• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1311روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


اگر نمی‌توانید به باشگاه بروید و در منزل نیز انگیزه کافی برای ورزش ندارید، خبر خوب این است که برای داشتن تناسب اندام می‌توانید روی انجام برخی از کارهای منزل حساب کنید.
 
به گزارش جام جم، با بهترین کارهای کالری سوزاننده در خانه آشنا شوید.

بالا بردن اقلام خریداری شده از پله‌ها

اگر در طبقه بالای یک آپارتمان زندگی می‌کنید یا آشپزخانه‌تان در طبقه بالاست، با حمل نیم ساعت خواربار به منزل‌تان در طبقه بالای آپارتمان، 236 کالری انرژی می‌سوزانید. از آنجا که بالا بردن اقلام خریداری شده از پله‌ها ورزش‌های تقویت قلب و ورزش‌های قدرتی را با یکدیگر ترکیب می‌کند می‌تواند به شکل ویژه‌ای موثر باشد.

جابه‌جا کردن وسایل

شاید هنگام اسباب‌کشی فرصت رفتن به باشگاه را نداشته باشید. با این حال با صرف نیم ساعت وقت برای جابه‌جا کردن اثاثیه، 182 کالری مصرف می‌کنید. نشستن روی دوپا هنگام برداشتن وسایل سنگین باعث می‌شود کالری بیشتری سوزانده و از آسیب رسیدن به ماهیچه‌های پشت جلوگیری شود.

تمیز کردن کفپوش‌ها

خم شدن روی دست‌ها و زانوها به مدت نیم ساعت برای تمیز کردن کفپوش، 102 کالری انرژی مصرف می کنید. برای این که ورزش بهتری انجام داده باشید ماهیچه‌های شکمی را در این حالت منقبض کنید. در صورت استفاده از ابزارهای زمین شوی، در مدت نیم ساعت، 90 کالری انرژی مصرف خواهید کرد.

جاروبرقی کشیدن

30 دقیقه کار با جاروبرقی، 90 کالری انرژی مصرف می‌کند. فشار وارد کردن به جاروبرقی ماهیچه‌های دست را درگیر می‌کند، اما برای این که ماهیچه‌های ران‌ها را نیز درگیرکنید سعی کنید به سمت جلو خیز بردارید.

مراقبت از بچه‌ها

با نیم ساعت مراقبت معمول از بچه‌ها مانند لباس پوشاندن، حمام کردن، غذا دادن و البته بغل کردن کودک‌تان 72 کالری انرژی می‌سوزانید. با بردن بچه‌ها به محیط بیرون و بازی با آنها انرژی مصرف شده را دوبرابر خواهید کرد.

تمیز کردن شیشه‌ها

با تمیز کردن شیشه‌ها نه‌تنها آنها را برق می‌اندازید، بلکه ورزش خوبی نیز به بازوهای‌تان می‌دهید و 68 کالری انرژی مصرف می‌کنید. هرچقدر وسواس و دقت به خرج بدهید ورزش بیشتری کرده اید.

پختن و آماده کردن غذا

حتی هنگام پختن غذا برای خانواده نیز می‌توانید کالری بسوزانید. نیم ساعت صرف وقت در آشپزخانه دقیقا 54 کالری انرژی مصرف می‌کند.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:33
سلامت و بهداشت جامعه

پاسخ یک متخصص تغذیه کودکان در گفتگو با جام جم آنلاین

 


 برخی مکمل‌ها عامل بی‌اشتهایی هستند
بیشترین علت شکایت از بی‌اشتهایی کودکان درک ناصحیح والدین از میزان نیازهای تغذیه‌ای و شرایط غذایی کودک است. به گفته یک متخصص کودکان دلایل مهم بی‌اشتهایی می‌تواند وجود انگل در روده ،کمبود آهن، ویتامین D ، روی و یا وجود عفونت ها باشد.
 
دکتر بهروز مقدادی فوق تخصص نوزادان و کودکان در گفتگو با جام‌جم آنلاین در مورد دلایل بی‌اشتهایی کودکان اظهار داشت: نیمی از مراجعین مطب های پزشکی و کلینیک‌ها بدلیل بی‌اشتهایی کودکان است. بیشترین علت شکایت از این عارضه، عدم درک صحیح والدین از میزان نیازهای تغذیه‌ای و شرایط غذایی است.

این متخصص کودکان در ادامه گفت: علت بی‌اشتهایی کودکان را می‌توان ناشی از این دانست که والدین بنابر تشخیص پزشک از 4 تا 6 ماهگی شروع غذای کمکی را تجویز می‌کنند و به اشتباه فکر می کنند که مانند شیر خوردن باید هر 2 ساعت یکبار به کودک غذا بدهند و این بی‌اطلاعی موجب شکایت والدین می شود.

دکتر مقدادی اشاره کرد: هدف از شروع غذای کمکی جایگزین شدن آن به جای وعده های شیر در طول روز است و انتظار نداریم کودک با همان فاصله‌های زمانی کم و همان میزان اشتها در دوران شیرخوارگی غذای کمکی را هم ادامه دهد و این نکته را باید بدانند که گرسنگی و سیری فرآیندش اشتهاست.

عضو انجمن کودکان تاکید کرد: این فرآیند یک احساس غریزی است و ما نمی توانیم به عنوان والدین و یا پزشک در مورد سیر شدن و یا گرسنگی کودکان تصمیم‌گیری یا مداخله کنیم. کودک زمانی احساس گرسنگی می‌کند که قند خونش از حد مشخص شده‌ای پایین‌تر بیاید و زمانی احساس سیری می‌کند که میزان قند خون به حد تایید شده‌ای در خون برسد. این فرآیند ممکن است 3 الی 4 ساعت و گاهی اوقات تا 6 ساعت طول بکشد تا این احساس گرسنگی و سیری در کودکان ایجاد شود و اگر قبل از آن به صورت اجباری یا دستوری کودک را مجبور به تغذیه کنیم به نظر می‌رسد کودک بی‌اشتهاست.

وی افزود: فقط وظیفه والدین این است که در زمانی که کودک نیاز به تغذیه دارد غذای سالم، ارگانیک و متناسب با سن کودک در اختیارش قرار دهند و خود کودک تصمیم بگیرد که چه زمانی، چه میزان و با چه شرایطی غذا را بپذیرد. پس از شروع غذای کمکی ممکن است عواملی طبیعی باعث بروز بی‌اشتهایی شود و والدین نباید به صورت خودسرانه اقدام به استفاده زیاد از مکمل‌ها، ویتامین‌ها ویا اشتهاآورها کنند که خیلی از این‌ها می‌تواند در کودکان موجب صدمات جدی شود.

این متخصص دلیل دیگر این مشکل شایع را استرس والدین عنوان کرد و گفت: زمانیکه کودک آن میزان وعده‌هایی که والدین تمایل دارند غذا بخورد را نمی‌خورد، استرسی به والدین وارد شده که می‌تواند به خود کودکان نیز منتقل شود.

این پزشک متخصص فراموش کردن نیازهای مختلف کودک که باعث تغذیه اجباری می‌شود را مورد بعدی دانست و ادامه داد: ازجمله این نیازها بازی، شیطنت، تجربه، یادگیری و جایگزین کردن این نیازها با نیازهای تغذیه از طرف والدین و اصرار بی‌مورد برای داشتن کودکی با وزن بالا و همین‌طور نداشتن اطلاعات اولیه در خصوص اینکه کودک به چند وعده غذایی در روز نیاز دارد.

وی گفت: مشکلی که با کودکان زیر یک‌سال داریم بی‌اشتهایی عصبی است و معادل آن را در بزرگسالان داریم، به اینصورت که کودکی که در زمان مناسب و شرایط مناسب اقدام به تغذیه نمی‌شود و تغذیه‌اش به صورت اجباری و از روی برنامه‌ریزی و یا دلخواه والدین هست بعد از مدتی دچار بی‌اشتهایی عصبی می شود به صورتی که حتی اگر کودک گرسنه هم باشد از گرفتن غذا امتنا می‌کند. علامت اصلی آن قفل کردن دهان است و همچنین پس زدن قاشق و برگرداندن آن به ظرف غذا که اگر با اصرار والدین همراه شود منجر به پرخاشگری یا اضطراب در کودک می‌شود و این علامت شایع به خصوص در کودکان زیر یک‌سال دیده می‌شود.

دکتر مقدادی ادامه داد: مورد بعدی بی‌اشتهایی در کودکان بالای یک‌سال و نداشتن اطلاعات صحیح والدین از وضعیت تغذیه کودک است و والدین توجه ندارند که باید وعده های اصلی غذایی به صورت مستقل و در طول روز به کودک معرفی شود و مانند یک فرد بزرگسال سه وعده غذای اصلی، 2 میان وعده و در کنار آن ادامه شیردهی را داشته باشند.

وی افزود: اکثر کودکانی که در سال دوم دچار بی‌اشتهایی می شوند هنوز در فاز شیردهی قبل از یک‌سال هستند و شیردهی به صورت آزاد یا هر زمانی که والدین یا کودک تمایل دارند صورت می‌گیرد و به طور طبیعی به حد لازم میزان قند خون بالا خواهد رفت که 3 الی 4 ساعت احساس گرسنگی نداشته باشد و این قانونی می‌شود برای اینکه کودک تمایل به غذا خوردن در ساعت معمول روز را از دست بدهد. جایگزین کردن وعده های اصلی با شیر به اشتباه توسط والدین به عنوان بی‌اشتهایی ذکر می‌شود.

وی عنوان کرد: رعایت نکردن نظم در غذا دادن به کودکان یک فاکتور بسیار مهم است یعنی برنامه خاصی برای صبحانه، ناهار، شام و میان وعده‌ها نداشته باشیم. لزومی ندارد این وعده‌ها حتما با وعده‌های والدین همزمان باشد ما توصیه می کنیم که کودکان در وعده اصلی خانواده حضور داشته باشند اما لزومی ندارد که حتما در همان وعده کودک تمایل به غذا خوردن داشته باشد. این امرخودش جنبه آموزشی و روانی دارد. زمانی که خود کودک آمادگی غذا خوردن را دارد ما باید آمادگی داشته باشیم کودک را تغذیه کنیم و این رعایت کردن نظم در غذای کودکان باعث می‌شود آنها به غذا خوردن رغبت بیشتری نشان بدهند.

مقدادی گفت: حجم زیاد غذا هم یکی دیگر از دلایل بی‌میلی در کودک است زیرا باعث استرس کودک برای تمام کردن غذایش شده و همچنین انتظار والدین برای تمام کردن باعث تفکر بی‌اشتهایی کودک می‌شود. نبود تنوع غذایی، شکل و یا حتی ظرف آن باعث خسته شدن کودک می شود.

او با بیان به اینکه بدغذایی در والدین بر روی کودک تاثیر منفی می‌گذارد ادامه داد: بهتر است والدین جلوی کودک اظهار به نارضایتی نکنند.

این عضو انجمن کودکان افزود: در سال دوم که زمان دندان درآوردن کودک است، بطور طبیعی دچار بی‌اشتهایی و بی‌میلی می‌شوند و والدین باید در این موضوع شناخت پیدا کنند و از دارو و یا مکمل غذایی استفاده نکنند. از علل دیگر خوردن آب زیاد قبل یا در حین غذا خوردن است که باعث پر شدن حجم معده می‌شود.

وی تاکید کرد: در زمان شروع غذای کمکی از سوپ‌های رقیق و یا میکس شده استفاده شود، از 9ماهگی غذاهای سفت‌تر و بدون استفاده از قاشق توسط خود کودک و والدین داده شود و پس از برطرف شدن حس کنجکاوی کودک والدین از قاشق استفاده کنند. دادن غذاهای نرم و میکس شده ممکن است باعث اختلال در بلع کودک شود زیرا هماهنگی بین عضلات بلعشان ایجاد نشده و ما مجبور به مداخله درمانی و حتی فیزیوتراپی بلع هستیم. در کودکان بیش‌فعال فعالیت زیاد باعث می‌شود غذا خوردن در زمان خاصی را از دست بدهند و اجبار در آن ممکن است شرایط کودک را بدتر کند. در زمان واکسیناسیون 12 ماهگی و 18 ماهگی، 3 تا 5 روز بی‌اشتهایی طبیعی و از عوارض شناخته شده آن است.

این پزشک کودکان از علائم مهم بی‌اشتهایی را وجود انگل در روده عنوان کرد و افزود: گرمای بیش از حد محیط، کمبود آهن، روی و ویتامین D هم از نشانه‌های بی‌اشتهایی است. در بی‌اشتهایی کودک فاکتورهای مهم از قبیل هوش، هیجان، قدرت حسی حرکتی و جسمی، بیمارگونه بودن و یا طبیعی بودن آن بررسی می‌شود. مهمترین فاکتور برای والدین رشد جسمی یا وزن کودک است و زمانی کم بودن وزن دارای اهمیت است که از جاده سلامتی و فاکتورهای آن خارج شده‌ باشد.

دکتر مقدادی در مورد بی‌اشتهایی‌های بیمار گونه این چنین توضیح داد: کمبود قد و اندازه دورسر، اختلالات حسی، هوشی، حرکتی و هیجانی برای ما بسیار مهم است و با داشتن هر کدام از این علامت‌ها توقف یا کاهش وزن صورت گرفته است. از نظر آمار 95 تا 97 درصد شکایت‌ها از بی‌اشتهایی کودک علل طبیعی را در پی دارند و تنها 3 تا 5 درصد علائم بیمارگونه هستند و نیاز به اقدامات درمانی دارند.

وی افزود: بیشترین اختلال غیر طبیعی سوخت و ساز در مواد دریافتی روزانه شامل قند، چربی و پروتئین است که هضم یا جذب نمی‌شوند. علل دیگر بی‌اشتهایی‌های بیمار گونه وجود عفونت ها در دوره شیرخوارگی است. در کودکان دختر بیشترعفونت‌های کلیه، مجاری ادراری و مثانه و در پسرها عفونت‌های گوش میانی و سینوس‌ها مطرح است. البته در بی‌اشتهایی همراه با علامت بیمارگونه باید تمامی این موارد در کودک مورد بررسی قرار بگیرد.

او در مورد علائمی که باید مورد توجه قرار بگیرد گفت: اگر کودک بی‌اشتهایی با علائم گوارشی از قبیل اسهال، یبوست، مدفوع چرب و یا همراه با خون و یا تغییر رنگ واضح در مدفوع، سبز لجنی و یا تیره، همراه بود کودک دچار اختلال در هضم یا جذب است و باید درمان شوند و باید به دستور پزشک از مکمل‌ها استفاده کنیم. بالعکس در بی‌اشتهایی‌هایی با علل طبیعی مکمل‌ها بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند و خود مکمل‌ها در این موارد عامل بی‌اشتهایی هستند.

وی با اشاره به ترس از غذاهای جدید گفت: در کشور ما کمتر از غذاهای جدید استفاده می کنیم و می‌ترسیم از اینکه غذای جدید مورد توجه کودک قرار نگیرد، بخصوص از 6 ماهگی تا پایان 2سال دچار این ترس هستیم که باعث عدم تمایل کودک به آن غذا ‌شویم . والدین و پزشک باید بتوانند با آن برخورد کنند و غذای جدید را در کنار غذای قبلی به کودک معرفی کنند و اصراری به خوردن غذای جدید نداشته باشند. با تکرار این روند همچنین صبر والدین، غذای جدید مورد قبول کودک واقع می‌شود.

دکتر مقدادی در مورد مصرف خودسرانه مکمل‌ها به والدین هشدار داد و گفت: بیشترین کمبود ویتامین در کودکان آهن ویتامین D و روی است که پزشکان این ویتامین‌ها را در رشد کودک مد نظر دارند. کودک در یکسالگی توسط پزشکان مورد غربالگری قرار می گیرد و در صورت نیاز از مکمل استفاده می‌شود. مکمل‌ها به دو دسته ریز مغذی‌ها و ویتامین‌ها تقسیم می‌شوند که یا محلول در آب هستند یا محلول در چربی. ریزمغذی‌های محلول در آب دفع کلیوی دارند مانند کلسیم، آهن و ریز مغذی‌های محلول در چربی دفعشان در کبد صورت می‌گیرد. استفاده بیش از حد و بدون تجویز پزشک، باعث دریافت بیش از حد مکمل‌ها و در نتیجه فشار به کلیه و کبد برای دفع می‌شود.

او در پایان درباره‌ی عارضه مسمومیت با مکمل‌ها از نظر جنسیتی در کودکان چنین گفت: از نظر جنسیتی تفاوتی در کودکان وجود ندارد. اعتقاداتی در جامعه وجود دارد مثل خوردن «روی» بیشتر برای کودک دختر باعث بلوغ زودرس می شود و در پسران عقیم شدن ولی پایه علمی ندارند.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:26
سلامت و بهداشت جامعه

برخی دردهای شایع مانند دندان درد و میگرن سراغ هر فردی می آید که اغلب از مسکن استفاده می کنند اما در طب فشاری تنها با فشار یک نقطه می توان این دردها را تسکین بخشید.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، طب فشاری و سوزنی از روش های درمانی است که پیشینه آن به طب باستان چین (TCM) باز می گردد.

بر اساس طب چینی، ۱۲ کانال اصلی در بدن وجود دارد که هر کانل به چند ارگان ارتباط دارد و به حفظ سلامت فرد کمک می‌کند.

اگر یکی از نقاط طب فشاری یا سوزنی در مسیر کانال انرژی دچار اختلال شود می‌تواند موجب ایجاد درد یا بیماری در فرد شود.

متخصصان طب فشاری از انگشتان، کف دست‌ و آرنج‌ها استفاده می‌کنند تا با فشار یکی از نقاط مشخص شده انرژی موجود در کانال‌ها را دوباره به جریان بیندازند.

بسیاری از افراد برای تسکین درد به متخصص طب فشاری مراجعه می‌کنند و متخصص طب فشاری به کمک نقاطی به نام مریدین در تسکین درد به فرد کمک می کند.

مریدین مسیرهای رگ مانندی هستند که بر اساس طب باستانی چین مسیر حرکت انرژی در بدن هستند و در طب سوزنی و طب فشاری به آنها نقاط رفلکسی می گویند و برای درمان بیماری ها از تحریک این نقاط از فشار یا سوزن استفاده می‌شود.

هر مریدین با یک عضو یا سیستم بدن در ارتباط است، در طب فشاری به جای سوزن از فشار استفاده می کنیم تا فشارهای عمیق بر روی نقاط موثر ایجاد و از آن به عنوان یک روش برای تسکین درد و علائم برخی بیماری ها استفاده کنیم.

ما به شما یک روش طب فشاری برای تسکین برخی دردهای شایع را معرفی می کنیم.

مسکن نخورید سردرد را این گونه تسکین بخشید

 

 

با فشار نقطه ای به نام هگو یا ( Large Intestine 4) که بین انگشت شست و اشاره در قسمت انحنا و گوشتی عضله دست قرار دارد می توانید بدون مصرف مسکن می‌توانید سردرد و میگرن خود را تسکین ببخشید.

با فشار این نقطه که به طور مخفف نقطه LI4 نیز نامگذاری می شود می توان دندان‌درد، خونریزی و گرفتگی بینی، درد گردن و شانه، درد آرتروز و مشکل یبوست را درمان کرد.

 

باید توجه داشت که فشار این نقطه با انرژی سایر نقاط بدن در ارتباط است و به همین دلیل زنان باردار نباید این کار را کار را برای تسکین دردها انجام دهند.

 

دوشنبه 30/5/1396 - 14:25
سلامت و بهداشت جامعه

 


متخصص طب سنتی گفت: استفاده از عرقیات نعناع و آرام بخش در قلیان بدون قرار دادن تنباکو می‌تواند برای ریه‌ها مفید باشد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فارس، نعمت‌الله مسعودی در خصوص استفاده از قلیان گفت: باید توجه داشت که استفاده از قلیان می‌تواند به گونه‌های متفاوتی انجام شود، به‌طوری‌که در مواقعی استفاده از آن به ضرر سلامت انسان و در مواقعی نیز می‌تواند برای بدن مفید باشد.

وی تصریح کرد: متأسفانه امروزه در قلیان‌ها از تنباکوهای میوه‌ای استفاده می‌شود که این موضوع می‌تواند به ریه و دستگاه گوارش انسان آسیب جدی برساند، همان‌طور که بسیاری از پزشکان و متخصصان می‌گویند که هر وعده استفاده از قلیان می‌تواند به اندازه 100 نخ سیگار برای بدن مضر باشد.

این متخصص طب سنتی ادامه داد: اگر از قلیان به نحو صحیح استفاده شود، نه تنها ضرری به بدن انسان نمی‌رساند بلکه می‌تواند برای ریه‌ها مفید نیز باشد، به‌طوری که اگر در مخزن شیشه‌ای قلیان از عرق نعنا استفاده شود و بخارات آن وارد ریه‌ها شود، می‌تواند برای ریه مفید واقع شود.

مسعودی تصریح کرد: به توصیه متخصصان طب سنتی در مواقعی ترکیبات و عرقیات آرام‌بخش یا مقوی ریه در قلیان‌ها استفاده می‌شود، به‌طوری‌که به جای آب در شیشه قلیان، عرقیات نعنا یا سایر عرقیات آرام‌بخش را ریخته و بخار آن را استنشاق می‌کنیم.

وی در پایان گفت: باید توجه داشت که اگر فردی خواست از این روش برای تسکین یا آرام‌بخشی استفاده کند، نباید هیچ‌گونه تنباکویی در قلیان قرار دهد.

این متخصص طب سنتی گفت: متأسفانه امروزه قبح قلیان شکسته شده و همانطور که می‌بینید در بسیاری از خانواده‌ها استفاده از قلیان به یک امر عادی تبدیل شده است، به همین دلیل استفاده از این روش توسط متخصصان طب سنتی توصیه نمی‌شود.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:21
سلامت و بهداشت جامعه

 

یک فوق تخصص گوارش گفت: برخی علائم و دردها نشان از ابتلای فرد به زخم معده و اثنی عشر هستند که باید آنها را جدی گرفت.
 
به گزارش جام جم آنلاین، محمد جعفر فروهش فوق تخصص گوارش با اشاره به مشکلات گوارشی مرتبط با معده گفت: زخم معده و اثنی عشر، بیماری نسبتا شایعی است که ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد ممکن است در طول عمر خود به آن مبتلا شوند.

وی با اشاره به برخی علائم زخم معده و اثنی عشر ادامه داد:شروع این زخم ها با درد شکم یا احساس سوزش همراه است این امکان وجود دارد که بیمار با خوردن غذا دردی حس نکند البته اغلب در زخم های اثنی عشر علائم این گونه هستند.

فروهش در ادامه بیان کرد:گاهی شدت درد به اندازه ای است که شب هنگام، فرد از خواب بیدار می شود و مجبور به استفاده شربت معده یا خوردن لقمه ای غذا می شود.

این فوق تخصص گوارش در رادیو سلامت خاطرنشان کرد: امروزه خوشبختانه با معاینات دقیق و داروها درمان کامل انجام می شود.

فروهش مصرف خودسرانه آسپرین و مسکن را از دلیل دیگر ابتلا به زخم معده و اثنی عشر برشمرد و اظهار کرد: از دلایل عمده ابتلا به زخم معده و اثنی عشر، میکروب هلیکوباکتر بوده که با رعایت بهداشت، قابل درمان است.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:19
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

دویدن به عنوان یک تمرین مهم و اساسی در زمینه تمرینات هوازی است. هر چند که همگان بر این موضوع واقف هستند اما بسیاری از افراد به علت عدم آگاهی از چگونگی انجام یک برنامه مدون نمی‌توانند استفاده لازم را از آن ببرند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فرادید، دویدن به عنوان یک تمرین مهم و اساسی در زمینه تمرینات هوازی است. هر چند که همگان بر این موضوع واقف هستند اما بسیاری از افراد به علت عدم آگاهی از چگونگی انجام یک برنامه مدون نمی‌توانند استفاده لازم را از آن ببرند.

در این مطلب راهکارهای انجام یک تمرین خوب هوازی را بیان کرده ایم:

۱. مطمئن شوید که بدن شما آماده دویدن است

چنانچه به تازگی هیچ فعالیت ورزشی انجام نداده‌اید، سعی کنید که زیاد به بدن خود فشار نیاورید؛ حتی اگر که احساس شادابی می‌کنید، زیرا در غیر این صورت باعث آسیب رساندن به بدن خود می‌شوید. همچنین اگر بالای ۵۰ سال سن دارید یا از بیماری‌هایی نظیر دیابت (قند) یا بیماری‌های قلبی رنج می‌برید، قبل از شروع به دویدن با دکتر خود مشورت کنید.

۲. سطح آمادگی بدنی خود را ارزیابی کنید

شاید شما احساس کنید که از سطح آمادگی بدنی بالایی برخوردار هستید ولی برای مطمئن شدن از آن، باید با یک سری از اعداد آشنایی پیدا کنید. مسیری ۱ کیلومتری را پیاده بروید. تعداد ضربان قلب خود را دقیقا قبل از شروع و همین طور بلافاصله پس از آن بشمارید. همچنین چنانچه از بدن آماده‌تری برخوردار هستید، می‌توانید مسیری ۲ کیلومتری را بدوید و مطابق نمونه قبل، ضربان قلب خود را شمارش کنید. این اعداد را گوشه‌ای یادداشت کنید. پس از ۶ هفته تمرین مداوم، مجددا ضربان قلب خود را قبل و بعد از تمرین بشمارید. ارقام جدید را با ارقامی که از قبل یادداشت کرده‌اید، مقایسه کنید. مقایسه این ارقام پیشرفت واقعی شما را نشان می‌دهند.

۳. هدفگذاری کنید

اگر ندانید که چه می‌خواهید، موفقیت برای شما چندان معنایی ندارد. پس از همان ابتدا هدف خود را مشخص کنید. مثلا آیا می‌خواهید که در یک دوی صحرانوردی ۵ کیلومتری شرکت کنید؟ آیا خواهان کاهش وزن هستید؟ آیا برای سلامتی می‌خواهید بدوید؟ به خاطر داشته باشید که با اندازه‌گیری مسافت طی شده، تغییرات وزن یا فشار خون خود بسته به هدفی که مشخص کرده‌اید، می‌توانید روند پیشرفت خود را ارزیابی کنید. نکته اصلی این داستان در افزایش انگیزه شماست.

۴. برنامه‌ریزی کنید

جدا از هر هدفی که در پیش گرفته‌اید، یک برنامه مدون به شما در راه رسیدن به آن کمک زیادی می‌کند. این برنامه باید روزانه باشد؛ یعنی برنامه تمرینی یا استراحتی شما را در هر روز مشخص کند، آغاز و پایان مشخصی داشته باشد، به شما بگوید که در چه روزی استراحت کنید یا در چه زمانی می‌توانید که مسافت دویدن خود را افزایش دهید. همچنین باید طوری طراحی شده باشد که باعث مصدومیت شما نشود. برنامه تمرینی شما باید توسط یک مربی پیشرفته طراحی شود. همچنین توصیه می‌شود که پس از آن با یک دکتر نیز مشورت کنید.

۵. شروعی آسان داشته باشید

برای شروع بهتر است که ابتدا از پیاده‌روی شروع کنید، سپس به آرامی شروع به دویدن کنید. ۱۵۰ دقیقه پیاده‌روی یا ۷۵ دقیقه دویدن در هفته می‌تواند یک هدف خوب برای شروع تمرینات هوازی شما باشد. این میزان تمرین را باید در تمرینات خود طی یک هفته تقسیم کنید.

۶. گرم کردن

گرم کردن باعث می‌شود که بتوانید از بدن خود استفاده بهینه کنید. همچنین از نکات ضروری برای جلوگیری از گرفتگی عضلات و مصدومیت است. اگر قصد دارید که یک پیاده‌روی سریع انجام دهید، سعی کنید که ابتدا به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه به آرامی پیاده‌روی کنید. اگر هم قصد دویدن دارید، سعی کنید که شروع آن همراه با سریع راه رفتن یا دویدن خیلی آرام باشد.

۷. به بدن خود گوش فرا دهید

در صورت احساس سرگیجه، کسالت، یا تنگی نفس سریعا به تمرین خود پایان دهید؛ چرا که به احتمال زیاد در حال بیش‌تمرینی – تمرین بیش از حد توان بدن – هستید. در چنین حالتی سعی کنید که چند روز به استراحت مطلق بپردازید تا بدن شما مجددا بازیابی شود.

۸. سرد کردن

این کار باعث بازگشت ضربان قلب و فشار خون شما به حالت نرمال می‌شود. بدین منظور به مانند گرم کردن خود عمل کنید، یعنی با آهنگ آرا‌م‌تری به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه راه بروید یا بدوید.

۹. حرکات کششی

زمانی که می‌دوید، عضلات شما حالت انقباضی بیشتری پیدا می‌کنند. انجام حرکات کششی باعث کمک به آزادی مفاصل و رسیدن خون به آن نواحی می‌شوند. توجه داشته باشید که حرکات کششی را بعد از دویدن انجام دهید و نه قبل از آن. سعی کنید که این حرکات را به آرامی انجام دهید و در حین آن نفس بکشید. در هر حرکت به مدت ۳۰ ثانیه ثابت بمانید. یک مربی ورزشی می‌تواند در انجام این حرکات به شما کمک کند.

۱۰. استراحت کنید

شور و اشتیاق فراوان در روزهای ابتدایی بسیار طبیعی است ولی فراموش نکنید که شما با بیش‌تمرینی – تمرین بیش از حد توان بدن – باعث مصدومیت خود می‌شوید. همان گونه که در ابتدای برنامه تمرینی خود باید به آرامی شروع کنید، داشتن روزهای استراحت نیز از ضروریات یک برنامه تمرینی است.

این کار باعث جلوگیری از مصدومیت شما می‌شود. در واقع اهمیت روزهای استراحت با روزهای تمرینی یکی است. همان طور که تمرین کردن در پیشرفت شما موثر است، روزهای استراحت نیز در بهبود سلامت شما تاثیر مستقیم دارند. نکته جالب این است که استراحت کردن می‌تواند در بالا بردن سرعت و میزان مسافت طی شده توسط شما تاثیر مستقیم داشته باشد. آنها به بدن شما این شانس را می‌دهند تا با بازیابی خود قدرتمندتر شود.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:12
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

معاون اداره کل نظارت بر فراورده‌های غذای سازمان غذا و دارو از ضرورت جایگزین کردن نان صنعتی به‌جای سنتی گفت.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، سمیره صباح مدیر کل نظارت بر فراورده‌های غذای سازمان غذا و دارو عنوان کرد: یکی از ایده آل‌های این سازمان برای ارتقای سلامت، جایگزین نمودن نان صنعتی بجای سنتی است.

سمیره صباح ادامه داد: ما به عنوان یک ارگان نظارتی در پی آن هستیم که در ابتدا این رویکرد را به باور مردم برسانیم تا مطمئن شوند که این اقدام به سود سلامتی آنهاست به همین دلیل تا زمانی که از رسیدن به این خواسته مطمئن نشویم از تلاش خود برای ارتقای سلامت نان‌های سنتی دست بر نمی‌داریم.

وی در توضیح بیشتر تصریح کرد: نان‌های سنتی که تحت عنوان نان مسطح در سراسر جهان شناخته می‌شوند به انواع نام‌ها مثل تورتیلا، بالادی، کیسرا، شمسی، پیتا، فوکاسیا، چاپاتی، نان تنور، دوسای و در ایران سنگک، لواش، تافتون و بربری از محصولات کشاورزی مختلفی مثل سیب زمینی، چاودار، جو، ذرت، برنج، گندم و غلات دیگر تهیه می‌شود و لزوما مختص ایران نیست مشهور بودن پیتزا، و اخیرا تورتیلادر آمریکا، کانادا، اروپا، استرالیا و سایر کشور‌ها نشانه بارزی از روشن بودن ارزش اقتصادی آینده این نان‌ها و همه نان‌های مسطح طبیعی است.

وی بیان داشت: در اینکه نان به عنوان مهم‌ترین منبع تامین کننده انرژی و پروتئین بسیاری از مردم جهان و ایران مطرح است و اهمیت آن بر کسی پوشیده نیست کما اینکه مبتنی بر آمار تعداد افرادی که در سطح جهان انواع مختلف نان‌های مسطح سنتی را مصرف می‌کنند چیزی حدود ۱.۸ میلیون نفر تخمین زده می‌شوند لذا سازمان غذا و دارو برای بالا بردن دقت در نظارت بر این قوت غالب کشور، تدوین ضوابط بهداشتی و فنی در نانوایی‌ها را آغاز کرده است.

صباح با اشاره به اینکه غنی سازی آرد به عنوان یکی از مهم‌ترین برنامه‌های سازمان غذا و دارو در حال اجراست؛ از تلاش در جهت بالابردن کیفیت آرد تولیدی به عنوان یکی دیگر از اهدف سلامت بنیان سازمان غذا و دارو نام برد که موجب می‌شود از مصرف جوش شیرین و جوهر قند در نان توسط برخی نانوایان جلوگیری بعمل آید.

معاون اداره کل نظارت بر فراورده‌های غذای سازمان غذا و دارو در پایان کاهش نمک در نان و ضرورت بازنگری در شیوه پخت را به عنوان دو رکن تعیین کننده در ارتقای کیفیت نان بر شمرد و آن را ضرورتی ناگزیر دانست.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:9
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 

مطالعات اخیر نشان داده که ورزش فوتبال خطرناک‌ترین ورزش برای سلامت زانو است. برخی فوتبالیست‌ها به همین دلیل مجبور می‌شوند که زودتر از موعد بازنشسته شوند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، در ورزش فوتبال چرخش‌های ناگهانی پا و ضرباتی که به پا وارد می‌شود برای زانو خطرناک است. با این حرکات فشار مضاعفی به زانو وارد می‌شود.

برخی از افراد با بالا رفتن سن از فوتبال یازده نفره به فوتبال پنج نفره روی می آورند، اما فوتبال پنج نفره حتی بیش از فوتبال یازده نفره به زانو فشار می‌آرود، زیرا در این نوع فوتبال چرخش‌ها بیشتر است.

بیشتر آسیب‌هایی که در فوتبال به زانو وارد می‌شود پارگی ACL، MCL و منیسک است. برخی از فوتبالیست‌ها بعد از پایان دوران کار حرفه‌ای خود شاهد آرتروز زانو هستند.

بهتر است فوتبالیست‌ها با فیزیوتراپ‌ها و متخصصان ارتوپد مشورت کنند تا تمهیداتی را برای سلامت زانوی خود بیاندیشند.

بهتر است هر از چند گاهی از زانوی خود MRI بگیرد و به متخصص مراجعه کنید تا در صورت موجود آسیب‌های کوچک آن را بر طرف کنید.

در صورتی که آسیب‌دیدگی‌ دارید باید به زمان بازگشت خود به بازی بسیار توجه کنید و ریکاوری انجام دهید.

فوتبال می‌تواند برای دیگر ارگان‌های بدن مفید باشد. این ورزش فوایدی نیز دارد اما باید با مراقبت‌های لازم انجام‌ شود.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:7
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


چرا ایرانی‌ها هر روز چاق‌تر می‌شوند؟
چاقی در ایران هراس‌انگیز شد... چاقی در زنان ایرانی بشدت رو به افزایش است... افزایش دو برابری مرگ‌های منتسب به چاقی و اضافه وزن در ایران...
 
به گزارش جام جم، اینها عناوین خبری ناراحت‌کننده و هشداردهنده‌ای است که از صحبت‌های جالب و مستند دکتر ملک‌زاده، رئیس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران برداشت شده است؛ استادی که از نویسندگان اصلی پژوهش شیوع و عواقب اضافه وزن و چاقی در جهان به شمار می‌آید.

تازه‌ترین و گسترده‌ترین مطالعه جهانی درباره شیوع و عواقب اضافه وزن و چاقی نشان می‌دهد، تعداد مرگ‌های قابل انتساب به اضافه وزن و چاقی در کشور،‌ طی سال‌های 1980 تا 2015 بیش از دو برابر شده است. به گفته دکتر ملک زاده،در همین فاصله زمانی، شیوع چاقی در زنان از 16/6 درصد به 24/1 درصد و در مردان از 5/8 درصد به 13/8 درصد افزایش پیدا کرده است. شیوع اضافه وزن در دختران زیر 20 سال نیز از 6/4 درصد به 10/3درصد و در پسران زیر 20 سال از 4/1 درصد به 8/9 درصد رسیده است.

ما در گفت‌وگو با دکتر محمد هاشمی، دبیر انجمن پیشگیری از چاقی، مروری بر دلایل بروز چاقی در ایرانیان بویژه زنان و کودکان و راهکارهای پیشگیری و کنترل این روند و تبعات ناشی از آن خواهیم داشت.

لاغری با انگیزه زیبایی، نه سلامت

بسیاری از مردم ما چاقی را عامل خطر تلقی نمی‌کنند و عمدتا با انگیزه زیبایی برای لاغر شدن تلاش می‌کنند در حالی که مهم‌تر از این که تناسب اندام زیبایی می‌آورد، چاقی ره‌آوردی جز بیماری نخواهد داشت.

ثابت شده است، منشأ بیماری‌های غیرواگیر شایع و در راس آن دیابت، فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان‌ها چاقی و اضافه وزن است، کما این که بسیاری از متخصصان، بیماری بسیاری از ایرانیان را اپیدمی دو قلوی چاقی و دیابت می‌نامند؛ دیابتی که معلول چاقی است و در ادامه منجر به بروز مشکلات قلبی - عروقی و کلیوی می‌شود .

چرا ایرانی‌ها چاق‌تر شده‌اند؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد ، مصرف غذای اضافه و کم‌تحرکی از علل مهم شیوع چاقی و اضافه وزن در بین ایرانی‌هاست؛ یعنی 30 درصد غذای مصرفی ایرانی‌ها اضافه است و بیش از 50 درصد مردم، دچار چاقی و اضافه وزن هستند. این در حالی است که ایرانی‌ها جزو کم‌تحرک‌ترین مردم جهان به شمار می‌روند و بیش از 90 درصد آنها تحرک کافی ندارند.

از آنجا که طی دهه‌های اخیر، ژنتیک ایرانیان تغییر خاصی نکرده است، می‌توان نتیجه گرفت، غلط بودن نوع و سبک تغذیه و نیز بی‌توجهی اکثر ایرانیان به اهمیت داشتن تحرک و فعالیت بدنی منظم، منجر به شیوع چاقی
شده است.

چاقی، کابوس بیشتر خانم‌های ایرانی

مطالعات مختلف در ایران نشان می‌دهد، چاقی بویژه در زنان ایرانی بشدت رو به افزایش است تا جایی که مشخص شده، 75 درصد زنان ایرانی چاق یا دارای اضافه وزن هستند.مشکل چاقی در زنان به دلیل ساختار خاص هورمونی، تبعات متفاوتی نسبت به مردان دارد یعنی با وجود آن که چاقی با افزایش خطر بیماری‌های قلبی - عروقی، دیابت و دیگر مشکلات متابولیک و نیز افزایش خطر سرطان همراه است، اما خانم‌ها را در خطر بیشتری نسبت به بروز اختلالات هورمونی، تخمدان پلی‌کیستیک و نیز نازایی قرار می‌دهد و منجر به کاهش کارایی و نشاط خانم‌ها می‌شود.

عوارض چاقی در کودکان برگشت‌ناپذیر است

شیوع اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان ایرانی به علل مختلف رو به افزایش است که مهم‌ترین آنها، رژیم غذایی نامناسب و پایین بودن فعالیت بدنی است. شاید خیلی از والدین ندانند که عوارض چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان برگشت‌ناپذیر است؛ یعنی خطر مرگ کلی و اختصاصی با کاهش وزن در میان افرادی که در نوجوانی چاق بوده یا اضافه وزن داشته‌اند، کاهش نمی‌یابد.

سنگ بنای چاقی کودکان در دوران جنینی گذاشته می‌شود. تغذیه با شیر مادر پس از تولد (حداقل تا شش ماهگی) در پیشگیری از بروز چاقی کمک‌کننده است، اما از زمانی که کودک با طعم غذاها از طریق غذای کمکی آشنا می‌شود باید برای اصلاح الگوی تغذیه‌ای و هدایت ذائقه کودک به سمت غذاهای سالم اقدام کرد.

بررسی‌ها نشان داده است، چاقی بویژه در دختران با خطر بلوغ زودرس و کوتاهی قد همراه است، بویژه آن که چربی انباشته شده در بدن کودکان، مقاومت انسولینی ایجاد می‌کند که بتدریج و در دهه سوم زندگی به دیابت و در دهه چهارم به مشکلات قلبی و ارتوپدی منجر می‌شود.

جلوی اپیدمی چاقی را بگیریم

نظام سلامت در ایران مسئولیت دارد، سیاست‌های کارآمدی مبتنی بر شواهد برای مقابله با چاقی و اضافه وزن، عوامل ایجادکننده آن و عوارض آن را در قالب سند ملی تدوین و راه‌اندازی کند. در این قالب باید تمام نهادهای ذی‌ربط دانشگاهی و غیردانشگاهی همکاری کنند و هر کدام وظایفی را برعهده بگیرند تا بتوان فرهنگ و الگوی صحیح پیشگیری از چاقی را در میان اقشار مختلف جامعه از کودکی تا بزرگسالی توسعه داد.


در صورتی که اقدامات ضروری در نظام سلامت صورت نگیرد، طی ده سال آینده با همه‌گیری چاقی و اضافه وزن و عواقب خطرناک آن چه روی سلامت مردم و چه روی کارکرد عملی و اقتصادی نظام سلامت مواجه خواهیم بود.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:5
سلامت و بهداشت جامعه

یک کارشناس دارویی هشدار داد؛

 

 

 

کارشناس دارویی دانشگاه علوم‌پزشکی استان زنجان نسبت به استفاده از قرص "فلوکستین" با اهداف لاغری هشدار داد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، ستوده پیرمحمدی، با اشاره به اینکه فلوکستین یک داروی ضدافسردگی مهارکننده باز جذب سروتونین است، گفت: سروتونین ماده‌ای در بدن است که کاهش آن سبب عدم تعادل روانی، علائم افسردگی، خواب‌آلودگی، نگرانی و غیره می‌شود.

وی ادامه داد: این دارو به شکل کپسول‌های ۱۰ و ۲۰ میلی‌گرمی در بازار رایج است و برای درمان بیماری‌های افسردگی، اضطراب و وسواس جبری تجویز می‌شود. فلوکستین غیر از کاربرد اصلی یعنی درمان افسردگی و اضطراب، در درمان برخی دیگر از اختلالات از جمله برخی اختلالات خوردن (پراشتهایی عصبی)، سندروم پیش از قاعدگی، حملات ترس (حملات غیرقابل پیش‌بینی و ناگهانی ترس و نگرانی شدید)، درمان مشکلات جنسی، اختلالات خواب و برخی دیگر از اختلالات نیز کاربرد داشته و بر اساس بررسی و نظر پزشک تجویز می‌شود.

این کارشناس دارویی افزود: فلوکستین نیز مانند بسیاری دیگر از داروهای مشابه، پس از مدتی مصرف تاثیر خود را نشان خواهد داد و فرد نمی‌تواند بلافاصله پس از مصرف، انتظار بهبود حالات خود را داشته باشد. علاوه بر آن قطع ناگهانی و خودسرانه فلوکستین نیز به هیچ وجه مورد قبول نیست. در حقیقت قطع خودسرانه دارو همان‌قدر می‌تواند عوارض داشته باشد که مصرف خودسرانه آن دارد. بنابراین با توجه به مکانیسم عمل، شرایط هر بیمار، سابقه خانوادگی و تاثیراتی که این دارو می‌تواند داشته باشد حتما باید با تجویز پزشک و تا مدت زمان تعیین شده از این دارو استفاده کرد.

وی خاطرنشان کرد: از جمله عوارض این دارو می‌توان به عوارض گوارشی مثل دل‌درد، سوءهاضمه، اسهال، یبوست، تهوع و استفراغ اشاره کرد. گاهی عوارضی مثل راش پوستی و بی‌قراری هم دیده شود که اگر درمان طبق نظر پزشک و با دز کم شروع شود، این عوارض به حداقل رسیده و حتی در صورت بروز، پزشک می‌تواند آن را مدیریت کرد.

پیرمحمدی افزود: یکی از عوارضی که برای فلوکستین در نظر گرفته می‌شود، کاهش وزن است، اما وقتی از عوارض یک دارو صحبت می‌شود ممکن است فقط در یک نفر رخ دهد و قرار نیست در همه کسانی که از دارو استفاده می‌کنند، دیده شود. یکی از علائم افسردگی، بی‌اشتهایی است که اتفاقا برخی افراد پس از مصرف فلوکستین و بهبود افسردگی، اشتها پیدا کرده و ممکن است حتی وزن اضافه کنند.

وی ادامه داد: کاهش وزن بر اثر مصرف فلوکستین صد درصد نیست. علاوه بر آن در همان افرادی هم که بر اثر مصرف فلوکستین وزن کم کرده‌اند، این کاهش وزن محدود بوده و به این صورت نیست که چند ماه فلوکستین مصرف کنند و هر ماه مقداری وزن کم کنند. بعد از چند ماه کاهش وزن متوقف می‌شود، زیرا بدن به دارو عادت می‌کند.

پیرمحمدی ادامه داد: معمولا عوارض دارویی در شروع مصرف رخ می‌دهد، کاهش وزن بر اثر مصرف فلوکستین هم همین‌طور است. اگر کسی افسرده نباشد و فلوکستین را فقط به عنوان داروی کاهنده وزن مصرف کند، اتفاقا ممکن است عوارض جانبی زیاد و ناراحت کننده‌ای به همراه داشته باشد؛ چرا که این دارو اصولا به عنوان داروی کاهش وزن درنظر گرفته نمی‌شود.

دوشنبه 30/5/1396 - 14:4
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته