عنوان :
تحقيق و تصحيح كتاب «سرالخطاب في تفسير الكتاب»(سه امر نخست) تأليف محمد حسين شريعتمدار استر آبادي
نويسنده :
عباس مصلائي پور يزدي
سال :
1379
استاد :
سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه :
دانشگاه تهران
موضوع :
كتاب «سر الخطاب في تفسير الكتاب» مشتمل بر پنج امر است ك در اين رساله سه امر آن تصحيح و تحقيق شده است. نويسندهي كتاب محمد بن حسن شريعتمدار استرآبادي يكي از فقهاي شيعه در اواخر قرن سيزدهم هجري است. امر اول، قرائت قرآن كريم: معرفي قراء و روايان آنها، نقد و بررسي تواتر قرائات قراء سبعه، داوري فقها دربارهي قرائات و احكام فقهي متعلق به آن؛ امر دوم، متعلقات قرائت قرآن: ترتيل، استعاذه، بسمله، آداب تلاوت قرآن، احكام فقهي هر يكي ؛ امر سوم،عناوين والقاب قرآن، ضرورت تمسك به قرآن، نزول قرآن، شرح روايات نزول بيشتر قرآن دربارهي اهل بيت(ع) و دوستان و دشمنان آنان.
عنوان :
تأثير قرآن بر اشعار و انديشههاي سعدي
نويسنده :
سيد غلامرضا طغرايي
سال :
1379
استاد :
محمد حسن تبرائيان
دانشگاه :
آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع :
در اين پاياننامه تأثير قرآن بر اشعار و انديشههاي سعدي در چهار فصل با اين موضوعات تحقيق و بررسي شده است: فصل اول، كليات : زندگينامه ،سعدي از ديدگاه دانشمندان ، جلوههاي معنوي و اخلاقي در بوستان؛ فصل دوم، قرآن و ادبيات فارسي: قرآن و لزوم تدبر در آن ،اعجاز قرآن ،تحدي در قرآن،وجوه اعجاز قرآن،فصاحت و بلاغت قرآن، تأثير قرآن در ادبيات فارسي، پيشينهي اثرپذيري سخنوران پارسي از قرآن؛ فصل سوم، شيوههاي بهرهگيري شاعران از قرآن كريم: اقتباس، حل، تمليح، تفاوت اقتباس با تلميح، اثرپذيري واژگان؛ فصل چهارم، تأثير قرآن در اشعار سعدي.
عنوان :
تأثير ذكر و تلقين در سازندگي انسان از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده :
نجيبه اميري
سال :
1379
استاد :
علي اصغر باستاني
دانشگاه :
آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع :
تحقيق حاضر در هشت بخش با اين عنوانها به نگارش درآمده است: بخش اول، كليات ذكر: ذكر در لغت، معاني ذكر در قرآن، شرح بعضي از اصطلاحات ذكر در قرآن؛ بخش دوم، معناي حقيقي ذكر: حقيقت ذكر خدا،علل نياز به ذكر، همهي موجودات به ذكر خدا مشغولاند؛ بخش سوم، اهميت ذكر در آيات و احاديث: اهميت ذكر، زمينهسازي براي عمل، كيفيت ذكر؛ بخش چهارم، ثمرات ذكر؛ بخش پنجم، آثار ترك ذكر: زندگي مشقتبار، گناه ترك ذكر يا گناه غفلت؛ بخش ششم، موانع ذكر : اموال و اولاد، دنيا طلبي، گناه؛ بخش هفتم: مراقبت از ذكر؛ بخش هشتم: تأثير ذكر و تلقين از بعد سازندگي روحي بر روي انسان.
عنوان :
پژوهشي در قرائتهاي تفسير طبري
نويسنده :
محمد جواد حيطاوي
سال :
1379
استاد :
محمد كاظم شاكر
دانشگاه :
دانشكده اصول دين قم
موضوع :
اين تحقيق در دو فصل تنظيم و تدوين شده است: در فصل اول، با عنوان كليات از اين موضوعات بحث شده است: آثار و احوال طبري، مهارت طبري در قرائات و تجويد و تفسير و ساير علوم قرآني، قرائات تفسير طبري، معيارهاي پذيرش قرائات از ديدگاه طبري، معيارهاي رد قرائات از ديدگاه طبري، اختلاف نظر طبري با قرذء سبعه، اثر قرائات در فقه. در فصل دوم، قرائات مندرج در تفسير طبري به ترتيب قرآن گردآوري و مستند سازي شده است. موارد گردآوري شده 874 مورد است.
عنوان :
پژوهشي در شخصيت حضرت يوسف (ع) در قرآن كريم و ادب فارسي
نويسنده :
سيد جواد جليلي شاني
سال :
1379
استاد :
مجيد معارف
دانشگاه :
آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع :
اين تحقيق در دو بخش با اين مباحث به نگارش درآمده است: بخش اول، يوسف صديق(ع) در قرآن : يوسف (ع) به روايت قرآن، بررسي نكات محوري داستان، مقامات و كرامات برجستهي يوسف (ع) ، معاني هم و مشاهدهي برهان رب، نكات غامض و دشوار سورهي مباركه؛ بخش دوم، يوسف(ع) در ادب فارسي : خواب و تعبير آن، يوسف (ع) و برادران، يوسف(ع) در چاه و زندان، فروختن يوسف(ع)، يوسف (ع) و زليخا، يوسف (ع) و بانوان دربار، حسن يوسف(ع)، حديث قحط، محنت يعقوب ، پيراهن يوسف(ع).
عنوان :
پژوهشي در تفسير غرائب القرآن نيشابوري
نويسنده :
محمد حسين توانايي سره ديني
سال :
1379
استاد :
ابوالقاسم امامي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع :
مباحث اين پاياننامه در چهار بخش تنظيم و تدوين گرديده است: بخش اول، تفسير و مفسر: زندگينامه و آثار مفسر، انگيزهي نگارش تفسير، منابع مفسر، روش تفسيري مفسر، شيوهي تأليف، ويژگيهاي تفسي،چاپهاي متعدد تفسير غرائبالقرآن، جايگاه تفسير غرائب القرآن ؛ بخش دوم، مقدمات يازدهگانهي تفسير؛ بخش سوم، ديدگاههاي مفسر در علوم قرآني : علم قرائات، علم وقف و ابتدا، جمع و ترتيب و تدوين قرآن، علو فواتح سور، علم تناسب سور؛ بخش چهارم: نمونههايي از مباحث تفسيري: مباحث كلامي ـ تفسيري، مباحث فقهي ـ تفسيري، مباحث اخلاقي ـ تفسيري ، مباحث عرفاني ـ تفسيري، مباحث بلاغي ـ تفسيري.
عنوان :
پژوهشي دربارهي اسرا و معراج از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده :
علي اصغري
سال :
1379
استاد :
ابوالقاسم امامي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع :
پاياننامهي حاضر در چهار فصل به اين شرح تدوين شده است: در فصل اول، كلياتي در زمينه اين موضوعات آمده است: تصوري كلي از معراج، بحثي لغوي دربارهي واژهي اسرا و معراج،زمان و مكان معراج رسول، تعدد معراجها ، هدف از تحقيق معراج؛ در فصل دوم، تفسير برخي آيات دربارهي معراج بررسي شدند؛ در فصل سوم، نمونههايي از روايات مختلف معراج كه تبيين كنندهي مشهودات نبوي در معراج است، نقل شده است . در فصل چهارم، اقول مختلف در زمينه ي كيفيت معراج ياد شده و نيز به ايرادات پاسخ داده شده است.
عنوان :
پژوهشي در استخراج مضامين قرآني از صحيفهي سجاديهي امام سجاد(ع)
نويسنده :
ميهن بهمنش
سال :
1379
استاد :
محمد غفراني
دانشگاه :
آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع :
اين پاياننامه در شش فصل با اين مباحث به نگارش درآمده است: فصل اول، نگاهي گذار به سيرهي حضرت سيد الساجدين(ع)، معرفي صحيفهي سجاديه، بخشهايي از بيانات امام سجاد، يك نمونه از تنوع موضوعات دعاي امام سجاد و جهت آن؛ فصل دوم، نشانههاي توحيد و خداشناسي و فضيلت نبوت در صحيفهي سجاديه: بيان امام دربارهي فطرت خداشناسي، شناخت خداوند متعال از طريق استدلالي ، سخن امام در مورد استدلال بر وحدت خداوند، ...، صفات باري تعالي در صحيفهي سجاديه؛ فصل سوم، مناجات امام زينالعابدين دربارهي فضايل و رذايل اخلاقي : آياتي از قرآن و بيان امام دربارهي حسد، غضب، غيبت، تكبر، اقدام به خيرات و مبرات، صلهي رحم، صدقه، تشكر در برابر احسان بندگان و صبر؛ فصل چهارم، دعاي امام سجاد براي ديگران: پدر و مادر، فرزند، نيكي به همسايگان ، مرزداران سرحدات ؛ فصل ششم، توبه و آمرش گناهان در صحيفهي سجاديه: احسن الحديث، نور آشكار امين و مهيمن، موعظه، شفا و رحمت ،هادي بشريت، كتاب مبين؛ فصل ششم، توبه و آمرزش گناهان در صحيفه سجاديه: آياتي از قرآن كريم دربارهي پذيرش توبه، خداوند تواب است، سخنان امام سجاد(ع) دربارهي توبه و استغفار، سخن آن بزرگوار دربارهي توبهي كامل.
عنوان :
پديدهي شرك از ديدگاه قرآن و سنت
نويسنده :
محمد علي بزرگاننيا
سال :
1379
استاد :
جعفر سامي الدبوني
دانشگاه :
دانشگاه تهران
موضوع :
اين رساله در سه فصل با اين مباحث تنظيم و تدوين عوامل ظهور پديدهي شرك، آراي تحليلي مفسران از آن، شرك در نخستين فرزندان آدم، شرك در قوم نوح ، مشركان قوم هود، علل رويكرد بشر به بتپرستي، شرك قوم ثمود،شرك فرعوني، شرك در بنياسرائيل، شرك نزد مسيحيان ،مشركاني كه در قرآن ذكر نشدهاند، مواضع ديانتهاي آسماني قبل از اسلام نسبت به شرك؛ فصل دوم، شرك از ديدگاه قرآن: وضعيت شرك آميز اعراب در آستانهاي ظهور اسلام، تعريف شرك از ديدگاه قرآن، علل ظهور شرك از ديدگاه قرآن، اوصاف مشركان در قرآن، اوضاع و احوال مشركان در آخرت ، انواع كيفرهاي دنيوي مشركان ، كيفرهاي اخروي مشركان، انواع برخوردهاي قرآني با پديدهي شرك، نشانههاي اصيل برنامهي جهادي اسلام بر ضد مشركان و كافران؛ فصل سوم، شرك از ديدگاه سنت: سخنان پيامبر اكرم(ص) دربارهي شرك ، گناه شرك،كيفر شرك.
عنوان :
پاداش و كيفر در قرآن
نويسنده :
صديقه موحد
سال :
1379
استاد :
احمد عابدي
دانشگاه :
دانشگاه قم
موضوع :
مطالب اين پاياننامه در دو بخش آمده است: در بخش اول، با نام پاداش و كيفر در مباحث نظري، از پاداش و كيفر از نظر عقلي و فلسفي ، كلامي و تربيتي بحث شده است و در بخش دوم،با عنوان پاداش و كيفر در قرآن، اين موضوعات در قرآن بررسي شده است: پاداش و كيفر با ملاحظهاي اصناف مردم، پاداش و كيفر با ملاحظهي ملكات نفساني، چند نمونه از پاداش و كيفر دنيوي.