‏» ظواهر و «تاویل‏» خلاف آن و یا محكمات و متشابهات تلقى شده است. برخى از بزرگان «تاویل‏» را به واقعیت عینى آیات تفسیر كرده‏اند و دیدیم بر پایه احادیث ائمه اهل‏بیت:، قرآن داراى تنزیل است; یعنى، در مورد گروهى نزول یافته و تاویل دارد; یعنى، عده‏اى هستند كه این آیه بدانان بازمى‏گردد. به عبارت دیگر، تعیین مصداق دانش ارجمند تاویل - هم‏چون دانش ظهر و بطن (باز گردانیدن مفاهیم به مصادیق تازه) - تنها كار را سخان در علم است. بنابراین مى‏توان گفت كه «تنزیل‏» یعنى، مصادیق گذشته و «تاویل‏» یعنى، مصادیق آینده. (42) و این مطلب از قانون جرى و اطباق نیز استفاده مى‏گردد. (43)
ضرورت رجوع به عترت: در تفسیر قرآن به قرآن
در راه‏كار تفسیرى قرآن به قرآن نیز رجوع به عترت رسول خدا(ص) از ضروریات است; زیرا:اولا، قرآن ظهر و بطن، تاویل و تنزیل و جرى و اطباق دارد و دانش آن در انحصار عترت پیامبر(ص) است كه روایات بر آن دلالت دارد. (44)
ثانیا، بنابر این كه حقایق و تاویل و بطون قرآن را تنها «مطهرون‏» مى‏توانند مس نمایند (45) و «مطهرون‏» بر اساس آیه تطهیر (احزاب:33) خاندان عصمت و طهارت: على و زهرا و فرزندان معصوم آنان‏اند، (46) بنابراین، رجوع به آنان در تفسیر قرآن به قرآن، بدیهى و الزامى است.
ثالثا، بیان قرآن بر پایه خود قرآن، به عهده رسول خدا و اهل بیت او: نهاده شده و رسول خدا(ص) اقوال اهل بیت: را حجیت و اعتبار بخشیده است. (47)
رابعا آیاتى از قرآن منطق رسول خدا(ص) را منطق وحى و عین آن مى‏داند. «ما ینطق عن الهوى‏»(نجم:3) و آیاتى، پیروى از رسول خدا(ص) و اولوالامر را واجب شمرده و در صورت اختلاف امت‏بدانان ارجاع داده شده است.(نساء:59)
ظهر و بطن قرآن
برخى ظهر و بطن قرآن را به «معانى و مفاهیم‏» توجیه و تفسیر كرده‏اند. اما این مستلزم دور و یا تسلسل باطل است; زیرا هر مفهومى را در نظر بگیریم، خود آن نیز ظهر و بطن خواهد داشت. بنابر این، شاید مراد از ظهر مصادیق بارز و منظور از بطن، مصادیق نهان باشد. این مطلب از پرسش فضیل بن یسار و خثیمه از امام باقر(ع) به خوبى روشن است كه امام(ع) بطن را به مصادیق نهفته و ظهر را به مصادیق ظهور یافته تفسیر نمودند. (48) دلیل این مطلب آن است كه «تاویل‏» همان مصداق است و حدیث «انت تقاتل على تاویله كما قاتلت على تنزیله‏» (49) درباره امیرمؤمنان(ع) هم به همین مصداق تفسیر شده است; چه آن‏كه مسلمانان بر سر مفاهیم قرآن نزاعى نداشتند، بلكه نزاع آن‏ها بر سر مصادیق آن‏ها بوده است. از این‏رو، در حدیث فضیل فرمود: «مراد از ظهر و بطن همان تاویل (مصادیق) است كه برخى سپرى شده و ظهور یافته و برخى دیگر هنوز در خفا بوده و سر نرسیده است.»
و در حدیث‏خثیمه، فرمود: قرآن در تمام ادوار بر همه اقوام شامل شده، جارى رجوع به سنت و عترت در تفسیر قرآن و همان تفسیر منطق وحى به كمك منطق دیگر وحى است; چرا كه فهم مصادیق و بطون قرآن نیازمند بیان رسول خدا(ص) از طریق ارجاع متشابهات به محكمات است و دانش این ارجاع در انحصار او و خاندان گرامى ایشان مى‏باشد. این مساله در تمام قرآن جریان دارد; زیرا اقرار و پذیرش آن در یك مورد، مستلزم پذیرش آن در همه آیات است و اهل‏بیت: مطمئن‏ترین راه وصول به نور و حقیقت قرآن، و مردم بر حسب تفاوت فكرى خود، نیازمند ابزارى مطمئن و صحیح مى‏باشند.
ابزارها و كلیدهاى فهم قرآن و تفسیر آن
بر حسب آن‏چه ذكر گردید، تفسیر صحیح و رسیدن به مقاصد الهى به مقدماتى نیازمند است; از جمله:
الف - احاطه كامل بر مقدمات علمى تفسیر;
ب - تدبر در آیات;
ج - ارتباط پیوسته و پایدار با مجارى وحى (قرآن و عترت:)اینك به طور فشرده، درباره آن‏ها بحث مى‏شود:
تفكر و تدبر در قرآن به مواردى نیازمند است تا به نتیجه كامل و كارساز برسد. آن موارد عبارتند از:
1- تفكر در سوره‏ها از حیث زمان و مكان نزول، افق نزول، مخاطبان، مصادیق نخستین، شان نزول و سیاق آیات; سنجیدن آیات با ویژگى‏هاى مخاطبان نخستین كه آیا مضمون آیات با آن ویژگى‏ها وفق مى‏دهد (در نظر گرفتن عنصر زمان و مخاطبان.)
با بررسى موارد نزول آیات، از جنبه فكرى، عقلى، خیالى، قلبى، روحى، اقتصادى و اجتماعى مى‏توانیم به موضوع سوره نزدیك‏تر شویم. این مساله بسیار مهم است و بدون ارزیابى، هیچ موفقیتى به دست نمى‏آید، به ویژه اگر دقت كنیم كه ترتیب آیات بدین صورت بر پایه حكمت‏خداوند حكیم است و رمز و رازى دارد. (50)
به عنوان نمونه، به ترتیب شگفت‏انگیز آیات سوره مباركه حمد توجه كنید:
الف - ستایش خداوند آن‏گونه كه هست;
ب - اظهار اخلاص در عبادت;
ج - تقاضاى ایصال به مطلوب. (51)
2- تفكر در آیه‏هاى یك سوره به صورت مجموعه‏هاى كوچك، به همان روشى كه در سوره‏ها گفته شد، یعنى ارتباط تنگاتنگ آیات با هم‏دیگر. این قسمت از بحث‏به قدرى با اهمیت است كه دانشمندان بلاغت آن را «انحصار در شناخت فصل و وصل‏» دانسته‏اند. در این مرحله، باید به كیفیت ترتیب قرآن به صورت حاضر، كه یك نظم توقیفى است، عنایت ویژه كرد. (52)
3- تفكر در ارتباط با اجزاى آیه‏ها با یكدیگر و اجزاى یك آیه با دیگر اجزاى آن; قرآن داراى یك هدف كلى است و هر سوره و آیه، حتى صدر و ذیل هر آیه و هر سوره، ضمن اشتراك در هدف مافوق خود، خود نیز داراى یك هدف ارجمند است كه با اشراف به آن اهداف، انسان مى‏تواند به هدف كلى قرآن (هدایت انسان به مقاصد الله) و دیگر اهداف جزئى و كلى آن پى ببرد. این مرحله به حدى مهم است كه اگر یك حرف آن جا به جا گردد، دیگر آن خاصیت هدایتى را نخواهد داشت. از این‏رو، مى‏گویند تحریف قرآن عملا امكان‏پذیر نیست.
4- مرحله بعدى بررسى صدر و ذیل سوره‏ها و آیه‏ها و مقایسه میان احتمالاتى است كه در مورد آیه یا سوره داده مى‏شود. (53)
در خاتمه این بحث، به حدیث امام صادق(ع) اشاره مى‏كنیم كه فرمود: «ان هذا القرآن منار الهدى و مصابیح الدجى فلیجل جال بصره و یفتح للضیاء فان التفكر حیاة قلب البصیر كما یمشی المستنیر فى الظلمات بالنور.» (54)
مقدمات علمى تفسیر
1- ایمان و باور به حقانیت و وحیانى بودن قرآن: چرا كه ناپاكان و بیماردلان از درك آن محرومند. (55) اما همه آیات و حروف و زیر و زبر آن با مؤمن سخن مى‏گوید و روح و دل و عقل و همه وجود او را به تفكر و احساس وامى‏دارد. خداوند، خود فرمود: «هدى للمتقین.» (بقره:2)
چنین ایمانى عارفانه به قرآن، روح مفسر را به نور قرآن روشن مى‏گرداند و با این نور، به مقصد مى‏رسد. خداوند فرمود: «ولكن جعلناه نورا نهدی به من نشاء من عبادنا.» (شورى: 52) در این مرحله، مفسر علاوه برداشتن ایمان راستین، باید عوامل بازدارنده را نیز از خود دور سازد; مانند: پیروى از هواى نفس، تحمیل راى خود بر قرآن، تعصب كور، پیش‏داورى‏ها، خودباختگى، نفاق، بیمارى دل، شرك باطنى، معاصى و... .
2- آشنایى با علوم عربیت:
الف - صرف، نحو، لغت، بلاغت: زبان قرآن عربى است. با احاطه به رمز و راز این زبان، مى‏توان زمینه فهم آن را فراهم ساخت. رسول خدا(ص) فرمود: «اعربوا القرآن والتمسوا غرائبه.» (56) به همین دلیل، مستشرقان به طور كلى، به انحراف افتاده‏اند. (57)
ب - باید دانست كه جا به جایى كلمات قرآن به هیچ وجه امكان‏پذیر نیست (58) و لغزش‏هاى فراوانى از مفسران در این زمینه رخ داده است.
ج - شناخت مواضع تقدیم و تاخیر موضوعات: مانند: تقدم امر به معروف بر نهى از منكر یا هجرت بر جهاد یا صفح بر جهاد یا تزكیه بر تعلیم یا ولایة الله بر ولایة المؤمن و... .
د - بررسى ارتباطات آیات با یكدیگر: بیش‏ترین لغزش مفسران در همین زمینه است.
ه - تفسیر آیات به كمك یكدیگر: در این باره، به طور مفصل بحث‏شد.
و - توجه به قانون جرى و اطباق;
ز - توجه به تاریخ نزول آیات;
ح - شناخت اسباب نزول;
ط - آشنایى با محكمات و متشابهات;
ى - شناخت كامل ناسخ و منسوخ;
ك - تفسیر موضوعى;
ل - نقد و بررسى اقوال مفسران;
م - شناختن مواضیع علوم قرآن - به طور كلى;
ن - رعایت مبهمات لفظى قرآن، پرهیز از تفسیر به راى و تطبیق آن با پیش‏فرض‏ها و اهداف خود;
س - رعایت‏خصوصیات صناعتى (آن‏چه در علوم اصول الفقه در بحث دلیلیت‏بررسى مى‏شود) و ناسخ (59) و منسوخ (60)
3- مراجعه به مجارى وحى (ثقلین): (61) این مطلب به تفصیل مورد بررسى قرار گرفت و چنین نتیجه‏گیرى شد كه به حكم كتاب و سنت متواتر رسول خدا(ص) و عقل، امت اسلامى در مقام فهم كتاب و سنت و شكل كلى دین و احكام جزئى آن، در همه مراحل و ادوار، باید به عترت رسول خدا(ص)، كه حاملان علوم آن حضرت‏اند، مراجعه نمود.

چهارشنبه 23/10/1388 - 14:31
دانستنی های علمی
بنگر خداهستی را
 چه قدر زیبا آفریده است .
 هرچه بخواهی ،
 در ید قدرت توست ،
همه از آن توست

چهارشنبه 23/10/1388 - 14:29
ادبی هنری
یادت باشه که دنیا با تو آغاز می شود
روز با تو و خورشید با تو گرما می گیرد
نسیم با بوی خوش تو جاری می شود
و بهار برای تو خود را می آراید
یادت باشد که شب بی نگاه زلال تو دلش می گیرد
و پرندگان به خاطر تو عاشقانه می خوانند
وقتی نگاه می کنی
چشمی هست که تو را می نگرد
باور کن
نگاه زیبایت و زیبایی نگاه را باور کن
و دنیا را با نگاهت زیبا تر کن

چهارشنبه 23/10/1388 - 14:28
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته