• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1315روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

درد در بدن انسان یک علامت و زنگ هشدار است و به عبارتی یعنی در سیستم طبیعی بدن اختلالی بوجود آمده است . به‌هر حال دانستن اینکه منشا هر درد به چه عامل یا عواملی بازمی‌گردد، می‌تواند در پیگیری و درمان موثر باشد. به همین دلیل بد نیست با چند درد و دلایل به وجود آمدن آنها بیشتر آشنا شویم.

 

 

 

دکتر نوید ابوالاحرار فلوشیپ فوق ‌تخصصی درد در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد: بعضی از دردها عمق شان کم است و نیازی به پیگیری اورژانسی نیست ولی در مواردی ، دردهایی در بدن وجود دارد که نیاز به بررسی سریع پزشک دارند بطور کلی دردهایی که اهمیت بیشتری دارند و نیازمند به بررسی جدی متخصص هستند دارای چند مشخصه اند.

وی در ادامه متذکر شد : درد هایی که بصورت حاد و ناگهانی شروع می شوند ، درد های اسپاسمی و گرفتگی بخصوص در ناحیه شکم همراه با تهوع و استفراغ باشد و در 2طیف سنی کودکان و بزرگسالان مشاهده می شود این نوع درد ها طبیعی نیستند و باید سریع به پزشک مراجعه کرد . گروه دیگری از درد های خطرناک ، درد هایی هستند که به مدت طولانی در بدن ، فرد را آزار می دهند که این نوع ممکن است شدتی نداشته باشد اما مدت زمان زیادی فرد با آن دست و پنجه نرم می کند این نوع درد ها نیز درد های طبیعی نیستند و نیاز بررسی پزشک دارد .

درد های دیگری هم وجود دارند که با مصرف هر نوع مسکن و دارو بازهم قابل کنترل نیستند ، به عبارتی فردی که دچار سردرد ، پا درد ،دست درد و ... است و با خوردن مسکن دردش آرام نمی شود باید سریع تر به اورژانس مراجعه کند چرا که این نوع از درد های غیر قابل کنترل بسیار خطرناک هستند.درد هایی که با علایمی مانند درد با تهوع ، درد با تنگی نفس ، درد با سرگیجه و ... همراه می گردند جز عامل های خطرناک و جدی هستند که نیاز به بررسی اساسی دارد.هر کدام از علائم ذکر شده می تواند یک بیماری مهلک را در پی داشته باشد .

این متخصص اظهار کرد : درد در ارگان های حیاتی بدن مانند مغز ، قلب ،ریه و ....بسیار مهم و حائز اهمیت است . از میان انواع دردهای مزمنی که ممکن است برای افراد پیش بیاید، درد در ناحیه قفسه سینه نگران کننده ترین آنها است. دردهایی مانند احساس فشار شدید به قفسه سینه، درد در نزدیک بازوها، تنگی نفس بخاطر فشار به سینه و دردهای مشابه در دسته دردهای جدی طبقه بندی می شوند .

دردهایی که در ناحیه کمر ایجاد می شوند نیز باید جدی گرفته شود .کمردرد از دردهای شایع بسیاری از افراد مسن است. متخصصان تاکید می کنند که اگر دردهای ناحیه پشت، در فردی بیش از دو هفته به طول بیانجامد، بهتر است فرد تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرد. چرا که این دردها می توانند به ناتوانی های جدی حرکتی در آینده منجر شوند.

ابوالاحرار افزود: افراد ممکن است به هر دلیلی و در جریان شیوه غلط زندگی با جابه‌جایی دیسک و فشار عصب نخاعی دچار مشکل شده باشند و این دردها را گاهی خفیف و گاهی شدید تجربه کنند اما همیشه با آن سر و کار دارید پس نسبت به آن بی‌تفاوت نباشید مخصوصا اگر گهگاه با بی‌حسی دست یا پا نیز مواجه شدید. بی‌توجهی به این درد خطر آسیب‌دیدگی دائمی عصب نخاعی را به همراه خواهد آورد.

این متخصص متذکر شد : افراد حتما باید حواسشان به سردرد های ناگهانی که دچار می شوند باشد چرا که سردرد ها انواع مختلفی دارند .سردردهایی وجود دارند که به هیچ یک از عوامل محیطی ارتباط ندارند؛ این سردردها به‌طور ناگهانی سراغ‌تان می‌آیند، به مرور شدت می‌گیرند؛ به گونه‌ای که فرد نسبت به نور و صدا دچار حساسیت می‌شود.این سردردها می‌توانند در گروه سردردهای میگرنی قرار بگیرند. این سردردها می‌توانند هر روز یا هر چند روز یک بار سراغ‌تان بیایند.

به گفته او، سردردهای دیگری نیز هستند که ناگهانی سراغ‌تان می‌آیند و با علائمی مثل کاهش بینایی، حالت تهوع و استفراغ، از دست دادن هوشیاری و بی‌حسی به ویژه در ناحیه سر همراه هستند؛ این سردرد ها طبیعی نیستند و خود شخص تفاوت اش را با سردرد میگرنی تشخیص می دهد و توصیه می شود در این نوع از سردرد ها حتما به متخصص مراجعه کنند .

 

بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین 

سه شنبه 13/7/1395 - 13:14
سلامت و بهداشت جامعه

فرقی نمی کند که گردن درد، منشا مکانیکی داشته باشد یا التهابی. این مسئله باعث آزار فرد می شود و وی را از کار و زندگی می اندازد.

 

 

 

به گزارش جام جم سرا، اما بهتر است قبل از پرداختن به درمان های سنگین و مصرف داروهای شیمیایی، روش های طبیعی و کم خطر را برای تسکین گردن درد انجام دهید.

مرهم خاک رس سبز

مرهم هایی که مادربزرگ ها تهیه می کنند اثر خوبی در تسکین برخی دردها دارد. قرار دادن گرما برای رفع گرفتگی عضلانی موثر است، اما در عین حال می توانید با تهیه ی مرهم های دیگر نیز به تسکین دردهایتان کمک کنید. این مرهم برای تسکین کمردرد و همچنین دردهای گردنی موثر است. خاک رس سبز حاوی خواص تسکین دهنده بوده و احیاکننده است. این خاک حاوی خواص ضدالتهابی است و با ایجاد احساس سرما اثر مسکنی برجا می گذارد.

روش استفاده

مقداری خاک رس سبز را با آب مخلوط کنید تا خمیری یکدست حاصل شود. سپس آن را با یک قاشق تمیز روی گاز استریل یا پارچه تمیز مالیده و به شکل مرهم روی گردن تان قرار دهید. می توانید با باند مرهم را ببندید تا تاثیر بیشتری داشته باشد.

عصاره های روغنی ضدالتهاب

عصاره های روغنی حاوی خواص بیشماری هستند و به تسکین دردهای گردنی کمک می کنند. اکثر این عصاره های روغنی، خواص آنتی اکسیدانی و آرام بخشی دارند. عصاره روغنی رزماری و غیره برای این کار مناسب هستند. می توانید با عطار مشورت کنید تا عصاره های روغنی مناسب با شرایط تان را معرفی کند.

روش استفاده

دو قطره از این عصاره های روغنی را به محل دردناک بمالید و ماساژ دهید. می توانید صبح و شب این کار را انجام دهید. توصیه می کنیم ابتدا محصول مورد نظر را روی پوست دستتان امتحان کنید تا مطمئن شوید نسبت به آن آلرژی ندارید.

همچنین می توانید چند نوع عصاره ی روغنی را به میزان یک قطره (از هر کدام) با یک روغن پایه مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل و غیره ترکیب کرده و به گردن تان بمالید.

ماساژ گردن با آرنیکا

گیاه آرنیکا که به آن تنباکوی کوهی نیز گفته می شود، معمولا به صورت پماد، ژل یا کرم در بازار وجود دارد. این گیاه ضددرد است و بهتر است همیشه آن را در جعبه ی کمک های اولیه داشته باشید تا در مواقع لازم برای تسکین دردهای عضلانی تان استفاده کنید.

روش استفاده

مقداری از این روغن را به گردن تان بزنید و با حرکات دورانی آرام ماساژ دهید. آرنیکا خاصیت ضدالتهابی دارد و به همین دلیل بهتر است شب ها که معمولا دردهای مکانیکی بیشتر می شود استفاده کنید.

گرما یا سرما ، متناسب با درد

مادربزرگ ها برای تسکین دردهای اینچنینی همیشه گرما یا سرما را پیشنهاد می کنند. استفاده از این روش باید متناسب با نوع درد باشد. سرما خاصیت انقباض کننده دارد. به همین ترتیب باعث کاهش قطر رگ های خونی می شود. سرما روی ناقل های عصبی تاثیر دارد و باعث قطع جریان های التهابی می شود. در واقع سرما تسکین دهنده ی دردهای التهابی است.

اما اگر استرس یا نشستن در وضعیت های نامناسب باعث ایجاد دردهای عضلانی شده باشد، گرما بیشتر به کار می آید. گرما باعث انبساط رگ های خونی شده و سمومی که منشا گرفتگی های عضلانی هستند را دفع می کند.

در صورت کجی گردن و بروز دردهای شدید می توانید ابتدا به مدت 15 دقیقه از سرما و سپس از گرما برای تسکین درد استفاده کنید.

دمنوش گیاهان ضدالتهاب

گیاهان زیادی هستند که شهرت زیادی در تسکین دردهای التهابی (روماتیسمی) که معمولا صبح زود بروز می کنند دارند. یکی از این گیاهان معروف، گیاه پنجه ی شیطان است. این گیاه بومی آفریقای جنوبی است و برای تسکین دردهای روماتیسمی و کمردرد توصیه می شود، چون حاوی خواص ضدالتهابی بالایی است. البته برای دردهای مزمن نمی توان به این گیاه تکیه کرد.

روش استفاده

یک قاشق غذاخوری از این گیاه را در نیم لیتر آب ریخته و یک قاشق غذاخوری روغن کلزا به آن اضافه کنید. اجازه دهید این گیاه به مدت یک شب کامل در آب خیس بخورد. سپس آن را به مدت 5 دقیقه جوشانده و اجازه دهید به مدت 5 دقیقه دم بکشد. این دمنوش برای تسکین گردن دردتان مفید خواهد بود. می توانید از دمنوش برگ انگور فرنگی و گیاه عروس چمنزار نیز استفاده کنید.

ورزش های تسکین دهنده

برای تسکین و مقابله با فشارهای وارد شده به گردن یا شانه ها بهتر است به فیزیوتراپیست مراجعه کنید. البته حرکات نرمشی نیز وجود دارند که می توانید خودتان در منزل انجام دهید.

حرکات مناسب

حرکاتی مانند خم کردن آرام سر از جلو به عقب، حرکت دادن آن از راست به چپ و برعکس و همچنین حرکات دایره ای سر (دو مرتبه به یک سمت و دو مرتبه به سمت دیگر) گردن تان را تقویت و دردها را تسکین دهید. می توانید با یک فیزیوتراپیست مشورت کنید تا حرکات مناسب را به شما آموزش دهد.

همچنین می توانید به گردن تان استراحت دهید. توصیه می شود به پشت و با یک بالشت زیر سرتان به مدت چند دقیقه دراز بکشید و اجازه دهید گردن تان به خوبی استراحت کند.

برای گردن تان یک بالش مناسب انتخاب کنید

بر خلاف آنچه تصور می کنیم بالش خواب از اهمیت بالایی برخوردار است. برای پیشگیری از بروز گردن درد و یا مقابله با تشدید آن در طول خواب شبانه، باید بالشت مناسب تان را پیدا کنید. برای انتخاب یک بالش مناسب، ابتدا باید راحتی آن را در نظر بگیرید. هر بالشتی باید به اندازه ی کافی راحت باشد تا از گرفتگی عضلات گردن جلوگیری شود.

بالشت های ارگونومیک وضعیت نامناسب گردن را کاهش می دهند. توجه داشته باشید که بالش های هوشمند مانند بالش های معمولی نیستند و به خوبی گودی گردن را پر می کنند. حتما با پزشک یا فیزیوتراپیست تان مشورت کرده و بالشت مناسب خود را تهیه کنید.

منبع : تبیان 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:58
سلامت و بهداشت جامعه

به گزارش جام جم ورزشی به نقل از رادیو ورزش، دکتر مهدی خوبی در خصوص درد گردن رانندگان توضیح داد: در هنگام رانندگی تمام مفاصل بدن در حالت سکون است و فشار زیادی به زانوها، لگن، کمر و مهره های گردن وارد می شود. ضمن اینکه به دلیل ماهیت شغلی، فرد به ناهنجاری های سربه جلو مبتلا می شود. بویژه اگر ضعف بینایی هم وجود داشته باشد این حالت تشدید می شود.

 

 

 

در این حالت در عضلات پشت گردن اسپاسم و انقباض بوجود می آید و عضلات جلوی گردن دچار ضعف می شوند. در این مشاغل خشکی مهره های گردن نیز حادث می گردد. توصیه می شود این اشخاص تمرینات کششی عضلات گردن را انجام دهند.

مثلا گوش راست را به شانه نزدیک کنند که کششی در عضلات سمت چپ گردن ایجاد می شود و برعکس. تمرین دیگر برای تقویت عضلات گردن این است که فرد به پشت دراز می کشد و سر را به اندازه یک سانتی متر از زمین بلند می کند؛ در این تمرین عضلات جلوی گردن تقویت شده در نتیجه فشار از روی عضلات پشت گردن برداشته می شود.

وی در ادامه به رانندگان توصیه کرد: هر یک ساعت یکبار از ماشین پیاده شده و نرمش انجام دهند.

در ادامه دکتر خوبی در پاسخ به سوال آقای 30 ساله ای که از درد و گرفتگی بین دو کتف در صبح ها شکایت داشت؛ گفت: این درد می تواند یا از اسپاسم عضلات باشد یا از ضعف عضلانی. درد اسپاسم به صورت نقطه ای است و فرد در یک نقطه از عضلات کمربند شانه ای دچار درد می شود که راه درمان آن ماساژ و آب گرم است. اما درد پس از خواب می تواند ناشی از ضعف عضلات کمربند شانه ای باشد که تقویت این عضلات موجب کاهش درد می شود.

همچنین نوع خوابیدن نیز می تواند در بروز این درد موثر باشد. خوابیدن به صورت طاق باز می تواند موجب استراحت این عضلات شود؛ ولی خوابیدن به شکم بدلیل فرم قرارگیری دست ها موجب اسپاسم زیادی در عضلات شانه ای می شود. اگر فرد به پهلو بخوابد؛ دو استخوان کتف از هم دور می شوند که موجب ضعف عضلات می گردد. این ضعف با تمرینات تقویتی بهبود می یابد.

کارشناس برنامه اضافه وزن را یکی از فاکتورهای مهم در بروز دردهای مفصلی دانست و اظهار کرد: برای لاغری به هیچ عنوان نباید از داروهای لاغرکننده استفاده کرد؛ زیرا مصرف این داروها به مراتب عوارض بیشتری از چاقی دارند. بی خطرترین، بهترین و کم هزینه ترین راه برای لاغری، اول ورزش و دوم رعایت ملاحظات تغذیه ای است.ورزش می تواند از نوع هوازی به صورت مداوم و متناوب باشد.

وی تاکید کرد که ورزش باید با لذت همراه باشد تا تداوم یابد. در خصوص رژیم غذایی نیز همین امر تداوم صادق است.

برنامه باشگاه تندرستی، تولید گروه علوم ورزشی، به تهیه کنندگی فتانه سوزنده، کارشناسی دکتر مهدی خوبی و اجرای زهرا محمودوند؛ با رویکرد ارائه راهکارهای سلامت محور ورزشی، ساعت 14:30 روزهای زوج به مدت 30 دقیقه ، تقدیم به شنوندگان رادیو ورزش می شود. 

 

 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:58
سلامت و بهداشت جامعه

همه ما ایرانی‌ها در پایان هر سالی که پشت سر می‌گذاریم رنجی را به جان می‌خریم که در پایانش لذت است: رنج و زحمت گردگیری و غبارروبی و تمیز کردن محل زیست یا کار خود‌ و لذت نونوار شدن، تمیز شدن و حظ بردن از تماشای اطرافمان که گویا از شدت تمیزی برق می‌زند. با این حال این رنج و لذت مصائب خاص خودش را دارد: کمردرد و خستگی و کوفتگی در پایان کار.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم سرا ،​ برای کاهش چنین دردها و گرفتگی‌های عضلانی می‌توان با نرمش‌ها و ورزش‌هایی یک فیزیوتراپی محدود در خانه انجام داد و از اثرات خستگی و درد کاست.

کاهش درد کمر‌

در حالی که پشتتان با زمین مماس شده است دراز بکشید. با دو دست هر دو پایتان را بگیرید و زانوانتان را به سمت شکم خم کنید؛ طوری که انگار پاهایتان از زانو روی شکمتان جمع شده است. در همین حالتی که دست‌ها دور پاها قلاب شده تا ده بشمارید و سپس خیلی آرام به حالت اولیه باز گردید. بار دیگر تا ده بشمارید و پس از این استراحت کوتاه که با نفس‌های عمیق و آرام همراه شده، مجدداً همین کار را پنج مرتبه انجام دهید.

پس از انجام این نرمش، در همان حالت درازکشیده، پاشنه پایتان را روی زمین قرار دهید، دست‌هایتان را بالای سرتان به صورت کشیده قرار دهید و مثل این‌که تازه از خواب بیدار شده‌اید و می‌خواهید به بدنتان کش و قوس بدهید، در حالی که سعی می‌کنید کمرتان از زمین جدا نشود، این حالت کش و قوس را خیلی آرام، طوری که فشار مجدد به کمرتان وارد نیاید، دو تا سه مرتبه انجام دهید. هر مرتبه تا ده بشمارید و سپس بدن را به حالت اولیه بازگردانید و در حالی که به بدن استراحت می‌دهید تا 10 بشمارید.

نزدیک دیوار روی زمین دراز بکشید. کمر را به زمین بچسبانید و در حالی که پاهایتان را از مچ پا تا باسن به دیوار چسبانده‌اید تا ده بشمارید. پس از آن پاهایتان را مثل عقربه‌های ساعت به سمت راست حرکت دهید تا کنار پاها با زمین مماس شود. تا ده بشمارید و بار دیگر در حالی این عمل را تکرار کنید که این بار پاها را از سمت دیگر به زمین می‌رسانید. این کار را فقط دو تا چهار مرتبه انجام دهید.

کاهش درد گردن

مالش دادن آرام عضلات گردن زیر دوش آب گرم علاوه بر آن که خستگی خانه‌تکانی را رفع می‌کند سبب کاهش احساس درد در قسمت گردن می‌شود. گرم کردن عضلات و مهره‌های گردن هم می‌تواند به کاهش درد گردن ناشی از خانه‌تکانی کمک شایانی کند. استفاده از پدهایی که در داروخانه‌ها عرضه می‌شود برای این منظور مفید است. البته نباید گرما به حدی باشد که پوست دچار التهاب شود.

بایستید و عضلات کتفتان را شل کنید. سرتان را آرام به سمت شانه بچرخانید. چند ثانیه مکث کنید و بار دیگر به آرامی گردنتان را به سمت شانه دیگر بچرخانید. مکث کنید و دوباره سر را به حالت اولیه برگردانید. این کار را چهار تا پنج مرتبه انجام دهید و در مرحله بعدی گردن را به صورت عمودی حرکت دهید. یعنی سعی کنید خیلی آرام چانه‌تان را به سمت سینه بیاورید و پس از چند ثانیه به سمت عقب ببرید.

چاردیواری 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:56
سلامت و بهداشت جامعه

گردن درد به علت های مختلفی ممکن است به وجود بیاید و برای رفع آن هم راه های گوناگونی وجود دارد اما ساده ترین راه ها این است که کمترین زحمت را داشته باشد.

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از سرای زندگی این بالش یکی از راه های مقابله با گردن درد است که تاثیری شگرف بر تسکین آن دارد.

 

 

 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:55
سلامت و بهداشت جامعه

آیا شما از کسانی هستید که ساعت‌ها مقابل صفحه نمایشگر رایانه می‌نشینید و سپس با سر درد، چشم‌های تار و خشک و گردن دردناک از پشت میز بلند می‌شوید؟

 

 

 

 

 

اگر چنین است دچار سندرم بینایی رایانه(CVS) هستید. این بیماری برای کسانی اتفاق می‌افتد که در روز، بیش از سه ساعت مقابل یک صفحه نمایش می‌نشینند. این حالتی است که برای حدود 70 میلیون نفر در سراسر جهان اتفاق می‌افتد. بعضی محققان معتقدند، این سندرم در حال تبدیل شدن به اولین خطر شغلی قرن 21 است. گردن درد، سردرد تنشی و خشکی چشم از عواقب اجتناب‌ناپذیری خواهند بود که در صورت رعایت کردن برخی نکات بسادگی قابل برطرف شدن هستند. همچنین با رعایت آنها حداقل می‌توانیم به فرزندانمان عادات خوب نشستن در مقابل صفحه نمایش را یاد دهیم.

مطالعه روی 642 دانش‌آموز 11 تا 18 سال نشان می‌دهد که 70 درصد از آنها حداقل دو ساعت در روز از رایانه استفاده می‌کنند. بیش از نیمی از آنها از درد چشم، تاری دید، سردرد و خشکی چشم شکایت دارند. این شرایط برای افرادی که دوربین یا نزدیک‌بین بودند، وخیم‌تر بود. حالت‌های یاد شده پس از دور شدن از مقابل صفحه نمایش بسرعت برطرف می‌شد. البته برای برخی هم چند روز طول می‌کشید تا چشم‌ها به حالت عادی برگردند. فاصله چشم حدود یک‌سوم از این افراد تا مانیتور بسیار کم بود.

زمانی که شما مطلبی را از روی نمایشگر رایانه می‌خوانید، چشم فشار بیشتری را تحمل می‌کند، چرا که تصاویر از پیکسل‌ها (نقاط نورانی کوچکی که مرکز روشن و لبه‌های تار دارند) ساخته شده‌اند. چشم ما به طور دائم باید برا ی خواندن کلمات و تصاویر تمرکز، استراحت و دوباره تمرکز کند که این کار عضلات چشم را بسیار خسته می‌کند. قانون 20ـ20ـ20 با چنین حالتی مقابله می‌کند. این قانون می‌گوید: پس از هر 20 دقیقه کار در مقابل مانیتور، 20 ثانیه به نقطه‌ای که 20 متر از شما فاصله دارد، خیره شوید.

هنگام خیره‌شدن به مانیتور، تعداد پلک زدن‌های ما از حالت عادی کمتر است. بنابراین پلک زدن را آگاهانه بیشتر کنید تا با مرطوب شدن سطح چشم التهاب چشم‌ها کاهش یابد. مانیتورهای مسطح با فیلترهای ضد اشعه و داشتن نور کافی، دوست چشم شما محسوب می‌شوند. اگر عینکی هستید، از شیشه ضدتشعشع استفاده کنید.

در خصوص نحوه نگاه کردن و فاصله چشم تا صفحه باید گفت، این موضوع تا حدودی تجویزی است. بهتر است، از بالا به صفحه نگاه کنید و مانیتور حدود 10 تا 15 درجه زیر سطح چشمان شما قرار گرفته باشد. همچنین فاصله مناسب چشم تا صفحه مانیتور بین 46 تا 66 سانتی‌متر است. فاصله نزدیک‌تر باعث می‌شود، چشم برای تمرکز بیش از حد فشار تحمل کند. همچنین هنگام نشستن از صندلی‌های مناسب استفاده کنید تا به گردنتان آسیب کمتری برسد.

منبع: theguardian

مترجم: آتنا حسن‌آبادی 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:52
سلامت و بهداشت جامعه

دردی که در سرتان احساس می‌کنید، یکی از انواع غیرمعمول سردرد است، زیرا منشأ واقعی درد در ناحیه سر نیست، بلکه وجود آن نشانه‌ای از یک اختلال یا مشکل در ناحیه گردن است. جالب است بدانید، منشأ چنین دردی می‌تواند عضلانی، استخوانی، مفصلی و عصبی و حتی عروقی باشد. هرگونه اختلال در ساختمان و عملکرد این قسمت‌ها بخصوص در نواحی فوقانی گردن می‌تواند منجر به سردرد شود. بررسی‌ها نشان داده در حدود 70درصد از سردردها، گردن نیز درد می‌گیرد و به لمس حساس می‌شود. همچنین علت حدود 20 درصد از سردردها، بویژه در خانم‌ها، مشکلات و اختلالاتی است که در ناحیه گردن به وجود می‌آید که به آنها سردردهای گردنی گفته می‌شود.

 

 

 

دکتر محدثه آزادواری، متخصص طب فیزیکی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به این که منظور از سردرد گردنی، سردردی است که بر اثر اختلالات ستون فقرات گردنی یعنی استخوان، دیسک و اجزای بافت نرم رخ می‌دهد و معمولا همراه با درد گردن است،‌ به جام‌جم درباره علائم این نوع سردردها می‌گوید: سردرد گردنی معمولا از ناحیه پس سر و به صورت یکطرفه شروع می‌شود و درد آن به سمت وسط سر، قسمت جلوی سر، پیشانی، وسط صورت و ناحیه شانه همان سمت انتشار می‌یابد. البته بتدریج علائم پیشرفت و سمت مقابل را نیز درگیر می‌کند، اما همچنان سمتی که در سمت محل درگیری اولیه است، درد شدیدتری دارد.

این متخصص می‌افزاید: سردردهای گردنی در خانم‌ها تقریبا دو تا سه برابر آقایان رخ می‌دهد. البته خانم‌هایی که مشاغل مدیریتی و پر استرس دارند، بیشتر در خطر ابتلا به سردرد گردنی قرار دارند.

با گردنتان مهربان باشید

شکی وجود ندارد،‌ کارمندان و کسانی که به پشت میز‌نشینی طولانی به‌واسطه شغل خود عادت دارند، بهترین کاندیدا برای ابتلا به سردرد گردنی محسوب می‌شوند. طی وضعیتی که در آن، سر به مدت طولانی جلوتر از گردن قرار می‌گیرد، مهره‌های بالایی گردن فشرده می‌شود و اعصاب این ناحیه را تحریک می‌کند که خود باعث ایجاد سردرد می‌شود.

دکتر آزادواری در این باره توضیح می‌دهد: وقتی سر و گردن به‌مدت طولانی در یک وضعیت نامناسب قرار می‌گیرند، به ساختارهای گردنی نیرو و فشار بیش از حد و نابجا وارد می‌شود. نمونه‌ای از این وضعیت‌های نامناسب سر و گردن در بعضی افراد پشت میز نشین و برخی کاربران رایانه دیده می‌شود که در آنها سر نسبت به گردن و شانه به سمت جلو متمایل می‌شود. کسانی که طی تصادفات دچار آسیب شلاقی گردن می‌شوند نیز در ریسک سردرد گردنی قرار دارند که ممکن است، حتی ماه‌ها بعد از آسیب شروع شود.

این متخصص طب فیزیکی تاکید می‌کند: کودکان ممکن است گاهی به دلیل حمل کوله‌پشتی سنگین یا کوله غیراستاندارد به سردرد گردنی مبتلا شوند.

سردرد گردنی و نه میگرنی

جالب است بدانید، تشخیص این نوع سردردها از سردردهای میگرنی در بعضی موارد به چالشی در تشخیص و درمان این نوع سردردها تبدیل می‌شود. حتی تعدادی از بیمارانی که در گذشته به‌عنوان مبتلایان سردرد میگرنی درمان می‌شدند، بدون این که بدانند، از سردرد گردنی رنج می‌بردند و از درمان درستی برخوردار نمی‌شدند.

به گفته دکتر آزادواری در معاینه بالینی بیمار مبتلا به سردرد گردنی معمولا کاهش دامنه حرکتی به دلیل سفتی عضلات، تغییرات آرتروزی و کاهش انعطاف‌پذیری بافت نرم وجود دارد. اگر سردرد گردنی در اثر درگیری مفاصل گردن رخ دهد، بیمار معمولا می‌تواند نقطه حداکثر درد را در یک سمت از گردن با نوک انگشت یا کف دست نشان دهد.

وی تاکید می‌کند: با درمان مشکلات گردن، بهبود حاصل می‌شود و توجه به شرح حال بیمار و معاینه بالینی وی می‌تواند باعث افتراق این دو تشخیص شود.

سردرد گردنی درمان می‌شود

اگر سردرد با منشأ گردن تشخیص داده نشود به درمان‌های رایج سردرد مقاوم خواهد شد. بنابراین تشخیص درست و بموقع و به دنبال آن درمان مناسب می‌تواند از طولانی شدن درمان و همچنین سایر درمان‌های هزینه بر جلوگیری کند.

به گفته این متخصص طب فیزیکی، تجویز دارو و انجام فیزیوتراپی دو قدم اول درمان است. درمان‌های تخصصی شامل مانیپولاسیون گردن (منظور از مانیپولاسیون یا درمان دستی، هنر درمان دردهای ستون فقرات با دست ماهر یک پزشک است) و تزریق توسط متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی است. اصلاح وضعیت ایستادن، نشستن و خوابیدن و اصلاح محیط کار نیز به درمان کمک خواهد کرد.

گردنتان نباید درد بگیرد

بعد از درمان سردرد گردنی، برای جلوگیری از بروز مجدد سردرد، اقدامات توانبخشی ضروری است.

دکتر آزادواری توصیه می‌کند: بیمار باید از چرخش بیش از حد گردن (هنگام دنده عقب گرفتن و خوابیدن دمر) جلوگیری کند. اصلاحات ارگونومیک در محل کار بیمار نیز باید انجام شود. به عنوان مثال، استفاده از هدفون، ورزش‌های کششی و تقویتی ناحیه گردنی و کتف و ورزش‌های اصلاح وضعیت برای بیمار تجویز شود. تکنیک‌های ریلکسیشن و مدیریت استرس نیز مفید خواهد بود.

گردنتان را در برابر درد مقاوم کنید

توجه به نکات زیر شما را در برابر ابتلا به سردرد گردنی ایمن می‌کند:

سرمای محیط و فشارها و ناراحتی‌های روحی ـ روانی در افزایش شدت علائم بیماری مؤثرند. یکی از روش‌های پیشگیری از بروز این اختلال، اجتناب از قرارگیری در معرض این عوامل خواهد بود.

بیمار باید سر و گردن خود را همواره در وضعیت مناسب و صحیح نگه دارد. به‌عبارت دیگر، رعایت اصول ارگونومی طی فعالیت‌های روزمره زندگی باعث خواهد شد که مهره‌ها و مفاصل گردن در حداقل فشار ممکن قرار گیرند و فعالیت عضلات گردنی نیز متعادل باشد.

تمرینات و ورزش‌هایی که به تقویت و طبیعی‌تر کردن فعالیت عضلات گردن کمک می‌کند، در پیشگیری از ابتلا به این دردها بسیار موثر است.

 

پونه شیرازی 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:50
سلامت و بهداشت جامعه

پشت‌میزنشینی دراز مدت، بدون آن که هر ساعت یکبار از پشت میزت بلند شوی و استراحتی به عضلات گردن، کمر و پاهایت بدهی از یک طرف و نگه داشتن گردن برای چند ساعت رو به جلو با هدف کار کردن مداوم با رایانه، حاصلی جز درد گردن نخواهد داشت.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، تجربه گردن درد برای اغلب افرادی که پشت‌میزنشین هستند و به واسطه کارشان با رایانه و تایپ کردن طولانی‌مدت سروکار دارند یا حتی مجبورند ساعت‌ها در حال رانندگی باشند، کاملا آشناست. طبق مطالعات انجام شده، علت اصلی دردهای گردنی، درگیری عضله و نیام عضلانی است و در این میان ازعلل اصلی درگیری عضله و نیام عضله، وجود نقاط ماشه‌ای دردناک است. در ضمن، علت اصلی ایجاد نقاط دردناک ماشه‌ای، فشار بیش از حد کاری به عضلات است که می‌تواند بر اثر کار سنگین یا اختلال در وضعیت طبیعی سر و گردن باشد.

خیلی‌ها دقیقا نمی‌دانند، چه عواملی منجر به بروز دردهای گردنی در آنها می‌شود؟

دکتر اکبر همتی، متخصص فیزیوتراپی در پاسخ این سوال به جام‌جم می‌گوید: شایع‌ترین اختلال وضعیتی در سر و گردن، وضعیت سر جلو آمده است. همچنین دردهای گردنی می‌تواند بر اثر ایجاد ضربه باشد که منجر به ایجاد آسیب عضلات، آسیب دیسک‌های گردنی یا آرتروز فقرات گردنی می‌‌شود. از طرفی با بالا رفتن سن و ایجاد تغییرات تخریبی، زمینه ایجاد گردن درد فراهم می‌شود. برخی بیماری‌ها مانند روماتیسم مفصلی هم می‌توانند با درگیری مفاصل بین مهره‌های گردنی باعث ایجاد گردن درد بشوند.

عضو هیأت مدیره انجمن فیزیوتراپی ایران تاکید می‌کند: خوابیدن در وضعیت نامناسب، کار زیاد با رایانه و گوشی تلفن همراه و رانندگی طولانی‌مدت با اتومبیل، وضعیت نا مناسب و طولانی‌مدت نشستن در حین رانندگی و همچنین صندلی نامناسب راننده، از عوامل موثر در بروز گردن درد محسوب می‌شود. جالب آن که درد گردن در کودکان هم ممکن هست دیده شود ولی شایع‌ترین سن شروع، نوجوانی است.

چرا دیسک گردنم آسیب دید ؟

یکی از مهم‌ترین آسیب‌های گردنی مربوط به آسیب دیسک گردنی است. گاهی درد نزدیک ستون فقرات و مهره‌های گردن بر اثر تخریب دیسک‌های گردنی است.

دکتر مجید میرزاحیدری، فیزیوتراپیست به جام‌جم توضیح می‌دهد: دردهای ناشی از تخریب دیسک گردن به تدریج تشدید می‌شود و پیشرفت تخریب دیسک با فشار روی ریشه‌های عصبی باعث درد انتشاری در شانه‌ها و بازو و کف دست‌ها و بی حسی و گزگز انگشتان دست می‌شود .

این متخصص فیزیوتراپی از دانشگاه Numss اسپانیا می‌افزاید: تخریب دیسک گاه بر اثر زمان و به علت استفاده نابجا در قرارگیری وضعیت سر و گردن و گاهی بر اثر صدمات مثلا ناشی از رانندگی،ضربه یا بلند کردن اجسام سنگین اتفاق می‌افتد.

دکتر همتی با اشاره به آسیب دیسک گردن می‌گوید: این مشکلات، شامل ایجاد درد، گزگز و اختلال حس در مناطقی از شانه، بازو و دست بسته به ریشه اعصاب درگیر شده ناشی از آسیب دیسک می‌شود. از دلایل ایجاد آسیب دیسک می‌تواند، انجام کارهای سنگین باشد که باعث ایجاد فشار بر دیسک بین مهره‌ای در فقرات گردنی می‌شود و همچنین دیسک بین مهره‌ای فقرات گردنی می‌تواند در اثر ضربه شدید به گردن ایجاد شود.

به داد گردنتان برسید

هر عاملی که باعث ایجاد فشار بیش از اندازه به مفاصل فقرات گردنی یا عضلات گردنی شود، می‌تواند باعث ایجاد گردن درد شود. در افرادی که بیشتر خود را مشغول فناوری‌های جدید کرده‌اند، گردن درد شایع‌تر است . به گفته دکتر میرزا حیدری در موارد بسیاری مانند خوابیدن روی بالشی که بلند یا کوتاه است و بخوبی گردن را نگه نمی‌دارد، وضعیت نامناسب نشستن حین استفاده از رایانه یا تلفن همراه و وضعیت غلط نشستن حین کار مثلا نشستن طولانی مدت کارمندان بانک یا رانندگان، باعث فشار نا متوازن به مهره‌های گردن و بروز گردن درد می‌شود .

روش‌هایی برای بهبود درد گردن

موثرترین درمان برای دردهای گردن، پیشگیری از عوامل مساعدکننده برای ایجاد گردن درد است.

دکتر همتی توصیه می‌کند: هنگام کار با رایانه و گوشی تلفن همراه نباید افراط کنیم و از انجام کارهای سنگین که باعث اعمال فشار بیش از حد به گردن می‌شود، باید اجتناب کنیم. موقع خواب نیز باید از بالش مناسبی استفاده کنیم که فضای خالی بین شانه و سر را پر کند .

این فیزیوتراپیست تاکید می‌کند: در کنار پیشگیری از ایجاد گردن درد، موثرترین درمان گردن درد، انجام ورزش کششی برای عضلات کوتاه شده و همچنین انجام حرکات تقویتی برای عضلات ضعیف شده است. آموزش این ورزش‌ها توسط متخصصین فیزیوتراپی که متخصص اختلالات سیستم حرکت هستند، باید انجام گیرد. همچنین ماساژ طبی توسط متخصصان فیزیوتراپی به میزان زیاد باعث کاهش درد گردنی می‌شود.

وی می‌افزاید: یکی از موثرترین شیوه‌های درمان تخصصی گردن دردهای ناشی از نقاط ماشه‌ای دردناک، انجام سوزن درمانی خشک داخل عضلانی است که فقط توسط فیزیوتراپیست‌های دوره دیده انجام می‌گیرد و به میزان قابل توجه باعث کاهش گردن درد می‌شود.

گردن درد استرسی

اگر شما هم جزو کسانی هستید که به‌دنبال هرنوع استرس یا اضطراب دچار دردگردن می‌شوید، باید بدانید که استرس باعث سفتی عضلات گردن بخصوص عضله ذوزنقه‌ای فوقانی شده و درد گردن را ایجاد می‌کند.

در واقع، استرس باعث تشدید اسپاسم یا گرفتگی عضلاتی شده که علاوه بر درد موضعی، گاه باعث فشار روی ریشه‌های عصبی و دردهای انتشاری در ناحیه گردن می‌شود.

گردن درد را جدی بگیرید

با مشاهده چه نشانه‌هایی باید گردن درد را جدی گرفت؟

درد شدید یا مداوم گردن، درد گردن همراه درد شدیدی که به دست‌ها منتشر می‌شود، همچنین درد گردن همراه سردرد، گزگز، بی‌حسی یا ضعف اندام‌های فوقانی، علامت‌هایی است که بیمار با مشاهده آنها باید به فیزیوتراپیست مراجعه کند.

درد بخصوص در زاویه گردن و محدودیت حرکتی در این عضو،بخصوص در حرکات چرخشی مثلا در حین برگرداندن سر به عقب، باید بسرعت تحت پیگیری درمانی قرار بگیرد. 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:42
سلامت و بهداشت جامعه

بیشترین علت درد گردن ناشی از سه بیماری شایع آرتروز ستون فقرات، فتق، دیسک گردن و سندرم‌های عضلانی است که در صورت وجود درد در ناحیه گردن و انتشار آن به دست‌ها حتی در مراحل اولیه آن باید به پزشک مراجعه کرد تا تشخیص قطعی و درمان گردن درد در مراحل اولیه صورت گیرد.

 

 

 

 

دکتر مرتضی رجایی، جراح و متخصص بیماری‌های استخوان در گفت‌وگو با جام‌جم با بیان این مطلب افزود: درد گردن می‌تواند ناشی از بد خوابیدن، وضعیت و فرم بد بدن در مدت طولانی، یک چرخش و حرکت ناگهانی گردن، آسیب‌دیدگی و تصادف، افزایش سن و بیماری فرسودگی دیسک باشد. همچنین حالت‌های نامطلوب قرارگیری مفصل، چاقی، اضافه وزن و ضعیف بودن ماهیچه‌ها، عفونت ستون مهره‌ها، فشرده شدن نخاع، تومور، استرس شدید و شکستگی مهره‌ها نیز در بروز درد گردن بسیار موثر هستند.

این متخصص آسیب‌های ورزشی با اشاره به علائم و نشانه‌های آسیب‌های گردن توضیح می‌دهد: درد در ناحیه گردن، شانه و کتف، سر درد و سرگیجه، سوزش و بی‌حسی در بازو و دست، احساس سوزش هنگام لمس پوست بازو و کتف، ضعف و بی‌حسی در ساق پا و عدم کنترل ادرار و مدفوع از نشانه‌هایی است که باید جدی گرفته شود.

دکتر رجایی برای پیشگیری از بروز آسیب‌های گردن توصیه کرد: هنگام راه رفتن یا نشستن سعی کنید بدن و سرتان را صاف نگه دارید، به‌طوری که سر در امتداد ستون فقرات قرار گیرد. از قوز کردن و خم شدن به سمت جلو خودداری کنید. همچنین هنگام کارکردن از خم کردن بیش از حد گردن به مدت طولانی خودداری کنید. مثلا کاربران رایانه بهتر است ارتفاع صندلی‌شان را با صفحه مانیتور متناسب کنند. اگر هنگام کار مجبورید سرتان را بیش از حد نزدیک کنید، احتمال دارد دچار ضعف بینایی شده باشید. با مراجعه به پزشک مشکل را بررسی کنید. بعلاوه موقع خواندن کتاب یا روزنامه گردنتان را خم نکنید. روزنامه را بالاتر نگه دارید؛ چرا که هر یک سانتی‌متر جلو آوردن سر از امتداد شانه سه کیلوگرم وزن بیشتر به گردن تحمیل می‌کند.

بعضی‌ها هنگام مطالعه با شکم روی زمین می‌خوابند. در این حالت انحنای ایجاد شده در ستون فقرات پشت و گردن باعث درد در ناحیه گردن می‌شود.

بروز گردن درد در دندانپزشکان بسیار شایع است. اگر دندانپزشک هستید، بهتر است نحوه نشستن صحیح را بیاموزید. سعی کنید تا حد امکان به بیمار نزدیک شوید. زاویه فک او را طوری تنظیم کنید که نیاز نباشد تنه خودتان را خم کنید. استفاده از روشنایی و دید غیرمستقیم با آینه اهمیت زیادی در پیشگیری از دردهای عضلانی و درد ناشی از ستون مهره‌های گردنی دارد.هنگام کار در حالت نشسته چند حرکت کششی انجام بدهید. هر ساعت یکبار از جایتان بلند شوید و قدم بزنید.فراموش نکنید برای جلوگیری از گردن درد، تمرینات تقویت‌کننده گردن و سرشانه بسیار مهم‌ است. 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:41
سلامت و بهداشت جامعه

آکادمی چشم پزشکی آمریکا اعلام کرده که همه افراد بعد از سن 40 سالگی نیاز به معاینات مکرر چشم پزشکی برای تشخیص طیفی از بیماری ها دارند.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از آوای سلامت ،چشم ها اعضایی هستند که می توانیم از طریق آن ها رگ ها و شریان ها را مستقیم و بدون جراحی یا دوربین ببینیم. به همین علت است که چشم پزشک اولین کسی است که می تواند مشکلی جدی در سلامتی، مانند دیابت یا فشار خون بالا را تشخیص دهد.

فشار خون بالا: فشار خون بالا که از آن به عنوان قاتل خاموش نیز یاد شده است، می تواند عواقبی مانند حمله قلبی یا سکته مغزی را به همراه داشته باشد. بیش از 20 درصد افراد فشار بالا نمی دانند که مبتلا به این بیماری هستند، مشکلی که اگر افراد به طور منظم چشم پزشک خود را ملاقات می کردند قابل حل بود. اما یکی از روش های تشخیص افزایش فشار از طریق چشم ها است زیرا به شریان های شبکیه رنگی نقره ای یا مسی می دهد. اگر این مشکل بدون درمان رها شود، رگ های خونی شبکیه و کل بدن سخت می شوند و خطر حمله قلبی یا سکته مغزی افزایش می یابد.

مشکلات تیروئید: بیماری گریوز نوعی پرکاری اتوایمیون تیروئید است که معمولا با بیرون زدن چشم از حدقه خود را نشان می دهد. این بیماری بیشتر زنان را گرفتار خود می کند و سن شروع آن معمولا 20 تا 50 سالگی است. علاوه بر بیرون زدگی چشم از حدقه، افزایش ضربان قلب، عدم تحمل نسبت به گرما، ضعف عضلانی، لاغری، ریزش مو، تعریق و کم خوابی از نشانه های دیگر گریوز هستند.

ابتلا به دیابت: به گزارش انجمن دیابت آمریکا، حدود 30 میلیون آمریکایی از دیابت رنج می برند. قند خون بالا می تواند پس از مدتی رگ های خونی شبکیه را مسدود یا تخریب کند و آن ها را ضعیف و پر از منفذ کند. چشم پزشکان معمولا می توانند سوراخ ها یا رگ های خونی ناسالمی را که پدید می آیند و جای بقیه رگ ها را می گیرند تشخیص دهند. دیابت می تواند قربانی بگیرد و در موارد جدی به نابینایی منجر شود.

بیماری های سیستم ایمنی: بیماری های سیستم ایمنی باعث می شوند بدن به سلول ها و بافت های سالم (مخصوصا سلول های درون چشم) حمله کند و به التهاب منجر شود. اگر روی سطح چشم التهاب وجود داشته باشد و 30 تا 50 درصد رگ ها قرمز، دچار خارش و پر از اشک باشد، زمانی است که بیمار به نوعی از بیماری سیستم ایمنی تشخیص نیافته مانند لوپوس یا رماتیسم مفصلی مبتلاست. نشانه دیگری مربوط به بیماری، چشم های شدیدا خشک است که نتیجه کاهش فعالیت غدد اشک است.

آلرژی: مواد موجود در هوا که حساسیت ایجاد می کنند مانند گرد و خاک و ذرات ریز بدن حیوانات می توانند روی چشم اثر بگذارند. چشم های شما به عنوان مکانیزم حفاظتی، هیستامین ها و دیگر مواد طبیعی بیماری زا را مخفی می کنند، بدون هر گونه اثرات جانبی.این فرآیند می تواند به التهاب رگ های سطح چشم، قرمزی، خارش و اشکبار بودن چشم منجر شود که برای شما، چشم پزشکتان و هر کس دیگر قابل مشاهده است. برای تشخیص درست حتما به پزشک معالج مراجعه کنید.

بیماری های سیستم عصبی: ام اس یک بیماری خود ایمنی مزمن بوده که روی بینایی، تعادل، هماهنگی و عملکرد دیگر ارگان های بدن تاثیر می گذارد. برخی از بیماران به عنوان اولین علائم این بیماری اختلالات بینایی را بروز داده اند. بیماران مولتیپل اسکلروزیس ممکن است در ابتدا دچار التهاب و تورم عصب بینایی شده و در بینایی شان خللی ایجاد شود. البته تنها علائم بینایی برای تشخیص این بیماری کافی نیست. علائمی مثل سوزن سوزن شدن سر انگشتان و یا مشکلات عضله ای هم می توانند نشانه های این بیماری باشند. 

سه شنبه 13/7/1395 - 11:40
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته