• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4202روز قبل
موبایل
امروزه سرقت اطلاعات شخصی کاربران با نفوذ هکرها به رمز عبور پست الکترونیک و یا حساب جاری آنلاین به سرعت در حال توسعه است به همین دلیل یک کارشناس امنیت انفورماتیک که خود در گروه هکرها البته از نوع خوبش قرار دارد توضیحاتی داده که خواندنی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، کلادیو آگوستی کارشناس امنیت انفورماتیکی با انجام یک "تست نفوذ" می تواند امنیت سایت یک شرکت را ارزیابی کند و مرحله به مرحله تمام حفره های سایت را نشان دهد. این کارشناس در مفهوم عمومی یک "هکر" است اما از نوع هکرهای خوب. در حقیقت هکرها خود به دو گروه خوب و بد تقسیم می شوند. هکرهای خوب با حمله به یک سایت (تست نفوذ) میزان امنیت آن را می سنجند و هکرهای بد با انجام همان کار اقدام به سرقت اطلاعات مهم می کنند.
سایت کاتاوب با این هکر مصاحبه ای خواندنی را انجام داده است که در ادامه می خوانید:

* بسیار خوب! الان تو اسم و آدرس ایمیل من را داری. اولین کاری که می توانی با آن انجام دهی چیست؟

- می توانم تمام آن چیزی را در طول این سالها روی اینترنت جا گذاشته ای پیدا کنم. به خصوص آن چیزهایی که دیگران به تو گفته اند و برای تو انجام داده اند و یا تو برای آنها انجام داده ای.

* چند مثال می زنی؟

مثال؟!... عکسی که در فلان مهمانی از تو گرفته اند و روی سایت فلیکر گذاشته اند، پیامهایی که برای یک گروه بحث و گفتگو مثلا برای گروههای یاهو فرستاده ای. موقعیتهای شغلی که با امید اینکه بتوانی شغل بهتری پیدا کنی روی سایت LinkedIn گذاشته ای، غافل از اینکه این اطلاعات نه تنها برای پیدا کردن شغل هیچ کمکی به تو نکرده اند بلکه به من کمک کرده اند که تو را پیدا کنم.

* روی اینترنت فعالیت دیگران چطور قابل پیگیری هستند؟

- اطلاعات به طور عمومی گسترده می شوند و از همین اطلاعات می توان برای شروع جستجوهای جدید استفاده کرد. این مرکز اطلاعات، "منابع باز هوشمند"(OSI) نامیده می شود. با موتورهای جستجو و با استفاده از چیزهایی مثل اسامی، اسامی مستعار، ایمیلها و مکانها می توان جستجو و خروجی را بررسی کرد. برای مثال از طریق یک اسم می توان یک ایمیل را پیدا کرد. اسم + ایمیل جستجو می شود و سپس ایمیل + اسم مستعار پیدا می شود. اسم مستعار جستجو می شود و یک گروه بحث و گفتگو پیدا می شود و با پیدا کردن گروه گفتگو تمام دوستان فرد، عکسها و تمام اطلاعات آنها به دست می آید.

* بنابراین مشکل مهم آن چیزی است که ما در معرض دید می گذاریم؟

- هرچه بیشتر از شبکه استفاده شود چیزهای بیشتری در معرض دید قرار خواهند گرفت. در سالهای اخیر مفهومی مورد ملاحظه قرار گرفته است: جنون اشتراک گذاری چیزهای از خود به صورت آنلاین. استفاده از وبلاگ، گردهمایی و شبکه های اجتماعی موجب گستردگی اطلاعاتی می شوند که ظاهرا محافظت نشده اند. این اطلاعات از طریق سئوالات، جوابها و اظهارات دوستان ما به دست می آیند و نباید از یاد برد که موتورهای جستجو فراموشی سرشان نمی شود.

* اما علاوه بر آنهایی که به طور عمومی گسترده شده اند، اطلاعات حساس می توانند در شبکه مراقبت شوند؟

- از راه قانونی کمی از آنها، اما در بسیاری از مواقع پایگاه داده هایی وجود دارند که اطلاعات خود را در مقابل پول در دسترس قرار می دهند. البته در آمریکا از استفاده از اطلاعات شخصی سایر کاربران ممانعت شده است اما در اروپا اطلاعات شخصی تو در مالکیت فرد دیگری است.

* برای یک هکر خوب چقدر امکان دسترسی به این اطلاعات از راههای غیرقانونی وجود دارد؟

- به سرویس بستگی دارد. چیزی که می توانم به تو بگویم این است که در حوزه کاری من، هیچ سروری وجود ندارد که بتواند بین داده های مفید برای تجارت و داده های شخصی کاربر تفاوت قائل شود. بنابراین کسی که یک سرور را نقض می کند به طور بالقوه می تواند تمام این داده ها را جابجا کند. این اتفاق سال گذشته برای موتور جستجوی بین المللی "مانستر" افتاد. داده های میلیونها کاربری که اطلاعات شخصی و کاری خود را وارد این موتور کرده بودند توسط افراد ناشناس و رقیب گرفته شد.

* در این مورد یک هکر چگونه رفتار می کند؟

- در مورد نقض گسترده، یک هکر به دنبال سروری می گردد که بیشترین کاربر را دارد و بنابراین به راحتی قابل نقض است، بنابراین پایگاه داده های "نام کاربری/ رمز عبور/ ایمیل" را تخلیه می کند. سپس از خود می پرسد، چند نفر وجود دارند که از یک رمزعبور هم برای پست الکترونیک و هم برای سرویسهای آنلاین استفاده می کنند؟ جواب: خیلی زیاد! پس به طور خودکار سیستمی برای تخلیه پست کاربرانی که ایمیل و رمزعبور آنها را سرقت کرده است ایجاد می شود. به این ترتیب ایمیلهای کپی شده روی سرور باقی می مانند و کاربر هرگز کمبود آنها را احساس نمی کند.

* و اگر اینطوری کار نکند؟

- اگر کار نکند، تلاش می کند که رمز عبور پست الکترونیک را به دست آورد. برای این کار می تواند یک اسب تراوا را برای کاربری که نام شخصی آن را می داند ارسال کند و برای شروع یک سری از حملات انفورماتیکی را برای دسترسی به رایانه کاربر بسازد و در مرحله بعدی اطلاعات شخصی کاربر را سرقت کند.

* چه توصیه هایی برای اقدامات ضد هکری دارید؟

- می توانم پنج توصیه ارائه کنم:
1- استفاده از رمزهای عبور مختلف برای هر سرور
2- نصب یک نرم افزار ضد اسپایور
3- استفاده از یک نرم افزار برای محافظت از دیسک سخت
4- استفاده از یک نرم افزار برای جستجوی بی نام
5- رمزدار کردن پست الکترونیک خود با کمک نرم افزارهایی مثل GnuPG یا Enigmail

چهارشنبه 13/8/1388 - 5:48
کامپیوتر و اینترنت
پس از اعلام دو شرکت ارتباطی مبنی بر از بین رفتن اطلاعات شخصی کاربران تلفن همراه این شرکتها، مصیبتها و اتفاقات ناگواری که طی دهه جاری در جهان تکنولوژی رخ داده مورد بررسی قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، طی هفته های گذشته دو شرکت ارتباطاتی به کاربران خود اعلام کردند تمامی اطلاعات شخصی که بر روی تلفنهای همراه مجهز به صفحه کلید QWERTY این شرکتها ذخیره شده است از قبیل شماره تلفنها، آدرسها و قرار ملاقاتها به دلیل نقص فنی در سرور از بین رفته و پاک شده اند. این تلفنهای همراه توسط شرکت تابع مایکروسافت، Danger، تولید شده و تحت پوشش T-Mobile قرار دارد.

تحلیلگران فناوری اعلام کرده اند چنین خسارت اطلاعاتی می تواند به شهرت شرکتها آسیب وارد کرده و به آنها درباره خطرات احتمالی ذخیره سازی اطلاعات بر روی تلفنهای همراه هشدار دهد. سخنگوی شرکت مایکروسافت اعلام کرده است شانس کوچکی برای بازگرداندن قسمتی از این اطلاعات وجود دارد و شرکت T-Mobile نیز اعلام کرده است بازگشت اطلاعات یک ماه اخیر کاربرانی که در عضو این شرکت بوده اند امکانپذیر خواهد بود.

سیستم ذخیره سازی اطلاعات "ابر" که نقص فنی در آن باعث از بین رفتن اطلاعات کاربران شده است برای افرادی طراحی شده که تلفن همراه خود را گم کرده و یا به هر دلیلی از دست داده اند و با کمک این برنامه می توانند اطلاعات قدیمی خود را بر روی تلفن جدید دانلود کنند.

با این حال نقص فنی این سیستم از نظر تحلیلگران مشکل ناگواری برای جهان فناوری و اطلاعات به شمار می رود، نشریه "ای بی سی نیوز" در ادامه به 6 مورد دیگر از این مشکلات و بلایای تکنولوژیکی در دهه اخیر اشاره می کند.

جنایت کارتهای اعتباری هرتلند: این اتفاق که به عنوان بزرگترین سرقت و جنایت کارتهای اعتباری تاریخ شهرت یافته است در اوایل سال جاری و در سیستم پرداخت هرتلند رخ داد. این سیستم اعلام کرد هکرها به سیستم رایانه هایی که برای پردازش 100 میلیون داد و ستد ماهانه 175 هزار تاجر مورد استفاده قرار می گیرند، نفوذ کرده اند. در ماه آگوست سه مرد به اتهام سرقت بیش از 130 میلیون شماره کارت اعتباری و پرداخت و دریافت شناسایی و بازداشت شدند. به گفته موسسه هرتلند این سرقت خسارتی 32 میلیون دلاری برای این موسسه در بر داشته است.

ناپدید شدن اطلاعات شخصی انگلیسیها: در نوامبر سال 2007 دولت انگلستان اعلام کرد دو دیسکت حاوی اطلاعات شخصی بیش از 25 میلیون انگلیسی ناپدید شده است. این دو دیسکت که در شبکه پستی داخلی دولتی این کشور ارسال شده بود و هرگز به مقصد نرسید حاوی اطلاعات بسیار شخصی افراد از قبیل شماره حسابهای بانکی، نام و آدرس بوده است. برخی از متخصصان از این حادثه به عنوان بزرگترین درز اطلاعاتی در عصر اطلاعات یاد می کنند و برخی آن را مصیبت بار می نامند. با این حال دولت انگلستان اعلام کرد هیچ نشانه ای از قرارگیری این اطلاعات در دست تبهکاران و سارقان وجود ندارد.

ناپدید شدن لپ تاپ آمریکایی: تنها مقامات انگلیسی نیستند که به مصیبت از دست دادن اطلاعات دچار می شوند. در سال 2006 مقامات آمریکایی اعلام کردند لپ تاپی حاوی اطلاعات شخصی میلیونها سرباز قدیمی این کشور از منزل یکی از مقامات در مریلند ربوده شده است. بر اساس گزارش ارائه شده پس از این سرقت در حدود 17.5 میلیون نفر در معرض تهدید سرقتهای مالی قرار گرفتند و به همین دلیل ناچار شدند به مدت یک سال متوالی حسابهای مالی خود را با ارزشی برابر 160.5 میلیون دلار تحت نظر داشته باشند. یک ماه بعد FBI اعلام کرد لپ تاپ یافته شده و اطلاعات شخصی افراد به هیچ وجه در معرض خطر قرار نگرفته است.

آتش گرفتن لپ تاپهای دل: این بلای فناوری از منفجر شدن یک لپ تاپ دل در ژاپن آغاز شده و به یکی از بزرگترین فراخوانها الکترونیکی که تا کنون توسط کمیسیون ایمنی محصولات انجام گرفته بود، ختم شد. پس از آتش گرفتن یکی از لپ تاپهای این شرکت در کنفرانسی در ژاپن، شرکت دل فراخوان مرجوع کردن در حدود 4.1 میلیون باطری لپ تاپ را که توسط شرکت سونی تولید شده بود، صادر کرد.

سرقت از موسسه تی جی مکس هشداری برای فروشندگان آنلاین: در دسامبر سال 2006 شرکت تی جی مکس به مقامات قضایی اعلام کرد اطلاعات بیش از 45 میلیون مشتری این شرکت که در سالهای 2003 و 2004 به ثبت رسیده، ناپدید شده است. طی هشت ماه بعد این شرکت در حدود 20 میلیون دلار را صرف کشف شواهد، هشدار به مشتریان و استخدام وکلایی برای مقابله با هزاران شکایت وارد شده به این شرکت کرد.

طولانی ترین خاموشی آمریکا: در آگوست سال 2003 خاموشی وسیعی بیش از 60 میلیون آمریکایی و کانادایی را در تاریکی قرار داد. این خاموشی پس از سقوط چند درخت بر روی خطوط برق از ایالت اوهایو آغاز شد و به دلیل اینکه پیام هشدار سیستم ایمنی به موقع عمل نکرده است، این خاموشی به تدریج بقیه ایالتهای این کشور را نیز در بر گرفته است. اما در نهایت مشخص شد دلیل اصلی این خاموشی عظیم و قطعی برق اتصال در رایانه ای کوچک بوده است.

سه شنبه 12/8/1388 - 5:34
بیماری ها
پژوهشگران آمریکایی با هدف یافتن راهی برای درمان قطعی سرطان با بررسی نوعی موش کور بی مو دریافتند که تومورها در این جانور جونده هرگز توسعه نمی یابد.

به گزارش خبرگزاری مهر، موش کور بی مو نوعی جانور جونده کوچک است که همانند زنبورها و مورچه ها به صورت کلونی در کانالهای زیرزمینی آفریقا زندگی می کند. اجتماع این جانور نیز تحت سلطه یک ملکه است.

موش کور بی مو به دلیل فیزیولوژی منحصر به فردی که دارد از سالها قبل مورد توجه دانشمندان قرار داشته است. یکی از مشخص ترین خصوصیات این جونده طول عمر بسیار زیاد آن است که تاکنون علت آن بدون توضیح مانده است.

عمر متوسط این جانور بیش از عمر سایر جوندگان است و به راحتی می تواند تا 28 سالگی زندگی کند. نکته جالب توجه این است که به طور طبیعی ابعاد کوچک این جانور که تنها 35 گرم وزن دارد باید با سرعت متابولیسم آن ارتباط داشته و بنابراین طول عمر آن نباید طولانی باشد. به طوری که موشهای معمولی به طور متوسط 4 سال عمر می کنند.

به همین دلیل دانشمندان فرض کردند که این موش کور بی مو تحت تاثیر مکانیزمهای ضد پیری قرار دارد که این مکانیزمها تغییراتی را مدر تابولیسم پایه ای مرتبط با سن این جانور ایجاد می کنند.

علاوه بر طول عمر، این جونده خصوصیت ویژه دیگری نیز دارد به طوری که این جاندار هرگز به سرطان مبتلا نمی شود.
در انسان سرطان در 23 درصد از موارد منجر به مرگ می شود و در برخی از انواع موشها می تواند عامل مرگ 90 درصد از موارد باشد.

اکنون محققان دانشگاه روچستر در تحقیقات خود نشان دادند که سلولهای فیبروبلاست موش کور بی مو حساسیت بسیار زیادی نسبت به تکثیر زیاد دارند. زمانی که سلولها در اثر تکثیر زیاد، حجم بسیار بالایی را اشغال می کنند فیبروبلاستها در مقابل این تکثیر زیاد مقاومت کرده و از تکثیر سلولها پیشگیری می کند. این مکانیزم برای جلوگیری از تشکیل تومورها و بروز سرطان نقش حیاتی ایفا می کند.

براساس گزارش نیویورک تایمز، این دانشمندان کشف کردند که فیبروبلاستهای موش کور بی مو این مکانیزم را از طریق فعالیت دو ژن به نامهای p16 و p27 انجام می دهند.

این دانشمندان امیدوارند با این کشف راهی برای استراتژیهای آینده در درمان سرطان ارائه کنند.

سه شنبه 12/8/1388 - 5:32
دانستنی های علمی
فوبیا، هراس یا ترس شدید پدیده ای است که به صورت آگاهانه یا ناخود آگاهانه زندگی بسیاری از انسانهای جهان را مختل می کند. این پدیده بیشتر ناشی از ترس از قرار گرفتن در موقعیتی خطرناک است و معمولا کنترل آن برای فرد مبتلا سخت و گاهی غیر ممکن است.

به گزارش خبرگزاری مهر، در حدود 19.2 میلیون نفر انسان در سن 18 سالگی در آمریکا به گونه های مختلفی از این اختلال روحی مبتلا هستند که در ادامه نشریه لایو ساینس به مشهورترین آنها اشاره کرده است.

ترس از مار (Ophidiophobia): یکی از رایج ترین فوبیاها در میان بسیاری از مردم ترس از مار است که به احتمال زیاد ریشه ای تکاملی دارد. در گذشته های دور تشخیص دادن مارها و عنکبوتها برای بقای انسان نقشی حیاتی داشته است. توانایی تشخیص مارها در یک چشم به همم زدن یکی از رفتارهای تکاملی است که به اجداد انسان در جهان وحشی ما قبل تاریخ امکان بقا داده است.

ترس از خزندگان عجیب (Entomophobia): شاید برخی از افراد با دیدن برخی از حشرات تنها احساس چندش آوری پیدا کنند، اما این جانداران کوچک در واقع این توانایی را دارند که برخی از انسانها را به شدت بترسانند که این شدت در زنان نسبت به مردان چهار برابر است. مطالعه دانشمندان دانشگاه کارنگی ملون نشان می دهد دختر بچه های 11 ماهه به سرعت قادرند در برابر تصاویری از مارها با عنکبوتها نشانه های ترس را در صورت خود انعکاس دهند در حالی که این خصوصیت در پسربچه هایی با همین سن وجود ندارد. دیدگاه تکاملی این فوبیا بر این اساس است که زنان در دوران باستانی حیات بشر در هنگام جمع آوری غذا با چنین جاندارانی مواجه می شده اند و انقباض ماهیچه های بدن و صورت در برابر چنین منظره ای به عنوان ابزار محافظت مادر و فرزند در برابر جاندار شناخته شده است.

ترس از مکان (Agoraphobia): در حدود 1.8 میلیون جوان 18 ساله در آمریکا از قرار گیری در اماکنی که فرار کردن از آن مشکل باشد هراس دارند. مکانها و فعالیتهایی که شامل این فوبیا می شوند آسانسور، حضور در رقابتهای ورزشی، پلها، استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، رانندگی، فروشگاه های بزرگ و فرودگاه ها بر شمرده شده اند. این هراس می تواند باعث شود افراد هرگز خانه های خود را ترک نکنند، به سفر نروند و در مناطق شلوغ قرار نگیرند.

ترس از دیگران (Xenophobia): در صورتی که صحبت کردن در برابر دیگران رنگ چهره شما را دگرگون ساخته، صدای شمار را گرفته کرده و عرق از سر و روی شما جاری می کند، بدانید که نشانه های این فوبیا در شما وجود دارد. بیگانه ترسی پدیده ای است که 15 میلیون جوان آمریکایی از آن در عذابند و تنها صحبت کردن آنها را در جمع تحت تاثیر قرار نمی دهد بلکه خوردن و آشامیدن این افراد نیز در برابر جمع دچار اختلال خواهد شد. این فوبیا از سن 13 سالگی در نوجوانان آغاز می شود.

ترس از بلندی(Acrophobia): یکی از رایج ترین ترسها در میان افراد است که در حدود 3 تا 5 درصد از آمریکایی ها را تحت تاثیر خود قرار داده است. برخلاف تصور پیشین دانشمندان که این فوبیا را ناشی از ترسی غیر واقعی می دانستند مطالعات جدید نشان می دهد مبتلایان به این ترس، ارتفاع ساختمانها را بسیار بیشتر از ارتفاع واقعی می بینند و همین امر بر ترس آنها می افزاید.

ترس از تاریکی (Lygophobia): برای بسیاری از کودکان، خاموش شدن چراغ اتاق همراه با بروز ترسی شدید ناشی از بیرون آمدن هیولایی از زیر تختخواب و یا از داخل کمد دیواری است. در واقع ترسیدن از تاریکی یکی از رایجترین ترسها در میان کودکان است که در پس آن تفکرات و توهمات جالب توجهی نهفته است. کودکان در تاریکی به هر پدیده ممکنی فکر می کنند و معتقدند در تاریکی دزدی خواهد آمد و آنها را خواهد ربود و یا اسباب بازی های آنها را به سرقت خواهد برد. ریشه این ترس کودکان از ناشناخته های آنان سرچشمه می گیرد و در صورت درمان نشدن تا زمان بزرگسالی نیز ادامه پیدا خواهد کرد.

ترس از صائقه (Astraphobia): صدای مهیب رعد و برق می تواند علائمی مانند تپش شدید قلب را برای افرادی که از فوبیای رعد و برق رنج می برند در برداشته باشد و به همین دلیل بسیاری از افراد مبتلا زندگی خود را به مناطقی منتقل می کنند که از شرایط جوی آرامی برخوردار است. نکته جالب درباره این فوبیا این است که مبتلایان از ترس خود احساس خجالت داشته و آن را مخفی نگاه می دارند.

ترس از پرواز (Aviophobia): ترسی است که در حدود 25 میلیون انسان تنها در آمریکا به آن مبتلا هستند. این افراد در دو گروه ترس، ترس از سقوط هواپیما و ترس از کابین کوچک هواپیما تقسیم می شوند. جالب است بدانید نسبت مرگ انسانها در سقوط هواپیما یک در 20 هزار است در حالی که این نسبت در مرگهای ناشی از سوانح رانندگی یک در 100 و در مرگ ناشی از حملات قلبی یک در پنج است.

ترس از سگ (Cynophobia): حتی کوچک ترین و بامزه ترین سگهای نژاد ژرمن شپرد می توانند ترسی مهیب را در مبتلایان به این نوع از فوبیا ایجاد کنند. این ترس معمولا از احتمال گاز گرفته شدن خود فرد و یا افرادی دیگر توسط سگها ناشی می شود البته برخی تنها نسبت به سگهای شکاری و یا تازی هراسناک هستند.

ترس از دندانپزشک (Odontophobia): در حدود 9 تا 20 درصد از آمریکاییها به دلیل ترس و واهمه از رفتن به دندانپزشکی خودداری می کنند. در صورت ابتلا به این فوبیا فرد به هیچ قیمتی حاضر به مراجعه به یک دندانپزشک نبوده و تنها در صورتی که درد امان آنها را ببرد به مطب دندانپزشکی خواهند رفت. از دلایل ریشه ای ارائه شده برای ابتلا این ترس، تجربیات بد گذشته از دندانپزشک، ترس از تزریق لثه و ترس از صندلی و مته دندانپزشکی عنوان شده اند که معمولا می توان آن را با همکاری دندانپزشک از میان برداشت. 

سه شنبه 12/8/1388 - 5:30
دانستنی های علمی
زلزله ای به قدرت چهار ریشتر عصر شنبه 25 مهر ماه تهران را لرزاند. در همین راستا گروه فناوریهای نوین خبرگزاری مهر در گزارشی به علل وقوع و انواع زمین لرزه پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، زمین لرزه یا زلزله به حرکات ناگهانی و سریع پوسته زمین گفته می شود. این حرکات ناشی از آزادسازی انرژی در یک نقطه داخلی زمین است که به آن کانون زلزله می گویند. از کانون زلزله یک سری امواج ارتجاعی با عنوان "امواج زمین لرزه ای" در تمام جهت ها حتی به بخشهای داخلی تر زمین گسیل می شوند. به مناطقی از سطح زمین که در خط عمودی کانون زلزله قرار دارند نقطه ظهور و انتشار زمین لرزه در سطح زمین (epicenter) گفته می شود. در این مناطق بیشترین شدت زلزله به ثبت می رسد.

سطح زمین در روی مرزهای صفحات تکتونیکی حرکات ثابت اما آهسته ای دارد و زمانی که زمین لرزه رخ می دهد این حرکات در مرزهای صفحات تکتونیکی شدت می یابد. زلزله هایی که در مرز میان این صفحات رخ می دهند به "زمین لرزه های بین صفحه ای" معروفند و به زلزله های با شدت کمتری که در داخل صفحات لیتوسفر زمین ایجاد می شوند "زمین لرزه های داخل صفحه ای" می گویند.

همه روزه در روی زمین هزاران زمین لرزه ایجاد می شوند اما ساکنان این سیاره تنها متوجه چند 10 نمونه از آنها می شوند که بیشتر این زلزله های قابل درک نیز هیچ خطری ندارد.

مدت زمان متوسط یک شوک زمین لرزه ای زیر 30 ثانیه است. باوجود این برای زمین لرزه های شدیدتر این مدت زمان می تواند به چند دقیقه نیز برسد.

امواج ارتجاعی که در مدت یک زمین لرزه در سطح زمین گسیل می شود انواع مختلفی دارند و در برخی موارد می توانند در یک حرکت افقی و یا عمودی زمین منتشر شوند.

یک زمین لرزه می تواند همراه با صداهای شدیدی ایجاد شود. این اصوات در اثر عبور امواج زمین لرزه ای در اتمسفر برانگیخته و در نزدیکی نقطه انتشار زمین لرزه با شدت بیشتری شنیده می شوند.

بعضی از زمین لرزه ها به خصوص زمین لرزه های شدید با برخی از پدیده های طبیعی دیگر مثل صاعقه، تغییرات ناگهانی میدان مغناطیسی، میدان الکتریکی و یا رادیواکتیویته محلی مثل انتشار گاز رادون، عصبی شدن حیوانات، تغییرات سطح آبهای زیر زمینی و یا آبهای ساحلی و فعالیتهای آتشفشانی همراه می شود.

خسارات زلزله ای

به گزارش مهر، زلزله ها از طریق یکسری از حوادث می توانند سبب بروز خسارات جانی و مالی بسیاری شوند. از مهمترین این حوادث می توان به حرکت خشن زمین اشاره کرد که منجر به ایجاد تکانهای شدیدی در سازه های ساختمانی می شود. در هر زلزله این حوادث می توانند خسارات شدیدی وارد کنند و تعداد بسیاری قربانی بر جای بگذارند.

زلزله پر قدرت ترین حادثه ای طبیعی زمین است. زمین لرزه ها می توانند در کمتر از چند ثانیه انرژی معادل هزار برابر بیشتر از یک بمب اتمی را ایجاد کنند.

به گزارش مهر، واحد اندازه گیری زلزله، مقیاس ریشتر است. این مقیاس لوگاریتمی، فاکتور شدت هزار را نشان می دهد. بنابراین یک زلزله با شدت 6 ریشتر هزار برابر پر قدرت تر از یک زلزله با شدت 4 ریشتر است.

در سال 1556 زلزله ای به شدت 3/8 در مقیاس ریشتر شانگهای را لرزاند و سبب مرگ 830 هزار نفر شد. همچنین در سال 1960 زلزله ای با شدت 5/9 در مقیاس ریشتر والدیو در شیلی را لرزاند.

نقشه مناطق زلزله خیز

زمین لرزه های با شدت بیشتر معمولا با حوادث ثانوی همراه می شوند که پس از شوک اصلی رخ می دهند. منبع زمین لرزه در منطقه داخلی پوسته زمین گسترده شده است و معمولا امکان شناسایی نقطه دقیقی که امواج لرزه ای از آن ایجاد می شوند وجود دارد.

انوع امواج لرزه ای

الف) امواج طولی یا فشرده: امواج P سنگهای مقابل و پشت خود را در همان جهتی که حرکت می کنند به نوسان در می آورند. به این ترتیب، این امواج "فشارها" و یا "ترقیقهای" بعدی را در ماده ای که در آن حرکت می کنند ایجاد می کنند. سرعت انتشار این امواج به خصوصیات ارتجاعی ماده و چگالی آن بستگی دارد. از آنها که امواج P به سرعت منتشر می شوند زودتر از سایر امواج به دستگاههای لرزه نگاری می رسند. در پوسته زمین این امواج می توانند حتی با سرعت 10 کیلومتر بر ثانیه منتشر شوند. این امواج از طول تمام مواد مسیر خود عبور می کنند.

ب) امواج عرضی یا برشی: به امواج S یا امواج ثانوی گفته می شوند. این امواج آهسته تر از امواج P حرکت می کنند و سرعت حرکت آنها در پوسته زمین بین 3/2 تا 6/4 کیلومتر بر ثانیه است. امواج S  نمی توانند از سیالات عبور کنند.

ج) امواج سطحی: امواج سطحی برخلاف آنچه که تصور می شود در نقطه ظهور و انتشار زلزله گسترش نمی یابند بلکه تنها در فاصله قابل ملاحظه ای از این نقطه منتشر می شوند. این امواج حاصل ترکیب امواج P و امواج S هستند و به همین دلیل بسیار پیچیده هستند. امواج سطحی بیشترین خسارات را وارد می کنند.

د) امواج رایلی: به این امواج همچنین امواج R نیز گفته می شود. این امواج به صورت مداری و عمودی و همانند امواج ایجاد شده در سطح آب در طول مسیر انتشار حرکت می کنند.

ه) امواج لاو: به این امواج همچنین امواج L نیز گفته می شود. این امواج همانند امواج S اما در یک مسیر افقی حرکت می کنند.

دریا لرزه ها (زلزله های دریایی)

لرزه هایی که در زیر دریاها و یا اقیانوسها ایجاد می شوند می توانند زلزله های دریایی یا "سونامی" را برانگیزند. این زلزله ها نتیجه مستقیم بدشکلی بستر دریا است.

سه شنبه 12/8/1388 - 5:29
کامپیوتر و اینترنت
 ارائه ویندوز 7 با بیم امیدهای مقامات شرکت مایکروسافت همراه است زیرا این شرکت انتظار دارد سیستم عامل جدید بتواند اعتبار زیر سئوال رفته این شرکت را پس از ویندوز ویستا و نقصهای آن به مایکروسافت بازگرداند.

به گزارش خبرگزاری مهر، کاربران شرکت مایکروسافت پس از پشت سر گذاشتن دورانی پر فراز  نشیب و مواجهه با مشکلات فراوان با ویندوز ویستای این شرکت در نهایت می توانند از روز 22 اکتبر 2009 ویندوز 7 مایکروسافت را از نقاط مختلف جهان با قیمت 120 دلار خریداری کنند.

شرکت مایکروسافت نیز در تلاش است با آغاز فروش این سیستم عامل جدید فصلی جدید را در تجارت جهانی خود رقم بزند. در واقع مایکروسافت در تلاش است افتخار و عنوان سردمداری نوآوری در فناوری جهان را پس از انتقادات شدیدی که نسبت به ویندوز ویستا وارد شد باز گرداند. مدیر اجرایی مایکروسافت گفته است قصد دارد جاودانگی را به این شرکت بازگرداند و در این راه بر روی ویندوز 7 بسیار حساب می شود زیرا انتظار می رود این سیستم عامل جدید بر روی کاهش بازده سود این شرکت اثر معکوس بگذارد.

مایکروسافت از سال 1983 با معرفی ویندوز به عنوان "نسل بعدی سیستمهای عامل که می تواند محیطی چند منظوره و زمینه رابط گرافیکی با کاربر را در رایانه ها به وجود آورد" در واقع اولین سیستم عامل ویندوز خود را به جهان معرفی کرد و در سال 1985 ویندوز 1.0 در اختیار شرکتهای رایانه ای قرار گرفت. پس از آن شرکت مایکروسافت در سال 1988 به برترین شرکت نرم افزاری جهان تبدیل شد و هرگز این رتبه را به شرکت دیگری واگذار نکرد.

ویندوز 2.0 مایکروسافت در 9 دسامبر 1987 با تغییرات عمده ای به بازار مصرف ارائه شد، این سیستم عامل جدید شباهت رایانه های ویندوزی را با رایانه های مک، رقیب اصلی شرکت مایکروسافت، بسیار زیاد کرد. ارائه ویندوز 3.0 نیز در سال1990 با استقبال گسترده مصرف کنندگان مواجه شده و سه میلیون نسخه از این سیستم عامل در سال اول عرضه به فروش رسید. با این حال ویندوز بعدی مایکروسافت یعنی ویندوز 3.1 اقبال بیشتری داشت و در سال 1992 و دو ماه پس از عرضه در حدود سه میلیون نسخه از آن به فروش رفت. دلیل استقبال عظیم از این سیستم تغییراتی در نحوه تایپ کردن، امکان تغییر دادن ابعاد حروف، توانایی های چند رسانه ای، امکان فعال سازی مجدد برنامه ها و دیگر تغییرات نسبت به ویندوز 3.0 بود.

سال 1995 سال تولد محصولی دیگر از این شرکت موفق و نامدار بود که با نام ویندوز 95 و در دوره تب خرید مصرف کنندگان به بازار عرضه شد. میزان استقبال از این محصول به حدی بود که حتی کاربرانی که رایانه خانگی نداشتند نیز این نرم افزار را برای خود خریداری می کردند. این ویندوز اولین سیستم عامل مستقل از MS-DOS است که از سیستم شبکه و اتصال به اینترنت برخوردار بوده است. ویندوز 98 که در 25 ژوئن 1998 ارائه شد نیز آخرین نسخه از ویندوزها با هسته MS-DOS به شمار می رفت که از مرورگر شبکه برخوردار بود.

نسل جدید ویندوزها در سال 2000 با ارائه ویندوزی با همین نام متولد شدند، این سیستمهای عامل بر اساس فناوری NT مایکروسافت طراحی و تولید شده بود و تمامی نسلهای ویندوز پس از ویندوز 2000 به سیستم به روز رسانی خودکار مجهز شدند.

ویندوز XP نیز که نام آن از جمله " تجربه ای نوآورانه که ویندوز به کاربران رایانه های خانگی پیشنهاد می کند" برگرفته شده است از پشتیبانی چند رسانه ای بیشتری برخوردار بوده و عملکرد بهتر و بهبود یافته تری نسبت به نسخه های پیشین داشت. این سیستم عامل در اکتبر 2001 ارائه شد.

آخرین سیستم عامل شرکت مایکروسافت که در ابتدا بسیار افتخار آمیز و در نهایت دردسر ساز شد، ویندوز ویستا است که در سال 2007 نسخه عمومی آن با تغییراتی در میزان ایمنی نرم افزار و افزوده شدن به برنامه های داخلی به بازار عرضه شد. گرافیک، ایمنی، عملکرد و امکان فعال سازی محصولات در این سیستم عامل در ابتدا مورد استقبال قرار گرفت اما به تدریج کاربران به دلایلی مانند آسیب پذیر بودن در برابر حملات cold boot، پیچیدگی بیش از حد سیستم و دیگر انتقاداتی که بیشتر در زمینه ایمنی سیستم وارد شد، از محبوبیت ویستا به شدت کاست به صورتی که مایکروسافت در می 2009 اعلام کرد قصد توقف فروش این سیستم عامل را دارد.

اکنون مایکروسافت با آغاز فروش ویندوز 7 از 22 اکتبر 2009 در انتظار تحولی بزرگ در بازار رایانه ها است به صورتی که بسیاری از تولید کنندگان رایانه مانند دل و HP فروش این سیستم عامل را برابر با تحولی سریع و قوی بر صنعت رایانه می دانند.

تقریبا تمامی رایانه هایی که از ویندوز XP استفاده می کنند طی یک یا دو سال آینده باید سیستم عامل خود را به ویندوز 7 ارتقا دهند و با توجه به این حقیقت که ویندوز سیستم عامل 90 درصد از 1.2 میلیارد رایانه خانگی به شمار می رود، می توان فروش غیر قابل وصفی برای این سیستم عامل جدید انتظار داشت.

ویندوز جدید مایکروسافت به گفته بسیاری از متخصصان نرم افزاری نسبت به ویندوز ویستا تفاوت زیادی ندارد، اما نسبت به نیازهای امروزی رایانه های خانگی بسیار تطبیق یافته است برای مثال علاوه بر افزایش میزان ایمنی سیستم، بهبودهایی نیز در بخش مدیای آن در زمینه هایی مانند موسیقی، عکس و ویدئو صورت گرفته است.

ویندوز 7 شاید نتواند وجهه از دست رفته مایکروسافت را به وی بازگرداند اما به طور قطع می تواند مشکلاتی که ویندوز ویستا برای کاربران مایکروسافت به وجود آورده است را به دست فراموشی بسپارد.

سه شنبه 12/8/1388 - 5:28
موبایل
تحقیقات موسسه تحقیقاتی "نیلسون" نشان می دهد که عملکردهای پیامهای فوری که شبکه های اجتماعی عرضه می کنند قاتلان شماره یک در نابودی و حذف سرویسهای پست الکترونیک به شمار می روند.

به گزارش خبرگزاری مهر، به نظر می رسد که مهمترین سیستم ارتباطات آنلاین در مقایسه با شبکه های اجتماعی در حال از دست دادن قلمرو خود است به طوری که سیستمهایی که شبکه های اجتماعی برای ارسال و دریافت پیام عرضه می کنند برای حفظ تماس با دوستان، خویشاوندان و همکاران به ابزارهایی سریعتر و کارآمدتر از ایمیل تبدیل شده اند.

موسسه تحقیقات نیلسون در تحقیقاتی که در ماه آگوست انجام داده و نتایج آن را اکنون منتشر کرده است دریافت که در آگوست گذشته ایمیلهایی که ثبت شده اند یک رشد 21 درصدی برپایه رشد سالانه را داشته اند درحالی که پیامهایی که از طریق مهمترین شبکه های اجتماعی به ارسال شده و به ثبت رسیده اند 31 درصد نسبت به شاخصهای سالانه رشد داشته اند.

در آمریکا، اروپا، استرالیا و برزیل 9/276 میلیون نفر در ماه آگوست از ایمیل استفاده کرده اند. این رقم که در دوره مشابه سال گذشته برابر با 2/229 میلیون بوده در حدود 50 میلیون نفر رشد داشته است. باوجود این 5/301 میلیون نفر در این ماه برای ارسال پیام از بزرگترین پرتالهای اجتماعی استفاده کرده اند.

براساس گزارش وال استریت ژورنال، شبکه های اجتماعی یک سیستم ارتباطی بسیار سریعتر، کاربردی تر و فوری تر را نسبت به ایمیل ارائه می کنند.

همچنین، پیامهای روی شبکه های اجتماعی می توانند به طور خودکار برای تمام اعضای یک گروه ارسال شوند.

در این میان، میکروبلاگ توییتر یکی از قاتلان بالقوه ایمیلهای عادی است. این سیستم امکان ارسال پیامهای کوتاه کمتر از 140 حرف را میسر می کند. به علاوه این سکو اجازه ارسال پیامها را به شکل عمومی و یا به صورت مستقیم و خصوصی به روشی فوری، بسیار سریع و بدون فوت وقت می دهد.

سیستمهای پیام رسان ارائه شده توسط شبکه های اجتماعی از یک مزیت بزرگ دیگر نیز برخوردارند. به طوری که این سرویسها ورود به پروفایلهای عمومی کسانی که پیام را ارسال کرده اند امکانپذیر می کنند به طوری که کاربر بدون نیاز به آدرس پست الکترونیک می تواند پیامهای خود را تنها با ورود به پروفایل فرد دیگر ارسال کند.

این راه حل بسیار کاربردی تر از دفتر آدرسهای پست الکترونیک است که در سرویسهای ایمیلهای عادی وجود دارد.

به نظر می رسد که شبکه های اجتماعی به سرعت در تلاش برای حذف سیستمهای سنتی پست الکترونیک هستند و عضویت روزافزون کاربران اینترنت به این شبکه ها یکی از دلایل این مدعا است به طوری که مدتی قبل تعداد کاربران شبکه اجتماعی فیس بوک به 300 میلیون نفر رسید و تنها در مدت 5 ماه 100 میلیون نفر عضو این شبکه اجتماعی شدند.

میکروبلاگ توییتر نیز در حال حاضر 18 میلیون عضو دارد و همچنان به توسعه و گسترش خود ادامه می دهد.

شنبه 9/8/1388 - 23:31
موبایل
کشور ایسلند با هدف کاهش مصرف انرژی و گرمای جهانی و با استفاده از سرمای طبیعی حاضر در این کشور قصد دارد میزبانی سرورهای رایانه ای دنیا را به عهده بگیرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مدارات و اتصالات الکترونیکی تمام رایانه ها در اثر مصرف انرژی گرم می شوند و برای خنک کردن این دستگاهها نیاز به پنکه هایی است که در داخل رایانه قرار گرفته شده اند.

همچنین شرکتهای بزرگ اینترنتی نیز برای خنک نگهداشتن سرورهای خود که اتصال تمام مردم دنیا را به اینترنت حفظ می کنند انرژی زیادی را مصرف می کنند به طوری که بین 40 تا 60 درصد از هزینه قبض این شرکتها مربوط به انرژی مصرفی برای خنک کردن سرورها و سایر دستگاههای مرتبط به آنها است.

اطلاعات انجمنهای تحقیقاتی نشان می دهد که صنعت انفورماتیک مسئول تولید دو درصد از انتشار جهانی گاز دی اکسید کربن است. این میزان تولید گاز گلخانه ای برابر با میزان دی اکسید کربنی است که شرکتهای حمل و نقل هوایی تولید می کنند.

به همین دلیل ایسلند قصد دارد میزبان سرورهای بزرگ غولهای صنایع انفورماتیک شود. سرمای بسیار بالای این کشور می تواند محیطی طبیعی را برای خنک کردن این سرورها ایجاد کند بدون اینکه نیاز به صرف انرژی شود.

مزیت دیگر ایسلند این است که مجهز به شبکه پیشرفته ای از فیبرهای نوری است که اتصال میان این کشور با اروپا و آمریکای شمالی را امکانپذیر می کند به طوری که یک بسته اطلاعات می تواند تنها در مدت 17 هزارم ثانیه از ایسلند به انگلیس منتقل شود.

این در حالی است که انتقال سرورها به این کشور می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد. در حقیقت در این کشور چندین آتشفشان فعال وجود دارند و تنها یک سال قبل زلزله ای به قدرت 6 درجه در مقیاس ریشتر آن را لرزاند. وقوع این حوادث طبیعی می توانند این سرورها و اطلاعات درون آنها را به شدت با خطر مواجه کنند. 

با وجود این قرار است اولین مرکز داده ها ظرف یکسال آینده به این کشور منتقل شوند و اگر این پروژه موفقیت آمیز باشد این کشور آماده است تا فضاهای دیگری را برای نگهداری سرورهای بیشتری ارائه کند.

براساس گزارش دیسکاور مگزین، ایسلند امیدوار است که ظرف 5 یا 10 سال آینده ترکیبی از سرما و انفورماتیک بتواند یک صنعت بزرگ را در این کشور ایجاد کند.

شنبه 9/8/1388 - 23:30
دانستنی های علمی
روایت است كه نطفه كتابخانه ملی دوازده سال پس از تأسیس دارالفنون در سال 1243 بسته شد، زمانی‎كه كتابخانه‎ای كوچك در دارالفنون راه‎اندازی شد؛ اما در حقیقت تأسیس كتابخانه ملی به سال 1315 برمی‎گردد كه علی‎اصغر حكمت از رضاخان اجازه خواست تا در قسمت شمالی موزه ایران باستان (میدان مشق – سی‎تیر امروز) كه قطعه‎ زمینی به مساحت 3هزار و 500متر واقع بود، كتابخانه‎ای به‎ نام فردوسی بنا كند. با كسب موافقت از رضاخان، حكمت از معمار فرانسوی موزه ایران باستان (آندره گدار) دعوت كرد كه طراحی نقشه ساختمان كتابخانه را نیز بر عهده بگیرد تا دو ساختمان از سبكی مشابه برخوردار باشند.
در سال 1316 نزدیك به 14هزار جلد كتاب خطی و چاپی در این كتابخانه جمع‎آوری شد و در زمان افتتاح نیز 5هزار جلد كتاب به زبان‎های روسی، آلمانی و فرانسوی كه به بانك استقراضی روسیه تعلق داشت، در اختیار كتابخانه ملی قرار گرفت.
همچنین مهدی بیانی كه ریاست كتابخانه معارف را از سال 1313 بر عهده داشت و تأسیس كتابخانه ملی نیز با پیشنهاد او به حكمت محقق شده بود، 30هزار جلد كتاب‎های كتابخانه معارف را نیز به این مجموعه اضافه كرد و در 3 شهریورماه 1316 كتابخانه ملی با نزدیك به 50هزار جلد كتاب افتتاح شد. زیربنای نخستین ساختمان كتابخانه ملی پانصدوپنجاه مترو در دو طبقه بود، طبقه اول شامل تالار نمایش، تالار فردوسی، بخش نشریات و خدمات فنی و طبقه دوم نیز شامل سالن مطالعه با ظرفیت 60 نفر و مخازن كتاب‎ها بود. این كتابخانه در مجموع برای 40هزار جلد كتاب طراحی و ساخته شده بود. در نیمه دوم دهه سی ساختمان دیگری نیز به مساحت پانصدوهفتاد متر زیربنا در حاشیه ساختمان قبلی ساخته و به این مجموعه افزوده شد. با این همه، در طول سال‎های بعد، كتابخانه همواره با كمبود جا روبه‎رو بوده و هیچ‎گاه با معیارهای استاندارد انطباق نداشت. در ابتدای دهه پنجاه بحث ساخت كتابخانه‎ای ملی كه مطابق استانداردهای جهانی باشد، مطرح شد و از فدراسیون بین‎المللی انجمن و مؤسسات كتابداری نیز برای یاری دادن به ایران در این امر دعوت شد كه این حركت‎ها قرار بود به ساخت كتابخانه ملی پهلوی بینجامد! اما كار ساخت در سال‎های پس از انقلاب جامه عمل پوشید و در مردادماه 1374 در منطقه عباس‎آباد آغاز شد و سرانجام در سال 1383 فاز اول آن افتتاح و كلیه واحدهایی كه در طول سال‎های گذشته به‎دلیل كمبود جا در سطح شهر پراكنده بودند، در یك‎جا متمركز شدند. ساختمان جدید كتابخانه ملی كه به شكلی كم و بیش مدرن طراحی و ساخته شده، علاوه بر واحدهای پشتیبانی، مدیریت و پاركینگ، دارای هشت مركز مهم تخصصی و كتابداری و مجموعه‎ای از كتاب‎های مرجع و غیرمرجع چاپی، نسخه‎های خطی، كتاب‎های نادر و... است. این ساختمان شرایطی را فراهم آورده كه مراكز تخصصی و كتابداری بتوانند با هم در ارتباط مستقیم باشند. مجموعه اصلی كتابخانه ملی در شرایط فعلی گنجایش 7میلیون كتاب را دارد.

مدیران كتابخانه ملی از آغاز تا امروز
از سال 1316 تا به امروز به نام‎های گوناگونی برمی‎خوریم، افرادی با عناوین مدیركل، رییس یا سرپرست، مسئولیت كتابخانه ملی را برعهده داشته‎اند كه اسامی آن‎ها بدین قرار است:
مهدی بیانی (بنیان‎گذار و مدیركل): 1340 – 1316؛
علی‎اصغر شمیم (رییس): 1321 – 1319؛
ناصر شریفی (مدیركل): 1341 – 1340؛
ایرج افشار (رییس): خرداد تا دی 1341؛
ابراهیم صفا (مدیركل): 1353 – 1346؛
یحیی ذكاء (رییس): 1347
ناصر مظاهری تهرانی (كفیل و رییس): 1353 – 1348؛
علی حق‎ازلی (سرپرست): 1354 – 1353؛
جلال طباطبایی (مدیركل): فروردین تا مرداد 1354؛
ایرج زندپور (سرپرست): مرداد تا آبان 1354؛
عبدالعلی سیاوشی (مدیركل): 1356 – 1354؛
عبدا... لك مظاهری (مدیركل): 1358 – 1356؛
فریدون بدره‎ای (مدیركل): 1359 – 1358؛
مصطفی محمدی عراقی (مدیركل): 1360 – 1359؛
حسین محی‎الدین الهی قمشه‎ای (مدیركل): 1361 – 1360؛
محمدكاظم زركشان (مدیركل): 1362 – 1361؛
عباس نورصالحی (مدیركل): 1363 – 1362؛
احمد فخاری (سرپرست): 1364 – 1363؛
سید حسن شهرستانی (رییس): 1366 – 1364؛
محمد رجبی (رییس)؛ 1371 – 1366؛
سید محمد خاتمی (رییس): 1376 – 1371؛
سید كاظم بجنوردی (سرپرست): 1384 – 1376؛
علی‎اكبر اشعری (رییس): 1388 – 1384.
شنبه 9/8/1388 - 23:28
کامپیوتر و اینترنت
پیكربندی مدرن ویندوز 2 باعث می شد كه این ویندوز از استحكام و كارآیی بیشتری نسبت به ویندوز 1 برخوردار باشد و سرعت و انسجام بیشتری داشته باشد. بعد از ویندوز 2 دو نسخه دیگر از ویندوز به فاصله كوتاهی منتشر شد. Windows/286 2.1 و Windows/386 2.1 تفاوت چندانی با ویندوز 2 نداشتند. Windows/286 2.1 هم از مدل حافظه real-mode استفاده می كرد، اما ظرفیت حافظه بیشتری داشت. Windows/386 2.1 هم از قدرت پردازش نسبتا بیشتری نسبت به نسخه اولیه ویندوز 2 برخوردار بود.
ویندوزهای نسخه 2.03 و 3.0 كه چند ماه بعد عرضه شدند، با چالش هایی از سوی اپل روبرو شدند كه معتقد بود برخی از ویژگی های آن از رایانه های مكینتاش این شركت و سیستم عامل آن كپی شده اند.
مدتی بعد اپل مدعی استفاده مایكروسافت از 189 اختراع ثبت شده به نام اپل در ویندوز شد. اما مایكروسافت به مقابله با این شكایت ها و ادعاها پرداخت و ادعای اپل تنها در 10 مورد به كرسی نشست.

* موفقیت با ویندوز 3

مایكروسافت زمانی به موفقیت استثنایی رسید كه توانست ویندوز 3 را در سال 1990 عرضه كند. در كنار ارتقاء قابلیت های این سیستم عامل در حوزه های مختلف، ویندوز 3 توانایی بهتری برای انجام چند كار در آن واحد داشت.
علت این امر ارتقاء حافظه مجازی یا virtual memory ویندوز 3 بود. رابط كاربری ویندوز 3 در مقایسه با رایانه های مكینتاش ارتقاء چشمگیری پیدا كرده بود. در آن زمان امكانات گرافیكی رایانه ها نسبت به یك دهه قبل به شدت پیشرفت كرده بود. علت این مساله عرضه كارت ویدئوهای VGA به بازار بود.
ویندوز 3 می توانست در سه حالت Real، Standard و Enhanced فعالیت كند. ویندوز 3 از نظر سازگاری با سخت افزارهای مختلف نیز پیشرفت قابل ملاحظه ای كرده بود و با پردازنده های اینتل سری 8086، 8088 تا پردازنده های سری 80286 و همین طور سری 80386 سازگار بود. نسخه چند رسانه ای یا multimedia ویندوز 3 همراه با Multimedia Extensions 1.0 چند ماه بعد عرضه شد. این نسخه ویندوز مجهز به چند برنامه چندرسانه ای بود كه شامل درایو سی رام و كارت صدا می شد.
به دنبال موفقیت ویندوز 3 برخی شركت های نرم افزاری به فكر طراحی برنامه های كاربردی سازگار با آن افتادند. تا قبل از عرضه ویندوز 3.1 بیش از 10 میلیون كپی از ویندوز 10 در عرض دو سال به فروش رفت. ویندوز 3 به یك منبع درآمد عمده برای مایكروسافت مبدل شد و این شركت را به سمت موفقیت های بعدی هدایت كرد.

*OS/2 از راه می رسد

در آخرین سال های دهه 80 ، مایكروسافت و آی بی ام، به طور مشترك سیستم عاملی موسوم به OS/2 را طراحی كردند كه جایگزینی برای داس محسوب می شد. OS/2 به طور كامل قادر به استفاده از امكانات پردازنده 80286 اپل بود و از ظرفیت حافظه تا حداكثر 16 مگابایت پشتیبانی می كرد.
نسخه اول این سیستم عامل در سال 1987 عرضه شد كه می توانست از انجام چند كار در آن واحد پشتیبانی كند و قادر به اجرای داس نیز بود. در سال 1988 رابط كاربری بهتری برای این سیستم عامل طراحی شد و برنامه های كاربردی آن نیز با ویندوز سازگار شد.
نسخه 1.2 این سیستم عامل در سال 1989 عرضه شد، اما به دنبال اختلاف نظرهای شدید تجاری بین این دو شركت، مایكروسافت از همكاری برای طراحی نسخه های جدید آن دست كشید و صرفا بر روی طراحی نسخه های تازه تر ویندوز متمركز شد.
شنبه 9/8/1388 - 23:24
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته