• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4202روز قبل
دنیای گیاهان و حیوانات
دیرینه شناسان آمریکایی با بررسی سلولها و رگهای خونی حاضر در استخوانهای یک پرنده ماقبل تاریخ به نام "آرکئوپتریکس" دریافتند که این جانور بیشتر از آنکه یک پرنده باشد یک دایناسور است.

به گزارش خبرگزاری مهر، تاکنون تصور عموم این بود که "آرکئوپتریکس" حلقه میان دایناسورها و پرنده های مدرن است اما اکنون دیرینه شناسان دانشگاه ایالت فلوریدا در تحقیقات خود نشان دادند که خصوصیات فیزیولوژیکی این جانور بیشتر شبیه به یک دایناسور بوده است.

این دانشمندان تصاویری میکروسکوپی را از سلولهای قدیمی و رگهای خونی حاضر در استخوان این حیوان تهیه کردند و نشان دادند که رشد و بلوغ این حیوان بسیار آهسته بوده است. این خصوصیت بیشتر شبیه به خزندگان بزرگ است درحالی که پرندگان کنونی جاندارانی هستند که به سرعت رشد می کنند و در مدت تنها چند هفته به بلوغ می رسند.

نتایج این بررسیها فرضیه هایی را مطرح می کند که این رشد استخوانی سریع برای پرواز این دایناسورهای پرنده ضرورتی نداشته است.

این دیرینه شناسان در این خصوص اظهار داشتند: "در کل ما هیچ چیز درباره بیولوژی آرکئوپتریکس نمی دانیم. برخی از دانشمندان فرض کرده بودند که فیزیولوژی این جانور با فیزیولوژی پرندگان کنونی متفاوت است اما تاکنون فسیلهای این جاندار ماقبل تاریخ برای تائید این فرضیه ها تجزیه نشده بودند."

براساس گزارش لس آنجلس تایمز، بقایای فسیلی آرکئوپتریکس در سال 1860 در آلمان و یک سال بعد از انتشار مقاله "اصل انواع" توسط چارلز داروین پیدا شد. از آن زمان فرض شد که برخی از خصوصیات دایناسورها و پرندگان با هم مشترک است.

این محققان در ادامه افزودند: "در این تحقیق ما بقایای فسیلی این جاندار را برای مقایسه سرعت رشد استخوانهای آرکئوپتریکس با سرعت رشد پرندگان کنونی و سرعت رشد سایر دایناسورها بررسی کردیم و دریافتیم که خصوصیات فیزیولوژیکی این جانور به دایناسورها شباهت بیشتری دارد."

پنج شنبه 7/8/1388 - 5:45
کامپیوتر و اینترنت
رقابت دهکده خورشیدی که در ایالت واشنگتن در حال برگزاری است با جذب ایده های سبز به منظور ساخت خانه های ایمن، راحت و خورشیدی می تواند اساس و مبنی خانه های مسکونی آینده جهان را که کمبود انرژی یکی از کوچکترین بحرانهای آن به شمار می رود تشکیل دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانشجویان دانشگاههای مختلف جهان برای طراحی، ساخت و فعال سازی جذابترین، تاثیرگذارترین و تواناترین خانه خورشیدی با یکدیگر به رقابت پرداخته اند. خانه های طراحی شده در رقابت "دهکده خورشیدی" نه تنها حرارت و نور خورشید را جذب و ذخیره می کنند بلکه از طراحی ویژه ای برخوردار هستند تا بتوانند از نسیمهای خنک و سایه ها برای تهویه هوا استفاده کنند.

تیمهای شرکت کننده با ترکیب جدید ترین تکنولوژیها و فناوریهای انرژی سبز قصد دارند خانه ایی را با تمامی امکانات یک خانه راحت و ایمن ارائه کنند که بتواند انرژی مورد نیاز خود را تامین کرده و از هزینه مصرف انرژی بکاهد.

در میان طرحهای ابداعی دانشجویان طرح تیم دانشگاه آریزونا بسیار جلب توجه می کند. این خانه از دیوارهای آبی برخوردار است که به عنوان گیرنده های حرارت خورشید مورد استفاده قرار می گیرند. این دیوارها از لایه های شیشه ای و آب تشکیل شده اند به این شکل حرارت از شیشه به آب رسیده و هوای میان دو لایه شیشه ای را گرم می کند. در شب هنگام که درجه حرارت هوا کاهش پیدا می کند این هوای گرم نمی تواند از شیشه خارج شده و در مجرای میان این دو لایه متراکم می شود. به این شکل می توان هوای گرم را در روزهای سرد به داخل خانه هدایت کرد.

این دیوارها از صفحات پلاستیکی که از بازیافت بطریهای آب به دست آمده اند، ساخته شده و دارای حفره هایی است که از آب انباشته شده اند. این سیستم به طور کلی می تواند 215 گالن آب را در خود جا دهد. این دیوارها نسبت به دیوارهای بتنی سه برابر کارآمدتر و سبکتر بوده و حمل و نقل آنها آسانتر خواهد بود زیرا می توان آب مورد نیاز را پس از حمل دیوارها به آن افزود.

برخلاف بسیاری از طرحهای سنتی ارائه شده در این رقابت تیم دانشگاه کرنل خانه های سیلویی طراحی کرده اند که از سه استوانه زنگ زده بزرگ بر زیر صفحه ای وسیع و خورشیدی تشکیل شده است. قطر هر یک از سیلوها 4.9 متر بوده و فضای آن برابر 12 متر مربع اندازه گیری شده است. این سیلوها در بخش جنوبی به یکدیگرمتصل شده اند و بخش شمالی آن باز باقی مانده است.

بدنه این سیلوها از فولادی به نام Cor-ten ساخته شده است که حرارت خورشیدی را جذب کرده و آن را در کابلهای مسی زیرزمینی جاری می سازد، سپس تانکهای آب توسط این حرارت گرم شده و مورد استفاده قرار خواهند گرفت. با کمک چنین سیستمی در کل می توان روزانه 15 گالن آب را گرم کرده و مورد استفاده قرار داد. در صورتی که این سیستم نتواند آب گرم خانه را تامین کند، سیستم گرم کننده الکتریکی وظیفه آن را به عهده خواهد گرفت.

صفحات خورشیدی در طرحهای ارائه شده نقشی بسیار مهم را به عهده دارند و برخی از تیمها روشی را برای افزایش میزان جذب انرژی این صفحات ارائه کرده اند. تیم دانشگاه تکنولوژی ویرجینیا صفحات دوروی خورشیدی را ابداع کرده اند که می تواند میزان جذب انرژی را 15 درصد افزایش دهد. با استفاده از یک محرک الکتریکی می توان زاویه این صفحات را نسبت به هر فصل از صفر تا منفی 17 درجه در تابستان و تا منفی 35 درجه در زمستان تغییر داد. 

از دیگر قابلیتهای تاثیرگذار طرح های ارائه شده توانایی تعقیب نور خورشید است که در طرح تیمی از دانشگاه پلی تکنیک مادرید مشاهده می شود. سقف خورشیدی این خانه متحرک بوده با استفاده از همین توانایی می تواند میزان جذب نور خورشید را با تعقیب مسیر نور خورشید در طول روز افزایش دهد.

بر اساس گزارش سی نت رقابت دهکده خورشیدی در پارک ملی واشنگتن برگزار شده و خانه های ساخته شده در این مکان تا 13 اکتبر برای بازبینی در اختیار عموم قرار دارند.

پنج شنبه 7/8/1388 - 5:44
هوا و فضا
دانشمندان ناسا با محاسبه اندازه مدار شهاب سنگ "آپوفیس" در تحقیقات خود نشان دادند که احتمال برخورد این شهاب سنگ به زمین در سال 2036 یک بر 250 هزار است.

به گزارش خبرگزاری مهر، شهاب سنگ "آپوفیس" بار دیگر به تیتر اخبار نجومی تبدیل شد. پیش از این دانشمندان در خصوص احتمال برخورد این شهاب سنگ غول پیکر به زمین در روز 13 آوریل سال 2036 هشدار داده بودند.

اکنون محققان لابراتوار Jet Propulsion ناسا با محاسبه مدار آپوفیس دریافتند که احتمال برخورد این شهاب سنگ به زمین در روز عید پاک (13 آوریل) سال 2036 از یک در 45 هزار به یک در 250 هزار کاهش یافته است.

این نتایج ثمره رصدهای مختلفی است که به خصوص گروهی از ستاره شناسان دانشگاه هاوایی با استفاده از تلسکوپ 2/2 متری Mauna Kea انجام داده اند.

شهاب سنگ آپوفیس در سال 2004 کشف شد. در آن زمان احتمال برخورد این سیاره به زمین برابر با 7/2 درصد در سال 2029 بود.

براساس گزارش نیچر، اکنون بررسیهای جدید نشان می دهد که این شهاب سنگ در 13 آوریل 2036 از فاصله 29 هزار و 450 کیلومتری زمین عبور می کند.

بنابراین، آپوفیس زیر مدار 36 هزار کیلومتر به زمین برخورد می کند. 36 هزار کیلومتر مداری است که در آن ماهواره های مخابراتی حرکت می کنند.

چهارشنبه 6/8/1388 - 5:40
موبایل
پس از اعتراف پدر اینترنت درباره اضافی بودن ممیزهای به کار گرفته شده در آدرس http لیستی از برترین اشتباهاتی که تا کنون در زمینه اینترنت توسط شرکتها و افراد مختلف رخ داده ارائه شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، با توجه به اعتراف سر "تیم برنرز لی" درباره اشتباهش در طراحی آدرس اینترنت و استفاده نادرست از دو نشان ممیز در ابتدای آدرس، نشریه تایمز به گذشته نگاهی انداخته و برخی دیگر از اشتباهات مشابهی که در رابطه با اینترنت رخ داده است را از لابلای تاریخچه اینترنت بیرون کشیده است.

ممیزهای بی مصرف: سر تیم برنرز لی دانشمند انگلیسی علوم رایانه ای که با ابداع WWW در سال 1989 به شهرت جهانی دست یافت به طور کلی انسانی موفق به نظر رسیده و کمتر در کارهایش ایرادی پیدا می شود اما وی به تازگی اعتراف کرده است که تصمیم وی برای استفاده از دو ممیز آزار دهنده پس از http در آدرسهای اینترنتی تصمیمی اشتباه بوده و اگر فرصتی برای تغییر یکی از بخشهای این ابداع جهانی اش داشته باشد این دو ممیز غیر لازم و اضافه را از آدرسهای اینترنتی حذف خواهد کرد.

قسمت چهارم به جای قسمت اول: شرکت اپل در حدود دو سال پیش قسمت اول یک سریال ویدئویی را برای فروش بر روی فروشگاه آی تیونز خود قرار داد اما در نهایت مشخص شد این فایل در واقع قسمت چهارم از سریال است و به دلیل بروز اشتباه در شماره تولید اپیزود و شماره پخش به اشتباه بر روی اینترنت قرار گرفته است. این شرکت پس از 24 ساعت فایل را از روی فروشگاه اینترنتی خود برداشته و برای جبران دو دلار به کاربرانی که به اشتباه این فایل را از شبکه برداشته بودند پرداخت کرد.

گوگل اسپم می شود: سیستم مبارزه با نامه های ناشناس یا اسپم شرکت گوگل بدون شک یکی از بهترینها است. با این حال چند سال پیش این سیستم به صورت تصادفی وبلاگ جستجوی گوگل را به عنوان اسپم شناسایی کرد و تیم به روز رسانی این وبلاگ به پیامهای هشداری که اعلام می کرد "در صورتی که اعلام نکنید اسپم نیستید این وبلاگ حذف خواهد شد" توجهی نکردند. زمانی که وبلاگ به صورت خودکار حذف شد کاربر دیگری با نام دامنه مشابه بر روی شبکه قرار گرفت. تیم به روز رسانی این وبلاگ در ابتدا گمان بردند قربانی هکرها شده اند اما سپس به اشتباه خود پی برده و نام دامنه را بازگردانده و تمامی اشتباه خود را بر روی وبلاگ گوگل شرح دادند.

هرگز از اسمت به عنوان رمز ورود استفاده نکن: انتخاب رمز ورودی محکم و غیر قابل نفوذ از مشکلات بسیاری از کاربران اینترنتی به حساب می آید. با این حال می توان گفت تقریبا تمامی کاربران در طول زندگی خود از رمزهای ساده و قابل پیش بینی مانند "1234" استفاده کرده اند. دو سال پیش یکی از کارمندان دولتی ایالت نوادا با انتخاب رمز ورود نامناسب دچار مشکل بزرگی شد. به آدرس اینترنتی این فرد نامه ای ارسال شده بود که آموزش قدم به قدم ارسال نامه های هفتگی فرماندار به خارج از محیط کار بود. این نامه با نام کاربری "فرماندار" و با رمز ورود "kennyc" نام فرماندار سابق نوادا عنوان شده بود.

نتیجه جنگ با یو تیوب: شرکت قدرتمند رسانه ای Viacom برای سالها مجادلات فراوانی بر سر تخلف از کپی رایت با سایت یو تیوب داشت که در نهایت این مجادلات را در حالتی به پایان رساند که در میان دیگر شرکتهای رسانه ای به شرکتی متخلف از قوانین کپی رایت شهرت پیدا کرد. این شرکت دریافت از فایلی استفاده کرده است که اجازه پخش نداشته و به همین دلیل مورد خشم شرکتهای دیگر قرار گرفت و در نهایت تلاشهایش برای محکوم کردن یو تیوب به نتیجه ای معکوس دست یافت.

انتشار تمامی جستجوهای اینترنتی: در سال 2006 شرکت AOL به صورت داوطلبانه اطلاعات جستجوی 650 هزار نفر از کاربران خود طی دوره ای سه ماه که در حدود 20 میلیون جستجوی اینترنتی را تشکیل می داد را منتشر کرد. همچنین نام کاربری AOL به نامهای کاربری اتفاقی تغییر پیدا کرد تا افراد بتوانند نتایج جستجوهای انجام گرفته توسط هر یک از کاربران را به همراه مشخصات شناسایی آنها بیابند. واضح است که جامعه آنلاین از این حرکت AOL به شدت عصبانی شد و این شرکت نیز به سرعت و با ابراز تاسف تمامی اطلاعات منتشر شده را از شبکه برداشت.

تولد اولین ویروس: در تاریخ دوم نوامبر 1988 رابرت موریس فارق التحصیل علوم رایانه ای دانشگاه کرنل برنامه ای تجربی نوشت و آن را به اینترنت وارد کرد که در نهایت به اولین کرم یا ویروس اینترنتی تبدیل شد. با وجود اینکه هدف این دانشجو به هیچ وجه خرابکاری نبوده و تنها قصد داشته تا میزان وسعت اینترنت را بسنجد، این کرم به وظیفه خود عمل کرده و در حدود 600 هزار رایانه را غیر قابل استفاده کرد. موریس به اتهام تقلب و تخلف در اینترنت به سه سال کارآموزی اجباری، 400 ساعت خدمات اجتماعی و پرداخت 10 هزار دلار خسارت شد، وی اکنون در موسسه ام آی تی مشغول به کار است.

جهان در تاریکی آنلاین: در اوایل سال جاری در حدود یک میلیون سایت اینترنتی سوئدی با دامین کشور سوئد (.se) در حین انجام سرویسهای معمولی دامنه دچار اختلال شده و به مدت یک ساعت از کار افتادند. این اختلال به دلیل اشتباه در نوشتن قسمتی از به روزرسانی دامنه رخ داد و در حدود ده ها میلیون سایت در سرتاسر جهان را از کار انداخت، در واقع این اختلال کوچک می توانست جهان را با بحرانی بزرگ مواجه کند.

چهارشنبه 6/8/1388 - 5:37
سياست
66. در سایه چنین وضعیت تاسف‌باری، عملیات نظامی اسرائیل نیز بخش بزرگی از زیرساخت‌های اقتصادی منطقه را كاملا نابود كرد و از آنجا كه كارخانه های زیادی در نوار غزه هدف حمله و ویرانی كامل قرار گرفت، میزان فقر و بیكاری در این منطقه بیشتر شد و امنیت غذایی در منطقه از بین رفت. برای نمونه، بخش كشاورزی نوار غزه به سبب تخریب مساحت زیادی از زمین های كشاورزی و چاه های آب و بندرگاه های ماهیگیری در عملیات نظامی اسرائیل، آسیب فراوان دید. مضاف بر آنكه ادامه محاصره این منطقه مانع از ترمیم زیرساخت های اقتصادی ویران شده در جریان حمله اسرائیل، خواهد شد.
67. انتظار می‌رود كه تخریب زمین‌های زراعی و گلخانه‌ها امنیت غذایی نوار غزه را به طور كامل از بین ببرد، هر چند كه در ظاهر میزان واردات مواد غذایی به این منطقه در اثنای عملیات نظامی اسرائیل در آن و تكیه مردم به كمك‌های غذایی خارجی افزایش یافت.
همچنین، سطح رشد جسمی كودكان به شدت كند شد و كم خونی كودكان و زنان باردار حتی پیش از آغاز عملیات نظامی اسرائیل نیز نگرانی های فراوانی به وجود آورده بود.
مشكلات ناشی از تخریب گسترده منازل و دارایی‌های فلسطینیان ـ كه به گفته مقامات سازمان ملل بیش از 3354 خانه به صورت كامل ویران و بیش از 11112 واحد مسكونی نیز آسیب دیده است ـ كه به آوارگی شمار زیادی از ساكنان نوار غزه منجر شد، مشكلات بسیاری به ویژه برای كودكان و زنان ایجاد كرد.
كما اینكه تخریب و انهدام زیرساخت های مربوط به انتقال آب و فاضلاب مانند تخریب چاه عمیق نمر و حمله به مركز تصفیه آب كه شرح آن در فصل سیزدهم آمده است، وضعیت را بیش از پیش بحرانی تر كرد. پیش از آغاز عملیات نظامی بیش از 80 درصد از آب های نوار غزه از استانداردهای مورد نظر سازمان بهداشت جهانی درباره آب آشامیدنی برخوردار نبود. مضاف بر آنكه ریخته شدن فاضلاب و هرز آب ها در دریا ـ كه پس از عملیات نظامی صورت می گیرد ـ خود بر بدتر شدن اوضاع می افزاید.
68. عملیات نظامی اسرائیل و زیان های ناشی از آن موجب شد كه بخش بهداشتی غزه كه در محاصره كامل نیز قرار دارد، با بحرانی شدیدتر روبرو شود. در حملات اسرائیل به بیمارستان ها و خودروهای امدادی و آمبولانس ها، مشكلات تازه ای برای بهداشت این منطقه پدید آمد و امكان درمان بیمارانی كه بیماری آنان مزمن بود، كاهش یافت و اولویت به مجروحان و حادثه دیدگان ناشی از حملات نظامیان اسرائیلی داده شد. هنوز هم یكی از علل نگرانی ها وجود دارد و آن ترخیص زودهنگام بیماران پیش از پایان دوره درمان آنان است. مضاف بر آنكه برخی از مجروحان حملات هدف اصابت گلوله‌های حاوی فلز تنگستن قرار داشتند و هنوز شمار دقیق افرادی كه از ناتوانی های دائمی رنج خواهند برد، مشخص نیست.
اعضای كمیته همچنین دریافتند كه بسیاری از افرادی كه هدف اصابت قرار گرفته اند به سبب كمبود دوره مراقبت و توانبخشی، با خطر ناتوانی و معلولیت دائمی مواجه اند.
69. احتمال می رود شمار افرادی كه از مشكلات روانی و ذهنی رنج می برند نیز افزایش یابد. كمیته درباره چندین حادثه كه در آنها افراد بالغ یا كودكان، كشته شدن خویشاوندان خود را مشاهده كردند، تحقیقاتی انجام داده است. پزشكان برنامه بهداشت روانی جامعه در غزه اطلاعاتی به كمیته درباره مشكلات روانی و بدنی ساكنان نوار غزه و گسترش احساس افسردگی ساكنان این منطقه و احساس یاس ناشی از فقدان بستگان، ارائه داده اند.
این پزشكان همچنین اعلام كرده اند كه بیش از 20 درصد كودكان نوار غزه از مشكلات روانی ناشی از صدمات وارده بر اثر جنگ، رنج می برند.
70. آنچه مشكلات روانی و ناتوانی در یادگیری كودكان را افزایش می دهد، تاثیراتی است كه ادامه محاصره و عملیات نظامی علیه زیرساخت های آموزشی منطقه بر جای گذاشته است. در حملات اسرائیل به نوار غزه حدود 280 مدرسه و مهد كودك تخریب شد و به سبب ممنوعیت واردات مصالح ساختمانی حتی پیش از آغاز عملیات نیز نیازمند تعمیر بودند.
71. موضوع تاثیرات عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه بر زنان نیز از موضوعاتی بود كه توجه اعضای كمیته تحقیقات را به خود جلب كرد. زنانی كه اعضای كمیته با آنان گفت و گو كرده است، اظهار داشتند كه احساس ناتوانی در تهیه مایحتاج كودكان و ایجاد آرامش برای آنان، این زنان را با مشكلات زیادی روبرو ساخته است. در بسیاری از اوقات مسئولیت های زنان در اداره زندگی خانوادگی و سرپرستی كودكان، موجب می شد كه آنان مشكلات خود را پنهان كنند كه این امر سبب می شود، مشكلات آنان همچنان ناگفته و بدون آنكه درمان گردد، به حال خود رها شود. شمار زنان سرپرست خانوار در این منطقه به سبب عملیات نظامی افزایش یافته است، اما در مقابل، فرصت یافتن شغل برای آنان همچنان در مقایسه با مردان بسیار كم است. عملیات نظامی و افزایش فقر در منطقه سبب شده است اختلافات خانوادگی و نیز اختلاف میان بیوه زنان و خانواده های همسرانشان بیشتر شود.
72. در گزارشی كه برای كمیته ارسال شد، آمده است كه ورود كالاهای ضروری به ویژه مواد غذایی كه اسرائیل اجازه ورود آن را به نوار غزه صادر می كند در زمان عملیات نظامی به صورت موقت افزایش یافته است. اما به نظر می رسد كه میزان كالاهای وارد شده به نوار غزه پیش از عملیات نظامی در حد مطلوب نبوده و نیاز ساكنان منطقه را تامین نمی كرده است. مضاف بر آنكه، با پایان یافتن عملیات نظامی اسرائیل، میزان ورود كالا به نوار غزه باز هم كاهش یافته است.
اعضای كمیته با توجه به تحقیقاتی كه درباره حوادث مختلف انجام داده اند بر این اعتقادند كه اسرائیل تعهد خود را مبنی بر عبور كلیه مرسولات پزشكی و وسایل بیمارستانی و غذا و پوشاك از طریق دریا برای انتقال به نوار غزه، نقض كرده است. این تعهد در ماده 24 معاهده ژنو برای همه كشورها لازم الاجرا دانسته شده است.
كمیته بر این باور است كه اسرائیل بر اساس آنچه در معاهده ژنو بر یك دولت اشغالگر ملزم می شود، می‌بایست تاسیسات و خدمات پزشكی و بیمارستانی را از حملات مصون می داشت و در صورتی كه مناطق اشغالی و جنگ زده از وضعیت امدادی خوبی برخوردار نبود با طرح های امداد و كمك رسانی موافقت می كرد.
73. كمیته همچنین به این نتیجه رسیده است كه اقدام نظامیان اسرائیلی در انهدام منازل مسكونی و چاه های آب و تانكرهای آبرسانی و زمین های كشاورزی به صورت عمدی و به هدف مشخصی مانند محروم كردن ساكنان نوار غزه از منابع غذایی و خوراك بوده است.
مضاف بر آنكه كمیته دریافته است، حقوق بشر به ویژه آنچه درباره حمایت از كودكان و به ویژه كودكان و زنان و معلولان قربانی عملیات نظامی و درگیری های مسلحانه مطرح است، نقض شده است.
74. اوضاع انسانی و زندگی در غزه كه از اقدامات متعمدانه نظامیان اسرائیلی و سیاست های علنی اسرائیل ـ همان گونه كه نمایندگانش گفته اند ـ نشأت گرفته است، نشان می دهد كه اسرائیل پیش از عملیات و همزمان با آن و نیز پس از آن قصد دارد ساكنان نوار غزه را مورد مجازات دسته جمعی قرار دهد كه این امر نقض قوانین بین المللی حقوق بشر محسوب می شود.
75. كمیته همچنین درباره اقداماتی تحقیق كرده است كه فلسطینیان ساكن نوار غزه را از داشتن زندگی مناسب، كار، مسكن و آب محروم می كند و آنان را از حق برخورداری از آزادی رفت و آمد و سفر به نقاط دیگر و ورود و خروج از كشور خود، محروم می سازد و مانع از آن می شود كه آنان به دادگاه های قانونی مراجعه كنند. این تحقیقات نشان می دهد كه آنان تحت فشار قرار دارند و این امر جنایتی علیه بشریت به شمار می آید و به باور اعضای كمیته و با استناد به تحقیقات انجام شده، برخی از اقدامات حكومت اسرائیل می تواند موجب تشكیل دادگاهی جنایی شده و جنایت‌های ضد بشریت را كه در این رابطه انجام گرفته است، بررسی و درباره آن حكم صادر كند.

14. ادامه بازداشت نظامی صهیونیست (گلعاد شالیت)
76. كمیته حقیقت یاب از مسأله بازداشت گلعاد شالیت نظامی اسرائیلی كه در اسارت گروه های مسلح فلسطینی قرار دارد، آگاه شده است. دولت اسرائیل در واكنش به اسارت این نظامی دستور داده است تا چندین عملیات علیه زیرساخت های نوار غزه و دفاتر تشكیلات خودگردان انجام گیرد، مضاف بر آنكه هشت تن از وزرای كابینه فلسطین و 26 تن از اعضای مجلس قانونگذاری فلسطین را نیز به اسارت گرفته است.
كمیته حقیقت یاب همچنین به اظهارات افرادی گوش داد كه گفتند نظامیان اسرائیلی هنگام عملیات نظامی در دسامبر 2008 و ژانویه 2009 میلادی شماری از فلسطینیان را به اسارت گرفته و از آنها درباره محل احتمالی نگهداری گلعاد شالیت بازجویی كرده اند.
نعام شالیت پدر گلعاد نیز در تاریخ ششم ژوئیه 2009 میلادی در برابر اعضای كمیته حقیقت یاب در ژنو حاضر شد و اظهارات خود را به صورت علنی مطرح كرد.
77. به نظر اعضای كمیته حقیقت یاب، از آنجا كه گلعاد شالیت عضو نیروهای مسلح اسرائیل بوده و در اثنای عملیات نفوذ دشمن به اسرائیل به اسارت در آمده است، وضعیت ویژه اسرای جنگی را دارد و الزامات معاهده ژنو درباره اسیران جنگی بر وی صدق می كند و بر این اساس او باید مورد حمایت قرار گرفته و با او رفتاری انسانی صورت گیرد و به او اجازه داده شود تا با خارج تماس بگیرد. همچنین باید به كمیته بین المللی صلیب سرخ اجازه داده شود تا بدون تاخیر با وی ملاقات شود و خانواده اش از وضعیت وی آگاه گردند.
78. اعضای كمیته از اظهارات مقامات مختلف اسرائیلی مبنی بر اینكه محاصره غزه تا زمان آزادی شالیت ادامه خواهد یافت، اظهار نگرانی می كنند. به باور اعضای كمیته حقیقت یاب، این اقدام، مجازات دسته جمعی ساكنان غیر نظامی نوار غزه است.

15. خشونت داخلی و حمله به اعضای فتح از سوی نیروهای وابسته به مقامات مسئول غزه
79. كمیته همچنین اطلاعاتی دریافت كرده است كه نشان می دهد نیروهای امنیتی مقامات مسئول در نوار غزه علیه مخالفان سیاسی خود، خشونت هایی مرتكب شده اند. این خشونت ها شامل قتل شماری از ساكنان غزه در مدت زمان ما بین آغاز عملیات نظامی اسرائیل و 27 فوریه 2009 میلادی بوده است. شماری از كشته شدگان، از جمله زندانیانی بودند كه پس از حمله هوایی اسرائیل به زندان اصلی شهر غزه موسوم به سرایا از این زندان فرار كرده بودند. البته همه كشته شدگان عضو فتح و زندانی سیاسی یا متهم به جاسوسی برای دشمن نبودند. تعدادی از زندانیان فراری به اتهام ارتكاب جرایم دیگری مانند خرید و فروش مواد مخدر یا قتل در زندان بودند و برخی از آنان به اعدام محكوم شده بودند. همچنین به اطلاع كمیته رسانده شد كه رفت و آمد شماری از اعضای فتح در اثنای عملیات نظامی اسرائیل در غزه محدود شده و شماری از آنان نیز تحت اقامت اجباری خانگی قرار داشتند. به گفته مقامات مسئول در غزه، عملیات دستگیری پس از عملیات نظامی اسرائیل انجام گرفت و فقط افراد متهم به ارتكاب جنایت و كسانی كه مخل نظم عمومی بودند، دستگیر شدند.
80. كمیته اطلاعاتی درباره وضعیت 5 تن از اعضای فتح دریافت كرده است كه بر اساس آنها، نیروهای امنیتی وابسته به گروه های مسلح در غزه آنها را بازداشت كرده یا به قتل رسانده یا تحت شكنجه بدنی قرار داده اند. در بیشتر این موارد بر اساس گزارش های ارسال شده، آنهایی كه از منازل خود ربوده شده یا به شیوه دیگری دستگیر شده اند، مرتكب جرمی مرتبط با حوادث نشده اند و این دستگیری فقط به خاطر گرایش سیاسی آنان بوده است. به هنگام طرح اتهامات نیز، این افراد فقط به فعالیت های سیاسی مشكوك متهم شده اند. میان اظهارات شاهدان و گزارش های تهیه شده از سوی سازمان های بین المللی و داخلی فعال در زمینه حقوق بشر نیز تشابهاتی وجود دارد و نشان می دهد كه این اقدامات به صورت بی برنامه انجام شده، اما بخشی از خشونت منظم علیه اعضا و هواداران فتح است. كمیته به این نتیجه رسیده است كه این اقدامات نقض خطرناك حقوق بشر بوده و با اعلامیه جهانی حقوق بشر یا قانون اساسی فلسطین همخوانی ندارد.

سرزمین های اشغالی كرانه باختری (به همراه قدس شرقی)
81. كمیته به بررسی تحولات حادثه در غزه و كرانه باختری پرداخته است زیرا تحولات هر دو منطقه را دارای پیوندی عمیق می داند و به تحلیل این تحولات در هر دو منطقه پرداخته است تا به دركی روشن از قضایای داخلی دست یابد و آنها را ابلاغ كند.
82. به سبب عدم همكاری اسرائیل با كمیته حقیقت یاب، اعضای این كمیته نتوانستند به كرانه باختری سفر كرده و درباره نقض حقوق بین المللی گزارش شده در این منطقه بپردازند، اما كمیته گزارش های شفاهی و مكتوب و گزارش هایی از موسسات و نهادهای حقوقی فلسطینی و اسرائیلی و بین المللی دریافت كرده است. مضاف بر آنكه اعضای كمیته با نمایندگان شماری از سازمان های حقوق بشر و نیز اعضای قوه مقننه و دیگر رهبران فلسطینی دیدار و ملاقات داشته اند و اظهارات كارشناسان و شاهدان و قربانیان را در جلسات علنی شنیده اند و با افراد متاثر از این حوادث گفت و گو و نوارهای ویدئویی و عكس های مختلف را مشاهده و بررسی كرده اند.
1)تعامل نیروهای امنیتی اسرائیل با فلسطینیان در كرانه باختری و استفاده افراطی از زور در اثنای تظاهرات
83. شاهدان و كارشناسان مختلف درباره وقوع تعداد بی شماری حادثه استفاده افراطی نیروهای اسرائیلی از زور علیه فلسطینیان در كرانه باختری در جریان عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه ، گزارش هایی به كمیته ارسال كرده اند. (فصل بیستم) در این اقدامات، شماری از فلسطینیان در اثنای تظاهرات به دست نظامیان اسرائیلی كشته شده اند كه از جمله این حوادث می توان به چندین تظاهرات كه فلسطینیان كرانه باختری در حمایت از ساكنان نوار غزه شكل داده بودند، اشاره كرد. در این اعتراضات شمار زیادی از فلسطینیان هدف اصابت گلوله قرار گرفته اند. خشونت ها علیه فلسطینیان در كرانه باختری حتی پس از پایان عملیات نظامی در غزه نیز استمرار داشته است.
84. آنچه اعضای كمیته را به شدت نگران می كند اظهاراتی است كه نشان می دهد نظامیان اسرائیلی بدون دلیل از قدرت زور به صورت افراطی و كشنده علیه فلسطینیان استفاده كرده اند. همچنین موضوع موسوم به "لوایح تیراندازی " ویژه سازمان های امنیتی اسرائیل به سوی اعتراضاتی كه در آنها فلسطینیان به تنهایی یا به همراه اسرائیلی ها حضور دارند، نگرانی ایجاد كرده است، زیرا در آنها به صورت مشخص علیه فلسطینیان تبعیض صورت گرفته است. شاهدان عینی نیز به اعضای كمیته حقیقت یاب گفتند كه نظامیان اسرائیلی برای كنترل اعتراضات از تك تیراندازان استفاده كرده اند. شاهدان همچنین از فضای كاملا متفاوتی كه در اثنای تظاهرات از سوی نظامیان و یگان های مرزی مشاهده كرده اند، ابراز شگفتی كردند و گفتند كه در جریان سركوب اعتراضات، همه ضوابط و معادلات نادیده انگاشته شده است. شاهدان گفتند در اثنای عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه فضایی بر كرانه باختری حاكم بود كه این تلقی را ایجاد می كرد كه نظامیان اسرائیلی هر كاری كه بخواهند می توانند انجام دهند.
85. مقامات اسرائیلی هیچ اقدامی در جهت تحقیق درباره خشونت های صورت گرفته علیه فلسطینیان كه به قتل یا جراحت آنان از سوی شهرك نشینان صهیونیست یا نیروهای امنیتی انجامیده است، انجام نمی دهند و حاضر به محاكمه و مجازات خاطیان نیستند و مرتكبان این گونه رفتارها، ابایی از ارتكاب مجدد رفتارهای مشابه ندارند.
كمیته به این نتیجه رسیده است كه اسرائیل به وظایف و تعهدات خود در حمایت از فلسطینیان در برابر خشونت افراد ویژه، عمل نمی كند و حال آنكه این تعهدات به موجب قوانین حقوق بشر و اعلامیه جهانی حقوق بشر لازم الاجراست.

2) بازداشت فلسطینیان در زندان های اسرائیل
86. گفته می شود اسرائیل از ابتدای اشغال تا كنون نزدیك به 700000 هزار فلسطینی را به اسارت گرفته و زندانی كرده است كه شمار زیادی از آنان زندانی سیاسی یا كودك بوده اند. بنا بر گزارش ها، در ماه ژوئن سال 2009 میلادی حدود 8100 زندانی سیاسی فلسطینی در زندان های اسرائیل بازداشت بوده اند كه 60 تن از آنان زن و 390 نفر نیز كودك هستند. بیشتر این بازداشت شدگان از سوی دادگاه های نظامی اسرائیلی متهم یا محكوم شده اند كه در سایه این محاكمه ها كه علیه فلسطینیان ساكن كرانه باختری رود اردن صورت می گیرد، حقوق فلسطینیان به شدت زیر پا گذاشته و نادیده انگاشته می شود و آنان از حق محاكمه عادلانه برخوردار نیستند. همچنین شماری از این اسیران، به صورت موقت (موسوم به اداری) یا آنچه قانون مبارزان غیر قانونی در قوانین اسرائیل نامیده شده است، در بازداشت هستند.
87. كمیته حقیقت یاب درباره چند موضوع مرتبط با فلسطینیان بازداشت شده در حوادث مربوط به عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه تحقیقاتی انجام داده است.
88. تدابیر حقوقی اتخاذ شده از سوی اسرائیل پس از عقب نشینی از نوار غزه در سال 2005 میلادی نشان می دهد كه با بازداشت شدگان فلسطینی از نوار غزه، تعامل متفاوتی انجام می شود. بنا بر گفته منابع اسرائیلی در سال 2006 میلادی قانونی در اسرائیل اعلام شد كه بر اساس آنان وضع محاكمه فلسطینیان متهم ساكن غزه تغییر اساسی كرده است. در سال 2007 میلادی نیز برنامه ملاقات خانواده ها كه از سوی سازمان صلیب سرخ در نوار غزه تدوین شده بود، به حالت تعلیق كامل در آمد و به این ترتیب هر گونه تماس میان اسیران فلسطینی از نوار غزه در زندان های اسرائیل با جهان خارج قطع شد.
89. در اثنای عملیات نظامی اسرائیل در غزه شمار كودكان بازداشت شده توسط اسرائیل از میزان بازداشت شدگان سال 2008 میلادی بیشتر شد. گزارش ها نشان می دهد كه شمار زیادی از كودكان در خیابان ها یا هنگام اعتراضات در كرانه باختری به اسارت در آمده اند. شمار كودكان بازداشت شده پس از پایان عملیات نظامی نیز همچنان زیاد است. این گزارش ها به همراه اقدامات تجاوزكارانه نیروهای امنیتی اسرائیل گردآوری شده است.
90. یكی از ویژگی های اصلی عملیات بازداشت فلسطینیان به وسیله اسرائیل، در سال 2005 میلادی، بهانه عضویت آنان در جنبش حماس بود. بر این اساس اسرائیل پیش از برگزاری انتخابات مجلس قانونگذاری و پس از آنكه نیروهای فلسطینی گلعاد شالیط را در ماه ژوئن سال 2006 میلادی به اسارت گرفتند، نظامیان اسرائیلی 65 تن از اعضای مجلس قانونگذاری، شهرداران و وزرای كابینه فلسطین را دستگیر كردند كه بیشتر آنان عضو جنبش حماس بودند. این افراد دست كم دو سال در زندان های اسرائیل و در وضعیت بسیار نامناسبی در اسارت بوده اند. در جریان عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه، نظامیان اسرائیلی شماری از رهبران حماس را دستگیر كردند. بازداشت نمایندگان مجلس قانون گذاری فلسطین سبب شده است كه این مجلس نتواند به فعالیت خود در زمینه وضع قوانین و نظارت بر عملكرد قوه مجریه فلسطین ادامه دهد.
91. به نظر كمیته حقیقت یاب، این اقدامات نقض قوانین بین المللی حقوق بشر و نقض اعلامیه جهانی حقوق بشر است كه از آن جمله می توان به ممنوعیت بازداشت غیر قانونی، حق برخورداری از حقوق مساوی و عدم تبعیض به خاطر نگرش سیاسی و تاكید بر حمایت از حقوق كودكان، اشاره كرد. كمیته همچنین بر این باور است كه بازداشت اعضای مجلس قانونگذاری فلسطین به مثابه مجازات دسته جمعی مردم یك سرزمین است كه این امر با قوانین بین المللی حقوق بشر تناقض دارد.

3) محدودیت های رفت و آمد در كرانه باختری
92. اسرائیل از مدت ها پیش در كرانه باختری محدودیت های زیادی برای تردد اجرا كرده است. این كار با ایجاد موانع در جاده ها، ایجاد پست های بازرسی، ایجاد دیوار حایل و تدابیر اداری دیگر مانند كارت شناسایی، مجوز و محدودیت اقامت و نیز با وضع قوانین مربوط به ممنوعیت گردآمدن اعضای یك خانواده در كنار هم و نیز سیاست های مربوط به محدودیت حق ورود و خروج و نادیده گرفتن حق بازگشت آوارگان، انجام گرفته است.
همچنین به فلسطینیان اجازه داده نمی شود تا به زمین هایشان كه برای ایجاد دیوار حایل مصادره شده اند یا از آنها به عنوان شهرك های صهیونیست نشین یا پایگاه های نظامی و مناطق مانور نظامی استفاده می شود، بروند. همچنین آنان حق ندارند از راه هایی كه برای این اغراض ساخته شده اند، استفاده كنند. بسیاری از این راه ها مختص استفاده اسرائیلی هاست و فلسطینیان از استفاده از آنها محرومند. اسرائیل ده ها هزار فلسطینی را از سفر به مناطق دیگر و خارج منع و محروم كرده است. برای نمونه شماری از شاهدان و كارشناسانی كه از سوی كمیته برای ایراد شهادت یا ارائه گزارش به امان دعوت شده یا قرار بود اظهارات آنان در ژنو شنیده شود، به سبب همین ممنوعیت ها و محدودیت ها نتوانستند به سفر خارجی بروند.
93. كمیته گزارش هایی دریافت كرده است كه نشان می دهد هنگام عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه، محدودیت های تردد در كرانه باختری به شدت افزایش یافته است. در این راستا، اسرائیل كرانه باختری را به مدت چندین روز، كاملا به محاصره در آورد و آمد و شدها را در آن ممنوع ساخت. مضاف بر آن، در طول مدت عملیات چندین پست بازرسی جدید در مناطق مختلف كرانه باختری رود اردن از جمله قدس شرقی ایجاد كرد كه بر بیشتر این نقاط بازرسی، پست های بازرسی سیار اطلاق می شود.
در ژانویه سال 2009 میلادی چندین منطقه كرانه باختری رود اردن كه در حد فاصل دیوار حایل و مرزهای موسوم به خط سبز قرار داشتند، مناطق بسته نظامی اعلام شدند.
94. به هنگام عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه و پس از آن، اسرائیل با شدت بخشیدن به روند مصادره املاك و تخریب خانه های فلسطینیان در كرانه باختری، سیطره خود بر این منطقه گسترش داد. مضاف بر آن كه دستوراتی درباره تخریب خانه های فلسطینیان صادر كرد و روند صدور پروانه برای ساخت شهرك های جدید اسرائیلی و نیز سوء استفاده از منابع طبیعی كرانه باختری را افزایش داد.
اسرائیل پس از عملیات در نوار غزه نیز قوانین مربوط به عبور و مرور فلسطینیان میان نوار غزه و كرانه باختری را تغییر داد و محدودیت های جدیدی برای آن وضع كرد و به این ترتیب شكاف و فاصله میان افراد یك ملت در دو منطقه كرانه باختری و نوار غزه را بیشتر ساخت.
95. وزارت مسكن و برنامه ریزی اسرائیل برای ساخت تعداد 73000 خانه در شهرك های صهیونیست نشین در كرانه باختری برنامه ریزی كرده است و عملا با ساخت 15000 واحد از این خانه ها موافقت كرده است. چنانچه این برنامه محقق شود، شمار شهرك نشینان یهودی در مناطق اشغالی كرانه باختری دو برابر خواهد شد.
96. كمیته معتقد است محدودیت های اعمال شده علیه آمد و شد فلسطینیان در كرانه باختری به صورت عام و تشدید محدودیت ها در اثنای عملیات نظامی در غزه و تا حدودی پس از پایان این عملیات با هیچ گونه عملیات نظامی مورد ادعا تناسب ندارد.
مضاف بر آنكه كمیته در قبال رسمیت دادن به جدایی كرانه باختری و نوار غزه و به تبع آن دو منطقه از مناطق اشغالی فلسطین، بسیار نگران است.
4) خشونت داخلی و حمله به هواداران حماس در كرانه باختری و محدودیت آزادی بیان و تجمع
97. كمیته حقیقت یاب گزارش هایی درباره نقض حقوق بشر از سوی تشكیلات خودگردان در دوره مأموریت این كمیته دریافت كرده است. بخشی از این گزارش ها درباره بدرفتاری با اعضای حماس است كه از سوی سازمان های امنیتی متهم شده اند كه بازداشت و نگهداری غیر قانونی از آن جمله است. چندین سازمان فعال در عرصه حقوق بشر اعلام كرده اند كه اقدامات نیروهای امنیتی وابسته به تشكیلات خودگردان در كرانه باختری، به مثابه شكنجه و بدرفتاری و مجازات شدید و غیر انسانی و تحقیر آمیز است كه مرگ تعدادی از بازداشت شدگان در هنگام حضور در بازداشتگاه ها را به همراه داشته است كه احتمال می رود شكنجه و بدرفتاری شدید عامل این مرگ ها بوده یا در آنها دخیل بوده است. گفتنی است كه در زمینه این اقدامات تحقیقاتی نیز صورت گرفته است.
98. همچنین كمیته، گزارش هایی درباره استفاده افراطی از سلاح و سركوب تجمعات اعتراض آمیز از سوی نیروهای امنیتی فلسطین دریافت كرده است. كه از جمله آنها می توان به تجمعات اعتراض آمیز فلسطینیان در كرانه باختری در حمایت از ساكنان نوار غزه همزمان با عملیات نظامی اسرائیل در این منطقه اشاره كرد. گفته شده است كه سازمان های امنیتی فلسطین شمار زیادی از اعتراض كنندگان را بازداشت و از پوشش دادن این اعتراضات به وسیله رسانه ها جلوگیری كرده است.
كمیته حقیقت یاب همچنین گزارش هایی دریافت كرده است كه نشان می دهد سازمان های امنیتی فلسطین محدودیت هایی برای روزنامه نگاران و خبرنگاران منتقد اعمال كرده اند.
99. تعطیلی مجلس قانونگذاری فلسطین پس از بازداشت شمار زیادی از نمایندگان این مجلس از سوی اسرائیل سبب شد تا نظارت پارلمانی بر بخش های مختلف قوه مجریه، كاهش محسوس یابد. بر همین اساس قوه مجریه تشكیلات خودگردان خود با صدور فرامین و تشكیل نهادهایی، فعالیت های روزمره خود را ادامه داده است.
100. در گزارش های دیگری آمده است كه تشكیلات خودگردان مؤسسات خیریه و جمعیت ها و انجمن های اسلامی و نهادهای دیگر را به زور تعطیل كرده و مدرسان عضو حماس را از كار بركنار كرده است.
101. تشكیلات خودگردان همچنان به اخراج شمار زیادی از كاركنان نهادهای نظامی و غیر نظامی به بهانه عدم وابستگی آنان به "تشكیلات قانونی " یا عدم صدور موافقت امنیتی با انتصاب آنان ـ كه هم اكنون شرط استخدام افراد در ادارات است ـ ادامه می دهد یا آنكه پرداخت دستمزد به آنان را متوقف ساخته است. البته این كار به هدف جلوگیری از استخدام اعضا یا هواداران حماس در بخش دولتی صورت می گیرد.
102. به نظر كمیته حقیقت یاب این گونه اقدامات با تعهداتی كه تشكیلات خودگردان در برابر اعلامیه جهانی حقوق بشر و قانون اساسی فلسطین بر عهده گرفته است، مطابقت ندارد.

اسرائیل
1. تاثیر حمله موشكی وخمپاره ای به جنوب اسرائیل
103.گروه های مسلح فلسطینی ازسال 2001 میلادی بیش از 8000 موشك وخمپاره به جنوب اسرائیل شلیك كرده اند. (فصل بیست و چهارم از گزارش)
شهرك های یهودی نشین سدیروت و كیبوتس نیر آم در محدوده برد این موشك ها و خمپاره ها قرار داشتند، اما برد موشك ها اكنون به حدود 40 كیلومتر رسیده است و به این ترتیب شهرهایی مانند اسدود در اثنای عملیات نظامی اسرائیل در غزه، هدف حمله موشكی قرار گرفته اند.
104. موشك های شلیك شده از سوی گروه های مسلح فلسطینی در محدوده زمانی 18 ژوئن 2008 میلادی تا 18 ژانویه سال 2009 میلادی سه اسرائیلی و دو غیر نظامی فلسطینی را به قتل رسانده است.
گزارش ها نشان می دهد كه بیش از 1000 غیر نظامی اسرائیلی به سبب شلیك این موشك ها آسیب جسمی دیده اند كه آسیب 918 نفر از آنان در اثنای عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه بوده است.
105. كمیته از میزان بالای آسیب های روانی به بار آمده در میان غیر نظامیان اسرائیلی اطلاع یافته است. آمارهایی كه یك سازمان اسرائیلی در ماه اكتبر سال 2007 میلادی در این باره گردآوری كرده است، نشان می دهد كه 4/28 درصد از بزرگسالان و 72 تا 94 درصد از كودكان ساكن سدیروت از مشكلات پس از اصابت موشك ها به این منطقه رنج می برند.
این گزارش ها نشان می دهد كه 1596 اسرائیلی در اثنای عملیات نظامی اسرائیل در غزه به سبب استرس و نگرانی های ناشی از شلیك موشك های فلسطینیان تحت مداوا قرار گرفته اند و شمار مداوا شدگان پس از پایان عملیات نیز به 500 نفر می رسد.
106. موشك ها و خمپاره ها همچنین به خانه ها و مدارس و خودروها در جنوب اسرائیل زیان هایی وارد ساخته است.
در تاریخ 5 مارس سال 2009 میلادی یكی از موشك ها به معبدی در شهرك نیتیفوت اصابت كرد. حملات موشكی و خمپاره ای در روند آموزش در جنوب اسرائیل اختلالاتی ایجاد كرده است. در نتیجه این حملات مدارس تعطیل شدند و آموزش به سبب هشدارهای متعدد و انتقال به پناهگاه ها مختل شد و میزان یادگیری افرادی كه با مشكلات روانی مواجه اند، كاهش یافته است.
107. حملات موشكی و خمپاره ای فعالیت های اقتصادی و اجتماعی را در مناطقی كه هدف حمله این موشك ها قرار داشتند، متاثر ساخته است. در شهر هایی مانند اسدود و یاوان و بئر السبع كه در اثنای حملات نظامی اسرائیل در نوار غزه برای اولین بار شاهد اصابت موشك بودند، فعالیت های اقتصادی و فرهنگی برای مدت كوتاهی متوقف شد، زیرا برخی از ساكنان این مناطق به نقاط دیگر رفتند. در شهرك های نزدیك تر به مرزهای نوار غزه كه همچنان هدف حملات موشكی قرار دارند، در اثنای عملیات اخیر اسرائیل در نوار غزه، شمار بیشتری از این مناطق خارج شده اند.
108. كمیته چنین نتیجه گرفته است كه موشك ها و تا حدود كمتری خمپاره هایی كه از سوی گروه های مسلح فلسطینی شلیك می شود، دارای هدفگیری مناسب برای اصابت اهداف نظامی نیست و بیشتر به مناطق محل سكونت غیر نظامیان اصابت می كند. كمیته همچنین به این نتیجه رسیده است كه این حملات به صورت بی هدف و علیه ساكنان جنوب اسرائیل انجام می شود و اگر هدف نظامی مشخصی وجود نداشته باشد، نمی تواند جنایت جنگی محسوب شود. از آنجا كه به نظر می رسد گروه های مسلح فلسطینی نمی توانند موشك ها را دقیق هدفگیری كنند و از آنجا كه این حملات زیان های اندكی به مراكز نظامی اسرائیل وارد كرده است، كمیته بر این باور است كه شلیك این موشك ها بیشتر به هدف ایجاد رعب و وحشت در میان غیر نظامیان اسرائیلی است و نقض قوانین بین المللی تلقی می شود.
109. از آنجا كه كمیته ملاحظه كرده است برخی از گروه های مسلح فلسطینی از جمله حماس به صورت آشكار اعلام كرده اند كه در انتقام از حمله اسرائیل به غیر نظامیان فلسطینی در حملات نظامی به غزه، غیر نظامیان اسرائیلی را هدف قرار می دهند، این امر كه به مثابه اقدام انتقامجویانه علیه غیرنظامیان در اثنای حملات نظامی است، با قوانین بین المللی حقوق بشر تعارض دارد.
110. كمیته بر این باور است، تعداد اندك افراد آسیب دیده از حملات فلسطینیان در داخل اسرائیل به سبب اقدامات احتیاطی اسرائیل است كه علاوه بر سیستم هشدار و آژیر، فراهم بودن پناهگاه های عمومی و امن سازی مدارس و ساختمان های عمومی دیگر با هزینه بسیار بالایی كه دارد، سبب كاهش آمار كشته ها و زخمی ها در میان اسرائیلی ها شده است. در مقابل كمیته از این نگران است كه عدم وجود سیستم هشدار زودهنگام و عدم وجود پناهگاه های عمومی و امن سازی ساختمان ها در مناطق محل سكونت عرب های ساكن اسرائیل كه در روستاهای رسمی و غیر رسمی از نظر دولت اسرائیل، این مناطق را در مقابل حملات موشكی و خمپاره ای بسیار آسیب پذیر سازد.

2. سركوب مخالفان در اسرائیل، محدودیت در كسب اطلاعات و بدرفتاری با حامیان حقوق بشر
111. كمیته حقیقت یاب گزارش هایی دریافت كرده است مبنی بر اینكه دولت اسرائیل گروه ها و افرادی را كه از عملیات نظامی اسرائیل انتقاد می كنند، سركوب می كند یا درصدد سركوب آنان بر آمده است.
با آنكه شمار زیادی از یهودیان اسرائیلی از عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه حمایت می كنند، اما اعتراضات گسترده ای نیز به این عملیات در داخل اسرائیل صورت گرفته است. صدها هزار تن از مردم ـ كه اكثر آنان از فلسطینیان ساكن اسرائیل هستند ـ به این عملیات اعتراض كرده اند. با آنكه اجازه تظاهرات و برگزاری چندین جلسه داده شد، اما گزارش ها نشان می دهد كه اعتراض كنندگان به ویژه عرب های فلسطینی ساكن اسرائیل برای دریافت مجوز با مشكلات زیادی مواجه بوده اند.
در این تظاهرات ها، حدود 715 نفر در اسرائیل و در بیت المقدس شرقی به وسیله نیروهای امنیتی اسرائیل بازداشت شدند.
به نظر می رسد در تظاهرات مخالفان اعتراض به عملیات نظامی در غزه، هیچ كس بازداشت نشده باشد، اما بیش از 34 درصد بازداشت شدگان در اعتراض به عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه، كمتر از 18 سال سن داشته اند. كمیته حقیقت یاب بر این باور است كه شمار اندكی از اعتراض كنندگان بازداشت شده اند.
كمیته، مقامات اسرائیلی را بر تضمین حقوق شهروندان بدون تبعیض از سوی پلیس اسرائیل، تشویق می كند و آزادی بیان و حق برگزاری تجمعات مسالمت آمیز را بر اساس آنچه قوانین بین المللی از آن حمایت می كند، محترم بشمارد.
112. كمیته گزارش های مربوط به خشونت های جسمی اعمال شده از سوی پلیس اسرائیل علیه اعتراض كنندگان را با نگرانی دنبال می كند كه از آن جمله می توان به ضرب و شتم تظاهركنندگان و رفتار تبعیض آمیز و نژادپرستانه به ویژه علیه عرب های اسرائیلی كه از سوی پلیس اسرائیل بازداشت شده اند و نیز اهانت های ناموسی به زنان، اشاره كرد.
ماده 10 كنوانسیون ژنو تاكید دارد كه با افراد محروم شده از آزادی باید رفتاری انسانی شود و احترام شایسته انسانی نسبت به آنان روا داشته شود.
113. از جمله افرادی كه به دادگاه های اسرائیلی معرفی شده اند، عرب های ساكن اسرائیل هستند كه وضعیت بازداشت آنان تا زمان انجام محاكمه، بسیار نامناسب می باشد. همچنین، موضوع تبعیض و رفتار دوگانه با عرب های ساكن اسرائیل و یهودیان آن گونه كه در گزارش ها آمده، نگرانی های بسیاری را دامن می زند.
114. بازجویی های سازمان های امنیتی اسرائیل از فعالان سیاسی نشان می دهد كه این اقدامات فضای سركوب را در داخل اسرائیل تشدید می كند. كمیته همچنین از اجبار فعالان به حضور در بازجویی سازمان شاباك كه به نام شین بت نیز معروف است، ابراز نگرانی می كند، زیرا از نظر قانونی آنان ملزم به پذیرش چنین مسأله ای نیستند.
115. كمیته حقیقت یاب همچنین گزارش هایی دریافت كرده است كه بر اساس آن دولت اسرائیل اعضای یك سازمان جدید به نام نیوبروفایل را به اتهام تشویق جوانان به عدم خدمت در ارتش اسرائیل، تحت بازجویی قرار داده است. گزارش ها نشان می دهد كه دولت اسرائیل تلاش دارد، از ادامه كمك های خارجی به سازمان "شكستن دیوار سكوت " جلوگیری كند. این امر پس از انتشار اظهارات سربازان اسرائیلی درباره عملكرد و تعامل نیروهای مسلح اسرائیلی در غزه، صورت گرفته است. كمیته از این نگران است كه تعامل اسرائیل با این سازمان ها و نهادها، ممكن است اثر تهدیدی برای دیگر سازمان های فعال در امور حقوق بشر داشته باشد. زیرا اعلامیه سازمان ملل درباره مدافعان حقوق بشر این حق را برای این گروه ها قائل شده است كه با درخواست و دریافت و استفاده از كمك های مالی به هدف آشكار تقویت و حمایت از حقوق بشر و آزادی های اساسی با استفاده از روش های صلح آمیز، به این اهداف برسند. بنابراین تلاش برای توقف حمایت های مالی خارجی از این گونه سازمان ها به این دلیل كه این سازمان ها در جهت حمایت از آزادی بیان حركت كرده اند، با مفاد اعلامیه سازمان ملل درباره حقوق بشر در تضاد است.
116. دولت اسرائیل از تاریخ 5 نوامبر سال 2008 میلادی مانع از ورود رسانه ها به نوار غزه شد، مضاف بر آنكه از ورود سازمان های حقوق بشر به این منطقه نیز جلوگیری كرد و این ممنوعیت ها هنوز برای برخی سازمان های بین المللی و اسرائیلی ادامه دارد. كمیته حقیقت یاب هیچ دلیل موجهی برای این اقدام اسرائیل نمی بیند، زیرا حضور روزنامه نگاران و ناظران بین المللی حقوق بشر به تحقیقات كمك می كند و رفتار طرف های درگیر مناقشه را به اطلاع همگان می رساند و می تواند در جلوگیری از سوء رفتارها موثر واقع شود.
كمیته همچنین مشاهده كرده است كه اسرائیل تلاش می كند اقداماتی علیه فعالان سیاسی، نهادهای غیر دولتی و رسانه ها به اجرا بگذارد تا به این وسیله از بررسی دقیق رفتار اسرائیل در زمان عملیات نظامی در نوار غزه و آثاری كه این عملیات بر ساكنان این منطقه بر جای گذاشته است، جلوگیری شود. این امكان نیز وجود دارد كه هدف اسرائیل از این اقدامات، جلوگیری از تحقیق درباره این موضوع در این منطقه و آشكار ساختن واقعیت ها باشد.
د: محاكمه
1)واكنش اسرائیل به ادعاهای مربوط به نقض حقوق فلسطینیان از سوی نظامیان اسرائیلی
117. اگر خواهان تضمین احترام به حقوق بشر و قوانین بین المللی مربوط به آن هستیم و نمی خواهیم فضایی ایجاد شود كه در آن مرتكبان جنایت ها از مجازات بگریزند، انجام تحقیقات و نیز ـ در صورت امكان ـ محاكمه متهمان به ارتكاب جنایت های خطرناك ضروری تلقی می شود و بر اساس قوانین بین المللی بر همه كشورها لازم است كه درباره اتهامات مربوط به نقض قوانین تحقیق كنند.
118.كمیته اطلاعات عمومی و گزارش های دولت اسرائیل درباره تدابیر اتخاذ شده از سوی این دولت درباره پایبندی به تحقیق درباره اتهامات وارده، را بررسی كرده است. (فصل بیست و ششم)
از این رو كمیته پرسش هایی را برای اسرائیل ارسال كرد، اما هیچ گونه جوابی درباره آنها دریافت نكرده است.
119. دادستان نظامی اسرائیل در پاسخ به اتهامات وارده درباره نقض قوانین بین المللی حقوق بشر و اعلامیه جهانی حقوق بشر، دستور داد تا تحقیقات جنایی در این باره انجام شود، اما این تحقیقات پس از دو هفته به این بهانه كه این ادعاها بر اساس اظهارات شفاهی مطرح شده است، متوقف گردید. نیروهای مسلح اسرائیل نیز نتایج 5 تحقیق خود را منتشر كردند كه بر اساس آنها افسران بلندپایه اسرائیلی چنین نتیجه گرفته بودند كه نیروی دفاعی اسرائیل در طول مدت جنگ در غزه مطابق با قوانین بین المللی عمل كرده اند، اما گزارش ها نشان داد كه در این تحقیقات چند خطای كوچك شناسایی شده است.. رسانه ها در تاریخ 30 ژوئیه سال 2009 اعلام كردند كه دادستان نظامی اسرائیل به پلیس نظامی اسرائیل دستور داده است كه درباره 14 شكایت از مجموع بیش از 100 شكایت مربوط به سوء رفتار نظامیان اسرائیلی، پرونده هایی تشكیل دهد، اما هیچ گونه جزئیاتی در این باره ارائه نشده است.
120. كمیته همچنین سیستم داخلی تحقیقات و محاكمه مبتنی بر قوانین ملی در اسرائیل را بررسی كرد. این ساختار شامل بخش های زیر است:
الف: اقدامات تادیبی
ب: مرحله نتیجه گیری از اطلاعات به دست آمده كه تحقیقات عملیاتی نیز نام دارد
ج: تحقیقات ویژه ای كه از سوی یك افسر بلندپایه و به دستور رئیس ستاد ارتش انجام می گیرد،
د: تحقیقات پلیس نظامی كه شعبه تحقیقات جنایی پلیس نظامی انجام می دهد
اصلی ترین بخش این روند، همان است كه نتیجه گیری تحقیقات عملیاتی نام دارد.
نتیجه گیری تحقیقات عملیاتی عبارت است از بازبینی حوادث و عملیاتی كه نظامیان انجام داده اند و این كار یا از سوی واحد همان نظامیان مجری عملیات انجام می گیرد یا آنكه افسر مافوق آن را انجام می دهد. هدف از این نتیجه گیری ها، در حقیقت همان خدمت به اهداف عملیات نظامی است.
121. قوانین بین المللی حقوق بشر از همه كشورها می خواهد كه درباره اتهامات مربوط به ارتكاب جنایت از سوی نظامیان تحقیق كرده و در صورت فراهم بودن شرایط، افراد خاطی محاكمه شوند. در قانون بین المللی همچنین آمده است كه این تحقیقات باید شفاف، سالم، مستقل، سریع و فعال باشد.
كمیته حقیقت یاب تاكید می كند كه سیستم تحقیقات اسرائیل هیچ یك از این اصول را در خود ندارد. برای نمونه، موضوع نتیجه گیری از اطلاعات عملیاتی كه نیروهای مسلح اسرائیل از آن به عنوان ابزار تحقیق استفاده می كنند، ابزاری برای مرور عملكرد و عبرت آموزی از آنهاست و به همین سبب نمی تواند ابزار مناسب و سالمی برای تحقیق باشد، به ویژه كه این تحقیق درباره اتهامات مربوط به نقض شدید حقوق بوده باشد.
همچنین این روش تحقیقاتی، اصول سلامت و سرعت را كه در تحقیقات بین المللی به آن نیاز است در خود ندارد. یكی دیگر از عیوب مهم سیستم تحقیقاتی اسرائیل این است كه تحقیق جنایی واقعی پس از آن آغاز می شود كه نتیجه گیری از اطلاعات عملیاتی انجام شده باشد و حال آنكه سیستم تحقیق اسرائیل فاقد این اصل است.
122. كمیته حقیقت یاب به این نتیجه رسیده است كه تردیدهای جدی درباره آمادگی اسرائیل برای انجام تحقیقات واقعی، سالم، مستقل، سریع و فعال ـ آن گونه كه قوانین بین المللی طلب می كند ـ وجود دارد.
از نظر كمیته تحقیقات، سیستم اسرائیل در یك جمله كوتاه، ویژگی های تبعیض آمیز را در خود دارد و به همین سبب دستیابی به عدالت از سوی قربانیان فلسطینی را در این سیستم بسیار دشوار می سازد.

29 اقدامات تشكیلات خودگردان در قبال حوادث غزه
123. كمیته دلیلی نیافته است كه نشان دهد مقامات غزه سیستمی برای نظارت عمومی و محاكمه قوانین بین المللی حقوق بشر و اعلامیه جهانی آن تشكیل داده باشد. نادیده گرفته شدن مستمر قوانین بین المللی كه در سایه آن گروه های مسلح فعالیت نظامی خود را در نوار غزه در قالب شلیك موشك ها و خمپاره ها به سوی اسرائیل انجام می دهند، موجب نگرانی كمیته حقیقت یاب شده است.
به رغم دریافت گزارش هایی، اما كمیته هنوز به این امر قانع نشده است كه مقامات غزه اقدام حقیقی و تاثیرگذاری برای بررسی احتمال نقض قوانین حقوق بشر در چارچوب فعالیت گروه های مسلح حاضر در نوار غزه، به اجرا گذاشته باشند.
124.به رغم بیانیه های صادر شده از سوی مقامات غزه و هر گونه اقدام احتمالی كه كمیته حقیقت یاب از آن ناآگاه است، این كمیته اعتقاد دارد كه قتل و شكنجه و بدرفتاری در نوار غزه هنوز بدون انجام تحقیقات باقی مانده است.

ب) اقدامات انجام شده در كرانه باختری
125. درباره نقض قوانین مربوط به حقوق بشر در كرانه باختری نیز باید گفت كه به نظر می رسد با وجود چند استثناء، اما حوادث مربوط به نقض حقوق بشر به ویژه علیه مخالفان سیاسی در این منطقه به شدت نادیده گرفته می شود كه به تبع آن، مرتكبان این گونه حوادث محاكمه نمی شوند. علاوه بر آن، وزارت كشور تشكیلات خودگردان تصمیمات دادگاه عالی این تشكیلات درباره لزوم آزادی شماری از افراد بازداشت شده یا بازگشایی تعدادی از دفاتری كه مقامات تشكیلات خودگردان آن را پلمپ كرده اند، نادیده گرفته و حاضر به اجرای آنها نشده است.
126.در چنین شرایطی، كمیته نمی تواند تدابیری را كه تشكیلات خودگردان برای محاكمه متهمان به نقض قوانین بین المللی حقوق بشر بپذیرد و بر این باور است كه این تشكیلات باید بیشتر به تعهدات و مسئولیت های خود در قبال حمایت از حقوق افراد عمل كند و این مسئولیت ها از اصلی ترین وظایف مقامات تشكیلات خودگردان فلسطین است.

3. رهبری بین المللی
127. از آنجا كه اسرائیل آمادگی آن را ندارد كه تحقیقاتی متناسب با معیارهای بین المللی انجام دهد، كمیته از یك اقدام بین المللی به عنوان تنها راه موجود در برابر كشورها، جهت تحقیق درباره نقض احكام و قوانین كنفوانسیون ژنو (مصوب سال 1949میلادی) و برای جلوگیری از فرار از مجازات و به منظور انجام مسئولیت بین المللی (فصل هشتم) حمایت می كند.

4) غرامت ها
128. قانون بین المللی بر این موضوع تاكید دارد كه هر گاه یكی از قوانین بین المللی نادیده گرفته شد، عامل یا عاملان باید غرامت ناشی از خسارت های بوجود آمده را پرداخت كند. از نظر كمیته حقیقت یاب، ساختار قانون فعلی و مصوبات موجود در اسرائیل زمینه مناسبی ـ اگر زمینه ای وجود داشته باشد ـ برای درخواست پرداخت غرامت به فلسطینیان در اختیار هیچ كس قرار نمی دهد.
بر این اساس جامعه جهانی وظیفه دارد ابزارهای اضافی یا جایگزینی برای پرداخت غرامت به آن دسته از غیرنظامیان فلسطینی كه در جریان عملیات نظامی اسرائیل آسیب و خسارت دیده اند، فراهم آورد. (فصل بیست و نهم)

ه: نتایج و توصیه‌ها
129. كمیته در فصل سی ام این گزارش كه در آن خلاصه‌ای از نتیجه گیری های حقوقی آورده شده، درباره تحقیقات انجام شده نتیجه گیری كرده است.
130. همچنین، كمیته برای شماری از نهادهای سازمان ملل و اسرائیل و تشكیلات خودگردان و جامعه جهانی درباره موارد زیر توصیه‌هایی ارائه كرده است:
الف: محاكمه متهمان به نقض خطرناك قوانین بین المللی حقوق بشر
ب: غرامت‌ها
ج: نقض خطرناك حقوق بشر
د: محاصره و بازسازی
ه: استفاده از سلاح‌ها و اقدامات نظامی
و: حمایت از مؤسسات حقوق بشر و مدافعان این حقوق
ز: پیگیری توصیه‌های كمیته حقیقت یاب
این توصیه‌ها در فصل سی و یكم گزارش به صورت مشروح آمده است.
چهارشنبه 6/8/1388 - 5:35
سياست
5. الزامات اسرائیل در اتخاذ تدابیر لازم برای حمایت از غیر نظامیان غزه
37.كمیتهحقیقت یاب همچنین این موضوع را نیز مورد بررسی قرار داده است كه نیروهای مسلح اسرائیلی در چه حد ضرورت ها و الزامات مربوط به اتخاذ همه تدابیر ممكن برای حمایت از غیر نظامیان در غزه انجام داده اند. به ویژه آیا پیش از انجام حملات هشدارهایی را به این منظور داده اند یا نه. (فصل نهم)
كمیته گزارشی از تلاش های اسرائیل درباره اتخاذ تدابیر لازم از جمله هشدارهای تلفنی و پخش اعلامیه های تبلیغاتی و رادیویی دریافت كرده است. در این گزارش همچنین آمده است كه این هشدارها به ویژه آنهایی كه به اندازه كافی معین بوده اند، ساكنان منطقه را به ترك منطقه و دور شدن از محل خطر تشویق كرده است، اما كمیته به این نتیجه رسیده است كه عوامل متعددی وجود داشت كه هشدارهای صادره را تا حد زیادی بی اثر ساخت. از جمله این عوامل می توان به عام بودن هشدارها در بسیاری از پیام های تلفنی ضبط شده و اعلامیه ها و به تبع آن نا مشخص بودن مصادیق آنها، اشاره كرد. مضاف بر اینكه هشدارهایی كه درباره انتقال به مركز شهرها برای حفظ سلامت صادر شده بود، به علت آنكه مراكز شهرها نیز هدف حملات هوایی و عملیات نظامی قرار داشت، غیر قابل پذیرش بود.
كمیته همچنین اقدامات مربوط به انفجار بمب هایی كه به آنها "سقف كوب " لقب داده شده است، روی ساختمان ها را مورد بررسی قرار داد و به این نتیجه رسید كه این روش به عنوان یك هشدار، تاثیری نداشت و یكی از انواع تهاجمات به غیر نظامیان ساكن در منازل تلقی می شود. مسأله دیگر مورد تاكید كمیته این است كه صدور هشدار فرماندهان و افراد تحت امر آنان را از مسئولیت اتخاذ تدابیر لازم برای متمایز ساختن میان غیر نظامیان و مبارزان مبرا نمی سازد.
39. كمیته حقیقت یاب درباره اتخاذ احتیاطات لازم از سوی نیروهای مسلح اسرائیل در چارچوب سه حمله مشخص نیز بررسی هایی انجام داد.
در تاریخ 15 ژآنویه 2009 میلادی مجتمع دفاتر محلی سازمان امدادرسانی سازمان ملل متحد در غزه (موسوم به اونروا) هدف گلوله باران به وسیله مهمات سنگین و گلوله های فسفر سفید قرار گرفت. كمیته بر این باور است كه این تهاجم بسیار خطرناك بود زیرا در این مجتمع حدود 600 تا 700 نفر از غیر نظامیان پناه گرفته بودند و یك مركز بزرگ سوخت نیز در این محل قرار داشت. با آنكه بارها به اسرائیلی ها درباره خطراتی كه ممكن بود جان غیر نظامیان را تهدید كند هشدار داده شد، اما نظامیان اسرائیلی ساعت ها به حملات خود ادامه دادند.
كمیته حقیقت یاب به این نتیجه رسیده است كه نظامیان اسرائیلی وظیفه خود را در اجرای قوانین بین المللی مربوط به اتخاذ تدابیر لازم در جهت انتخاب ابزارها و روش حمله برای جلوگیری از كشته شدن افراد غیر نظامی و خسارت دیدن اماكن مسكونی غیر نظامی، انجام نداده اند.
39. كمیته همچنین به این نتیجه دست یافت كه نظامیان اسرائیلی در همان روز به صورت مستقیم و عمدی بیمارستان قدس واقع در شهر غزه و مركز خودروهای امدادی را كه در مجاورت آن قرار داشت، با گلوله های فسفر سفید هدف حمله قرار دادند كه بر اثر آن آتش سوزی گسترده ای در محل رخ داد كه خاموش كردن آن یك روز كامل طول كشید و بیماران و مجروحان را وحشت زده كرد و بر اثر این حمله، مسئولان مجبور به تخلیه بیماران و مجروحان از محل شدند.
كمیته حقیقت یاب همچنین دریافت كه هیچ هشداری درباره وقوع چنین حمله ای از سوی اسرائیلی ها صادر نشده است.
كمیته این ادعا را كه گفته می شود از داخل بیمارستان به سوی نیروهای اسرائیلی تیراندازی شده است، مردود می داند و تحقیقات گسترده ای در این زمینه انجام داده است.
40. كمیته حملات توپخانه ای علیه بیمارستان الوفا در شهر غزه را كه در آن از گلوله های فسفر سفید استفاده شد، نیز مورد بررسی قرار داده است. این بیمارستان محل نگهداری و مراقبت از بیمارانی است كه به زمان بسیار طولانی برای مداوا و درمان نیاز دارند و از جراحت های خطرناك رنج می برند. كمیته حقیقت یاب به این نتیجه رسیده است كه با استناد به اطلاعات جمع آوری شده، ممنوعیت حمله به بیمارستان های غیر نظامی در هر دو مورد نقض شده است. كمیته همچنین در تحقیقات خود دریافته است كه هشدارهای صادر شده از طریق اعلامیه ها و پیام های تلفنی ضبط شده درباره بیمارستان الوفاء نشان می دهد كه هشدارهای عمومی و معمولی هیچ فایده ای ندارند.

6. حملات بی برنامه نظامیان اسرائیلی و كشتار غیر نظامیان
41. كمیته حقیقت یاب با بررسی حادثه حمله خمپاره ای به تقاطع فاخوره در منطقه جبالیا در نزدیكی مدرسه وابسته به سازمان امداد و اشتغال اونروا كه حدود 1300 نفر در آن پناه گرفته بودند، (فصل دهم) دریافت كه نظامیان اسرائیلی حداقل 4 گلوله خمپاره به این محل شلیك كرده اند و یكی از آنها در حیاط خانه ای در آن محل منفجر شد و به كشتار 11 غیر نظامی انجامید. سه گلوله خمپاره دیگر نیز به خیابان فاخوره اصابت كرد و دست كم 24 نفر را قتل عام كرد و تعداد زخمی های حادثه نیز به بیش از 40 نفر رسید.
كمیته، ادعاهای نمایندگان كابینه اسرائیل را در این باره كه این حمله در پاسخ به حمله خمپاره ای یك گروه مسلح فلسطینی انجام شده است، بررسی كرد و با آنكه این احتمال را ناممكن نمی داند، اما بر این باور است كه موضع اسرائیل به سبب وجود سلسله ای از تناقضات و ناهمگونی در اظهارات و عدم دقت در صدور بیانیه هایی كه حمله را توجیه كند، سست و غیر قابل اتكاست.
42. كمیته حقیقت یاب ضمن بررسی های حقوقی درباره حمله به تقاطع خیابان فاخوره، اعلام می دارد كه تصمیمات مرتبط با تناسب ویژگی حمله با آنچه ادعا می شود ـ كه انتظار می رود درباره آن تحقیقاتی صورت گیرد ـ و كشتار غیر نظامیان نادرست بوده است، هر چند كه كمیته اعتراف می كند تصمیم گیری دقیق در باره حوادث مشابه از سوی ارتش ها با مشكلاتی مواجه است، اما این مورد را در این حادثه محقق نمی داند، زیرا شلیك حداقل چهار گلوله خمپاره برای كشتن تعداد اندكی از افراد در وضعیتی كه شمار زیادی غیر نظامی و شهروند در اطراف محل حضور داشته و در حال انجام امور زندگی بودند یا حدود 1368 نفر در پناهنگاهی در نزدیكی محل حضور داشتند، ناموجه و غیر قابل پذیر است و هیچ فرمانده عاقلی این تعداد كشته و زخمی از غیر نظامیان را در برابر هدف نظامی مورد نظر، نمی پذیرد.
كمیته بر این باور است كه حمله بدون برنامه و بی هدف بوده و این امر نقض قوانین بین المللی تلقی می شود و حق زندگی شهروندان فلسطینی را كه در این حوادث كشته شده اند، از آنان گرفته است.

7. حملات عمدی به غیر نظامیان
43. كمیته حقیقت یاب درباره 11 حادثه ای كه نظامیان اسرائیلی در آنها به صورت مستقیم غیر نظامیان فلسطینی را هدف قرار دادند و به كشته شدن تعدادی منجر شد (فصل یازدهم) تحقیقاتی انجام داده است. در همه موارد به استثنای یك مورد، هیچ دلیلی مبنی بر اینكه حمله به یك هدف نظامی صورت گرفته باشد، وجود ندارد.
اتفاقات رخ داده در همه حوادث به جز یك مورد نشان می دهد كه هیچ هدف نظامی وجود نداشته تا این حمله توجیه گردد. نظامیان اسرائیلی در دو حمله اول به منازل شهروندان فلسطینی در منطق سامونی در جنوب شهر غزه یورش برده و آنها را در یك منزل جمع كرده بودند. اتفاقات بعدی شامل هفت حادثه تیراندازی به سوی غیرنظامیانی بود كه آنها تلاش می كردند منازل خود را ترك كنند و به مكان های امنی پناه ببرند. گاهی نیز آنها پرچم های سفید در دست اوامر نظامی نیروهای صهیونیست را اجرا می كردند. حقایق جمع آوری شده از سوی كمیته حقیقت یاب حاكی از آن است كه نیروهای مسلح اسرائیل پیش از انجام عملیات در منطقه مورد نظر بایستی با اشخاصی كه مورد حمله قرار می گرفتند ارتباط برقرار می كرد یا دست كم آنها را زیر نظر می گرفت تا بفهمند كه كه غیر نظامی هستند یا خیر. نتایج حملات صهیونیست ها علیه غیر نظامیان زمانی بحرانی تر می شد كه كه نیروهای رژیم صهیونیستی اجازه نقل مجروحان را نمی دادند یا از ورود آمبولانس به محل یورش جلوگیری می كردند.
44ـ این حوادث نشان می دهد كه دستورات صادره از سوی نیروهای مسلح اسرائیل كه به غزه یورش بردند، بر استفاده آزادانه از آتش سنگین علیه غیر نظامیان دلالت دارد. كمیته با توجه به اظهارات نظامیان اسرائیلی كه در دو مجموعه گردآوری كرده است به دلایل محكمی دست می یابد كه این نظریه را تأیید می كند. كمیته همچنین یك حادثه دیگر را كه در آن یكی از مساجد در هنگام نماز مغرب با گلوله توپ هدف قرار گرفت بررسی كرده است در این حادثه پانزده نفر كشته شدند. همچنین حادثه حمله ای را كه در آن از مهمات كشنده علیه یك خانواده كه به همراه همسایگان خود در چادر عزاداری حضور داشتند و به كشته شدن 5 نفر انجامید بررسی كرده است. از نظر كمیته هر دو حمله تجاوز عمدی به ساكنان غیر نظامی و اهداف غیر نظامی محسوب می شود.
46ـ كمیته با استناد به حوادثی كه درباره آنها تحقیق كرده چنین نتیجه می گیرد كه رفتار نیروهای مسلح اسرائیلی نقض آشكار توافق نامه چهارم ژنو بوده و حوادث قتل عمد و ایجاد مشكلات شدید برای افراد پناه گرفته به صورت عمدی از جمله این موارد است. از این رو اتهام جنایی برای تك تك افراد ایجاد می كند. این كمیته همچنین نتیجه گرفته است كه هدف قرار دادن مستقیم و كشتار وحشیانه غیر نظامیان فلسطینی نقض حق زندگی محسوب می شود.
47ـ حادثه دیگر به گلوله باران منزلی مربوط می شود كه به كشته شدن 22 نفر از اعضای یك خانواده انجامید. نظر اسرائیل درباره این حادثه این بود كه این اتفاق یك اشتباه عملیاتی بود و هدف اصلی خانه مجاور این خانه بود كه در آن اسلحه انبار شده بود. كمیته با استناد به تحقیقات انجام شده خود درباره این نظر مقامات اسرائیلی در مورد این حادثه تردید جدی دارد و چنین نتیجه گرفته است كه اگر این حادثه اشتباهی صورت گرفته نمی توان آن را قتل عمد شمرد، اما با این وصف مسئولیت بین المللی برگردن اسرائیل به خاطر انجام یك كار نامشروع بین المللی همچنان باقیست.

8. استفاده از سلاح های معین
48ـ با استناد به بررسی های انجام شده به وسیله كمیته، درباره حوادثی كه در آنها سلاح های مشخصی مانند گلوله های توپ حاوی فسفر سفید و خمپاره استفاد شده است، با آنكه به موجب قانون بین المللی استفاده از فسفر سفید ممنوع نبوده است، كمیته چنین نتیجه می گیرد كه نیروهای مسلح اسرائیل بی محابا آن را در مناطق مسكونی استفاده كرده اند. علاوه بر این پزشكانی كه بیمارانی را كه با فسفر سفید مجروح شده، درمان كرده بودند از شدت سوختگی ناشی از این ماده سخن گفته و حتی آن را درمان ناپذیر عنوان می كردند. كمیته بر این باوراست كه ممنوعیت استفاده از فسفر سفید در مناطق مسكونی باید به شكل جدی مورد توجه قرار گیرد، اما درباره خمپاره ها معتقد است كه این سلاح از جمله سلاح هایی است كه قدرت تشخیص بین اهداف در آن وجود ندارد، از این رو بكارگیری آن در مناطقی كه احتمال می رود غیرنظامیان در آن حضور داشته باشند، مناسب نیست.
49ـ كمیته با توجه به اینكه گزارشی از پزشكان فلسطینی یا غیر فلسطینی دریافت نكرده است از این رو در وضعیتی نیست كه بتواند با تأكید اعلام كند نیروهای مسلح اسرائیل در خلال عملیات از مواد منفجره حاوی فلزات سنگین در غزه استفاده كرده اند كه نتیجه آن وجود درصد بالایی از مجروحانی است كه با این سلاح ها مورد حمله قرار گرفته اند. این سلاح ها و مواد منفجره در حال حاضر از نظر قوانین بین المللی ممنوعه به شمار نمی آیند، اما نگرانی های زیادی را درباره سلامت و بهداشت افراد ایجاد كرده است. كمیته اخیرا نیز گزارشی دریافت كرده است كه در آن اعلام شده كه نیروهای نظامی اسرائیل در حمله خود به نوار غزه از اورانیوم غنی شده استفاده كرده اند، اما هنوز تحقیقی درباره این مطالب صورت نگرفته است.

9ـ حملاتی كه به زیربنای اساسی زندگی غیرنظامیان در غزه صورت گرفت:
تخریب زیرساخت های صنعتی، منابع غذایی و شبكه های آب و فاضلاب و منازل
50ـ كمیته حقیقت یاب حوادثی را كه به تخریب تأسیسات صنعتی و بخش های تولید مواد غذایی و شبكه های آب و فاضلاب و نیز منازل انجامیده بود، بررسی كرد. (فصل 13). آسیاب البدر تنها آسیاب آردی است كه هنوز در نوار غزه كار می كند، در ابتدای عملیات نظامی در 9 ژانویه 2009 در سلسله حملات هوایی هدف قرار گرفت. چند روز پیش از این حملات هشدارهای غیر واقعی داده شده بود. كمیته چنین نتیجه گیری كرد كه تخریب این آسیاب توجیه نظامی نداشت؛چرا كه طبیعت حمله ها به ویژه هدف قرار دادن دقیق دستگاه های حساس و مهم نشان می دهد كه هدف از كار انداختن توان تولیدی این كارخانه بوده است. كمیته از حوادث بررسی شده نتیجه می گیرد كه در این عملیات، توافقنامه چهارم ژنو كه مربوط به حملات خطرناك است، نقض شده است. این ویرانگری های غیر قانونی كه استفاده از حملات نظامی در آن توجیهی ندارد به مثابه جنایت جنگی است. كمیته همچنین نتیجه می گیرد كه تخریب این آسیاب به منظور محروم ساختن ساكنان غیر نظامی از روزیشان صورت گرفته است كه تجاوز به قوانین و عرف بین الملل محسوب می شود و ممكن است كه جنایتی جنگی را باعث شود و علاوه بر آن حمله به آسیاب آرد تجاوز به حق دستیابی به غذا و اسباب معیشت است.
51ـ گزارش ها نشان می دهند كه مرغداری سید سامح سوافیری در محله الزیتون در جنوب غزه كه ده درصد نیاز تخم مرغ بازار غزه را برآورده می كرد توسط بلدوزرهای اسرائیل با خاك یكسان شد و همه مرغ های داخل آن كه بالغ بر 31 هزار قطعه بود، كشته شدند و مرغداری و وسایل داخل آن از بین رفتند. نتیجه گیری كمیته حقیقت یاب این بود كه این اقدام عمداً بدون هیچ دلیل موجه نظامی صورت گرفته است و همان نتایج قانونی تخریب آسیاب را می توان از این عملیات ویرانگر گرفت.
52ـ نیروهای مسلح صهیونیست همچنین دیواره یكی از منبع های آب تصفیه نشده كه 200 متر مكعب از آب كارخانه تصفیه غزه را تأمین می كرد، ویران كردند كه مقادیر زیادی از آن در زمین های كشاورزی مجاور روانه گردید. شواهد نشان می داد كه این حمله عمدی بوده است. چاه های نمر در جبالیا متشكل از دو چاه آب، موتورهای پمپاژ و ژنراتور و انبار سوخت و ساختمان ها و تجهیزات مرتبط با این فعالیت همگی با حملات هوایی متعدد در روز اول حمله اسرائیل ویران شده بودند. بنابر گزارش كمیته غیر ممكن است كه هدفی به بزرگی چاه های نمر به اشتباهی مورد حمله قرار گرفته باشد و نتوانست هیچ دلیل موجهی نظامی را برای حمله به این چاه ها پیدا كند و اعلام كرد كه هیچ نشانه ای مبنی بر اینكه گروه های مسلح فلسطینی از این چاه ها برای مقاصد خود استفاده می كرده اند، وجود ندارد. كمیته می گوید: حق دستیابی به آب شرب بخشی از حق دستیابی به غذای كافیست كه همان نتیجه گیری های قانونی آسیاب آرد بدر را می توان از این حملات گرفت.
53ـ كمیته در خلال دیدار از غزه میزان تخریب ساختمان های مسكونی را از طریق حملات هوایی و شلیك خمپاره، حملات موشكی، عملیات تخریب به وسیله بلدوزرها و بسته های انفجاری مشاهده كرد.
در بعضی موارد محله های مسكونی هدف بمباران هوایی قرار گرفته است و نیروهای زمینی اسرائیل نیز در زمین آنها را با خمپاره هدف قرار داده اند. در موارد دیگر حقایقی كه از سوی كمیته حقیقت یاب جمع آوری شده است قویا بر این امر تأكید می كند كه تخریب خانه ها در حالی صورت گرفته است كه هیچ گونه نشانه ای از درگیری های گروه های مسلح فلسطین یا عملیات نظامی دیگر وجود ندارد.
با گردآوری نتایج به دست آمده از تلاش های گروه حقیقت یاب در منطقه و نیز تصاویر دریافتی از ماهواره ها با استفاده از برنامه وابسته به كالج آموزشی و پژوهشی سازمان ملل و نیز اظهارات منتشر شده نظامیان اسرائیلی، كمیته به این نتیجه می رسد كه علاوه بر تخریب گسترده منازل كه پیشروی نیروهای مسلح اسرائیل آن را اقتضا می كرد، این نیروها در سه روز آخر حضور در شهر غزه و با آنكه می دانستند به زودی آن را ترك می كنند، موج دیگری از تخریب های هدفمند را به كار بردند و در آن به تأسیسات شهری آسیب فراوان رساندند. رفتار نیروهای مسلح اسرائیل در این زمینه تجاوز به قوانین و اقدامی خطرناك بود كه در چارچوب "تخریب گسترده اموال بدون وجود ضرورت نظامی، به شكل غیر قانونی و افراطی صورت می گرفت ". نیروی نظامی اسرائیل حق خانواده ها را نیز در داشتن زندگی مناسب پایمال كرده است.
54ـ حملات صورت گرفته به تأسیسات صنعتی و شبكه های زیربنایی فعال در امر تولید غذا و آبرسانی از سوی این كمیته مورد بررسی قرار گرفت. این حملات بخشی از ویرانگری های گسترده ایست كه شامل تخریب كارخانه عطا ابو جده (تنها كارخانه سیمان در غزه) كارخانه عطا ابو جده (كارخانه بتون آرمه)، مرغداری های دیگر و كارخانه های غذایی و نوشیدنی وابسته به گروه الوادیه است. حوادثی كه كمیته حقیقت یاب درباره آن تحقیق كرده است نشان می دهد كه نیروهای نظامی اسرائیل برای هدف قرار دادن مراكز صنعتی و شبكه های آبرسانی سیاست هدفمند و برنامه ریزی شده ای را دنبال كرده اند.
10ـ استفاده از غیرنظامیان فلسطینی به عنوان سپر انسانی
55ـ كمیته بررسی كرده است كه در چهار حادثه نیروهای مسلح اسرائیل در خلال جستجو از منازل و عملیات نظامی با تهدید اسلحه چند مرد فلسطینی را با خود همراه ساخته اند. (فصل 14). این مردها مجبور می شدند كه چشم و دست بسته به منازل وارد شوند. در یكی از حوادث مذكور سربازان اسرائیلی مردی را بارها مجبور كرده بود كه به خانه ای كه مبارزان فلسطینی در آن پنهان شده بودند وارد شود. شواهد نشان می دهد كه سربازان اسرائیلی شركت كننده در عملیات نظامی این اقدام را بارها انجام داده اند این در حالیست كه دادگاه عالی اسرائیل نیروهای مسلح را از این امر منع كرده و نیروهای مسلح توقف این نوع اقدام را بارها تضمین كرده اند.
كمیته چنین نتیجه می گیرد كه این اقدام به مثابه استفاده از غیرنظامیان فلسطینی به عنوان سپر انسانی است كه بر اساس قانون بین المللی حقوق بشر ممنوع است. این اقدام زندگی غیرنظامیان را به شكل غیرقانونی و ظالمانه به خطر می اندازد و اقدامی سنگدلانه و ضد بشری محسوب می شود. استفاده از افراد به عنوان سپر انسانی جنایت جنگی به شمار می آید. مردان فلسطینی علاوه بر استفاده از آنها برای سپر انسانی به منظور گرفتن اطلاعاتی درباره حماس و مبارزان فلسطینی و تونل ها تهدید به قتل و ضرب و شتم می شوند كه این اقدام نیز تجاوز به قوانین بین المللی حقوق بشر است.
11ـ محرومیت از آزادی: زندانی شدن شماری از مردم غزه از 27 دسامبر 2008 تا 18 ژانویه 2009 در خلال عملیات نظامی اسرائیل
56ـ نیروهای مسلح اسرائیل در خلال عملیات نظامی شمار زیادی از غیرنظامیان را دستگیر و در منازل و مكان های باز در غزه زندانی كردند و در صورت افزایش تعداد آنها، به بازداشتگاه های اسرائیل منتقل ساختند. بر اساس اطلاعات جمع آوری شده از سوی كمیته هیچ یك از این افراد مسلح نبودند یا برای جان سربازان تهدید محسوب نمی شدند. فصل پانزدهم این گزارش به مصاحبه های اختصاص دارد كه كمیته با مردان فلسطینی كه در بند اسرائیلی ها بودند، انجام داده است و نیز به موارد دیگری كه به این موضوع مربوط می شود، اشاره كرده است. مصاحبه هایی كه با نزدیكان و قربانیان دیگر انجام شده از آن جمله است.
57ـ كمیته از حقایق به دست آمده نتیجه می گیرد كه در خلال عملیات دستگیری بارها قانون بین المللی حقوق بشر و قانون حقوق انسان نقض شده است. غیرنظامیان دستگیر شده كه شماری از آنها زن و كودك بودند در وضعیت اسفباری قرار داشتند كه از آب و غذا و استفاده از سرویس بهداشتی محروم بودند و در ژانویه با شرایط بد جوی روبه رو شده اند بدون اینكه سرپناهی داشته باشند. افراد دستگیر شده چشم و دست بسته بارها مجبور شده اند در خلال بازداشت لباس های خود را درآورند یا احیاناً لخت شوند.
58ـ نیروهای اسرائیلی در منطقه عطاطره در شمال غربی غزه حفره ای شنی ایجاد كردند و زنان و مردان و كودكان فلسطینی را در آن چال كردند. توپخانه و تانك های اسرائیلی مستقر در اطراف این حفره ها نیز شلیك می كردند.
59ـ فلسطینیانی كه در بازداشتگاه های اسرائیل دربند بودند با وضعیت اسفباری روبرو بودند و تحت بازجویی سنگدلانه ای قرار می گرفتند و مورد ضرب وشتم و شكنجه های جسمی و روحی قرار می گرفتند. برخی از آنها به مبارزه غیر قانونی متهم می شدند. كسانی كه كمیته با آنها مصاحبه كرده بود افرادی بودند كه پس از توقف بررسی كیفرخواست علیه آنها آزاد شده بودند.
60ـ علاوه بر محرومیت از آزادی و نقض حقوق قانونی واجب الاجرا وضعیت برخی از شهروندان غیرنظامی فلسطینی اسیر نشان می دهد كه روش تعامل با غیرنظامیان فلسطینی از سوی نظامیان اسرائیلی همیشه بر اساس بدرفتاری هدفمند و مستمر و زیر پا گذاشتن كرامت انسانی و رفتار تحقیر آمیز بوده و این امر با اصول قوانین بین المللی در امور حقوق بشر و اعلامیه جهانی حقوق بشر تناقض دارد. به باور كمیته این رفتار به مثابه مجازات دسته جمعی این غیر نظامیان و اقدام به ترساندن آنها و ایجاد رعب و وحشت در بین آنهاست كه نقض آشكار معاهده ژنو و جنایت جنگی محسوب می شود.
12ـ اهداف و استراتژی عملیات های نظامی اسرائیل در غزه
61ـ كمیته اطلاعاتی را در زمینه نقشه برنامه ریزی برای عملیات نظامی اسرائیل و فن آوری نظامی در اختیار نیروهای مسلح اسرائیل و آموزش این نیروها مرتبط با قوانین بین المللی حقوق بشر بررسی كرده است.بر اساس گزارش های دولت اسرائیل، نیروهای مسلح سیستم مجزایی درباره مشورت های حقوقی و آموزش دارند كه در آنها تلاش شده است تعهدات قانونی مربوطه تضمین گردد و فرماندهانی كه در میدان جنگ به این تعهدات عمل می كنند حمایت می شوند. نیروهای مسلح اسرائیل تجهیزات بسیار پیشرفته ای در اختیار دارند و اسرائیل یكی از بزرگ ترین تولید كنندگان تكنولوژی پیشرفته نظامی است كه هواپیماهای بدون سرنشین از جمله آنهاست. كما اینكه توان بالایی در اصابت دقیق به هدف با روش های متنوعی در اختیار دارد كه شلیك بمب از زمین و هوا از آن جمله است. اگر توان برنامه ریزی و اجرای نقشه با تكنولوژی بسیار پیشرفته و نیز دستورات صادره از سوی مقامات نظامی اسرائیل مد نظر قرار گیرد، این نتیجه به دست می آید كه تقریباًَ هیچ اشتباهی رخ نداده است و به باور كمیته، حوادث متعدد و نوع آنها كه در این گزارش بررسی شده است، نشان می دهد كه این حوادث با نقشه های از پیش تعیین شده و عمدی و اوامر صادره از سوی مقامات سیاسی انجام شده است بوده است.
62ـ تاكتیك هایی كه نیروهای مسلح اسرائیل در حمله به غزه به كار برده است با حملات گذشته آن كه در سال 2006 در لبنان انجام داده بود، شباهت داشت كه در آن زمان به اسم نظریه "فریبكارانه " موسوم گردید كه در آن از نیروهای غیر مناسب استفاده شد كه موجب بروز حوادث زیانبار و ویرانی های بزرگی در اموال و شاكله اساسی شهری گردید و مشكلات زیادی را برای شهروندان به وجود آورد. كمیته نتیجه می گیرد كه با استناد به حقایق موجود و آنچه اعضای آن خود مشاهده كرده اند آنچه بهترین راهبرد توصیف می شد به صورت دقیق اجرا شده است.
63ـ در راستای اهداف نظامی اسرائیل در عملیات غزه، مفهوم " پایگاه اصلی حمایت كننده " از حماس این نگرانی را به وجود می آورد كه حمله به غیرنظامیان و مردم شهر غزه قانونی بوده است. اوامر صادره از سوی مقامات سیاسی و نظامی اسرائیل پیش از عملیات نظامی در غزه نشان می دهد كه تفكر نظامی اسرائیل كه جنگ با حماس را ضروری می داند تخریب بی محابا و ایجاد خلل در زندگی بسیاری از مردم وسیله ای مشروع برای تحقق اهداف نه تنها نظامی بلكه سیاسی است.
64ـ همچنین اوامر صادره از سوی مقامات اسرائیلی نشان می دهد كه تخریب اماكن غیرنظامی توجیهی برای مقابله با حملات موشكی است. آنان اعلام كردند كه در مقابل هر موشكی كه شلیك شود صد خانه را ویران می كنند. این اظهارات نشان دهنده احتمال انجام حملات انتقامجویانه است. به نظر كمیته، اقدام انتقامجویانه علیه غیر نظامیان در چارچوب عملیات مسلحانه ی پیكارجویان با قوانین بین المللی حقوق بشر تعارض دارد.
13) اثرات عملیات نظامی و محاصره بر مردم غزه و حقوق بشر
65. كمیته حقیقت یاب اثرات مربوط به عملیات نظامی و محاصره نوار غزه بر ساكنان نوار غزه و برخورداری آنان از حقوق خود را مورد بررسی قرار داد. هنگام آغاز هجوم اسرائیلی ها به نوار غزه، وضعیت اقتصادی و یافتن فرصت های شغلی و وضعیت زندگی خانواده ها به سبب محاصره تحمیل شده بر ساكنان غزه، مردم این منطقه را با مشكلات فراوانی مواجه كرده بود.
كمبود شدید مواد سوختی برای تولید برق فعالیت های صنعتی این منطقه را به شدت راكد كرده و از فعالیت بیمارستان ها و انتقال آب به منازل و دفع فاضلاب به شدت كاسته بود. علاوه بر آن، ایجاد محدودیت در واردات و ممنوعیت هر گونه صادرات از غزه بخش صنعتی و تولیدات كشاورزی در این منطقه را به شدت كاهش داده بود. بیكاری و شمار افرادی كه زیر خط فقر زندگی می كردند، هر روز در این منطقه افزایش می یافت.
چهارشنبه 6/8/1388 - 5:32
سياست
در پی جنگ 22روزه رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین در نوار غزه و قتل عام بیش از 1500 فلسطینی و زخمی كردن بیش از 5000 نفر دیگر و تخریب كامل زیر ساخت‌ها و تاسیسات دولتی و ویران كردن بیش از 20 هزار باب منزل و ارتكاب جنایات دیگری، سازمان ملل متحد با اعزام كمیته‌ای حقیقت یاب به ریاست قاضی گلدستون به نوار غزه جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه ساكنان این منطقه را مورد بررسی قرار داد. قاضی گلدستون پس از تحقیق در این زمینه گزارشی درباره جنایات جنگی رژیم صهیونیستی تهیه كرد و اخیرا هم در شورای جهانی حقوق بشر به تصویب رسید. این گزارش با 25 رای موافق و 6 رای مخالف و 11 رای ممتنع به تصویب رسید. تصویب گزارش گلدستون در شورای جهانی حقوق بشر خشم صهیونیست‌ها را برانگیخت تا جایی كه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی لغو تبعات قانونی این قطعنامه شورای حقوق بشر را اولویت كاری كابینه خود برشمرد.
در زیر متن كامل این گزارش كه مركز اطلاع رسانی فلسطین آن را منتشر كرد، در اختیار كاربران قرار می‌گیرد.‌


گزارش كمیته حقیقت یاب سازمان ملل درباره درگیری در غزه

خلاصه گزارش گلدستون*

*این سند ترجمه پیش‌نویس بوده و خلاصه گزارش محسوب می‌شود و گزارش كامل به عنوان سند اصلی به همه زبان‌ها ـ بر اساس امكانات موجود در دفاتر سازمان ملل ـ ترجمه خواهد شد.


الف: مقدمه
1.رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل در ماه آوریل سال 2009 میلادی كمیته ای به نمایندگی از سازمان ملل برای بررسی حقایق مناقشه غزه تشكیل و به این كمیته اختیار تام داد تا درباره كلیه حوادث مربوط به نقض قانون بین المللی حقوق بشر كه در تمام مدت عملیات نظامی انجام شده از تاریخ 27 دسامبر سال 2008 میلادی تا 18 ژانویه سال 2009 میلادی در منطقه غزه به وقوع پیوسته است، تحقیق و بررسی كند.
2.رئیس شورای حقوق بشر برای این منظور قاضی ریچارد گلدستون را كه در گذشته عضو دادگاه قانون اساسی كشور آفریقای جنوبی، دادستان سابق دادگاه های جنایی بین المللی در یوگسلاوی سابق و روآندا نیز بوده است، به عنوان رئیس كمیته حقیقت یاب، منصوب كرد.
سه عضو دیگر این كمیته عبارتند از: خانم كریستین چیكین استاد رشته حقوق بین الملل در دانشكده اقتصاد و علوم سیاسی لندن كه پیش از این نیز به عنوان عضو كمیته بلندپایه حقیقت یاب درباره حوادث بیت حانون (در سال 2008 میلادی) فعالیت كرده است و خانم هینا گیلانی وكیل دادگاه عالی پاكستان و نماینده ویژه دبیر كل در امور حمایت از مدافعان حقوق بشر و عضو كمیته بین المللی تحقیق در حوادث دارفور در سال 2004 میلادی و سرهنگ دیزموند تراویرس افسر سابق نیروهای دفاعی ایرلند و عضو شورای اداری كالج بین المللی تحقیقات جنایی.
3.بر اساس معمول، نماینده سازمان ملل در حقوق بشر، مركزی را برای كمك به فعالیت های كمیته معین كرد.
4. كمیته ماموریت خود را این گونه تفسیر كرد كه از این كمیته خواسته شده است وضعیت حقوق بشر ساكنان منطقه را در راس اهمیت قرار دهد.
5. اعضای كمیته نخستین نشست خود را از تاریخ 4 تا 8 ماه مه سال 2009 میلادی در شهر ژنو برگزار كرد. نشست های بعدی این كمیته در تواریخ 20 مه و چهارم و پنجم ماه ژوئن و 1 تا 4 ماه آگوست بوده است.
كمیته همچنین سه بار به منطقه سفر كرد كه دو بار آن در تواریخ 30 مه تا 6 ژوئن و 25 ژوئن تا 1 ژوئیه به نوار غزه و یك بار نیز در تاریخ دوم و سوم ژوئیه به عمان، انجام گرفت و طی آن شماری از اعضای كمیته در دوره تاریخی 22 مه تا 4 ژوئن برای انجام تحقیقات محلی به مناطق مختلف نوار غزه سفر كردند.
6. كمیته برای انجام مسئولیت خود در هفتم ماه مه سال 2009 میلادی و هشتم ژوئن این سال از همه كشورهای عضو سازمان ملل و نهادها و هیأت های این سازمان و همه افراد و نهادها درخواست كرد تا هر گونه اطلاعات و اسناد مرتبط با موضوع را به این كمیته ارسال دارند.
7. در تواریخ 28 و 29 ماه ژوئن و تواریخ 6 و 7 ماه ژوئیه جلساتی در غزه و ژنو برای شنیدن اظهارات علنی افراد مرتبط با قضیه برگزار گردید.
8.كمیته بارها از كابینه اسرائیل برای همكاری در این زمینه دعوت به عمل آورد و پس از ناكامی در چندین اقدام، كمیته از دولت مصر خواست تا زمینه را برای ورود به نوار غزه از طریق گذرگاه رفح هموار كند و دولت مصر نیز با این امر موافقت كرد.
9. كمیته در این مدت از حمایت و همكاری تشكیلات خودگردان و كمیته دائمی ناظر فلسطین در سازمان ملل برخوردار بوده است. به سبب عدم همكاری دولت اسرائیل، كمیته نتواست با اعضای تشكیلات خودگردان در كرانه باختری رود اردن دیدار و ملاقات كند. اما اعضای كمیته موفق شدند با شماری از مقامات تشكیلات خودگردان از جمله یكی از وزرایش در شهر امان ملاقاتی انجام دهد.
كمیته حقیقت یاب در نوار غزه نیز نشست هایی برگزار كرد كه در آنها شماری از مسئولین بلندپایه نوار غزه حضور داشتند و این افراد همكاری كاملی با كمیته داشته اند.
10.پس از انجام نشست های علنی برای شنیدن اظهارات شهود در ژنو، به كمیته اطلاع داده شد كه نیروهای امنیتی اسرائیل آقای محمد مسرور را هنگام بازگشت به كرانه باختری رود اردن بازداشت كردند. این نگرانی در میان اعضای كمیته حقیقت یاب به وجود آمد كه این اقدام نیروهای اسرائیلی در پی همكاری این فرد با كمیته حقیقت یاب صورت پذیرفته باشد. از این رو كمیته با وی در تماس بوده و تحولات مرتبط با این موضوع را پیگیری می كند.
(ب): روش كار
11. كمیته حقیقت یاب چنین استنباط كرد كه برای انجام مأموریت خود باید درباره هر كاری كه در ارتباط با این موضوع انجام شده و احتمال می رود در حیطه نقض حقوق بشر و قوانین بین المللی مرتبط با آن باشد، تحقیق كند. به همین منظور همه اقداماتی را كه در اراضی اشغالی فلسطین و نیز در اسرائیل انجام شده، مورد بررسی قرار داده و آن را به اطلاع برساند.
12. كمیته حقیقت یاب چارچوب زمانی پوشش حوادث را از آغاز روز 19 ژوئن سال 2008 میلادی و هنگامی كه توافق آتش بس میان اسرائیل و حماس به اجرا در آمد، تعیین كرد. كمیته همچنین حوادث مربوط به پس از زمان پایان عملیات نظامی اسرائیل در منطقه غزه را كه در آنها نقض حقوق بشر و قانون بین المللی آن صورت گرفت و با این عملیات نظامی در ارتباط بود یا نتیجه آن تلقی می شود، بررسی كرد. آخرین تاریخ بررسی های كمیته به حوادث روز 30 ژوئن سال 2009 میلادی مربوط می شود.
13. كمیته حقیقت یاب همچنین سیاق تاریخی حوادثی را كه عملیات نظامی در غزه ـ از 27 دسامبر 2008 تا 18 ژانویه 2009 میلادی ـ در چارچوب آن رخ داد و نیز پیوندهای میان عملیات و سیاست های عمومی اسرائیل در اراضی اشغالی فلسطین را تحلیل كرده است.
14. كمیته بر این باور است كه اشاره به موضوع تجاوزات صورت گرفته در چارچوب عملیات نظامی اسرائیل در ماه های دسامبر و ژانویه، در سند مأموریت این كمیته بر این امر تاكید دارد كه كمیته باید محدودیت های مربوط به حقوق بشر و آزادی های اساسی و نیز مسائل مرتبط با راهبردها و اقدامات اسرائیل در این عملیات نظامی را نیز مطرح كند و در گزارش خود درج نماید.
15. تهیه كنندگان گزارش ادعا ندارند كه این گزارش در زمینه ثبت و ضبط شمار زیادی از حوادث مرتبط با موضوع كه در مدت مسئولیت كمیته انجام گرفته، جامع و كامل است، اما باور دارد كه مسائل اصلی و مهم مرتبط با تجاوزات در گزارش طرح و ذكر شده است.
برای نمونه در گزارش آمده است كه كمیته حقیقت یاب در باره 36 حادثه در نوار غزه تحقیق كرده است.
17. كمیته حقیقت یاب در فعالیت های خود به یك تحلیل مستقل و بی طرفانه طرف های درگیر در مناقشه اخیر در نوار غزه از میزان پایبندی طرف ها به مبانی حقوق بشر و و قوانین بین المللی آن و معیارهای مرتبط با آن دست زده است.
18. این كمیته در گردآوری اطلاعاعت و آگاهی از آرا و نظرات به روشی جامع و فراگیر اقدام كرده است. گردآوری اطلاعات به روش های زیر صورت گرفته است:
الف: بررسی به گزارش های ارسال شده از منابع مختلف ب: دیدار و ملاقات با همه قربانیان و شاهدان و افراد دیگری كه اطلاعاتی درباره مسائل مرتبط با كار كمیته در اختیار داشته اند. ج: بازدید از شماری از اماكن در نوار غزه كه حوادث در آنها رخ داده است. د: تحلیل تصاویر فیدئویی و عكس ها از جلمه عكس های گرفته شده به وسیله ماهواره ها
ه: بررسی گزارش های پزشكی مربوط به جراحت های قربانیان
و: بررسی و ارزیابی سلاح ها و مهمات باقی مانده در اماكن حمله متناسب با روش های پزشكی قانونی
ز: برگزاری جلسات متعدد با گروه های مختلف و سخنگویان متعدد.
ح: ارسال دعوتنامه برای ارائه اطلاعات از سوی افراد درباره نیازهای كمیته در جهت انجام وظایف تحقیقات.
ط: درخواست عمومی و همگانی برای ارائه گزارش ها و نظرات مكتوب خود.
ی: برگزاری جلسات علنی برای شنیدن اظهارات شاهدان در غزه و ژنو.
19. كمیته در این مدت 188 بار با افراد مختلف به صورت فردی گفت و گو و بیش از 300 گزارش و اظهار نظر وسند دیگر را بررسی كرده است. برخی از این گزارش ها از سوی اعضای كمیته، برخی دیگر از سوی افرادی كه از آنها دعوت كتبی به عمل آمده بود و برخی دیگر از سوی افرادی كه به درخواست همگانی كمیته پاسخ گفته بودند، تهیه شده بود. شمار دیگری از این گزارش ها، اظهارات شفاهی افراد است كه به وسیله اعضای كمیته مكتوب گردید و تعدادی نیز در نشست های عمومی گردآوری شده بود. همه این ها بیش از 10 هزار صفحه و بیش از 30 نوار ویدیویی و 1200 تصویر فتوگرافیك است.
20. دولت اسرائیل همكاری با كمیته حقیقت یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل را رد كرده است. مضاف بر آنكه از نشست اعضای كمیته با مقامات دولتی اسرائیل نیز جلوگیری كرد و حتی مانع از سفر اعضای كمیته به اسرائیل برای انجام گفت و گو با قربانیان اسرائیلی حادثه شده است. این دولت همچنین مانع از حضور اعضای كمیته حقوق بشر در كرانه باختری رود اردن برای ملاقات با نمایندگان تشكیلات خودگردان و قربانیان فلسطینی این درگیری شده است.
21. اعضای كمیته بارها به مناطقی در نوار غزه كه درگیری ها در آنها رخ داده است، سفر كرده و از آنها بازدید كرده اند. برای این منظور به اعضای كمیته اجازه داده شد به صورت مستقیم وارد محل حوادث شده و با بسیاری از شاهدان و افراد دیگری كه با موضوع در ارتباط هستند، گفت و گو كند.
22. هدف از برگزاری نشست ها برای گوش دادن به اظهارات شاهدان كه به صورت زنده از تلویزیون پخش شد، این بود كه قربانیان و شاهدان و كارشناسان همه طرف های درگیر در مناقشه بتوانند به صورت مستقیم با شمار زیادی از مردم منطقه و جامعه جهانی سخن بگویند.
كمیته، شركت قربانیان درگیری و افرادی را كه به نهادهای غیر دولتی وابسته اند در این نشست ها و استماع سخنان آنان را در اولویت قرار داد. در این نشست ها 381 اظهارنظر گردآوری و نیز به مسائل حقوقی و نظامی نیز پرداخته شد. كمیته در ابتدا قصد داشت این نشست ها را هم در نوار غزه و هم كرانه باختری و هم اسرائیل برگزار كند، اما با مخالفت اسرائیل با برگزاری این نشست ها در كرانه باختری و اسرائیل، كمیته تصمیم گرفت كه جلسات مربوط به كرانه باختری و اسرائیل را در ژنو برگزار كند.
23. كمیته برای نتیجه گیری، یافته ها و اطلاعات به دست آمده به وسیله خود را اولویت قرار داد. اطلاعاتی كه از سوی دیگران به كمیته ارائه شده از جمله گزارش ها و اظهارات مكتوب ـ كه همراه با سوگند از افراد اخذ شد ـ و گزارش های رسانه ای در اصل به عنوان دلایل اضافی مورد استفاده قرار گرفته اند.
24. نتیجه گیری نهایی كمیته درباره میزان قابلیت استفاده از اطلاعات كسب شده از شهود به ارزیابی كمیته از این اظهارات باز می گردد و تلاش شده است كه منابعی كه این اطلاعات از آنها كسب شده، قطعی باشند و در تهیه گزارش ها نیز اصول و ضوابط تهیه گزارش رعایت گردد و میان اطلاعات و مواد متعدد مرتبط با یك موضوع مقایسه شود و هر گاه اطلاعات كافی و مناسب از موضوعی وجود داشت، آنگاه كمیته به نتیجه گیری می پردازد.
25. بر این اساس، كمیته تلاش كرده است تا تمام توانایی خود را درباره تحلیل و ارزیابی وقایع بكار گیرد. در بسیاری از مواردی كه كمیته به این نتیجه رسید كه جنایتی از سوی فردی مشخص رخ داده است، از اطلاعات موثق و كافی برای اثبات عناصر جرم استفاده شود.
تقریبا در تمامی موارد ذكر شده، كمیته این امكان را یافته است تا عمدی و غیر عمدی بودن حوادث را مشخص سازد و این نكته را آشكار كند كه آیا به هنگام وقوع جرم یا رخداد حادثه، پیامدهای آن از سوی عاملان شناخته شده است یا نه. همچنین، كمیته در بسیاری از موارد عناصر اشتباه مرتبط با وقوع جرم را معین كرده است.
كمیته حقیقت یاب برای اصل برائت اهمیت زیادی قائل است. از این رو، نتیجه گیری های گزارش به هیچ وجه، مخل این اصل نیست. در نتیجه گیری ها همچنین سعی نشده است هویت افرادی كه جنایت ها را مرتكب شده اند، ذكر گردد. مضاف بر آنكه كمیته ادعایی در این باره ندارد كه همه نظراتش به عنوان برهان قاطع برای اجرا در محاكم جنایی پذیرفته گردد.
26. به منظور فرصت دادن به طرف های مختلف جهت ارائه اطلاعات جدید مرتبط با قضیه و اعلام مواضع خود و پاسخ به اتهامات وارد شده، كمیته، پرسش هایی را برای كابینه اسرائیل و تشكیلات خودگردان و مقامات اداره كننده غزه ارسال كرده است. این كار پیش از تكمیل تحلیل ها و ارزیابی ها و نتیجه گیری ها انجام گرفته است كه مقامات تشكیلات خودگردان و مسئولان نوار غزه به این پرسش ها پاسخ داده اند، اما اسرائیل از ارائه جوابیه به این پرسش ها خودداری كرده است.

ج: وقایعی كه كمیته درباره آنها تحقیق و از آنها نتیجه گیری حقوقی كرده است
نوار غزه:
1.محاصره
27. فصل پنجم: كمیته در این بخش موضوع مربوط به محاصره اقتصادی و سیاسی نوار غزه از سوی اسرائیل را مورد توجه و تحلیل قرار داده كه در گزارش در قالب كلمه محاصره به آن اشاره شده است. محاصره مذكور شامل تدابیر مختلفی از جمله ایجاد موانع واردات كالا به نوار غزه و بستن گذرگاه های مرزی به روی افراد و كالاها و خدمات بوده كه گاهی چندین روز ادامه یافته است. كاهش ارسال سوخت و برق نیز از آن جمله به شمار می آید. همچنین، اقتصاد غزه به علت آنكه اسرائیل مساحت دریایی اطراف غزه را برای صیادان فلسطینی محدود ساخته، به شدت آسیب دیده است. مضاف بر آنكه ایجاد منطقه ورود ممنوع در طول مرز میان نوار غزه و اسرائیل و به تبع آن، كاهش اراضی برای فعالیت های كشاورزی و صنعتی فلسطینیان بر مشكلات اقتصادی فلسطینیان ساكن نوار غزه افزوده است.
از دیگر مشكلاتی كه محاصره نوار غزه به وسیله اسرائیل برای فلسطینیان ایجاد كرده است، ایجاد وضعیت فوق العاده در این منطقه است. این وضع توانایی و امكانات فلسطینیان در بخش های بهداشت، آب و دیگر بخش های عمومی را به شدت محدود ساخته و امكان تعامل مناسب در وضعیت فوق العاده به ویژه در زمان عملیات نظامی را برای فلسطینیان ناممكن ساخته است.
28. به نظر اعضای كمیته حقیقت یاب، اسرائیل به موجب معاهده چهارم ژنو باید امكان واردات مواد غذایی و لوازم پزشكی و وسایل مورد نیاز بیمارستان ها و دیگر كالاهای مورد نیاز ساكنان نوار غزه را فراهم سازد و هیچ گونه مانعی بر سر این امر ایجاد نكند.
2. عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه و جراحات وارده
29. اسرائیل نیروهای دریایی و هوایی و ارتش خود را در عملیاتی كه به آن نام مستعار گلوله هدفگیری شده اطلاق كرد، وارد نبرد كرد. عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه در دو مرحله اصلی شامل: مرحله اول، بمباران و حملات هوایی و مرحله دوم شامل حملات همزمان هوایی و پیشروی نیروهای زمینی، انجام گرفت. این عملیات از تاریخ 27 دسامبر سال 2008 میلادی آغاز و تا تاریخ 18 ژانویه سال 2009 میلادی ادامه یافت. اسرائیل عملیات خود را ابتدا با حمله هوایی آغاز كرد كه این حملات حدود یك هفته به طول انجامید. سپس عملیات زمینی آغاز شد و در همین حال نیز نیروی هوایی نقش مهمی در پشتیبانی و حمایت از حملات زمینی ارتش اسرائیل ایفا كرد. در تاریخ 3 ژانویه نیروهای زمینی از شمال و شرق به غزه حمله كردند و اطلاعات به دست آمده نشان می دهد كه تیپ های گولانی، جیفاتی و چتربازان و نیز پنج تیپ زرهی در این عملیات نظامی مشاركت داشته اند. از نیروی دریایی نیز در بخشی از عملیات و به منظور گلوله باران سواحلغزه در اثنای عملیات استفاده شد. در فصل ششم این گزارش به اماكن و مواضعی كه حوادث در آن رخ داده و كمیته آنها را مورد بررسی قرار داده، اشاره شده است. از فصل هفتم تا فصل پانزدهم گزارش نیز به ابعاد مختلف عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه پرداخته شده است.
30. آمارهای مختلفی از شمار فلسطینیانی كه در اثنای عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه جان خود را از دست داده اند، منتشر شده است. با استناد به بررسی های محلی انجام شده، نهادهای غیر دولتی شمار كشته شدگان را بیش از 1387 نفر اعلام كرده اند و در برخی آمارها نیز نام 1417 نفر آمده است. مقامات فلسطینی در نوار غزه نیز شمار كشته شدگان این حمله نظامی اسرائیل را 1444 نفر اعلام كرده است. در مقابل اسرائیل می گوید تنها 166 نفر در این حملات كشته شده اند.
گزارش های منتشر شده از سوی گروه ها و نهادهای غیر دولتی نسبت غیر نظامیان كشته شده در این حملات را بسیار زیاد و مایه نگرانی دانسته اند.
31. بنا بر گزارش های منتشر شده در اسرائیل در جریان این عملیات، چهار اسرائیلی در جنوب فلسطین كشته شده اند كه سه تن از آنان غیر نظامی و یك نفر نظامی بوده است.
این افراد در جریان حملات موشكی و شلیك گلوله های خمپاره از سوی گروه های مسلح فلسطینی به قتل رسیده اند. مضاف بر آن، نه نظامی دیگر اسرائیل در جریان عملیات نظامی در داخل نوار غزه كشته شده اند كه چهار تن از آنها بر اثر حمله اشتباهی نیروهای خودی (اسرائیلی) به قتل رسیده اند.

3. حملات نیروهای اسرائیل به ساختمان ها و مقامات فلسطینی در نوار غزه
32. نیروهای نظامی اسرائیل حملات زیادی علیه ساختمان ها و افراد مسئول در نوار غزه انجام داده اند. كمیته حقیقت یاب، ساختمان های مجلس قانون گذاری و زندان اصلی نوار غزه را مورد بررسی قرار داد كه در فصل هفتم به این موضوع پرداخته می شود. در این حملات هر دو ساختمان به صورت كامل منهدم شده و امكان استفاده از آنها وجود ندارد. در بیانیه های صادر شده از سوی مقامات نظامی و نیروهای مسلح اسرائیل این حملات این گونه توجیه شده است كه موسسات سیاسی و اداری در غزه بخشی از زیرساخت های تروریستی حماس است. اما كمیته حقیقت یاب این ادعا را رد می كند، زیرا هیچ دلیلی به دست نیامده است كه نشان دهد از ساختمان مجلس قانون گذاری و زندان اصلی نوار غزه برای عملیات نظامی استفاده شده باشد.
به باور كمیته و با استناد به اطلاعات به دست آمده، حملات صورت گرفته به این دو ساختمان، حملات عمدی به اهداف غیر نظامی بوده كه نقض قوانین بین المللی حقوق بشر تلقی می شود كه در آنها تاكید شده است عملیات نظامی فقط باید علیه مواضع و اماكن نظامی صورت گیرد.
این حوادث نشان می دهد كه قوانین به صورت خطرناكی نقض شده اند و اموال و دارایی های غیر نظامی به صورت گسترده مورد حمله قرار گرفته و منهدم شده اند كه البته این امر هیچ توجیه نداشته و ضرورت نظامی تلقی نمی شود و انجام آنها نامشروع و افراطی هستند.
33. كمیته همچنین حملات انجام شده به شش مركز پلیس نوار غزه را نیز بررسی كرده است. چهار مركز در همان دقایق اولیه حمله اسرائیل به نوار غزه هدف قرار گرفته و ویران شده اند. بر اثر این حملات 99 پلیس و 6 غیر نظامی كشته شده اند.
به صورت خلاصه باید گفت كه افراد پلیس كه از سوی نظامیان اسرائیلی كشته شده اند و تعداد آنها بالغ بر 240 نفر است، بیش از یك سوم كشته شدگان را تشكیل می دهند. با توجه به ابعاد این حملات، چنین به نظر می رسد كه افراد پلیس به صورت عمدی هدف قرار گرفته و كشته شده اند. گزارش های صادر شده از سوی مقامات اسرائیلی در ماه ژوئیه درباره عملیات نظامی در نوار غزه نیز این نظر را تایید می كند. به نظر مقامات اسرائیل، نیروهای پلیس یا شمار زیادی از آنها بخشی از نیروهای نظامی فلسطینی در نوار غزه محسوب می شوند.
34. برای بررسی این موضوع كه آیا حملات صورت گرفته به مراكز پلیس با اصول مربوط به جداسازی اهداف غیر نظامی و نظامی و افراد غیر نظامی و افراد نظامی، همخوانی دارد یا نه، كمیته به بررسی روند تشكیل نهاد پلیس در غزه از زمان سیطره كامل حماس بر نوار غزه در ژوئیه 2007 میلادی و ادغام نیروهای پلیس غزه در نیروهای موسوم به نیروی اجرایی پرداخته است. كمیته به این نتیجه رسیده است كه با آنكه شمار زیادی از افراد پلیس نوار غزه از هواداران حماس یا اعضای گروه های مسلح بوده اند، اما پلیس نوار غزه یك نهاد مدنی بوده و مسئول اجرای قوانین بوده است.
كمیته همچنین به این نتیجه رسیده است كه نمی توان گفت كه افراد پلیس كشته شده در تاریخ 27 دسامبر سال 2008 میلادی به صورت مستقیم در جنگ شركت داشته و به همین سبب نمی توان گفت كه آنان مصونیت مدنی شان را در مقابل حمله نظامی از دست داده اند. در برخی اطلاعات ارسال شده برای كمیته آمده است كه برخی از افراد پلیس غزه همزمان عضو گروه های مسلح بوده اند و به همین سبب جنگجو به شمار می آیند. اما كمیته به این نتیجه رسیده است كه حملات انجام شده به مراكز پلیس در روز اول حمله اسرائیل به نوار غزه با ادعای نظامی بودن این مراكز و كشتار این تعداد از افراد پلیس و شماری افراد غیر نظامی كه احتمالا در اطراف محل حضور داشته اند به بهانه وجود شماری عناصر مسلح در میان آنها، همخوانی ندارد. بر همین اساس این حمله، نقض قوانین بین المللی حقوق بشر به شمار می رود.

4. تعهدات گروه های مسلح در غزه نسبت به اتخاذ تدابیر لازم برای حمایت از جان افراد غیر نظامی و اماكن مدنی
35. كمیته حقیقت یاب درباره احتمال اینكه آیا گروه های مسلح فلسطینی تعهدات خود را جهت حفظ جان غیر نظامیان در غزه در برابر خطرات ناشی از عملیات نظامی انجام داده اند یا نه، تحقیقات و برررسی هایی انجام داد. (فصل هشتم)
كمیته برای این منظور با شماری از افراد گفت وگو كرد كه بسیاری از آنها در سخن گفتن درباره فعالیت های گروه های مسلح تردید داشتند. بر اساس اطلاعات به دست آمده، كمیته بر این باور است كه اعضای گروه های مسلح در اثنای عملیات نظامی در مناطق مسكونی نیز حضور داشتند و گاهی موشك هایی از نزدیكی این مناطق شلیك شده است. این احتمال نیز وجود دارد كه مبارزان فلسطینی در بیشتر اوقات خود را از ساكنان غیر نظامی منطقه متمایز نساخته باشند. اما كمیته حقیقت یاب دلایلی كه این ادعا را تایید كند كه مقامات غزه یا گروه های مسلح فلسطینی از بیمارستان ها به عنوان سپری برای فعالیت های خود استفاده كرده یا از خودروهای امدادی برای نقل و انتقال مبارزان یا برای اهداف نظامی استفاده كرده باشند، نیافته است. با استناد به تحقیقاتی كه كمیته انجام داده و با توجه به بیانیه های صادر شده از سوی مسئولان سازمان ملل، كمیته حقیقت یاب این موضوع را بعید می داند كه گروه های مسلح فلسطینی فعالیت های نظامی خود را از ساختمان های سازمان ملل كه به عنوان پناهگاه در اثنای عملیات نظامی از آن استفاده می شود، انجام داده باشند. اما این احتمال وجود دارد كه گروه های مسلح فلسطینی در نزدیكی تاسیسات وابسته به سازمان ملل و بیمارستان ها، فعالیت هایی داشته اند. این نكته نیز باید مد نظر قرار گیرد كه فعالیت نظامی در مناطق مسكونی به ذات خود نقض قانون بین المللی به شمار نمی آید. اما ممكن است گروه های مسلح فلسطینی به هنگام انجام حملات از نزدیكی ساختمان های مسكونی و غیر نظامی یا ساختمان هایی كه از مصونیت قانونی برخوردارند، غیر نظامیان را به صورت غیر ضروری با خطراتی مواجه ساخته باشند.

چهارشنبه 6/8/1388 - 5:27
کامپیوتر و اینترنت
نانوتکنولوژی در سالهای اخیر اهمیت قابل توجهی در دنیای فناوری پیدا کرده و در کشور ما نیز گامهای قابل توجهی برداشته شده است. نشخه ای از مقاله یکی از دبیران آموزش و پرورش در زمینه این فناوری در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفته است که در زیر منتشر می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، نادره یغماییان دبیر آموزش و پرورش اصفهان در مقاله خود ضمن تعریف نانوتکنولوژی به اهمیت پرداختن به این فناوری اشاره کرده است.

مقدمه

نانوتکنولوژی مطالعه ذرات در مقیاس اتمی است. nano کلمه ای است یونانی به معنی کوچک و برای تعیین مقدار یک میلیاردیم یک کمیت استفاده می شود. نانوتکنولوژی شکل دهی ترکیبات جدید با ایجاد تغییراتی در مواد موجود است.
نانوتکنولوژی در الکترونیک، زیست شناسی، ژنتیک، هوانوردی حتی در مطالعات انرژی بکار برده می شود. فناوری نانو جدیدترین فرصتها برای کشور ما است که باید برای حضور یا عدم حضور آن خیلی سریع تصمیم خود را اتخاذ کنیم. علم بشری اینک در آستانه چنگ اندازی به این عرصه است تا ساختارهای بی نظیر بسازد که در طبیعت نیز یافت نمی شود و پیامدهایی را در جامعه گذارد که بیشر تصور آن را هم نکرده است.

چکیده

از نانوتکنولوژی در ساخت مواد بسیار سبک و محکم، کاهش یافتن شدید تقاضا برای سوخت های فسیلی، ارسال دقیق دارو به آدرسهای مورد نظر و افزایش طول عمر و از بین بردن کامل ناچیزترین آلاینده ها، سطوح و لباس های همیشه تمیز و همه گیر شدن ابر کامپیوترهای بسیار قوی، کوچک و کم مصرف استفاده می شود.

بحث

نانو فناوری از دو کلمه نانو و فناوری تشکیل شده است به معنای توسعه، ساخت طراحی و استفاده از محصولاتی که اندازه آنها یک تا صد نانو متر است. نانو این توانایی را به بشر می دهد که بتواند دخالت خود را در ساختار مواد گسترش دهد و در ابعاد بسیار ریز به ساخت و طراحی اقدام کند.

کاربرد و اهمیت نانوفناوری

اگرچه هنوز نانوفناوری در آغاز حیات خود قرار دارد ولی در همین چند سال اخیر امیدهای زیادی در بین دانشمندان برای دستیابی به مواد با قابلیتهای بالا و ساخت محصولات با عمر و کیفیت بالا ایجاد کرده است. مثلا تولید لوله های کربنی که بسیار رساناتر از مس و مقاوم تر از فولاد سبک تر از آلومینیوم است یا لاستیک هایی با عمر بالای ده سال و دارورسانی به تک سلولهای آسیب دیده در بدن از توانایی هایی است که بیشر به مدد نانو فناوری به آن دست می یابیم.

کاربرد در پزشکی و در بدن انسان

با استفاده از این فناوری جدید در دراز مدت می توان تومورهای مغزی را به درستی تشخیص داد و بدون آسیب زدن به بافت سالم و با استفاده از پرتو درمانی این بیماری را بهبود بخشید. همچنین با استفاده از این فناوری امکان تشخیص سریع بیماریهای صعب العلاج و سرطانی امکانپذیر است.

کابرد نانو در کشاورزی، آب، انرژی و محیط زیست

نانو فناوری توان حذف آلودگیهای کوچک از منابع آب و هوا و اندازه گیری و تخفیف مداوم آلودگی در مناطق وسیع تر را دارد. همچنین به طور قابل ملاحظه ای کارآیی ذخیره سازی و تولید انرژی را تحت تاثیر قرار داده و مصرف انرژی را پایین می آورد.

جمعیت جهان رو به افزایش است و منابع آب آشامیدنی در حال کاهش است. سازمان ملل پیش بینی می کند که در سال 2025 نزدیک به 48 درصد کشورها دچار کمبود آب آشامیدنی می شوند بنابراین نمک زدایی آب از زمینهای مورد توجه خواهد بود. خوشبختانه با کمک فناوری نانو دستگاههایی ساخته شده اند که آب دریا را با انرژی 10 برابر کمتر از دستگاه اسمز و لااقل 100 برابر کمتر از تقطیر نمک زدایی می کنند که این فرآیند کاملا عملی است که از طریق کنار هم قرار گرفتن نانولوله های کربنی و دیگر ابتکارات طراحی چنین کاری ممکن است.

کاربرد نانوفناوری در صنایع بهداشتی و آرایشی

استفاده از مواد غیرآلی به عنوان جاذب اشعه خورشید جهت کاربرد در ضد آفتاب انقلاب بزرگی در صنایع بهداشتی و دارویی بوجود آورده است. استفاده از نانو ذرات اکسید روی برای کرمهای ضد آفتاب و نیز به عنوان ضد التهاب و نانو ذرات اکسید تیتانیوم برای کاهش صدمات ناشی از آسیب روزافزون اشعه ماوراء بنفش بر روی پوست گسترش پیدا کرده است.

همچنین از نانو ذرات اکسید تیتانیوم برای تولید شامپوهای محافظ پوست و کرم صورت و پمادهای بهداشتی دیگر استفاده می شود که باعث می شود چین و چروک و چربی اضافی حذف شود. همچنین جورابهای حاوی نانو ذرات نقره باعث مهار رشد باکتری و قارچ می شود و از بوی بد پا جلوگیری می کند.

هم چنین شرکت نانوتکس با اضافه کردن ساختارهای مولکولی به الیاف کتان، الیافی ساخته است که مایعات و لکه ها بر روی آنها حرکت کرده و جذب نمی شوند و چنانچه قهوه بر روی شلوار سفید رنگی ریخته شود به طرز شگفت انگیزی بر روی آن حرکت کرده و جذب نمی شود.

نتیجه گیری

نانو فناوری از نظر دفاعی برای کشورها هم فرصت است و هم تهدید ولی به لحاظ کاربرد بسیار زیادی که این فناوری می تواند در امور نظامی داشته باشد گرایش زیادی در بخش دفاعی کشورها به این فناوری صورت گرفته است. کشورهای مختلف با توجه به اینکه نانوفناوری کاربردهای بسیار متنوعی دارد می توانند برای پیشگامی در جهان خود از آن به عنوان یک فرصت ایده آل استفاده کنند.

اهمیت نانوفناوری به حدی است که حتی می توان در آینده ای نزدیک از آن به عنوان یک عامل امنیت جهانی نام برد و این یک فرصت خوب برای گسترش این فناوری نوپا است.

منابع

1- فناوری نانو در علوم پزشکی و مهندسی - ترجمه سعید سرکار- مازیار صهبا یغمائی 1385- نشر خواجه رشید
2- نانو فناوری نگرشی و روش های نانو ساختار- ترجمه میرقاسم حسینی- محمد علی خضرالی - نشر نورپردازان
3- مجموعه مقالات اولین کنفرانس فناوری نانو در محیط زیست دوم و سوم اسفندماه 1385 سال نشر 86 - انتشارات دانشگاه اصفهان)
4- نانو کامپوزیت ها و کاربردهای آن نویسنده داریوش علی نژاد - سال 86 - نشر زبان تصویر

سایت های:hupaa
opuyashome/
oersiangig/

...........................................
   مقاله از نادره یغماییان

سه شنبه 5/8/1388 - 5:36
هوا و فضا
گروهی از محققان بین المللی در نتایج غیر منتظره ای موفق شدند ارتباط اسرار آمیز میان ماده تاریک و ستاره ها و گازهای مرئی کهکشانها را کشف کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، فرضیه ها نشان می دهد که تنها چهاردرصد جهان از ماده مرئی ساخته شده و در حدود 96 درصد از ساختار کیهان از ماده تاریک پوشیده شده است.

ماده تاریک، نور مرئی و هیچ پرتو الکترومغناطیسی را ساطع نمی کند اما اکنون گروهی از محققان بلژیکی، آمریکایی و ایتالیایی دریافتند که پیوند غیرقابل توضیحی میان ماده مرئی و ماده تاریک وجود دارد که می تواند تئوریهای مربوط به تشکیل کهکشانها را تغییر دهد.

این محققان کشف کردند که چگالی سطحی یک ماده درخشان در داخل منطقه ای که به عنوان منطقه ماده تاریک شناخته می شود از نوع همان ماده نورانی است که در تمام کهکشانها و مستقل از بزرگی و شکل آنها وجود دارد.

در این خصوص این ستاره شناسان توضیح دادند: "این کشف دو فرضیه را ارائه می کند. فرضیه اول این است که ما تاکنون هیچ چیزی از ماده تاریک را شناسایی نکرده ایم و بنابراین تنها توانسته ایم اثر یک قانون جدید گرانش را که بر روی ماده مرئی تاثیر می گذارد پیدا کنیم و یا اینکه ماده تاریک واقعا از یک ذره جدید ابتدایی تشکیل شده است اما یک فرایند فیزیکی خاص در کهکشانها وجود دارد که از این ماده فرار می کند."

براساس گزارش نیچر، تاکنون فیزیک موفق نشده است درباره برخی از پدیده های کیهانی تنها برپایه چیزی که مرئی است توضیح دهد برای مثال، با مشاهده کهکشانهای مارپیچ، قوانین جذب گرانشی می گویند که ستاره ها به دلیل نیروی سانتریفوژ در هر کجای کهکشان که باشند باید به دور مدار اصلی هسته کهکشان بچرخند و اگر این جاذبه آنها را نگه ندارد می توان گفت که این نیروی گرانش از بزرگترین جرمی که تاکنون محاسبه شده، تولید شده است این جرم همان جرم ماده گمشده و یا تاریک است.

برپایه تئوری ماده تاریک سرد، این ماده نقش مهمی در تشکیل کهکشانها ایفا می کند و مسئول ساختارهایی است که جهان را حفظ می کنند.

همچنین این تئوری بیان می کند که گسترش ماده مرئی از کهکشانی به کهکشان دیگر متفاوت است.

این درحالی است که اکنون این دانشمندان با رصد انواع مختلفی از کهکشانها با کمک تلسکوپهای آمریکا و شیلی و رادیوتلسکوپهای هنلد و استرالیا کشف کردند که ماده مرئی و ماده تاریک در حقیقت ارتباطات بسیار پیچیده تری با هم دارند و بنابراین توضیح درباره آنها با کمک قوانین موجود در فیزیک بسیار دشوارتر از آن چیزی است که تاکنون تصور می شد.

این کشف، سئوالات جدیدی را درباره تکامل جهان مطرح می کند و پاسخ بسیاری از این سوالات را برخورد دهنده بزرگ هادرون در سرن ژنو می تواند ارائه کند.

سه شنبه 5/8/1388 - 5:34
هوا و فضا
تلسکوپ فضایی هابل تصویری جدید از پالاس یکی از بزرگترین اخترکهای منظومه خورشیدی ارائه کرده که حاوی اطلاعاتی از جزئیات سطح این اخترک است.

به گزارش خبرگزاری مهر، این صخره کیهانی وسیع 600 کیلومتری نمونه ای مناسب از اجرام کیهانی است که فرایند تبدیل شدن به یک سیاره را آغاز کرده است اما هرگز آن را به پایان نبرده و در حد یک اخترک باقی مانده است. دانشمندان مدلی سه بعدی از این جهان کوچک انگور مانند ارائه کرده اند و در کنار آن اطلاعات جدید به دست آمده از هابل می تواند خصوصیات سطح این اخترک از قبیل حفره های بزرگ برخوردی موجود بر روی آن را تعیین کند.

این اطلاعات جدید در عین حال می تواند به ایجاد درکی درست از چگونگی تشکیل سیاره ها در دوره های ابتدایی جهان منجر شود. بریتنی اشمیت محقق دانشگاه کالیفرنیا که رهبری پروژه مطالعه بر روی پالاس را به عهده دارد، درباره این اخترک می گوید: "پالاس قطعه ای بی نظیر از پازل بزرگ شکل گیری منظومه خورشیدی است."

اخترک پالاس که در جایی در حدود 400 میلیون کیلومتری از خورشید، در میان مدارهای مریخ و مشتری قرار گرفته است، دومین جرمی است که در کمربند اصلی اخترکها کشف شده است. تنها اخترک شناخته شده ای که از پالاس بزرگتر است اخترک سرس است و اخترک وستا نیز با وجود اینکه از ابعاد کوچکتری برخوردار است بسیار فشرده تر از پالاس است.

بر اساس نظریه های موجود، سیاره ها در اثر تراکم صخره ها و غبارهایی که در اطراف ستاره های تازه متولد شده وجود دارند رشد کرده و شکل می گیرند. همچنین برخورد میان توده های ماده می تواند باعث شکل گیری مواد بزرگتری شود. به تدریج برخی از این توده مواد به اندازه ای بزرگ و داغ می شوند که فرایند متمایزسازی را آغاز کنند، فرایند لایه سازی که طی آن مواد سنگین تر به سمت مرکز حرکت کرده و هسته را تشکیل می دهند.

به گزارش مهر، اینگونه به نظر می رسد که این فرایند در اخترک پالاس با تغییری عمده مواجه شده است اما در عین حال شکل نامتعارف این اخترک نشان می دهد پالاس هرگز حرکت به سوی کامل شدن را به اتمام نرسانده است.

تصاویر کدر به دست آمده از هابل نشان می دهد ماده معدنی هیدرات بر روی سطح این اخترک وجود دارد. همچنین دانشمندان معتقدند در صورتی که این اخترک در سالهای اولیه کمربند اخترواره ها شکل گرفته باشد به احتمال قوی باید مقادیر زیادی از آب یا یخ را در خود پنهان کرده باشد. از دیگر موادی که احتمال وجود آن بر روی این اخترک وجود دارد صخره های سیلیکاتی است. به گفته دانشمندان وجود آب یا ذرات یخی در این اخترک می تواند دلیل مناسبی برای توضیح پایین بودن غیر عادی جرم این اخترک باشد.

 بر اساس گزارش بی بی سی، سازمان ناسا فضاپیمایی را برای بازدید از سرس و وستا به کمربند اخترواره ها ارسال کرده است که در سال 2011 به این دو اخترک خواهد رسید. مطالعه بر روی پالاس در برنامه ناسا قرار ندارد اما اشمیت امیدوار است مطالعات بیشتر و جلب توجه دانشمندان نسبت به اخترکها بتواند زمینه بررسی های دقیق تر را بر روی این اخترک شگفت انگیز به وجود آورد

سه شنبه 5/8/1388 - 5:32
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته