• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1009
تعداد نظرات : 155
زمان آخرین مطلب : 5255روز قبل
ورزش و تحرک
اگر مدیرعامل استقلال مخالفت با تأخیر بازی را مطرح کرد صرفاً دفاع از حقوق فدراسیون فوتبال، احترام به تماشاگران حاضر در استادیوم و در عین حال، رعایت نظم و انضباط بوده است. وقتی سازمان لیگ برای تأخیر در ثانیه‏ها و دقایق، جریمه در نظر می‌گیرد، چگونه است که متولّی خود باعث تأخیر در مسابقه می‌شود؟  

شعار نهمین دوره لیگ برتر، احترام به خود و دیگران است؛ امّا متأسّفانه این شعار توسّط خود دوستان در سازمان لیگ، زیر سؤال قرار می‏گیرد.

 

مایه تأسّف این‏که توسّط رئیس سازمان لیگ بدون کسب اطّلاعات صحیح مبادرت به مصاحبه و ایجاد ذهنیّت غیرواقعی در گفت و گو با رسانه‌ها می‌شود.

 

در باب پوشش تلویزیونی دیدار استقلال و استیل‌آذین و به جهت روشن شدن افکار عمومی، باید پرسید: آیا برای ایجاد نظم و انضباط نیاز به استثناء وجود دارد یا خیر؟

 

اگر مدیرعامل استقلال مخالفت با تأخیر بازی را مطرح کرد صرفاً دفاع از حقوق فدراسیون فوتبال، احترام به تماشاگران حاضر در استادیوم و در عین حال، رعایت نظم و انضباط بوده است. وقتی سازمان لیگ برای تأخیر در ثانیه‏ها و دقایق، جریمه در نظر می‌گیرد، چگونه است که متولّی خود باعث تأخیر در مسابقه می‌شود؟

 

تأویل در اجرای مراسم پیش از آغاز مسابقه عملا باعث شد بازی با چند دقیقه تأخیر آغاز شود امّا در این زمان هم مشکل پخش زنده برطرف نشد. آیا نباید سازمان لیگ بابت این چند دقیقه، مورد مؤآخذه قرار گیرد؟

 متولّی پخش تلویزیونی مدّعی شد که با 10 دقیقه تأخیر، پخش مستقیم میسّر است! امّا شاهد بودیم که نه پس از 10 دقیقه، بلکه تا پایان مسابقه امکان پخش زنده وجود نداشت و به گفته خود مسئولین تلویزیونی مستقر در استادیوم آزادی، سیستم اس‏ان‏جی و ماکرویو دچار نقص فنّی اساسی بوده است.

با این تفاسیر اگر بازی با 10 دقیقه تأخیر انجام می‌شد آیا باز هم امکان پخش مستقیم بازی وجود داشت؟!

 

در حالی که پس از10 دقیقه نه بلکه در طول 90 دقیقه بازی، هم امکان پخش میسّر نشد و نهایتاً تلویزیون فیلم بازی انجام گرفته را به صورت تولیدی پخش نمود.

 

در خاتمه از مسئولین لیگ به‏خصوص شخص عزیز محمّدی انتظار است، عجولانه و بدون تحقیق مبادرت به مصاحبه با رسانه‏ها ننماید تا موجب تفکّر نادرست اذهان نگردد.

 

  

تاریخ انتشار: 28 شهریور 1388

 

  

اف‏سی‏استقلال

چهارشنبه 3/5/1386 - 20:48
کامپیوتر و اینترنت

شركتي ناشناخته، فعاليت‌هايي را عليه يكي از بهترين محصولات بزرگ‌ترين شركت نرم‌افزاري دنيا يعني مايكروسافت آغاز كرد. شركتي كه توانست محصولي توليد كند تا به سايرين ثابت كند كه مي‌توان هنوز هم در رقابت فناورانه سرآمد بود. اين شركت حتي براي آن‌كه بتواند در بازار باقي بماند، مجبور بود مستقيماً توليداتش را بفروشد. پشتكار اين شركت به حدي بود كه توانست شش سال بعد كاربران خود را به شدت هيجان‌زده كند. در اين مقاله به فعاليت‌هاي شركت سيليكون ولي دات‌كام روي پروژه Think Free خواهيم پرداخت.


Think Free در سال 1999 با سرمايه‌اي بالغ بر 24 ميليون دلار و فقط يك ايده (و آن هم توليد محصولاتي مبتني بر وب و رقيب آفيس مثل پردازشگر متون، صفحه گسترده و ارائه سخنراني) كار خود را آغاز كرد. در نهايت محصولات آنلايني به جاي آفيس مايكروسافت (مثل ورد، اكسل و پاورپوينت كه كاربر بايد آن‌ها را در جعبه‌هاي بسته‌بندي مخصوص خريداري مي‌كرد و در كامپيوتر نصب مي‌كرد) ارائه شد.
اما بعد از ورشكستگي Sillicon Valley Dot Com، و در نتيجه بر باد رفتن منافع بسيار، Think Free به يك شركت نرم‌افزاري كره جنوبي به نام HaanSoft فروخته شد. بيشتر مهندسان طرح به كره جنوبي آمدند و كار روي پروژه آنلاين آفيس ادامه يافت. در آوريل گذشته سرانجام اين شركت شاهد يكي از شلوغ‌ترين روزهاي استفاده از نرم‌افزار خود بود؛ چرا كه در اين روز بيش از ده‌هزار كاربر Sign Up شدند.
T.J.Kang مي‌گويد: مهندسان ما براي رسيدن به هدفشان شب‌هاي بسياري را بيدار مانده‌اند و به اين ترتيب من عقيده دارم كه مي‌توانيم به آينده اميدوار باشيم.
سايرين هم آمدند
البته امروز Think Free در رقابت با مايكروسافت، تنها نيست. شركت‌هاي ديگري چون ،JotSpot ،AdventNet Silveroffice و 37Signal نيز علاقمند شدند در جريان فروش اين آفيس جديد كه مي‌توان آن را رقيب جدي آفيس مايكروسافت (كه يكي از موفق‌ترين محصولات توليد شده در تاريخ به حساب مي‌آيد) تلقي كرد، همكاري كنند.
در ماه مارس رقيب آنلاين مايكروسافت يعني گوگل پروژه آنلاين برنامه پردازشگر لغت يعني Writely را آغاز كرد. بعد از آن نسخه آنلاين برنامه صفحه گسترده گوگل هم معرفي شد.
آقاي كانگ بر اين عقيده است كه: تا همين اواخر ما تنها صداي رساي اين بيابان بوديم، اما ارائه برنامه Writely از سوي گوگل مي‌تواند براعتبار اين تجارت بيفزايد.
از اين بعد اين پروژه به شدت موفق شد. تا جايي كه امروزه برنامه‌هاي زيادي وجود دارند كه به راحتي مي‌توانند شانه به شانه آفيس حركت كنند. به ‌طور مثال، در مورد برنامه‌هاي واژه‌پرداز جايگزين Word مايكروسافت مي‌توان بهThink Free ،Jotspots و Zoho Writer ،Rally poit و Write Board اشاره كرد كه احتياجي به دانلود و پرداخت وجه براي استفاده‌هاي شخصي از آن‌ها نيست.
برنامه اكسل هم مشابه ورد رقيبان سرسختي مثل JotSpot Tracker و NumSum را پيش روي خود مي‌بيند. البته كل مجموعه آفيس هم با رقيباني چون gOFFICE و Zoho Virtual Office در نبرد است.  يكي از تحليلگران Jupiter Research به نام Joe Wilcox درمورد اين رقابت‌ها مي‌گويد: امروزه بايد به نحوه كار و نيازهاي مردم توجه كرد. امروزه مردم احتياج دارند در هر زمان و در هر مكان بتوانند به برنامه‌هاي مورد نياز خود دسترسي داشته باشند، اما آفيس مايكروسافت اين ويژگي را ندارد.
مسئله‌اي كه بايد به آن توجه كرد اين است كه فرمانرواييِ آفيس مايكروسافت رو به پايان است. نرم‌افزارها بسته به نياز در حال جهش به سمت آنلاين شدن هستند و البته شركت‌هايي چون Slaesforce.com و گوگل در اين بين شتاب بيشتري براي آنلاين كردن نرم‌افزارها دارند.
چرخش مايكروسافت‌
در اين بين مايكروسافت هم بيكار ننشسته است. اكتبر گذشته، بيل گيتس يادداشت بلندبالايي را به Ray Ozzie، مدير بخش معماري نرم‌افزار و جانشين آينده خود، فرستاد و در آن از خدمات وي براي انجام پروژه‌‌هاي آنلاين تشكر كرد. مايكروسافت مي‌گويد آقاي اوزي نقشه‌هاي زيادي براي پرباركردن سرويس Windows Live در سر دارد كه خدمات آنلاين فراواني در قالب اين پروژه به كاربر ارائه مي‌شود. البته هنوز اطلاعات دقيقي در مورد استراتژي مايكروسافت آفيس در دست نيست، اما نكته قابل توجه آن است كه درآمد مايكروسافت از آفيس در سال 2005 رقمي در حدود يازده ميليارد دلار بوده است.
اين رقم در حدود سي درصد درآمد و شصت درصد سود مايكروسافت را به خود اختصاص مي‌دهد. Roger Lee، فعال در زمينه تجارت نرم‌افزار، براين عقيده است كه درآمدي كه آفيس براي مايكروسافت رقم زده است مثل يك تيغ دو لبه است؛ چرا كه هم مي‌تواند خوب باشد و در عين حال زيان‌بار هم باشد. همچنين او عقيده دارد كه با وجود بازار بسيار مناسب آفيس، نمي‌توان از آن به عنوان يك محصول موفق ياد كرد؛ چرا كه اين محصول نشان مي‌دهد مايكروسافت انعطاف‌پذيري لازم براي تغيير محصولات خود متناسب با نياز بازار را ندارد. در حالي كه امروزه محصولات تحت وب با اقبال بيشتري روبه‌رو شده‌اند. اطلاعات منتشر شده از سوي موسسه تحقيقاتي Jupiter Research در سال 2006 بيانگر اين مطلب است كه شصت درصد شركت‌هايي كه داراي صد يا تعداد بيشتري كارمند هستند، آماده‌اند به سمت استفاده از محصولات آنلاين حركت كنند.
تغيير روش‌ها
تسلط بالاي محصولات مايكروسافت در بازار به خاطر تعريف آن‌ها از محصول است. در انتهاي سال 1989 دوراني كه در آن كوچ كاربران از MS-DOS به ويندوز در حال وقوع بود، مايكروسافت آفيس را معرفي كرد. يعني بسته‌اي نرم‌افزاري كه شامل برنامه واژه‌پرداز، صفحه‌گسترده و بسياري برنامه ضروري و واجب ديگر مي‌باشد؛ چه براي كاربر خانگي و چه كاربر تجاري. اين كار مايكروسافت دقيقاً  اسلحه را به سمت هدف مايكروسافت، يعني حذف رقيباني چون Word perfect و Lotus 1-2-3، نشانه رفت.
اما بعد از گذشت سال‌ها، كالاهاي توليدي و نياز كاربران نيز تغيير كرد. شركت‌ها راهكار خود را تغيير داده بودند. اينترنت، اينترانت و ايميل كارها را تغيير داد. جهاني‌سازي، و برون‌سپاري سبب شد مردم در ادارات راه‌دور و شعب شركت‌ها پراكنده شوند و در نتيجه امروزه ابزارهاي انجام كار گروهي بسيار مهم است. امروزه استفاده از فضاهاي كاري مشترك به مسئله‌اي حياتي تبديل شده است و آفيس براي اين منظور طراحي نشده است. ايميل كردن اسناد و صفحات گسترده امر چندان آساني نيست و ويرايش گروهي نيز غيرممكن است.
مدير اجرايي JotSpot، آقاي Joe Kraus، براين باور است: بسياري از شركت‌ها با چنين مشكلات اساسي‌اي روبه‌رو هستند. كار گروهي از طريق ايميل غيرقابل اجرا است و حجم اطلاعات دريافتي كاربر به‌ طور ميانگين آنقدر زياد است كه براي انجام كارهاي گروهي مناسب باشد. به هرصورت، خروج از زير چتر سلطه مايكروسافت با توجه به نفوذ آن در بازار غيرممكن مي‌نمايد؛ مگر آن‌كه قوانين بازي را تغيير دهيم.
يعني دقيقاً آنچه كه امروز JotSpot و 37Signal سعي بر انجام آن دارند و البته تا حدودي نيز به آن دست‌يافته‌اند! تا جايي كه Jason Fried مدير اجرايي 37Sinal در شيكاگو مي‌گويد كه آفيس سنتي ايده‌اي است كه عمرش رو به پايان است؛ چرا كه اين تفكر مربوط به پانزده سال قبل است. امروزه ادارات و شركت‌هاي مدرن تمايل بيشتري به انجام كار گروهي بي‌درنگ و چت گروهي دارند و تنها به يك واژه‌پرداز و صفحه گسترده صرف نياز ندارند. 37Signal يك واژه‌پرداز آنلاين با نام Write Board، يك پردازشگر متون ساده، اما آنلاين است.
راه‌حل كامل
Fried ادامه مي‌دهد: به‌نظر مي‌رسد ورد مايكروسافت در به اشتراك‌گذاري اسناد و ايجاد قابليت استفاده از آن‌‌ها در كامپيوتر كاملاً شكست خورده باشد. شما به جداول و فرمت‌هاي متعدد در همه زمان‌ها احتياج نخواهيد داشت، بلكه به مكاني احتياج داريد كه متن مورد نظرتان را در آن تايپ كنيد، تغييرات لازم را انجام دهيد و در نهايت از آن استفاده كنيد. تاكنون توسط WriteBoards در حدود 350 هزار سند مبتني بر وب ساخته شده است.
آقاي Kraus، از استراتژي مشابهي در JotSpot حمايت مي‌كند. Wiki تاكنون به عنوان صفحات مبتني بر وبي كه هم براي خواندن و هم براي نوشتن مورد استفاده قرار مي‌گيرند، به نحو مطلوبي عمل‌كرده است. وي مي‌خواهد اين ايده را در قلمرو مايكروسافت نيز اشاعه دهد و مي‌پرسد: چرا شما نمي‌خواهيد يك صفحه WiKi داشته باشيد كه يك صفحه  گسترده يا تقويم يا سند است؟
JotSpot اعلام كرده است كه تاكنون دو هزار شركت از خدمات آن استفاده كرده و مي‌كنند. در نگاهي ديگر مي‌توان گفت كه سي‌هزار مشتري تاكنون از محصولات پولي اين شركت استفاده مي‌كنند و تعداد مشترياني هم كه از محصولات رايگان استفاده مي‌كنند، ده برابر شده است. در ساير آفيس‌هاي آنلاين مثل Zoho كه محصولات خود را به صورت جدا يا يك مجموعه كامل ارائه مي‌كند، تا به حال پنجاه‌هزار كاربر در سايت مخصوص براي استفاده Sign UP كرده‌اند. شركت Zoho شش ماه در بازار با مشكل مواجه بود. شركت مادر Zoho ،AdventNet نام داشت كه از سال 1996 روي تجهيزات شبكه‌هاي نوري مشغول به كار بود.
بعد از آن‌كه چهار سال پيش در جريان وقوع مشكلات فراوان در صنعت مخابرات، مهندسان AdventNet زمان آزاد بيشتري براي كار روي پروژه‌هاي ديگر پيدا كردند، كار روي پروژه آفيس آنلاين را آغاز كردند؛ محصولي كه سرانجامZoho نام گرفت. اين كلمه در واقع شيوه اصطلا‌حيِ كلمه Small Office Home Office) Soho) مي‌باشد. در ماه‌هاي اخير بنيانگذار AdventNet CEO يعني Sridhar Vembu گفت كه او در هفته با سه يا چهار سرمايه‌گذار در ارتباط بوده است.
او توضيح داد كه <ما حدس مي‌زديم كه در آينده نزديك Zoho نيازمند يك شركت جداگانه باشد، اما با توجه به نوع تقسيم منابع در اين شركت، براي اين كار نيازي به صرف هزينه نداريم؛ چرا كه رده‌هاي سازماني در اين شركت كمي با روال عادي متفاوت است.
آقاي Lee مي‌گويد: اين يك تجارت بزرگ است و ادامه اين روند سبب مي‌شود كه نفوذ فناوري در كارها، يعني جايي كه لينوكس و MySQL بتوانند غول بزرگ را از جاي خود بيرون برانند و تجارت را آسان كنند، افزايش يابد و به خوبي بتوان انقباض حاصل از اين روند را احساس كرد.
سياست مايكروسافت‌

 

جايگزين‌هايي براي آفيس 

The New

The Old

Thinkfree

Microsoft Word

Zoho Writer

 

Writeboard

 

Writely

 

Rallypoint

 

JotSpot Live

 

 JotSpot Tracker

Microsoft Excel

Numsum

 

iRows

 

Zoho Street

 

S5

PowerPoint

Zoho Show

 

ThinkFree

'Office 'Suite  

 gOffice

 

 Zoho Virtual Office

 

Basecamp

Microsoft Project

JotSpot Project Manager

 

منبع : موسسه تحقيقاتي Red Herring   


حتي با مدنظر قرار دادن موضوعات فوق، آغاز اين‌گونه حركات در زمينه توليد نرم‌افزار نيازمند هوشياري بيشتري است. مجموعه نرم‌افزاري آفيس با وجود پشتوانه محكم تعداد كاربران يعني چيزي در حدود چهارصد ميليون كاربر و اين‌كه رفتار گذشته مايكروسافت ثابت كرده است كه اين شركت وقتي تحريك شود، مي‌تواند بسيار خطرناك ظاهر شود، شايد اين‌گونه بنمايد كه خطر جدي اين شركت را تهديد نخواهد كرد. در كنار تمام اين‌ها موقعيت بسيار ممتاز مايكروسافت در زمينه توليد محصولاتي از اين‌دست، مسئله‌اي است كه به راحتي توسط ساير شركت‌ها قابل دسترس نخواهد بود.
به‌طور مثال، Word مايكروسافت برنامه Word Star را شكست داد و هم اكنون نيز در حال ارتقاي موقعيت جاري خود است و اين‌كه بعد از پايان سال جاري، اين شركت نسخه جديدي از نرم‌افزار آفيس يا همان آفيس دوازده را روانه بازار خواهد كرد كه در آن امكانات انجام كار گروهي بسيار افزايش يافته است.
سخنگوي، مايكروسافت Alison Dwiggins، اعلام كرد كه در حقيقت پروژه آفيس 2003 با افزودن امكانات رقابتي جديد كار خود را ادامه خواهد داد كه در نهايت در آفيس 2007 امكانات بسيار زيادي قرار خواهد گرفت كه اين مجموعه را سرآمد دوران خود خواهد كرد.
فعاليت مايكروسافتي‌ها نيز نشانگر اين است كه آن‌ها به درك اين موضوع رسيده‌اند، اما همچنان به گسترش امكانات آفيس با ديد كاربر سنتي توجه ويژه‌اي دارند. از طرف ديگر به‌ طور مثال، JotSpots Tracker، بسيار ساده و معمولي و دوستانه است؛ مثل اكسل. اما داراي ويژگي كار گروهي نيز مي‌باشد.
هر Cell موجود در Tracker مي‌تواند توسط يك گروه تغيير كند، حتي فايل‌هاي ضميمه نيز مي‌توانند اضافه شوند.Kraus مي‌گويد: شما نمي‌توانيد اكسل را آنلاين كنيد و انتظار داشته باشيد كه كاربران زيادي نيز بيايند و از آن استفاده كنند.
امروزه JotSpot يك ديد كلي در مورد محصولاتش تحت عنوان آفيس را ارائه داده است كه در اين مجموعه صفحه گسترده‌ها، تقويم‌ها و WiKiها و گالري‌هاي تصاوير با هم ارائه شده‌اند و آقاي Kraus معتقد است كه اين مجموعه مي‌تواند به خوبي جاي آفيس مايكروسافت را بگيرد.
او مي‌افزايد: ما نمي‌گوييم كه در تلاش براي ساخت يك آفيس رقابتي آنلاين هستيم. يك حمله مستقيم مي‌تواند شما را خيلي آسيب‌پذير كند.
در جرياني مشابه، وضعيت محصولات 37Signal به‌ گونه‌اي است كه مي‌تواند كاملاً مكمل محصولات مايكروسافت باشد.
به‌ طور مثال، WriteBoard يكي از اين محصولات است. البته Fried نظر ديگري دارد. او مي‌گويد: به ‌طور مثال، اين برنامه براي ايجاد يك سند سيصد صفحه‌اي يا كامپيوتري كردن يك كتاب خطي مناسب نيست. WriteBoard از لحاظ قالب‌بندي فونت‌ها، پاراگراف‌ها و اندازه فونت‌ها دچار نقصان است، اما كاربر مي‌تواند متن را از اين برنامه به درون اسناد Word يا فايل‌هاي PDF انتقال دهد و حتي آن را به عنوان يك فايل HTML انتشار دهد.
محصولات حجيم‌
در مورد WriteBoard به‌نظر مي‌رسد كه سيماي كنوني اين نرم‌افزار از مجموع پيكره يك برنامه واژه‌پرداز، تنها استخوان‌بندي را براي كاربر به ارمغان آورده باشد. به كلامي ديگر، تنها اجزاي اصلي و ضروري در اين برنامه وجود دارند. Fried مي‌گويد: اين مسئله باعث سادگي اين برنامه شده است. او معتقد است كه مشكل اصلي صنعت نرم‌افزار‌هاي سنتي اين است كه سازندگان آن‌ها، بي‌جهت به آن حجم مي‌دهند و آن را بزرگ مي‌كنند. آن‌ها هر سال بيشتر و بيشتر به برنامه خود مي‌افزايند و از مشتري نيز پول بيشتري طلب مي‌كنند، ولي ما از اين استراتژي پيروي نمي‌كنيم. درضمن، Kevin Warnock كه از سه سال پيش پروژه SilverOffice را آغاز كرد و در نهايت منجر به توليد مجموعه gOFFICE شد، مي‌گويد كه به بازارهاي بين‌المللي فكر مي‌كند.
پيش از اين بيش از نيمي از تقاضا براي استفاده از gOFFICE ، يعني چيزي در حدود 47 هزار كاربر، از بيرون ايالات متحده اعلام درخواست كرده بودند. gOFFICE هر روز بيش از قبل موقعيت خود را به عنوان جايگزين آفيس مايكروسافت تثبيت مي‌كند.
آقاي Warnock مي‌گويد: مي‌توان از هردوي آن‌ها دفاع كرد. به‌طور مثال، مردم از آوت‌لوك براي چك‌كردن ايميل‌هايشان استفاده مي‌كنند، اما آن‌ها از يك سرويس ايميل مبتني بر وب نيز استفاده مي‌كنند. ما مي‌بينيم كه درمورد ساير محصولات هم اين اتفاق در حال رخ دادن است.
نرم‌افزارهاي جديد ممكن است خلاصه و جمع و جور و مطابق نياز كاربر طراحي شوند، ولي همه بر اين مسئله توافق داريم كه مايكروسافت براي مدت زمان طولا‌ني گرداگرد ما خواهد بود.
به هر صورت خيلي سخت است كه كاربران فقط به يك نوع كاربري روي بياورند؛ يعني استفاده صرف از محصولات غيرآنلاين يا استفاده محض از محصولات آنلاين. پيش از اين كه مستقيم پيام فوري (IM) ابداع شود مردم ناگزير بودند از ايميل براي اهداف مشابه استفاده مي‌كنند، اما بعد از آن‌كه IM ابداع شد، باز هم ايميل جايگاه خود را به عنوان يك ابزار ارتباطي قوي حفظ كرد. مشكل بتوان گفت كه IM باعث حذف شدن ايميل شده است. آقاي Kraus  مي‌گويد: مردم به خاطر اين‌كه WiKi دارند، از Word دست نخواهند كشيد.

ترجمه: ميلاد اميريان‌فر

چهارشنبه 3/5/1386 - 20:45
کامپیوتر و اینترنت
دانشمندان برای نخستین بار در جهان فرآیند شکل گیری خاطره در مغز انسان را مشاهده کردند.
دانشمندانی که در این پروژه حضور داشته اند معتقدند که این رویداد بزرگ نقطه عطفی در هموار شدن نقشه برداری از خاطرات در مغز است.
تصاویر با ضریب شفافیت بالا که به وسیله تجهیزات مدرن تصویربرداری حاصل شده است نشان می دهند که چگونه ارتباطات میان سلول های مغزی در همسایگی یکدیگر به هنگام از بین رفتن خاطرات ذهنی تغییر می کنند.
بر اساس گزارش گاردین، این دستاورد بزرگ پزشکی-تحقیقاتی پایانی بر تلاش های تحقیقاتی یک قرن دانشمندان برای مشاهده «نمای» یک خاطره ذهنی جدید است.
در این مطالعه تیمی از دانشمندان به سرپرستی پروفسور گری لینچ، از اساتید برجسته روانشناسی در دانشگاه کالیفرنیا دریافتند که خاطرات مغزی زمانی در یک موش آزمایشگاهی شکل می گیرند که این حیوان یاد می گیرد چطور مارپیچی را که به واسطه 10 هزار تغییر سیناپسی در مغزش نوشته شده ردیابی کند.
اکنون دانشمندان امیدوارند تا با استفاده از این دستاورد ارزشمند به نقشه برداری از محل قرار داشتن خاطرات مغزی بپردازند.
چهارشنبه 3/5/1386 - 20:15
موبایل

وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات چندي پيش، در يک کنفرانس خبري اعلام کرد که دولت آماده ارائه اينترنت با هر پهناي باندي به اشخاص و گروه‌هاي متقاضي‌است.
در صورتي که هنوز هم خريد اينترنت پرسرعت براي قشر کم‌درآمد جامعه مقدور نيست و هيچ توجيه اقتصادي براي اين گروه ندارد. از طرف ديگر، براي بومي کردن اينترنت، کشور ما احتياج به بالا بردن ضريب نفوذ اينترنت دارد تا علاوه بر آشنايي اقشار مختلف جامعه با اين اقيانوس گسترده اطلاعاتي و ارتباطي، با فرم‌هاي ارتباطي آينده بشر آشنا شوند.
در گفت‌وگو با رئيس کميته مخابرات مجلس، اين‌طور به نظر مي‌رسد که مجلس  نيز از روند کند و بي‌فروغ وزارت ICT خشنود نيست و با ارائه چندين طرح به دنبال تسهيل امور ارتباطي و به ويژه بهبود وضعيت اينترنت در ايران است.
***
دولت چه تمهيداتي براي افزايش ضريب نفوذ اينترنت در ايران دارد؟
با توجه به اينکه در حال حاضر 75 هزار کيلومتر فيبر نوري و مراکز سوئيچ پرظرفيت و ديجيتالي در داخل به عنوان بسترهاي زيرساختي به چشم مي‌خورد، همين طور ارتباطات بين شهري و بين کشورها از طريق ماهواره‌ها يا امواج مايکروويو و يا از طريق فيبر نوري برقرار مي‌شود، مي‌توان از بسترهاي مهياشده زيرساختي سخت‌افزاري براي افزايش ضريب نفوذ اينترنت نام برد.
در سال‌هاي قبل مناقصه شرکت‌ها تحت عنوان PAP برگزار شد، ولي هنوز حرکت خاصي از اين گونه شرکت‌ها نمي‌بينيم و هنوز براي خريد اينترنت ADSL مردم دچار مشکل هستند.
آن مناقصه تحت عنوان PAP در اواخر دولت هشتم برگزار شد و 11 شرکت تحت همين عنوان انتخاب شدند. اين شرکت‌ها مي‌بايست پورت‌هاي اينترنت پرسرعت (ADSL) را ايجاد مي‌کردند.
در حالي که فعاليت اين شرکت‌ها در اواخر دولت قبلي شروع شد اما عمليات اجرايي مربوط به آن (اينترنت پرسرعت) در دولت فعلي به کندي صورت مي‌گيرد.
دليل رشد و روند کند شکل‌گيري و سرمايه‌گذاري در زمينه عرضه اينترنت پرسرعت چيست؟
ايجاد محدوديت در زمينه سرعت يا ظرفيت اينترنت، سرمايه‌گذاري‌هاي مربوط به اينترنت پرسرعت را تحت‌الشعاع قرار داده‌اند. با توجه به اينکه حداکثر سرعت اينترنت در کشور 128 بيت بر ثانيه محدود شده، مبادله اطلاعات به صورت حجم زياد يا در واقع به صورت صوتي تصويري (Multi media) تحت تأثير قرار مي‌گيرد.
اگرچه مسئولان وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات اعلام کردند که نهادهاي حقوقي مثل دانشگاه‌ها مي‌توانند به اينترنت پرسرعت (ADSL) و بدون محدوديت وصل شوند، اما کاربران عمومي اينترنت که استفاده از راه‌هاي ساده و کم‌هزينه اينترنت را از نظر اقتصادي توجيه‌پذير مي‌دانند، از اينترنت پرسرعت (ADSL) محرومند.
فکر نمي‌کنيد که با ايجاد محدوديت سرعت در عرضه اينترنت، فيلترينگ و عدم سرمايه‌گذاري در اين زمينه، نمي‌توانيم همگام با کشورهاي ديگر و يا بهتر است بگويم  با نرخ رشد جهاني پيش رويم؟
با توجه به سرمايه‌گذاري‌هاي کلاني که در دولت‌هاي گذشته در زمينه فناوري اطلاعات (ACT و IT) در کشور انجام شده است، مديريت بهره‌برداري با بهره‌وري بالا را در دولت فعلي مي‌طلبد، اگر اين مديريت اعمال نشود سرمايه‌گذاري‌هاي کلان گذشته با توجه به شتاب و رشد فناوري در زمينه IT و ICT که بايد به روز از آن بهره‌برداري کرد هيچ سودي را در پي نخواهد داشت.
تنها با ارائه خدمات نوين و مدرن و با مشارکت بخش‌هاي غيردولتي، بهره‌وري اقتصادي را مي‌توان افزايش داد. اما اگر متوليان امر به جاي تبليغ و ارائه خدمات نوين که ما را به اقيانوس توليد و استفاده از اطلاعات در دنيا وصل مي‌کنند، در جهت محدوديت از آن برنامه‌ريزي کنند با توجه به کاهش سرعت اينترنت، عدم ارائه پورت‌هاي پرسرعت و فيلترينگ سليقه‌اي، نقض غرض مي‌شود.
گفته مي‌شود که فيلترينگ سايت‌ها بعضا به صورت سليقه اي انجام مي‌شود. چه راه کاري را براي جلوگيري از فيلترينگ سليقه‌اي در نظر داريد؟
از ديدگاه نرم‌افزاري در رابطه با ايجاد محدوديت مثل فيلترينگ، اگر چه کميته مصاديق از سال 1381 در دولت گذشته توسط شوراي عالي انقلاب فرهنگي تشکيل شد و لايحه جرائم رايانه‌اي توسط دولت قبل براي قانونمند کردن استفاده از فناوري اطلاعات را به مجلس فرستاد، اما همچنان ساماندهي فضاي مجازي از خلاء قانوني رنج مي برد و فيلترينگ يا از طريق کميته مصاديق يا حکم دادگاه يا ساماندهي سايت‌ها- که توسط دولت در اواخر سال گذشته تصويب شد- انجام مي‌گيرد.
با توجه به اينکه در لايحه جرائم رايانه‌اي که جزو اولويت‌هاي کاري مجلس قرار گرفته و نمايندگان مجلس کليات را در کميسيون صنايع و معادن به تصويب رساندند، جمع‌بندي‌هاي نهايي از طريق کميسيون حقوقي و قضايي براي طي مراحل نهايي به صحن علني مجلس ارسال شده تا مراحل قانوني خود را طي کند، در اين حالت فيلترينگ نيز از حالت سليقه‌اي خارج و داراي مباني مستدل و منطقي‌تري خواهد شد.
و يك سئوال ديگر؛ نظرتان در مورد روند خصوصي‌سازي در زمينه اينترنت چيست؟
با توجه به ابلاغ سياست‌هاي اصل 44 قانون اساسي و ارائه لايحه يک فوريتي، اجراي اين سياست‌ها توسط دولت به مجلس لازم است.
طبق اين سياست، وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات بايد تمامي امور مربوط به اينترنت به غير از زيرساخت ها را به بخش خصوصي و غير دولتي واگذار کند تا در هزينه ارائه خدمات صرفه‌جويي و از نظر مشتري محوري، مشترکان اينترنت، خدمات اينترنت را با سرعت و کيفيت بالا و همچنين قيمت ارزان‌تر دريافت کنند.
عميد نمازي خواه

چهارشنبه 3/5/1386 - 20:14
بیماری ها
 با وجود املاح معدني در آب‌هاي معدني كارشناسان مصرف دائمي اين نوع آب را مناسب نمي‌دانند.
امروزه مصرف آب‌هاي داخل بطري رواج بسياري پيدا كرده است. برخي از مردم معتقدند آب‌هايي كه داراي مواد معدني غني مي‌باشند براي انسان مفيد هستند. اساسا سه نوع آب بطري وجود دارد:
1- آب معدني طبيعي: اين نوع آب بايد از يك منبع زيرزميني و محفوظ از هرگونه آلودگي بوده و توسط مقامات مسئول ثبت شده باشد. استاندارد‌هاي مختلف ميكروب‌شناسي را دارا باشد و به‌طور مداوم تست شود، هيچ‌گونه‌ عمل ديگري به‌جز تصفيه با دي‌اكسيد كربن يا تصفيه عادي روي آن انجام نشود و در همان منبع آب مربوطه داخل بطري ريخته شود. به علاوه اين آب بايد داراي تركيبات خاص شيميايي باشد. آب‌هاي معدني طبيعي در مقايسه با انواع ديگر آب‌هاي بطري‌ داراي بهترين كيفيت هستند.
2- آب چشمه: از يك منبع زيرزميني مشخص مي‌آيد. اين آب نيز بايد در همان محل، داخل بطري ريخته شده و با استانداردهاي شيميايي و ميكروب‌شناسي سازگار باشد تنها عملي كه مي‌تواند روي اين آب انجام شود تصفيه‌ با دي‌اكسيد كربن يا تصفيه عادي است، لزومي ندارد آب چشمه تركيبات شيميايي خاص داشته باشد و يا قبل از اين‌كه وارد بازار شود توسط مقامات مسئول شناسايي و ثبت شود.
3- آب آشاميدني: به هر آبي كه داخل بطري ريخته شده باشد گفته مي‌شود. ممكن است از هر منبع آبي باشد و چه بسا اين منبع، زيرزميني‌ هم نباشد، حتي مي‌تواند از آب‌هاي معمول لوله‌كشي بوده و يا از منبع اصلي توسط تانكر به كارخانه پر‌كننده بطري فرستاده شود. ممكن است روي اين آب اعمالي از قبيل تغيير تركيبات شيميايي يا كاهش تعداد ميكروب‌ها را انجام دهند؛ حتي برخي از كارخانه‌ها به منظور اين‌كه طعم اين آب شبيه آب‌چشمه معدني شود نمك معدني به آن اضافه مي‌كنند.
- مصرف دائمي آب‌معدني مضر است
با وجود املاح معدني در آب‌هاي معدني كارشناسان مصرف دائمي اين نوع آب را مناسب نمي‌دانند.
در برخي موارد به ويژه براي افرادي كه در نواحي كليه، مثانه و مجاري گوناگون بدن مستعد سنگ‌سازي هستند مصرف دائمي آب‌معدني توصيه نمي‌شود زيرا سنگ‌سازي بدن به دليل غلظت املاح، تسريع مي‌شود.
همچنين بايد توجه داشت كه در آب‌ لوله‌كشي هم برخي املاح وجود دارد كه ميزان آن كمتر است براي مثال در هر ليتر آب لوله‌كشي حدود دو ميلي‌ليتر فلورايد وجود دارد و چنانچه بخواهيد فلورايد بيشتري مصرف كنيد مي‌توانيد آن را از طريق مصرف نمك، برخي از محصولات لبني و مواد ديگر تامين كنيد.
اما مشكل اينجاست كه برخي افراد تصور مي‌كنند مصرف دائمي آب معدني بهتر است در صورتي كه ميزان دقيق املاح موجود در اين‌گونه آب‌ها مشخص نيست و ممكن است سود‌جويي‌هايي رخ دهد. كارشناسان مصرف آب معدني را در برخي شرايط به ويژه در هنگامي كه از كيفيت آب مطمئن نيستيد و در سفر توصيه مي‌كنند.
- مصرف آب‌ معدني و پوسيدگي دندان كودكان
دانشمندان هشدار دادند كه مصرف آب معدني باعث پوسيدگي دندان كودكان مي‌شود. كم بودن عنصر فلورايد در آب‌هايي كه در بطري‌هاي بسته‌بندي شده عرضه مي‌شود در مقايسه با آب‌ لوله‌كشي زمينه‌ساز پوسيدگي دندان در كودكان است.
طي تحقيقاتي، ميزان دريافت فلورايد در كودكاني كه آب‌هاي بسته‌بندي شده مي‌خوردند 26 تا 48 درصد كمتر از ميزان اين عنصر در مصرف‌كنندگان آب‌هاي لوله‌كشي است. فلورايد از پوسيدگي دندان‌ها پييشگيري مي‌كند. مصرف آب‌هاي حاوي فلورايد يا آب لوله‌كشي و آموزش مسواك زدن صحيح به كودكان در حفظ سلامت دندان‌هاي كودكان تاثير چشمگيري دارد.
چهارشنبه 3/5/1386 - 20:13
بیماری ها

images/20070725/Baby.jpg

نتایج یک مطالعه نشان می دهد برنامه غذایی زنان باردار نقش مهمی در چاق شدن احتمالی فرزند آنها در آینده دارد.
به گزارش رویترز محققان نیوزیلندی و انگلیسی می گویند کودکان متولد شده توسط مادرانی که رژیم غذایی نامناسبی دردوران بارداری دارند بعدها بیشتر دچار اضافه وزن و چاقی میشوند.
به گفته محققان اگر مواد مغذی به اندازه کافی به رحم نرسد ، جنین پیش بینی می کند در آینده دچار کم غذایی خواهد شد و لذا به ذخیره چربی می پردازد. بر اساس این مطالعه اگر این پیش بینی اولیه غلط از آب درآید و غذا بویژه غذای پرچرب براحتی در دسترس او قرار گیرد ، کودک تحت یک چاقی برنامه ریزی شده و مشکلات قلبی و دیابت قرار خواهد گرفت.
یافته فوق نشان می دهد چرا برخی افراد علیرغم تشابهات ژنتیکی ، در زندگی آینده خود دچار وضعیت متابولیک متفاوت می شوند.

چهارشنبه 3/5/1386 - 20:11
آموزش و تحقيقات
دکتر ناصر ملک نيا، استاد پيشکسوت بيوشيمي دانشگاه علوم پزشکي تهران و مديرگروه بيوشيمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم پزشکي تهران، صبح روز 18/4/1386 در سن 76 سالگي به دليل بيماري درگذشت.
Dr. malek-nia
دکتر پاسالار عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران و از شاگردان استاد ملک نيا با اعلام اين مطلب گفت؛ دکتر ملک نيا که از جمله متخصصان دانش آموخته دانشگاه هاي خارج از کشور بود، در سال 1350 به دعوت دانشگاه تهران به کشور بازگشت و تا سال 1375 به تدريس در دانشگاه علوم پزشکي تهران اشتغال داشت و پس از بازنشستگي نيز تا يک ماه پيش به عنوان مديرگروه بيوشيمي در دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم پزشکي تهران فعاليت هاي علمي و آموزشي خود را پي گرفت. وي خاطرنشان کرد؛ استاد ملک نيا در مدت 36 سال فعاليت آموزشي خود در ايران هزاران دانشجوي پزشکي و پيراپزشکي را تربيت کرد و بسياري از استادان و متخصصان امروز بيوشيمي کشور از شاگردان ايشان هستند. از جمله ديگر خدمات و آثار ماندگار استاد ملک نيا کتاب بيوشيمي ايشان است که به عنوان يکي از کتاب هاي مرجع سال هاست در دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور تدريس شده و به چاپ بيست و پنجم رسيده است. به همين مناسبت با نگاهي کوتاه زندگي و دستاوردهاي علمي ايشان را بررسي مي کنيم.پروفسور ناصر ملک نيا (1386-1310) استاد سرشناس بيوشيمي و از بنيانگذاران دوره دکتراي بيوشيمي در ايران بود. او پس از پايان دوره مهندسي شيمي در ايالات متحده امريکا به فرانسه رفت و دوره پزشکي و بيوشيمي را در آنجا ادامه داد. بيشتر پژوهش هاي او درباره ساختمان هموگلوبين و عوامل درگير در فرآيند پروتئين سازي بود. کتاب بيوشمي عمومي که با همکاري پروفسور شهبازي نوشت، يکي از پرخواننده ترين کتاب هاي علمي در ايران است و تاکنون 26 بار چاپ شده است. او نزديک 36 سال در دانشگاه تهران، تربيت مدرس، دانشگاه آزاد و بسياري از دانشگاه هاي سراسر کشور به تدريس شيواي بيوشيمي پرداخت.
ناصر ملک نيا در 27 مرداد 1310 خورشيدي در تهران چشم به جهان گشود و سال هاي نخست زندگي را در خيابان شاپور (وحدت اسلامي) گذراند. پدرش کارمند بانک بود و براي دو سال به مشهد فرستاده شد. از اين رو، ناصر سال نخست آموزش ابتدايي را در آن شهر به پايان رساند و پس از بازگشت به تهران، مراحل ديگر آموزش مقدماتي را در دبستان خاقاني و دبيرستان 15 بهمن(دبيرستان رهنما) گذراند. او هندسه، جبر و مثلثات را دوست داشت و به کارهاي فني بسيار علاقه مند بود. اما پدر و به ويژه مادر مي خواستند پسرشان پزشک شود. از اين رو، پسر را براي فراگيري پزشکي به امريکا فرستادند.
ملک نيا با يک هواپيماي ملخي به ايتاليا و از آنجا به نيويورک رفت و هر چند مادرش سفارش کرده بود که پزشکي بخواند، به علت علاقه به کارهاي فني، به دانشکده فني دانشگاه نيويورک رفت و در دوره مهندسي شيمي نام نويسي کرد. با وجود اين، دوره پيش پزشکي (Premedical) را در ماه هاي تابستان در همان دانشگاه پيگيري مي کرد، زيرا هر گاه براي پدر و مادر نامه مي نوشت و از موفقيت هاي علمي اش مي نوشت، پاسخ مي شنيد؛ «تا حالا که چيزي نشدي،» فشار گذراندن واحدهاي دو رشته دشوار، باعث شد که او نتواند در دوره پيش پزشکي نمره درجه يک(Straight A) به دست آورد. از اين رو، نااميدانه تقاضاي رفتن به دانشکده پزشکي نکرد و پس از پايان دوره مهندسي شيمي، به پاريس سفر کرد تا آموزش پزشکي را در آنجا ادامه دهد.
ملک نيا در سال 1954 به پاريس وارد شد و از آنجا که دوره پيش پزشکي را در امريکا گذرانده بود، بي درنگ در سال نخست پزشکي پذيرفته شد. در همين سال بود که با پروفسور شاپيرا استاد بخش بيوشيمي آشنا شد و همين استاد بود که ويرايش نخست کتاب «بيوشيمي لنينجر» را در اختيار ملک نيا گذاشت. با مطالعه آن کتاب، گرايش ملک نيا به علوم پايه، به ويژه بيوشيمي بيش از پيش افزايش يافت. او بارها طرح هاي پژوهشي خود را به پروفسور شاپيرا پيشنهاد کرد، اما چنين پاسخ شنيد که سال ها پيش طرحي مانند آن انجام شده است و بهتر است به موضوع ديگري بينديشد. اما ملک نيا دست بردار نبود و هر روز پرسشي و طرحي براي شاپيرا مي برد تا جايي که شاپيرا شگفت زده گفت؛ «تو اين همه پرسش را از کجا مي آوري؟»
ملک نيا به دليل علاقه اي که به کارهاي فني داشت، در سال چهارم پزشکي در دوره شبانه کارشناسي فني راديو و تلويزيون نام نويسي کرد و پس از دو سال کارآموزي توانست يک راديو و تلويزيون را به درستي از قطعه هاي آن بسازد. پس از پايان اين دوره، ملک نيا از شاپيرا خواست در آزمايشگاهش کاري به او واگذار کند. شاپيرا شرط پذيرش او را راه اندازي دستگاه الکتروفورز با ولتاژ بالا گذاشت که به تازگي از امريکا سفارش داده بودند، اما پس از ده دقيقه از کار مي افتاد. ملک نيا تا آن زمان چنين دستگاهي را از نزديک نديده بود و فقط تصويري از الکتروفورزهاي کوچک معمولي را در کتاب هاي بيوشيمي ديده بود. با وجود اين، تصميم گرفت بخت خود را بيازمايد و به بررسي آن دستگاه پرداخت، تا شايد چاره کار خود را در آن پيدا کند. بخت با او يار بود و به زودي دريافت که موتور خنک کننده آن دستگاه با ولتاژ 60 دور کار مي کند، حال آن که برق فرانسه از ولتاژ 50 دور بود. به اين ترتيب، اختلاف ولتاژ برق امريکا و فرانسه باعث راهيابي ملک نيا به آزمايشگاه پژوهشي بيوشمي شد.
ملک نيا پس از پايان دوره پزشکي مي خواست در روان شناسي يا بيماري هاي زنان تخصص بگيرد اما شاپيرا به او پيشنهاد کرد که بيوشيمي را ادامه دهد و حتي پايان نامه دوره پزشکي خود را نيز در همين رشته بگذراند. او يک سال به عنوان تعميرکار دستگاه ها و ابزارهاي آزمايشگاه نزد شاپيرا کار کرد و چون روش هاي آزمايشگاهي گوناگوني ابداع کرد، شاپيرا به او گفت اگر بخواهد مي تواند همان جا بماند و کار کند. گرايش ملک نيا به علوم پايه و پشتيباني هاي شاپيرا باعث شد که او سرانجام همه وقت خود را به بيوشيمي اختصاص دهد. او پايان نامه پزشکي خود را درباره فاويسم(کمبود آنزيم گلوکز 6 فسفات دهيدروژناز) انجام داد که مقاله آن در سال 1964 در مجله خون شناسي فرانسه (Nouv Rev Fr Hematol) چاپ شد.
ملک نيا به عنوان پژوهشگر وابسته عضو مرکز پژوهش هاي ملي فرانسه (CNRS) شد و پژوهش هاي خود را زير نظر شاپيرا روي جداسازي اسيدهاي آمينه و پپتيدها و سپس بررسي ساختمان و عوامل اثرگذار بر ساخت هموگلوبين طبيعي و جداسازي هموگلوبين هاي غيرطبيعي ادامه داد. چندي نگذشت که به مقام استاد تحقيقاتي دست يافت و خود را براي پذيرفته شدن به عنوان دانشيار آماده کرد. در همين زمان بود که نمايندگاني از وزارت علوم ايران به دفتر کار ملک نيا رفتند و از او خواستند براي راه اندازي دوره کارشناسي ارشد و دکتراي بيوشيمي به ايران بيايد و به او قول دادند که با عنوان دانشيار در دانشگاه تهران پذيرفته شود. دکتر ملک نيا در سال 1350 به ايران آمد و چون شرايط را براي کار مناسب ديد و با چهره گشاده استادان وقت گروه بيوشيمي از جمله دکتر شهبازي، دکتر نفيسي، دکتر نهاني، دکتر محمدي ها، دکتر کامياب و دکتر باقديانس روبه رو شد، تصميم به بازگشت به ايران گرفت. ملک نيا در سال 1351 از مرکز پژوهش هاي ملي فرانسه استعفا داد و کار خود را در دانشکده پزشکي دانشگاه تهران (اکنون دانشگاه علوم پزشکي تهران) به عنوان دانشيار گروه بيوشيمي آغاز کرد. او با همراهي استادان گروه بيوشمي توانست دوره هاي کارشناسي ارشد بيوشيمي را راه اندازي کند، اما رويداد مهم انقلاب اسلامي و تعطيلي موقت دانشگاه ها مانع پيگيري روند راه اندازي دوره دکتراي بيوشيمي شد. چندي نگذشت که او پيش از بسياري از استادان ديگر و در يک حرکت خودجوش، کلاس درس خود را در دانشگاه بازگشايي کرد و با همکاري استادان گروه بيوشيمي توانست مديران وقت را براي راه اندازي دوره دکتراي بيوشيمي مجاب کند. به اين ترتيب، او توانست در کنار آموزش شيواي بيوشيمي به دانشجويان دانشکده پزشکي، راه را براي پرورش صدها متخصص بيوشيمي هموار سازد.
 پژوهش هاي ملک نيا
پژوهش هاي بيوشيمي دکتر ناصر ملک نيا با کاري درباره کمبود آنزيم گلوکز 6 فسفات دهيدروژناز (G6PD) آغاز شد. در آن زمان کار روي اين آنزيم و بيماري حاصل از کمبود آن (فاويسم) تازه آغاز شده بود. پژوهشگران نشان داده بودند که برخي از افراد دچار کمبود يا نارسايي در کارکرد اين آنزيم هستند و با مصرف مواد اکسيداني چون باقلا، گلبول هاي آنها هموليز (از هم پاشيده) مي شود. ملک نيا در پژوهش خود دريافت در افرادي که فعاليت آنزيم کاتالاز در آنها بالاست، حتي با وجود کمبود آنزيم G6PD، نشانه هاي بيماري فاويسم وجود ندارد. يعني کاتالاز مي تواند نقص سامانه گلوتاتيون و گلوتاتيون پراکسيداز را جبران کند.
بيشتر پژوهش هايي که دکتر ملک نيا در مرکز پژوهش هاي ملي فرانسه انجام داد، درباره ساختمان هموگلوبين و عوامل درگير در فرآيند پروتئين سازي، به ويژه ساخت هموگلوبين، بوده است. برخي از مهم ترين کارهاي پژوهشي استاد ملک نيا به شرح زير است؛
1- جداسازي اسيدهاي آمينه با ستون کروماتوگرافي
در آن زمان اسيدهاي آمينه را با حلال هاي مختلف با روش کروماتوگرافي از هم جدا مي کردند. ملک نيا براي نخستين بار از حلال هاي فرار بهره گرفت. با اين کار توانست اسيدهاي آمينه را به خوبي از هم جدا کند. با تبخير محيط فرار، خود اسيدآمينه ها به صورت خالص برجاي مي ماند. همچنين با راديواکتيو کردن برخي اسيدآمينه ها توانست بررسي هاي کمي روي اسيدآمينه ها انجام دهد.
2- جداسازي پپتيدهاي طبيعي و غيرطبيعي با ستون کروماتوگرافي
ملک نيا روش نوآورانه خود را در جداسازي اسيدآمينه ها، براي جداسازي پپتيدها نيز به کار برد.
3- جداسازي و بررسي هموگلوبين هاي طبيعي و غيرطبيعي
ملک نيا براي نخستين بار از دو ستون کروماتوگرافي بهره گرفت. وي روي يکي، هموگلوبين طبيعي و روي ديگري، هموگلوبين غيرطبيعي مي گذاشت. سپس با کمک بافرهاي کروماتوگرافي توانست پپتيدهاي هر کدام را در ستون جابه جا کند و حرکت آنها را روي نمودار نشان دهد. به اين ترتيب، پپتيدها يکي يکي از ستون ها بيرون مي آمدند و همزمان ثبت مي شد و با مقايسه داده هاي به دست آمده از دو ستون مي توانستند ببينند اشکال هموگلوبين غيرطبيعي در کدام پپتيد است. اين روش کارها را خيلي آسان کرد و در آزمايشگاه هاي ديگر نيز به کار گرفته شد.
4- بررسي اثرات تنظيمي پپتيد گلوبين بر ساخت هموگلوبين
در آن سال ها پرسش اصلي درباره چگونگي ساخته شدن هموگلوبين اين بود که وقتي زنجيره هاي آلفا و بتاي هموگلوبين در ريبوزوم ها ساخته شدند، چگونه با هم ترکيب مي شوند و اگر تغييري روي زنجيره آلفا رخ دهد، روي ارتباط آن با زنجيره بتا چه اثري مي گذارد. ملک نيا در اين پژوهش علاوه بر کروماتوگرافي از الکتروفورز نيز بهره گرفت و چند مقاله در اين باره منتشر کرد.
5- ناهمگوني زنجيره هاي بتاي هموگلوبين
6- تنظيم ژنتيکي ساخت هموگلوبين
7- جداسازي ريبوزوم ها از بافت کبد

8- ترجمه مولکول آر . ان. اي. در لوله آزمايش
ملک نيا و همکارانش زير نظر پروفسور شاپيرا نشان دادند که پس از جداسازي ريبوزوم ها از گويچه هاي قرمز خرگوش، در مايع رويي لوله آزمايش (supernatant) مولکول هاي اطلاعاتي mRNA به صورت آزاد وجود دارد. آنها توانستند آن مولکول ها را با ريبوزوم هايي از خوکچه هندي به پروتئين ترجمه کنند و شيوه ترجمه مولکول mRNA را در لوله آزمايش بنيان نهادند. گزارش اين پژوهش، که ملک نيا آن را بهترين کار علمي خود مي دانست، در سال 1966 ميلادي در مجله زيست شناسي مولکولي(Mo1. Biol.20,427-446) چاپ شده است.
شيوه هاي آموزشي
استاد ملک نيا از سال 1350 تا 1375 استاد دانشگاه تهران بود و به آموزش بيوشيمي به دانشجويان پزشکي مي پرداخت. او در اين زمان در دانشگاه تربيت مدرس، دانشگاه آزاد و چند دانشگاه در شهرستان ها نيز تدريس مي کرد. در سال 1375 او را پيش از موعد بازنشسته کردند، در حالي که تا آن زمان بيش از پنج هزار دانشجوي پزشکي از کلاس او بهره مند شده بودند. با وجود اين، استاد به دليل علاقه اي که به آموزش بيوشيمي داشت، دست از کار نکشيد و به جز دانشگاه تهران و تربيت مدرس، در دانشگاه هاي ديگر به تدريس بيوشيمي ادامه داد. او نزديک 36 سال با زباني ساده و گيرا به آموزش بيوشيمي به دانشجويان پزشکي و علوم پايه پرداخت و حتي تا يک ماه پيش از درگذشت شان با صندلي چرخ دار بر سر کلاس حاضر مي شد. از اين رو کم نيستند کساني که هم خود و هم فرزندشان از شاگردان دکتر ملک نيا بوده اند.
دکتر ملک نيا بيوشيمي را به زباني شيوا بيان مي کردند و هر کجا نياز بود با آوردن مثال هايي که بيشتر از زندگي روزمره سرچشمه مي گرفتند و گاه طنزآميز و شادي آور بودند، مفاهيم بيوشيمي را ساده سازي مي کردند. ملک نيا به دانشجويان پزشکي سفارش مي کرد که اساس مولکولي بيماري ها را ياد بگيرند تا بتوانند آنها را اصولي درمان کنند. او همواره اصرار داشت به هنگام تدريس از گچ و تخته استفاده کند، زيرا معتقد بود وقتي استاد مطلب را گام به گام روي تخته مي نويسد، دانشجويان با او همراه مي شوند و سرعت تدريس استاد با سرعت يادداشت برداري دانشجويان، متناسب مي شود. اين سه ويژگي در کنار به روز بودن دکتر ملک نيا، کلاس درس او را از ديگر کلاس ها متمايز مي ساخت.
ملک نيا دست کم روزي دو ساعت به مطالعه تازه ترين پژوهش ها و دستاوردهاي علمي مي پرداخت و چون احتمال مي داد شايد همکارانش فرصت کافي براي مطالعه نداشته باشند، چکيده مطالعات خود را در بروشورهاي علمي با نام «براي شما خوانده ايم» به هزينه شخصي منتشر مي کرد. با وجودي که پس از بازنشستگي اجباري، نسبت به استاداني که در دانشگاه ها و مراکز پژوهشي مستقر بودند، دسترسي کمتري به منابع اطلاعاتي داشت، در همه کنگره ها و نشست هاي علمي از همه استادان به روزتر و پربارتر بود. او به راستي معتقد بود؛ «من پژوهش مي کنم، پس هستم». و از اين رو، پس از درگذشت استاد ملک نيا مقاله هاي مربوط به سال 2007 ميلادي را روي ميزشان پيدا کردند.
ملک نيا مطالعه عميقي درباره ناباروري داشت و به درمان و راهنمايي بيماراني که به او مراجعه مي کردند، مي پرداخت. شيوه او در پزشکي نيز با بسياري از پزشکان ديگر تفاوت داشت. او معتقد بود اگر بيمار مشکل خود را خوب درک کند، همکاري بهتري در درمان خواهد داشت. از اين رو، در اتاق کارش تابلويي نصب شده بود تا در صورت نياز با کشيدن نمودار يا شکلي ساده، موضوع مورد نظر به بيمار تفهيم شود. از آن جا که مطب دکتر ملک نيا تابلوي راهنما نداشت، شگفت آور بود که شمار بيماران دکتر روز به روز افزايش مي يافت. شايد اين نظر برخي از بيماران درست بود که مي گفتند؛ «دکتري که تابلو ندارد، يعني کارش درست است و نيازي به تبليغ ندارد.» ملک نيا هيچ گاه از بيماران خود هزينه درمان دريافت نکرد، چرا که معتقد بود هر آن چه را که از پزشکي مي داند، به مادرش مديون است و از اين راه مي خواهد روحش را شاد کند. حتي گاهي بيماراني از شهرستان به دکتر مراجعه مي کردند و چنانچه جايي براي ماندن نداشتند، يا پرداخت هزينه اقامت برايشان سنگين بود، ملک نيا کليد مطب را به آنها مي داد و از آنها مي خواست شب را همان جا بمانند. بيماران دکتر که شرمنده اين همه لطف مي شدند، سعي مي کردند با آوردن هديه هايي مانند ميوه، شيريني، آجيل، مرغ و حتي شير و ماست، به گونه اي سپاسگزار او باشند. زوج هاي بسياري با پيروي از شيوه درماني ملک نيا صاحب فرزند شده اند.
گفتاري از ملک نيا
استاد بايد شبانه روز وقتش را براي دانشجو و تحقيق بگذارد. دانشگاه بدون وقت گذاشتن استاد و بدون کار تحقيقاتي يعني صفر و ما در حال حاضر دانشگاهي داريم که حاصل کار تحقيقاتي در آن کم است. به نظر من دانشگاه ايده آل دانشگاهي است که صبح تا شب و شب تا صبح باز باشد و در آن کار کنند. استاد بودن، شب درس خواندن و صبح درس دادن نيست. استاد بايد يک محقق خوب باشد و تحقيق خودش را ادامه دهد و با کساني که علاقه مند هستند، کار کند. کساني که از دانشجويان توقع احترام دارند، بايد بدانند اگر براي دانشجو کار کنند، دانشجو بدون شک به آنها احترام خواهد گذاشت.
چهارشنبه 3/5/1386 - 20:4
دعا و زیارت
سعادت، مهم ترين و اصلي ترين هدف ايجاد ملت و دولت است؛ زيرا ملت و دولت نهادهاي اجتماعي بزرگ تري بر پايه و بنياد خانواده است كه عناصر و علل غايي از تشكيل آن رسيدن و دست يابي به آرامش و آسايش است كه در شكل سعادت خودنمايي مي كند. انسان به اين منظور ازدواج مي كند و تشكيل خانواده مي دهد تا در كنار همسر خويش به آرامش دست يابد و برخي از نيازهاي روحي و رواني و نيز مادي خود را از اين طريق برآورده سازد. نيازهايي كه بدون تشكيل خانواده امكان دست يابي بدان يا محال و ممتنع است و يا به سختي و دشواري مضاعف به دست مي آيد. ملت به عنوان خانواده بزرگي است كه انسان ها براي دست يابي به سعادت يعني امنيت جامع و رفاه وآسايش ايجاد كرده و مي كنند. انسان همواره مي كوشد تا به طريقي به اين دو هدف اساسي دست يابد؛ زيرا بدون تحقق آن سعادت نه تنها در دنيا بلكه در آخرت نيز نصيب او نمي گردد؛ زيرا رسيدن به كمال نيازمند بستر و زمينه هايي است كه دو عنصر آرامش  و آسايش مهم ترين مقومات و مولفه هاي آن را تشكيل مي دهند.
از سوي ديگر، هر اجتماعي نيازمند مديران و رهبراني است كه جامعه را مديريت و به سوي دست يابي اين اهداف ياري رساند. در خانواده پدر به عنوان مدير و مدبر عمل مي كند. كار ويژه دولت ها در جامعه بزرگ خانواده و ملت ها نيز مديريت و تدبير امور اجتماعي انسان است. از اين رو، دولت هاي ملي در گذشته و حال به عنوان مديران و اهل تدبير وارد صحنه اجتماعي شده اند. دولتمردان مي بايست براي رسيدن جامعه و ملت به اهداف اصلي يعني سعادت تلاش كنند و جامعه را در اين راستا مديريت و امور اجتماعي و سياسي جامعه را با تدبير و درايت هدايت نمايند.
از نظر قرآن مردمان امتي واحد و يگانه بوده اند[1]. و تمايز رنگ و زبان آنان نه مايه امتياز و نه نشانه برتري است بلكه نشانه هاي قدرت الهي مي باشد[2] چندگونگي قبيله اي و طايفه اي راهي براي شناسايي بهتر و هماهنگي و همگرايي است[3]  . هر ملتي به جهات چندي پديدار مي گردد چنان كه امت ها و شرايع نيز به جهات شرايط زماني و روحيات و مقتضيات روحي و رواني انسان پديد آمده است[4] بنابراين نمي توان به اين مسايل به عنوان مسايل محوري نگريست بلكه اموري عرضي هستند كه شرايط خاص و مقتضيات خاصي پديدار مي گردند.
قرآن مي كوشد تا همه انسان ها را در نهايت در يك جامعه جهاني واحد گرد آورد و جهاني شدن به عنوان يك فرآيند طبيعي و جهان سازي به عنوان يك برنامه پروژه اسلامي مورد تاكيد و تاييد قرآن و اسلام است. اسلام و قرآن از مردمان مي خواهد كه در نهايت با حفظ اصولي و اختلافات ملي و حتي شريعتي خود در يك اجتماع كلان و واحد انساني جهاني گرد هم آيند و به اصول و ارزش هاي مشترك توجه كنند. از اين رو مردمان را به كلمه يگانگي مي خواند[5] اين بدان معناست كه انسان ها مي توانند و بايد براي اصول مشترك و اهداف مشترك خود با هم منسجم گردند. اين انسجام هرچند از نظر نظري فراهم است و همه در پي توحيد و آسايش و آرامش هستند ولي در مقام عمل عملياتي نشده است و انسجام خارجي نيافته و آثار آن ظاهر نشده است.
قرآن در كنار برنامه هاي تشريعي، پيروان شرايع مختلف را بر گردآمدن بر نقاط مشترك با يك ديگر فرا مي خواند و بدين ترتيب بنياد جامعه جهاني آرام و امن همراه با احترام متقابل به فرهنگ ها و مليت ها را پي مي ريزد و خود را كتاب مصدق مي نامند.[6] پاك شمردن طعام اهل كتاب[7]  و مجاز شمردن معامله و داد و ستد با ايشان[8] و نهي از مجادله و درگيري هاي كلامي و يا اهانت به مقدسات و فرهنگ هاي ايشان را حرام دانستن [9] گام هاي اساسي اسلام و قرآن براي ايجاد جامعه جهاني انساني است.
براي رسيدن به اين مقام و هدف اساسي مي بايست نخست ميان ملت هاي اسلامي اين انسجام و همرنگي پديدار گردد و امت اسلام با ملت هاي مختلف خود با يك ديگر منسجم شوند. از اين رو براي رسيدن به انسجام اسلامي طرح و برنامه هاي مختلف و متنوع ارايه مي دهد. بسياري از گزاره هاي قرآني تبيين كننده عوامل انسجام اسلامي است چنان كه بسياري از آموزه هاي دستوري قرآن نيز در اين راستا قابل تحليل و تبيين است. قرآن همه كساني را كه شهادتين را بر زبان جاري كرده و اسلام را با حقيقت جانشان پذيرفته باشند را مومن و مشمول حكم انسجام اسلامي مي داند. يگانگي و انسجامي كه در سايه وحدت عقيده و باور پديد مي آيد. قرآن براساس همين وحدت عقيده مؤمنان را برادران يك ديگر مي خواند[10] و بر تعاون و همكاري و همياري در پارسايي و نيكي دعوت مي كند. [11] و آنان را شرافت امت واحد مي ستايد.[12] اين همه براي آن است كه امت تركيبي از ملت ها و فرهنگ ها و اقوام مختلف است كه در يك راه و روش و هدف مشترك گرد هم آمده اند و توانسته اند گروه بزرگي از مردمان را در يك مجموع گردآورند.
اين انسجام پيش از آن كه به صورت تجسمي خودنمايي كند به شكل روحي و رواني تحقق مي يابد. قرآن پيوند مؤمنان را پيوند دل هايي دانسته است كه از استحكام و استواري خاصي برخوردار مي باشد.[13] اين موهبتي الهي و معجزه اي خداوندي است كه خداوند با تصرف در دل هاي مردمان مؤمن ايجاد كرده است؛ زيرا نمي توان چنين انسجام و يگانگي را كه رنگ خدايي دارد جز به معجزه ايجاد كرد. از اينرو خطاب به پيامبرش مي فرمايد كه اگر تمام گنج ها و ثروت هاي زميني را انفاق مي كردي نمي توانستي اين انسجام و يگانگي و همرنگي را پديد آوري؛ زيرا اين گونه يگانگي با پول فراهم نمي آيد  همگرايي كه ايجاد شده همگرايي روحي و رواني است كه به عنايت پروردگار ايجاد مي شود و اين درصورتي تحقق مي يابد كه ملت ها بر دين تأكيد ورزند و اصول آن را مورد توجه قرار دهند.[14]
آثار انسجام اسلامي
قرآن براي انسجام اسلامي آثار چندي را برمي شمارد كه از مهم ترين آن ها مي توان به همان هدف اصلي تشكيل خانواده كوچك و بزرگ (ملت) و ايجاد دولت اشاره كرد. هدف از انسجام اسلامي در وهله نخست رسيدن به آرامش و آسايش است كه قرآن نيز بر آن تأكيد مي ورزد.[15] چنان كه برچيده شدن زمينه سلطه بيگانگان و استعمارگران از مهم ترين اهداف وحدت و انسجام اسلامي شمرده شده است.[16] و قدرت و هيمنه مؤمنان را افزايش مي دهد.[17] اين اهداف جز با تأكيد بر عوامل ايجادي آن پديدار نخواهد شد. از اين رو بر مسلمانان است كه بر اصول دين اسلام تأكيد ورزند و به ريسمان الهي (قرآن و پيامبر) چنگ زنند و از آن دور نشوند.[18] حقوق برادري را رعايت كنند و عيب يك ديگر نجويند و در حق يك ديگر گمان باطل نبرند[19] امر به شايسته و معروف نمايند و از كار زشت و ناهنجار پرهيز كرده و ديگران را نيز باز دارند. [20] اين دسته و عوامل ديگري را قرآن براي رسيدن به انسجام اسلامي بيان كرده است كه بدون آن ها نمي توان رنگ يك رنگي را ديد و از امنيت و آرامش و آسايش برخوردار شد.
باشد تا با تحقق بخشيدن به اين تسميه مبارك مقام معظم رهبري يعني اتحاد ملي و انسجام اسلامي به اهداف اصلي جامعه و اجتماع انساني دست يابيم و رنگ و روي آسايش و آرامش را در كره خاكي زمين ببينيم و از صلح و صفا برخوردار گرديم.
تهيه و تنظيم :  علي هاديان آبكسري
--------------------------------------------------------------------------------
1-   -سوره بقره آيه 213
2 - سوره روم آيه 22
3 - سوره حجرات آيه 13
4 - سوره مائده آيه 48
5 - سوره آل عمران آيه 64
6 -  سوره بقره آيه 41
7 - سوره مائده آيه 5
8 -  سوره ممتحنه آيه 8
9-  سوره عنكبوت آيه 46
10 – سوره حجرات آيه10
11 -  سوره مائده آيه2
12 – سوره انبيا آيه92
13 – سوره انفال آيه 63
14 -  سوره آل عمران آيه103
15 -  سوره هاي آل عمران آيه 103و نيز انعام آيه65
16 -  سوره قصص آيه4
17 – سوره انفال آيه46
18 -  سوره هاي آل عمران آيه 103و نساء آيه59
19 -  سوره حجرات آيات 11و 12
20 -  سوره آل عمران آيه104
چهارشنبه 3/5/1386 - 19:58
اخبار

مديرعامل شركت فرودگاههاي كشور گفت: فرودگاه كرمان از نظر تعداد جا به جايي مسافران در رتبه نهم كشوري قرار دارد.
اصغر كتابچي روز چهارشنبه در گفتگو با ايرنا در كرمان افزود: رتبه‌بندي فرودگاهها بر اساس تعداد پروازهاي انجام شده و عرضه و تقاضا در اين زمينه صورت مي‌گيرد كه استان كرمان از اين نظر رتبه مناسبي دارد.
وي گفت: سطح خدمات ارايه شده در فرودگاههاي كشور بر اساس پروازهاي انجام شده متفاوت است.
او با اشاره با اينكه فرودگاههاي استان كرمان به ويژه فرودگاه اين شهر به تجهيزات و خدمات بيشتري نيازمند است، هزينه رفع نياز فرودگاههاي اين استان را ‪ ۷۰۰‬ميليارد ريال برآورد كرد.
وي با بيان اينكه گرچه اين مبلغ زياد است و تمامي فرودگاههاي كشور نياز به چنين هزينه‌هايي دارند، ابراز اميدواري كرد اين هزينه طي سالهاي آتي تامين شود.

چهارشنبه 3/5/1386 - 19:53
ورزش و تحرک

به نظر می‏رسد شبکه سوم سیما که فلسفه تأسیس آن در دهه 70، ایجاد شبکه‏ای برای پوشش زنده مسابقات ورزشی داخلی و ملّی بود، ماهیّت وجودی خود را طیّ این سال‏ها فراموش کرده و به جای اهتمام در بالا بردن کیفیّت پخش مسابقات ورزشی مورد علاقه، در مواردی موازی با دیگر شبکه‏های سیما حرکت می‏کند

  

آرش برهانی زننده هر دو گل استقلال در برابر استیل آذین

 

 

  

خبرگزاری‏های مختلف امروز به موضوع عدم پخش مستقیم دیدار استقلال و استیل آذین پرداخته‏اند. موضوعی که شاید با کمی اهتمام بیشتر و مدیریّت صحیح، هرگز رخ نمی‏داد.

 

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در گزارشی مفصّل، این ماجرا را بررسی می‏کند. در گزارش ایرنا آمده است:

 

نخستین بازی از هفته هفتم لیگ برتر فوتبال بر اساس برنامه از پیش اعلام شده، جمعه شب برگزار شد امّا خلف وعده رسانه ملّی در پخش مستقیم این دیدار مهم و پرمخاطب، هم میلیون‏ها بیننده مشتاق را در مقابل صفحه تلویزیون منتظر گذاشت و هم دستاویزی برای کسانی شد که هر چیزی را با عینک سیاسی می‏نگرند. خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی می‏افزاید: ماجرا از آن‏جا آغاز شد که بعد از گذشت چند ثانیه از ساعت 21 و نواخته شدن سوت آغاز دیدار دو تیم توسّط داور مسابقه، تصاویر پخش مستقیم دیدار فوتبال ابتدا سیاه و سفید پخش و سپس آن هم قطع شد. بینندگان به امید این‏که این قطع شدن، کوتاه مدّت باشد و دوباره شاهد بازی از جعبه جادویی باشند، منتظر ماندند امّا سخنان مزدک میرزایی (مجری تلویزیونی) پس از چند دقیقه مبنی بر نقص فنّی در ارسال تصاویر، آب پاکی را روی دست کسانی که تماشای بازی از صفحه تلویزیون را انتخاب کرده بودند، ریخت.

 

نکته قابل توجّه این‏که، این مسابقه فوتبال از شبکه جام‏جم به صورت سیاه و سفید در صحنه‏های مختلف و هنگام صحبت جواد خیابانی و مجید جلالی پخش می‏شد و این‏گونه می‏نمود که به دلیل مشکلات فنّی، نمی‏توان آن را به صورت زنده پخش کرد. این در حالی است که تمام دوربین‏های تلویزیونی در استادیوم آزادی مشغول فیلم‏برداری بازی بوده و در ظاهر مشکلی از این بابت نبود.

 

ایرنا سپس به نقل‏قولی از رئیس سازمان لیگ می‏پردازد که با شروع نیمه دوم تأکید داشت مشکل فنّی است امّا دقایقی بعد در جایگاه خبرنگاران، حرف خود را تغییر می‏دهد و می‏گوید: "صدا و سیما دقایقی قبل از شروع بازی، از واعظ آشتیانی، مدیرعامل باشگاه استقلال تهران خواسته بود برای آماده شدن تصویربرداران و عوامل پخش، این مسابقه با 15 دقیقه تأخیر آغاز شود امّا واعظی آشتیانی با این موضوع مخالفت کرد. به همین دلیل صدا و سیما هم از روی لجبازی این فوتبال را روی آنتن نبرده است!" !!

 

این در حالی است که مهدی تاج نایب‏رئیس فدراسیون فوتبال در این مورد می‏گوید: من خودم آن‏جا بودم و دیدم که بازی به دلیل مشکلات فنّی پخش نشد. در کابل‌های برق شبکه آب رفته بود و مسئولان دچار مشکل شده بودند. تاج با بیان این‏که مسئولان صدا و سیما گزارش‏گر هم آورده بود یادآور شد: صدا و سیما تمام تلاش خود را کرد، امّا موفّق نشدند بازی را به صورت زنده پخش کنند. همچنین واعظی آشتیانی مدیرعامل استقلال در پایان بازی در این باره به ایرنا می‏گوید: یکی از کارمندان صدا و سیما به من گفت که مشکلات ماهواره‏ای و مشکل در امر مایکروویو باعث شد تا نتوانیم این بازی را بر روی آنتن ببریم.

 

البتّه در گزارش ایرنا به نقل از مدیرعامل استقلال آمده: "استقلال به خاطر مسائل انضباطی و تأکید بر زمان مقرّر بازی، حاضر نشده است زیر بار درخواست سازمان صدا و سیما برای تأخیر در شروع این بازی برود." که این نقل قول صحّت ندارد.

 

به نوشته ایرنا، برگزاری این مسابقه ساعاتی بعد از راهپیمایی باشکوه روز قدس موجب شده بود، آن‏هایی که در این حماسه باشکوه به خواسته خود نرسیده بودند، با جنجال خبری و غوغاسازی در ورزشگاه آزادی به دنبال هدفشان باشند.

 

قائم مقام شبکه سوم سیما که پخش مستقیم مسابقات ورزشی را برعهده دارد، با ردّ تمام این تحلیل‏ها و تفسیرها، مشکل فنّی را موجب قطع پخش زنده مسابقه فوتبال استقلال - استیل آذین عنوان کرد.

 

"هاشم رضایت" روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: قطع پخش مستقیم فوتبال استقلال - استیل آذین از استادیوم یک‏صد هزار نفری آزادی، در مرحله اوّل با سیاه و سفید شدن تصویر همراه بود و لحظاتی بعد به طور کامل، ارسال تصویر برای پخش قطع شد.

 

وی با تأکید بر این‏که، این مشکل در دقایق اوّلیّه نیمه اول، ارسال تصاویر را مختل کرد، ادامه داد: متخصّصان بخش مهندسی و فنّی تلویزیون، دقایقی پس از این مشکل به رفع آن پرداختند امّا مخاطبان در تماس‏های خود خواستار پخش کامل هر دو نیمه بازی از شبکه را داشتند.

 

قائم‏مقام شبکه سوم سیما با ذکر این مطلب که با رفع اختلال در ارسال، هیچ مشکلی برای پخش زنده بلافاصله پس از آن و همچنین نیمه دوم بازی وجود نداشت، خاطر نشان کرد که به احترام به درخواست بینندگان و علاقه‏مندان به بازی فوتبال، مسئولان شبکه 3، تصمیم به پخش کامل بازی با تأخیر کردند.

 به نظر می‏رسد با مدیریّت درست و سریع در هنگام بروز این اشکال، به راحتی این امکان فراهم بود که بعد از گذشت دقایقی، پخش مستقیم این دیدار ادامه یابد و مشتاقان فوتبال 60 دقیقه منتظر نمانند تا بعد از آن هم بازی را از دقیقه اوّل و به صورت مُرده تماشا کنند و از سوی دیگر، دستاویزی برای بیگانگان ایجاد نشود.

جدا از این مسائل، به نظر می‏رسد شبکه سوم سیما که فلسفه تأسیس آن در دهه 70، ایجاد شبکه‏ای برای پوشش زنده مسابقات ورزشی داخلی و ملّی بود، ماهیّت وجودی خود را طیّ این سال‏ها فراموش کرده و به جای اهتمام در بالا بردن کیفیّت پخش مسابقات ورزشی مورد علاقه، در مواردی موازی با دیگر شبکه‏های سیما حرکت می‏کند.

 

البتّه این به معنای انتقاد از شیوه مدیریّت شبکه سوم سیما نیست؛ مدیران سازمان صدا و سیما خود به خوبی به اهمّیّت پوشش رقابت‏های ورزشی برای مخاطبان و جامعه جوان و ورزش‏دوست ایران واقفند امّا آن‏چه بر سر مخاطبان پخش زنده بازی‏های استقلال در سه، چهار هفته اخیر آمد، به واقع شایسته مخاطبان رسانه ملّی نبود.

 

    fcesteghlal
چهارشنبه 3/5/1386 - 19:18
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته