• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1312روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 داروی "تری‌پاراتاید" حیاتی نیست
اخیرا اختلاف بین انجمن روماتولوژی با سازمان غذا و دارو در خصوص حذف داروی "تری‌پاراتاید" از پوشش بیمه ، رسانه ای شده است. صحبت های رئیس انجمن روماتولوژی در مقایسه با توضیحات رئیس سازمان غذا و دارو در این خصوص بسیار متفاوت است چرا که انجمن بر حیاتی بودن دارو برای بیماران اصرار دارد و اما سازمان غذا و دارو تاکید دارد داروهایی مشابه با اثربخشی همانند "تری‌پاراتاید" در کشور موجود است.
 
دکتر کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد:سازمان غذا و دارو با توضیحاتی که رئیس انجمن روماتولوژی ایران در رابطه با هزینه-اثر بخش و حیاتی بودن داروی "تری‌پاراتاید" ارائه داد، در مقایسه با هزینه-اثربخشی که توسط گروه های اقتصاد دارویی یکی از دانشگاه ها با همکاری انجمن روماتولوژی برای شرکت سازنده تدوین شده ، تناسبی پیدا نکرد.

وی در ادامه افزود: مطلبی که رئیس سازمان غذا و دارو در خصوص داروی "تری‌پاراتاید" بیماران پوکی استخوان مطرح کرد، موضع سازمان غذا و دارو است. سازمان غذا و دارو بعد از بررسی دقیق مطالعه هزینه-اثربخشی که شرکت سازنده ارائه کرده و با توجه به نتایج همان مطالعه داروی مذکور برای ایران در سطح هزینه فعلی، هزینه-اثربخش ندارد. این موضوع کاملا علمی‌ست و مبتنی بر رویکرد هزینه-اثربخشی در حوزه مدیریت و علم اقتصاد دارو و سلامت هست. لذا لازم به ذکر است گفته شود این موضوع این طور نیست که در ابتدا تنها توسط سازمان غذا و دارو انجام شده باشد.

جهانپور متذکر شد: گزارش مطالعه هزینه-اثر بخشی را شرکت سازنده ارائه می دهد. هزینه-اثربخشی برای داروی "تری‌پاراتاید" و امثال آن با توجه با اطلاعاتی که خودشان ارائه کردند این دارو در سطح هزینه فعلی، هزینه-اثربخشی ندارد.

به گفته وی، اصرار این موضوع و اطلاق واژه "حیاتی" برای این دارویی که بر سر هزینه-اثربخشی آن حداقل اختلاف است واقعا جای تعجب دارد و سوالی که در اینجا برای ما بوجود آمده این است که چگونه در ایران طبق مدارک ارائه شده توسط شرکت سازنده دارو مبنی بر این موضوع که سطح هزینه-اثربخشی آن 2 جی دی پی(2 برابرهزینه سرانه) است، می تواند اثربخش باشد؟

به گفته جهان پور، واژه حیاتی بودن داروی "تری‌پاراتاید" برای بیماران پوکی استخوان درست نیست. هچنین این دارو از نظر هزینه‌ اثربخشی تفاوتی با داروهای مشابه اش ندارد و به همین دلیل از پوشش بیمه‌ای خارج شده است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو اظهار داشت: سازمان غذا و دارو هیچ دخالتی در حوزه بیمه بودن یا نبودن داروها ندارد، آنچه که این سازمان در کمیته اقتصاد دارو بررسی می کند، هزینه-اثربخشی هر دارو توسط مدارک ارائه شده شرکت های سازنده است، به هرحال این دارو(تری‌پاراتاید) برای هزینه فعلی برای نظام سلامت کشور هزینه-اثربخش نیست.

جهانپور تاکید کرد: امروز موضع سازمان غذا و دارو برای حفظ منابع عمومی و منافع ملی و تخصیص منابع کشور است. اگر دارویی هزینه-اثربخشی پایین داشته باشد و بخصوص در حوزه داروهایی که به نوعی موازی هستند به عبارتی برای درمان داروهای مشابه دیگری با اثر گذاری همانند آن نیز موجود باشد، قطعا آن ها از نظر سازمان غذا و دارو هزینه-اثربخش نبودنشان در نظام سلامت اعلام خواهد شد.

وی گفت: مطالعه اولیه هزینه-اثربخشی شرکت های سازنده و یا وارد کننده به سازمان غذا و دارو اعلام می کنند و ما تنها آن را نقد و بررسی کرده و نتیجه نهایی را ملاک قضاوت قرار می دهیم. در رابطه با همین دارو نیز نتیجه فراتر از هزینه-اثربخشی فعلی در کشور است.

به گفته سخنگوی سازمان غذا و دارو، هرگز اینگونه نیست که ملاک هزینه-اثربخشی دارو تنها برای کشور های فقیر باشد.

جهانپور در رابطه با بیمارانی که از این دارو استفاده می کردند، گفت: با توجه به این که داروهای مشابه با اثربخشی نزدیک به این دارو در کشور موجود است، با مشورت پزشک مربوطه داروی دیگری را جایگزین کنند.

شنبه 11/9/1396 - 14:5
سلامت و بهداشت جامعه

 

نتایج تازه‌ترین بررسی‌ها نشان داد، چاقی و دیابت سالانه عامل ایجاد حداقل ۸۰۰ هزار سرطان در سراسر جهان هستند و در این میان زنان بیش از مردان در معرض خطر هستند.
 
به گزارش جام جم آنلاین از فارس، نتایج تازه‌ترین بررسی‌ها نشان داد، چاقی و دیابت سالانه عامل ایجاد حداقل ۸۰۰ هزار سرطان در سراسر جهان هستند و در این میان زنان بیش از مردان در معرض خطر هستند.

بر اساس داده‌های موجود، چاقی و اضافه‌ وزن موجب بروز بیش از ۵۴۴ هزار و ۳۰۰ سرطان در سراسر جهان و در سال ۲۰۱۲ شد؛ دیابت نیز موجب بروز بیش از ۲۸۰ هزار و ۱۰۰ سرطان در همین سال شده است.

به گفته کار‌شناسان بهداشتی، اگر روند چاقی و ابتلا به دیابت به همین شکل ادامه یابد، تا سال ۲۰۳۵، دلیل بیش از ۳۰ درصد از سرطان‌ها تنها دو عامل چاقی و دیابت خواهند بود.

محققان می‌گویند: «چربی بیش از حد بدن منجر به انتشار هورمون‌هایی می‌شود که بر چگونگی عملکرد سلول‌ها در بدن تأثیر می‌گذارد».

این بررسی که در نوع خود اولین است نشان می‌دهد، اثرات التهابی دیابت و همچنین تأثیر آن بر میزان انسولین و قند خون، ممکن است در بروز سرطان نقش داشته باشد.

محققان دانشگاه لندن، داده‌های پزشکی ۱۷۵ کشور را تحت بررسی قرار دادند و دریافتند، عامل بیش از ۳۰ درصد سرطان‌های سینه و رحم در زنان مربوط به چاقی و اضافه‌وزن آن‌ها است.

جاناتان پیرسون اشتوتارد، سرپرست و پژوهشگر ارشد این مطالعه می‌گوید: «در حالیکه روشن بود بین چاقی و بروز سرطان ارتباط مستقیم وجود دارد، ‌ اما ارتباط بین دیابت و سرطان اخیرا مشخص شده است».

دکتر امیلی برنز، از مؤسسه ملی بهداشت انگلیس نیز خاطرنشان کرد: «دیابت مستقیما باعث سرطان نمی‌شود، اما این مطالعه به شواهدی اشاره می‌کند که دیابت می‌تواند خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان را افزایش دهد».

تقریبا ۱۲ میلیون نفر در انگلیس در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند و ضروری است که دولت برای کاهش ابتلا به این بیماری اقداماتی را انجام دهد.

خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و سرطان را می‌توان با حفظ وزن متعادل، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب، فعالیت فیزیکی، عدم مصرف سیگار و الکل به حداقل ممکن رساند.
 

 

شنبه 11/9/1396 - 14:2
سلامت و بهداشت جامعه

در بازار انواع گوناگونی از ماست وجود دارد، اما نوعی ماست که در سالهای اخیر، شهرت زیادی کسب کرده است ماست یونانی است.
 
به گزارش جام جم آنلاین از جهان نیوز، ماست یونانی غنی از پروتئین، کلسیم، پروبیوتیک، ویتامین B12 و پتاسیم است.

همچنین ماست یونانی حاوی لاکتوز کمتری نسبت به سایر محصولات لبنی است.

چیزی که ماست یونانی را متفاوت از سایر انواع ماست می‌کند، ارزش غذایی آن است.

طی فرایند تولید ماست یونانی، لاکتوز و آب اضافی آن گرفته می‌شود، در نتیجه این ماست، خامه‌ای و غلیظ شده و طعم ترش خوشایندی دارد.

ضمنا، ویژگی اسیدی این نوع ماست باعث می‌شود بدن‌تان راحت‌تر بتواند سایر مواد مغذی را جذب کند.

ماست یونانی غذایی متنوع است که می‌توانید آن را به روش‌های مختلفی به کار ببرید.

می‌توانید آن را به عنوان یک میان وعده همراه با میوه‌ها و مغزها مصرف کنید.

همچنین می‌توانید از آن به عنوان جایگزینی برای سس مایونز یا خامه استفاده کنید.

شما می‌توانید هر روز، ۲ تا 3 فنجان ماست یونانی بدون چربی بخورید.

در واقع فرقی نمی‌کند چقدر از این ماست بخورید، به هر حال فواید غذایی ارزشمند آن نصیب‌تان خواهد شد.

۱. بهبود سلامت گوارش

یکی از فواید اصلی ماست یونانی، وجود پروبیوتیک در آن است.

سیستم گوارشی به طور طبیعی انواعی از باکتری‌ها را دارد که برخی خوب و برخی نیز بد هستند.

باکتری‌های خوبی که شما از پروبیوتیک‌های ماست یونانی دریافت می‌کنید، به افزایش باکتری‌های خوب و مفید روده‌‌تان کمک کرده و باعث بهبود سلامت گوارش‌تان می‌شود.

مقدار زیاد باکتری‌های مفید در سیستم هاضمه کمک می‌کند تا مشکلات گوارشی‌ گوناگون برطرف شوند مانند اسهال، سندرم روده‌ی تحریک پذیر، بیماری کرون و زخم معده.

۲. نظم در دفع

پروبیوتیک‌های موجود در ماست یونانی کمک می‌کنند تا غذا در روده‌ها بهتر حرکت کرده و دفع بهتری داشته باشید.

ضمنا ماست یونانی غذایی است که به راحتی هضم می‌شود.

همچنین ارزش غذایی ماست یونانی کمک می‌کند گوارش سایر غذاها هم بهتر صورت بگیرد و این برای تنظیم دفع و پیشگیری از مشکلاتی چون یبوست مفید است.

اجابت مزاج نامنظم می‌تواند مدفوع را خشک و سخت کند.

همچنین باعث می‌شود سموم در بدن باقی مانده و هم به روده‌ها و هم به سلامت عمومی بدن به مرور زمان آسیب بزند.

۳. کمک به کاهش وزن

اگر سعی در کاهش وزن دارید، گنجاندن ماست یونانی بدون چربی در رژیم غذایی یک ضرورت است.

ماست یونانی دو برابر ماست معمولی پروتئین دارد و چون برای هضم پروتئین به زمان بیشتری نیاز دارد بنابراین ماست یونانی می‌تواند برای مدت طولانی‌تری شما را سیر نگه دارد.

در نتیجه از اشتهای بین وعده‌های غذایی کم شده که در مسیر کاهش وزن، اتفاق خوبی است.

مطالعه‌ای در سال 2003 دریافت خوردن سه وعده ماست یونانی در روز می‌تواند چربی سوزی را افزایش بدهد.

آنهایی که تحت رژیم پُر کلسیم بودند، که شامل سه وعده ماست بود، نسبت به آنهایی که فقط از کالری مصرفی‌شان کم کرده بودند، ۲۲ درصد بیشتر وزن کم کردند و 61 درصد چربی بیشتری سوزاندند.

محققان همچنین دریافتند یک میان وعده در بعد ازظهر که شامل ماست یونانی بود، 24 گرم پروتئین داشت که منجر به کاهش گرسنگی، افزایش احساس سیری و به تاخیر افتادن خوردن‌های بعدی در زنان سالم شده بود.

ضمنا ماست یونانی مقدار مناسبی کلسیم دارد که می‌تواند تولید چربی در بدن را محدود کند.

یُد موجود در ماست یونانی برای عملکرد درست تیروئید مهم است که برای یک متابولیسم سالم، ضروری است.

متابولیسم بهتر یعنی راحت‌تر وزن کم کردن.

۴. کنترل فشار خون

برای اینکه فشار خون‌تان را تحت کنترل داشته باشید بهتر است چند فنجان ماست یونانی در رژیم غدایی‌تان بگنجانید.

پتاسیم این ماست به کنترل فشار خون کمک می‌کند.

تنها یک فنجان ماست یونانی دارای 240 میلی گرم پتاسیم است.

پتاسیم، رگ‌های خونی را منبسط کرده و مانع تنگی آنها می‌شود.

این ماده‌ی معدنی، تاثیرات منفی سدیم را نیز تعدیل می‌کند.

ویتامین B12 موجود در ماست یونانی به بدن کمک می‌کند سلول‌های قرمز خونی تولید کرده و اکسیژن به تمام بخش‌های بدن از جمله قلب، بهتر برسد.

ماست یونانی منبع خوبی از کلسیم و منیزیم است که گفته می‌شود به کاهش فشار خون بالا کمک می‌کند.

۵. حفظ سلامت مغز

ماست یونانی یک غذای تخمیر شده است که برای سلامت مغز هم سودمند است.

پروبیوتیک، در حفظ تعادل سالم بین روده و مغز نقش دارد. روده و مغز از طریق محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال به هم مرتبط هستند؛ یعنی جایی که نرون‌های متعدد و مهمی برای سلامت روح و روان وجود دارد.

مطالعه‌ای که در سال 2014 روی حیوانات انجام شد نشان داد تخمیر خوب و کنترل شده می‌تواند مواد مغذی خاص و محتوای فیتوشیمیایی غذا را افزایش داده و منجر به تقویت سلامت ذهن شود.

همچنین ویتامین B12 موجود در ماست یونانی به سلول‌های مغز این امکان را می‌دهد تا ارتباط‌های جدیدی ایجاد کنند؛ پروسه‌ای که حافظه را تشکیل می‌دهد.

ویتامین B12 یک عنصر حیاتی میلین است؛ غلافی که از بسیاری از سلول‌های مغزی محافظت می‌کند.

خوردن غذاهای فرآوری شده می‌تواند ریسک اختلالات نورودژنراتیو مانند آلزایمر را کاهش بدهد.

۶. مبارزه با افسردگی

میکروب‌های خوبی که در روده‌های شما زندگی می‌کنند می‌توانند بر خلق و خو و میزان اضطراب‌تان تاثیر بگذارند.

خوردن روزانه‌ ماست یونانی باعث تقویت میکروب‌های خوب و مفید در روده می‌شود، در نتیجه با افسرگی مبارزه کرده و روحیه‌‌ بهتری ایجاد خواهد شد.

مطالعه‌ای که در اخیرا در سال 2017 انجام شد دریافت باکتری‌های پروبیوتیک موجود در ماست که زنده بودند توانسته بودند علائم افسردگی را در موش‌ها معکوس کنند.

علاوه بر پروبیوتیک، پتاسیم موجود در ماست یونانی به حفظ رسانایی الکتریکی مغز و انتقال‌های عصبی کمک می‌کند و ضمنا برای انتقال سروتونین که یک فرارسان عصبی مربوط به احساسات خوب و شادی است نیز مفید است.

۷. تقویت سلامت استخوان‌ها

ماست یونانی برای سلامت استخوان‌ها نیز مفید است.

ماست یونانی حاوی مواد مغذی مهمی چون کلسیم است که برای ساختن و حفظ استخوان‌ها و عضلات قوی مهم است.

استخوان‌ها بدون کلسیم کافی، ضعیف شده و احتمال پوکی استخوان که یک بیماری پیشرونده است بالا خواهد رفت.

تنها یک وعده ماست یونانی می‌تواند 18.7 درصد از نیاز روزانه‌ بدن به کلسیم را تامین کند.

ماست یونانی علاوه بر کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم و پروتئین نیز دارد که با هم برای تقویت سلامت استخوان‌ها مفید هستند.

ضمنا ویتامین D و باکتری‌های زنده‌ی موجود در ماست یونانی، استخوان‌ها را محکم کرده و چگالی استخوانی را افزایش می‌دهند که برای پیشگیری از پوکی استخوان سودمند است.

۸. حفظ سلامت دهان و دندان

ماست یونانی با بهبود سلامت دهان و دندان به شما کمک می‌کند تا لبخند زیباتری داشته باشید.

پروبیوتیک‌های موجود در این ماست، از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری می‌کنند.

باکتری‌های خوب، رشد باکتری‌های بد درون دهان را که می‌توانند موجب مشکلات متعدد دهانی شوند (مانند بوی بد دهان) کنترل می‌کنند.

ضمنا ماست یونانی می‌تواند سطح pH دهان را تعدیل کرده و محیطی نامناسب برای رشد و فعالیت باکتری‌ها ایجاد کند.

ضمنا ماست یونانی یک منبع بسیار عالی از کلسیم و پروتئین است که دو ماده‌ی مغذی مهم برای سلامت دهان و دندان هستند.

۹. تقویت سیستم ایمنی

اگر می‌خواهید به دور از بیماری‌ها باشید، داشتن سیستم ایمنی قوی یکی از ضروریات آن است.

برای تقویت سیستم ایمنی می‌توانید ماست یونانی بخورید.

ماستی که باکتری‌های زنده دارد می‌تواند منجر به افزایش سلول‌های ایمنی شود.

باکتری‌های سالم موجود در ماست، به سلول‌های تقویت کننده‌ی ایمنی بدن‌تان سیگنال می‌دهند تا قوی‌تر شده و با میکروب‌های مضر بجنگند.

میکروب‌های مفید به بدن کمک می‌کنند مواد مغذی را به خوبی جذب کرده و سیستم گوارشی را نیز تقویت می‌کنند.

این دو عامل برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی، مهم هستند.

همچنین ماست یونانی مواد مغذی چون پروتئین، کلسیم، یُد و پتاسیم دارد که همگی برای حفظ سلامت بدن مهم هستند.

۱۰. حفظ سلامت اندام تناسلی

سیستم تناسلی و ادراری هم ماند سیستم گوارشی نیازمند محیط متعادل باکتریایی است.

پروبیوتیک‌های موجود در ماست یونانی می‌توانند رشد باکتری‌ها خوب موجود در سیستم تناسلی و ادراری را افزایش دهند.

در نتیجه به پیشگیری و درمان بیماری‌هایی چون عفونت واژینوس باکتریال کمک می‌کنند.

شنبه 11/9/1396 - 14:0
سلامت و بهداشت جامعه


روان‌شناسی در چند دهه اخیر پیشرفت عجیبی داشته، همان‌قدر که علم پزشکی همه تجهیزات را به کار گرفته تا دردهای جسمی انسان را شناسایی کرده و آنها را درمان کند، روان‌درمانی و روان‌شناسی هم از همه تکنیک‌ها استفاده می‌کند تا راهی به درون انسان‌ها پیدا کرده و انسان مضطرب امروزی را به جزیره گمشده؛ یعنی آرامش برساند.
 
جالب اینجاست که روان‌شناسان همه جسم آدمی را زیر و رو کردند و از نظر بیولوژی او را کاملا شناختند و بعد به سراغ ذهن و مغز او رفتند و ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه را شناسایی کردند و راه‌های مختلفی را برای برنامه‌نویسی ذهن او یافتند تا این آدمیزاد عجیب و غریب را به ساحل آرامش برسانند.

جالب این که در این آزمون و خطاها دیدند که شخصی در میان همه خوشی‌ها و لذت‌های دنیوی دست به خودکشی زد یا یکی دیوانه شد و در اوج خوشی انزوا و خودخوری را آغاز کرد. همه اینها نشان داد که روان آدمیزاد ناشناخته‌تر و پیچیده‌تر از جسم اوست و در همین چالش‌ها بود که فهمیدند، ذهن می‌تواند جسم را شفا دهد یا مریض‌اش کند.

رضایتمندی درونی‌ام آرزوست!

روان‌شناسان در تحقیقات خود به روشی رسیدند به نام تحلیل رفتار متقابل! در این پژوهش‌ها آنها به این نتیجه رسیدند که آدم بزرگ‌ها و تصمیماتی که می‌گیرند نتیجه رفتاری است که والدین در کودکی با آنها انجام داده‌اند.

تاثیر این رفتارها از دوران جنینی شروع می‌شود و تا پنج سالگی پرونده‌اش بسته می‌شود! در همین دوران است که کودک تصمیم می‌گیرد در آینده در مقابل واکنش‌ها چه عکس‌العملی داشته باشد.

تصمیم‌هایی که اگر دلایل آنها شناسایی نشده و درمان نشود همه زندگی او را متاثر کرده و از او یا فردی موفق و روان سالم می‌سازد یا آدمی که پا در هر راهی می‌گذارد با شکست و ناکامی روبه‌رو می‌شود و مدام با خودش یا با اطرافیان در جنگ است و آخرش هم معلوم نیست به چه سرنوشتی دچار شود.

روان‌شناسان معتقدند که روان سالم یعنی رضایتمندی درونی! این رضایتمندی به عوامل زیادی بستگی دارد که مهم‌ترین آنها آرامش و ایمانی است که پدر و مادر از آن برخوردارند و براساس آن زندگی خانوادگی خود را مدیریت می‌کنند. حالا روان درمان‌ها دقیقا به این نکته تاکید دارند که حس بچه‌ها بسیار قوی است و نمی‌توان با ظاهرسازی و آسایش‌های کذایی، رضایتمندی درونی را در بچه‌ها ریشه‌ای و مداوم کرد.

ادابازی یا اعتمادسازی

این روزها با گسترش شبکه‌های اجتماعی بخصوص گروه‌های تلگرامی دسترسی والدین به مطالب روان‌شناسی بخصوص روش‌های درست تربیت فرزندان زیاد شده است. مادران زیادی عضو این گروه‌های تلگرامی هستند و البته بیشتر این اعضا به درست و نادرستی این مطالب اشراف ندارند.

در برخی از این کانال‌ها مطالبی درباره رفتار متقابل هم بازنشر شده و به مادرها یادآور می‌شود که مراقب رفتار و گفتار خود در قبال بچه‌های خردسال باشند و اسباب خشنودی آنها را فراهم کنند تا در آینده آنها خوشبخت‌تر و سالم‌تر باشند لذا این روزها برای نهادینه کردن شادی در بچه‌ها، والدین سعی می‌کنند برای آنها خاطره‌های خوب بسازند، شاید برای همین است که مثلا «جشن دندان» به مد روز تبدیل شده است؛ اولین دندانی که نیش می‌زند؛ فامیل دعوت می‌شوند و سور و ساتی به پا می‌شود و کیکی به شکل دندان یا عکس دندانی روی آن و بادکنک‌هایی به شکل دندان و عروسک‌های دندان‌نما و... تا بچه یادش بماند چقدر همه خوشحال بودند که او اولین دندانش را درآورده! اما بپذیریم که بچه قبل از این مهمانی را زودتر در حافظه خود ثبت کرده است؛ آن ساعاتی که پدر و مادر با هم چانه می‌زدند که این مهمانی اصلا برگزار شود یا نشود! چطور برگزار شود؛ چقدر هزینه دارد؟ چقدر پس‌انداز آنها خرج می‌شود یا مثلا پدر باید از اداره یا کارخانه‌اش مساعده بگیرد یا از دوست و همکارش قرض! معمولا این مادرها هستند که می‌خواهند به توصیه‌های مشاور نادیده گروه تلگرامی توجه کنند یا از جاری، زن برادر، دخترعموی شوهر و... عقب نماند؛ مگر بچه او چه کم دارد که نباید در آلبومش عکس‌های دندونی‌اش هم چسبانده شود برای روزی که بزرگ شد و خاطرات خوبش را ورق بزند!

 

بچه شش ماهه، اما قبل از ثبت آن جشن؛ بگو و مگوها را در ذهن ثبت کرده و براساس آنها در آینده تصمیم‌های خود را خواهد گرفت؛ جشن‌ها معمولا با دعوا همراه است و شاید با بی‌پولی یا کم‌پولی! همین بچه بزرگ می‌شود؛ فرق نمی‌کند دختر یا پسر، جشن عروسی مفصلی می‌گیرد با هر قرض و وامی که شده، اما ته‌اش دعواست، ته‌اش قهر است و... .

از این دست جشن‌هایی که برای بچه‌ها گرفته می‌شود زیاد است، پدر و مادرهایی که نمی‌دانند چگونه باید رضایت درونی بچه را در اوج آرامش تامین کنند، آنها نمی‌دانند بچه‌ها از همان دوران جنینی تا دو سالگی و در مرحله بعد تا پنج سالگی اولین برخوردها را در حافظه خود ثبت می‌کند، حتی پچ‌پچ‌های پدر و مادر را حتی احساسشان به یکدیگر را وقتی به هم مهرورزی و عشق هدیه می‌دهند یا دشنام و ناسزا! بچه‌ها هوشمند به دنیا می‌آیند و هوشمند تصمیم می‌گیرند، مراقب باشیم چگونه مقابل آنها حرف می‌زنیم و رفتار می‌کنیم؛ آنها می‌بینند، ثبت می‌کنند، واکنش نشان می‌دهند و در آینده وارد عمل می‌شوند!

 

 

دندان داده نان هم می‌دهد!

بچه‌ای که وقتی لبخند عمیق پدر و مادر را با دیدن اولین نیش دندان خود می‌بیند و برق نگاه آنها را در ذهن خود ثبت می‌کند، شادی واقعی را درک کرده و درونش راضی می‌شود، پدر در گوش او زمزمه‌ای از کلام خدا و ذکر الهی می‌گوید و از خدا می‌خواهد که روزی‌رسان طفل او باشد همچنان که دندان داده؛ نان هم بدهد! فردا مادر همچنان که قربان صدقه طفلش می‌شود، قابلمه‌اش را هم روی اجاق می‌گذارد و آش دندونی بچه خود را خیرات می‌دهد به در و همسایه و آنهایی که به غذایی گرم نیاز دارند، آنها برای کودک دعا می‌کنند و پشتوانه معنوی او را فراهم می‌کنند.

این بچه وقتی بزرگ می‌شود همه جشن‌های کودکی‌اش را به یاد می‌آورد و آرامش همه وجودش را می‌گیرد و رضایت درونی راه زندگی را به او نشان می‌دهد! او میزهای رنگارنگ، غذاهای جورواجور، عروسک‌های فانتزی و... را به یاد نمی‌آورد، اما مسلما آرامش قلب و کلام والدین خود را به یاد خواهد آورد... مراقب کلام و رفتارمان در مقابل کودکان باشیم و آنها را اسیر خودخواهی‌ها و عقده‌های خودمان نکنیم.

شنبه 11/9/1396 - 14:0
سلامت و بهداشت جامعه

طبق گزارش محققان، نوشیدن منظم سه یا پنج فنجان قهوه ریسک سرطان کبد و سیروز کبدی را کاهش می دهد.
 
به گزارش جام جم آنلاین از مهر، طبق گزارش کالج لندن مصرف قهوه بر بیماری مزمن کبد، سرطان کبد و سیروز کبدی تاثیر دارد.

گریم الکساندر، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «بیماری کبدی در حال افزایش است و بررسی این موضوع حائز اهمیت است که چقدر قهوه به عنوان یکی از معروف ترین نوشیدنی های جهان، و رژیم غذایی بر بیماری تاثیر دارد.»

طبق توصیه محققان، قهوه موجب کاهش ریسک بیماری های کبدی شده و لازم است بیماران به اطلاعات رژیم غذایی و توصیه های متخصصان مراقبت از سلامت دسترسی داشته باشند.

بررسی چندین مطالعه نشان می دهد مصرف قهوه در مقابل عدم مصرف قهوه با کاهش ۴۰ درصدی ریسک سرطان کبد مرتبط است اگرچه به نظر می رسد این رابطه به میزان دوز مصرفی وابسته است.

تحقیق محققان آمریکایی و ایتالیایی نشان می دهد مصرف قهوه با کاهش ریسک سیروز کبدی بین ۲۵ تا ۷۰ درصد مرتبط است.

تحقیق دیگر رابطه معکوس بین مصرف قهوه و ریسک بیماری مزمن کبدی را با میانگین کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصد در افرادی که کمترین میزان مصرف قهوه را دارند و بالغ بر ۶۵ درصد در افراد دارای بالاترین میزان مصرف قهوه نشان می دهد.

جودی رایس، سرپرست تیم تحقیق از انجمن کبد بریتانیا، در این باره می گوید: «بیماری کبدی یک قاتل خاموش است که غالبا هیچ علامتی ندارد.»

محققان دریافتند قهوه موجب پیشگیری و در برخی مواقع کُند کردن روند پیشرفت بیماری کبدی می شود.
 

 

شنبه 11/9/1396 - 13:58
سلامت و بهداشت جامعه

نایب رئیس انجمن سرطان ایران گفت: سبک زندگی اهمیت بسزایی در پیشگیری از سرطان دارد، باید برای جلوگیری از ابتلا به سرطان‌، خود مراقبتی‌ داشته‌ باشیم.
 
به گزارش جام جم آنلاین از مهر، عبدالله فضلعلی‌زاده در حاشیه دومین کنفرانس بین‌المللی سرطان غرب اظهار کرد: سبک زندگی اهمیت بسزایی در پیشگیری از سرطان دارد، باید برای جلوگیری از ابتلا به سرطان‌ خودمراقبتی‌ داشته‌ باشیم به این صورت که باید نسبت به عوامل ایجاد کننده سرطان آگاهی داشته باشیم.

وی بیان کرد: افراد باید از مصرف غذاهای آماده، گوشت‌های فرآوری‌ شده و نمک برای پیشگیری از ابتلا به سرطان خودداری‌ کنند. همچنین اضافه‌ وزن و چاقی‌ چه در دوران کودکی و چه در بزرگسالی نیز زمینه را برای ایجاد سرطان فراهم می‌کند، بنابراین افراد باید وزن مناسب داشته باشند، پیاده‌روی کرده و از مصرف غذاهای مضر و سرطان‌زا پرهیز کنند.

نایب رئیس انجمن سرطان ایران افزود: سال‌ها طول می‌کشد تا موادغذایی‌ که وارد بدن شده است‌ دچار تغییرات‌ و سبب بروز سرطان شوند بنابراین رژیم غذایی نامناسب‌ و مصرف‌ زیاد از مواد گوشتی و پروتئینی‌ نقش مؤثری در ابتلای افراد به سرطان دارند.

فضلعلی‌زاده تأکید کرد: چاقی و اضافه‌ وزن نیز تأثیر چشمگیری در ابتلای افراد به سرطان دارد، بنابراین اشخاص باید حتماً به تناسب اندام خود توجه ویژه‌ای داشته و فعالیت بدنی داشته باشند. پرهیز از استعمال سیگار، قلیان و دخانیات نیز در پیشگیری از سرطان‌ بسیار مهم است‌ متأسفانه باوری بین مردم رایج شده است که تصور می‌کنند که استعمال قلیان ضرر کمتری نسبت به سیگار دارد، در حالی که این باوری اشتباه است‌.

وی تصریح کرد: ما تنها می‌توانیم مردم را نسبت به عوامل خطرزا در بروز سرطان آگاه کنیم‌ ولی قدرت اجرایی نداریم که بتوانیم استعمال دخانیات و قلیان را محدود کنیم، بنابراین در اینجا نقش مسئولان نظام سلامت مطرح می‌شود. مسئولان نظام سلامت باید مراقب باشند که موادغذایی‌ با چه استانداردی و چگونه تولید می‌شوند البته در اینجا تنها وزارت بهداشت مسئول نیست بلکه‌ مجموعه‌ای از سازمان‌ها در این امر دخیل هستند به طوری که در موضوع آلودگی هوا سازمان‌های مختلفی نقش دارند و در زمینه تهیه‌ غذا و عرضه‌ آن به بازار سازمان استاندارد باید نقش خودش را به خوبی ایفا کند.

نایب رئیس انجمن سرطان ایران گفت: ما باید آگاهی مردم را افزایش دهیم مسئولان نیز باید بیشتر از گذشته بر سلامت مردم نظارت داشته باشند. برای کاهش آلودگی هوا باید بنزین‌های سالم به بازار عرضه‌ شوند.

وی اظهار کرد: زندگی صنعتی و ماشینی امروزی‌ و به طور کلی سبک زندگی ناسالم‌ سبب افزایش شیوع سرطان‌ در کشور شده است‌ البته سن نیز نقش مهمی در ابتلای افراد به سرطان دارد به طوری که هر چه سن بالاتر رود احتمال ابتلای افراد به سرطان‌ نیز بیشتر می‌شود اکنون هرم‌ سنی ما به طور کامل در حال تغییر است و ما به سمت میانسالی‌ و کهنسالی‌ پیش می‌رویم.

فضلعلی‌زاده افزود: در ایران شیوع سرطان آن طور که می‌گویند خیلی بالا نیست بیماران سرطانی در هر ۱۰۰ هزار نفر محاسبه می‌شوند و با محاسباتی‌ که سازمان بهداشت جهانی انجام داده است‌ ما در رده‌ چهارم قرار داریم‌ در این محاسبات‌ عدد یک بالاترین رده و عدد ۵ پایین‌ترین رده است‌.

شنبه 11/9/1396 - 13:58
سلامت و بهداشت جامعه



 

 

راههای ساده پیشگیری از سرطان
بیماری های واگیردار که روزگاری به عنوان اولین عامل مرگ و میر به حساب می آمدند، امروزه بطور نسبی تحت کنترل درآمده اند در حالیکه بر اساس آخرین بررسی های آماری در حال حاضر تقریبا ۲۰ میلیون نفر در دنیا با سرطان زندگی می کنند. سرطان عامل ۱۲ درصد تمامی مرگ ها در سرتاسر جهان است.


در ایران بعد از بیماری های قلبی عروقی و حوادث، سرطان سومین عامل مرگ و میر به حساب می آید. سالانه در کشور بیش از۷۰ هزار مورد جدید ابتلا به سرطان اتفاق می افتد و بیش از ۳۰ هزار نفر در اثر سرطان جان خود را از دست می دهند. با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی در جمعیت کشور طبیعی است که موارد بروز سرطان در دهه آینده افزایش یابد. کلمه سرطان برای بیش از ۱۰۰ بیماری مختلف در قسمت های مختلف بدن بکار می رود. آنچه در همه این بیماری ها مشترک است اختلال در رشد طبیعی، تکثیر و مرگ سلول است. سلول های سرطانی قابلیت تهاجم به بافت های مجاور و در نهایت گسترش به مناطق دیگر بدن را دارند.

 

افزودنی های خوراکی عامل بروز سرطان
عوامل خطر سرطان را می توان افزایش سن که به عنوان مهم ترین عامل شناخته می شود و بعد از آن نور خورشید، سابقه فامیلی و ژنتیک، مصرف دخانیات، چاقی و کم تحرکی، نوشیدن مشروبات الکلی، ایدز و هپاتیت، برخی از رنگ ها و حشره کش ها و سموم ناشی از کپک ها مثل افلاتوکسین، کمبود ویتامین های C,B,A، مصرف غذاهای دودزده نظیر ماهی دودی، غذاهای نمک سود (قرمه کردن) و مصرف غذاهای کنسرو شده، برخی افزودنی های خوراکی مانند مواد شیمیایی خاص برای ایجاد رنگ و طعم غذا، برخی عوامل ویروسی و عفونت ها و قرار گرفتن در معرض مقادیر زیاد اشعه رادیولوژی اعلام کرد.


گرفتگی و خشونت صدا بیش از سه هفته، کاهش قابل توجه و بدون دلیل وزن، وجود زخمی که حداکثر تا سه ماه بهبود نیابد، بروز تغییرات واضح در خال مانند بزرگ، زخم و نامنظم شدن لبه های آن، تغییر در اجابت مزاج یعنی بروز یبوست یا اسهال به مدت طولانی یا دفع خون همراه مدفوع، دل درد و سنگینی سردل همراه با کاهش وزن یا اشکال در بلعیدن غذا، وجود توده یا سفتی در هر جای بدن بخصوص در پستان ها یا فرورفتگی نوک پستان، بروز خونریزی غیرطبیعی از پوست و مخاط یا وجود خون در ترشحات بدن مثل خلط، ادرار و ... از نشانه های خطر ابتلا به سرطان هستند.


برای تشخیص زودرس این بیماری غیرواگیر راه هایی معرفی شده برای مثال گفته می شود که همه افراد بالای ۵۰ سال باید یکی از این مواردی را که در پی می آید انجام دهند:
انجام سالیانه آزمایش خون مخفی در مدفوع
بررسی اندوسکوپی انتهای روده بزرگ هر پنج سال یکبار یا تمام روده بزرگ هر ۱۰ سال یکبار
انجام سالیانه ماموگرافی در زنان بالای ۴۰ سال و در موارد داشتن سابقه فامیلی سرطان پستان از ۲۵ سالگی آغاز شود


شروع انجام سالیانه تست پاپ اسمیر سه سال بعد از ازدواج
معاینه ماهیانه پستان ها توسط زنان از ۲۰ سالگی به بعد و معاینه توسط پزشک هر سه سال یکبار


چگونه از سرطان پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از سرطان راهکارایی ارائه شده است که از جمله آنها می توان به پرهیز از استعمال سیگار و مواد مخدر، کنترل وزن و پرهیز از چاق شدن، ورزش منظم حداقل ۳۰ دقیقه در روز، پرهیز از نگرانی و استرس، دوری از نور شدید آفتاب و استفاده از کرم های ضد آفتاب مناسب، خودداری از مصرف مشروبات الکلی، پرهیز از رفتارهای پرخطر جنسی، داشتن رژیم غذایی متنوع شامل همه گروه های مواد غذایی اشاره کرد.


همچنین رعایت نکات زیر نیز برای پیشگیری از بروز سرطان موثر است:
• پرهیز از مصرف زیاد شوریجات و ترشیجات
• مصرف حبوبات و خوردن روزانه سبزیجات تازه به خصوص سبزی های برگی شکل سبز تیره و سبزیجات خانواده کلم
• مصرف بیشتر میوه به ویژه مرکبات
• افزایش مصرف ماهی به روش پخت صحیح
• جایگزینی گوشت سفید به جای گوشت قرمز
• دوری از مصرف تنقلات سرخ شده و پرچرب مثل چیپس و پفک
• مصرف کردن آردهای سبوس دار
• مصرف کردن محصولات لبنی کم چرب به جای مواد لبنی پرچرب (خامه، سرشیر و ...)
• استفاده از روش های بهتر پخت غذا مثل بخار پز کردن و آب پز کردن به جای سرخ کردن و کباب کردن

 

درمان سرطان آری یا خیر!
بسیاری از سرطان ها در صورت تشخیص زودرس قابل درمان قطعی هستند. جراحی که به معنی برداشتن بافت های سرطانی در حدی که به بافت های سالم اطراف آسیبی وارد نشود، شایع ترین روش درمانی است. از دیگر روش های درمان سرطان می توان موارد زیر را برشمرد:
شیمی درمانی که به معنی استفاده از داروهای خاص جهت کشت سلول های سرطانی است، رادیوتراپی یا پرتودرمانی یعنی استفاده از اشعه های با انرژی ایکس برای تخریب سلول های سرطانی و توقف رشد آنها و هورمون درمانی که کنترل کردن رشد سرطان با تغییر دادن در هورمون های بدن است.

چهارشنبه 8/9/1396 - 13:23
سلامت و بهداشت جامعه

 


 

این یك موضوع جنجالی و بحث برانگیز است كه در نتیجه یك مطالعه بیان شد. آیا این موضوع حقیقت دارد ؟ دكتر تیموتی چرچ در یك مطالعه در سال 2009 بر روی زنان یائسه نشان داده است كه كاهش وزن در زنانی كه ورزش می كردند بسیار كمتر از حد مورد انتظار و میزان پیش بینی شده در آغاز مطالعه بود.

 

محققان می گویند كه این مسئله احتمالا مربوط به تاثیر محرك ورزش بر اشتها است. هر چه كالری بیشتری بسوزانید میل بیشتری به خوردن پیدا می كنید. بنابراین رژیم غذایی متعادل همیشه اولین قدم برای كاهش وزن است.
 

ورزش زمانی به كاهش وزن شما كمك می كند كه به دقت مقدار غذای دریافتی خود را كنترل كنید.

 
اگر همزمان با فعالیت بدنی اشتهای شما افزایش یابد و مدام كالری بیشتری دریافت كنید روند كاهش وزن مناسبی نخواهید داشت.
فراموش نكنید كه ورزش كالری می سوزاند و طبیعتا به بدن شما فرم مناسبی می دهد و اگر رژیم غذایی متعادلی داشته باشید به خوبی به هدف خود دست می یابید.
در اینجا یك سوال دیگر هم وجود دارد و آن اینكه آیا عضلاتی كه استفاده نمی شوند به چربی تبدیل می شوند؟

 

 

در واقع نه ، بافت عضله و بافت چربی دو بافت مجزا هستند. اما اگر یك فرد ورزشكار و عضلانی ناگهان ورزش را متوقف كند و به اندازه قبل غذا بخورد سلولهای بافت عضلانی او چروكیده شده و سلولهای بافت چربی متورم و پر تر می شوند.

 

به دلیل كاهش حجم بافت عضلانی در عوض افزایش بافت چربی در آغاز این فرایند ممكن است ترازو تغییری در وزن نشان ندهد. اما مدتی بعد افزایش وزن قابل مشاهده شده و شكل بدنی فرد را به هم خواهد زد.
 

برای اینكه اطمینان حاصل كنید كه چنین اتفاقی برای شما نمی افتد به میزان متعادلی غذا بخورید و با ورزش كردن با شدت و تناوب مناسب ، توازن و تعادل صحیحی در بافتهای عضلانی و چربی بدنتان برقرار كنید.

چهارشنبه 8/9/1396 - 13:22
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

نشستن زیاد موجب اُفت چشمگیری در تولید آنزیم‌های چربی‌سوز و کالری‌سوز می شود

 

چرا نشستن برای شما بد است و چگونه می‌توان از آن اجتناب نمود
احتمالا تا همین چندی پیش، صندلی دفتر کارتان را وسیله‌ی بی‌ضرر قلمداد می‌نمودید. اما بعد، این عناوین در همه جا به گوش شما می‌رسید که:
- نشستن، سبکی از سیگار کشیدن جدید است!
- بیماری نشستن رو به افزایش است!
- نشستن را متوقف کنید، پیش از اینکه شما را به کشتن دهد!

همه‌ی این موارد به این واقعیت اشاره دارد که صندلی‌های اداری به‌هیچ وجه بی‌ضرر نیستد.

 

خطرات زیاد نشستن
کارشناسان برجسته بر این باورند که نشستن می‌تواند مانند سیگار کشیدن موجب تاثیرات منفی بر سلامت افراد باشند، البته اگر تاثیرات منفی آن از سیگار بیشتر نباشد. مطالعات حاکی از آن است که نشستن به مدت طولانی خطر ابتلا به دیابت، حملات قلبی عروقی و یا ابتلا به انواع خاصی از سرطان را افزایش می‌دهد.


در یک مطالعه‌ی ۱۴ ساله بر روی ۱۸۵۰۰۰ شرکت کننده که نتایج آن در مجله‌ی بیماری‌های همه‌گیر در امریکا منتشر شد، نشان داد که زمان نشستن مستقیما با مرگ‌ومیر در ارتباط است. شاید شگفت انگیزترین نکته این باشد که این نتیجه فارغ از میزان فعالیت بدنی شرکت‌کنندگان بوده و کاملا تائید شده است. خطرات نشستن به اندازه کافی روشن است، در مجله‌ی پزشکی استرالیا مقاله‌ایی به چاپ رسید مبنی بر اینکه نشستن طولانی مدت پشت میز می‌تواند “خطرناک” باشد، همین امر پزشکان و کارفرمایان را ترغیب نمود تا جایگزین‌هایی را تجویز یا درنظر بگیرند.

نشستن، به ویژه نشستن روی صندلی، بهای سنگینی بر سلامت تحمیل می‌کند، زیرا اساسا عملکرد بدن را مختل می‌کند. هنگامی که در صندلی فرو می‌روید، عضلات رها می‌شوند، مفاصل ران سفت شده و ستون فقرات تقریبا خشک می‌شوند. در وضعیت نشسته جریان خون کند می‌شود، که بر فعالیت مغز و ابتلا به بیماری‌های قلبی تاثیر گذار است و حتی خطر لخته شدن خون را افزایش می‌دهد. صندلی شما همچنین می‌تواند موجب اُفت چشمگیری در تولید آنزیم‌های چربی‌سوز و کالری‌سوز باشد.


واقعیت این است که ما برای نشستن‌های طولانی بر روی صندلی در طی روز طراحی نشده‌ایم. ما برای راست قامت ماندن و فعالیت تکامل یافته‌ایم. هنگامی که از روی صندلی بلند می‌شویم، زنگ بیدارباش بدن به صدا در می‌آید. ایستادن عضلات بیشتری را درگیر می‌کند، خون را به جریان می‌اندازد و شما را هوشیارتر و باانرژی‌تر می‌کند. مفاصل ران را بازتر می‌کند و به ستون فقرات اجازه می‌دهد تا آزادانه پیچ بخورند.

 

 

 

ایستادن در حین انجام کارها حصار نشستن‌های طولانی در طی روز را می‌شکند

 

راهکارهایی برای کمتر نشستن
با این حال پادزهر نشستن‌ در طول روز، ایستادن در تمام روز نیست. بدن ما بهترین واکنش را زمانی از خود نشان می‌دهد که از آن به‌شیوه‌های مختلف بهره ببریم، از جمله پیاده‌روی کردن، ایستادن، خم شدن و حتی اسکوات رفتن. جایگزین نمودن روش‌هایی برای تغییر موقعیتتان، فرهنگ صندلی محور را به چالش می‌کشد. چند روش خلاقانه برای کاهش زمان نشستن که همواره می‌توان امتحان نمود عبارتند از:

 

1- یکی از وعده‌ها‌ی غذایی خود در روز را ایستاده‌ میل کنید. نشستن در حین غذا، موجب می‌شود تا زمان کلی نشستن شما افزایش یابد. حتی‌الامکان صبحانه را روی کانتر آشپزخانه بخورید، یا ناهار را در مکان‌هایی با میزهای بلند میل کنید. ایستادن در حین غذا خوردن ابدا بدان معنا نیست که مجبورید سریع‌تر غذا بخورید و یا غذاهای نامرغوب بخورید. کیفیت و نحوه‌ی غذا خوردن می‌تواند کاملا مشابه نشستن بر روی صندلی باشد.

 

2- هر شب صندلی خود را به سمت میزتان هل دهید. صبح روز بعد، وضعیت غیر معمول صندلی یادآوری می‌کند تا کمی بیشتر روی پاهای خود بایستید. سعی کنید کاری ایستاده را برای صبح برنامه‌ریزی کرده یا پیاده‌روی نمائید. روز خود را ایستاده شروع نمائید، تا بدنتان بیدار شود و در تمام روز فعال بماند.

 

3- ۱۵ دقیقه روی زمین بنشینید. در فرهنگ گره‌خورده‌ی ما با صندلی، بزرگسالان زمان زیادی برای نشستن روی زمین صرف نمی‌کنند. در نتیجه، بخشی از تحرک خود را از دست می‌دهند. با ۱۵ دقیقه نشستن روی زمین می‌توان آن تحرک را دوباره بدست آورد. چنانچه فرزند دارید، آن‌ها نیز عاشق پیوستن به شما بر روی زمین و خواندن یک داستان یا بازی کردن، خواهند شد. روی زمین بنشینید و بخش اول برنامه‌ی تلویزیونی موردعلاقه خود را تماشا کنید یا کتابی بخوانید.

 

4- برخی از کارهایتان را ایستاده انجام دهید. به عنوان مثال صحبت کردن با تلفن، مرور مدارک یا چک کردن فیس‌بوک. کارتان هر آنچه که هست، به آن تنوع ببخشید. ایستادن در حین انجام کارها حصار نشستن‌های طولانی در طی روز را می‌شکند.

 

با همین توصیه‌های کوچک، در مسیر روزی با نشستن‌های کمتر و حرکت‌های متنوع‌تر گام بردارید. به صندلی‌های زندگی خود استراحتی دهید و ببنید در طول روز چقدر احساس بهتری خواهید داشت.

چهارشنبه 8/9/1396 - 13:21
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

نشستن زیاد موجب اُفت چشمگیری در تولید آنزیم‌های چربی‌سوز و کالری‌سوز می شود

 

چرا نشستن برای شما بد است و چگونه می‌توان از آن اجتناب نمود
احتمالا تا همین چندی پیش، صندلی دفتر کارتان را وسیله‌ی بی‌ضرر قلمداد می‌نمودید. اما بعد، این عناوین در همه جا به گوش شما می‌رسید که:
- نشستن، سبکی از سیگار کشیدن جدید است!
- بیماری نشستن رو به افزایش است!
- نشستن را متوقف کنید، پیش از اینکه شما را به کشتن دهد!

همه‌ی این موارد به این واقعیت اشاره دارد که صندلی‌های اداری به‌هیچ وجه بی‌ضرر نیستد.

 

خطرات زیاد نشستن
کارشناسان برجسته بر این باورند که نشستن می‌تواند مانند سیگار کشیدن موجب تاثیرات منفی بر سلامت افراد باشند، البته اگر تاثیرات منفی آن از سیگار بیشتر نباشد. مطالعات حاکی از آن است که نشستن به مدت طولانی خطر ابتلا به دیابت، حملات قلبی عروقی و یا ابتلا به انواع خاصی از سرطان را افزایش می‌دهد.


در یک مطالعه‌ی ۱۴ ساله بر روی ۱۸۵۰۰۰ شرکت کننده که نتایج آن در مجله‌ی بیماری‌های همه‌گیر در امریکا منتشر شد، نشان داد که زمان نشستن مستقیما با مرگ‌ومیر در ارتباط است. شاید شگفت انگیزترین نکته این باشد که این نتیجه فارغ از میزان فعالیت بدنی شرکت‌کنندگان بوده و کاملا تائید شده است. خطرات نشستن به اندازه کافی روشن است، در مجله‌ی پزشکی استرالیا مقاله‌ایی به چاپ رسید مبنی بر اینکه نشستن طولانی مدت پشت میز می‌تواند “خطرناک” باشد، همین امر پزشکان و کارفرمایان را ترغیب نمود تا جایگزین‌هایی را تجویز یا درنظر بگیرند.

نشستن، به ویژه نشستن روی صندلی، بهای سنگینی بر سلامت تحمیل می‌کند، زیرا اساسا عملکرد بدن را مختل می‌کند. هنگامی که در صندلی فرو می‌روید، عضلات رها می‌شوند، مفاصل ران سفت شده و ستون فقرات تقریبا خشک می‌شوند. در وضعیت نشسته جریان خون کند می‌شود، که بر فعالیت مغز و ابتلا به بیماری‌های قلبی تاثیر گذار است و حتی خطر لخته شدن خون را افزایش می‌دهد. صندلی شما همچنین می‌تواند موجب اُفت چشمگیری در تولید آنزیم‌های چربی‌سوز و کالری‌سوز باشد.


واقعیت این است که ما برای نشستن‌های طولانی بر روی صندلی در طی روز طراحی نشده‌ایم. ما برای راست قامت ماندن و فعالیت تکامل یافته‌ایم. هنگامی که از روی صندلی بلند می‌شویم، زنگ بیدارباش بدن به صدا در می‌آید. ایستادن عضلات بیشتری را درگیر می‌کند، خون را به جریان می‌اندازد و شما را هوشیارتر و باانرژی‌تر می‌کند. مفاصل ران را بازتر می‌کند و به ستون فقرات اجازه می‌دهد تا آزادانه پیچ بخورند.

 

 

 

ایستادن در حین انجام کارها حصار نشستن‌های طولانی در طی روز را می‌شکند

 

راهکارهایی برای کمتر نشستن
با این حال پادزهر نشستن‌ در طول روز، ایستادن در تمام روز نیست. بدن ما بهترین واکنش را زمانی از خود نشان می‌دهد که از آن به‌شیوه‌های مختلف بهره ببریم، از جمله پیاده‌روی کردن، ایستادن، خم شدن و حتی اسکوات رفتن. جایگزین نمودن روش‌هایی برای تغییر موقعیتتان، فرهنگ صندلی محور را به چالش می‌کشد. چند روش خلاقانه برای کاهش زمان نشستن که همواره می‌توان امتحان نمود عبارتند از:

 

1- یکی از وعده‌ها‌ی غذایی خود در روز را ایستاده‌ میل کنید. نشستن در حین غذا، موجب می‌شود تا زمان کلی نشستن شما افزایش یابد. حتی‌الامکان صبحانه را روی کانتر آشپزخانه بخورید، یا ناهار را در مکان‌هایی با میزهای بلند میل کنید. ایستادن در حین غذا خوردن ابدا بدان معنا نیست که مجبورید سریع‌تر غذا بخورید و یا غذاهای نامرغوب بخورید. کیفیت و نحوه‌ی غذا خوردن می‌تواند کاملا مشابه نشستن بر روی صندلی باشد.

 

2- هر شب صندلی خود را به سمت میزتان هل دهید. صبح روز بعد، وضعیت غیر معمول صندلی یادآوری می‌کند تا کمی بیشتر روی پاهای خود بایستید. سعی کنید کاری ایستاده را برای صبح برنامه‌ریزی کرده یا پیاده‌روی نمائید. روز خود را ایستاده شروع نمائید، تا بدنتان بیدار شود و در تمام روز فعال بماند.

 

3- ۱۵ دقیقه روی زمین بنشینید. در فرهنگ گره‌خورده‌ی ما با صندلی، بزرگسالان زمان زیادی برای نشستن روی زمین صرف نمی‌کنند. در نتیجه، بخشی از تحرک خود را از دست می‌دهند. با ۱۵ دقیقه نشستن روی زمین می‌توان آن تحرک را دوباره بدست آورد. چنانچه فرزند دارید، آن‌ها نیز عاشق پیوستن به شما بر روی زمین و خواندن یک داستان یا بازی کردن، خواهند شد. روی زمین بنشینید و بخش اول برنامه‌ی تلویزیونی موردعلاقه خود را تماشا کنید یا کتابی بخوانید.

 

4- برخی از کارهایتان را ایستاده انجام دهید. به عنوان مثال صحبت کردن با تلفن، مرور مدارک یا چک کردن فیس‌بوک. کارتان هر آنچه که هست، به آن تنوع ببخشید. ایستادن در حین انجام کارها حصار نشستن‌های طولانی در طی روز را می‌شکند.

 

با همین توصیه‌های کوچک، در مسیر روزی با نشستن‌های کمتر و حرکت‌های متنوع‌تر گام بردارید. به صندلی‌های زندگی خود استراحتی دهید و ببنید در طول روز چقدر احساس بهتری خواهید داشت.

چهارشنبه 8/9/1396 - 13:21
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته