• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1313روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

صبحانه یکی از مهم ‌ترین وعده‌های غذایی در روز است. افرادی که مشغله کاری زیادی دارند و وقت کافی برای صبحانه خوردن ندارند، به نوشیدنی بسنده می‌کنند. اما این عادت به نفع افرادی که قصد کم کردن وزن‌ دارند، نیست؛ چرا که برخی نوشیدنی ها بسیار پرکالری است.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روزنامه خراسان، در این مطلب به نقل از ام اس ان به پنج نوشیدنی پرکالری اشاره شده است.

شیرموز: این میوه سرشار از کلسیم و پتاسیم است و حاوی منابع غذایی مهم است. با این حال پرکالری است و گاهی هر لیوان حاوی 100 کالری یا بیشتر است.

استاسمودی: این نوشیدنی بازاری که حاوی شکر است به‌هیچ‌عنوان نباید به برنامه غذایی افزوده شود؛ البته اگر قصد کم کردن وزن‌دارید.

قهوه: دو تاثیر چشمگیر قهوه کاهش وزن و سوخت وساز سریع‌تر است. عصاره قهوه نیز برای کم کردن وزن به شکل مکمل در بازار عرضه می‌شود. قهوه ساده و تلخ هیچ مشکلی ندارد. اما یک فنجان شیر قهوه با خامه یا شیر پرچرب می‌تواند حداقل 200 کالری باشد.

شیرکاکائو: بسیار خوشمزه اما چاق‌کننده است. شیرکاکائو کالری بیشتری از شیر معمولی دارد و ارزش غذایی آن نیز پایین‌تر است. یک لیوان شیرکاکائو حدود 250-200 کالری دارد و حاوی 5 گرم چربی غیراشباع شده است درحالی‌که یک لیوان شیر معمولی فقط 70 کالری دارد.

ماست پرچرب: ماست کم‌چرب و سرشار از پروتئین، جایگاه ثابتی بین افرادی دارد که سالم می‌خورند. برخی افراد ماست پرچرب را جایگزین صبحانه می‌کنند . ماست سرشار از کالری، قند و چربی است. 

شنبه 8/8/1395 - 13:31
سلامت و بهداشت جامعه

بر اساس پژوهش‌های دانشمندان عصب‌شناس کالج دانشگاهی لندن دروغ‌گویی یک سراشیبی لغزنده است. انسان هر چه بیشتر دروغ بگوید، بیشتر در دام دروغ‌گویی گرفتار می‌شود.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، کارشناسان کالج دانشگاهی لندن UCL در یک پروژه پژوهشی، آزمون‌شوندگان را در شرایطی قرار دادند که به دروغ‌گویی هر چه بیشتر تحریک شوند و هر اندازه ابعاد دروغ گسترده‌تر شود پاداش بیشتری دریافت کنند.

نتیجه این پژوهش شگفت‌انگیز بود. "نیل گرت" عصب‌شناس بخش روان‌شناسی تجربی کالج دانشگاهی لندن می‌گوید: «این پژوهش نخستین مصداق عینی این واقعیت است که رفتارهای غیرصادقانه در اثر تکرار، تقویت و تشدید می‌شوند.»

در این آزمو‌ن‌ها ۸۰ داوطلب به تصاویری از ظروف شیشه‌ای پر شده از سکه ‌به ارزش‌های گوناگون نگاه می‌کردند. آنها می‌بایست طبق دستور کامپیوتر از حریف ناشناس خود بخواهند به عکسی تارشده از همان ظرف شیشه‌ای نگاه کند و حدس بزند چه میزان پول در آن وجود دارد.

دروغ‌های خوب، دروغ‌های بد

در نخستین آزمون، داوطلبان در برابر صداقت و راستگویی پاداشی دریافت کردند.

گرت در یک نشست خبری این ‌گونه توضیح داد: «به هر دو طرف این آزمون، گفته شد هر چقدر حریف ‌برآورد دقیق‌تری از میزان پول داخل ظروف شیشه‌ای داشته باشد، مقدار پولی که هر دو آنها دریافت می‌کنند بیشتر خواهد بود. در آزمون دوم از آنها خواسته شد که عمدا دروغ بگویند و باز میزان مشابهی پول دریافت کنند. و در آزمون سوم به آزمون‌شونده گفته شد که اگر دروغ بگوید حریفش متضرر می‌شود.»

از این آزمون چنین نتیجه‌گیری شد که افراد زمانی به دروغ‌گویی گرایش بیشتری دارند که این عمل برای هر دو طرف مفید باشد ولی اگر دروغی برای فرد پیامد خوب داشته باشد ولی به طرف مقابل آسیب برساند، میزان دروغ‌گویی کم‌تر می‌شود.

نیل گرت در پاسخ به این پرسش که آیا دروغ را می‌توان به دو نوع خوب و بد طبقه‌بندی کرد به خبرنگار دویچه‌وله گفت: «اگر دروغی به شخص مقابل آسیب وارد کند بدتر است. آزمون‌ها نشان می‌دهند که افراد هنگامی که دروغ برای خود و فرد مقابل مفید باشد بیشتر دروغ می‌گویند تا وقتی که دروغ به ضرر فرد مقابل تمام می‌شود.»

تفاوت بسیاری میان شرکت‌کنندگان در میزان انحراف از حقیقت و شدت بی‌صداقتی ‌وجود داشت. اما بیشتر آنها نه تنها به‌راحتی به پنهان‌کاری گرایش نشان می‌دادند و دچار لغزش می‌شدند بلکه بی‌صداقتی‌شان به مرور ابعاد گسترده‌تر می‌یافت.

فعالیت مغز بیش از یک چهارم شرکت‌کنندگان طی این آزمون‌ها از طریق اِم‌آر‌آی مورد بررسی قرار گرفت. آمیگدالا، که بخشی از مغز و مسئول پردازش هیجانات و عواطف است، در ابتدا واکنش شدیدی نسبت به دروغ‌گویی نشان می‌داد. اما هر اندازه دروغ‌ها بزرگ‌تر و بزرگ‌تر می‌شدند واکنش آمیگدالا خفیف‌تر می‌شد. کارشناسان این فرایند را " تطبیق هیجانی" می‌نامند.

عادتی که نمی‌توان جلودارش شد

تالی شاروت، استادیار عصب‌شناسی کالج دانشگاهی لندن می‌گوید: «نخستین باری که در امور مالیاتی خود تقلب کنید، ممکن است دچار ناراحتی وجدان شوید. اما بار بعد تقلب برایتان ساده‌تر می‌شود زیرا مغز قبلا با این شرایط مواجه شده و خود را با آن تطبیق داده است و واکنش منفی کم‌تری برای بازداری شما از این عمل نشان خواهد داد.»

شاروت می‌افزاید که ابعاد دروغ‌گویی، چه خیانت باشد، چه دوپینگ ورزشی و چه داده‌های جعلی علمی و یا تقلب‌های مالی به مرور زمان گسترده و گسترده‌تر می‌شوند. افراد دروغ‌گو یک‌باره به خود می‌آیند و درمی‌یابند که خلاف‌های بزرگی مرتکب شده‌اند.

پس نتیجه می‌گیریم: «هر‌چه بیشتر دروغ بگوییم، مهارت بیشتری به گفتن دروغ‌های هر چه بزرگ‌تر به‌دست می‌آوریم.»

در سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) فیلم مستندی به نام "حقایقی درباره دروغ‌ها" (The Truth about Lies) به کارگردانی "یائل ملامد" Yael Melamede مستندساز و بر اساس پژوهش‌های دن آریلی Dan Ariely روانشناس آمریکایی ساخته شد که در آن به بررسی علت دروغ‌گویی و روش‌هایی که دروغ‌گویان به‌کار می‌برند پرداخته‌شده است. 

شنبه 8/8/1395 - 13:29
سلامت و بهداشت جامعه

برای آرتروز یا سائیدگی مفاصل درمان قطعی وجود ندارد، اما پزشکان روش‌هایی برای کنترل این بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن توصیه کرده‌اند. چنانچه دلیل سائیدگی مفاصل مشخص باشد می‌توان دردهای آرتروزی را به طرز محسوسی کاهش داد.

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، فعالیت‌های بدنی روزانه گاه باعث می‌شوند مفاصل به‌طور مرتب در معرض ضربه قرار گیرند و این ضربه‌ها آسیب‌هایی به بافت غضروفی مفصل وارد می‌کنند. بدن تا جایی که می‌تواند این آسیب‌ها را ترمیم می‌کند. گاه شدت آسیب‌های وارده به مفصل بیش از قدرت ترمیم بدن است و یا به دلایلی قدرت ترمیم بدن کاهش می‌یابد و نمی‌تواند آسیب‌های مکرر را ترمیم کند. در این شرایط بافت غضروفی بین مفاصل تخریب و آرتروز شروع می‌شود.

هفت عامل بروز آرتروز عبارتند از:دلایل ژنتیکی، جنسیت (آرتروز در میان زنان شیوع بیشتری دارد)، فعالیت سخت بدنی که فشار زیادی به مفاصل وارد می‌کند، اضافه وزن، ورزش‌های سنگین، بیماری‌های متابولیک (همچون دیابت)

ابتلا به آرتروز الزاما ارتباطی با سن و سال ندارد. امروزه جوانان نیز از درد مفاصل شاکی هستند. آرتروز زمانی پدید می‌آید که بافت غضروفی بین مفاصل تخریب و استخوان‌ها روی هم سائیده شوند.

نشانه‌های آرتروز و امکانات درمانی

درد، کشش و خشکی مفاصل بعد از استراحت و کاهش انعطاف‌پذیری آنها در خم و راست شدن و مشکلات حرکتی غالبا اولین نشانه‌های آرتروز هستند. مشکلات حرکتی بیش از هر چیز به علت فرسایش بافت غضروف‌ها به‌وجود می‌آید. استهلاک و فرسودگی مفاصل دردهای آرتروزی را تشدید می‌کند.

اغلب افراد مبتلا به آرتروز از کاهش قابلیت تحرک و چابکی مفاصل شکایت دارند. هر حرکتی با صدای ناخوشایند تق تق مفاصل همراه است. رطوبت و سرما درد را شدت می‌بخشد. پیش‌روی بیماری را می‌توان با پرهیز از تحمیل بار اضافی بر مفاصل کنترل کرد. ورزش‌هایی چون دوچرخه سواری و شنا که مفاصل را تقویت می‌کنند نیز مفید هستند.

روش‌های درمانی آرتروز

هدف از روش‌های درمانی آرتروز کاهش درد و افزایش میزان تحرک مفاصل است. این روش‌ها به دو دسته طبقه‌بندی می‌شوند: محتاطانه و اعمال جراحی .

در روش‌های محتاطانه پزشک تلاش می‌کند از فشاری که بر مفاصل فرسوده وارد می‌شود بکاهد. تغییر عادات غذایی، تحرک و درمان‌های طبیعی از جمله درمان‌های محتاطانه هستند.

استفاده از داروهای ضدالتهاب حاوی کورتیزون که کاهش‌دهنده درد هستند نیز از درمان‌های محتاطانه به شمار می‌‌آیند.

- حتی‌الامکان استفاده کمتر از پله و سطوح شیب‌دار

- کاهش فعالیت‌های شدید بدنی

- بلند نکردن اجسام سنگین

- بلند کردن اجسام از روی زمین به شیوه درست

روش‌های محتاطانه

از مهم ترین روش‌های کاهش علائم آرتروز تغییر روش زندگی است.

داروی معجزه‌گری برای درمان آرتروز وجود ندارد. اما برخی مواد غذایی در کاهش درد موثر هستند. میوه‌جات، سبزیجات و غلات و ماهی در تسکین التهاب تاثیر دارند و از سائیدگی بیشتر مفاصل جلوگیری می‌کنند. نکته مهم دیگر مصرف کافی مایعات، آب معدنی و چای‌های گیاهی مختلف برای کمک به دفع مواد سمی از کلیه‌هاست. این کار موجب بهبود سوخت‌وساز بدن می‌شود.

انجام نرمش‌های کششی و تقویتی می‌تواند تا حد زیادی انعطاف مفاصل را افزایش داده و آنها را قوی نگه دارد. شنا و پیاده روی از ورزش‌های مناسب هستند.

کاهش وزن تا حد زیادی درد ناشی از آرتروز را کم کند. حتی چند کیلو کاهش وزن هم تاثیرات مهمی در کم کردن علائم بیماری دارد.

استفاده از وسایلی مانند کفی‌های مخصوص کفش و بریس‌های زانو می‌تواند در کاهش درد موثر باشد. استفاده از عصا نیز می‌تواند تا حدی درد ناشی از این بیماری در مفصل ران و زانو را کم کند.

عمل جراحی

عمل جراحی تنها زمانی توصیه می‌شود که هیچ یک از روش‌های محتاطانه موثر نباشد. پیوند غضروف، پروتز و آرتروسکوپی از روش‌های موجود برای درمان به‌وسیله اعمال جراحی است. تشخیص بهترین روش درمان فقط در صلاحیت پزشک متخصص است. 

شنبه 8/8/1395 - 13:28
سلامت و بهداشت جامعه

این گزارش روایت کودکانی است که هر روز می‌بینیم و ناخواسته با خطراتی همچون ایدز دست و پنجه نرم می‌کنند.

 

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان ،،این روزها صحبت های بسیاری در مورد کودکان کار می شود و آمار و آرقام عجیبی در ارتباط با آنها اعلام می شود.
در اخبار آمده که 4.5 درصد آنها ایدز و انواع دیگر بیماری ها را دارند و 60 درصدشان نیز ایرانی نیستند.
* 95 درصد کودکان کار دارای خانواده هستند
فرزاد هوشیار پارسیان مدیر عامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران اظهار داشت: 3 هزار کودک کار و خیابانی در 18مرکز پرتو در سطح شهر تهران در حال توانمندسازی هستند، بررسی ها نشان می دهد که60 درصد این کودکان از اتباع خارجی و 95 درصد آن ها صاحب خانواده هستند و مراکزی که این افراد در آن هستند بیشتر در دره فرحزاد، کن و قسمت هایی از مناطق18 و 19 است.
وی تصریح کرد: در راستای توانمندسازی این کودکان نیز مرکز تخصصی کامپیوتر و آموزش مهارت با ظرفیت150 نفر راه اندازی می شود تا پس از ترک تحصیل به جای دست فروشی در خیابان ها و چهارراه ها به این مراکز معرفی تا از آموزش و مهارت های خود استفاده کنند.
*4.5 درصد کودکان کار ایدز دارند
حبیب‌الله فرید، معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه مطالعه‌ای نشان می‌دهد که 4.5 درصد از کودکان خیابانی مبتلا به بیماری ایدز هستند، گفت: و در مطالعه دیگری روی رفتارهای پرخطر این کودکان نشان می‌دهد که در معرض خطر و سوءاستفاده قرار می گیرند.
فرید گفت: بسیاری از کودکان کار و خیابان از شهرهای مختلف به تهران مهاجرت می‌کنند و خیلی‌ها هم که در خیابان می‌بینیم بی‌سرپرست نیستند و پدر و مادر دارند.
وی در پاسخ به اینکه آیا این کودکان مبتلا به بیماری‌های خاص و ایدز هستند گفت: این کودکان در معرض خطرند کودکانی که سر چهارراه‌ها کار می‌کنند انواع خطرها تهدیدشان می‌کند،‌ممکن است تصادف کنند،‌ مورد آزار قرار گیرند یا از آنها سوء استفاده شود.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی ادامه داد: مطالعه‌ای که قبلا انجام شده نشان می‌دهد که 4.5 درصد از کودکان خیابانی مبتلا به بیماری ایدز باشند. البته ما در این زمینه مطالعه‌ای انجام نداده‌ایم و مطالعه‌ای که دو سال پیش انجام داده‌ایم بر روی رفتارهای پرخطر این کودکان است که نشان می‌دهد در معرض خطر هستند.
وی گفت: در حوزه کودکان خیابانی باید روی جذب آنها کار کنیم و اعتمادشان را جلب کنیم. تنها نگرانی ما برای نگهداری قهرآمیز و جمع‌آوری با زور این کودکان این است که ممکن است پدر و مادر آنها این کودکان را به سمت کارگاه‌های زیرزمینی ببرند. کارگاه‌های کاری که مجوز ندارند و قابل رویت هم نیستند. مثلا زیرزمین یک خانه مسکونی را تبدیل به کارگاه کرده‌اند که اصلا فضای مناسبی ندارد.
فرید ادامه داد: همین کودکان کار خودشان می‌گویند که خیابان از کارگاه برایشان بهتر است چون ممکن است در این کارگاه‌ها کتک بخورند و رفتارهای بدی با آنها بشود.
وی درمورد شناسایی این کارگاه‌های زیرزمینی گفت: شناسایی آنها خیلی سخت است چون تابلو ندارند مثلا در زیرزمین خانه، ترشی و مربا تهیه می‌کنند یا کفش می‌دوزند و از این موارد خیلی زیاد است البته این مشکل مربوط به همه دنیاست و در آن کشورها هم در شناسایی این کارگاه‌ها مشکل دارند و معتقدند مردم باید اطلاع بدهند.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: متاسفانه برخی از این کودکان در کارگاه‌های خانوادگی کار می‌کنند مثلا مواردی بوده که کودکی 12 سال در خانه قالی‌بافی می‌کرده و کارهای سنگین انجام می‌داده است، بنابراین آگاه‌سازی خانواده‌ها و اطلاع دادن مردم بسیار مهم است.
وی با تاکید بر اینکه با افزایش اعتبارات نهادهای حمایتی می‌توان حمایت بیشتری از این کودکان کرد گفت: باید کاری کنیم که نیازی به کارکردن این کودکان نباشد و اگر در جایی که لازم است می‌بینیم که خانواده‌ها صلاحیت ندارند کودک به بهزیستی داده شود. با رویکرد کارشناسی باید با خانواده‌ها در ارتباط باشیم و نمی‌توان یک نسخه را برای همه پیچید.
فرید ادامه داد: در تهران سالانه حدود 1300 کودک خیابانی از خدمات ما بهره می‌گیرند که ممکن است به مدت چند شبانه‌روز یا چند ماه در مراکز اقامتی ما نگهداری شوند.
*60 درصد این کودکان از اتباع خارجی هستند
اصغر باقری، مدیرکل بهزیستی استان تهران گفت: طی 6ماه گذشته هزار و 408 کودک خیابانی از سوی موسسات آموزشی و حمایتی ساماندهی شدند.
مدیر کل بهزیستی استان تهران در مراسم افتتاحیه طرح حمایتی آموزشی کودک و خانواده که امروز (سه شنبه) در سازمان بهزیستی برگزار شد، اظهار داشت: کودکان جزء دسته گروه های در معرض خطر و آسیب در دنیا قرار گرفته اند، زیرا 70 تا 80 درصد شخصیت در دوران کودکی شکل می گیرد.
وی افزود: بخشی از کودکان به لحاظ فقدان سرپرست جز گروه های پر خطر قرار گرفته اند و متاسفانه به لحاظ فقدان برنامه های موثر و عدم استفاده از ظرفیت های ملی و فرا ملی در کشور نتوانسته ایم از ظرفیت های مناسب موجود در جامعه استفاده کنیم.
مدیر کل بهزیستی استان تهران بیان داشت: گاهی با اجبار خانواده ها پای کودکان به خیابان ها باز می شود و از آنها به عنوان حامل مواد مخدر استفاده می شود، در صورتی که جای کودک در کانون خانواده است.
باقری تصریح کرد: طی 6 ماه گذشته هزار و 408 کودک از سوی 17 موسسه آموزشی و حمایتی خانواده ساماندهی شده اند که 60 درصد آنها جز اتباع خارجی بودند.
وی تاکید کرد: کشور ما پذیرنده کودکانی از کشور های افغانستان، پاکستان و بنگلادش است که این کودکان جز ضعیف ترین افراد جامعه خود بودند، لازم است دستگاه های دولتی ذیربط در ساماندهی این کودکان در کنار بهزیستی قرار بگیرند تا دیگر کودکی را در خیابان ها مشاهده نکنیم.
مدیر کل بهزیستی استان تهران بیان داشت: طرحی که امروز با عنوان طرح مراکز حمایتی و آموزشی کودک و خانواده افنتاح می شود، طرحی نو در کشور محسوب می شود، اما باید توجه داشت که در اجرای این طرح ها آموزش نقش موثری دارد، زیرا بیشتر افراد به علت نا آگاهی دست به اشتباه می زنند و در این زمینه نقش صدا و سیما بسیار موثر است.
باقری افزود: در قوانین جمهوری اسلامی ایران بحث جمع آوری کودکان وجود ندارد، بلکه به شناسایی و جذب آنها اشاره شده است و این موضوع دارای بحث های حقوقی ظریفی است.

وی گفت: باید کاری کنیم که قبل از ورود کودکان به خیابان ها، ما به سراغ آنها برویم و خانواده هایی که کودکان آنها مستعد خیابانی شدن هستند مورد آموزش قرار بگیرند که این موضوع جز اهداف طرح حمایتی و آموزشی کودک و خانواده است. 

شنبه 8/8/1395 - 13:27
سلامت و بهداشت جامعه

رییس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت، مراحل تشخیص قطعی ابتلا به ایدز و همچنین چگونگی حمایت از این بیماران را تشریح کرد.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا ، دکتر پروین افسر کازرونی درباره مراحل تشخیص قطعی ابتلا به ایدز گفت: زمان تشخیص ابتلا به بیماری ایدز، بستگی به راه ورود ویروس به بدن و حجم آن دارد. این مراحل حداقل شش هفته و حداکثر شش ماه زمان می‌برد. زمانی که فردی با این ویروس مواجهه پیدا می‌کند، اگر همان موقع آزمایش انجام دهد، پاسخ آن منفی است، مگر اینکه شخص قبلا به ویروس آلوده شده باشد.

وی تعداد انجام آزمایش تشخیص ابتلا به ایدز را سه بار و در زمان‌های شش هفته، سه ماه و شش ماه بعد از ورود ویروس به بدن اعلام کرد و افزود: اگر جواب آزمایش، شش هفته بعد از مشکوک شدن به ابتلا، نیز منفی بود توصیه می‌شود بیمار سه ماه بعد هم دوباره آزمایش را تکرار کند . البته انجام آن تا شش ماه بعد هم تمدید می‌شود. در عین حال بیشتر موارد مبتلا به ایدز، در همان مرحله شش هفته به بعد تشخیص داده می‌شود.

کازرونی در خصوص خدماتی که به بیماران مبتلا به ایدز ارائه می‌شود نیز توضیح داد و گفت: تمام خدمات تشخیص قطعی، مراقبت و درمان که در مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری ارائه می‌شود، کاملا رایگان است. در این مراکز ارزیابی‌های بالینی و آزمایشگاهی برای افراد انجام می‌شود؛ چراکه وضعیت سیستم ایمنی بدن این بیماران باید به طور مرتب بررسی شود. همچنین بیماران از نظر ابتلا به سل نیز معاینه می‌شوند و اگر لازم باشد داروهای پیشگیری به آنها داده می‌شود.

وی ادامه داد: بیماران مبتلا به ایدز، قبل از شروع درمان دارویی، هر سه ماه یک بار بررسی می‌شوند، اما از زمانی که درمان ضد ویروسی آغاز می‌شود، ماهی یک بار وضعیت سلامت آنها بررسی می‌شود.

به گفته رییس اداره ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت، در مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری، ارائه خدمات آموزشی به بیماران، مشاوره، حمایت‌های روحی، روانی و اجتماعی و ارجاع معتادان تزریقی به کلینیک‌های متادون درمانی نیز مد نظر قرار گرفته‌است.

کازرونی در ادامه به فعالیت باشگاه‌های مثبت که به عنوان یک نهاد غیردولتی در راستای حمایت‌های‌ روانی و اجتماعی از بیماران ایدز راه‌اندازی شده‌اند نیز اشاره و تصریح کرد: در این مراکز، آموزش و مشاوره توسط افراد همسان به بیماران ارائه می‌شود. پایبندی به درمان در مساله ایدز، اهمیت زیادی دارد؛ به همین دلیل گروه‌های همسان که تجربه این بیماری را دارند، به افراد دیگر درباره اهمیت پایبندی به دارو و درمان، عوارض آن و ... آگاهی می‌دهند. آنها همچنین تلاش می‌کنند افراد همسان خود را برای مراجعه به این مراکز ترغیب کنند.

بنابر اعلام دفتر کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت، مردم می‌توانند در صورت نیاز به مشاوره‌های تلفنی و آگاهی از نشانی مراکز مشاوره حضوری و آزمایش‌های لازم که همگی محرمانه و رایگان هستند با شماره‌ تلفن‌های ۶۶۰۳۸۹۲۰ -۰۲۱، ۶۶۵۹۳۰۳۰ - ۰۲۱ و ۶۶۵۸۱۵۱۷ - ۰۲۱ تماس بگیرند. در سایر استان‌ها نیز متقاضیان می‌توانند جهت دریافت شماره تلفن و آدرس مراکز خدمات مشاوره ایدز و بیماری‌های رفتاری در استان مورد نظر خود، با این سه شماره تلفن تماس بگیرند. 

شنبه 8/8/1395 - 13:26
سلامت و بهداشت جامعه

یک پژوهشگر طب سنتی گفت: مصرف دمنوش های گیاهی تحت نظر پزشک متخصص تاثیر چشمگیری در کاهش التهابات مفاصل دارد.

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، یونس حیدری متخصص طب سنتی بیان کرد: به طور معمول در فصل پاییز التهابات مفصلی و آرتروز شدت می یابد بنابرین مصرف دمنوش های گیاهی کمک شایانی در تسکین دردهای استخوانی می کند.


وی عنوان کرد: مصرف روزانه 1 فنجان قبل از خواب ترکیب دمنوش قولنجان(خولنجان) همراه با ریشه گیاه باباآدم و 1 عدد لیمو عمانی سبب تسکین درد می شود همچنین به دلیل طبع گرم این دمنوش، افراد سرد مزاج باید آن را مصرف کنند.


این پژوهشگر طب سنتی با اشاره به اینکه دمنوش بابا آدم همراه با گیاه بوقناق نقش موثری در کاهش درد و التهابات مفاصل دارد؛ اظهار داشت: از آنجایی که این دمنوش سبب کاهش قند خون می شود بنابرین مصرف آن در مبتلایان به قند خون مناسب است.


حیدری یادآور شد: مصرف مخلوط دمنوش سنبل الطیب همراه با اسطخودوس هندی(لاوندر) و بابونه تاثیر به سزایی در کاهش اسپاسم های عضلانی دارد و برای اثربخشی بهتر، افراد باید روزانه 2 نوبت(1 ساعت پس از صبحانه و قبل از شام) از این دمنوش ها استفاده کنند.


وی ابراز کرد: مصرف دمنوش گل گاو زبان به تنهایی منجر به افزایش غلظت خون می شود بنابراین به منظور تسکین درد و التهابات مفاصل مصرف 3 واحد( هر واحد معادل 2 قاشق غذاخوری است.) گل گاو زبان همراه با 2 واحد سنبل الطیب و 1 عدد لیمو عمانی مفید است همچنین افراد می توانند زرشک سیاه را جایگزین لیمو عمانی کنند.


این پژوهشگر طب سنتی افزود: مصرف جو دو سر همراه با دارچین نیز در مبتلایان به آرتروز و افرادی که دچار اضافه وزن و چربی خون هستند، توصیه می شود همچنین افراد باید روزانه 2 فنجان از این دمنوش را مصرف کنند. مصرف روزانه یک فنجان دمنوش تخم کتان قرمز و هل سبز موجب کاهش ورم و درد مفاصل می شود.


وی بیان کرد: در مواردی که آرتروز به علت غلبه بلغم یا رطوبت در شخص ایجاد شده باشد که این امر بیش تر در ساکنان مناطق شمال کشور مشاهده می شود مصرف دمنوش خانگی همراه با دارچین سبب خروج رطوبت از مفاصل بدن می شود.

 

حیدری توصیه کرد: زنان باردار و شیرده باید از مصرف خودسرانه دمنوش های گیاهی خودداری کنند و قبل از مصرف هر نوع دمنوش ابتدا با پزشک معالجشان مشورت کنند.برای مثال مصرف دمنوش رازیانه همراه با زیره برای زنان شیرده منعی ندارد ولی استفاده از دمنوش زنیان در بانوان شیرده توصیه نمی شود. 

شنبه 8/8/1395 - 13:25
سلامت و بهداشت جامعه

حذف گوشت از رژیم غذایی، ثمرات مفید فراوانی برای سلامت انسان و البته سیاره زمین خواهد داشت. هر کسی که به گیاهخواری روی می‌آورد، علت خاصی برای این کار دارد. بعضی‌ها در دفاع از حق حیات حیوانات و ختم عذاب آنها چنین می‌کنند و بعضی دیگر برای داشتن یک زندگی سالم‌تر. برخی دیگر نیز به نیت توجه به محیط‌زیست و کاهش گازهای گلخانه‌ای این تصمیم را می‌گیرند.

 

 

 

 هرچقدر هم که ما گوشتخواران این اهداف را زیر سوال ببریم، نمی‌توان منکر منطق تصمیم آنان شد. حذف گوشت از رژیم غذایی، نه‌تنها فوایدی متعدد برای خود فرد دارد که در صورت فراگیر شدن هر چه بیشتر، اثراتی شگرف‌تر بر جهان خواهد داشت.

اما لحظه‌ای فرض کنید که تمام جهان ناگهان تصمیم بگیرند گیاهخوار شوند... در این صورت، خسارات هنگفتی متوجه میلیون‌ها و بلکه میلیاردها انسان خواهد شد. اندرو جاروِس از مرکز بین‌المللی کشاورزی حاره‌ای کلمبیا می‌گوید: در کشورهای توسعه‌یافته، گیاهخواری به انواع فواید محیطی و سلامت خواهد انجامید اما در کشورهای در حال توسعه، شاهد تشدید فقر در سطحی قابل توجه خواهیم بود.

نقش فرآیند تولید غذا در گرمایش جهانی

جاروس و همکارانش فرضیه‌ای برای نتایج حذف ناگهانی گوشت از چرخه غذایی جهان تعریف کرده‌اند. آنها ابتدا به بررسی تغییرات آب و هوایی پرداختند. فرآیند تولید غذا، مقصر تولید یک چهارم تا یک سوم کل گازهای گلخانه‌ای جهان است که بخش عمده آن به صنعت دامداری برمی‌گردد. با وجود این، همیشه اثر تغییر رژیم غذایی بشر در تغییر اقلیم دست‌کم گرفته می‌شود. برای مثال در ایالات متحده، مقدار گاز گلخانه‌ای تولید شده یک خانواده متوسط چهار نفره از راه تغذیه، به آلودگی حاصل از مالکیت و استفاده دو خودرو می‌چربد، اما در بحث‌های مرتبط با گرمایش زمین، عموما فقط به خودروها پرداخته می‌شود، نه تغذیه.

تیم بنتون، از متخصصان امنیت غذایی در دانشگاه لیدز می‌گوید: اغلب مردم به تاثیر غذا بر تغییرات آب و هوا اعتنا ندارند، اما همین الان اگر مقدار کمتری گوشت بخوریم، شرایط تا حد بسزایی برای فرزندان و نوادگانمان بهتر خواهد شد.

مارکو اسپرینگمن، از محققان طرح آینده غذایی دانشکده مارتین آکسفورد، سعی در برآورد سطح این تاثیر دارد. او و همکارانش مدل‌های رایانه‌ای ساختند تا وقایع ناشی از گیاهخوار شدن بشریت را تا سال 1429/ 2050 پیش‌بینی کند. نتایج حاکی از این است که به لطف حذف گوشت قرمز از چرخه غذایی انسانی، انتشارات گازی غذایی حدودا 60 درصد کاهش یافته و اگر جهان به کل به ویگِنیسم (مصرف نکردن گوشت و هر نوع ماده غذایی به دست آمده از حیوانات، حتی لبنیات) رو بیاورد، این کاهش تا 70 درصد هم خواهد رسید.

البته خود محققان تاکید دارند، این سناریو چندان واقع‌گرایانه نیست و فقط در صورت رو آوردن تمام جمعیت جهان به گیاهخواری مصداق دارد. در اصل، این پژوهش به عنوان یک توصیف نهایی صورت گرفته، نه یک تصویب آمار حقیقی. با این حال، نتایج، جالب توجه است.

فرصتی برای احیای منابع طبیعی

در حال حاضر صنایع غذایی، علی‌الخصوص صنعت دامداری، به علت حذف مراتع و نقص تنوع زیستی از عاملان اصلی نشر گازهای گلخانه‌ای است. از مقدار تقریبی 5 میلیارد هکتار زمین زراعی، 68 درصد برای دامداری استفاده می‌شود. در صورت گیاهخوار شدن کل بشریت، 80 درصد این زمین‌ها به احیای علفزارها و جنگل‌ها مختص می‌شود که با جذب کربن، گرمایش زمین را هم کاهش می‌دهد. تاکنون، تبدیل زمین‌های طبیعی به زمین‌های زراعی، نه‌تنها تنوع زیستی را فدا کرده و گیاهخواران بزرگی چون بوفالوها را به نفع دام‌های اهلی قربانی کرده است، به گوشتخوارانی چون گرگ‌ها نیز لطمه وارد کرده که عمدتا بر اثر حمله به دام‌ها، مورد تقابل انسانی قرار گرفته و کشته می‌شوند.10 تا 20 درصد باقیمانده از مراتع را هم می‌توان به پرورش محصولات زراعی دیگر اختصاص داد تا خلأ تغذیه را پر کنند. افزایشی اندک در مقدار مراتع زراعی، می‌تواند خلأ گوشت را پر کند، زیرا در حال حاضر بیش از یک سوم زمین‌های استفاده شده برای پرورش محصولات زراعی، برای چرای دام‌ها به کار گرفته می‌شوند، نه تغذیه انسان.با این حال، احیای محیط‌زیست در کنار تغییر کاربری زمین‌ها به کشاورزی گیاه‌مبنا، به برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری قابل توجهی نیاز دارد؛ چون این زمین‌ها بر اثر چرای دام‌ها به فرسایشی شدید دچار می‌شوند. به گفته جاروس، نباید توقع داشت با حذف دام‌ها از این زمین‌ها، شاهد جنگل شدن خود به خود آنها باشیم.

پیشه‌های گوشتخواری

در کنار بحث‌های مذکور، باید به فکر افراد مشغول به پیشه‌های پرورش دام نیز باشیم. آنها برای تغییر حرفه به کمک نیاز خواهند داشت: چه بخواهند آستینی در کشاورزی بالابزنند، چه بخواهند خود را در احیای جنگل‌ها بیازمایند یا حتی برای تولید انرژی زیستی از محصولات فرعی زراعی که فعلا به عنوان خوراک دام به کار می‌رود.برخی کشاورزان را هم باید از نظر مالی تامین کرد تا برای حفظ محیط به پرورش دام بپردازند. پیتر الگزاندر، محقق مدلسازی سامانه‌های زیستی ـ اجتماعی در دانشگاه ادینبرگ می‌گوید: اسکاتلند را در نظر بگیرید که محیط آن تا حد زیادی انسان‌ساخته است و چِرای دام در آن نقشی حائز اهمیت دارد. اگر بیاییم یکباره گوسفندان را از این چرخه حذف کنیم، محیط موجود ظاهری بیش از حد متفاوت گرفته و همین قادر است تاثیری منفی بر تنوع زیستی داشته باشد.

اگر نتوانیم جایگزین‌ها و یارانه‌های کافی برای مشغولان به حرفه‌های دامی فراهم کنیم، ممکن است با بیکاری و هرج و مرج اجتماعی شدید روبه‌رو شویم؛ مخصوصا در جوامع روستایی که با صنایع در ارتباط نزدیک نیستند. بن فالان که در دانشگاه کمبریج در زمینه توازن میان تقاضای غذا و تنوع زیستی تحقیق می‌کند، می‌گوید: سالانه در جهان، بیش از 5/3 میلیارد نشخوارگر اهلی و ده‌ها میلیارد مرغ برای مقاصد خوراکی پرورش و ذبح می‌شود. بحث بر سر یک اختلال عظیم اقتصادی است.

بحران تغییر شغل

نکته قابل تامل این که حتی بهترین برنامه‌ریزی ممکن قادر نیست برای همه امکان تغییر شغل فراهم کند. حدود یک سوم از خاک جهان را زمین‌های بایر و نیمه‌بایری تشکیل می‌دهد که فقط به درد چرای دام می‌خورد. در گذشته مردم تلاش کرده‌اند بخش عظیم شرق به غربی از آفریقا در جنوب صحرای کبیر و شمال خط استوا را از زمین چرایی به زمین زراعی تبدیل کنند، اما با خشکسالی روبه رو شده‌اند. به عقیده فالان، بدون دام‌ها، ممکن است در برخی محیط‌ها، حیات برای مردم ناممکن شود. مخصوصا قبایل کوچ‌نشینی مانند مغول‌ها و بِربِرها که بدون دام‌هایشان مجبورند در شهرها ساکن شوند و به احتمال بسیار، فرهنگ خود را در این فرآیند ببازند.

در عین حال، کسانی که تمام زندگی شان به دام‌ها وابسته نیست، دچار مشکل خواهند شد. گوشت خوراکی نقشی مهم در تاریخ، آداب و سنن و هویت فرهنگی تمدن‌ها دارد. گروه‌های متعددی در سراسر جهان در مراسم و آیین‌های مختلف، دام هدیه می‌کنند‌. ریشه عمیق غذاهای گوشتی در دیگر فرهنگ‌ها و مناسک نیز غیر‌قابل کتمان است. فالان، در عین اشاره به اهمیت این نقش، آن را از دلایل اصلی سختی در کاهش دادن مصرف گوشت بشر عنوان می‌کند.

گیاهخواری و سلامت

تاثیرات گیاهخواری بر سلامت بشر نیز خوب و بد خود را دارد. مدل رایانه‌ای اسپرینگمن نشان می‌دهد که در صورت گیاهخوار شدن همگان تا سال 1429/ 2050، کاهش 6 تا 10 درصدی مرگ و میر جهانی را شاهد خواهیم بود که در پی کاهش بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت، سکته و برخی سرطان‌ها حاصل خواهد شد. حذف خود گوشت، نیمی از این تاثیر را سبب می‌شود و نیمه دیگر به خاطر کاهش مقدار کالری‌های مصرفی و افزایش مصرف میوه و سبزیجات خواهد بود. رژیم ویگِن جهانی نیز این تاثیرات را دوچندان خواهد کرد. گیاهخواری، هر سال از حدودا 7 میلیون مرگ و میر جلوگیری می‌کند و ویگنیسم این مقدار را تا 8 میلیون مورد افزایش خواهد داد. به موازات اینها، کاهش بیماری‌های مزمن ناشی از تغذیه نیز به تخفیف هزینه‌های پزشکی می‌انجامد و حدود 2 تا 3 درصد در تولید ناخالص غذایی صرفه‌جویی خواهد کرد. البته نباید از قلم انداخت که رسیدن به این فواید پیش‌بینی شده، وابسته به جایگزینی گوشت با مواد مغذی مناسب است. محصولات حیوانی، در ازای کالری‌شان، مواد مغذی بیشتری نسبت به غذاهای گیاهخوارانه‌ای چون برنج و غلات ارائه می‌کنند. بنابراین انتخاب جایگزین‌های مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است؛ مخصوصا برای بالغ بر دو میلیارد نفری که در دنیا از سوء‌تغذیه رنج می‌برند. بنتون معتقد است گیاهخواری جهانی در کشورهای در حال توسعه، موجب بحران سلامت خواهد بود؛ زیرا مردم نخواهند دانست ریزمغذی‌هایشان را از کجا تامین کنند.

ارزش میانه‌روی در رژیم غذایی برای بشریت

خوشبختانه برای چشیدن طعم موهبت‌های گیاهخواری یا ویگنیسم لازم نیست تمام دنیا به این مسلک رو بیاورند. برعکس، کلید این قفل در رعایت حد تعادل در مقدار و دفعات مصرف گوشت است. پژوهشی انجام شده که نشان می‌دهد تنها پیروی از توصیه‌های غذایی سازمان بهداشت جهانی، می‌تواند انتشار گازهای گلخانه‌ای را تا 17 درصد کاهش دهد.

در صورتی که مردم بیشتر از اینها از محصولات حیوانی و تنقلات فرآوری شده حذر کنند، این مقدار تا 40 درصد نیز پیش خواهد رفت. جاروس باور دارد که این تغییرات تغذیه‌ای، مانند مصرف یک تکه گوشت کمتر، چنان کم است که بسیاری از مردم حتی متوجه آن‌ نخواهند شد و الزامی در این نیست که حتما یک نفر به کلی به یک رژیم غذایی پشت کند و دیگری را برگزیند.

اسپرینگمن، تغییرات دیگری را برای تشویق مردم به محیط‌دوستی و رعایت بیشتر در انتخاب تغذیه مثال می‌زند. وی بالا بردن قیمت انواع گوشت و کاهش قیمت و توزیع گسترده‌تر سبزیجات را یکی از این راه‌ها می‌داند (البته قیمت گوشت و میوه و سبزیجات همین حالا هم در کشور ما بالاست و همین جا از مسئولان محترم می‌خواهیم خود را دو سه قدم جلوتر از کشورهای غربی ندانند و قدمی در جهت گران‌تر کردن قیمت گوشت قرمز به بهانه محیط‌زیست برندارند!). پیشنهاد دیگر اسپرینگمن نیز این است که نقایص تغذیه گوشتی در سطحی وسیع به سمع و نظر مردم برسد. ازجمله این حقایق این است که در حال حاضر به علت اسراف و پرخوری، کمتر از 50 درصد کالری‌های تولیدی فعلی به استفاده موثر می‌رسند.بنتون معتقد است، می‌توان شرایط را به گونه‌ای تغییر داد که دامداران محصول کمتری تولید کنند و در عین حال به سودآوری کافی برسند؛ زیرا در حال حاضر، تولید و مصرف گوشت در حالتی افراطی صورت می‌گیرد که بسیار فراتر از نیاز مصرفی روزانه است. وی تغییر الگوی تولید و مصرف را راهی برای حفظ مقدار درآمد دامداران می‌داند.گفتنی است، همین حالا نیز راه حل‌های فراوانی برای تخفیف و تقلیل انتشار گازهای گلخانه‌ای در صنعت دام و طیور ارائه شده، اما نبود اراده کافی مانع اجرایی شدن آنها شده است.

منبع: BBC

مترجم: سیاوش شهبازی

جام‌جم

 

شنبه 8/8/1395 - 11:31
سلامت و بهداشت جامعه

رییس شبکه هپاتیت ایران تاکید کرد: افزایش سطح آگاهی افراد جامعه نسبت به راه‌های انتقال هپاتیت‌های ویروسی می‌تواند نقش مهمی در کاهش آمار مبتلایان به این بیماری و دستیابی به ریشه کنی هپاتیت C تا سال ۱۴۱۰ داشته باشد.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، دکتر سید مؤید علویان به مناسبت هفته اطلاع رسانی هپاتیت (هفته اول آبان‌ماه) در خصوص وضعیت شیوع و درمان هپاتیت در کشور گفت: در حال حاضر میزان شیوع هپاتیت B در افراد زیر ۲۸ سال کمتر از یک درصد و در افراد زیر ۲۲ سال کمتر از نیم درصد است که این خود نشان دهنده تاثیرات مثبت فعالیت‌های وزارت بهداشت و شبکه هپاتیت در زمینه واکسیناسیون نوزادان است و می‌توان گفت خوشبختانه ایران جزو کشورهایی است که واکسیناسیون بر علیه هپاتیت B در ۱۲ ساعت اول تولد انجام می‌شود و از آنجا که واکسن هپاتیت ‌B در انستیتو پاستور ایران تولید می‌شود، هیچ نوع مشکلی در ارائه آن به هموطنان‌مان وجود ندارد.

وی افزود: هم اکنون نزدیک به ۱ میلیون و ۴۵۰ هزار نفر در کشور مبتلا به هپاتیت B هستند که با توجه به میزان شیوع پایین آن می‌توان گفت که این بیماری در ایران کنترل شده است. خوشبختانه تمام داروهای هپاتیت B تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند و داروهای ایرانی درمان این بیماری با همان کیفیت داروهای خارجی برابری می‌کند و امیدوارم تا ۱۰ سال آینده با اجرای تحقیقات در این زمینه، درمان قطعی برای آن پیدا شود.

رئیس شبکه هپاتیت ایران همچنین با اشاره به بیماری هپاتیت C افزود: راه انتقال این نوع هپاتیت از راه تماس‌های پرخطر، تزریق سرنگ‌های آلوده مشترک و تزریق خون آلوده است و باید توجه داشت که بیماران دیالیزی، تالاسمی و هموفیلی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع بیماری هستند. هم اکنون نیز بین ۱۸۰ تا ۲۵۰ هزار بیماری مبتلا به هپاتیت C در کشور وجود دارند. متاسفانه این بیماری واکسن ندارد و فرد می‌تواند ویروس را به دیگران منتقل کند.

وی در خصوص درمان بیماری هپاتیت C توضیح داد: تا چند سال گذشته داروهای درمان هپاتیت C مبتلایان را با عارضه‌های زیاد و طولانی مدت مواجه می‌کردند، اما خوشبختانه با داروهای جدید خوراکی طول درمان از یک سال به سه ماه رسیده و شانس درمان از ۶۰ درصد به ۹۸ درصد افزایش پیدا کرده است. در سال گذشته ۴ هزار و ۵۰۰ بیمار مبتلا به هپاتیت C تحت درمان قرار گرفته‌اند و تا پایان امسال این تعداد به ۶۰۰۰ بیمار می‌رسد.

بنابر اعلام روابط عمومی شبکه هپاتیت ایران، علویان در پایان خاطر نشان کرد: هدف هفته اطلاع رسانی هپاتیت، افزایش سطح آگاهی افراد جامعه نسبت به راه‌های انتقال هپاتیت‌های ویروسی است که می‌تواند نقش شایانی در کاهش آمار مبتلایان به این بیماری و دستیابی به ریشه کنی هپاتیت C تا سال ۱۴۱۰ داشته باشد. شبکه هپاتیت ایران نیز در این راستا می‌کوشد تا با برپایی کمپین‌ها، همایش‌های عمومی و تخصصی، توزیع بروشورهای آموزشی رایگان و نیز حضور فعال در فضاهای مجازی گام موثری در این زمینه بردارد. 

شنبه 8/8/1395 - 11:19
سلامت و بهداشت جامعه

بسیاری از زنان ممکن است درباره ایمن‌سازی و احتمال ابتلا به بیماری‌هایی که می‌تواند به آنها یا جنینشان آسیب برساند، اطلاعات زیادی نداشته باشند.

 

 

 

 به گزارش جام جم آنلاین، واکسیناسیون بموقع می‌تواند از بسیاری بیماری‌های عفونی قابل انتقال به جنین یا خطرناک برای مادر و جنین پیشگیری کند.


بهتر است، زنان به منظور بررسی وضعیت ایمنی در برابر بیماری‌های عفونی و تنظیم برنامه واکسیناسیون خود، قبل از این که باردار شوند با پزشک خود مشورت کنند.

البته واکسیناسیون به دو دسته ویروس‌ ضعیف شده و ویروس‌ آنتی‌بادی تقسیم می‌شود. واکسنی که از ویروس زنده تهیه شده‌،‌ نباید به زنان باردار تزریق شود، زیرا ممکن است این واکسن‌ برای جنین مشکل‌آفرین باشد.

بعضی واکسن‌ها می‌تواند به زنان باردار در سه ماهه دوم یا سوم بارداری تزریق شود ولی عده‌ای معتقدند، بهتر است تزریق واکسن‌، حداقل سه ماه قبل از تولد نوزاد یا بلافاصله بعد از تولد صورت گیرد.

 

 

شنبه 8/8/1395 - 11:8
سلامت و بهداشت جامعه

سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در کشور ما و اصلی‌ترین در سایر کشورهای دنیاست که عمده‌ترین دلیل آن، شرایط زندگی صنعتی و کاهش فعالیت‌های بدنی عنوان می‌شود. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد صد تا 150 نفر در میان هر صد هزار نفر در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی قرار دارند.با وجود این سکته مغزی از طریق رعایت اصول تغذیه سالم، ورزش و خواب مناسب و کافی تا اندازه‌ای قابل پیشگیری است.

 

 

 

 

دکتر فرزاد اشرافی، متخصص مغز و اعصاب درباره راه‌های پیشگیری از سکته مغزی به جام‌جم می‌گوید: اختلال در خونرسانی به بافت‌های مغز بر اثر انسداد یا پارگی یک رگ موجب سکته مغزی در فرد می‌شود. سکته‌های ناشی از انسداد یک رگ فرعی یا اصلی در مغز شایع‌ترین نوع سکته است.

نقش ژنتیک در سکته مغزی

عوامل متعددی در بروز سکته مغزی موثر هستند که کنترل برخی از این عوامل در اختیار ما نیست، چرا که به صورت ژنتیک با ما زاده شده‌اند. به همین دلیل افرادی که سابقه فامیلی سکته مغزی دارند، بیشتر در معرض ریسک قرار دارند. در میان افرادی که به صورت ارثی به فشار خون، دیابت یا چربی خون مبتلا می‌شوند، خطر ابتلا20 تا 30 درصد افزایش می‌یابد.

دکتر اشرافی، تصلب شرایین و تنگی عروق گردن را یکی از دلایل مهم سکته مغزی در سنین بالا عنوان می‌کند و درباره آمار بالای سکته مغزی میان آقایان می‌گوید: جنسیت عامل اصلی آن است. هر چند افزایش سن در خانم‌ها باعث افزایش ریسک می‌شود.

هشدار نسبت به سکته دیابتی‌ها

دیابت که متاسفانه تعداد مبتلایان به آن هر روز در حال افزایش است، یکی از عوامل مستعد‌کننده سکته مغزی است. دکتر اشرافی با بیان این که اغلب دیابتی‌ها، چاق هستند یا بر اثر ابتلا به آن دچار چاقی می‌شوند، می‌گوید: در هر حال مراقبت از قند خون در ممانعت از سکته مغزی بسیار موثر است.

این متخصص مغز واعصاب تأکید می‌کند: با توجه به نقش بی تحرکی در افزایش وزن، در صورتی که افراد با هر وزنی پنج تا شش روز در هفته روزانه 30 تا 45 دقیقه، پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری کنند و ضربان قلب خود را افزایش دهند، خطر سکته را بسیار کاهش می‌دهند.

وی با بیان این که پرفشاری خون نیز در بروز سکته نقش دارد، می‌گوید: افراد مبتلا به پرفشاری خون باید مراقب باشند فشارشان از 14 روی 9 بالا تر نرود، چرا که باعث رسوب پلاک‌هایی در عروق و بسته شدن آنها می‌شود.

این متخصص مغز و اعصاب تأکید می‌کند: مشکلات کلیوی، سکته‌های قلبی، کلسترول بالا، اختلالات خواب، آپنه، خرخر، میگرن با علائم عصبی و اختلالات متابولیک نیز در بروز سکته مغزی موثر هستند.

وی تأکید می‌کند: کسانی که در سن پایین به مشکلات قلبی همچون نارسایی دریچه قلب و سوراخ بین بطنی یا دچار اختلالات انعقادی می‌شوند، چون خطر سکته مغزی در آنها افزایش می‌یابد، حتما بررسی‌های تکمیلی باید انجام دهند.

سکته مغزی بر اثر دود سیگار

به گفته متخصصان، افرادی که در معرض دود سیگار یا قلیان اطرافیان خود هستند، بیشتر در معرض سکته مغزی و بیماری‌های ناشی از مصرف مستقیم سیگار قرار دارند. دکتر اشرافی یکی از دلایل مهم تغییر سن سکته را شیوع مصرف دخانیات می‌داند و می‌گوید: در کشور ما علاوه بر ابتلای زودهنگام جوانان به دیابت، پرفشاری خون و چاقی بر اثر عدم رعایت رژیم غذایی مناسب و کم تحرکی، مصرف داروهای روانگردان و اعتیادآور باعث التهاب عروق خونی مغز و در نتیجه بروز سکته در آنان می‌شود.

مخاطرات هورمون درمانی

هورمون درمانی با وجود تاثیرات مثبتی که در درمان برخی بیماری‌های زنان دارد، اما عوامل افزایش ریسک سکته مغزی در خانم‌ها محسوب می‌شود.

دکتر اشرافی با بیان این مطلب ادامه می‌دهد: خانم‌هایی که از قرص‌های ضد بارداری استفاده می‌کنند، بخصوص با سابقه مصرف سیگار یا میگرن، در معرض خطر قرار دارند. خانم‌ها با ارائه شرح کاملی از وضعیت خود قبل از شروع درمان، از بروز سکته مغزی پیشگیری کنند.

وی تأکید می‌کند: در خانم‌های مبتلا به پرفشاری خون یا دیابت، نسبت استروژن و پروژسترون باید به گونه‌ای تجویز شود که خطر سکته را کاهش دهد.

این متخصص مغز و اعصاب در پاسخ به این پرسش که افزایش فشار خون بر اثر مسمومیت بارداری باعث سکته مغزی در خانم می‌شود، می‌گوید: افزایش فشار خون و پارگی رگ‌های مغز بر اثر مسمومیت بارداری که باعث ورم مغز می‌شود، در صورتی که بموقع درمان شود، سکته مغزی تلقی نمی‌شود.

وی ادامه می‌دهد: خطر سکته مغزی در زنانی که قبل از بارداری دارای سابقه میگرن، مصرف قرص‌های هورمونی، سیگار یا پرفشاری خون هستند، بالاتر است.

مصرف خودسرانه آسپرین ممنوع

باور عامه مردم این است که برای پیشگیری از تصلب شرایین مصرف آسپرین را باید از 40 سالگی آغاز کنند. دکتر اشرافی درباره این باور می‌گوید: آسپرین حتما باید تحت نظر پزشک مصرف شود. افرادی که عوامل خطر ندارند، نیازی نیست آسپرین مصرف کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد حتی افراد مبتلا به دیابت یا پرفشاری خون که سابقه سکته قلبی یا مغزی ندارند هم نباید آسپرین مصرف کنند، چرا که با عوارض مصرف آن مواجه می‌شوند و احتمال خونریزی معده وجود دارد.

وی ادامه می‌دهد: معمولا مصرف آسپرین برای افرادی که دچار سکته مغزی یا قلبی شده‌اند، توسط پزشک تجویز می‌شود.

پیشگیری از سکته مجدد مغز

پیشگیری از بروز سکته بسیار مهم است، اما پیشگیری از سکته مجدد مغز نیز از عوامل مهم وقابل توجه دیگری است که متخصصان سعی می‌کنند با تجویز داروهای درمانی ضد لخته و ضد پلاکت مانع آسیب مجدد مغز شوند. علاوه بر‌ این، رژیم غذایی بدون نمک، کنترل شدید برای پایین نگه داشتن چربی خون، فشار خون و دیابت بیش از حد طبیعی، بررسی وضعیت دریچه‌های قلب بخصوص در افراد 50 تا 45 ساله و میزان تنگی عروق گردن، راه‌های دیگری است که برای محافظت از مغز در برابر انسدادها و خونریزی‌های احتمالی به کار گرفته می‌شود.

سکته مغزی بر اثر کم آبی

شاید باور نکنید کم آبی هم باعث سکته مغزی در افراد سن بالای مبتلا به تنگی عروق گردنی می‌شود. این افراد به دنبال اختلالاتی همچون اسهال، دچار کم آبی شده یا بر اثر خونریزی دچار افت فشار خون و سکته مغزی می‌شوند 

شنبه 8/8/1395 - 10:43
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته