• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1267
تعداد نظرات : 1077
زمان آخرین مطلب : 5417روز قبل
دانستنی های علمی
نگاهی گذرا به نیمه شعبان در ایران کهن
مراسم نیمه شعبان می تواند بازمانده جشن های کهن باشد. به عنوان مثال، ایرانیان پیش از اسلام معتقد بودند فرورهای نیاکان 10 روز به آغاز سال نو مانده برای سرکشی بازماندگان از آسمان فرود می آیند و تا آغاز سال جدید(10 شبانه روز) در خانمان پیشین خود به سر می برند. در این مدت زندگانی برای خشنودی فرورهای نیاکان خود غذاهای بودار می پزند و سخنان ناشایست به زبان نمی آورند و کاری نمی کنند که فرورهای از آنها ناراضی شوند. بعد از ظهور اسلام و گسترش آن در ایران، این عقاید و مراسم تغییر کرد و به روزهایی محدود شد از جمله جمعه آخر سال و شب های جمعه که مردم سر خاک مردگانشان می روند و میوه، نقل و شیرینی و خرما خیرات می کنند. نمونه های دیگر آن را می توان در عقاید مردم ایران در حال حاضر مشاهده کرد. از جمله در فارس مردم در شب نیمه شعبان روغن جوشی می پزند و آن را روی بام می گذارند و عقیده دارند که مردگان به صورت پرنده می شوند و بالای بام می آیند و نگاه می کنند که ببینند برایشان روغن جوشی درست کرده اند یا خیر و مردمان استان مرکزی عقیده دارند هر کس خیرات کنند و مردگان را از خود راضی کند، رستگار می شود و خداوند گناهان آنها را می بخشد و یا در استان های دیگر که همگی حاکی از این عقاید است.
عنصر اساسی در پیدایش هر عید و جشنی در میان ملت ها، حادثه ای سعادت بخش و مسرت انگیز که در بستر زمان افتاده، حدوث خود را از قبل و بعد آن متمایز می سازد و آن گاه مردم آن روز را عید نامیده متناسب با فرهنگ و آیین خود در طول قرون و اعصار سالروزش را گرامی می دارند. ویکتور ترنر، انسان شناس اسکاتلندی مناسک را شامل عمل ها، موضوع ها، رخداد ها و ارتباط هایی می دانست که با مرزهای نامشهود و مبهم برقرار شده و اغلب از طریق یک سنت شفاهی انتقال داده می شوند و اکثر این مناسک بر روی یک چارچوب اسطوره ای و دینی که زمینه های مناسبی برای تفسیر هستند، استوار خواهد شد. در فرهنگ اسلامی، این عنصر اساسی، نعمت نامیده می شود و هر انسان عاقلی خود را ملزم می داند احسان نعمت دهنده را سپاس گزارد. به همین دلیل یکی از روش های کلی دین اسلام در این مناسبت ها، تشریح عبادات و اعمال ویژه ای است که موجب نزدیکی بیشتر انسان به پروردگار عالم، نعمت دهنده حقیقی می شود.     
چهارشنبه 31/5/1386 - 21:45
دانستنی های علمی
نام های شعبان
بر طبق اسناد و گزارش های واحد فرهنگ مردم در استان های مختلف ایران برای شعبان نامهایی را بیان می کنند. از آن جمله در همدان مردم ماه شعبان را چاپار آیی، شعبان آیی و ماه زودگذر نیز گویند که در این ماه علاوه بر عبادت و شادی، مراسمی نیز برگزار می کنند. در انصاریه کاشمر به ماه شعبان ماه برات می گویند یعنی این ماه برات آزادی مردگان است و مرده ها در این ماه آزاد هستند و روح آنها از کار و کردار بستگانشان آگاه است. براتی در فرهنگ معین آمده، جامعه کهنه و مانند آن که در وجه برات مواجب به مردم دهند، مردمی که در عروسی همراه داماد به خانه عروس روند. همچنین شب چک نیز گویند. در کازرون، شعبان یا شعبون را ماه دودوک( dadouak) هم می نامند یعنی زودگذر است و دوان دوان می رود تا ماه رمضان که ماه درازی است پیش آید. در مهاباد به عید برات معروف است که در این روز یعنی پانزدهم برات خداوند رزق و روزی بندگانش را تعیین می کند بر همین باور مردم در شامگاه روز برات دعای ویژه ای را سه بار می خوانند و سوره یس را تلاوت می کنند و از ایزد پاک خواهان رزق و روزی فراوان و حلال می شوند.
 مردم ایزد خواست فارس ماه شعبان را از قدیم به عنوان ماه خیرات می شناختند و اگر در این ماه فرزند پسری متولد می شد، آن را خیرات و برکات خداوند می دانستند و اعتقاد داشتند که نام آن را خیرالله یا خیرات بگذارند.
مردم شب پانزدهم از ماه شعبان را شب برات می خوانند. برای چراغانی و مراسم شادی، از موم شمعهایی بزرگ، قطور و بادوام می ساختند و فتیله آنها را با مواد رنگی می آغشتند که نور را رنگین کند، این کار بیشتر جنبه تزیینی و تشریفاتی داشت و این نوع شمع را(( شمع براتی)) می گفتند. این شمع که عموما در چراغانی شب میلاد مورد استفاده قرار می گرفت، بسیار بادوام بود و از آغاز تا پایان شب نور افشانی می کرد. می توان گفت، شادی عاملی است برای نشاط روحی و سلامتی و افزایش توانایی، شادی برای انسان سالم یک قاعده است. در پرتو شادی است که انسان می تواند خود را بسازد و در اجتماع نقش سازنده ای داشته باشد، یکی از این علائم شادی ها، زینت کردن است. علامه طباطبایی(ره) در ذیل آیه:(( خذو ازینتکم عند کل مسجد....)) می فرماید: زینت برای مسجد زینت و زیبایی است که به هنگام حضور در مسجد مناسب است انجام شود که به طور طبیعی ابتدا برای نماز و طواف است و از اطلاق آیه استفاده می شود که در همه ی نمازهای عید و جماعت های روزانه و دیگر عبادت ها، مناسب و مطلوب است.
اگر دوست دارید بدانید نیمه شعبان در ایران کهن چگونه بوده است و یا در شهرهای مختلف کشور عزیزمان ایران چگونه این عید بزرگ را جشن می گیرند در این یک هفته مانده تا میلاد حضرت قائم(عج)  هر روز با ما همراه باشید.
سه شنبه 30/5/1386 - 18:47
دانستنی های علمی
نگاهی گذرا به واژه جشن در ایران کهن
جشن یک واژه کهن ایرانی است که از ریشه یز(yaz) به معنی نیایش و پرستش و همریشه یسن(yasn) و یشت(yast) به معنی سرودهای نیایشی و ایزد به معنای نیایش است. پس در اصل جشن عبارت بوده است از آیین نیایشی که مردم گرد هم می آمدند و با مراسم خاص خدا را نیایش می کردند. این نیایش ها به رقص های مذهبی و سرود و موسیقی همراه بوده است.
مراسم آیینی مجمعه ای از سخنان بر زبان آمده، حرکات انجام یافته و موضوعات و اشیای دستکاری شده است که دقیقا مورد جمع آوری و تدوین قرار گرفته و به باور مربوط به حضور فعال و موثر موجودات مافوق طبیعی ارتباط دارند. به این گونه که مذهب می تواند با تکیه بر اعتقاد به موجودات مافوق طبیعی با تکیه بر طریقه معینی برای تماس با آنها تعریف و مشخص می شود و این طریقه تماس همان شعایر نام دارد.
دوشنبه 29/5/1386 - 20:40
دعا و زیارت
نیایش امام سجاد(ع) در طلب خیر
خدایا، از تو می خواهم که به داناییت خیر را برایم برگزینی. پس بر محمد و آلش رحمت فرست و درباره ام به خیر حکم فرمای. ما را به حمکت اختیار خود ملهم ساز و آن را برای ما وسیله رضا به قضا و تسلیم به حکم خود قرار ده. به این سبب پریشانی شک و تردید را از ما دور ساز و ما را به یقین مخلصان تایید فرمای و به خویشتن وامگذار که از معرفت آنچه برای ما برگزیده ای فرومانیم، تا آنجا که قدر تو را سبک بشماریم و مورد رضای تو را مکروه داریم و به چیزی که از حسن عاقبت دورتر و به خلاف عافیت نزدیکتر است متمایل شویم. آنچه از قضای خود را که ما از آن اکراه داریم پیش ما محبوب ساز؛ آنچه از حکم تو را که دشوار می پنداریم بر ما آسان کن؛ و ما را به گردن نهادن به مشیتی که بر ما وارد ساخته ای ملهم ساز، تا تاخیر آنچه را تعجیل فرموده ای و تعجیل آنچه را تاخیر افکنده ای دوست نداریم؛ و آنچه را تو دوست داری مکروه نشماریم و آنچه را مکروه داری برنگزینیم؛ و کار ما را به آنچه فرجامش پسندیده تر و عاقبتش بهتر است پایان بخش؛ زیرا که تو عطایای نفیس می دهی و نعمت های بزرگ، بخشی و تو بر هر کار قدرت بی پایان داری.
میلاد علی بن حسین بن علی بر همگان مبارک باد.
يکشنبه 28/5/1386 - 20:29
بیماری ها
درمان زخم بستر
زخم های بستر جراحات پوستی هستند که هنگامی که یک فرد برای مدتی طولانی در یک وضعیت در بستر، صندلی چرخدار و مشابه آن قرار می گیرد به وجود می آید. بر اثر فشار مداوم روی یک منطقه بدن، پوست شروع به گسیخته شدن می کند و زخم به وجود می آید.
برای درمان زخم بستر به این توصیه ها عمل کنید:
1- به فوریت، فشار بر روی پوست را با استفاده از بالش، اسفنج، کوسن یا مشابه آن تخفیف دهید.
2- زخم را بر اساس دستورات پزشک به طور مرتب و کامل تمیز کنید و از آن مراقبت به عمل آورید.
3- تمیز کردن درست زخم برای پیشگیری از عفونت یک ضرورت است.
4- به طور مرتب زخم را با محلول آب نمک شست و شو دهید تا به زدوده شدن بافت های مرده از زخم کمک کند.
5- با پاشیدن پودر نرم بر روی ملافه ها یا صندلی اصطکاک و ضربات وارد بر پوست را کاهش دهید.
6- یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید و بیماری های زمینه ای را که می تواند مانع روند ترمیم زخم شود درمان کنید.
شنبه 27/5/1386 - 20:31
ورزش و تحرک
استقلال: آبی یا کبود؟
مدیر عامل: علی فتح الله زاده
سرمربی: ناصر حجازی
دستیار: صمد مرفاوی
ستاره: میثم منیعی
چهره های جدید: اشکان نامداری، پژمان منتظری، امید رضا روانخواه، مهرداد پولادی،
سان جان اور شوویچ( مقدونیه)، اصغر نادعلی، حسین کوشکی، میثم منیعی، حمید شفیعی،
 آرش برهانی، محسن بیاتی نیا، احمد خزیراوی
وضعیت قبلی: از دست دادن قهرمانی فصل گذشته در هفته های پایانی
پیش بینی: چشم انتظار یک شگفتی برای قهرمانی.
جمعه 26/5/1386 - 21:9
دعا و زیارت
خصوصیات رهبری امام حسین(ع) در احیای دین
افرادی که در طول تاریخ به احیاگری پرداخته اند، انسان های استثنایی، بی نظیر یا کم نظیری بوده اند که دارای خصوصیات ویژه ای بودند و همین خصوصیات بوده که آنها را از دیگران متمایز ساخته و منشاء اثر کرده است. در این نوشته به چند ویژگی مهم در نحوه رهبری احیاگران در جامعه اسلامی به خصوص رهبر نهضت عاشورا اشاره می کنیم.
1- رهبری بر اساس بصیرت:
امام حسین(ع) در برابر دشمنان ابتدا به موعظه و تبیین حق از باطل می پردازد و پس از اینکه با آنان اتمام حجت می کند وارد جنگ با آنها می شود.
ایشان در وصیتنامه اش به محمد بن حنفیه، پس از ذکر اهداف قیام خویش می فرماید:<< پس از آنکه مرا قبول کند همچون قبول حق همانا خداوند شایسته تر به حق است و هر کس مرا رد کند، صبر می کنم تا خداوند بین من و گروه ستمکار قضاوت کند که او بهترین حاکمان است>> از این جا معلوم می شود که قبول امت باید از روی آگاهی بر به حق بودن امام و رهبر باشد و نه صرفا از روی احساسات و عواطف زود گذر، که اینان نمی توانند پیروان واقعی باشند. ضمنا می بینیم حسین بن علی(ع) بعد از اینکه حر بن یزید ریاحی از ادامه سفر ایشان جلوگیری می کند یا ایراد سخنانی به تبیین موقعیت فعلی و شرایطی که در آینده در انتظار آنان است می پردازد و می فرماید:<< مکر و نیرنگ نزد ما اهل بیت حرام است. پس هر آن کس که از این سفر کراهت دارد می تواند باز گردد.>>
2- قاطعیت در رهبری:
قاطعیت حضرت حسین بن علی(ع) در خطبه معروفش در مکه مکرمه به هنگام خروج از آن مکان مقدس کاملا نمایان است.
او در این هنگام می فرماید:<< مرگی که سرنوشت فرزندان آدم شده، همچون گردنبند بر گردن دختر جوان برازنده و زیبا است. چنان به دیدار گذشتگانم مشتاقم که یعقوب در اشتیاق دیدار یوسف، برای من مصرع م مقتلی اختیار کرده اند که با عشق و افتخار با آن روبرو می شوم.
هم اکنون اعضای پیکر خویش را به چشم می نگرم که آن را گرگ های بیابان در منطقه ای بین نواویس و کربلا پاره می کنند و روده های تهی و شکم های گرسنه را از آنها پر می سازند. گریز از روزی نیست که با قلم مشیت پروردگار به نگارش در آمده است. خشنودی خدا، خشنودی خاندان پیامبر است. در برابر آزمایش او پایداری می کنیم و در برابر، پاداش مقاومت کنندگان را به دست می آوریم.
3- تقدم منافع جامعه بر منافع فرد در هدف گذاری:
ضرورت برپایی عدل و قسط در جامعه به عنوان یکی از اهداف مهم رهبری اسلامی در آیات قرآنی و روایات معصومین(ع) مورد تاکید قرار گرفته است.
در نهضت عاشورا نیز این امر مد نظر است، به طوری که یکی از اهداف مهم قیام عاشورا اصلاح جامعه و برپا داشتن عدل و داد ذکر می شود. امام حسین(ع) پیش از مرگ معاویه و آغاز قیام خویش، در اجتماع بزرگی از مردم کوفه خطبه ای ایراد می کند که در بخشی از آن به امر به معروف و نهی از منکر و لزوم اجرای آن اشاره می کند و می فرماید:<< خداوند ابتدا امر به معروف و نهی از منکر را واجب گردانید، زیرا می دانست اگر این واجب انجام و برپا گردد تمامی واجبات آسان و مشکل برپا خواهد شد. چه آنکه امر به معروف و نهی از منکر دعوت به اسلام می کند، علاوه بر اینکه رد مظالم و مخالفت با ظلم و تقسیم خمس و غنایم و گرفتن زکات از اهل آن و پرداختن به مستحقین را به دنبال خواهد داشت.>>
حلول ماه نبی مکرم اسلام(ص) و اعیاد شعبانیه بر تمامی شیعیان عزیز به خصوص تبیانی های عزیز مبارک باد.
پنج شنبه 25/5/1386 - 20:52
دانستنی های علمی
اگر قصد چاق شدن دارید........
همیشه به خاطر داشته باشید که داشتن وزن طبیعی برای سلامتی و داشتن طول عمر بیشتر لازم است. اگر وزن شما کمتر از میزان طبیعی است و قصد چاق شدن دارید توجه به این نکات کمک کننده اند:
1-       یک برنامه غذایی پرکالری بنویسید. لازم نیست انواع مختلف شکلات و غذاهای سرخ شده را در این برنامه بگنجانید.
2-       وعده های غذایی خود را به بیش از سه وعده افزایش دهید. بهتر است دفعات مصرف غذا زیاد و حجم آن ها کم باشد.
3-       افزایش وزن آرام و بدون عجله مناسب ترین شکل چاق شدن است.
4-       روزانه به مدت 30 دقیقه به طور مداوم یا دو بار و هر بار به مدت 15 دقیقه پیاده روی داشته باشید.
5-       صبحانه باید مفصل ترین وعده غذایی شما باشد. تا می توانید از میوه جات شیرین و لبنیات در این وعده استفاده کنید.
چهارشنبه 24/5/1386 - 22:29
بیماری ها
شاهکار زنبورها
عسل، محصول شگفت انگیز زنبورها، یکی از مفیدترین هدیه های طبیعت است.
عسل طبیعی دارای مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، کلسیم، کلرید سدیم، گوگرد، آهن و فسفات و قندهایی چون گلوکز و فروکتوز است. ضمن اینکه ویتامین هایی همچون B5،B3، B6،B2 ، B1 و C نیز بر اساس کیفیت و نوع عسل به نسبت های متفاوت درر آن دیده می شود و مقدار کمی هم مس و ید دارد.
عسل مخلوط شده با آب به سرعت در خون پخش می شود و با آزاد سازی مولکول قند به عملکرد بهتر مغز( که اصلی ترین مصرف کننده قند در بدن است) کمک می کند و مانع بروز خستگی می شود. به علاوه باعث تمیز شدن خون می شود و جریان خون را تنظیم می کند و مانع بروز مشکلات عروقی و تصلب شرایین و بیماری های قلبی می شود. عسل به دلیل داشتن آنتی اکسیدان می تواند از بروز سرطان جلوگیری کند. یکی دیگر از ویژگی های مهم عسل خاصیت میکروب کشی آن است. عسل یک ضد عفونی کننده طبیعی است و تحقیقات نشان داده که گذاشتن عسل بر روی زخم ها مانع عفونت می شود.
عسل هرگز فاسد نمی شود و برای نگهداری احتیاج به یخچال ندارد و براحتی می توان در دمای اتاق آن را نگهداری کرد.
 
سه شنبه 23/5/1386 - 21:4
دعا و زیارت
سخنان معصومین راجع به دعا کردن:
امام رضا(ع)
امام به اصحاب خود فرمودند: بر شما باد به سلاح انبیاء. گفتند: سلاح انبیاء چیست؟ فرمودند: دعا.
پیامبر اکرم(ص)
فرمودند: هر مسلمانی که دعا کرده و خدا را بخواند البته در غیر رحم و گناه حتما یکی از این سه نعمت به او داده خواهد شد.
1-       خواسته اش را بزودی برآورد.
2-       ذخیره آخرتش قرار دهد.
3-       پیشامد ناگواری را از او دور کند.
یاران گفتند: اگر چنین است فراوان دعا کنیم فرمودند: فراوان دعا کنید.
امام صادق(ع)
فرمودند: خداوند در روز قیامت دعای مومنان را جزء کارهای نیک آنها شمرده و به همین بهانه در بهشت جای بهتری به آنان خواهد داد.
امام صادق(ع)
فرمودند: بر شما باد به دعا کردن چه اینکه هیچ وسیله ای مانند دعا شما را به مقامات قرب معنوی نزدیک نمی کند.
پیامبر اکرم(ص)
فرمودند: دعا مغز و روح عبادت است هیچ دعایی بی اثر نمی ماند و لااقل کفاره بعضی از گناهان واقع می شود.
منبع: (وسائل الشیعه)
دوشنبه 22/5/1386 - 21:14
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته