• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1314روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

دیابت یکی از دلایل اصلی حملات قلبی و سکته مغزی است

 

مشکل قند خون یک پدیده جدید است، بر اثر عدم مطابقت بین DNA هایمان، دنیای پر از قند، سرشار از استرس و سمی اطرافمان به وجود آمده است. صعود و سقوطی که ما هر روز در قند خونمان تجربه می کنیم، هر چیزی می تواند باشد غیر از طبیعی. قند خون، درست مانند هورمون، سیستم ایمنی و باکتری های روده نه باید خیلی بالا باشد، نه خیلی پایین بلکه باید در حد درست و متعادل بایستد.

 

مقاومت به انسولین در مرکز مشکلات قند خون قرار دارد

بیشتر مشکلات قند خونی که امروز می بینیم به یک علت است: مقاومت به انسولین. درجات مختلف این عدم تعادل هورمونی تاثیر مخربی بر سلامتمان می گذارد. بدن به قند خون نیاز دارد ( گلوکز ) تا وارد سلول ها کند و به صورت ATP انرژی بسازد. برای اینکه گلوکز وارد سلول ها شود و انرژی بسازد، به هورمون انسولین نیاز است.

 

وقتی دچار مقاومت به انسولین هستید گیرنده های سلول ها به خاطر التهاب و سموم، کند و مسدود می شوند و شما می مانید و مقدار زیادی انسولین و قند خون. این اتفاق، تنها باعث نمی شود که احساس بدی پیدا کنید بلکه می تواند تبدیل به دیابت شود که یکی از دلایل اصلی حملات قلبی و سکته مغزی است.

 

 

سلامت روده و تعادل قند خون به شکل جدایی ناپذیری با هم در ارتباط هستند

 

علائمی وجود دارد که نشان می دهند قند خونتان دچار مشکل است

چگونه متوجه شویم که مشکل قند خون داریم؟ اگر بیش از یک مورد از موارد زیر در موردتان صدق می کرد، توصیه می کنم حتما آزمایش قند خون بدهید.

۱- زیاد هوس شیرینی، نان و کلوچه می کنید.

۲- خوردن شیرینی، هوس خوردن غذاهای شیرین را در شما کم نمی کند.

۳- اگر یک وعده غذایی نخورید یا دیر شود عصبی می شوید.

۴- برای گذراندن روز به کافئین نیازمندید.

۵- اگر یک وعده را از دست بدهید، احساس گیجی می کنید.

۶- غذا خوردن باعث می شود احساس خستگی و نیاز به خوابیدن پیدا کنید.

۷- کاهش وزن برایتان دشوار می شود.

۸- غالبا احساس ضعف، لرزه و عصبی بودن می کنید.

۹- تعداد دفعات ادرارتان بالا رفته است.

۱۰- مضطرب هستید، به سادگی ناراحت یا نگران می شوید.

۱۱- حافظه تان مانند آنچه قبلا بود نیست.

۱۲- دیدتان تار شده است.

۱۳- میان تنه تان با باسن برابر شده یا حتی بزرگ تر از آن است.

۱۴- میل جنسی تان کاهش یافته است.

۱۵- همیشه تشنه هستید.

 

راه های طبیعی برای بهبود تعادل قند خون

لازم نیست بنشینید و ببینید که این بالا و پایین رفتن های مکرر قند خون چه بلایی سرتان می آورد.

 

در ادامه نکاتی را به شما می آموزم تا سطح قند خونتان را متعادل کنید:

۱- مقدار پایه خود را پیدا کنید.

آزمایشاتی که من روی مراجعینم انجام می دهم تا قند خون متعادلشان را ارزیابی کنم و ببینم که مقاومت به انسولین دارند یا خیر، شامل این موارد است:

انسولین سرم: میزان بهینه: < ۳ ulU/mL

پپتید C: میزان بهینه: ۰.۸ تا ۳.۱ ng/mL

قند خون ناشتا: میزان بهینه: ۷۵ تا ۹۰ mg/dL

A1C هموگلوبین: میزان بهینه: < ۵.۳ درصد

تری گلیسیرید: میزان بهینه: < ۱۰۰ mg/dL

HDL: میزان بهینه: ۵۹ تا ۱۰۰ mg/dL

 

۲- مقداری اسید آلفا لیپوئیک استفاده کنید.

در چندین تحقیق، اسید آلفا لیپوئیک در متعادل کردن قند خون و همچنین بهبود مقاومت به انسولین کمک کرده است. این آنتی اکسیدان همچنین ایمنی را تقویت می کند، انرژی در سلول ها را بهبود می دهد، سلول های مغز را در برابر اکسایتوتوکسیسیتی محافظت می کند و فلزات سمی اضافی را حذف می کند. مقدار دوز توصیه شده برای کنترل قند خون، ۲۰۰ میلی گرم، سه مرتبه در روز است.

 

۳- منیزیم

در تحقیقاتی که اخیرا منتشر شده محققان ۵.۰۰۰ نفر را حدود ۱۵ سال مورد بررسی قرار دادند. افرادی که مقدار بیشتری منیزیم دریافت می کردند، کمتر در خطر سندروم متابولیک بودند. در یک تحقیق دیگر، محققان بیش از ۱.۰۰۰ نفر را به مدت ۵ سال مورد بررسی قرار دادند و متوجه شدند مصرف بالای منیزیم می تواند حساسیت به انسولین را بهبود دهد. دیگر تحقیقات نشان داده که منیزیم، تری گلیسیرید و فشار خون بالا را بهبود می دهد، دو نشانه دیگر از سندروم متابولیک و دیابت.

 

۴- کرومیوم خود را تقویت کنید.

وقتی سطح کرومیوم پایین است، سطح HDL سقوط می کند، مقاومت به انسولین افزایش می یابد و تری گلیسیرید بالا می رود. مکمل کرومیوم نشان داده که می تواند عملکرد گیرنده ها را تقویت کند. بهترین غذاهایی که منبع کرومیوم به حساب می آیند عبارتند از پیاز، گوجه فرنگی و سیب زمینی.

 

۵- Nrf-2 خود را افزایش دهید.

پروتئین Nrf-2 در تنظیم القاء ژن آنتی اکسیدان نقش ایفا می کند. Nrf-2 همچنین ژن هایی را فعال می کند که مسئول مسیر آنتی اکسیدان و سم زدایی هستند. وقتی Nrf-2 فعال است، التهاب آرام می شود و وقتی سطح آن پایین می آید وضعیت التهاب رو به بدتر شدن می رود. بسیاری از آنتی اکسیدان های خوراکی که مشخص شده می توانند Nrf-2 را فعال کنند عبارتند از:

EGCG از چای سبز

کورستین از سیب

کورکومین از زردچوبه

رسوراترول از انگور

رزمارینیک اسید از رزماری

L-سولفورافان از بروکلی

Thiosulfonateallicin از سیر

 

۶- از ویتامین E کمک بگیرید.

ویتامین E نشان داده که می تواند از حساسیت به انسولین حمایت کند. میزان مصرف استاندارد در طول یک روز ۶۰۰ تا ۹۰۰ میلی گرم است.

 

 

مقاومت به انسولین در مرکز مشکلات قند خون قرار دارد

 

۷- ادویه مصرف کنید.

بیوفلاونوئید یافت شده در دارچین می تواند فعالیت های علامت دهی انسولین در سلول های چربی را تغییر دهد. از این رو پتانسیل بالایی در کمک به درمان دیابت دارد. این ادویه همچنین نشان داده می تواند قند خون و تری گلیسیرید را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ به شکل قابل توجهی کاهش دهد.

 

۸- روده خود را درمان کنید.

سلامت روده و تعادل قند خون به شکل جدایی ناپذیری با هم در ارتباط هستند. بیماری های متابولیک می توانند کارهای زیادی با دستگاه گوارشتان بکنند و ضعف سلامت روده می تواند قند خونتان را بهم بریزد. در یک تحقیق مشخص شد پیوند میکروبیوم موش های دیابتی به موش های غیر دیابتی، آنها را نیز به این بیماری مبتلا می کند! بنابراین باید بیش از گذشته به سلامت روده خود اهمیت دهید.

 

۹- کمی ویتامین نور آفتاب دریافت کنید.

در یک تحقیق، استفاده از مکمل ویتامین D به مدت ۱۲ هفته چربی بدن را تا ۷ درصد کاهش داد. سطح پایین این ویتامین همچنین با سندروم متابولیک در ارتباط است. مقدار بهینه که باید هدف قرار دهید ۶۰ تا ۸۰ ng/mL است.

 

۱۰- مصرف چربی های سالم خود را افزایش دهید.

یک تحقیق نشان داد قند خون بالا در افراد غیردیابتی عملکرد قسمت هایی از مغز را که به واسطه بیماری آلزایمر تحت تاثیر قرار می گیرند کاهش می دهد. به همین دلیل است که در ادبیات پزشکی، به آلزایمر دیابت نوع ۳ می گویند. از سوی دیگر رژیم کتوژنیک – برنامه ای که چربی ها به جای قندها منبع اصلی تامین انرژی تان هستند – نشان داده که می تواند کارهای فوق العاده ای برای سلامت مغزتان انجام دهد.

 

چربی های سالم، نوع پایداری از انرژی را برای بدن فراهم می کنند و این کاملا بر خلاف قند است که بیشتر افراد درگیر آن هستند. به هر حال بیولوژی بهتر از هر کسی می داند، کودکان زمانی که به دنیا می آیند برای رشد مغزی و دریافت انرژی بر چربی متکی هستند که آن را از شیر مادر دریافت می کنند. برای اینکه مغزمان بتواند درست کار کند انرژی زیادی لازم است و از نگاه بیولوژیک، پایدارترین نوع انرژی برای سلامت بهینه مغز چربی های سالم هستند.

 

۱۱- حمایت از متیلاسیون

متیلاسیون برای متعادل نگه داشتن قند خون سالم نیاز است. ویتامین های B فعال – مانند B9 L-Methylfolate و B6 Pyridoxyl-5-Phosphate راه هایی عالی برای حمایت از مسیر متیلاسیون هستند.

غذاهایی که باید روی آنها تمرکز کنید عبارتند از اسفناج، بامیه و برگه شلغم و گوشت هایی مانند جگر مرغ یا جگر گاوی که با علف تغذیه شده، بالاترین مقدار ویتامین B زیستی را دارند.

 

۱۲- PPAR ها را فعال کنید.

PPAR ها دیگر چه چیزی هستند؟ تحقیقات نشان داده گیرنده های تکثیر فعال پراکسی زوم ( PPAR ) می توانند به بهبود مشکلات التهابی تصلب شرایین، آسم، کولیت، MS و دیگر بیماری های خودایمنی کمک کند. چند مورد از فعال کننده های PPAR که می توانید وارد زندگی خود کنید: ماهی وحشی، چای سبز، گون و زنجبیل.

 

۱۳- امگا دریافت کنید.

قابلیت اسید چربی های امگا ۳ این است که می توانند خطر سکته مغزی و حملات قلبی را کاهش دهند و این را اکثرا می دانیم. اما آنها قابلیت دیگری نیز دارند که ویژه دیابتی ها است: چربی های امگا ۳ ( در قالب روغن ماهی )، لیپوپروتئین با چگالی خیلی کم که به صورت بالقوه خطرناک هستند را به لیپوپروتئین کمتر خطرناک تغییر می دهد که با دیابت در ارتباط هستند.

 

۱۴- با آداپتوژن به خود کمک کنید.

آداپتوژن ها در متعادل کردن هورمون ها و التهاب فوق العاده هستند. یک تحقیق نشان داد آداپتوژن ها می توانند تا حدود زیادی تحمل گلوکز و سطح قند خون طبیعی را بعد از تنها ۱۰ روز افزایش دهند.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:22
سلامت و بهداشت جامعه

 

ما در عصر شلوغی زندگی می‌کنیم، ترافیک‌های وحشتناک، ساعت‌ها پشت مانیتور کامپیوتر نشستن،‌ خوابی که از چشم‌هایمان فرار می‌کند، هوای آلوده،‌ دوره حکمرانی فست فودها و همه فاکتورهای دیگری که سردرد را به یکی از بخش‌های چه بسا روزمره‌مان تبدیل کرده است.
به گزارش خبرآنلاین و به نقل از ریدرز دایجست، راه‌هایی هست که با کمک آنها می‌توانید ریسک سردردهای آزار دهنده را به حداقل برسانید از جمله موارد زیر:

 

1. آب زیاد بنوشید. کم آبی بدن یکی از عوامل تحریک سردرد است.

 

2. وعده‌های غذایی را منظم و سر موعد بخورید. یعنی اینکه صبحانه و ناهار را یکی نکنید، یا ناهار و شام را یکجا جمع نکنید. هر وعده را سر جای خودش میل کنید.

 

3. شاید خیلی از افراد ندانند که دلیل سردرد روزانه آنها استفاده از مواد تمیزکننده بودار است. از تمیزکننده‌های فاقد بو استفاده کنید. این موضوع حتی می‌تواند شامل صابون هم بشود.

 

4. باید هر روز فعالیت فیزیکی داشته باشید. تحقیقات محققان در سوئد نشان داده سبک زندگی با سردرد و مشکل میگرن ارتباط به شدت نزدیکی دارد. بنابراین فعالیت فیزیکی را از کم شروع کرده و روز به روز مقدار آن را بیشتر کنید. از تبعات بی‌تحرکی سردرد است.

 

5. آیا می‌دانید نور آبی ناشی از مانیتورهای موبایل، کامپیوتر یا حتی تلویزیون یکی از عوامل سردرد در عصر جدید است؟ دست کم می‌توانید از برنامه‌های تنظیم نور برای کامپیوتر و موبایلتان استفاده کنید تا شدت این نور آبی کمتر شود.

 

يکشنبه 12/9/1396 - 16:1
سلامت و بهداشت جامعه

 عوارض تاخیر در درمان

 

عضو انجمن روانپزشکان ایران تاکید کرد که کنار گذاشتن روش اصلی و خط اول درمان افسردگی با انجام ورزش، اصلاح تغذیه یا استفاده از داروهای گیاهی توجیه نمی‌شود.
دکتر امیر شعبانی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه امروز در جهان، اختلال افسردگی در میان شایع‌ترین و آسیب‌زاترین اختلالات و بیماری‌ها جای دارد، اظهار کرد:  شعار امسال سازمان جهانی بهداشت در سال جاری «بیایید درباره افسردگی صحبت کنیم» در نظر گرفته شده است. پژوهش معتبری که به تازگی انجام شده نشان می‌دهد فراوانی جاری اختلال افسردگی در ایران بالاست و از بسیاری از کشورهای دیگر نیز فزونی یافته است. همچنین می‌دانیم که افسردگی زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌های جسمانی است و بیشتر آنها بدون کنترل افسردگی،  به بهبودی کامل نمی‌رسند.

 

 

وی ادامه داد: از سوی دیگر وجود افسردگی در یک یا چند تن از اعضای هر خانواده، سلامت روان سایر افراد خانواده را نیز تهدید می‌کند و در مجموع به افت کارایی و کیفیت زندگی کل خانواده و از دست رفتن احساس خوشبختی منتهی می‌شود؛ به همین دلیل  پیشگیری از بروز افسردگی از یک‌سو و مدیریت و درمان مناسب آن از سویی دیگراهمیت زیادی در مسیر دستیابی به شاخص‌های سلامت فرد، خانواده و اجتماع دارد. درمان مناسب افسردگی باید سه ویژگی مهم داشته باشد. غفلت از هریک از آنها ممکن است تبعات حاصل، درازمدت یا گاهی جبران‌ناپذیر داشته باشد؛ چون افسردگی در صورت مزمن شدن، شدیدتر شدن و یا عودکردن  تغییرات مغزی و محیطی بیشتری به دنبال دارد و درمان آن به‌تدریج دشوارتر و تبعات آن غیرقابل‌ بازگشت‌تر می‌شود.

 

عوارض تاخیر در درمان افسردگی چیست؟

شعبانی ویژگی اول درمان‌های مناسب افسردگی را  تشخیص و آغاز به‌موقع معرفی کرد و افزود: در پژوهش‌ها نشان داده شده است که تأخیر در شروع درمان افسردگی به عود بیشتر آن منجر می‌شود و هر عود افسردگی نیز به‌نوبه خود با احتمال بالاتر عود بعدی و عواقب ناگوارتر همراه می‌شود. علاوه بر آن گاهی افسردگی در حدی است که تأخیر در درمان، در همان زمان می‌تواند تبعاتی جدی مانند از دست دادن شغل، ازهم‌پاشیدگی خانواده یا حتی خودکشی داشته باشد.

 

عضو انجمن روانپزشکان همچنین تصریح کرد: ویژگی دوم این درمان‌ها تشخیص درست نوع افسردگی است. شاید برخی ندانند که افسردگی انواع و اقسامی دارد و برحسب نوع، شدت و خصوصیاتی دیگر، روش درمانی مؤثر انتخاب می‌شود.این شیوه که خود فرد افسرده یا خانواده او بر پایه باورهای پیشین، تمایلات شخصی یا القائات دیگران روشی را ترجیح دهند و روشی دیگر را کنار بگذارند به معنی دور زدن مرحله مهم تشخیص نوع بیماری است و چنین رویکردی در هر حوزه دیگر پزشکی نیز غیرقابل تأیید است. به‌عنوان مثال، ممکن است یک فرد ورزش کردن را برای درمان افسردگی خود کافی بداند، فردی دیگر سفر کردن را، یا مصرف دارو، روان‌درمانی، مشاوره، هیپنوز، طب سنتی، یا طب سوزنی را روش مناسب بداند.

 

شعبانی افزود: به‌کارگیری هر روش درمانی باید بر یک تشخیص درست استوار باشد.  افسردگی ناشی از یک بیماری داخلی، هورمونی یا مغزی مشخص یا شناخته‌نشده، افسردگی ناشی از مصرف یا قطع یک ماده، افسردگی ناشی از یک علت محیطی، افسردگی دوقطبی، افسردگی فصلی، افسردگی همراه با سوگ و موارد دیگر هرکدام پروتکل درمانی خاصی دارد.

 

این روانپزشک ویژگی مهم سوم را انتخاب روش مؤثر درمان اعلام کرد و ادامه داد: روش درمان بر اساس نوع افسردگی و شرایط ویژه هر فرد تعیین می‌شود و راهنماهای بالینی معتبری در جهان برای مشخص کردن جایگاه علمی و اولویت هر روش در میان سایر روش‌ها تدوین شده و مورد استفاده است. عدم بهره‌گیری از نتایج مطالعات معتبر و نتایج مورد اجماع جهانی، و به‌کارگیری روش‌هایی که به شیوه‌ای علمی آزموده نشده‌اند به شکل بالقوه همان عواقب درمان دیرهنگام و تشخیص نادرست را به دنبال دارند.

 

جایگزینی داروی گیاهی در درمان افسردگی؛ مردود یا قبول؟

وی همچنین اضافه کرد:  فرد ممکن است با این تصور که روشی کم‌عارضه مانند ورزش کردن، اصلاح تغذیه یا استفاده از داروهای گیاهی را در پیش گرفته و به این شکل از مصرف داروهای ضدافسردگی جلوگیری کرده است، او در واقع با این شیوه شروع درمان مؤثر را به تأخیر انداخته و احتمال بروز تبعات بعدی را افزایش داده است. هرچند ورزش کردن امری بسیار پسندیده و اصلاح تغذیه نیز در مواردی ضروری است، اما کنار گذاشتن روش اصلی و خط اول درمان افسردگی با انجام موارد فوق توجیه نمی‌شود. همچنین این توجیه که مصرف یک داروی گیاهی به دلیل کم‌عارضه‌بودن جایگزین مصرف داروی اصلی شود، به کل مردود است.

 

شعبانی درباره اظهاراتی درباره امکان درمان افسردگی به کمک داروهای گیاهی نیز توضیح داد و گفت: پیش از آن‌که یک داروی کم‌عارضه‌تر جایگزین دارویی با احتمال عوارض جانبی بیشتر شود، مؤثر بودن روش و حتی مؤثرتر بودن آن نسبت به سایر گزینه‌ها دارای اهمیت اساسی است. این‌که یک داروی گیاهی یا روش سنتی بخواهد به‌عنوان خط اول درمان اختلال افسردگی به‌کار رود باید در راهنماهای بالینی در جایگاهی بالاتر از سایر روش‌ها قرار گرفته باشد که البته هیچ کدام از این داروها تا کنون در این جایگاه قرار نگرفتند. هرچند اقلام انگشت‌شماری از آنها در راهنمای مذکور تعیین جایگاه شده‌اند، اما این موقعیت اصلاً در اندازه‌ای نیست که به شکلی که اکنون در رسانه‌های عمومی تبلیغ می‌شود بتواند آنها را فراتر از درمان‌های مؤثر موجود مانند  داروها و روان‌درمانی‌ها قرار دهد.

 

وی ادامه داد:  باید به این نکته هم توجه شود که داروهای گیاهی معدود مورد اشاره در راهنمای بالینی، اغلب با توصیه‌های رایج در رسانه‌ها متفاوت‌اند و اکثریت قاطع داروهای گیاهی رایج و تبلیغ‌شده جایی در راهنماهای علمی مورد اجماع ندارند. داروهای گیاهی انواع زیادی دارند که بر پایه دانش امروز، تنها تعداد انگشت‌شماری از آنها ممکن است برای موارد «غیرجدی» افسردگی قابل تجویز باشند.

 

به گفته این عضو انجمن روانپزشکان در میان روش‌های علمی درمان اختلالات افسردگی که در خط اول درمان موارد متوسط تا شدید قرار گرفته‌اند، کماکان داروها مهم‌ترین هستند و بیشترین شواهد به نفع اثربخشی یا به عبارت دقیق‌تر هزینه-اثربخشی آنهاست. با این حال، روان‎‌درمانی به ویژه از انواع شناختی-رفتاری و بین‌فردی دارای شواهد کافی برای به‌کارگیری در موارد افسردگی خفیف تا متوسط است و هنگامی که در کنار درمان دارویی استفاده شود کارایی بیشتری از اثر مستقل هریک از درمان‌های دارویی و روان‌درمانی به‌دست خواهد آمد.

 

تجویز نورو فیدبک قابل تایید نیست

وی با بیان اینکه می‌توان روان‌درمانی را در کنار درمان دارویی در موارد افسردگی شدید به‌کار برد، اظهار کرد:  روان درمانی به‌عنوان درمان نگهدارنده اختلال افسردگی برای جلوگیری از بازگشت افسردگی نیز در کنار درمان دارویی یا به ‌تنهایی مؤثر است. با این حال در بیشتر موارد اختلالات افسردگی متوسط تا شدید، با توجه به احتمال زیاد عود و تبدیل آن به شکل مقاوم به درمان، مصرف دارو ضروری است.

 

شعبانی در ادامه تصریح کرد: ابزارهایی هم برای درمان افسردگی در موارد مقاوم به درمان در دسترس است که بیشترین شواهد موجود برای اثربخشی آنها به درمان با ECT یا تشنج‌درمانی الکتریکی تعلق دارد و پس از آن rTMS  یا همان تحریک مغناطیسی از طریق جمجمه نیز به‌عنوان ابزاری با موارد تجویز محدودتر موجود است. ابزاری به نام نوروفیدبک نیز ممکن است برای درمان افسردگی تبلیغ شود، اما واقعیت آن است که تا کنون اثربخشی آن در این زمینه ثابت نشده و تجویز آن قابل تأیید نیست. در این مسیر، پرهیز از راهکارهایی که فاقد مبنایی علمی است و صرفاً بر اساس شاخص‌هایی چون باورهای رایج عمومی یا نظر افراد صاحب‌نام شکل گرفته و هنوز به شیوه‌ای قابل‌اعتنا به محک آزمون سپرده نشده، لازم است.

 

 

 

يکشنبه 12/9/1396 - 15:53
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

نمی‌دانید چرا همیشه احساس خستگی می‌کنید؟ ضربان قلب‌تان نامنظم است؟ در سرتان احساس سبکی می‌کنید و مدام سردرد دارید؟ دست‌ها و پاهایتان چه در زمستان و چه تابستان سرد است؟ این موارد ممکن است گاهی ناشی از کم‌خونی باشد.
کم‌خونی (آنمی) یکی از رایج‌ترین اختلالات خونی است که میان خانم‌ها در سنین باروری و افراد مسن شایع است و در مناطق شمالی کشور به دلیل وجود یک نوع انگل که به انگل خونخوار معروف است، شیوع دارد و گاهی ناشی از فقر آهن است.

 

حال ببینیم کم‌خونی چیست؟ با ساخته نشدن سلول‌های جدید قرمز خون، فرد دچار کم‌خونی می‌شود، کم‌خونی انواع مختلف دارد.

 

از علل ایجادکننده کم‌خونی کمبودهای تغذیه‌ای، خونریزی، ناهنجار‌ی‌های ژنتیک، بیماری‌های مزمن یا مسمومیت‌های دارویی است البته یکی از اصلی‌ترین علل کم‌خونی در ایران، انتخاب رژیم غذایی نادرست و تغذیه غیراصولی است.

 

دکتر سیدرضا میرجعفری، متخصص داخلی و دکتر محمدحسن ابوالحسنی متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی در این باره با جام‌جم به گفت‌وگو نشسته‌اند.

 

دکتر میرجعفری: کم‌خونی در کمین این افراد!

وقتی تعداد گلبول‌های قرمز سالم شما برای رساندن اکسیژن از ریه‌ها به بافت‌های بدن کافی نباشد، فرد مبتلا به کم‌خونی می‌شود.

 

کم‌خونی در کمین زنان و افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن گوارشی، روماتیسمی، عفونی، کلیوی و... است. حاملگی و از دست دادن خون طی عادت‌های ماهانه مکرر باعث می‌شود زنان بیشتر به کم‌خونی مبتلا شوند. همچنین مبتلایان به بیماری‌های مزمن داخلی به دلیل سوءتغذیه و فقر آهن، ویتامین‌های اسید فولیک و B12 و همچنین کاهش توانایی ساخت گلبول‌های قرمز سالم در مغز استخوان بیشتر به کم‌خونی دچار می‌شوند.

 

روش تشخیص کم‌خونی

با انجام آزمایش CBC و مشاهده کاهش مقدار هموگلوبین می‌توان کم‌خونی را تشخیص داد. در صورت اثبات وجود کم‌خونی، برای تشخیص علت کم‌خونی آزمایش‌های تکمیلی انجام می‌شود.

 

محققان می‌گویند، احتمال ابتلا به آنمی (اختلال کم‌خونی) در افراد مسن، افرادی که در رژیم غذایی خود آهن مصرف نمی‌کنند، افرادی که تمرینات ورزشی سنگین انجام می‌دهند، زنان در زمان عادت ماهانه و دوران بارداری و افراد مبتلا به بیماری‌های حاد و مزمن شامل بیماری‌های خود ایمنی، کبد، تیروئید و التهاب روده بیش از دیگران است.

 

 

حال آن که کم‌خونی یا آنمی، علائم و نشانه‌هایی دارد که آشنایی با آن می‌تواند افراد را از مشکلات و عوارض کم‌خونی نجات دهد.

 

منابع غذایی مفید در درمان کم‌خونی

علل کم‌خونی، متعدد و متنوع است و تنها با مراجعه به پزشک وانجام آزمایش‌های مورد نیاز، علت و نوع درمان کم‌خونی مشخص می‌شود. مصرف غذاهای غنی از آهن مثل گوشت قرمز، جگر، ماهی، عدس، سویا، باقلا، میوه‌های خشک و سبزیجاتی که برگ سبز تیره دارند از کم‌خونی و فقر آهن پیشگیری می‌کنند.

 

تخم‌مرغ، جگر، لبنیات، اسفناج و موز حاوی فولات و ویتامین B12 زیادی هستند. مصرف خودسرانه قرص آهن یا اصرار بیهوده برای تجویز آمپول‌های به اصطلاح خونساز حاوی ویتامین، اغلب بی‌فایده است و در پاره‌ای موارد می‌تواند

موجب مسمومیت شود.

 

دکتر ابوالحسنی: فولیک اسید، ویتامینی برای تولید سلول‌های قرمز خون

مصرف ویتامین 12 B می‌تواند در درمان کم‌خونی موثر باشد. افرادی که دارای کم‌خونی فقر آهن هستند، لازم است مواد غذایی حیوانی نظیر گوشت گاو، بره، و ساردین بخورند.

 

مواد غذایی غنی از اسید فولیک می‌توانند در درمان کم‌خونی موثر باشند. رژیم غذایی حاوی اسیدفولیک در درمان کم‌خونی موثر است، چراکه بدن در حالت عادی نمی‌تواند مقدار زیادی از این ویتامین را ذخیره کند.

 

درواقع فولیک اسید ویتامینی است که برای تولید سلول‌های قرمز خون و اجزای تشکیل‌دهنده هموگلوبین ضرورت دارد.

 

مبتلایان به کم‌خونی و فقر آهن در رژیم غذایی‌شان موادی چون چای، قهوه، نوشابه و مواد غذایی غنی از کلسیم همچون شیر و لبنیات مصرف نکنند.

 

رژیم درمانی مناسب برای کم‌خونی و فقر آهن

مصرف برخی مواد غذایی می‌تواند در فرآیند جذب آهن اختلال ایجاد کند. از خوردن چای، قهوه، نوشابه و مواد غذایی غنی از کلسیم همچون شیر و لبنیات همراه مواد غنی از آهن خودداری کنید. افراد مبتلا به کم‌خونی نباید مواد غذایی غنی از اگزالیک اسید مصرف کنند. همچنین کم‌خونی ممکن است به دلیل فقر مواد مغذی همچون مس، پروتئین، انرژی، ویتامین 6 B و ویتامین E باشد. لازم است فرد با مصرف وعده‌های غذایی مغذی از عوارض کم‌خونی پیشگیری کند.

 

يکشنبه 12/9/1396 - 15:51
سلامت و بهداشت جامعه

 



 

 

پزشکان در یک مطالعه جدید تاکید کردند که حتی فعالیت بدنی نسبتا کم هم می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی کمک کند. 
به گزارش ایسنا، این پزشکان می‌گویند هر میزان فعالیت بدنی می‌تواند برای کاهش خطر بروز بیماری‌های قلبی در سالمندان مفید باشد.

 

این یافته حاصل یک مطالعه و بررسی ۱۸ ساله روی بیش از ۲۴ هزار فرد بزرگسال ۳۹ تا ۷۹ ساله است.

 

"سانگیتا لاچمن" متخصص قلب و نویسنده نخست این مطالعه می‌گوید: افراد میانسال و سالمندانی که فعالیت جسمی نسبتا کمی دارند در مقایسه با همسالان خود که کاملا غیرفعال و بی‌تحرک هستند ۱۴ درصد کمتر با خطر ابتلا به مشکلات قلبی – عروقی مواجه می‌شوند.

 

به گزارش یونایتدپرس، این یافته تاکید می‌کند که حتی حداقل فعالیت بدنی هم برای سلامت قلب مفید است. 

يکشنبه 12/9/1396 - 15:48
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

محققان بریتانیایی سعی دارند توهمات شنیداری بیماران اسکیزوفرنیک را با استفاده از آواتاردرمانی برطرف کنند. 
به گزارش ایسنا و به نقل از سی‌ان‌ان، محققان بریتانیایی امیدوارند با استفاده از فناوری و حتی دارو و درمان، به بیماران در برطرف کردن توهمات شنیداری‌شان کمک کنند. روش آنها که در سال 2008 ابداع شد، با نام "آواتاردرمانی" شناخته می‌شود.

 

در این روش، بیماران با استفاده از یک برنامه رایانه‌ای، چهره‌ای می‌سازند و برای تطابق آن با صداهایی که در سر می‌شنوند، به ضخیم کردن ابروها ، سرخ کردن گونه‌ها ، بازسازی چهره آواتار و حتی تغییر نژاد آن می‌پردازند.

 

درمانگر در اتاق دیگری از طریق آواتار با بیمار صحبت می‌کند و از یک نرم افزار برای تغییر در زیر یا بمی صدای بیمار به منظور تطابق با آنچه بیمار در سرش می‌شنود، استفاده می‌کند. درمانگر با توجه به نوع موقعیت با ترکیب صدای بیمار، کلمات امیدوارکننده‌ای را ارائه می‌دهد.

 

بیماران طی شش جلسه به تدریج به صدای خود تکیه کرده و سعی می‌کنند اعتماد به نفس پیدا کنند. در این میان صدای در سر بیماران به تدریج کاهش می‌یابد.

 

"تام کریج" (Tom Craig)استاد روانشناسی اجتماعی در کالج کینگز لندن که پروژه آواتاردرمانی را انجام می‌دهد، گفت: این درمان برای همه کاربرد ندارد. برخی افراد، این درمان را بیش از حد ترسناک می‌دانند.

 

اما برخی بیماران که این روش را انتخاب می‌کنند، شاهد بهبودی نشانه‌های بیماری‌شان هستند. براساس پژوهشی که در مجله (Lancet Psychiatry) منتشر شد، دوازده هفته پس از درمان، تکرار توهمات شنیداری‌ این بیماران و ناراحت‌کننده بودن آنها کمتر شد.

 

کریج، نویسنده ارشد این تحقیق ادامه داد: گفتگو با یک صدای غیرمستقیم غیرممکن است. او این درمان را به یک بازی ویدئویی تشبیه کرد که باید برای تاثیرگذاشتن بر بیمار واقعی و در عین حال برای امن بودن به قدرکافی متعادل باشد.

 

وی افزود: شما یک آواتار را بسیار بیشتر از صدایی که در جایی شنیده می‌شود، می‌توانید به چالش بکشید. چهره موجب عمل کردن این صدا می‌شود.

 

محققان دریافتند که پس از آواتاردرمانی، بیماران احساس می‌کردند صداها نسبت به مراحل اولیه قدرت کمتری دارند.

 

"پل گرانت" (Paul Grant)، استادیار"دانشکده داروسازی پرلمن"(Perelman School of Medicine)  در دانشگاه پنسیلوانیا که انواعی از درمان شناختی را برای بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی ارائه کرده ‌است، اظهار داشت: این درمان، بازسازی روش واکنش بیمار به صداهایی که می‌شنود است.

 

گرانت با وجود اذعان به جذاب بودن روش آواتاردرمانی گفت که برای مطمئن شدن از موثر بودن این روش، میزان مفید بودن آن در برابر درمان‌های دیگر و اشخاصی که این روش برایشان مفید است، باید پژوهش بیشتری انجام شود

 

 

يکشنبه 12/9/1396 - 15:47
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


 

 

نتایج یک مطالعه نشان می دهد که طاسی الگوی مردانه و خاکستری شدن زودهنگام مو در قیاس با چاقی عامل خطرسازتری برای ابتلا به بیماری قلبی در مردان زیر 40 سال محسوب می شوند.
به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی بی.بی.سی نیوز، مطالعه بیش از دو هزار مرد جوان در هند نشان داد که مردانی که دچار طاسی زودهنگام و یا خاکستری شدن پیش از موعد مو شده بودند در قیاس با مردانی که موی سر کامل بیشتر به بیماری عروق کرونر مبتلا شده بودند.

 

این مطالعه که توسط محققان انجمن قلب شناسی اروپا انجام شد، قرار است در کنفرانس سالانه انجن قلب شناسی هند قرائت شود.

 

دکتر "مایک کناپتون" مدیر بخش پزشکی در بنیاد قلب انگلیس گفت: این مطالعه نشان می دهد که شناسایی مردان مبتلا به ریزش زودهنگام مو و خاکستری شدن پیش از موعد مو می تواند به شناسایی افرادی که در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری قلبی هستند، کمک کند.

 

وی ادامه داد: با اینکه طاسی زودهنگام مو و خاکستری شدن پیش از موعد مو قابل تغییر نیستند، اما می توان با اصطلاح شیوه زندگی و عوامل خطرساز مانند کلسترول بالا و فشار به پیش گیری از ابتلا به بیماری قلبی کمک کنند.

 

محققان در این مطالعه 790 مرد زیر 40 سال که به بیماری عروق کرونر مبتلا شده بودند و یک هزار و 270 مرد سالم را که هم سن و سال بودند به عنوان گروه کنترل، بررسی کردند.

 

محققان متوجه شدند که مردان مبتلا به بیماری قلبی بیشتر احتمال داشت که دچار خاکستری شدن پیش از موعد مو شده باشند - 50 درصد در قیاس با 30 درصد گروه سالم- شده باشند و خطر ابتلا به بیماری قلبی در این افراد در قیاس با گروه کنترل بیش از پنج برابر بود.

 

همچنین گروهی که دچار بیماری قلبی شده بودند بیشتر احتمال داشت که طاسی الگوی مردانه داشته باشند - 49 درصد در قیاس با 27 درصد افراد گروه سالم- و این افراد با افزایش 5.6 برابری خطر ابتلا به بیماری قلبی روبه رو بودند.

 

این در حالی است که چاقی خطر ابتلا به بیماری قلبی را تنها چهار برابر افزایش می دهد.

 

دکتر «کمال شارما» محقق اصلی این تحقیق، دلیل احتمالی این موضوع را روند پیری بیولوژیکی عنوان کرد و گفت: این روند می تواند در برخی بیماران سریعتر باشد و می تواند در تغییرات موها منعکس شود.

يکشنبه 12/9/1396 - 15:45
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 

نتایج یک مطالعه نشان می دهد، یک داروی جدید تولید شده، می تواند شمار حملات میگرن را در افراد مبتلا به نصف کاهش دهد. این دارو اولین درمان پیشگیرانه میگرن در 20 سال گذشته محسوب می شود.  
به گزارش ایرنا به نقل از روزنامه تلگراف، در این مطالعه محققان کالج «کینگ» لندن با انجام آزمایش هایی بر داروی

 

«ارنوماب» Erenumab متوجه شدند که این دارو شمار حملات میگرن را به نصف کاهش می دهد؛ این دارو امید جدیدی برای مبتلایان به این سردرد ناتوان کننده است.

 

تزریق ماهی یک بار این دارو که می تواند در خانه انجام شود، مولکول مغزی مرتبط با میگرن را مسدود می کند.

 

افراد زیادی در سراسر جهان به میگرن مبتلا هستند و علائم این بیماری می تواند بسیار شدید باشد بطوریکه تنها راه خلاصی از این درد و تهوع، دراز کشیدن در یک اتاق است.

 

به نظر می رسد که این دارو، شمار روزهایی را که بسیاری از مبتلایان به میگرن بر اثر ابتلا به این سردرد ناتوان کننده از دست می دهند، به نصف کاهش می دهد؛ این موفقیت را سازمان های خیریه آغاز یک تغییر واقعی برای مبتلایان به میگرن توصیف کردند.

 

دکتر "پیتر گادسبای" استاد نورولوژی کالج کینگ لندن که ریاست یک فاز (فاز III) این آزمایش بالینی را بر عهده داشت، گفت: به وضوح مشخص است که مسدود کردن این مسیر می تواند تاثیر میگرن را کاهش دهد.

 

وی افزود: نتایج نشان دهنده یک انتقال واقعی برای بیماران مبتلا به میگرن از درمان های ضعیف به یک درمان ویژه است که به طرز خاصی طراحی شده است.

 

میگرن معمولا شامل سردرد شدید است و اغلب علائمی از قبیل تهوع و حساسیت به نور و صدا دارد. در زنان از هر پنج زن یک نفر و در مردان از هر 15 مرد یک نفر به میگرن مبتلا می شوند. تقریبا نیمی از تمام افراد مبتلا به میگرن رابطه فامیلی نزدیکی با یکدیگر دارند که این موضوع نشان می دهد این بیماری می تواند ژنتیک باشد.

 

يکشنبه 12/9/1396 - 15:45
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

نایب رئیس انجمن سرطان ایران گفت: سبک زندگی اهمیت بسزایی در پیشگیری از سرطان دارد، باید برای جلوگیری از ابتلا به سرطان‌ خودمراقبتی‌ داشته‌ باشیم. 
به گزارش مهر، عبدالله فضلعلی‌زاده در حاشیه دومین کنفرانس بین‌المللی سرطان غرب اظهار کرد: سبک زندگی اهمیت بسزایی در پیشگیری از سرطان دارد، باید برای جلوگیری از ابتلا به سرطان‌ خودمراقبتی‌ داشته‌ باشیم به این صورت که باید نسبت به عوامل ایجاد کننده سرطان آگاهی داشته باشیم.

 

وی بیان کرد: افراد باید از مصرف غذاهای آماده، گوشت‌های فرآوری‌ شده و نمک برای پیشگیری از ابتلا به سرطان خودداری‌ کنند. همچنین اضافه‌ وزن و چاقی‌ چه در دوران کودکی و چه در بزرگسالی نیز زمینه را برای ایجاد سرطان فراهم می‌کند، بنابراین افراد باید وزن مناسب داشته باشند، پیاده‌روی کرده و از مصرف غذاهای مضر و سرطان‌زا پرهیز کنند.

 

نایب رئیس انجمن سرطان ایران افزود: سال‌ها طول می‌کشد تا موادغذایی‌ که وارد بدن شده است‌ دچار تغییرات‌ و سبب بروز سرطان شوند بنابراین رژیم غذایی نامناسب‌ و مصرف‌ زیاد از مواد گوشتی و پروتئینی‌ نقش مؤثری در ابتلای افراد به سرطان دارند.

 

فضلعلی‌زاده تأکید کرد: چاقی و اضافه‌ وزن نیز تأثیر چشمگیری در ابتلای افراد به سرطان دارد، بنابراین اشخاص باید حتماً به تناسب اندام خود توجه ویژه‌ای داشته و فعالیت بدنی داشته باشند. پرهیز از استعمال سیگار، قلیان و دخانیات نیز در پیشگیری از سرطان‌ بسیار مهم است‌ متأسفانه باوری بین مردم رایج شده است که تصور می‌کنند که استعمال قلیان ضرر کمتری نسبت به سیگار دارد، در حالی که این باوری اشتباه است‌.

 

وی تصریح کرد: ما تنها می‌توانیم مردم را نسبت به عوامل خطرزا در بروز سرطان آگاه کنیم‌ ولی قدرت اجرایی نداریم که بتوانیم استعمال دخانیات و قلیان را محدود کنیم، بنابراین در اینجا نقش مسئولان نظام سلامت مطرح می‌شود. مسئولان نظام سلامت باید مراقب باشند که موادغذایی‌ با چه استانداردی و چگونه تولید می‌شوند البته در اینجا تنها وزارت بهداشت مسئول نیست بلکه‌ مجموعه‌ای از سازمان‌ها در این امر دخیل هستند به طوری که در موضوع آلودگی هوا سازمان‌های مختلفی نقش دارند و در زمینه تهیه‌ غذا و عرضه‌ آن به بازار سازمان استاندارد باید نقش خودش را به خوبی ایفا کند.

 

نایب رئیس انجمن سرطان ایران گفت: ما باید آگاهی مردم را افزایش دهیم مسئولان نیز باید بیشتر از گذشته بر سلامت مردم نظارت داشته باشند. برای کاهش آلودگی هوا باید بنزین‌های سالم به بازار عرضه‌ شوند.

 

وی اظهار کرد: زندگی صنعتی و ماشینی امروزی‌ و به طور کلی سبک زندگی ناسالم‌ سبب افزایش شیوع سرطان‌ در کشور شده است‌ البته سن نیز نقش مهمی در ابتلای افراد به سرطان دارد به طوری که هر چه سن بالاتر رود احتمال ابتلای افراد به سرطان‌ نیز بیشتر می‌شود اکنون هرم‌ سنی ما به طور کامل در حال تغییر است و ما به سمت میانسالی‌ و کهنسالی‌ پیش می‌رویم.

 

نائب رئیس انجمن سرطان ایران بیان کرد: در ایران شیوع سرطان آن طور که می‌گویند خیلی بالا نیست بیماران سرطانی در هر ۱۰۰ هزار نفر محاسبه می‌شوند و با محاسباتی‌ که سازمان بهداشت جهانی انجام داده است‌ ما در رده‌ چهارم قرار داریم‌ در این محاسبات‌ عدد یک بالاترین رده و عدد ۵ پایین‌ترین رده است‌.

يکشنبه 12/9/1396 - 15:44
سلامت و بهداشت جامعه

 

 



 

 

محققان دانشگاه کالج لندن با همکاری محققان دانشگاه گرنینگن دریافتند با محدود کردن آنزیمی که توسط تمام حیوانات تولید می‌شود، می‌توان طول عمر را تا 10 درصد افزایش داد. 
به گزارش ایرنا از اسوشیتدپرس، تقریبا تمام حیوانات آنزیمی موسوم به Pol III را تولید می‌کنند. تحقیقات پیشین نشان دادند که وجود این آنزیم برای تولید پروتئین و رشد سلول‌ها بسیار مهم است. اما بر اساس آخرین تحقیقات، معلوم شد این آنزیم نقش موثری در فرآیند پیری دارد.

 

بر اساس این تحقیقات فعالیت آنزیم Pol III روی عملکرد سلول‌های بنیادی، سلامت دل و روده و قابلیت بقای جانوران تاثیر منفی دارد و هنگامی که فعالیت آن متوقف می‌شود، تمام این موارد بهبود می‌یابند.

 

محققان برای مهار کردن فعالیت Pol III در بدن کرم‌ها و پشه‌ها مجموعه‌ای از تکنیک‌های ژنتیکی را مورد استفاده قرار دادند و مشاهده کردند توقف فعالیت این آنزیم در شکم کرم‌ها و پشه‌ها موجب افزایش طول عمر آن‌ها می‌شود.

 

پیش از این محققان توانسته‌اند با استفاده ار دارویی موسوم به راپاماسین طول عمر موش ها و سایر جانوران را افزایش دهند. بر اساس تحقیقات جدید، آنزیم Pol III نیز اثر مشابهی را در بدن جانوران دارد. به همین علت محققان معتقدند راپاماسین مانع ارسال سیگنال‌های Pol III به‌منظور رشد و پیری می‌شود.

 

محققان امیدوارند با استفاده از نتایج این تحقیقات بتوانند داروهای موثرتری را برای مقابله با پیری تولید کنند که مستقیما سوخت و ساز سلولی را تحت تاثیر قرار داده و طول عمر را افزایش دهد.

 

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature منتشر شده است. 

 

يکشنبه 12/9/1396 - 15:43
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته