• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 881
تعداد نظرات : 167
زمان آخرین مطلب : 5018روز قبل
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است پایا با برگ های دارای 3ـ5 لب، گل های آن واجد، پنج گلبرگ یا صورتی بیضوی شکل می باشند.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه در بیشتر نقاط کشور در اطراف تهران، خواص مختلف البرز، اطراف کرج، اراک، آذربایجان و نواحی شمال ایران می روید.
ترکیبات شیمیایی :
تمامی قسمت های ختمی واجد لعاب، موسیلاژ و ... می باشند. از طرف دیگر برخی از آمینواسیدها و پروتئین ها همچون آسپارژین، آلبومین، لیستین و ... در ریشه ختمی وجود دارد.
قسمت مورد استفاده :
ریشه، برگ و گل ختمی مهمترین قسمت های مورد استفاده گیاه می باشند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان درد گلو و آنژین : برای درمان درد گلو از دم کرده 10 تا 30 گرم در لیتر گل های خشک ختمی استفاده می شود. طرز مصرف آن به شکل غرغره است.
2.نرم کننده پوست : از جوشانده گل و برگ ختمی می توان محلولی بدست آورد که اثر نرم کننده پوست دارد.
3.درمان سرفه : ختمی اثر ملایم در رفع سرفه دارد و برای درمان سرفه کودکان و افراد سالخورده به کار می رود. به این منظور از دم کرده آبکی ( نیم لیتر آب سرد بر روی دو قاشق برگ یا ریشه گیاه ) استفاده می شود.
4.رفع یبوست : دم کرده 8 تا 30 گرم در لیتر ریشه ختمی که به آن مقداری ریشه شیرین بیان اضافه می گردد در درمان یبوست کاربرد دارد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:38
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی علفی است كه برگهای آن بریدگیهایی به شكل 2 شانه ای دارند . گلها زرد رنگ بوده . و در گل آذینهای خوشه قرار می گیرند . میوه خورجین 1- 5/1 سانتی متری است كه دارای دانه هایی به رنگ زرد نارنجی است .
انتشار جغرافیایی :
این گیاه را به طور گسترده می توان در تمامی نقاط ایران به طور خودرو مشاهده نمود .
ترکیبات شیمیایی :
به نظر می رسد در گیاه مذكور نیز مثل گیاهان تیره شب بو گلوكوزیدهای گوگرد دار وجود داشته باشد . مزه مخصوص این گیاهان نیز كمی سوزش آور است به خاطر وجود این تركیبات می باشد .
قسمت مورد استفاده :
دانه هایی زرد نارنجی گیاه واجد خاصیت دارویی میباشد .
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1- رفع یبوست : برای درمان یبوست و به عنوان ملین می توان دانه های خاكشیر را مصرف نمود . به این منظور مقداری از دانه ها را در آب خیسانیده و همراه با كمی شكر صبح ناشتا می خورند .
2- درمان ترشحات زنانه : در این مورد نیز همانند مورد قبل می توان از دانه های گیاه خاكشیر به طور مستقیم مصرف نمود .
3- التیام زخمها و جراحات : كمپرس عصاره گیاه به روی نواحی زخم اثر التیام بخش دارد .
4- سرد كننده عمومی بدن : از قدیم الایام از دانه های خاكشیر كه در قند و آب حل می شوند شربت مطبوعی تهیه می شود كه غالبا در فصل تابستان جهت خنك شدن مصرف می شود . به طوری كه حتی توسط دست فروشان دوره گرد نیز این شربت عرضه می شود .
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:37
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
درختچه ای است با برگ های قهوه ای رنگ خاردار که چرم مانند می باشند. گل های کوچک و سفید رنگ گیاه در کنار برگ ها مجتمع می باشند. میوه گیاه به اندازه یک نخود و قرمز رنگ است.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه درختچه ای کلاً محدود به حاشیه شمال کشور بوده و در جنگل های مخروبه آن مناطق در دیلمان، شهسوار، رشت، نور و آستارا و گرگان دیده شده است.
ترکیبات شیمیایی :
در برگ های این گیاه ایلیسین، ایلیگزانتین و اسید کافئوتانیک وجود دارد همچنین به میزان اندک کافئین نیز در ساختمان آن دیده می شود.
قسمت مورد استفاده :
برگ ها تازه یا خشک شده گیاه قسمت مورد استفاده دارویی آن می باشد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.به عنوان تب بر : جوشانده یا دم کرده 30 تا 60 گرم در هزرا برگ خاس که به میزان 2 تا 3 فنجان در روز مصرف می شود اثر تب بر دارد. همچنین از این گیاه دارویی می توان به عنوان داروی ضد تشنج نیز استفاده نمود.
2.درمان برونشیت و ذات الریه : برای درمان التهابات دستگاه تنفسی از جمله برونشیت و ذات الریه از جوشانده برگ خاس استفاده می شود به این منظور مقدار 1ـ2 قاشق غذاخوری از برگ خرد شده خاصی را در 75 میلی لیتر آب به مدت 10 دقیقه جوشانده و بعد از سرد شدن به مقدار 2 تا 3 فنجان در روز بین دو وعده غذا مصرف می نمایند.
3.درمان صرع : میوه درختچه خاصی اثر قابل توجهی در درمان بیماری صرع دارد. به این منظور میوه های خاص به طور مستقیم مورد مصرف قرار می گیرند.
4.درمان رماتیسم : جوشانده 30 در 60 گرم در هزار برگ خاس اثر ضد رماتیسم دارد با این حال این خاصیت خاس کمرنگ تر از خواص دیگر آن است.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:36
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است از خانواده گندمیان که دارای گل های بسیار ریز و نامشخص بوده و این گل ها در دستجاتی که اصطلاحاً سنبله نامیده می شوند قرار گرفته اند. هر سنبله توسط دو برگچه کوچک که پوش یا گلوم نامیده می شوند احاطه شده است و گلوم ها دارای زواید دراز نخی شکل می باشند که ریشک نامیده می شود.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه در بیشتر نقاط کشور رویش دارد و آن را می توان در آذربایجان، لرستان، فارس، اراک و حتی خوزستان مشاهده نمود.
ترکیبات شیمیایی :
دانه های این گیاه واجد برخی اسیدهای چرب همچون اسید پالمیتیک، اسید اُلئیک و اسید لینولئیک و به میزان زیادتری واجد هیدرات های کربن همچون نشاسته می باشد. از طرف دیگر کاه یا سبوس دانه های آن مثل سبوس سایر غلات واجد ویتامین های B1،C می باشد.
قسمت مورد استفاده :
دانه های جو دو سر خاصیت دارویی فراوان دارند ولی بعضاً از کاه دانه ها نیز استفاده می شود.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
درمان ضعف عمومی : جوشانده دانه های بدون سبوس یولاف در شیر که به آن یک زرده تخم مرغ اضافه شده باشد داروی بسیار مناسبی برای درمان ضعف مفرط ناشی از بیماری ها، و همچنین تقویت کودکان و افراد مسن می باشد.
1.درمان یبوست و بواسیر : جوشانده آرد و دانه های جو دو سر که صبح ناشتا به مقدار 2 تا 3 فنجان به مدت 2 تا 3 روز مصرف می شود اثر ملین داشته یبوست را از بین می برد و از طرف دیگر بواسیر را نیز درمان می نماید.
2.درمان سنگ کلیه : جوشانده 20 گرم دانه جو دو سر سبوس دار اثر مدر داشته و در درمان سنگ کلیه، نواع ناراحتی های کلیه، عدم دفع ادرار، آب آوردن انساج و ... به کار می رود.
3.التیام زخمی : برای التیام زخم های کهنه و شدید می توان از خمیر آرد جو دو سر مخلوط با مخمر آب جو و شراب سفید استفاده نمود.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:35
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
جو وحشی گیاهی از خانواده گندمیان می باشد. گل های نامشخص آن به صورت چندتایی در دستجات موسوم به سنبلک قرار گرفته اند. هر سنبلک را از خارج دو برگک نازک و نخی شکل فرا گرفته است که گلوم نامیده می شوند. سنبلک ها با همدیگر در گل آذین های استوانه ای شکل مجتمع می باشند. به طوری که در هر بند از گل آذین سه سنبلک دیده می شود.
انتشار جغرافیایی :
جو در گیلان، آذربایجان، اصفهان، لرستان، خوزستان و ... . به عبارت بهتر در همه جای ایران می روید البته به طور وسیعی نیز کشت می شود.
ترکیبات شیمیایی :
دانه های جو حاوی انواع پلی ساکارید ها همچون نشاسته ودکسترین می باشند در حالی که برخلاف دانه ها گیاهک جوان جو که از رشد جنین حاصل می شود حاوی ترکیبات روغنی از جمله اسیدهای چرب استئاریک یک اسید، اسید پالمیتیک، اسید اُلئیک و اسید لینو لئیک می باشد. از این رو از نقطه نظر مواد غذایی تفاوت عمده ای بین دانه جو و دانه در حال رویش و جوانه زنی آن می باشد.
اساساً به دانه جوانه زده مالت گفته می شود که از خیساندن دانه های جو در شرایط خاص بدست می آید. دم کرده یا جوشانده مالت در آب را عصاره مالت نامند که محتوی مالتوز ساکارز، دکسترین و اسید فسفریک است.
قسمت مورد استفاده :
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان ضعف عمومی : جوشانده حاصل از مخلوط دانه های جو همراه با جو دو سر و گندم ماده غذایی بسیار مقوی است که برای درمان ضعف عمومی بدن به کار می رود.
2.درمان کم خونی : جوشانده 20 گرو دانه جو در یک لیتر آب که به مدت 7 ساعت حرارات ملایم دیده است غذا و داروی خوبی برای مبتلایان به کم خونی است.
3.تقویت قلب و درمان تنگی نفس : دانه های جو به دلیل دارا بودن آلکالوئید هوردئین اثر مقوی قلب داشته و در درمان تنگی نفس نیز به کار می روند.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:34
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگهای ساده بیضوی شكل و ساقه ای كه انشعابات دو تایی دارد . گلهای زیبای آن به رنگ صورتی یا گلی روشن می باشند .
انتشار جغرافیایی :
شمال و شمال غرب كشور ، غرب و جنوب ایران انتشار جغرافیایی این گیاه را تشكیل میدهد و از این رو این گیاه را در بیشتر نقاط كشور از جمله گیلان ، آذربایجان ، كرمانشاه ، سیستان و ... می توان مشاهده كرد .
ترکیبات شیمیایی :
تمامی بخشهای این گیاه دارای تركیبی موسوم به ساپونین می باشند .
قسمت مورد استفاده :
‌دانه ها و ریشه این گیاه مصرف دارویی دارد .
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1- درمان اگزما و تسكین خارش : كمپرس جوشانده ریشه های جغجغك در درمان اگزماو خارش پوست موثر است . لازم به ذكر است از این خاصیت گیاه بیشتر در هندوستان استفاده می شود و در ایران زیاد معمول نیست .
2- درمان آنژین : غرغره نمودن جوشانده ریشه این گیاه برای درمان آنژین گلو پیشنهاد شده است .
3- درمان كرمك :‌در هندوستان با تنقیه نمودن جوشانده ریشه جغجغك اقدام به دفع انگل در روده مینمایند . در ایران این روش درمان معمول نیست .
4- اثر ادرار آور : دانه های گیاه هم به عنوان مدر هم به عنوان معرق مورد استفاده دارد . به این منظور دانه های گیاه به شكل خوراكی مستقیما مصرف می شوند .
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:33
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
درختی است با برگ های مدور که کناره های آنان ناهموار و دندانه دار می باشد گل های نر و ماده در توده های استوانه ای شکل جدا از هم قرار می گیرند. میوه گیاه دادرای دو بال خشن و خیلی باریک می باشد.
انتشار جغرافیایی :
جنگل های شمال کشور تنها نقطه ای از کشور هستند که توسکا یافت می شود.
ترکیبات شیمیایی :
پوست این درخت حاوی مقادیر زیادی تانن و یک ماده قرمز رنگ است که دارای مصارف درمانی است.
قسمت مورد استفاده :
پوست و برگ های درخت توسکا مصارف درمانی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.به عنوان تب بر : توسکا دارای تب بر بوده و در رفع تب های عادی به کمار می رود به این منظور از جوشانده برگ توسکا و یا گرد پوست توسکا که با عسل مخلوط شده است استفاده می نمایند.
2.تسکین درد های روماتیسمی : در مواردی از برگ های خشک توسکا به شکلی که در ذیل گفته می شود برای تسکین دردهای رماتیسمی استفاده می شود. بداین ترتیب که موضع درد را برگ های خشک گیاه پوشانیده و بیمار را می پوشانند تا عرق نماید. این عمل یک هفته به مدت هفت روز انجام می گیرد تا دردهای رماتیسمی رفع گردد.
3.درمان زخم مخاط دهان و اتهابات لثه ها: به این منظور از جوشانده 30 تا 40 گرم پوست گیاه در یک لیتر آب که به شکل غرغره استعمال می شود استفاده می گردد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:32
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
توت فرنگی گیاهی است علفی با یک ساقه کوچک، باریک و خزنده و یک ساقه قائم که انتهای این ساقه به گل ختم می شود. برگ های گیاه 3 برگچه ای بوده و حاشیه برگچه ها دندانه دار است. گل ها سفید رنگ و میوه گیاه که همان توت فرنگی می باشد یک میوه مرکب قرمز رنگ می باشد.
انتشار جغرافیایی :
توت فرنگی به حالت وحشی در شمال در ناحیه گیلان و همچنین غرب اردبیل می روید.
ترکیبات شیمیایی :
میوه توت فرنگی حاوی ویتامین های C،A،B12 بوده، اسیدهای آلی همچون اسید سیتریک، اسید مالیک، سالیسیلیک و اسید لاکتیک به فراوانی در ساختمان آن وجود دارد.
قسمت مورد استفاده :
برگ و میوه توت فرنگی واجد برخی خواص دارویی اند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.رفع لکه های صورت : ضماد تهیه شده از میوه له شده توت فرنگی با استعمال خارجی بر روی پوست باعث از بین رفتن لکه های آن می گردد.
2.به عنوان مدر : برگ توت فرنگی به شکل جوشانده مخلوط با وانیل و دارچین اثر پیشاب آور داشته و از این رو در درمان سنگ کلیه و مثانه، تصفیه خون، آب آوردن انساج و ... به کار می رود.
3.کاهش فشار خون : مصرف میوه توت فرنگی فشار خون را تا حدی کاهش می دهد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:32
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است اساسا بالا رونده با برگهای 3 تا 5 برگچه ای و خارهایی كه بر روی دمبرگ برگها واقع اند . برگچه ها در هر دو سطح فوقانی و تحتانی دارای كركهای خشن هستند . گلها سفید رنگ و میوه گیاه سیاه رنگ می باشد .
انتشار جغرافیایی :
در حاشیه شمال كشور در جنگلهای گیلان این گیاه به حالت خودرو رویش دارد .
ترکیبات شیمیایی :
برگ گیاه حاوی تانن و مقدار كمی اسانس فرار است كه اسانس مذكور ماده موثره گیاه به شمار می آید .
قسمت مورد استفاده :
برگهای خشك گیاه مصرف دارویی دارد .
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1- رفع التهاب گلو و دهان :‌جوشانده برگهای گیاه به عنوان دهان شویه برای درمان التهاب دهان و به شكل غرغره برای درمان گلو درد استفاده می شود .
2- به عنوان مسكن : جوشانده برگ تمشك به دلیل داشتن اسانس ویژه اثر مسكن و تا حدی خواب آور دارد . البته این اثرات بسیار ضعیف و ملایم می باشند .
3- ضد اسهال : جوشانده برگ تمشك اثر قابض داشته و در درمان اسهال می توان از آن بهره جست .
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:31
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی دارای برگ هایی با قطعات نامنظم و ریشه غده ای به رنگ سفید، قرمز یا سیاه که همان ترب یا تربچه خوراکی است. گل ها سفید، صورتی یا مایل به بنفش بوده و میوه گیاه همانند سایر گیاهان تیره شب بو خورجینی است که به نوک نسبتاً درازی ختم می شود.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه زارعی بوده و در سراسر کشور کاشته می شود.
ترکیبات شیمیایی :
برگ و ریشه ترب سیاه، سفید و قرمز که همان تربچه می باشد حاوی ویتامین های گروه B و ویتامین C می باشند. از طرف دیگر در ریشه انواع ترب گلوکوزیدهای گوگرددار به فراوانی وجود دارند که بوی خاص آنها در هنگام خوردن نیز به دلیل وجود این ترکیبات می باشد که در اثر تجزیه تولید گاز S H2 می نمایند.
قسمت مورد استفاده :
برگ، ریشه متورم و تخم ترب مصارف دارویی فراوانی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان خارش چشم و تقویت آن : آب ریشه ترب خارش چشم را تسکین داده و چشم را تقویت می نماید. به این منظور روزی سه بار و هر چند قطره از آن باید در چشم چکانده شد.
2.کاهش یبوست : ریشه انواع ترب خاصیت ملین داشته و یبوست را درمان می کند. در این مورد ریشه ترب همراه با پوست آن بعد از غذا باید مصرف شود.
3.رفع سنگ مثانه : مصرف آب برگ و یا شاخه ترب سنگ مثانه را خارج می کند.
4.رفع سرفه و اخلاط سینه : مصرف آب ترب پخته شده عوارض مذکور را از بین می برد.
درمان بریدگی و بثورات جلدی : مصرف خوراکی، تخم ترب با سرکه برای برطرف کردن بثورات جلدی و مصرف آن به شکل ضماد بر روی موضع گزیدگی مار مفید است.
چهارشنبه 27/3/1388 - 14:30
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته