• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4217روز قبل
بهداشت روانی
رخ تو در نظر آمد، مراد خواهم یافت           چرا که حال نکو، در قفای فال نکوست (حافظ)

یکی از رخ­دادهایی که روزانه با آن رویاروییم و حتی بدان انس گرفته­ایم، بروز اندیشه­های منفی در ذهن ماست. پندارهای منفی هر زمان که بخواهند پیاپی در آشیانه­ی ذهن­مان جای می­گیرند و به یک باره دنیای درون و برون­مان اسیر دگرگونی می­گردد؛ زیرا جهان رنگ و بو را از افکار ما می­گیرد. ناگاه برگ­های سبز درختان، دل­آشفته­مان می­کنند و فصل­ها و نغمه­ها، خاکستری می­شوند. چنان­چه در پیرامون خود، خنده­ای را بشنویم، یقیناً نشان­هایی از تمسخر دارد و سکوت، نمایان­گر توطئه است.
 
خانم دکتر «فرزانه­ صداقت»، روان­شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه می­گوید: "شناخت­درمانی" در زمره­ی مکاتب نوین روان­شناسی است که اندیشه­های منفی و در برابر آن، مثبت­اندیشی را در نظر داشته است. بی­شک شناخت­درمانی، ریشه در «رواقیون» خود ما دارد و تحت تأثیر شعار شعور «اپیکور» است که دو هزار سال قبل از میلاد مسیح می­زیست و شعار معروفش این بود که هیچ چیز به خودی خود رنج­آور یا لذت­بخش نیست، بلکه این برداشت ماست که روی­دادی را دل­آزار یا نشاط انگیز به نظر می­آورد.»
 
پژوهش­ها عملاً ثابت کرده­اند که اندیشه­های منفی، خود به خود به مغز آدمی راه می­یابد؛ یعنی چه بخواهیم و چه نخواهیم پندارهای منفی جذب ذهن ما می­گردند. ولی اندیشه­های مثبت چنین نیستند؛ به­طوری که باید آن­ها را به جای­گزینی در ذهن واداریم. این مسئله به­شیوه­ی ذهن و بدن­مان باز می­گردد. شناخت­درمان­گرایان به این پیامد دست یافته­اند که ما باید به­قدری ممارست کنیم و پندارهای مثبت را در ذهن جای­گزین سازیم که این امر به یک روند معمولی و روزمره بدل شود. بنابراین، اگر گاهی افکار منفی به ذهن­مان خطور می­کند و آزارمان می­دهد، عملی طبیعی است، لیکن غالباً خود ما بدین جریان دامن می­زنیم.
 
بر  شناخت­درمان­گرایان معلوم شده است که ما گرفتار ده تحریف شناختی هستیم؛ به دیگر سخن، ده شیوه­ی پنداری که هیچ باری ندارند (نه نشاط­آور و نه دردانگیزاند) را از ده صافی عبور می­دهیم و وارد ذهن خویش می­کنیم. این رخ­داد، ناخودآگاه صورت می­گیرد. موضوع زمانی سخت­تر می­گردد که دخول اندیشه­های منفی به ذهن به­صورت خودآگاه بدل شود؛ یعنی اگر آگاهانه بدین امر دست یازیم، تأثیر پندارهای منفی دو برابر می­گردد.
 
آدمی باید توان، خلقیات، اندیشه­ها و احساسات خویش را پرورش دهد و مثبت­اندیشی و نیک­بختی را بیاموزد. همچنین به یاری روان­شناسیِ این قلمرو، مهارت­هایی به دست بیاورد که بتواند همچون انسانی نیک­بین زندگی کند، تحت فشار و تنش از زندگانی لذت برد و جریان مثبت زندگی­اش را دریابد.
 
«هر ساله در نشریات معروف پزشکی، پژوهش­های فراوانی درج می­گردد که نشان­گر رابطه­ی بین تن­درستی افراد و دیدگاه­شان نسبت به زندگی است. به­نظر می­رسد کسانی که دید مثبتی به زندگی دارند، سلامت خویشتن را بعد از عمل­های جراحی زودتر باز می­یابند، کمتر به امراض قلبی گرفتار می­شوند، هنگام ابتلا به مرض، درد کمتری احساس می­کنند، کمتر سرما می­خوردند و عمرشان ده سال درازتر از سایرین است! حتی آنان که در تنگ­دستی و یا به عبارتی در محیط­های غیرمثبت بالنده شده­اند، موقعی که بر آن می­شوند تا با حوادث برخورد مثبتی داشته باشند و تلاش می­ورزند به پیامدهای مثبتی برسند، می­توانند از زندگی لذت ببرند. چنین اشخاص انعطاف­پذیر و پرطاقت را قاعدتاً «نیک­بین» نامند. ولی چنان چه این کلمه، افراد ساده­لوح و خوش­خیال را برای­تان متداعی می­سازد، توصیفی که روان­شناسان از اینان دارند شاید موجب حیرت­تان گردد.»
 
دکتر «نورمن و ینست پیل» برای براین باور است که ایمان و نیک­بینی صرفاً امکان ندارد به کام­یابی بیانجامد. به عقیده­ی وی که نویسنده­ی کتاب stay  a live  all your  life (در سراسر زندگی­تان سرزنده بمانید) است، رسیدن به کام­روایی ثابت، فرآیندی دائمی و فعال است و تلاش جهت شکست دادن تهاجمات روزانه­ی شک، دو­دلی، بیم، اضطراب و افسرده­حالی ضرورت دارد. تمام این گرایش­ها، مسیر کام­یابی کامل را مسدود می­کنند.
 
در صورتی که عمل مثبت توسط اعتقادی راسخ پشتیبانی شده و عشق به پروردگار هدایتش کند، هیچ گاه در پیکار زندگی با ناکامی روبه­رو نخواهد شد.
 
دکتر «لیزا آسپیبن وال» و دکتر «اورسولا اشنادو دینگر»، ویراستاران کتاب «روان­شناسی توانایی­های انسان» چنین می­انگارند: «افراد نیک­بین کسانی هستند که آینده را مساعد می­بینند و به همین دلیل به تلاش خویش جهت دست­یابی به آرمان­های­شان ادامه می­دهند.» به سخن دیگر، به منظور تغییرات مثبت باید پای­دار و انعطاف­پذیر بود و نسبت به همه­ی اطلاعات مثبت و منفی، نگرش آگاهانه­ای داشت.
 
برخی افراد، دنیا را از پشت صافی خوش­بینی و بعضی دیگر از پشت صافی بدبینی می­نگرند. پاره­ای، در هر موقعیت، به فرصت­های بالقوه­ی موجود در آن و جمعی دیگر تنها موانع را مشاهده می­کنند البته بیشتر مردم در میانه­ی این طیف هستند.
 
در حقیقت داشتن روی­کرد مثبت، مزیتی به حساب می­آید. مهم­ترین نکته این است که اشخاص با روی­کرد مثبت، خوشبین­اند و به­جای «نمی­توانم» بر «می­توانم» تکیه می­کنند و به جای مشاهده­ی «محدودیت­ها»، «امکان­ها» را می­بینند. کام­روایی در عرصه­های گوناگون فقط به داشتن روی­کرد یا دیدگاهی مثبت پایان نمی­گیرد بلکه اصول فراوانی هست که باید بدان عنایت نمود ولی تمام چیزها با دیدگاه شروع می­شود. بدون داشتن روی­کردی مثبت نمی­توانید از سایر اصول کام­یابی سود بجویید. مولوی، سخنور نام­دار ایران، چه خوش گفته است:
 
پیش چشمت داشتی شیشه کبود     لاجرم عالم کبودت می­نمود
دکتر «ون بیکر» روان­شناس ساکن توسکان آریزونا و نویسنده­ی کتاب «خشنودها چه می­دانند» می­گوید: «برای افرادی که دیدگاهی مثبت دارند، زندگی عبارت است از شماری رخ­داد پی­درپی که همگی به­صورت بالقوه به ما امکان فراگیری مطلبی می­دهد. چنین افرادی ذاتاً درک می­کنند که اصولاً هر چه اتفاقات زندگی دردناک­تر باشند، درس­های بزرگ­تری از آن­ها می­توان گرفت.»
 
دکتر «پل پیرسال» عصب­شناس و مؤلف آثار «اثر بتهوون» و «رشد مبتنی بر تنش»، بر این باور است که ناملایمات، شخصیت انسان را می­سازد. آدمی به­وسیله­ی دست و پنجه نرم کردن با چالش­های زندگی به صورت مثبت، بنیه­ی خود را جهت برتافتن بحران و تنش، قوت می­بخشد و با این عمل از حیث احساسی و جسمانی مقاوم­تر می­شود. حتی مصرترین بدبین­ها نیز قادرند راه­کارهای نوینی برای مهار واکنش­های­شان فرا بگیرند.
 
نگرش مثبت در موارد ذیل خود را می­نمایاند:
-         توقع کامیابی
-         اندیشه­ی سازنده
-         تفکر خلاق
-         انگیزه برای دست­یابی به آرمان­ها
-         الهام شدن
-         گزینش شادی
-         رها نکردن
-         نگاه کردن به مشکلات و شکست­ها به­عنوان رحمت­های پنهانی
-         باور داشتن خویش و توانایی­های خود
-         اظهار عزت و اعتماد­به­نفس
-         سودمندی­های نگرشی مثبت
-         نیل به آرمان­ها و دست­یابی به کام­یابی
-         به­دست آوردن سریع­تر و آسان­تر کام­روایی
-         شادی فزون­تر
-         انرژی بیشتر
-         قدرت و نیروی درونی بیشتر
-         توانایی ایجاد انگیزه در خویشتن، سایرین و الهام بخشیدن
-         تجربه کردن و روبه­رو شدن با مشکلات کمتر در طول حرکت در مسیر زندگی
-         توانایی چیرگی بر هر دشواری
-         زندگی به شما حرمت می­گذارد
-         نگرش منفی می­گوید: شما نمی­توانید به کام­یابی برسید.
-         نگرش مثبت می­گوید: شما می­توانید به موفقیت دست یابید.
 
برای یادگیری مثبت­اندیشی، باید در شیوه­ی اندیشه­مان دگرگونی آگاهانه پدید آوریم. دکتر «باربارا فردریکسون»، دانش­یار کرسی روان­شناسی دانشگاه میشیگان، می­گوید: «این که بخواهید در یک وضعیت احساسی دیگر واقع شده باشید، بسنده نیست. در نخستین گام، باید تأویل و تفسیرتان را از رخ­دادهای زندگی عوض کنید. چند قدم به عقب بردارید و به مسائل از افق بازتری بنگرید.»
 
بنا به گفته­ی او، در رویارویی با رخ­دادی تنش­زا، به جای تمرکز روی موارد منفی، باید موارد مثبت (یا لااقل خنثی) را جست­وجو کرد.به­طور مثال مدتی بی­کار ماندن، شما را وامی­دارد شغل یا زمینه­ی کاری رضایت­بخش­تری بیابید.فردریسکون اظهار می­دارد: «احساسات نیکو سبب از بین رفتن عواطف و احساسات منفی می­گردند.»
 
 به­موجب مطالعه­ای که او در سال 1998 انجام داد، به شرکت­کنندگان گفته شد که پیرامون موضوعی سخن­رانی کنند (بزرگ­ترین عامل ایجاد اضطراب میان آمریکایی­ها). آن گاه برای­شان فیلم­هایی به نمایش درآمد که در آن، سگ­های کوچک و مناظر ساحلی یا محافظ­های انتزاعی نمایش­گر رایانه دیده می­شد. واکنش­های قلبی – عروقی آزمایش شوندگان که در ابتدا به­سرعت افزایش یافته بود، پس از دیدن فیلم­های مزبور به وضعیت عادی بازگشت. در حالی که تغییری در گروهی که برای­شان محافظ نمایش­گر رایانه نمایش داده شده بود، مشاهده نشد. پیام این آزمایش: تمرکز روی چیزهای مثبت، توجه را از مسائل منفی منحرف می­کند و این کار به ما امکان می­دهد توانایی رویارویی با مشکلات را بیابیم.
 
بدون توجه به این که از کجا آمده­ایم، دوران خردسالی­مان چه سان گذشته و چه دشواری­هایی را پشت سر گذرانده­ایم، باورهای اولیه­مان چگونه بوده و فرهنگ حاکم جامعه­مان چگونه و چه تأثیرات مثبت و یا منفی بر باورهای­مان داشته­اند، می­توانیم با رعایت اصولی، از خود انسانی کام­یاب، آرام، شاد، تن­درست، جذاب، دانا، توانا، مثبت­اندیش و سرشار از شور و شوق ساخته، شخصیتی جدید و کاملاً متفاوت با گذشته داشته باشیم.
 
به نظر روان­پزشکان، افکار و پندارهای ماست که کیفیت زندگی­مان را بنا می­کند. اندیشه­ها و پندارها توسط پیام­های شیمیایی در سرتاسر بدن جاری می­شوند، به­نحوی که هر فکری که از ذهن­مان می­گذرد، در یک چشم به هم زدنی، بر آمیزه­های شیمیایی بدن اثر می­نهد و پس از هر اندیشه­ای، احساسی در تن به­وجود می­آید.
 
اندیشه­های مثبت، نشاط­انگیز و مهرآمیز، موجب ترشح هورمون­هایی می­گردند که جسم و ذهن­مان را سالم، پرنشاط و دستگاه ایمنی و دفاعی بدن­مان را فعال­تر می­سازند. پندارهای مثبت، راه پیش­رفت­، سازندگی­ و چگونگی رسیدن به پیروزی را به ما می­نمایاند ...
 
این که چه توانایی­ها و ابتکاراتی می­توانیم داشته باشیم، اعتماد­به­نفس زیاد، خودباوری فراوان و بزرگ­اندیشی را به ما می­بخشد. توصیه می­کنند که پیوسته به پیروزی­ها بیندیشیم ... همیشه خویشتن را لایق و شایسته بدانیم ... و هیچ گاه خود را دست کم نگیریم.
 
اندیشه­های منفی و ویران­گر، فعل و انفعالات شیمیایی بدن را به­شکل منفی تغییر داده، با ترشح هورمون­های زیان­آلود و سمی، سبب بسیاری از بیماری­های جسمی و روحی می­شود.
 
اندیشه­های منفی، ناتوانی­ها، نارسایی­ها و احساس خودکم­بینی­ را شدت بخشیده، از طرف دیگر، اعتماد­به­نفس و خودباروی را در ما، شدیداً می­کاهد و در رویارویی با هر امری، با شعار «نمی­توانی ... عرضه­اش را نداری ... شکست می­خوری» علیه منافع خود شخص به کار افتاده، عملاً سد راه پیش­رفت می­گردد.
 
آدمی هر لحظه، اندیشه­های مثبت یا منفی را برگزیده و آگاهانه یا ناآگاهانه خواسته یا ناخواسته - حتی بعضاً لجوجانه - به تکرار آن­ها می­پردازد. احساس­های منفی بی­آن که دخالتی داشته باشیم، در ذهن ما جای می­گیرند ولی جنبه­های مثبت را می­باید با تلقین به افکار تزریق کرد. هر فردی روزانه می­تواند افزون بر 60 هزار فکر داشته باشد، لذا وقتی افکار مثبت یا منفی در ذهن تکرار شوند – با توجه به ارتباط دایمی میان ذهن و جسم – اثرات مثبت (ایمن) یا منفی (ناایمن) آن بر جسم، به صورت دایمی ادامه می­یابد. وقتی اندیشه­های منفی را در سر داریم، آن­ها را خواسته یا ناخواسته – در هر روز – چند هزار مرتبه تکرار می­کنیم، در نتیجه: 1. اندیشه­های منفی قوی­تر می­شوند 2. جای بیشتری در ذهن به خود اختصاص می­دهند؛ در نهایت، تمام بخش تولید فکر را تحت نظارت خود می­گیرند و به مجموعه­ی افکارمان، ماهیتی منفی می­دهند. با این روند، بخش عظیمی از توانایی­های (بالفعل و بالقوه­ی) خود را ناتوان ساخته، بیهوده هدر می­دهیم ...
 
در این صورت بی­حوصله، کم­اشتها، پریشان­حال، بدخواب و افسرده و ... گشته، همچنین به ناراحتی قلبی، عروقی، فشارخون و هزاران درد دیگر دچار می­شویم. در حقیقت با منفی­اندیشی و منفی­بافی و تکرار آن در ذهن، خون­مان را هر چه بیشر مسموم می­سازیم. حتی نیرو و انرژی خویش را در تخریب خویش و سایرین به کار برده، زندگی را برای خود و دیگران زهرآگین می­سازیم؛ به عبارت ساده، سموم حاصل از نگرانی، خشم، بیم، ناکامی، منفی­بافی و ... ما را به­سوی بیماری و نابودی می­کشاند. اگر طرز استفاده­ی صحیح از نیروی عظیم و بی­نظیر «ضمیر ناخودآگاه» خود را ندانسته و نتوانیم بر آن چیره گردیم، مسلماً نخواهیم توانست از برکات مثبت آن برخوردار شویم. وانگهی استفاده­های نادرست و منفی از آن نیز، رخ­دادهای ناگوار و خسارات جبران­ناپذیری به دنبال خواهد داشت.
 
امیر دیوانی ابوالفضل
منبع : ماهنامه پیام زن شماره 238
سه شنبه 20/10/1390 - 15:9
آموزش و تحقيقات
سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرده است دانشمندان و پژوهشگران این سازمان موفق شدند نخستین نمونه میله سوخت هسته‌ای حاوی اورانیوم طبیعی را ساخته و آزمایش کنند.

نمونه ساخته شده پس از گذراندن کلیه آزمایش‌های فیزیکی و ابعادی به منظور بررسی عملکرد در شرایط عملیاتی به داخل قلب راکتور تحقیقاتی تهران منتقل شد.

این راکتور از چند دهه پیش در زمینه تولید انواع رادیو داروها و تحقیقات پزشکی هسته ای فعالیت می کند؛ اما کشورهای دارنده سوخت اتمی که پیشتر سوخت این راکتور را تامین می کردند ازحدود دوسال قبل به بهانه های واهی از ادامه همکاری در تامین سوخت این راکتورخودداری کردندتا ایران در تامین داروی مورد نیاز بیماران سخت نظیر سرطان دچار مضیقه شود؛ اما جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر دستاورد ها و پیشرفت های بومی خود در عرصه دانش هسته ای صلح آمیز، اکنون به سطحی از توانمندی علمی دست یافته است که می تواند در زمینه صدور مواد و خدمات هسته ای وارد بازارهای جهانی شود.

ایران با وجود تحریم های نا عادلانه شورای امنیت و تحریم های یکجانبه آمریکا، در شمارمعدود کشورهایی قرار دارد که به تولیدات متنوعی دردانش هسته ای صلح امیز دست یافته است. از جمله این دستاوردها، چرخه کامل تولید سوخت هسته ای، تولید انواع رادیو داروها و استفاده ازدانش هسته ای در درمان بیماری های صعب العلاج، صنایع کشاورزی، غذایی و سایر پژوهش های علمی در حوزه فناوری هسته ای است .

سازمان انرژی اتمی ایران، 8 فوریه 2010 در نامه ای رسمی به آژانس بین المللی انرژی اتمی، آغاز عملیات غنی سازی اورانیوم با غنای 20 درصد را برای تامین سوخت راکتور تحقیقاتی تهران، اعلام کرده بود. ایران در سال 1958 میلادی به عضویت آژانس بین المللی انرژی اتمی ( I.A.E.A ) درآمد و در سال 1968 نیز، پیمان منع تولید و گسترش سلاح های هسته ای ( N.P.T) را امضاء کرد.

ایران، معتقد به پیشرفت بر مبنای علم و صدور علم به دیگر کشورهاست. با تاکید براین اصول، مسوولان جمهوری اسلامی ایران، پیشرفت در عرصه دانش هسته ای و بومی سازی آنرا در اولویت برنامه های توسعه علمی قرار داده اند. برهمین مبنا سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران تاکید کرده است تهران برای تعامل در موضوع هسته ای هیچ مشکلی ندارد و برای مذاکراتی که مبنای آن منطق مشترک واحترام گذاشتن به حقوق ملت ها باشد، آماده همکاری است.

هرچند که مواضع گروه1+5 (پنج عضو دائم شورای امنیت، بعلاوه آلمان )در باره موضوع هسته ای ایران تا کنون مبتنی برتعامل و همکاری نبوده و این گروه با طفره رفتن ازمذاکره منطقی عملا"درجهت تحمیل یک مناقشه سیاسی برموضوع هسته ای ایران گام برداشته است .

تردیدی نیست که گفت وگو باید بر اساس منطق ادامه یابد تا اهدافی همچون خلع سلاح های هسته‌ای وجلوگیری از اشاعه سلاح‌های هسته‌ای تحقق پذیرد، هما نگونه که حق بهره مندی بدون تبعیض ازانرژی هسته‌ای صلح‌آمیزنیز یک ضرورت برای همه ملتهاست.

در هر حال تجربه نشان داده است که رویکرد به گزینه های غیر منطقی همچون تحریم و تهدید و نقض حقوق کشورهای عضو معاهده " ان پی تی " هیچ نتیجه ای درپی نخواهد داشت .


جمشید امین زاده
منبع : سیاست ما
سه شنبه 20/10/1390 - 15:6
كودك
5 حس نوزادی که به دنیا می‌آید هنوز کامل نیست. روند تکامل حس‌ها جاده درازی است که از رحم و دوران جنینی آغاز می‌شود و به ترتیب ابتدا حس لامسه، بعد چشایی، شنوایی، بویایی و در نهایت بینایی تکامل پیدا می‌کند. هنگام تولد برخی از این حس‌ها بیش از سایرین به تکامل رسیده‌اند و حساس‌ترند.

لامسه
حس لامسه اولین حسی است که در جنین شروع به شکل‌گیری می‌کند. از ماه دوم بارداری، وقتی جنین در داخل مایع آمینوتیک حرکت می‌کند، می‌تواند حرکت مایع روی بدنش را حس کند. در ماه چهارم بعد از تولد او قادر است با تکان دادن انگشتان بدنش را لمس کند و در اینجاست که تماس پوست به پوست، نوازش، ماساژ و... اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. زیرا در پی تکامل حس لامسه فرزند شما از این حرکات لذت می‌برد. اگر دقت کرده باشید در این ماه فرزند شما علاقه ویژه‌ای به مالیدن صورت خود به گردن و سینه شما حین خوابیدن دارد. او از لمس کردن پوست شما لذت می‌برد.
 
چشایی
از هفته 11 بارداری به بعد جنین تقریبا می‌تواند تمامی مزه‌هایی را که ما حس می‌کنیم، حس کند. در واقع او به کمک مایع آمینوتیکی مزه تمام آنچه را شما می‌خورید، می‌فهمد و می‌تواند به خوبی مزه شیرین، شور، تلخ و ترش را از هم تشخیص دهد و جالب اینجاست که علاقه خاصی نیز به مزه شیرین دارد و از مزه ترش و تلخ بیزار است. اگر بعد از تولد تصمیم گرفتید فرزندتان را با شیر خودتان تغذیه کنید بهتر است بدانید او می‌تواند مزه تمام آنچه را شما می‌خورید حس کند زیرا مزه غذاها به شیر هم منتقل می‌شود.
 
بویایی
هنگام تولد زمانی که بندناف جدا می‌شود، نوزاد شما شروع به تنفس می‌کند. او پیش از این نیز می‌توانست بوی خوب و بد را از هم تشخیص دهد. فهمیدن این موضوع کار سختی نیست. مقداری وانیل، بعد یک تخم‌مرغ گندیده را جلوی بینی او بگیرید تا عکس‌العملش را ببینید. نوزادان عاشق بوی مادران‌شان هستند. از 6 روزگی به بعد او بوی مادر را تشخیص می‌دهد و با آن آرامش می‌یابد. حتی داشتن روسری یا لباس مادر در کنار او می‌تواند سبب آرامش او شود.
 
 شنوایی
جنین در رحم می‌تواند صدای قلب مادر را بشنود. هنگام تولد او تفاوت بین صداهای زیر و بم، زبان، مادری و زبان خارجی را متوجه می‌شود. بعد از مدتی صدای مادر یا صدای موسیقی که هنگام بارداری مادر به آن گوش می‌داده را تشخیص می‌دهد. صداهای بلند می‌تواند همان روزهای بعد از تولد او را بترساند و اگر برای او لالایی بخوانید متوجه می‌شود. نکته بسیار جالب اینکه صداهای آشنا آنها را یاد عمل‌های خوشایند می‌اندازد. به عنوان نمونه شنیدن صدای آب، حمام را برایش تداعی می‌کند و صدای ظروف، غذا را! صحبت کردن والدین با هم، صدای تلویزیون و حتی صدای قدم‌های شما به او می‌فهماند تنها نیست و همین موضوع برای او خوشایند است. اما مراقب باشید صداهای بلند می‌تواند به شنوایی او آسیب برساند.
 
بینایی
آخرین حسی که در دوران جنینی تکامل می‌یابد حس بینایی است. گرچه موقع تولد، نوزاد تنها تا 30 متری خود را می‌بیند و فراتر از آن برایش تار است با این حال حتی در مسافت طولانی فرق نور با تاریکی و حتی فرم افراد را تشخیص می‌دهد. از 3 ماهگی او می‌تواند بهتر ببیند و مادر و پدربزرگ، والدین و خواهر و برادرها و تقریبا کسانی که از او مراقبت می‌کنند را می‌شناسد و خنده او نشانه همین شناخت است. از 3 ماهگی به بعد او می‌تواند اسباب‌بازی‌های رنگی با اشکال متفاوت را از هم تشخیص دهد.

منبع: parents
سه شنبه 20/10/1390 - 15:5
خواص خوراکی ها
اگر می­خواهید عمل­کرد ذهنی کودک­تان را بالا ببرید، باید به تغذیه­ی او نگاهی مجدد بیاندازید. غذاهایی که مصرف آن­ها برای مغز ضروری هستند، موجب رشد بهتر، پیش­رفت عمل­کرد، حافظه و بالا بردن تمرکز  می­شوند. در واقع مغز  یک عضو گرسنه است و اولین عضوی است که مواد غذایی رسیده به بدن را، جذب و مصرف می­کند.
 
 به نظر کارشناسان تغذیه اگر به کودکان غذای آماده (فست فود) یا موادی که ارزش غذایی ندارند، بدهید، در آن صورت مغز آن­ها را به دردسر انداخته­اید. با این کار، مغز حتماً تحت فشار قرار می­گیرد. بدن انسان در سنین رشد به مواد غذایی خاصی نیاز دارد ولی ده ماده­ی غذایی در رأس قرار دارند. این مواد به کودکان کمک می­کنند تا در مدرسه عمل­کرد بهتری داشته باشند.
 
1-   ماهی آزاد
 بهترین منبع تأمین امگا 3 و اسیدهای چرب (DHA و EPA) است. هر دوی این اسیدها برای رشد و فعالیت مغز، ضروری هستند. بر مبنای تحقیقات اخیر متخصصین تغذیه، افرادی که در برنامه­ی غذایی­شان از اسیدهای چرب بیشتر استفاده می­کنند، باهوش­تر هستند و از عهده­ی کارهای فکری بهتر برمی­آیند. ماهی آزاد را به­صورت ساندویچ و یا در سالاد می­توان استفاده کرد. (کنسرو ماهی آزاد، ماست کم­چرب، کشمش،گیلاس یا آلبالو، هویج و در صورت تمایل سس خردل) همین ساندویچ غذایی کامل و مقوی برای مغز است.
 
2- تخم مرغ
تخم مرغ نوعی پروتئین شناخته شده است و زرده­ی آن  حاوی کولین است. این ماده برای پیش­رفت حافظه و فعالیت مغز مفید بوده، انتخابی مناسب برای صبحانه است. با مخلوط تخم مرغ، پنیر و نان سبوس­دار می­توان میان­وعده­ای خوش­مزه فراهم کرد. کودکان می­توانند این ساندویچ را در زنگ تفریح بخورند.
 
3- بادام­زمینی
 بادام­زمینی منبع غنی ویتامین E و تیامین است. ویتامین E نوعی آنتی­اکسیدان  و محافظ بدن است. تیامین به همراه ویتامین، به مغز و سیستم عصبی کمک می­کند تا گلوکز را برای ایجاد انرژی  مصرف نماید.
 
با کره، بادام­زمینی و موز می­توانید ساندویچ خوش­مزه­ای تهیه نمایید. همچنین می­شود کره و بادام­زمینی را با تکه­های سیب میل کنید. از دانه­های بادام­زمینی می­توان در سالاد نیز استفاده کرد.
 
4- غلات کامل
 مغز انسان به­طور مرتب به گلوکز نیاز دارد و غلات کامل (سبوس­دار) این مهم را انجام می­دهند. فیبر موجود در آن­ها ترشح گلوکز را در بدن تنظیم می­کنند. از طرف دیگر غلات حاوی انواع ویتامینB هستند. ویتامین­های گروهB برای سیستم عصبی بسیار مفیدند. ذرت بو داده­ی کم­چرب، یکی از میان­وعده­های مفید است. همیشه برای تهیه­ی ساندویچ، از نان سبوس­دار استفاده کنید. غلات را می­توان خیس کرد تا جوانه بزنند و بعد آن­ها را پخت. برای صبحانه می­توان از آن­ها میل کرد.
 
5- جوی دوسر
 جوی دوسر یکی از غذاهای بسیار خوب و مغذی برای صبحانه­ی کودکان است. این ماده، انرژی کامل را برای مغز کودک به هنگام صبح فراهم می­کند. جوی دو سر، مغز کودک را درطول زمانی که در مدرسه است تغذیه نموده، از طرفی منبع مهمی از ویتامین A، B، «پتاسیم» و «روی» است. تمام این مواد در بهبود عمل­کرد مغز و حافظه نقش مستقیم و مهمی را ایفا می­کنند. سس سیب پخته به همراه دارچین، میوه­های خشک، شیر سویا، چند دانه بادام، عسل، موز تازه، جوی دوسر پخته و شیر کم­چرب، صبحانه­ای کامل برای کودکان است.
 
6- توت­ها
 توت انواع گوناگونی دارد که همگی نقش مهمی در سلامتی ایفا می­کنند. هر قدر رنگ این میوه تیره­تر باشد مغذی­تر است. توت­ها (توت­فرنگی، گیلاس، آلبالو، شاتوت، توت سیاه ، بلوبری و...) حاوی آنتی اکسیدان و امگا3 بوده، از بروز سرطان و ضعف حافظه جلوگیری می­کنند. این میوه­ها سرشار از ویتامین C نیز هستند. انواع توت را می­توان در سالاد نیز استفاده کرد.
 
7- انواع لوبیا
انرژی ذخیره شده در حبوبات به­دلیل وجود پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، ویتامین و مواد مغذی دیگر در آن­هاست. این مواد یکی از بهترین منابع غذایی برای مغز هستند. در صورتی که کودکان از این مواد هنگام ناهار استفاده کنند، انرژی مورد نیازشان برای تحرک و تفکر هنگام عصر تأمین می­شود. در لوبیا قرمز مقدار امگا3 و اسید چرب بیشتر از سایر نمونه­ها است. به­خصوص مقدار ALA که یکی از انواع امگا3 است و برای رشد و عمل­کرد مغز نقش مهمی دارد. حبوبات را می­توان پخت، له کرد و با پنیر یک ساندویچ خوش­مزه و مقوی تهیه کرد یا روی سالاد ریخت. حبوبات پخته و له شده را کودکان زیر 4 سال بسیار دوست دارند.
 
8- سبزی­های رنگارنگ
گوجه­فرنگی، سیب­زمینی شیرین، کدوتنبل، هویج، اسفناج،... و سبزیجات پررنگ بهترین منابع آنتی اکسیدان بوده، سلول­های مغز را قوی و سالم نگاه می­دارند. برای تهیه­ی سیب­زمینی سرخ­کرده بهتر است سیب­زمینی­ها را به قطعات کوچک خرد کرده پس از اسپری کمی روغن گیاهی روی آن­ها، داخل فر بگذارید تا سرخ و طلایی شوند. در سبد غذایی ناهار حتماً از هویج­های کوچک و گوجه­فرنگی استفاده کنید. سبزی­ها بهترین گزینه برای تهیه­ی سوپ و سالاد هستند.
 
9- ماست و شیر
لبنیات دارای انواع گوناگون ویتامین، پروتئین و مواد آلی هستندکه همگی برای رشد بافت مغز، سیستم عصبی و تولید انرژی ضروری­اند. بدن نوجوانان به مقادیر بسیار بالای ویتامینD نیاز دارد. این ویتامین برای سیستم عصبی، ماهیچه­ها و سلول­های بدن مفید است و به­وفور در لبنیات یافت می­شود. شیر کم­چرب به همراه غلات غنی شده و آب­میوه­ی طبیعی یا ساندویچ پنیر و گردو، میان­وعده­ی مناسبی هستند.
 
10-گوشت­ها
آهن یکی از مواد ضروری و مغذی بدن است که تولید انرژی کرده، تمرکز مغز کودک را افزایش می­دهد. این ماده به­وفور در انواع گوشت، به­خصوص گوشت قرمز یافت می­شود. گوشت علاوه بر آهن، دارای روی نیز است و برای حافظه بسیار اهمیت دارد. گیاه­خواران برای تأمین آهن بدن­شان می­توانند از لوبیای سیاه، لوبیا چشم­بلبلی و یا سویا استفاده کنند. حبوبات دارای آهن بدون «هم» هستند (نوعی آهن که برای جذب به ویتامین C نیاز دارد به همین دلیل بهتر است حبوبات را با فلفل قرمز تازه، توت­فرنگی، آب پرتقال و یا مشابه آن­ها مصرف کرد.)
 
 فروغی شیدا
منبع : ماهنامه پیام زن شماره 238 به نقل از مجله HEALTH
سه شنبه 20/10/1390 - 14:57
ورزش و تحرک
شکی در این نیست که ورزش کردن برای سلامت خوب است اما از میان ورزش‌ها شاید پیاده‌روی و دویدن بهترین باشد. این ورزش‌ها، نه تنها به سلامت فیزیکی کمک می‌کنند بلکه تاثیرات شگرفی بر حافظه دارند.
طبق تحقیقات اخیر پژوهشگران دانشگاه کمبریج دویدن سبب بهبود حافظه شده و چون به اکسیژن‌رسانی بیشتر به مغز کمک می‌کند در شکل‌گیری صدها هزار سلول جدید حافظه هم دخیل است. انجام مرتب این ورزش چند مرتبه در هفته می‌تواند سبب رسیدن مغز به نهایت قابلیت خود شود.
 
پیش از این گروهی از عصب شناسان آلمانی، با بررسی تواناییهای مغزی چندین دونده در طی چند هفته متوجه شده بودند که قدرت تمرکز و حافظه تصویری در آنها بسیار بالا رفته است. شرکت کنندگان در این تحقیق باید دو جلسه ?? دقیقه‌ای در هفته را به دویدن اختصاص می‌دادند و پس از آن تست‌های مشکلی را انجام می‌دادند.
 
محققین متوجه شدند در حالی که حافظه این دوندگان در بخش اعداد و ارقام چندان تغییری نداشت، توانایی آنها در به یاد آوردن تصاویر و اشکال و همچنین انجام دادن امور بصری مانند خواندن نقشه یا ساختن چیزی از روی راهنمای مصور، به طور اساسی بهبود یافته بود.
 
برای اثبات این نظریه، محققین در میانه کار، هر گروه از دوندگان را به چند زیر گروه تقسیم کردند و تنها یکی از این زیر گروهها به دویدن ادامه داد، اعضایی که به دویدن ادامه نداده بودند، در انجام تستها به طور مشخصی دچار کاهش دقت و صحت عمل شدند. یکی از محققین به نام رالف راینهارت (Ralf Reinhardt) گفت: "آنچه در این افراد تغییر کرد، تعداد اشتباهاتشان بود. دوندگانی که تمام ? هفته را به دویدن ادامه دادند مرتکب اشتباهات کمتری میشدند. آنها میتوانستند تستها را با دقت بسیار بیشتری از گروه دیگر انجام دهند."
 
 این گروه تحقیق هنوز به علت این رابطه پی نبرده‌اند، اما سانا استروت (Sanna Stroth)، روانشناس، اعتقاد دارد که بخش هیپو کمپوس (hippocampus) مغز که مسئول تعدادی از تواناییهای حافظه است، کلید اصلی این معما به شمار می‌آید. او گفت: "ما اعتقاد داریم که فعالیت موجب افزایش تولید سلولهای تازه در هیپوکمپوس می‌شود و در ضمن سلولهای موجود را هم حفاظت می‌کند. شاید دلیل تاثیر مثبت دویدن بر حافظه هم همین باشد." نکته جالب‌تر اینکه ورزش در هوای آزاد در تقویت حافظه بیش از ورزش در سالن کمک می‌کند. پس از هوای بهاری استفاده کنید و در پارک‌ها بدوید.
 
منبع : سلامت ایران
سه شنبه 20/10/1390 - 14:56
خواص خوراکی ها
گردو؛ درمان بی‌خوابی
به گفته پژوهشگران در انگلیس، گردو یکی از منابع مهم پروتئین گیاهی و منبع سرشار از چربی‌های امگا3 و اسیدآلفالینولئیک است که تأثیر مفید این مواد در عملکرد مناسب عروق شناخته شده هستند. بررسی‌ها نشان می‌دهد، گردو حاوی خواص آنتی اکسیدانی قوی برای پیشگیری از سرطان است.

همچنین چربی‌های اشباع نشده تک زنجیره‌ای موجود در گردو برای کاهش کلسترول زیان بار خون و نیز کاهش لیپوپروتئین که عامل تصلب شرایین می‌باشد، بسیار سودمند است.
 
گردو درعین حال حاوی نوعی اسید آمینه به نام «ال آرمبینین» است که به جریان بهتر خون درعروق کمک می‌کند. گردو غذای مغز است و نقش مهمی در بهبود عملکرد سلول‌های مغزی ایفا می‌کند تا جایی که شما به مرور زمان با مصرف روزانه آن باهوش‌تر می‌شوید. ملاتونین یکی دیگر از مواد مفید موجود در گردو است که به بهبود خواب کمک می‌کند؛ بنابراین در کاهش بی‌خوابی و درمان دیگر اختلالات خواب مؤثر است.

استحکام لثه‌ها با مصرف لیمو ترش
مصرف لیمو ترش موجب متعادل نگه داشتن وزن بدن می‌شود و به دلیل ساخته شدن کلاژن به استحکام لثه‌ها کمک می‌کند. لیمو ترش از خانواده مرکبات و سرشار از ویتامین ‍C است که مصرف آن موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

مصرف این میوه برای همه افراد در حد تعادل توصیه می‌شود و افرادی که مبتلا به بیماری‌های معده از جمله رفلاکس معده هستند، باید با احتیاط آن را مصرف کنند. از خواص لیمو ترش می‌توان به متعادل نگه داشتن وزن بدن، رفع خشکی بزاق و دهان و پیشگیری از ایجاد لکه‌های پوستی ناشی از آسیب مویرگ‌ها در استحکام لثه‌ها اشاره کرد. مصرف لیمو ترش همراه با غذا موجب افزایش جذب آهن در بدن می‌شود.

کنترل چربی خون با خوردن روزی 2 عدد سیب
سیب علاوه بر پایین آوردن چربی بد خون، باعث افزایش انرژی و تقویت دستگاه گوارش می‌شود.مطالعات نشان می‌دهد که خوردن 2 عدد سیب‌ در هر روز تقریباً به میزان 16 درصد سطح کلسترول را پایین می‌آورد، به ‌طوری که برای کاهش سطح کلسترول، هیچ چیز دیگری به اندازه سیب‌ مفید نیست.
 
افرادی که از مشکلات دستگاه گوارشی رنج می‌برند، با خوردن سیب می‌توانند عملکرد این دستگاه را در حد طبیعی نگه دارند. مهم‌ترین دلیل در تنظیم و تقویت دستگاه گوارش این است که سیب سرشار از فیبر است و این بدان معناست که حرکات روده‌ای را منظم می‌کند و دیر هضمی و یبوست را از بین می‌برد.

قند موجود در سیب باعث افزایش انرژی می‌شود، به همین دلیل، خوردن این میوه صبح زود و قبل از صبحانه توصیه شده است و تا آخر شب بدن را سرحال نگه می‌دارد و انرژی مورد نیاز را تأمین می‌کند. از آنجا که سیب سرشار از آهن است، در درمان آنمی نقش مهمی دارد؛ آهن موجود در بدن سطح هموگلوبین را افزایش می‌دهد که افزایش هموگلوبین با درمان آنمی رابطه مستقیم دارد.
 
اگر شما دائماً احساس ضعف و خستگی دارید، با خوردن این میوه می‌توانید سرحال شوید؛ زیرا قند طبیعی موجود در سیب با آهن آن ترکیب شده و باعث افزایش انرژی و تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود، به گونه‌ای که بدن در برابر بیماری‌ها حالت آماده‌باش به خود می‌گیرد. اگر شما از مشکلات ناشی از آسم رنج می‌برید، با خوردن یک فنجان آب سیب می‌توانید به رفع این مشکلات کمک کنید.

همچنین ژلاتین موجود در سیب نقش انسولین را ایفا می‌کند، در نتیجه در تنظیم سطح قند خون بدن اهمیت ویژه‌ای دارد. اخیراً مطالعات انجام شده نشان داده است که سیب می‌تواند اثر مطلوبی بر بینایی داشته باشد. از آنجایی که سیب منبعی غنی از ویتامین A و ویتامینC است، در درمان شب‌کوری و کوررنگی اثرات مثبتی دارد و بالاخره اینکه یکی از شگفت‌انگیزترین اثرات سیب، درمان و پیشگیری از آلزایمر است.

گل ختمی ضد سرفه قوی
فراز مجاب عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: گل ختمی ضددرد، ضدباکتری، ضدسم، ضد التهاب، ضدسرفه، ضدعفونی کننده، ضداحتقان، ضد کرم، ادرارآور، خلط آور، کاهش دهنده قند خون، محرک سیستم ایمنی بدن، ملین و مسهل است. گل ختمی دارای طبع سرد و تر است.

این گیاه تقویت کننده و اصلاح کننده گردش خون، معتدل کننده اخلاط خونی، ضداسپاسم، مرطوب کننده و نرم کننده سینه و آنتی‌بیوتیک ریوی است. همچنین برای رفع التهاب ریه، رفع سرماخوردگی، درمان آنفلوانزا و رفع خس‌خس سینه مناسب است. گل ختمی تقویت کننده پوست و مو، مرطوب کننده پوست، تسکین درد پوست و ضدالتهاب پوستی و برای درمان خشکی پوست به وسیله بخور نیز مفید است.

تنظیم سوخت و ساز بدن با میوه
 میوه‌ها یکی از بهترین مواد ضدسرطانی هستند که مصرف مکرر آن‌ها سوخت و ساز بدن را تنظیم می‌کند.
صیفی‌جات از مواد معدنی مفیدی برخوردارند و استفاده از آن‌ها در غذای روزانه، برای سلامتی بسیار مفید است و مانع از بوجود آمدن بیماری‌های مختلف می‌شود.

صیفی‌جاتی که رنگ زرد دارند، دارای موادی به نام بتاکاروتن هستند که در بدن انسان تبدیل به ویتامین A شده و برای دید چشم بسیار مفیدند. صیفی‌جاتی که از رنگ سبز برخوردارند، دارای موادی به نام کلروفیل بوده و در خون‌سازی از اهمیت زیادی برخوردار هستند.

صیفی‌جاتی مانند خربزه، هندوانه، طالبی و گرمک ادرارآور بوده و برای شست‌وشوی سیستم ارولوژیک (کلیه و مجاری ادرار) مفید هستند. به گفته وی استفاده مداوم از میوه به جای سس و چاشنی مصنوعی، متابولیسم بدن را بالا برده و سوخت و ساز را تنظیم می‌کند.
 
استفاده از کیوی رسیده برای افرادی که از اجابت مزاج خوبی برخوردار نیستند، بسیار مفید است. گریپ فروت و نارنج هم برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مفید هستند؛ نارنج برای افراد دیابتی بهترین داروست. معمولاً مرکبات در فصل زمستان استفاده می‌شوند و استفاده مداوم از آن‌ها از انواع سرماخوردگی‌ها جلوگیری می‌کند و می‌تواند بهترین روش برای پیشگیری از بیماری‌های فصل زمستان باشد.

بدن انسان به املاح و ویتامین‌های زیادی نیاز دارد، میوه‌های فراوانی در طبیعت وجود دارد و بهتر است انسان از انواع میوه‌‌ها استفاده کند تا بدن هرگز دچار کمبود املاح یا ویتامین‌ها نشود. هسته و دانه همه میوه‌‌ها ضدانگل هستند و بهتر است انسان هر میوه‌ای را در فصل خود استفاده کند. میوه‌ها منبعی غنی از ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که علیه رادیکال‌های آزاد (مواد پیش سرطانی) موجود در بدن انسان وارد عمل شده و آن‌ها را از بین می‌برند.

خاصیت آب آناناس
پزشکان توصیه می‌کنند اگر زیاد دچار سرماخوردگی می‌شوید و این وضعیت شما را آزار می‌دهد، می‌توانید با نوشیدن آب آناناس تا حد زیادی علائم این بیماری را کاهش دهید. این میوه شیرین و خوشمزه تقریباً در تمام گروه‌های سنی طرفدار و علاقه‌مند دارد. آناناس علاوه بر اینکه شیرین و خوش طعم است، مزایای بسیاری نیز برای سلامتی دارد؛ از جمله اینکه آناناس حاوی یک نوع آنزیم با خواص ضد التهابی است که «بروملاین» نام دارد. این آنزیم در واقع می‌تواند با عفونت‌ها مقابله کرده و باکتری‌ها را نابود سازد.

نوشیدن آب آناناس در تسکین گلودرد مؤثر است و می‌تواند به راحتی مخاط بدن را پاکسازی کند. همچنین این آنزیم موجود در آناناس به تسکین سرفه‌های ناشی از سرماخوردگی کمک می‌کند. آب آناناس در عین حال به درمان سایر علائم و مشکلات تنفسی مثل برونشیت، آسم و ذات الریه کمک می‌کند. علاوه بر این‌ها نوشیدن آب آناناس می‌تواند در تسکین بدن دردهای ناشی از سرماخوردگی تأثیر مفید و بسزایی داشته باشد.

خطرات پشت میز نشینی
پزشکان هشدار دادند که پشت میزنشینی خطر ابتلا به سرطان روده را تا دو برابر افزایش می‌دهد. نتایج آزمایش‌های جدید نشان می‌دهد که 10سال یا بیشتر، اشتغال به کار پشت میزنشینی و شغل بی‌تحرک احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان روده را دو برابر می‌کند. به گزارش روزنامه دیلی میل، خبر بدتر اینکه حتی کارمندانی که سعی می‌کنند تناسب اندام خود را حفظ کنند و به کلاس‌های ورزش بروند، باز هم به دلیل بی‌تحرکی در ساعات کاری همین اندازه در معرض ابتلا به تومورهای سرطانی روده هستند.

همچنین آمارها نشان می‌دهد، مردانی که زیاد در طول روز پشت میز می‌نشینند،30 درصد بیشتر از مردانی که مشاغل پرتحرک و فعال دارند در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. پزشکان استرالیایی با مطالعه روی 918 بیمار مبتلا به سرطان روده به نتایج فوق دست یافتند.
 
منبع : ماهنامه نامه جامعه شماره 86
سه شنبه 20/10/1390 - 14:55
دنیای گیاهان و حیوانات
تیمی بین المللی از محققان اعلام کردند می توان مورچه ها را به گونه ای برنامه ریزی کرد که به ابرسربازهایی با سرهایی بزرگ تبدیل شوند.

به گزارش خبرگزاری مهر، تمامی کلونی های مورچه ها از حشراتی در مشاغل مختلف از جمله سربازها و کارگرها تشکیل شده است. محققان دانشگاه مک گیل با ایجاد تغییراتی در لارو مورچه ها راهی را برای تبدیل مورچه ها در دوران لاروی به ابرسربازانی جنگجو ارائه کردند.

محققان بر این باورند که کشف جدید نشان می دهد بسیاری از ویژگی های گونه های زیستی مختلف از قابلیت رمزگشایی برخوردارند، راهکاری که می تواند مطالعه بر روی روند تکامل جانداران را تسهیل کند. در این مطالعه محققان لارو مورچه ها را در دوره ای تعیین شده از رشد تحت تاثیر هورمونی قرار داده و آنها را به مورچه هایی ابرسرباز و بزرگ تبدیل کردند.

دانشمندان توانستند این آزمایش را در دو گونه مختلف از مورچه ها که کلونی آنها به صورت طبیعی از صنف ابرسرباز برخوردار نیست، با موفقیت اجرا کنند. محققان در این آزمایش بر روی مورچه های "فیدُل"، گروهی بزرگ از مورچه ها متشکل از هزار گونه مرتبط، مطالعه کردند که در میان آنها تنها هشت گونه دارای صنف ابرسرباز بودند، در این صنف سربازها مسیرهای ورودی لانه را با کمک سرهای بزرگشان مسدود کرده و از ورود مهاجمان جلوگیری می کنند.

 

 

ایده تلاش برای برنامه ریزی مورچه های درحال رشد برای ساخت این ابرسربازها زمانی مطرح شد که محققان دریافتند گونه رایج دیگری از مورچه های فیدل که در کلونی خود از ابرسربازها برخوردار نیستند، به شکلی عجیب از سرهای بسیار بزرگی برخوردارند.

این مورچه های تغییر یافته شباهت زیادی به ابرسربازها در گونه هایی خاص از مورچه ها داشتند از این رو دانشمندان تصمیم گرفتند تا عامل تبدیل این مورچه های سرباز معمولی به ابرسربازها را دریابند. به گفته محققان زمانی که ملکه مورچه تخم گذاری می کند، هر یک از آنها متناسب با محیطی که در آن رشد می کنند، حرارت و مواد غذایی که دریافت می کنند ویژه کاری خاص رشد می کنند، کارگر یا سرباز اما کلید تبدیل شدن به یک ابرسرباز به ماده شیمیایی خاصی بستگی دارد که به هورمون کودکی شهرت دارد. 

بر اساس گزارش بی بی سی، از این رو محققان دریافتند در صورتی که این هورمون در زمانی مناسب به لارو مورچه ها برسد آنها را به ابرسربازها تبدیل خواهد کرد.

دوشنبه 19/10/1390 - 15:23
نجوم
کاوشگر وستا در گودالی واقع در قطب جنوب سیارک وستا کوهی را پیدا کرد که با 21 متر ارتفاع، دومین کوه بلند منظومه خورشید بوده و شهاب سنگهایی را ساخته است که امروز در موزه های زمین نگهداری می شوند.

به گزارش خبرگزاری مهر، در ابتدای دهه 90 به خاطر بررسیهای طیف نگاری مادون قرمز، دانشمندان دریافتند که طیف شهاب سنگهای "هواردیتی، ائوکریتی، دیوجنیتی" (HED) و سیارک وستا بسیار شبیه هم هستند و بنابراین، به احتمال بسیاری "وستا" جد اولیه این سنگهای آسمانی رسیده به زمین هستند.

در می 1996، زمانی که فاصله وستا تا زمین به حداقل خود رسید تلسکوپ فضایی هابل توانست رصدهای موثری را انجام دهد و وجود یک گودال غول پیکر با قطر حدود 450 کیلومتر را در نزدیکی قطب جنوب این سیارک کشف کند. با توجه به اینکه ابعاد این سیارک کمی بیشتر از 500 کیلومتر است دانشمندان نتیجه گیری کردند که شکل گیری این حفره باید یادآور یک حادثه فاجعه بار برای وستا باشد.

به نظر می رسد که شکل گیری این حفره حاصل برخورد یک سیارک کوچک با قطر چند ده کیلومتر است. سپس  در طول دهها میلیون سال زمان بعضی از تکه هایی که در مدت برخورد منفجر شدند به مناطقی رسیدند که از نظر دینامیک ناپایدار بودند و زیر فشار اختلالات شدیدی قرار گرفتند که سبب بروز تغییراتی ریشه ای در مدارات آنها شدند و بعد آنها را به مناطق داخلی منظومه خورشیدی هدایت کردند و در پایان از مدارات سیارات داخلی از جمله زمین عبور کردند.

تحقیقات بعدی اجازه داد که دانشمندان وجود گروهی از دهها سیارک کوچک با قطر 5 تا 10 کیلومتر را با طیف مشابه طیف سیارک وستا شناسایی کنند. به همین خاطر به این گروه سیارکی "وستاک" (سیارکهای وستایی) گفته می شود.

 

 
این تصویر کوهی به ارتفاع 21 کیلومتر را نشان می دهد که در مرکز گودال حاضر در جنوب وستا حضور دارد. وضوح تصویر این عکس 300 متر در پیکسل است درحالی که مقیاس عمودی آن 1.5 برابر بیشتر از مقیاس افقی است

این خانواده سیارکها از تکه هایی تشکیل شده اند که بیشتر آنها در پی برخوردی که حفره قطب جنوب وستا را ساخته است به دنیا آمده اند.

بعضی از تکه های این گروه نیز راه زمین را در پیش گرفتند و اکنون در موزه های زمینی نگهداری می شوند که نمونه های شهاب سنگهای HED از جمله آنها هستند.

این سه شهاب سنگ در اکتبر 1960 در استرالیا و اکتبر 1999 در آفریقا به زمین افتادند. بررسی ردپای پرتوهای کیهانی بر روی این شهاب سنگها، وقوع نمایشی از برخوردهای فضایی را در 20 میلیون سال قبل نشان داد.

درحال حاضر، کاوشگر داون که از جولای 2011 در مدار اطراف سیارک وستا است و تا 6 ماه دیگر در این منطقه باقی می ماند علاوه بر تائید نتایج به دست آمده از رصدهای تلسکوپ هابل کشف کرده است که در مرکز این گودال، کوه عظیمی حضور دارد که در حدود 21 کیلومتر قد برافراشته است.

برای درک ارتفاع این قله کافی است فکر کنید که اورست به عنوان مرتفع ترین کوه زمین، در حدود 2.5 برابر کوچکتر از این کوه است و بلندترین کوهی که تاکنون در منظومه خورشیدی کشف شده است و "کوه الیمپوس" (در مریخ) نام دارد 27 کیلومتر ارتفاع دارد.

 

 
مقایسه میان بلندترین کوههای منظومه خورشیدی. در بالا، کوه الیمپوس در مریخ قرار دارد و پس از آن کوه حاضر در قطب جنوب وستا دیده می شود. در پایین، کوه جزیره بزرگ هاوایی واقع شده است

نکته شگفت انگیز در اینجا است که این کوه 21 کیلومتری بر روی یک جسم سیارکی قرار دارد که قطر آن تنها 500 کیلومتر است.

شناسایی این کوه عظیم که در اثر یک برخورد سیارکی ایجاد شده است نشان می دهد که این حادثه برخورد به سبب انفجار میزان وسیعی از تکه سنگهای سطح وستا بوده است که بخشهایی از آنها بعدها به شکل شهاب سنگ به زمین افتاده اند.

به منظور مرتبط کردن این دو رویداد به هم، گروهی از محققان دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس با استفاده از عکسهای با وضوح تصویر بسیار بالایی که کاوشگر داون به زمین ارسال کرده اند توانستند تاریخ برخورد روی وستا را از طریق ارزیابی تعداد حفره های اطراف این کوه تعیین کنند.

درحقیقت، در اثر این برخورد حفره های از پیش موجود حذف شدند بنابراین می توان با شمارش حفره های فعلی، زمان برخورد را محاسبه کرد.

براساس گزارش فوکوس، با تعیین زمان برخورد و مقایسه آن با عمر شهاب سنگهای روی زمین برپایه تعیین تاریخ رادیواکتیوی آنها می توان اطلاعات جمع آوری شده را تائید کرد.

درصورتیکه این روش تحقیقاتی جواب بدهد و بتواند ارتباط میان این شهاب سنگها را با گودال قطب جنوب وستا پیدا کند در مرحله بعد نیاز است که دانشمندان پژوهشهایی را در خصوص اینکه چرا این شهاب سنگها تا این حد متعدد هستند آغاز کنند.

دوشنبه 19/10/1390 - 15:22
کامپیوتر و اینترنت
یک شرکت تولیدکننده تجهیزات رایانه ای در نمایشگاه محصولات الکترونیکی لاس وگاس 2012 از ماوس مکعبی شکلی لمسی بی سیمی رونمایی می کند که می تواند ابزاری مناسب برای کنفرانسها باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در نمایشگاه CES 2012 که از 10 تا 13 ژانویه در لاس وگاس برگزار می شود، شرکت "لاجی تک" از ماوسی رونمایی می کند که از ویژگیهای کاربردی بالایی برخوردار است. این ماوس که Logitech Cube نام دارد ظاهری شبیه به یک آجر کوچک دارد که به راحتی در میان دست جا می شود و از نظر جنبه های زیبایی شناختی نسبت به ماوسهای معمولی کاملاً نوآورانه است.

این ماوس بی سیم مجهز به "حالت معرفی کننده"  (Presenter Mode) است که به کاربر اجازه می دهد به راحتی در کنفرانسها و در نشانه گذاری نکات مهم بر روی پرده نمایش کلیک کند.

Logitech Cube به جای کلیدهای معمول در ماوسها دارای یک فضای وسیع حساس به لمس است. به این ترتیب، کاربر می تواند با قدرت عملکرد بیشتری از این دستگاه استفاده کند.

"لاجی تک"  که این ماوس مکعبی را در دو رنگ سیاه و نقره ای به قیمت 70 دلار عرضه خواهد کرد اشاره ای به حضور یک چراغ قوه لیزری در این ماوس نکرده است.

براساس گزارش CNET، به خاطر برخورداری از فناوری "گیرنده متحدسازی لاجی تک"، رایانه می تواند در طیف رادیویی 2.4 گیگاهرتز این دستگاه را ردیابی کند.

Logitech Cube برپایه شبکه های "وای- فای" قادر است به طور همزمان به بیش از شش دستگاه بی سیم شامل صفحه کلید، لپ تاپ، تلفن همراه هوشمند، تبلت و ... متصل شود. باوجود این، یک پورت "یو. اس. بی" به این دستگاه اجازه می دهد که از طریق کابل به دستگاههای رایانه ای نصب شود.

 

 

ابعاد این ماوس مکعبی بسیار کوچک است و به راحتی در دست جا می شود

 

 

به جای کلیدهای رایج در ماوسهای معمولی سطح این ماوس حساس به لمس است

 

 

یک پورت "یو. اس. بی" امکان نصب این ماوس از طریق کابل را فراهم می کند

 

 

با قرار دادن ماوس در "حالت معرفی کننده" می توان از دستگاه در کنفرانسها و درحال حرکت استفاده کرد

دوشنبه 19/10/1390 - 15:20
نجوم
تصاویری زیبا از ایستگاه فضایی بین المللی در حالی به ثبت رسیده اند که این لابراتوار مدارگرد بزرگ در حال عبور از کنار ماه و مشتری بوده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، در یکی از این تصاویر که توسط عکاس ناسا، "لارن هارنت" به ثبت رسیده، از ماه در لحظه ای عکاسی شده است که ایستگاه فضایی بین المللی در حال عبور از برابر صورت همسایه زمین است.

هارنت این تصویر را در چهارم ژانویه و از مرکز فضایی جانسون ناسا در هیوستون به ثبت رسانده و سپس با ترکیب چندین تصویر با یکدیگر ماه را پیش و پس از عبور ایستگاه فضایی بین المللی از کنار ماه نمایش داده است.

ایستگاه فضایی بین المللی بزرگترین فضاپیمایی است که تا به حال ساخته شده و ابعادی به اندازه یک زمین فوتبال دارد. در حال حاضر این ایستگاه میزبان 6 فضانورد است و با سرعتی برابر 28 هزار کیلومتر بر ساعت در ارتفاع 386 کیلومتری از زمین در حرکت است.

در درخشانترین حالت ممکن، ایستگاه فضایی می تواند درخشانتر از سیاره ونوس به نظر بیاید به طوری که بتوان آن را با کمک چشم غیر مسلح نیز مشاهده کرد. در عکسهای هارنت کره ماه به وضوح و با جزئیاتی دقیق دیده شده و می توان صفحات خورشیدی ایستگاه فضایی را نیز به خوبی تشخیص داد. 

بر اساس گزارش اسپیس، هارنت اولین کسی نبود که در این هفته از ایستگاه فضایی تصویربرداری کرد، در روز پنجم ژانویه عکاسی به نام "مایک کیلیان" ایستگاه فضایی را در حالی مشاهده کرد که از کنار سیاره درخشان مشتری عبور می کرد.

ایستگاه فضایی تنها فضاپیمایی نیست که با چشم غیر مسلح قابل ردیابی است بلکه لابراتوار مدارگرد "تیانگونگ 1" چین را نیز می توان با کمک چشم غیر مسلح مشاهده کرد:

 

 

یکی از تصاویر به ثبت رسیده در چهارم ژانویه توسط  هارنت از عبور ایستگاه فضایی از کنار ماه

 

تصویر ترکیبی قبل و بعد از عبور ایستگاه فضایی از کنار ماه

 

خط مسیر حرکت ایستگاه فضایی در آسمان فلوریدا و سیاره درخشان مشتری در بالای تصویر

دوشنبه 19/10/1390 - 15:17
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته