عنوان :
جهان اصغر و آزادي بشر از ديدگاه قرآن و نهجابلاغه
نويسنده :
غلامعلي عابدينژاد
سال :
استاد :
عباسعلي دادخواه
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع :
موضوع اين تحقيق جهاد ابتدايي است و مطالب اصلي آن در دو فصل آمده است: در فصل اول از اين موضوعات بحث شده است: معناي جهاد، جهاد از نظر اصطلاح شرع، مقصود از جهاد اصغر، اهميت جهاد از ديدگاه قرآن و نهجالبلاغه، معني جهاد ابتدايي، آياتي از قرآن در تأييد جهاد ابتدايي، جهاد ابتدايي از نظر روايات خاصه و عامه. در فصل دوم اين موضوعات بررسي شده است: ارزش و اهميت جهاد اصغر ، اقسام جهاد اصغر، جهاد براي نابودي شرك و بتپرستي، جهاد دفاعي، آزادي چيست، تعريف جامع درباره آزادي، آزادي در اسلام، اقسام آزادي ، آزادي فردي، آزادي فكري و عقيدتي، آزادي سياسي، بعضي از نتايج و لوازم آزادي، محدوديت آزادي.
عنوان :
تفسير و تأويل آيات قرآن مجيد در دفتر پنجم مثنوي معنوي
نويسنده :
ناهيد بهزادنيا
سال :
استاد :
محمد يوسف نيري
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع :
اين پاياننامه از دو بخش تشكيل شده است. در بخش اول، با عنوان درآمدي بر موضوع تحقيق از اين موضوعات بحث شده است: 1ـ قرآن در آييه انديشهها: اوصاف و محتواي قرآن، آثار و بازتاب قرآن در جوامع بشري، سبك و اسلوب نگارش قران،شرايط درك قرآن، قرآن از ديدگاه عرفا، قرآن از ديدگاه دانشمندان جهان؛ 2،تفسير و تأويل: تعريف تفسير. تعريف تأويل، رابطه تفسير و تأويل،تفاوت تفسير و تأويل، منابع لازم را براي تفسير و عوامل مؤثر در فهم تأويل قرآن، آگاهان به علم تأويل، سير تفسير و ويژگيةاي آن در قرن اخير، روشهاي تفسير قرآن، روشهاي تأويل قرآن، گروههاي مهم تأويلي، عرفا و تفسير قرآن؛ 3. معرفي تفاسير مورد استفاده در اين پاياننامه: تفسير القرآن الكريم، تفسير كشف الاسرار، تفسير ابوالفتوح رازي، تفسير الميزان؛ 4. مولانا و مثنوي؛ 5. قرآن و مولانا. در بخش دوم، تحت عنوان تفسير و تأويل آيات قرآن در دفتر پنجم مثنوي، 102 موضوع كه در ابيات مثنوي آيات قرآن تفسير و تأويل شده، بررسي گرديده است؛ نظير: ابراهيم در جستجوي راز معاد، آز نفس، از خوف فقر در فقر و حرص زيستن.
عنوان :
تسبيح موجودات
نويسنده :
سيد مرتضي سيفي
سال :
استاد :
مقصود محمدي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع :
اين پاياننامه در پنج فصل به بررسي تسبيح موجودات از ديدگاه قرآن، روايات، فلسفه و عرفان پرداخته است: فصل اول، تسبيح موجودات از ديدگاه قرآن؛ فصل دوم، تسبيح از ديدگاه مفسران؛ فصل سوم، تسبيح موجودات از ديدگاه روايات؛ فصل چهارم،تسبيح موجودات در حكمت متعاليه؛ فصل پنجم، تسبيح موجودات در عرفان اسلامي.
عنوان :
تسبيح در قرآن و حديث
نويسنده :
درويش رزمجويي
سال :
استاد :
محمد يوسف نيري
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع :
تحقيق حاضر طي هفت فصل به بررسي موضوع تسبيح در قرآن كريم و احاديث معصومين(ع) پرداخته است: فصل اول، معناي لغوي و اصطلاحي تسبيح و اهميت و كاربرد آن در قرآن؛ فصل دوم، معاني و مصاديق تسبيح در قرآن و حديث: تسبيح به معناي تنزيه خداوند،تسبيح به معني نماز، تسبيح به معني استثناء در مقام تنزيه، تسبيح به معناي نور وجه خداوندي؛ فصل سوم، حقيقت تسبيح: نقد و بررسي قولهاي پيرامون تسبيح، تسبيح مجاز نيست، تسبيح فرع بر معرفت است، حقيقت تسبيح، تسبيح در همه موجودات؛ فصل چهارم ، قلمرو و دامنه تسبيح در قرآن: خداوند خود را تسبيح ميكند، فرشتگان خداوند را تسبيح ميگويند، تسبيح مؤمنين، تسبيح بهشتيان، تسبيح رعد، تسبيح كوهها و مرغان، تسبيح همه موجودات؛ فصل پنجم، آثار و ارزش تسبيح: اهميت و فضيلت تسبيح، آثار تسبيح؛ فصل ششم، اوقات تسبيح: آيات مربوط به اوقات تسبيح؛ در فصل هفتم، از مباحث پاياننامه جمعبندي و نتيجهگيري شده است.
عنوان :
امانت الهي از ديدگاه قرآن و سنت
نويسنده :
حسنعلي وحيدنيا
سال :
استاد :
محمد مهدي گرجيان
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع :
مباحث اصلي اين پژوهش در سه بخش به نگارش درآمده است: در بخش اول، حدود بيست و شش تعريف درباره امامت بدست داده شده و در بخش دوم، شاخصترين و جامعترين تعاريف امانت مورد نقد و بررسي قرار گرفته است. اين تعاريف عبارتند از : تكليف، معرفت، عقل، عشق، ولايت و وجود فيضي. در پايان نظريه وجود فيضي به عنوان نظر مختار انتخاب شده است. در بخش سوم، به بيان نكات اساسي آيه شريفه امانت « انا عرضنا الامانة ....» پرداخته شده است و موضوعاتي از قبيل حمل،عرض، اشفاق، ظلوم و جهول بودن انسان و .... مورد بررسي قرار گرفته است.
عنوان :
اخلاص و ريا در قرآن و نهجالبلاغه
نويسنده :
علي ميرزا رضايي
سال :
استاد :
محمد يوسف نيري
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع :
عنوان :
واژه ولايت در قرآن
نويسنده :
محمد علي موحدي
سال :
استاد :
سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه :
دانشگاه تهران
موضوع :
در اين پايان نامه واژه ولايت در قرآن بررسي شده و از اين موضوعات سخن رفته است : معاني واژه اولي، تفاوت ولايت با ولايت، معاني ولي با توجه به حروف جر مختلف،بررسي مشتقات ولي در قرآن، تولي و مواردي كه با عن استعمال شده است، معاني تولي و توليه در پانزده مورد همراه با مفعول، تطبيق تولي با معاني باب تفعل، و فهرست آياتي كه در آن مشتقات ولي آمده است.
عنوان :
نور و ظلمات در قرآن
نويسنده :
شاپور محمدي
سال :
استاد :
غلامرضا افراسيابي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع :
در اين پاياننامه نخست مباحثي نامربوط به موضوع مثل زندگينامه نبياكرم(ص)، قرآن و چگونگي جمعآوري آن آمده،سپس موضوعات ذيل بررسي شدهاند: نور و ظلمات به كار رفته است . مجازي بودن استعمال نور و ظلمات،آياتي كه در آنها تنها واژه نور آمده است.نويسنده در پايان نتيجه گرفته است كه در بررسي واژههاي متضاد قرآن نكات بديعي نهفته است.
عنوان :
نگرشي بر ديدگاههاي ذهبي در « التفسير و المفسرون»
نويسنده :
محمد حسن مددي الموسوي
سال :
استاد :
مرتضي ايرواني
دانشگاه :
دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع :
نويسنده در اين پاياننامه تنها به گزارش محتواي كتاب التفسير و المفسرون تأليف محمد حسين ذهبي بسنده كرده است. مباحث اين كتاب عبارتند از: تفسير به مأثور و بررسي و نقد تفاسير مربوط، تفسير به رأي جايز و تفاسير به رأي مذموم، تفاسير مذهبي چون شيعه ، خوارج ، زيديه، اسماعيليه و .... تفاسير صوفيه يا اشاري، تفاسير فلاسفه ، تفاسير فقها، تفاسير علمي و تفاسير جديد.
عنوان :
معاد از ديدگاه قرآن
نويسنده :
لطف الله دهكردي صادقيان
سال :
استاد :
سيد هاشم گلستاني
دانشگاه :
آزاد اسلامي نجفآباد
موضوع :
موضوعات مورد بحث در اين تحقيق بدين شرح است: ادله اثبات معاد ، احتضار و مرگ ، برزخ ، معاد جسماني و براهيم اثبات آن ، قيامت و اوصاف آن، نفخ صور و ميزان اعمال، صراط و اعراف، گواهان و شاهدان در قيامت، شفاعت و بهشت و دوزخ.