• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3799روز قبل
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

صدای خروپفش مجال خواب به هیچ‌کس نمی‌دهد. همسرش می‌گوید باید به پزشک مراجعه کند، اما مادرش اعتقاد دارد حتما مشکل از بالش بلند است یا سرش را بد می‌گذارد. این مشکل آزاردهنده باعث شده همسرش خواب راحت نداشته باشد و خودش هم در طول روز مدام خواب‌آلود است، اما واقعا مشکل خروپف جدی است؟

دکتر خسرو صادق نیت، متخصص اختلالات خواب در این باره به «جام جم» می گوید: یکی از مهم ترین عوامل احساس تنگی نفس حین خواب، قطع تنفس است. این اختلال خطرناک در آقایان شایع تر و شناخته شده ترین علامت آن، خروپف است. ولی متاسفانه به دلیل این که خروپف شیوع بالایی دارد، در بیشتر موارد جدی گرفته نمی شود.وی در باره علت بروز تنگی نفس حین خواب می افزاید: وقتی افراد به خواب می روند، عضلات در حالت شل شدگی کامل قرار می گیرد. عضلات ناحیه حلق هم از این حالت مستثنا نیستند و این موضوع می تواند، باعث شود راه تنفسی فوقانی تنگ و گاهی کاملا مسدود شود. وی می افزاید: تنگ شدن این راه باعث بروز خروپف می شود و در صورت مسدودشدن راه هوایی ممکن است فرد با احساس تنگی نفس از خواب برخیزد.

اختلالی که خود فرد آن را درک نمی کند

دکتر صادق نیت با اشاره به این که قطع تنفس در خواب در مواردی درک می شود که خیلی طولانی باشد، می گوید: در غیر این صورت و در بیشتر موارد، بیمار متوجه این حالت نمی شود، مانند اغلب افرادی که خروپف می کنند و متوجه مشکل خود نیستند و حتی آن را کتمان می کنند، بیش از 85 درصد افراد مبتلا به وقفه تنفسی در خواب یا «آپنه خواب» از بیماری خود مطلع نیستند و آنها که متوجه می شوند، از اهمیت و عوارض مرگبار آن اطلاعی ندارند یا مراجعه های نادرستی دارند.

«آپنه خواب» در آقایان شایع تر است

آپنه خواب در آقایان دو برابر خانم ها شایع است. دکتر صادق نیت درباره علت این مشکل می گوید: دلیل این مشکل هم آناتومی راه های تنفسی و هم هورمون های مردانه است. نقش محافظتی هورمون های زنانه در خانم ها از بروز این مشکل پیشگیری می کند به همین دلیل در دوران یائسگی که ترشح هورمون های زنانه کم می شود، شیوع این بیماری در خانم ها هم افزایش جدی پیدا می کند.

چاقی هم مقصر است

یکی دیگر از عوامل شیوع آپنه خواب، چاقی است.

به گفته دکتر صادق نیت، هر چقدر فردی چاق تر باشد، احتمال ابتلای او به این مشکل بیشتر است. از دلیل هایی که برای این موضوع متصور است، چاقی و چربی انباشته شده در بدن است. چربی دیواره حلق باعث می شود، راه تنفسی فوقانی تنگ تر شود، بنابراین یکی از درمان های اساسی آپنه خواب، لاغر شدن بیمار است.

طاقباز خوابیدن مشکل را تشدید می کند

از دیگر عوامل تاثیرگذار در تشدید و بروز آپنه خواب، باید به نحوه خوابیدن بخصوص خوابیدن طاقباز یا همان خوابیدن به پشت اشاره کرد که معمولا باعث تشدید خروپف و قطع تنفس می شود. این متخصص اختلالات خواب تاکید می کند: اگر فرد به پهلو بخوابد، تا حدی مشکلش کمتر خواهدشد و در مواردی که مشکل خفیف باشد، به پهلو خوابیدن می تواند درمان هم محسوب شود.

خروپف را جدی بگیرید

خروپف علامت مهم وجود مشکل در راه های تنفسی فوقانی است. دکتر صادق نیت می گوید: درست است که خروپف با خواب شروع و با بیداری قطع می شود، اما برخلاف تصور عمومی، نشانه طبیعی خواب نیست، بلکه علامت یک مشکل جدی و بسته شدن راه های تنفسی است. پس کسانی که خروپف می کنند، باید به آن به چشم علامت احتمالی ابتلا به یک بیماری مهم و خطرناک بنگرند. وی نشانه در معرض خطر بودن بیماران دچار خروپف را این گونه برمی شمارد: احساس کسالت و خواب آلودگی بعد از بیداری، فشارخون بالا و ابتلا به بیماری های قلبی ـ عروقی.

وی تاکید می کند: اگر همسر یا خانواده فردی علاوه بر خروپف متوجه قطع تنفس وی، هرچند برای چند ثانیه شود، این شخص باید این موضوع را جدی بگیرد و برای بررسی و درمان حتما به کلینیک خواب مراجعه کند.

آپنه، درمان دارد

بهترین راه بررسی مشکل وقفه تنفسی در خواب، آزمایشی به نام پلی سونوگرافی یا همان آزمون خواب است که مشکل را با دقت بررسی می کند و پس از تعیین نوع و شدت آن، درمان مناسب در نظر گرفته می شود.

دکتر صادق نیت در این باره توضیح می دهد: بیمار در کلینیک های خواب یک شب بستری و دستگاه پلی سونوگرافـــی به او وصل می شود. این دستگاه مجموعه ای از چند دستگاه است که با نرم افزار خاصی با هم در ارتباط است. وی ادامه می دهد: مهم ترین کارهایی که پلی سونوگرافی انجام می دهد، گرفتن نوار مغز، نوار عضله، نوار قلب و همچنین اتصال حسگرهای جریان هوا، خروپف، اکسیژن خون و شرایط خواب فرد است و همزمان دوربین مجهز به مادون قرمز حرکات غیرطبیعی حین خواب را ضبط می کند. با توجه به وضع بیمار احتمال دارد چند حسگر دیگر هم به او وصل شود تا در مدت خواب تمام اتفاق های غیرطبیعی ثبت شود. برای تشخیص اختلال های خواب، نتایج کنار هم قرار می گیرد و اطلاعات بسیار مهمی از خواب به دست می آید.

راه های درمان

دکتر صادق نیت درباره درمان های آسان این بیماری می گوید: اگر اضافه وزن دارید، وزنتان را کاهش دهید. مصرف سیگار را کاهش دهید و از خوردن خودسرانه داروهای خواب آور پرهیز کنید. همچنین می توانید با تجویز پزشک از ماسک های مخصوصی به نام CPAP (ماسک های هوا با فشار مثبت مداوم) استفاده کنید.

از نتایج پلی سونوگرافی چه می توان فهمید؟

دکتر صادق نیت به این پرسش این گونه پاسخ می دهد: براساس نتایج پلی سونوگرافی پزشک می تواند متوجه چند موضوع شود؛ زمان شروع خواب و بیداری، زمان به خواب عمیق رفتن، مدت خواب عمیق و مدت خواب سبک، مدت رویا دیدن، دفعات و علت های بیدار شدن و هر اتفاق غیرطبیعی که خواب را مختل می کند همچون مشکلات قلبی ـ تنفسی و مغزی بررسی می شود.

به گفته دکتر صادق نیت، نکته مهم در باره بیماری مهلک وقفه تنفسی حین خواب یا آپنه خواب، این است که این اتفاق طی یک شب ممکن است صد بار تکرار شود بدون این که فرد از آن مطلع شود و احساسش کند. تکرار این اتفاق همراه با از بین رفتن خواب عمیق و باکیفیت و همچنین افت اکسیژن خون است و به همین دلیل روی احساس سرحالی و شادابی فرد تاثیر منفی می گذارد و می تواند طی روز، او را بشدت خواب آلود کند و قدرت تمرکز و یادگیری اش را کاهش دهد.

او تاکید می کند: این اختلال می تواند باعث تشدید احساس افسردگی و تحریک پذیری شود و قدرت آموزش پذیری و یادگیری را کم کند. همچنین عوارض جسمی جدی مانند افزایش فشارخون و اختلال های قلبی ـ عروقی و زمینه سازی برای سکته های مغزی و قلبی را به وجود بیاورد که بشدت سلامت را در معرض خطر قرار می دهد. همچنین زمینه بروز خطاها را بیشتر می کند به طوری که خطر بروز حوادث شغلی و تصادف های رانندگی مرگبار برای مبتلایان به خروپف همراه با وقفه تنفسی حین خواب، بیش از ده برابر افراد سالم است. عوارض این اختلال بسیار جدی است به گونه ای که بعضی آن را «قاتل مرموز» می نامند، زیرا این مشکل بدون این که فرد متوجه شود، چنان صدمه ای به او می زند که گاهی بتدریج باعث مرگ می شود.

کودکان هم مبتلا می شوند

در کودکان هم وقفه تنفسی حین خواب دیده می شود و خطرهای ناشی از آن می تواند بسیار جدی باشد. دکتر صادق نیت توضیح می دهد: این بیماری هم روی رشد جسمی و هم روی تکامل ذهنی و سیستم عصبی کودک و رفتارهایش تاثیر می گذارد. در کودکان، بیش فعالی می تواند یکی از نشانه های این اختلال باشد. این مشکل معمولا در بچه های چاق یا دارای لوزه بزرگ بیشتر دیده می شود و چون عوارض بیشتری برای بچه ها دارد باید جدی تر به آن پرداخت و درمانش کرد.

زهرا سادات صفوی سهی / جام جم

سه شنبه 1/5/1392 - 19:43
تغذیه و تناسب اندام

یک کارشناس تغذیه گفت: مایعات توصیه شده برای سحری باید به تدریج نوشیده شوند و نوشیدن یک لیوان آب میوه و یک لیوان شربت عسل مفید است.

خبرگزاری فارس: مصرف میوه‌های آب دار در سحر از نوشیدن آب زیاد بهتر است

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، زهرا اباصلتی، گفت: برای پیشگیری از احساس تشنگی در طول روز، در پایان وعده‌ سحری لیموترش تازه استفاده کنید و از مصرف چای، قهوه و نوشابه پرهیز کنید زیرا مصرف این نوشیدنی ها موجب افزایش ادرار و دفع آب از بدن می‌شود.

اباصلتی با اشاره به اینکه در وعده‌ سحری به جای نوشیدن آب زیاد باید از میوه‌های آب دار استفاده شود، اظهار داشت: افراد هنگام سحری از خوردن غذاهای خشک نظیر کوکوسبزی، کوکوسیب‌زمینی،‌کتلت، و گوشت‌های سرخ شده مانند کباب، جوجه‌کباب، ماهی و غذاهای پرادویه خودداری کنند زیرا مصرف این غذاها باعث عطش زیاد و افزایش بیش ازحد اسید معده می‌شود.

کارشناس مسئول بهبود تغذیه‌ دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: برای پیشگیری از بروز ناراحتی‌های گوارشی، ترش کردن و سوزش سر معده،‌از مصرف زیاد غذاهای شیرین و چرب در سحری پرهیز کنید و همچنین از سس مایونز، خامه، سوسیس و کالباس در وعده‌ سحر یا افطار استفاده نکنید.

وی گفت: از غذاهای پرحجم نظیر آش، آبگوشت و کله پاچه برای سحری استفاده نکنید و از کربوهیدرات‌های مرکب مانند غلات سبوس دار و حبوبات سهل الهضم استفاده کنید تا کمتر دچار گرسنگی شوید.

وی خاطرنشان کرد: پرخوری در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگی در ساعات انتهایی روز جلوگیری نمی‌کند بلکه در ساعات ابتدایی بعد از سحر، فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارشی فرد وارد می‌کند که سبب بروز علائمی نظیر سوء‌ هاضمه، درد و نفخ معده می‌شود.

در سحر از مواد غذایی پروتئین‌دار استفاده کنید

کارشناس مسئول بهبود تغذیه‌ افزود: رژیم غذایی سحر بهتر است شامل مواد غذایی متنوع باشد و افراد به خصوص نوجوانان باید از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات و پروتئین‌ مانند تخم‌مرغ، حبوبات، لبنیات و گوشت استفاده کنند.

وی با اشاره به اینکه مصرف نمک زیاد سبب دفع مایعات از بدن و احساس تشنگی در طول روز می‌شود یادآور شد: با یک رژیم غذایی معمولی، نمک کافی به بدنتان خواهد رسید و نیازی به مصرف نمک اضافی نیست.

هرگز وعده سحری را حذف نکنید

اباصلتی گفت: وعده سحری به خصوص برای افرادی که فعالیت ذهنی و فعالیت بدنی دارند بسیار حائز اهمیت است.

وی در خصوص افرادی که بدون سحری روزه می‌گیرند گفت: کمبود بیش از حد انرژی باعث می‌شود بدن از منابع پروتئین برای تأمین انرژی استفاده کند و بر اثر سوخت ناقص پروتئین‌ها، ترکیبات ستونی در بدن ایجاد می‌شود که به ایجاد بوی بد دهان، سردرد و دردهای عضلانی در فرد منجر می‌شود.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:41
رمضان

اگر بدانید شیر برنج علی رغم ترکیب ساده چه خواصی دارد مطمئن باشید این غذای ساده ایرانی پای ثابت سفره افطار شما خواهد بود.

خبرگزاری فارس: شیر برنج غذایی ساده اما کامل برای روزه‌داران

به گزارش خبرگزاری فارس، شیر برنج یکی از قدیمی‌ترین غذاهای ایرانی است که در عین سادگی غذایی کامل محسوب می‌شود که به آن «آش شیر» هم می‌گویند و در شاهنامه فردوسی از آن با نام «شیربا» یاد شده است.

این غذا به دلیل ترکیب شیر،‌برنج و شکر و سادگی در پخت معمولاً در سفره‌های افطار به وفور دیده می‌شود.

زینت کمالی، مدیر پژوهشی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس در مورد خواص شیر برنج گفت: شیر برنج به دلیل وجود شیر و برنج معمولاً در ترکیب غذای کمکی برای کودکان زیر 2 سال و به عنوان یک میان وعده برای بزرگسالان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی افزود: شیر موجود در این غذا حاوی مقدار قابل توجهی پروتئین با کیفیت بالاست و می‌تواند برای رشد بافت‌ها و ترمیم آنها استفاده شود و برای روزه‌داران به ویژه نوجوان در حال رشد توصیه می‌شود.

این کارشناس ارشد تغذیه تصریح کرد: در عین حال شیر حاوی ویتامین B2 است که در سوخت و ساز انرژی بدن نقش دارد.

کلسیم و فسفر دو ماده معدنی مهم در شیر است که به گفته کمالی در شیر به وفور یافت می‌شود. کلسیم موجود در شیر به دلیل وجود قند (لاکتوز) از جذب بالایی برخوردار است که در سلامت دندانها و استخوانها مؤثر است و فسفر در رشد سلولهای مغزی نقش بسزایی دارد.

این کارشناس ارشد تغذیه برنج موجود در شیر برنج را یکی از غلات اصلی عنوان کرد و گفت: برنج حاوی کربوهیدرات است که تولید انرژی را در بدن بر عهده دارد. همچنین مقداری پروتئین در برنج موجود است که اگر چه کامل نیست ولی در کنار شیر می‌تواند نیاز بدن برای رشد و ترمیم را بر عهده بگیرد.

این کارشناس ارشد تغذیه شکر را به عنوان یکی از ترکیبات شیر برنج حاوی کالری بالایی دانست و گفت: توصیه می‌شود تا حد امکان این دسر به صورت کم شیرین پخته شود، به ویژه برای کودکان که ذهنیتی به مزه‌ها ندارند.

وی به آنهایی که علاقه زیادی به طبخ مواد غذایی حاوی شیر دارند توصیه کرد: هنگام طبخ حتماً در ظرف را ببندند چرا که ویتامین B2 موجود در شیر بسیار به نور حساس است و در عین حال ممکن است در معرض هوا اکسیده شده و ارزش غذایی آن پایین بیاید. برای سر نرفتن غذاهای حاوی شیر هم می‌توان از یک قاشق چوبی استفاده کرد.

نحوه درست کردن شیر برنج

یک پیمانه برنج خام را شسته و با سه لیوان آب بپزید. به مرور دو لیوان شیر به آن اضافه کرده و بسته به ذائقه خود به آن شکر و گلاب اضافه کنید. وقتی شیر برنج مقداری قوام آمد و غلیظ شد آن را از روی گاز بردارید و در ظرف بکشید.

این غذا را می توانید با عسل یا شیره خرما هم میل کنید.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:40
رمضان

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: ماه رمضان و روزه‌داری علاوه بر فواید معنوی، اثرات سازنده و مفیدی بر وضعیت متابولیسم بدن دارد و روزه‌داران باید از مصرف غذاهای پرحجم، چرب و شور در وعده سحر و افطار خودداری کنند.

خبرگزاری فارس: پرهیز از مصرف غذاهای پرچرب و شور در ماه رمضان

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از دانشگاه علوم پزشکی ایران، فرزاد شیدفر با اشاره به این امر که پرهیز از پرخوری در هنگام سحری و افطار از نکات بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود؛ اظهار داشت: روزه داران باید از مصرف غذاهای پرحجم، چرب و شور در وعده سحر و افطار خودداری کنند و توصیه می‌شود، روزه خود را با مقداری چای یا شیر ولرم و خرما باز کنند و پس از آن با یک فاصله زمانی کوتاه، غذای اصلی را صرف کنند. همچنین توصیه می‌شود از نوشیدن آب سرد خودداری شود.

این متخصص علوم تغذیه در ادامه افزود: مصرف لبنیات، میوه و سبزی در هنگام سحر می‌تواند نقش موثری در تطابق و سازگاری فرد با روزه داشته باشد و روزه داران از مصرف قهوه و نسکافه به دلیل اینکه اختلالات گوارشی ایجاد می کنند، پرهیز کنند. همچنین مصرف نوشیدنی های گازدار به دلیل کاهش مقاومت فرد در برابر گرسنگی و اختلال در تنظیم قند خون توصیه نمی‌شود.

شیدفر اظهار داشت: بهتر است روزه داران به خصوص کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار روزه می گیرند علاوه بر مصرف مواد پروتئینی همچون گوشت، مرغ، لبنیات و حبوبات برای تأمین انرژی مورد نیاز خود از میوه و سبزی نیز استفاده کرده و از مصرف زولبیا و بامیه پرهیز کنند.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:39
آموزش و تحقيقات

تحقیقات جدید نشان داد که افرادی که دیرتر به بازنشستگی می‌رسند کمتر با آلزایمر دست و پنجه نرم می‌کنند.

خبرگزاری فارس: دیرتر بازنشسته شدن خطر ابتلا به آلزایمر را کم می‌کند

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از یورونیوز، محققان در جدیدترین تحقیقات خود دریافتند که دوران بازنشستگی هر چه دیرتر آغاز شود با خطر کمتر از آلزایمر مواجه می‌شوند.

این تحقیقات که بر روی حدود نیم میلیون نفر در فرانسه انجام گرفت، نشان داد: افرادی که دوران بازنشستگی خود را دیرتر آغاز می کنند، با خطر کمتری از ابتلا به بیماری آلزایمر و یا انواع جنون روبرو می‌شوند.

این مطالعه یکی از گسترده‌ترین تحقیقات در این زمینه است که توسط یک موسسه دولتی فرانسوی در زمینه پژوهش سلامتی انجام گرفته و اخیرا در یک کنفرانس علمی در بوستون آمریکا مطرح شده است.

این تحقیقات همچنین نشان داد که به ازای هر یک سال کار اضافی، خطر ابتلا به آلزایمر یا جنون، 2/3 درصد کاهش می‌یابد.

مدیر روابط علمی و پزشکی موسسه آمریکایی آلزایمر گفت: اشخاص مورد مطالعه که از نظر ذهنی فعال می‌مانند و دوران بیشتری به کار ادامه می‌دهند، به نظر می‌رسد که در معرض خطر کمتری از ابتلا به جنون و مشکل از دست دادن حافظه و قدرت تفکر و استدلال قرار می گیرند.

پژوهشگران در این طرح روی بیش از 429 هزار نفر بررسی کردند که بیشتر آنها مغازه‌داران و یا صنعتگران و پیشه ورانی مانند نانوا یا خراط بوده‌اند.

نتایج تحقیقات روشن بود؛ به این معنا که افرادی که در 65 سالگی بازنشسته شده‌اند، با 15 درصد خطر کمتر ابتلا به این بیماریها، نسبت به آنها که در 60 سالگی بازنشسته شده‌اند، روبرو بوده‌اند.

کارشناسان توصیه می‌کنند که حتی افراد بازنشسته باید ذهن خود را مشغول و فعال نگاه دارند.

مدیر روابط علمی و پزشکی موسسه آمریکایی آلزایمر در این باره افزود: تلاش کنید تا خود را به هر کاری که به آن علاقمند هستید، مشغول نگاه دارید.

وی ادامه داد: پدر و مادر من بازنشسته‌اند، اما از هر زمان دیگری سرشان شلوغ تر است. آنها به کلاس‌هایی در دانشگاه محلی می‌روند و در سخنرانی ها شرکت می‌کنند. آنها به فعال ماندن از نظر ذهنی و اجتماعی ادامه می‌دهند.

اما آیا ما واقعا برای به تاخیر انداختن ابتلا به آلزایمر، ناچار از کار دراز مدت‌تری هستیم؟ این بحث پیچیده‌ای است که جوانب مختلف اجتماعی، اخلاقی و سیاسی را در بر می‌گیرد.

ییماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که به تدریج توانایی‌های ذهنی بیمار تحلیل می‌رود. بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه ‌است.

اختلال حافظه معمولاً بتدریج ایجاد شده و پیشرفت می‌کند؛ در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموخته‌های اخیر محدود می‌شود ولی بتدریج خاطرات قدیمی هم آسیب می‌بینند.

بیمار پاسخ سئوالی را که چند لحظه قبل پرسیده‌است فراموش می‌کند و مجدداً همان سؤال را می‌پرسد. بیمار وسایلش را گم می‌کند و نمی‌داند کجا گذاشته ‌است.

در خرید و پرداخت پول دچار مشکل می‌شود و نمی‌تواند حساب دارائیش را نگه دارد. بتدریج در شناخت دوستان و آشنایان و نام بردن اسامی آنها نیز مشکل ایجاد می‌شود.

کم‌کم مشکل مسیریابی پیدا شده و اگر تنها از منزل بیرون برود ممکن است گم شود. در موارد شدیدتر حتی در تشخیص اتاق خواب، آشپزخانه، دستشویی و حمام در منزل خودش هم مشکل پیدا می‌کند.

بروز اختلال در حافظه و روند تفکر سبب آسیب عملکردهای اجتماعی و شخصی بیمار شده و در نتیجه ممکن است سبب افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری بیمار شود.

یکی از مشکلات زوال عقل بروز توهم و هذیان است؛ مثلاً بیمار فکر کند همسرش به وی خیانت کرده ‌است و یا همسایگان و پرستارش قصد آسیب رساندن و توطئه علیه وی را دارند. بیمار ممکن است به فرزندانش بدبین شود؛ گاهی اوقات بیمار افرادی را که نیستند مثلاً والدین فوت شده یا اقوام دیگر را می‌بیند.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:34
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک دندانپزشک گفت: پرکردگی‌ها وقتی از جای خود خارج می‌شوند که از ابتدا طراحی درستی نداشته‌اند یا اینکه طی زمان به دلیل عود پوسیدگی یا حجم زیاد یا فشارهای نامتعارف از نسج دندان جدا شده و کارایی خود را از دست داده باشند.

خبرگزاری فارس: علت افتادن پرکردگی دندان چیست

مصطفی فاطمی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: افراد در مواجهه با افتادن پر کردگی دندان باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی گفت: هر گونه تأخیر یا مسامحه حتی در کوتاه مدت هم می‌تواند به از دست دادن دندان منجر ‌شود که در حالت عادی احتمال حفظ کردن آن وجود داشته است زیرا بافت‌های دندانی زیر پر کردگی‌ها نسبت به گسترش پوسیدگی حساس‌ترند.

این دندانپزشک تصریح کرد: به طور معمول توقع می‌رود که یک پر کردگی بتواند زمان طولانی و قابل قبولی را در دهان سپری کند اما بحث از دست دادن پر کردگی‌ها نیز مسئله دور از ذهنی نیست.

این استاد دانشگاه ادامه داد: بسیار پیش می‌آید که بیماران از پر کردگی‌هایی نام می‌برند که بیش از 10 سال است که در دهان قرار دارد و از این شاکی هستند که پر کردگی‌های جدیدشان در فاصله زمانی کوتاه‌تری از بین رفته‌اند.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی بیان داشت: یکی از مهمترین دلایل حفظ پر کردگی داخل دهان جدا از تمام مسائل تکنیکی اعم از انتخاب ماده، تراش حفره و کاربری درست مواد، حجم پر کردگی است.

وی افزود: بسیار پیش می‌آید که یک پر کردگی کوچک داخل دهان بیمار، عمری در حد 20 سال داشته باشد اما همین پر کردگی وقتی به سطوح دیگر دندان گسترش می‌یابد عمر مفید آن حتی در بهترین حالت هم گاهی تا به یک سوم حالت قبل کاهش پیدا می‌کند.

فاطمی ابراز داشت: پر کردگی‌ها وقتی از جای خود خارج می‌شوند که از ابتدا طراحی درستی نداشته‌اند یا اینکه طی زمان به دلیل عود پوسیدگی یا حجم زیاد یا فشارهای نامتعارف از نسج دندان جدا شده و کارایی خود را از دست داده باشند.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی افزود: گاهی نیز پیش می‌آید  دندانی که علاوه بر درمان ریشه به روکش نیز نیاز داشته است به هر دلیلی اعم از پیگیری نکردن بیمار یا مسائل اقتصادی، روکش نشده و به دلیل ضعف ساختاری دچار شکستگی شده باشد.

فاطمی افزود: به طور معمول توقع می‌رود هر چه حجم پر کردگی نسبت به دندان کمتر باشد عمر بیشتری را طی کند.

این دندانپزشک ادامه داد: برای جلوگیری از تخریب ناگهانی پر کردگی جدا از رعایت بهداشت دهان، توجه به نکاتی مانند تغییر رنگ لبه‌های پر کردگی، ایجاد گیر غذایی، پاره شدن نخ دندان و امثالهم می‌تواند نشانه‌های شروع فرایند تخریب پر کردگی و خارج شدن بعدی آن باشد.

فاطمی به افراد توصیه کرد: مراجعه منظم برای معاینه توسط دندانپزشک می‌تواند از عوارض بعدی مانند پوسیدگی‌های وسیع برگشت‌ناپذیر جلوگیری کند.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:33
آموزش و تحقيقات

تحقیقات نشان داده است گریه کردن نه تنها مضر نیست بلکه دارای فوایدی هر چند محدود است که نباید آنها را برای سلامت نادیده گرفت.

خبرگزاری فارس: فواید گریه چیست؟

به گزارش خبرگزاری فارس، عمل گریه کردن فشار زیادی را بر بدن می آورد که ممکن است درک جنبه های مثبت گریه را دشوار سازد.

مقاله منتشر شده در سایت «بازل» برخی از موارد فواید گریه را اشاره کرده است.

باشگاههای گریه

ژاپن یکی از معدود کشورهایی است که باشگاههای مخصوص گریه کردن تاسیس کرده است، در این مکان ها فیلم ها و سریال های تلویزیونی که باعث گریه مخاطب می شود، پخش می شود.

مردم به منظور از بین بردن استرس مربوط به کار به این باشگاهها مراجعه می کنند.

چه کسی می گوید گریه برای سلامتی مضر است؟

در مورد اثرات مثبت خندیدن برای مردم بسیار گفته شده است. چهره غمگین زمانی که با گریه همراه شود ممکن است چشم درد بیاورد اما این موضوع بر اساس آنچه که در ظاهر به نظر می رسد نمی تواند قضاوت ساده ای را ایجاد کند.

تحقیقات نشان داده است که گریه هم می تواند برای سلامت خوب باشد، اگر چه تعداد فواید گریه کردن نسبت به فواید خندیدن کم تر است اما قطعا همان تعداد هم نباید نادیده گرفته شود.

بنابراین اگر شما پس از وقوع رویداد ناگواری احساس گریه کردن را دارید، اجازه دهید تا اشک های غم و اندوهتان جاری شود.

اگر جلوی اشک های خود را بگیرید این امر منجر به آسیب رساندن به خود است.

عمل گریه کردن اجازه می دهد تا احساسات و تنش ها سرکوب شوند که این امر به از بین بردن استرس، افسردگی و به بهتر کردن خلق و خو کمک می کند.

گریه، استرس را از بین می برد

گریه در آزاد سازی استرس احساسی که در توسعه مشکلات قلبی، فشار خون بالا و دیابت نوع 2 نقش محرک دارد، می تواند مفید باشد.

در یک تحقیق 15 ساله در خصوص اشک انسان که در دانشگاه «مینه سوتا» به سرپرستی «دکتر ویلیام فری» انجام شد، مشاهده شد که گریه در گرگرفتگی مواد شیمیایی، هورمون هایی که تحت استرس هستند کمک می کند.

برخی از هورمونهای عمده استرس در خارج از بدن از طریق اشک از بین می روند.

محققان با این حال، اشاره کردند که اشکی که در زمان خرد کردن  پیاز جاری شود برای کاهش استرس موثر نیست.

این تحقیقات نشان داد که اشک ناشی از غم و اندوه و یا پس از احساس آسیب باعث می شود که هورمون های مبتنی بر پروتئین و هورمون «آدرنوکورتیکو» افزایش یابد.

همه این هورمون معمولا در پاسخ به استرس ترشح می شود؛ به این دلیل، مردم پس از گریه ناشی از آسیب دیدن و غم و اندوه و درد، احساس بهتری پیدا می کنند؛ همچنین، در حین گریه، چون ما تمایل داریم تا نفس عمیق بکشیم، به همان دلیل نیز در کاهش استرس کمک می شود.

اخلاق را بهبود می بخشد

گریه به غیر از از بین بردن استرس، همچنین ممکن است به بهبود خلق و خوی کمک کند.

در تحقیقات منتشر شده در مجله روانشناسی اجتماعی و بالینی، 2008 اثرات و همچنین دلایل گریه مشاهده شده است.

اشک شادی پس از موفقیت ستودنی حداکثر میزان بهبودی در خلق و خوی را فراهم می سازد.

ترفیع در خلق و خوی همچنین در زمانی که فردی برای تسلی دادن به هنگام گریه وجود داشته باشد نیز مشاهده شده است.

گریه کردن در زمانی که شما شخص عزیزی و یا شیء با ارزشی را از دست می دهید، ممکن است اجازه دهد که شما برای مقابله با این وضعیت احساس بهتری داشته باشید.

یکی دیگر از نظریه های پیشنهاد شده توسط دانشمندان به سطح پایین منیزیم پس از گریه کردن مربوط می شود، سطح پایین منیزیم نیز در بهبود خلق و خوی تاثیر دارد.

مشاهده شده است که مقدار بیش از حد منگنز در بدن می تواند بر روی خلق و خوی تاثیر منفی داشته باشد، که این حالت به اشکال عصبی و اختلالات احساسی یا روانی بروز می کند.

با این حال، از آنجایی که اشک حاوی مقادیر قابل توجهی از منگنز است، عمل گریه می تواند به کاهش سطح منیزیم، که ممکن است تاثیر مثبتی بر خلق و خوی داشته باشد، منجر شود.

احساس آزادی می آورد

اغلب گفته می شود که اگر اجازه دهید تا احساسات منفی در شما جمع شود این امر باعث اختلالات روانی مانند افسردگی می شود.

گریه به بیرون ریختن این احساسات عمیق، کمک می کند و احساس بهتری را برای شما ایجاد می کند. اجازه دهید که این احساسات  که می تواند طیف گسترده ای از بیماری های مزمن از جمله دیابت و ورم مفاصل ماشه باشند به خاک سپرده شوند؛ بنابراین، آزاد کردن این تجمع احساسی از طریق گریه به طور کلی برای خوب بودن بسیار حائز اهمیت است.

اندروفین منتشر می کند

به غیر از ورزش و خنده، حتی عمل گریه کردن اندروفین ها ( مواد شیمیایی که سرخوشی بالا می دهند)  را آزاد می سازد.

اندورفین ها همچنین خواص ضد درد دارند، به این معنی که از مانع رسیدن سیگنال های درد به مغز می شوند.

این امر نشان می دهد که اندروفین ها در ارتباط با گریه همچنین ممکن است به کاهش درد جسمی کمک کنند. بنابراین، اگر زمانی که موضوع ناراحت کننده ای شما را به گریه کردن تحریک می کند آن را دریغ نکنید.

چشمها را می شوید

تحقیقات انجام شده در اشک انسان نشان داده اند که اشک حاوی آنزیم شناخته شده به نام « لیزوزیم » در خواص ضد باکتری بسیار شناخته شده است.

این آنزیم دیواره سلولی باکتری ها را که برای بقای خود ضروری است را از بین می برد.

این ویژگی ضد میکروبی اشک بشر به توقف باکتری که باعث عفونت چشم می شود، کمک می کند.

همچنین، عکس العمل اشک پس از قرار گرفتن در معرض دود، گرد و غبار و پیاز که جاری می شد در واقع به حفاظت از چشم ها از آسیب و جلوگیری از صدمات ناشی از این محرک کمک می کند. این اشک ها که ما دوست نداریم دیده شوند در واقع از چشم های ما در برابر محیط محافظت می کنند.

سموم را از بین می برد

تحقیقات نشان داده است که اشک های عاطفی که از غم و اندوه بوجود می آیند پر از مواد شیمیایی سمی هستند. تجمع مواد شیمیایی زمان روبرو شدن با افزایش سطح استرس روی هم انباشته می شوند  و از طریق اشک جاری و آزاد می شوند.

فشار خون را کاهش می دهد

مشاهده شده است که فشار خون به دنبال یک بار گریه کردن کاهش می یابد.

آزادی احساسات به دام افتاده بعد از گریه باعث می شود ما احساس بهتری همراه با کاهش فشار خون و بهبودی ضربان قلب داشته باشیم. علاوه بر کاهش فشار خون، عمل گریه همچنین در کاهش تعداد ضربان قلب کمک می کند.

با این وجود گریه برای شما فوایدی به همراه دارد و لازم نیست که شما چه اکنون و چه بعد در کاهش اشک خودتان را مجبور کنید.

زمانی که شما احساس می کنید که دیگر قادر به حمل بار یک درد عاطفی، به خصوص از نوع آسیب زا نیستید آنگاه برای داشتن یک گریه خوب خود را آماده سازید.

سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفا برای آموزش به خواننده است و این مطالب بعنوان یک جایگزین برای توصیه های یک متخصص پزشکی نمی باشد.

 

نویسنده این مقاله: نیکس. جی (Nicks J)

مترجم: مریم قره داغی

سه شنبه 1/5/1392 - 19:29
تغذیه و تناسب اندام

یک متخصص تغذیه گفت: کوکو، شامی، کتلت، فرنی ،سوپ‌های تره فرنگی یا جو حاوی غلات پرک شده یا سبوس دار، سبزیجات پخته و خام، آب و میوه باید در برنامه غذایی کودکان روزه دار قرار بگیرد.

خبرگزاری فارس: کوکو، شامی، کتلت و فرنی تغذیه مناسب کودکان روزه‌دار

سید ضیاءالدین مظهری در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهارداشت: مهمترین مسئله در کودکانی که روزه‌داری می‌کنند و مراحل جهش رشد و بلوغ خود را طی می‌کنند این است که بتواند از تمام چهارگروه اصلی تغذیه بهره‌مند شوند.

این متخصص تغذیه افزود: کودکان باید به واسطه استفاده از نان و غلاتی که حاوی سبوس یا دانه کامل هستند تأمین پروتئین شوند؛ یا از سوپ‌ها و آش‌هایی استفاده کنند که حاوی دانه‌های پرک شده جو یا گندم باشند چرا که وجود سبوس باعث حفظ آب بدن شده و احساس سیری را به کودک می‌دهد.

مدیر گروه تغذیه واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی افزود: مصرف سبزیجات پخته و خام در حد توانایی و ظرفیت کودکان از جمله دیگر مواردی است که توصیه می‌شود چرا که این مواد حاوی منیزیم، پتاسیم، آهن غیر هم، اسید فولیک، ویتامین C و B9 هستند که از خشکی مزاج جلوگیری می‌کنند.

نایب رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی ادامه داد: استفاده از شیر و لبنیات غنی شده با تلفیق غلات و بادام پوست‌کنده و مصرف ترکیباتی همچون فرنی و شیربرنج غنی با خلال بادام؛ همچنین سوپ‌های سبکی که محتوی سبزیجات، غلات سبک، حبوباتی همچون عدس و لپه و لوبیا با آب گوشت و مرغ چربی گرفته شده باشند می‌توانند غذاهای مناسبی برای این دسته از کودکان روزه دار محسوب شوند.

این متخصص تغذیه تصریح کرد: تلفیق مواد با هم و مصرف غذاهایی همچون کوکوی سیب‌زمینی، شامی و کتلت که شامل مجموعه‌ای از تخم‌مرغ، سیب‌زمینی، گوشت و حبوبات هستند و در روغن زیتون سرخ می‌شوند می‌تواند انرژی کاملی که ارزش بیولوژیکی پروتئینی بالایی دارند را به این کودکان بدهند.

مظهری، استفاده از سوپ‌های تره فرنگی، جو، شیر، قارچ و غذاهایی را که حاوی مغزها و دانه‌های خام تازه هستند را در فاصله افطاری تا خوابیدن مفید دانست و افزود: این دسته از غذاها اسید چرب لازم و مواد معدنی را در اختیار کودکان قرار می‌دهد.

این استاد دانشگاه حذف و کاهش مصرف موادی چون زولبیا، بامیه، شیرینی‌های تر و خشک را در این ایام ضروری دانست و افزود: استفاده از این مواد می‌تواند در طول روزه‌داری در کودکان احساس گرسنگی، خستگی شدید و خواب‌آلودگی همراه با افت قند خون، افت فشار و کم طاقتی را به بار بیاورد.

متخصص تغذیه، استفاده از گوشت قرمز، مرغ، ماهی همراه با پروتئین‌های گیاهی و سبزیجات حاوی نشاسته مثل سیب‌زمینی، هویج و لوبیا سبز را از جمله غذاهایی دانست که نیازهای کودکان را تأمین می‌کند.

عضو هیئت علمی و مدیر گروه تغذیه واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: عدم فعالیت شدید در طول روز برای کودکان روزه‌دار می‌تواند مانع از تشنگی و گرسنگی آنها شود.

این متخصص تغذیه به کودکان روزه‌دار توصیه کرد: بعد از افطار و شام تا زمان خوابیدن آب کافی بنوشند و از خوردن کولا، چای و قهوه که آب بدن را دفع می‌کند بپرهیزند.

مظهری ادامه داد: کودکان در وعده سحری از سالاد غنی شده استفاده کنند و از افطار تا سحر نیز 2 تا 3 واحد میوه مصرف کنند تا بتوانند فشار روزه‌داری را خنثی کنند.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:25
اطلاعات دارویی و پزشکی

نخوردن صبحانه می‌تواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد.

خبرگزاری فارس: نخوردن صبحانه خطر حمله قلبی را افزایش می‌دهد

به گزارش خبرگزاری فارس، تحقیق انجام شده بر افراد کهنسال که اغلب صبحانه نمی خوردند نشان داد این افراد 27 درصد بیشتر نسبت به کسانی که صبحانه می خورند با خطر حمله قلبی روبه‌رو هستند.

محققان دانشگاه هاروارد اعلام کرده اند که دلیلی پیدا نکرده‌اند که چرا این یافته ها در مورد سایر افراد مصداق ندارد.

سایر پژوهش ها پیش از این نشان دهنده ارتباط میان صبحانه و چاقی، فشار خون بالا، دیابت و سایر مشکلات سلامت بوده است که همگی نشانه های اولیه بیماری های قلبی هستند.

اریک ریم یکی از مدیران این تحقیق از مدرسه بهداشت دانشگاه هاروارد گفت: هیچ مطالعه‌ای در مورد خطرات طولانی مدت صبحانه نخوردن انجام نشده بود.

کارشناسان البته نه به طور یقین  اما معتقدند مردمی که صبحانه نمی‌خورند در ادامه روز گرسنگی بیشتری را تحمل می‌کنند که باعث می‌شود غذاهای پرحجم زیادی بخورند که کالری بیشتری را در زمان کمی به بدن آنها می‌رساند. این کار می‌تواند سطح قند خون آنها را بالا ببرد و احتمالاً به انسداد رگها منجر شود.

محققان در مورد مواد مصرفی در صبحانه بررسی را انجام نداده‌اند تا ببینند آیا صبحانه نیز همراه با غذاهای چرب و پر قند بوده است یا خیر اما ریم گفت: معمولاً افرادی که صبحانه می‌خورند رژیم غذایی سالم تری هم دارند.

به نوشته آسوشیتدپرس این تحقیق از سال 1992 بر روی نزدیک به 27 هزار مرد در مورد عادات تغذیه آنها انجام شده است. نزدیک به 13 درصد آنها آنها اغلب صبحانه نمی‌خوردند و همگی تحصیلکرده و دست کم 45 سال سن داشته‌اند.

در طول 16 سال بعد 1527 نفر از این افراد با حملات قلبی غیرمرگبار روبه‌رو شدند که از جمله آنها 171 نفر از افرادی بودند که به طور مداوم صبحانه نمی‌خوردند.

به عبارت دیگر 7 درصد از آن دسته که صبحانه نمی‌خوردند با حمله قلبی روبه‌رو شدند که این میزان در افرادی که صبحانه خورده بودند فقط 6 درصد بود.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:16
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک دندانپزشک گفت: مراقبت‌های ویژه از روکش دندان مانند دقت در عدم برخورد با مواد سخت - مثل پسته در بسته یا سنگ موجود در غذا - باید رعایت شود تا سرامیک روکش دندان شکسته نشود.

خبرگزاری فارس: شیوه‌های مراقبت از روکش دندان

مصطفی فاطمی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: پروتزهای ثابت دندان شامل روکش و بریج می‌شود که با هدفی همچون تأمین زیبایی یا جایگزینی دندان‌های از دست رفته انجام می‌شوند.

این دندانپزشک افزود: یکی دیگر از مواردی که دندان‌ها نیاز به روکش پیدا می‌کنند حفظ ساختار باقیمانده دندان است چرا که اگر دندان دارای پرکردگی وسیع و متعاقب آن درمان ریشه باشد جهت جلوگیری از شکستن دندان و تخریب ساختار باقیمانده استفاده از روکش توصیه می‌شود.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی افزود: مهمترین معیار در این زمینه، مفید بودن روکش برای حفظ دندان است لذا در مواردی که ترمیم کوچکی وجود دارد یا ترمیم موجود احتمال شکستن دندان را نمی‌افزاید نیاز به درمان روکش نیست.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: جنس روکش‌ها به دو دسته اصلی سرامیک متصل به فلز - پی‌اس‌ام - یا تمام سرامیک تقسیم می‌شود که استفاده از دسته اول سابقه طولانی دارد.

فاطمی افزود: روکش از جنس سرامیک متصل به فلز به صورت نسبی هزینه‌ای حدود یک سوم انواع جدید تمام سرامیک دارد.

فاطمی در پاسخ به پرسش فارس، مبنی بر تفاوت کیفی این دو جنس گفت: از لحاظ کیفی بین این دو دسته تفاوت قابل توجهی وجود ندارد اما از لحاظ زیبایی سرامیک‌ها ارجح هستند.

این دندانپزشک بیان داشت: انواع جدید سرامیک‌های دندانی با توجه به استحکام بالا ، تحمل فشارهای شدید را دارند و با آنها می‌توان حتی بریج‌های چند واحدی ساخت.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی در مورد بریج گفت: در مواردی برای جایگزینی دندان از دست رفته، دندان‌های ابتدا و انتهای ناحیه بی‌دندانی را تراش می‌دهیم و به صورت متصل به هم روکش‌هایی را در ناحیه بی‌دندانی و در روی این دندانها مانند پل قرار می‌دهیم که اصطلاحاً به آن بریج می‌گوییم.

فاطمی تصریح کرد: روکش روی یک دندان کاری به دندانهای مجاور ندارد ولی در جایگزینی و استفاده از بریج ناگزیر از تراش دندانهای مجاوریم.

این استاد دانشگاه ادامه داد: تا قبل از معرفی و فراگیری ایمپلنت تنها راه جایگزینی نواحی بی‌دندانی آن هم به شرط وجود دندانهای مناسب در هر دو طرف بی‌دندانی، بریج بود که گاه منجر به تراش وسیع دندانهای سالم پایه می‌شد اما امروزه با گسترش ایمپلنت بسیاری از بیماران مایلند که دندانهای سالم خود را حفظ و ناحیه بی‌دندانی را با ایمپلنت درمان کنند.

این دندانپزشک تأکید کرد: درمان روکش و بریج با توجه به تراش وسیع روی دندان، درمانی برگشت‌ناپذیر است پس افراد باید در انتخاب موارد درمان دقت لازم را داشته باشند.

فاطمی در پاسخ به پرسش فارس، مبنی بر دلایل شل شدن یا افتادن روکش دندان گفت: در بسیاری از موارد به دلیل نسج ناکافی دندان مانند دندان‌های کوچک و کم ارتفاع، گیر این پروتزها که ناشی از توازی دیواره‌های دندان تراش خورده است کافی نبوده و فشارهای جدیداً منجر به خروج روکش می‌شود.

وی افزود: در این حالت هیچ ماده چسباننده‌ای توانایی تأمین ثبات این پروتز را نخواهد داشت و آن گونه که در بین مردم شایع است گیر پروتز ربطی به چسب خوب و بد ندارد.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی در پاسخ به سؤال دیگر فارس، مبنی بر اینکه بسیاری از پزشکان در این موارد، دوباره روکش را می‌چسبانند گفت: البته در مواردی خروج روکش تنها به واسطه حل شدن مواد چسباننده روکش است که طی زمان جهت جلوگیری از عود پوسیدگی باید تمیز و جایگزین شوند.

این استاد دانشگاه به نحوه مراقبت از روکش اشاره داشت و افزود: مراقبت از روکش هیچ فرقی با دندان طبیعی ندارد چرا که روکش به هیچ وجه مانع عود پوسیدگی در دندان نخواهد شد.

فاطمی گفت: مراقبت‌های ویژه از روکش مانند دقت در عدم برخورد با مواد سخت - مثل پسته در بسته یا سنگ موجود در غذا - باید رعایت شود تا موجب شکستگی سرامیک روکش نشود.

این دندانپزشک ادامه داد: اگر چه این مشکلات قابل بازسازی در دهان یا لابراتور است ولی در بسیاری از موارد خروج روکش از دندان ممکن است همراه با خطر شکستن دندان باشد.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته