• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1308روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

وقتی که فریزر یخ می‌زند در اثر کاهش حجم آن، نگهداری از مواد غذایی مشکل می شود، از این رو برفک زدایی اصولی آن ضروری است.

 

 

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از العالم ، برای خلاص شدن از یخ های متراکم داخل فریزر کافی است مراحل سادۀ زیر را انجام دهید:

- سیم برق را از پریز بکشید و آن را جایی غیر از روی زمین بگذارید. چند دستمال جاذب رطوبت یا حولۀ خشک زیر یخچال قرار دهید تا آب حاصل از ذوب یخ ها را جذب کنند.

- تمام محتویات فریزر را خارج کنید و منتظر بمانید تا یخ ها آب شود. می توانید شب، سیم برق یخچال را جدا کنید و صبح آن را تمیز کنید تا زمان انتظار برای ذوب یخ ها کاهش پیدا کند. دقت کنید محتویات فریزر مخصوصا مواد با فسادپذیری بالا مثل انواع گوشت را در یخچال بگذارید. ضمنا در فریزر را باز بگذارید تا سرمای آن حفظ نشود و یخ ها سریع تر ذوب شوند.

- بعد از آب شدن یخ ها، طبقات داخل فریزر را خارج و سطح داخلی آن را با دستمال خشک کنید و اجازه دهید در مجاورت هوا به خوبی خشک شود.

- دوشاخه را به پریز بزنید و طبقه ها را سر جایشان بگذارید. دست کم یک ساعت برای این که فریزر به قدر کافی سرد شود زمان لازم است. غذاهای منجمد را دوباره در آن بگذارید.

- دقت کنید که استفاده از آب جوش برای ذوب برفک ها و یا به کار بردن شوینده های شیمیایی برای تمیز کردن داخل فریزر، راهکارهای مناسبی نیستند. 

سه شنبه 4/8/1395 - 13:14
سلامت و بهداشت جامعه

یک رژیم غذایی سرشار از قند، مواد شیمیایی، و مواد غذایی التهاب آفرین (کربوهیدارت ها و چربی های امگا-6 التهاب ایجاد می کنند) می تواند عدم تعادل هورمونی را به همراه داشته باشد. در نتیجه این شرایط بدن نمی تواند هورمون های مناسب که با رشد مو پیوند خورده اند را تولید کند.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از عصر ایران ، آیا می دانستید رژیم غذایی یکی از عواملی است که می تواند نقش قابل توجهی در طاسی شما ایفا کند؟ بنابر پژوهشی که در سال 2000 آغاز شد، دانشمندان فنلاندی متوجه شدند مردانی که دارای مقاومت بالاتر به انسولین هستند احتمال بیشتری دارد به ریزش مو دچار شوند. از آن زمان تاکنون، مطالعاتی مشابه در این زمینه صورت گرفته و نتایجی مشابه نیز کسب شده است.

رژیم غذایی بلوک های سازنده برای پشتیبانی از بدنی سالم را در اختیار شما قرار می دهد و اگر عناصر سازنده مورد نیاز برای تولید موهایی سالم را در اختیار بدن قرار ندهید نباید انتظار انجام چنین کاری را از آن داشته باشید. از زمان مطالعه دانشمندان فنلاندی، چندین مطالعه دیگر نیز نشان داده اند که آن چه می خورید می تواند در حفظ یا ریزش موی شما تاثیرگذار باشند.

در همین راستا، دو عامل کلیدی که در سلامت مو تاثیرگذار هستند - چه مرد و چه زن - قند و غلات پالایش شده محسوب می شوند.

مطالعات صورت گرفته در زمینه قند و ریزش مو

همان گونه که اشاره شد، پژوهشگران فنلاندی در سال 2000 مطالعه اصلی را انجام دادند. نتایج این مطالعه نشان داد مردانی که به فشار خون بالا، مقاومت به انسولین و چاقی مبتلا هستند احتمال بیشتری دارد تا طاس شوند. به گفته پژوهشگران، یک رژیم غذایی ضعیف و ناسالم می تواند ریزش مو را کلید بزند. عامل اصلی برای مقاومت به انسولین دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از قند است.

قند از منابع قند مانند نیشکر و شربت ذرت و غلات پالایش شده ناشی می شود. بدن انسان غلات پالایش شده را به گلوکز تبدیل می کند که در برخی موارد حتی توسط کبد می تواند به فروکتوز نیز تبدیل شود. هنگامی که قند وارد جریان خون می شود، انسولین تولید می شود تا قند را مدیریت کرده و به دیگر بخش های بدن حمل کند.

در نهایت، بدن نسبت به انسولینی که قند را حمل می کند، مقاوم می شود و شما باید به طور مداوم انسولین بیشتری برای از بین بردن قند اضافی تولید کنید. اگر چرخه قند/مقاومت انسولین متوقف نشود این شرایط به دیابت نوع 2 منجر می شود.

در سال 2003، پژوهشگران فنلاندی زنان مبتلا به ریزش مو را برای بررسی پیوند قند/کربوهیدارت و مقاومت به انسولین مورد آزمایش قرار دادند. آنها دریافتند زنانی که دارای مقاومت بالا به انسولین هستند به طور قابل توجهی در معرض خطر ابتلا به ریزش مو قرار دارند.

در سال 2009، پژوهشگران تایوانی، مکزیکی و ترکیه ای بار دیگر موضوعی مشابه با آن چه پژوهشگران فنلاندی 9 سال پیش دنبال کرده بودند را مورد بررسی قرار دادند. هر سه مطالعه به نتیجه ای مشابه با مطالعه اصلی رسیدند و مشخص شد مردانی که دارای مقاومت به انسولین هستند احتمال بیشتری دارد طاس شوند.

آن چه شگفت انگیزتر بود، در تمامی این مطالعات مشخص شد یک رژیم غذایی با میزان کربوهیدارت ها و قند بالا بزرگترین عامل موثر در مقاومت به انسولین و طاسی در مردان و زنان بوده است.

ارتباط بین قند و طاسی

پزوهشگران به طور دقیق نمی داننند چرا یک رژیم غذایی سرشار از قند و کربوهیدارت ها به طاسی در مردان و زنان منجر می شود. هنگامی که آنها این مساله که آیا دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم می تواند طاسی را معکوس کند را مورد بررسی قرار دادند، دریافتند که محدود کردن قند و کربوهیدارت ها برای معکوس کردن آسیب وارده که پیش از این به واسطه رژیم غذایی سرشار از قند رخ داده است، کفایت نمی کند.

با این وجود، برخی پژوهش ها از این ایده پشتیبانی می کنند که آغاز یک رژیم غذایی سالم می تواند از ریزش مو در آینده پیشگیری کند. در سال 1928، کارستن اندرسون، کاوشگر، مطالعه بلوو را انجام داد. شرکت کنندگان در این مطالعه خود را داخل یک بیمارستان حبس کرده و برای یک سال تنها گوشت مصرف کردند. این شکلی افراطی از یک رژیم غذایی عاری از کربوهیدارت ها بود.

اگرچه خوردن گوشت به تنهایی در بلند مدت روشی سالم محسوب نمی شود، اما این یکی از مطالعاتی است که نقش کربوهیدارت ها و قند در طاسی را مورد بررسی قرار داده است. در پایان یک سال، اندرسون که در آغاز مطالعه در حال طاس شدن بود، دیگر هیچ مویی از دست نداده بود.

کمبود پروتئین یکی از نظریه های احتمالی برای ریزش مو به واسطه قند است. مو به طور عمده از پروتئین تشکیل شده و اگر پروتئین کافی در بدن وجود نداشته باشد موها توانایی رشد موثر نخواهند داشت.

نظریه دیگر این است که ویتامین های ضروری برای رشد مو مانند ویتامین E، مس، ویتامین D، آهن، منیزیم، و سلینیم، و ویتامین ها و مواد معدنی دیگر در یک رژیم غذایی سرشار از قند وجود ندارند. کمبود این مواد مانع از رشد مناسب مو و سلامت آن می شود.

یک نظریه محتمل دیگر این است که آن چه می خورید بر سطوح هورمون های بدن شما تاثیرگذار است. یک رژیم غذایی سرشار از قند، مواد شیمیایی، و مواد غذایی التهاب آفرین (کربوهیدارت ها و چربی های امگا-6 التهاب ایجاد می کنند) می تواند عدم تعادل هورمونی را به همراه داشته باشد. در نتیجه این شرایط بدن نمی تواند هورمون های مناسب که با رشد مو پیوند خورده اند را تولید کند.

یکی از هورمون هایی که با ریزش مو پیوند خورده DHT است. این هورمون شکلی از هورمون تستوسترون است که موجب رشد موهای ناحیه تناسلی، بلوغ در پسران و بزرگ شدن پروستات در مردان با افزایش سن می شود. سطوح بالای DHT به ریزش مو منجر می شود.

یک رژیم غذایی سرشار از قند و مواد شیمیایی و ویتامین های ناکافی کنترل تولید DHT را برای بدن دشوار می سازد، در شرایطی که یک رژیم غذایی سالم DHT اضافی را از بین می برد و در نتیجه این هورمون نمی تواند موجب ریزش مو شود.

موارد دیگر سبک زندگی که زمینه ساز ریزش مو می شوند

مطالعاتی که پیش‌تر به آنها اشاره شد، نشان داده اند که عوامل دیگری افزون بر قند می توانند به ریزش مو منجر شوند. اگرچه قند و مقاومت به انسولین عوامل اصلی محسوب می شوند، مواد و شرایط زیر نیز با ریزش مو پیوند خورده اند:

کافئین

مطالعات نشان داده اند مردانی که کافئین بالایی مصرف می کنند احتمال بیشتری دارد با افزایش سن خود ریزش مو را تجربه کنند. یک دلیل ممکن برای این ارتباط می تواند نقش کافئین در شکل گیری واکنش استرسی در بدن باشد. سطوح بالای استرس با احتمال بیشتر ریزش مو در آینده پیوند خورده اند.

استرس

آیا به طور مداوم دچار استرس هستید؟ اگر به آرامش نرسید این احتمال وجود دارد که با ریزش موهای خود مواجه شوید. مطالعات نشان داده اند مردان و زنانی که سبک زندگی پر استرسی دارند احتمال بیشتری دارد دچار ریزش مو شوند.

اسیدهای چرب

پژوهشگران متوجه شده اند برخی اسیدهای چرب به محافظت از مو کمک می کنند، در شرایطی که برخی دیگر از آنها در سلامت مو تداخل ایجاد می کنند. یک رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-6 احتمال بیشتری دارد به خطر افزایش یافته ریزش مو منجر شود، در شرایطی که اسیدهای چرب امگا-3 از سلامت مو محافظت می کنند.

سیگار کشیدن

مردان و زنانی که سیگار می کشند احتمال بیشتری دارد با ریزش قابل توجه موهای خود نسبت به آنهایی که این کار را انجام نمی دهند، مواجه شوند.

الکل

مردان و زنانی که روزانه نوشیدنی های الکلی مصرف می کنند احتمال بیشتری دارد با افزایش سن طاس شوند.

شوره سر

پژوهشگران دریافتند شرکت کنندگان در مطالعات که به شوره سر مبتلا بودند با خطر بیشتر از دست دادن موهای خود با افزایش سن هستند.

پرهیز از مصرف غلات پالایش شده و قند

یکی از روش های ساده برای جلوگیری از پیشرفت ریزش مو پرهیز از خوردن غلات پالایش شده و قند است. این دو ماده برای سلامت انسان خطرناک هستند و می توانند مقاومت به انسولین، دیابت، چاقی، حملات قلبی، فشار خون بالا، و انواع دیگری از بیماری های خطرناک را موجب شوند.

ریزش مو یکی از عوارض جانبی خوش خیم دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از قند است و البته یکی از مشهودترین آنها محسوب می شود. با این وجود، ریزش مو می تواند در نتیجه عوامل دیگر و نشانه ای از مشکلات سلامت دیگر باشد. چندین مطالعه طاسی تاجی شکل را با خطر بیماری قلبی مرتبط دانسته اند.

اشکال مختلف قند می توانند به ریزش مو منجر شوند اما فروکتوز شاید بیشترین سهم را داشته باشد. فروکتوز قندی است که در میوه، شربت ذرت، و شکر تصفیه شده یافت می شود. در حقیقت، امن‌ترین روش برای محافظت از مو در برابر ریزش های مرتبط با قند پرهیز از مصرف اشکال مختلف قند است.

قندهای خطرناک شامل گلوکز، فروکتوز، دکستروز، و ساکاروز می شوند. 

سه شنبه 4/8/1395 - 13:13
سلامت و بهداشت جامعه

هرچه شاخص توده بدنی بالاتر باشد، التهاب نیز افزایش می یابد. پژوهش های پیشین نشان داده اند که التهاب، به ویژه در مغز، می تواند تاثیر منفی بر عملکرد مغز و شناخت داشته باشد.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از عصر ایران ، افرادی که اضافه وزن دارند یا به چاقی مبتلا هستند احتمال بیشتری دارد از مشکلات شناختی رنج ببرند و با خطر افزایش یافته ابتلا به زوال عقل در آینده مواجه هستند. ما می دانیم که چاقی می تواند به چندین مشکل سلامت مانند فشار خون بالا، دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی، و سرطان منجر شود. اگرچه زوال شناختی بخشی عادی از روند افزایش سن محسوب می شود، اما مشخص شده است چاقی می تواند این مشکل را تشدید کند.

پژوهش جدید دانشگاه آریزونا نشان داده است که دارا بودن یک شاخص توده بدنی (BMI) بالا می تواند به زوال مغزی منجر شود. اضافه وزن می تواند التهاب در مغز را موجب شود که این اندام را از کارایی همیشگی خود دور می کند.

به گفته کایل بوراسا، پژوهشگر ارشد این مطالعه، هرچه شاخص توده بدنی بالاتر باشد، التهاب نیز افزایش می یابد. پژوهش های پیشین نشان داده اند که التهاب، به ویژه در مغز، می تواند تاثیر منفی بر عملکرد مغز و شناخت داشته باشد.

این مطالعه شامل دو نمونه جداگانه از مردم بوده است. پژوهشگران در مجموع حدود 21 هزار و 500 نفر را مورد آزمایش قرار داده و به مقایسه شاخص توده بدنی، التهاب و شناخت شرکت کنندگان اقدام کردند. هر دو گروه ارتباط قوی بین شاخص توده بدنی بالا و کاهش عملکرد مغز را نشان داده اند.

اختلال شناختی خفیف می تواند تاثیر منفی بر کیفیت زندگی فرد مبتلا داشته باشد و خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهد.

به رغم یافته های جدید، پژوهشگران به این نکته اشاره داشته اند نتایج کسب شده نمی توانند به طور قطع علیت را ثابت کنند. در شرایطی که ارتباط بین شاخص توده بدنی بالا و زوال شناختی مشاهده شده است اما شواهد بیشتر برای تایید این ارتباط نیاز است. 

سه شنبه 4/8/1395 - 13:12
سلامت و بهداشت جامعه

سازمان غذا و دارو اسامی برخی فرآورده های بهداشتی با تبلیغات غیر مجاز را اعلام کرد و از سفارش دهندگان و سفارش گیرندگان تبلیغات خواست تا از ادعاهای اغراق گونه و خارج از مجوز صادره، اجتناب کنند.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، سازمان غذا و دارو با توجه به گزارش های متعدد از سوی مردم و مسئولان مرتبط به ویژه برخی معاونان غذا و داروی دانشگاه های علوم پزشکی کشور، شامپو و لوسیون تقویتی مو با نام تجاری «ژیوار»، شامپو ضد ریزش «آناژن» و همچنین شامپویی که بدون ذکر نام تجاری و صرفا با اعلام شماره تماس تلفنی به فروش می رسد شامل این فرآورده ها به شمار می آیند که گردانندگان محصولات یاد شده در تیزرهای تبلیغاتی خود از ادعاهای غیر واقعی ضد ریزش و رویش دوباره مو استفاده می کنند.

بر اساس این گزارش، ادعاهای غیر واقعی درباره این محصولات، موجب گمراهی اذهان عمومی شده است.

روابط عمومی سازمان غذا و دارو با تاکید بر غیر مجاز بودن این گونه تبلیغات از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به عنوان رسانه امین و مورد وثوق خواست، قبل از قبول آگهی های تجاری، استعلامات لازم را از منابع اصلی اخذ کنند.

روابط عمومی سازمان غذا و دارو تاکید کرده است که ادعاهای اغراق گونه می تواند مشمول پیگرد قضایی قرار گیرد.

این سازمان در اطلاعیه خود به صاحبان کالاهایی که به هر نحو قانونمندی به انجام تبلیغات درباره محصولات خود تمایل دارند یادآوری کرد که آنها صرفا ملزم به بیان اطلاعات قید شده در مجوز محصول، صادره از ارگان و نهاد مرتبطند. 

 

سه شنبه 4/8/1395 - 13:11
سلامت و بهداشت جامعه

 
 
جام جم سرا: بلوغ فرآیندی فیزیولوژیک در انسان است که طی چندین مرحله و چند سال صورت می‌گیرد. این پدیده طبیعی در فرزندان گاهی برای پدرها و مادرها نگرانی‌هایی ایجاد می‌کند.
 
 
 
 
 
 
 

ممکن است آنها پسر یا دختر نوجوان خود را با همسالان‌شان مقایسه کنند و تصور کنند فرآیند بلوغ در نوجوان‌شان زودتر از موعد شروع شده است یا تاخیری در آن وجود دارد. خوب است بدانید که فرآیند بلوغ از فردی به فرد دیگر متفاوت است و اگر شک و شبهه‌ای در این روند برای فرزندتان دارید، قبل از قضاوت باید با پزشک متخصص در این رشته مشورت کنید.

بلوغ دختران حول و حوش 11 ـ 10 سالگی شروع‌و‌تا 17 ـ 15 سالگی تکمیل می‌شود. در پسران هم از‌13 ـ 12‌سالگی شروع و تا 18 ـ 16‌سالگی کامل می‌شود. منظور از بلوغ، دو فرآیند بروز صفات ثانویه جنسی و شروع قدرت باروری در پسر و دختر است. بلوغ دخترها تقریبا چهار سال بعد از شروع اولین صفات ثانویه جنسی و در پسرها شش سال بعد از اولین صفات ثانویه جنسی تکمیل می‌شود. مراحل بلوغ در هر دو جنس تفاوت‌هایی دارد که جداگانه به آن می‌پردازیم.

 

مراحل بلوغ در پسرها

بلوغ جنسی پسرها با ترشح هورمونی به نام تستوسترون از بیضه‌ها شروع می‌شود. در پسرهایی که به دلیل هر بیماری، ترشح تستوسترون از بیضه را ندارند علائم صفات ثانویه جنسی در آنها مشاهده نخواهد شد. بنابراین والدین باید منتظر شروع یکی از صفات ثانویه جنسی باشند و اگر این صفت مشاهده نشد خیلی زود به پزشک مراجعه کنند.

بیضه‌ها: اولین علامت شروع بلوغ در پسرها، بزرگ‌شدن بیضه‌هاست. حجم بیضه پسر قبل از بلوغ حدود 5‌/‌1 تا 2 سانتی‌متر است؛ ولی با شروع بلوغ اندازه و حجم آن افزایش می‌یابد و تا شش سال بعد به اندازه طبیعی خود می‌رسد. رشد بموقع این عضو برای ادامه حیات جنسی مرد ضروری است و والدین باید نسبت به این موضوع هوشیار باشند؛ چون غفلت از این موضوع باعث تولید نشدن تستوسترون و نبود اسپرم خواهد شد.

رشد موهای بدن: مرحله بعدی رویش موهای بدن تحت تاثیر هورمون تستوسترون است. البته رشد موها در هر قسمتی الگوی خاصی دارد. موها ابتدا در زیر بغل رشد می‌کنند و بعد در ناحیه عانه، لب فوقانی، سینه و در نهایت در صورت انتشار می‌یابد. مقدار موی بدن در مردان متفاوت است. بعضی از مردان ممکن است خیلی پرمو باشند و بعضی دیگر هم کم‌مو. کمی و زیادی موی بدن نشانه مشکل در بلوغ جنسی نیست. البته بعضی از مردان تا ده سال بعد از بلوغ هنوز رویش موهای صورت‌شان کامل نمی‌شود؛ ولی اغلب اوقات با گذشت زمان موهای صورت تیره و ضخیم‌تر می‌شوند. تستوسترون در بعضی از مردان ممکن است باعث طاسی سر شود. افزایش هورمون در زنان نیز باعث رشد زیاد موی بدن و ریزش موی سر خواهد شد.

تغییر در تارهای صوتی حنجره: تارهای صوتی پسرها با شروع بلوغ ضخیم و باعث کلفتی صدا می‌شود. افزایش حجم طناب‌های صوتی در جنس زن نیز دیده می‌شود، ولی افزایش حجم در زن‌ها بسیار ناچیز است. بلوغ صدا معمولا قبل از تکمیل رشدی موهای صورت است.

عضلانی شدن بدن: پسرها در پایان بلوغ بدنی عضلانی می‌شوند و استخوان‌های بزرگ‌تر و سنگین‌تری دارند. شانه‌ها، استخوان‌های آرواره و پیشانی بزرگ می‌شود. تکمیل رشد عضلانی در پایان دوره بلوغ است و با تقویت آن ادامه می‌یابد. عضلات مردان فقط تحت تاثیر تستوسترون رشد می‌کنند. به همین دلیل است که بدنسازان با استفاده از ترکیبات هورمونی می‌توانند عضلات خود را تقویت کنند. البته هورمون اضافی در بدن عوارض جبران‌ناپذیری مانند عقیمی دارد.‌

بوی بدن و بروز جوش‌های صورت: با شروع بلوغ، تغییراتی در عرق پسرها به وجود می‌آید. همچنین در هر دو جنس شاهد فعالیت غدد چربی در پوست هستیم که باعث بروز جوش جلدی می‌شود. بسیاری از جوانان با این جوش‌ها کنار نمی‌آیند و برای درمان آن راه‌های مختلفی به کار می‌گیرند؛ اما معمولا بعد از دوران بلوغ، البته بجز در موارد نادر، مقدار این جوش‌ها خیلی کم خواهد شد.

 

بلوغ در دخترها

بلوغ دخترها نیز مراحل مختلفی دارد. آنچه باعث بروز صفات ثانویه جنسی می‌شود هورمون مهمی به نام استرادیول است که از تخمدان‌ها ترشح می‌شود. البته این هورمون علاوه بر صفات ثانویه جنسی نقش بستن زودهنگام سطوح رشدی استخوانی را هم به عهده دارد. به همین دلیل در دخترانی که دچار بلوغ زودرس می‌شوند، هورمون استرادیول موجود در خون باعث زود بسته شدن سطوح استخوانی و کوتاه‌قدی دختر خواهد شد. ولی هورمون تستوسترون در بدن مردان چنین نقشی ندارد. به همین دلیل است که رشد قدی در پسرها بیشتر از دخترهاست؛ البته رشد قدی در پسرها آهسته‌تر و طولانی‌تر است.

جوانه‌زدن پستان‌ها: اولین علامت صفات ثانویه جنسی در دخترها جوانه‌زدن پستان‌هاست که به شکل توده‌ای کوچک در زیر نوک پستان است. تقریبا یک سال طول می‌کشد که شکل ظاهری سینه به شکل سینه طبیعی تبدیل شود.

رشد مو در دخترها: علامت بعدی صفات ثانویه جنسی در دخترها رویش موهای ناحیه زهار است. البته ممکن است این وضع قبل از رویش سینه‌‌ها رخ دهد که جای نگرانی ندارد.

رشد اجزای تناسلی: رحم، تخمدان‌ها و واژن اندام جنسی زنان محسوب می‌شوند که تحت تاثیر هورمون زنانه شروع به رشد می‌کنند. رشد این اندام‌ها تقریبا دو سال بعد از رشد سینه‌ها آغاز می‌شود. این دوره مصادف است با ترشح ماده سفید از واژن و تخمک‌گذاری در تخمدان‌ها. ترشحات ممکن است باعث نگرانی در دختران جوان شود. این ترشحات طبیعی است و از غدد داخل واژن به بیرون می‌ریزد.

شروع عادت ماهانه: تقریبا دو سال بعد از بلوغ، اولین عادت ماهانه رخ می‌دهد. در دو ،سه‌سال اول، فواصل بین دو عادت ماهانه و مقدار خونریزی متغیر است؛ ولی این نیز جای نگرانی ندارد. چون ابتدای کارِ تخمدان‌هاست و هنوز نظمی در کار آن وجود ندارد و ممکن است تخمک‌گذاری بموقع انجام نشود (عدم تخمک‌گذاری مسئول بی‌نظمی‌های قاعدگی است). به همین دلیل هم در دخترانی که خیلی زود ازدواج می‌کنند شاهد ناباروری هستیم که اغلب بدون دخالت‌های پزشکی و با افزایشِ سن، قابلیت باروری شکل می‌گیرد.

انباشت چربی در بدن: درصد چربی در بدن دختران بیشتر از پسرهاست. انباشت چربی در بدن دخترها در لگن، ران‌ها، سینه‌ها، بازوها و ناحیه عانه است. تجمع چربی یا دیگر صفات ثانویه جنسی در بدن زنان با یکدیگر تفاوت دارد و تا حدود زیادی به ژنتیک، محیط، نحوه تغذیه و سبک زندگی و... آنها بستگی دارد. (جام جم سرا/دکتر محمدرضا صفری‌نژاد - متخصص جراحی بیماری‌های کلیه و مجاری ادراری/سیب، ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم) 
سه شنبه 4/8/1395 - 13:7
سلامت و بهداشت جامعه

خانواده چیست؟ گروه کوچکی است از جامعه. شامل یک زوج متاهل به همراه فرزندانشان که ویژگی اساسی و غیرقابل تفکیک آن صمیمیت است. وظیفه آن چیست؟ تولید مثل و اجتماعی کردن نسل آینده. چه عاملی باعث تزلزل و ناپایداری آن می‌شود؟ زمستان عاطفی. چه کنیم دچار سردی عاطفی نشویم؟ بچه‌دار شوید. شوخی می‌کنید؟ این نوشتار را بخوانید .

 

 

 

 بتول جباریان کارشناس ارشد روان‌شناسی تربیتی در گفت‌وگو با جام‌جم یکی از وظایف والدین را تولید نسل عنوان می‌کند که نبود توافق بین زوجین در نداشتن فرزند یا تک فرزندی موجب سردی عاطفی و ناپایداری خانواده می‌شود و این مساله این بنیان را سست خواهد کرد.

ه عواملی موجب شده تا امروزه بیشتر زوجین حتی آنهایی که زود ازدواج کرده‌اند تمایلی به بچه‌دارشدن ندارند یا در صورت امکان به یک فرزند قانع‌اند؟

زندگی‌های گذشته وابسته به زمین‌های کشاورزی بود و وجود فرزندان زیاد پاسخگوی این قضیه. ولی زندگی شهری به مرور خانواده‌ها را از حالت گسترده درآورد و زندگی‌ها هسته‌ای شد. یعنی مثلث پدر، مادر و فرزند به‌وجود آمد. به همین منوال مشکلات و دغدغه‌های زندگی شهری آنقدر افراد انسانی را درگیر کرد که از وظایف پدر و مادری خود غافل شده و کمتر به این مساله پرداختند و هم‌اکنون شاهد خانواده‌های تک فرزند یا بی‌فرزند زیادی هستیم.

نداشتن فرزند در آینده چه مشکلات روحی و رفتاری را برای زوجین به همراه دارد؟

همان‌گونه که گفتیم یکی از وظایف والدین تولید نسل است و باروری، یعنی از خود موجودی به وجود آوردن وشاید این لذت‌بخش‌ترین قسمت زندگی زناشویی باشد. نبود فرزند منجر به ایجاد آشیانه خالی خواهد شد و والدین را در دوران پیری با یاس و ناامیدی مواجه خواهد کرد.

بیشترخانواده‌های تک فرزند توجه افراطی به فرزند دارند و از او انتظارات بیش از ظرفیتش داشته و می‌خواهند خطا نکند. این گونه رفتار بر روح و روان فرزند چه تاثیراتی می‌گذارد؟

والدین دوست دارند نداشته‌ها و نیافته‌های خود را از طریق فرزندان تامین کنند. بنابراین اغلب به‌طور ناخواسته فشارهای زیادی را بر فرزند وارد کرده و انتظارات کمال‌گرایانه از وی دارند.

حال اگر این فرزند تک باشد و خواهر و برادری نداشته باشد تحمیل این خواسته‌ها روی او بیشتر می‌شود، وقتی هم که فرزند ببیند توانمندی هایش جوابگوی درخواست‌های والدین نیست، فشارهای مضاعفی را متحمل می‌شود و تحت تعارضات مختلف قرار خواهد گرفت.

غرور و خودخواهی ناخواسته‌ای که به‌دلیل حمایت‌های والدین در تک فرزندان ایجاد می‌شود می‌تواند او را در جامعه به فردی نابهنجار تبدیل کند؟

بیشتر تک فرزندها به خاطر توجه بیش از حد والدین شان خود را در مرکز توجه می‌بینند و شاید انتظار داشته باشند جامعه اطراف شان نیز همانند والدین با آنها رفتار کند. بنابراین احتمال دارد به‌دلیل حمایت نشدن از سوی افراد جامعه، ناسازگار شوند نه نابهنجار. به‌طور مثال ممکن است هیچ‌گاه نتوانند روحیه کارگروهی را به دست آورند.

تک فرزندان به دلیل آن‌که خواهر و برادری ندارند بیشتر اوقات را با بزرگسالان می‌گذرانند. وارد شدن زودهنگام به دوران بزرگسالی چه پیامدهای منفی به همراه دارد؟

فرزند در دوره اولیه کودکی بیشتر نیازمند حضور والدین خود است.

ولی در دومین دوره کودکی‌اش نقش همسالان بارزتر می‌شود و مهارت‌های زیادی را از همسالانش می‌آموزد. وجود خواهر یا برادر بزرگ‌تر نیز می‌تواند مهارت‌های لازم برای اجتماعی شدن او را فراهم کند. حال اگر فرزند تک باشد و به‌دلیل تربیت سختگیرانه والدین اجازه ارتباط با همسالان خود را نداشته باشد. مجبور است در کنار بزرگسالان پرورش یابد. در نتیجه او تجربه‌ای از کودکی و نوجوانی خود ندارد و با بازی‌ها، کارها و نقش‌های این گروه سنی آشنا نیست و یک دفعه پرشی به دوران مسئولیت‌پذیری بزرگسالان خواهد داشت.

آیا نداشتن خواهر و برادر می‌تواند موجب عقده، کمبود یا حسادت‌های بیمارگونه در تک فرزندان شود؟

زمانی که بچه‌های خانواده‌های اطراف تک فرزند، خواهر و برادری داشته باشند نداشتن آن برای او سوال برانگیز است. ولی در اجتماعی که تمامی دوستان، همبازی‌ها و همکلاسی‌ها تک فرزند باشند، دیگر سوالی برای فرزند باقی نخواهد ماند. اما خوب است بدانید داشتن خواهر یا برادر برای تک فرزند باعث می‌شود برخی خصلت‌ها همچون بخشنده بودن، سهیم بودن و... را یاد بگیرد و مهارت‌های لازم برای همنوا شدن با جامعه را راحت تر بیاموزد. ولی لزوما نداشتن خواهر و برادر موجب عقده‌ای شدن تک فرزندان نخواهد گشت.

بیشتر تک فرزندها سنگ صبور خانواده هستند و نگرانی، تشویش‌ها و غم زندگی والدین را به دوش می‌کشند. آیا این عامل می‌تواند موجب استرس و اضطراب دائم در فرزند شود؟

امروزه توقعات فرزندان بسیار بالاتر رفته و آنها همواره زیر چتر حمایتی والدین خود قرار دارند و تک فرزند بودن باعث می‌شود این چتر سیطره زیادتری نیز داشته باشد. بنابراین بیشتر تشویش‌ها و نگرانی‌ها همچون چه و چطور شدن‌ها مربوط به والدین می‌شود و فقط درخصوص فرزند نیست.

آیا تک فرزندی می‌تواند در زندگی آینده کودک پس از ازدواج در تعامل با همسر و خانواده وی تاثیرگذار باشد؟

با این سرعتی که جامعه به دلیل مشکلات اقتصادی به سمت تک فرزندی پیش می‌رود، همسر آینده این تک فرزند نیز همچون او تک فرزند خواهد بود. اما در صورت وجود خواهر یا برادرهمسر نیز احتمال ایجاد مشکل برای تک فرزند زیاد نیست.

تک فرزندها در مقایسه با چند فرزندها می‌توانند با سختی، مشکلات و فشارهای زندگی آینده کنار آیند و روی پای خود بایستند و مستقل شوند؟

در صورت تربیت درست و کسب مهارت‌های لازم برای اجتماعی شدن، او نیز راه‌های چالش با مشکلات را فرا خواهد گرفت. مسلح شدن به مهارت‌های اجتماعی روی پای خود ایستادن ربطی به داشتن خواهر یا برادر نخواهد داشت.

تک فرزندان در مقایسه با چند فرزندان پس از فوت والدین دچار چه بحران‌هایی می‌شوند؟

این سیر طبیعی زندگی را همه باور دارند هم چند فرزند و هم تک فرزند. اگر شبکه حمایتی خواهر و برادر قوی‌تر باشد شاید عضو کوچک آن خانواده راحت تر با مساله از دست دادن والدین کنار بیاید.

در مورد تک فرزندان هم، شاید نیاز به زمانی بیشتر برای سرو سامان دادن به شرایط خود داشته باشند اما آنها نیز کنار خواهند آمد.

نسل آینده تک فرزندان با چه مشکلاتی مواجهند؟

آنها تجربه شیرین داشتن خواهر و برادر را لمس نکرده و تجربه‌ای از بودن در کنار خانواده‌های گسترده را نخواهند داشت و وجود خاله، دایی، عمه و عمو برای آنها تبدیل به یک رویا می‌شود.

در جامعه ما والدین تک فرزندان اغلب تربیت سختگیرانه دارند یا سهل​گیرانه؟

شاید به دلیل درگیری و تامین نیازهای زندگی خارج از محیط خانه خواه ناخواه والدین به‌دلیل حضور کمتر این خلأ را با سهل گیری پر کنند.

وابستگی شدید والدین به تک فرزندان چه پیامدهایی درزندگی حال وآینده فرزند ایجاد می‌کند؟

به دلیل آن‌که والدین تمام هم و غم خود را روی تک فرزند می‌گذارند و وابستگی زیادی به وی پیدا می‌کنند، مستقل شدن وی می‌تواند آنها را با آلام زیادی مواجه کند. ولی نگاه واقع بینانه داشتن به مساله استقلال فرزندان، بعد از یک دوره سنی می‌تواند آنها را آماده پذیرش این موضوع کند.

فاخره بهبهانی

 

سه شنبه 4/8/1395 - 11:59
سلامت و بهداشت جامعه

مادر و پدر شدن، آسان است اما پدر و مادری کردن کاری برای فرزند، بسیار دشوار. محصول رابطه جنسی لذت‌جویانه ممکن است به زایمان و تولد کودکی منجر شود اما آیا همین کافی است که زن و مرد دخیل در این فرآیند را پدر و مادر بنامیم؟

 

 

 

 

 

هر زن بچه‌داری شایسته نام مادری نیست
پیش از این‌که اقدام به بچه‌دارشدن کنید، بهتر است ببینید صلاحیت این کار را دارید یا خیر. شما باید از مال، دانش، و بلوغ جسمی-اجتماعی کافی برخوردار باشید تا بتوانید نیازهای فرزند خود را از لحاظ مادی، معنوی و فکری تامین کنید، اما عملا خلاف این قاعده عمل می‌شود و افرادی که هیچ‌گونه صلاحیت پرورش کودک را ندارند تعداد فرزندانشان بیش از دیگران می‌شود و کسانی که توانایی و صلاحیت بچه‌دار شدن را دارند تمایلی به داشتن فرزند از خود نشان نمی‌دهند.

بر همین اساس، خوب است پیش از بچه‌ذار شدن، انگیزه‌های خودخواهانه در این زمینه بررسی شود:

انگیزه‌های زیستی و برای حفظ بقا: انگیزه‌های ناخودآگاه و تحمیلی است که بدون تفکر صورت می‌گیرد. غرایز خود را کنترل کنید.

دوست داشتن بچه: نمودی از خودخواهی‌های انسان‌هاست. اگر تنها دلیلتان برای بچه‌دار شدن این است، عوض آن کودکی را به فرزندخواندگی بپذیرید یا معلم کودکان شوید.

منبع درآمد و کمک‌ خرج خانه: استخدام ارزانترین کارگر هم می‌تواند این منظور را برساند.

کسی باشد که در دوران سالخوردگی عصای دستمان باشد: این طرز فکر ترس از پیری را آشکار می‌سازد، نگرش والدین سوءاستفاده‌گر و خودخواه به فرزندانشان چنین است.

بارداری و زایمان از تجارب زندگی هستند: بهتر است از این تجارب خودخواهانه صرفنظر کرده و از سایر تجارب زندگی لذت ببرید.

بدون فرزند ارکان خانواده سست می‌شود: نشانگر عدم امنیت اجتماعی در فرد است. بهتر است با ارتباطات دوجانبه موثر، روابط خود را استحکام بخشید.

جبران مشکلات کودکی: این افراد آرزوها و تخیلات سرکوب شده خود را با بچه‌دار شدن و با برآورده ساختن تمام نیازهای فرزندشان (در واقع نیازهای کودکی خودشان) تسکین می‌بخشند. در واقع قصد دارند، الگوی یک پدر و یا مادر خوب را به جامعه و اطرافیان خود نشان دهند. این گونه‌ افراد فرزندان خود را مجاب می‌کنند تا به دانشگاه رفته و مدرک تخصصی دریافت کنند، یا به ورزش و فعالیت دلخواه والدین بپردازند تا مایه مباهات آنان شوند! این دلیل، مختص افراد بی‌کفایتی است که خود قادر به انجام کاری نبوده‌اند.

زنده نگه‌داشتن نام خانوادگی یا ترس از انقراض نسل: یک نوع تفکر ساده‌لوحانه و متکبرانه.

کنجکاوی از ظاهر و چهره فرزند: می‌خواهند بدانند فرزندشان چه شکلی خواهد بود. خودشیفتگی و خودخواهی محض و عدم رضایت از خود.

همسرم خواهان بچه است: تحکیم رابطه و ترس از دست دادن همسر. بهتر است با افزایش اعتماد به نفس خود بر آن غلبه کنید.

می‌خواهیم مانند دیگران باشیم: نوعی شرطی‌سازی فرهنگی. عدم اعتماد به نفس و عزت نفس. ترس از طرد شدن.

مادر شدن آرزوی هر زنی است: تسلیم افکار عمومی شدن برای مادر شدن نیاز به بچه‌دار شدن نیست. کودکان بی‌سرپرست بسیاری منتظر مهر مادرانه شما هستند.

ترس از انگ نازایی: این‌گونه افراد به صرف این‌که بارور بودن خود را به اثبات برسانند، بچه‌دار می‌شوند که نشانه اعتماد به نفس پایین و رفتار منفعلانه آنهاست.

بچه نمک زندگی است: برای مقابله با زندگی یکنواخت و کسالت‌بار خودشان بچه‌دار می‌شوند، در حالی که کودکان ابزار سرگرمی نیستند.

القای حس بزرگ شدن: مانند افرادی که تصور می‌کنند چون سیگار می‌کشند دیگر بزرگ شده و در جرگه بزرگسالان جای گرفته‌اند.

>> جام جم/ چاردیواری 

سه شنبه 4/8/1395 - 11:58
سلامت و بهداشت جامعه

تا تهران با مینی بوس ۵ ساعت راه است و آنها دو سه شب پیش، این راه را از شهر خودشان تا مرکز فوق تخصصی ناباروری آمده اند که رازشان را فاش کنند و بگویند صاحب فرزند نمی شوند، اما مشکلشان جدی‌تر از این حرفهاست.

 

 

 

 

 

 

 

آن‌ها نمی‌دانند که چه طور ممکن است پس از چهار سال ازدواج هنوز...! مساله این است که...! حتی خجالت می‌کشند دردشان را بگویند، فقط سرخ می‌شوند و سرشان را پایین می‌اندازند، اما پزشک معالجشان می‌گوید: «بیماری جسمی ندارند، مساله آن‌ها نوعی اختلال جنسی است که با آموزش صحیح حل می‌شود.»

زن و مرد هر دو تحصیل کرده‌اند. طاهره، کار‌شناس ارشد یکی از رشته‌های علوم انسانی است و حمید، دکترای‌‌ همان رشته را دارد و در دانشگاه درس می‌دهد، اما هیچ کدام از آن‌ها درباره مسائلی که امروز از پزشک مرکز می‌شنوند آگاهی نداشته‌اند، نه پیش از ازدواج و نه حتی پس از آن.

طاهره شرم داشته به مرکز بیاید، اما حمید گفته است حالا که شنیده‌‌هایشان را از این و آن امتحان کرده‌اند و نتیجه نگرفته‌اند، چه اشکالی دارد به مرکز درمان ناباروری هم سری بزنند؟

 

 

 

آزمایش‌ها را که گذرانده‌اند، فهمیده‌اند جزو ۴۰ درصد زوج‌هایی نیستند که در آن‌ها، زن نابارور است. جزو ۴۰ درصد زوج‌هایی که مرد، نابارور است هم نیستند. جزو ۱۰ درصد زوج‌هایی که هر دو طرف، نابارور هستند هم به حساب نمی‌آیند و حتی در گروه ۱۰ درصد زوج‌های ناباروری که دلیل ناباروریشان ناشناخته است هم نمی‌گنجند و آن وقت، پزشکان معالج در طبقات بالایی مرکز به آن‌ها گفته‌اند: «چرا به کلینیک سلامت جنسی در طبقه همکف سری نمی‌زنید؟» و آنجا بوده که هر دو فهمیده‌اند ازدواجشان، پس از ۴ سال هنوز یک ازدواج «به وصال نرسیده» است!

 

 

طاهره و حمید تنها زوجی نیستند که بدون بیماری جسمی، دچار اختلال جنسی هستند. آن طور که دکتر سیدعلی آذین، که در یک مرکز فوق تخصصی ناباروری فعالیات می‌کند، می‌گوید: «بیش از ۵۰ درصد زوج‌هایی که به دلیل اختلال جنسی به کلینیک ویژه این مرکز مراجعه می‌کنند هیچ بیماری جسمی ندارند و فقط به دلیل ناآگاهی و محرومیت از آموزش‌های صحیح برای برقراری یک ارتباط موفق، دچار مشکلات جدی در زندگی زناشوییشان شده‌اند.

● چرا می‌آیند؟

بجز طاهره و حمید، فقط یک زوج دیگر در سالن کلینیک سلامت جنسی به انتظار نشسته‌اند. مرد حاضر نیست چیزی بگوید اما زن جوان آهسته نجوا می‌کند «دیگر مثل گذشته نیستم...» و حرفش با هیس کشیده شوهرش، نصفه می‌ماند. پسری جوان هم بیرون از سالن قدم می‌زند و حاضر نیست چیزی بگوید جز چند کلمه «دو جنسی هستم. می‌خواهم جراحی کنم.»
شایع‌ترین مشکل مردان مراجعه کننده به کلینیک، براساس گفته‌های آذین، «اختلال نعوظ» و «انزال پیش از موعد» است اما زنان را «بی‌میلی جنسی» به کلینیک می‌کشاند.
به اعتقاد او وقتی حرف از اختلالات جنسی می‌شود حتی در به کار بردن واژه‌ها هم باید محتاط بود. برای مثال او اصرار دارد مردم و رسانه‌ها به جای اصطلاح «سرد مزاجی» از اصطلاح «کمبود میل جنسی» استفاده کنند: «اگر بگویید سردمزاجی، یعنی فرد ذاتاً از نظر جنسی سرد است، در حالی که وقتی می‌گویید کسی دچار کمبود میل جنسی است، یعنی می‌توان با مشاوره و برخی درمان‌ها مشکلش را حل کرد.»

این عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی از میان افرادی که برای مشاوره به کلینیک مراجعه کرده‌اند، زنی را به یاد می‌آورد که دچار کمبود میل جنسی شده بود، اما هیچ مشکل فیزیکی نداشت و پس از چند جلسه مشاوره مشخص شد او و همسرش، در طول روز دائما با هم مشاجره می‌کنند و دلیل کاهش میل جنسی زن همین بوده است. زوج دیگری هم بوده‌اند که ازدواج اجباریشان باعث کاهش میل جنسی هر دو طرف شده بود. مردانی هم به کلینیک مراجعه کرده‌اند که دلیل مشکلشان در ارتباط، صرفا اضطراب شدید بوده است و پس از درمان اضطراب، کاملا احساس سلامت می‌کنند و....

آذین تاکید می‌کند «حل مشکل جنسی یک زوج، بدون حضور هر دو طرف دشوار‌تر می‌شود حتی اگر مشکل اصلی به ظاهر از سوی یکی از آن‌ها باشد.»

 

 

 

جای خیلی‌ها خالی است

متوسط سنی مراجعه کنندگان به این کلینیک، براساس آمارگیری ماهانه‌ای که در آن انجام می‌شود، کمتر از ۳۰ سال است، گرچه این رقم نشان می‌دهد زوج‌های جوان به سلامت جنسیشان اهمیت می‌دهند، مدیر مرکز به بخش منفی این جریان هم فکر می‌کند: تقریبا در همه کلینیک‌های سلامت جنسی جای نوجوان‌ها، زوج‌های میانسال و سالمندان هنوز خالی است.
او، نگران نوجوان‌هایی است که بدون آموزش‌های جنسی لازم وارد دنیای بزرگسال‌ها می‌شوند و می‌خواهند اطلاعاتی را که نیاز دارند نه از مبادی صحیح، بلکه از راه‌هایی نامطمئن مثلا گروه‌های همسالان یا سایت‌های اینترنتی کسب کنند و معلوم نیست این منابع تا چه حد درست و بدون سوءنیت اطلاعات را ارائه بدهند. او نگران زوج‌های میانسال و سالمندی است که نمی‌دانند برای حفظ رضایتشان از زندگی و جلوگیری از بسیاری از بیماری‌های روانی، باید ارتباط جنسیشان را در زندگی مشترک حفظ کنند؛ نگران زنان یائسه‌ای است که عرف اجتماعی و باورهای نادرست آن‌ها را به این نتیجه رسانده که زندگی جنسیشان به پایان رسیده است و باور نمی‌کنند که از نظر علمی و با در نظر داشتن افزایش امید به زندگی، آن‌ها پس از یائسگی می‌توانند تا سال‌ها به فعالیت جنسیشان ادامه دهند. نگران همه دختر‌ها و پسرهای جوانی است که خیال می‌کنند تنها شروط لازم برای ازدواج، سربازی رفتن پسر و منفی بودن آزمایش ابتلا به اعتیاد و بیماری‌های مقاربتی است و نمی‌دانند که بدون آموزش مهارت‌های جنسی، زندگی مشترکشان می‌لنگد و از آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت و قوه قضاییه بی‌خبرند؛ مثلا نمی‌دانند که کمتر از چهار سال پیش، کار‌شناسان در کنگره ملی سلامت و خانواده اعلام کردند ۵۰ تا ۶۰ درصد طلاق‌ها در کشور به دلیل مشکلات جنسی است و هنوز هم این مشکل یکی از پنج علت اصلی طلاق در کشور محسوب می‌شود.

● نیاز زیاد است، مراجعه اندک

گرچه طبقاتی که به درمان ناباروری و سقط‌های مکرر اختصاص دارد، همیشه شلوغ و پر رفت و آمد است، کلینیک سلامت جنسی در طبقه همکف شلوغ نیست و تعداد مراجعانش در روز گاهی به شمار انگشت‌های دست می‌رسد، اما خلوتی این کلینیک سلامت جنسی و کلینیک‌های سلامت جنسی دیگر ـ که شمارشان در کشور بسیار اندک است ـ‌‌ همان طور که آمار‌ها گواهی می‌دهند، دلیل بر بی‌نیازی مردم از آموختن مهارت‌های جنسی نیست، بلکه برای بسیاری از زوج‌ها، داشتن مشکلی جنسی در زندگی مشترک، رازی مگوست که ترجیح می‌دهند برای حل آن به راه‌های دیگری بجز مراجعه به کلینیک سلامت جنسی متوسل شوند.

 

آذین به نکته‌ای که باعث بی‌میلی زوج‌ها به مشاوره جنسی شده است اشاره می‌کند «درمان ناباروری و استفاده از خدمات کلینیک‌های سلامت جنسی هنوز تحت پوشش بیمه نیست و این یعنی متاسفانه متولیان سلامت در کشور، هنوز چنین مسائلی را جزو جنبه‌های مهم سلامت افراد نمی‌دانند.»

طاهره و حمید که از اتاق مشاوره بیرون می‌آیند، قدم تند می‌کنند و بسرعت از کنار زن و مرد جوان نشسته بر صندلی‌های نارنجی سالن انتظار، می‌گذرند. مشکل آن‌ها، گرچه مشکل بسیاری از زوج‌ها در سراسر کشور است، فقط شمار اندکی از آن‌ها مثل طاهره و حمید جرات می‌کنند برای حلش به کلینیک بیایند. زوج جوان که بلند می‌شوند تا به اتاق مشاوره بروند، زن نرسیده به در اتاق آهسته به مرد می‌گوید «شاید بهتر باشد به دکتر بگوییم که ما....» و حرفش باز با هیس کشدار شوهرش نیمه تمام می‌ماند.
کلینیک سلامت جنسی چندان شلوغ نیست، اما کمی مراجعان این مرکز به معنی بی‌نیازی مردم از آموختن مهارت‌های سلامت جنسی نیست.

>> جام جم/ ضمیمه چاردیواری 

سه شنبه 4/8/1395 - 11:54
سلامت و بهداشت جامعه

سردرد‌ها مخصوصاً سردردهای میگرنی، به شدت روابط جنسی را تحت تاثیر قرار داده و به آن آسیب می‌رسانند. در آخرین همه پرسی انجام شده توسط موسسه ملی سردرد، ۶۹درصد از مخاطبان اعلام کردند که در هنگام سردرد، تمایلی به شروع ندارند و ۳۵ درصد از مخاطبان اظهار داشته‌اند که فشار ناشی از سردرد، روابط زناشویی آن‌ها را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

 

 

 

 

 

 

 

تاثیر سردرد بر روابط جنسی

 

معمولاً زمانی که بدن از هر نوع دردی در رنج است، هیچگونه تمایلی به ایجاد رابطه ندارد.

 

دکتر Stephen F. Grinstead مشاور خانواده و مدیر مرکز ترک اعتیاد در ساکرامانتو کلیف، می گوید: اکثر بیماران من که از سردردهای مزمن و میگرنی رنج می برند، در زندگی زناشویی خود دچار سردمزاجی هستند. دردهای مداوم، سطح سروتونین (که نوعی انتقال دهنده عصبی در مغز و مشخص کننده خلق و خوی است) را کاهش می دهد. سروتونین ماده شیمیایی در بدن است که موجب خوش رفتاری فرد می شود.

به گزارش جام جم سرا به نقل از مجله پزشکی مادر- دکترGrinstead توضیح می دهد که کاهش سطح این ماده در بدن باعث افسردگی و عدم تمایل به ایجاد رابطه جنسی می شود. افرادی که از دردهای مزمن رنج می برند، به علت افسردگی، تمایلات جنسی خود را سرکوب می کنند.

باید اضافه کرد که بیش از نیمی از مخاطبان در همه پرسی انجام شده توسط موسسه ملی سردرد، گزارش داده اند که رابطه جنسی به خودی خود باعث شدت سردردهای آنها می شود. در تحقیقی دیگر گفته شده است که در عده کمی از افراد، یک نفر از هر صد نفر، در زمان ارگاسم یا اندکی بعد از آن ،دچار سردرد می شوند. معمولاً سردردهای ناشی از روابط جنسی برای مدت چند دقیقه بعد ار رابطه، اتفاق می افتد، اما به ندرت افرادی هستند که تا ساعت ها بعد از نزدیکی از سردرد رنج می برند.

اگر سردرد، روابط زناشویی و رابطه های شما را تحت تاثیر قرار می دهد، از اینکه این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید، خجالت نکشید

به نظر برخی از افراد مبتلا به میگرن، انجام رابطه جنسی باعث شدت سردرد آنها می شود. خوشبختانه این موضوع فقط برای گروه اندکی از جمعیت مبتلا به میگرن، صحت دارد. اینها اظهارات دکتر Seymour Diamond متخصص مغز و اعصاب و مدیر اجرایی موسسه ملی سردرد در شیکاگو است. او می گوید در حقیقت شواهدی نیز وجود داردکه برخی اوقات انجام رابطه جنسی باعث جلوگیری از بروز سردردهای میگرنی می شود. از آنجایی که رابطه جنسی باعث آزاد شدن اندورفین (کاهش دهنده درد) در بدن می شود، برای برخی افراد انجام آن باعث کاهش سردردهای آنها می شود.

سردرد و رابطه جنسی: اصلاح کننده روابط عشقی

این خبر خوبی است که سردردها موجب پایان روابط عشق ورزی نیستند. حفظ صمیمیت با وجود سردردهای مزمن، مبتنی بر دو مولفه اساسی است: پیشگیری یا درمان سردردها و تمایل به برقراری رابطه با شریک زندگیتان.

سردردها متفاوتند و روش های درمانی موثر در هر نوع سردرد با نوع دیگر متفاوت است. سردردهای میگرنی معمولاً در یک طرف سر اتفاق می افتند ، اغلب دردهای ضرباندارند و معمولاً با علائمی از جمله حالت تهوع و حساسیت شدید به نور و صدا همراهند.

دکتر Diamond می گوید: گروهی از مردم ممکن است از سردردهای تنشی رنج ببرند که از علائم آن کسالت و احساس فشار در کل سر است. این نوع سردردهای مزمن، ممکن است هر روز برای فرد اتفاق بیفتد. دکتر Diamond در مقایسه این نوع سردردها با دردهای میگرنی اظهار می دارد: این نوع سردردها معمولاً خفیف تر هستند و با انجام مقاربت، شدت نمی گیرند. به طور کلی جلوگیری از سردردهای میگرنی شامل اجتناب از محرکهایی است که منجر به سردرد می شوند مانند استرس یا مصرف یک نوع خوراکی خاص.

داروهایی که باعث پیشگیری یا درمان سردردهای می‌گرنی و سایر انواع سردرد‌ها می‌شوند شامل:
- سد کننده‌های بتا مانند پروپرانالول یا آتنالول (ایندرال یا تنورمین)
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایندومتاسین یا ناپروکسین (ایندوسین، آناپروکس)
- تریپتان‌ها مانند ساماتریپتان یا ریزاتریپتان (ایمیترکس، ماکسالت)

برای جلوگیری از سردردهایی که بر اثر ارگاسم اتفاق می افتند، پزشکان معمولاً استفاده از این داروها را در حدود یک ساعت قبل از شروع نزدیکی توصیه می کنند.

سردرد و رابطه جنسی: میزان رابطه

دکتر Grinstead اظهار می دارد، علاوه بر تاثیرات منفی مستقیمی که سردرد بر زندگی فرد دارد، بر روابط صادقانه و موثر وی نیز آسیب می رساند، بنابراین باید برای جلوگیری از آسیب های جدی آن بر روابط زناشویی، فکری اندیشید.

وی همچنین می گوید شخصی که از سردرد رنج می برد، باید از روش های موثر متفاوتی برای درمان و مدیریت درد و بالا بردن کیفیت زندگیش بهره ببرد. مانند امتحان داروهای متفاوت و جدید یا تجربه تکنیکهای موثر برای کاهش استرس. علاوه بر اینها دکتر می گوید اگر سردرد، روابط زناشویی و رابطه های شما را تحت تاثیر قرار می دهد، از اینکه این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید، خجالت نکشید. با یک تشخیص صحیح و تجویز داروی مناسب، افراد مبتلا به سردرد، مجبور به چشمپوشی از لذت رابطه و صمیمیت ناشی از رابطه جنسی نخواهند بود و سردردها دلیلی برای انجام ندادن آن نمی شوند.

>> ترجمه نیوشا وکیلی 

سه شنبه 4/8/1395 - 11:51
سلامت و بهداشت جامعه

امکان سواستفاده جنسی از کودک، موصوعی است که اکثر والدین ترجیح می‌دهند درباره آن فکر نکنند! اما این امر اتفاق می‌افتد و متاسفانه کسانی که مرتکب این عمل می‌شوند اغلب از نزدیکان کودکند (یا اکثراً عضو‌‌ همان خانواده) کودکان قربانی غالباً احساس می‌کنند که اگر موضوع سوء استفاده را فاش کنند گناهشان دو چندان می‌شود و از همین رو پرسشهایشان در این زمینه ممکن است غیر مستقیم و حاوی سرنخهای پنهانی باشد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نه این که سوالات زیر همواره دلیل بر مورد سوء استفاده قرار گرفتن کودک توسط نزدیکان باشد اما باید با آموزش نحوه صحیح رفتار به کودک کاری کرد که خود او از پیش به پاسخ این پرسشها دست یافته باشد:

- آیا باید به او اجازه دهم مرا ببوسد؟
- آیا حتما باید روی زانوی عمو بنشینم؟
- آیا ممکنه رازداری کار اشتباهی باشه؟
- آیا درسته که کسی به وسط پاهای من دست بزنه؟
- آیا همه کارهای عمو یا بابابزرگ درسته؟

ورای این پرسش‌ها چیست؟

سوء استفاده جنسی یکی از مخرب‌ترین شیوه‌های بهره کشی از کودکان است و بدبختانه اغلب یکی از نزدیکان کودک در این امر دخیل است که می‌تواند با ایجاد یک پوشش عاطفی بر پایه ترکیبی از رازداری و تهدیدهای ضمنی، موضوع را مخفی نگه دارد.

به گزارش جام جم سرا به نقل از مجله مادر- بسیاری از کودکان به دلایلی کاملا بیهوده از بزرگسالان می‌ترسند، اما کودکی که مورد سو استفاده قرار گرفته است، اغلب احساس می‌کند که واقعا اشکالی وجود دارد. بویژه اگر فرد متجاوز از او بخواهد تا موضوع را از والدینش مخفی نگه دارد.

کودکانی که قول داده‌اند رازی را نگه دارند ممکن است از صحبت کردن بترسند، پس حواستان به پرسشهایی که ممکن است نشانه آن باشند که کسی دارد از معصومیت کودک شما سو استفاده می‌کند باشد.
در مورد سایر علایمی نیز که کودکتان نشان می‌دهد حساسیت به خرج دهید، مانند:

- گوشه گیری
- خودداری از غذا خوردن
- اکراه داشتن از روبرو شدن با یکی از بستگان
- کابوس دیدن
- مشکل در راه رفتن یا نشستن
- اجتناب ناگهانی از شرکت در فعالیتهای ژیمناستیک یا فعالیتهای بدنی
- شب ادراری
- تغییر ناگهانی در اشتها
- خوردن چیزهای خاص و نشان دادن رفتارها و اطلاعات جنسی غیرمعمول
- مشغول شدن بیش از حد به ناحیه تناسلی
- خط خطی کردن ناحیه تناسلی یا وسط پا‌ها در نقاشی‌ها
- استفاده از رنگهای تیره، سیاه و یا تیره کشیدن بعضی از افراد در نقاشی

رهنمودهایی برای پاسخ‌های شما

کودکان باید بدانند که می‌توانند در مورد هر چیزی به شما پناه بیاورند. وشما حرف آن‌ها را جدی خواهید گرفت. بسیاری از کودکان از ترس اینکه والدینشان حرف آن‌ها را باور نکنند، از گفتن مساله به آن‌ها هراس دارند. لازم است شما بسیار آرام باشید و آماده باشید تا با ملایمت این مساله را بررسی کنید و کشف کنید که انگیزه پرسش کودکتان چیست؟ این را برای کودکتان روشن کنید که او می‌تواند هر چیزی را به شما بگوید، حتی رازهای بسیار مهم را، و به او اطمینان دهید که از او حمایت خواهید کرد.

 

 

اگر کودک فکر کند که با گفتن این مساله به شما، مورد سرزنش قرار می‌گیرد و یا شما در موقعیتی قرار می‌گیرید که آسیب می‌بینید ممکن است از گفتن مساله پرهیز کند. بنابر این به او نشان دهید که علاوه بر راز دار بودن آنقدر شجاع هستید که بدون اینکه غش و ضعف کنید راز او را تا آخر بشنوید.

فراموش نکنید که در بسیاری از موارد متجاوز و یا فرد سو استفاده کننده با ترساندن کودک از اینکه مثلا مادر و پدرش به دردسر بیافتد او را وادار به رازداری می‌کند. مثلا به او می‌گوید: اگر به مامانت بگویی او دیگر سر کار نمی‌رود و کارش را از دست می‌دهد. آنوقت تو مسوول این بدبختی مامان هستی!

چه چیزهای دیگری لازم است بدانید

اکثر موارد سو استفاده جنسی از کودکان به وسیله کسی انجام می‌شود که کودک او را می‌شناسد و به او اعتماد دارد. این موضوع ممکن است تکان دهنده باشد، اما شما باید حرف کودکتان را بررسی کنید. از اینکه ناخودآگاه گفته‌های کودک خود را به عنوان توهم و یا واکنشی بیهوده رد کنید بپرهیزید، زیرا ممکن است به طور نا‌خواسته باعث تکرار سو استفاده از کودک شوید.

حتی زمانی که اشاره می‌کنید کار شخص غلط بوده است، باز هم ممکن است کودکتان احساس کند نمی‌تواند به او خیانت کند زیرا دوست ندارد که آن شخص تنبیه شود.
تمام کودکان قربانی فکر می‌کنند که به نوعی سزاوار سرزنش‌اند. به کودکتان اطمینان دهید که او مقصر نیست. اگر راستگو باشد دچار هیچ مشکلی نخواهد شد.

اگر مشخص شود که شخص متعدی از آشنایان و نزدیکان است، حتما باید از مراجع ذیربط تقاضای کمک کنید. شرم و اندوهی که این مساله ایجاد می‌کند وحشتناک است، اما مهم‌ترین مسوولیت شما حمایت از کودک است، نه از شخص متعدی.

به کودکتان نکات زیر را برای مقابله با سو استفاده جنسی بیاموزید:
-سو استفاده جنسی بتدریج شروع می‌شود. با تماسهای خوب آغاز می‌شود، بعد نوبت به تماسهای مشکوک می‌رسد و سپس تماسهای بد انجام می‌شود. (نمونه‌هایی از تماسهای خوب، مشکوک و بد در ادامه آمده است.)
-معمولا سو استفاده جنسی همراه با فریب، تهدید و یا حتی تماسهای لذتبخش است.
-معمولا فردی آشنا در این قضیه درگیر است. گرچه ممکن است غریبه‌ها هم گاهی به این کار اقدام کنند.
-معمولا فرد متعرض و یا متجاوز از کودک می‌خواهد تا راز او را نگه دارد.
-سو استفاده جنسی می‌تواند هم پسر‌ها و هم دختر‌ها را تهدید کند و ربطی به خوشگل و زشت بودن ندارد.

راههای فرار ازیک موقعیت و یا وضعیتی که ممکن است سو استفاده جنسی در آن رخ دهد را به کودکتان بیاموزید، می‌توانید برای این کار از داستان‌ها و یا سناریوهایی مانند مثال زیر استفاده کنید:
مامان سپیده و سارا آن‌ها را برای خریدن نوشابه به سوپر محل فرستاده، آن‌ها بار‌ها برای خرید به این فروشگاه رفته‌اند. وقتی آن‌ها وارد می‌شوند همسایه که پیرمرد است آن‌ها را برای خوردن بستنی به خانه‌اش دعوت می‌کند. وقتی آن‌ها دارند بستنی می‌خورند، پیرمرد شروع به مالیدن دادن پای سارا می‌کند.
از کودک ۶ تا ۸ ساله‌تان بپرسید اگر او به جای بچه‌ها بود چه کار می‌کرد؟ به چه کسی خبر می‌داد؟

می‌توانید داستان را این طور ادامه بدهید که اگر پیرمرد به آن‌ها بگوید: «اگر به کسی چیزی نگویید من هر بار که اینجا می‌آیید به شما بستنی می‌دهم!» آن‌ها چه کار باید بکنند.
اگر آن‌ها را تهدید کند که به صاحبخانه‌شان می‌گوید که آن‌ها را از خانه بیرون بکند، بچه‌ها باید چه کار بکنند؟

خلاق باشید؛ مثالهایی از این دست فراوانند. شما می‌توانید با تاکید بر آنچه خود بچه‌ها می‌دانند به آن‌ها روشهای مقابله را بیاموزید.
فهرستی از کسانی که ممکن است کودک در صورت احساس خطر به آن‌ها پناه ببرد برای او مشخص کنید (ترجیحاً از زنان و خانمهای مورد اعتماد و در دسترس)
حمام کردن کودک فرصت خوبی برای آموزش نقاط خصوصی بدن و راههای محافظت از آن‌ها به کودک است. به کودکتان نشان دهید که شستن و تمیز نگه داشتن این ناحیه، برای سلامتی او اهمیت دارد و در ضمن باید مراقب باشد کسی به این نقطه دست نزند.

نشان دهید که شما هم فقط برای سلامتی و پاکیزه نگه داشتن او به این نقطه دست می‌زنید. در سنین بالا‌تر، در صورتی که او را به حمام می‌برید به او فرصت دهید تا این ناحیه را خودش بشوید.
می‌توانید راههای برخورد با تماسهای ناخواسته را به او آموزش دهید. «نه گفتن» را به او بیاموزید و اینکه در صورتی که با تماس ناخواسته فردی سمج و پر زور روبرو شد چگونه از خود محافظت کند.
به کودک بگویید که تمام تماس‌ها خوب نیستند و یک بچه باهوش باید فرق بین تماسهای خوب و بد را بفهمد. باید تماسهای بد را به مادرو پدر، معلم و یا یک فرد مورد اعتماد گزارش بدهد. چون این تماس‌ها ممکن است کم کم پیشرفت کند و به سوء استفاده جنسی ختم بشوند.

به کودک اطمینان بدهید که اگر تماسهای مشکوک را به یک آدم بزرگ مورد اعتماد گزارش بدهد، راحت‌تر می‌توان در مورد روش برخورد با آن تصمیم گرفت.

به بچه‌ها بگویید که گزارش دادن موارد مشکوک باعث حفاظت بیشتر خودشان و بچه‌های دیگر می‌شود.

 

 

به بچه یاد بدهید که نقاط جنسی و بدنش به خودش تعلق دارد و کسی حق ندارد بدون اجازه او به آن نقاط دست بزند. می‌توانید برای این آموزش از یک شعر و یا داستان استفاده کنید.

چند سال قبل، شعری ژاپنی را می‌خواندم که برای کودکان ۲- ۳ ساله توضیح می‌داد که همانطور که مامان ساعتش را بالای کمد می‌گذارد و یا بابا وقتی موتور سواری می‌کند از کلاه ایمنی استفاده می‌کند. او هم پوشک می‌پوشد. شما هم می‌توانید به بچه بگویید که همانطور که او از چیزهای گرانبهایش مراقبت می‌کند ازآن نقطه هم باید مراقبت کند، و اجازه ندهد کسی آن را لمس کند مگر مامان یا دکتر آن هم فقط وقتی که مامان اجازه می‌دهد.

اگر در سن ۳- ۲ سالگی این آموزش را به کودکتان بدهید بعد می‌توانید آموزشهای بعدی را بر همین اساس ادامه داده و در طی سالهای بعد او می‌داند چگونه از خودش مراقبت کند.
ارزشهای خانوادگی را به او بیاموزید مثلا بگویید: «ما توی خانوده مون از این کار‌ها نمی‌کنیم.» یا مثلا «ما این رفتار‌ها رو نمی‌پسندیم».

این کار باید در زمینه‌ای از واقعیت انجام شود. کودک باید ببیند که شما واقعا برخی رفتار‌ها را عیب می‌دانید و به آن‌ها نمی‌پردازید؛ حتی اگر در حال مشاهده یک رفتار مشکوک توسط یکی از بستگان نزدیک مانند پسر خاله و یا پسر عمویش است. گرچه این کار گاهی بسیار مشکل است اما کودک باید بداند که ارزشهای خانوده او و قوانینی که در خانه آن‌ها وجود دارد حتی با قوانین خانواده عمو و خاله فرق دارد.
این کار نیز باید در محیطی آرام و بدون ترس و سختگیری انجام بگیرد. بیشتر روی ارزشهای خانوادگیتان تاکید کنید.

وقتی رفتار مشکوکی از یکی از افراد غریبه و آشنا دیدید. برای کودک بگویید که «این رفتار را من نمی‌پسندم و فکر می‌کنم خیلی از آدمهای دیگه دنیا هم تاییدش نمی‌کنند».

مثالهایی از پرسشهای کودکان و پاسخهای شما

آیا درسته کسی به وسط پاهای من دست بزنه؟
آیا مجبورم توی بغل عمو بشینم؟
آیا ممکنه رازداری کار اشتباهی باشه؟

پاسخ‌ها برای سنین ۶- ۲ سال:
اگر دوست نداری، هیچ وقت مجبور نیستی کسی را ببوسی یا بغل کنی. هیچ آدم بزرگی و یا هیچ فرد بزرگ‌تر از تو حق نداره به وسط پاهای تو دست بزنه، پس باید همیشه به من بگویی، تو مجبور نیستی هیچ رازی را از مامان مخفی کنی. حتی اگر کسی به تو بگوید که «اگر این کار را نکنی، اتفاق بدی می‌افتد». همه چیز را فورا به من بگو و مطمئن باش کاری می‌کنم که اتفاق بدی برای تو نیافتد.

پاسخ‌ها برای سنین ۶- ۸ سال:
تنها کسی که تو باید همیشه از او اطاعت کنی مامان است. تو باید در مدرسه‌‌ همان طوری رفتار کنی که به تو می‌گویند، اما اگر در مدرسه کسی از تو خواست که کار عجیبی را در تنهایی با او انجام بدهی، لازم نیست حرف او را گوش کنی.
اگر کسی به تو بگوید کارهایی مثل دست زدن به بدن همدیگر و یا بوسیدن را انجام بدهی، مجبور نیستی حرفش را گوش کنی. فقط بگو: «من نمی‌خواهم این کار را انجام بدهم:» یا «نمی‌خواهم این بازی را بکنم.» یا «می‌خواهم به خانه بروم.» اگر کسی از تو خواست تا درباره چیزی راز داری کنی، معمولا به خاطر این است که او می‌داند مامان از فهمیدن آن عصبانی خواهد شد بنابراین کار غلطی است که از تو بخواهند چیزی را به مامان نگویی. من باید همه رازهای تو را بدانم، بخصوص آنهایی که ناراحتت می‌کند.

اگر شخصی به تو بگوید در صورت فاش کردن رازی به زندان یا جهنم می‌روی، بدجنس است و دروغ می‌گوید. او فقط برای ترساندن تو این را می‌گوید. نگران نباش مامان می‌تواند همه چیز را درست کند و تو اصلا سرزنش نمی‌شوی. هیچ کسٍ هیچ وقت نخواهد فهمید که تو درباره او با من صحبت کرده‌ای. تو همیشه می‌توانی به من اعتماد کنی.

پاسخ‌ها برای سنین ۱۱- ۸ سال:
بعضی از آدم بزرگ‌ها دوست دارند با کودکان؛ پسر یا دختر، کارهای بد انجام بدهند. آن‌ها آدمهای بدی هستند و این کار نیز بسیار غلط است. این آدم‌ها فکر می‌کنند چون بزرگ‌تر و قوی‌تر از کسی هستند می‌توانند او را مجبور به انجام هر کاری بکنند، این اصلا درست نیست. این خلاف قانون است و پلیس بالاخره آن‌ها را دستگیر و زندانی می‌کند.
اگر کسی سعی کند بدن تو را به شیوه بدی لمس کند یا از تو بخواهد بدن او را لمس کنی. حتی اگر فردی از خانواده خودمان باشد، آنچه را به تو گفتم به او بگو. تو هیچ وقت نباید حرف او را گوش کنی. حتی اگر هدیه‌ها و جایزه‌های بزرگی به تو پیشنهاد بکند.

اگر احساس می‌کنی که شخصی به تو علاقه خاصی دارد و ممکن است سعی کند تماسهای مشکوکی با تو داشته باشد، فورا به مامان بگو تا من ترتیبی بدهم که تو دیگر هیچ وقت با او تنها نمانی.

بعضی بچه‌ها فکر می‌کنند که اگر اتفاق بدی برای آن‌ها بیافتد تقصیر خودشان است، اما تو باید بدانی که اگر یک آدم بزرگ یا دختر یا پسر بزرگ‌تر سعی کند کار بدی مانند این انجام بدهد، هرگز تقصیر از کودک نیست.

تماسهای خوب: 
بغل کردن
گرفتن دست‌ها
نوازش کردن مو‌ها برای ابراز لطف
بوسیدن معمولی به شیوه اقوام و نزدیکان
ضربه ملایم به پشت برای تحسین و تشویق
معاینه توسط پزشک

تماسهای مشکوک:
نیشگون گرفتن
قلقلک و لمس نقاط خصوصی بدن
دست‌دان همراه با نیشگون گرفتن دست
مالیدن پشت و کمر
بغل کردن طولانی مدت

تماسهای بد:
نیشگون گرفتن پا‌ها و وسط پا‌ها
نوازش ناحیه تناسلی
مالیدن پشت و کمر یا هر نقطه از بدن به پشت و باسن
دست زدن به ناحیه تناسلی و سینه‌ها

منابع:

جزوه سازمان بهداشت جهانی: اصول برخورد با سو استفاده جنسی
درسنامه اختلالات جنسی، تالیف: دکتر شایسته جهانفر، میترا مولائی‌نژاد
پرسشهای کودکانه و پاسخ آن‌ها، دکتر میریام استوپارد، ترجمه: دکتر فرهاد سوری

>> دکتر میترا مولایی‌نژاد 

سه شنبه 4/8/1395 - 11:50
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته