• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3799روز قبل
مهدویت

استاد مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم می‌گوید: در حدیثی از امیرالمؤمنین(ع) آمده است که در آخرالزمان زنانی آشکار می‌شوند که برهنه هستند، زینت‏‌های خود را آشکار می‏‌سازند، به فتنه‏‌ها داخل می‌شوند و به خواسته‌های نفسانی گرایش دارند.

خبرگزاری فارس: ویژگی‌های مردان و زنان آخرالزمان/ جهان در آستانه ظهور چگونه خواهد بود

خبرگزاری فارس ـ گروه آیین و اندیشه: ظهور مهدی موعود(عج)، برانگیخته شدن آخرین نور هدایت و ذخیره الهی برای هدفی بسیار بزرگ و به پایان رساندن راه نیمه تمام پیامبران و اولیای خداوند است.

بیشتر روایاتی که از آن عصرِ روشنایی، سخن به میان آورده، از زندگی و جهان پیش از آن، به عنوان تاریک‌ترین دوران زندگی بشر و ستم‌بارترین مرحله حیات وی یاد کرده است.

دورانی که می‌رود تا یأس و ناامیدی حاکم بر بخش‌های قابل توجه آن، آخرین رشته‌های پیوند انسان‌ها را از پروردگار یگانه بگسلد و آنها را در گرداب‌های هلاکت نابود سازد.

روایاتِ مربوط به ظهور و قیام جهانی، از برپایی «عدل و قسط» در آن دوران خبر داده، وضع جهان در آستانه ظهور را آکنده از ستم و بی‌عدالتی دانسته‌اند.

برخی روایات به دیگر جنبه‌های زندگی و وضع عمومی جهان نیز اشاره کرده‌اند که در یک بررسی می‌توان تحولات جهان را در دو محور انسانی و طبیعی، قابل بررسی دانست. 

به همین مناسبت گفت‌وگوی مشروحی با حجت‌الاسلام والمسلمین خدامراد سلیمیان، استاد مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درباره وضع انسان‌ها و جهان در آستانه ظهور انجام داده‌ایم که متن آن از نظر می‌گذرد. 

بیشتر زنان و مردان آخر‌الزمان منحرف می‌‌شوند

* به عنوان اولین سؤال بفرمایید زندگی انسان‌ها و حال زنان و مردان در آستانه ظهور چگونه خواهد بود؟

روایاتی که این زندگی را در پایان دوران و آستانه ظهور و قیام جهان مهدی موعود(عج) پیشگویی کرده، در دو بخش دگرگونی در زندگی فردی و اجتماعی قابل بررسی است.

شاخص‌ترین نمود تحوّل در زندگی فردی را می‌توان در چگونگی دینداری، ناامیدی و سرخوردگی انسان‌ها دانست.

آزمایش‌های خداوند متعال برای زنان و مردان یکسان است؛ ولی پاره‏ای از روایات، به ویژه درباره زندگی فردی مردان نقل شده است؛ آن گونه که در برخی روایت‌ها سخن از زندگی فردی زنان به میان آمده است.

امام صادق(ع) در این‌باره می‌فرماید: «… و َرَأَیتَ الرَّجُلَ اِذَا مَرَّ بِهِ یَوْمٌ وَلَمْ یَکْسِبْ فِیهِ الذَّنبَ العَظِیمَ مِنْ فُجُورٍ اَوْ بَخْسِ مِکْیالٍ اَوْ مِیزانٍ اَوْ غِشیَانِ حَرامٍ اَوْ شُرْبِ مُسْکِرٍ کَئیباً حَزِیناً… »

یعنی مرد را می‌بینی هنگامی که یک روز بر او گذشته و گناه بزرگی انجام نداده است از قبیل فحشا، کم‌فروشی، کلاهبرداری و یا نوشیدن مست‌کنندها، غمگین و اندوهگین می‏‌شود.

امیر مؤمنان علی(ع) می‌فرماید: «یَظْهَرُ فِی آخِرِالزَّمانِ وَاقتِرَابِ السَّاعَةِ وَهُوَ شَرُّ الاَزمِنَةِ نِسْوَةٌ کَاشِفاتٌ عَارِیاتٌ مُتَبَرِّجاتٌ مِنَ الدِّینِ دَاخِلاتٌ فِی الفِتَنِ مَائِلاتٌ اِلَی الشَّهَواتِ ‏مُسرِعاتٌ ‏اِلَی ‏اللَّذَّاتِ مُستَحِلّاتٌ لِلْمُحَرَّمَاتِ فِی جَهَنَّمَ خَالِداتٌ»

یعنی در آخِرُالزّمان و نزدیک شدن رستاخیز که بدترین زمان‏‌ها است، زنانی آشکار می‌شوند که برهنه و لخت هستند؛ زینت‏‌های خود را آشکار می‏‌سازند، به فتنه‏‌ها داخل می‌شوند و به سوی خواسته‌های نفسانی و شهوت‏‌ها می‌گرایند. به لذت‏‌ها می‌شتابند، حرام‏های الهی را حلال می‌شمارند و در جهنم جاودانه خواهند بود.

از ویژگی‌های یادشده هر چند در همه دوره‌های زندگی انسان‌ها بوده است؛ به نظر می‌رسد در پایان دوران به اوج و نهایت خود می‌رسد؛ از این رو مورد تأکید روایات قرار گرفته است.

زندگی در دوران غیبت، با سختی‌های فراوانی همراه است

* آیا زندگی اجتماعی مردم نیز تغییر خواهد کرد؟

بله زندگی در دوران غیبت حجت الهی، با سختی‌های فراوانی همراه است؛ بویژه آنکه تلاش شیطان‌های انسان‌نما در این دوران به اوج خود می‌رسد و هر چه به روزگار ظهور آن حجت الهی نزدیکتر می‌شویم، بر شدّت این وضعیت افزوده می‌شود.

پیش از ظهور مردان به زنان و زنان به مردان تشبّه می‌کنند

* پیش از ظهور جامعه از لحاظ فرهنگی چگونه خواهد بود؟

پیش از ظهور امام زمان(عج) جوّ حاکم بر جهان، جوّ ستم، گناه و فساد خواهد بود؛ چنان که در قرآن کریم آمده است. «اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسابُهُمْ وَ هُمْ فی‏ غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ» یعنی برای مردم (وقت‏) حسابشان نزدیک شـده است و آنان در بی‏‌خبری رویگردانند.

در این آیه، مردم آخرالزمان در آستانه برپایی حکومت جهانی حضرت مهدی(عج) به غفلت و رویگردانی از خداوند متّصف شده‏‌اند.

در روایات نیز منظور از «اشراط الساعة» رواج کفر، فسق و ظلم دانسته شده و موارد پرشماری از آن بر شمرده شده است.

امام باقر(ع) در روایتی برخی از مخالفت‌ها با دستورات الهی را در آستانه ظهور اینگونه بیان فرموده است: «إِذَا تَشَبَّهَ الرِّجَالُ بِالنِّسَاءِ وَ النِّسَاءُ بِالرِّجَالِ وَ اکْتَفَی الرِّجَالُ بِالرِّجَالِ وَ النِّسَاءُ بِالنِّسَاءِ وَ رَکِبَ ذَوَاتُ الْفُرُوجِ السُّرُوجَ وَ قُبِلَتْ شَهَادَاتُ الزُّورِ وَ رُدَّتْ شَهَادَاتُ الْعُدُولِ وَ اسْتَخَفَّ النَّاسُ بِالدِّمَاءِ وَ ارْتِکَابِ الزِّنَاءِ وَ أُکِلَ الرِّبَا وَ اتُّقِیَ الْأَشْرَارُ مَخَافَةَ أَلْسِنَتِهِمْ وَ…»

یعنی آنگاه که مردان به زنان تشبّه کنند و زنان به مردان و مردان به مردان اکتفا کنند و زنان به زنان، و زنان بر زین‌ها سوار شوند و شهادت‌های دروغ پذیرفته شود و شهادت‌های عدول مردود گردد و مردم خونریزی و ارتکاب زنا و رباخواری را سبک شمارند و از اشرار به خاطر زبانشان پرهیز کنند.

زمانی بر مردم خواهد آمد که دِرهم‏‌های آنان دینشان خواهد بود

* وضعیت دینداری و عمل به دین در آخر زمان چگونه وصف شده است؟

در آن زمان روز به‏ روز عوامل فراوان، گوهر تابناک دین را در هاله‌‏ای از غبار و غفلت فرو می‏‌برد، از ایــن رو در جوامع انسانی دین رو به کم‏‌رنگ‌ شدن می‏‌رود و خرافه‌ها و انحراف‌های مختلفی، گریبان‌گیر آن می‏‌شود، و وقتی حضرت مهدی(عج) قیام می‌کند غبار از چهره دین بر می‌گیرد؛ بسیاری می‌‌پندارند این دین جدیدی است که آن حضرت آورده است.

امیر مؤمنان(ع) از پیامبر اعظم(ص) نقل کرده که فرمود: «سَیَأْتِی عَلَی النَّاسِ زَمَانٌ لَا یَبْقَی مِنَ الْقُرْآنِ إِلَّا رَسْمُهُ وَ مِنَ الْإِسْلَامِ إِلَّا اسْمُهُ یُسَمَّوْنَ بِهِ وَ هُمْ أَبْعَدُ النَّاسِ مِنْهُ مَسَاجِدُهُمْ عَامِرَةٌ وَ هِیَ خَرَابٌ مِنَ الْهُدَی»

یعنی بر مردم روزی فرا می‌رسد که از قرآن جز رسم آن باقی نماند و از اسلام جز نام آن؛ بدان نامیده می‌شوند، در حالی که دورترین مردم از آن هستند! مسجدهای آنان آباد، اما از هدایت‌گری خراب است.

پیامبر اسلام(ص) در باره دینداری برخی انسان‏‌های این دوران فرمود: «یَأتِی عَلَی النَّاسِ زَمانٌ…دینُهُم دَراهِمُهُمْ وَ هَمُّهُمْ بُطُونُهُمْ وَقِبلَتُهُمْ نِساؤُهُمْ یَرکَعُونَ لِلرَّغِیفِ وَیَسْجُدُونَ لِلدِّرْهَمِ حیارَی سُکاری لا مُسلِمینَ وَ لا نَصاری»

یعنی زمانی بر مردم خواهد آمد… که دِرهم‏‌های آنان دینشان خواهد بود و همّت ایشان شکمشان و قبله آنها زنانشان. برای طلا و نقره، رکوع و سجود به جای می‏‌آورند. آنان همواره در سرگردانی و مستی خواهند بود؛ نه بر مذهب مسلمانی‏‌اند و نه بر مسلک نصرانی.

امیر مؤمنـان علی(ع) این حقیقت را این‏گونه بیان فرمود: «أَیُّهَا النَّاسُ سَیَأْتِی عَلَیْکُمْ زَمَانٌ یُکْفَأُ فِیهِ الْإِسْلَامُ کَمَا یُکْفَأُ الْإِنَاءُ بِمَا فِیه»

یعنی ای مردم! به زودی زمانی بر شما می‌رسد که اسلام چونـان ظرف واژگون شده، آنچه در آن است، ریخته می‌شود.

مهمترین عامل در پدید آمدن این وضعیت، تحریف در آموزه‌های متعالی دین در این دوران است که سبب می‌شود مردم از محتوای اصلی آن دور شده، به باورهای واهی رو بیاورند. البته نقش دشمنان در این زمینه نباید نادیده گرفته شود.

مهمترین سبب نجات در زمان غیبت عمل به سخنان پیشوایان معصوم (ع) است

اگر چه در این دوران، انسان‌های فراوانی منحرف خواهند شد، اما اینگونه نیست که همه انسان‌ها در مسیر باطل گام بردارند؛ بلکه برخی به سبب ویژگی‌های شخصیتی و آگاهی‌های دینی، از نجات یافتگان این مرحله خواهند بود.

در این ‏باره وقتی ‏پیامبر گرامی(ص) از چهره‌های پیروز این دوران یاد می‌کند، با شگفتی تمام به حضرت علی(ع) می‏‌فرماید: «یا عَلی اَعجَبُ النَّاسِ اِیمانا ًوَ اَعْظَمُهُمْ یَقیناً قَوْمٌ یَکُونُونَ فِی آخِرِالزَّمانِ لَمْ یَلْحَقُوا النَبِی وَحُجِبَ عَنْهُم الحُجَّةُ فَآمَنُوا بِسَوادٍ عَلَی بَیَاضٍ…»

یعنی ای علی! بدان شگفت آورترین مردم در ایمان و بزرگ‏ترین آنان در یقین، مردمی هستند که در آخِرالزمان ـ با آنکه پیامبر خود را ندیده و از امام خود در پرده‌اند. به نوشته ‏که خطی سیاه بر صفحه‏‌ای سپید است، ایمان می‏‌آورند.

در اینجا مهمترین سبب یقین و نجات توجه و عمل به سخنان پیشوایان معصوم علیهم‌السلام دانسته شده است.

از بعضی روایات، استفاده می‌شود نجات یافتگان این دوران در میان انسان‌ها، ناشناس و غریب هستند که رسول اکرم(ص) از آنان به نیکی یاد می‌کند: «إِنَّ الْإِسْلَامَ بَدَأَ غَرِیباً وَ سَیَعُودُ کَمَا بَدَأَ فَطُوبَی لِلْغُرَبَاءِ» یعنی اسلام به غریبی آغاز شد و در آینده نیز بدان حال که شروع شده، باز خواهد گشت؛ پس خوشا به حال غریبان.

در آخرالزمان ستم و بیداد وهرج و مرج و فتنه‌های بزرگ گسترش پیدا می‌کند

* به تحولات و انحرافات در عرصه اجتماع برسیم. در روایات مطالبی در این‌باره داریم؟

بله. بحث از دگرگونی‌های اجتماعی پیش از ظهور، با عبارت‌های مختلفی در روایات اسلامی بیان شده و در متون دینی پیشگویی‌های قابل توجهی شده است؛ مانند فراگیر شدن ستم.

در بررسی روایات مربوط با قیام جهانی حضرت مهدی(عج) و اهداف ایشان، کمتر روایتی به چشم می‌آید که به گونه‌ای به فراگیر شدن ستم در آستانه ظهور اشاره نکرده باشد.

رسول اکرم(ص) فرمود: «لَا تَذْهَبُ الدُّنْیَا حَتَّی یَقُومَ بِأَمْرِ أُمَّتِی رَجُلٌ مِنْ وُلْدِ الْحُسَیْنِ یَمْلَأُهَا عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْرا»

یعنی دنیا هرگز به پایان نمی‌رسد تا آنکه امر امت مرا مردی از دودمان حسین بر پا دارد. زمین را پر از عدل می‌سازد، آنگونه که از ستم و بیداد پر شده باشد.

امیر مؤمنان علی(ع) نیز فرمود: «لَتُمْلَأَنَّ الْأَرْضُ ظُلْماً وَ جَوْراً حَتَّی لَا یَقُولَ أَحَدٌ اللَّهُ إِلَّا مُسْتَخْفِیاً ثُمَّ یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ صَالِحِینَ یَمْلَئُونَهَا قِسْطاً وَ عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً»

یعنی زمین آکنده از ستم و بیداد می‌شود، به گونه‌ای که کسی خدا نمی‌گوید مگر در پنهانی؛ سپس خداوند گروهی از شایستگان را می‌آورد که زمین را پر از قسط و عدل می‌کنند آنگونه که پر از ظلم و جور شده بود.

در همه روایات سخن از پر شدن زمین از ستم و بیداد است، نه ظالم و ستمگر؛ چرا که ممکن است برخی از انسانها با ستم بر انسانهای فراوانی، اسباب پر شدن جهان را از ستم فراهم کنند.

یکی دیگر از نمودهای تحول در اجتماع، گسترش هرج و مرج و فتنه‌های بزرگ است. درهم ریختگی در نظام زندگی و پیدایش فتنه‌های تاریک و گمراه کننده و نیز نابسامانی در نظم اجتماعی، از ویژگی‌های فراگیری ستم در جهان است. از آنجا که این فراگیری در آستانه ظهور به اوج خود می‌رسد، چنین آشفتگی جامعه جهانی را درگیر می‌سازد.

از رسول گرامی اسلام(ص) نقل شده است که فرمود: مهدی این امت از نسل حسنین است آن هنگام که دنیا گرفتار هرج و مرج و فتنه‌های فراوان گردید و راهها بسته شد….

همچنین به نقل از جابر بن عبد الله انصاری از پیامبر اکرم(ص) آمده است: «… وَ مِنَّا مَهْدِیُّ هَذِهِ الْأُمَّةِ إِذَا صَارَتِ الدُّنْیَا هَرْجاً وَ مَرْجاً وَ تَظَاهَرَتِ الْفِتَنُ وَ تَقَطَّعَتِ السُّبُلُ وَ أَغَارَ بَعْضُهُمْ عَلَی بَعْضٍ فَلَا کَبِیرٌ یَرْحَمُ صَغِیراً وَ لَا صَغِیرٌ یُوَقِّرُ کَبِیراً فَیَبْعَثُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عِنْدَ ذَلِکَ مَهْدِیَّنَا التَّاسِعَ مِنْ صُلْبِ الْحُسَیْن»

یعنی‏ مهدی این امت از ما خاندان رسالت است؛ وقتی که دنیا پر از هرج و مرج شد و فتنه‌ها در میان مردم نمایان گشت و امنیت از راهها گرفته شد و برخی از این مردم به بعضی دیگر هجوم آوردند و بزرگان به زیردستان رحم نکردند و افراد کم سن و سال به بزرگان و کهن‌سالان احترام نگذاشتند، در چنین ایامی، خداوند مهدی ما را که نهمین فرزند حسین(ع) است، بر می‌انگیزاند.

* ارتباط مردم آخرالزمان با همدیگر چگونه خواهد بود؟

از برخی روایات استفاده می‌شود اختلاف بین انسان‌ها در آستانه ظهور شدت فراوانی می‌یابد که ناشی از ستم‌ها و هرج و مرج در جهان است.

امام صادق(ع) فرمود:‏ «لَا یَکُونُ ذَلِکَ الْأَمْرُ حَتَّی یَتْفُلَ بَعْضُکُمْ فِی وُجُوهِ بَعْضٍ وَ حَتَّی یَلْعَنَ بَعْضُکُمْ بَعْضاً وَ حَتَّی یُسَمِّیَ بَعْضُکُمْ بَعْضاً کَذَّابِینَ»

یعنی آن امر واقع نخواهد شد تا اینکه برخی از شما در روی بعضی دیگر آب دهان اندازند و تا اینکه بخشی از شما دیگری را لعن کنند و تا اینکه گروهی از شما گروه دیگر را دروغگو بنامند.

مردم دچار ناامیدی و احساس بی‌پناهی خواهند شد

از اتفاق‌های رایج در زندگی انسان‌ها در آستانه ظهور، احساس ناامیدی از بسامان شدن امور زندگی است. این حالت روحی که عموم انسان‌ها را در بر می‌گیرد، برخاسته از فاصله‌ای است که انسان‌ها از خداوند و آموزه‌های دینی می‌گیرند و زندگی آنان همراه با گناه است.

داوود بن کثیر رقی گوید: به امام صادق(ع) عرض کردم: «جُعِلْتُ فِدَاکَ قَدْ طَالَ هَذَا الْأَمْرُ عَلَیْنَا حَتَّی ضَاقَتْ قُلُوبُنَا وَ مِتْنَا کَمَداً»

یعنی فدایت گردم! این امر(فرج و گشایش) بر ما به درازا کشید، تا بدآنجا که سینه‌های ما تنگ شد و از اندوه جانمان به لب رسید.

آن حضرت فرمود: «إِنَّ هَذَا الْأَمْرَ آیَسُ مَا یَکُونُ وَ أَشَدُّ غَمّا»

یعنی این امر آنگاه صورت گیرد که از آن در کمال نومیدی و شدیدترین اندوه‌ها باشند.

ابوحمزه ثمالی می‌گوید از امام باقر(ع) شنیدم فرمود: «وَ خُرُوجُهُ إِذَا خَرَجَ عِنْدَ الْإِیَاسِ وَ الْقُنُوط»

یعنی و خروج او آن‌گاه که خروج کند، هنگام یأس و ناامیدی است.

امام صادق(ع) نیز فرمود: «إِنَّ هَذَا الْأَمْرَ لَا یَأْتِیکُمْ إِلَّا بَعْدَ إِیَاسٍ وَ لَا وَ اللَّهِ حَتَّی تُمَیَّزُوا وَ لَا وَ اللَّهِ حَتَّی تُمَحَّصُوا وَ لَا وَ اللَّهِ حَتَّی یَشْقَی مَنْ یَشْقَی وَ یَسْعَدَ مَنْ یَسْعَدُ»

یعنی این امر (ظهور امام دوازدهم) به شما نمی‌رسد، جز پس از ناامیدی و نه به خدا (به شما نمی‌رسد) تا خوب از بد جدا شوید و نه به خدا تا بررسی شوید و نه به خدا تا شقاوت به شقی رسد و سعادت به سعید.

از بارزترین پیامد ناامیدی هم، احساس بی‌پناهی است؛ پیشوایان معصوم علیهم‌السلام در وصف آستانه ظهور، بر این نکته تأکید کرده‌اند که یکی از ویژگی‌های این دوره، احساس بی‌پناهی و بی‌کسی در مردم است.

آنان می‌اندیشند همه درها بر رویشان بسته شده و جایگاهی که حق خود را باز ستانند، دور از دسترس است.

صنعانی یکی از بزرگان اهل سنت نقل می‌کند: «ذَکَرَ رَسولُ الله بلاءَ یُصیب هذه الاُمّة حَتّی لایّجِد الرّجلُ مَلْجَأُ یَلْجَأُ اِلیه مِنَ الظُّلمِ فَیَبْعَثُ اللهُ رَجُلا مِنْ عِتْرَتی مِنْ اَهلِ بَیتِی…»

رسول گرامی اسلام(ص) بلایی را یاد کرد که بر این امت سرازیر خواهد شد تا آنکه در آن مرد پناهگاهی نمی‌یابد تا از ستمی که به او می‌شود، بدان پناه برد. پس خداوند مردی از اهل بیت من را برانگیزد….

مرگ و میر فراوان در آستانه ظهور

* آیا واقعیت دارد که در آستانه ظهور مرگ و میر و کشتار زیاد خواهد شد؟

بله، در بعضی از روایات به طور روشن از مرگ و میرهای گسترده در آستانه ظهور سخن به میان آمده است. صرف نظر از بررسی سند آنها، حجم قابل توجهی از روایات اختصاص به این موضوع یافته و علت‌های مختلفی برای آنها بیان شده است.

سلیمان بن خالد می‌گوید از امام صادق(ع) شنیدم که فرمود: «قُدَّامَ الْقَائِمِ مَوْتَانِ مَوْتٌ أَحْمَرُ وَ مَوْتٌ أَبْیَضُ… الْمَوْتُ الْأَبْیَضُ الطَّاعُونُ»

پیشتر از قائم دو مرگ خواهد بود یکی مرگ سرخ و دیگری مرگ سفید… مرگ سفید طاعون است.

بعید نیست که مراد حضرت در این روایت از طاعون، ویژگی همه‌گیر بودن آن، است.

امروزه ثابت شده به رغم همه پیشرفت‌های بشر در دانش، گاهی یک بیماری همه‌گیر، جامعه جهانی را به طور جدّی تهدید می‌کند! انواع آنفولانزاها نمونه‌ای از اسباب این بیماری‌های فراگیر است که امروزه بسیاری از برنامه‌های جهانی را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد!

در آستانه ظهور کشتار نیز فراگیر خواهد شد. زیرا در جامعه‌ای که بر مدار ستم به دیگران و دوری از آموزه‌های الهی استوار باشد، فتنه‌ها، آشوب‌ها و اختلافات در آن به اوج خود می‌رسد و مردم در ناامیدی از سامان یافتن زندگی می‌باشند، جنگ‌های خونینی به راه می‌افتد و انسان‌های بی‌شماری را به کام مرگ سوق می‌دهد که این حقیقت در روایات فراوانی از پیشوایان معصوم علیهم‌السلام انعکاس یافته است.

در آستانه ظهور، جنگ‏‌های خونین‏ فراوانی رخ خواهد داد که بسیاری از مردم، کشته خواهند شد. از این کشتار، به مرگ سرخ یاد شده است.

حضرت علی(ع) در این باره فرمود: «بَیْنَ یَدَی القائِمِ مَوْتٌ اَحْمَرٌ وَمَوْتٌ اَبْیَضٌ وَجَرادٌ فی حینِهِ وَجَرادٌ فِی غَیرِ حینِهِ اَحْمَرٌ کَاَلْوانِ الدَّمِ فَاَمّا المُوتُ الاَحْمرُ فَالسَّیفُ وَاَمّا المَوتُ الاَبیَضُ فَالطّاعُونُ»

یعنی در آستانه قیام قائم، مرگ سرخ، مرگ سفید و ملخ‏‌هایی به هنگام و ملخ‏‌هایی نا به‌هنگام سرخ، همچون خون خواهد بود؛ امــا مرگ سرخ (کشته شدن با) شمشیر است و مرگ سفید به وسیله طاعون است.

اگر چه در برخی روایات مربوط به این جنگ‌های فراوان و کشتارهای بزرگ، تردیدهایی شده است؛ اما بدون شک عوامل یاد شده، چنین وضعیتی را به طور طبیعی رقم خواهد زد؛ بویژه آنکه دیده می‌شود سازمان‌های حقوق بشر به جای حمایت از صلح جهانی و ستمدیدگان، در جهت منافع مستکبران بیانیه‌‌هایی صادر می‌کنند.

* وضعیت اقتصادی مردم در زمان پیش از ظهور چگونه بیان شده است؟

از لحاظ اقتصادی، عموم مردم، با فاصله گرفتن از آموزه‌های دینی و یاد خداوند، در زندگی سختی به سر خواهند برد.

همانگونه که خداوند می‌فرماید: «وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْری فَإِنَّ لَهُ مَعیشَةً ضَنْکا» یعنی و هر کس از یاد من دل بگرداند، در حقیقت، زندگی تنگ (و سختی‏) خواهد داشت‏.

در نگاه نخست به نظر می‌رسد جوامع انسانی رو به رفاه و آسایش می‌روند؛ اما بخش‌های زیادی در لایه‌های آشکار و پنهان جامعه، همچنان با فقر و ناداری دست به گریبان هستند.

محمّد بن مسلم از امام صادق(ع) روایت کرده که آن حضرت فرمود: همانا پیش از قیام قائم (عج) نشانه‏‌هایی خواهد بود از جمله: آزمایش به گرفتاری از جانب خدای تعالی برای بندگان با ایمان، عرض کردم: آن آزمایش چیست؟ فرمود: همان فرمایش خدای عزّ و جلّ است که: «وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ‏ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ» یعنی و قطعاً شما را به چیزی از (قبیلِ‏) ترس و گرسنگی، و کاهشی در اموال و جان‌ها و محصولات می‏‌آزماییم و مژده ده شکیبایان را.

آن حضرت فرمود: حتماً شما را خواهیم آزمود؛ یعنی، مؤمنان را به چیزی از ترس از پادشاهان فلان خاندان در پایان سلطنتشان و گرسنگی با گرانی نرخ‌هایشان و کاستی در مال‌ها منظور خراب شدن بازرگانی و کم شدن رشد و سود در آن، و جان‌ها….

ابو بصیر می‌گوید: امام صادق(ع) فرمود: «لَا بُدَّ أَنْ یَکُونَ قُدَّامَ الْقَائِمِ سَنَةٌ تَجُوعُ فِیهَا النَّاسُ وَ یُصِیبُهُمْ خَوْفٌ شَدِیدٌ مِنَ الْقَتْلِ وَ نَقْصٌ مِنَ الْأَمْوَالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَرَاتِ فَإِنَّ ذَلِکَ فِی کِتَابِ اللَّهِ لَبَیِّنٌ ثُمَّ تَلَا هَذِهِ الْآیَة»

ناگزیر باید پیش از آمدن قائم» یعنی سالی باشد که مردم در آن سال گرسنه بمانند و آنان را ترسی سخت از کشتار و کاهش در مالها و کم شدن عمرها و محصولات فراگیرد. این در کتاب خداوند بسیار آشکار است؛ سپس این آیه را تلاوت فرمود: «وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ‏ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ…»

نزاع‌ها و درگیری‏‌ها گسترش می‌‌یابد و عمر حکومت‌ها کوتاه می‌‌شود

* در عرصه سیاسی چطور؟

در برخی از روایات به صورت ویژه این درگیری‌ها را در عرصه سیاسی مورد توجه قرار داده‌اند. از این رو یکی از نشانه‏‌های آخرالزمان، اختلاف‏‌ها و درگیــری‏‌های فـــراوان میان گروه‏‌ها و احزاب معرفی شده است.

خداوند متعال در این باره می‌فرماید: «فَاخْتَلَفَ الْأَحْزَابُ مِن بَیْنهِمْ فَوَیْلٌ لِّلَّذِینَ کَفَرُواْ مِن مَّشهْدِ یَوْمٍ عَظِیم‏» یعنی گروه‏‌ها با هم اختلاف کردند، پس وای بر کافران به هنگام حضور در آن روز بزرگ!

برخی روایات، این آیه را به ظهور فرقه‏‌های گوناگون در جهان اسلام مربوط دانسته‏‌اند که در آخـرالزمان پدید آمده، موجب اختلاف‏‌های بسیار خواهند شد.

امام باقر (ع) فرمود: از علی (ع) در باره آیه «فَاخْتَلَفَ الْأَحْزابُ مِنْ بَیْنِهِمْ» پرسیده شد؛ فرمود: از سه چیز انتظار گشایش داشته باشید. راوی گوید: پرسیدم: ای امیر مؤمنان! آنها چیست؟

فرمود: «اخْتِلَافُ أَهْلِ الشَّامِ بَیْنَهُمْ وَ الرَّایَاتُ السُّودُ مِنْ خُرَاسَانَ وَ الْفَزْعَةُ فِی شَهْرِ رَمَضَان‏»

یعنی اختلاف بین مردمان شام، پرچم‌های سیاه از خراسان و صدای بلند در ماه رمضان.

صرف نظر از اعتبار اینگونه روایات، روشن است که برخی از آنچه در روایت آمده، مربوط به ظهور حضرت مهدی(عج) است.

کوتاهی عمر حکومت‌ها و مرگ زمامداران نیز یکی از اتفاقات سیاسی آن زمان است.

در پاره‌ای از روایات گفته شده در دوران آخر و آستانه قیام جهانی، حکومت‌ها مجال چندانی پیدا نخواهند کرد. در آستانه ظهور، ستم و بیداد به اوج خود می‌رسد و بیشترین ظلم از ناحیه حاکمان به مردم است و در روایات اشاره شده خداوند، ستمگران را به زودی بازخواست و سرنگون خواهد کرد.

* آیا طبیعت نیز در آستانه ظهور، دست خوش تغییراتی خواهد شد؟

از مجموع روایات، می‌توان به این حکم کلی رسید که در آستانه ظهور، نظام آفرینش دچار برخی تغییرات می‌شود.

از مهمترین پدیده‌های طبیعی می‌توان به زلزله‌های شدید، مرگ و میرهای فراوان، باران‌های زیاد و آفت‌‌های طبیعی نام برد.

اگرچه ممکن است برخی به خاطر پیشرفت‌های شگرف در عرصه‌های گوناگون، این امر را دور از دسترس بدانند؛ اما تجربه ثابت کرده با وجود پیشرفت‌های بزرگ در عرصه‌های طبیعی، دخالت‌های نابجای انسان در طبیعت، منشأ پدید آمدن برخی آفت‌ها شده که حاصل جهش‌های ناخواسته در مسیر حرکت طبیعیت است.

یکی از این آسیب‌ها وقوع زلزله‌های فراوان است.

ابو سعید خدری از پیامبر اعظم(ص) نقل کرد که فرمود: «أُبَشِّرُکُمْ بِالْمَهْدِیِّ یُبْعَثُ فِی أُمَّتِی عَلَی اخْتِلَافٍ مِنِ النَّاسِ وَ زَلَازِلَ فَیَمْلَأُ الْأَرْضَ عَدْلًا وَ قِسْطاً کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْرا»

یعنی بشارت می‌دهم شما را به مهدی برانگیخته می‌شود بر اختلاف میان مردم و زلزله‌ها؛ پس زمین را پر می‌کند از عدل و قسط آنگونه که پر شده است از ستم و بیداد.

یکی دیگر از این آسیب‌ها وقوع بلاهای شدید است.

از أبو حمزه ثمالی روایت شده که گفت: شنیدم امام باقر(ع) می‏‌فرماید: «یا أَبَا حَمْزَةَ لَا یَقُومُ الْقَائِمُ إِلَّا عَلَی خَوْفٍ شَدِیدٍ وَ زَلَازِلَ وَ فِتْنَةٍ وَ بَلَاءٍ یُصِیبُ النَّاسَ…»

یعنی ای أبا حمزه، قائم قیام نمی‏‌کند مگر در دوره ترس و وحشت، و زمین‏ لرزه‏‌ها و گرفتاری و بلائی که گریبان‌گیر مردم می‏‌گردد و….

البته همه اموری که گفته شد، می‌تواند برای آزمایش انسان‌ها در این دوران باشد.

صفوان بن یحیی گوید: امام رضا(ع) فرمود: «وَاللَّهِ لَا یَکُونُ مَا تَمُدُّونَ إِلَیْهِ أَعْیُنَکُمْ حَتَّی تُمَحَّصُوا وَ تُمَیَّزُوا وَ حَتَّی لَا یَبْقَی مِنْکُمْ إِلَّا الْأَنْدَرُ فَالْأَنْدَرُ»

یعنی آنچه شما چشمان خود را به سویش می‏‌دارید (منتظر و چشم به راه آن هستید) واقع نخواهد شد تا اینکه پاکسازی و جداسازی شوید و تا اینکه نماند از شما مگر هر چه کمتر و کمتر.

در زمان ظهور آرامش و امنیت همه جا را فرا می‌گیرد

پس از این دوران سخت و طاقت‌فرسا با ظهور و قیام حضرت مهدی (عج) جهان وضعیت دیگری پیدا می‌کند.

مثلاً ترس و ناامنی از بین رفته و امنیت و آرامش همه جا را فرا می‌گیرد، ستم و تباهی از جهان ریشه کن و از قسط و دادگری آکنده می‌شود.

برکت‏‌های بی‏‌شمار آسمان، نازل و نعمت‏‌های بیکران زمین، آشکار شده و گنجینه‏‌ها و معادن آن استخراج می‌شود.

علوم، صنعت و فن آوری پیشرفت خارق‌العاده‏ای یافته و خرد و عقل مردم کامل می‌شود.

کشورها و شهرها آباد و زمین خرّم گشته و دیگر ویرانی و عقب ماندگی در آن وجود نخواهد داشت.

اقتصاد جوامع پیشرفت کرده و ثروت و درآمدها، عادلانه توزیع می‌شود. علم طب و بهداشت و درمان، رشد یافته و بیماری‏‌ها ریشه‌کن می‌شود.

کارگزاران امور، از افراد با ایمان و کاردان انتخاب شده و آنان خدمت گزاران مردم خواهند بود.

سرانجام بشر به آرزوی دیرینه خود مبنی بر حکومتی عادلانه، جامعه‏‌ای اخلاق‌مدارانه، آیینی خداپرستانه و رفاه و امنیتی جاودانه خواهد رسید.

جمعه 4/5/1392 - 15:57
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک دندانپزشک گفت: استاندارد طلایی برای حفظ بهداشت دهان، مسواک، نخ دندان و خمیردندان است اما دهان‌شویه‌ای مثل آب و نمک نیز می‌تواند در کاهش پلاک میکربی و التهاب مخاط دهان و التیام زخم‌های دهانی موثر باشد.

خبرگزاری فارس: بهترین دهان‌شویه را بشناسید

مصطفی فاطمی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس اظهار داشت: شرکت‌های بهداشتی در رسانه‌ها در کنار مسواک، نخ دندان و خمیردندان به معرفی دهان‌شویه پرداخته‌اند و خواص معجزه‌آسایی برای آن گفته‌اند ولی حقیقت آن است که استاندارد طلایی برای حفظ بهداشت دهان همان مسواک، نخ دندان و خمیردندان است.

این دندانپزشک گفت: روش‌های دیگر از جمله دهان‌شویه‌ها تنها دارای نقش کمکی هستند.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: دهان‌‌شویه‌ها در یک نمای کلی به دو گروه تقسیم می‌شوند؛ انواع بهداشتی که محصولات تجاری هستند که دارای فوایدی نظیر تسهیل تمیز شدن دهان، از بین بردن موقت بوی دهان، کاهش باکتری و تغییر طعم دهان هستند.

این دندانپزشک ادامه داد: انواع دیگر دهان‌شویه که درمانی نام دارند به محافظت دهان در برابر بیماری‌ها کمک می‌کنند.

فاطمی افزود: در این دهان‌شویه‌ها ترکیباتی مانند ضد میکرب‌ها(کلرهگزیدین) یا ترکیبات ضدپوسیدگی (ترکیبات فلوراید) یا ترکیباتی مانند بزاق مصنوعی و امثال آن وجود دارد.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی بیان داشت: برخی دهان‌شویه‌ها نیز حاوی الکل به عنوان حلال می‌باشند که به دلیل نگرانی‌هایی که در خصوص ایجاد سرطان دهان به وجود آمده، ترکیبات جدید اغلب فاقد الکل هستند.

فاطمی ادامه داد: در دهان‌شویه‌ها ترکیبات دیگری مانند روغن‌های معطر مثل تیمول، اکالیپتول و امثال آن استفاده می‌شود.

این دندانپزشک، دهان‌شویه‌هایی را که حاوی فلوراید هستند در دو گروه کم فلوراید و پر فلوراید دانست و افزود: گروه کم فلوراید با 0.05 درصد برای مصرف روزانه و گروه دارای فلوراید بیشتر با 0.2 درصد برای مصرف هفته‌ای یک بار در افرادی که مستعد پوسیدگی‌های وسیع هستند تجویز می‌شود.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی گفت: نکته بسیار مهم این است که دهان‌شویه‌ها به تنهایی جایگزین مجموعه مسواک، نخ دندان و خمیردندان نمی‌شوند و با توجه به ترکیباتی که ذکر شد استفاده افراطی از آنها بی‌ضرر نخواهد بود.

این دندانپزشک افزود: با توجه به افزایش هزینه‌های سبد خانوار یکی از ساده‌ترین و در دسترس‌ترین دهان‌شویه‌ها را می‌توان آب و نمک نامید که در صورتی که با غلظت مطلوب ، 9 گرم در لیتر یا به اندازه نصف قاشق چایخوری در یک لیوان آب تهیه شوند ، می‌تواند کمک مؤثری در کاهش پلاک میکروبی و التهاب مخاط دهان و التیام زخم‌های دهانی متعاقب کشیدن و جراحی داشته باشد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: علی‌رغم آنکه دهان‌شویه‌ها‌و انواع درمانی آن به سادگی در دسترس افراد قرار می‌گیرد باز به افراد توصیه می‌شود برای استفاده منظم از آن با دندانپزشک مشاوره کنند.

جمعه 4/5/1392 - 15:54
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

وقتی یکی از دندان‌ها خراب می‌شود، درد و ناراحتی‌ آن از یک طرف و هزینه‌های درمان از طرف دیگر می‌تواند حسابی درگیرمان کند. با این حال، باز هم خیلی به فکر مراقبت از دندان‌ها نیستیم و زمانی که مشکلی برایمان ایجاد می‌شود، به علت ایجاد آن فکر نمی‌کنیم.

خیلی می گویند کاش دندان هایمان جنس دیگری داشت! جنسی که هیچ وقت خراب نمی شد، نمی پوسید، لق نمی شد و نیاز به درمان نداشت. بعضی هم با خودشان فکر می کنند چرا فقط دندان انسان خراب می شود؟ چرا هیچ یک از موجودات دیگر، با این مشکلات روبه رو نیستند و چه کار باید کرد تا این دردسرها به حداقل برسد؟

آنها که این پرسش ها به ذهنشان خطور می کند هیچ وقت به نوع غذاهایی که دیگر موجودات استفاده می کنند و نحوه زندگی آنها دقت ندارند و فقط فکر می کنند جنس دندان هایشان با هم فرق می کند. در صورتی که نوع غذاها، نحوه زندگی و شیوه تغذیه هم مسائل بسیار مهمی است که در این باره تاثیر می گذارد.

بیماری های شایع برای دندان انسان ها

بعضی بیماری ها و مشکلاتی که برای دهان و دندان ها ایجاد می شود، شایع تر از بقیه است و افراد بیشتری را درگیر می کند. به همین دلیل هم باید بیشتر به فکر پیشگیری از ایجاد این مشکلات بود؛ چرا که در باره بیماری های دهان و دندان هم مانند دیگر موارد، پیشگیری بهتر و مهم تر از درمان است.

دکتر مجید صنعت خانی، دندانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این باره به جام جم می گوید: پوسیدگی، تشکیل جرم و پیوره یا التهاب لثه از شایع ترین بیمار ی ها و مشکلاتی است که امروزه میان افراد مختلف مشاهده می شود. بنابراین بسیار اهمیت دارد که به کمک رعایت بهداشت، از بروز این بیماری ها پیشگیری کنیم.

وی با اشاره به این که اکنون، درصد زیادی از مردم با مشکل پوسیدگی دندان ها، جرم و پیوره لثه که سرانجام به لق شدن دندان ها منجر می شود، روبه رو هستند، می افزاید: با توجه به درد و مشکلات ناشی از این بیماری ها و همچنین هزینه های درمان آن، به نظر می رسد باید، به موضوع پیشگیری از ایجاد بیماری های دهان و دندان اهمیت بیشتری داده شود.

به گفته این دندانپزشک، پیشگیری اهمیت فوق العاده ای دارد و در بعضی بیماری های دهان و دندان، زمانی که مشکل مزمن می شود، حتی در شرایطی خاص ممکن است زمینه ساز تغییر دائمی در مخاط شده و موجب بروز بیماری های مهم و جدی مانند سرطان در دهان شود.

برای سلامت دندان ها، طبیعی زندگی کنید

همان طور که گفته شد، هیچ موجود دیگری مانند انسان با این همه بیماری و مشکل در زمینه دهان و دندان روبه رو نیست و علت آن هم به گفته دکتر صنعت خانی این است که انسان از حالت طبیعی زندگی خارج شده و به زندگی ماشینی و مدرن روی آورده است.

وی در این باره توضیح می دهد: بیشترشدن احتمال پوسیدگی دندان ها و همچنین افزایش میزان شیوع بیماری های دهان و دندان تا حدی به گسترش شهرنشینی و تمدن انسان ها ارتباط پیدا می کند. به همین دلیل، دیگر موجودات با چنین مشکلاتی روبه رو نیستند. آنها مسواک نمی زنند و از نخ دندان هم استفاده نمی کنند، ولی دندان هایشان هم مانند انسان ها خراب نمی شود و این همه دردسر و مشکل ندارند. دلیل این مساله هم مشخص است؛ موجودات دیگر از چرخه طبیعی زندگی خارج نشده اند و از غذاهای طبیعی استفاده می کنند.

این عضو هیات علمی دانشگاه، خاطرنشان می کند: استرس ها و فشارهای زندگی شهری، تند و با عجله غذاخوردن و بی توجهی به سلامت موجب شده است انسان خیلی حواسش به حفظ سلامت دهان و دندانش نباشد. در نتیجه طبیعی است که پوسیدگی های دندانی هم بیش از پیش او را درگیر کند. از طرف دیگر، زندگی ماشینی این دوره هم ایجاب می کند از محصولات غذایی کارخانه ها بیشتر از قبل استفاده کنیم. محصولاتی که در بسیاری از مواقع نرم، شیرین و چسبنده است و احتمال پوسیدگی دندان ها را افزایش می دهد. اینها همه در حالی است که دیگر موجودات زنده هنوز از مواد غذایی طبیعی استفاده می کنند و خام خوار هستند. به همین دلیل هم احتمال ایجاد پوسیدگی میان آنها بسیار کمتر است. البته تا چند دهه قبل، انسان هم زندگی طبیعی تری داشت و در نتیجه کمتر با چنین مسائلی روبه رو می شد، ولی امروزه این شرایط فرق کرده است.

دکتر صنعت خانی برای حفظ سلامت دندان ها، چنین توصیه می کند: باید سعی کنیم به حالت طبیعی زندگی نزدیک تر شویم. به این معنی که پس از مصرف وعده های اصلی غذا حتما باید به کمک مسواک و نخ دندان، دهان و دندان را کاملا تمیز کنیم و خوب است در فاصله میان وعده های اصلی غذا تا جایی که امکان دارد از مواد غذایی طبیعی به صورت خام استفاده کنیم.

وی تاکید می کند: برای حفظ سلامت دهان و دندان مصرف بیش از حد تنقلات و ریزه خواری هم باید کاهش یابد و تا جایی که ممکن است به عنوان میان وعده از میوه ها استفاده کنید. برای تامین آب مورد نیاز بدن هم یادتان باشد که بهترین مایع، آب است. البته چای هم نوشیدنی خوبی به حساب می آید، ولی در صورتی که آخرین جرعه آن، خالی و بدون قند و شیرینی مصرف شود.

اینها همه همراه با استفاده دقیق و مرتب از مسواک و نخ دندان می تواند به حفظ سلامت دندان ها کمک کند. این دندانپزشک با اشاره به این موضوع، یادآور می شود: اگر جایی هستید که امکان مسواک زدن برای شما وجود ندارد، بهتر است روی غذایتان یک عدد سیب، هویج، خیار و چنین موادی را بخورید یا کمی آب بنوشید تا دست کم بعضی ذرات غذا از لابه لای دندان هایتان خارج شود.

دهانی تمیز و باطراوت در ماه مبارک

بسیاری از روزه داران نگران بهداشت دهان و دندان شان هستند و نمی دانند در طول این ماه چطور می توانند سلامت و طراوت دهان را حفظ کنند. دکتر صنعت خانی در این باره توضیح می دهد: اگر پس از صرف وعده افطار و سحر، دندان ها را بخوبی تمیز کنید به طوری که هیچ ماده غذایی میان دندان ها باقی نماند، معمولا در طول روز دهانی تمیز خواهید داشت. وی با اشاره به کاهش ترشح بزاق در طول ماه رمضان که به دلیل کم شدن آب بدن اتفاق می افتد، یادآور می شود: ممکن است به دلیل گرمای هوا و روزه داری، آب بدن کاهش یابد و در نتیجه ترشح بزاق هم کمتر شود، ولی این مشکل، موقت است و برای مدتی کوتاه ادامه دارد. با این حال، اگر در طول روز احساس کردید دهانتان خشک شده، می توانید روی زبان را مسواک بزنید یا داخل دهانتان را با آب بشویید؛ البته بدون خوردن آب.

دندان هایی سفید در ماه رمضان

ماه رمضان فرصتی است برای ایجاد عادت های خوب و ترک عادت های بد؛ ولی این موضوع فقط به مسائل اخلاقی و رفتاری محدود نمی شود و در این ماه حتی می توان عادت های غذایی را هم تغییر داد و بهترین آنها را انتخاب کرد.

دکتر صنعت خانی می گوید: ماه رمضان و روزه داری فرصت خوبی است تا ریزه خواری را کم کنیم و با این کار به سلامت دندان ها کمک کنیم. همچنین با کاهش مصرف مکرر مواد غذایی و بویژه موادی که رنگدانه دارد مانند سبزی ها، چای، قهوه و زردچوبه می توانید به سفیدشدن بیشتر دندان ها هم کمک کنید.

به گفته این دندانپزشک برای کاهش کم آبی بدن و ترشح کم بزاق هم باید در فاصله میان افطار تا سحر از غذاهای مناسب و نوشیدنی ها به اندازه کافی استفاده کنید. همچنین یادمان باشد خشکی دهان هنگام روزه داری و با توجه به گرمای هوا، طبیعی است و باید آن را تحمل کنید، اما پس از افطار با مصرف مایعات، این مشکل هم جبران می شود.

نیلوفر اسعدی بیگی / جام جم

پنج شنبه 3/5/1392 - 17:54
كودك

فوق تخصص گوارش کودکان گفت: این روزها که قطعی برق زیاد است و گرمای هوا در داخل منزل نیز وجود دارد؛ بهتر است کودکان را به مدت 5 دقیقه زیر دوش آب ولرم قرار داد تا درجه حرارت بدنشان تنظیم شود.

خبرگزاری فارس: تنظیم درجه حرارت بدن کودک با دوش آب ولرم

مهری نجفی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: درصد بالایی از وزن بدن را آب تشکیل می‌دهد که کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض گرمازدگی قرار دارند.

فوق تخصص گوارش کودکان گفت: کودکان 2 تا 3 سال در معرض کم آبی و گرمازدگی هستند و بهترین راه این است تا آنجا که نیازی به خارج کردن کودک از منزل نیست کودک در منزل و در هوای متعادل نگهداری شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: در اوج گرما کودکان را باید زیر دوش آب ملایم گرفت مخصوصاً این روزها که قطعی برق زیاد است و گرما در داخل منزل نیز وجود دارد؛ بهتر است به مدت 5 دقیقه کودکان را زیر دوش آب ملایم قرار داد تا درجه حرارت بدنشان تنظیم شود.

رئیس بخش گوارش مرکز طبی کودکان بیان داشت: کودکان باید در این روزها مایعات بیشتری مصرف کنند که آب بهترین گزینه است.

فوق تخصص گوارش کودکان به کودکانی که در ساعات گرما در خارج از منزل تردد دارند توصیه کرد: حتماً از سایه عبور کنند، حتی‌الامکان بر روی سر کلاه گذاشته و لباس‌های کاملاً نخی بپوشند.

نجفی، خوردن میوه‌های آبدار از جمله هندوانه و طالبی را برای جبران کم آبی این دسته از کودکان مفید دانست.

پنج شنبه 3/5/1392 - 17:53
رمضان

یک متخصص آفریقایی در زمینه فواید روزه به ۱۰ نکته مهم و باور نکردنی اشاره کرده و بر آن تاکید می‌کند.

خبرگزاری فارس: ۱۰ فایده باورنکردنی روزه تشریح شد

به گزارش خبرگزاری فارس، بسیاری از مردم روزه را به عنوان یک وظیفه دینی و شرعی خود می‌دانند، اما فقط تعداد کمی درباره فواید روزه بر سلامت آگاه هستند.

روزه‌داری اگر به درستی اجرا شود یک تمرین خوب است. روزه باعث حذف سموم بدن و کاهش قند و ذخایر چربی خون می شود.

روزه عادات غذا خوردن سالم را ترویج کرده و ایمنی بدن را نیز تقویت می‌کند. یک متخصص آفریقایی در این مقاله به 10 فایده بهداشتی روزه گرفتن اشاره می کند.

1. روزه سم زدایی می‌کند

غذاهای فرآوری شده حاوی مقدار زیادی از مواد افزودنی هستند. این مواد افزودنی ممکن است در بدن به مواد سمی تبدیل شوند. برخی از آنها تولید محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته را ترویج می‌کند.

بسیاری از این سموم به شکل چربی ذخیره می‌شوند. در زمان روزه گرفتن به ویژه زمانی که مدت آن طولانی تر شود، این چربی‌‌ها می‌سوزند و سموم آزاد می‌شوند؛ کبد، کلیه و سایر ارگان‌ها در بدن در سم زدایی نقش دارند.

2. روزه به دستگاه گوارش استراحت‌ می‌دهد

در طول روزه‌داری، دستگاه گوارش استراحت می‌کند؛ عملکرد فیزیولوژیک طبیعی به ویژه در تولید ترشحات گوارشی ادامه می‌یابد اما میزان آن را کاهش می‌دهد.

روزه گرفتن به حفظ تعادل مایعات در بدن کمک‌ می‌کند؛ تفکیک مواد غذایی در نرخ‌های ثابت روی می‌دهد.

در پی این الگوی تدریجی آزادسازی انرژی دنبال می‌شود. با این حال روزه داری تولید اسید معده را متوقف نمی‌کند؛ به همین دلیل به بیماران مبتلا به زخم معده توصیه می‌شود با احتیاط روزه بگیرند، برخی از کارشناسان معتقدند که این افراد نباید روزه بگیرند.

3. روزه پاسخ التهابی را برطرف می‌کند

برخی از مطالعات نشان می‌دهد که روزه داری بیماری های التهابی و آلرژی را بر طرف می‌کند.

از نمونه‌های بیماری‌های التهابی می توان به ورم مفاصل، ورم مفاصل و آرتریت روماتوئید و بیماری‌های پوستی مانند پسوریازیس اشاره کرد.

برخی از کارشناسان بر این باورند که روزه گرفتن ممکن است بیماریهای التهابی روده مانند «کولیت اولسراتیو» را نیز بهبود بخشد.

(کولیت اولسراتیو نوعی بیماری التهابی مزمن است که در آن مخاط معقد و روده بزرگ دچار التهاب و زخم یا اولسرهای کوچک می‌شود.)

4. روزه قند خون را کاهش می‌دهد

روزه گلوکز را تجزیه می‌کند به طوری که بدن می‌تواند انرژی کسب کند؛ روزه تولید انسولین که از پانکراس ترشح می‌شود را همچنین کاهش می‌دهد.

«گلوکاگون» به منظور تسهیل در تجزیه گلوکز تولید می‌شود؛ در نتیجه روزه منجر به کاهش قند خون می‌شود.

(گلوکاگون هورمونی است که هنگام افت غلظت گلوگز در خون از سلول‌های آلفای جزایر لانگرهانس لوزالمعده ترشح می‌شود؛ عملکرد گلوکاگون برعکس انسولین موجب افزایش قند خون می‌شود.)

5. روزه تجزیه چربی‌‌ها را افزایش می‌دهد

اولین پاسخ بدن به روزه گرفتن، شکستن گلوکز است. وقتی ذخایر گلوکزها تمام شد، کتوزها آغاز می‌شوند. این شکستن چربی‌ها به آزاد شدن انرژی منتهی می‌شود. چربی‌های ذخیره شده در کلیه و ماهیچه‌ها برای آزاد شدن انرژی شکسته می‌شوند.

6. روزه فشارخون بالا را تعدیل می‌کند

روزه گرفتن یکی از روش‌های غیر دارویی برای کاهش فشار خون است؛ روزه کمک می کند تا خطر ابتلا به «آترواسکلروز» کاهش یابد.

آترواسکلروز گرفتگی عروق توسط ذرات چربی است؛ در زمان روزه گلوکز و بعد از آن، ذخایر چربی برای تولید انرژی استفاده می شود.

میزان سوخت و ساز در طول روزه داری کاهش می یابد؛ هورمون ترس مانند «آدرنالین» و «نورآدرنالین» را همچنین کاهش می دهد.

روزه متابولیک ثابت را در حد کم حفظ می کند که آن از مزایای کاهش فشار خون است.

7. روزه کاهش وزن را ترویج می‌کند

روزه داری باعث کاهش وزن سریع است؛ ذخایر چربی در بدن را کاهش می دهد. با این حال روزه یک استراتژی خوب برای از دست دادن وزن نیست.

کاهش مصرف چربی و قند، و افزایش میوه و بقیه اقدامات برای رسیدن به کاهش وزن بهتر است.

8. روزه رژیم غذایی سالم را ترویج می‌کند

مشاهده شده است که روزه میل به مصرف غذاهای فرآوری شده را کاهش می دهد.

روزه همچنین میل به غذاهای طبیعی، به ویژه آب و میوه را ترویج می‌کند در واقع در این روش روزه شیوه زندگی سالم را رواج می‌دهد.

9. روزه ایمنی بدن را افزایش می دهد

زمانی که افراد روزه می گیرند ایمنی بدن با این عمل افزایش می یابد به این گونه که روزه سموم بدن را از بین می برد و در کاهش ذخیره چربی به بدن کمک می کند.

هنگامی که افراد در زمان شکستن روزه میوه می خورند، آنها ذخایر ضروری بدن از ویتامین ها و مواد معدنی را افزایش می دهند.

ویتامین A و E آنتی اکسیدان های خوبی هستند که به آسانی در میوه ها یافت می شوند، آنها به تقویت ایمنی بدن کمک می کنند.

10. روزه گرفتن به ترک اعتیاد کمک می کند

برخی از محققان معتقدند که روزه داری می تواند به معتادان در کاهش اشتیاق خود به نیکوتین، کافئین و سایر سوء مصرف مواد کمک کند.

اگر چه رژیم های مورد نیاز دیگر برای حل و فصل اعتیاد وجود دارد اما روزه می تواند در این امر نقش مهمی را ایفا کند.

نویسنده مقاله: دکتر بیودون آوسوسی

مترجم: مریم قره داغی

چهارشنبه 2/5/1392 - 17:34
اهل بیت

حضرت مجتبى (ع) در طول عمر خود دو بار تمام اموال و دارایى خود را در راه خدا خرج کرد و سه بار ثروت خود را به دو نیم تقسیم کرده و نصف آن را براى خود نگه داشت و نصف دیگر را در راه خدا بخشید.

خبرگزاری فارس: ماجرای کمک‌کردن خلیفه سوم و کریم اهل‌بیت(ع) به یک فقیر

خبرگزاری فارس ـ گروه آیین و اندیشه: نیمه ماه مبارک رمضان، سالروز ولادت سبط اکبر رسول خدا (ص) حضرت امام حسن مجتبی (ع) کریم اهل بیت است.

پیشواى دوم جهان تشیع که نخستین میوه پیوند فرخنده على (ع) با دختر گرامى پیامبر اسلام (ص) بود، در نیمه ماه رمضان سال سوم هجرت در شهر مدینه دیده به جهان گشود. (1)

امام حسن بن على (ع) از دوران جد بزرگوارش چند سال بیشتر درک نکرد زیرا او تقریباً هفت سال بیشتر نداشت که پیامبر اسلام بدرود زندگى گفت.

پس از درگذشت پیامبر (ص) تقریبا سى سال در کنار پدرش امیر مومنان (ع) قرار داشت و پس از شهادت على (ع) (در سال 40 هجرى) به مدت 10 سال امامت امت را به عهده داشت و در سال 50 هجرى با توطئه معاویه بر اثر مسمومیت در سن 48 سالگى به درجه شهادت رسید و در قبرستان «بقیع» در مدینه مدفون گشت.

امام حسن(ع) فریادرس محرومان

در آیین اسلام، ثروتمندان، مسئولیت سنگینى در برابر مستمندان و تهیدستان اجتماع به عهده دارند و به حکم پیوندهاى عمیق معنوى و رشته‏‌هاى برادرى دینى که در میان مسلمانان بر قرار است، باید همواره در تامین نیازمندی‌هاى محرومان اجتماع کوشا باشند. پیامبر اسلام (ص) و پیشوایان دینى ما، نه تنها سفارش‌هاى مؤکدى در این زمینه نموده‏‌اند، بلکه هر کدام در عصر خود، نمونه برجسته‏‌اى از انسان‌دوستى و ضعیف نوازى به شمار مى‏‌ر‌فتند.

پیشواى دوم، نه تنها از نظر علم، تقوى، زهد و عبادت، مقامى برگزیده و ممتاز داشت، بلکه از لحاظ بذل و بخشش و دستگیرى از بیچارگان و درماندگان نیز در عصر خود زبانزد خاص و عام بود.

وجود گرامى آن حضرت آرام بخش دل‌هاى دردمند، پناهگاه مستمندان و تهیدستان، و نقطه امید درماندگان بود.

هیچ فقیرى از در خانه آن حضرت دست خالى بر نمى‌گشت. هیچ آزرده دلى شرح پریشانى خود را نزد آن بزرگوار بازگو نمى‏‌کرد، جز آنکه مرهمى بر دل آزرده او نهاده مى‏‌شد. گاه پیش از آنکه مستمندى اظهار احتیاج کند و عرق شرم بریزد، احتیاج او را برطرف مى‏ساخت و اجازه نمى‏‌داد رنج و مذلت سؤال را بر خود هموار سازد!

«سیوطى» در تاریخ خود مى‏‌نویسد: «حسن بن على» داراى امتیازات اخلاقى و فضائل انسانى فراوان بود، او شخصیتى بزرگوار، بردبار، باوقار، متین، سخى و بخشنده، و مورد ستایش مردم بود.(2)

چرا گاهی اوقات، امام حسن (ع) پول فراوانی را یکجا به یک فقیر می‌داد؟

امام مجتبى (ع) گاهى مبالغ توجهى پول را، یکجا به مستمندان مى‏‌بخشید، به طورى که مایه شگفت واقع مى‏‌شد. نکته یک چنین بخشش چشمگیر این است که حضرت مجتبى (ع) با این کار براى همیشه شخص فقیر را بى نیاز مى‏‌ساخت و او مى‏‌توانست با این مبلغ، تمام احتیاجات خود را برطرف نموده و زندگى آبرومندانه‏‌اى تشکیل بدهد و احیاناً سرمایه‏‌اى براى خود تهیه نماید.

امام روا نمى‏‌دید مبلغ ناچیزى که خرج یک روز فقیر را بسختى تامین مى‏‌کند، به وى داده شود و در نتیجه او ناگزیر گردد براى تامین روزى بخور و نمیرى، هر روز دست احتیاج به سوى این و آن دراز کند.

خاندان علم و فضیلت/ ماجرای خلیفه سوم و امام حسن (ع)

روزى عثمان در کنار مسجد نشسته بود. مرد فقیرى از او کمک مالى خواست. عثمان پنج درهم به وى داد. مرد فقیر گفت: مرا نزد کسى راهنمایى کن که کمک بیشترى به من بکند. عثمان به طرف حضرت مجتبى و حسین بن على (ع) و عبدالله جعفر، که در گوشه‏‌اى از مسجد نشسته بودند، اشاره کرد و گفت: نزد این چند نفر جوان که در آنجا نشسته‌‏اند برو و از آنها کمک بخواه.

وى پیش آنها رفت و اظهار مطلب کرد. حضرت مجتبى (ع) فرمود: از دیگران کمک مالى خواستن، تنها در سه مورد رواست: دیه‏‌اى به گردن انسان باشد و از پرداخت آن به کلى عاجز شود، یا بدهى کمرشکن داشته باشد و از عهد پرداخت آن بر نیاید، و یا فقیر و درمانده شود و دستش به جایى نرسد. آیا کدام یک از اینها براى تو پیش آمده است؟ (3)

گفت: اتفاقا گرفتارى من یکى از همین سه چیز است. حضرت مجتبى (ع) پنجاه دینار به وى داد. به پیروى از آن حضرت، حسین بن على (ع) چهل و نه دینار و عبدالله بن جعفر چهل و هشت دینار به وى دادند.

فقیر موقع بازگشت، از کنار عثمان گذشت. عثمان گفت: چه کردى؟ جواب داد: از تو پول خواستم تو هم دادى، ولى هیچ نپرسیدى پول را براى چه منظورى مى‏‌خواهم؟ اما وقتى پیش آن سه نفر رفتم یکى از آنها (حسن بن على) در مورد مصرف پول از من سوال کرد و من جواب دادم و آنگاه هر کدام این مقدار به من عطا کردند.

عثمان گفت: این خاندان، کانون علم و حکمت و سرچشمه نیکى و فضیلتند، نظیر آنها را کى توان یافت؟ (4)

بخشش بى نظیر امام حسن علیه‌السلام

حسن بن على (ع) تمامى توان خویش را در راه انجام امور نیک و خداپسندانه، به کار مى‏‌گرفت و اموال فراوانى در راه خدا مى‏‌بخشید. مورخان و دانشمندان در شرح زندگانى پرافتخار آن حضرت، بخشش بى سابقه و انفاق بسیار بزرگ و بى نظیر ثبت کرده‏‌اند که در تاریخچه زندگانى هیچ کدام از بزرگان به چشم نمى‏‌خورد و نشانه دیگرى از عظمت نفس و بى اعتنایى آن حضرت به مظاهر فریبنده دنیا است.

نوشته‏‌اند:

«حضرت مجتبى (ع) در طول عمر خود دو بار تمام اموال و دارایى خود را در راه خدا خرج کرد و سه بار ثروت خود را به دو نیم تقسیم کرده و نصف آن را براى خود نگهداشت و نصف دیگر را در راه خدا بخشید.» (5)

کمک غیر مستقیم به فقیر

همت بلند و طبع عالى حضرت مجتبى (ع) اجازه نمى‏‌داد کسى از در خانه او ناامید برگردد و گاه که کمک مستقیم مقدور حضرت نبود، به طور غیر مستقیم در رفع نیازمندی‌هاى افراد کوشش مى‏‌فرمود و با تدابیر خاصى گره از مشکلات گرفتاران مى‏‌گشود.

روزى مرد فقیرى به آن بزرگوار مراجعه کرد و درخواست کمک نمود. اتفاقا در آن هنگام امام مجتبى (ع) پولى در دست نداشت و از طرف دیگر از اینکه فرد تهیدستى از در خانه‏‌اش ناامید برگردد، شرمسار بود، لذا فرمود:

- آیا حاضرى تو را به کارى راهنمایى کنم که به مقصودت برسى؟

- چه کارى؟

- امروز دختر خلیفه از دنیا رفته و خلیفه عزادار شده است، ولى هنوز کسى به او تسلیت نگفته است، نزد خلیفه مى‏‌روى و با سخنانى که به تو یاد مى‏‌دهم، به وى تسلیت مى‏‌گویى، از این راه به هدف خود مى‏‌رسى.

- چگونه تسلیت بگویم؟

- وقتى نزد خلیفه رسیدى بگو: «الحمدلله الذى سترها بجلوسک على قبرها و لا هتکها بجلوسها على قبرک.»

(حاصل مضمون آنکه: حمد خدا را که اگر دخترت پیش از تو از دنیا رفت و در زیر خاک پنهان شد، زیر سایه پدر بود، ولى اگر خلیفه پیش از او از دنیا مى‏‌رفت، دخترت پس از مرگ تو در بدر مى‏‌شد و ممکن بود مورد هتک حرمت واقع شود.)

مرد فقیر به این ترتیب عمل کرد.

این جمله‏‌هاى عاطفى در روان خلیفه اثر عمیقى بر جاى نهاد و از حزن و اندوه وى کاست و دستور داد جایزه‏‌اى به وى بدهند.

آنگاه پرسید: این سخن از آن تو بود؟

گفت: نه، حسن بن على (ع) آن را به من آموخته است.

خلیفه گفت: راست مى‏‌گویى، او منبع سخنان فصیح و شیرین است. (6) (7)

منابع

1. ابن شهراشوب، مناقب آل ابى طالب، تصحیح و تعلیق: حاج سید هاشم رسولى محلاتى، قم، موسسه انتشارات علامه، ج 4، ص 28 - شیخ مفید، الارشاد، قم، منشورات مکتبْ بصیرتى، ص 187 - اسد الغابه فى معرفه الصحابه، تهران، المکتبْ الاسلامیْ، ج 2، ص 10، - ابن حجر العسقلانى، الاصابه فى تمییز الصحابه، بیروت، داراحیأ التراث العربى، 1328 ه".ق، ج 1، ص 328.

2. کان الحسن رضى الله عنه له مناقب کثیره: سیدا، حلیما، ذاسکینْ و وقار وحشمْ، جوادا، ممدوحا...(تاریخ الخلفا، ط 3، بغداد، مکتبه المثنى، 1383 ه".ق، ص 189)

3. ان المسائلْ لا تحل الا فى احدى ثلاث: دم مفجع، او دین مقرع، او فقر مدقع ففى ایها تسئل؟

4. مجلسى، بحارالانوار، تهران، المطبعْ الاسلامیْ، 1393 ه.ق، ج 43، ص 333.

5. سیوطى، تاریخ الخلفا، ط3، بغداد، مکتبه المثنى، 1383 ه.ق، ص 190 - ابن واضح، تاریخ یعقوبى، نجف، منشورات المکتبْ الحیدریْ، 1384 ه.ق، ج 2، ص 215 - سبط ابن جوزى، تذکره الخواص، نجف، منشورات المطبعه الحیدریه، 1383 ه.ق، ص 196 - الشیخ محمد الصبان، اسعاف الراغبین (در حاشیه نور الابصار) قاهره، مکتبه المشهد الحسینى، ص 179.

6. شریف الفرشى، باقر، حیاْ الامام الحسن، ط 2، نجف، مطبعه الاداب، 1384 ه.ق، ج 1، ص 302.

7. سیره پیشوایان، استاد مهدی پیشوایی، موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت (ع)

چهارشنبه 2/5/1392 - 17:32
تاریخ

15 رمضان سال 60 هجری قمری امام حسین(ع) طی نامه‌ای به کوفیان، درباره نماینده خویش به آن‌ها نوشت: من برادرم و پسرعمویم و شخصیت مورد وثوق و مورد اعتماد از میان خاندانم، یعنی مسلم بن عقیل را به سوی شما می‌فرستم.

خبرگزاری فارس: روزشمار مأموریت مسلم از مکه به کوفه تا زمان شهادت

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، پانزدهمین روز از ماه رمضان سال 60 هجری امام حسین(ع) در مکه معظمه نماینده خود را به سوی کوفه اعزام کرد تا از صحت و درستی دعوت کوفیان مطمئن شود.

زیرا پنج روز پیش از آن، در دهم‌ رمضان،‌ نامه‌ای‌ از سران‌ و اعیان‌ کوفه‌ به‌ اباعبدالله الحسین(ع) رسید که‌ در آن ‌نامه‌ از امام‌ دعوت‌ شده‌ بود به‌ کوفه‌ برود تا کوفیان‌ به‌ رهبری‌ امام‌ با یزید بجنگند، کوفیان که شنیده بودند امام حسین(ع) در مکه حضور دارد و به دلیل امتناع از بیعت با یزید مدینه را ترک کرده است، جنبش بزرگی را در کوفه ایجاد کردند و سیل نامه‌های خود را روانه شهر امن الهی کردند تا اعلام کنند که حاضر هستند در دفاع از سیدالشهدا(ع) علیه یزید قیام کنند..

در این شرایط امام‌ تصمیم گرفت در پاسخ‌ به نامه‌های‌ مکرر سران‌ و مردم‌ کوفه مسلم‌ بن‌ عقیل،‌ پسر عمو و همسر خواهر خویش را به‌ کوفه‌ بفرستد تا از نزدیک میزان پایبندی کوفیان را مطلع شود و هم با فرستادن نخستین نماینده خویش به سوی آنان، عملاً رهبری قیام بر ضد دستگاه ظالم بنی‌امیه را بر عهده گیرد.

به همین منظور امام حسین(ع) پس از آنگه وضو گرفتن میان رکن و مقام در مسجدالحرام دو رکعت نماز به جا آورد و پس از راز و نیاز با خدای خویش، پسر عمویش را به حضور طلبید و او را از وضعیت کوفه آگاه کرد و به وی فرمود که می‌خواهد او را به عنوان نماینده خویش به کوفه بفرستد، تا قیام اهالی این شهر را سامان بخشد.

زیرا امام حسین به خوبی می‌دانست که مسلم از دلیر مردان بنی‌هاشم است که علاوه بر دارا بودن بینش وسیع سیاسی و مذهبی، پیرو خالص ولایت و امامت است.

*متن نامه امام حسین به کوفیان/ اباعبدالله(ع) از مسلم چگونه یاد کرد

سپس امام(ع) نامه‌ای خطاب به کوفیان با این مضمون نوشت: 

«به نام خداوند بخشاینده مهربان

از حسین بن علی(ع) به جامعه مؤمنین و مسلمین

اما بعد، هانی و سعید آخرین فرستادگانتان، نامه‌های شما را به من تسلیم کردند، من از مضمون نامه‌های شما آگاه شدم، نوشته‌اید: ما امامی نداریم، به سوی ما بیا شاید خداوند به وسیله تو ما را هدایت فرماید.

من برادرم و پسرعمویم و شخصیت مورد وثوق و مورد اعتماد از میان خاندانم، یعنی مسلم بن عقیل را به سوی شما می‌فرستم، اگر او برای من بنویسد که نظر اکثریت شما، به ویژه فرزانگان و مردان شایسته و شاخص شما مطابق با نامه‌هایی است که به من نوشته‌اید، به سوی شما خواهم آمد، انشاءالله.

به جان خودم سوگند یاد می‌کنم که امام بر حق تنها کسی است که بر اساس کتاب خدا حکومت کند و در جامعه به داد رفتار کند و حق را پذیرا باشد و خود را بر انجام دستورات دین ملزم و متعهد بداند.

والسلام»

*روزشمار حرکت نماینده اباعبدالله(ع) از مکه به کوفه تا شهادت

- 15رمضان 60: فرستادن مسلم بن‏ عقیل به کوفه برای بررسی اوضاع

-5 شوال 60: ورود مسلم بن عقیل به کوفه، استقبال مردم از وی و شروع آنان به بیعت

-11 ذی‌القعده 60: نامه نوشتن مسلم از کوفه به امام حسین(ع) و فراخوانی به ‏آمدن ایشان به کوفه

-8 ذی‌الحجه 60: دستگیری هانی، سپس شهادت او، خروج مسلم بن عقیل در کوفه با 4 هزار نفر، سپس پراکندگی‏ آنان از دور مسلم و تنها ماندن او و مخفی شدن در خانه طوعه

-9 ذی‌الحجه 60: درگیری مسلم با کوفیان، سپس دستگیری او و شهادت مسلم بر بام‏ دارالاماره کوفه

چهارشنبه 2/5/1392 - 17:30
رمضان

یک روانپزشک گفت: اگر افراد در ماه مبارک رمضان در ساعات درستی بخوابند یعنی ساعت ۱۱-۱۰:۳۰ شب و حدود ساعت 3:30 برای سحری بیدار شوند در این حالت مشکل زیادی پیدا نمی‌کنند چرا که یک دوره چند ساعته خواب شبانه را طی کرده‌اند.

خبرگزاری فارس: زود خوابیدن مانع از اختلال خواب در ماه رمضان می‌شود

هادی معتمدی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: خواب یک واحد متصل به هم نیست چرا که هر دوره خواب شبانه از 5 قسمت 100 تا 110 دقیقه‌ای تشکیل شده است که بسته به افراد مختلف، متفاوت است.

این روانپزشک افزود: افراد مختلف ساعت‌های خواب متفاوتی دارند مثلاً 6، 7 یا 8 ساعت که با توجه به تعداد دوره‌های خواب ، زمان طول کشیدن خواب نیز متفاوت است.

استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تصریح کرد: چون نفس خواب، واحد متصل به هم نیست اگر افراد در ماه مبارک رمضان در ساعات درستی بخوابند یعنی ساعت 10:30- 11 شب به بستر روند و حدود ساعت 3:30 - در تهران - برای سحری بیدار شوند در این حالت مشکل زیادی پیدا نمی‌کنند چرا که یک دوره چند ساعته خواب شبانه را طی کرده‌اند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: افراد می‌توانند بعد از سحری یک مدتی استراحت کنند به شرط آنکه بعد از خوردن سحری بلافاصله نخوابند.

معتمدی بیان داشت: خوابیدن با شکم پر می‌تواند موجب اختلال در وضعیت خواب شود و سردرد، کسالت روزانه یا حالت تهوع در فرد ایجاد کند.

این روانپزشک به افراد توصیه کرد: در وعده سحری از مواد قندی، مایعات و میوه‌های آبدار استفاده کنند و سعی کنند غذای سحری چرب نباشد که به کیفیت خواب لطمه بزند.

استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: با رعایت این موارد، افراد باید حداقل نیم ساعت تا سه ربع بعد از خوردن سحری صبر کنند و بعد به رختخواب بروند چرا که این گونه می توانند یک دوره خواب 100 دقیقه‌ای را تا صبح طی کنند به شرط آنکه سه دوره خواب شبانه قبل از سحری را گذرانده باشند.

وی ادامه داد: اگر تمام این موارد رعایت شود فرد در روز دچار خواب آلودگی نشده و عوارض ناشی از بی‌خوابی را نیز نخواهد داشت.

معتمدی متذکر شد: ماه رمضان ماه تغییر عادت‌هاست و همانگونه که خورد و خوراک دچار تغییر می‌شود مسلم است که خواب افراد نیز تغییر می‌کند.

این استاد دانشگاه به افراد توصیه کرد: خواب بعدازظهرشان خیلی طولانی نباشد چرا که در فرد سردرد ایجاد می‌کند.

وی افزود: اگر خواب کوتاه مدت باشد و بهداشت خواب رعایت شود فرد دچار مشکل نخواهد شد.

چهارشنبه 2/5/1392 - 17:27
اطلاعات دارویی و پزشکی

متخصصان زنان و زایمان نسبت به خطرات هورمون درمانی زنان یائسه پس از سن 52 تا53 سالگی و بیش از مدت سه تا پنج سال هشدار دادند.

خبرگزاری فارس: پوکی استخوان و سرطان سینه دو لبه تیغ هورمون درمانی

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی انجمن متخصصان زنان و زایمان، عبدالرسول اکبریان گفت: استئوپروز یا پوکی استخوان به عنوان مهم‌ترین بیماری دوران یائسگی بر اثر از کارافتادن فعالیت هورمونی تخمدان‌ها رخ می‌دهد و کمبود کلسیم و ویتامین D، اختلالات هورمونی دوران یائسگی و افزایش وزن مهمترین علل آرتروز و پوکی استخوان در بانوان ایرانی است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه در گذشته زنان در آغاز یائسگی تحت مداوای هورمونی برای به تعویق انداختن عوارض منوپوز (یائسگی) و پوکی استخوان قرار می‌گرفتند افزود: با شناسایی پیامدهای ناگوار هورمون درمانی و ایجاد سرطان سینه، رفته رفته این مسئله از استقبال کمتری برخوردار شد و به این ترتیب علائم پوکی استخوان بیشتر خود را بروز داد. از این رو کاهش مصرف هورمون‌ها موجب گسترش استئوپروز در این اواخر شده است.

رییس دهمین کنگره بین‌المللی زنان و مامایی ایران بر این نکته تاکید کرد که اغلب داروهای هورمونی خوراکی است و بنا به نیاز بیمار اغلب تا سن 52-53 سالگی تجویز می‌شود.

وی افزود: متخصصان مصرف این داروها را بین سه تا پنج سال مناسب دانسته و بیش از پنج سال توصیه نمی‌کنند، اگر چه امروزه دوزهای دارویی براساس استانداردهای علمی تهیه شده که از بروز سرطان سینه و رحم نیز قادر به جلوگیری است، اماافراد باید طبق جدول زمانبندی پزشک خود مورد معاینات دوره‌ای قرار گرفته یا در شرایط خاصی با مداخله به موقع میزان دارو کم یا زیاد شود.

به گزارش فارس، دهمین کنگره بین‌المللی زنان و مامایی از چهارم تا هفتم مهرماه در مرکز همایش‌های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار می‌‌شود به این موضوع مهم از جنبه‌های مختلف به ویژه تخصص زنان، توجه می‌کنیم.

چهارشنبه 2/5/1392 - 17:25
تغذیه و تناسب اندام

سوپ جو ترکیب کاملی از پروتئین، کربوهیدرات، مواد معدنی و ویتامین هاست که خوردن آن در ماه رمضان علاوه بر تأمین نیاز غذایی بدن جلوی یبوست را هم می‌گیرد.

خبرگزاری فارس: خواص سوپ جو برای روزه‌داران

مینا کاویانی مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس اظهار داشت: سوپ جو حاوی مواد مختلفی از جمله جو، هویج، گوجه‌فرنگی و انواع سبزی است و هر یک می‌تواند تأمین کننده بخش زیادی از ویتامین‌ها، مواد معدنی، املاح و نیازهای بدن باشد.

جو به عنوان ترکیب اصلی این ماده غذایی از گروه غلات است که حاوی کربوهیدرات به عنوان پایه اصلی انرژی و مقداری هم پروتئین، ویتامین و مواد معدنی است. 

وی ادامه داد: گوجه‌فرنگی، هویج و سبزیهای برگ سبز نیز حاوی ویتامین C و پیش‌ماده ویتامین A (بتاکاروتن) و مقداری ماده معدنی است.

به گفته کاویانی سبزیجات در عین حال مقداری فیبر دارند که به عبور مواد دفعی در دستگاه گوارش کمک بزرگی می‌کند و به افرادی که در ایام روزه‌داری دچار یبوست می‌شوند خوردن سوپ جو توصیه می‌شود. 

این کارشناس ارشد تغذیه خوردن سوپ جو با فاصله نیم ساعت از زمان افطار را به عنوان غذایی کامل به روزه داران توصیه کرد.

مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای وزارت بهداشت افزود: در عین حال خوردن سوپ جو می‌تواند به کاهش جذب مواد مضری مانند چربی و مواد سرطان‌زا به دلیل سرعت دادن به عبور مواد غذایی از دستگاه گوارش کمک می‌کند.

این کارشناس ارشد تغذیه با اشاره به اینکه معمولاً در سوپ جو از مرغ پخته شده هم استفاده می‌شود افزود: مرغ حاوی مواد غذایی مانند پروتئین کامل با کیفیت بالا است و در عین حال یکسری ویتامین‌ها مانند ویتامین B6 در سوخت و ساز پروتئین‌ها بسیار مؤثر است. اگر چه آهن موجود در مرغ به اندازه گوشت قرمز نیست ولی این ماده معدنی در مرغ وجود دارد و همان مقدار کم هم به خوبی جذب بدن می‌شود.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:45
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته