• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 818
تعداد نظرات : 40
زمان آخرین مطلب : 3344روز قبل
آموزش و تحقيقات
وضعیت خطرناك اشعه فرابنفش در ایران

درحالی كه با تخریب لایه ازن به عنوان چتر محافظ زمین هر روز نگرانی ها در زمینه روند روبه رشد ورود اشعه ماورا ءبنفش به زمین جدی تر می شود كه به نظر می رسد بی توجهی به اطلاع رسانی و آموزش در این زمینه ایرانی ها را در زمینه سرطان پوست آسیب پذیرتر كرده است.
به گزارش مهر، در طول تاریخ آب و هوای زمین به طور متناوب در تغییر تدریجی و گاه ناگهانی بوده است به طوری كه در دو میلیون سال گذشته حدود 20دوره یخبندان و همچنین خشكسالی های فراوانی در زمین رخ داده است. در آن زمان ما انسان ها در بروز این تغییرات آب و هوایی هیچ نقشی نداشتیم اما امروزه در وقوع تغییرات اقلیمی و آب وهوایی برای خود جایگاه تاثیرگذاری را دست و پا كرده ایم!
متاسفانه در سال های اخیر بر اثر فعالیت های گسترده صنعتی ما انسانها دمای سطح زمین با افزایشی تدریجی اما تاثیرگذار مواجه شده و این موضوع بر تمامی فاكتورهای زیستی كره زمین تاثیر بسزایی داشته است.

افزایش غلظت گازهای گلخانه ای و آینده مبهم زمین

اثر گلخانه ای یك پدیده طبیعی است كه باعث افزایش درجه حرارت سطح زمین تا میزان 33 درجه سانتیگراد می شود اما امروزه افزایش غلظت گازهای گلخانه ای در اثر فعالیت های بشر باعث اختلال در چرخه طبیعی گازهای موجود در جو شده تا بدین ترتیب مشكلات عمده ای برای زیستن موجودات زمین به وجود بیاید.
درجهان امروز 88 درصد از نیازهای انرژی جهان از طریق سوخت های فسیلی بدست می آید كه همین امر سبب به وجود آمدن مشكلات بسیار فراوان و البته پیچیده ای برای زیستمندان زمین شده است.
دراین بین تداوم فعالیت های صنعتی كشورهای توسعه یافته و همچنین پیشروی كشورهای درحال توسعه در زمینه تولید گازهای گلخانه ای موضوعی قابل تامل و اندیشه است.
همانطور كه می دانید سرزمین ایران با داشتن اقلیمی خشك و نیمه خشك، منابع آبی اندك و جمعیت رو به گسترش در بین 10 كشور آلاینده زمین قرار گرفته و این درحالی است كه به گفته مسئولان محیط زیست كشور، سهم ایران از تولید گازهای گلخانه ای با داشتن تنها یك درصد از جمعیت زمین بیش از 7 درصد بوده كه باید در سالهای آتی برنامه ای جامع و دقیق برای كاهش گازهای آلاینده صنایع موجود در كشور اندیشه ای شود.
نه تنها كشور ما بلكه تمامی كشورهای توسعه یافته یا درحال توسعه باید به سمت سوخت های جایگزین برای چرخاندن چرخ صنایع باشند. به عنوان مثال از آن جایی كه تاثیر مخرب كلروفلوروكربن برگرم شدن و تخریب لایه ازن كاملا مشخص شده باید صنایعی كه از این گاز استفاده می كنند ملزم به جایگزین كردن موادی سالمتر شوند هرچند این روش هزینه های بسیاری دارد اما به حفظ سلامتی زیستمندان زمین از جمله خود ما انسان ها می ارزد.

چتر زمین روز به روز نازكتر می شود

ازن نام گازی است كه در لایه های فوقانی جو- تروپوسفر و استراتوسفر- نقش بسیار مهمی دارد و در حفظ حیات و اثر بر شرایط جوی بسیار حائز اهمیت است. حدود 90 درصد ازن اتمسفری در استراتوسفر قرار گرفته و دارای یك خاصیت بسیار ویژه است.
این گاز با جذب پرتوهای طول موج كوتاه فرابنفش از موجودات زنده در برابر این پرتو محافظت می كند. علاوه بر این گاز مذكور از طریق فرآیندهای بسیار پیچیده ای شرایط آب و هوایی را نیز در تحت تاثیر قرار می دهد.
ازن استراتوسفری دراثر واكنشهای جوی كه كلرین، نیتروژن، برمین و اكسیدهای هیدروژن در آنها نقش كاتالیزور دارد درحال تخریب است. متاسفانه تنها دلیل تشكیل چنین واكنش هایی افزایش ورود مواد آلاینده به اتمسفر زمین است.
اشعه فرابنفش محدوده ای از طیف نور خورشید است كه پس از طی میلیون ها كیلومتر از خورشید به سطح زمین می رسد. این قسمت ازنور خورشید در محدوده بینایی انسان نبوده و نمی توانیم آن را ببینیم به همین علت به آن نور تاریك نیز می گویند.

تخریب «ازن» و آفتاب سوختگی زمین!

این پرتوها با صدمه زدن به نسوج باعث بروز آفتاب سوختگی و سرطان پوست در انسانها می گردند، دراین میان نقش لایه ازن در كاهش شدت پرتوهای UVB بسیار مهم و حائز اهمیت است.
این درحالی است كه هر ساله با شروع فصل گرما ارتفاع خورشید در آسمان بیشتر شده و به همین علت پرتوهای عمودی تری به سطح زمین تابیده و انرژی جذب شده توسط زمین و اجسام افزایش می یابد.
با این اوصاف با توجه به اینكه چتر حفاظتی زمین (ازن) در سال های اخیرنازك و نازكتر شده، زیستمندان زمین در مقابل اشعه های بحران ساز خورشید نیز بی دفاع شده اند بطوری كه مطابق برخی آمار درایران بیش از 16درصد از سرطان های رایج متعلق به سرطان پوست است.

اطلاعیه هشدار دهنده وزارت بهداشت و واكنش های منفعلانه مردم و مسئولان

به هر روی در طول هفته های اخیر وزارت بهداشت در اطلاعیه ای هشدار دهنده از وضعیت بسیار خطرناك اشعه ماورای بنفش درآسمان ایران خبر داد كه به نظر می رسد كمتر مورد توجه قرارگرفت چرا كه نه تنها واكنشی درمیان مسئولان درپی نداشت بلكه خود مردم نیز به این موضوع توجه چندانی به خرج ندادند.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی استان لرستان در رابطه با اطلاعیه وزارت بهداشت درگفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: وضعیت اشعه ماوراء بنفش در روزهای پایانی خرداد و اوایل تیر ماه سال جاری درشاخص «خطر بسیار زیاد» یعنی عدد 10 قرارداشت كه تنها یك عدد با بیشترین حد ممكن یعنی شاخص «خطربسیار شدید» فاصله داشت.
اردشیر شیخ آزادی در این رابطه توضیح داد: براساس رده بندی طیف شدت اشعه، شاخص اشعه uvدریك طیف شدت از 1تا 11 درجه بندی می شود كه 1تا 2 بی خطر، 3تا 5 كم خطر، 6تا 7 خطر زیاد، 8 تا 10خطر بسیار زیاد و شاخص 11 نشانه خطر بسیار شدید این اشعه است.
وی یادآور شد: با توجه به اینكه درحال حاضر شاخص شدت این اشعه در تمامی استان های كشور 10 بوده یعنی در وضعیت «خطربسیار زیاد» می باشد از تمامی مردم استان لرستان تقاضا می كنیم كه برای كاهش عوارض اشعه فرابنفش، هنگام تردد در فضای آفتابی حتماً از عینك آفتابی استفاده كنند، كرم ضد آفتاب با Spfبالای 30بزنند و ضمن اجتناب از ماندن طولانی در محیط بیرون، ازكلاه و لباس مناسب استفاده كنند زیرا تابش مستقیم اشعه uvبه پوست و چشم عامل مهم بروز بیماری های پوستی مانند سرطان پوست و بیماری های مختلف چشم است.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی استان لرستان افزود: همچنین به شهروندان توصیه می شود كه در شرایط بحرانی و اعلام خطر، حتی الامكان بین ساعت 11تا 16از تردد در فضای باز و انجام فعالیت های ورزشی به ویژه شنا كردن درمحیط های روباز، فعالیت های عمرانی، كشاورزی و باغبانی خودداری كنند.

عوارض اشعه ماورا بنفش و ناآگاهی مردم

شیخ آزادی بیان داشت: میزان اشعه فرابنفش در ظهر روزهای فصل تابستان و با كاهش میزان ابرها افزایش یافته و 20تا 30 درصد این اشعه روزانه در طول یك ساعت درمیانه روز در تابستان به ما می رسد به طوری كه 75 درصد آن بین ساعات 9 صبح تا 15 عصر است و آسیب های رسیده از uv به شدت، وابسته به فصل است و در صورتی كه توصیه های ایمنی رعایت نشود اثرات و خسارات جبران ناپذیری به سلامت انسان وارده كرده كه آفتاب سوختگی، برنزه شدن، پیری زودرس پوست، التهاب قرنیه چشم شایع ترین اثرات حاد و سرطان پوست، آب مرواید و تضعیف دستگاه ایمنی بدن مهمترین اثرات مزمن پرتوهای فرابنفش است.
وی همچنین با ذكر توصیه هایی دراین رابطه گفت: بهترین روش پیشگیری از اثرات سوء پرتو فرابنفش خورشید حفاظت فردی با پوشیدن لباس های آستین بلند، استفاده از كلاه لبه دارو استفاده از عینك های آفتابی ازساعت 9 تا 15 است.با این اوصاف به نظر می رسد پیرامون اشعه ماورای بنفش اطلاع رسانی وآموزش كمی صورت گرفته است كه دراین میان نقش سازمان حفاظت محیط زیست كه دارای مسئولیت درحوزه

چهارشنبه 16/6/1390 - 20:25
اخبار


تعداد معادن فعال و غیر فعال .
در حال حاضر از 120 معدن دارای مجوز بهره برداری 89 معدن فعال می باشد و مابقی غیر فعال هستند عمده ترین این معادن به ترتیب عبارتند از : سنگ چینی , مرمریت : گرانیت و تالک

میزان اسخراج مواد خام معدنی .
میزان استخراج بر اساس آمار سال 81 بالغ بر 3 میلیون تن بوده است .

زمینه ایجاد صنایع برا ساس معادن موجود .
با توجه به اینکه عمده ترین معادن مربوط به سنگهای نما و تزئینی است , زمینه ایجاد صنایع کانی و غیر فلزی فراهم است

جایگاه معادن در اقتصاد استان .
سهم ارزش افزوده معادن در کل ارزش افزوده استان 6/9 درصد می باشد و رتبه 34 را از 72 شاخص دارا می باشد این امر سبب گردیده که ساخت محصولات کانی و غیر فلزی 30/1 درصدارزش افزوده در تولید ناخالص داخلی را و رتبه 14 دارا گردد

تسهیلات موجود در معادن استان .
ذخیره مناسب – کیفیت نسبتاً خوب – دسترسی نزدیک به راههای اصلی ارتباطی – نزدیکی به محل مصرف

• میزان اشتغال در بخش معدن استان .
بر اساس آمار سال 81 میزان اشتغال 1879 نفر اعلام شده است

وضعیت ارتباطی و قابلیت دسترسی به معادن .
با توجه به توزیع جغرافیایی و پرکندگی معادن در استان در دو شهرستان خرم آباد و الیگودرز , و نزدیکی آنها به مراکز مهم جمعیتی , دسترسی به امکانات زیر بنایی به سهولت فراهم است .

عمده مواد معدنی استان که به خارج از کشور صادر می شود .
عمده ترین این مواد عبارتند از سنگهای مرمریت و چینی .

کشورهایی که مبدا صادراتی می باشند و میزان درآمد حاصل ازصدور این محصولات برای استان
به کشورهایی مانند ژاپن و ایتالیا عمدتاً سنگ مرمریت گوهرة خرم آباد و به میزان 5000 تن معادل تنی 100 دلار صادر می گردد . درآمد حاصل معادل 500000 دلار می باشد .

مدیریت معادن فعال موجود در استان با ذکر نام معدن .
قسمت اعظم مالکیت معادن خصوصی و تعاونی می باشد و ارگانهایی نظیر گروه معادن و بنیاد شهید نیز مالکیت تعدادی از معادن را عهده دار می باشند .

چهارشنبه 16/6/1390 - 20:23
اخبار
مهمترین صنایع فعال در استان
مهمترین صنایع فعال استان صنعت کانی و غیر فلزی با 1/49% و صنایع غذایی با 3/12% می باشد

عوامل بالقوه برای ایجاد صنایع
وضعیت مناسب کشاورزی و دامداری – وجود آب فراوان و منابع آبی غنی – راهها ی ارتباطی مناسب به سایر استانها و وجود سوخت وانرژی مناسب و نیروی کار ارزان و فراوان - وجود منابع کانی از جمله سنگ در استان

وضعیت شهرها , شهرکها و نواحی صنعتی
استان لرستان دارای 6 شهرک صنعتی فعال در مناطق مختلف استان و منطقه ویژه اقتصادی است , مساحت این شهرکها بالغ بر 276 هکتار می باشد , که از این میزان 5/159 هکتار کاربری صنعتی می باشد , 63 واحد فعال و 43 واحد در حال ساخت وجود دارد . و تا بحال 155 قرارداد منعقد گردیده

امکانات و تسهیلات موجود در نواحی صنعتی
نرخ بسیار پایین قیمت زمین در شهرکها و نواحی صنعتی – تامین زیر ساختهای شهرک صنعتی نظیر : آب , برق و فواصل نزدیک به شهرهای اصلی استان – معافیت از مالیات تولید به مدت 10 سال – ممانعت از طولانی شدن زمان بهره برداری به منظور اخذ مجوزها ی لازم از ادارات و سازمانهای ذیربط

جایگاه صنعت در اقتصاد استان
بر اساس حسابهای منطقه ای و تولید ناخالص داخلی استانها در کل کشور , ارزش افزوده صنعت و معدن در استان 91/13 درصد از کل تولید ناخالص داخلی است و رتبه 17 را در کشور دارد


صنایعی که می توانند در استان بازده مناسبی داشته باشند
تعدادی از صنایع و شاخه های صنعتی نظیر صنایع نفت و پتروشیمی و صنایع پایین دستی پتروشیمی – صنایع شیمیائی- فولاد سازی – صنایع غذایی – کانی و غیر فلزی از مزیت های نسبی فعالیت های صنعتی لرستان است

صنایعی که در استان قابلیت توسعه دارند
صنایعی که در ارتباط با مواد معدنی – صنایع پایین دستی پتروشیمی – صنایع غذایی –فولاد هستند دارای قابلیت توسعه در لرستان می باشند

تسهیلات موجود برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی در بخش صنعت
استان لرستان از جمله محدود استانهایی است که دارای توانائی در جذب سرمایه گذاران خارجی است و طبق مصوبات موجود سهم آورده ارزی به میزان حداکثر 10% تعیین و با میزان سود 3% در نظر گرفته شده است

تعداد افراد شاغل در صنعت
تعداد شاغلین صنعت استان به میزان 23041 نفر می باشد
چهارشنبه 16/6/1390 - 20:19
ازدواج و همسرداری
مدیریت مسائل مالی در امر ازدواج

پول

امروزه مساله پول و مشکلات مالی، یکی از عوامل عمده و مهم مشکلات زناشویی و در برخی موارد طلاق، به شمار می‏رود. داشتن یا نداشتن پول می‏تواند علت بسیاری از استرس‏ها و نگرانی‏ها به شمار آید به خصوص در ازدواج‏های کنونی که جوانان گاه با درآمد اندک، اقدام به آن می‏کنند و یا ازدواج‏هایی که تجملات و تشریفات در آن نقش بسزایی را ایفا می‏کند.
اما شما جوان عزیز می‏توانید با اجرای برخی اقدامات ساده و پیش پا افتاده، بر این مشکلات احتمالی مستولی شده و زمینه ی مناسب برای یک ازدواج موفق و کم استرس را برای خود و طرف مقابل تان، برنامه‏ریزی کنید.
شناخت اهداف مالی همسر آینده‏تان، به شما کمک خواهد کرد تا یک ازدواج ایمن و مطمئن را برنامه‏ریزی کرده و از این طریق یک ازدواج سرشار از شادی را برای خود و طرف مقابل تان طراحی کنید.

اقدام کردن برای ازدواج

در بسیاری از موارد مشاهده می‏شود که جوانان (چه دختر و چه پسر) در جلسات خواستگاری و آشنایی، از مطرح کردن مسائل مالی و پولی هراس دارند چرا که نگرانند تصویر منفی و نادرستی در ذهن طرف مقابل ایجاد کنند و یا در این میان مسائلی مطرح شود که به طور کلی مساله ی ازدواج آنها را بر هم زده و یا به حالت تعلیق در آورد. ما در اینجا قصد داریم عنوان کنیم که این نحوه تفکر اشتباه است چرا که شناخت اهداف مالی همسر آینده‏تان، به شما کمک خواهد کرد تا یک ازدواج ایمن و مطمئن را برنامه‏ریزی کنید و از این طریق یک ازدواج سرشار از شادی را برای خود و طرف مقابلتان طراحی کنید.
دختر و پسر لازم است قبل از ازدواج شرایط مالی خود را به طور کامل برای یکدیگر روشن کنند و همچنین انتظاراتی را که در این رابطه از یکدیگر دارند مشخص نمایند
برای مثال تصور کنید مردی به خواستگاری شما آمده که از لحاظ مالی وضعیت مطلوبی دارد و به شغل آزاد، مشغول است اگر شما در مورد اهداف مالی این آقا (نحوه تهیه مسکن، ماشین و...) اطلاعات کاملی کسب نکنید ممکن است بعد از ورود به زندگی زناشویی با مسائلی رو در رو شوید که اصلاً تصور آن را هم نمی‏کردید. مثلاً شاید این آقا معتقد باشند که تهیه مسکن شخصی، باعث راکد ماندن سرمایه و دارایی شان می‏شود برای همین ترجیح می‏دهند تا چند سال اول زندگی را از منزل استیجاری استفاده کنند در حالیکه شما اصلاً چنین وضعیتی را ندارید. بنابراین بررسی دقیق این مسائل هم از جانب پسران و هم دختران بسیار حائز اهمیت است.

زن و مرد

دختر و پسر لازم است قبل از ازدواج شرایط مالی خود را به طور کامل برای یکدیگر روشن کنند و همچنین انتظاراتی را که در این رابطه از یکدیگر دارند مشخص نمایند. این مساله به خصوص در عصر حاضر بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که زنان نیز در بسیاری از موارد شاغل بوده و دارای درآمد هستند.
اگر شما خانمی هستید که درآمدتان را برای خودتان پس‏انداز می‏کنید و قصد ندارید آن را در زندگی مشترک خرج کنید، حتماً این مساله را در جلسات خواستگاری عنوان کنید.
شما نیز اگر مردی هستید که تمایل دارید همسرتان شاغل باشند و درآمدشان در منزل شما به صورت شراکتی مصرف شود، حتماً این موضوع را در جلسات خواستگاری مطرح کنید.
حتی شما (به خصوص خانم ها) ممکن است تمایل داشته باشید در تمام امکانات زندگی با همسرتان شریک باشید، این شراکت می‏تواند شامل حساب‏های بانکی، مسکن شخصی، ماشین، وسایل منزل و... باشد، این مساله نیز جز نکاتی است که در جلسات خواستگاری باید مطرح و مورد توافق قرار گیرد.

تهیه ی مسکن

همه زوجین دوست دارند که صاحب ملک شخصی باشند اما همین مساله می‏تواند باعث ایجاد نگرانی مالی برای طرفین گردد. برای اینکه این نگرانی‏ها به حداقل ممکن برسد لازم است که هر دو طرف به اهمیت مساله پس‏انداز در زندگی مشترک برای تهیه مسکن پی برده باشند. بنابراین لازم است که از همان روزهای اول زندگی زناشویی، بخشی از درآمد خود را صرف پس‏انداز برای آینده بکنید. البته مساله پس‏انداز نیز، خود جز موضوعاتی است که در مورد میزان و اهمیت آن باید در جلسات خواستگاری و در دوران نامزدی، مورد توجه قرار گیرد.
همان‏طور که مطرح کردن مسایل مالی می‏تواند باعث استحکام ارتباط شما دو نفر شود، مخفی کردن آن نیز می‏تواند روابط آینده شما را دچارگسیختگی کند.

پرداخت‏ بدهی‏ها

بسیاری از جوانان قبل از ازدواج خود، بنا به دلایل مختلف مقروض هستند و ماهانه مجبور هستند مقادیری از درآمد ماهیانه خود را صرف بدهی‏های شان بکنند. شما نیز ممکن است جز یکی از این افراد باشید و بنایراین ممکن است در جلسات خواستگاری وسوسه شوید که این موضوع را با همسر آینده‏تان در میان نگذارید تا زمانی‏که عقد رسمی انجام شود و شما خیالتان از بابت ازدواج با این شخص راحت گردد. اما باید بدانید که مطرح کردن همه ی حقایق زندگی در جلسات آشنایی ضروری است و شما نباید هیچ مساله‏ای را از همسر آینده‏تان مخفی کنید. این مساله موضوعی نیست که بتوان برای همیشه آن را مخفی نگه داشت. بنابراین صداقت داشته باشید و با این کار سعی کنید همسرتان را در پرداخت این بدهی‏ها با خود همراه سازید. توجه داشته باشید همان‏طور که مطرح کردن این مساله می‏تواند باعث استحکام ارتباط شما دو نفر شود، مخفی کردن آن نیز می‏تواند روابط آینده شما را دچارگسیختگی کند.

آشنایی

بطور کلی مسائلی که مطرح گردید در مورد جوانانی صدق می‏کند که دارای مشکلات مالی هستند و با یک سرمایه و درآمد محدود، قصد دارند زندگی مشترک، تشکیل دهند. اما از طرف دیگر برخی از افراد آن قدر صبر می‏کنند تا مشکلات مالی‏شان مرتفع گردد و بعد برای ازدواج اقدام می‏کنند. اگر شما دختری هستید که چنین خواستگاری دارید دقت کنید که این فرد، کسی نباشد که زندگی زناشویی و شخصی خود را فدای مسائل مالی کند چرا که این دسته از افراد به مرور آموخته‏اند که پول همواره در اولویت قرار دارد و حاضرند همه چیز را فدای مسائل مالی و کاری کنند.
شاید این دسته از افراد پول زیادی بدست آورند، اما باید از خودشان بپرسند که ارزش یک زندگی مجلل و پر زرق و برق بیشتر است یا اینکه ساعات بیشتری را نزد خانواده و همسر خود بگذرانند؟
یک ازدواج موفق در اثر تلاش کردن شما برای کسب خوشبختی و صرف کردن زمان کافی، حاصل می‏شود و اگر شما نتوانید این دو مولفه مهم را مورد توجه قرار دهید، زندگی زناشویی خوشایندی (علی‏رغم امکانات مالی زیاد) نخواهید

چهارشنبه 16/6/1390 - 20:18
ازدواج و همسرداری
آداب هدیه دادن وقتی هدیه ‌ای را به كسی می دهید‌،فراموش نكنید درباره قیمت آن با طرف مقابل صحبت نكنید و حتما برچسب قیمتش را از شیء جدا كرده باشید. هدیه را با دو دست به هدیه گیرنده تقدیم كنید و هنگام اهدای آن لبخند به لب داشته باشید. هرگز برای بیمار بستری در بیمارستان گل نبرید مگر این كه مطمئن باشید او و هم‌اتاقی‌هایش مشكل تنفسی یا حساسیت ندارند و گرده‌ها و عطر گل برای آنها ضرر ندارد. نه‌تنها اجازه ندارید درباره قیمت هدیه صحبت كنید بلكه در مراسم هدیه دادن صحبت درباره مشكلات اقتصادیتان هم ممنوع است، این نوع صحبت كردن یعنی به هدیه‌گیرنده یادآوری می‌كنید با خرید هدیه‌اش فشار مالی را تحمل كرده‌اید و به زحمت افتاده‌اید! در بسته‌بندی هدیه دقت كنید، نوع كاغذ كادوی هدیه باید متناسب با سن و جنسیت هدیه‌گیرنده و مناسبت هدیه دادن باشد. اگر دستتان خالی است یا فرصتی برای خرید هدیه ندارید، اما مایلید یادگاری به دوستی بدهید به گل فكر كنید. حتی یك شاخه گل هم در تحكیم روابط میان انسان‌ها معجزه می‌كند! وقتی به بانویی هدیه تولد می‌دهید سنش را نپرسید. هدیه‌ای كه به كسی می‌دهید باید با نوع ارتباط عاطفی كه با او دارید تناسبی داشته باشد، بنابراین مسلما هدیه یك دوست قدیمی با هدیه رئیس اداره‌تان و هدیه همسرتان نباید به هم شبیه باشند. برای دوستانتان هدیه‌های مشابه نخرید، چنین رفتاری ثابت می‌كند شما وقتی صرف شناخت و درك نیازهای آنها نكرده‌اید. هدیه‌ای مشخص را برای یك نفر تكرار نكنید! فرض كنید طرف مقابل چه حالی پیدا می‌كند وقتی شما 3 یا 4 بار برای او كتاب یا مجسمه ببرید. برای دیگر دوستانتان درباره قیمت هدیه‌ای كه به كسی داده‌اید، صحبت نكنید. سراغ هدیه‌ای را كه پیشتر به كسی داده‌اید نگیرید، ضمن آن كه هیچ لزومی ندارد وقتی هدیه‌تان را خانه‌اش دیدید به او یادآوری كنید كه شما آن را برایش گرفته‌اید! هدیه یك دوست را به دوست دیگر هدیه ندهید. چطور می‌توانید مطمئن باشید كه آنها روزی با هم برخورد نخواهند كرد؟ در مهمانی‌هایی كه قرار است همه هدیه بیاورند بد نیست نامتان را به یادداشت محبت‌آمیزی كه روی هدیه چسبانده‌اید اضافه كنید. چند نكته درباره هدیه گرفتن هدیه را با دو دست تحویل بگیرید و بلافاصله تشكر كنید و لبخند بزنید و در مكانی مناسب قرارش دهید. هدیه‌ای را كه گرفته‌اید با هدیه‌های افراد دیگر مقایسه نكنید، به هر حال هر فرد متناسب با توانایی مادی‌اش برای شما هدیه می‌آورد، اما مهم این است كه شما را شایسته دریافت هدیه دانسته و بخشی از سرمایه مادی و وقتش را صرف شما كرده است. درباره قیمت هدیه از طرف مقابل نپرسید. هدیه را با هدیه جبران كنید. حتی اگر علاقه‌ای به هدیه‌ای كه گرفته‌اید ندارید، بی‌علاقگی‌تان را به زبان نیاورید و در عوض سعی كنید از نكته‌ای مثبت در هدیه تعریف كنید تا هدیه‌دهنده احساس شادی و رضایت كند. وقتی هدیه‌ای دریافت می‌كنید تا وقتی هدیه‌دهنده پیش شماست باید بازش كنید تا اشتیاق‌تان را نسبت به آن نشان دهید، اما در باز كردن هدیه شتاب نكنید و كاغذ كادو را با دقت و آرامش باز كنید. اگر در خانه هستید و برایتان گل هدیه آورده‌اند، آنها را در گلدان بگذارید چون رها كردن گل‌ها به حال خود نوعی بی‌احترامی به طرف مقابل محسوب می‌شود. اگر مهمانی به عنوان هدیه برایتان شیرینی یا كیك آورده است تا وقتی در خانه حضور دارد باید آن را به او هم تعارف كنید.
چهارشنبه 16/6/1390 - 20:16
ازدواج و همسرداری
آگاهانه و آزادانه همسرتان را انتخاب كنید

بیشتر ما تصور می كنیم كه خانواده و داشتن فرزندانی با اعتماد به نفس بالا را باید از ازدواجی صحیح پایه گذاری كرد، اما روانشناسان متخصص در این زمینه تاكید می كنند كه خانواده سالم از دوران كودكی هر فرد شكل می گیرد.
از این جهت كه در اصل این پدر و مادرها هستند كه افراد را برای زندگی درست آماده می كنند و مسلما برای رسیدن به این خانواده سالم باید سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و روحی افراد خانواده را تامین كرد. این مهم حتما نیازمند پیش نیازهای مختلفی است.
برخی صاحبنظران خانواده سالم را تركیبی از آگاهی های فرهنگی به همراه اطلاعات و مهارت های علمی، پزشكی و جسمی موردنیاز تعریف می كنند و البته واضح است كه رسیدن به این الگو با برنامه ریزی جامع چندان مشكل نخواهد بود. اما برای رسیدن به این باید هدف جوانان را آماده كنیم.
گروه كارشناسی دانشگاه میسوری در این باره معتقدند كه باید فهرست پیش نیازهای خانواده سالم را تهیه و وظایف را به سه گروه تقسیم كرد، در بخش اول باید وظایف متعلق به پدر و مادرها را تهیه و ارائه كرد، سپس باید اقدام های لازم برای تغییر محتوای كتاب های درسی و شیوه آموزش را در تربیت فرزندان فراهم كرد و در بخش آخر به وظایف مهم رسانه های جمعی برای حركتی هماهنگ و همسو پرداخت.
پیش نیازهای اصلی تحقق خانواده سالم دارای ابعادی روانی، جسمی و رفتاری است كه برای داشتن خانواده ای سالم در بعد جسمانی باید از ابتدای كودكی به سلامتی، رشد و تغذیه توجه داشت. بخصوص درباره دختران توجه به تغذیه ضروری است. اگر تغذیه دوران كودكی آنها مطلوب نباشد، در دوران بارداری، حاملگی، زایمان، شیردهی و سالمندی دچار مشكلات فراوان می شوند. بسیاری از مشكلات هنگام زایمان آنها به دلیل فقر غذایی دوران كودكی یا كم خونی است. به علاوه در حوزه مسائل اجتماعی نیز دختران و پسران جوان باید قبل از ازدواج با سواد و آگاهی لازم برای تشكیل خانواده و پذیرش مسئولیت در خانواده برخوردار شوند، چرا كه ازدواج ناآگاهانه خانواده را دچار خسارات جبران ناپذیری می كند.
در واقع خانواده ها، سیستم آموزشی و رسانه ها باید با روش های مناسب و متناسب با فرهنگ هر جامعه ای، اطلاعات و مهارت های موردنیاز جوانان دراین زمینه را به آنها بدهند.
ما در جامعه با جوانانی برخورد می كنیم كه در هنگام ازدواج حتی كمترین آگاهی از مسائل زندگی خود ندارند چه برسد به مهارت های اقتصادی خانواده و مسائل رفتاری درون خانواده.
دراین دوره سنی است كه باید به جوانان تفهیم كرد ازدواج شراكت مساوی دو نفر برای تشكیل زندگی با رعایت عدالت و احترام متقابل است، نه این كه مرد در خانواده به عنوان فرد برتر و زن عبد و فرمانبر باشد. این آموزش ها بویژه برای پسران درخصوص آشنا شدن آنها با مسئولیت خود در قبال همسر و پدر بودن بسیار ضروری است.
از سوی دیگر در سنین نوجوانی همچنین باید پسران از رفتارهای پرخطر و مضر برای آینده خانواده به صورت جدی پرهیز كنند، به همین دلیل طبیعی است كه در هنگام تشكیل خانواده نیز افراد باید آگاهانه و آزادانه همسر خود را انتخاب كنند و از تجربه و راهنمایی بزرگ ترها نیز برخوردار شوند. مسلما این راهنمایی ها نباید موجب سلب آزادی بخصوص برای دختران شود. پس از تشكیل خانواده نیز باید برنامه ریزی مناسبی درخصوص زمان، تعداد و فاصله حاملگی ها به نحوی كه سلامت مادر و كودك تامین شود، صورت بگیرد.
متخصصان دراین زمینه معتقدند كه باید حاملگی های قبل از 20 سالگی، بعداز 35 سالگی و به فاصله كمتر از 3 سال مورد توجه قرار گیرد و با رعایت این نكات خانواده می تواند فرزند داشته باشد. این امر در كنترل رشد جمعیت نیز موثر خواهد بود یعنی ضمن تامین سلامت خانواده، كنترل جمعیت نیز صورت گرفته است.
هم اكنون برای تامین خانواده سالم در بسیاری از جوامع مشكلات بسیاری وجود دارد چرا كه اساسا به تربیت جوانان با این هدف كه بتوانند فردی متعادل، همكار و هماهنگ در خانواده باشند توجه كافی وجود ندارد. در واقع بیشتر نگرانی بابت تحصیلات عالیه با نمرات بالا وجود دارد تا توجه به مسائل تربیتی آنها.
به همین دلیل است كه گاهی جوانان اطلاعات موردنیاز خود در این موارد را از طرق دیگری كسب می كنند كه این سبب گمراهی آنها می شود. البته جبران این نقص در مشاوره های قبل از ازدواج نیز با مشكلات بسیاری روبه رو است.
برای این منظور باید والدین، مدرسه و وسایل ارتباط جمعی با یكدیگر هماهنگ شوند و شاید از این طریق پس از سال ها آثار نسل جدیدی را ببینیم كه با مسئولیت های خود رشد كرده و از مهارت های لازم برخودار هستند.
در واقع هرگاه اعضای خانواده به هر دلیل نتوانند وظایف خود را به نحو احسن اجرا كنند، هریك از اعضای خانواده احساس خوشایندی نسبت به با هم بودن نداشته باشند و رابطه عاطفی آنها تضعیف شده باشد، آن خانواده، ناسالم تلقی می شود. همچنین اگر مرد در خانواده نتواند وظایف اقتصادی خود را نسبت به سایر اعضا انجام دهد یا خانواده ای در روابط خود با سایر افراد و گروه های جامعه مشكل داشته باشد، نمی توان به آن خانواده سالم گفت.
از سویی ممكن است جوانی ازدواج نكرده، در سن اشتغال بیكار باشد و هزینه های او را خانواده تامین كند. همین خانواده نیز ناسالم محسوب می شود، چرا كه درآمد خانوار صرف هزینه فردی می شود كه توان تامین خود را ندارد. اغلب افراد شاغل نیز به علت نابرابری سطح دستمزدها و هزینه های روزمره ناچار به اضافه كاری اند یا چند شغل دارند. در نتیجه از حضور فیزیكی آنها در خانواده كاسته می شود. دراین صورت، در دراز مدت شاهد كاهش فاصله فكری و عاطفی فرزندان و والدین و زن و شوهر خواهیم بود. این وضع جدای از شرایط اقتصادی در سایر حوزه ها نیز وجود دارد.
به همین دلیل باید شرایط بیرونی خانواده ها بیشتر مورد توجه قرار گیرد تا آنها از هرگونه خطر مصون بمانند بنابراین قبل از ارائه الگو برای خانواده باید برای كل جامعه الگویی ارائه كرد تا به خانواده ای سالم دست یافت.

چهارشنبه 16/6/1390 - 20:15
نوجوان و جوان
اهمیت صحبت در خانواده

اهمیت صحبت در خانواده

هر خانواده‌ای مشكلات و مسائل خاص خودش را دارد. شاید درست باشد اگر بگوییم هیچ خانواده‌ای بی‌مشكل نیست؛ حتی اگر چند نفر از خانواده‌های مختلف، مدتی را كنار هم زندگی كنند، مشكلات و اختلاف‌نظرها شروع می‌شود؛ خانواده هم همین‌طور است. همه افراد و همه خانواده‌ها مواردی را در زندگی دارند كه با آنها درگیرهستند‌؛ دست و پنجه نرم كردن با آنها برایشان خوشایند نیست، ولی مجبورند بخشی از فكر و وقتشان را برای حل آنها اختصاص دهند؛ مشكلاتی در شكل‌ها و اندازه‌های متفاوت.
این مشكلات از رنجش‌هایی كوچك و جزئی مانند دعوای میان خواهرها و برادرها شروع شده و تا جایی پیش می‌رود كه ممكن است زندگی خانوادگی را تهدید كند. اما چگونگی این مشكلات و مسائل نیست كه اهمیت پیدا می‌كند، بلكه شیوه رویارویی و برخورد با آنهاست كه نتیجه را تعیین می‌كند. گاهی اگر نتوانیم و نیاموخته باشیم كه چگونه این مشكلات را بدرستی حل كنیم، شاید حتی یك عمر ما را گرفتار كنند.در چنین حالاتی شاید بظاهر مشكل پس از مدتی حل شود؛ اما تا سال‌ها پیامدهای آن گریبانگیر ما خواهد بود.
پس حالا كه نمی‌توان از این مسائل و مشكلات جدا شد؛ حالا كه زندگی عصر ماشین و ارتباطات، مشكلات بیشتری را به زندگی ما وارد كرده، آنچه مهم و ضروری است این‌كه باید بیاموزیم و بتوانیم این مشكلات را زودتر و راحت‌تر حل كنیم. هر چه زمان زدودن مشكلات از زندگی كمتر باشد، اثرات منفی آنها هم كمتر و كمرنگ‌تر خواهد بود.
بسیاری از محققان معتقدند كه درگیری‌ها و مسائل روزمره، حتما اثر خود را بر زندگی ما خواهند داشت. از نگاه این گروه، حل مشكلات خانوادگی به این معنی است كه اثرات منفی آنها را تا حد امكان كاهش دهیم؛ البته بدون ایجاد مشكلاتی جدی‌تر و جدیدتر.

خانواده موفق

داشتن محیطی گرم و خانواده‌ای موفق، درست مانند ساختن یك خانه است. هر دوی اینها به یك نقشه و طرح اساسی نیاز دارند. داشتن یك خانواده موفق و متحد كه همه افراد آن عاشق یكدیگر باشند، نه بدون برنامه شكل می‌گیرد؛ نه كاری ساده است. ایجاد چنین محیطی نیاز به برنامه‌ای دقیق دارد. اما آنها كه داشتن چنین خانواده‌ای را احساس و لمس كرده‌اند می‌دانند كه تحمل هر سختی، داشتن برنامه و تلاشی برای آن ارزش خواهد داشت.
البته این نكته بدان معنا نیست كه داشتن خانواده‌ای صمیمی تنها با مشقت و مرارت امكان‌پذیر است؛ با قدری تامل می‌توان نكات با ارزش و در عین‌حال ساده و مفیدی را یافت كه برای این مهم به ما كمك كنند.در مرحله اول، بپذیرید كه خانواده شما هم به كمك نیاز دارد. درخواست كمك و همفكری از دیگران، خجالت ندارد. شاید فردی دیگر، تجربه و دانش بیشتری برای حل مشكل شما داشته باشد و بتواند راه‌حلی بهتر و موثرتر پیدا كند؛ پس بدون این‌كه نگران باشید از او كمك بگیرید.
یكی از این راه‌ها و شاید هم بهترین راه برای حل مشكلات، صحبت و مشورت است. اگر تا به‌حال این رفتار را نداشته‌اید حتما از همین امروز شروعش كنید. همین كار ساده، باعث می‌شود حس نزدیكی و ثباتی در خانه و میان اعضای خانواده به‌وجود ‌آید و شما به سرعت درخواهید یافت كه تمام اعضای خانواده از این فضا لذت می‌برند. باید بدانیم كه صحبت كردن و مشورت گرفتن از دیگر اعضای خانواده بسیار مهم‌تر از رد و بدل شدن كلمات است؛ این كار به ایجاد پیوندی جدی میان همه افراد می‌انجامد. البته اگر در روزهای اول چنین برنامه‌ای حس می‌كنید این بحث‌ها و صحبت‌ها كامل و بی‌عیب نیستند، ناامید نشوید. همه خانواده‌ها همین طور هستند. مهم این است كه تمام سعی خود را بكنید و از این‌كه در این كار همراه سایر اعضای خانواده شده‌اید، به خودتان تبریك بگویید. نباید كسی كه می‌خواهد نكته‌ای را به شما یادآوری كند، پیرترین و باتجربه‌ترین فرد خانواده باشد. گاهی كوچك‌ترها هم می‌توانند در این بحث‌ها كمك زیادی به ما كنند.

مشاور

وقتی صحبت از مشاوره و مشاور می‌شود، اغلب مردم به یاد مراكز مشاوره‌ای می‌افتند كه امروز زیاد آنها را می‌بینیم و از آنها می‌شنویم. اما تنها آنها نیستند كه می‌توانند مشكلات خانوادگی ما را حل كنند. گاهی یكی از اعضای خانواده شاید حتی بهتر از یك مشاور ناآشنا به مسائل ما بتواند ما را راهنمایی كند اما دو نكته را نباید فراموش كرد؛ اول این كه مشاور باید فردی كاردان و باتجربه و امین باشد و نكته دوم این است كه از هر كسی كه نقش مشاور را دارد، باید حرف‌شنوی داشت. رفتن پیش مشاور و شنیدن صحبت‌های او تمام قضیه نیست. همیشه بخش مهم‌تر، این است كه ما حاضر باشیم به تمام حرف‌های او گوش داده و به آنها عمل كنیم.همچنین نباید انتظار داشته باشیم كه پس از چند جلسه مشاوره، همه مشكلات زندگی حل شوند. این ماییم كه باید تغییری در رفتار و گفتار خود به وجود آوریم. این نكته هم مهم است كه بدانیم، همیشه حل شدن مسائل خانوادگی، بیش از به وجود آمدن آنها زمان نیاز دارد.

بحث‌های آزاد خانوادگی

با این‌كه در میان این نوشتار به اهمیت صحبت در خانواده اشاره شد، اما اهمیت، لزوم و اثر چنین رفتاری آنقدر زیاد است كه بهتر است این مطلب را با تاكید بر آن به پایان بریم.لازم است همه ما هفته‌ای یكبار، زمانی را برای بحث‌های آزاد و مشورت‌های خانوادگی تعیین كنیم. در این فرصت‌ها، علاوه بر مروری بر برنامه‌ها و اتفاقات هفته یا ماه گذشته، در مورد تصمیم‌هایی كه برای آینده خانواده دارید، صحبت كنید. با این صحبت‌ها می‌توانید سایر اعضای خانواده را با نظرات خود همراه كنید. به یاد داشته باشید در این موارد هر وقت اختلاف‌نظری بین اعضای خانواده پیش بیاید نه‌تنها نباید بحث را كنار بگذارید، بلكه بدانید آن موضوع اولویت بیشتری نیز پیدا كرده است؛ پس بحث و گفت‌وگو را تا رسیدن به نتیجه‌ای مورد قبول ادامه دهید. این یكی از كلیدهای طلایی موفقیت در حل مسائل خانواده است.
چهارشنبه 16/6/1390 - 20:13
شعر و قطعات ادبی
پای زبان و واژه های لری در زبان های آریایی زبان و گویش واژه و کلمه ملاحظه فارسی آب AB اوستائی آپ AP=آب ، APO= آبها ؛ ( اَوُخوارِنَAvokhvarena= آبخور پهلوی اّف AF سکائی اّپ AP سومری آ A = آب ؛ ABA= دریایی سنسکریت آپَس APAS= آب و APA= مقداری آب لری و لکی اُو OW بروجردی اّو AW کهکیلویه و بویر احمدی اُ O کردی مهابادی آَو AW کردی کورمانجی او AV سیستانی- شوشتری- گیلانی- میمه ای و کرمانی اُو OW محلاتی اُ O شهمیرزادی او U خراسانی او OV گالشی آو AV رشتی و لنگرودی آب AB بلوچی آپ AP مازندرانی اُو O شیرازی و تفرشی اُو OW ایرلندی آبها ABHA= رود زلاندنو(مائوری) آوا AVA= دریا
چهارشنبه 16/6/1390 - 19:6
داستان و حکایت
داستان ها و حکایات لری شامت را اینجا بخور و مزه مزه ات رو ببر خونه خودت(شومت ئی چه بوحور پیش وپَشِتِ (دَس دَسِت)به ار حونه خوت) حکایت کنند که: مردی شبی به خانه همسایه در آمد . قضا را صاحب خانه مهمان داشت و سفره شام را تازه گسترده بودند. مرد را به ادب تعارف کرد که نان و پنیری آماده است . اکنون که به فقیرنوازی آمده ای پیش آی و با ما هم کاسه شو. مرد گفت: «گوارای جانتان باد که من لحظه ای پیش شام خورده ام.» میهمانان یک صدا گفتند : «لقمه از گلوی ما پایین نمی رود که سرگرم تافتن تنور شکم باشیم و شما تماشاچی .» مرد گفت : «حال که چنین است ، سمعا و طاعتا ! من نیز به مرافقت با شما مزمزه ای می کنم.» پس پیش خزید . بر مسلط ترین نقطه سفره مستقر شد ، آستین برزد و ایغاری ( یورش و شبیخون)کرد که در چشم بر هم زدنی نه از نانپاره چیزی در سفره به جا ماند نه از نانخورش ، و چون سفره برچیده شد، تحکیم ایمان مهمانان حیران را که گرسنه و حسرت زده برجا نهاده بود در باب این عقیده شریفه که « رزق مخلوق با روزی رسان است » موعظتی تمام به میان آورد. چون برخاستند صاحبخانه مرد را گفت : «ای پیشوای دین و ای مبلغ کتاب مبین ! روی ما گنهکاران سیاه باد اگر در آنچه گفتی اندکی شک داشته باشیم . اما برای آنکه همگان از درخت عدالت خداوندی به یکسان برخورند و شیطان لعین فرصت نیاورد که در این باب شکی به دل های بندگان خدا راه دهد از این پس شامت را در خانه ی مومنان بخور و مزمزه ات را به خانه ی کافران حربی ببر!»
چهارشنبه 16/6/1390 - 19:4
سلامت و بهداشت جامعه
بیماری قرن بسیاری با وجود دیدن نشانه های بیماری راكسون یا افسردگی در خود یا نزدیكانشان از پذیرفتن ابتلا به آن طفره می روند. آنان حتی حاضر به گرفتن مشاوره از افراد آگاه و متخصص نیستند. گذشته از این، طیف وسیعی از بیماران و خانواده هایشان حتی پس از مراجعه به متخصص، از مصرف داروهای تجویز شده خودداری می كنند. یكی از دلایل این امر، ترس از اعتیادآور بودن این داروهاست. در صورتی كه بارها از سوی متخصصان رد شده است. متخصصان می گویند داروهای ضدافسردگی به هیچ وجه اعتیادآور نیست و در صورت تجویز از سوی روانپزشك، مصرف آنها به طور مرتب و تا زمان تشخیص ضروری است. نكته مهم این است كه افسردگی از نوع راكسون را باید جدی گرفت و در درمان آن مصمم بود تا از بروز مشكلات بیشتر و پرداخت هزینه های سنگین تر برای رفع این مشكلات جلوگیری شود. اختلالات خلقی از جمله افسردگی از دیرباز شناخته شده است و از زمان خلقت عالم قابل پیگیری است. در منابع تاریخی، ادبی، اجتماعی، فرهنگی و طبی كشورهای مختلف با عناوین متفاوت و در زبان های گوناگون از آن نام برده شده است. ردپای بیماری افسردگی را می توان در شرایط مختلفی پیدا كرد. از جمله: اختلاف های خانوادگی، درگیری های محیط كار و جامعه، اختلال در مناسبات بین فردی، در محاكم حقوقی و مدنی، خودكشی ها و دیگركشی ها با هر انگیزه ای، پرخاشگری های حمله ای و دوره ای، افت عملكرد اجتماعی و شغلی، فرار از مدرسه، افت عملكرد تحصیلی در مقاطع مختلف در ناهنجاری های اجتماعی، گرایش به موادمخدر و انواع بزهكاری، افسردگی در كنار بیماری های جسمی و روانی دیگر به نوعی همواره مطرح است و گاه به عنوان یك بیماری مستقل و گاه همراه بیماری های دیگر بروز و ظهور پیدا می كند. علائم و نشانه ها خلق و روحیه افسرده، بی علاقگی به زندگی، ناامیدی و یأس، احساس بی یار و یاوری، فكر به مرگ و خودكشی، لذت نبردن از فعالیت های مختلف، كاهش یا افزایش غیرعادی خواب و خوراك، پرخاشگری یا كندی و گوشه گیری و افت عملكرد شغلی و تحصیلی. اگر طی روز و در یك دوره شناخته شده حداقل پنج مورد فوق روی دهد، تشخیص قطعی خواهد بود. علل و عوامل در مورد علت و عوامل احتمالی ایجاد این بیماری نظرات مختلفی بیان شده است اما دركل می توان علل ایجاد آن را به 4 گروه عمده تقسیم كرد. 1- عوامل بیولوژیك یا زیست شناختی بیماری به دلیل شروع تغییرات زیست شناختی در زیرساخت های شیمیایی بدن انسان به وقوع می پیوندد. از قبیل تحولاتی در گیرنده های عصبی (Receptors)، تغییرات در انتقال دهنده های عصبی (نورو ترانسمیترها)، تغییرات در كمیت و كیفیت غدد مترشحه داخلی (از جمله غدد تیروئید)، تغییرات در سطح سلو ل های عصبی و تغییرات در ساختار مغزی (بخصوص در سالمندان). 2- عوامل اجتماعی انواع فشار و استرس شناخته شده و ناشناخته اجتماعی به نوعی كه برای آحاد جامعه غیرقابل تحمل و شكننده باشد. از قبیل از دست دادن یكی از والدین در نوجوانی، مرگ همسر و فاكتورهایی همچون مجرد بودن یا مجرد ماندن و تنها بودن یا تنها شدن از عوامل ایجاد این بیماری است. همچنین طلاق، بیماری مهم فرزند یا والدین، نامناسب بودن شیوه زندگی، كیفی نبودن حضور والدین در منزل، غلط بودن روابط بین فردی، تعارض ها و تضادهای آشكار استرس ساز اجتماعی (منزل، محیط كار، جامعه) و اعتیاد به موادمخدر نیز زمینه ساز بروز این بیماری است. 3- عوامل سایكولوژیك یا روانشناختی از جمله این عوامل می توان به اختلال در مسیر رشد و تكامل روانی، توقف روند تكامل روانی، حل نشدن مسائل مربوط به دوران كودكی و نوجوانی، نامناسب بودن مدیریت فرزندان در دوران كودكی و نوجوانی و آشفتگی روانی والدین و اثرات ناخواسته آن در روند رشد روانی اشاره كرد. 4- عوامل شناختی و دیدگاهی زاویه غلط در نگرش های فردی، خانوادگی و اجتماعی به مسائل پیرامون از جمله عوامل شناختی است. سیاه نمایی عادتی از عوامل شناختی تاثیرگذار بر بروز این بیماری است. برداشت منفی از خود، آفرینش و دیگران (گذشته، حال، آینده)، كناره گیری از جامعه و مطلق نگری به جای نسبی اندیشی، ایده آلیست بودن و انتظارات فرامنطقی از خود، دیگران و جامعه داشتن نیز بر بروز این بیماری تاثیرگذار است. توارث بیماری افسردگی اعم از نوع بدخلقی یا افسردگی اساسی كمترین ارتباط را با ژنتیك به نسبت دیگر بیماری های روانپزشكی دارد، اما ابتلای هر دو نفر از والدین احتمال مبتلا شدن فرزندان را افزایش می دهد. فرضیه های كروموزومی و ژنتیكی مطرح شده در این زمینه هنوز كاملا به اثبات نرسیده است. راكسون و فقر ارتباط این نوع افسردگی با فقر ثابت نشده است. طیف های اقتصادی- اجتماعی در جهان رابطه معناداری با افسردگی ندارند. اگر چه افسردگی را بیماری روانی فقرا می دانند، اما این اندیشه خیلی قدیمی است و سطح تطابق افراد با مجموعه شرایط اجتماعی- اقتصادی و رابطه آن با نگرش های فلسفی هر انسان این نتیجه گیری را منتفی می كند. شاید بتوان روحیه افسردگی در فرد و جامعه را به نوعی یكی از علل عقب ماندگی جوامع دانست كه از طریق مدیریت های خرد و كلان اجتماعی اعمال می شود. انواع درمان درمان شناختی: این شیوه شامل مواردی از جمله تغییر نگرش به خود، دیگران و جامعه، جابه جایی دریچه نگاه به مسائل و جایگزینی مثبت اندیشی به جای منفی اندیشی است. - درمان روابط بین فردی: تنظیم روابط بین انسان ها و پرهیز از ایجاد روابط ضدعاطفی و ضدتكاملی برای دوری كردن از تلقینات منفی از جانب دیگران بخشی از این شیوه است. - مشاوره: برای آگاه شدن از بیماری خود و علل احتمالی آن، آگاه شدن از روش های درمانی و چگونگی تغییرات مرتبط با بیماری در زندگی روزمره، افزایش دانش در مورد بیماری و درمان آن و یافتن راه حل های ابتكاری كمك خوبی به افراد دچار این بیماری خواهد كرد. درمان دارویی: یكی از درمان های مهم واساسی، تجویز و مصرف دقیق دارو است. در نیم قرن اخیر بویژه در دو دهه اخیر تحولات قابل توجه و چشمگیری در درمان دارویی انواع افسردگی به وجود آمده است. از آنجا كه تغییرات شیمیایی در بدن انسان هنوز عامل اصلی ایجاد افسردگی است، درمان دارویی لازم است. تصور این كه درمان دارویی موجب اعتیادبه دارو می شود كاملا غلط و غیرعلمی است. از زمان شروع دارو با تجویز درست و اصولی با تشخیص دقیق تا شروع اثرات اولیه دارو حداقل 4 ماه زمان لازم است.
چهارشنبه 16/6/1390 - 19:2
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته