• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 868
تعداد نظرات : 316
زمان آخرین مطلب : 3846روز قبل
دعا و زیارت

من از کودکی عاشقت بوده ام

قبولم نما گر چه آلوده ام

به هنگام پیری مرانم زپیش

گهی صرف تو کردم جوانی خویش

االلهم محیای محیا محمد وال محمد و مماتی ممات محمد وال محمد (صلی الله علیه واله )

چهارشنبه 17/9/1389 - 22:5
شعر و قطعات ادبی
این حسین کیست که عالم همه دیوانه اوست

این چه شمعیست که جانها همه پروانه اوست

هرکجا می نگرم نور رخش جلوه گر است

هر کجا می گذرم جلوه مستانه اوست

این چه داغیست فراموش نگردد هرگز

این چراغیست که خاموش نگردد هرگز

اللهم ارزقنی شفاعه الحسین یوم الورود

چهارشنبه 17/9/1389 - 22:2
شعر و قطعات ادبی

از طرف علقمه ، بوی گل یاس آمد ، بوی گل یاس آمد               

نفخهء روح افزا از پیکر سقّا آمد ، پیکر سقّا آمد      

تو دلربائی ، ابالفضل        تو دلربائی ، ابالفضل        

اُمید مائی ، ابالفضل ، اُمید مائی ، ابالفضل

چهارشنبه 17/9/1389 - 19:33
لطیفه و پیامک

سقّای کودکانم ، بر لب رسیده جانم        بر لب رسیده جانم ـ بر لب رسیده جانم                     جان اخا ، برادر ، از بادهء تو مستم      چه غم ، اگر جدا شد ، از عشق تو دو دستم                از علقمه می آید بوی غم جدایی ،        سقّا به خون نشسته ، امّ البنین کجائی ؟       

حسین ، حسین ، حسین                   جا دارد از خجالت ، سقّا اگر بمیرد     

از دست خالی من ، حسین بوسه بگیرد      حسین ، حسین ، حسین       

بیا مرا کمک کن، ای آشنا به دردم           تا دور مادرت من ، پروانه وار  ِ گردم                حسین ، حسین ، حسین

چهارشنبه 17/9/1389 - 19:31
اهل بیت

یار وفادار امام حسین علیه ‏السلام

معاویه در آخرین روزهاى زندگى خود به پسرش یزید سفارش كرد: «من رنج بار بستن و كوچیدن را از تو برداشتم. كارها را برایت هموار كردم. دشمنان را برایت رام نمودم و بزرگان عرب را فرمانبردار تو ساختم. اهل شام را منظور دار كه اصل و ریشه تو هستند. هر كس از آنان نزد تو آمد، او را گرامى بدار و هر كس هم نیامد، احوالش را بپرس... من نمى‏ ترسم كه كسانى با تو در حكومت نزاع كنند، به جز چهار نفر : حسین بن على علیه‏السلام ، عبداللّه‏ بن عمر، عبداللّه‏ بن زبیر و عبدالرحمن بن ابى بكر... . حسین بن على علیه‏السلام سر انجام خروج مى ‏كند. اگر بر او پیروز شدى، از او درگذر كه حق خویشى دارد و حقش بزرگ و از نزدیكان پیامبر است... .»(1)

اما حكومت یزید با پدرش تفاوت هاى بنیادین داشت. چهره پلید و عملكرد شوم او در حاكمیت جامعه اسلامى، اختیار سكوت را از امام سلب كرده بود و امام چاره نجات جامعه را تنها در خروج و حركت اعتراض ‏آمیز به صورت آشكار مى‏ دید. اگر چه معاویه تلاش هاى فراوانى در راستاى گرفتن بیعت براى یزید به كار بست، اما به خوبى مى‏ دانست كه امام هرگز بیعت نخواهد كرد و در سفارش به فرزندش نیز این موضوع را پیش ‏بینى نمود. امام با صراحت و شفافیت تمام در نام ه‏اى به معاویه فرمود: « اگر مردم را با زور و اكراه به بیعت با پسرت وادار كنى، با اینكه او جوانى خام، شراب‏خوار و سگ‏باز است، بدان كه به درستى به زیان خود عمل كرده و دین خودت را تباه ساخته ‏اى.»(2) و در اعلام علنى مخالفت خود با حكومت یزید فرمود: «حال كه فرمانروایى مسلمانان به دست فاسقى چون یزید سپرده شده، دیگر باید به اسلام سلام رساند [و با آن خداحافظى كرد].» (3)

در این میان، حضرت عباس علیه ‏السلام با دقت و تیزبینى فراوان، مسائل و مشكلات سیاسى جامعه را دنبال مى ‏كرد و از پشتیبانى امام خود دست بر نمى ‏داشت و هرگز وعده ‏هاى بنى ‏امیه او را از صف حق ‏پرستى جدا نمى ‏ساخت و حمایت بى‏ دریغش را از امام اعلام مى‏ داشت. یزید پس از مرگ معاویه به فرماندار وقت مدینه «ولید بن عقبه» نگاشت: «حسین علیه ‏السلام را احضار كن و بى ‏درنگ از او بیعت بگیر و اگر سر باز زد گردنش را بزن و سرش را براى من بفرست.» ولید با مروان مشورت نمود. مروان كه از دشمنان سرسخت خاندان عصمت و طهارت علیهم ‏السلام به شمار مى ‏رفت، در پاسخ ولید گفت: اگر من جاى تو بودم گردن او را مى ‏زدم. او هرگز بیعت نخواهد كرد. سپس امام حسین علیه ‏السلام را احضار كردند. حضرت عباس علیه ‏السلام نیز به همراه سى تن از بنى هاشم امام را همراهى نمودند. امام داخل دارالاماره مدینه گردید و بنى هاشم بیرون از دارالاماره منتظر فرمان امام شدند و ولید از امام خواست تا با یزید بیعت نماید؛ اما امام سرباز زد و فرمود: «بیعت به گونه پنهانى چندان درست نیست. بگذار فردا كه همه را براى بیعت حاضر مى ‏كنى، مرا نیز احضار كن [تا بیعت نمایم]. مروان گفت: امیر! عذر او را نپذیر! اگر بیعت نمى ‏كند گردنش را بزن. امام برآشفت و فرمود: «واى بر تو اى پسر زن آبى ‏چشم! تو دستور مى ‏دهى كه گردن مرا بزنند! به خدا كه دروغ گفتى و بزرگ‏تر از دهانت سخن راندى.»(4)

 

در این لحظه، مروان شمشیر خود را كشید و به ولید گفت: «به جلّادت دستور بده گردن او را بزند! قبل از اینكه بخواهد از اینجا خارج شود. من خون او را به گردن مى‏ گیرم.» امام همان‏گونه كه به بنى هاشم گفته بود، آنان را مطلع كرد، و عباس علیه‏ السلام به همراه افرادش با شمشیرهاى آخته به داخل یورش بردند و امام را به بیرون هدایت نمودند.(5) امام صبح روز بعد آهنگ هجرت به سوى حرم امن الهى نمود و عباس علیه ‏السلام نیز همانند قبل بدون درنگ و تأمل در نتیجه و یا تعلّل در تصمیم ‏گیرى، بار سفر بست و با امام همراه گردید و تا مقصد اصلى، سرزمین طفّ، از امام جدا نشد و میراث سال ها پرورش در خاندان عصمت و طهارت علیهم ‏السلام را با سخنرانی ها، جانفشانی ها و حمایت هاى بى ‏دریغش از امام به منصه ظهور رساند.

چشمم از آب پر و مشك من از آب تهى است

جگرم غرقه به خون و تنم از تاب تهى است

به روى اسب قیامم به روى خاك سجود

این نماز ره عشق است، زآداب تهى است

جان من مى‏ برد آبى كه از این مشك چكد

كشتى ‏ام غرقه در آبى كه ز گرداب تهى است

هرچه بخت من سرگشته به خواب است، حسین!

دیده اصغر لب تشنه ‏ات از خواب تهى است

دست و مشك و علمم لازمه هر سقاست

دست عباس تو از این همه اسباب تهى است

مشك هم اشك به بى ‏دستى من مى ‏ریزد

بى ‏سبب نیست اگر مشك من از آب تهى است

 

------------------------------------------------

1. نفس المهموم، عباس قمى، قم، مكتبة بصیرتى، 1405 ق.، ص66

2. بحارالانوار، ج44، ص326

3. همان

4. تاریخ الطبرى، محمد بن جریر الطبرى، بیروت، مؤسسه عزالدین، 1407 ق.، ج3، ص172؛ الملهوف على قتلى الطفوف، سید بن طاووس، قم، انتشارات اسوه، 1404 ق.، ص98

5. مناقب آل ابى طالب، ابوجعفر محمد بن على بن شهرآشوب السروى المازندرانى، بیروت، دارالاضواء، بى ‏تا، ج4، ص88

 

برگرفته از مجلهء مبلّغان ـ شماره 58

تألیف : ابوالفضل هادی منش

 

چهارشنبه 17/9/1389 - 19:28
اهل بیت

دوشادوش امام حسن علیه‏ السلام

دوران سراسر رنج امیرالمؤمنین علیه ‏السلام در سحرگاه شب 21 رمضان، سال 40 هجرى به پایان رسید. امام پیش از شهادت به فرزند برومندش، عباس علیه ‏السلام توصیه‏ هاى فراوانى مبنى بر یارى رساندن به برادران معصوم و امامان او به ویژه امام حسین علیه ‏السلام نمود. و در شب شهادتش، عباس علیه‏ السلام را به سینه چسبانید و به او فرمود: پسرم! به زودى چشمم به دیدار تو در روز قیامت روشن مى ‏شود. به خاطر داشته باش كه در روز عاشورا به جاى من، فرزندم حسین علیه‏ السلام را یارى كنى.(1) و این گونه از او پیمانى ستاند كه هرگز از رهبرى برادران خود تخطى نكند و همواره دوشادوش آنان به احیاى تكالیف الهى و سنت نبوى صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله در جامعه بپردازد.

او در جریان توطئه صلحى كه از سوى معاویه به امام حسن مجتبى علیه ‏السلام تحمیل شد، همواره موضعى موافق با امام و برادر معصوم و مظلوم خویش اتخاذ نمود، تا آنجا كه حتى برخى از دوستان نیز از اطراف امام متوارى شدند و نوشته ‏اند «سلیمان بن صرد خزاعى» كه پس از قیام امام حسین علیه ‏السلام ، قیام توابین را سازماندهى كرد و از یاران و دوستان امام على علیه ‏السلام به شمار مى ‏رفت، پس از انعقاد صلح، روزى امام مجتبى علیه‏ السلام را «مُذِلُّ المؤمنین» خطاب نمود؛(2) اما با وجود این شرائط نابسامان، حضرت عباس علیه‏ السلام دست از پیمان خود با برادران و میثاقى كه با پدرش، على علیه ‏السلام در شب شهادت او بسته بود، بر نداشت و هرگز پیش‏تر از آنان گام برنداشت و اگرچه صلح هرگز با روحیه جنگاورى و رشادت او سازگار نبود، اما ترجیح مى ‏داد اصل پیروىِ بى ‏چون و چرا از امام بر حق خود را به كار بندد و سكوت نماید.

در این اوضاع نابهنجار حتى یك مورد در تاریخ نمى ‏یابیم كه او على ‏رغم عملكرد برخى دوستان، امام خود را از روى خیرخواهى و پنددهى مورد خطاب قرار دهد. این گونه است كه در آغاز زیارت‏نامه ایشان كه از امام صادق علیه‏ السلام وارد شده است، مى‏ خوانیم: « اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّها الْعَبْدُ الصّالِحُ، اَلْمُطیعُ لِلّهِ وَ لِرَسُولِهِ وَلاِءَمیرِالْمُؤْمِنینَ وَالْحَسَنِ وَالْحُسَیْنِ صَلّى اللّه‏ُ عَلَیْهِمْ وَسَلَّمَ ؛(3) درود خدا بر تو اى بنده نیكوكار و فرمانبردار خدا و پیامبر خدا و امیرمؤمنان و حسن و حسین كه درود و سلام خدا بر آنها باد!»

البته اوضاع درونى و بیرونى جامعه هرگز از دیدگان بیدار او پنهان نبود و او هوشیارانه به وظائف خود عمل مى ‏كرد. پس از بازگشت امام مجتبى علیه‏ السلام به مدینه، عباس علیه ‏السلام در كنار امام به دستگیرى از نیازمندان پرداخت و هدایاى كریمانه برادر خود را بین مردم تقسیم مى ‏كرد. او در این دوران لقب «باب الحوائج» یافت(4) و وسیله دستگیرى و حمایت از محرومین جامعه گردید. او در تمام این دوران در حمایت و اظهار ارادت به امام خویش كوتاهى نكرد، تا آن زمان كه دسیسه پسر ابوسفیان، امام را در آرامشى ابدى، در جوار رحمت الهى سكنا داد. آرى، به آن نیز بسنده نكردند و بدن مسموم او را آماج تیرهاى كینه ‏توزى خود قرار دادند. آنجا بود كه كاسه صبر عباس علیه‏ السلام لبریز شد و غیرت حیدرى‏ اش به جوش آمد. دست بر قبضه شمشیر برد، اما دستان مهربان امام حسین علیه ‏السلام نگذاشت آن را از غلاف بیرون آورد و با نگاهى اشك آلود، برادر غیور خود را باز هم دعوت به صبر نمود.(5)

--------------------------------------------------------

1. معالى السبطین، محمدمهدى حائرى ‏مازندرانى، بیروت، مؤسسة النعمان، بى ‏تا، ج1، ص454.

2. الامامة والسیاسة، عبداللّه‏ بن مسلم ابن قتیبه الدینورى، برگردان: ناصر طباطبایى، تهران، انتشارات ققنوس، 1379 ش.، ص188.

3. كامل الزیارات، جعفربن محمد بن جعفر بن قولویه القمى، بیروت، دارالسرور، 1418 ق.، ص441.

4. مولد العباس بن على علیهماالسلام ، ص74.

5. العباس علیه ‏السلام ، ص156؛ العباس بن على علیهماالسلام ، رائد الكرامة و الفداء فى الاسلام، باقر شریف قرشى، بیروت، دارالكتاب الاسلامى، 1411ق.، ص112.

چهارشنبه 17/9/1389 - 19:26
اهل بیت

نخستین بارقه‏ هاى جنگاورى

 

شركت در جنگها ، نمونه ‏هاى بارزى از شجاعت

1. آب‏رسانى ، تجربه پیشین

2. اهتمام امیرالمؤمنین علیه ‏السلام در تقویت روحیه جنگاورى عباس علیه ‏السلام

3. درخشش در جنگ صفین

 

به حق، امیرالمؤمنین علیه ‏السلام بیشترین سهم را در این بروز و اتصاف این ویژگى برجسته و كارآمد روحى در عباس علیه ‏السلام بر عهده داشت و تیزبینى امیرالمؤمنین علیه ‏السلام در پرورش عباس علیه‏ السلام ، از او چنان قهرمان نام ‏آورى در جنگ هاى مختلف ساخته بود كه شجاعت و شهامت او، نام على علیه ‏السلام را در كربلا زنده كرد. روایت شده است كه امیرالمؤمنین علیه ‏السلام روزى در مسجد نشسته و با اصحاب و یاران خود گرم گفتگو بود. در این لحظه، مرد عربى در آستانه درب مسجد ایستاد، از مركب خود پیاده شد و صندوقى را كه همراه آورده بود، از روى اسب برداشت و داخل مسجد آورد. به حاضران سلام كرد و نزدیك آمد و دست على علیه‏ السلام را بوسید و گفت: مولاى من! براى شما هدیه ‏اى آورده ‏ام و صندوقچه را پیش روى امام نهاد. امام در صندوقچه را باز كرد. شمشیرى آب دیده در آن بود.

در همین لحظه، عباس علیه ‏السلام كه نوجوانى نورسیده بود، وارد مسجد شد. سلام كرد و در گوشه ‏اى ایستاد و به شمشیرى كه در دست پدر بود، خیره ماند. امیرالمؤمنین علیه ‏السلام متوجه شگفتى و دقت او گردید و فرمود: فرزندم! آیا دوست دارى این شمشیر را به تو بدهم؟ عباس علیه ‏السلام گفت: آرى! امیرالمؤمنین علیه‏ السلام فرمود: جلوتر بیا! عباس علیه‏ السلام پیش روى پدر ایستاد و امام با دست خود، شمشیر را بر قامت بلند او حمایل نمود. سپس نگاهى طولانى به قامت او نمود و اشك در چشمانش حلقه زد. حاضران گفتند: یا امیرالمؤمنین! براى چه مى ‏گریید؟ امام پاسخ فرمود: گویا مى ‏بینم كه دشمن پسرم را احاطه كرده و او با این شمشیر به راست و چپ دشمن حمله مى ‏كند تا اینكه دو دستش قطع مى ‏گردد... .(1)

و این گونه نخستین بارقه‏ هاى شجاعت و جنگاورى در عباس علیه ‏السلام به بار نشست.

شركت در جنگها ، نمونه ‏هاى بارزى از شجاعت

شاید اولین تجربه حضور عباس در صحنه سیاسى، شركت او در جنگ جمل بوده است؛ اما از تلاش هاى او در این جنگ، اسناد چندان معتبرى در دست نیست. احتمال آن مى ‏رود كه كم سن و سال بودن این نوجوان تلاشگر، سبب شده تا فعالیتهاى او از حافظه تاریخ پاك شود؛ اما حضور پُررنگ او در جنگ صفین، برگ زرینى بر كتاب نام ‏آورى او افزوده است. در این مجال به بررسى گوشه‏ هایى از اخبار این جنگ پرداخته مى ‏شود.

1. آب‏رسانى ، تجربه پیشین

پس از ورود سپاه هشتاد و پنج هزار نفرى معاویه به صفین، وى به منظور شكست دادن امیرالمؤمنین علیه ‏السلام عده زیادى را مأمور نگهبانى از آب راه فرات نمود و «ابوالاعور اسلمى» را بدان گمارد. سپاهیان خسته و تشنه امیرالمؤمنین علیه ‏السلام وقتى به صفین مى ‏رسند، آب را به روى خود بسته مى ‏بینند. تشنگى بیش از حد سپاه، امیرالمؤمنین علیه ‏السلام را بر آن مى‏ دارد تا عده ‏اى را به فرماندهى «صعصعة بن صوحان» و «شبث بن ربعى» براى آوردن آب اعزام نماید. آنان به همراه تعدادى از سپاهیان، به فرات حمله مى ‏كنند و آب مى ‏آورند.(2) در این یورش امام حسین علیه ‏السلام و اباالفضل العباس علیه ‏السلام نیز شركت داشتند و مالك اشتر این گروه را هدایت مى ‏نمود.(3)

به نوشته برخى تاریخ‏ نویسان معاصر، هنگامى كه امام حسین علیه‏ السلام در روز عاشورا از اجازه دادن به عباس علیه‏ السلام براى نبرد امتناع مى ‏ورزد، او براى تحریص امام حسین علیه‏ السلام خطاب به امام عرض مى ‏كند: «آیا به یاد مى ‏آورى آن‏گاه كه در صفین آب را به روى ما بسته بودند ، به همراه تو براى آزاد كردن آب تلاش بسیار كردم و سرانجام موفق شدیم به آب دست یابیم و در حالى كه گرد و غبار صورتم را پوشانیده بود، نزد پدر بازگشتم...»(4)

 

2. اهتمام امیرالمؤمنین علیه ‏السلام در تقویت روحیه جنگاورى عباس علیه ‏السلام

در جریان آزادسازى فرات توسط لشكریان امیرالمؤمنین علیه ‏السلام ، مردى تنومند و قوى هیكل به نام «كُرَیْب بن ابرهة» از قبیله «ذى یزن» از صفوف لشكریان معاویه براى هماورد طلبى جدا شد. در مورد قدرت بدنى بالاى او نگاشته ‏اند كه وى یك سكه نقره را بین دو انگشت شست و سبابه خود چنان مى‏ مالید كه نوشته‏ هاى روى سكه ناپدید مى ‏شد.(5) او خود را براى مبارزه با امیرالمؤمنین علیه ‏السلام آماده مى ‏سازد. معاویه براى تحریك روحیه جنگى او مى ‏گوید: على علیه ‏السلام با تمام نیرو مى ‏جنگد [و جنگجویى سترگ است] و هر كس را یاراى مبارزه با او نیست. [آیا توان رویارویى با او را دارى؟]. كریب پاسخ مى ‏دهد: من [باكى ندارم و] با او مبارزه مى ‏كنم.

نزدیك آمد و امیرالمؤمنین علیه‏السلام را براى مبارزه صدا زد. یكى از پیش‏مرگان مولا على علیه‏السلام به نام «مرتفع بن وضاح زبیدى» پیش آمد. كریب پرسید: كیستى؟ گفت: هماوردى براى تو! كریب پس از لحظاتى جنگ او را به شهادت رساند و دوباره فریاد زد: یا شجاع‏ترین شما با من مبارزه كند، یا على علیه‏السلام بیاید. «شرحبیل بن بكر» و پس از او «حرث بن جلاّح» به نبرد با او پرداختند، اما هر دو به شهادت رسیدند. امیرالمؤمنین علیه ‏السلام كه این شكست هاى پى‏ در پى را سبب از دست رفتن روحیه جنگ در افراد خود و سرخوردگى یاران خود مى‏ دید، دست به اقدامى عجیب زد. او فرزند رشید خود عباس علیه ‏السلام را كه در آن زمان على‏ رغم سن كم جنگجویى كامل و تمام عیار به نظر مى ‏رسید،(6) فراخواند و به او دستور داد كه اسب، زره و تجهیزات نظامى خود را با او عوض كند و در جاى امیرالمؤمنین علیه ‏السلام در قلب لشكر بماند و خود لباس جنگ عباس علیه ‏السلام را پوشید و بر اسب او سوار شد و در مبارزه ‏اى كوتاه اما پر تب و تاب، كریب را به هلاكت رساند... و به سوى لشكر بازگشت و سپس محمد بن حنفیه را بالاى نعش كریب فرستاد تا با خونخواهان كریب مبارزه كند.(7)

امیرالمؤمنین علیه ‏السلام از این حركت چند هدف را دنبال مى ‏كرد. هدف بلندى كه در درجه اول پیش چشم او قرار داشت، روحیه بخشیدن به عباس علیه ‏السلام بود كه جنگاورى نو رسیده بود. در درجه دوم او مى ‏خواست لباس و زره و نقاب عباس علیه ‏السلام در جنگها شناخته شده باشد و در دل دشمن ترسى از صاحب آن تجهیزات بیندازد و برگ برنده را به دست عباس علیه‏ السلام در دیگر جنگها بدهد تا هرگاه فردى با این شمایل را دیدند، پیكار على علیه ‏السلام در خاطرشان زنده شود. و در گام واپسین، امام با این كار مى ‏خواست كریب نهراسد و از مبارزه با على علیه ‏السلام شانه خالى نكند(8) و همچنان سرمست از باده غرور و افتخارِ به كشتن سه تن از سرداران اسلام، در میدان باقى بماند و به دست امام كشته شود تا هم او و هم همرزمان زرپرست و زورمدارش، طعم شمشیر اسلام را بچشند.

 

اما نكته دیگرى كه فهمیده مى ‏شود این است كه با توجه به قوت داستان از جهت نقل تاریخى، تناسب اندام عباس علیه‏ السلام چندان تفاوتى با پدر نداشته كه امام مى ‏توانسته بالاپوش و كلاهخود فرزند جوان یا نوجوان خود را بر تن نماید. از همین جا مى ‏توان به برخى از پنداره اى باطل كه در برخى اذهان وجود دارد، پاسخ گفت كه واقعا حضرت عباس علیه ‏السلام از نظر جسمانى با سایر افراد تفاوت داشته است و على رغم اینكه برخى تنومند بودن عباس علیه ‏السلام و یا حتى رسیدن زانوان او تا نزدیك گوشه اى مركب را انكار كرده و جزو تحریفات واقعه عاشورا مى‏ پندارند، حقیقتى تاریخى به شمار مى ‏رود. اگر تاریخ گواه بر وجود افراد درشت اندامى چون كریب با شرحى كه در توانایى او گفته شد، در لشكر معاویه بوده باشد، به هیچ وجه بعید نیست كه در سپاه اسلام نیز افرادى نظیر عباس علیه ‏السلام وجود داشته باشند؛ چرا كه او فرزند كسى است كه درب قلعه خیبر را از جا كند و بسیارى از قهرمانان عرب را در نوجوانى به هلاكت رساند؛ آن سان كه خود مى ‏فرماید: «من در نوجوانى بزرگان عرب را به خاك افكندم و شجاعان دو قبیله معروف «ربیعه» و «مُضَر» را در هم شكستم... .»(9)

 

3. درخشش در جنگ صفین

در صفحات دیگرى از تاریخ این جنگ طولانى و بزرگ كه منشأ پیدایش بسیارى از جریان هاى فكرى و عقیدتى در پایگاههاى اعتقادى مسلمانان بود، به خاطره جالب و شگفت‏انگیز دیگرى از درخشش حضرت عباس علیه‏السلام بر مى ‏خوریم. این‏گونه نگاشته ‏اند: در گرماگرم نبرد صفین، جوانى از صفوف سپاه اسلام جدا شد كه نقابى بر چهره داشت. جلو آمد و نقاب از چهره ‏اش برداشت، هنوز چندان مو بر چهره‏اش نروییده بود، اما صلابت از سیماى تابناكش خوانده مى‏ شد. سنّش را حدود هفده سال تخمین زده‏ اند. مقابل لشكر معاویه آمد و با نهیبى آتشین مبارز خواست. معاویه به «ابوشعثاء» كه جنگجویى قوى در لشكرش بود، رو كرد و به او دستور داد تا با وى مبارزه كند. ابو شعثاء با تندى به معاویه پاسخ گفت: مردم شام مرا با هزار سواره نظام برابر مى ‏دانند [اما تو مى‏ خواهى مرا به جنگ نوجوانى بفرستى؟] آن‏گاه به یكى از فرزندان خود دستور داد تا به جنگ حضرت برود. پس از لحظاتى نبرد، عباس علیه ‏السلام او رادر خون خود غلطاند. گرد و غبار جنگ كه فرو نشست، ابو شعثاء با نهایت تعجب دید كه فرزندش در خاك و خون مى ‏غلطد. او هفت فرزند داشت. فرزند دیگر خود را روانه كرد، اما نتیجه تغییرى ننمود تا جایى كه همگى فرزندان خود را به نوبت به جنگ با او مى ‏فرستاد، اما آن نوجوان دلیر همگى آنان را به هلاكت مى ‏رساند. در پایان ابو شعثاء كه آبروى خود و پیشینه جنگاورى خانواده ‏اش را بر باد رفته مى‏ دید، به جنگ با او شتافت، اما حضرت او را نیز به هلاكت رساند، به گونه ‏اى كه دیگر كسى جرأت بر مبارزه با او به خود نمى ‏داد و تعجب و شگفتى اصحاب امیرالمؤمنین علیه ‏السلام نیز برانگیخته شده بود. هنگامى كه به لشكرگاه خود بازگشت، امیرالمؤمنین علیه ‏السلام نقاب از چهره فرزند رشیدش برداشت و غبار از چهره او سترد... .(10)

 

--------------------------------------------------------------

1. مولد العباس بن على علیه ‏السلام ، محمدعلى ناصرى، قم، انتشارات شریف الرضى، 1372 ش، صص61 و 62.

2. نگرشى تحلیلى به زندگانى حضرت عباس علیه ‏السلام ، ابوالفضل هادى ‏منش، قم، مركز پژوهشهاى اسلامى صدا و سیما، 1381 ش.، ص47، به نقل از تذكرة الشهداء، ص255.

3. معالى السبطین، محمد مهدى حائرى مازندرانى، بیروت، مؤسسة النعمان، بى ‏تا، ج2، ص437؛ العباس، ص153.

4. العباس علیه ‏السلام ، عبدالرزاق مقرم، نجف، مطبعة الحیدریة، بى ‏تا، ص88.

5. المناقب، احمد بن محمد المكى الخوارزمى، قم، مؤسسة النشر الاسلامى، 1411 ق.، ص227؛ العباس، ص154.

6. همان.

7. همان، ص228.

8. همان.

9. نهج البلاغه، دشتى، خطبه 192، ص398.

10. العباس علیه ‏السلام ، ص153؛ كبریت الاحمر، محمدباقر بیرجندى، تهران، كتابفروشى اسلامیه، 1377 ق.، ص385.

چهارشنبه 17/9/1389 - 19:23
اهل بیت

خاستگاه تربیتی

عباس علیه ‏السلام در گستره ‏اى چشم به جهان گشود كه رایحه دل ‏انگیز وحى، فضاى آن را آكنده بود و در دامان مردى سترگ پرورش یافت كه بر كرانه ‏هاى تاریخ ایستاده بود. در خانه‏ اى رشد كرد كه از زیور و زینت هاى دنیایى تهى، اما از نور ایمان سرشار بود؛ خانه ‏اى گلین با درى چوبى كه یادگار خانه ‏دارى زهرا علیها السلام بود؛ خانه‏ اى كه دهلیز آن كانون خاطراتى تلخ و جانكاه براى على علیه ‏السلام بود و شاید با هر رفت و برگشت از آن، تلخى داغى سترگ، گلویش را مى ‏فشرد؛ داغ زهرا علیه‏السلام و دهلیزخانه یادگارى بود از شجاعت و شهامت زنى در دفاع از امامت تا پاى جان.

پیداست كه عباس علیه ‏السلام نیز از همان آغاز و در همان خانه با مفهوم ستیز با ظلم آشنا شده است و از همان جا زمینه ‏هاى ایستادگى و جان فشانى در راه حق در او به وجود آمده است. در محضر پدرى كه پدر یتیمان بود و غمخوار و همزبان غریبان؛ پدرى كه لقمه ‏هاى اشك آلود را با دست خود در كام یتیمان مى ‏گذاشت و 25 سال، و هر روز ثمره دسترنج خود را با نیازمندان تقسیم مى ‏كرد. پدرى كه افسار دنیا را رها كرده بود و از هر تعلق وارسته و از هر كاستى پیراسته بود. مردى كه مدال سالها پیكار در ركاب رسول خدا صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله را به گردن آویخته بود و بت هاى جاهلیت را شكسته و خیبرهاى الحاد را در هم نوردیده و فتح كرده بود و در دامان مادرى كه انگیزه ازدواج شوهرش با او را تا دم مرگ از یاد نبرد و آن را بُن مایه تربیت فرزندان برومندش قرارداد؛ او كه از همان آغاز فرزندان خود را بلاگردان فرزندان فاطمه علیهاالسلام خواست و پس از شهادت شوهر مظلومش، على علیه ‏السلام ، هرگز در حباله مردى دیگر قرار نگرفت.(1)

 

كودكى و نوجوانى

تاریخ گویاى آن است كه امیرالمؤمنین علیه ‏السلام همّ فراوانى مبنى بر تربیت فرزندان خود مبذول مى‏ داشتند و عباس علیه ‏السلام را افزون بر تربیت در جنبه‏ هاى روحى و اخلاقى از نظر جسمانى نیز مورد تربیت و پرورش قرار مى‏ دادند تا جایى كه از تناسب اندام و ورزیدگى اعضاى او، به خوبى توانایى و آمادگى بالاى جسمانى او فهمیده مى ‏شد. علاوه بر ویژگیهاى وراثتى كه عباس علیه ‏السلام از پدرش به ارث برده بود، فعالیتهاى روزانه، اعم از كمك به پدر در آبیارى نخلستانها و جارى ساختن نهرها و حفر چاه ها و نیز بازیهاى نوجوانانه بر تقویت قواى جسمانى او مى ‏افزود.

از جمله بازی هایى كه در دوران كودكى و نوجوانى عباس علیه ‏السلام بین كودكان و نوجوانان رایج بود، بازى ‏اى به نام «مداحى»(2) بود كه تا اندازه‏اى شبیه به ورزش گلف مى ‏باشد و در ایران زمین به «چوگان» شهرت داشته است. در این بازى كه به دو گونه سواره یا پیاده امكان‏ پذیر بود، افراد با چوبى كه در دست داشتند، سعى مى‏ كردند تا گوى را از دست حریف بیرون آورده، به چاله‏ اى بیندازند كه متعلق به طرف مقابل است. این گونه سرگرمیها نقش مهمّى در چالاكى و ورزیدگى كودكان داشت. افزون بر آن نگاشته ‏اند كه امیرالمؤمنین علیه ‏السلام به توصیه ‏هاى پیامبر صلى ‏الله ‏علیه ‏و‏ آله مبنى بر ورزش جوانان و نوجوانان، اعم از سواركارى، تیراندازى، كشتى و شنا جامه عمل مى‏ پوشانید و خود شخصاً، فنون نظامى را به عباس علیه‏ السلام فرا مى ‏آموخت كه این موضوع نیز گام مؤثر و سازنده‏ اى در پرورش هاى جسمانى عباس علیه ‏السلام به شمار مى ‏رفت.

 

 

--------------------------------------------------------

1. بحارالانوار، محمد باقر مجلسى، بیروت، داراحیاء التراث العربى، 1403 ق.، ج42، ص92.

2. نگرشى تحلیلى به زندگانى امام حسین علیه‏السلام ، عباس محمود عقاد، برگردان: مسعود انصارى، تهران، نشر پردیس، 1380 ش. ص57.

برگرفته از مجلهء مبلّغان ـ شماره 58

تألیف : ابوالفضل هادی منش

چهارشنبه 17/9/1389 - 19:22
اهل بیت

حضرت ابالفضل العبّاس (ع) پیش از کربلا

عَبَسَتْ وُجُوهُ الْقَوْمِ خَوفَ الْمَوْتِ

وَالْعَباسُ علیه‏السلام فیهِمْ ضاحِكٌ یَتَبَسَّمٌ

لَوْلا الْقَضا لَمَحَا الْوُجُودُ بِسَیْفِهِ

وَاللّه‏ُ یَقْضى ما یَشاءُ وَیَحْكُمُ(1)

 

زندگانى حكمت ‏آمیز و غرور آفرین پیشوایان معصوم علیهم ‏السلام و فرزندان برومندشان، سرشار از نكات عالى و آموزنده در راستاى الگوگیرى از شخصیت كامل و بارز آنان بوده و نیز درسهاى تربیتى آنان نسبت به فرزندان خویش، در تمامى زمینه‏ هاى اخلاقى و رفتارى، سرمشق كاملى براى تشنگان زلال معرفت و پناهگاه استوارى براى دوستداران فرهنگ متعالى اهل بیت عصمت علیهم‏ السلام و به ویژه براى نسل جوان، خواهد بود.

زندگانى پرخیر و بركت اهل بیت علیهم ‏السلام در بردارنده دو اصل استوار «حماسه و عرفان» است و پرداختن به بُعد حماسى و عرفانى زندگانى آنان و فرزندانشان كه در معرض پرورش و تربیت ناب اسلامى قرار داشته ‏اند، براى عامه مردم و بویژه جوانان، جذّاب و گام مؤثرى در عرصه تبلیغ دینى خواهد بود.

این نوشتار سعى دارد با بررسى زندگانى حضرت عباس علیه‏السلام پیش از رویداد روز دهم محرم سال 61 هجرى، با نگاهى به فعالیتهاى دوران نوجوانى و شركت وى در جنگها، چهره روشن‏ ترى از ابعاد حماسى شخصیت آن حضرت را به تصویر كشد.

چهارشنبه 17/9/1389 - 19:20
مهدویت
ویژگی  حضرت مهدی (علیه السلام)

«تَعْرِفُونَ الْمَهْدِی  بِالسَّكینَةِ وَ الْوَقارِ وَ بِمَعْرِفَةِ الْحَلالِ وَ بِحاجَةِ النّاسِ إِلَیْهِ وَ لا یَحْتاجُ إِلی  أَحَد.»:

درباره حضرت مهدی (علیه السلام) فرموده:شما مردم، آن حضرت را به داشتن آرامش و متانت و به شناخت حلال و حرام و به رو آوردن مردم به او و بی نیازی  او از مردم می شناسید.
                   

                                                         حضرت امام حسین علیه السلام

چهارشنبه 17/9/1389 - 19:11
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته