• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1284روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه
همه ی ما در این شرایط قرار گرفته ایم، زمانی که فقط دلمان یک برگر یا یک میلک شیک و یا یک پرس سیب زمینی سرخ کرده می خواهد و دیگر هیچ؛ اما چرا گاهی اوقات هوس شدید به این جور مواد غذایی پیدا می کنیم؟ معنی این هوس ها چیست؟
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از آوای سلامت، یک باور جمعی وجود دارد که زمانی که شخص هوس غذایی می کند، این نشانه ی کمبود تغذیه ای ست. البته متأسفانه مطالعات علمی کمی در رابطه با ارتباط هوس ماده ی غذایی و کمبود تغذیه ای وجود دارد. سوال دیگری که وجود دارد این است که چرا زمانی که هوس چیزی خاص می کنیم، اگر علت کمبود تغذیه ای ست، چرا هوس بستنی و شکلات می کنیم اما هوس سیب یا کلم نمی کنیم؟ می توان گفت یکی از علت های آن، تمایل مردم به غذاهای غنی از کربوهیدرات، چربی و شکر است.

این به این معنی نیست که هوس کردن چیزی غیر واقعی است. بلکه زمانی که شما هوس پیتزا می کنید، در واقع در یک شرایط روحی و احساسی، به دنبال یک خوراکی راحت و در دسترسی هستید که این احساس را در شما ایجاد کند. دیگر مطالعات نشان می دهند هوس کردن نتیجه ی استفاده از رژیم غذایی یکنواخت و محدود در یک دوره ی طولانی است.


بنابراین می توان نتیجه گرفت هوس کردن به 3 دلیل می تواند به وجود آید. 1. کمبودهای تغذیه ای 2. به دلیل شرایط و نیازهای احساسی و روحی 3. استفاده از رژیم های محدود و یکنواخت در طولانی مدت

هوس آب (تمایل به نوشیدن آب)

نوشیدن آب زیاد می تواند نشانه ی دیابت باشد.

تشنگی شدید می تواند از اولین نشانه دیابت باشد. اما این به این معنی نیست که زمانی که شما در اثر تمرین و کار شدید احساس تشنگی کردید، نشانه دیابت باشد. می توان گفت تشنگی شدید که به همراه ادرار زیاد باشد می تواند از نشانه های اولیه ی دیابت باشد. در اصطلاح پرنوشی و پرادراری.

زمانی که شما دیابت داشته باشید، قند اضافه در خون شما وجود دارد و نیاز است تا کلیه ها به میزان بسیار زیاد کار کنند تا بتوانند گلوکز اضافه را جذب و فیلتر کند. اما گاهی میزان قند خون به حدی افزایش می یابد که کلیه ها با افزایش کارکرد خود، نمی توانند تمامی قند موجود در خون را بازجذب کنند. بنابراین میزانی از قند وارد ادرار می شود. بنابراین افزایش در دفع ادرار، نیاز بدن به دریافت آب را افزایش می دهد و این سبب تشنگی بیشتر می شود.

هوس نمک کردن (تمایل به مصرف بیشتر نمک)

مصرف نمک زیاد می تواند نشانه ی بیماری آدیسون باشد.

ما نمک مصرف نمی کنیم چون به مقادیر بیشتری از آن نیاز داریم. در حقیقت بیشتر ایرانی ها، مقادیر نمک بیشتر از آنچه باید روزانه دریافت کنند، مصرف می کنند. در واقع در بین بعضی از ما، کسانی هستند که به دلیل بیماری آدیسون نمک بیشتری دریافت می کنند. در این افراد، غده ی آدرنال (غده ای که بر روی کلیه ها نشسته) مقادیر کافی هورمون ترشح نمی کند و این هورمون ها بسیار مهم هستند. از جمله هورمون های مهمی که توسط آدرنال ترشح می شود، کورتیزول و آلدوسترون می باشد. از مهمترین وظایف کورتیزول، پاسخ به استرس و از مهمترین وظایف آلدوسترون، کنترل فشار خون می باشد. در صورت وجود بیماری آدیسون و بی توجهی و عدم درمان آن، فشار خون در این افراد به طور ناگهانی افت شدید پیدا می کند. بنابراین اگر از دسته افرادی هستید که به تازگی تمایل به دریافت بیشتر نمک دارید و این تمایل مداوم و به همراه سایر علائم بیماری آدیسون است، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

هوس یخ کردن (تمایل به مصرف یخ)

تمایل به مصرف یخ می تواند نشانه ی کم خونی باشد.

تمایل به مصرف چیزهایی که از لحاظ تغذیه ای ارزشی ندارند، مانند یخ، کاغذ، خاک، گچ، پیکا نام دارد. اگرچه تمایل به مصرف این دسته چیزها، به خوبی مشخص نشده اما نتایج مطالعات، دلیل آن را دریافت مقادیر نامناسب آهن ذکر کرده اند. در مقاله ای جدید در مجله ی پزشکی نشان می دهد جویدن یخ، سبب افزایش جریان خون به مغز می شود و این شرایطی است برای جبران کمبود آهن.

هوس شکلات کردن (تمایل به مصرف شکلات)

تمایل به مصرف شکلات می تواند نشانه کمبود ویتامین های گروه B و منیزیم باشد.


دلایل زیادی وجود دارد که ما تمایل بسیار زیادی به مصرف شکلات داریم. شاید بعضی افراد بگویند چون خوشمزه است تمایل به مصرف آن نیز زیاد است. اما یکی از دلایل آن می تواند به علت کمبود منیزیم در بدن باشد. منیزیم عنصری است که برای عملکرد خوب بافت ها و عملکرد فیزیکی بدن لازم است. البته شکلات تنها منبع خوب منیزیم نیست. سبزیجات برگ سبز تیره و همچنین دانه ها و مغزها، ماهی، لوبیا سویا و آووکادو از منابع غنی منیزیم هستند.

با وجود غنی بودن منابع دیگر، اگر علت کمبود منیزیم است، چرا ما هوس سایر منابع سالم منیزیم نمی کنیم و هوس شکلات می کنیم؟ از نظر متخصصین یکی از علت های آن می تواند وجود شکر و کافئین در شکلات باشد.

یکی دیگر از دلایلی که هوس شکلات می کنیم، کمبود ویتامین B است. زیرا خوراکی های شیرین سبب تقویت مغز و بهبود عملکرد مغزی می شود. ویتامین های گروه B نقش گسترده ای در عملکرد سلول ها و تولید انرژی در بدن دارند.

به گفته ی یکی از متخصصین، زمانی که ما شکلات می خوریم، شکر و کافئین را همزمان دریافت می کنیم و سطح هورمون دوپامین در مغز یکباره افزایش یافته و به علت افزایش سطح گلوکز در مغز، ما احساس خوبی می کنیم و احساس انرژی بیشتر می کنیم.

هوس سیب زمینی سرخ شده کردن (تمایل به مصرف سرخ کردنی ها)

تمایل به مصرف سیب زمینی سرخ شده می تواند نشانه کمبود امگا 3 باشد.

اشتیاق به مصرف چربی و روغن می تواند نشانه ی کمبود امگا 3 در بدن شما باشد و در بین خوراکی های چرب و روغنی، مصرف سیب زمینی سرخ شده پیشتاز است. به این معنی که زمانی که افراد کمبود امگا 3 داشته باشند، هوس خوراکی ای مثل سیب زمینی سرخ شده می کنند نه سایر منابع سالم امگا 3. این در حالی است که منابع سالم چربی ها ماهی سالمون، مغزها، دانه ها و روغن زیتون است.

سخن پایانی

اگر شما تمایل به مصرف خوراکی ای خاص دارید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. زیرا چنانچه شما کمبود ماده ی مغذی ای داشته باشید، نشانه های مختلفی وجود دارد که می تواند این قضیه را اثبات کند. هر فرد بهتر می تواند بدن خود را بشناسد و چنانچه علائمی وجود دارد که در گذشته نبوده و غیر طبیعی است، قبل از هرگونه اقدام خودسرانه، با پزشک خود مشورت کنید. 
دوشنبه 15/6/1395 - 10:19
سلامت و بهداشت جامعه

مغز انسان عضو پیچیده ای است که نیاز به مواد مغذی متفاوتی برای عملکرد بهتر دارد.

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین از مهر، مطالعات نشان داده است که کمبود مواد مغذی در ابتلا به اختلالات روانشناختی، زوال شناختی ناشی از سن، و اختلالات رشدی نقش دارد.

طبق یافته های مطالعاتی، افزایش مصرف مواد مغذی حفاظت کننده مغز موجب بهبود ابعاد مختلف عملکرد شناختی نظیر یادگیری و حافظه می شود. در ادامه به ۶ ویتامین و مواد معدنی ضروری برای مغز سالم اشاره می شود.

۱- تیامین (ویتامین B۱)

ویتامین گروه B نقش مهمی در سلامت مغز دارد. تیامین یکی از ویتامین های گروه B است که به وفور در بافت عصبی و مغز یافت می شود.

این ویتامین نقش مهمی در هدایت محرک های عصبی دارد. بعلاوه فقدان شدید این ویتامین می تواند منجر به سندروم کورساکوف شود؛ این سندروم، اختلال مزمن حافظه است که اغلب در افراد الکلی و افراد مبتلا به بیماری های نظیر ایدز مشاهده می شود.

۲- اسید فولیک (ویتامین B۹)

اسید فولیک به ترکیبات متفاوتی موسوم به فولات اشاره دارد و از طریق مواد خوراکی مختلفی نظیر اسفناج، مارچوبه و عدس قابل حصول است.

نیمی از محل ذخیره این ویتامین در کبد است، به همین دلیل، اسیب به کبد می تواند منجر به کمبود چندین ویتامین کلیدی B شود.

اسید فولیک نقش مهمی در سنتز اسیدهای آمینه و تشکیل بافت عصبی دارد. متابولیسم اسید فولیک به شدت وابسته به منبع سایر ویتامین های گروه B است.

کمبود این ویتامین و سایر ویتامین های B با بروز مشکلات رشدی در کودکان مرتبط است.

همچنین مطالعه بر روی موش های مسن ها نشان می دهد که چطور مصرف مکمل های اسید فولیک به مدت ۸ هفته منجر به بهبود حافظه شدند.

۳- اسید اسکوربیک (ویتامین C)

بالاترین محل تجمع این ویتامین ضروری در مغز، مخصوصا غده هیپوفیز، یافت می شود. مقادیر بالای این آنتی اکسیدان قوی در مرکبات و سبزیجات سبز یافت می شود.

ویتامین C در سنتز دوپامین انتقال دهنده عصبی مهم است، اما از مغز هم در مقابل فشار اکسایشی حفاظت می کند.

از آنجائیکه این ویتامین در بدن قابل ذخیره نیست، لازم است که روزانه در حدود ۹۰mg از طریق مصرف مواد خوراکی به بدن برسد.

۴- کلسیم

کلسیم از جمله مواد معدنی ضروری برای عملکرد مغز سالم است. نقش محوری به عنوان پیام رسان سلول عصبی ایفاء می کند.

همچنین انتقال عصب را تنظیم کرده و تحریک پذیری عصبی را کنترل می کند. میزان پایین این ماده معدنی ضروری معمولا نادر است چراکه استخوان ها منبع ذخیره این ماده معدنی به شمار می آیند.

۵- منیزیم

منیزیم برای تبدیل بسیاری از ویتامین های گروه B به شکال فعال شان اهمیت دارد. به عبارت دیگر مصرف هر نوع مکمل ویتامین به تنهایی و بدون مصرف منگنز و سایر مواد معدنی بیفایده است چراکه ترکیب اینها عملکرد مغز را بهتر می کنند.

یک تحقیق نشان می دهد مدیریت مصرف مکمل های منیزیم بر روی موش های مسن موجب بهبود حافظه کاری و بلندمدت می شود.

منیزیم در غشای سلولی برای انتقال محرک ها هم مهم است. وانگهی برای پیشگیری از تحریک پذیری سیستم عصبی به مقادیر ایده آل منیزیم و کلسیم نیاز است. کمبود هر یک از اینها می تواند منجر به مشکلات عصبی شود.

۶- زینک (روی)

زینک با مقادیر بالا در نورون های حاوی زینک که منحصرا در پیش مغز یافت می شوند، وجود دارد. دانشمندان نمی دانند زینک چه نقشی در حفظ سلامت مغز دارد، اما کمبود آن با نارسایی های روانشناختی و عصب شناختی مرتبط است.

به عنوان مثال، تغییر در حالت تعادل زینک در بیماری پارکینسون و آلزایمر مشاهده می شود. مواد خوراکی مملو از زینک شامل تخم کدوتنبل، گوشت گوساله، و میگو است. 

دوشنبه 15/6/1395 - 10:17
سلامت و بهداشت جامعه

کره چشم انسان تقریبا به شکل یک گوی با ابعاد دو و نیم سانتی‌متر است که بافت نرمی دارد و قسمت پشتی آن با یک ماده ژله‌ای به نام زجاجیه و قسمت جلویی آن با مایعی به نام زلالیه پر شده است.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، این مایع زلال و شفاف است و به همین سبب به آن زلالیه می‌گویند. مایع زلالیه مدام در حال تغییر است، در چشم ساخته شده و پس از این که نقش خود را در متابولیسم چشم ایفا کرد از چشم خارج می‌شود. وجود این مایع داخل چشم، موجب می‌شود چشم‌ها در حالی که کاملا نرم هستند، دارای یک شکل مشخص باشند. در واقع وجود مایع زلالیه موجب ایجاد یک فشار از درون به سطح خارجی در قسمت جلوی چشم می‌شود و ضمن این که موجب حفظ شکل و قوام سطح چشم می‌شود نقش خود را در زمینه تغذیه‌ای و متابولیسم این عضو ایفا می‌کند.

سفتی و فشاری که در سطح خارج چشم از طرف جلو احساس می‌شود و به فشار چشم معروف است حاصل نیرویی است که مایع زلالیه بر واحد سطح لایه خارجی چشم وارد می‌کند. اگر بنا بر دلایلی مایع زلالیه داخل چشم زیاد از حد تولید یا خروج آن با مشکل مواجه شود و کمتر از حد لازم باشد، در آن صورت فشار چشم از حد طبیعی بیشتر خواهد شد. این که فشار چشم شما طبیعی است یا خیر، با اندازه‌گیری این فشار توسط اپتومتریست‌ها یا چشم پزشکان مشخص می‌شود. در کودکان به جز موارد نادری که یک اختلال مادرزادی وجود دارد، کمتر با مشکل فشار چشم روبه رو می‌شویم. همچنین در دوران جوانی نیز افزایش فشار چشم شایع نیست.

پس از 40 سالگی به دلیل تغییرات ساختاری در چشم ممکن است فشار چشم افزایش یابد. لذا توجه به این مساله پس از 40 سالگی اهمیت بسیاری دارد. به طوری که لازم است افراد بالای 40 سال از چگونگی فشار داخل چشم خود مطلع باشند. روش اندازه‌گیری فشار چشم تونومتری نام دارد که توسط یک چشم پزشک یا اپتومتریست با تجربه، به دقت اندازه‌گیری می‌شود. فشار طبیعی چشم بین 12 تا 18 میلی‌متر جیوه است. بندرت فشار چشمی از این میزان کمتر است و کمتر اهمیت دارد. ولی فشار چشم بیشتر از 18 میلی‌متر جیوه فشار بالای چشم محسوب می‌شود و به بررسی‌های تخصصی نیاز دارد. اهمیت فشار چشم بالا در آسیب‌هایی است که ممکن است به شاخه‌های عصبی مرتبط با عصب چشم وارد شود.

فشار چشم بالا دقیقا به معنی بیماری آب سیاه نیست. ولی یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد بیماری آب سیاه یا گلوکوم فشار چشم بیشتر از حد طبیعی است. اگر کسی فشار چشم بیشتر از 18 میلی‌متر جیوه داشته باشد به‌عنوان یک بیمار مستعد آب سیاه شناخته می‌شود‌. آسیبی که در اثر آب سیاه به چشم وارد می‌شود بیشتر شاخه‌های عصبی مربوط به میدان بینایی یا بینایی محیطی را گرفتار می‌کند. بنابر‌این ممکن است در غربالگری بیماری گلوکوم، اپتومتریست لازم بداند بینایی محیطی به کمک آزمون میدان بینایی سنجش شود. بررسی ته چشم و ارزیابی سر عصب بینایی نیز می‌تواند به تشخیص آسیب‌های احتمالی ناشی از آب سیاه کمک کند که در یک ویزیت عمومی اپتومتری همه این امکانات برای شما فراهم می‌شود.

در صورت تشخیص بیماری گلوکوم یا آب سیاه، اولین اقدام درمانی چشم پزشکان متخصص، درمان‌های دارویی است که در بسیاری موارد می‌تواند به‌طور موثری مشکل را تعدیل و بر‌طرف کند. در صورتی که روش‌های دارویی موثر واقع نشوند، استفاده از روش‌های جراحی توسط یک جراح متخصص چشم می‌تواند برای درمان آب سیاه کمک‌کننده باشد.

دکتر علی میرزاجانی

دانشیار گروه اپتومتری دانشگاه علوم پزشکی ایران 

يکشنبه 14/6/1395 - 15:13
سلامت و بهداشت جامعه

محققان در یک شرکت دانش بنیان موفق شدند دستگاهی را به تولید برسانند که می تواند از روند پیری بدن از جمله پوست، مفاصل و ... جلوگیری کند.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین، به نقل از مهر آرش رضایی کلانتری، مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در پارک علم و فناوری مازندران در خصوص دستگاه ساخته شده تحت عنوان «رادیو فرکانس غیر تهاجمی» گفت: اکنون جمعیت ایران رو به پیری است و در سال های آینده سالمندان بیشتری در کشور خواهیم داشت به همین دلیل به فکر ساخت دستگاهی برای جلوگیری از پیری افتادیم.

وی افزود: به دلیل اینکه این جمعیت بعد از مدت زمانی دچار از کار افتادگی می شوند دستگاه «رادیو فرکانس غیر تهاجمی» را ساختیم تا بدین واسطه از پیری و از کار افتادگی در افزاد جلوگیری شود.

رضایی کلانتری با بیان اینکه این دستگاه در فیزویوتراپی، درماتولوژی (تخصص پوست و مو) و... کاربرد دارد، اظهار داشت: از این دستگاه می توان در ترمیم بافت های متفاوت بدن استفاده کرد این ترمیم می تواند درمان یک بیماری یا اینکه پیشگیری از وارد شدن به مرحله پیری و از کار افتادگی باشد.

به گفته وی، همچنین ترمیم مفصل آسیب دیده و پوست و در نهایت جوان سازی از جمله کاربردهای این دستگاه به شمار می رود.

وی در خصوص کاربردهای دستگاه «رادیو فرکانس غیر تهاجمی» گفت: این دستگاه در فیزیوتراپی و درماتولوژی(پوست) بیشترین کاربرد را دارد؛ استفاده از این برای کسانی مناسب است که تصمیم به پیشگیری و مبازره با پیری پوست و مفاصل را داشته باشند.

رضایی کلانتری با بیان اینکه افراد از سن ۱۸ سال به بالا می توانند از این دستگاه استفاده کنند، گفت: این سیستم، نسل جدید دستگاههایی هستند که در حوزه روش های غیر جراحی و بدون عارضه پزشکی تقسیم بندی می شوند و در دنیای غرب بسیار پرکاربرد و رو به گسترش هستند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر این دستگاهی که قرار است به تولید انبوه برسد تنها در مطب ها مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: بنا داریم تا علاوه بر این نوع حرفه ای و پزشکی، نوع خانگی دستگاه رادیوفرکانس غیر تهاجمی را تولید کنیم.

وی با بیان اینکه نمونه خارجی این سیستم وجود دارد، گفت: البته برتری هایی در نمونه ای که این شرکت برای اولین بار در ایران طراحی کرده وجود دارد و آن هم کاربردهای بیشتر و هوشمتد تر این سیستم است.

رضایی کلانتری گفت: برای این سیستم از اداره تجهیزات پزشکی ایران مجوز ساخت اخذ شده است و دارای گواهینامه iso۱۳۴۸۵ از BRS امریکا نیز هست.

وی گفت: همچنین دستگاه جوان سازی بدن، این امکان را دارد که بدون اپراتور به کار گرفته شود.

مدیر عامل این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه قیمت این رادیوفرکانس نسبت به نمونه های خارجی یک ششم تا یک دهم است، گفت: در حال حاضر ۲۰ شرکت از ۱۲ کشور دنیا به دانش فنی ساخت این سیستم جوان سازی دست یافته اند و ما در این شرکت دانش بنیان برای اولین بار توانستیم دانش فنی ساخت آن را در ایران بدست آوریم.

وی با تاکید بر اینکه با این تکنولوژی می توان پیری را به تاخیر انداخت و عمر مفید نیروی کار را افزایش بخشید، اظهار داشت: معمولا پیری در پوست، ماهیچه و مفاصل خود را نشان می دهد که می توانیم همه اینها را با این سیستم ترمیم کنیم.

وی با بیان اینکه معمولا تجویز استفاده از سیستم رادیو فرکانس بر عهده پزشک معالج است، گفت: به طور معمول، جلسات درمانی به صورت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه و هفته ای یک تا دوبار انجام می گیرد ولی این موضوع بستگی به تجویز پزشک مربوطه دارد. 

يکشنبه 14/6/1395 - 15:0
سلامت و بهداشت جامعه

برای برخی از افراد ترس از عنکبوت، ارتفاع و یا ترس از افراد دیگر می تواند زندگی روزمره آنها را دچار چالش کند

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فرادید، حشره هراسی از انواع ترس‌های شدید است که در روانشناسی به هراس شهرت دارند، این در حالی است که به گفته محققان رویارویی با ترس، بهترین روش برای درمان فوبیا است.

برای برخی از افراد ترس از عنکبوت، ارتفاع و یا ترس از افراد دیگر می تواند زندگی روزمره آنها را دچار چالش کند.

در واقع پسوند فوبیا یا ترکیب هراس برای توصیف دوست نداشتن چیز یا موضوع خاص، یا تنفر و بیزاری از آن به کار گرفته می‌شوند.

این در حالی است که تحقیقات زیست شناسی کنونی نشان می دهد که رویارو شدن با ترس ها یکی از راه های موثر برای افرادی است که دچار فوبیا شده اند و به آنها کمک می کند تا بر ترس خود غلبه کنند.

به گفته محققان ترس نوعی اضطراب است و و حدود 30 درصد از افراد به نوعی با اختلالات اضطرابی دست و پنجه نرم می کنند. اما اضطراب های شدید تا حدی افراد را ناتوان می کند که نمی توانند به وظایف روزانه خود رسیدگی کنند.

رویارو شدن با موقعیت یکی از رایج ترین روش ها است و به بیماران کمک می کند تا با موقعیتی که از آن می ترسند رو به رو شوند. هدف از این روش ایجاد حافظه جدید برای افراد است که جایگزین حافظه ترسناک آنها می شود.

به گفته محققان دانشگاه کارولینسکا در سوئد یادسپاری اشیاء به افراد کمک می کند تا حافظه ناپایدار آنها مجددا ذخیره سازی شود. این ذخیره سازی تثبیت دوباره خاطرات نامیده می شود، بنابراین چنانچه حافظه افراد دچار اختلال شده باشد، حافظه ذخیره شده می تواند تغییر کند.

حال چنانچه حافظه ترسناک ضعیف تر شده یا پاک شود، می تواند راه را برای درمان بهتر یا اختلالات اضطرابی هموار کند، اما نکته قابل تامل اینجا است که تخریب خاطرات قدیمی تر که در حافظه شکل گرفته اند کمی دشوار تر است.

تیم دانشمندان سوئدی به روشی دست یافتند که احساس ترس را در افرادی که دارای فوبیای مادام العمر هستند کم می کند. در این روش افرادی که ترس از عنکبوت داشتند در معرض عکس های عنکبوت قرار گرفتند و میزان فعالیت بادامه مغزی آنها ثبت شد. بادامه مغز بخشی است که به شدت با ترس ارتباط دارد.

نتیجه بررسی های صورت گرفته نشان داد که اگر ترسی در مدت 10 سال پیش در حافظه شکل گرفته باشد، می توان آن را به حالت ناپایدار درآورد. چنانچه اگر حافظه در حال تضعیف شدن، دوباره ذخیره سازی شود دیگر ترس به آسانی سراغ شخص باز نمی گردد. 

يکشنبه 14/6/1395 - 14:58
سلامت و بهداشت جامعه

بشر همیشه علاقه‌مند بوده جنسیت فرزندش را انتخاب کند. در طول تاریخ به دلایل اقتصادی و اجتماعی، جنسیتی بر یک جنسیت دیگر برتری داشته است. حال آن‌که به لحاظ اخلاقی، تبعیض جنسیتی در هیچ جای دنیا پذیرفته شده نیست.

 

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، براساس فرهنگ‌های مختلف برخی جوامع فرزند دختر و برخی فرزند پسر را ارجحیت می‌دهند و برای رسیدن به این هدف اعتقادات مختلفی دارند.

دکتر سعید رضا غفاری، مسئول کلینیک سلامت مادر، جنین و نوزاد مرکز درمان پژوهشگاه ابن سینا در این باره به جام‌جم می‌گوید: برای رسیدن به جنسیت فرزند دلخواه، روش‌های مختلفی توصیه می‌شود، اما نکته حائزاهمیت این است که برای تعیین جنسیت، روش‌هایی از قبیل تعیین زمان آمیزش، میزان PH رحم در حین لقاح و رژیم غذایی پیش از بارداری و مشابه اینها هیچکدام از نظر علمی اثبات شده نیست.

آیا تغذیه در تعیین جنسیت نقش دارد؟

دکتر حمید رضا فرشچی، متخصص تغذیه هم در درباره تاثیر تغذیه بر تعیین جنسیت جنین به جام‌جم می‌گوید: این که عده‌ای معتقدند با رعایت کامل رژیم غذایی توسط خانم‌ها یا آقایان می‌توان به نوزاد پسر یا دختر رسید، از لحاظ علمی به اثبات نرسیده است.

وی می‌افزاید: با پیاده‌سازی این روش‌ها در طولانی‌مدت ممکن است خانم باردار دچار فشار خون و اختلالات الکترولیت در بدن شود علاوه بر آن که رژیم‌های خاص مثلا استفاده از مواد اسیدی می‌تواند فرد را دچار مشکلات گوارشی کند. همچنین گاهی تداوم یک رژیم محدود به مواد غذایی خاص می‌تواند به سوءتغذیه مادر و پیامدهای ناگوار منجر شود.

اول، سلامت جنین مهم است

اگر زوجینی قصد باردارشدن دارند و به دلایل مشخصی ترجیح می‌دهند جنین‌شان جنسیت خاصی داشته باشد، تنها روشی که دقت بالایی دارد، ژنتیک است که این روش هم علاوه بر هزینه بالا، عوارض و خطراتی به همراه دارد و این فرصت برای آنها در کشور فراهم است.

این متخصص ژنتیک می‌گوید: تعیین جنسیت در کشور از سال 82 ـ 81 به بعد امکان‌پذیر بوده و در برخی مراکز تخصصی خاص انجام می‌شود. به طور کلی روش تعیین جنسیت قبل از لانه‌گزینی از ابتدا برای سلامت جنین ابداع شده است. با این روش سلامت جنین از نظر سندرم داون و سایر ناهنجاری‌های کروموزمی و بیماری ژنتیک دیگر مثل تالاسمی، هموفیلی، نابینایی و ناشنوایی ارثی و... مورد بررسی قرار می‌گیرد. به بیان دیگر، کاربرد عمده و اصلی این روش انتخاب جنین سالم است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با این روش می‌توان میزان هوش و اندازه قد را تغییر داد، می‌گوید: ویژگی‌هایی از قبیل هوش و اندازه قد مقوله‌های چند ژنی هستند که از این طریق قابل تشخیص نیست و در صورتی که بیماری محسوب شود، یعنی به طور مثال عقب ماندگی جسمی و بیماری کوتاهی قد یا نابینایی و ناشنوایی ارثی و حتی سرطان‌های ارثی و سایر بیماری‌های تک‌ژنی و کروموزمی قابل تشخیص است.

قبل از انجام، مشاوره بگیرید

دکتر غفاری تاکید می‌کند: قبل از اقدام به این روش، مشاوره صورت بگیرد. زیرا علاوه بر هزینه، این روش نیازمند مداخله‌های پزشکی است. اگر زوجی نابارور نیست برای تعیین جنسیت باید مانند زوج‌های نابارور، تک تک مراحل ازجمله برخی درمان‌ها و اقدامات تشخیصی، اتاق عمل و ‌IVF را انجام دهد.

وی می‌افزاید: همچنین لازم است خانواده از عوارض احتمالی داروها و این اقدامات آگاه شوند. تجربه نشان داده با ارائه این توضیحات، درصد قابل توجهی از زوج‌ها که مشکل ناباروری ندارند، منصرف می‌شوند.

زوج نابارور به انتخاب جنسیت فکر نکنند

وی در پاسخ به این سوال که آیا تعیین جنسیت را به این گروه توصیه می‌کنید، می‌گوید: زوج نابارور اولویت اصلی‌شان داشتن فرزند است. توصیه ما این است بحث انتخاب جنسیت را کنار بگذارند و خواستار یک فرزند سالم باشند. از لحاظ علمی تحقیقات نشان داده است اگر درمان مشکل ناباروری و تعیین جنسیت با هم انجام شود، میزان موفقیت پایین می‌آید. به بیان دیگر برای زوج‌های نابارور، تعیین جنسیت از نظر درمانی به نفع‌شان نیست. ‌IVF یک روش ایمن است. وقتی یک زوج نابارور این روش را انجام می‌دهد، دلیل موجه پزشکی دارد و عوارض احتمالی در برابر فواید احتمالی سنجیده می‌شود. اما تعیین جنسیت یک عمل غیرضروری است.

به هزینه‌ها فکر کنید

حال اگر زوجی تصمیمی به این روش گرفته، هزینه‌های آن چقدر است؟ دکتر غفاری می‌گوید: این روش هزینه‌ای حدود شش میلیون‌ تومان یا بیشتر برای خانواده‌ها در بردارد. وی توصیه می‌کند: هر خانواده‌ای قبل از این که چنین تصمیمی بگیرد، مشاوره‌های لازم را انجام دهد و از میزان موفقیت این روش آگاه شود. لازم است زن و شوهر بدانند این روش با اطمینان نزدیک به صد درصد انجام می‌شود، اما احتمال این که این جنین به مرحله تولد برسد 35 تا 40 در صد است. 

يکشنبه 14/6/1395 - 14:57
سلامت و بهداشت جامعه

2روش برای کاهش وزن آسان

 

 امروزه افراد بیشتر نگران اضافه وزنشان هستند تا کاهش وزنشان ،در صورتی که این طرز تفکر بسیار غلط است و لاغری هم عوارض خاص خودش را دارد مانند خشکی پوست ، آسیب دیدگی مفاصل و آسیب های روحی و روانی . اضافه وزن هم که همیشه دغدغه افراد بخصوص خانم ها بوده عوارض مربوط به خود را دارد. در رابطه با درمان سریع و راحت افزایش و کاهش وزن با یک متخصص طب سنتی به گفت و گو نشسته ایم .

 

 

 

نفیسه حسینی یکتا متخصص طب سنتی و رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران در گفت و گو با جام جم آنلایندر رابطه با علاقه مردم به تنظیم وزن ایده آل بیان کرد : مهم ترین و ابتدایی ترین مسئله در درمان چاقی و لاغری تشخیص علت آن است .به عبارتی 10 فرد لاغر اندام را تصور کنید ، علت لاغری این 10 نفر یک مسئله نیست یا افرادی که اضافه وزن دارند هم همینطور، لزوما علت افزایش وزن در همه پرخوری نیست و علل مختلفی پشت چاقی و لاغری افراد پنهان است .

به گفته او تشخیص علت چاقی و لاغری افرادی که تصمیم به کاهش و افزایش وزن دارند بسیار حائز اهمیت است . هنگامی که علت را متوجه شدیم آنگاه می توان یک روش درمانی مناسب و رژیم درمانی مناسب برای فرد طراحی کرد .

وی در ادامه افزود :فردی که لاغر است علت های مختلفی در آن دخیل است ابتدا باید بررسی کنیم که آیا وزن فرد مورد نظر نسبت به وزن ایده آل واقعا کم است ، سپس با شرح حال دقیقی که از فرد می گیریم علل کمبود وزن او را بررسی می کنیم . از جمله علت های که وجود دارد مربوط به تغذیه در فرد است بدین معنی که فرد به اندازه کافی غذا نمی خورد یا خیر فرد زیاد غذا می خورد ولی غذاهایی مصرف می کند که از نظر غذایی ، از ارزش غذایی پایینی برخوردار است ویا گاهی ممکن است فرد غذاهای سالم و مفیدی استفاده می کند ولی باز هم یک سوء مزاجی در بدن یا عضوی از بدن اتفاق افتاده که جذب غذا را مختل کرده است .

این کارشناس تاکید کرد: مطمئنا شما هم دیده اید کسانی را که هرچه غذا می خورند و باز هم چاق نمی شوند ،این افراد گاهی 3 برابر افراد دیگر غذا می خورند اما باز در وزنشان تغییری مشاهده نمی شود .این افراد بیشتر افرادی هستند که با تغییر در سوء مزاجی که برایشان اتفاق افتاده است دچار اختلال در جذب غذا شده اند ولی گاهی این عوامل هم دخیل نیستند و فرد از نظر فعالیت بالایی و ورزشی که انجام می دهد غذای مناسبی دریافت نمی کند .

حسینی یکتا متذکر شد: نکته قابل ذکر این است که شرایط روحی و جسمی فرد را هم باید مدنظر قرار داد چراکه ممکن است او هیچ مشکلی در تغذیه و جذب غذا نداشته باشد و فقط از نظر روحی و روانی (غم زیاد، نگرانی ، استرس، اضطراب و...) تحت فشار بوده و باعث کاهش وزن و تحلیل زیاد بدن اش شود، پس با پیدا کردن منشاء اصلی لاغری رژیم مناسب را برای فرد در نظر می گیریم .

افرادی که قصد افزایش وزن و رسیدن به تناسب اندام را دارند توصیه می شوند مصرف انواع حلیم، کله پاچه، خوراک گوشت اردک، خوراک کبک و گوشت بزغاله را مصرف کنند.علاوه بر این ها مصرف شیربرنج و شیرینی‌هایی مانند باقلوا، قطاب و خوردن پسته، فندق، بادام و کنجد و گنجاندن میوه‌های شیرین به سبد غذایی عوامل موثر در افزایش وزن افراد لاغر است .

رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران اظهار کرد: فردی که لاغر است برای افزایش وزن در ابتدا باید رطوبت دریافت کند معمولا افراد لاغر دارای خشکی فراوان هستند .مثلا این افراد باید طوری حمام روند که به قول معروف حمام رطوبت دهنده باشد و پس از استحمام از روغن های رطوبت دهنده مانند روغن بنفشه و بادام استفاده کنند .میزان ورزششان را اعتدال بخشند و از غذاهایی با ارزش غذایی بالا استفاده کنند و حتی میزان خوابشان روی وزنشان نیز تاثیر دارد و باید خواب کافی داشته باشند همه این عوامل به فرد کمک می کند تا افزایش وزن آرامی را تجربه کنند .

این متخصص طب سنتی در رابطه با چاقی بیان کرد : در مورد چاقی هم علت های افزایش وزن حرف اول را میزند و باید مزاج فرد تشخیص داده شود و بررسی کنیم این فرد چاق دارای عضله و گوشت است یا خیر بر اساس چربی تجمع یافته باعث چاقی او شده است .افرادی هستند که می گویند ما در جوانی اندام لاغری داشتیم ولی با افزایش سن دچار افزایش وزن هم شدیم ،اکثر این افراد دچار چاقی های موضعی در ناحیه کمربند لگنی، شکم و باسن هستند .

به گفته او این افراد اکثرا دارای سوء مزاج های سرد و تر هستند که باعث تجمع چربی در نواحی از بدنشان شده است این افراد برعکس افراد لاغر نباید زیاد رطوبت دریافت کنند و هنگامی که به حمام می روند باید قول معروف حمام یبوست دهنده روند ، سونا های خشک برای این افراد بسیار توصیه می شود به طور کلی برای این افراد باید روش هایی را مدنظر قرار دهیم که تعریق زیادی در فرد بوجود آورد سپس غذایش را به 2 صورت کم کند یا از غذاهایی که ارزش غذایی پایین دارند استفاده کند و یا حجم غذایش را کاهش دهد ، فعالیتشان را بیشتر کنند و کمتر بخوابند و مهم تر ازهمه در طول روز ( خواب ظهر ) هرگز نخوابند .

 

بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین 


يکشنبه 14/6/1395 - 14:46
سلامت و بهداشت جامعه

دمانس یا زوال عقل بر اثر تخریب سلول‌های مغز به‌وجود می‌آید و باعث کاهش تدریجی عملکرد شناختی فرد می‌شود.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین از دویچه وله، پژوهشگران به تازگی عواملی را شناسایی کرده‌اند. شایع‌ترین نوع لزایمر است.

ضعف شنوایی

زندگی اجتماعی برای سالمندانی که دچار ضعف شنوایی هستند رنج‌آور است. توانایی‌های ذهنی افرادی که دچار سنگینی گوش هستند سریع‌تر از سالمندانی که از شنوایی خوبی برخوردارند کاهش می‌یابد.

توصیه پژوهشگران آمریکایی که ارتباط بین این دو را کشف کرده‌اند این است: «سنگینی گوش را نباید دست‌کم بگیرید و بلافاصله برای استفاده از سمعک اقدام کنید.»

داروهای خواب‌آور

پژوهش‌ها نشان داده‌اند داروهایی که به میزان زیاد یا در مدت طولانی برای رفع بی‌اختیاری ادرار، بی‌خوابی یا افسردگی استفاده ‌می‌شوند (حتی بعد از قطع مصرف) فرد را برای ابتلا به دمانس مستعدتر می‌کند.

پژوهشگران توصیه می‌کنند که افراد مصرف داروهای حاوی آنتی کولینرژیک را به حداقل برسانند و تاثیرات درمانی این داروها را به‌طور مرتب کنترل کنند و در صورت مشاهده بی‌تاثیری داروها این روش درمانی را متوقف کنند.

داروهای کاهش دهنده اسید معده

اغلب در موارد بروز سوزش معده از داروهای کاهش‌دهنده اسید معده استفاده می‌شود. بررسی‌ها نشان داده‌اند سالمندانی که به مدت طولانی از داروهایی نظیر امپرازول Omeprazol و پانتوپرازول Pantoprazol استفاده می‌کنند به میزان ۴۴ درصد بیشتر ازافردای که از کاهش‌دهنده‌های اسید معده استفاده نمی‌کنند در معرض ابتلا به دمانس هستد.

هنوز به درستی معلوم نیست که آیا مصرف این داروها و یا عامل ناشناخته ‌مشترک دیگری خطر ابتلا به دمانس را افزایش داده است یا خیر. اما در هر حال بنا به توصیه این پژوهشگران بهتر است از داروهای ضد اسید فقط در موارد واقعا ضروری استفاده شود.

کمبود ویتامین D

حمام آفتاب از بروز بیماری آلزایمر و دیگر بیماری‌های ناشی از دمانس جلوگیری می‌کند. علت آن این است که نور آفتاب ویتامین D مورد نیاز بدن را تامین می‌کند.

بر اساس تحقیقات به عمل آمده افرادی که دچار کمبود ویتامین D هستند ۵۳ درصد بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به دمانس قرار دارند. البته ویتامین D در برخی مواد غذایی چون ماهی هم وجود دارد اما ۹۰ درصد نیاز انسان از طریق جذب نور آفتاب تامین می‌شود.

استرس

جدایی، مرگ شریک زندگی، هم‌زیستی با افراد روان‌پریش و فشارهای شدید روحی خطر ابتلا به دمانس را افزایش می‌دهد. بر اساس پژوهشی که در دانشگاه گوته‌برگ سوئد انجام شده است زنان بیشتر در معرض خطر هستند.

عوامل استرس‌زا ۱۵ درصد خطر بروز آلزایمر را افزایش می‌دهد. علت احتمالی آن این است که استرس موجب تغییرات هورمونی می‌شود که خود تاثیرات منفی بر سیستم اعصاب مرکزی دارد.

شخصیت ناپایدار

کسی که دچار ناپایداری عاطفی- هیجانی است، برای مثال عصبی، ترسو، دمدمی‌مزاج، نامطمئن و پراسترس است بیشتر از فردی که ثبات عاطفی دارد مستعد ابتلا به آلزایمر است. روانشناسان این ویژگی را روان‌رنجوری می‌نامند.

دمانس در میان زنانی که به سرعت دچار استرس می‌شوند و به دگرگریزی و انزوا روی می‌آورند شایع‌تر است.

احساس تنهایی

در باره تنهایی و احساس تنهایی گفته می‌شود که همچون دو لنگه کفش هستند. فردی که تنهاست از احساس تنهایی نیز رنج می‌برد. همین احساس تنهایی آشکارا یکی از عوامل بروز دمانس است.

بر اساس تحقیقاتی که روی ۲۰۰۰ شرکت‌کننده انجام گرفته است، احتمال بروز دمانس در افرادی که تنها زندگی می‌کنند ۲،۵ درصد بیشتر است. افراد تنها برای مقابله با این مشکل باید گروه‌های اجتماعی تشکیل دهند و در فعالیت‌های جمعی شرکت کنند.

دیابت و فشارخون

دیابت و فشار خون به عروق ‌آسیب می‌رسانند. به همین علت افراد دیابتیک نیز در معرض بروز دمانس هستند و به طور متوسط دو سال زودتر از افراد غیر دیابتیک به بیماری‌های ناشی از دمانس مبتلا می‌شوند.

بر اساس تحقیقات به عمل آمده فشارخون نیز به دلیل خطری که برای سیستم عروقی به‌وجود می‌آورد فرد را بیشتر در معرض خطر ابتلا به دمانس قرار می‌دهد و اگر فرد بین سنین ۳۰ تا ۵۰ به بیماری فشار خون دچار شود تا ۶۲ درصد بیشتر از دیگران در معرض خطر دمانس قرار می‌گیرد ولی چنانچه فشار خون در سنین ۸۰ تا ۹۰ سالگی بروز کند ممکن است فرد از خطر دمانس مصون بماند.

مصرف سیگار

فرد معتاد به مصرف سیگار نه تنها به ریه خود آسیب می‌زند و خطر ابتلا به سرطان را بالا می‌برد، بلکه به مغز خود نیز صدمه وارد می‌کند، زیرا نیکوتین و امثال آن باعث تنگی عروق می‌شود.

همین امر سبب اختلال در رسیدن اکسیژن و مواد غذایی به مغز و در نتیجه بروز آسیب‌های شناختی و در نهایت دمانس می‌شود.

وزن نامناسب

چاقی یا لاغری هیچ کدام برای بیماری دمانس مناسب نیست. ولی پژوهشگران در این باره اختلاف نظر دارند. برخی داشتن کمی اضافه وزن را عاملی موثر در کنترل خطر ابتلا به دمانس می‌دانند و برخی معتقدند همان اضافه وزن ممکن است احتمال بروز بیماری را بالا ببرد. پژوهشگران هنوز به پاسخ قطعی و توصیه مناسبی در این باره نرسیده‌اند.

افسردگی

افسردگی و دمانس اغلب دست در دست هم دارند. پیش از این مشخص نبود که کدام یک مقدم بر دیگری ظاهر می‌شود.

به عبارت دیگر آیا افسردگی عامل خطر دمانس است یا تنها یک علامت زودهنگام برای آن؟ هر چقدر علائم افسردگی شدیدتر باشند، فرد برای ابتلا به دمانس مستعدتر است. بنابراین افرادی که از افسردگی رنج می‌برند می‌بایست حتما تحت درمان قرار گیرند.

زندگی ناسالم

پژوهشگران معتقدند بهترین عامل مصونیت از خطر ابتلا به دمانس، پیش گرفتن روشی سالم برای زندگی است: عدم مصرف سیگار و الکل، رژیم غذایی سالم، وزن مناسب و تحرک کافی.

این پنج عامل نه تنها باعث تقویت اندام می‌شوند بلکه سلامت روانی را نیز تامین می‌کنند.

تحقیقات طولانی در این زمینه نشان داده‌اند توجه به این پنج نکته تا ۶۰ درصد خطر ابتلا به دمانس را کاهش می‌دهد. 

شنبه 13/6/1395 - 15:52
سلامت و بهداشت جامعه

سرطان روده بزرگ سومین سرطان شایع در جهان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان است. آگاهی از علایم این بیماری می تواند در تشخیص به موقع و موفقیت درمان نقش موثری داشته باشد.

 

 

 

 روده بزرگ آخرین بخش از سیستم گوارشی است. در این بخش از روده، آب و نمک ضایعات غذا خارج می شوند و ضایعات آماده دفع می شوند.

سرطان روده بزرگ از رشد غیر قابل کنترل سلول ها ناشی می شود. معمولا اولین مرحله سرطان روده بزرگ، ایجاد تومورهای کوچک به نام پولیپ های آدنوماتوز است که در دیواره داخلی روده بزرگ تشکیل می شوند. ممکن است این پولیپ ها به سرطان بدخیم تبدیل شوند.

سلول های سرطانی می توانند از طریق سیستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش یابند و سبب متاستاز شوند.

در این صورت کنترل و درمان بیماری بسیار پیچیده می شود. پزشکان به افراد توصیه می کنند که در صورت مشاهده علایم، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنند.

مهمترین علایم سرطان روده بزرگ

مراحل اولیه معمولا بدون علامت است و به افراد، به ویژه افراد بالای 50 سال توصیه می شود که هر شش ماه برای غربالگری اقدام کنند.

برخی از مهمترین علایم هشدار دهنده بیماری عبارتند از:

-تغییر در اجابت مزاج و اسهال یا یبوست مداوم

-احساس عدم تخلیه کامل مدفوع

-نازک شدن قطر مدفوع

-مشاهده خون در مدفوع

-سندرم روده تحریک پذیر

-شکم درد و نفخ مداوم

-خستگی مزمن

-کاهش اشتها

-کاهش وزن

-احساس درد در ناحیه شکم

-کم خونی

دلایل سرطان روده بزرگ

-وجود پولیپ در روده که معمولا اولین مرحله شکل گیری سرطان است

-جهش ژنتیکی

-سن؛ معمولا افراد بالای 50 سال در معرض این بیماری قرار دارند، البته سن این عارضه به 20 سال هم رسیده است

-اضافه وزن

-استعمال دخانیات

-کم تحرکی

-مصرف الکل

-غذاهای پرچرب و پرکالری

-مصرف افراطی گوشت قرمز

-ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت، اختلال هورمون رشد (آکرومگالی) و بیماری کرون

روش های تشخیص سرطان روده بزرگ

پس از مشاهده علایم رایج بیماری باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه شود. پزشک پس از معاینه از بیمار می خواهد که آزمایش مدفوع دهد و برای تشخیص نهایی، از کولونوسکوپی و نمونه برداری استفاده می شود.

افراد بالای پنجاه سال و افرادی که در خانواده خود سابقه بیماری روده یا انواع سرطان را دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.

مطالعات محققان دانشگاه لستر در انگلیس نشان می دهد که یکی از ترکیبات موجود در انگور قرمز به نام رسوراترول از ابتلا به سرطان روده جلوگیری می کند.

مطالعات محققان آمریکایی نشان می دهد مصرف روزانه آسپرین خطر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ را تا 40 درصد کاهش می دهد.

مطالعات محققان آمریکایی نشان می دهد که ویتامین C قادر به نابودی سلول های جهش یافته سرطان روده بزرگ و توقف رشد تومور است.

مطالعات محققان سوئدی نشان می دهد که اضافه وزن و چاقی در نوجوانی، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ در بزرگسالی را دو برابر افزایش می دهد.

مطالعات محققان دانشگاه کالیفرنیا واقع در سن دیه گو نشان می دهد که مصرف فلفل احتمال بروز تومور روده را کاهش می دهد و از رشد توده های سرطانی جلوگیری می کند.

مطالعات محققان موسسه دانافاربر بوستون آمریکا نشان می دهد که نور آفتاب باعث جذب ویتامین D توسط بدن می شود و با تقویت سیستم ایمنی، از بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند.

به گزارش ایرنا، سرطان روده سومین سرطان شایع در جهان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان است.

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، در سال 2011 میلادی 51 هزار و 783 نفر بر اثر این بیماری جان خود را در آمریکا از دست دادند.

 

شنبه 13/6/1395 - 15:50
سلامت و بهداشت جامعه

مصرف غیرقانونی الکل در برخی استان‌های کشور و مراجعات به داروخانه‌ها برای خرید و مصرف الکل طبی باعث شده که در روزهای اخیر رئیس اداره امور داروخانه‌های سازمان غذا و دارو هشدار دهد.

 

 دکتر نادر روشن، فوق‌تخصص گوارش و کبد هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره تاثیرات مصرف الکل به جام‌جم می‌گوید: تاثیرات الکل در قسمت‌های مختلف بدن متفاوت است اما بیشترین تاثیر مضر آن روی دستگاه گوارش بخصوص روی کبد و لوزالمعده است.

وی ادامه می‌دهد: لوزالمعده یا پانکراس (Pancreas) غده‌ای پهن و دراز است که در قسمت فوقانی شکم و پشت معده قرار گرفته ‌است. سرطان لوزالمعده (Pancreatic cancer) زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های درون غدهٔ لوزالمعده که پشت معده قرار دارد، به صورت خارج از کنترلی شروع به تکثیر می‌کنند و یک توده تشکیل می‌دهند. این سلول‌های سرطانی توانایی حمله به دیگر بخش‌های بدن را دارند.

این فوق تخصص گوارش و کبد تأکید می‌کند: مصرف زیاد الکل می‌تواند باعث التهاب لوزالمعده و در نهایت ابتلای فرد به پانکراتیت حاد شود. درد در قسمت بالایی شکم، کم اشتهایی، زردی پوست و چشم‌ها (یرقان)، درد پشت، نفخ شکم، تهوع، استفراغ، سوءهاضمه و مدفوع چرب و بدبو ازجمله علائم عمومی این بیماری است.

دل دردهای ناشناخته

دل درد یکی از علائم مهم التهاب پانکراس است؛ به همین سبب گاهی افراد با وجود مراجعات مکرر به پزشک، همچنان به مدت طولانی دردهای شکمی را تحمل می‌کنند. دکتر روشن در خصوص بهبود نیافتن این دردها می‌گوید: با توجه به این که مصرف الکل در کشور ما مانند کشورهای اروپایی و آمریکایی بالا نیست به‌همین دلیل این بیماری در ایران هنوز خیلی شناخته شده نیست، خیلی وقت‌ها این دل دردها با معده‌درد اشتباه گرفته می‌شود .

ابتلا به هپاتیت با مصرف الکل

جگر یا کبد بزرگ ترین غده بدن است که در سوخت‌ وساز بدن مانند گوارش نقش دارد.این روزها ابتلا به کبد چرب یکی از معضلات جدی است که تقریبا 40 درصد ایرانی‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند .

دکتر روشن مصرف زیاد الکل را در چرب شدن کبد و حتی ابتلای آن به هپاتیت موثر می‌داند و تأکید می‌کند: این بیماری می‌تواند به مرور باعث بزرگ شدن شکم به خاطر آب آوردن آن و از کارافتادگی کبد در میان 20 درصد از بیماران شود که گاه به مرگ فرد نیز منجر می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: مشکلات کبدی ناشی از مصرف الکل در کشورهای غربی دومین عامل پیوند کبد است. با وجود افزایش مصرف الکل در کشوراما این مساله هنوز در ایران حاد نیست چرا که 10 تا 20 سال طول می‌کشد تاعلائم خود را نشان بدهد.

اتانول نور چشمانتان را می‌گیرد

ماده اصلی الکل اتانول است که در سلول‌های بدن پس از متابولیزه شدن، به موادی از خانواده آلدئید (Aldehyde) تبدیل می‌شود.مصرف الکل علاوه بر کبد و پانکراس، می‌تواند باعث بروز مشکلات جدی در چشم‌ها و حتی نابینایی افراد شود.

این فوق تخصص گوارش و کبد وجود داروهای خواب آور و حتی مواد مخدر را از دیگر ترکیبات الکل‌های مصرفی عنوان می‌کند و می‌گوید: اغلب مصرف کنندگان اطلاع ندارند سودجویان با ترکیب این مواد به دنبال ایجاد اعتیاد مصرف در آنان هستند به همین دلیل زمانی که فرد دچار مسمومیت با الکل می‌شود و به پزشک مراجعه می‌کند نمی‌تواند پاسخ دقیقی به سوالات پزشک دهد و مصرف هر گونه داروی مخدر را منکر می‌شود.

مصرف اعتیاد آور

متخصصان می‌گویند در صورتی که مصرف الکل به صورت مداوم، روزانه و بیش از چند ماه باشد، فرد معتاد می‌شود.دکتر روشن درباره حجم مصرف روزانه می‌گوید: اگر روزانه بیش از 40 تا 80 گرم الکل مصرف شود، فرد به لحاظ جسمی و روانی وابستگی پیدا می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: وابستگی روحی و روانی به الکل شاید به شدت سیگار یا مواد افیونی نباشد، اما در هر صورت مشکل ساز است و اگر فردی درصدد ترک مصرف الکل باشد حتما باید این کار را زیر نظر روانپزشک انجام دهد.

ترک خودسرانه می‌تواند باعث تشنج فرد و سایر عوارض جبران ناپذیر شود.ضمن آن که فرد برای رفع وابستگی روانی نیز حتما باید تحت نظر یک روانکاو باشد.

دکتر روشن در پاسخ به این پرسش که آیا افرادی که به صورت تفننی مصرف می‌کنند هم باید دوران ترک را بگذرانند، می‌گوید: مصرف تفننی علی‌رغم آسیب‌های زیاد برای بدن، نیاز به ترک ندارد. مصرف مکرر روزانه با دوز ذکر شده، اعتیادآور است.

وی درباره عوارض مصرف غیرقانونی و غیربهداشتی الکل طبی که این روزها شایع شده است، می‌گوید: غلظت الکل‌های طبی 70 تا 96 درجه (درصد) است که بسیار بالاست در حالی که غلظت الکل‌های مصرفی 5 تا 50 درصد است. به همین دلیل اثرات و عوارض مصرف الکل‌های طبی روی لوزالمعده و کبد نیز سریع تر است.مصرف این نوع از الکل نشان می‌دهد اعتیاد فرد بالاست.

نشاط آوری الکل توهم است

یکی از دلایل رایج برخی افراد برای مصرف الکل، رفع غم و ایجاد احساس شادی در فرد است.

مصرف الکل باعث کاهش هوشیاری ذهن نسبت به محیط اطراف می‌شود و فرد این حالت را رهایی از غم و شادی آور تلقی می‌کند. مصرف مداوم و روزانه الکل اعتیاد آور است و این اعتیاد در صورت همزمانی با مصرف مواد مخدر شدیدتر می‌شود. به همین سبب فرد برای برای ترک مصرف نیازمند گذراندن دوران درمان است چرا که قطع یکباره آن می‌تواند مشکلات جدی برای فرد ایجاد کند.

خشونت، لکنت زبان، خواب آلودگی، کمبود ویتامین B1، سقط جنین، بروز نواقص جسمی و روانی از زمان تولد نوزاد، سردرگمی، اختلالات تنفسی،کم خونی، تصمیمات غیر منطقی، کاهش ادراک، اغماء و ضعف حافظه از مهم ترین آثار اعتیاد به مصرف الکل است .

 

سهیلا فلاحی

 

 

شنبه 13/6/1395 - 15:49
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته