عنوان :
جايگاه حضرت آدم و حضرت ابراهيم(ع) در قرآن و عرفان و تصوف (مظاهر خلافت و امامت)
نويسنده :
ام البنين جلالي
سال :
1379
استاد :
محمد اسدي گرمارودي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات
موضوع :
در اين پژوهش با استناد به آيات و تفاسير و كتب عرفاني به جايگاه حضرت آدم(ع) به عنوان مظهر خلافت الهي انسان كامل و حضرت ابراهيم(ع) به عنوان مظهر امامت كه تأويل همان خلافت حضرت آدم(ع) است، پرداخته شده است. در بخش اول، ريشه عرفان و تصوف و تفسير و تأويل و مصادر و مأخذ تفسير و رموز عرفاني و رمزگرايي در داستان پيامبران بيان شده است. در بخش دوم كه راجع به حضرت آدم(ع) است، ابتدا داستان آدم(ع) و سپس خلافت الهي انسان كامل و اعتراض ملائكه و علم اسماء و هبوط و توبه و ارتباط داستان بنياسرائيل با حضرت آدم(ع)و ابراهيم ( ع) بررسي شده است و بخش سوم به داستان حضرت ابراهيم(ع) اختصاص دارد و در آن آيات مربوط به ويژگيهاي آن حضرت ذكر گرديده است كه از آن جمله خليل بودن، بتشكني، رؤيت ملكوت، داستان پرندگان، انداختن وي در آتش، روياي صادقه، ذبح فرزند، جوانمردي، مهماننوازي و ساختن كعبه و مهمتر از همه امامت وي است و سپس رابطه داستان آدم(ع) با بنياسرائيل و خاندان ابراهيم (ع) بيان شده است.
عنوان :
ثقلين در انديشه حضرت زهرا(س)
نويسنده :
سيده كبري عظيمي
سال :
1379
استاد :
سيد رضا مؤدب
دانشگاه :
دانشگاه قم
موضوع :
پاياننامه حاضر به بررسي قرآن و عترت در كلمات حضرت زهرا اختصاص دارد و در سه فصل به نگارش درآمده است: در فصل اول كلياتي چون خلاصاي از زندگي حضرت زهرا،جلوههاي علمي آن حضرت و ضرورت توجه به قرآن و عترت آمده است؛ در فصل دوم با عنوان فاطمه و قرآن از جايگاه قرآن در سخنان آن حضرت و استشهاد و استدلال به آيات قرآن در كلام او بحث شده است و فصل سوم با نام فاطمه و عترت يه معرفي عترت و دفاع از آنان در كلام آن حضرت اختصاص يافته است.
عنوان :
تفسير عكرمه و نقش آن در تطور تفسير
نويسنده :
سيد مهدي علمي حسيني
سال :
1379
استاد :
محمد كاظم شاكر
دانشگاه :
دانشگاه قم
موضوع :
پاياننامه حاضر به گردآوري و معرفي تفسير عكرمه و زندگي او پرداخته است و مشتمل بر سه بخش است: بخش اول در معرفي زندگي و عصر عكرمه است و در آن اين موضوعات بررسي شده است: دوران حيات، استادان ، شاگردان ، آثار علمي، اقوال موافق و مخالف درباره شخصيت عكرمه، شرايط سياسي، اجتماعي، فرهنگي و علمي عصر او؛ بخش دوم به روششناسي تفسير عكرمه اختصاص دارد و در آن از اين موضوعات سخن رفته است: سرگذشت تفسير تا زمان عكرمه، روشهاي تفسير از آغاز تا زمان تابعان، روش عكرمه در تفسير؛ در بخش سوم كليه روايات تفسيري عكرمه به ترتيب مصحف آورده شده است. شمار اين روايات 1901 است.
عنوان :
تصحيح و تحقيق تعليقات كتاب التفسير الواضح (پنجاه برگ نخست)
نويسنده :
محمد كريمي
سال :
1379
استاد :
آذرنوش آذرتاش
دانشگاه :
دانشگاه تهران
موضوع :
اين پژوهش در تصحيح و تحقيق تعليقههاي كتابي در تفسير قرآن به نام « التفسير الواضح» است و اين مباحث را در بردارد: مقدمهاي در تحقيق كتاب، تفسير سوره فاتحه، تفسير آيه كريمه « بسم الله الرحمن الرحيم»، تفسير آيه « الحمد لله رب العالمين» ... به همين ترتيب نخست سوره مباركه حمد و پس از آن سوره مباركه بقره تا پايان آيه 42 تصحيح و بررسي شده است.
عنوان :
تصحيح و تحقيق پنج نسخه خطي حديثي و تفسيري
نويسنده :
علي رضا هزار
سال :
1379
استاد :
احمد عابدي
دانشگاه :
دانشكده اصول دين قم
موضوع :
در اين پاياننامه پنج نسخه در حديث و تفسير به اين شرح تصحيح و تحقيق شده است: السحاب المطير في تفسير آيه التطهير، اثر قاضي نور الله شوشتري؛ منتخب الانوار في تاريخ ائمةالاطهار(ع)،نوشته ابوعلي محمد بن ابي بكر همام بن سهيل كاتب اسكافي ؛ التحصين في صفات العارفين، تأليف احمد بن فهدحلي؛ التعاري، اثر ابوعبدالله محمد بن علي علوي؛ القوائد المهمه في احاديث الائمة (ع)، نوشته محمد باقر وحيد بهبهاني. در خصوص هر يك از اين نسخهها نخست مقدمهاي در شرح حال مؤلف و معرفي نسخهها و بيان روش تحقيق آمده، سپس توضيحاتي نظير استدراك مآخذ و شرح اعلام در پاورقي آورده شده است.
عنوان :
ترجمه و تحقيق اعجاز قرآن در بحارالانوار
نويسنده :
محمد مهدي مويزي ثاني
سال :
1379
استاد :
سيد رضا مؤدب
دانشگاه :
دانشگاه قم
موضوع :
در اين پاياننامه احاديث مربوط به اعجاز قران بحارالانوار ترجمه و بررسي شده و مطالب آن در سه فصل و چهار پيوست آمده است: در فصل اول روايات مزبور ترجمه و بررسي شده است؛ در فصل دوم معجزه و اعجاز قرآن و قرآن تعريف و تبيين گرديده است؛ در فصل سوم وجوه اعجاز قرآن از ديدگاه علامه مجلسي و ديگران بررسي شده است. در پيوستها از اين موضوعات سخن رفته است: تفسير قمي، شرح حال راويان روايات مربوط به اعجاز قرآن، شرح اصطلاح « عده» و مصطلحات حديثي مندرج در پاياننامه .
عنوان :
تحليل قرائات صحابه
نويسنده :
تحليل قرائات صحابه
سال :
1379
استاد :
سيد رضا مؤدب
دانشگاه :
دانشگاه قم
موضوع :
اين پژوهش در چهار فصل به بررسي و نقد قرائات صحابه پرداخته است: در فصل اول صحابه و عدالت آنان نقد شده و تعريف قرائت و بيان اقسام و معيارهاي قرائت صحيح آمده است؛ در فصل دوم زندگي و قرائت دوازده نفر از صحابه گزارش شده است؛ در فصل سوم با عنوان بررسي و تحليل قرائات صحابه علل اختلاف قرائات و نمونه قرائات صحابه بررسي شده است؛ فصل چهارم در اثبات واحد بودن قرائت صحيح قرآن است و در اين زمينه از اين موضوعات بحث شده است: ديدگاهها و روايات در خصوص قرائات و نقش ائمه، براهيم عقلي و قرآني بر اثبات واحد بودن قرائت، ديدگاه علماي شيعه درباره قرائت واحد.
عنوان :
تحقيق و نقد كتاب نفحاتالرحمن في تفسير القرآن
نويسنده :
حسينعلي تركمان
سال :
1379
استاد :
سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه :
دانشگاه تهران
موضوع :
اين پژوهش در نقد و بررسي كتاب تفسيري «نفحات الرحمن» و شامل دو بخش است: بخش اول، به اين مباحث اختصاص يافته است: شناسايي مفسر و كتاب نفحات الرحمن في تفسير قرآن؛ تاريخ و حقانيت قرآن در نفحات الرحمن ؛ تحقيق در برخي آراي تفسيري نفحات الرحمن؛ روش تفسيري نفحات الرحمن؛ پيشدرآمدي بر تحقيق و مقدمهنگاري مفسرين قرآن و تحليل مقدمه نفحات الرحمن. در بخش دوم مقدمه اين تفسير تصحيح و تحقيق و تعليق شده است. در مقدمه اين تفسير مباحثي درباره تاريخ و علوم و فضايل قرآن آمده است. در ضميمه اين پاياننامه، متن چاپ سنگي و نسخه اصلي مقدمه كتاب نفحات آورده شده است.
عنوان :
تجملگرايي از ديدگاه اسلام (قرآن و حديث)
نويسنده :
عليرضا رستگاران
سال :
1379
استاد :
جعفر نكونام
دانشگاه :
مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع :
مطالب اصلي اين پژوهش در سه بخش آمده است: در بخش اول كلياتي از بحث نظير تعريف زخرف،حسن،جمال و زينت و تفاوت آنها با تجملگرايي، نظريات درباره تجمل گرايي و نسبي يا مطلق بودن تجمل آمده است؛ در بخش دوم از عوامل و زمينههاي تجملگرايي مانند هواپرستي، چشم و همچشمي، كثرت ثروت، تبليغات تجاري و تهاجم فرهنگي بحث شده است؛ بخش سوم به پيامدهاي سوء تجملگرايي اختصاص دارد؛ مثل تباهي سرمايههاي مادي زمينهسازي براي گناهان، غفلت از ياد خدا، سلب آرامش واقعي انسانها و ...
عنوان :
تأثير قرآن بر شعر شاعران بزرگ كلاسيك كرد
نويسنده :
فرهاد كاكه رش
سال :
1379
استاد :
محمود ابراهيمي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد سنندج
موضوع :
در اين پژوهش پس از بيان موضوعاتي مانند اقتباس، تلميح، فرق اقتباس و تلميح، اقتباس و ارسال مثل، حل يا تحليل به بررسي و شرح ابياتي از شاعران كرد پرداخته شده است كه در آنها آيات قرآن ذكر يا اشاره شده است.