به گزارش خبرگزری مهر، "جاناتان کیتز" نویسنده، بر روی اصطلاحات، واژه ها و عبارتهای جدید به خوبی نظارت داشته و آنها را با خوانندگان خود به اشتراک می گذارد. وی همچنین در کتاب جدید خود از 28 واژه نو استفاده کرده است که از بطن دانش و فناوری متولد شده اند و به توضیح دلیل موفقیت برخی از این واژه ها در جامعه و ریشه اصلی آنها پرداخته است.
از این رو نشریه دیسکاوری با کمک گرفتن از اطلاعات کیتز به معرفی و توضیح 5 واژه ضروری پرداخته که در آزمایشگاه ها کشت داده شده و متولد شده اند.
"میکروبیوم" (Microbiome): مجموع ژنوم تمامی میکروبهایی که بدن انسان میزبان آنها است.
این اصطلاح با هدف انعکاس مفهوم واژه ژنوم و ایجاد نوعی هم معنایی ابداع شده است و دست کم معنی ارگانیزمهای تک سلولی را به خوبی انتقال می دهند. بدن یک فرد معمولی میزبان 100 تریلیون میکروب است که این تعداد 10 برابر کل سلولهای موجود در بدن انسان است.
این میکروارگانیزمها از 22 دسته تشکیل شده اند که بیش از 600 گونه مختلف آنها در دهان و 150 گونه از آنها در هر کف دست زدگی می کنند. در مجموع این تنوع گونه ها مجموعه ای وسیع از تنوع ژنتیکی را به وجود می آورد به صورتی که دی ان ای انسان حاوی تقریبا 23 هزار ژن است در حالیکه میکروبیوم 23 میلیون ژن است. از آنجایی که این میکروبها معمولا تغییر مکان نمی دهند، تعداد آنها ثابت باقی می ماند و آنچه از دیدگاه انسانی به اهمیت آنها می افزاید، کمکهایی است که در راستای بهبود عملکرد سلولهای بدن انجام می دهند. در واقع انسان بدون وجود میکروبیومها قادر به ادامه زندگی نخواهد بود.
غیرذره (Unparticle): ذره ای تحت اتمی که در هیچ یک از تعاریف متعارف یک ذره نیست.
در جهان فیزیک الکترنها، پروتونها، نوترونها، و کوارکها، پوزیترونها و نوترینوها وجود دارند. همچنین گلوئن ها و میونها نیز در سال 1936 توسط فیزیکدانی به نام "ایزیدر رابی" کشف شدند. با نام بردن از ذراتی مانند آکسیون، ساکسیون و ساکسینوزها، ذره ای جدید و فرضی به سادگی نمی تواند توجه هر فردی را به خود جلب کند.
هویت واقعی غیر ذره همچنان ناشناخته باقی مانده است. این شکل عجیب و ناشناخته از ماده برای اولین بار زمانی نامگذاری و خلق شد که فیزیکدانی به نام گئورگی از خود پرسید یک ذره "شاخص تغییر ناپذیر" چه ویژگی هایی می تواند داشته باشد و چگونه می تواند با جهان قابل مشاهده تعامل داشته باشد؟ شاخص تغییر ناپذیری در اصل کیفیت فرکتالهایی مانند دانه های برف و یا برگهای سرخس است که هر اندازه بر روی آن بزرگنمایی انجام شود، تغییری در ظاهر آنها به وجود نمی آید.
گئورگی ذراتی را فرض کرد که بدون توجه به فاصله ای که نسبت به یکدیگر دارند، با نیرویی ثابت با یکدیگر در تعاملند و آنچه از این فرضیه دریافت این بود که چنین ذراتی هیچ جرمی ندارند که این ویژگی آنها را از پیروی از برخی از قوانین فیزیکی معاف می کند. افردی که تمایلی به ادامه دادن فرضیه گئورگی را نداشتند نام غیر ذره را برای نشان دادن شدت بیگانگی و ناشناخته بودن این ذره فرضی ابداع کردند.
کوپرنیکیوم (Copernicium): صد دو دوازدهمین عنصر جدول تناوبی که بر اساس نام نیکولاس کوپرنیک نامگذاری شده است.
این عنصر در اورانیوم یافته شده است. 20 عنصر جدول تناوبی به صورت آزمایشگاهی و از برخورد دادن عناصر از پیش شناخته شده به وجود آمده اند. در هر 10 میلیارد میلیارد برخورد، دو پروتون برای تشکیل دادم اتم عنصری جدید با یکدیگر ترکیب می شوند که این اتم معمولا ناپایدار بوده و تنها چند میلی ثانیه دوام دارد و سپس دوباره به عناصر سبکتر تبدیل می شود و معمولا هر فردی که توانسته باشد چنین اتمی را کشف کند، مجوز ابداع نام را برای این عنصر جدید به دست خواهد آورد.
جدول تناوبی برای چند دهه به یک میدان جنگ سیاسی تبدیل شده بود تا پایگاهی برای تفکر و در آن زمان هر عنصر از دو هویت برخوردار بود، برای مثال عنصر رادرفوردیوم در جدول تناوبی آمریکایی ها، در شوروی سابق به "کورچاتوویوم" تغییر نام می داد. از این رو نامگذاری یک عنصر به نام کوپرنیک می تواند به پر اهمیتی تخریب دیوار برلین باشد.
کارگاه ژن سازی (Gene Foundry): آزمایشگاهی که با هدف تامین منابع مهندسی ژنتیک اقدام به ساخت DNA می کند.
زیست شناسی مصنوعی به مهندسی ژنتیک و مهندسی ژنتیک به پرورش محصولات وابسته است. از آنجایی که مهندسی ژنتیک تنها به بهبود دادن موجوداتی که از پیش وجود داشته اند می پردازد، هدف زیست شناسی مصنوعی ساخت ارگانیزمهای جدید از مواد غیر زنده خواهد بود، ارگانیزمهایی که می توانند برای تولید سوخت و دارو مورد استفاده قرار گیرند.
DNA هایی که در کارخانه های ژن سازی تولید می شوند قدرت ایجاد توانایی های ویژه ای را در سلولها خواهند داشت و نامی که برای این تکنیک ابداع شده می تواند نشانگر جسارت و قدرت این شیوه جدید مطالعاتی باشد.
آنتروپوسن (Anthropocene): دوره کنونی زمین شناسی
در بازه های تاریخی زمین شناسی، عمر انسان به شدت کوتاه است. با وجود اینکه در قرن 17 جیمز آشر بر اساس پدیده ها و رویدادهای مقدس زمان شکل گیری زمین را سال 4004 قبل از میلاد اعلام کرد، دانشمندان امروزه سن زمین را 4.6 میلیارد سال اعلام کرده اند.
به دلیل روند ناپایدار حرکت زمین، دوره های زمین شناسی قابل درک درست نیستند، برای مثال چرخش روزانه یا سالانه زمین باعث شده برخی از دانشمندان با سالهای کیهانی انطباق پیدا کنند. بر اساس واحدهای استاندارد زمانی سامانه خورشیدی زمین برای دور زدن کامل در مدار هسته کهکشان به 250 میلیون سال نیاز خواهد داشت. بر اساس این مقیاسها، هومو سپیانسها کمتر از یک هفته بر روی زمین زندگی کرده اند.
از دید تعاریف زمین شناسی انسان از 10 هزار سال پیش تا کنون در دوره هولوسن یا "کاملا جدید" قرار دارد، این نام در سال 1885 به صورت رسمی به تایید کنگره بین الملی ژئولوژی رسید و اکنون سوال اینجاست که آیا با وجود تمامی تخریبهایی که توسط انسان بر روی زمین انجام گرفته، چنین نامی هنوز معتبر است یا نه؟ بر همین اساس و بر اساس مشاهدات فیزیکی نام آنتروپوسن به معنی "دعوت به عمل" برای دوره کنونی زمین شناسی مناسب تر به نظر می رسد تا شاید انسانها را از آنچه با زمین انجام داده اند، آگاه کند