• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1315روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


پلاکت‌های خون یکی از قسمت‌های حیاتی بدن هستند که حضور آنها در خون برای منعقد شدن خون لازم است. برای مثال هنگام بروز خونریزی به دلیل یک آسیب داخلی یا خارجی، این پلاکت‌ها هستند که جلوی خونریزی شدید را می‌گیرند و به اصطلاح به بند آمدن خون کمک می‌کنند.
 
با کاهش تعداد این پلاکت‌ها در خون، فرد دچار خونریزی‌های بی‌دلیل شده یا وقتی به هر دلیل دچار خونریزی می‌شود، کنترل آن بسیار مشکل می‌شود. این علائم می‌توانند نشان‌دهنده وجود اختلالی به نام آی‌تی‌پی به معنای کاهش پلاکت بر اثر فعالیت سیستم ایمنی باشد. به گفته دکتر بابک بهار، این بیماری یک اختلال پلاکتی بسیار شایع در زنان و مردان، کودکان، بزرگسالان و میانسالان است. این فوق‌تخصص خون و آنکولوژی و استاد بازنشسته دانشگاه تهران، در ادامه درباره علائم و روش‌های کنترل و درمان این بیماری توضیح می‌دهد.

اختلال بدون پیشگیری، اما قابل درمان

آی‌تی‌پی قابل پیشگیری نیست و تقریبا می‌توان گفت تشخیص زودرس ندارد. در واقع وقتی شخصی علائم را مشاهده می‌کند، به پزشک مراجعه کرده و در آزمایش خون این بیماری تشخیص داده می‌شود. از طرفی آی‌تی‌پی بعضی افراد خفیف است و کاهش پلاکت به مرزی نمی‌رسد که علائم خود را نشان دهد. این افراد گاهی در معاینات دوره‌ای متوجه پایین بودن سطح پلاکت می‌شوند. در مواقعی که افت پلاکت خفیف است و علائم ندارد، درمانی انجام نمی‌شود و فقط کافی است بیمار تحت نظر باشد و از مصرف داروهایی که افت پلاکت را بیشتر می‌کند، خودداری کند. برای مثال بیمارانی که افت پلاکت پیدا می‌کنند باید مصرف داروهایی مثل آسپرین را زیر نظر پزشک قطع کنند.

بروز خونریزی‌های بی‌دلیل

 از علامت‌های وجود این بیماری، خونریزی‌های ریز جوش مانند سر سوزنی یا کمی بزرگ‌تر بخصوص در اندام‌های تحتانی است که فشار هیدرواستاتیکی خون بالاتری وجود دارد. این علائم گاهی روی دست، سر و سینه، زیر زبان یا سقف دهان نیز مشاهده می‌شود، اما بندرت پیش می‌آید افت پلاکت با علائم خونریزی در مغز همراه باشد. در این وضعیت، معمولا بیمار با اضطراب بسیار زیاد به پزشک مراجعه می‌کند، در صورتی که معمولا خطر خیلی جدی او را تهدید نمی‌کند.

در این بیماری غیر از افت پلاکت اختلال دیگری وجود ندارد، گلبول‌های قرمز و سفید و مغز استخوان سالم است و تهدیدی از نظر سیستم ایمنی برای بیمار وجود ندارد. این بیماری در کودکان شایع تر است، اما در بزرگسالان هم دیده می‌شود.

کنترل آی‌تی‌پی پیش از اقدام به درمان

این اختلال در بعضی افراد به شکل خفیف وجود دارد و برای مثال اگر به طور طبیعی پلاکت باید حدود 150 هزار در میلی‌متر مکعب باشد، حدود 80 هزار است و علامت خاصی هم در بدن بروز پیدا نمی‌کند. در این مواقع درمانی آغاز نمی‌شود و منتظر اتفاقات بعدی می‌مانیم. گاهی پلاکت خود به خود بیشتر می‌شود و گاهی باز هم روند کاهشی دارد که آن زمان درمان آغاز می‌شود. اگر پلاکت به مرز 20 تا 30 هزار برسد، علائم اولیه بیماری بروز پیدا می‌کند. بنابراین در شرایط قابل کنترل، درمان فقط نظارت پلاکت‌ها و ممانعت از مصرف داروهای خاص است.

چرا پلاکت‌ها کمتر می‌شوند؟

در صورت داشتن اختلال آی‌تی‌پی، پلاکت‌های بدن با سرعت زیاد و ناگهانی افت پیدا می‌کند، اما گلبول سفید و قرمز تغییری نمی‌کند و مغز استخوان کاملا سالم است. در واقع پلاکت‌ها به‌عنوان یک جسم خارجی تلقی می‌شوند و بدن به عنوان یک آنتی‌ژن یا مثل یک میکروب با آنها رفتار می‌‌کند. پلاکت‌ها در طحال از جریان خون برداشت شده و تخریب می‌شوند. علت چنین اتفاقی این است که سیستم ایمنی به علت یک تشابه آنتی ژنیک به یک جسم لیکوپروتئینی دیگر حساس می‌شود و چون پلاکت تشابه آنتی‌ژنی با آنتی‌ژن‌هایی دارد که سیستم ایمنی نسبت به آنها فعال شده است، به‌عنوان یک جسم خارجی به اشتباه مورد حمله قرار می‌گیرد. به همین دلیل وقتی افت پلاکت شدید باشد، درمان اصلی آی‌تی‌پی تجویز انواع داروهای کورتونی است. اگر افت پلاکت خیلی شدید باشد و بیمار به درمان جواب ندهد، روش درمانی دیگر برداشتن طحال است. به این ترتیب در چنین شرایطی محل اصلی از بین رفتن پلاکت برداشته می‌شود. البته طحال در مواقع حاد و در صورت جواب ندادن بدن به کورتون و خونریزی شدید برداشته می‌شود.

خونریزی‌های مزمن

آی‌تی‌پی به زبان ساده به کاهش تعداد پلاکت‌های بدن گفته می‌شود که به علت تخریب سیستم ایمنی بدن انجام می‌گیرد. این بیماری معمولا خود را با خونریزی پوستی، کبودی بی‌دلیل، خونریزی لثه هنگام مسواک زدن و زیاد بودن خونریزی هنگام عادت ماهانه‌ نشان می‌دهد. این بیماری معمولا دو نوع حاد و مزمن دارد که در گذشته نوع حاد رایج‌تر بود، اما در حال حاضر نوع مزمن بیشتر مشاهده می‌شود. این بیماری در نوع مزمن گاهی شدید و گاهی خفیف می‌شود. برای مثال مدتی به بیمار کورتون داده و بیماری خفیف می‌شود، اما با یک سرماخوردگی، عفونت ویروسی جدید یا استرسی خاص دوباره تشدید می‌شود. در این شرایط سه تا چهار سال طول می‌کشد تا بار دیگر پلاکت‌ها کنترل شود.

بیماری آی‌تی‌پی معمولا تبدیل به بیماری دیگری نمی‌شود، البته در 10 درصد مواقع افت پلاکت علامت یک بیماری روماتیسمی دیگر است و امکان دارد برای مثال در آینده بیمار دچار لوپوس شود. چرا که در این بیماری نیز ابتدا سیستم ایمنی فعال می‌شود، به پلاکت‌ها حمله می‌کند و بعد مفاصل و کلیه را هدف قرار می‌دهد.

شرایط بارداری در صورت وجود اختلال آی‌تی‌پی 

به طور کلی افرادی که به اختلال آی‌تی‌پی مبتلا هستند، باید همزمان با هر اقدامی ازجمله جراحی یا انجام هر فعالیتی که روند طبیعی بدن را مختل می‌کند، زیر نظر پزشک باشد. به همین ترتیب اگر خانم بارداری مبتلا به‌آی‌تی‌پی باشد، کافی است زیر نظر پزشک خود و همچنین پزشک متخصص باشد تا در صورت وقوع شرایط اورژانس هنگام زایمان، اقداماتی مثل کورتون درمانی انجام شود. در غیر این صورت همچون یک فرد سالم این دوران طی می‌شود و نیاز به درمان و کنترل وجود ندارد.

البته بعد از زایمان نیز لازم است نوزاد از نظر تعداد پلاکت‌ها بررسی شود و در صورت کمتر بودن از حد طبیعی، اقدامات لازم صورت گیرد. چرا که هنگام بارداری ممکن است تعداد پلاکت‌های خون مادر قابل قبول باشد، اما نوزاد ترکیب خونی غیرطبیعی داشته باشد.

 

 

چهارشنبه 29/6/1396 - 10:1
سلامت و بهداشت جامعه


بردن کودکان به دندانپزشکی برای اکثر والدین به کابوس می‌ماند، چرا که اغلب بچه‌ها با دیدن وسایل دندانپزشکی، جدا شدن از مادر و خوابیدن روی صندلی دندانپزشکی و بویژه شنیدن صدای مته مخصوص دندانپزشکی به وحشت می‌افتند و گاه بشدت بی‌قراری و مقاومت می‌کنند. عوامل زیادی مثل اطلاعات منتقل شده از اطرافیان و اشاره ناخودآگاه آنان از تجربه‌های تلخ و دردناک دندانپزشکی، کم بودن سن کودک و عدم برخورد منطقی والدین با فرزندشان در صورت بروز رفتارهای مقاومتی کودک در ترس کودکان از دندانپزشکی موثر است .
 
به گزارش جام جم، شیوه عملکرد و رفتار دندانپزشکان متخصص اطفال و بهره‌گیری درست آنان از ابزارها و فضاهایی که منجر به ایجاد امنیت خاطر و آرامش کودک شود، در کاهش ترس بچه‌ها از دندانپزشکی بسیار موثر است. برای آگاه سازی والدین از اهمیت رسیدگی به دندان‌های شیری فرزندانشان و نیز رفتارهایی که به کاهش ترس کودکان از درمان‌های دندانپزشکی کمک می‌کند، با دکتر هادی سلیمی، دندانپزشک به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

چرا کودکان از دندانپزشکی می‌ترسند؟

با وجود آن که اکثر کودکان هنگام کار دندانپزشکی همکاری خوبی با دندانپزشک می‌کنند، تعداد کمی از آنها با دندانپزشک همکاری نمی‌کنند و هنگام معاینه یا انجام کار گریه می‌کنند، دهان خود را باز نگه نمی‌دارند یا سرفه می‌کنند.

البته دندانپزشکان از کودکان زیر سه سال انتظار زیادی برای همکاری ندارند، هرچند برای بعضی کودکان کم سن و سال نیز می‌توان کار دندانپزشکی انجام داد ولی در کودکان بالای سه سال، انواع و اقسام اختلالات رفتاری و عدم همکاری مشاهده می‌شود که ارتباط خاصی با سن کودک ندارد.

دندان شیری درمان می‌خواهد چه کار؟

برخلاف تصور اکثر مردم در باره بی‌اهمیت بودن دندان‌های شیری و ریزش آن در سن شش هفت سالگی، باید در باره ارزش این دندان‌ها صحبت بیشتری شود. والدین باید مطلع شوند که فرآیند ریزش دندان‌های شیری از شش سالگی آغاز می‌شود و تا 13 ـ 12 سالگی ممکن است ادامه داشته باشد. دندان‌های شیری خلفی که بشدت مستعد پوسیدگی هستند و آبسه می‌کنند، دندان‌هایی هستند که در 12 ـ 10 سالگی دچار ریزش طبیعی می‌شوند و تا آن سن باید در دهان کودک باقی بمانند و نظم فضاهای دندانی کودک را حفظ کنند.

اولین ملاقات کودک با دندانپزشکی

اولین ملاقات یک کودک با دندانپزشک و تجربه‌ای که به دست می‌آورد، تاثیر قابل توجهی در آینده و سلامت او دارد. بی‌شک، یک تجربه خوب با دندانپزشک، زمانی که کودک هنوز مشکل حاد دندانی ندارد، منجر به برقراری رابطه خوب کودک و دندانپزشک می‌شود و زمینه همکاری کودک را در آینده فراهم می‌کند. البته کودکانی که هنگام درد دندان و بروز مشکل به دندانپزشک ارجاع داده می‌شوند، به دلیل تجربه ناخوشایندی که به دست می‌آورند، دچار ترس از اعمال دندانپزشکی می‌شوند و هنگام درمان و معاینه از شدت ترس فریاد می‌زنند و دست و پای خود را تکان می‌دهند که بخشی از این واکنش، ناشی از شرایط کودک هنگام مراجعه است .

پرهیز از تمسخر کودک

هنگامی که کودک در مواجهه با دندانپزشکی دچار ترس شده، والدین نباید او را مؤاخذه یا تمسخر کنند بلکه باید با آرامش در کنار کودک باشند و به او قوت قلب دهند و با محبت از او حمایت کنند.

والدین نباید از زور و تهدید برای ساکت نگه داشتن کودک استفاده کنند، بلکه باید برای فرزندشان از قهرمانان و افراد شجاع قصه‌گویی کنند،‌ بدون آن که کودک متوجه شود، نسبت به ترس او منظور خاصی داشته‌اند.

نباید انتظار داشته باشید، کار کودکی که از دندانپزشکی می‌ترسد، بسرعت انجام شود. باید او را در چند مرحله به دندانپزشکی برد تا به مرور ترسش از بین برود. هدیه دادن در انتهای هر جلسه بسیار کمک‌کننده است.

والدین، دندانپزشکی را برای درمان دندان کودک خود انتخاب کنند که نحوه برخورد با کودکان را بداند.

فرهنگسازی برای مراقبت از دندان‌ها

تا شش سالگی تمام مسئولیت حفظ بهداشت دهان و دندان کودک برعهده والدین است و پدر و مادرها باید به‌طور مستقیم و منظم بر مسواک‌زدن کودکان نظارت داشته باشند و برای آنها از وسایل بین دندانی مانند نخ دندان استفاده کنند.

بعد از شش تا دوازده سالگی به مرور زمان این وظیفه و مسئولیت به کودک منتقل می‌شود و بعد از 12 سالگی، وی مسئول رعایت بهداشت دهانی خود و استفاده از مسواک و نخ دندان و دهانشویه است.

کنترل اختلال رفتاری کودکان در دندانپزشکی


چند توصیه ساده روانپزشکی هنگام ارجاع کودکان به مطب دندانپزشک وجود دارد، از جمله این که وقتی کودک خود را برای ملاقات با دندان پزشک آماده می‌کنید، نباید از کلماتی مانند سوزن و صدای مته که کودک را می‌ترساند، استفاده کنید و بهتر است با جایگزین کردن کلماتی مثل نیشگون گرفتن، آب خواب‌آور و قلقلک دادن دندان از ترس آنها کم کنید. قبل از مراجعه به دندانپزشک، والدین می‌توانند با توضیح اندک در مورد وسایل مورد استفاده در دندانپزشکی و اطمینان بخشی به کودک در مورد راحت بودن و بی‌خطر بودن کار دندانپزشکی، ذهن کودک خود را آماده کنند.

می‌توان از روش‌های کنترل رفتاری کودکان برای کاهش ترس و نگرانی هنگام درمان دندانپزشکی بهره گرفت‌؛ روش‌هایی چون الگوسازی از کودکانی که با دندانپزشک همکاری می‌کنند و نشان دادن آن به سایر کودکان به صورت زنده در مطب یا در قالب فیلم ویدئویی، توضیح دادن و نشان دادن تک‌تک وسایل دندانپزشکی به کودک و انجام کار توسط آنها، استفاده از وسایل محدود کننده و بازنگهدارنده دهان، روش‌های کنترل صدا (جلب توجه کودک توسط تغییر در تُن صدا و لحن بیان) و نیز روش‌های کنترل رفتاری دارویی.

چهارشنبه 29/6/1396 - 10:0
سلامت و بهداشت جامعه


در بسیاری از کارهای روزمره ما، خطرات پنهانی وجود دارند که سلامت ما را تهدید می‌کنند.
 
به گزارش جام جم، با فهرستی از مواردی که می‌توانند قاتل پنهان سلامت ما باشند،‌ آشنا شوید:

شلوار تنگ: شلوارهای تنگ با فشار واردکردن به عصب حسی خارجی ران (lateral femoral cutaneous) می‌توانند به بروز مشکل سلامت به نام مرالژیا پارستتیکا (meralgia paresthetica) منجر شوند که احساس درد، کرختی جلو و کنار ران، گزگز، خارش، خواب رفتگی یا کلفتی پوست از علائم آن است.

بستن کراوات: بستن کراوات کمی سفت تر از حد معمول فقط به مدت سه‌دقیقه، می‌تواند فشار داخلی چشم را که مهم‌ترین عامل بیماری گلوکوم یا آب‌سیاه است، افزایش دهد. گلوکوم شایع‌ترین علت قابل پیشگیری نابینایی در کشورهای توسعه یافته است.

مسواک زدن بلافاصله بعد از غذا: اسیدیته مواد غذایی باعث نرم شدن مینای دندان می‌شود. به همین دلیل، مسواک زدن بلافاصله بعد از غذا می‌تواند بسیار آسیب زننده باشد. مسواک زدن را از نیم تا یک ساعت بعد از غذا به تاخیر بیندازید.

خوابیدن با چراغ خواب روشن: خوابیدن با چراغ خواب روشن می‌تواند تغییرات جدی در مغز ایجاد کند. این تغییرات، مشکلاتی مانند افسردگی، افزایش وزن و کاهش تولید ملاتونین ـ هورمونی که چرخه خواب را تنظیم می‌کند ـ را به دنبال دارد.

جویدن ویتامین‌های جویدنی: ویتامین C یا اسید اسکوربیک جویدنی به دندان‌ها آسیب می‌زند. نگهداشتن یک قرص ویتامین C در دهان به مدت زیاد، سطح خارجی دندان‌ها را حل می‌کند و باعث خراب شدن دندان‌ها می‌شود.

استفاده زیاد از نور فلوئورسنت: استفاده زیاد از نور فلوئورسنت و به طور کلی‌ نور شدید می‌تواند باعث بروز مشکلات سلامت مانند سردرد، خستگی، استرس، اضطراب، بیماری‌های قلبی ـ عروقی و اختلال در نعوظ شود.

مصرف شکلات کاکائو: دانه‌های کاکائو دارای قابلیت جذب سرب هستند. در بسیاری ازکشورهای تولیدکننده کاکائو به دلیل مصرف بنزین حاوی سرب، هوا آلوده به این ماده خطرناک است و می‌تواند جذب دانه‌های کاکائو شود. مصرف شکلات تهیه شده از دانه‌های آلوده بویژه برای کودکان مضر است و مشکلات جدی سلامت را درپی دارد.

نشستن زیاد: افرادی که بیش از چهار ساعت در روز پشت میز می‌نشینند، حتی اگر زمان زیادی در طول روز به تمرینات ورزشی بپردازند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به بیماری‌های مزمن قرار دارند. از مهم‌ترین این بیماری‌ها می‌توان به پرفشاری خون، بیماری‌های قلبی - عروقی، دیابت و سرطان اشاره کرد.

چهارشنبه 29/6/1396 - 9:58
سلامت و بهداشت جامعه

 

سردردها ـ شاید از نظر ما ـ بدون هیچ دلیلی آغاز می‌شوند و می‌توانند بسیار آزاردهنده باشند. براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، هر فرد بزرگسال یک‌بار در سال سردرد را تجربه می‌کند.
 
به گزارش جام جم، سردردها دلایل متعددی دارند و آشنایی با این دلایل کمک‌می‌کند با سردردمان برخورد درست‌تری داشته باشیم.

کمبود آب بدن

کمبود آب ـ حتی کم‌آبی خفیف ـ می‌تواند عامل بروز سردرد باشد. این نوع سردردها نگران‌کننده نیست و با مصرف آب بیشتر بهبود می‌یابد.

عفونت سینوسی

عفونت‌ سینوسی یا آنفلوآنزا از عوامل بروز سردرد هستند. این سردردها که معمولا در پیشانی، اطراف بینی، چشم‌ها، گونه‌ها یا دندان‌های بالایی احساس می‌شوند، نگران‌کننده نیستند و با درمان عفونت برطرف می‌شوند.

قرص‌های ضدبارداری

سردردهای میگرنی که براثر مصرف قرص‌های ضدبارداری بروز می‌کنند، بویژه اگر با علائم بصری همراه شوند، می‌توانند عامل سکته مغزی باشند. اگر بعد از مصرف قرص جدید دچار سردرد شدید، درمورد ادامه مصرف آن با پزشک مشورت کنید.

ترک مصرف قهوه

ترک قهوه صبحانه می‌تواند دلیل سردرد شما باشد. دلیلی برای نگرانی در مورد این نوع سردردها وجود ندارد. این سردردها با مصرف متعادل کافئین برطرف می‌شود. اما اگر تصمیم به ترک مصرف قهوه دارید کافی است چند روز این سردردها را تحمل کنید.

اوردوز دارو

اوردوز داروهایی که برای رفع سردرد مصرف می‌شوند، ایجادکننده این نوع سردردها هستند. در این نوع اوردوز، از بین رفتن تاثیر دارو باعث عود سردرد می‌شود و فرد به مصرف داروهای بیشتر نیاز پیدا می‌کند. این سیکل، سردردهای ناشی از اوردوز دارو را درپی دارد. پیش از تشدید مشکل بهتر است با پزشک مشورت کنید.

برخی مواد غذایی

برخی مواد غذایی خاص مانند کالباس، شکلات، پنیر و گلوتن می‌توانند عامل بروز سردرد باشند. این سردردها خطرناک نیستند، اما قطعا می‌توانند آزار دهنده باشند. بهتر است با مواد غذایی تحریک‌کننده میگرن آشنا شوید و مصرف آنها را قطع کنید.

فعالیت فیزیکی

گاهی فعالیت فیزیکی مانند قدم‌زدن یا بالارفتن از پله‌ها باعث تشدید سردردهای میگرنی می‌شود. این سردردها می‌توانند بسیار شدید باشند، اما نگران‌کننده نیستند.

استرس

استرس می‌تواند ایجادکننده سردردهای تنشی باشد. این نوع سردرد که با احساس فشار در دو طرف سر همراه است، نگران‌کننده نیست و تنها راه درمان آن مدیریت استرس است.

خستگی چشم

دید ضعیف یا دوگانگی دید می‌تواند عامل ایجاد سردرد باشد. در این موارد بهتر است به کمک متخصص بینایی‌سنجی، دید چشم‌تان را بررسی‌کنید.

کمبود خواب

کمبود خواب با به هم‌زدن تعادل هورمون‌ها در بدن از عوامل بروز سردرد است. طبیعی است این نوع سردرد با جبران کمبود خواب برطرف می‌شود.

برهم خوردن ریتم بدن

غذا خوردن یا خوابیدن در ساعت‌های غیر معمول، با برهم‌ زدن ساعت زیستی بدن می‌تواند یکی از عوامل تحریک‌کننده سردرد باشد.

کم‌خونی فقر آهن

گردش خون مناسب کلید سلامت بدن است. کمبود آهن باعث کم‌شدن گلبول‌های خون و گردش ضعیف خون در بدن می‌شود و سردرد می‌تواند یکی از علائم آن باشد. مصرف مواد غذایی سرشار از آهن به بهبود این نوع سردردها کمک می‌کند.

چهارشنبه 29/6/1396 - 9:57
سلامت و بهداشت جامعه


یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به برخی روش های کاهش وزن گفت: مصرف برخی موادغذایی تاثیرات شگرفی در چربی سوزی و کاهش وزن افراد دارد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، مهدی شادنوش متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره مصرف انواع چربی سوز‌های طبیعی برای کاهش وزن بیان کرد: میزان کالری مواد غذایی اهمیت زیادی دارد و هیچ چـیز را نمی‌توان جایگزین یک رژیم غذایی متعادل و برنامه ورزشی منظم کرد.

وی افزود: مصرف سوپ یکی از راهکارهایی است که تاثیرات شگرفی در چربی سوزی و کاهش وزن افراد دارد به طوری که در یک تحقیق نشان داده شده است که زنان باید از بین سه پیش غذا با ۲۷۰ کالری یک مورد را انتخاب می‌کردند، افرادی که سوپ مرغ و برنج را انتخاب کردند، ۱۰۰ کالری کمتر از سایرین انرژی دریافت کردند.

وی نوشیدن آب را یکی دیگر از موادی معرفی کرد که نقش مهمی در کاهش وزن دارند و افزود: تحقیقات جدید اشاره بر این دارند که نوشیدن آب، سبب تسریع کاهش وزن و کاهش اشتها می شود و با کمک به دفع سدیم و سموم بدن، نفخ و باد شکم را نیز از بین می‌برد.

شادنوش مصرف چای سبز را روش دیگری برای کاهش وزن و چربی سوزی طبیعی دانست و گفت:: عصاره چای سبز، متابولیسم بدن را افزایش می دهد و به کاهش وزن کمک می‌کند همچنین چای سبز خواص ضد سرطانی نیز در خود دارد و از بروز بیماری‌های قلبی نیز جلوگیری می‌کند.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی مصرف انواع میوه‌ها مانند سیب، گلابی و گریپ فروت را در کاهش وزن موثر دانست و تصریح کرد: گریپ فروت سرشار از ویتامین C است و باعث پایین آوردن سطح انسولین خون می‌شود که به کاهش وزن می‌انجامد، مصرف سیب و گلابی که به دلیل فیبر بالا و کالری کم باعث می‌شود که احساس گرسنگی برطرف شود و فرد غذای کمتری مصرف کند.

وی با اشاره به این که هریک از این مواد غذایی مفید برای کاهش وزن، در معده احساس پری ایجاد می‌کند، اظهار کرد: میوه‌های تازه و آبدار، سبزیجات و سوپ کالری‌های موجود در مواد غذایی را کاهش می دهد و با وجود مصرف موادغذایی بیشتر، کالری کمتری دریافت کنید؛ در واقع میوه‌های پر فیبر، سبزیجات و حبوبات دستگاه گوارش را سلامت و سطح انسولین خون را در حد تعادل نگاه می‌دارد که باعث می‌شود چربی کمتر در بدن ذخیره شود.

چهارشنبه 29/6/1396 - 9:56
سلامت و بهداشت جامعه


معاونت بهداشت وزارت بهداشت مطرح کرد؛

معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دستورالعمل مدیریت بهداشت محیط در برنامه سلامت محرم، اربعین و صفر را به معاونت بهداشت دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ کرد.
 
به گزارش جام جم آنلاین، علیرضا رئیسی در دستور العملی به معاونین بهداشتی دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور تاکید کرده است که با توجه به برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان در ایام محرم و صفر به ویژه اربعین در اقصی نقاط کشور به ویژه در استان‌های غرب و جنوب غربی کشور که در مسیر حرکت زائران کربلای معلی قرار دارند و اهمیت سلامت عزاداران را می‌طلبد، مدیریت کنترلی و پیشگیری به ویژه کنترل عوامل محیطی در راستای حفظ و ارتقای سلامت عزاداران با برنامه‌ریزی منسجم و مدون داشته باشند.

وی تصرح کرده است که عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات در مراسم عزاداری، مساجد، تکایا و هیئت‌ها و موکب‌ها می‌تواند احتمال بروز بیماری‌های مرتبط با آب و غذا به وی‌ژه بیماری‌های عفونی روده‌ای را افزایش دهد؛ بنابراین اجرای مطلوب دستورالعمل بهداشت محیط در مراسم عزاداری محرم، صفر و اربعین ضروری است.

براساس این دستورالعمل صدور کارت بهداشت متصدیان و کارگران شاغل و صدور کارت شناسایی برای کلیه کارشناسان بهداشت محیط مستقر در دانشگاه‌های مرزی ضروری است.

در این دستورالعمل بر کنترل و بازرسی‌های بهداشتی تاکید شده است. این بازرسی‌های بهداشتی از منابع تامین و مخازن آب، مدیریت پسماند موکب‌ها و ایستگاه‌های صلواتی با اولویت بهداشت فردی و موادغذایی، کلیه مراکز و اماکن شهری و روستایی حساس با اولویت بهداشت فردی و موادغذایی و کلیه مراکز و اماکن و سرویس‌های بهداشتی مسیر تردد عزاداران و زائرین به ویژه در اربعین و ۲، ۸ صفر و همچنین کنترل بازرسی مستمر از شبکه‌های توزیع آب آشامیدنی صورت خواهد گرفت. ضمن اینکه بر امر پخت و توزیع مناسب غذا و نذورات در این ایام، نظارت مستمر وجود خواهد داشت.

براساس دستورالعمل مدیریت بهداشت محیط در برنامه سلامت محرم، اربعین و صفر هرگونه پخت وپز باید در مکان‌هایی با شرایط بهداشتی صورت پذیرد و کلیه افراد درگیر در توزیع آب، چای و غذا باید دارای کارت بهداشت معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی در هنگام ارائه خدمت نیز ضروری است.

طبق دستورالعمل‌های بهداشتی، مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد و از مواد غذایی و فرآورده‌های خام دامی با کشتار مجاز و بسته بندی مورد تایید وزارت و یا سازمان دامپزشکی استفاده شود و باید توجه شود که احشام مورد استفاده برای ذبح و قربانی از مراکز مجاز مورد تایید دامپزشکی تهیه شده و از نمک‌های بسته بندی یددار تصفیه شده و روغن‌های دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود.

باید دقت شود که از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی (حداکثر دو ساعت) خودداری شود و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در زیر ۴ درجه سانتی گراد یا در بالای ۶۳ درجه سانتی گراد (روی شمعک گاز) نگهداری شود تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر ۶۳ درجه نرسد.

بنابر اعلام وبدا، مسئولین هیت‌ها باید توجه کنند از بسته بندی غذا بیش از دو ساعت قبل از مصرف خودداری شود و درعین حال از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه خودداری شود و در صورت توزیع سبزی و سالاد، رعایت مراحل چهارگانه سالم سازی الزامی است و توصیه می‌شود از سالاد و سبزی بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود.

بنابر تمهیدات بهداشتی، شستشو و گندزدایی مستمر ظروف چندبار مصرف که برای توزیع آب، چای و مواد غذایی استفاده می‌شود، ضروری است و در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم از ظروف یکبارمصرف مناسب ترجیحا ظروف یکبارمصرف گیاهی، سلولزی و آلومینیومی استفاده شود.

همچنین جمع‌آوری پسماند‌های تولید شده به صورت بهداشتی و انتقال آن‌ها به ویژه درکنار هرایستگاه صلواتی از نکاتی مهمی است که به بهداشت محیط کمک زیادی می‌کند.

چهارشنبه 29/6/1396 - 9:53
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


بیوشیمیدان ها اخیرا به بررسی دقیق ترکیباتی در روغن زیتون اقدام کرده تا دریابند چرا این محصول مفید فوایدی مانند کاهش وزن و پیشگیری از دیابت نوع 2 را نیز ارائه می کند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از عصرایران، مصرف روغن زیتون دیر زمانی است که یکی از بهترین روش ها برای دریافت چربی های دوستدار قلب و سالم از رژیم غذایی محسوب می شود. رژیم غذایی مدیترانه ای یکی از گزینه هایی است که فواید سلامت بسیاری از جمله محافظت از مغز در برابر زوال عقل و از بین بردن سلول های سرطانی را ارائه می کند.

بیوشیمیدان ها اخیرا به بررسی دقیق ترکیباتی در روغن زیتون اقدام کرده تا دریابند چرا این محصول مفید فوایدی مانند کاهش وزن و پیشگیری از دیابت نوع 2 را نیز ارائه می کند.

طی مطالعه ای جدید که در نشریه Biochemistry منتشر شده است، پژوهشگران ترکیبی به نام اُلئوروپین که در روغن زیتون یافت می شود را مورد آزمایش قرار دادند. آنها دریافتند که اُلئوروپین به بدن در تولید انسولین بیشتر کمک می کند، که به تنظیم سوخت و ساز کمک می کند و اجازه می دهد سلول ها از قند برای تولید انرژی استفاده کنند، که این شرایط احتمال ذخیره آنها و افزایش وزن را کاهش می دهد. همچنین، پژوهشگران کشف کردند که ترکیب اُلئوروپین به کاهش سطوح سمی هورمونی به نام آمیلین کمک می کند که در افراد مبتلا به دیابت وجود دارد.

به گفته بین شو، رهبر این پژوهش و استادیار بیوشیمی در کالج کشاورزی و علوم زندگی در ویرجینیا تک، مطالعه ما بینش های مکانیکی جدید به پرسش قدیمی این که چرا محصولات زیتون می توانند ضد دیابت باشند، ارائه می کند. ما بر این باور هستیم که این شرایط نه تنها با بیوشیمی عملکردهای ترکیب اُلئوروپین زیتون در ارتباط است، بلکه اثری روی عامه مردم برای توجه بیشتر به محصولات زیتون در دوره ای که با اپیدمی دیابت مواجه هستیم، دارد.

سه شنبه 28/6/1396 - 12:31
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


فصل پاییز لذت های زیادی را با خود به همراه می آورد اما اگر مراقب خودتان نباشید ممکن است مشکلاتی برای سلامتیتان نیز به وجود بیاید.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از سلامت نیوز، در ادامه برخی از مشکلات شایع سلامت که معمولا در پاییز اتفاق می افتد را آورده ایم و همچنین گام هایی را به شما آموزش داده ایم که با استفاده از آنها می توانید نسبت به پیشگیری و درمان خود و عزیزانتان اقدام کنید.


1- سرفه و سرما خوردگی

سرفه و سرما خوردگی در طول فصل های سرد سال بسیار شایع هستند. سرما خوردگی با اینکه باعث می شود چند روز احساس بدی داشته باشید اما جان انسان را تهدید نمی کند.

درمان

ویروس شایع سرما خوردگی را نمی توان با استفاده از آنتی بیوتیک ها درمان کرد بنابراین نیازی به معاینه ندارید. تنها زمانی باید با پزشک خود ارتباط برقرار کنید که سرما خوردگی چند روز بدون هیچگونه بهبودی ادامه داشته باشد.

پیشگیری

اگر به سرفه و سرما خوردگی مبتلا شده اید می توانید با پایبندی به چند نکته از پخش شدن آن پیشگیری کنید. از یک دستمال استفاده کنید تا جلوی سرفه و عطسه را بگیرید سپس دستمال را دور بیندازید و دست های خود را بشویید تا ویروس های باقی مانده کشته شوند. اگر تبی داشتید که با مصرف پاراستامول نیز بهبود پیدا نمی کرد و یا اگر در تنفستان مشکل به وجود آمد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.


تنفس افرادی که دچار آسم هستند در روزهای سرد و مرطوب ممکن است دچار تحریک شوند. اگر دچار آسم هستید و در طول شب علائم بیماری را تجربه کردید و یا نشانه های آن برای کارهای روزانه تان اختلال به وجود آورد، باید حتما پزشک خود را مطلع سازید. پزشک به بررسی داروهایی که استفاده می کنید می پردازد. اگر لازم بود دوزی از استروئید ها برایتان تجویز می شود تا به تنفستان کمک کند.


2- آنفولانزا

تاثیر آنفولانزا روی سلامت می تواند بسیار شدید باشد. اگر شیوع آنفولانزا همه گیر باشد مطمئنا از مراکز بهداشتی هشدار دریافت خواهید کرد. آنفولانزا برای کودکان، سالمندان و هر کسی که به بیماری تنفسی دچار باشد خطرناک به حساب می آید. علائمی که آنفولانزا را از سرما خوردگی معمولی جدا می کند عبارتند از:

درد عضلانی که معمولا باعث می شود نتوانید از رخت خواب خود بیرون بیایید.

تب بالا

سرفه های شدید

اگر تعداد مراتب تنفس فرد مبتلا به آنفولانزا افزایش یافت و یا اگر تب از بین نرفت باید به پزشک مراجعه کنید.

درمان

خط مقدم درمان و مقابله با آنفولانزا این است که از داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه و مقدار زیادی مایعات استفاده کنید. اگر حس کردید بهبود پیدا نمی کنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا برایتان داروهای ضد ویروسی تجویز کند.

پیشگیری

هر سال مراکز پزشکی واکسن آنفولانزا را به افرادی که بیش از دیگران در برابر آنفولانزا ضعیف هستند تزریق می کند. این افراد عبارتند از:

افراد بالای 65 سال

خانم های باردار

افرادی که برای مدت زمان طولانی در خانه تحت مراقبت قرار دارند.
افرادی که مراقبان اصلی یک فرد معلول یا سالخورده به حساب می آیند.

اگر جزء هیچ یک از این گروه ها نیستنید، می توانید خودتان به صورت شخصی این واکسن را از داروخانه ها بخرید و استفاده کنید.


3- عفونت گلو

عفونت های ویروسی می توانند در نتیجه گسترش عفونت گلو به وجود بیایند. اگر گلویتان دچار عفونت شود، دچار درد و التهاب می شود.

درمان

داروهای بدون نیاز به نسخه فراوانی هستند که می توانند کمکتان کنند درد گلو را تسکین دهید. اگر دچار تب شدید، غدد متورم و دردناک شدند و یا نقاط سفید رنگی روی لوزه ها دیده شد یا با قورت دادن مشکل پیدا کردید ممکن است لوزه تان برزگ شده باشد یا دچار آبسه لوزه شده باشید. در چنین شرایطی باید به پزشک مراجعه کنید.


4- عفونت چشم

اگر چشمتان دچارش خارش شد و قرمزی و ترشح داشت ممکن است دلیلش ورم ملتحمه باشد. ورم ملتحمه را می توانید با چند بار حمام آب گرم و یا قطره های چشم بدون نیاز به نسخه درمان کرد. با این حال اگر درد چشمتان بیشتر شد و یا دچار از دادن بینایی شدید، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

پیشگیری

بهترین روش برای پیشگیری از عفونت چشم این است که دست های خود را مرتب بشویید. همچنین در صورتی که دست ها آلوده بود نباید آنها را با چشم تماس دهید.


5- اسهال و استفراغ

برخی ویروس ها ممکن است باعث شیوع اسهال، استفراغ و یا هر دو شوند. شستن دست ها بهترین روش برای پیشگیری از این شیوع است. برای پیشگیری از شیوع ویروسی که عامل این علائم شده بهتر است افراد آلوده به ویروس تا 48 ساعت بعد از بهبودشان به محل کار یا مدرسه بازنگردند.


6- سلامت روان

با طولانی تر شدن شب ها برخی افراد ممکن است از نظر خلق و خو دچار مشکل شوند و اضطرابشان افزایش بیابد. داشتن یک برنامه غذایی سالم در کنار مکمل ویتامین D می تواند با چنین مشکلی مقابله کند. سعی کنید در روتین روزانه خود ورزش را نیز بگنجانید این کار باعث تقویت سطح سروتونین نیز می شود. اگر احساس افسردگی می کنید بهتر است با یک پزشک متخصص صحبت کنید تا کمکتان کند.

سه شنبه 28/6/1396 - 12:30
سلامت و بهداشت جامعه

در دورانی که برخی برای رسیدن به تناسب اندام، از رژیم‌های غذایی سخت یا کلاس‌های بدنسازی استفاده می کنند، یک راه آسان و ساده برای لاغری وجود دارد که بسیاری افراد از آن غافل هستند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، اگر فرصت کافی برای رفتن به کلاس‌های ورزشی ندارید در کنار انجام پیاده روی روزانه می‌توانید با گردگیری و پاک کردن خانه به تناسب اندام مورد نظر خود دست یابید و یک ورزش آسان و پرفایده انجام دهید.

براساس پژوهش ها، انجام گردگیری و تمیز کردن خانه به مدت تنها ۲ ساعت می‌تواند تا ۶۰۰ کالری انرژی (برابر با پنج کیلومتر راه رفتن) در بدن بسوزاند.

بررسی میزان انجام کار‌های خانه با سوزاندن چربی‌های اضافی در بدن توسط موسسه آمریکایی خانه داری خوب (Good Housekeeping) انجام شده است.

محققان برای این آزمایش به دست داوطلبان دستنبد هوشمند (Fitness Tracker FitBit) متصل کرده و میزان سوزانده شدن کالری در بدن آن‌ها در زمان انجام کار‌های مختلف خانه را اندازه گیری کرده اند.

جارو برقی کشیدن همه خانه دومین روش برای از بین بردن کالری‌های اضافی به میزان ۱۰۷ کالری در ۲۰ دقیقه است.


بر این اساس، تمیزکردن پنجره شدید‌ترین فعالیت با از بین بردن ۱۱۵ کالری در ۲۰ دقیقه بود.

تمیز کردن حمام، کفپوش، زیردوشی و پاک کردن سینک و شیرآلات هم ۱۰۰ کالری انرژی در طول ۲۰ دقیقه در بدن می‌سوزاند.


انجام همه کار‌های خانه به مدت ۲ ساعت می‌تواند تا ۶۰۰ کالری انرژی بسوزاند به شرط آنکه پس از اتمام کار، فرد مواد شیرین از جمله شیرینی و یا کیک مصرف نکند و برای ماندگاری کاهش وزن خود اندکی پیاده روی انجام دهد.


خوردن مواد غذایی شیرین یا استراحت طولانی مدت پس از پایان گردگیری و تمیز کردن خانه و محل کار سبب بی اثرشدن سوزانده شدن کالری‌ها و چاقی دوباره افراد می‌شود.

کارشناسان به افرادی که می‌خواهند با انجام فعالیت هایی همچون گردگیری و نظافت وزن خود را کنترل کنند توصیه می‌کنند از دستبند‌های هوشمند برای بررسی میزان کالری سوزانده شده استفاده کنند.

با تمیز کردن مداوم و روزانه، در کنار پیاده روی و تنظیم رژیم غذایی سالم به تدریج فرد به تناسب اندام مورد نظر خود دست پیدا می‌کند.

سه شنبه 28/6/1396 - 12:29
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


بسیاری از داروهایی که معمولا مصرف شایعی دارند، عوارض جانبی خطرناکی ایجاد می‌کنند.
 
به گزارش جام جم، با عوارض جانبی وحشتناک چند مورد از داروهای معمول آشنا می‌شویم.

میراپکس (Mirapax): اختلال بسیار شایع سندرم پای بی‌قرار (اختلال عصبی که احساس حرکت در پاها ایجاد می‌کند و باعث می‌شود فرد احساس ناراحتی در پاها داشته باشد)، مشکل آزاردهنده‌‌ای است که بسیاری از مبتلایان آن را برای برطرف کردن این مشکل به سمت مصرف دارو سوق می‌دهند،‌ اما عوارض جانبی داروهایی که برای این بیماری تجویز می‌شود، تاثیرات بسیار زیانبارتری بر زندگی فرد به جا می‌گذارد. یکی از داروهای تجویزی برای این اختلال میراپکس است. ازجمله عوارض جانبی خطرناک میراپکس که برای درمان پارکینسون تجویز می‌شود، می‌توان به فراموشی، توهم، میل شدید به قمار، تمایلات شدید جنسی، میل شدید و غیرقابل کنترل به خرج کردن پول، خوردن و... اشاره کرد.

پروپشیا (Propecia): پروپشیا دارویی است که برای درمان ریزش مو و طاسی بخصوص در مورد آقایان و همچنین در بزرگی خوش‌خیم پروستات تجویز می‌شود. افراد بسیاری در سراسر دنیا دچار عوارض جانبی خطرناک این دارو شده‌اند. ناتوانی جنسی کامل، رشد پستان در مردان، سرطان سینه، افسردگی و عصبانیت و تفکر جدی خودکشی از عوارض جانبی این دارو هستند. براساس اعلام رسمی شرکت تولیدکننده، این عوارض ممکن است دائمی و همیشگی باشند و با قطع مصرف دارو نیز برطرف نشوند.

وانکستون (Onexton): این دارو که برای برطرف شدن آکنه مورد استفاده قرار می‌گیرد، عوارض جانبی متعددی از احساس گرما و چربی پوست گرفته تا اسهال خونی، کرامپ معده و مرگ دردناک را به همراه دارد. با این حال، بسیاری از افراد از مصرف این دارو به دلیل داشتن این عوارض خودداری نمی‌کنند. حتی اگر اسهال خونی و درد معده به مرگ منجر نشود، خفگی حاصل از تنگی نفس شدید که از دیگر عوارض مصرف داروست، می‌تواند مرگ فرد را در پی داشته باشد.

آکوتان (Accutane): این دارو بیش از 80 عارضه جانبی دارد که از دست دادن شخصیت، رفتارهای خشونت‌آمیز، خودکشی، سکته، پرمویی بیش از حد، مشکل در بهبود زخم‌ها، کوری ناگهانی و احساس درد در هر بار حرکت دادن چشم ازجمله آنهاست. دارویی با این عوارض خطرناک برای درمان آکنه تجویز می‌شود و از داروهای مصرفی شایع است.

سه شنبه 28/6/1396 - 12:27
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته