• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 881
تعداد نظرات : 167
زمان آخرین مطلب : 4998روز قبل
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاه علفی است با برگهای قلبی تا سرنیزه ای شكل كه واجد بریدگیهای عمیقی می باشند . گلها زرد یا چند رنگی هستند .
انتشار جغرافیایی :
این گیاه به طور طبیعی در شمال كشور می روید ولی با توجه به اینكه امروزه به عنوان یك گل زینتی در باغچه ها كاشته می شود می توان آنرا در اكثر نقاط كشور مشاهده نمود .
ترکیبات شیمیایی :
درتمامی قسمتهای بنفشه سه رنگ مشتقات اسید سالیسیلیك و فلاونوئیدها وجود دارد .
قسمت مورد استفاده :
عموما سه شاخه گلدار گیاه به عنوان دارو مورد مصرف قرار می گیرد و گاها از ریشه آن نیز استفاده می شود .
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1- به عنوان خلط آور : بنفشه سه رنگ چون دارای خاصیت خلط آوری است در درمان برخی التهابات دستگاه تنفسی مثلا برونشیت كاربرد دارد . برای این منظور بهتر است دو قاشق غذاخوری از پودر خشك گیاه را در نیم لیتر آب جوشانده و با اضافه كردن مقداری شیر و عسل به آن آنرا میل نمایند .
2- رفع جوشهای صورت و بثورات جلدی : دم كرده گیاه مذكور را بعد از تغلیظ به صورت كمپرس برای درمان بیماریهای پوستی می توان استفاده نمود .
3- درمان رماتیسم : برای درمان رماتیسم می توان از كمپرس دم كرده گیاه بر روی موضع روزی دو بار استفاده نمود .
4- به عنوان مدر : گیاه مذكور یك ادرار آور بوده و از اینرو برای تصفیه خون نیز می توان از آن استفاده نمود به این منظور نیز از دم كرده گیاه مذكور با مصرف خوراكی استفاده می شود .
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:22
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گونه های مختلفی از بلوط در ایران وجود دارند که ویژگی تمامی آنان داشتن برگ های مستطیل شکل است که در حاشیه لوب دار می باشد. میوه های بلوط درشت و از نوع فندقه می باشند که پوشش پیاله مانندی آنها را محصور کرده است.
انتشار جغرافیایی :
گونه های مختلف درخت بلوط در جنگل های شمال و غرب کشور به حالت خود رو می رویند. همچنین انواع مختلف آن در نواحی مختلف کاشته می شود.
ترکیبات شیمیایی :
انواع تانن ها، کوئوین، فلوروگلوسین، اگزالات کلسیم و مواد پکتیکی به فراوانی در انواع گونه های بلوط وجود دارد.
قسمت مورد استفاده :
پوست نرم شاخه های جوان بلوط و بعضاً برگ ها و میوه های خشک بلوط اثرات دارویی قابل توجهی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.عامل ضد التهاب : جوشانده برگ یا پوست بلوط به دلیل تانن فراوان اثر ضد التهاب بر روی مخاط بدن داشته از این رو می توان آن را در درمان ورم لوزه ها، ورم حنجره همچنین رفع ترشحات زنانه و بواسیر استفاده نمود. به این منظور جوشانده غلیظ ( 100ـ50 گرم در لیتر ) برگ یا پوست گیاه به شکل خارجی و یا تزریقی استفاده می شود.
2.درمان اسهال : از بلوط می توان برای درمان اسهال های ساده بهره جست به این منظور می توان از تنقیه جوشانده پوست آن و یا از میوه بلوط استفاده کرد. مخلوط آرد میوه بلوط همراه با کاکائو بهترین داروی گیاهی برای اسهال کودکان است. با توجه به اینکه میوه بلوط به دلیل داشتن تانن فراوان مزه تلخی دارد برای کاهش میزان تانن اقدام به بودهی آن می نمایند.
3.درمان خون دماغ : پنبه آغشته به جوشانده پوست بلوط اگر در حفره بینی قرار داده می شود خونریزی را قطع می نماید.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:21
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
این گیاه نوعی سرخس است با ریزم خزنده و برگ های ساده ای که بریدگی های عمیقی دارند. ولی بریدگی ها به گلبرگ اصلی برگ نمی رسند. در سطح پائین برگ لکه های قهوه ای رنگی که سور ( هاگینه ) نامیده می شوند و اجتماعی از هاگدان ها می باشند قرار گرفته اند.
انتشار جغرافیایی :
نواحی شمال ایران در حاشیه دریای خزر و همچنین مرطوب آذربایجان.
ترکیبات شیمیایی :
ترکیب گلیکوزیدی موسوم به پلی پودین مؤثر اصل این گیاه را تشکیل می دهد.
قسمت مورد استفاده :
ساقه زیرزمینی یا ریزوم خشک گیاه
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان یبوست : گرد ریزوم بسپایک را به عنوان مسهل می توان روزی 2 ـ 4 بار و هر بار به میزان 2 گرم مصرف نمود.
2.درمان برونشیت : برای درمان التهابات مجاری همچون برونشیت می توان جوشانده ریزوم بسپایک را استفاده نمود. زیرا این ماده اثر خلط آور دارد به این منظور یک قاشق غذاخوری از ریزوم خرد شده گیاه را نیم لیتر آب جوشانده و بعد از سرد شدن مصرف می نماید.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:20
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگ های مثلثی تا مستطیل شکل که بر روی ساقه و این برگ ها کرک های سفید پنبه ای دیده می شود. برگ های گیاه دارای بریدگی های شانه ای می باشند و این بریدگی های برگ را به چند لوب تقسیم می نماید. گل ها زرد رنگ و دارای رگه های مشبک ارغوانی رنگ می باشند.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه در نواحی مرکزی ایران در اطراف تهران، در شمال کشور و در شمال غرب آن در منطقه آذربایجان یافت می شود.
ترکیبات شیمیایی :
این گیاه خصوصاً در دانه هایش حاوی مقادیر فراوان از آلکالوئید های مهم همچون هیوسیامین یا اسکوپولامین می باشد که سمی بودن شدید این گیاه به دلیل وجود همین آلکالوئید می باشد.
قسمت مورد استفاده :
برگ و دانه های گیاه در طب گیاهی مورد مصرف دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.به عنوان مسکن قوی : بذرلبنج به دلیل داشتن آلکالوئید هیوسین خاصیت آرام کننده سلسله دستگاه عصبی را دارد و از این رو آن برای تسکین دردهای شدید همچون دردهای عصبی، درد مفاصل، رماتیسم و ... استفاده می شود. اثر تسکین دهنده بذرالبنج به قدری زیاد است که می توان به جای تریاک از آن استفاده نمود. در استعمال خارج برگ له شده بذرالبنج را به شکل ضماد در موضع درد قرار می دهند و یا از جوشانهد دانه های آن در روغن استفاده می شود. لازم به تذکر است به دلیل زیاد بذر البنج استفاده خوراکی از آن حتماً بیاد تحت نظر پزشک انجام شود.
2.درمان ساه سرفه، سل و برونشیت : در درمان بیماری های تنفسی مصرف خوراکی این گیاه با رعایت احتیاطات لازم توصیه می گردد. در این موارد مصرف 2/0 گرم گرد برگ بذرالبنج 3 بار در روز یا مصرف عصاره الکی برگ آن به مقدار 5/0 تا 1/0 گرم سفارش شده است
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:19
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگ های تماماً طوقه ای یا قاعده ای که شکل عمومی این برگ ها پهن و تخم مرغی می باشد. تفاوت بارهنگ کبیر با بارهنگ سر نیزه ای در همین شکل برگ نهفته است. ساقه عریان و بدون برگ آن به گل آذین استوانه ای شکلی که از گل های بسیار ریز نامشخص تشکیل یافته تست ختم می شود.
انتشار جغرافیایی :
به طور کلی بارهنگ کبیر در تمامی نقاط ایران از آذربایجان گرفته تا سیستان و بلوچستان رویش دارد.
ترکیبات شیمیایی :
دانه های این گیاه حاوی موسیلاژ فراوان است که در اثر تماس با آب جذب آب کرده و متورم می شوند. در بخش های مختلف این گیاه گلیکوزیدی موسوم به اوکوبین وجود دارد که ماده مؤثره این گیاه به شمار می آید.
قسمت مورد استفاده :
برگ های تازه این گیاه مصرف دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان برونشیت : گلیکوزید اوکوبین موجود در برگ های گیاه خاصیت ضد التهاب داشته در سینه دردها و برای درمان برونشیت از آن استفاده می شود. به این منظور برگ های خرد شده گیاه را در یک لیتر آب سرد ریخته و به ملایمت می جوشانند. مصرف این جوشانده برای درمان برونشیت بسیار مؤثر است.
2.التیام زخم ها : قرار دادن برگ های تازه این گیاه بر روی زخم های دیر التیام باعث بهبودی آنان می گردد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:19
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگ های تقریباً بیضوی تا کشیده و گل های سفید رنگی که از نظر ظاهری شباهت زیادی به گل های دیگر گیاهان درختی تیره گل سرخ همچون گلابی، آلو، گیلاس و ... دارد.
انتشار جغرافیایی :
میوه گیاه از نوع شفت می باشد که حاوی مغز بسیار مغزی است.
ترکیبات شیمیایی :
در سراسر کشور به عنوان یک درخت میوه کاشته می شود.
قسمت مورد استفاده :
مغز میوه بادام حاوی انواع ویتامین ها از جمله ویتامین H و B، املاح معدنی، قند و مقادیر فراوانی فسفر بوده همچنین گلوکوزیدی به نام آمیگدالین در آن وجود دارد که بسایر سمی است. این ترکیب در بادام تلخ به مراتب بیشتر بوده و در اثر هیدرولیز تولید اسید سیانیدریک می نماید که بسیار کشنده است.
مغز بادام و روغن استخراج شده از آن خواص دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان بواسیر : ضماد تهیه شده از روغن مغز بادام مخلوط با تخم مرغ اگر در محل بواسیر قرار داده شود تورم آن را بر طرف نموده و درد ناشی از آن را تسکین می دهد.
2.حفظ طراوت و شادابی پوست : روغن بادام طراوت و شادابی پوست شده و از پوسته پوست شدن آن جلوگیری می کند.
3.درمان ترک پوست : برای رفع ترک پوست روغن بادام را با مقدار برابر کره کاکائو مخلوط نموده بعد از قرار دادن در حمام آب جوش به خوبی می سایند به این ترتیب پمادی بدست می آید که از آن رفع ترک پوست استفاده می شود.
4.تسکین درد گوش : روغن بادام مسکن درد گوش بوده و از طرف دیگر باعث نرمی پرده صماخ می شود. در این موارد بهتر است نصف قاشق مرباخوری روغن بادام شب هنگام، فقط یک بار در هفته در گوش چکانده شود.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:18
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی با ساقه چهار گوش و بسیار معطر و برگ های بیضوی تا مثلثی شکل که در حاشیه دندانه دارند و به حالت متقابل روی ساقه قرار گرفته اند، گل های سفید رنگ و کوچک گیاه در دستجات 3 تایی به حالت چرخه ای در بغل برگ ها مستقرند.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه در اطراف تهران، شمال و شمال شرقی و غربی ایران به حالت خود رو می روید ولی در سایر نقاط کشور نیز کشت می شود.
ترکیبات شیمیایی :
برگ بادرنجبویه حاوی تانن، کامفر، مواد رزینی و پکتیکی و اسانس فراری است که اسانس ملیس نامیده می شود و ماده مؤثره گیاه به حساب می آید.
قسمت مورد استفاده :
برگ و سر شاخه گل دار مورد مصرف دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.تقویت کننده دستگاه گوارش : اسانس موجود در باد رنجبویه مقوی معده بوده تسهیل کننده هضم در معده، ضد نفخ و تسکین دهنده دل درد و درد معده نیز می باشد. در تمامی این موارد دم کرده 20 تا 50 گرم در لیتر برگ باد رنجبویه به مقدار 3 تا 4 فنجان در روز باید مصرف شود.
2.به عنوان خواب آور : مقادیر زیاد اسانس باد رنجبویه خاصیت خواب آور داشته و در مواردی نیز تسکین دهنده درد معده، سر درد و سرگیجه می باشد.
3.پایین آورنده فشار خون : باد رنجبویه تعداد ضربان قلب را کاهش داده و از این رو فشار خون را به طرز پائین می آورد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:17
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی با برگ های درشت بیضوی تا قلبی شکل و گل های ارغوانی رنگ که این گل ها در گل آذین ها و دستجاتی موسوم به کاپیتول قرار می گیرند. کناره های کاپیتول ها خاردار بوده و گل های ارغوانی رنگ آنان لوله ای شکال هستند.
انتشار جغرافیایی :
در بسیاری از نقاط کشور از جمله آذربایجان، کردستان و مناطق مرکزی ایران رویش دارد. این گیاه را در مناطق پر آب خصوصاً در کنار جویبارها می توان مشاهده نمود.
ترکیبات شیمیایی :
ترکیبات شیمیایی این گیاه به طور کامل شناسایی نشده است ولی می توان انواع ترکیبات معدنی از جمله نیترات پتاسیم همچنین آلکالوئید لاپوزین را در آن یافت.
قسمت مورد استفاده :
برگ های تازه گیاه مصرف دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان حصبه : از جوشانده برگ های تازه گیاه برای درمان حصبه استفاده می شود. در این مورد جوشانده باید به شکل خوراکی مورد مصرف قرار گیرد.
2.درمان دردهای مفصلی : نوشیدن جوشانده برگ بابا آدم درد های مفصلی را تسکین می بخشد.
3.درمان حساسیت های پوستی : مالیدن جوشانده برگ بابا آدم برخی ناراحتی های پوستی همچون آلرژی و یا درد ناشی از گزش حشرات را تسکین می دهد.
4.درمان اختلالات کلیوی : به دلیل مدر بودن جوشانده برگ بابا آدم ناراحتی های کلیوی همچون سنگ کلیه را رفع می کند.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:16
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با ساقه های خزنده و برگ های دارای بریدگی های فراوان، گل های آن در گل آذین های کاپیتول متمرکز هستند، گل های زبانه ای که در حاشیه کاپیتول قرار می گیرند سفید رنگ و گله های لوله ای که در مرکز کاپیتول قرار می گیرند سبز رنگ می باشند.
انتشار جغرافیایی :
گونه های مختلف بابونه در سراسر ایران پراکنده می باشند.
ترکیبات شیمیایی :
بابونه واجد آلکالوئیدی موسوم به آنته مین، تانن و گلوکوزدیدهای تلخ است.
قسمت مورد استفاده :
گل و ساقه بابونه مصرف دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان اختلالات قاعدگی : برای درمان اختلالات قاعدگی و تنظیم دوره های ماهیانه خانم ها مصرف خوراکی جوشانده گل و ساقه بابونه به میزان روزی یک استکان در فواصل غذا توصیه می شود. جوشانده 10 تا 30 گرم گل یا ساقه بابونه بیشترین اثر را دارد.
2.رویش مو، تقویت مو و بور کردن موی سر : شستشوی سر با دم کرده گل بابونه باعث تقویت موی سر شده، رویش مو را تقویت کرده و همچنین باعث طلایی شدن رنگ موی سر می شود. در این مورد دم کرده 50 تا 100 گرم در لیتر گل بابونه پیشنهاد می شود.
3.درمان بی اشتهایی، دل درد و سوء هاضمه : مصرف دم کرده گل یا ساقه خشک بابونه به میزان یک استکان در روز ( دم کرده 10 تا 30 گرم د رلیتر ) اختلالات گوارشی یاد شده را بهبود می بخشد.
4.درمان ناراحتی های عصبی : خستگی ضعف اعصاب، گریپ و برخی بیماری های عصبی با مصرف جوشانده گل و ساقه بابونه ( جوشانده 10 تا 30 گرم در لیتر ) تسکین می یابد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:16
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
درختان بید گیاهان درختی هستند با برگ های سر نیزه ای شکل که اساساً کرک های سفید رنگ بر روی آنان واقع شده است. دانه ها شدیداً کرک دار بوده و یکی از مشخصه اصلی گونه های درخت بید دو پایه بودن آنان است به طوری که گل های نر روی پایه نر و ماده روی پایه ماده می باشند.
انتشار جغرافیایی :
چندین گونه از درخت بید در ایران رویش دارند که مهمترین آنان Salix alba ، Salix fragilis می باشند درختان بید به طور خود رو در جنگل های شمال ایران به شکل خود رو رویش دارند و در سایر نقاط کشور به عنوان درخت زینتی و یا برای تهیه الوار کاشته می شوند.
ترکیبات شیمیایی :
پوست انواع درختان بید دارای ترکیبی موسوم به سالیکوزید یا سالیسین می باشد که مقدار آن در گونه های مختلف بید متفاوت است. این ماده مهمترین ماده مؤثر بید می باشد که از نظر ساختمانی شباهت زیادی به استیل سالسیلیک اسید ( آسپرین ) دارد.
قسمت مورد استفاده :
پوست درخت بید و برگ های خشک آن واجد اثرات دارویی هستند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان سرماخوردگی : پوست درخت بید به دلیل داشتن سالیسین که اثر مشابه با آسپرین دارد در درمان سرماخوردگی کاربرد دارد. سالیسین واجد خاصیت تب بر و تسکین درد می باشد. برای درمان سرماخوردگی دم کرده 30 تا 60 در هزار پوست بید که روزی سه بار به مقدار یک فنجان در هر وعده مصرف می شود توصیه می گردد.
2.درمان رماتیسم و نقرس : جوشانده یا دم کرده 30 تا 60 در هزار پوست بید برای درمان برخی اختلالات مفاصل نیز به کار می رود.
3.درمان قاعدگی دردناکی : برای درمان قاعدگی دردناک خانم ها مصرف دم کرده گل های درخت بید توصیه می گردد.
4.رفع سیلان منی : در این مورد نیز مصرف دم کرده گل های بید توصیه می گردد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:15
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته