• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1315روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

هوا در حال سرد تر شدن است و حالا باید از میوه های شگفت انگیز این فصل استفاده کنیم. سوپرفودهای پاییزی خواص بیشماری برای حفظ سلامت شما در این فصل دارند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از آوای سلامت ،سوپرفود برای غذاهایی استفاده می شود که سرشار از مواد مغذی ضروری جهت افزایش انرژی هستند و برای مبارزه با بیماری و بهبود خلق و خو نیز موثرند. سوپرفودها از بیماری های مزمن جلوگیری می کنند، بینایی را بهبود بخشیده و حتی حضور ذهن شما را بهتر می کنند. آنها را بشناسید و در رژیم غذایی خود بگنجانید:


کلم بروکلی: روی موجود در این سبزی منجر به افزایش توان دفاعی بدن در برابر بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا می شود. فیبر موجود در کلم بروکلی همچنین برای حفظ سلامت دستگاه گوارش مفید است.

شلغم: شلغم ازجمله ریشه ‌های خوراکی سبزیجات است که می ‌تواند در روزهای پاییزی جانشین مناسبی برای تربچه و کلم باشد. شلغم منبع عالی از ویتامین ‌های آ و کا و همچنین اسیدفولیک است و برای طعم دادن به آن می‌ توانید از رازیانه، خرده نان و شکر قهوه ‌ای استفاده کنید.

گریپ فروت: گریپ ‌فروت بیش از ۷۵ درصد ویتامین ث موردنیاز بدن را تامین می‌کند و منبع غنی از لیکوپن است. این رنگدانه ‌های قرمزرنگ برای جلوگیری از سرطان نقش بسیار مهمی دارند، همچنین در این میوه مقدار زیادی پکتین وجود دارد که می ‌تواند موجب کاهش کلسترول بدن شود. اگر به خوردن میوه‌ های ترش‌مزه علاقه‌مند هستید، می ‌توانید از نوشیدن یک لیوان آب گریپ ‌فروت که سرشار از آنتی ‌اکسیدان است لذت ببرید و اگر ترش بودن آب این میوه برای شما چندان لذتبخش نیست، می ‌توانید آن را همراه با انواع مغزها و خشکبار مصرف کنید.

بادمجان: ناسونین، آنتوسیانین موجود در پوست بادمجان است که مشخص شده سلول های مغز را در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می کند. علاوه بر این، اسید کلروژنیک موجود در بادمجان، خواص ضد سرطان، ضد ویروسی و کاهنده کلسترول دارد.

کدو حلوایی: این گیاه مزایای تغذیه ای بیشماری دارد. کدو حلوایی سرشار از بتاکاروتن است که در بدن تبدیل به ویتامین آ می شود و در حفظ سلامت پوست، چشم و استخوان ها بسیار موثر است. مصرف کدو حلوایی منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و آنهم به دلیل وجود ویتامین ث و فیبر موجود در آن.

انار: مطالعات نشان داده اند که مصرف انار می تواند منجر به جلوگیری از آسیب های گردش خون با کاهش تجمع چربی های مضر در عروق شود. در واقع مصرف منظم انار با سلامت قلب ارتباط دارد.

قره قاط: این میوه سرشار از آنتوسیانین ها برای کاهش التهاب در بدن است. مصرف قره قاط سلامت مثانه را بهبود می بخشد و سدی است در برابر ابتلا به سرطان سینه، روده بزرگ، سرطان ریه، سرطان پروستات.

تره فرنگی: اکثر ما می دانیم که مصرف سیر و پیاز منجر به پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی می شود و آنهم به دلیل این که پلی فنول موجود در آنها از رگ های خونی در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند. تره فرنگی نیز از خانواده پیاز است که سرشار از ویتامین کا بوده و مصرف آن خاصیت ضد سرطانی دارد. ضمن این که سلامت استخوان ها را نیز بهبود می بخشد.

شنبه 1/7/1396 - 13:34
سلامت و بهداشت جامعه


آمار رسمی کشور بیانگر آن است که روزانه 80 و سالانه 30 تا 40 هزار نوزاد معلول در کشور متولد می‌شوند که 40 درصدشان، معلولیت‌ خود را از عوامل ژنتیک دریافت می‌کنند. تقریبا همه می‌دانیم که یکی از زمینه‌های مشکلات ژنتیک، ازدواج‌ فامیلی است و با وجود این، همچنان 45 درصد ازدواج‌‌ها در ایران فامیلی است.
 
به گزارش جام جم آنلاین، یکی از اقدامات مهمی که می‌تواند مانع چنین تولدهایی بشود‌ براساس تعریف سازمان بهزیستی، اجباری شدن غربالگری ژنتیک و ارائه آگاهی به زوجین است که خوشبختانه قرار است ظرف دو ماه آینده در کشورمان اجباری شود.

به گفته دکتر مینو رفیعی، معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی علاوه بر آمار بالای موجود، 50 درصد دلیل ناشنوایی، نابینایی و عقب‌ماندگی ذهنی ژنتیک و جزو معلولیت‌های شایع کشور هستند که با مشاوره‌ ژنتیک می‌توان از آن پیشگیری کرد. به بهانه اجباری شدن غربالگری ژنتیک پیش از ازدواج و با توجه به اهمیت مشاوره ژنتیک در پیشگیری از درصد بالایی از معلولیت‌ها با دکتر رفیعی به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

حال ژن‌هایتان خوب است یا نه؟

به ‌طور کلی در تمام افراد 2 تا 3 درصد خطر تولد نوزاد معلول وجود دارد، اما در غربالگری به دنبال افرادی هستیم که احتمال بیش از این را دارند. مثلا ازدواج فامیلی یا زوجینی که خواهر یا برادر عقب‌مانده ذهنی دارند و ازدواج‌شان فامیلی است، پرخطر محسوب می‌شوند.

اهمیت این مشاوره از آن روست که با مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج، بیماری‌های نهفته در خانواده قابل شناسایی است و می‌توان با راهنمایی درست و در موارد لزوم، تشخیص ناقلان به کاهش بروز معلولیت در خانواده کمک کرد.

یکی از اقدامات موثری که با هدف پیشگیری از معلولیت انجام می‌شود، مشاوره و آزمایش ژنتیک پیش از ازدواج و غربالگری حین بارداری است.

آیا همه زوج‌ها باید بررسی ژنتیک شوند؟

انجام آزمایش ژنتیک در صورتی لازم است که بیماری ژنتیک در خانواده وجود داشته باشد یا زوجین از نظر داشتن فرزند بیمار در معرض خطر باشند که در این صورت هم برای ازدواج فامیلی و هم غیر فامیلی لازم خواهد بود. دستورالعمل دیگر نیز وجود غربالگری مثبت در حین بارداری یا غربالگری مثبت نوزادی است. تصویب قانونی برای اجباری شدن غربالگری زوجین پیش از ازدواج نیز به منظور شناسایی ازدواج‌هایی است که نسبت به بقیه خطر بیشتری برای تولد فرزند با مشکل ژنتیک دارند. در غربالگری ژنتیک خطایی اتفاق نمی‌افتد زیرا در پرسشنامه تمام سؤالات به‌دقت گنجانده شده است. البته گاه فردی که نیاز به مشاوره ژنتیک ندارد، برای مشاوره ژنتیک ارجاع می‌شود.

چالش پرهزینه بودن آزمایش ژنتیک

بیمه تعداد محدودی از آزمایش‌های ژنتیک را پوشش می‌دهد و در بسیاری موارد افراد نیازمند کمک هزینه مثل کمک هزینه‌های سازمان بهزیستی برای انجام آزمایش هستند. در قانون برنامه ششم توسعه آمده که در آزمایش‌هایی که حدود سه تا چهار میلیون هزینه دارد، به مددجویان بهزیستی، مددجویان کمیته امداد و کسانی که براساس آزمون وسع وزارت رفاه، بضاعت پرداخت هزینه‌ها را ندارند، کمک شود. این حمایت مالی همزمان با تصویب آیین‌نامه (طی دو ماه آینده) قرار است اجرایی ‌شود.

اهمیت انجام تست ژنتیک حتی در حوزه تشخیص بیماری‌های شایعی چون سرطان در عرصه پزشکی نوین به اثبات رسیده و در کشورهای پیشرفته دنیا در حال انجام است. با بررسی ژنتیک سلولی (سیتوژنیک) و مولکولی که البته هزینه‌های آن، مثل اقدامات تشخیصی برای سایر بیماری‌های ژنتیک بالاست، تشخیص میزان خطر ابتلا به سرطان با منشأ ژنتیک ممکن است.

غربالگری ژنتیک؛ چگونه؟

برای انجام این غربالگری زوجین باید به مراکز مشاوره ژنتیک سازمان بهزیستی مراجعه کنند و با پاسخ به پرسشنامه‌های تخصصی استاندارد موجود در این مرکز، اطلاعاتی درخصوص شجره نامه خانوادگی زوجین به مشاوران داده شود. کارشناسان با بررسی اطلاعات هر دو خانواده و گفت‌و‌گو با زوجین به آنها می‌گویند آیا نیازی به انجام آزمایش ژنتیک است یا نه، چرا که همه مردم به این آزمایش‌ها نیاز ندارند.

انجام مشاوره ژنتیک در سه مرحله یعنی پرکردن پرسشنامه و ارائه اطلاعات اولیه به کارشناسان، بررسی تعداد ازدواج‌های فامیلی، مرگ و میرهای مرتبط با بیماری‌های ارثی، تولد نوزادان مشکل‌دار در خانواده دوطرف، سقط‌های مکرر و مرده زایی و نیز وجود فرزند معلول مورد پرسش و توجه کارشناسان قرار می‌گیرد.

در صورت تشخیص یک ازدواج پرخطر با احتمال بالای تولد دچار معلولیت، راهکارهای مناسب از سوی کارشناسان به زوجین پیشنهاد می‌شود تا بتوانند خطر را به حداقل کاهش دهند. البته هیچ وقت احتمال این خطرات به صفر نمی‌رسد، چراکه همیشه تعدادی ژن‌های ناشناخته وجود دارد که از طریق آزمایش‌های ژنتیک شناسایی نمی‌شود.

از‌ازدواج‌پرخطر پرهیز کنید

ازدواج خویشاوندی، بخصوص آنهایی که بیش از یک نسبت با یکدیگر دارند، مثل دختر خاله و پسر خاله که پدر و مادر آنها فامیل باشند، پرخطر محسوب می‌شوند. به همین دلیل، ازدواج خویشاوندانی با ضریب همخونی بیش از 7 تا 8 درصد توصیه نمی‌شود.

از سوی دیگر، سابقه مثبت بیماری ژنتیک در اعضای خانواده زوجین یا خود آنها از موارد پرخطر ژنتیک محسوب می‌شوند.

ناگفته نماند، نوع آزمایش‌های ژنتیک درخواستی بسته به نوع بیماری که در خانواده وجود دارد، متفاوت است و برای همه یک نوع آزمایش درخواست نمی‌شود.

مشکلات ژنتیک؛ قابل ردیابی

بسیاری از بیماری‌ها از طریق آزمایش ژنتیک قابل شناسایی است؛ مثل اختلالات کروموزومی، تالاسمی و برخی بیماری‌های نوروماسکولار (اختلالات عصبی- عضلانی).

بعلاوه در صورت وجود سابقه بیماری، قبل از تولد می‌توان آن بیماری را شناسایی کرد. به طور کلی تمام اختلالات کروموزومی از طریق غربالگری ژنتیک قابل تشخیص است. جالب آن که در حال حاضر در کشورهای پیشرفته می‌توان برخی بیماری‌ها مثل نقایص لوله عصبی را با دستکاری ژنتیک در دوران جنینی درمان کرد.

شنبه 1/7/1396 - 13:32
سلامت و بهداشت جامعه

 


یک فوق‌تخصص جراحی سرطان گفت: برای پیشگیری از ابتلا به سرطان باید به علائم این بیماری توجه ویژه ای کرد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، فریدون معماری فوق‌تخصص جراحی سرطان اظهار کرد: با افزایش چشمگیر سرطان در سال‌های اخیر ضرورت دارد در تمام کشورها برای بیماری مانند سرطان که سیر افزایشی دارد استراتژی های متفاوتی داشته باشیم تا در آینده دچار این بیماری نشویم.

وی ادامه داد: در این راستا لازم است به مردم درباره علائم بیماری سرطان آگاهی‌های لازم داده شود تا در صورت مشاهده علائم مشکوک به پزشک مراجعه کنند.

معماری با اشاره به اینکه کم تحرکی، مصرف موادغذایی چرب و شیرین باعث بروز سرطان در افراد می‌شود، اظهار کرد: با وجود پیشرفت‌های پزشکی در سال‌های اخیر مردم تلاش می کنند تا از خطر بیماری‌ها در امان باشند؛ مهم ترین را‌ه‌ برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های غیرواگیر اصلاح سبک زندگی است، اصلاح تغذیه نادرست و افزایش تحرک خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند.

این متخصص جراحی سرطان با بیان اینکه آلودگی آب و هوا و کم تحرکی زمینه‌ساز بروز بیماری سرطان هستند، افزود: با تشخیص زودرس سرطان تا حد زیادی امکان درمان قطعی این بیماری وجود دارد همچنین افراد باید با مشاهده علائم غیر عادی همچون خونریزی، لاغری مفرط یا احساس گیرکردن مواد غذایی حین غذا خوردن باید به پزشک مراجعه کنند و تحت چکاپ قرار گیرند.

معماری در مورد سیر پیشرفت سرطان سینه عنوان کرد: به علت شیوع سرطان سینه خانم‌ها باید بعد از ازدواج سالی یک و یا 2 بار برای انجام معاینه به پزشک مراجعه کنند، اما اگر شخصی سابقه ابتلا به سرطان در خانواده‌ دارد، باید به صورت ویژه پیگیر وضعیت سلامت خود باشد و برای افراد بالای 40 سال ماموگرافی سالانه توصیه می‌شود تا تحت کنترل باشند.

وی با بیان اینکه زنان در سنین جوانی برای پیشگیری از بروز سرطان سینه باید تحت چکاپ قرار گیرند، اظهار کرد: خانم‌ها باید یاد بگیرند به بافت سینه خود به عنوان یکی از اعضای بدن که می‌تواند در معرض ابتلا به سرطان باشد، توجه کنند و به طور کلی تشخیص زودرس سرطان و سبک زندگی درست نقش اصلی در پیشگیری از سرطان ایفا می‌کند.

شنبه 1/7/1396 - 13:30
سلامت و بهداشت جامعه


کمتر کسی یافت می‌شود که درباره بالا رفتن سن و آثار منفی آن روی طراوت، شادابی و تندرستی خود نگرانی نداشته باشد. به طور معمول این نگرانی در همه افراد و به ویژه در میان زنان وجود دارد. حال باید پرسید برای رفع این نگرانی چه باید کرد؟
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از العربیه، باور متخصصان پایگاه اینترنتی Care2 که در زمینه بهداشت و تندرستی فعالیت می‌کند، انسان برای هر سال که به عمر او افزوده می‌شود، خوشحال باشد، این موضوع پذیرش آثار پیری را آسان‌تر می‌کند.

کاهش توان بدنی و ذهنی، احساس عدم جذابیت، افزایش احتمال ابتلا به بیماری و از همه مهم‌تر دانستن این موضوع که زندگی به زودی پایان می‌پذیرد، از مهم‌ترین نگرانی‌هایی هستند که افراد با آن مواجهند. برای مقابله با این نگرانی‌ها، باید شش نکته زیر را در نظر گرفت:


1: نبود الگوی مناسب

ما به همان شیوه‌ای که پدران و نیاکان ما پیر شدند، پیر نمی‌شویم. ما بیشتر از آنها کار می‌کنیم و بیش از آنها عمر می‌کنیم و الزاما در 65 سالگی بازنشسته نمی‌شویم. الگوهای زیادی که نشان دهند با پیری کنار آمده‌اند، نداریم و لذا بالا رفتن سن برای ما موضوعی ناشناخته است و باعث نگرانی ما می‌شود.

2:پیام‌های فرهنگی منفی

اگر چه در بیشتر فرهنگ‌ها، کهنسالان جایگاه ویژه‌ای داشته و از آنها به دلایل تجربه‌هایشان تقدیر می‌شود، اما همیشه جوانان در بیشتر زمینه‌ها و به ویژه موضوع اشتغال در اولویت بوده‌اند و این موضوع یکی از دلایل بحران‌های کنهسالی است.

3:بزرگ‌نمایی ناتوانی‌ها

در بسیاری از فرهنگ‌ها روی این موضوع که کهنسالان به دلیل بالا رفتن سن و کاهش توانایی، چه کارهایی نمی‌توانند بکنند، تمرکز ویژه می‌شود و این باعث افزایش نگرانی این افراد می‌شود.

4:ترس از روبرو شدن با آینه

برخی افراد از اینکه روبروی آینه قرار گیرند، می‌هراسند، مبادا چهره در حال پیر شدن خود را ببیند. آنها می‌خواهند دائما در سن 25 سالگی باقی بمانند و این امر ناشدنی است.

5:ناراحتی برای فرصت‌های از دست‌رفته

اگر ستاره یک رشته ورزشی نیستیم، احتمالا هر روز که می‌گذرد، فرصت‌هایمان برای ستاره شدن نیز کاهش می‌یابد. این موضوع خیلی‌ها را برای فرصت‌هایی که از دست داده‌اند، ناراحت و پشیمان می‌کند و این احساس که پیری به معنای دست کشیدن از رویاهاست، آنها را می‌آزارد.

6:ترس از مرگ

پیری، بیهودگی رویای جاودانگی را برای خیلی از افراد عیان می‌کند و به ویژه زمانی که با بیماری مواجه می‌شوند، متوجه می‌شوند، مرگ در همین نزدیکی‌هاست.

حال چه باید کرد؟

حال با توجه دلایلی که کنار آمدن با بالا رفتن سن را برای افراد مشکل می‌کند، کارشناسان نصایحی را ارائه کرده‌اند که می‌تواند این روند و پذیرش آن را آسان‌تر می‌کنند. بسیاری از ما ممکن است تا ربع قرن نیز بیش از سن معمول بازنشتگی کار کنیم، لذا نباید بالا رفتن سن را با نزدیک شدن به نقطه پایان یکی دانست.

1.تمرکز روی نقاط مثبت پیری و به ویژه بالا رفتن تجربه و دانایی افراد

2.تلاش برای شناخت الگوهایی که پیری را به شکل مثمر ثمری زیسته‌اند

3.تلاش برای لذت بردن از زمان حال با هدف نادیده‌ گرفتن نگرانی‌های مرتبط با آینده

4.انجام ورزش‌های پرورش ذهن، مانند یوگا برای تقویت تمرکز

5.استفاده بهینه از زمان و در نظر گرفتن اینکه هیچ کس تا ابد زنده نمی‌ماند

شنبه 1/7/1396 - 13:29
سلامت و بهداشت جامعه

 

در رژیم لاغری مدیترنه ای می توانید به جای شمارش کالری، غذاهای سالم را جایگزین چربی های مضر کنید!
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، رژیم غذایی مدیترانه ای علاوه بر تاثیرات مثبت در سلامت بدن به روند کاهش وزن شما نیز کمک خواهدکرد.نکات زیر اطلاعات مفیدی را درباره ی این رژیم به شما خواهد داد.

در رژیم لاغری مدیترانه ای شمارش کالری لازم نیست!

شما برای این رژیم لاغری نیاز به ماشین حساب ندارید. به جای شمارش کالری، غذاهای سالم را جایگزین چربی های مضر کنید. برای مثال می توانید به جای کره از روغن زیتون استفاده کنید.سعی کنید بیشتر از ماهی یا مرغ به جای گوشت قرمز استفاده کنید. به جای دسر های حاوی شکر میتوانید از خوردن میوه و سبزیجات تازه لذت ببرید.

سبزیجات خوش طعم و لوبیا زیاد مصرف کنید. آجیل گزینه مناسبی است ولی در مصرف آن زیاده روی نکنید یک مشت در روز کافی است.

حتی می توانید به میزان متوسط نان جو هم در طول روز مصرف کنید.

غذاهای تازه مصرف کنید

مجبور نیستید غذای یخی بخورید یا حین رانندگی خودتان را سیر کنید.تمرکز روی غذاهای فصلی است که هم طرز تهیه آسانی داشته باشد و هم بسیار خوش طعم باشد. یک سالاد خوش مزه از اسفناج، خیار و گوجه فرنگی تهیه کنید. می توانید مواد کلاسیک یونانی مثل زیتون های سیاه و پنیر فتا هم به رژیم غذایی خود اضافه کرده همچنین می توانید با استفاده از سبزیجات رنگارنگ سوپ گوجه فرنگی درست کنید.

میتوانید نان هم در برنامه غذایی خود داشته باشید

نان جو سرشار از پروتئین و مواد معدنی است و نسبت به نان هایی که از آرد سفید تهیه می شوند سالم تر است پس از نان های تهیه شده از جو، روغن زیتون و کنجد استفاده کنید.

مصرف روغن ممنوع نیست

فقط باید از انواع سالم آن استفاده کنید. آجیل و زیتون حاوی روغن های سالم هستند با اضافه کردن این چاشنی ها به برنامه غذایی خود همچنین میتوانید با بیماری هایی مثل دیابت و سرطان هم مبارزه کنید. سس پستو پایه ریحان هم گزینه ی مناسب دیگری برای گنجاندن در رژیم غذایی می باشد.

تنوع غذایی در این رژیم لاغری زیاد است

علاوه بر غذاهای یونانی و ایتالیایی دستور رژیم غذایی اسپانیا،ترکیه مراکش و دیگر کشورها را نیز دنبال کنید. سبزیجات، میوه، روغن زیتون و حبوبات را جایگزین گوشت قرمز کنید.برای مثال یک دستور مراکشی که شامل نخود و بامیه است با ویژگی های رژیم غذایی سالم مدیترانه ای بسیار تطبیق دارد.

ادویه و گیاهان دارویی برای کاهش وزن

برگ های خندق، گشنیز، روزماری، سیر،فلفل و دارچین باعث می شوند که غذا طعم دار شود و به میزان نمک کمتری نیاز خواهیم داشت بعضی از این چاشنی ها اثرات مفیدی برای سلامتی نیزدارند.مثلا گشنیز و روزماری دارای آنتی اکسیدان های ضد بیماری و مواد مغذی هستند. در دستور غذایی قارچ یونانی و سیب زمینی از لیمو و گشنیز استفاده می شود.

پیروی از برنامه غذایی مدیترانه ای سخت نیست

تهیه بیشتر غذاهای یونانی کار ساده ای است. برای میان وعده می توانید از پنیر، زیتون، آجیل استفاده کنید. همچنین میتوانید ریحان و فلفل قرمز هم به این دستور اضافه کنید.ریحان، فلفل، روغن زیتون،ادویه جات، لوبیا و حبوبات دیگر دارای مواد مفیدی برای قلب هستند.

لاغری بدون گرسنگی

غذاهایی مثل سیب زمینی کبابی و لوبیا سرعت هضم پایین تری دارند در نتیجه مدت زمان بیشتری احساس سیری خواهید کرد.

وقتی شما تصمیم به رژیم لاغری می گیرید، رفع گرسنگی با استفاده از آجیل، زیتون، پنیر کم چرب مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

پنیر فتا و هالومی ضمن خوشمزه و غنی بودن نسبت به چدار چربی و کالری کمتری دارند.

با رژیم لاغری مدیترانه ای می توانید کاهش وزن هم داشته باشید

ممکن است این فکر به ذهنتان بیاید که کاهش وزن با مصرف آجیل، پنیرو روغن به معجزه نیاز دارد.و برای لاغر شدن به رژیم لاغری سخت نیاز داریم اما این دستور های مدیترانه ای به همراه ترفند آهسته خوردن غذا کاملا حس سیری را به شما خواهد داد و این موضوع به شما در حفظ یک برنامه غذایی برای کاهش وزن کمک خواهد کرد. علاوه بر این ها باید بدانید که ورزش منظم تاثیر زیادی در داشتن یک سبک زندگی ایده آل دارد.

قلبتان از شما قدردانی خواهد کرد

استفاده از غذاهای مدیترانه ای بهترین رژیم لاغری است که برای قلب شما هم مفید است. روغن زیتون و آجیل به کاهش کلسترول بد کمک میکند.میوه، سبزیجات و حبوبات به حفظ شریان ها کمک می کند. ماهی به کاهش تیری گلیسیرید و فشار خون کمک می کند.اگر تا به حال به مصرف ماهی علاقه ای نداشته اید می توانید خوردن آن را با لیمو، ترخون و سالاد امتحان کنید.

افزایش انرژی در طول روز

همان چیزهایی که به سلامت قلب شما کمک می کند برای مغز شما هم مفید خواهد بود. برای بهبود سلامت مغز غذا های حاوی آنتی اکسیدان را جایگزین غذاهایی که چربی بد دارند، کنید.

شنبه 1/7/1396 - 13:27
سلامت و بهداشت جامعه

 


کبد به عنوان یکی از بزرگ‌ترین اندام‌های داخلی بدن، وظیفه انجام اعمال حیاتی مختلفی را در بدن آدمی بر عهده دارد؛ بر همین اساس رییس شبکه هپاتیت کشور به مهم‌ترین اعمال حیاتی کبد اشاره کرد و گفت: چنانچه تنها کمتر از یک‌سوم کبد سالم باشد، همین قسمت کوچک می‌تواند نیازهای طبیعی بدن را برطرف کند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر سید موید علویان، با اشاره به مهم‌ترین اعمال کبد در بدن، درباره نقش کبد در سلامتی، گفت: کبد با انجام تغییرات لازم بر روی مواد غذایی جذب شده در بدن و همچنین دفع سموم، مهم‌ترین نقش را در حفظ سلامتی بر عهده دارد. به عنوان مثال کبد با تبدیل مواد قندی ساده (گلوکز) به نوع ذخیره‌ای آن (گلیکوژن) و در موارد ضروری تبدیل نوع ذخیره‌ای به نوع ساده که برای بدن قابل استفاده است، نقش عمده‌ای را در تنظیم قند خون ایفا می‌کند. این عضو همچنین چربی‌های جذب شده را به انواع قابل جذب یا قابل ذخیره شدن در سلول‌های مختلف بدن تبدیل کرده و از این طریق در سوخت‌وساز چربی‌ها دخالت می‌کند.

وی افزود: باید توجه کرد که کبد نقش عمده‌ای را در سوخت‌وساز پروتئین‌ها بر عهده دارد. این عضو تقریبا تمام پروتئین‌های پلاسمای خون را تولید کرده و بسیاری از ویتامین‌ها نظیر ویتامین‌های بی و ای و برخی فلزات نظیر آهن و مس را در خود ذخیره می‌کند تا در مواقع لزوم مورد استفاده قرار دهد. یکی دیگر از اعمال مهم کبد، از بین بردن میکروب‌های وارد شده به بدن از طریق روده است. این میکروب‌ها از طریق گردش خون ابتدا به کبد وارد می‌شوند و این عضو با استفاده از سیستم دفاعی خود آنها را از بین می‌برد.

نقش کبد در خنثی کردن سموم بدن

علویان با بیان اینکه یکی از مواردی که در واکنش‌های شیمیایی بدن و همچنین توسط باکتری‌های موجود در روده تولید می‌شود، آمونیاک است، ادامه داد: این ماده به میزان زیاد تولید شده و جذب خون می‌شود. آمونیاک برای بسیاری از سلول‌های بدن از جمله سلول‌های مغزی مضر است و کبد این ماده را از خون گرفته و طی یکسری واکنش‌های شیمیایی به اوره تبدیل می‌کند و اوره هم از طریق کلیه‌ها از بدن دفع می‌شود. البته عمل دفع سموم بدن توسط کبد فقط با آمونیاک منحصر نمی‌شود، بلکه بسیاری از مواد مضر برای بدن و همچنین داروها توسط کبد از بدن دفع می‌شوند. در صورت اختلال در فعالیت‌های کبد سمومی چون آمونیاک افزایش یافته و بر تمام اجزای بدن اثرات مخربی را بر جای می‌گذارند.

وی همچنین اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین اجزای خون، پروتئین است؛ به طوریکه حدود دو سوم از پروتئین‌های خون را آلبومین تشکیل می‌دهد. این پروتئین توسط کبد ساخته می‌شود. غلظت آلبومین در خون به طور متوسط حدود ۴ گرم در دسی‌لیتر است و روزانه حدود ۱۰ الی ۱۲ گرم از پروتئین موجود در خون به مصرف سلول‌های بدن می‌رسد و معادل همین میزان نیز توسط کبد ساخته می‌شود. در واقع تعادلی بین میزان تولید و مصرف آلبومین در بدن وجود دارد. چنانچه فردی به بیماری کبدی شدید نظیر هپاتیت شدید یا سیروز مبتلا شود، میزان پروتئین سرم وی کاهش می‌یابد. باید توجه کرد که وجود مقادیر طبیعی آلبومین در خون برای حفظ سلامتی و گردش خون مناسب، در بدن ضروری است. به عنوان مثال چنانچه میزان آلبومین در خون کاهش یابد قسمت‌های مختلف بدن (دست، پا و صورت) متورم می‌شوند.

علویان با بیان اینکه انواع دیگری از پروتئین‌ها نیز در کبد ساخته می‌شوند، گفت: این پروتئین‌ها در جریان انعقاد خون دخالت داشته و به آنها فاکتورهای انعقادی می‌گویند. تعداد این فاکتورها که در عمل انعقاد خون دخالت دارند، ۱۳ عدد است که شش تای آنها در کبد ساخته می‌شوند. تولید این فاکتورها با حضور ویتامین K انجام می‌شود. بنابراین در موارد بیماری شدید کبدی یا کاهش ویتامین K بدن، بیمار به راحتی دچار خونریزی‌های زیرجلدی و یا داخلی می‌شود. مواد دیگر نظیر ترانسفرین‌ها نیز در کبد ساخته می‌شوند. این مواد نقل و انتقال هومورن‌ها در بدن را بر عهده دارند.

وی در ادامه گفت: از طرفی صفرا هم مایعی به رنگ زرد مایل به سبز با طعم بسیار تلخ است که به طور مداوم توسط سلول‌های کبدی ساخته می‌شود. صفرا از طریق مجاری صفراوی به داخل کیسه صفرا ریخته شده و در آنجا تغلیظ و برای مدتی ذخیره می‌شود. مواد غذایی پس از مخلوط شدن با شیره گوارشی در معده به ابتدای روده کوچک وارد می‌شود. با ورود مواد غذایی به این قسمت، صفرا از کیسه صفرا ترشح و به آن می‌ریزد. در بدن یک شخص سالم و بالغ روزانه به طور طبیعی حدود ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی‌لیتر صفرا ساخته و ترشح می‌شود. این مایع به طور عمده از آب، بیلی روبین و نمک‌های صفراوی تشکیل شده است. در واقع علاوه بر دفع بیلی روبین، به هضم و جذب چربی‌ها در روده کمک می‌کند.

آیا می‌توان بدون کبد زنده ماند؟

علویان همچنین اظهار کرد: با توجه به وظایفی که کبد بر عهده دارد به طور حتم نمی‌توان بدون کبد زنده ماند. ولی باید این نکته را در نظر داشت که در اکثر بیماری‌های کبدی درصد کمی از آن دچار ضایعه شده و به این دلیل فقط برخی از فعالیت‌های کبدی دچار اختلال می‌شوند. به این ترتیب در اکثر بیماری‌های کبدی، حیات بیمار به خطر نمی‌افتد. به عبارت ساده‌تر چنانچه تنها کمتر از یک‌سوم کبد سالم باشد، همین قسمت کوچک می‌تواند نیازهای طبیعی بدن را برطرف کند.

شنبه 1/7/1396 - 13:23
سلامت و بهداشت جامعه

 


هیچ پدر و مادر و کودک بدون مشکلی وجود ندارند؛ چراکه کودکان همیشه آن‌طور که والدین می‌خواهد، رفتار نکرده و والدین احساس می‌کنند نمی‌توانند رفتار کودک خود را تغییر دهند و ‌آشفته و درمانده می‌شوند و اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهند.
 
به گزارش جام جم، امروزه بیشتر والدین از نظر تحصیلات در سطح قابل قبولی قرار دارند،‌ ولی درارتباط با تربیت کودک و تغییر رفتار او با پرسش‌های فراوانی روبه‌رو هستند. وقتی فرزند شما در فروشگاه رفتار ناشایستی از خود نشان می‌دهد،‌چه می‌کنید؟ وقتی پسرتان غذا نمی‌خورد یا لباس‌هایش را مرتب نمی‌کند، چگونه رفتار می‌کنید؟ وقتی دخترتان انگشت می‌مکد، ‌چه واکنشی نشان می‌دهید؟

برای حل این مشکلات، اولین نکته این است که نباید در کوتاه‌مدت منتظر پیشرفت در تغییر رفتار باشیم. اگر بخواهید بسرعت رفتار نادرست کودک را تغییر دهید،‌ به نتیجه مثبت نخواهید رسید. این رفتار در زمان طولانی شکل گرفته است. ‌بنابراین برای برطرف کردنش شاید به زمان بیشتری از شکل‌گیری‌اش نیاز باشد.

همه کودکان در یک سن،‌ یک رفتار مشخص از خود نشان نمی‌دهند، ‌پس نمی‌توان دستور کلی برای همه کودکان همسن اجرا کرد.

ابتدا مشکلات را به ترتیب اولویت مشخص کنید؛‌ مثلا شاید اولویت برای شما غذا خوردن باشد ولی برای دیگری جمع‌آوری اسباب‌بازی باشد. برای این که متوجه شوید،‌ چقدر از رفتارهای کودک‌تان پسندیده و قابل قبول است و چه میزان ناپسند، ‌بهتر است جدولی تهیه کنید. در یک ستون رفتارهای خوب و در ستون دیگر رفتارهای نادرست را بگنجانید. امکان ندارد کودکی تمام رفتارهایش اشتباه باشد. اگر والدینی این گونه فکر می‌کنند،‌ مشکل از خودشان است.

اگر کودکتان غذا نمی‌خورد

در چنین شرایطی باید از تکنیک‌هایی مثل تغییر تزئین غذا و ‌ترکیب مواد مورد علاقه کودک با آنچه لازم است بخورد، استفاده کنید. حتی گاهی لازم است محل و نوع غذا خوردن‌تان را عوض کنید.

به دنبال تغییر رفتارهای کم‌اهمیت، در رفتارهای دیگر نیز تغییراتی خواهید دید .سعی کنید برای کودک کارهای هیجان‌انگیز داشته باشید؛ پسرم، امروز با هم غذا درست کنیم. پس لطفا بیا نزدیکم و به من کمک کن.

چرا اتاقش را مرتب نمی‌کند؟

«دخترمریال امروز می‌خواهیم بیاییم در اتاق تو غذا بخوریم. ما مهمان تو هستیم. پس بهتر است اتاقت را مرتب کنی.» یا «پسرم، می‌خواهم کشتی بگیریم.پس به جای باز و مرتب نیاز داریم. لازم است وسایلت را سرجایشان بگذاری.»

با همین بازی‌های ساده و استفاده از جملات مناسب می‌توانید تغییرات رفتاری را شاهد باشید.از کلمات باید، نباید، من می‌گویم و تهدیدآمیز استفاده نکنید. اگر این کلمات از زندگی حذف شوند، ‌نتیجه‌های بسیار خوبی را شاهد خواهید بود.

منتظر نباشید یک‌شبه مشکلات کودک حل شود. وقتی کودک شما یک روز در هفته، خودش لباس‌هایش را مرتب می‌کند، خوشحال باشید و تشویقش کنید.

برای رسیدن به نتیجه مطلوب استوار باشید. حوصله داشته باشید و از هدف دست نکشید. اگر ثبات نداشته باشید، ‌نتیجه نخواهید گرفت.

تشویق و تحسین را دست‌کم نگیرید

باید دید مثبت داشته باشید چون همه رفتارهای کودک شما آزاردهنده یا مایوس‌کننده نیست. به او اطمینان دهید دوستش دارید و برایتان محترم است. به او بگویید چه رفتار او را می‌پسندید و از کدام رفتارش دلگیر هستید. تحسین و تشویق را دست‌کم نگیرید. کودکان همیشه و در هر سنی به تشویق نیاز دارند. در حین تشویق به او بگویید ‌از او چه می‌خواهید و چه انتظاری از او دارید. با عبارات بزرگسالان با کودک صحبت نکنید؛‌ نگویید مسئولیت‌پذیر و خوش خلق‌تر باش. او این کلمات را درک نمی‌کند. او باید بداند دقیقا چه می‌خواهید: «مریم، همین الان با هم لباس‌های چرک تو را جمع می‌کنیم و در سبد لباس می‌گذاریم.» تغییر رفتار مشکل به نظر می‌آید،‌ اما با کمی دقت،‌صبر و پشتکار به نتایج مطلوبی خواهید رسید.

 

 

شنبه 1/7/1396 - 13:21
سلامت و بهداشت جامعه

 

خوراکی‌های مفید و مضر برای دانش آموزان
شایع‌ترین کمبودهای ویتامینی در کودکان مدرسه‌ ای، کمبود ویتامین A و D و شایع‌ترین کمبودها املاح، کمبود ید، آهن و کلسیم است.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از تسنیم، محمد کاظم زاده با اشاره به اینکه سال‌هایی که کودک در مدرسه ابتدایی می‌گذراند، از نظر تغذیه دوره مهمی است، اظهار داشت: رشد کودک در این سنین ادامه دارد، اگرچه سرعت رشد او کمتر از سال‌های اول زندگی است، ولی باید توجه داشت که هر مرحله از رشد، وابسته به مرحله قبل بوده و مرحله بعد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی با اشاره به مهم بودن تعادل و تنوع غذایی در این سنین افزود: اصولا دانش‌آموزان به سه وعده غذایی اصلی و دو میان‌ وعده در طول روز نیاز دارند و باید از همه گروه‌های غذایی شامل شیر، لبنیات، گوشت، حبوبات، سبزیجات، میوه ‌جات و گروه نان و غلات مصرف کنند.

کاظم زاده با تاکید بر نقش موثر وعده صبحانه در سلامت جسمی و فکری دانش‌آموزان اظهار کرد: به دنبال نخوردن غذا در طی خواب شب، اگر دانش‌آموز صبحانه نخورد، به دلیل پایین افتادن قند خون، توانایی و شرایط لازم را برای یادگیری مطالب در مدرسه نخواهد داشت.

وی افزود: دانش‌آموزانی که صبحانه نمی‌خورند، کم ‌دقت، خسته و بی‌حوصله هستند و نمی‌توانند کمبود انرژی، ویتامین‌ها و املاح معدنی را با خوردن وعده‌های غذایی دیگر جبران کنند. بنابراین مادران باید هر روز صبح، صبحانه کودک خود را قبل از این‌که به مدرسه برود، آماده کنند.

وی با اشاره به اهمیت تهیه میان ‌وعده‌های مناسب و مغذی گفت: در ساعات نزدیک ظهر، کودک ممکن است گرسنه شود و این گرسنگی، نشستن سر کلاس را برای او غیر قابل تحمل‌ می ‌کند.

غذاهای مضر

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه همدان، افراط در مصرف شکلات و شیرینی را موجب بی ‌اشتهایی و سیری کاذب در کودکان برشمرد و اظهار کرد: استفاده از موارد یاد شده دانش آموز را از مصرف غذاهای اصلی بازداشته و موجب اختلال رشد در آنها خواهد شد.

وی توصیه کرد: بهتر است در منزل، شکلات و شیرینی نگه ندارید تا به این ترتیب، دسترسی دائمی کودکان به این نوع مواد کاهش یابد. از دادن شکلات و شیرینی به عنوان جایزه یا تغذیه به کودکان خودداری کنید.

کاظم زاده، مصرف بی ‌رویه تنقلات کم ‌ارزش را یکی دیگر از مشکلات دانش‌آموزان بیان کرد و افزود: متاسفانه بعضی از تنقلات تجارتی مانند انواع پفک و چیپس به ‌طور بی‌رویه از سوی کودکان و دانش‌آموزان مصرف می‌شوند.

کاظم زاده یاد آور شد: مصرف پفک به ویژه قبل از وعده‌های غذایی به دلیل ایجاد سیری کاذب، کودکان را از خوردن غذاهای اصلی که باید مواد مغذی مورد نیاز رشد کودک تامین کنند، باز می‌دارد. از سوی دیگر نمک، ذائقه کودک را به خوردن غذاهای شور عادت می‌دهد.

وی افزود: همواره به والدین توصیه می‌کنیم که کودکان را به مصرف تنقلات سنتی مثل نخودچی و کشمش، گردو، بادام،‌پسته، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده، توت خشک، انجیر خشک و برگه‌ها تشویق کنند و سر سفره به جای نوشابه، برای افراد خانواده از دوغ استفاده کنند.

مواد غذایی لازم‌

کاظم زاده، میزان انرژی مورد نیاز کودکان مدرسه‌ ای را به علت تفاوت در اندازه بدن، میزان تحرک و سرعت رشد، متفاوت برشمرد و اظهار کرد: اگر انرژی مورد نیاز کودکان از طریق کربوهیدرات و چربی تامین نشود، پروتئینی که باید صرف رشد و ترمیم بافت ‌های بدن ‌شود، برای تامین انرژی به مصرف می‌رسد.

وی شایع‌ترین کمبودهای ویتامینی در این دوران را کمبود ویتامین A و D و شایع‌ترین کمبودهای املاح، کمبود ید، آهن و کلسیم بیان و تاکید کرد: هویج، منبع ارزانی از ویتامین A است و والدین می‌توانند از آن در برنامه غذایی روزانه کودک شان استفاده کنند.

کاظم زاده به اهمیت دریافت مقادیر کافی کلسیم از طریق برنامه غذایی روزانه در سنین مدرسه و بلوغ برای حفظ تراکم طبیعی استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان در بزرگسالی اشاره کرد و افزود: بستنی و شیر پاستوریزه، منبع خوبی از کلسیم هستند و مصرف آنها در میان‌ وعده کودکان در تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز کودکان موثر است.

این مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، نان و پنیر را میان ‌وعده مناسب دیگری برای تامین کلسیم برشمرد که همراه سبزی، گوجه ‌فرنگی، خیار یا گردو، یک میان‌وعده سالم و مغذی برای دانش ‌آموزان به شمار می‌رود.

کاظم زاده با اشاره به نقش پر اهمیت خانواده‌ها در تامین تغذیه دانش آموزان اظهار کرد: تغذیه دانش‌آموز از هر جا که تهیه شود، نوع و کیفیت آن مهم است. این کیفیت تنها مربوط به مدرسه نیست. تغذیه چه در خانه، چه در مدرسه و چه در راه مدرسه باید مورد توجه قرار گیرد و این مسئله تنها از طریق آموزش صحیح به خانواده‌ها امکان ‌پذیر است.

توجه به تغذیه فرزندان از مهم‌ترین وظایف والدین است، زیرا فرهنگ و عادات غذایی در خانه شکل می ‌گیرد و در مدرسه تثبیت می ‌شود.

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی تاکید کرد: نمی‌توان کودکان را از خرید مواد خوراکی در راه مدرسه منع کرد، ولی می‌توان آنها را متقاعد کرد تا از مصرف مواد مضر برای بدن شان خودداری کنند که این امر می‌تواند با عرضه غذاهای مناسب بر سر سفره در خانه آغاز شود و در مدرسه ادامه یابد.

بوفه مدرسه مهم است

کاظم زاده در ادامه به بوفه مدارس اشاره کرد و گفت: بهداشت بوفه مدارس، سلامت فروشندگان بوفه و مواد غذایی موجود در آن موضوعی است که در سلامت دانش‌آموزان که در واقع مشتریان بوفه‌ها هستند، تاثیر زیادی دارد و توجه به آن، در واقع توجه به سلامت نسل جوان و آینده ی کشور است.

وی با بیان اینکه متاسفانه والدین از خصوصیات بوفه استاندارد، ویژگی‌های خوراکی‌ هایی که در آن عرضه می‌شود و یا اینکه بوفه‌ها چه باید داشته باشند اطلاعی ندارند، افزود: بوفه قسمتی از تشکیلات یک مدرسه است، پس نظارت مدیر مدرسه روی این بخش ضروری است. همچنین وزارت بهداشت با فرستادن ماموران بهداشت به مدارس می‌تواند از بسیاری از بیماری‌هایی که ممکن است از طریق مواد غذایی ناسالم به دانش‌آموزان سرایت کند، جلوگیری به عمل آورد.

شنبه 1/7/1396 - 13:20
سلامت و بهداشت جامعه


شیوه آماده‌سازی و مصرف مواد غذایی بر خواص آنها و سلامت تاثیر می‌گذارد.
 
به گزارش جام جم، موارد زیر،‌ برخی مواد غذایی هستند که ممکن است با مصرف نادرست، فواید آنها برای سلامت را از دست بدهید.

هویج

اگر از کسانی هستید که از هویج در سوپ مرغ استفاده می‌کنید،‌ بهتر است بدانید خرد کردن هویج قبل از پخت، از خواص غذایی آن می‌کاهد. براساس مطالعات، خردکردن هویج قبل از پخت، باعث افزایش هدر رفتن مواد مغذی آن می‌شود. بعد از شستن و پوست کندن هویج، آن را بدون خردکردن و به طور کامل بپزید. مطالعات همچنین نشان می‌دهد، هویج پخته ارزش غذایی بالاتری نسبت به هویج خام دارد.

سیب و گلابی

اگر این دو میوه را بلافاصله بعد از خرید مصرف کنید، فواید کمتری از آنها دریافت می‌کنید. اجازه دهید،‌ سیب و گلابی کمی برسند. مطالعات نشان می‌دهد، فرآیند رسیدن، باعث تجزیه کلروفیل شده، به‌نوبه خود باعث تولید آنتی‌اکسیدان‌های بسیار فعال در این میوه‌ها می‌شود.

سیر

حرارت دادن سیر بلافاصله بعد از خردکردن، باعث می‌شود، زمان کافی برای آزاد شدن آنزیم آلیسین موجود در سیر وجود نداشته باشد. تحقیقات نشان می‌دهد، استفاده از سیر، دست کم
10 دقیقه بعد از خردکردن آن، باعث آزاد شدن این آنزیم می‌شود. آلیسین، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی ـ عروقی را کاهش می‌دهد.

لوبیا و غلات کامل

پختن این مواد بدون خیس کردن آنها کار اشتباهی است. به گفته کارشناسان، این مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان‌هایی به نام فیتات‌ها هستند. این ترکیبات با ویتامین‌ها و مواد معدنی ترکیب می‌شود و از جذب آنها در بدن جلوگیری می‌کند. خیس کردن غلات باعث می‌شود، فیتات‌ها آزاد شود و جذب این مواد غذایی در دستگاه گوارش راحت‌تر صورت بگیرد.

موز

موز یکی از سالم‌ترین و ساده‌ترین خوراک‌های سرپایی است، اما کارشناسان می‌گویند، مصرف این میوه به تنهایی، کار اشتباهی است و باید همراه نوعی چربی مانند کره بادام مصرف شود. مصرف موز همراه با نوعی چربی به متابولیسم محتوای بالای قند آن کمک می‌کند.

قهوه

اگریک فنجان قهوه، نخستین چیزی است که بعد از برخاستن از خواب می‌نوشید، اشتباه می‌کنید. میزان کورتیزول بدن هنگام صبح در سطح بالایی قرار دارد. ترکیب شدن قهوه با کورتیزول، از تاثیرات مثبت قهوه می‌کاهد. بهتر است قهوه را اواسط صبح یا اواسط عصر که کورتیزول در پایین‌ترین سطح خود قرار دارد، مصرف کنید.

شنبه 1/7/1396 - 13:19
سلامت و بهداشت جامعه

سلامت جنسی

هفته گذشته درباره یائسگی در مردان صحبت کردیم و گفتیم، اگر میزان غلظت تستوسترون خون در افراد مسن، کمتر از میزان حداقل آن در افراد جوان باشد، آن را اصطلاحا یائسگی مردانه یا کم کاری غدد جنسی می‌نامند. تشخیص یائسگی در مردان می‌تواند مشکل باشد چون همه علائم یکباره ظاهر نمی‌شوند و بروز علائم تدریجی و در ضمن، شدت علائم متغیر است.
 
به گزارش جام جم، بررسی‌ها نشان داده‌اند، تجویز هورمون‌های مردانه در این افراد، سبب افزایش میل جنسی، افزایش توده عضلانی بدن و قدرت عضلانی، افزایش عملکرد ذهنی، کاهش LDL (چربی مضر) و افزایش مختصر HDL (چربی مفید خون) می‌شود. همچنین براساس بررسی اخیر، یک رابطه معکوس بین میزان تستوسترون آزاد خون و علائم افسردگی وجود دارد؛ یعنی هر قدر میزان تستوسترون خون اندک باشد، میزان علائم افسردگی بیشتر است. البته کمبود هورمون مردانه، مختص سن‌های بالا نیست، بلکه می‌تواند در مردان کم سن و سال نیز اتفاق بیفتد، ولی باید به این نکته توجه کرد که تجویز نابه‌جای هورمون‌های مردانه و در رأس آنها تستوسترون، می‌تواند همراه با عوارض بالقوه خطرناک باشد. عارضه اصلی تجویز تستوسترون، افزایش تعداد گلبول‌های قرمز خون (افزایش غلظت خون) است. افزایش غلظت خون در مردان مسن، سبب افزایش خطر لخته شدن خون در اعضای مختلف از جمله عروق قلب می‌شود.

در مردان بالای 50 سال، پروستات شروع به بزرگ شدن می‌کند که منجر به ایجاد مشکلات ادراری در مردان خواهد شد. از طرفی، تقریبا 20 درصد مردان بالای 50 سال، سرطان پروستات مخفی دارند. تجویز تستوسترون در مردان، بزرگ شدن پروستات را تسریع می‌کند و در صورت وجود سرطان پروستات سبب رشد سریع آن می‌شود. برخلاف تصور عامة مردم، در مردانی که سطح تستوسترون خون آنها طبیعی است و مبتلا به کم کاری غدد جنسی نیستند، تجویز تستوسترون، نه تنها سبب افزایش میل جنسی یا توان جنسی نمی‌شود، بلکه تحلیل رفتن بیضه‌ها و از بین رفتن قدرت باروری در مردان را به دنبال دارد.

در این میان، تجویز آگاهانه و مقطعی تستوسترون در مردانی که دچار یائسگی شده‌اند (مجددا تاکید می‌شود، نه در همة مردان) می‌تواند در بهبود مشکلات فیزیکی، ذهنی و جنسی آنها کمک‌کننده باشد‌. در این مردان، هورمون درمانی میزان بیماری‌های قلبی - عروقی را کاهش می‌دهد. با بالا رفتن سن، توده عضلانی بدن کاهش می‌یابد که همراه با درد ناحیه دنبالچه و افزایش شکنندگی استخوان دنبالچه است. تجویز تستوسترون در این مردان سبب بهبود قابل ملاحظه درد ناحیه دنبالچه می‌شود.

امروزه هورمون تستوسترون به چهار شکل در بازار دارویی دنیا عرضه می‌شود: خوراکی، موضعی، تزریقی عضلانی و کاشت زیر جلدی. متیل تستوسترون خوراکی بشدت برای کبد سمی است و امروزه مصرف آن منسوخ شده است. تزریق عضلانی تستوسترون هر سه هفته یک‌بار است، ولی در روزهای اول پس از تزریق، میزان تستوسترون خون خیلی بیش از حد طبیعی و در هفته سوم کمتر از میزان لازم می‌شود.

بهترین روش تجویز، استفاده از چسب‌های جلدی تستوسترون است که در این روش، یک تکه چسب مانند به پوست (مثلا بازو) چسبانده می‌شود که از آن تستوسترون به صورت آهسته آزاد می‌شود . مردانی که تحت درمان با تستوسترون هستند، باید با دقت تحت نظر گرفته شوند و به صورت دوره‌ای هم معاینه شوند و هم تحت آزمایش‌های لازم قرار بگیرند.

شنبه 1/7/1396 - 13:18
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته