• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1317روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

شام خوردن در ساعات پایانی شب و به خواب رفتن پس از آن می تواند یکی از بدترین کارهایی باشد که انجام می دهید.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از عصرایران، بعضی از عادات بد می توانند سلامت ما را در معرض خطر قرار دهند. این عادات می توانند سطوح انرژی مورد نیاز برای گوارش تا حتی تعادل هورمونی را تحت تاثیر قرار دهند. گوارش یکی از عواملی است که بر هر جنبه سلامت ما تاثیرگذار است. از این رو، رسیدگی به آن در وهله نخست ضروری است.

به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "بولد اسکای"، هنگامی که گوارش از شرایط خوبی برخوردار نیست، بدن نمی تواند به درستی مواد مغذی را جذب کند. این شرایط می تواند به احساس خستگی و بی حالی در ما منجر شود و انجام فعالیت های روزانه را با مشکل مواجه سازد. اما تلاش برای ایجاد تغییری عظیم در رژیم غذایی ممکن است تنها شرایط ما را وخیم‌تر سازد.

عوامل بسیاری می توانند بر گوارش انسان تاثیرگذار باشند، و آنچه بلافاصله پس از غذا خوردن انجام می دهیمغذا می تواند بر چگونگی پردازش غذا اثرگذار باشد. برخی عادات وجود دارند که باید پس از غذا خوردن از انجام آنها خودداری کنید. در ادامه با برخی از آنها بیشتر آشنا می شویم.

خوابیدن بلافاصله پس از یک وعده غذایی

شام خوردن در ساعات پایانی شب و به خواب رفتن پس از آن می تواند یکی از بدترین کارهایی باشد که انجام می دهید. خوابیدن طی یک ساعت پس از غذا خوردن می تواند خطرناک باشد و خطر سکته مغزی را افزایش دهد. عواملی مانند قند خون، کلسترول و جریان خون پس از یک وعده غذایی می توانند در افزایش این خطر نقش داشته باشند.

نوشیدن چای بلافاصله پس از یک وعده غذایی

نوشیدنی هایی مانند چای جذب آهن را مختل می کنند. مقدار زیاد ترکیبات پلی فنولی موجود در چای عامل اصلی در این زمینه است. کمبود آهن می تواند به کم خونی و دیگر مشکلات سلامت منجر شود.

ورزش کردن بلافاصله پس از یک وعده غذایی

فراتر از خطراتی مانند پارگی یا گرفتگی عضلانی، ورزش کردن بلافاصله پس از غذا خوردن می تواند هم بر کیفیت ورزش و هم بر کیفیت گوارش شما تاثیرگذار باشد.

سیگار کشیدن پس از یک وعده غذایی

سیگار کشیدن پس از یک وعده غذایی موجب از بین رفتن تقریبا تمامی مواد مغذی مصرفی می شود. این کار همچنین بر جذب و استفاده از بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی تاثیرگذار است.

دوش گرفتن پس از یک وعده غذایی

دوش گرفتن پس از غذا خوردن موجب می شود جریان خون به سرعت به سمت پوست تغییر جهت دهد تا تغییر در دما را جبران کند. این به معنای کاهش جریان خون در دسترس برای گوارش غذا است.

میوه خوردن پس از یک وعده غذایی

میوه ها نیازمند آنزیم هایی متفاوت برای گوارش هستند، از این رو، بهتر است با معده خالی آنها را مصرف کنید. میوه خوردن پس از یک وعده غذایی گوارش ناکارآمد آنها را به همراه دارد.

يکشنبه 2/7/1396 - 12:31
سلامت و بهداشت جامعه

رییس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو ضمن ارائه توضیحاتی درباره تفاوت در برندهای مختلف واکسن آنفلوانزا، گفت: بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوانزا اواسط شهریور و اوایل مهرماه اعلام کرد.
 
به گزارش جام جم انلاین به نقل از ایسنا، دکتر علی واشقانی فراهانی درباره میزان واکسن‌های آنفلوانزا موجود در بازار گفت: خوشبختانه در حال حاضر به اندازه کافی و معادل نیاز سالیانه‌ کشور واکسن آنفلوانزا تامین کرده‌ایم و با منابع جدیدی که ثبت کردیم، بر اساس برآوردهای مصرف سالیانه واکسن به اندازه کافی وارد کشور شده است و اکنون مشکلی از بابت واکسن نداریم.


وی در پاسخ به اینکه آیا برندهای مختلف واکسن که در بازار موجود هستند، از نظر کیفی تفاوتی باهم دارند، گفت: برندهای مختلف واکسن‌ها هیچ تفاوت و مزیتی نسبت به یکدیگر ندارند و ما در بازار ایران انوع مختلف واکسن آنفلوانزا اعم از هلندی، فرانسوی، روسی و... و. را داریم که همه آنها استانداردهای سازمان غذا و داروی ایران را گذرانده‌اند و در آزمایشگاه‌های ما پرونده‌های کیفی‌شان بررسی شده است. بر این اساس اعلام می‌کنیم که برندهای مختلف واکسن آنفلوانزا هیچ مزیت خاصی نسبت به یکدیگر ندارند.

واشقانی فراهانی با بیان اینکه ما همواره واکسن‌ها را از نظر اثربخشی و عوارض جانبی بررسی می‌کنیم، گفت: بر اساس بررسی‌های ما واکسن‌های مختلفی که در بازار کشور وجود دارند نسبت به هم تفاوتی ندارند و همه آنها سطح ایمنی لازم را ایجاد می‌کنند و عوارض‌شان هم شبیه به یکدیگر است و همه آنها عوارض عمومی واکسن آنفلوانزا را دارند. حال در برخی موارد ممکن است افراد یا پزشکان بر اساس نظرات شخصی واکسن نوع خاصی را ترجیح دهند، اما ما به عنوان مرجع رسمی این حوزه که همه نتایج آنها را بررسی می‌کنیم، می‌گوییم که تفاوت معناداری میان اثربخشی و عوارض مختلف واکسن‌های مختلف وجود ندارد و همه آنها ممکن است عوارض عمومی آنفلوانزا را مانند تب خفیف یا آبریزش بینی خفیف از خود نشان دهند.

رییس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو با بیان اینکه تاکنون موارد آنفلوآنزای گزارش شده همان آنفلوآنزای فصلی شامل H۱N۱، H۲N۳ و آنفلوآنزای نوع B است که در این میان آنفلوآنزای H۱N۱ از قدرت بیماری‌زایی بیشتری برخوردار است، ادامه داد: ایمن‌سازی واکسن آنفلوانزا صرفا بر علیه این سه نوع از بیماری آنفلوآنزا بوده و هیچ کارایی برعلیه بیماری سرماخوردگی و سایر انواع بیماری آنفلوآنزا ندارد.

وی با تاکید بر اینکه واکسن‌های آنفلوآنزای ثبت شده در کشور که از طریق مراجع قانونی توزیع می‌شوند، انواع سه‌گانه ویروس آنفلوآنزای شایع را پوشش می‌دهند و از نظر اثربخشی و ایجاد سطح ایمنی مزیتی نسبتی به یکدیگر ندارند، گفت: باید توجه کرد که در زمینه واکسن آنفلوانزا انجام واکسیناسیون همگانی ضرورتی ندارد و کماکان تزریق این واکسن فقط برای افراد با ریسک بالا شامل بیماران دارای نقص ایمنی یا افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مانند بیماری‌های قلبی-عروقی، دیابت، آسم و ...با تجویز پزشک توصیه می‌شوند.

واشقانی فراهانی با بیان اینکه مصرف این واکسن در زنان باردار صرفا با تجویز و نظارت متخصصان مربوطه مجاز خواهد بود، گفت: افرادی که قبلا با واکسن سال جاری واکسینه شده‌اند نیازی به تکرار و تزریق مجدد واکسن آنفلوانزا ندارند، به جز کودکانی که برای اولین بار تحت واکسیناسیون قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه در بهترین شرایط از زمان تزریق واکسن، ۲ تا ۳ هفته طول می‌کشد تا ایمنی مناسب در فرد ایجاد شود، گفت: بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوانزا اواسط شهریور و اوایل مهرماه است که واکسن بهترین کارایی و زمان ایمن‌زایی را خواهد داشت. بنابراین توصیه می‌شود که این واکسن در این زمان تهیه و در مراکز مجاز تزریق شود. باید توجه کرد که شرایط نگهداری و حمل و نقل این واکسن در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد است. البته نکته بسیار مهم، محفاظت از یخ‌زدگی واکسن است. بنابراین توصیه می‌شود دمای یخچال به نوعی تنظیم شود که از یخ‌زدگی آن جلوگیری کند. حال در صورتی که پس از تهیه واکسن از مرکز توزیع مجاز بلافاصله آن را تزریق کنیم، جای نگرانی وجود ندارد، اما در صورت نیاز به زمان بیشتر جهت نگهداری و یا حمل و نقل آن لازم است واکسن همراه با یخ خشک حمل شده و در اولین زمان ممکن به یخچال منتقل شود.

واشقانی فراهانی بهترین راه پیشگیری از آنفلوانزا را در حال حاضر برای عموم جامعه رعایت اصول بهداشتی فردی و پرهیز از تماس با افراد آلوده دانست.

يکشنبه 2/7/1396 - 12:29
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

علائم هشدار دهنده ام اس را بشناسید
معلوم نیست چرا، اما آمارها نشان می‌دهد شیوع بیماری ام‌اس در میان جوانان کشورمان رو به افزایش و خطر ابتلا به آن در زنان بیش از مردان است. پژوهشگران علم تغذیه معتقدند در کنار دارو درمانی با مکمل یاری می‌توان از شدت و عود علایم بیماری ام‌اس در مبتلایان کاست.
 
به گزارش جام جم، به این بهانه با محمدباقر ملجایی، کارشناس ارشد تغذیه، محقق و پژوهشگر ام‌اس مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و محقق جوان کمیته درمان و پژوهش ام‌اس آمریکا در سال 2017، در مورد تازه‌ترین یافته‌های تحقیقاتی در مورد مکمل‌های مورد نیاز بیماران ام‌اس به گفت‌وگو نشستیم.

 

بیماری ام‌اس و علایم آن

 

بیماری ام‌اس (مالتیپل اسکروزیز–سخت شدگی‌های متعدد) یکی از بیماری‌های التهابی و خودایمنی سیستم عصبی مرکزی است که طی آن دسته‌ای از سلول‌های ایمنی به اشتباه به پوشش و ساختمان سلول‌های عصبی (نورون) هجوم برده و با تخریب آنها موجب بروز بیماری و تظاهر علائم بالینی و اختلالات حسی ـ حرکتی شامل گزگز و سوزن سوزن و مور مور شدن دست و پا، اختلال در حرکت، اختلالات گوارشی و ادراری، اختلالات بینایی و بندرت اختلالات حافظه می‌شود.

علل بروز بیماری ام‌اس

علت بروز این بیماری تاکنون شناخته نشده است، اما مطالعات حاکی از این است که نقص سیستم ایمنی و اختلال خودایمنی نقش اصلی را در بروز آن ایفا می‌کند. مطالعات جدید نشان می‌دهد نقش ژنتیک در بروز بیماری ام‌اس بسیار ناچیز است، اما عوامل محیطی شامل عفونت ویروسی، مسمومیت با فلزات سنگین، سیگار، چاقی دوران کودکی، کمبود ویتامین D، عادات غذایی و شیوه زندگی نادرست نقش اصلی را در بروز ام‌اس ایفا می‌کند.

امگا 3 کاهنده التهابات سیستم عصبی

امگا 3 کاهنده التهاب است و با توجه به نظریه‌هایی که پیرامون ام‌اس مطرح است، باید برای بهبود التهاب، از منابع غذایی امگا 3 یا مکمل آن استفاده شود. همچنین با توجه به این که بیش از 70 درصد وزن خشک مغز و سیستم عصبی از امگا 3 تشکیل شده است برخی محققان معتقدند امگا 3 درمانی می‌تواند در بیماری‌های سیستم اعصاب مانند ام‌اس یا بیماری‌های همراه با تغییرات ساختاری مغز مانند آلزایمر و زوال عقل موجب بهبودی شود. همچنین از تاثیرات شگفت‌انگیز امگا‌3 بهبود اضطراب و افسردگی است. مکمل یاری با امگا 3 به میزان 1000 تا 3000 میلی‌گرم در روز می‌تواند در بیماران ام‌اس مفید باشد. مصرف امگا 3 قبل از خواب به داشتن خواب راحت کمک می‌کند. انجمن قلب آمریکا توصیه می‌کند برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی روزانه 2000 تا 4000 میلی‌گرم مکمل امگا 3 مصرف شود.

نقش پررنگ مکمل‌درمانی در بیماری ام‌اس

اگرچه استفاده از مکمل‌های غذایی که حاوی ویتامین یا ماده معدنی خاصی است در شرایطی که رژیم غذایی متنوع و حاوی تمام مواد مغذی باشد ضروری نیست، اما برخی مکمل‌های مواد مغذی می‌تواند در بیماران ام‌اس نقش مهمی در بهبود علائم داشته و عوارض بیماری را در آنها کاهش دهد.

ویتامین‌های گروه B محافظت‌کننده از میلین

ویتامین‌های گروه B شامل ویتامین B1، B2، B3، B5، B6، فولات، B12 و بیوتین هستند و مشخصه اصلی آنها تاثیرات مثبت بر سیستم عصبی بخصوص سیستم عصبی مرکزی است.

در اولین مراحل کمبود هر کدام از ویتامین‌های B، عوارض عصبی مانند بی‌اشتهایی و ضعف و بی‌حوصلگی مشاهده می‌شود. محققان نقش ویژه‌ای برای ویتامین‌های B6، فولات و B12 در بیماری ام‌اس قائل هستند. در بیماری ام‌اس میلین‌ها در سیستم اعصاب مرکزی بطور قابل توجهی تخریب می‌شوند که ویتامین B12 علاوه بر نقش مهم در تولید گلبول‌های قرمز خون، نقش اساسی در محافظت و بازسازی از میلین‌ها ایفا می‌کند و با توجه به ارتباط نزدیک ویتامین B12 با فولات و B6 کمبود هر کدام می‌تواند تاثیرات نامطلوبی به همراه داشته باشد. منابع غذایی این ویتامین شامل محصولات حیوانی مانند انواع گوشت است.

ویتامین D تعدیل‌کننده سیستم ایمنی

ویتامین D، ویتامین خورشید نامیده می‌شود و به عنوان یک تعدیل‌کننده مهم ایمنی در سطوح سلولی مطرح است. مطالعات نشان می‌دهد یکی از علل افزایش بروز بیماری‌های مربوط به سیستم ایمنی مانند سرطان‌ها، آلرژی‌ها و بیماری‌های خود ایمنی مانند ام‌اس، در اثر کمبود شدید ویتامین D است که منجر به مهاجم شدن سیستم ایمنی علیه خود می‌شود. مطالعات بسیاری به بررسی سطوح این ویتامین در مبتلایان به ام‌اس پرداخته‌اند که کاهش سطوح ویتامین D و کمبود قابل توجه آن را در مبتلایان به ام‌اس گزارش کرده است.


یک رژیم غذایی مناسب در بیماران مبتلا به ام‌اس باید حاوی مقادیر مناسب و کافی ویتامین D باشد. با توجه به این که تامین مقادیر کافی ویتامین D از رژیم غذایی بسیار دشوار است، مواجهه با نور مستقیم خورشید به میزان 5 ـ 10 دقیقه و حداقل 4 بار در هفته می‌تواند ویتامین D مورد نیاز را از طریق نور خورشید تامین کند. در صورت عدم تامین ویتامین D مورد نیاز از نور خورشید و مواد غذایی، مکمل‌های ویتامین D می‌تواند انتخاب بسیار مناسبی محسوب شود. بر اساس یافته‌ها بهترین مقدار ویتامین D در بیماری‌های سیستم عصبی در محدوده 50 ـ 80 ng/ml است. در موارد کمبود، مکمل یاری با قرص‌های 50000 واحدی ویتامین D3 به صورت هفتگی به مدت 15 هفته می‌تواند در بیماران ام‌اس یا سایر بیماران مرتبط با سیستم ایمنی به بهبود فاکتورهای ایمنی منجر شود.

در موارد عدم کمبود، مصرف قرص‌های 50000 واحدی ویتامین D3 در بزرگسالان به صورت ماهیانه و در نوجوانان هر دو ماه یک بار می‌تواند مفید باشد.

اهمیت آنتی‌اکسیدان درمانی

برخی مطالعات حاکی از این است که نفوذ مواد اکسیدان به سیستم عصبی و آسیب به آن می‌تواند از علل بروز ام‌اس باشد. زیرا ساختمان میلین از چربی‌ها تشکیل شده و چربی‌ها یکی از حساس‌ترین مواد نسبت به حضور اکسیدان‌ها هستند. یکی از روش‌ها در تسریع درمان ام‌اس می‌تواند «آنتی‌اکسیدان درمانی» باشد. رژیم غذایی غنی از میوه‌ها و سبزیجات تازه به عنوان یک راهکار مهم برای دریافت آنتی‌اکسیدان و تقویت سیستم ایمنی قلمداد می‌شود. همچنین مصرف مغزهای گیاهی و روغن‌های گیاهی به دلیل محتوای بالای ویتامین E به عنوان یک مدافع قدرتمند چربی‌ها در مقابل اکسیدان‌ها می‌تواند در بیماران ام‌اس تاثیرات سودمندی داشته باشد. همچنین در صورت عدم مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه با مراجعه به متخصص تغذیه می‌توان از مکمل‌های تغذیه‌ای استفاده کرد. ویتامین‌های A، C و E از مهم‌ترین ویتامین‌های آنتی‌اکسیدان و مس و روی و سلنیوم از مهم‌ترین مواد معدنی آنتی‌اکسیدانی هستند.

ام اس

بیماران مبتلا به ام‌اس و سایر اختلالات خودایمنی که داروهای مهارکننده سیستم ایمنی یعنی انواعی از کورتون‌ها را مصرف می‌کنند، به میزان زیادی در معرض پوکی‌استخوان هستند. با توجه به این که این دارو‌ها می‌تواند در متابولیسم کلسیم اختلال ایجاد کند و با عث افزایش دفع آن شود، توصیه می‌شود بیماران علاوه بر منابع طبیعی کلسیم شامل شیر و لبنیات و برخی گیاهان مانند انواع کلم، مکمل‌های کلسیم را بخصوص مکمل‌های ترکیبی با ویتامین D را به صورت روزانه استفاده کنند. مکمل‌های کلسیم بهتر است همراه با غذا و همراه با آب فراوان مصرف شود.

يکشنبه 2/7/1396 - 12:24
سلامت و بهداشت جامعه


دیابتی‌ها، این رژیم غذایی را دریابید!
یک متخصص تغذیه گفت: رژیم غذایی برای افراد دیابتی از اهمیت بالایی برخوردار است و مصرف سبزیجات نقش مهمی در اثربخشی این رژیم دارد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، مهدی شادنوش متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به این که در فرد نرمال قند خون ناشتا کمتر از 100 و قند دوساعت پس از غذا کمتر از 140 است؛ بیان کرد: دیابت در صورت درمان نشدن باعث بیماری‌های قلبی، بیماری‌های کلیوی، سکته، نابینایی و صدمه به سیستم عصبی (به‌خصوص در پاها) می‌شود.

وی با تاکید بر این که افراد باید دیابت را جدی بگیرند؛ افزود: بیماران دیابتی باید از مصرف مواد غذایی با سدیم بالا، مانند غذا‌های شور، کالباس، سوسیس، پنیر پیتزا، چیپس، پفک و غذا‌های کنسروی و هم چنین مواد غذایی پر چرب حاوی کلسترول بالا و یا اسید‌های چرب ترانس، مانند لبنیات پرچرب، کره، خامه، غذا‌های سرخ شده، گوشت‌های قرمز پرچرب و روغن جامد خود داری کنند.

به گفته این متخصص تغذیه و رژیم درمانی مواد غذایی حاوی قند‌های ساده، نظیر قند و شکر، عسل، مربا، انواع شیرینی، نوشابه‌های گازدار، انواع بستنی و آب میوه‌های تجاری نیز برای افراد مبتلا به دیابت مضر است.

شادنوش در پاسخ به این سوال که افراد دیابتی باید کدام مواد را در رژیم غذایی خود بیشتر مصرف کنند، اظهار کرد: تمامی سبزیجات به خصوص سبزیجات تیره رنگ و برگ دار، مصرف متعادل میوه‌ها، حبوبات، نان‌های سبوس دار مانند نان سنگک و شیرو ماست کم چربی، روغن زیتون و گردو، ماهی و غذا‌های دریایی به افراد دیابتی توصیه می‌شود.

يکشنبه 2/7/1396 - 11:30
سلامت و بهداشت جامعه

خوراکی‌های مفید و مضر برای دانش آموزان
شایع‌ترین کمبودهای ویتامینی در کودکان مدرسه‌ ای، کمبود ویتامین A و D و شایع‌ترین کمبودها املاح، کمبود ید، آهن و کلسیم است.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از تسنیم، محمد کاظم زاده با اشاره به اینکه سال‌هایی که کودک در مدرسه ابتدایی می‌گذراند، از نظر تغذیه دوره مهمی است، اظهار داشت: رشد کودک در این سنین ادامه دارد، اگرچه سرعت رشد او کمتر از سال‌های اول زندگی است، ولی باید توجه داشت که هر مرحله از رشد، وابسته به مرحله قبل بوده و مرحله بعد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی با اشاره به مهم بودن تعادل و تنوع غذایی در این سنین افزود: اصولا دانش‌آموزان به سه وعده غذایی اصلی و دو میان‌ وعده در طول روز نیاز دارند و باید از همه گروه‌های غذایی شامل شیر، لبنیات، گوشت، حبوبات، سبزیجات، میوه ‌جات و گروه نان و غلات مصرف کنند.

کاظم زاده با تاکید بر نقش موثر وعده صبحانه در سلامت جسمی و فکری دانش‌آموزان اظهار کرد: به دنبال نخوردن غذا در طی خواب شب، اگر دانش‌آموز صبحانه نخورد، به دلیل پایین افتادن قند خون، توانایی و شرایط لازم را برای یادگیری مطالب در مدرسه نخواهد داشت.

وی افزود: دانش‌آموزانی که صبحانه نمی‌خورند، کم ‌دقت، خسته و بی‌حوصله هستند و نمی‌توانند کمبود انرژی، ویتامین‌ها و املاح معدنی را با خوردن وعده‌های غذایی دیگر جبران کنند. بنابراین مادران باید هر روز صبح، صبحانه کودک خود را قبل از این‌که به مدرسه برود، آماده کنند.

وی با اشاره به اهمیت تهیه میان ‌وعده‌های مناسب و مغذی گفت: در ساعات نزدیک ظهر، کودک ممکن است گرسنه شود و این گرسنگی، نشستن سر کلاس را برای او غیر قابل تحمل‌ می ‌کند.

غذاهای مضر

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه همدان، افراط در مصرف شکلات و شیرینی را موجب بی ‌اشتهایی و سیری کاذب در کودکان برشمرد و اظهار کرد: استفاده از موارد یاد شده دانش آموز را از مصرف غذاهای اصلی بازداشته و موجب اختلال رشد در آنها خواهد شد.

وی توصیه کرد: بهتر است در منزل، شکلات و شیرینی نگه ندارید تا به این ترتیب، دسترسی دائمی کودکان به این نوع مواد کاهش یابد. از دادن شکلات و شیرینی به عنوان جایزه یا تغذیه به کودکان خودداری کنید.

کاظم زاده، مصرف بی ‌رویه تنقلات کم ‌ارزش را یکی دیگر از مشکلات دانش‌آموزان بیان کرد و افزود: متاسفانه بعضی از تنقلات تجارتی مانند انواع پفک و چیپس به ‌طور بی‌رویه از سوی کودکان و دانش‌آموزان مصرف می‌شوند.

کاظم زاده یاد آور شد: مصرف پفک به ویژه قبل از وعده‌های غذایی به دلیل ایجاد سیری کاذب، کودکان را از خوردن غذاهای اصلی که باید مواد مغذی مورد نیاز رشد کودک تامین کنند، باز می‌دارد. از سوی دیگر نمک، ذائقه کودک را به خوردن غذاهای شور عادت می‌دهد.

وی افزود: همواره به والدین توصیه می‌کنیم که کودکان را به مصرف تنقلات سنتی مثل نخودچی و کشمش، گردو، بادام،‌پسته، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده، توت خشک، انجیر خشک و برگه‌ها تشویق کنند و سر سفره به جای نوشابه، برای افراد خانواده از دوغ استفاده کنند.

مواد غذایی لازم‌

کاظم زاده، میزان انرژی مورد نیاز کودکان مدرسه‌ ای را به علت تفاوت در اندازه بدن، میزان تحرک و سرعت رشد، متفاوت برشمرد و اظهار کرد: اگر انرژی مورد نیاز کودکان از طریق کربوهیدرات و چربی تامین نشود، پروتئینی که باید صرف رشد و ترمیم بافت ‌های بدن ‌شود، برای تامین انرژی به مصرف می‌رسد.

وی شایع‌ترین کمبودهای ویتامینی در این دوران را کمبود ویتامین A و D و شایع‌ترین کمبودهای املاح، کمبود ید، آهن و کلسیم بیان و تاکید کرد: هویج، منبع ارزانی از ویتامین A است و والدین می‌توانند از آن در برنامه غذایی روزانه کودک شان استفاده کنند.

کاظم زاده به اهمیت دریافت مقادیر کافی کلسیم از طریق برنامه غذایی روزانه در سنین مدرسه و بلوغ برای حفظ تراکم طبیعی استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان در بزرگسالی اشاره کرد و افزود: بستنی و شیر پاستوریزه، منبع خوبی از کلسیم هستند و مصرف آنها در میان‌ وعده کودکان در تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز کودکان موثر است.

این مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، نان و پنیر را میان ‌وعده مناسب دیگری برای تامین کلسیم برشمرد که همراه سبزی، گوجه ‌فرنگی، خیار یا گردو، یک میان‌وعده سالم و مغذی برای دانش ‌آموزان به شمار می‌رود.

کاظم زاده با اشاره به نقش پر اهمیت خانواده‌ها در تامین تغذیه دانش آموزان اظهار کرد: تغذیه دانش‌آموز از هر جا که تهیه شود، نوع و کیفیت آن مهم است. این کیفیت تنها مربوط به مدرسه نیست. تغذیه چه در خانه، چه در مدرسه و چه در راه مدرسه باید مورد توجه قرار گیرد و این مسئله تنها از طریق آموزش صحیح به خانواده‌ها امکان ‌پذیر است.

توجه به تغذیه فرزندان از مهم‌ترین وظایف والدین است، زیرا فرهنگ و عادات غذایی در خانه شکل می ‌گیرد و در مدرسه تثبیت می ‌شود.

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی تاکید کرد: نمی‌توان کودکان را از خرید مواد خوراکی در راه مدرسه منع کرد، ولی می‌توان آنها را متقاعد کرد تا از مصرف مواد مضر برای بدن شان خودداری کنند که این امر می‌تواند با عرضه غذاهای مناسب بر سر سفره در خانه آغاز شود و در مدرسه ادامه یابد.

بوفه مدرسه مهم است

کاظم زاده در ادامه به بوفه مدارس اشاره کرد و گفت: بهداشت بوفه مدارس، سلامت فروشندگان بوفه و مواد غذایی موجود در آن موضوعی است که در سلامت دانش‌آموزان که در واقع مشتریان بوفه‌ها هستند، تاثیر زیادی دارد و توجه به آن، در واقع توجه به سلامت نسل جوان و آینده ی کشور است.

وی با بیان اینکه متاسفانه والدین از خصوصیات بوفه استاندارد، ویژگی‌های خوراکی‌ هایی که در آن عرضه می‌شود و یا اینکه بوفه‌ها چه باید داشته باشند اطلاعی ندارند، افزود: بوفه قسمتی از تشکیلات یک مدرسه است، پس نظارت مدیر مدرسه روی این بخش ضروری است. همچنین وزارت بهداشت با فرستادن ماموران بهداشت به مدارس می‌تواند از بسیاری از بیماری‌هایی که ممکن است از طریق مواد غذایی ناسالم به دانش‌آموزان سرایت کند، جلوگیری به عمل آورد.

يکشنبه 2/7/1396 - 11:27
سلامت و بهداشت جامعه


یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به برخی روش های کاهش وزن گفت: مصرف برخی موادغذایی تاثیرات شگرفی در چربی سوزی و کاهش وزن افراد دارد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، مهدی شادنوش متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره مصرف انواع چربی سوز‌های طبیعی برای کاهش وزن بیان کرد: میزان کالری مواد غذایی اهمیت زیادی دارد و هیچ چـیز را نمی‌توان جایگزین یک رژیم غذایی متعادل و برنامه ورزشی منظم کرد.

وی افزود: مصرف سوپ یکی از راهکارهایی است که تاثیرات شگرفی در چربی سوزی و کاهش وزن افراد دارد به طوری که در یک تحقیق نشان داده شده است که زنان باید از بین سه پیش غذا با ۲۷۰ کالری یک مورد را انتخاب می‌کردند، افرادی که سوپ مرغ و برنج را انتخاب کردند، ۱۰۰ کالری کمتر از سایرین انرژی دریافت کردند.

وی نوشیدن آب را یکی دیگر از موادی معرفی کرد که نقش مهمی در کاهش وزن دارند و افزود: تحقیقات جدید اشاره بر این دارند که نوشیدن آب، سبب تسریع کاهش وزن و کاهش اشتها می شود و با کمک به دفع سدیم و سموم بدن، نفخ و باد شکم را نیز از بین می‌برد.

شادنوش مصرف چای سبز را روش دیگری برای کاهش وزن و چربی سوزی طبیعی دانست و گفت:: عصاره چای سبز، متابولیسم بدن را افزایش می دهد و به کاهش وزن کمک می‌کند همچنین چای سبز خواص ضد سرطانی نیز در خود دارد و از بروز بیماری‌های قلبی نیز جلوگیری می‌کند.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی مصرف انواع میوه‌ها مانند سیب، گلابی و گریپ فروت را در کاهش وزن موثر دانست و تصریح کرد: گریپ فروت سرشار از ویتامین C است و باعث پایین آوردن سطح انسولین خون می‌شود که به کاهش وزن می‌انجامد، مصرف سیب و گلابی که به دلیل فیبر بالا و کالری کم باعث می‌شود که احساس گرسنگی برطرف شود و فرد غذای کمتری مصرف کند.

وی با اشاره به این که هریک از این مواد غذایی مفید برای کاهش وزن، در معده احساس پری ایجاد می‌کند، اظهار کرد: میوه‌های تازه و آبدار، سبزیجات و سوپ کالری‌های موجود در مواد غذایی را کاهش می دهد و با وجود مصرف موادغذایی بیشتر، کالری کمتری دریافت کنید؛ در واقع میوه‌های پر فیبر، سبزیجات و حبوبات دستگاه گوارش را سلامت و سطح انسولین خون را در حد تعادل نگاه می‌دارد که باعث می‌شود چربی کمتر در بدن ذخیره شود.

شنبه 1/7/1396 - 13:43
سلامت و بهداشت جامعه


بسیاری از افراد سیگاری برای در امان ماندن از زیان‌های دخانیات اقدام به ترک آن می‌کنند؛ اما برای جلوگیری از ابتلا به سرطان ریه، باید اقدامات دیگری نیز انجام داد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از آنا، برخی گزارش ها حکایت از آن دارد که آثار سموم ناشی از مصرف دخانیات بعد از ترک سیگار همچنان در ریه افراد باقی می ماند و اگر ریه این افراد سم‌زادیی نشود، در معرض ابتلا به سرطان قرار خواهند گرفت.

سایت خبری «بولد اسکای» هند در گزارشی خاطرنشان کرد از آنجا که هدف اول از ترک سیگار پاکسازی ریه‌ها از آلودگی ناشی از استعمال دخانیات است، بنابراین اگر این واقعیت نادیده گرفته شود، افرادی که دخانیات را ترک کرده‌اند همچنان در معرض ابتلا به سرطان کُشنده ریه قرار خواهند داشت.

این گزارش مصرف ۷ نوشیدنی از جمله آب هویج، گریپ فروت، آب توت وحشی، پیاز، زنجبیل، آب لیمو و آب آناناس را برای کسانی که مصرف دخانیات را ترک کرده اند، ضروری دانسته است تا افراد ضمن کاهش آثار زیانبار دخانیات بر ریه‌ها، آنها را سم‌زدایی کنند.

شنبه 1/7/1396 - 13:39
سلامت و بهداشت جامعه

 


محققان میکروتراشه ای ابداع کرده اند که می تواند عفونت های چشمی تهدید کننده بینایی را در عرض چند دقیقه تشخیص دهد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایرنا ، نسخه اولیه این دستگاه که توسط محققان دانشگاه ساوت هامپتون در آمریکا ساخته شده است، می تواند خصیصه های یک باکتری را مانندایی کولی و سودوموناس(Pseudomonas) با سرعت بالا تشخیص دهد؛ همچنین این دستگاه نیاز به کشت باکتری ها را در آزمایشگاه یا استفاده از آزمایش حساسیت به آنتی بیوتیک که نتیجه آن بین 48 ساعت تا دو هفته مشخص می شود، برطرف می سازد.


مهندسان با همکاری متخصصان چشم در دانشگاه ساوت هامپتون برای آزمایش این میکروتراشه از نمونه های بافت آلوده شده در آزمایشگاه استفاده کردند اما اکنون قصد دارند که یک مطالعه پایلوت روی 30 بیمار از جمله آزمایش هایی در آفریقا و آسیای جنوبی انجام دهند.
عفونت های قرنیه زمانی رخ می دهد که قرنیه توسط یک شیء خارجی و از طریق رشد باکتری و سایر میکروارگانیسم ها که اغلب توسط لنزهای تماسی آلوده ایجاد می شوند، آسیب می بیند.


هر سال شمار زیادی از موارد عفونت های قرنیه در سراسر جهان تشخیص داده می شود که حدود یک سوم آنها مرتبط با استفاده از لنزهای تماسی هستند.


پرویز حسین پزشک مشاور متخصص چشم در دانشگاه ساوت هامپتون گفت: ضخامت قرنیه تنها نیم میلی متر است و عفونت ها می توانند به سرعت گسترش یابند و این ساختار را از بین ببرند بنابراین درمان به موقع بسیار حائز اهمیت است؛ از طرف دیگر با این مشکل نیز روبرو هستیم که درمان بسته به نوع باکتری موجود می تواند بسیار متفاوت باشد.


وی افزود: این یافته ها با وجود اینکه اکنون مبتنی بر آزمایش هستند اما می توانند دستاورد مهمی برای تشخیص درمان عفونت های قرنیه داشته باشند زیرا این میکروتراشه ظرفیت کاهش زمان تشخیص از دو هفته تا تنها چند دقیقه را دارد و می تواند آنتی بیوتیک های صحیح را فورا برای درمان مشخص سازد.

 

شنبه 1/7/1396 - 13:38
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


برخی مکمل ها همراه با یک رژیم سالم، ورزش منظم، مدیریت استرس و ... از بهترین گزینه ها برای رفع کمردرد هستند. به طوری که با مصرف آنها شاید نیازی به مصرف قرص های مسکن نداشته باشید.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از آوای سلامت، فراموش نکنید که برای مصرف هر نوع مکمل، از پزشک تان مشورت بگیرید، بخصوص اگر در حال مصرف داروهای دیگری هم هستید چون ممکن است دچار عوارض ناشی از تداخل دارویی شوید. در اینجا ۵ مکمل طبیعی برای کاهش موثر درد کمر معرفی شده است:

ویتامین دی: اگر شما مبتلا به درد کمر هستید، کمبود ویتامین دی می تواند این درد را تشدید کند. مطالعات نشان می دهد که کمبود ویتامین دی در مبتلایان به تنگی کانال نخاع نیز شایع است. مصرف روزانه ۱۵ میکروگرم ویتامین دی برای اکثر مردم ضروری است. می توان با قرارگیری روزانه ۲۰ دقیقه در معرض نور خورشید، و مصرف مواد غذایی غنی شده با این ویتامین، کمبود آن را جبران کرد.

امگا ۳ و اسیدهای چرب: مصرف این نوع چربی ها باعث کاهش میزان التهاب در بدن می شود. التهاب یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا به کمردرد است. مکمل های امگا ۳ به صورت کپسول در دسترس هستند و البته برای دریافت دوز مناسب آنها باید با پزشک تان مشورت کنید چون مصرف دوزهای بالاتر این مکمل ها می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد و یا با داروهای رقیق کننده خون تداخل داشته باشد. مصرف ماهی های چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، ماهی تن و همچنین مصرف سبزیجات تیره رنگ نیز امگا ۳ بدن را تامین می کند.

زردچوبه: خواص ضد التهابی زردچوبه، این ادویه پرطرفدار، ثابت شده است؛ آنهم برای کاهش دردهای مفصلی و کمردرد. زردچوبه برای بیشتر افراد بالغ بی‌ خطر است؛ زردچوبه به عنوان یک مکمل غذایی برای افرادی که بیماری کیسه صفرا دارند، توصیه نمی ‌شود؛ زیرا باعث تشدید این بیماری ‌ها می ‌گردد.

گلوکوزامین و کندراتین: این دو ترکیب به صورت طبیعی در بدن وجود دارند؛ اسید گلوکونیک به صورت مایع و در مفاصل و کندراتین در غضروف دور مفاصل وجود دارد. اگرچه تحقیقاتی در زمینه تاثیر مکمل ‌های اسید گلوکونیک و کندراتین بر روی افرادی که کمردرد دارند، وجود ندارد؛ اما تحقیقاتی وجود دارد که نشان می‌ دهد این مکمل‌ها بر روی درد مزمن زانو تاثیر دارند. بیشتر افراد از این مکمل‌ها برای دردهای مزمنی همچون درد بخش پایین کمر استفاده می ‌کنند. پزشک شما فاکتورهای شخصی شما از جمله سن و سلامت عمومی را بررسی کرده و دوز مناسب از این مکمل را برایتان تجویز می ‌کند.

کپسایسین: کپسایسین یک مکمل غذایی نیست بلکه به صورت کرم است و روزانه ۳ تا ۴ بار روی پوست مالیده می ‌شود. این کرم از طریق حساسیت‌ زدایی کانال‌ هایی که سیگنال درد را به گیرنده‌ های مغزی می‌ فرستند، کار می‌ کند. طبق بررسی ها کپسایسین از دردهای اسکلتی عضلانی می کاهد و تاثیر آن به مدت ۴ تا ۸ هفته باقی می ماند.

شنبه 1/7/1396 - 13:36
سلامت و بهداشت جامعه


فرقی نمی‌کند چقدر تغذیه‌ی سالمی داشته باشیم، به هر حال خون ما، هر روز، سموم و ضایعات بیشتری تلنبار می‌کند. این سموم می‌توانند طبیعی باشند که توسط متابولیسم خود بدن، تولید شده، و یا مواد شیمیایی بیرونی از داروهای گوناگون، غذاها، مواد آرایشی و بهداشتی.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل ار تبیان، شما باید غذاهای سالم بخورید تا به اندام‌های‌تان کمک کنید، بهترین عملکرد را داشته باشند؛ یعنی به کلیه‌ها، کبد و روده‌ها. بدین ترتیب این اندام‌ها خواهند توانست سموم خون را به بهترین و موثرترین شیوه‌ی ممکن از بدن دفع کنند. در ادامه لیستی از بهترین خوراکی‌ها را به شما معرفی می‌کنیم که در این کار به شما کمک کرده و می‌توانید از یک زندگی سالم لذت ببرید. البته قبل از هر چیز باید بدانید آب کافی، یکی از مهمترین چیزهایی است که می‌تواند بدن را پاکسازی کند. مصرف مایعات کافی، نقش بزرگی در دفع مواد شیمیایی ناخواسته از سیستم شما دارد.

 

۱. سیر

بذر کتان، این روزها شهرت زیادی در حوزه‌ی سلامت و تغذیه پیدا کرده است. بذر کتان، منبع بسیار خوبی از فیبر است که می‌تواند با سموم پیوند خورده و در نتیجه خروج‌شان را از بدن، سرعت بدهند، درست مانند پکتین موجود در سیب


سیر، صدر نشین لیست بهترین خوراکی‌ها برای سم زدایی بدن است، چون سرشار از سولفور است. این ماده‌ی معدنی به روش‌های مختلفی به بدن‌تان سود می‌رساند؛ به کبد کمک می‌کند آنزیم‌های طبیعی سم زدای خود را رها کرده و مواد شیمیایی را از جریان خون خارج کند. ضمنا، سولفور، بسیاری از باکتری‌های پاتوژنیک (بیماریزا)، ویروس‌ها و انگل‌های موجود در روده‌ی بزرگ و کوچک را نابود کند.

۲. سیب


سیب، برای پاکسازی بدن از سموم عالی است. پکتین سیب که نوعی فیبر است، به مولکول‌های کلسترول و فلزات سنگین می‌چسبد و فورا آنها را فیلتر می‌کند. سیب به بدن‌تان کمک می‌کند تا با تسریع تولید صفرا، عوامل بیماری‌زا نابود شوند.

۳. گشنیز


معمولا فلزات سنگین در خون، رسوب می‌کنند. غیر از سیب که پکتین موجود در آن برای فیلتر کردن فلزات سنگین عالی است، خوردن گشنیز هم می‌تواند تاثیری مشابه سیب داشته باشد. به گشنیز، cilantro هم می‌گویند.

۴. ریحان


مصرف ریحان، یک راهکار کهن برای حذف سموم از کلیه‌هاست که ادارآور بوده و به همین دلیل، میزان سموم دفع شده از سیستم بدن توسط ادرار را افزایش می‌دهد.

۵. آوکادو


گلوتاتیون موجود در آوکادو، برای جمع آوری سموم از کبد، بسیار سودمند است.

۶. ترکیب آب و آبلیمو


برای تولید گلوتاتیون، به ویتامین C نیاز است و به همین علت است که شما باید ترکیب آب و آبلیموی بیشتری بنوشید، مخصوصا صبح با معده‌ی خالی. نوشیدن آب ترکیب شده با آبلیمو، سیستم‌تان را به اندازه‌ی کافی قلیایی کرده و در نتیجه می‌تواند سموم را به انواع محلول در آب تبدیل کرده و نهایتا به راحتی همراه ادرار از بدن‌تان خارج خواهند شد.

۷. گیاه قاصدک


آیا تا به حال این سوال برای‌تان پیش آمده که چرا چای قاصدک تا این اندازه در تمام دنیا رایج است؟ چای قاصدک لوزالمعده و کبد را تحریک کرده تا مواد مضر بیشتری از بدن‌تان جمع کرده و دفع کنند. فیتونوترینت‌ها نیز نقش مهمی در نابود کردن رادیکال‌های آزاد و پاکسازی بدن از سموم روده‌ها دارند.

۸. بذر کتان


بذر کتان، این روزها شهرت زیادی در حوزه‌ی سلامت و تغذیه پیدا کرده است. بذر کتان، منبع بسیار خوبی از فیبر است که می‌تواند با سموم پیوند خورده و در نتیجه خروج‌شان را از بدن، سرعت بدهند، درست مانند پکتین موجود در سیب.

۹. زردچوبه


زردچوبه، دارویی بسیار معروف و پرکاربرد در طب آیورودیک بوده که می‌تواند عملکرد کبد را بهبود بدهد. کروکومین موجود در زردچوبه، عنصری فعال است که به عنوان محرکی در پروسه‌ی سم زدایی طبیعی بدن عمل می‌کند.

۱۰. بروکلی


غفلت از مصرف بروکلی، اصلا به نفع‌تان نیست! بروکلی، منبع سولفورافان است که سموم را از سیستم‌تان دفع می‌کند، اما بهتر از آن این است که جوانه‌ی بروکلی، بیست برابر بیشتر از خود ِ بروکلی سولفورافان دارد، پس اگر می‌خواهید بیشترین بهره را ببرید، از جوانه‌ی بروکلی به راحتی نگذرید!

شنبه 1/7/1396 - 13:35
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته