• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4153روز قبل
اهل بیت
نویسنده: دكتر محمدمهدی ركنی یزدی
وقتی سخن گفتن از دانشمندان و توصیف شایسته از بزرگان علم و فضیلت كاری است دشوار، توصیف و تعریف از معصومین(ع) و ائمه دین كه پایگاه معنویشان والاتر از حد عادی است و شخصیت علمی و فضایلشان از گنجینه علم و حكمت الهی بهره گرفته است(1) پیداست چه مایه دشواریاب و دست نیافتنی است، و این چنین است مقام علم و حكمت ثامن الائمه(ع).
با آن كه دامنه علم امام نه تنها دانشهای بشری را فرا می گیرد، بلكه از دیگر سو به جهان ناپیدا می پیوندد. با وجود این، مقصود ما از "علم" در این نوشتار "علم دین" است كه بر اساس عقل و فطرت بشری پایه گذاری شده و شامل اصول عقیدتی و فروع عملی و تعلیمات اخلاقی می شود. و بیشترین سخنان و تعلیمات ائمه هدی نیز در این باره می باشد. برای اینكه اهمیت این رشته از دانشها برای آنان كه با علوم تجربی و فنی سر و كار دارند آشكار شود، به اختصار می گوییم: همه این علوم - با اهمیت و فوایدی كه دارد- از دانشهای "ابزارساز" است و وسایل لازم برای رفاه و بهبود زندگی این جهان ما را فراهم می آورد؛ اما در اصلاح اخلاق و تعالی روحی ما تأثیری ندارد؛ یعنی "انسان ساز" نیست و واضح است تا خود انسان چنان كه باید و شاید ساخته نشود و استعدادهایی كه بالقوه دارد با تربیت دینی و تعلیمات الهی به فعلیت درنیاید، نه تنها از دانشها و وسایل مادی بهره صحیح نمی برد، بلكه سوءاستفاده هم می نماید؛ همان طور كه اوضاع فعلی جهان حاكی از آن است، و خود تقدم تهذیب را بر تعلیم می رساند و ضرورت توجه به علوم دینی و اخلاقی را ثابت می كند. این علوم همان معارف و حقایقی است كه رسولان الهی و اوصیای آنان مأمور به تبلیغ آن بوده اند، و حضرت علی بن موسی(ع) نیز در موقعیتهای مناسب حداكثر كوشش را در این راه كرده اند.یكی از منابعی كه ما را در شناخت چهره تابناك عالم آل محمد(ص) رهنمون می شود، كتاب شریف "عیون اخبار الرضا" است.
با آن كه سراسر كتاب فوق جلوه گاه علوم آن امام است، مهمترین موضوعی كه عظمت علمی آن امام را می رساند، مبحث توحید است، كه اصل دین و اشرف علوم است و باب 11 كتاب به آن اختصاص دارد و شامل 51 حدیث می باشد. تعدادی از این احادیث در رد "تشبیه" و توجیه و تأویل آیاتی از قرآن كریم است كه احتمالاً این معنا را به ذهن متبادر می كند،(2) و شماری در جواب مسایل جبر و تفویض، قضا و قدر، و میزان قدرت و استطاعت انسان می باشد.(3) كه پاسخهای مناسب و مستدل آنها را حضرت بیان كرده اند و حاكی از احاطه علمی ایشان به این متفرعات توحید است. اما آنچه پایگاه والای ثامن الائمه(ع) را در بیان حكمت متعالی و معرفی آفریدگار نشان می دهد دو خطبه است كه نخستین آن، شماره 15 است و از امیرالمؤمنین(ع) نقل می كند و دیگری آخرین خبر این باب و شماره 51 است، و خطابه ای است در كمال فصاحت و بلاغت و عمق محتوا و مطالب گفتنی در شناخت خدای تعالی، (4) كه امام رضا(ع) به درخواست مأمون ایراد فرمودند. به طوری كه از مقدمه خبر برمی آید این خطابه پیش از ولایت عهدی بوده است؛ زیرا سخن از حسادت مخالفان با این تصمیم مأمون به میان می آید و ظاهراً مأمون مایل است پایگاه علمی حضرت را نشان دهد. به هر حال چون امام(ع) در مجلس شكوهمندی كه علما و سران حكومت در آن جمع بودند حاضر می شوند، بر منبر خطابه بالا می روند، می فرمایند: آغاز عبادت خدای تعالی معرفت او و اساس معرفت خدا توحید (و یگانه دانستن) او، و نظام توحید خدای تعالی نفی كردن صفات است از او، زیرا عقول گواهی می دهند كه هر صفت و موصوفی مخلوق است و...
ثامن الائمه(ع) به همین شیوه سخن را ادامه می دهند، و با ادله عقلی و در عین حال دلپذیر و وجدانی، صفات جلال و جمال الهی را برمی شمرند و مبانیت و مفارقت ذات مقدس آفریدگار را با آفریده هایش بیان می كنند:(5)
" در جولانگاه این سخن (تشابه خالق و مخلوق) دلیلی نیست، و در (برابر) سؤال از آن جوابی نمی باشد، و نه در معنای آن تعظیمی برای خدا هست، و نه در جدا كردن ( و فرق گذاشتن) او از خلق كار نابجا و ستمی، جز آن كه محال و ممتنع است كه ازلی دو تا باشد، و آن كه ابتدایی برایش نیست آغازی داشته باشد. خدایی نیست جز خدای بلند مرتبه بزرگ، آنان كه خلق را با خالق برابر و همتا كردند، دروغ گفتند و بسیار گمراه شدند، و زیانی آشكار كردند، و خدا بر محمد و خاندان پاكش درود فرستاد."
از مباحث دشوار فلسفی و فكری بشر موضوع قضا وقدر و جبر و تفویض است، كه آرای گوناگون در باب آن اظهار شده است. با مسلمان شدن مردمی كه سابقه فرهنگی و دینی داشتند، خواه ناخواه اشكالهایی از برخورد عقاید موروثی آنان با اصول اعتقادی اسلام - كه منبع نخستین آن كلام خدا بود- پیش می آمد، یا از سوی دشمنان اسلام القای شبهه می شد. برای یافتن پاسخ این اشكالها معمولاً به آنان كه برسند خلافت پیامبر اسلام تكیه زده بودند مراجعه می شد كه بنا بر شواهد متعدد نه تنها خود آنان یارای جوابگویی نداشتند، كه عالم نمایان طرفدارشان از پاسخی كه برای پرسندگان قانع كننده باشد، ناتوان بودند. اینجاست كه فضیلت و اهمیت عترت پیامبر(ص) و ائمه اهل بیت(ع) برای زدودن شبهات فكری و حل معضلات عقلی آشكار می شود، كه اتفاقاً ثامن الائمه(ع) در این زمینه فرصت بیشتری داشتند، و به صورت مناظرات و جواب شبهات، فروغ علمی خود را نمایان وحیرت زدگان وادی جهل را هدایت كرده اند. اینك به عنوان مثال ترجمه خبری كه بحث جبر و تفویض در آن ذكر شده نقل می شود: سائل، مردی از شام است كه در مرو به حضور علی بن موسی(ع) رسیده است و می پرسد:
ای فرزند رسول خدا! از جعفربن محمد(ع) برای ما روایت شده كه: نه جبر است و نه تفویض، بلكه امری است میان این دو، معنای این سخن چیست؟
حضرت فرمود: هر كس گمان كند خدا فاعل كارهای ماست و سپس ما را بر آنها عذاب می كند به جبر معتقد شده، و كسی كه می پندارد خدای عز و جل كار آفرینش و روزی دادن را به حجتهایش واگذاشته به تفویض عقیده مند شده است، جبری كافر است و معتقد به تفویض مشرك.
راوی می گوید: پرسیدم ای فرزند پیامبر خدا! پس "امر بین امرین" چیست؟
حضرت فرمود: وجود راهی ( و قدرتی) برای به جا آوردن آنچه بدان مأمورند و ترك آنچه از آن نهی شده اند. سؤال كننده كه این راه بینابین جبر و اختیار را در فطرت خویش و رفتار شخصی می یابد، طبعاً سخن را می پذیرد، اما بعد سؤال دیگری برایش طرح می شود، لذا می پرسد: آیا خدای عز و جل را در این حالت بینابین- كه افعال از ما سر می زند- خواست و اراده ای هست؟
جواب می شنود: اما طاعات و عبادات، اراده خدا و خواستش در آنها همان امر بدان هاست و رضایتی كه از كارهای خیر دارد، و كمكی كه برای انجام گرفتنش می نماید، و اراده و خواستش در معاصی و گناهان ما، نهی از آنهاست و ناخشنودی نسبت به آنها و واگذاشتن گناهكار است به حال خود.
راوی می گوید پرسیدم: آیا خدای را در این كارها قضا هست؟ پاسخ امام اینست:آری! هیچ كار نیك یا بدی نیست كه از بندگان سر بزند، مگر این كه خدا را در آن قضایی هست.
پرسیدم: معنای این قضا چیست؟
فرمود: حكم خدا بر آنان، به آنچه در اثر كارهایشان از ثواب یا عقاب در دنیا و آخرت استحقاق می یابند و شایسته آن می شوند.(6)به بیان دیگر قضای الهی در افعال اختیاری، جزایی است كه حق فاعل است و در دو جهان به او می رسد. این معنی را به بیان دیگر ضمن حدیثی كه از امیرالمؤمنین(ع) نقل می فرمایند، مشاهده می كنیم. و بالاخره در خبری كه سلیمان بن جعفر حمیری نقل می كند، آن حضرت در موضوع جبر و تفویض میزانی به دست می دهند كه رافع اختلاف باشد. (7)
دیدگاه ثامن الحجج(ع) درباره "بدأ"
از نتایج و فروع اصلی توحید عقیده به "بدأ" است كه قدرت بی كران و اراده تام و تمام آفریدگار را می رساند و از مباحث مورد اختلاف شیعه و سایر فرق اسلامی است و محل ظهور نظرهای گوناگون. ثامن الائمه(ع) در این باب مناظره ای مفصل و مستدل با سلیمان مروزی بزرگ ترین متكلم خراسان دارند كه باید آن را از نمونه های بارز "جدال به احسن" - كه قرآن مجید تعلیم می دهد- (8) شمرد. صورت كامل این مناظره - به روایت نوفلی- در عیون الاخبار الرضا باب 13- نقل شده است.آن متكلم بزرگ! ضمن گفت و گو درباره اراده خدای الهی پنج بار حیران شده و در جواب در می ماند.
از جمله اشتباهاتش این است كه حرف خود را - با آن كه جوابش را شنیده و بطلانش ثابت شده- تكرار می نماید كه دوبار حضرت این نكته را به او تذكر می دهند. در اواخر بحث كه باز متناقض حرف می زند حضرت به او "یا جاهل" خطاب می نمایند، در عین حال همه جا، اجازه پرسش و آزادی بحث را به او می دهند. در پایان كه اراده را با قدرت یكی می شمرد، امام رضا(ع) نادرستی سخنش را نشان می دهند و او در می ماند و زبانش بسته و گفتارش گسسته می شود. پس مأمون ناخواسته مجبور می شود به كثرت علم و دانشوری حجت حق اعتراف كند و بگوید: ای سلیمان! این داناترین فرد از هاشمیان است.
دریغ است این بحث را به پایان بریم و اندكی از توضیحات ثامن الائمه(ع) را درباره بدأ، نقل نكنیم، پس گوییم: در آغاز بحث سلیمان مروزی پس از استماع آیات راجع به بدأ باز توضیح بیشتری می خواهند، حضرت فرمودند: ای سلیمان! همانا بعضی از امور عالم نزد خدای عزوجل مشروط است،كه از آنها آنچه را بخواهد مقدم می دارد و آنچه را بخواهد به تأخیر می اندازد و آنچه را بخواهد محو می كند. ای سلیمان! علی(ع) همواره می گفت: علم بر دو نوع است: علمی كه خدا، فرشتگان و رسولانش می دانند، پس آنچه خدا به فرشتگان و پیامبرانش آموخته حتماًَ واقع می شود، و خدا خود و فرشتگان و رسولانش را (با اخبار نادرست) تكذیب نمی كند و دیگر علمی كه نزد او نهفته است و هیچ یك از آفریده هایش از آن با خبر نمی شوند، از این علم است كه آنچه بخواهد (در مقام ظهور) مقدم می دارد و آنچه بخواهد تأخیر می اندازد و هر چه را بخواهد محو می كند و هر چه را بخواهد ثابت می گرداند(تا واقع شود).
پس از شنیدن این سخن سلیمان مروزی به مأمون می گوید: ان شاءا... بعد از این بدأ را انكار نمی كنم و تكذیب نمی نمایم.(9)
از حاكمان عباسی آن كه بهره بیشتری از علم داشت به مجالست با علما و تشكیل مجالس علمی اظهار علاقه می كرد، عبدا... مأمون فرزند هارون است، هر چند از این كوشش فرهنگی بیشتر منظور سیاسی داشت. به هر حال آنچه از دوران زمامداری او بر جا مانده كه مناسب این نوشتار است و پرتویی از فروغ دانش حضرت رضا(ع) را منعكس می كند، چند مجلس مناظره و بحث اعتقادی است كه بین آن حضرت و علمای سایر ادیان و متكلمان مشهور آن زمان تشكیل داده و به تفصیل در عیون اخبار الرضا نقل شده است.
با آنكه احتجاج و مناظره در تاریخ فرهنگ بشری سابقه ای كهن دارد، چنانكه قرآن مجید احتجاج حضرت ابراهیم(ع) را با گروهی ستاره پرست نقل می كند،(10) و پیامبر بزرگوار اسلام(ص) و امیرمؤمنان(ع) و دیگر ائمه معصومین(ع) همه با مخالفان و منكران مباحثه و محاجه داشته اند - كه خوشبختانه بسیاری از آنها بر جا مانده و مضبوط است- با وجود این باید این مجالس بحث آزاد و مناظره را مهم ترین و با شكوه ترین و مفیدترین مجلس مباحثه و مناظره و تبلیغ اسلام شمرد كه در تاریخ اسلام مجلسی با این چند و چون سراغ نداریم؛ زیرا اهمیت اجتماعی و سیاسی و دینی دو طرف مناظره، و حضور حاكمان زمان و اهل حل و عقد و علمای بزرگ در آن، و عظمت و رسمیت مجلس و آثار تبلیغی و دینی و سیاسی مترتب بر پیروزی هر یك از دو متكلم این اهمیت و فایده را به آن ها بخشیده است كه جا دارد از ابعاد گوناگون مورد بررسی و مداقه قرار گیرد. اما آنچه این مقال عهده دار ارائه آن است دورنمایی از شخصیت علمی و چهره معنوی ثامن الائمه(ع) است.در قدیمی ترین مأخذ و كتاب - عیون اخبارالرضا- كه شرح این مجالس علمی در حضور مأمون آمده، در جلد اول ضمن پنج باب با این عناوین مطرح شده: باب 12: مجلس حضرت رضا(ع) با علمای ادیان مختلف و متكلمان در حضور مأمون راجع به اثبات ثبوت پیامبر اسلام(ص) و توحید، مفصل ترین و مهم ترین مجلس مناظره است و در قسمت دوم مجلس كه روی سخن با عمران صابی است، بعد از اینكه او اشكالات و سؤالات متعددی طرح می كند و جواب كافی و مستدل می شنود، ایمان می آورد و شهادتین بر زبان جاری می كند و رو به قبله به سجده می افتد و عظمت علمی و شكوه معنوی حجت خدا بیش از پیش آشكار می شود.
باب 13: مجلس حضرت رضا(ع) با سلیمان مروزی درباره توحید كه ذكرش گذشت و بخشی از آن نقل شد.
باب 14: مجلس دیگر علی بن موسی الرضا(ع) با دانشمندان ادیان و جوابی كه به علی بن محمدبن الجهم درباره عصمت انبیا می دهند. در این باب و باب بعد، استدلال بر پایه قرآن كریم است.
باب 15: مجلس دیگر حضرت رضا(ع) در حضور مأمون درباره عصمت انبیا و پاسخ شبهاتی كه از بعضی آیات به ذهن می رسد و تفسیر صحیح به آن آیات
باب 23: مجلس علی بن موسی(ع) در حضور مأمون و علمای عراق و خراسان درباره فرق میان عترت و امت با استشهاد به 12 آیه از قرآن و این باب مربوط به بحث امامت و در فضیلت عترت پیامبر اكرم(ص) است.
در جلد دوم عیون اخبارالرضا نیز دو باب به شرح دو مجلس علمی مختصر اختصاص دارد:
باب 57: احتجاج حضرت رضا(ع)، با یحیی بن ضحاك سمرقندی در موضوع امامت در حضور مأمون. این دو باب نیز مربوط به ویژگی های امام و اثبات امامت حضرت علی(ع) و فرزندان معصومش می باشد.
در جلسه مناظره با سران ادیان حضرت رضا(ع) با جاثلیق رهبر و اسقف مسیحیان در باب نبوت حضرت محمد(ص) به مناظره می نشینند و برای مجاب نمودن وی با استدلال بر انجیل به حل شبهات مطرح شده از ناحیه وی می پردازند.
همچنین استفاده از دو شاهد غیرمسلمان كه بر متون مقدس مسیحیان احاطه دارند راه دیگری است كه امام(ع) از آن بهره جستند.
در قسمت پایانی همین مجلس شكوهمند است كه ثامن الائمه(ع) با عمران صابی، متكلم بزرگ آن زمان، بحث می كنند. موضوع بحث در این قسمت توحید است. عمران صابی از موجود نخستین و آنچه آفریده می پرسد، و جوابی حكیمانه و روشن می شنود، به خصوص امام در نفی حاجت و تغییر و دگرگونی از آفریدگار متعال تأكید می فرمایند: عمران به درخواست حضرت، آزادانه شبهات و سؤالات پیچیده و دشواری را كه در ذهن دارد یك به یك می پرسد و پاسخی روشنگر و پذیرفتنی می شنود.
در این هنگام ظهر می شود. امام رو به مأمون (صاحب مجلس) كرده و می فرمایند: نماز می خوانیم و برمی گردیم و چنین می كنند. بعد از بازگشت از نماز حضرت رضا(ع) به جای خود برمی گردند و می نشینند و عمران را صدا می زنند و می گویند: سؤال كن. او پرسش خود را از یكتایی خدا در ذات و صفات آغاز می كند. حضرت پاسخی مفصل، واضح و قانع كننده به او می دهند، چنان كه رفته رفته سخن اوج می گیرد و از ابداع مشیت و اراده و معانی آنها و دیگر مباحث الهی و حكمت متعالی گفت و گو به میان می آید، و حجت حق چند بار خطاب "اعلم" (بدان) توجه او را جلب و گرانقدری مطالب او را یادآور می شوند و اینك ترجمه آخرین جملات حضرت كه با استشهاد به آیات قرآن پایان می پذیرد و موجب اسلام آوردن عمران و تسلیم او در برابر حق می شود.
همانا فرمان او (در سرعت اجرا) مانند بر هم خوردن چشم است یا زمانی كمتر، كه خدای تعالی هر گاه چیزی را بخواهد (ایجاد كند) به آن می گوید "باش" پس به خواست و اراده اش وجود می یابد، از آفریده هایش چیزی به او نزدیكتر از چیز دیگر نیست و چیزی دورتر از چیز دیگر نمی باشد. (نسبت او به همه مخلوقاتش مساوی است) ای عمران، فهمیدی؟ عمران گفت: آری ای سرورم! فهمیدم و گواهی می دهم كه همانا محمد(ص) بنده اوست كه به راهنمایی مردم و آوردن دین حق برانگیخته شده، سپس رو به قبله به سجده افتاد و اسلام آورد راوی خبر - نوفلی- گوید: چون متكلمان سخن عمران را- كه مرد جدلی مغلوب ناشدنی بود- شنیدند، دیگر هیچ یك از حضرت رضا(ع) چیزی نپرسیدند و بدین ترتیب مجلس پایان یافت.(11) در حاشیه این مجلس با عظمت و طولانی نكات زیر یاد كردنی است:
1- حضرت علی بن موسی(ع) مكرر از علمای بزرگ مجلس می خواستند هر گونه سؤال و شبهه ای را در ذهن دارند مطرح كنند كه البته پرسش های گوناگونی هم شد و جواب كافی و مبرهن به همه داده شد این گونه برخورد در چنان مجلسی علم خداداد حضرتش را می رساند.
2- امام(ع) مباحثی را مطرح فرمودند كه در حوزه زندگی او در مدینه كمتر مطرح بود و كمتر سابقه داشت، اما دانش سرشار خدادادی او چنان بود كه گویی همه عمر به این بحث ها اشتغال داشته است.
3- مجالس مناظره و احتجاج ثامن الائمه(ع) همه نمونه بارز بحث آزاد و تبلیغ صحیح و منطقی اسلام است كه امروز نمونه ای شایسته برای پیروی ماست و حركت برای رسیدن به آن شیوه ای پسندیده در بحث های اعتقادی و مذهبی.
4- در برابر فواید علمی و آموزشهای دینی كه این مجالس داشت و آشكارا پیروزی در بحث و مزیت علمی امام(ع) را بر موافق و مخالف می فهماند، حسادت مخالفان و كینه عالم نمایان درباری را برمی انگیخت و به صورت خیرخواهی توصیه می كردند كه چنین بحث هایی نكنند كه معاندان را به آزار ایشان تحریك می كند و نزد مأمون سعایت می كنند و او هم واكنشهای تندی نشان می دهد.(12)آنچه بیان شد جلوه ای از حقیقت علمی امام رضا(ع) بود كه تنها بخشی از آن در این جلسات نمود پیدا كرد.

پی نوشت :

1- ر.ك به مجموعه آثار دومین كنگره بین المللی امام رضا(ع)/ج ر/ص29
2و3- عیون اخبارالرضا/ باب11/ حدیث 16
4- ر.ك به نهج البلاغه
5- عیون اخبارالرضا،ج 1، ص 153
6و7- همان، ص 124، خبر 17وخبر 48
8- نحل، آیه 125
9- عیون اخبارالرضا، باب 13، ص 82
10- بقره، آیه 258/ انعام، آیات 76-80
11- عیون اخبارالرضا، ج1، ص 177
12- رك به همان، باب 42، ح 2، ص 174-173

منبع: روزنامه قدس
چهارشنبه 5/7/1391 - 15:46
اهل بیت
نویسنده: دكتر سید محمد باقر حجّتى

مقدمه

سراسر زندگانى حضرت ثامن الحجج امام رضا علیه السلام مشحون از رهنمودهایى در اخلاق و تعلیم و تربیت مى باشد كه استقصاء وغوررسى همه آنها در حدود توان و بضاعت ناچیز این بنده نیست، و حتى به آسانى معترفم كه اطلاعات محدود و اندك این جانب به عشرى از اعشار و به نمى از یَم آنها رسا نمى باشد. اما اجمالاً بى هیچگونه تردیدى معتقدیم كه همه امامان معصوم علیهم السلام داراى منصب الهى در جهت ارشاد مردم بوده اند، لذا راهنمایهاى آنان مبتنى بر یك بنیادى الهى و آسمانى مى باشد كه سزاست بشر براى نیل به سعادت، این ارشادات را الگوهایى واجب الاتّباع براى تمام شئون حیاتى خویش قرار دهد.
امام رضا در مقام و پایگاه رضا به قضاى الهى
این امام بزرگوار ما به رضا نامبردار مى باشد، نامى كه سراسر زندگانى آن حضرت و حالات درونى و شخصیت روانى او را در یك مقام والاى اخلاقى خلاصه مى كند. بدیهى است كه این نام و عنوان به گزاف براى آن حضرت انتخاب نشده است، بلكه با آینده نگرى و بینشى روشن چنین نامى از میان نامها براى این امام گزین شده است. چنان كه نام هاى همه ائمه علیه السلام بازگوكننده یك سلسله واقعیاتى متناسب با شخصیت آنها بوده و نمودارترین حالات روحى آنها را روشنگر است.
بنابراین ما طلیعه بحث خود را با بررسى این نام و عنوان آغاز مى كنیم كه خود بیانگر یكى از مقامات والاى اخلاقى و ازثمرات شكوهمند تربیت صحیح مى باشد.
با وجود این كه این امام بزرگوار با آسیبهاى گوناگونى مواجه بود كه جان و تن او را مى آزرد و بدور از زادبوم و اهل و عیال به سر مى برد، به هیچ وجه از پایگاه رضاى به قضاء الهى نلغزید، و هرگز بى تابى و بد گمانى نسبت به خداى متعال از او دیده نشد؛ بلكه هر حالتى كه در طرز رفتار آن حضرت مشاهده مى شد، نمایانگر روحى سرشار از رضا بوده است؛ چنان كه نكات و گزارشهاى كوتاهى كه در پیش داریم گویاى همین حقیقت مى باشد، لذا باید گفت كه این شخصیت عظیم انسانى با نام خود و روحى كه این عنوان را تأیید مى كرد بشریت را به مقامى از نظر اخلاق و تربیت رهنمون گشت كه از دیدگاه همه عرفاء و خدا آشنایان از پرفضیلت ترین مقامات انسانى و عالى ترین مراحل كمال اخلاقى به شمار است.
براى این كه از این پایگاه اخلاقى و ارزش آن تا حدودى واقف گردیم راجع به آن فشرده اى از سخن بزرگان را بازگو مى كنیم، امّا قبلاً روایتى را كه از امام رضا علیه السلام نقل شده است در زیر مى آوریم : آن حضرت فرموده است :
ایمان داراى چهار ركن مى باشد :
1 ـ توكل به خدا
2 ـ رضا به قضاى او
3 ـ تسلیم در برابر امر او
4 ـ واگذار كردن امور به او
اصولاً رضا را باید ثمره محبت، و محبت را ثمره معرفت دانست؛ زیرا آن كسى كه شخصى را به خاطر كمالات و صفات خوشى كه در او وجود دارد دوست مى دارد به همان اندازه كه بر مراتب معرفت و آگاهى وى نسبت به او افزوده مى شود دوستى و دلبستگى به وى در او رو به فزونى مى گذارد. اگر كسى با چشم بصیر جلال و كمال الهى را بنگرد قهراً به خدا دلبستگى مى یابد و حبّ او به خداـبا افزایش معرفت نسبت به اوـفزاینده مى گردد :
والّذین آمنوا اشد حبّاً لله ( بقره : 165 ) افرادى كهـبه خاطر فزونى معرفتـداراى ایمان هستند، حبّ آنها نسبت به خدا استوارتر و فزونتر مى باشد.
وقتى شخص دوستدار خدا باشد هر پدیده و دستاوردى كه از ناحیه او مى رسد نیكو و زیبا تلقى كرده و آن را پسند مى كند. چنین موضع روانى در انسان بیانگر رضاى او نسبت به خداى متعال است.
رضا فضیلت شكوهمندى است كه باید گفت تمام فضائل اخلاقى در آن خلاصه مى شود، خداوند متعال مقام رضاى شخص به خود را با رضاى خود از آن شخص مقرون ساخته و از این رهگذر شكوه و عظمت آن را بیان نموده است، آنجا كه مى فرماید :
رضى الله عنهم و رضوا عنه ( مائده : 119 ) خدا از آنها راضى است و آنان نیز از وى راضى هستند.
نبى اكرم ( صلى الله علیه و آله وسلم ) رضا را دلیل ایمان انسان معرفى كرده است، آن گاه كه گروهى از یارانش را مورد سؤال قرار داد و فرمود:

نشانه ایمان شما چیست؟

عرض كردند: در برابر بلایا و گرفتاریها صابر هستیم، و به گاه رفاه و خوشى خداى را سپاسگزاریم، و به هنگام در رسیدن قضاى الهى از رضا برخورداریم.
آن حضرت به آنان فرمود: سوگند به خداوندگار و صاحب كعبه كه شما داراى ایمان مى باشید».
به امام صادق علیه السلام عرض كردند:
از چه طریقى مى توان به ایمان مؤمن پى برد؟
فرمود: از طریق تسلیم او در برابر خدا، و رضاى او در مقابل حوادث خوش و ناخوشى كه به او روى مى آورد.

درجات و مراتب رضا

رضا داراى سه درجه و مرتبه است:
الف ـ رضاى متقین :
انسان راضى در چنین مرحله اى رنج و درد آسیبها را كاملاً درك كرده و آن را احساس مى نماید امّا بدان راضى است؛ بلكه به بلا و آسیبها گرایش داشته و عقلاً خواهان آن مى باشد؛ اگر چه طبعاً از آن بیزار است؛ امّا چون هدف این است كه به ثواب وقرب الهى نائل گردد و وارد بهشتى شود كه گستره آن، فاصله میان آسمان و زمین را تشكیل مى دهدـبهشتى كه براى متقین آماده شده استـتن به بلا و مصیبت مى دهد حتى بدان عقلاً راغب مى باشد مانند كسى كه طبق دستور طبیب حاذقى باید عمل جراحى بر روى او انجام گیرد و صلاح و سلامت او از راه همین جراحى صیانت مى گردد. این بیمار مى داند كه این جراحى با درد و رنج همراه است امّا به چنین درد و رنجى راضى و بلكه بدان راغب است تا سلامت خود را به دست آورده و حتى از جرّاحـبه خاطر همین درد و رنجى كه بر او وارد مى سازدـسپاسگزار است.
ب ـ رضاى مقربین :
در این مرحله اگر چه رنج بلا و مصیبتها را درك مى كند امّا دوستدار چنین رنجى است؛ چرا كه محبوب او خواهان چنین رنجى مى باشد، و رضاى محبوب را در آن مى بیند؛ زیرا وقتى حب و دوستى بر كسى چیره گشت، همه هدف و خواسته او این است كه رضاى محبوب خویش را به دست آورده باشدـو به همین جهت بود كه امام رضا علیه السلام از نظر روانى در حال رضا نسبت به خداوند متعال به سر مى برد و مردم را نیز به چنین حالت خوشآیند و سعادت آفرینى دعوت مى كرد، و لذا مى فرمود:
« اگر كسى در برابر روزى كم از حق تعالى راضى باشد حق تعالى نیز از او در برابر اندك راضى خواهد بود ».
از احمد بن عمر بن ابى شیبه حلبى و حسین بن یزید، معروف به « نوفلى » روایت شده است كه مى گفتند:
حضور امام رضا علیه السلام رسیدیم و عرض كردیم:
ما در نعمت و رفاه و فراخ روزى به سر مى بردیم: لكن حالمان دگرگونه شده و گرفتار فقر و تهى دستى شدیم، دعا كن خداوند متعال حالت گذشته را به زندگانى ما بازگرداند.
فرمود: مى خواهید چه بشوید؟ آیا دوست مى دارید چون سلاطین باشید؟ و خوشحال مى شوید كه همانند طاهر و هرثمه زندگانى كنید؟ و این حالت رضاى درونى را از دست نهاده و از این عقیده و آئینى كه بدان پاى بند هستید بیگانه گردید؟
آنها در پاسخ عرض كردند: نه، سوگند به خدا اگر دنیا و آنچه در آن است و تمام زر و سیمى را كه در آن وجود دارد در اختیارمان قرار دهند ما را راضى نخواهد كرد كه از این حالت دست برداریم.
حضرت فرمود: حق تعالى گوید:
اعملوا آل داود شكراً و قلیل من عبادى الشكور ( سبأ : 13 ) اى خاندان داود، شاكر و راضى باشید كه بندگان شاكر و دلخوش و راضى من، اندك هستند.
سپس آن حضرت فرمود: نسبت به خدا داراى حسن ظن باش؛ چرا كه اگر كسى در برابر خدا برخوردار از حسن ظن باشد، مرحمت الهى را در گمان خویش مى یابد، و اگر كسى به روزى كم راضى و قانع باشد خدا نیز عمل اندك را از او پذیرا مى گردد، و چنانچه به رزق اندكى از حلال دلخوش باشد، مؤونه او سبك گشته و شاد و خرم خواهد بود و خدا او را به درد و رنجهاى دنیا و راه چاره و درمان آنها رهنمون گشته و وى به سلامت از این دنیا به دارالسلام رخت بر بندد.
طبق آیه اى كه قبلاً یاد شد، خداوند متعال رضاى خود را نسبت به هر كسى ، مقرون به رضاى آن شخص نسبت به خود قرار داده است، و لذا ما به این حقیقت پى مى بریم كه كسى مى تواند مشمول رضاى پروردگار قرار گیرد كه او نیز از خدا و دستاوردهاى او راضى باشد. امام رضا علیه السلام مظهر و مصداق كامل و فرد اكمل این حقیقت بوده است «و این خداى راضى از امام رضا بود كه نام رضا را براى او به ویژه انتخاب فرمود، چرا كه آن حضرت مصداق بارز رضاى خدا و رسول او و ائمه ( علیهم السلام ) بوده است. و این نام اختصاصاً از آنِ این امام مى باشد؛ چون دوست و دشمن نمى توانستند از احساس رضایت درونى نسبت به آن حضرت دریغ ورزند و قلباً خویشتن را تهى از رضایت نسبت به او نسبت به او احساس كنند.»
... و همه مردم معاصر با آن حضرت، به فضیلت علمى و اخلاقى او معترف بوده اند. و مقام بلند علمى آن بزرگوار مرضّى خاطر همگان بوده و رضایت همگان اعم از مخالف و مؤالف را به خود جلب مى كرد.
سكوت حكیمانه یا راهى فراسوى خیر و سعادت
در تحف العقول آمده است كه امام رضا علیه السلام فرمود:
الصَّمْتُ بابٌ مِنْ اَبْوابِ الْحِكْمَةِ : سكوت، درى از درهاى حكمت و دانایى و صواب اندیشى است.
و نیز فرمود :
اِنَ الصَّمْتَ یَكْسِبُ الْمَحَبَّةَ وَ انَّهُ دَلیلٌ عَلى كُلِّ خَیْر: سكوت، جلب محبت مى كند و مى تواند براى دست یافتن به هر گونه خیر و سعادت، دلیل و رهنمون انسان باشد.
این سخنان سنجیده امام رضا علیه السلام یكى از نكات دقیق تربیتى و اخلاقى سازنده اى را گوشزد مى كند، چرا كه سخن گفتنـگاهى ـممكن است به صورت عامل و گذرگاهى براى نگونبختى ابدى و ورود انسان به آتش دوزخ در آید؛ همانگونه كه مى تواند عامل رهایى بخش آدمى از شقاوت و بدبختى باشد. اما باید یادآور شد كه اگر قلب آدمى زلال و پاكیزه باشد هیچ چیزى در آن صورت پاكیزه تر از زبان نیست؛ لكن اگر درون انسان، پلید و ناپاك باشد هیچ چیزى پلیدتر از زبان نخواهد بود.
لذا امام رضا علیه السلام سكوت را به عنوان حكمت و دانایى و فرزانگى برشمرده است. آن كسى كه به جا و به موقع، راه سكوت را در پیش مى گیرد، در واقع ابواب سعادت و نیكبختى را فراسوى خود مى گشاید.
سكوت به جا را مى توان راهى به سوى سلامت روانى و كمال اخلاقى و نیل به معارف و آگاهیها دانست، به این معنى كه اگر فردى سكوت را در جاى خود بر سخن گفتن ترجیح دهد و در چنین مواردى بدان پاى بند باشد، در واقع قلب و درون خود را از شهوات و آفات روانى شستشو داده و براى نیل به هدفِ مطلوب، راه را در برابر خود همراه مى سازد.
سكوتى این چنینـكه از فراسَت و هوش و اندیشه وتفكر مایه مى گیردـنشانه قدرت و توانایى است و نباید آن را دلیل هیچ گونه ضعف و نارسایى تلقى كرد. بنابراین سكوتِ مذكور بیانگر حكمت و دانایى فرد است، به همین جهت، اگر كسى ـمنهاى حكمت و فرزانگى و دانایى ـاز قدرتِ در سخن آورى برخوردار باشد فرجام آن سقوط و بدبختى است.
مرد حكیم و دانا ساكت و آرام است، و باید گفت افراد ناآرام و پرچانه كه از عقل و فراست كافى تهى هستند با لافِ سخن، خویشتن را رسوا مى سازند، و لذا سزاست كه كمتر سخن گویند و سكوت خویش را فزاینده تر سازند كه :
تا ندارى مایه، از لافِ سخن خاموش باش خـنـده رسوا مى نماید پسته بى مغـز را
افراد خام و نارسـكه از لحاظ علمى و اخلاقى و هوش و فراست دچار ضعف و نارسایى هستند، غالباً دچار افراط در سخن بوده، و قادر نیستند در جاى خود سكوت اختیار كنند:
این دیگ ز خامى است كه در جوش و خروش است چون پخته شد و لـذت دَمْ دید خموش است
نفس انسانى طبعاً به آزادى بى بندوبارى گرایش دارد؛ لذا به اندیشه و سكوت و آرامش رغبتى درخود احساس نمى كند. عاملى كه مى تواند سكوت به جا و سنجیده را در فرد بارور سازد ایمان به دین و قوانین دینى است.
فقط مردم با ایمان و راستینِ در تدین هستند كه با زیور سكوتِ به جا، خویشتن را مى آرایند و مى گویند: سخنى كه هیچ گونه بهره اى جز گناه و یا بدبختى را به ارمغان نمى آورد نباید بر زبان راند؛ بلكه باید از آن خود دارى كرد.
محیى الدین بن عربى مى گفت: اگر كسى خواهان آن است كه باطن و درونش سازندگى یابد و سخن آغاز كند، باید زبانى را كه در كامش قرار دارد به سكوت وا دارد، یعنى نیروى باطن و درون آدمى گویاتر و رساتر از نیروى زبان انسان است. علاوه بر این، زبان آدمى گاهى مى لغزد؛ اما باطن و درون انسان صادق است وهیچ غبارى ازخلاف واقع چهره آن را نمى پوشاند.
همه انبیا و اولیا، به اتفاق، اعلام كرده بودند كه سكوت حكیمانه و بخردانه، سراپا خیر و سعادت است و یا به هرگونه خیر و سعادتى انسان را رهنمون است.
رسول اكرم صلى الله و آله و سلم فرمود:
استعینوا على قضاء حوائجكم بالصّمت: براى تأمین نیازها و تحقق آمالِ مشروعِ خویش از سكوت مدد گیرید.
یكى از بزرگان گفته است: سكوت راـهمان گونه كه سخن گفتن را مى آموزى ـبیاموز، اگر سخن گفتن موجب هدایت تو مى گردد سكوت از تو حمایت و نگاهبانى مى كند... و عفت زبان عبارت از سكوت به جا و به مورد مى باشد.
سكوت به حق، یعنى راه نبرد و پیكار با غیبت و سخن چینى ، و نوعى از ریاضت و تمرین روانى ؛ چرا كه سكوت مورد نظر ما به معنى مخالفت با هواى نفس و پاسدارى از سلامت نفسانى است.
سكوت اندیشمندانه را باید راهى در سوى رسیدن به مقام قرب دانست؛ چون از طریق سكوت است كه نفس انسانى ادب پذیر مى گردد، و از انضباط برخوردار مى شود.
امام رضا علیه السلام مى فرمود:
در میان بنى اسرائیل هیچ كسى نمى توانست عنوان عابد را براى خود احراز كند مگر آن كه ده سال سكوت اختیار مى كرد، و آن گاه كه چنین مدتى را در سكوت به سر مى برد، عابد مى شد.
نقش سكوت به جا در سازندگى انسان از نظر علمى و اخلاقى بر هیچ كس خردمندى مخفى نیست. درباره سكوت و ارزش آن روایات وفراوانى جلب نظر مى كند و فرزانگان دین و دانش در اهمیت آن بسیار سخن گفته اند.
مرحوم محدث قمى اشعارى از امیرخسرو دهلوى را ضمن شرح حال امام رضا علیه السلام در كتاب خود یاد مى كند كه وى مى گفت:
سـخن گرچه هر لحظه دلكش تر است
چـه بینى خـمـوشى از آن بهتر است
دَرِ فــ تـنـه بستـن، دهان بستن است
كه گیــ تـى به نیـك و بد آبستن است
پــ شیـمـان ز گفـتـار دیـدم بـسى
پشـیـمان نـگشـت از خموشى كسى
شنـیـدن ز گـفتـن بـه ار دل نـهى
كزیـن پـر شـود مـردم از وى تهى
صـدف زان سبب گشـت جوهرفروش
كـه از پاى تـا سر همـه گشته هوش
همـه تن زبـان گـشـت شمشـیر تیز
بـه خـون ریختـن زان كنـد رستخیز
و این مَثَل و سخن معروف است كه :
ان كان الكلام من فضة فالسكوت من ذهب: اگر سخن به سان نقره [ گرانقدر باشد ] باید گفت سكوت و لب فرو بستن همچون زر از بها و ارزشى فزونتر برخوردار است.
سكوت و درنگ لطیف و خوش آیندِ امام رضا علیه السلام همزمان با سخن گفتنِ دیگران با او، و استماعِ جالبِ او به گفتار دیگرانـكه از درونى اندیشمند مایه مى گرفتـیكى از ویژگیهاى شخصیت روانى آن حضرت بوده است كه درباره خصال این امام بزرگوار نوشته اند:
هرگز با سخن خویش بر كسى جفا نكرد، و تا سخن كسى به پایان نمى رسید لب به سخن نمى گشود، وكلام دیگران را قطع نمى كرد. [ بلكه با سكوتى دلنشین به گفته هاى دیگران كه با وى سخن مى گفتند گوش فرا مى داد، آن گاه پس از فراغ او از گفتار، سخن آغاز مى كرد].
سكوت در منطق رسول اكرم صلى الله علیه و آله و سلم نخستین گامى بود كه طالب علم و فردى كه مى خواهد بینشى نسبت به حقایق به هم رساند باید آن را در راه رسیدن به هدف بردارد، واین زیر بناى مهم و استوار را در جهت سامان دادنِ شخصیّت روحى و اخلاقى خویش پى ریزى كرده و كاخ بلند بصیرت و معرفت را بر پایه آن بنا نماید.
رسول گرامى اسلام صلى الله علیه و آله و سلم در پاسخ به سؤال مردى كه حضور او آمد و پرسید كه علم و دانش چیست فرمود:

سكوت.

عرض كرد: پس از سكوت چه كند؟
فرمود: باید براى شنیدن حقایق در خویشتن آمادگى ایجاد نماید.
عرض كرد: سپس چه راه و رسمى را در پیش گیرد؟
فرمود: شنیده هاى خود را نگاهبانى كند [ تا مورد دستبرد نسبان و غفلت قرار نگیرد].
عرض كرد: پس از حفظ و نگاهبانی؟
فرمود: بر طبق آن عمل كند.
به عرض رساند: از آن پس چه وظیفه اى متوجه او است؟
فرمود: به نشر و ترویج معلومات و معارف خود در این واپسین مرحله بپردازد. [ و زبان به سخن گفتن در باره حقایق بگشاید].
پیداست كه بر اساس این رهنمود جالب، باید سخن گفتن در پس سنگرى آغاز گردد كه پى و اساسِ آن سكوت مى باشد كه اِستماع و دریافت حقایق و حفظ و نگاهبانى و عمل به آنها بر چنین سكوتى مبتنى است. پس همان گونه كه امام رضا علیه السلام فرموده است، سكوت را باید درى از درهاى حكمت و خیر وسعادت دانست.

مواسات و دلسوزى نسبت به دیگران

یك انسان با ایمان كه در مقام رهبرى جاى دارد باید در باره دیگران خواهان امورى باشد كه در خود نسبت به آن امور احساس علاقه و دلبستگى مى نماید، و هر گونه شر وبدى را كه براى خویشتن نمى پسندد براى دیگران نیز نپسندد؛ زیرا این گونه برابراندیشى و مواسات با دیگران، بیانگر روح و ایمان و حاكى از حس تعاون و هماهنگى همبستگى با آنها مى باشد.
در طى احادیث صحیح این سخن نظر جلب نظر مى كند كه « هیچیك از شما نمى تواند براى دریافت عنوان « مؤمن » آمادگى كسب كند، مگر آن گاه كه نسبت به برادر ایمانى خود خواهان امورى باشد كه آنها را براى خویش نیز خواهان است ».
رعایت این نكته اخلاقى در مورد زیردستان از اهمیت ویژه اى برخوردار است، و طى احادیث متعدّدى به همه انسانها گوشزد شده كه باید از رنج دیگران غافل نمانند و همبستگى خود را با آنها فراموش نكنند، چرا كه این زیردستان چشم امید به مهتران و زبردستان دوخته اند تا خواسته ها و كمبودهاى مادى و معنوى آنان به وسیله آنها تأمین و جبران گردد، و از این رهگذر حال پریش و نابسامان آنان سامانى گیرد و تا دردها را اندكى تسكین دهند. یك انسان بیدار و هشیار زیردستان و محرومان را فراموش نمى كند و بیچارگان را از یاد نمى برد.
یكى از صفات برجسته امام رضا علیه السلام مواسات و همدردى با محرومان بوده است؛ و در طى زیارت آن حضرت این خصیصه بزرگ اخلاقى او مطرح شده و به وى چنین خطاب مى شود:
السلام على غوث اللهفان و من صارت به ارض خراسان، خراسان سلام و درود بر چاره ساز و فریادرس بیچارگان، و سلام به آن كسى كه سرزمین خراسان به بركت وجود او به سان خورشیدِ تابان جلوه گر گشته است.
امام رضا علیه السلام هرگز از شكم گرسنه و رنجها و آلام بینوایان غافل نبوده، و هر وقت سفره غذا را برئى آن حضرت مى گستردند همه خادمان را كنار سفره خود مى نشاند، حتى از دربان و نگهبان نیز غافل نمى ماند.
و آن گاه كه تنها مى شد [ وفراغتى براى او فراهم مى آمد ] همه اطرافیان خود را اعم از كوچك و بزرگ و خردسالان و بزرگسالان را پیرامون خود جمع مى كرد و با آنها به گفتگو مى نشست و با آنان مأنوس مى شد و آنها را نیز باخود مأنوس مى ساخت [ و خود را تا حدَّ موقعیّت و منزلت آنان تنزل مى داد و آنها را درحد مقام و موقعیت خود ارج مى نهاده و فرازمند مى ساخت تا احساس خفت و سبك وزنى نكنند، و شخصیت خویش را فرومایه و ناچیز نینگارند، و سرانجام با چنین تدبیرى ظریف، برابرى خود با آنها و برابرى آنها را با خودـبا وجود این كه از نظر ظاهرى در یك پایگاهى عالى قرار داشتـبدانها اعلام مى نمود. امام با كمال صراحت به همه انسانها گوشزد مى كند كه تمام افراد انسانى و مردم با ایمان با هم برابر و بَرادر هستند، و مقامِ برترِ ظاهرى نمى تواند آن چنان امتیازآفرین باشد كه طبقات محروم را از طبقات دیگر بیگانه سازد ].
امام رضا علیه السلام هیچ خادمى را كه سرگرم غذا خوردن بود به كار نمى گرفت، مگر آن گاه كه از تناول غذا فارغ مى شد، و به آنها مى فرمود:
در حالى كه سرگرم تناول غذا هستید، وقتى من از جاى خود بر مى خیزم از جاى خود بلند نشوید؛ بلكه سرجاى خویش بنشینید تا از خوردن غذا فارغ شوید.
كلینى در « الكافى » در طى روایتى كه به مردى از اهل بلخ مى رسد چنین یاد كرده است كه مى گفت:
من در سفر خراسان همراه امام رضا علیه السلام بودم، یكى از روزها دستور داد سفره غذا را گستردند و همه خادمان را كه از اهل سودان بوده اند كنار سفره دعوت كرد تا در معیت آنها غذا تناول نماید [ نشستن این بینوایان در كنار سفره آن حضرت براى یكى از یاران اوـكه امام و احساسِ انسانى و الهى او را درست باز نیافته بودـگران و ناخوش آیند آمد؛ لذا ] عرض كرد: اگر سفره اى جداى از سفره خویش براى این بینوایان سیه چرده و رنگین پوست تمهید مى كردید بهتر به نظر مى رسید؟ حضرت پاسخ فرمود: پروردگار تبارك و تعالى یكى است، پدر و مادر همه ما یكى است، و جزا و پاداش [ و ارزش و احترام ] افراد در گرو اعمال و كردارهاى آنها است [ نه رنگ پوست و یا سایر امتیازاتِ پوشالى صورى ].
امام رضا علیه السلام همواره بر سر مخالفت با هواى نفس بوده و گوش جان و دلش شنواى این آواى آسمانى بود كه:
فَلا اقْتَحَمَ العَقَبَة، وَ ما اَدْریكَ مَا العَقَبَه، فَكَُ رَقَبَة، اَوْاطعام فى یَوم ذى مَسْغَبَة، یَتیماً ذامَقْرَبَة، اَوْمسكیناً ذامَتْرَبَة ( بَلَد : 11 ـ 15 )، آنگاه اصحاب میمنه و یاران بهشت در برابر عقبه و گردنه مخالفتِ با نفس قرار مى گیرند باید بدانند كه گذر از آن، در گرو آزاد ساختن بنده و برده و یا اطعام ـ در روزگار قحطى و كمبود غذا ـ به خویشاوندان گرسنه و یا خاك نشینان بینوا است.
لذا آن حضرت هر وقت طعام تناول مى فرمود ظرف بزرگى در دسترس خود قرار مى داد و از هر نوع خوراكى كه در سفره بود از بهترین قسمتِ آن برمى داشت و در میان آن ظرف مى نهاد، و دستور مى داد كه آن را میان تهیدستانِ گرسنه و بینوا تقسیم كنند. و بدین سان با مستضعفان به همدردى مى نشست و بر درون خسته و پریش آنان مرهم مى نهاد و بر سر مواسات و مساوات با آنها بود.
امام رضا علیه السلام به مستضعفان ارج مى نهاد و خلأ معنوى و روحى و كمبودهاى مادى آنها را با گرامى داشتِ منزلتِ آنان و امدادهاى مادى جبران مى فرمود.
حال باید دید كه در برابر مستكبرانِ زمان چه موضعى را انتخاب مى كرد و با چه كیفیّتى با آنها رفتار مى نمود؟
مى نویسند: وقتى فضل بن سهل، یعنى « ذوالریاستین » حضور امام رضا علیه السلام رسید، یك ساعت بر سر پاى ایستاد [ و حضرت به او چندان التفات نفرمود ] تا آنكه سر بلند كرد و...
..به او گفت: چه حاجت داری؟
عرض كرد: سرور من! این نامه اى است كه امیرالمؤمنین! مأمون براى من نگاشته است.
... شما چون ولیعهد مسلمین هستید سزاوارترید كه همسان با عطایاى مأمون مرا مشمول بخشش خود سازید.
فرمود: نامه را بخوان ...
و آن نامه بر روى پوستى بزرگ نگارش شده بود، فضل مدّت زیادى بر سر پاى ایستاده تا خواندن نامه را به پایان رساند...
آن گاه به فضل گفت: اگر از مخالفت اوامر الهى براى همیشه بپرهیزى هر چه از ما مى خواهى از آنِ تو است.
امام رضا علیه السلام با این بیان كوتاه نقشه فضل را در محكم كارى هدفش خنثى ساخته و حتى به او اجازه نشستن نداد، تا آن كه فضل بن سهل با حالتى سرافكنده و خفت آمیز محضر آن جناب را ترك گفت.
ارج نهادن به مستضعفان و مواسات با آنها یكى از نمودارترین خصلت هاى روحى امام رضا علیه السلام بود كه به این خصیصه سترك و شكوهمند اخلاقى تا واپسین لحظات عمر خویش سخت پاى بند بود و مى دانست و نیز مى خواست به سردمداران و دولتمردان و اصولاً به همه انسانها اعلام كند كه در طریق رسیدن به سعادت و نیكبختى دنیا و آخرت باید درد و رنج توان ربودگان و بینوایان را فراموش نكرد؛ وگرنه باید جامعه انسانى در انتظار سقوط و نابودى آغوش بگشاید و آماده هر گونه بلا و آسیبهاى سخت دنیا و آخرت باشد.
از یاسر، خادم امام رضا علیه السلام روایت شده است:
آن گاه كه مسافت میان ما تا طوس هفت منزل راه بود، ابوالحسن على بن موسى الرضا علیه السلام بیمار شد، و سرانجام به طوس در آمدیم وبیمارى آن حضرت رو به شدت نهاد، و چند روزى در طوس ماندیم. مأمون روزى دو نوبت به بهانه عیادت نزد آن حضرت مى آمد. در واپسین روز حیات آن حضرت كه امام رضا علیه السلام در آن روز از دنیا رفت، دچار ضعف شدیدى بود، پس از آن كه نماز ظهر را اقامه نمود ...
... به من فرمود: آیا مردم ناهار خوردند؟
عرض كردم: سرورمن! با چنین حالى كه شما در آن به سر مى برید چه كسى حاضر است غذا صرف كند؟
امام رضا علیه السلام از جاى برخاست و فرمود: سفره و غذا را آماده سازید...
... همه خادمان و اطرافیان را بلااستثنا كنار سفره نشاند ونسبت به تمام آنها اظهار تفقّد مى فرمود، و فرد فرد آنان را مشمول توجّه قرار مى داد. وقتى مردها از تناول غذا فارغ شدند دستور داد براى زنان غذا بفرستند. غذا براى زنها فرستادند و آن گاه كه آنها نیز غذا صرف كردند ضعفِ مزاجِ امام علیه السلام آن چنان شدید گشت كه بیهوش شد و فریاد و شیون بلند شد.

تحلیل روانى حالت عجب و خودپسندى و غائله هاى سوء آن

در طى حدیثى كه از امام رضا علیه السلام روایت شده است آن حضرت درجات و آثار و غائله هاى سوء عجب و خودپسندى وعشق به خویش را گزارش فرمود، ودر حقیقت به تحلیل روانى این رذیلت اخلاقى پرداخت:
احمد بن نجم راجع به عجبى كه اعمال و كردارها و كوششهاى انسان رابه تباهى مى كشاند از امام رضا علیه السلام سؤال كرد.
امام علیه السلام در پاسخ فرمود:
عجب داراى مرتب و درجات و آثار گونه گون روانى است: یكى از آن درجات این است كه از رهگذر وجود این حالت در انسان، اعمال زشت و كردارهاى نادرست از دیدگاه یك فرد معجب آن چنان با زیورهاى پوشالى و پندارى آراسته مى شود كه آنها را خوش و زیبا و درست تلقى مى كند و تصور مى كند كه فردى درست كار و نیكوكردار است، وهر عمل زشتى را كه انجام مى دهد آنها را از نظر روانى زیبا وپسندیده و نیكو برمى شمارد. دیگر آن كه فردِ مُعجِب حتى در ایمان به پروردگارش گرفتار خودپسندى مى شود و در برابر خدا به خود مى بالد كه به او ایمان دارد، و بر خدا به خاطرِ ایمانش منّت مى گذارد و از او طلبكار مى شود! در حالی كه خداى راست كه بر او منّت نهد و از این كه او را به نعمت ایمان برخوردار ساخته است بر او منّت گذارد.
امام رضا علیه السلام در طى این عبارات كوتاه حالات روانى یك فرد معجب را براى ما تفسیر فرموده است كه او آن چنان در حب و عشق به خویشتن به سر مى برد و آن قدر در علاقه به خود و پسند خویشتن گرفتار تركتازى و توسنى مى گرددـكه نه تنها خود را برتر از دیگران مى داند و بر آنها منّت مى گذاردـتصور مى كند كه چون به خدا ایمان دارد باید بر او منت نهاده و مى پندارد كه حتى مى تواند پروردگارش را مشمول منّت و احساس خود قرار دهد!
چنین پندارى را نباید جز به عنوان یك تصور جنون آمیز به چیز دیگرى تلقى كرد، و به عبارت دیگر؛ این حالت ناهنجار روانى همان حالتى است كه در روانشناسى معاصر از آن به نارسیسیسم ( Narcissism ) تعبیر مى شود كه فرد درحب به خویشتن تا آن جا پیشروى مى كند كه عاشق خود مى گردد و گرفتار شیفتگى و دلدادگى نسبت به خود مى شود، و خویشتن را تا سر حد پرستش دوست مى دارد.
اصولاً فردى كه به بیمارى روانى عجب و خود دوستى مفرط مبتلاست گناهان و جرمهاى سنگین راـكه خود مرتكب آنها مى شودـخُرْد و ناچیز مى شمارد، و احسانهاى ریز و اندك را كلان و بزرگ و فزون از حد تلقى مى كند. و كارهاى زشتى را كه دستش بدانها آلوده است به عهده فراموشى مى سپارد، و این انحراف روانى تا آن جا جلو مى رود كه او خیر و خوبى را شر و بدى ، و شر و بدى را خیر و خوبى معرفى مى كند، و از درون خیر و نیكى ، شر و بدى را برسر پا مى كند، و بر چهره خیر نقاب شر، و بر سیماى شر ماسك خیر را مى پوشاند.
یك فرد خودپسند ـ چون دچار غرور نیز مى باشد و تا حد خودپرستى خویشتن را دوست مى دارد ـ حتى خود را فریب مى دهد؛ لذا در فضایى از اوهام زندگانى مى كند و با مصالحى تهى از واقعیّت، این فضا را براى خود معمارى مى نماید و سرانجام در یك پرتگاهى پیش بینى نشده سقوط مى كند، و آن چنان شخصیت روانى اش تباه مى گردد كه اعاده سلامت آن سخت دشوار و احیاناً غیر ممكن خواهد گشت.
نبى اكرم صلى الله علیه و آله و سلم سه چیز را عامل نابودى شخصیت انسان برشمرده كه یكى از آنها عبارت از عجب انسان به خویشتن، یعنى خود پسندى و خویشتن پرستى است.
سخن امام رضا علیه السلام این نكته را بازگو مى كند كه فرد مُعجب را باید به خاطر عُجب و نیكو پنداشتن اعمالش یك فرد نابسامان از نظر روانى دانست؛ چرا كه او ره گم كرده و با عینك عجب و خودپسندی، زشت را زیبا مى بیند، وچاه را راهى هموار مشاهده مى كند.
این بیانِ حضرت ثامن الحجج علیه السلام كه فرمود:
ان یزیّن للعبد سوء عمله فیراه حَسناً فیُعجبه و یحسب انّه یُحسن صُنعاً ملهم از وحى الهى است كه همه جوانب و ابعاد حقایق را بیانگر است: چرا كه همواره گفتار الهى در لابلاى سخنان این امام بزرگوار چهره مى نمود، اگر چه كمتر سخن مى گفت و بیشتر در حال سكوت وتفكر به سرمى برد، اما هرگاه لب به سخن مى گشود سخنانش از قرآن و وحى مایه مى گرفت، چنان كه سخنان كوتاه فوق، از آیاتى كه در زیر یاد مى شود قَبَس برگرفته و از آنها پرتو مى گیرد، آن جا كه خداوند متعال مى فرماید:
افمن زیّن له سوء عمله فرآه حسناً فان الله یضلّ من یشاء وَ یهدى من یشاء ( فاطر 8 )، آیا آن كه رفتار و كردار بدش از نظرش آراسته شد و آن را زیبا و نیكو مى بیند [ همانند كسى است كه زشت و زیبا را تشخیص مى دهد و به تشخیص خود عمل مى كند؟ ] خدا هر كه را بخواهد گمراه مى سازد و هر كه را بخواهد هدایت مى كند.
و یا فرموده است:
قل هل ننبئكم بالاخسرین اعمالاً، الّذین ضلّ سَعیُهم فى الحیوة الدّنیا و یَحسبون انَّهم یُحسنون صُنعاً ( كهف 103 ، 104)، بگو آیا مى خواهید راجع به كسانى كه از لحاظ اعمال، زیانكارترین افراد به شمار مى روند براى شما گزارش كنم؟ آنان كسانى هستند كه سعى و كوشش آنها در امر زندگانى دنیا در بیراهه قرار گرفته و تصور مى كنند كه درستكار و نیكو كردار مى باشند.
حسن بن جهم گوید: از امام رضا علیه السلام شنیده ام كه مى فرمود:
مردى در میان بنى اسرائیل زندگانى مى كرد، و على رغم آن كه مدت چهل سال خداى را بندگى كرد عبادت او در درگاه الهى مورد قبول واقع نشد؛ لذا با خود مى گفت: خدایا هر كارى را به خاطر تو انجام داده ام، و هر گناهى كه از من سر مى زند از ناحیه تو است؛ پس چرا به اعمال من با دیده قبول نمى نگرى ؟! خداوند متعال به او پاسخ داد: اگر تو در مقام نكوهش از خویشتن بر مى آمدى بهتر از آن بود كه با چنین حالت روانى و با روحیه عجب و خودپسندى ، مرا چهل سال بندگى كرده باشى .
امام صادق علیه السلام نیز فرمود:
گناه مؤمن [ در صورتی كه باعث ناراحتى و پشیمانى او گردد ] بهتر از عجب و خودپسندى او است، اگر نه چنین مى بود، هیچ فرد باایمانى به گناه گرفتار نمى آمد .
عُجب و خودپسندى باعث مى شود كه انسان عمل شایسته خود را فزون از حد، بزرگ و شكوهمند پنداشته و دستخوش بهجت و سرور نسبت به آن گردد، و خویشتن را از هر گونه خرده و كمبود و تقصیر مُبرّى تلقى كند. اگر این ابتهاج، با تواضع در برابر خدا توأم باشد و از این كه به عمل صالحى توفیق یافت بر خدا منت ننهد؛ بلكه در حال امتنان از خدا باشد مى توان چنان عملى رابا دیده قبول نگریست و در انتظار پاداشى در برابر آن به سر برد.
همان گونه كه امام رضا علیه السلام حالات روانى معجب را تحلیل فرمود قهراً به این نتیجه مى رسیم كه معجب در برابر خداى متعال آن چنان دچار غرور و خود فریبى مى گردد كه مى پندارد خدا باید و خواه وناخواه! او را از پایگاه رفیعى در روز قیامت برخوردار سازد و تصور مى كند به خاطر اعمال صالحى ـكه باید آنها را از منن و عطایا و نعم الهى برشمردـمى تواند بر پروردگار خود منت نهد، و به بهانه ایمان خویش، از خداوند، حق و حقوقى را به سانِ طلبكاران خواستار گردد. علاوه بر آن كه باید گفت این انحراف روانى باعث مى گردد كه او از استفاده و مشورت با دیگران و استمداد از تفكر و تدبیر آنان محروم بماند؛ چون عجب و غرور، وى را به استبداد در رأى سوق مى دهد؛ لذا از سؤال و استفاده از كسى كه عالمتر از اوست استنكاف مى ورزد، و رأى نادرست و افكار و نظریات پوچ و سخیف خویش را اندیشمندانه و سنجیده مى شمارد.
آفتها و عوارضى كه باید آنها را زاده و نتیجه عجب دانست بى شمار است كه یكى از آنها عبارت از تباهى مساعى و كوششهاى انسان مى باشد، و باید این حالت را عاملى ضدّارزش دانست كه باعث مى گردد همه كوششها و جدّ و جهدهاى آدمى از اعتبار ساقط شود.
اسحق بن عمار از امام صادق علیه السلام روایت كرده است كه آن حضرت فرمود:
مرد عالم و دانشمندى نزد مرد عابدى رسید و به او گفت: نمازت چگونه است [ و كمّاً و كیفاً تا چه حدودى در اداء این فرضیه موفق هستى ]؟
عابد گفت: گریه و حزن و اندوه و اندیشناكى تو تا چه پایه است؟
عابد گفت: آن قدر مى گریم تا اشك از دیدگانم فرو ریزد؟
عالم گفت: خندیدن و دلشاد بودنِ تو ـ درصورتى كه از خداوند متعال خائف و بیمناك باشى ـ بهتر از آن است كه زندگانى را با گریستن بیامیزى ؛ لكن گرفتار مباهات به خویشتن و عجب و خودپسندى باشى . فردى كه گرفتار به خود بالیدن است اعمال و كردارش به سوى خدا اوج نمى گیرد، (بلكه تا فروترین حدّ ـ از نظر درجه و اعتبار ـ سقوط مى كند و بى بها و تهى از ارزش مى گردد).
گویا سعدى با الهام از چنان احادیثى سخنان زیر را به رشته نظم آورده كه :
سـخـن مـانـد از عاقلان یـادگـار
ز سـعـدى همین یك سخن گوش دار
گـنـهـكـار انـدیشـنـاك از خداى
بسـى بـهتـر از عـابـد خودنمـاى
كه آن را جگر خون شد از سوز درد
كه این نكته بر طاعت خویـش كـرد
نـدانـسـت بـر بـارگـاه غـنـى
سـر افـكـندگى به ز كبر و مـنى
بـر این آستان، عجز و مسكینـى ات
بـه از طـاعت و خویشتن بینـى ات
همان گونه كه امام رضا علیه السلام فرمود انسان معجب در خودپسندى تا حدّ دوردستى بلند پروازى مى كند [ كه سرانجام به سقوط و نابودى او منجر مى گردد ] او در این بلندپروازى حتى نسبت به خدا در موضع یك فرد « منّان » جا خوش مى كند.
على بن میسره مى گفت: امام صادق علیه السلام مى فرمود:
از منّان بودن بر حذر باشید.
گفتم: قربانت گردم، منّان بودن چگونه است؟
فرمود: یكى از شما راه مى رود و یا پشت بر زمین مى نهد و پاهاى خود را بالا مى گیرد، [ و آن چنان احساس امنیت و رفاه درونى مى كند و از خود راضى مى گردد ] كه مى گوید: خدایا من فقط آهنگ رضاى تو دارم!
همان امام علیه السلام فرمود:
آن كه براى احدى فضل و فزونى نشناسد باید او را مُعجب به خویشتن و گرفتار خود كامگى در رأى برشمرد.از رسول خدا صلى الله علیه وآله وسلم است كه فرمود:
اگر گناه براى مؤمن از عجب و به خود بالیدن بهتر نمى بود، خداوند متعال ابداً میان بنده و میان گناه او آزادى به وجود نمى آورد.
امام صادق علیه السلام مى فرمود:
براى من جاى بسى شگفتى است كه فردى از رهگذر عمل خویش به عجب گرفتار مى آید؛ ولى نمى داند كه این انحراف روانى او چه فرجام سوئى را براى او بارور مى سازد. كسى كه دچار عجب مى باشد و اعمال خویش را از درون مى ستاید، تحقیقاً از راه و رسم هدایت و راه یابى به حق، به یكسو مى افتد و لذا مزایایى را براى خویش مدعى مى گردد كه فاقد آن است، و قهراً باید او را دروغگویى حرفه اى برشمرد. نخستین و كمترین عكس العمل و بازتاب سوئى كه معجب را آماج خود قرار مى دهد، این است كه دستاو یزِ بالیدن را خداوند متعال از او سلب مى كند تا به او بفهماند كه موجودى حقیر و ناتوان است، و ناگزیر خود بر خویشتن گواهى دهد كه سخت حقیر و بى مقدار مى باشد، همان گونه كه با ابلیسِ خودستا و خود پسند چنین كرد.
عُجب عبارت از درختى است كه بذر و دانه آن كفر است، و كاشتگاه و كشتزار آن عبارت از نفاق، و موادى كه آن را تغذیه و سیراب مى كند، عبارت از درخواستها و توقعات نابحق وبى جا و ظلم و ستم مى باشد، و تنه و شاخه و ساقه هاى آن را جهل و ناآگاهى مى پردازد، و برگهاى آن بیراهگى و گمراهى است. و سرانجام، بَر و میوه آن عبارت از لعنت و محرومیت و دورباش از زحمت خدا و جاودانگى در آتش دوزخ مى باشد.
فردى كه معجب به نفساست، و خویشتن و رأى و نظر خود را مى ستاید احمقى بیش نیست؛ چون نمى تواند به انحراف روانى خود پى ببرد. ودر نتیجه بصیرت خویش را در بینش حالاتى كه باید خود را از آنها برهاند از دست مى دهد، زیرا او گناهان خود را ناچیز تلقى مى كند و نسبت به آنها در بى تفاوتى بسر مى برد.
عمل صالح و پاكیزه عبارت از عملى است كه انسان در انجام آنها به یاد توفیق الهى باشد و این احساس در او به وجود مى آید كه پیشرفت او در آن عمل از بركات توفیق خداوند متعال است، و نباید به خود مغرور گشته و از رهگذر آن دچار خودپسندى گردد و برخدا منت گذارد.
بارى رهنمودها و سیرت هاى الگوساز تربیتى و اخلاقى امام رضا علیه السلام آن چنان غنى و پربار و فراوان است كه بررسى هر یك از آنها به فرصت دور و درازى نیاز دارد، و استقصاى همه آنها و بررسى و تحقیق علمى راجع به تك تك آنها نه تنها در این مجال نمى گنجد؛ بلكه بر اطلاعات و معارفى عمیق مبتنى است كه بضاعت مزجاةِ این بنده بدانها سخت نارساست؛ لذا به پاره اى ارشادات اخلاقى و تربیتى آن امام بزرگوار اشاره كرده و با مرور بر آنها مستفیض شدیم.

ادب و نزاكت و ظرافت

در شرح حال وسیرت آن حضرت نوشته اند كه...
هرگز با سخن خویش بر كسى جفا نكرد و بر وى ستم نراند.
تا سخن كسى به پایان نمى رسید سخن نمى گفت و گفتار او را قطع نمى كرد.
حاجت هیچ كسى را در صورت قدرت و توانایى رد نمى نمود.
پاى خود را هرگز در مقابل كسى دراز نكرد.
هرگز كنار هیچ جلیس و همنشینى بر چیزى تكیه نمى كرد.
هیچ یك از خادمان را به دشنام و ناسزا نگرفت.
صدا به قهقهه بلند نمى كرد؛ بلكه تبسّم مى فرمود.
آن حضرت در تابستانها روى حصیر جلوس مى نمود، و زمستانها روى پلاس مى نشست.
جامه هاى خشن مى پوشید، اما هنگامى كه در میان مردم ظاهر مى شد داراى سر و وضع آراسته بود.
خیر و احسان آن حضرت آن چنان توأم با ادب ونزاكت و ظریف و لطیف انجام مى گرفت كه هرگز طرف احسان، شرمسار نمى گردید؛ لذا نوشته اند كه...
بسیار احسان مى كرد و بخششها را پنهانى انجام مى داد، و اكثر این خیرات را در شبهاى تار [ و بى سر وصدا ] برگزار مى كرد.
به عنوان نمونه:
مرحوم كلینى ( رضوان الله علیه ) در كتاب خود روایتى از « الیسع بن حمزه » آورده است كه مى گفت:
من در محضر امام رضا علیه السلام بودم كه گروه زیادى از مردم پیرامونِ آن حضرت گرد آمده بودند واز او راجع به حلال و حرام سؤال مى كردند. در این اثنا مردى بلندقامت و گندمگون وارد شد و گفت: السلام علیك یا ابن رسول الله! من یكى از دوستداران شما و آباء و اجدادتان هستم و از حج باز مى گردم و تمام موجودى ِ خود را از دست دادم و چیزى براى من باقى نمانده كه با آن بتوانم حتى یك منزل از منازل سفر را طى كنم. چاره اى در باره من بیندیشید تا مرا به شهر و دیارم باز گردانید، كه من در شهر ودیارم فردى توانمند و مالدار مى باشم. به من كمك كنید كه وقتى به وطنم رسیدم از جانب شما به همین مقدار به فقراء هزینه رسانم و به آنها بخشش كنم؛ چون تهیدست و مستحق اِمداد مالى نیستم. حضرت به او فرمود: بنشین كه خداى تو را رحمت كناد. سپس آن حضرت رو كرد به مردم و با آنها به ادامه گفتگو نشست تا آن كه مردم از پیرامون او پراكندند، و فقط آن مرد خراسانى و سلیمان جعفرى و خیثمه و من در آن جا ماندیم. حضرت فرمود به من رخصت دهید به اندرون منزل بروم. لحظه اى گذشت و حضرت بیرون آمد و در را بست و از پشتِ در دست را بیرون آورد ...
..و فرمود: مرد خراسانى كجاست؟
عرض كرد: اینجا.
فرمود: این دویست دینار را بگیر و مخارج خود را با آن تأمین كن و لازم نیست در دیار خود به مقدار آن از جانب من به فقراء كمك كنی، و از سراى ی من خارج شو كه من تو را نبینم و تو نیز مرا نبینى [ كه مبادا هر دو شرمسار گردیم ].
سلیمان به آن حضرت عرض كرد: قربان! عطاى فراونى به این مرد مرحمت فرمودى و او را مورد مهر خویش قرار دادى ، چرا از پشت در و از خفا این كار را برگزار فرمودى ؟
فرمود: بیم آن داشتم كه ذل و خوارى سؤال و خواهندگى را از رهگذر بر آوردن نیازش در چهره او مشاهده كنم. آیا نشنیده ای كه رسول اكرم صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: المستتر بالحسنة تعدل سبعین حجة، والمذیع بالسیّئة مخذول، والمستتر بها مغفور له، كسى كه پنهانى و بى سرو صدا احسان مى كند این كار او معادل با هفتاد حج مى باشد، و كسى كه بدى و گناه را افشا و آشكار مى سازد خوار و فرومایه خواهد گشت، و آن كه گناه و بدى را مخفى مى دارد امید آمرزش براى او وجود دارد...
سپس فرمود: آیا این بیت به گوش تو نرسیده است كه:
متى آته یوماً اطالب حاجة رجعت الى اهلى و وجهى بمائه
آن كسى را مى ستایم كه اگر روزى براى حاجتى نزد او روم، به سوى اهل و عیالم در حالى باز مى گردم كه آبروى من مصون مانده و دچار ذلت سؤال و خواهندگى نباشم.
نیز كلینى آورده است كه...
میهمانى بر امام رضا علیه السلام وارد شده و پاره اى از شب را با او به گفتگو نشست كه چراغ دگرگونه شد و مى خواست خاموش شود. میهمان براى ترمیم و اصلاح آن دست خود را پیش آورد تا آن را به حالت نخست باز گرداند كه امام رضا علیه السلام مانع شد و شخصاً آن را ترمیم و اصلاح كرد، آن گاه فرمود:
ما خاندان رسول الله صلى الله علیه وآله وسلم میهمانان خود را بكار نمى گیرم [ بلكه مقدم آنها را گرامى داشته و از هیچ گونه ادب ونزاكتى نسبت به آنها دریغ نمى ورزیم ].
بدین امید كه خداى متعال ما را از توفیق در التزام به سیرت اخلاقى این امام بزرگوار برخوردار سازد و ارشادات سعادت آفرین و الگو پرداز آن جناب را درهمه جوانب زندگانى به كار بندیم این نوشته را به پایان مى برم، و شفاعت او را در روزى از خدا مى طلبم كه هیچ عاملى جز قلب سلیم و دل پالوده از آلودگى ها سود نمى بخشد.
منبع: مجموعه آثار نخستین كنگره جهانى امام رضا علیه السلام
چهارشنبه 5/7/1391 - 15:46
تاریخ
امروز ۵ مهر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۹ ذی القعده ۱۴۳۳ هجری و ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۲ میلادی است.


رویدادهای مهم این روز در تقویم خورشیدی ( ۵ مهر ۱۳۹۱ )

• اشغال قصر شیرین، غرب دزفول و مناطق اطراف توسط دشمن بعثی در آغاز جنگ (۱۳۵۹ ش)
• نفوذ دشمن متجاوز به گیلانغرب (۱۳۵۹ ش)
• آغاز عملیات بزرگ ثامن الائمه و شكست حصر آبادان (۱۳۶۰ ش)
• رحلت فقیه و مرجع كبیر آیت‏ اللَّه "سید عبداللَّه شیرازی" زعیم حوزه علمیه مشهد (۱۳۶۳ ش)
• روز جهانی جهانگردی (برابر با ۲۷ سپتامبر)
• شهادت شهید مهدی سلیمان ‌پور (۱۳۶۰ش)
• شهادت شهید سید علی موسوی (۱۳۶۰ش)


رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( ۹ ذی القعده ۱۴۳۳ )

• تولد "حكیم ناصر خسرو قبادیانی" شاعر مشهور ایرانی(۳۹۴ ق)
• ورود سپاهیان مصر و عثمانی به مدینه و خارج كردن شهر از دست وهابیان(۱۲۲۷ ق)


رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۲ )

• تأسیس اولین كلیسای مسیحی به فرمان "كُنْسْتانْتین" امپراتور روم در اورشلیم (۳۳۰م)
• آغاز سلطنت "خسرو پرویز" پادشاه معروف سلسله ساسانی (۵۹۰م)
• اختراع زبان بین‏المللی "اسپرانتو" توسط "لودویك زامنهوف" لغت ‏شناس روسی (۱۸۸۷م)
• تولد "مارتین هایْدْگِر" فیلسوف برجسته آلمانی (۱۸۸۹م)
• روز استقلال "زلاندنو" از استعمار انگلستان (۱۹۰۷م)
• آغاز نخست وزیری "احمد بن بلا" در الجزایر پس از استقلال این كشور (۱۹۶۲م)
چهارشنبه 5/7/1391 - 10:46
تاریخ

امروز ˈچهارشنبهˈ برابر با پنجم مهر 1391، نهم ذی القعده 1433 هجری قمری و بیست و ششم سپتامبر سال 2012 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روز، به شرح زیر است:

5 مهر 1363

آیت‏اللَّه ˈسید عبداللَّه شیرازیˈ، مرجع و فقیه عالیقدر حوزه علمیه مشهد درگذشت. وی از جمله شخصیت های مبارزی بود که چندین دهه علیه سیاست و عملکرد رژیم پهلوی به مبارزه پرداخت.



5 مهر 1360

عملیات ˈثامن الائمهˈ با رمز ˈنصر من الله و فتحٌ قریبˈ در جبهه جنوب و شمال آبادان در شرق رود کارون آغاز شد. این عملیات پس از دو روز با پیروزی رزمندگان اسلام و شکست حصر آبادان به پایان رسید.



5 مهر 1359

عملیات ریجاب در منطه سرپل ذهاب، توسط سپاه پاسداران انجام شد.ابتدا رزمندگان شمال ˈپاتاقˈ تا ˈریجاب ˈرا پاکسازی کردند، سپس در شهرهای دالاهو، چناره و گاره امنیت را برقرار کردند.



5 مهر 1357

موج اعتصاب ها و تظاهرات علیه ˈمحمدرضا پهلویˈ در شهرهای مختلف کشور، ابعاد گسترده تری یافت.



5 مهر 1345

پنجاه و پنجمین اجلاسیه کنفرانس بین المجالس در تهران افتتاح شد. در این کنفرانس 460 تن از نمایندگان 63 کشور جهان شرکت کردند این کنفرانس سیاست جهانی اعمال زور را محکوم کرد.



5 مهر 1333

ˈعلی امینیˈ نخست وزیر وقت ایران لایحه قرارداد کنسرسیوم را برای تصویب، تسلیم مجلس شورای ملی کرد.

طرف این قرارداد 5 شرکت بزرگ امریکایی و 9 شرکت مستقل بودند و محل قرارداد جزایر خلیج فارس، عنوان و مدت آن نیز در اختیار کنسرسیوم بود. براساس این قرارداد در صورت تقاضای تمدید از سوی شرکت های یادشده، دولت ایران ملزم به قبول این تقاضا بود.



5 مهر 1316

نخستین مؤسسه انحصار دخانیات و کارخانه توتون و سیگارت در زمینی به مساحت 10 هکتار در جاده قزوین دایر و افتتاح شد.

چهارشنبه 5/7/1391 - 10:38
اخبار
جام جم آنلاین: روزنامه‌های صبح امروز ایران در سرمقاله‌های خود به مهمترین مسائل روز كشور و جهان پرداخته‌اند از جمله «این داستان خواندنی است»،«سوریه در فاز جدید تحولات»،«فرصت سیاسی برای آقای هاشمی»،«یك نمایشگاه و چندین پیام برای غرب»،«علل رشد حجم پول»،«نگاهی به تكدی‌گری در شهرها و رفع ریشه ای علل»،«شرایط مذاکره ایران با آمریکا»،«نگرانی عمومی از آینده اقتصاد»،«نرخ مرجع، نرخ آزاد و سیاست‌های تعرفه‌ای»و...كه برخی از آنها در زیر می‌آید.

كیهان:این داستان خواندنی است

«این داستان خواندنی است»عنوان یادداشت روز روزنامه كیهان به قلم حسام الدین برومند است كه در آن می‌خوانید؛طی روزهای اخیر جبهه استكبار و نظام سلطه كوشیده است تا با یك طراحی و برنامه ریزی به اصطلاح دقیق و با تدارك امكانات و ابزارهای رسانه ای هجمه و حملات جدیدی را علیه جمهوری اسلامی سامان دهد.

هر چند این تلاش ها و تحركات بیشتر بر مبنای یك پروگاندای رسانه ای به پیش كشیده شده است اما آنچه حائز اهمیت بوده شناسایی راهبرد دشمن در مقابله و مواجهه با ایران اسلامی است.

این نوشته تلاش می كند از میان حوزه های مختلف، حوزه به اصطلاح حقوق بشری را مورد رصد و واكاوی قرار دهد تا فاصله «واقعیت » ها از «عملیات های روانی» مشخص و آشكار گردد.

این روزها در حالی كه خشم ملت های مسلمان و جهان اسلام نسبت به اهانت به مقدسات و ساحت نورانی پیامبر اسلام(ص) بالا گرفته و جبهه غربی- عبری از این واكنش های غیرقابل پیش بینی میلیون ها مسلمان غیور در هراس و ترس فزاینده است؛ آیا نباید دشمن در گام بعدی تلاش كند كه ابعاد ماجرا را منحرف نماید؟

ناگفته پیداست سناریوی منحرف كردن موضوعی چون اهانت به مقدسات بیش از یك میلیارد و نیم مسلمان باید در یك «زمان» و «مكان» خاص باشد تا برآورد تاثیرگذاری آن با خطای در تحلیل روبرو نباشد.

اكنون به نظر می رسد این «زمان» و «مكان» در ماه «سپتامبر» و در «مجمع عمومی سازمان ملل» دنبال و رهگیری می شود.

از همین روی است كه طی همین ایام «احمد شهید» گزارشگر به اصطلاح حقوق بشر در امور ایران به همراه «هاینر بیلفلدت» كه از او به عنوان گزارشگر ویژه در امور آزادی های مذهبی و عقیدتی نام برده می شود در یك بیانیه مشترك، ایران را به نقض حقوق بشر متهم می كنند.

به فاصله یك روز بعد سازمان عفو بین الملل نیز كه گویا ماموریتی خاص داشته به صحنه آمده و جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر قلمداد می كند!

در همین خط، ضدانقلاب نیز ژست حقوق بشری گرفته و در قالب گزارش ماه سپتامبر، انواع و اقسام ادعاهای واهی و بی پایه و اساس را به جمهوری اسلامی نسبت داده تا اتهام نقض حقوق بشر در ایران را به اصطلاح برجسته نماید.

جالب اینجاست كه نهادی مثل «خانه آزادی» - freedom house- نیز گزارش سالیانه خود را در ماه سپتامبر منتشر كرده و بر پایه اخبار و اطلاعاتی كه مستندات آن ذكر نشده ایران را ناقض حقوق بشر ارزیابی كرده است و حتی در قسمت های مختلف مدنی و قضایی به ایران نمرات مردود داده است.!

آنچه كه با اندكی تامل در این گزارش های به اصطلاح حقوق بشری علیه ایران به وضوح قابل رویت است هماهنگی و تقسیم كاری است كه دشمنان جمهوری اسلامی ناشیانه با ابزار حقوق بشر به میان آورده اند.

احمد شهید و هاینر بیلفلدت در حالی كه به مقدسات میلیون ها مسلمان جسارت شده یك موضوع جعلی و دروغین را علیه ایران اسلامی مطرح كرده و آن نقض حقوق غیرمسلمانان در ایران است!

«سازمان عفو بین الملل» نیز كه عنوانی كاملا جعلی دارد با آغاز ماه مهر در ایران و باز شدن دانشگاه ها، موضوع فعالان دانشجویی را پیش كشیده و مدعی شده است كه حقوق آنها در ایران نقض می شود!

«خانه آزادی» هم به زعم خود ضلع دیگری را نشانه رفته و آن ادعای نقض حقوق زندانیان در ایران است!

مقارن با این فضای ساختگی و جعلی و مطرح كردن اتهامات متعدد حقوق بشری علیه ایران گفتنی هایی هست كه ابعاد ماجرا را بهتر روشن می سازد؛

1- تحركات ناشیانه و حتی كودكانه اتاق فرمان دشمن در حوزه حقوق بشر علیه ایران حاكی از آن است كه سناریوهای آنها به مانند حوزه سیاسی، دیپلماسی، اقتصادی و فرهنگی كاملا ناكارآمد است و به تعبیر فارین پالیسی مشكل اینجاست كه نمی توانند ایران را تحلیل كنند و یا براساس گزارش اندیشكده آمریكایی بروكینگز، واشنگتن در مواجهه با ایران در نقطه حساس كم می آورد.

بنابراین حتی اگر نهادی مانند «خانه آزادی» كتابچه ای را برای راهنمایی جهت اتهام زدن به ایران پیرامون نقض حقوق بشر با استخدام نویسندگانی چون «تریشا كورنل»، «كیت كلش» و «نیكول پالاز» منتشر می كند ولی باز هم دشمن و نظام سلطه در برآورد خواسته ها و اهداف دچار اشتباه می شوند و دقیقا اینجاست كه گمارده های آنها مانند احمد شهید به قول معروف بند را به آب می دهند. اقدام اخیر آقای احمد شهید در صدور یك بیانیه مشترك با هدف اتهام نقض حقوق بشر به ایران در سپتامبر 2012 در حالی است كه هیچ توجیهی برای این كار نداشته است و تنها خواسته از فضای این ماه كه به مجمع عمومی سازمان ملل گره می خورد یك بهره برداری رسانه ای نماید.

احمد شهید سال گذشته و در سپتامبر 2011 در حالی علیه ایران گزارش به اصطلاح حقوق بشری منتشر كرد و آن را در مجمع عمومی سازمان ملل توزیع كرد كه ادعا می كرد این اقدام بر مبنای مكانیسم شورای حقوق بشر بوده است ولی اكنون حتی تشریفات و ظواهر امر را نیز رعایت نمی كند!

گفتنی است؛ شورای حقوق بشر سازمان ملل هر سال حداقل سه جلسه برگزار می كند كه در مجموع 10 هفته به طول می انجامد و از جمله این اجلاس ها در ماه سپتامبر است.

نكته این است كه احمد شهید اكنون در سپتامبر سال جاری بیرون از این مكانیسم ظاهری عمل كرده و در مقام یك مخالف و معاند جمهوری اسلامی ایران، به یك بیانیه كاملا سیاسی و مغرضانه و بدون مستندات اولیه حقوقی روی می آورد.

بنابراین اگر هدف گذاری دشمن در حوزه حقوق بشر تاثیر بر افكار عمومی درباره آنچه كه نقض حقوق بشر علیه ایران می خوانند باشد كاملا اشتباه است چون اولا این ادعاها مانند یك چك بی محل كاملا بدون پشتوانه است كه به همین علت در افكار عمومی تاثیر چندانی نمی گذارد. ثانیا در پی تحولات منطقه در بستر بیداری اسلامی، سناریوهای حقوق بشری كاملا رنگ باخته و سیمای بدون رتوش آنها در جنایت ها و تجاوزات به حقوق واقعی انسان ها نمایان و عیان شده است.

از سوی دیگر اگر هدف گذاری دشمن انحراف افكار عمومی از سوی موضوعات اصلی به مسائل فرعی است باز هم اشتباه كرده اند چون دوره گول زدن افكار عمومی گذشته است و بنابراین خشم ملت ها از اهانت به مقدسات با این بازی های كودكانه فروكش نمی كند.

2- سؤال اصلی این است كه هدف از هجمه حقوق بشری در شرایط فعلی آنهم در حالی كه نوك پیكان بسوی جمهوری اسلامی است، چیست؟ آیا این خط تحركات و دسیسه های دشمن در حوزه حقوق بشری فروكش می كند یا طی ماه های آینده به بهانه های مختلف بر شدت آن افزوده می شود؟

شواهد و قرائن نشان می دهد دشمن از این پس حتی بیرون از ظواهر و نقاب حقوق بشری، به بهانه های واهی نسبت به مقوله ادعایی حقوق بشر در ایران برنامه ریزی و ورود پررنگ تری خواهد داشت.

برای همین است كه احمد شهید، عفو بین الملل، خانه آزادی و لشكر شكست خورده ضدانقلاب همزمان و از زوایای مختلف هجمه حقوق بشری علیه ایران را كلید زده اند كه در نوع خود به این شكل و با سیاق كاملاً سیاسی كم نظیر است.

اكنون هدف دشمن در حالی كه ایران اسلامی در شرایط تحریم های به اصطلاح فلج كننده، میزبان بیش از دو سوم كشورهای جهان در اجلاس غیرمتعهدها در تهران می شود و پروژه انزوای ایران كاملاً می سوزد و به مانند دود به هوا می رود سیاه نمایی درباره مشروعیت نظام در حوزه های قضایی، حقوقی و حقوق بشری است.

بنابراین در یك تقسیم كار، «غیر مسلمانان»، «دانشجویان» و «زندانیان» نشانه گیری شده اند.

این هدف خود مقدمه ای برای هدف دیگری است و آن گره زدن این فضا و پمپاژ دروغ ها، شایعات و شبهات به اصطلاح حقوق بشری علیه ایران تا زمان انتخابات سال 92 در كشورمان است.

و بالاخره باید گفت دشمن در راهبردی غلط در غلط فكر می كند می تواند به بهانه و با ژست حقوق بشر و طرح موضوعات واهی و بی پایه و اساس شرایط را به گونه ای پیش ببرد كه فضای فتنه گون در انتخابات را رقم بزند اما نكته اینجاست كه از توانمندی های نظام در حوزه های مختلف سیاسی، قضایی، اقتصادی و... درس عبرت نگرفته است.

بنابراین همچنانكه دشمن در حوزه موضوع هسته ای طی دهه اخیر نتوانسته از آن علیه ایران طرفی ببندد و از قضا این موضوع به عاملی برای انگیزه مضاعف ملت ایران در مواجهه با بی منطقی دشمنان تبدیل شده است از موضوع حقوق بشر نیز آبی برای جبهه استكبار و سلطه گران گرم نمی شود چون دست متجاوز و جنایتكار آنها برملا شده و تابلوی دروغین حقوق بشر نمایان گردیده است؛ سؤال مسلمانان این است كه چطور احمد شهید كه عنوان مسلمانی را یدك می كشد در بحبوحه و افزایش خشم ملت ها از اهانت به مقدسات اسلام، مدافع غیرمسلمانان می شود آنهم برای ادعایی كه از اساس دروغ است. این داستان گفتنی های زیادی دارد كه در آینده آن را پی خواهیم گرفت.

خراسان:سوریه در فاز جدید تحولات

«سوریه در فاز جدید تحولات»عنوان یادداشت روز روزنامه خراسان به قلم سیدمحمد اسلامی است كه در آن می‌خوانید؛بشار اسد، رئیس جمهور سوریه 3 روز پیش به خبرنگاران این کشور گفت که بحران این کشور"در پایان راه خود قرار دارد"، ولی ممکن است "پیامدهای این بحران مدتی ادامه داشته باشد". اندکی پس از بشار اسد، وائل حلقی، نخست وزیر سوریه هم از "مراحل پایانی بحران" در سوریه سخن گفت. اما همزمان با این اظهارات "ارتش آزاد سوریه" ادعا کرده است که مقر فرماندهی خود را از خاک ترکیه به داخل خاک سوریه منتقل کرده است.

ریاض اسد، فرمانده ارتش آزاد این اتفاق را یک "پیروزی" برای مخالفان توصیف کرد. ارتش آزاد سوریه بزرگترین گروه مسلح مخالف دولت سوریه است که مدعی است فرماندهی درگیری ها با ارتش در دمشق و حلب و دیگر شهرهای سوریه را بر عهده دارد. بنابراین اگر ادعای "ریاض اسد" درست باشد، باید به گفته های "بشار اسد" شک کنیم.

درگیری‌های مسلحانه و آغاز فصل سرد

در بهار و تابستان امسال که بحران سوریه بیش از هر زمانی نظامی و مسلحانه بود، رسانه های غربی و عربی هر اقدام ولو اندک "ارتش آزاد" را به طور گسترده پوشش می دادند. اگر مخالفان مسلح یک خیابان جدید را به قول خودشان "تصرف" می کردند، این رویداد خبر یک رویترز و الجزیره بود. اما چندین روز پس از انتقال مقر فرماندهی ارتش آزاد به خاک سوریه، خبری از گزارش های تند و تیز رسانه های غربی-عربی نیست. علاوه بر این ارتش آزاد نیز اطلاعی از حدود محل استقرار خود نداده است. پس انتقال مرکز فرماندهی مخالفان مسلح از خاک ترکیه به خاک سوریه چه معنایی دارد؟ در این مورد گمانه های مختلفی مطرح است.

گروهی معتقدند در ماه های گذشته درگیری‌ها بین مخالفان و ارتش "سرد" شده است و فرماندهان ارتش آزاد سعی داشته اند با این کار به نیروهایشان روحیه بدهند. گروهی دیگر نیز نقش ترکیه را در خروج فرماندهی مخالفان از خاک این کشور پر رنگ می دانند و سرخوردگی اردوغان و داوداغلو پس از بی اعتنایی اروپا و آمریکا به تلاش های آنکارا در سوریه را در هجرت مخالفان به خاک سوریه موثر می دانند.

آن ها مخالفت های گسترده در فضای داخلی ترکیه به سیاست های حزب عدالت و توسعه را نیز دلیل دیگری می دانند که دولت اردوغان نخواهد بیش از این برای غرب در سوریه کار "نسیه" انجام دهد. این گروه بدبینی افکار عمومی منطقه و جهان، به تفکرات افراطی سلفی که در مخالفان مسلح دولت سوریه به روشنی موج می زند را هم در این تصمیم دخیل می دانند. به هر روی، صحت هرکدام از 2 گمانه اشاره شده، پیروزی مخالفان در این رویداد را تایید نمی کند.

پایان بحران سوریه؛ با بشار یا بدون بشار؟!

حالا در شرایطی که اخبار گسترده درگیری های نظامی در سوریه به طرز محسوسی کاهش یافته، فرمانده ارتش آزاد از ترکیه خارج شده و گویی روزهای اوج مخالفان مسلح به پایان رسیده است، تلاش های دیپلماتیک جلوه دیگری می یابند. دیروز مرسی در سازمان ملل بار دیگر از نشست وزرای خارجه ایران، ترکیه و مصر در قاهره دفاع کرد. نشستی که هرچند توافق روشنی در پی نداشت، اما نشان از این واقعیت داشت که جبهه بین المللی علیه دولت سوریه مجبور شده است با ایران در مورد سوریه گفت و گو کند.

اهمیت این مذاکره از آن روست که آن ها می دانند ایران پیش شرط برکناری بشار اسد را به هیچ وجه نمی‌پذیرد. بنابراین ولو اینکه اوباما با هر انگیزه ای از جمله در نظر گرفتن رقابت های انتخاباتی اش، باز هم از لزوم رفتن بشار اسد بگوید، برگزاری نشست قاهره نشان از احتمال پایان سناریوی حذف بشار اسد پیش شرط هر مذاکره حکایت دارد.

دیپلماسی متفاوت ایران در سوریه

اما فارغ از هیاهوهای این روزها در مجمع عمومی سازمان ملل، در روزهای اخیر علاوه بر نشست قاهره، نشست متفاوت دیگری نیز با حضور ایران برگزار شد که باز هم خبر از "تغییر" در تحولات سوریه دارد. در غیاب گروه های سیاسی خارج از سوریه و همچنین نمایندگان گروه های مخالف مسلح، 2 روز پیش نشست "نجات سوریه" با حضور گروه های مخالف داخل سوریه در دمشق برگزار شد. الجزیره در این باره خبر داد که اگرچه در اساسنامه این کنفرانس آمده بود "نظام حاکم در سوریه با تمامی شاخه‌های آن باید کنار رود و نظامی دموکراتیک در سوریه حاکم شود" اما دولت سوریه با برگزاری آن مخالفتی نکرد و از برگزاری آن استقبال کرد.

جالب تر از آن اینکه سفرای ایران، روسیه و چین نیز در این نشست حاضر شدند. بنابراین پس از بن بست شورای امنیت درباره سوریه و شکست نظامی در سرنگون کردن دولت بشار اسد، به نظر می رسد راه سومی جدی تر گرفته شده است که می تواند نزدیک به همانی باشد که به "راه حل سوری-سوری" معروف است.

البته نمی توان انتظار داشت که این راه سوم نیز "به زودی" به سرانجامی برسد. از سوی دیگر همچنان که قطر نیز دیروز بار دیگر از ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه سخن گفت، باید منتظر ایده های جدید گروه‌ها و کشورهایی باشیم که سوریه را "بدون بشار اسد" می‌خواهند. با این همه قرائن نشان می دهد که فاز جدید تحولات سوریه آغاز شده است. فازی که ممکن است به ماندن بشار اسد منجر شود یا رفتنش را در یک فرآیند دیپلماتیک و آرام تضمین کند.

سیاست روز:فرصت سیاسی برای آقای هاشمی

«فرصت سیاسی برای آقای هاشمی»عنوان یادداشت روز روزنامه سیاستروز به قلم محمد صفری است كه در آن می‌خوانید؛اتفاق جالب توجهی که در این هفته رخ داد، اجرای حکم محکومیت خانم فائزه هاشمی و به زندان رفتن او و در پی آن بازگشت مهدی هاشمی و بازداشت وی به اتهامات وارده بود. این اتفاق از بعد سیاسی و قضایی قابل توجه است، اما از بعد مسائل اقتصادی بی‌اثر!

وجه سیاسی آن از این منظر قابل توجه است که دو فرد متهم بازداشت شده فرزندان آیت‌الله هاشمی رفسنجانی هستند که خانم فائزه هاشمی به جرم نقش داشتن در وقایع و فتنه ۸۸ به زندان محکوم شد و مهدی هاشمی نیز که با قرار بازداشت اکنون در زندان اوین به سر می‌برد نیز به اتهام مشابه و البته برخی موارد دیگر تحت بازجویی است.

فضای سیاسی و رسانه‌ای کشور مدت‌ها بود که علیه آقای هاشمی رقم می‌خورد. خانواده ایشان نیز از این الطاف بی‌بهره نبودند و اکثر اتهامات و شائبه‌ها علیه فرزندان ایشان بود که نوک پیکان آن به سوی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی نشانه می‌رفت.

این فضایی که علیه ایشان پی‌گیری می‌شد یک وجه آن به اتخاذ سیاست‌هایی بود که پس از جریان فتنه اتخاذ کرد و عملکرد ایشان مورد انتقاد قرار گرفت، وجه دوم آن به عملکرد فرزندان ایشان مربوط می‌شد و همچنان مربوط می‌شود.

نکته مهم این اتفاق، این است که آقای هاشمی رفسنجانی به گفته فرزندش محسن هاشمی، اظهار داشته است که نباید تبعیضی صورت بگیرد و باید بدون تبعیض با فرزندان وی برخورد شود. رفتاری که آقای هاشمی رفسنجانی با موضوع فرزندانش انجام داد در فضای کنونی کشور باعث خواهد شد تا، این فضای منفی و بار انتقاداتی که منتقدین و رسانه‌ها از ایشان و خانواده وی داشتند کمتر شود و حتی در تحلیل‌های خود تقدیر و تشکر هم صورت گیرد که در مواردی هم‌چنین بوده است.

از سوی دیگر با توجه به فضای انتخاباتی که در کشور به وجود آمده است، این اتفاق، موقعیت سیاسی ـ انتخاباتی آقای هاشمی رفسنجانی را بهبود می‌بخشد.

چندی پیش بود که آقای هاشمی رفسنجانی به مناسبت روز خبرنگار گفته بود که «جامعه می‌خواهد من بیشتر در مسائل سیاسی وارد شوم» این سخن با توجه به فضای سیاسی و انتخاباتی حاکم در جامعه، اینگونه تعبیر می‌شود که آقای هاشمی برای انتخابات ریاست جمهوری آینده برنامه‌هایی دارد و از هم‌اکنون و حتی پیش از این، در پی آن بوده است و برنامه‌ریزی‌های انتخاباتی خود را آغاز کرده، ورود بیشتر به مسائل سیاسی در حوزه مجمع تشخیص مصلحت نظام امکان‌پذیر نیست همانگونه که خود ایشان در همین دیداری که با روزنامه‌نگاران غیر دولتی داشت عنوان کرده است که «برداشت ناصحیحی در میان برخی از مردم و حتی نخبگان وجود دارد که مجمع می‌تواند برای حل هر مشکل و معضلی ورود پیدا کند، اما نگاهی به وظایف قانونی مجمع تشخیص مصلحت در قانون اساسی نشان می‌دهد که این نهاد تنها در محدوده وظایف سه گانه خود می‌تواند عمل کند.»

ورود بیشتر به مسائل سیاسی نیازمند ابزار لازم خود است و این ابزار سیاسی در ریاست جمهوری وجود دارد و می‌توان روی آن حساب کرد. حتی اگر ایشان قصد ورود غیر مستقیم به عرصه انتخابات برای ریاست جمهوری را نداشته باشد حمایت از یک کاندیدایی که به عقاید آقای هاشمی رفسنجانی نزدیک است، باز هم این فضای سیاسی را برای ایشان آماده می‌سازد.

گام اول برای ورود مستقیم به عرصه سیاسی، آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، پاک کردن فضای منفی است که علیه ایشان و خانواده وی وجود داشته است و چه اتفاقی مهمتر و بهتر از این که، فرزندان مجرم و متهم آقای هاشمی رفسنجانی هم همانند دیگر افراد متهم و مجرم، رفتاری قانونی و قضایی با آنها صورت گیرد. گرچه پس از این اتفاق باید منتظر برخی توقعات آقای هاشمی برای برخی پرونده‌های دیگر باشیم.

آفرینش:نگاهی به تكدی‌گری در شهرها و رفع ریشه ای علل

«نگاهی به تكدی‌گری در شهرها و رفع ریشه ای علل»عنوان سرمقاله روزنامه آفرینش به قلم علی رمضانی است كه ر آن می‌خوانید؛ پدیده ناهنجار کودکان، نوجوانان و بزرگسالان ژنده پوش و بی خانمان در بسیاری از شهرهای جهان وجود داشته و زمینه ساز گسترش و شیوع آسیب ها بوده است.

در این بین کشور ما از این پدیده مستثنی نیست و یکی از آسیب ها مسائل مورد توجه جامعه و همچنین کشور ما نیز پدیده تکدی گری و گدا صفتی بویژه در شهرهای بزرگ است. در این بین گدایی، عبارت است از درخواست به منظور رفع نیازهای مادی از مردم در ملاء عام با زیر پا گذاشتن شئون انسانی و اجتماعی.

در این راستا علل عمده تکدی و تکدی گری شامل فقر، بیکاری، مهاجرت از روستاها و شهرهای کوچک، پایین بودن درآمد از شغل اصلی و جبران آن با تکدی گری داشتن بیماری و تهیه هزینه های درمان خود یا خانواده،فرار از منزل و کسب درآمد به وسیله تکدی گری، مشکلات جسمی و روحی و روانی،کهولت سن و از کارافتادگی و تهیه هزینه زندگی، اعتیاد و تهیه هزینه مواد مخدر مصرفی و... است اما در حقیقت مهمترین عامل گسترش تکدی گری فقر اجتماعی است.

در این راستا است كه باید گفت تكدیگری ویا گدایی با ساختارهای فرهنگی اجتماعی اقتصادی هر جامعه ای در ارتباط است و از معضلات اجتماعی گریبان گیر بوده و با سو استفاده از احساسات و عواطف انسانی سعی در کسب منافع شخصی دارد و در بسیاری از موارد دهها پیامد منفی اجتماعی و فرهنگی و بهداشتی برای جامعه دارد.

 گذشته از این اگر به تقسیم بندی متکدیان در شهرها توجه داشته باشیم باید آنان را به گروههای معلول، سالمند، جوان و نوجوانان، کودک و زنان بی سرپرست و گدایان حرفه ای تقسیم كردو از زاویه ای دیگر گرو هی از آنان متکدیان بومی و ایرانی بوده و گروه دیگر را متکدیانی عمدتا غیر قانونی و خارجی غیرمجاز( بیشتر از کشورهایی نظیر پاکستان و بنگلادش) تشكیل می دهند.

آنچه مشخص است به نظر میرسد از یك سو اقدامات ریشه ای برای حل این معضل انجام نشده است و از سویی نیز یا اقدمات نهادهای مسئول كافی نبوده است ویا در دوره هایی مقطعی این امر انجام گرفته شده و هماهنگی ای بین نهادهای مسئول برای برطرف كردن این معضل اجتماعی انچنان كه باید انجام نشده است.

گذشته از این نیز باید گفت در واقع درصد کمی از گداها از روی احتیاج به تکدی گری روی می آورند و مافیای هوشمند تکدی گری در شهرهایی نظیر تهران باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد و وجود نواقص قانونی در زمینه برخورد با انان برطرف گردد. در این راستا باید اشاره كرد كه در کشورهای پیشرفته دنیا کنترل و پیشگیری از تكدی گری بویژه در شهرهای بزرگ مورد توجه تمام سازمانهای مردمی و دولتی است.

در این حال در کشور ما نیز هر چند برابر مواد 712 و 713 قانون مجازات اسلامی تکدی گری جرم محسوب می شود به همین علت افراد متكدی مجرم بوده و برابر قانون باید با آنها برخورد ‌شود. لذا باید یاداوری كرد كه حدود ده ارگان موظفند که با پدیده تکدی گری برخورد کنند و آن را ساماندهی کنند بنابراین صرف توجه دوره ای به این امر چاره ساز نبوده و گذشته از رفع ریشه ای علل بروز این امر باید به فرهنگ سازی در بین مردم و انجام اقدامات حمایتی ,مشاوره ای و...به متکدیان نیز پرداخت.

حمایت:شرایط مذاکره ایران با آمریکا

«شرایط مذاکره ایران با آمریکا»عنوان یادداشت روز روزنامه حمایت به قلم نوذر شفیعی است كه در آن می‌خوانید؛جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده است که منهای رژیم نامشروع صهیونیستی با هیچ کشوری مشکلی ندارد، حاضر است با همه کشورها با موقعیت برابر وارد مذاکره شود و با همه کشورها تعامل داشته باشد؛ اما آنچه طی سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی بین ایران و آمریکا اتفاق افتاده، بلند شدن تدریجی دیواری از جنس بی‌اعتمادی است که این بی‌اعتمادی از ناحیه ایالت متحده آمریکا به وجود آمده است و باید تاکید کرد که رفتار ایالات متحده آمریکا باعث شکل‌گیری این ذهنیت منفی نزد ایرانیان شده است.

مهم‌ترین وجه منفی چهره آمریکا نزد ایرانیان به مداخله این کشور در امور داخلی سایر کشورها باز می‌گردد؛ به عبارت دیگر یکی از موضوعاتی که باعث شده است تا به امروز ارتباط بین ایران و آمریکا بهبود پیدا نکند، نگرانی جمهوری اسلامی از مداخله احتمالی آمریکا در امور داخلی خود است.

مشکل دیگری که در ارتباط با آمریکا وجود دارد این است که سران این کشور معتقد به مذاکره حاکم و محکومند در حالی که جمهوری اسلامی خواهان برابری حاکمیت‌ها در مذاکرات و تعاملات است؛ به بیان دیگر، در مذاکرات بین ایران و آمریکا باید جمهوری اسلامی یک کشور و ایالت متحده آمریکا هم به عنوان کشور دیگر با حاکمیت برابر وارد گفت‌وگو شوند و برتری برای هیچ‌ یک وجود نداشته باشد.

اگر این شرط‌ها تحقق پیدا کند، همچنین گام‌‌هایی مبتنی بر حسن نیت، برای نمونه لغو تحریم‌های یک‌جانبه اعلام شده ضد ایران،‌ از سوی دولت آمریکا برداشته شود، زمینه‌ بیشتری برای تعامل دو کشور فراهم خواهد شد که البته این به معنای از سرگیری روابط دیپلماتیک نیست.موضوعات گوناگونی برای گفت‌وگوی میان دو طرف وجود دارد؛ از حل اختلافات دو جانبه گرفته تا مدیریت مشترک جهانی. اکنون دو کشو درباره چالش‌های منطقه خاورمیانه به ویژه موضوعات مرتبط با سوریه، عراق، لبنان و فلسطین با هم به صورت جدی اختلاف دارند.

دولتمردان آمریکایی نباید نادیده بگیرند که جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه یکی از کشورهای تأثیرگذار و فعال است و بدون حضور و نقش ایران مشکلات این منطقه که از آنها با عنوان معضل نام برده می‌شود، حل نخواهد شد.

با این حال اکنون نوع تعامل ایران و آمریکا در نقطه‌ای نزدیک به صفر قرار دارد و برای اینکه به صد برسیم هزاران فعل و انفعالات و فرآیند باید شکل گیرد.جمهوری اسلامی ایران و آمریکا سی‌وسه سال است که با هم ارتباط ندارند و طی این دوران هر دو کشور همه توان خود را برای مقابله با دیگری انجام داده است، اما تغییر در موازنه قوا آمریکا را وادار می‌کند برای حل مشکلات مسیر دیگری غیر از تقابل را در پیش بگیرد؛ از این‌رو، بستر مناسب برای اینکه آمریکا به پیش‌شرط‌ های جمهوری اسلامی تن دهد، وجود دارد، منتهی باید به این نکته نیز دقت داشت که این وضع عینی زمانی اهمیت پیدا می‌کند که وضع ذهنی سیاستمداران آمریکا نیز تغییر کرده باشد و آنها آماده گفت‌وگو با شرایط برشمرده شده باشند.

تهران امروز:یك نمایشگاه و چندین پیام برای غرب

«یك نمایشگاه و چندین پیام برای غرب»عنوان یادداشت روز روزنامه تهران امروز به قلم اسماعیل كوثری است كه در آن می‌خوانید؛نمایشگاه اقدامات خرابكارانه سرویس‌های اطلاعات غربی در ایران كه از سوی وزارت اطلاعات برگزار شد، گرچه برای نخستین بار بود؛ اما بارها اقدامات گروه‌های منافقان و سایر گروهك‌ها در قالب چنین نمایشگاه‌هایی در دید عموم و رسانه‌ها گذاشته شد.

اما این‌بار این نمایشگاه چندین پیام مهم برای مردم و البته برای دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران داشت. نخستین پیام آن برای مردم كشور بود كه با ترفندهای سازمان‌های اطلاعاتی غربی آشنا می‌شوند و این اطلاع را حاصل می‌كنند كه دشمن تا چه اندازه نسبت به ایران خباثت می‌كند و حتی چشم داشتن علم، فن‌آوری و پیشرفت‌های هسته‌ای ایران را ندارد و چه بسا همواره در كمین است تا به گونه‌ای به كشور یا سرمایه‌های انسانی آن آسیب برساند.

به طور قطع مردم در راستای برگزاری چنین نمایشگاهی به توان و قدرت ایران در خنثی كردن دسیسه‌های دشمنان پی خواهند برد.پیام دیگر این نمایشگاه به سفیران كشورهای خارجی در ایران است كه نشان می‌دهد جمهوری اسلامی ایران به صورت مستند، خباثت شبكه‌های اطلاعاتی غربی را در دید رسانه‌های داخلی و خارجی قرار می‌دهد تاراهی برای فرار از عملكردشان علیه ایران باقی نماند.

سومین پیام این نمایشگاه شاید برای كسانی باشد كه بخواهند فریب دشمن را بخورند، بنابراین باید بدانند كه توانمندی اطلاعاتی كشور به حدی بالاست كه پیش از هر اقدامی، سربازان گمنان امام زمان(عج) آن دسیسه‌ها را خنثی و با عاملان برخورد خواهند كرد.

وزارت اطلاعات با هوشیاری كامل همواره آمادگی دفع هرگونه خرابكاری از سوی سرویس‌های جاسوسی و اطلاعاتی غرب را دارد و همین امر نشان‌دهنده توان و هوش فرزندان ایران زمین است كه با فداكاری و از‌جان‌گذشتگی، در راه نظام و اسلام قدم برمی‌دارند.

اما باید به این موضوع توجه داشت كه با پیشرفت‌های اخیر جمهوری اسلامی ایران در زمینه دستیابی به دانش هسته‌ای و پیشرفت‌های نظامی نگاه‌های دشمن چندین برابر خواهد شد. از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران تهاجم و جنگ را به شدت محکوم می‌کند و تنها در صورتی که مورد تهدید قرار گیرد، با همه توان و امکانات از تمامیت ارضی و منافع خود دفاع می‌کند.

بی‌شك سرعت فعالیت‌های علمی کشور برای دشمنان انقلاب قابل قبول نیست و در این زمینه تا جایی که توانسته‌اند تلاش‌هایی را برای ایجاد تاخیر در به ثمر رسیدن فعالیت‌های کشورمان انجام داده‌اند. با توجه به تمامی این كارشكنی‌ها و فاش شدن آنها از سوی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، می‌توان به این نتیجه دست یافت كه جنگ هنوز تمام نشده است و همواره هستند كشورهایی كه به دنبال دست یازیدن به سایر كشورها هستند، در این میان ایران مهم‌ترین هدف دسیسه‌های سازمان‌های خرابكارانه غرب است اما سربازان نظام با قدرت بالا و توانمندی زیاد با به نمایش گذاشتن سند دسیسه‌های دشمن، بار دیگر چهر ه واقعی غرب را به جهان نشان دادند.

آرمان:علل رشد حجم پول

«علل رشد حجم پول»عنوان یادداشت روز روزنامه آرمان به قلم دکتر مسعود نیلی است كه در آن می‌خوانید؛در این نوشتار، در یک طبقه‌بندی موضوعی، حوزه‌های مرتبط با قواعد حاکم بر عملکرد بلندمدت اقتصاد را به شش بخش قواعد حاکم بر بازار محصول، بازارهای مالی، بازار سرمایه انسانی، تعاملات بین‌المللی، نقش و کارکرد دولت و عدم قطعیت‌های محیطی تقسیم کرده‌ایم که بررسی‌‌های آن نشان می‌دهد گلوگاه اصلی در کشورهای در حال توسعه را محدودیت سطح درآمد و در نتیجه مقیاس کوچک تقاضا تشکیل می‌داد که اولاً باعث می‌شد بنگاه‌های اقتصادی به ویژه محصولات مصرفی بادوام، واسطه‌ای عمده و ماشین‌آلات و تجهیزات، نتوانند در مقیاس اقتصادی شکل بگیرند، ثانیاً، محدودیت سطح درآمد، مانع از شکل‌گیری مناسب بازارهای مالی می‌شد که نتیجه آن کمبود منابع برای سرمایه‌گذاری بود و بالاخره اینکه ضعف مالی مانع از امکان رشد تکنولوژی می‌شد.

با بزرگ شدن بازارها، تعداد بنگاه‌های فعال در هر حوزه صنعتی- خدماتی افزایش پیدا کرد و در نتیجه، ساختار بازار به سمت رقابت حرکت کرد که با رقابتی‌تر شدن بنگاه‌ها، مالکیت خصوصی در اقتصاد از وزن عمده برخوردار شد.

با قرار گرفتن در مناسبات تعریف شده جهانی و منطقه‌ای، نظم رفتاری در سیاستگذاری اجتناب ناپذیر شد و بنابراین عدم قطعیت‌های ساختاری به حداقل رسید و از سوی دیگر، دولت‌ها ناچار به تمرکز بر حوزه‌هایی شدند که جهان امروز اقتضا می‌کرد. با رونق گرفتن وضعیت بنگاه‌های اقتصادی، تقاضا برای سرمایه در نرخ‌های تعادلی و تقاضا برای منابع انسانیِ برخوردار از دانش و مهارت افزایش پیدا کرد و بنابراین کار و سرمایه با نیروی پیشران تقاضای بنگاه‌ها در مسیر بهبود کمی و کیفی قرار گرفتند.

مسیر طی شده در طول 60 سال گذشته همگرایی حول مولفه‌هایی چون تقاضای جهانی، تکنولوژی، سرمایه خارجی، سرمایه مالی داخلی و منابع انسانی در قواعد حاکم بر عملکرد بلندمدت اقتصاد را به‌وجود آورده است. هر چند این همگرایی حول سرفصل‌های اصلی شکل گرفته، اما عوامل فرهنگی، اجتماعی، جغرافیایی هر کشور انعطاف‌هایی را در نحوه پیاده‌سازی آنها اجتناب ناپذیر کرده است.

در کشور ما، طی 60سالی که جهان به سمت همگرایی در مفاهیم و شیوه‌های کلان حرکت کرده، هر چند در حوزه‌هایی به سمت مؤلفه‌های جهانی نزدیک شده‌ایم اما، در ترسیم یک تصویر بزرگ یکدست و برخوردار از سازگاری درونی، ناتوان مانده‌ایم و از این نظر، در فاصله‌ای زیاد با دستاوردهای جهانی و ضرورت‌های دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار قرار داریم. بازار داخلی، محدوده فعالیت بنگاه‌های اقتصادی کشور بوده که با توجه به سیاست‌های ارزی، حتّی بخش‌های بعضاً مؤثری از این بازار نیز به بنگاه‌های تولیدکننده خارجی واگذار می‌شده است.

از آنجا که ما کمتر در بازی‌های تعریف شده جهانی و منطقه‌ای حضور داریم و مسیر حرکت پیش روی ما فاصله با نظام تولید جهانی را نشان می‌دهد، تبعات فعالیت در محدوده بازار داخلی اجتناب ناپذیر خواهد بود. این تبعات در درجه اول ساختار انحصاری- دولتی بازار محصول خواهد بود و در صورت حفظ پیش فرض بازار داخلی به عنوان محرك اصلی تقاضا، خصوصی‌سازی و رقابتی کردن فعالیت‌های اقتصادی، معنادار نخواهد بود و همانگونه که از عملکردها نیز برمی‌آید، انتقال مالکیت بخش خصوصی واقعی از دید اقتصادی ناممکن و از دید برخی سیاستمداران، ناصواب ارزیابی خواهد شد.

در فضایی که تقاضای واقعی ضعیف و ناکافی است، رشد حجم پول در داخل، به عنوانِ محرك نامناسب کمکی به اقتصاد تحمیل می‌شود که نتیجه آن تورم بالا و رشد اقتصادی پائین است. رشد حجم پول در این شرایط، برآمده از ناترازی منابع و مصارف بانک‌ها در نتیجه تحمیل نرخ‌های غیراقتصادی و تخصیص دستوری منابع آنها به مصارف بدون بازده یا کم بازده از یک طرف و عدم تعادل در بودجه دولت و تأمین پولی آن از طرف دیگر است.

مردم سالاری:نگرانی عمومی از آینده اقتصاد

«نگرانی عمومی از آینده اقتصاد»عنوان سرمقاله روزنامه مردم سالاری به قلم مهدی عباسی است كه در آن می‌خوانید؛ طی هفته‌های اخیر که شوک عجیبی به بازار ارز وارد شده و تصور نمی‌شود که به راحتی این افزایش غیرقابل توجیه قیمت ارز، پایین بیاید، تحلیل‌های مختلفی ارائه شده است. از نقش افزایش شدید نقدینگی طی سال‌های گذشته تا شایعاتی در خصوص یارانه ارزی و گران‌کردن دلار برای پرداخت یارانه‌ها، اما یک نکته اساسی کمتر مورد توجه قرار گرفته و آن توجه به نگرانی عمومی از ادامه وضع موجود و مشاهده ضد و نقیض‌هایی که در اظهارات دولتمردان دیده می‌شود که به بدتر شدن این شرایط کمک کرده است.

اگر یک عقب‌گرد زمانی به ماه‌های پایانی سال گذشته بزنیم که بازار خرید سکه بسیار داغ شد و صف‌های طولانی و شبانه برای خرید سکه دولتی پدید آمد، وزیر اقتصاد رو‌به‌روی خبرنگاران قرار گرفت و قیمت سکه یک‌ میلیون تومانی را کاذب دانست و به همه توصیه کرد که خرید سکه را متوقف کنند.

پس از آن هم پیش‌فروش سکه آغاز شد و میلیون‌ها سکه پیش‌فروش شد. قیمت سکه چند ماهی کمی ارزان شد ولی اکنون دوباره به مرز یک میلیون تومان نزدیک شده، تا این تصویر عمومی رقم بخورد که سرمایه‌گذاری چندماه پیش مردم در سکه برخلاف نظر وزیر اقتصاد، منفعت اقتصادی نیز به همراه داشته است.

اکنون نیز شرایط چنین است با این تفاوت که دولت بی‌تفاوت است و سکوت را در قبال این گرانی ارز و طلا که دیگر در حال نهادینه شدن است، اتخاذ کرده است. امروز، بیش از هرچیز، ابهام و نگرانی از آینده، شرایط را نامساعد کرده است. شایعاتی در خصوص یارانه ارزی و احتمال افزایش بیشتر قیمت ارز در آینده، سبب شده تا همچنان بازار متلاطم باشد و بیش از همه تولیدکنندگان با نگرانی از فردای اقتصاد، گذران عمر کنند.

رفتار دولت طی این مدت که ارز و سکه با افزایش شدید قیمت رو‌به‌رو شده، این استدلال را رقم زده که باید در برابر گرانی‌های شدیدتر هم آماده بود. چراکه اگر در دیگر کشورها، چنین اتفاقی می‌افتاد، قطعا دولت می‌بایست به افکار عمومی توضیحات قانع‌کننده ارائه کند و در اقداماتی ضربتی به فکر کنترل بازار باشد، اما مشاهده می‌کنیم که در بدترین شرایط، وزیر اقتصاد در صحن مجلس حاضر می‌شود و از«پاسخگو نبودن در خصوص ارز» در مقابل نمایندگان سخن به میان می‌آورد. رئیس دولت هم که سفر به نیویورک و سخن گفتن درباره مدیریت جهان را به ماندن در ایران و یافتن راهی برای کاهش فشارهای اقتصادی ارجح می‌داند.

با این تفاسیر و در حالی که روزبه‌روز گلایه‌ها و اعتراض‌ها از گرانی و تورم بیشتر می‌شود، باید پرسید که نقش دولت در ایجاد شرایط آرام اقتصادی چیست؟ چه کسی قرار است ابهام و نگرانی که از آینده قیمت‌ها در ایران و میزان ارزش پول ملی وجود دارد را رفع کند؟ امروز، در کنار فشار شدیدی که به واسطه افزایش قیمت‌ها بر زندگی مردم وارد می‌شود، مبهم بودن تصمیمات اقتصادی آینده و پاسخگو نبودن دولت نسبت به وظایفش سبب شده تا اقتصاد ایران تحت شعاع شایعات قرار بگیرد و تبدیل کردن ریال به ارز و طلا توسط بخشی از جامعه، نشانه‌های یک نگرانی عمومی است که باید چاره‌ای برای آن اندیشید، در غیر این صورت صدمات وارده به ساختار اقتصادی کشور، غیرقابل جبران است.

ابتكار:آیا این سفر می‌تواند طلسم رابطه سی وسه ساله را بشکند؟

«آیا این سفر می‌تواند طلسم رابطه سی وسه ساله را بشکند؟»عنوان سرمقاله روزنامه ابتكار به قلم هادی وکیلی است كه در آن می‌خوانید؛بن بست رابطه ایران و آمریکا ظرف 33 سال گذشته نوسان داشته ولی هیچگاه گشایش نداشته است دولت‌های مختلف دو کشور در طول این سال‌ها مطابق سیاست‌های اعمالی، اراده بن بست شکنی داشته اند و گام‌های ناقصی هم بر داشتند ولی همواره اقدامات آنها با موانع عمدتاً داخلی وترس طرفین از عواقب ناکام ماند و به نتیجه نهایی نرسید.

ماجرای مک فارلین در زمان جنگ نمونه کوچکی از این خواست مشترک بود خاطرات هاشمی رفسنجانی شواهد بسیاری دال بر چنین اراده ای در خود دارد دولت جناب خاتمی رویکرد تغییر گفتمان را از طریق گفت وگوی تمدن‌ها انتخاب کرد.

آقای خاتمی امیدوار بود با استقبالی که در صحنه بین‌الملل توسط دولتها و نخبگان نسبت به تئوری گفت وگوی تمدنها پیش آمده، می‌تواند مطالبه ای بین‌المللی را از پایین بر دولتمردان آمریکاتحمیل نماید و آمریکائیها را به مدارخواسته‌های جمهوری اسلامی بکشاند تصورش این بود که اگر چنین اتفاقی رخ دهد بدون هزینه داخلی و با تکیه بر اصل عزت و حکمت قادر بر رمز گشایی از صندوق قفل شده رابطه خواهد شد اما همین آقای خاتمی هیچگاه نخواست به صورت مستقیم و از بالا با سران آمریکا وارد چانه زنی شود و نمونه این پرهیز و واهمه نقلی است که سالها در محافل به عنوان نشانه ترس ایشان ذکر می‌شود و آن اینکه در هنگام حضور جناب آقای خاتمی در مجمع سازمان ملل آقای بیل کلینتون رئیس جمهور دموکرات وقت آمریکا تلاش کرد که ضمن رویارویی با جناب خاتمی و احوالپرسی باب اولین ملاقات سران گشوده شود که این فرصت با استنکاف آقای خاتمی از دست رفت.

البته این تنها اقدام دولت آمریکا نبود بلکه در همان زمان خانم البرایت وزیر امور خارجه آمریکا ضمن اعتراف به دخالت کشورش در کودتای 28 مرداد و اسقاط دولت دکتر مصدق رسماً از مردم ایران عذر خواهی نمود اما دولت اصلاحات معتقد بود که موج گفت وگوی تمدنها فضای گفتمانی را ایجاد خواهد کرد و باید به انتظار تاثیر این فضا نشست به عبارتی آقای خاتمی می‌خواست با گفت وگوی تمدنها ابتدا فضای گفتمانی بر نظام بین‌الملل را اصلاح نماید و در ذیل آن هم مسئله ایران و آمریکا حل خواهد شد ولی عمر دولت انعطاف پذیر دموکراتها مستعجل بود و فرصت نصیب یک نئو محافظه کار جنگ طلب،انعطاف ناپذیر بنام بوش پسر افتاد و او در همان بدو حضور و در اوج گفتمان سازی خاتمی جمله معروف”ایران محورشرارت” رابه عنوان تیر خلاص بر همه تلاش‌ها رها کرد تا نه تنها گفت وگوی تمدنها به کمُارفت که زهر آن تیر همچنان در بزنگاهها علیه اقدامات اصلاح طلبان در حوزه سیاست خارجی بکار گرفته شود و باعث کاهش میزان هوشیاری آنان ‌گردد.

اما دکتر احمدی نژاد از بدو ورود به ساحت سیاست در ایران دو رویکرد متفاوت و گاهی متضاد را در سیاست خارجی به صورت همزمان در پیش گرفت او ابتدا با اتخاذ سیاست تهاجمی تلاش کرد از موضع برتر و از بالا خواست خود را در فضای بین‌الملل به پیش ببرد حمله به رژیم صهیونیستی و انکار هو لکاست و تشکیک در حادثه یازده سپتامبر نمونه این سیاست تهاجمی بود ولی در اواسط دوره ریاست جمهوریش با چرخش معنا دار کوشید که در ارتباط با دولت آمریکا لحنی دیپلماتیک به کار گیرد.

نامه‌ها نوشت و رسماً آقای اوباما را به مناظره و گاهی هم به مذاکره طلبید هر سال پای ثابت مسافرات به نیویورک بود و بیشترین مصاحبه و گفت وگو را با رسانه‌های آن کشور به انجام رساند هم اکنون هم به عنوان آخرین سفر پیش از زمان مجمع عمومی وارد نیویورک شده و تلاش دارد تا شاید کار شروع شده و ناتمام در تمام سالها را در فرصت باقی مانده به نتیجه برساند او در همین سفر طی مصاحبه ای اعلام داشت که آماده مذاکره مستقیم بدون پیش شرط با دولت آمریکاست به گمان برخی کارشناسان این سفر می‌تواند راه ناتمام دیگران را کامل نماید و جنگ لفظی آمریکا واسرائیل بر سر ایران را شاهد می‌گیرند که گویا اراده لازم در دو طرف برای گشایش پیدا شده است.

ولی نگارنده به چند دلیل هیچ اعتقادی به این خوش بینی ندارم اول اینکه دولت آقای اوباما در آستانه انتخابات سر نوشت ساز است و به هیچ وجه قدرت ریسک تغییر سیاست در ارتباط با ایران را ندارد. دوم دولت آقای احمدی نژاد در موقعیت چنین تصمیم گیری مهمی نیست. سوم رژیم صهیونیستی همچنان خط قرمز دولت آمریکا به حساب می‌آید و چنین اجازه ای به دولتمردان آمریکاه داده نمی‌شود.

نتیجه اینکه این سفر هم مثل سفرهای گذشته بدون گشایش عینی و واقعی در ارتباط با رابطه ایران و آمریکا پایان خواهد یافت و پرونده این رابطه به دولت‌های یازدهم در ایران و دولت بعدی در آمریکا سپرده خواهد شد. و باید دید که این طلسم کی و توسط چه دولتی شکسته خواهد شد و مهر پایان خصومت بنام کدامین در تاریخ به ثبت خواهد رسید.

دنیای اقتصاد:نرخ مرجع، نرخ آزاد و سیاست‌های تعرفه‌ای

«نرخ مرجع، نرخ آزاد و سیاست‌های تعرفه‌ای»عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم مهرداد محمدی است كه در آن می‌خوانید؛اکنون دیگر برای همه کسانی که دستی در فعالیت‌های اقتصادی دارند،مسلم شده که «نرخ ارز مرجع»، هر رقمی که باشد، با نرخی که به اغلب کالاهای وارداتی تعلق خواهد گرفت، فاصله قابل توجهی خواهد داشت. در این شرایط نرخ (مثلا) ۱۲۲۶ تومانی ارز مرجع، تا آنجا که به اکثریت بزرگ وارد‌کنندگان مربوط می‌شود، ظاهرا از اهمیت چندانی برخوردار نخواهد بود. چنانکه پیدا است، این گروه از وارد‌کنندگان باید ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای خود را با نرخی که اندکی (بنا بر برخی روایات 2 درصد) کمتر از نرخ بازار آزاد تعیین می‌شود، وارد كنند.

اما واقعیت این است که افزایش قیمت کالاهای وارداتی، به ویژه مواد اولیه و کالاهای واسطه، که وزنه‌ بسیار سنگینی در هزینه تمام‌شده اغلب کالاهای داخلی دارند، تا همین حالا هم ضربه‌‌ای کاری به قیمت تولیدات داخلی و رقابت‌پذیری تولید‌کنندگان ما وارد آورده است. البته افزایش شدید نرخ ارز طی ماه‌های اخیر، تنها عامل تاثیرگذاری این ضربه نبوده است. یادمان باشد که طی دو سال گذشته، تولید‌کنندگان داخلی با فشارهای ناشی از هدفمندی یارانه‌ها و سپس مشکلات و محدودیت‌های ناشی از تحریم قدرت‌های سلطه‌گر نیز دست به گریبان بوده‌اند و در وضعیت متزلزل و شکننده‌ای به فعالیت خود ادامه می‌دادند.

با این همه، اهمیت «نرخ مرجع» را نباید دست‌کم گرفت. در شرایطی که قیمت برخی مواد اولیه‌ وارداتی مورد نیاز صنایع، رشد حیرت‌انگیز 80‌درصدی را در کمتر از شش ماه تجربه کرده‌اند، بالا بردن نرخ مرجع به معنای ضربه‌ ثانویه‌ای محسوب می‌شود که تاثیر خود را در محاسبه‌ تعرفه‌های گمرکی نشان خواهد داد. برای مثال، در حال حاضر کالایی که تعرفه 20 درصدی دارد، و با نرخ دلار آزاد ۲۴۰۰ تومانی خریداری و وارد کشور می‌شود، تعرفه‌ گمرکی آن بر مبنای نرخ مرجع ( 1226 تومان) محاسبه شده و از نرخ آزاد ارز تبعیت نمی‌کند. این تدبیر از رشد مضاعف قیمت کالاهای وارداتی، تحت تاثیر افزایش قیمت ارز آزاد، جلوگیری می‌کند، اما اگر دولت در شرایطی که یک بار از افزایش نرخ ارز و فروش گران‌‌تر آن منتفع شده، همان نرخ را در محاسبه‌ تعرفه‌‌های گمرکی هم لحاظ کند، التهاب شدیدتری را به بازار تحمیل خواهد کرد. این التهاب در مورد بسیاری از کالاها که ساخته‌شده وارد کشور می‌شوند و تعرفه‌های بالای ۴۰ درصدی دارند بسیار شدیدتر و محسوس‌تر خواهد بود.

در این شرایط، اگر منافع واقعی شدن نرخ ارز مد‌نظر باشد و همزمان ضرورت کاستن از دغدغه‌ رشد تصاعدی قیمت کالاهای وارداتی و آسیب‌های هیجانی و روانی آن هم مورد توجه قرار گیرد، بهتر است که دولت محترم، قبل از رها کردن ارز در بورس، افزایش مجدد نرخ مرجع، یا هر اقدام دیگری در این راستا، تعدیل و تخفیف نرخ تعرفه‌های گمرکی را در دستور کار قرار داده و بخشی از ضربه‌ وارد‌شده به تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان را از طریق کاهش هزینه‌های گمرکی خنثی کند. به‌رغم پیامدهای نامطلوب تغییرات مکرر تعرفه‌های گمرکی، که یکی از مولفه‌های فضای نامساعد کسب و کار در اقتصاد کشور ما بوده است، این بار، ضربه‌گیر تعرفه‌ای می‌تواند در کمک به مهار تورم جهنده و البته مسائل معیشتی مردم کارساز افتد.

نرخ ارز و سیاست تعرفه‌ای
در شرایط کنونی که ظاهرا افزایش نرخ ارز برای اغلب کالاهای وارداتی اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌آید، می‌توان به شیوه‌های دیگری از هزینه‌های واردات کاست یا دست‌کم شدت این افزایش هزینه‌ها را تعدیل كرد. در این رابطه، تعرفه‌های گمرکی و نیز نرخ ارزی که تعرفه‌ها بر مبنای آن محاسبه می‌شوند، اهمیت ویژه‌ای می‌یابند.

این راز سر به مهری نیست که میانگین نرخ تعرفه‌های گمرکی در کشور ما به میزان نامعقولی بالا است. در حقیقت، بر اساس آمار و ارقام منتشر شده توسط نهادهای بین‌المللی، تنها تعداد بسیار معدودی از کشورها (آن هم تنها چند اقتصاد کوچک و کم‌اهمیت) چنین نرخ‌های تعرفه سنگینی را بر واردات خود اعمال می‌کنند. اعمال تعرفه‌های سنگین، پیامدهای خسارت‌باری دارند که در مطالعات متعدد اقتصادی به اثبات رسیده است. کاهش حساب‌شده تعرفه‌های گمرکی، به ویژه در مورد کالاهای مشمول نرخ‌های سنگین تعرفه‌ (مانند برخی اقلام لوازم خانگی)، بی‌تردید در کنترل قاچاق بی رویه و «کم‌اظهاری» گمرکی این اقلام تاثیر قابل‌توجهی خواهد داشت.

در حقیقت، طرح‌های پرهزینه و کم بازده‌ای مانند «طرح شبنم»، نشان از نگرانی موجه دولتمردان ما از گسترش واردات غیرقانونی و پیامدهای خسارت بار این پدیده نامیمون دارد. با این اوصاف، و در شرایطی که تجربه‌ اقتصادهای بزرگ و کنترل‌شده‌ای مانند چین نشان داده است که کالاهای مشمول تعرفه‌ سنگین، مانند «صابون خیس» از زیر دست گمرک‌های دولتی لیز می‌خورند و همواره راه ورود غیر‌قانونی خود به داخل کشورها را پیدا می‌کنند، اصرار برخی از سیاست گذاران ما بر حفظ تعرفه‌های بالا چندان منطقی به نظر نمی‌آید.

تجربه اعمال تعرفه‌های سنگین بر گوشی‌های تلفن همراه، که واردات غیرقانونی آن را به چندین برابر واردات رسمی آن رساند، نه تنها در تحقق هدف اعلام شده این سیاست (حمایت از تولیدات داخلی) ناکام ماند، بلکه گمرک‌های کشور را نیز از درآمد قابل توجهی محروم ساخت. فهرست کالاهایی که عمدتا به دلیل تعرفه‌های سنگین، به شیوه‌های غیرقانونی وارد کشور می‌شوند و تولید‌کنندگان داخلی را به حاشیه می‌رانند، متاسفانه طولانی‌تر از آن است که بر شمردن آنها در این مختصر میسر باشد.

اینکه کاهش نرخ تعرفه مواد اولیه مورد نیاز صنایع کشور، به نفع تولیدات داخلی است، نیازی به شرح و تفصیل ندارد. در مورد کالاهای واسطه و ماشین‌آلات با فناوری پیشرفته نیز، با توجه به نقش تعیین‌کننده آنها در افزایش بهره‌وری نیروی کار و کاهش هزینه تمام شده تولید، کاهش تعرفه‌ها قطعا در راستای منافع تولید داخلی خواهد بود و به طور مشخص رقابت‌پذیری تولید‌کنندگان داخلی را بهبود خواهد بخشید.

اما کاهش تعرفه کالاهای ساخته شده با مخالفت بسیاری از تولید‌کنندگان داخلی مواجه خواهد شد، مخالفت این گروه که عمدتا تحت لوای حمایت از تولیدات داخلی و اشتغالزایی صورت می‌گیرد، گرچه در وهله نخست منطقی به نظر می‌آید، اما در نگرشی عمیق تر و در وضعیت کنونی از پشتوانه مستحکمی برخوردار نیست. در شرایطی که تقریبا تمام کالاهای نهایی با نرخ ارز آزاد (و به شدت افزایش یافته) وارد می‌شوند، اعمال تعرفه‌های سنگین بر این قبیل کالاها عمدتا در کاهش انگیزه تولید‌کنندگان داخلی در افزایش بهره وری تجلی خواهد یافت.

واقعیت این است که در شرایط کنونی، حمایت از تولیدات داخلی می‌تواند با استفاده از سیاست‌هایی صورت گیرد که پیامدهای خسارت بار تعرفه‌های سنگین را ندارند، فشار بر مصرف‌کنندگان را کاهش می‌دهند و در عین حال از کارآیی بیشتری هم برخوردارند.
هیچ کس بهتر از تولید‌کنندگان داخلی از این واقعیت آگاه نیست که ورود غیرقانونی کالاهای خارجی بزرگ ترین لطمه را به تولیدات داخلی وارد می‌سازد. و رابطه بی‌چون و چرای تعرفه‌های سنگین با قاچاق کالا و «کم‌اظهاری» گمرکی آشکار‌تر از آن است که نیازی به توضیح و استدلال داشته باشد. از سوی دیگر، افزایش نرخ ارز رقابت‌پذیری تولیدات داخلی را افزایش داده و قاعدتا از این بابت تولید‌کنندگان ما نباید شکایتی داشته باشند.

در این رابطه تدبیر سیاست‌گذاران در مهار قیمت مواد اولیه و کالاهای واسطه وارداتی (از جمله با کاهش نرخ تعرفه‌ها و محاسبه تعرفه بر مبنای نرخ مرجع) و افزایش تدریجی نرخ ارز، نهایتا هم به نفع صنعت تمام خواهد شد و هم (با رونق گرفتن صنایع داخلی) در مهار تورم موثر خواهد افتاد. در همین حال، با کاهش قاچاق کالا، درآمدهای گمرکی دولت نیز، به‌‌رغم کاهش نرخ تعرفه‌ها، تغییر چندانی نخواهد کرد و اگر تجربه کشورهای دیگر معیار قضاوت باشد، احتمالا بالاتر نیز خواهد رفت.

در این شرایط دولت می‌تواند بدون واهمه نرخ ارز را واقعی کند و صرفا در مورد کالاهای اساسی که حمایت ویژه می‌طلبند، از طریق پرداخت یارانه مستقیم، یا گسترش چترحمایت‌های اجتماعی خود، تاثیر فشار افزایش قیمت‌ها را به حداقل برساند.

گسترش صنعت:آزمونی برای تجهیزات ساخت داخل

«آزمونی برای تجهیزات ساخت داخل»عنوان سرمقاله روزنامه گسترش صنعت به قلم محمدرضا قادری است كه در آن می‌خوانید؛از گذشته‌های دور مباحث مربوط به حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلودگی‌های دریایی یکی از مسائلی بوده که همواره به‌عنوان دغدغه مسئولان و فعالان بخش حمل‌ونقل مطرح بوده است.

حمل بیش از ۹۰ درصد محموله‌های صادراتی جهان از طریق دریا شرایط ایده‌آلی را برای بروز انواع آلودگی‌ها به‌خصوص آلودگی‌های ناشی از نشت نفت توسط نفتکش‌ها بوده است.
بر این اساس حفظ آمادگی لازم جزو یکی از برنامه‌های اصلی نهادهای ذی‌ربط در هر کشوری محسوب می‌شود. در ایران معاونت ایمنی و حفاظت دریایی سازمان بنادر و دریانوردی به‌عنوان یکی از زیرمجموعه‌های سازمان بنادر، مسئولیت حفظ و ارتقای استانداردهای مربوط به ایمنی در دریاها را بر عهده دارد.

این  معاونت نیز برنامه‌های متعددی را در این زمینه اجرا می‌کند که برگزاری مانورهای مختلف با همکاری کشورهای همسایه یکی از آنهاست. در همین راستا سه‌شنبه هفته آینده مانور دو روزه مقابله با آلودگی‌های دریایی را با مشارکت تمام ارگان‌های دریایی در نوشهر برگزار خواهد کرد.

بر اساس طرح ملی مقابله با آلودگی‌های دریایی و کنوانسیون OPRC که ایران نیز به آن ملحق شده است، در راستای آمادگی در برابر آلودگی‌های احتمالی دریا برنامه‌ریزی برای برگزاری مانور مذکور صورت گرفته است. در حال حاضر ایران به لحاظ الزامات به کنوانسیون‌های مهم مرتبط با این مقوله از کشورهای منطقه خلیج‌فارس، دریایی  عمان و دریای خزر بالاتر است و همه کشتی‌هایی که وارد بنادر کشور می‌شوند، براساس گواهینامه‌های فنی کنترل می‌شوند و چنانچه این کشتی‌ها با استاندارد‌ها مد نظر منطبق نباشند، از تردد آنها جلوگیری خواهد شد.

البته این فقط یک بعد اجرای مانور است، چراکه یکی از اهداف مانور مذکور ارزیابی تجهیزات و ادوات ساخت داخل در خصوص حفظ محیط زیست دریایی است. در حال حاضر عمده تجهیزات مورد نیاز این بخش همچون بوم(جمع‌آوری آلودگی‌های نفتی) و اسکینر از طریق واردات تامین می‌شود. اما با توجه به تحریم‌های ایران، در سال‌های اخیر بومی‌سازی این قبیل تجهیزات با استفاده از حداکثر توان داخل و با حمایت دستگاه‌ها و ارگان‌های دریایی در دستور کار قرار گرفته است.

حاصل این اقدامات، ساخت بوم جاذب از سوی سازندگان داخلی بود که کیفیت و کارایی آن به مراتب از نمونه‌های خارجی بهتر بوده، ضمن آن‌که در مقایسه با تجهیزات خارجی هزینه نسبتا کمتری داشته است. هم‌اکنون بنادر شمالی و جنوبی کشور به تجهیزات پیشرفته‌ای از جمله بالگرد‌های مخصوص تخلیه برای حفاظت از دریا برخوردار هستند که با توجه به پیگیری بومی‌سازی تجهیزات از سوی متخصصان داخلی می‌توان امیدوار بود که در آینده‌ای نزدیک ایران از واردات این قبیل بی‌نیاز خواهد شد.

چهارشنبه 5/7/1391 - 10:36
اخبار
امشب چه كسی غافلگیر می‌شود؟
جام جم آنلاین: روزنامه‌های صبح امروز ایران مهمترین عناوین خبری صفحه اول خود را به مسائلی همچون نابودی عاطفه در برق نگاه نادر،موج تازه اعتصاب و اعتراض در شهرهای اروپا،بیم پایتخت از تعطیلی ۱۰ ساله،شرط ایران برای توقف غنی‌سازی 20 درصد،امشب چه كسی غافلگیر می‌شود؟،هوا 10 درجه خنك می‌شود،دلار مهار می‌شود و...كه برخی از آنها در زیر می‌آید.

جام جم

نابودی عاطفه در برق نگاه نادر
احمدی‌نژاد: آمریكا باید با شرایط ایران كنار بیاید
آغاز ثبت‌نام كاردانی بدون كنكور دانشگاه آزاد
صدور حكم متهمان اختلاس از بیمه ایران

كیهان

موج تازه اعتصاب و اعتراض در شهرهای اروپا
كانون صرافان:بازار ارز به زودی شكسته می‌شود
رئیس جمهور:سیاست‌های افراطی آمریكا امنیت جهان را تهدید می‌كند
باغ موزه دفاع مقدس افتتاح شد

خراسان

این جا آبادان است، پنجم مهرماه، سالروز شکستن حصر شهر حماسه‌های ماندگار
اظهارات احمدی نژاد درباره آمریکا مذاکرات هسته ای و بحران سوریه
وزارت صنعت: خبر افزایش یارانه از محل تفاوت نرخ ارز صحت ندارد
قاضی مدیر خراسانی: تعدادی از متهمان پرونده اختلاس بیمه ایران به حبس ابد محکوم شدند

ابرار

جزئیات مذاكرات اخیر ایران ـ آژانس و اشتون ـ جلیلى از زبان سلطانیه
لاریجانى:علاجى براى بیكارى و تورم پیدا كنیم
عراقى اعلام كرد:آمادگى سپاه براى جنگ نرم و سخت
شبسترى:سطح مبادلات تجارى ایران و چین در آینده نزدیك به ۱۰۰ میلیارد دلار مى رسد

قدس

آغاز بازداشت اخلالگران ارزی
فرشته‌هایی كه دیده نمی‌شوند
باغ موزه دفاع مقدس گشایش یافت

سیاست روز

رئیس جمهور:شرایط موجود در روابط ایران و آمریكا به ضرر همه دنیاست
بیم پایتخت از تعطیلی ۱۰ ساله
ركورد ۴۶ ساله شكست
دفاع مقدس صاحب باغ موزه شد

تهران امروز

باغ‌موزه دفاع مقدس افتتاح شد؛ثبت میراث حماسه ایرانیان
در نمایشگاه كشفیات وزارت اطلاعات اعلام شد؛خنثی سازی خرابكاری در صنایع دفاعی
كشتی‌گیرها هم میلیونر می‌شوند
صدور احکام پرونده بیمه ایران

حمایت

ارز باز هم طعم سه نرخی را چشید
افتتاح باغ موزه دفاع مقدس
نمایش کشفیات خرابكاری‌های هسته‌ای و دفاعی
لاریجانی:نرخ بیكاری و تورم بسیار بالاست

آفرینش

آغاز سال تحصیلی 92-91 در پردیس علوم دانشگاه تهران با حضور رئیس مجلس
كارنامه آزمون‌های سراسری، ارشد و دكتری سال 91 از هفته آینده منتشر می‌شود
رئیس جمهور:شرایط موجود در روابط بین ایران و آمریكا به ضرر هر دو كشور و شاید به ضرر همه دنیا است
رئیس مجلس:توسعه پایدار در گروی ارتباط بخش‌های تولیدی با دانشگاهیان است

ملت ما

احمدی نژاد:تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه ایران راه به جایی نمی‌برد
وام خبرنگاران چه شد
حضور اقلیت‌های مذهبی در دفاع مقدس
نمایش اقدامات خرابكارانه سرویس‌های جاسوسی در ایران

جوان

نیت‌های پلید ام آی 6 پشت پرده مسافر مرجوعی لندن
معاون رامنی:خاورمیانه ایران 1979 شده است
احمدی نژاد:هیچ كشوری جز آمریكا درباره ایران هسته‌ای ادعایی ندارد
غرب به دنبال خرابكاری در صنایع كشور با تولید قطعات انفجاری

آرمان

شرط ایران برای توقف غنی‌سازی 20 درصد
زعفران چینی و هندی در بازار ایران
همراهان احمدی‌نژاد در نیویورک چه می‌کنند؟
حکم متهمان اختلاس بیمه ایران صادر شد

مغرب

توطئه بمب گذاری در یك كیلومتری نطنز
امشب چه كسی غافلگیر می‌شود؟
ازدواج موقت دانشجویان با زنان بیوه
بازداشت با طعم انتخابات

مردم سالاری

لغو تحریم‌ها در ازای توقف غنی‌سازی 20درصدی
رونمایی از سمفونی «حماسه و اقتدار» انتظامی
می‌توانیم با آمریکا رابطه داشته باشیم
خاتمی بر اجماع اصلاح‌طلبان تاکید دارد

ابتكار

شرط ایران برای توقف غنی سازی 20 درصدی
هوا 10 درجه خنك می‌شود
احمدی نژاد مطرح كرد؛آمادگی ایران برای بهبود سریع با آمریكا
تحلیل آماری لاریجانی از وضعیت اقتصادی كشور

گسترش صنعت

صادرات 5/1 میلیارد دلاری صنعت غذا
ركورد 45 ساله شكست
سهم كم اصناف انصاف نیست
دلار مهار می‌شود

دنیای اقتصاد

پرواز تاریخی بورس تهران
احمدی‌نژاد در جمع گروهی از نخبگان آمریكایی مطرح كرد؛راه‌حل موضوع هسته‌ای
اولویت‌ها در اتاق ارزی
اشتغال و بیكاری از مسیر دانشگاه

جهان صنعت

سخنان اوباما اسرائیل را راضی كرد
ارز مبادلاتی 6 درصد زیر نرخ بازار
قیمت خودرو با آزاد سازی پایین می‌آید
آمادگی ایران برای بهبود روباط با آمریكا

تفاهم

ترز باز هم سه نرخی شد
ركورد تاریخی شاخص بورس شكسته شد
شیر دو نرخی عرضه می‌شود
حذف واسطه‌ها زمینه ساز كاهش قیمت خودرو

چهارشنبه 5/7/1391 - 10:35
تاریخ

295م:دولت ساسانیان ایران در اواخر دهه قرن سوم میلادی دچار درد سرسازی یك شاهزاده جاه طلب به نام تیرداد پسر خسرو شده بود كه تایید امپراتور وقت روم را برای پادشاهی خود بر ارمنستان به دست آورده بود. نرسی ساسانی شاه وقت ایران برای دستگیری و محاكمه تیرداد به جرم خیانت به وطن، به ارمنستان نیرو فرستاد و تیرداد به رم فرار كرد و دولت روم را بر ضد وطن خود برانگیخت. دولت ایران که چنین دید به دولت روم اعلان جنگ داد. سنای روم هم به نوبه خود در جلسه 27 سپتامبر سال 295 پیشنهاد جنگ با ایران را تصویب كرد. متعاقب ابلاغ این مصوبه به دولت، دیوکلتیانوس (دیوکلتیان) امپراتور وقت روم سپاهی به فرماندهی «گالریوس» داماد خود به جنگ ایران فرستاد. این سپاه 26 ژوئیه 297 میلادی در نزدیكی فرات (محلی میان جنوب ترکیه و شمال سوریه امروز) از ایران شكست خورد و گالریوس به آنتیوک فرار كرد و از سوی امپراتور روم توبیخ شد و قول جبران داد. این سومین نبرد ایران و روم در زمان سلطنت نرسی بود.

گالریوس بعدا با طرح نقشه و با یک نیروی زبده و ویژه و پس از عبور از کوهها (کوههای جنوب ترکیه و شمال عراق امروز) خود را به اردوگاه نرسی رسانید و در یک شبیخون همسر و فرزندان کوچک او ازجمله دخترانش را اسیر کرد که نرسی برای پس گرفتنشان مجبور به دادن امتیاز و امضای قرارداد صلح شد. نرسی پس از دادن این امتیاز از عمل خود احساس پشیمانی کرد، بیمار شد و به نفع پسرش هرمز ار سلطنت کناره گیری کرد.


1583م:دائرةالمعارف شعر و شاعران (به زبان انگلیسی)، سالروز درگذشت «وحشی بافق» شاعر ایرانی را در چنین روزی در سپتامبر 1583 میلادی ذكر كرده است. این بیت پرمعنا ازوست:

دل نیست كبوتر كه چو برخاست، نشیند ـ ازگوشه بامی كه پریدیم، پریدیم


1316ش:مجموعه كارخانه های دولتی سیگار سازی، توتون چپق و تنباكو (دخانیات) پنجم مهر ماه سال 1316 (1937) در محل فعلی كه در آن زمان خارج از تهران و آن سوی دروازه قزوین بود گشایش یافت. امور دخانیات در ایران، همچنان در انحصار دولت است.

شصت و هشتمین سالگرد تاسیس كارخانه های دخانیات ایران (سپتامبر 2004) همزمان بود با رسیدگی یك دادگاه آمریكا به اتهام سیگار سازهای این كشور كه 50 سال، (از روزی كه رئیس نظام پزشكی وقت آمریكا دود سیگار را عامل بسیاری از امراض خطرناك از سرطان تا بیماری های قلبی اعلام داشت) به مردم دروغ گفته و آنان را تشویق به دود كردن این عامل مرگ كرده بودند. شاكی این پرونده دادستان كل آمریكا بودكه از جانب مردم این كشور از سیگار سازها خواستار پرداخت 280 میلیارد دلار غرامت شده بود.


1941م:27 سپتامبر سال 1941، رضا شاه یك ماه و دو روز پس از تجاوز نیروهای انگلستان و شوروی به ایران به همراه خانواده اش در بندر عباس بركشتی انگلیسی «بندرا» نشست و دوران تبعید خود را آغاز كرد. این كشتی 23 روز بعد در جزیره موریس (موریشس) از متعلقات انگلستان در اقیانوس هند پهلو گرفت و به رضا شاه گفته شد كه تبعیدگاه او همین جزیره است و زندانی دولت انگلستان است. به این ترتیب، وی به همان گونه كه با كمك انگلیسی ها به قدرت رسیده بود به تصمیم آنان قدرت را از دست داد.

رضا شاه در زمانی كه یك سرتیپ قزاق بود با كودتای 21 فوریه 1921 سردار سپه و بعدا وزیر جنگ و نخست وزیر شده بود و در 15 دسامبر 1925 با اصلاح قانون اساسی و به موجب متمم آن به شاهی رسیده بود و دودمان پهلوی را تاسیس كرده بود كه 55 سال سلطنت كردند و در سال 1979، ایران جمهوری شد. سلطنت رضاشاه تا 16 سپتامبر 1941 (25 شهریور 1320) طول كشیده بود كه در این روز به اصرار متفقین كه ایران را اشغال نظامی كرده بودند كناره گیری كرده بود.

تبعیدگاه رضا شاه، در سال 1943 به خواهش پسرش از سران متفقین كه در تهران گرد آمده بودند، از جزیره موریشس به یوهانسبورك در آفریقای جنوبی تغییر یافت كه 26 ژوئیه سال 1944 در همین شهر در 66 سالگی درگذشت و جسد او به قاهره انتقال یافت تا بعدا به ایران آورده و دفن شود و ....

رضاشاه در 16 مارس 1878 در آلاشت سواد كوه واقع در استان مازندران به دنیا آمده بود و از جوانی، سپاهیگری را پیشه خود قرارداده بود.

 

رضا شاه


1333ش:پنجم مهر ماه 1333 روزنامه های تهران نوشتند كه یكی از چشمهای عبدالعلی لطفی وزیر دادگستری كابینه دكتر مصدق كه روز اول مهر ماه توسط گروهی ناشناس در خانه اش كتك زده شده بود نابینا شده است.

مهاجمان در حمله به خانه لطفی 70ساله واقع در شمیران كه شهرت به درستی و میهندوستی داشت همسر و فرزندان او را هم كتك زده بودند!. پس از انتقال لطفی به بیمارستان، پزشكان آثار ضربات متعدد چاقو و چماق و پنجه بوكس را در نقاط مختلف بدن و صورت او مشاهده كرده بودند. درباره مسببین و عاملان این عمل، در آن زمان گزارش دیگری انتشار نیافت!. پس از انقلاب 1979، روزنامه های تهران در زمینه كتك خوردن لطفی گزارش هایی منتشر ساختند و نوشتند كه مضروب و كور كردن او كار همان دسته های داخلی بود كه در براندازی 28 مرداد دست داشته بودند.

 

لطفی


1333ش:پنجم مهر ماه سال 1333 فرمانداری نظامی تهران خبرنگاران روزنامه ها را برای بازدید از چاپخانه مخفی حزب توده كه چهارم مهر ماه در شمیران كشف شده بود دعوت كرده بود. در كشف این چاپخانه سروان مهدی رحیمی (سپهبد در سال 1357 و آخرین فرماندار نظامی تهران و رئیس شهربانی ایران) كمك كرده بود و از همان زمان مورد توجه قرار گرفته بود كه در دهه بعد نخست، رئیس راهنمائی و رانندگی و سپس پلیس تهران شده بود.

این چاپخانه و ماشین آلات آن که نشریات زیر زمینی حزب کمونیستی توده را به چا پ می رساند بعدا به وزارت فرهنگ داده شد و به چاپخانه فرهنگ معروف گردید.


1321ش:سومین تلاش نظام سابق در طول سه دهه، برای راه اندازی مجدد روزنامه دولتی ایران، پنجم مهرماه سال 1342 به حالت تعلیق در آمد. نخستین تلاش در سال 1321 صورت گرفته بود؛ زیرا كه روزنامه های وقت زیر بار انتشار بیشتر گزارشهایی را كه سازمانهای دولتی به آنها می دادند به دلیل این كه ارزش خبری ندارند نمی رفتند. در آن زمان، این تلاش با مداخله مستشار آمریكایی وقت مالیه ایران پایان یافته بود كه گفته بود به جای تحمل هزینه انتشار روزنامه دولتی، خبرهای دولتی را با پرداخت مبلغ معینی پول، در روزنامه های موجود منتشر كنید (خبر پولی = نوعی آگهی). تلاش دوم كه در سال 1327 بعمل آمده بود با اعتراض و اخطار ناشران روزنامه ها كه اگر دولت وارد كسب (حرفه) روزنامه شود اعتصاب خواهند كرد مسكوت مانده بود. تلاش سوم به دو دلیل متوقف شد یكی بیم از آن بود كه مردم كه در حال روشن شدن و اطلاع از حقوق مدنی خود بودند لج كنند و روزنامه دولتی را نخرند و دیگری مخالفت دادستان وقت تهران بود كه از سوی وزارت دادگستری (قوه قضایی) در جلسات مربوط شركت می كرد.

دادستان تهران گفته بود كه اگر انگیزه، تاریخی باشد و می خواهید روزنامه «وقایع اتفاقیه» را زنده كنید كه زمان انتشار آن مربوط به دوران استبداد بود و كشور دارای سه قوه حكومتی نبود و تفكیك قوا هم نشده بود. به علاوه، روزنامه رسمی موجود (كه هنوز هم در چارچوب قوه قضایی منتشر می شود) ادامه همان «وقایع اتفاقیه» است. اگر هدف چیزی دیگر است، در صورت تخلف این روزنامه چگونه دادستان عمومی تهران می تواند یك موسسه دولتی را به صرف تقصیر یك «فرد» ببندد و سردبیر و یا نویسنده را كه كارمند دولت است، طبق چه قانونی تعقیب كند؟. توقیف روزنامه از وظایف من (دادستان عمومی) و تعقیب حقوق بگیران دولت (سردبیر و نویسنده روزنامه دولتی) از وظایف دیوان كیفر است كه در این مورد تداخل وظایف می شود و مسئله ساز خواهد بود، لذا راه اندازی چنین روزنامه ای (روزنامه دولت) نیاز به قانون علیحده دارد و انتصاب مدیر و سردبیر آن و هر روزنامه وابسته به یك سازمان عمومی (جز نشریات تخصصی) باید به تصویب مجلس برسد.

با توقیف شدن روزنامه دولتی ایران از اوایل خرداد ماه 1385 (2006) به مدت چهار ماه ثابت شد که در سال 1342 (43سال پیش از آن) دادستان وقت تهران ایراد درستی گرفته بود.

به علاوه، در مذاكرات سال 1342 قرار بود كه روزنامه دولتی مورد نظر، «صبح» منتشر شود كه تیراژ روزنامه های صبح در ایران تا زمان راه اندازی آیندگان، با این كه مطالب خوب وخواندنی هم داشتند، به سبب برچسب دریافت كمك مالی غیر مستقیم از دولت و در نتیجه اجبار داشتن به انتشار اخبار دولتی و دفاع از تصمیمات دولت كه به آنها خورده بود هیچكدام از چند هزار نسخه تجاوز نمی كرد، و این موضوع نیز یك عامل دیگر نگرانی هیات راه اندازی روزنامه ارگان دولت در آن زمان شده بود.

با وجود این، سه دهه بعد و در دهه 1370، در پی انتشار روزنامه محلی و غیر سیاسی همشهری از سوی شهرداری تهران!، روزنامه دولتی ایران هم انتشار یافت که هر دو در آن زمان، صرفا به دلیل داشتن هیات سردبیری و تحریریه حرفه ای مركب از روزنامه نگاران قدیمی و مجرب (برکنار شده از کار در دو سه سال اول پس از انقلاب) در اندک مدتی از لحاظ تیراژ به مقام اول و دوم رسیدند و همین وضعیت سبب شد كه سازمان رادیو تلویزیون دولتی هم یك روزنامه راه اندازی كند و ....

به نظر کارشناسان رسانه ها (مس میدیا)، خرید روزنامه دولتی از سوی ایرانیان و انتشار روزنامه توسط دولت ایران در این برهه از زمان، دو موضوع در خور بررسی جامعه شناسی. روانشناسی و پژوهش هستند.

برخی از اصحاب نظر گفته اند که مخاطبان ایرانی با این عمل خود (خرید روز نامه دولتی)، مانع از آن می شوند که وطنشان روزنامه حرفه ای و مستقل (ناوابسته) خوب داشته باشد.

مسئله دیگر این است كه روزنامه های دولتی در وطن ما خود را روزنامه عمومی (حرفه ای) بشمار می آورند، یعنی اعلان تجاری می گیرند و تكفروشی دارند و با این عمل، كاملا خود را از صورت تخصصی خارج ساخته اند (كه طبق اصول ژورنالیسم حرفه ای، نشریه دولتی در هر شکل آن - اختصاصی بشمار می آید و نمی تواند عمومی خوانده شود) زیرا كه مطبوعات به عنوان قوه چهارم دمكراسی شناخته شده اند و با توجه به تفكیك قوا، سه قوه دیگر نمی توانند روزنامه عمومی (روزنامه ای كه دارای اعلان تجاری و تكفروشی باشد) منتشر سازند.

برای این سئوال که چرا «شهرداری» و «دولت (قوه مجریه)» در ایران روزنامه نگار شده اند باید پاسخ یافت و این در حالی است که بسیاری از روزنامه نگاران وطن ما سالهاست که در صف نوبت دریافت پروانه انتشار نشریه قرار دارند و یا درخواست آنان در بعضی موارد بدون ذکر دلیل و حتی ارسال پاسخ کتبی رد شده است. در بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا انتشار روزنامه نیاز به پروانه ندارد زیرا که آزادی مطبوعات (پرس) در قوانین اساسی تضمین شده است که جزیی از آزادی بیان است. می دانیم که بسیاری از روزنامه نگاران ایران در سال 1357 به صف انقلاب پیوستند، زیرا که یکی از شعارهای انقلاب حذف تشریفات غیر لازم برای دریافت پروانه روزنامه بود.

 

انتشار روزنامه دولتی در ایران

 

1345ش:پنجم مهرماه 1345 كنفرانس بین المجالس پنجاه و پنجم در تهران دركاخ سنا آغاز بکار کرد. در دومین روز برگزاری، این نشست اعمال زور در روابط میان كشور ها را مردود اعلام و زورگویی های سابق را محكوم كرد.

به موازات همین اجلاس كه در آن نمایندگان پارلمانهای 63 كشور شركت كرده بودند، شاه ملقب به « آریا مهر » شد.

با این لقب پر طمطراق که 12 سال بكار برده شده و تیتر روزنامه ها قرار گرفته بود، گمان نمی رفت که یک «آریامهر!»، پس از احساس خطر، جانش را بردارد و در جستجوی جای امن وطن را ترک کند و به خارج برود - کاری که صدام حسین در سال 2003 نکرد.

 

1794م:فرانسوا نوئل بابوفFrancois Noel Babeuf روزنامه نگار انقلابی فرانسه 27 سپتامبر 1794 نام روزنامه خود را به «Tribun du Peupleتریبون مردم» تغییر داد و اولین شماره آن تحت این نام پنجم كتبر (هفته بعد) انتشار یافت. عنوان قبلی این روزنامه Journal de la Liberte de la presse«ژورنال آزادی» بود.

بابوف كه از فعالان انقلاب فرانسه و از اعضای كمیته تقسیم اراضی میان كشاورزان بدون مزرعه بود در آخرین سرمقاله روزنامه اش، پیش از تغییر نام آن، نوشت كه انقلاب فرانسه نتوانسته به وعده خود كه تامین برابری سیاسی و عدالت اقتصادی است عمل كند. مردم حق دارند كه كار داشته باشند و در رفاه و مساوات زندگی كنند.

مخالفت های بابوف با كمیته مدیریت (دولت میانه روها) و قانون اساسی تازه (قانونی كه پس از اعدام روبسپیر تدوین شده بود) به تدریج صورت گروهی و خشونت آمیز به خود گرفت و هیات مدیره فرانسه (دولت) وی را متهم به تحریك مردم و ایجاد كمون پاریس و توطئه مسلحانه ضد دولتی كرد، در 27 ماه مه سال 1797 به گیوتین سپرده شد و اعدام گردید، ولی افكارش تحت عنوان «Babouvismبابویسم» باقی مانده است.

مولفان «تاریخ عقاید» بابوف را بنیادگذار كمونیسم جدید می دانند كه ماركس عقاید وی را تكمیل و تدوین كرده است. در عهد باستان،

گراچوش رومی و مزدك ایرانی مروج مبتكر و مروج مسلك كمونیستی (اشتراك دارایی و منابع تولید) بودند. به دلیل پیروی بابوف از عقاید گراچوسGracchus، وی را گراچوس بابوف هم نوشته اند.

 

Francois Noel Babeuf


2004م:رئیس جمهوری، نخست وزیر و وزیر فرهنگ فرانسه 27 سپتامبر 2004 به مناسبت درگذشت بانو «فرانسواز ساگان» نویسنده فرانسوی که 24 سپتامبر 2004 در 69 سالگی از بیماری قلبی ـ ریوی فوت شده بود اعلامیه رسمی صادر کردند. فرانسواز ساگان که در سال 1954 در 18 سالگی با نوشتن داستان «سلام بر غم» به شهرت رسیده بود بقیه عمر را به کار نوشتن ادامه داده بود.

ژاك شیراك رئیس جمهور فرانسه در اعلامیه خود «ساگان» را یكی از درخشانترین نمادهای نسل فرانسویان پس از جنگ جهانی دوم خوانده بود. ساگان 40 داستان و نمایشنامه نوشته است که از میان آنها، «سلام برغم» شهرت بیشتری دارد. ساگان با این همه شهرت و مهارت، علاقه مندی به ارسال كتابهایش به مسابقه های بین المللی و دریافت جایزه نداشت و می گفت كه برای مسابقه، كتاب نمی نویسد؛ برای مردم می نویسد كه داوران باانصافتری هستند. ساگان روحی سركش و نا آرام داشت. وی 21 ژوئن 1935 در یك خانواده ثروتمند فرانسه به دنیا آمده بود.

داستان نگاران جهان اقدام شیراک را به صدور اعلامیه فوت، بزرگترین تشویق نویسندگان خوانده و آرزو کرده اند که سران سایر کشورها هم چنین کنند تا باعث دلگرمی نویسندگان شود.

 

آخرین عکس ساگان

 

1871م:امروز زادروز بانو «گراسیا دله دا» داستان نگار چیره دست ایتالیایی و برنده جایزه ادبی نوبل است كه 27 سپتامبر 1871 به دنیا آمد و دهها داستان نوشت. داستانهای او كه نوعی زندگینامه تخیلی هستند تفاوت شخصیت انسانها را منعكس می كنند. وی به موازات كتاب (ناول طولانی)، برای مجله ها هم داستان كوتاه می نوشت. معروفترین داستانهای او كه به دیگر زبانهای اروپایی ترجمه شده اند عبارتند از: بادهای نفرت، بعد از طلاق، كبوتر و شاهین، رقص گردنبند، به سوی چپ، ارباب ما، خاكستر ها، مادر، پیرمرد كوهستان، در بیابان، راز دل مرد گوشه گیر، گناه دیگران، حریق در باغ زیتون و ....

 

Grazia Deledda


27376م: سپتامبر سال 376 میلادی، امپراتور وقت روم كه از توقعات مردم شهر رم و بی نظمی آنها به تنگ آمده بود و شهر دارای نفوسی بیش از حد شده بود، به گونه یی كه كار تغذیه آنها و رفع نیازمندیهایشان دشوار شده بود تصمیم گرفت پایتخت را به میلان منتقل كند.

شهر رم پس از اضمحلال امپراتوری روم، پایتخت پاپها و از قرن 19 پایتخت ایتالیا شده است.


1598م:27 سپتامبر در سال 1598 سوگواری دو هفتگی مرگ فیلیپ دوم شاه اسپانیا كه این كشور را در صدر قدرتهای زمان قرار داده بود، به پایان رسید. جالب اینجاست كه خود وی این سوگواری را قبلا اعلام كرده بود، زیرا مرگ او را در 71 سالگی و از زخم معده پیشگویی كرده بودند و او در این سن بر اثر افراط در خوردن ادویه خوشبویی كه از مستعمرات شرق و غرب برایش برده بودند و نیز غم شكست نظامی از انگلستان به زخم معده دچار شده بود.

فیلیپ دستور داده بود كه همه مردم لباس سیاه برای خود آماده كنند ، پرده سیاه بدوزند و پس از مرگ او به مدت دو هفته، همه اسپانیا و ایتالیا و مستعمرات اسپانیا سیاهپوش شوند، از جمله دیوار شهرها!.

"مورخان " دوران حكومت 40 ساله فیلیپ دوم را دوره برتری اسپانیا نوشته اند. اسپانیا در دوران حكومت او ثروتمندترین كشور جهان و از لحاظ نظامی قدرتمندترین بود. همه كارهای او حتی ازدواجش سیاسی بود. وی با ماری ملكه انگلستان ازدواج كرد تا این كشور بر ضد او نباشد حال آن كه زن و شوهر در دو كشور با فاصله دور زندگی می كردند و جز چند روزی با هم نبودند.

با وجود این، فیلیپ دوم كه كشور فیلیپین هنوز نام او را بر خود حفظ كرده است، مرتكب چند اشتباه و محاسبه غلط شد. یكی از آنها كوچك و حقیر شمردن نیروی دریائی انگلستان و جنگ با این كشور بود كه از پروتستانهای هلند - تحت الحمایه اسپانیا - حمایت می كرد. این جنگ که در سال 1588 روی داد به برتری نظامی اسپانیا پایان داد. اشتباه دیگر او مصادره دارایی اسپانیاییهای مهاجر به امریكای لاتین بود كه با شكنجه و آزار دادن بومیان صاحب طلا و نقره آنها شده بودند، وی با این عمل كه در آغاز مورد حمایت اروپائیان قرار گرفت، دشمنان فراوانی برای خود به وجود آورد. فیلیپ دوم به جای توسل به دادگاه با صدور فرمانی نحت عنوان مجازات "شكنجه دادن دیگران " صاحب اموال آن جماعت شده بود و چون با مخالفت ضمنی پاپ روبرو شد، اعلام كرد كه این اموال در سایه امنیتی كه ارتش فراهم ساخته است، به دست آمده و بنابراین متعلق به بیت المال است.

جنگ دریایی با عثمانی كه منافع اسپانیا را به مخاطره نیفكنده بود، یكی دیگر از اشتباههای وی به شمار می آید كه باعث تضعیف ناوگان اسپانیا شد.

 

فیلیپ دوم

 

1955م:بورس نیویورك 27 سپتامبر 1955 دچار یك سقوط آزاد شد و آیزنهاور رییس جمهوری آمریكا پس از شنیدن این خبر، حمله قلبی كرد و به بیمارستان انتقال یافت. این بورس از قرن 19 تاكنون چندبار دچار سقوط آزاد شده كه هر سقوط آن، یك ركود و یا جنجال اقتصادی به دنبال داشته و بنابراین، دفعتا پایین آمدن بهای سهام (به صورت سقوط آزاد) آمریكاییان را دچار ترس و تزلزل می كند. مروری بر تاریخ آمریكا نشان می دهد كه بحران بورس عمدتا در اكتبر روی داده است ولی در سال 1955 و نیز سال جاری 2008 این رویداد چند هفته زودتر و در سپتامبر اتفاق افتاد. آیزنهاور در طول حكومت خود نگران چند وضعیت بود ازجمله میدیاكراسی (جوّسازی رسانه ها و تغییر وضعیت به خواست خود)، قدرت گیری صنایع نظامی و مداخله درتصمیمگیری های دولت، تداخل دولت و بورس و اصحاب سرمایه دریكدیگر (مقام دولتی شدن دست اندركاران بورس و سرمایه و بالعكس)، خارج شدن لابی گرهای كنگره از صورت كار روابط عموی كردن و ورود مقامات سابق و نمایندگان پیشین كنگره به جرگه لابی گران و تبدیل «نظر رسانی و روشن سازی كه اگر حرفه ای و علمی باشد امری مفید است» به اعمال نفوذ و كارچاق كنی. گزارش های روز وجود چنین مواردی را در ایالات متحده نشان می دهد و درستی نگرانی آیزنهاور را كه یك ژنرال بود ثابت می كند. نگرانی های آیزنهاور اینك به صورت مسئله درآمده است.

 

1996م:طالبان كه در آغاز كار عمدتا در مدارس مذهبی آوارگان افغانستان مستقر در پاكستان آموزش دیده بودند و بعدا بر بیشتر نواحی جنوبی و مركزی (پشتون نشین) افغانستان مسلط شده بودند پس از یك محاصره نسبتا طولانی، 27 سپتامبر سال 1996 شهر كابل را كه از طرف دولت افغانستان (دولت برهان الدین ربّانی و عمدتا تاجیك) تخلیه شده بود، تصرف كردند و دكتر نجیب الله رئیس دولت کمونیستی سابق این كشور را كه از سال 1992 به صورت پناهنده در دفتر سازمان ملل در كابل به سر می برد دستگیر كردند و پس از شكنجه فراوان و سوزاندن لبهایش با آتش سیگار، تیرباران كردند و جسدش را مقابل ساختمان مقر رییس جمهوری افغانستان به دار كشیدند و دو روز به همان صورت بر بالای دار نگهداشتند. برادر نجیب الله نیز به همین سرنوشت دچار شد.

مورخان معاصر ایجاد طالبان را به پای برژینسكی مشاور لهستانی تبار و ضد كمونیست كارتر رئیس جمهوری دهه 1970 آمریكا نوشته اند كه می خواست به دست آنان شوروی را از افغانستان اخراج و دولت كمونیستی كابل را ساقط سازد.

نجیب الله ظاهرا در پی توافقهای محرمانه قدرتهای ذینفع، در سال 1992 پس از فرستادن خانواده خود به خارج از كشور، دولت را تسلیم مخالفان (گروههای معروف به مجاهدین) كرده بود و به ساختمان سازمان ملل در كابل پناهنده شده بود و قرار نبود به این روز بیافتد، ولی محافظان افغانی ساختمان در جریان عقب نشینی نیروهای دولتی از كابل، او را بدون نگهبان رها كردند و رفتند. نجیب الله كه قبلا یك پزشك و از اعضای شاخه پرچم حزب كمونیست بود تلفنی با رییس دفتر سازمان ملل در كابل تماس گرفت و جریان را گفت و از او استمداد كرد كه وی نیز برایش كاری انجام نداد. مفسرانی كه روی این حادثه دقیق شده اند، آن را یك نقطه ضعف در تاریخ سازمان ملل و تعهدات بین المللی و قول و قرارهای سران قدرتها قلمداد كرده اند. طالبان نیز پنج سال و چند ماه بعد از كابل رانده شدند و ....

 

دکترنجیب الله

 

2003م:26 سپتامبر 2003اندكی پس آن كه سازمان دولتی آمار آمریكا اعلام داشت كه در یایان سال 2002 ، شمار آمریكاییانی كه زیر خط فقر زندگی می كنند از 34 میلیون و 700 هزار تجاوز كرده بود كه یك میلیون و هفتصد هزار تن بیشتر از سال 2001 بوده است، دیدار دو روزه ولادیمیر پوتین با جورج بوش در كمپ دیوید ـ استراحتگاه پایان هفته روسای جمهوری آمریكا در ارتفاعات مریلند ـ آغاز شد و مهمترین موضوع مورد بحث طرفین اتمی شدن احتمالی ایران و مشاركت روسیه در امور عراق اشغالشده بود كه باهم در هر دو زمینه اختلاف نظر داشتند.

همزمان با این دیدار، دولت آمریكا 15 هزار تن از نظامیان ذخیره خود را به حالت فعال درآورده بود تا در دو نوبت به عراق اعزام شوند.

 

بوش و پوتین در کمپ دیوید


2003م:لولا دا سیلوا رئیس جمهور سوسیالیست برزیل 26 سپتامبر 2003 برای یك دیدار دو روزه از كوبا وارد هاوانا شده بود. وی كه رهبر بزرگترین كشور آمریكای لاتین است و با فیدل كاسترو دوستی دیرین دارد پیش از این دیدار تاكید كرده بود كه كوبا باید در همه فعالیتهای كشورهای لاتین آمریكا شركت داده شود.

داسیلوا هنگام ورود به كوبا گفت كه برزیل از تجربه های موفقیت آمیز كوبا در امور آموزش و پرورش و درمان استفاده خواهد كرد. در کوبا این دو مورد مطلقا رایگان و متساویا در دسترس همگان هستند.

 

لولا داسیلوا

 

2003م:آمار منتشره در بیست و هفتم سپتامبر 2003 نشان داد كه در سال 2002 امریكا 13 میلیارد و 300 میلیون، روسیه پنج میلیارد و فرانسه یك میلیارد دلار اسلحه به كشورهای دیگر فروخته بودند.

دراین ارقام، سلاحهای اهدایی و معاملات پنهانی به حساب نیامده بودند. فروش جنگ افزار توسط كشورهای دیگر، هركدام كمتر از یك میلیارد دلار ذکر شده بود. از این آمار چنین بر می آید كه معاملات اسلحه رو به افزایش است كه معنای آن، احساس نا امنی بیشتر در جهان است.

 

1908: وبا در سن پترزبورگ همه گیر شده و تا به امروز هفت هزار و ششصد تن را کشته بود . همه منتظر فر رسیدن فصل سرمای شدید روسیه و از کار افتادن میکرب این بیماری بودند.

1821: نیروهای اسپانیا بر اثر فشار انقلابیون مسلح مكزیك شهر مكزیكوسیتی را تخلیه كردند. مكزیك بیش از سه قرن متعلق به اسپانیا بود كه در این روز به استقلال رسید.

1939: لهستان شکست کامل خورد و تسلیم نیروهای آلمان و شوروی شد و استقلال و تمامیت خود را از دست داد. جنگ لهستان 19روز طول کشیده بود.

1962: امام احمد امام زیدیه یمن ترور شد.

1990: روابط سیاسی ایران و انگلستان که بر سر انتشار کتاب سلمان رشدی (آیه های شیطانی ) قطع شده بود پس از 18 ماه از سر گرفته شد.

منبع:

سه شنبه 4/7/1391 - 18:15
دنیای گیاهان و حیوانات

در تصاویر تازه ای که توسط یک موسسه علمی آلمان برای کتابخانه تصویری علمی تهیه شده مجموعه ای از ابرحشرات زمینی که تصاویر آنها صدها برابر بزرگ شده با ویژگیهای عجیب آنها چون فناناپذیری به چشم می خورد.

به گزارش خبرگزاری مهر، تاردی گرید یا خرس آبی نوعی جاندار بی مهره است که به رغم آنکه اندازه آن به یک میلیمتر می رسد و تقریبا فناناپذیر است، دمای بدن این موجود را می توان به زیر 273 سانتیگراد سرد کرد یا گرمای آن را به بالاتر از 151 سانتیگراد رساند.

این موجود می تواند برای یک دهه بدون آب دوام بیاورد و تقریبا در معرض هرنوع فشاری قرار بگیرد یا در خلا و در معرض تشعشع قرار بگیرد و ده روز بدون هیچ صدمه ای زنده بماند.

این موجود تنها یکی از حشرات به اندازه میکرو است که شاید در باغهای ما و حتی در بدن خودمان زندگی کند.


خرس آبی به عنوان آرنولد دنیای حشرات میکرو


تصویر 500 برابر شده ای از خرس آبی

در این مجموعه تصاویر حشرات با نگاهی جدید زیر یک میکروسکوپ بسیار قدرتمند معرفی شده اند، تصاویری که ده ها هزار برابر بزرگ شده و جزئیاتی که معمولا با وضوح تمام به چشم انسان نمی آید.

این مجموعه تصاویر ویژگیهای این موجودات را معرفی می کند و آن را از تصاویر جزئی از صورت و بینی مخروطی شکل خرس آبی آغاز کرده است که پس از بزرگنمایی 500 برابر گویی در مقابل دوربین لبخند می زند.

یک حشره دیگر که از آن با عنوان دم فنری یاد می شود و شباهت غریبی به خرگوش دارد. شش پایی که در نوعی برگ مشاهده می شود می تواند صدبرابر طول بدنش بپرد.


یکی از موجودات میکرو در سیاره ما که اگر این 100 هزار دم فنری در کنار هم قرار بگیرند تنها یک متر مربع فضا را اشغال می کند


نوزاد حشره پشه از نمای نزدیک که یک هزار برابر بزرگ شده تا جزئیات صورت آن نمایان شود


این کرم ریز مخملی تا 2 سانتیمتر می شود


یک کرم حشره درحال جویدن کودآلی

کرم مخملی در لایه های بالای خاک زندگی می کند و پس از بزرگنمایی به نظر می رسد ترسناک تر از رطیل باشد. این بندپای غارتگر نام خود را از موهای نرمی گرفته که بدنش را پوشانده و ظاهر مخملی برایش فراهم کرده است.

این تصاویر توسط عکاسان علمی موسسه " چشم علم" در آلمان با استفاده از تجهیزات فناورانه گرفته شده است. این تصاویر بخشی از یک پایگاه داده های تصویری در کتابخانه تصویری علم در لندن است که برای تحقیقات، آموزش و هنر به کار می رود.

مارک آبوت از کتابخانه تصویری علم اظهار داشت: در گذشته این تصاویر تنها برای تحقیقات کاربرد داشتند اما امروزه با افزایش علاقه عمومی به این موضوعات این تصاویر منتشر شده و در اختیار عموم مردم قرار می گیرند.

سه شنبه 4/7/1391 - 18:2
طنز و سرگرمی

فروردین
ژوپیتر به برج میزان می رود. در رابطه های شما هماهنگی و همكاری وجود دارد و تا پایان سال در كنار دیگران لحظات خوبی را دارید.

اردیبهشت
مریخ به برج میزان می رود .اگر دوست متولد مهر دارید . ممکن است  کمی بد خلق شود . او مشکلات خودش را دارد پس سعی کنید درکش کنید . بهترین کاری که می توانید انجام دهید البته اگر می خواهید این رابطه حفظ شود درک کردن آن هاست تا جایی که می توانید و امکان دارد.
 
خرداد
از طریق كارهای قانونی یا دفتری و مسافرت بهره می برید. اگر پول كمی دارید می توانید در این مورد ها انرژی بیشتری بگذارید. تغییرات كوچكی در طرز فكر شما می تواند كمكی برایتان باشد

تیر
امروز مریخ به برج میزان می رود.تمایل بیشتری برای ایجاد تغییر پیدا می کنید.متاسفانه یک نفر سعی ندارد فکرش را عوض کند.بنابراین باید کمی بیشتر صبر کنید.اما زود عصبانی نشوید و خودتان را کنترل کنید.

 مرداد
امروز واقعاً سرتان به راه خودتان است و به كارهایی مشغول هستید كه راست و مستقیم شما را به سوی منافع مالی سوق می دهند. هم چنین امروز می توانید به اشخاصی كه به آنها اطمینان دارید، اعتماد كنید، زیرا آنها با دقت به شما گوش می دهند و شما می توانید از فواید نصایح و تجارب آنها استفاده كنید. حتی اگر همه آن چه را كه می گویند دوست ندارید ولی هنوز، قدر تلاش هایی كه به خاطر شما انجام می دهند را می دانید

شهریور
در حال حاضرافکارتان سازمان یافته و منطقی است،برای پیشرفتان عالی است.به یک ایده خاص متمرکز هستید و تنها به آن فکر می کنید و از این شاخه به آن شاخه نمی پرید.اگر می خواهید در مورد ایده ها با کسی صحبت کنید دوستی را انتخاب کنید که از موفقیت شما خوشحال می شود و می داند هدفتان چیست

مهر
بسیاری از سیاره ها در حال حاضر در حال حرکت و جابجایی اند و احتمالاً امروز مارس وارد خانه خودتان شده و به سیارات پر قدرت خورشید و ژوپیتر می پیوندد.این مساله باعث می شود که این زمان به هیجان انگیزترین و مثبت ترین زمان برای شما در کل سال تبدیل شود زمانی که همه چیز شما را به جلو و ماجراجویی هل می دهد.شما آن قدر مورد حمایت ستارگان اید که اگر از آن بهترین استفاده را نکنید حقیقتاً حماقت کرده اید

آبان
امروز مریخ نیز وارد برج میزان می شود و تا 10 نوامبر می ماند.از این زمان استفاده کنید و افکار و رفتار بد و منفی را حذف کنید.از آنجایی که در حال رسیدگی به درون تان هستید بنابراین انرژی زیادی برای کارهای تان ندارید.سعی کنید کارهای زیادی انجام ندهید و خودتان راخسته نکنید.

آذر
در حالیكه مارس به خانه مهر وارد می شود فعالیت های سیاره ای بیشتری صورت می گیرد. بین امروز و اواسط نوامبر شما نیاز خواهید داشت كه بخود تكیه بیشتری داشته باشد چون متوجه خواهید شد كه آدم هایی كه شما انتظار و امید داشتید كه حمایتتان كنند قادر به این پشتیبانی نخواهند بود. این از طرفی ناامیدكننده است و از طرفی بنفع شما خواهد بود چون به آدمی پر محتوا تر تبدیل می شوید. اگر در زندگی تان یك آدم مهر ماهی دارید و می تواند كاملاً رنگ عوض كند و تغییر پذیر باشد.

دی
اكنون ژوپیتر وارد برج میزان شده است. از نظر حرفه ای پیشرفت زیادی خواهید كرد. از این كه بزرگ فكر كنید نترسید. زمان زیادی را صرف كارهای كوچك كرده اید. شما هم انرژی دارید و هم می دانید كه چه طور به قله برسید

بهمن
مریخ اکنون در ماه مهر ژوپیتر ملحق می شود که تمایل شما را برای از بین بردن محدودیت هایی که دیگران یا خود شما به خودتان تحمیل می کنید تشدید می کند . درباره افراد ناشناخته بسیار مشتاق هستید و دوست ندارید از زمانی که انرژی زیادی و در حال افزایشی دارید با افراد تکراری که قبلاً آنها را شناخته اید معاشرت کنید
اسفند
 
یک تغییر اصلی نگران کننده برای محلی که پول شما آن جاست پیش آمده . البته ما دوست داریم تا در قرعه کشی ببریم و ممکن است شما مقداری پول نقد بطور ناگهانی سود کنید . اما حقیقتاً اشتراک سرمایه ای – شغل و کارایی های مهم را نگران می کند . شما بایستی درباره کسی که می خواهید در پول نقدتان که به سختی به دست آورده اید او را شریک کنید.عاقلانه فکر کنید.

سه شنبه 4/7/1391 - 18:1
کامپیوتر و اینترنت
شرکت بریتانیایی ارگو الکترونیک با همکاری شرکت گاردنرز بوکس به زودی یک تبلت 6 اینچی عرضه می کند که می تواند جایگزین ارزان قیمتی برای تبلتها و سخت افزارهای خواندن کتابهای الکترونیکی قلمداد شود.

تبلت های عرضه شده توسط این شرکت دارای ابعاد مختلفی هستند، مدل GTi97 اندازه 9.7 اینچی است که پردازشگر دو هسته ای RK3066 و رام یک گیگابایتی و همچنین اندروید 4.1 روی آن نصب شده و قرار است تا پایان ماه اکتبر وارد بازار شود.

قابلیت استفاده از پورت micro-USB و اسلات کارت microSD از دیگر ویژگیهای این دستگاه است که قیمت 290 دلاری برای آن در نظر گرفته شده است.

تبلت دیگر این شرکت GTi8 است که با صفحه 8 اینچی ارائه شده است، این تبلت از پخش فیلم با کیفیت HD پشتیبانی می کند و همچنین دارای خروجی HDMI 1.4 برای پخش روی تلویزیون های صفحه بزرگ و مونیتور است، قابلیت پورت micro-USB و اتصال به Wi-Fi از دیگر قابلیتهای این دستگاه است که با قیمت 209 دلار عرضه می شود.

کوچکترین تبلت در این میان مدلی است که کمترین اطلاعات درباره آن به رسانه ها ارائه شده است. این مدل GTi7 دارای صفحه 7 اینچی است و از قابلیت اتصال به Wi-Fi برخوردار است، سیستم عالم اندروید 4 داشته و چون مدل GTi97، این مدل نیز برای ماه اکتبر ارائه می شود و قیمت در نظر گرفته شده برای آن 128 دلار است.

آخرین دستگاه عرضه شده توسط این شرکت یک تبلت است که به عنوان سخت افزار خواندن کتاب الکترونیکی با اندروید 4 مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه با صفحه 6 اینچی خود وضوح تصویر 480X800 داشته و به طور همزمان 5 نقطه لمسی را مورد پشتیبانی قرار می دهد. این دستگاه نیز از قابلیت پخش ویدئو کیفیت HD برخوردار بوده و دوربین VGA دارد. قرار است این دستگاه با قیمت 95 دلاری وارد بازار شود.
 
سه شنبه 4/7/1391 - 17:54
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته