• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1314روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


این مطلب را کارمندهای پشت میز نشین بخوانند.
 
به گزارش جام جم آنلاین، لازم است، بعد از هر 2 ساعت حرکات کششی انجام دهید تا از تثبیت وضعیت بدنی خاص جلوگیری کنید.

 

 

 
 

 

دوشنبه 13/9/1396 - 14:54
سلامت و بهداشت جامعه


آرتریت جوانان که به آرتریت روماتوئید جوانان یا آرتریت ایدیوپاتیک جوانان نیز معروف است، شایع‌ترین شکل ورم مفصلی (آرتریت) پایدار در کودکان است.
 
بیشترین بروز این بیماری در اوایل دهه دوم زندگی و قبل از 16 سالگی رخ می‌دهد و باعث ایجاد التهاب در یک یا چند مفصل کودک، سفتی، تورم، درد و عدم قدرت حرکت می‌شود. معمولا از میان هر کودک، یک نفر به آرتریت جوانان مبتلا می‌شود.

همچنین چون برخی کودکان از درد شکایت نمی‌کنند و تورم مفصل خیلی واضح دیده نمی‌شود، این بیماری دیر تشخیص داده می‌‌‌‌‌شود.

لنگیدن یا عدم تمایل به پیاده‌روی یا استفاده از دست‌ها می‌تواند از علائم اولیه این بیماری باشد. این بیماری، انواع متفاوت و در نتیجه درمان‌های متفاوتی دارد.

انواع آرتریت جوانان

اولیگوآرتریت، رایج‌ترین نوع آرتریت در جوانان است که بیشتر زانوها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و البته خفیف است، اما ممکن است موجب تورم در چشم شود.

الیگوآرتیکولار، شکل دیگری از آرتریت کودکان است و چهار یا تعداد کمتری از مفاصل را مبتلا می‌کند و موجب تورم و درد در آنها بویژه در قسمت زانوها یا قوزک پاها می‌شود.

پلی‌آرتیکولار، نوع دیگر آرتریت جوانان است که بیش از پنج مفصل را درگیر می‌کند و موجب درد و سفتی، خستگی و تورم در چشم‌ها می‌شود.

در این بیماری، فرد مبتلا ممکن است در نوشتن و کار با ابزار دچار مشکل شود. برخی کودکان مبتلا ممکن است دچار نوسان در درد باشند و برخی روزها نسبت به روزهای دیگر بهتر باشند و مفاصل برخی کودکان بیمار ممکن است صبح‌ها دچار سفتی باشد و سپس به مرور در طول روز خوب شود.

علت بیماری آرتریت جوانان

علت ابتلا به این بیماری هنوز کاملا مشخص نیست. به نظر نمی‌آید ارثی باشد و خیلی کم پیش می‌آید بیش از یک نفر از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا باشند.

درمان

ـ مسکن‌ها و داروهای ضدروماتوئید می‌توانند تا حدی از درد این بیماران کم کنند.

ـ داروهای ضدالتهاب برای درمان این بیماری مفید است.

ـ ممکن است قطره‌های چشمی نیز لازم باشد.

ـ فیزیوتراپی و کاردرمانی به کاهش درد، افزایش عملکرد مفصل کمک کرده و از کوتاه شدن بافت‌های مفاصل پیشگیری می‌کند.

کمک به دانش‌آموز مبتلا به آرتریت جوانان

دانش‌آموز مبتلا به آرتریت معمولا زیر نظر مشاور روماتولوژی است و به کودک توصیه‌های مناسب و کمک‌های حرفه‌ای ارائه می‌کند. فیزیوتراپی نیز می‌تواند حرکت مفاصل را آسان‌تر کند. کاردرمانی به کودک، مهارت‌های زندگی روزمره را می‌آموزد.

چشم‌پزشک نیز ممکن است مراقب تورم عنبیه چشم کودک باشد. همچنین وجود یک متخصص درمان و حفاظت پاها می‌تواند از بد شکل شدن کف پا پیشگیری کند. مسئولان مدرسه، پیش از پذیرفتن دانش‌آموز مبتلا به آرتریت جوانان باید از تمام مشکلات چنین بیماری‌ای آگاهی کامل داشته باشند و برای برطرف کردن نیازهای آموزشی او، برنامه‌های منظمی ترتیب دهند.

ـ مسئولان مدرسه باید روش‌های مستقل بودن را به دانش‌آموزان بیاموزند و به آنها یاد بدهند چگونه صحیح تصمیم بگیرند.

ـ آنها باید بدانند شرایط متغیر این دانش‌آموزان باعث می‌شود بعضی روزها از نظر جسمی خوب و بعضی روزها بد باشند.

ـ از آنجا که دانش‌آموز مبتلا، دائم یا به طور مکرر متحمل درد می‌شود، او گاهی اوقات انرژی یا انگیزه را از دست می‌دهد؛ بنابراین در این زمان به کمک‌های حرفه‌ای نیاز پیدا می‌کند.

ـ دانش‌آموز مبتلا گاهی اوقات توان حرکت ندارد و باید از ویلچر استفاده کند. بنابراین بهتر است مدرسه این امکانات را برای مواقع ضروری در نظر بگیرد. البته می‌توان با کمک والدین، چنین تسهیلاتی را برای کودک بیمار فراهم کرد.

ـ گاهی اوقات کودک مبتلا در نوشتن دچار اشکال می‌شود. بنابراین در مواقع ضروری، مثلا هنگام آزمون‌ها باید برای او یک منشی در نظر گرفت.

ـ صندلی و نیمکت چنین کودکی باید مطابق با نیاز او باشد تا مشکلات جسمی او بدتر نشود.

ـ همچنین برای دانش‌آموز بیمار باید برنامه‌های آموزش در خانه نیز ترتیب داد تا در موارد لزوم، وقتی کودک بناچار از مدرسه غایب است، از درس‌هایش عقب نماند.

ـ چنین کودکی به دلیل مشکلات جسمی ممکن است مدام در خانه، تنها و از تعاملات اجتماعی دور بماند، باید از طریق پیامک، ایمیل و نامه از طرف همکلاسی‌های خود و همچنین مسئولان مدرسه حمایت شود. همچنین والدین و مدرسه باید با هم در ارتباط باشند.

ـ در مدرسه باید داروهای مورد نیاز کودک در دسترس باشد.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:53
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

درمان کبد چرب بدون اصلاح رژیم‌ غذایی ممکن نیست. معمولا به مبتلایان به این بیماری توصیه می‌شود از کالری مصرفی خود بکاهند و در عوض به مصرف موادغذایی پرفیبر و حاوی کربوهیدرات‌های پیچیده روی بیاورند.
 
مصرف موادغذایی کاهنده التهاب و ترمیم‌کننده سلول‌های بدن نیز در درمان این بیماری توصیه ‌شده است.

علاوه‌بر این توصیه‌های کلی، برخی مواد غذایی که به‌طور خاص در درمان کبد چرب مؤثر است، عبارتند از:

سیر

سیر ازجمله موادغذایی اصلی در بسیاری از رژیم‌های غذایی است و به نظر می‌رسد در بهبود مبتلایان به کبدچرب نیز بی‌تأثیر نباشد. نتایج یک پژوهش نشان داده مکمل‌ پودر سیر در برخی مبتلایان به این بیماری موجب کاهش وزن بدن و چربی‌ کبد می‌شود.

اسیدهای چرب امگا3

نتایج مطالعات اخیر حاکی از آن است که اسیدهای چرب امگا3 موجب اصلاح میزان چربی کبد و کلسترول HDL در مبتلایان به کبدچرب می‌شود. البته، اثبات کامل این نتایج هنوز نیازمند انجام تحقیقات بیشتر است. با این‌حال، پژوهشگران تأکید دارند مصرف موادغذایی حاوی اسیدهای چرب امگا3 مانند سالمون، ساردین، گردو و تخم کتان به کاهش چربی‌ کبد کمک می‌کند.

قهوه

قهوه حاوی کلروژنیک اسید است. این ترکیب خاص را سرشار از خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی می‌دانند که بویژه در کاهش کلسترول و تنظیم فشارخون نیز مفید است. قهوه همچنین از بدن در برابر ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی محافظت می‌کند.

چای

مصرف چای به‌منظور درمان بیماری‌ها به هزاران سال پیش برمی‌گردد. در نتایج یک پژوهش مشاهده شد چای سبز موجب کاهش درصد چربی بدن و چربی خون می‌شود. هرچه میزان آنتی‌اکسیدان موجود در چای سبز بیشتر باشد، بر تاثیر درمانی این گیاه افزوده خواهد شد.

گردو

گردو سرشار از امگا3 است. شواهد از این قرارند مصرف منظم گردو موجب بهبود عملکرد کبد در مبتلایان به بیماری کبد چرب غیرالکلی می‌شود.

آووکادو

آووکادو سرشار از چربی‌های مفید، مواد مغذی ضدالتهابی و فیبرهای محلول است و در کاهش قندخون و استرس اکسیداتیو در بدن مؤثر است.

بروکلی

مطالعات نشان داده مصرف بلندمدت بروکلی از انباشتگی چربی در کبد موش‌های آزمایشگاهی جلوگیری کرد.

این مطالعات هنوز ادامه دارد، اما هنوز وارد فاز آزمایش بالینی روی انسان‌ها
نشده است.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:51
سلامت و بهداشت جامعه

 

بیماری‌های تیروئید شایع هستند ولی خوشبختانه انواع شدید و خطرناک آن شیوع کمی دارند و بیشتر موارد مربوط به بیماری‌های خیلی ملایم و کم خطر غده تیروئید است.
 
در مورد تیروئید موضوع مهمی را باید بدانیم و آن این که مشکلات مختلف و متفاوتی می‌تواند برای این عضو، بیماری ایجاد کند.

برخی افراد دچار کم‌کاری یا پر‌کاری تیروئید هستند. در برخی بیماران، تیروئید بزرگ می‌شود که به آن گواتر می‌گوییم.

گواتر ممکن است با کم‌کاری یا پر‌کاری تیروئید همراه باشد، ولی جالب این که گاه فرد دچار گواتر است، ولی تیروئید درست کار می‌کند و لزوما بزرگی تیروئید به پر‌کاری یا کم‌کاری تیروئید منتهی نمی‌شود.

توده‌های تیروئیدی که به آنها ندول می‌گوییم نیز خیلی فراوان هستند. بیشتر این توده‌ها خوش‌خیم هستند، ولی موارد اندکی بدخیم بوده و باید جراحی شوند.

گاهی بیمار دچار توده‌های متعدد در تیروئید است که به آن گواتر گرهی می‌گوییم. وجود گره‌ها هم ربطی به کم کاری و پرکاری تیروئید ندارد.

علائم بیماری کم‌کاری تیروئید خیلی معمولی است و بیشتر مواقع دیر تشخیص داده می‌شود. احساس خستگی، احساس سرما، یبوست، چاق شدن، خشکی و سردی پوست، ایجاد پف‌ صورت و بدن و خواب‌آلودگی زیاد از علائم این بیماری هستند.

نکته مهم این که خیلی‌ها پوست خشکی دارند یا دچار خستگی یا یبوست هستند، ولی تیروئید سالمی دارند.

گاهی بیمارانی که این علائم را دارند و در بررسی تیروئید متوجه سلامت تیروئید می‌شوند از ما می‌پرسند مگر می‌شود من با وجود داشتن همه علائم کم‌کاری تیروئید، کم کاری نداشته باشم؟ جواب بله است.

مثلا افسردگی، بسیاری از علائم کم‌کاری تیروئید را تقلید می‌کند. حتی گاه جوانی که تا چند ماه قبل بخوبی ورزش می‌کرده است و حالا به دلایلی زندگی ساکنی دارد بسیاری از این علائم را خواهد داشت.

پرکاری تیروئید از مهم‌ترین علل کاهش وزن است. اگر کاهش وزن با عصبانیت، تحریک‌پذیری، عرق کردن زیاد، احساس گرمای بیش از حد، لرزش دستان و چشم‌های بیرون زده و خیره همراه باشد باید به پرکاری تیروئید فکر کرد.

هورمون‌های تیروئید تولید انرژی و حرارت در بدن را افزایش می‌دهند و به همین دلیل بیمار اشتهای زیادی دارد، ولی روز‌به‌روز لاغر می‌شود وبه دلیل هدر رفتن انرژی احساس خستگی دائمی دارد.

دانستن این نکته مهم است که در مورد بیمار بی‌اشتها که مرتب لاغر می‌شود نباید زیاد به فکر بیماری تیروئید باشیم و بیماری‌های دیگر را در نظر داشته باشیم.

در پایان به تحلیل دو باور اشتباه خیلی مهم درباره بیماری‌های تیروئید می‌پردازیم:

1ـ چاقی ربطی به کم‌کاری تیروئید ندارد. البته اگر تیروئید به کلی از کار بیفتد به میزان یکی دو کیلوگرم به وزن اضافه می‌شود، ولی دلیل چند کیلو زیادی وزن که الان اکثریت جامعه با آن روبه‌رو هستند، بیماری تیروئید نیست.

2ـ وقتی آزمایش تیروئید نرمال است یعنی تیروئید درست کار می‌کند. سونوگرافی و اسکن تیروئید کارکرد تیروئید را نشان می‌دهند و بیشتر برای سنجش شکل و گره‌های تیروئید یا دلیل بیماری تیروئید استفاده می‌شوند و جزو اولین روش‌های بررسی نیستند.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:49
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

شکسته شدن لگن، داستان تلخی است که در زندگی بسیاری از سالمندان روایت می‌شود. زمین خوردن اگر از ارتفاع یا در تصادف رانندگی باشد، می‌تواند در جوانان باعث شکستگی استخوان‌ها شود ولی در افراد مسن، بویژه آنها که پوکی استخوان دارند حتی یک زمین‌خوردن ساده نیز ممکن است به شکستن استخوان سر فمور (فمور یا استخوان ران که بین لگن و ساق قرار دارد) و جراحی برای تعویض مفصل لگن بینجامد.
 
دکتر فرامرز قیاقی، متخصص ارتوپدی و آرتروپلاستی لگن و زانو در گفت‌وگو با ما در مورد پیشگیری، درمان و جراحی شکستگی لگن می‌گوید.

آیا شکستگی لگن بیماری سالمندی است؟

اغلب شکستگی‌های لگن در سنین بالای 65 سال به دلیل زمین خوردن است؛ چرا که سفتی و سختی استخوان با افزایش سن کاهش می‌یابد، به گونه‌ای که با یک ضربه (تروما ) ساده می‌شکند. البته در خانم‌ها به علت یائسگی و اثرات هورمونی ناشی از آن احتمال شکستگی بیشتر می‌شود .

تمام افراد مسن در معرض شکستگی هستند، ولی عواملی چون کشیدن سیگار، مصرف زیاد روزانه قهوه و کم‌تحرکی این خطر را بیشتر می‌کند. بعلاوه مصرف برخی داروها بویژه داروهای کورتونی که افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مصرف می‌کنند و نیز مصرف ناکافی لبنیات، خطر بروز شکستگی را در سالمندان افزایش می‌دهد .

شکستگی‌های خاموش!

متاسفانه شکستگی از آن بیماری‌هایی است که قبل از بروز با نشانه خاصی همراه نیست. حتی افراد مسن هم قبل از شکستگی علائم مشخصی ندارند، ولی درد استخوان و مفاصل و خستگی زودرس می‌تواند در سنین بالا به عنوان زنگ خطر بروز شکستگی تلقی شود . بویژه اگر دردی ناگهانی در لگن و مهره‌های افراد مسن به دلیل ضربه کوچکی اتفاق بیفتد باید به شکستگی مشکوک شد و بررسی بیشتری کرد .

ایمنی یا آسیب پذیری در برابر شکستگی؟

شاید خیلی‌ها ندانند وجود سابقه شکستگی در خانواده، درجه یک احتمال بروز خطر شکستگی لگن را بویژه در سنین حول و حوش 70 سالگی افزایش می‌دهد.

همچنین نداشتن تحرک منظم و کمبود ویتامین D و کلسیم در غذاها و به بیانی مصرف ناکافی لبنیات و بخصوص شیر و ماست خطر پوکی استخوان را حتی در خانم‌های جوان افزایش می‌دهد و به دنبال آن احتمال شکستگی را زیاد می‌کند .

بعلاوه خیلی‌ها از اهمیت ورزش و تحرک منظم حتی در قالب 40 دقیقه پیاده‌روی روزانه غافل‌اند و نمی‌دانند پیاده‌روی و ورزش می‌تواند به سفت شدن و ساخت و ساز استخوان کمک شایانی کند .

از علل دیگر آسیب‌های استخوانی و بویژه شکستگی سیگار است. بررسی‌ها نشان داده سیگار کشیدن، شخص را مستعد پوکی استخوان می‌کند. بویژه این‌که سیگار از مواد مخدر دیگر نیز اثرات تخریبی بیشتری بر استخوان دارد. مصرف بیش از دو فنجان قهوه در روز نیز تاثیرات منفی در استحکام استخوان دارد. کورتون تراپی نیز بدون شک با اثرات تخریبی بر استخوان همراه است .

سایه خطر شکستگی بر استخوان برخی افراد

خانم‌ها در سنین بالای 65 سالگی بر اثر یائسگی نسبت به مردان بیشتر در خطر شکستگی لگن، ستون فقرات و استخوان مچ دست قرار دارند.

آسیب‌های فیزیکی قبلی که با خطر بستری شدن طولانی همراه باشد، کم‌تحرکی و بیماری‌های روماتیسمی نیز با خطر پوکی استخوان و شکستگی همراه است. بعلاوه باید توجه داشت افراد مسنی که برای مدت طولانی بستری می‌شوند و رژیم غذایی‌شان به هم می‌خورد، فرصتی برای بروز پوکی و شکستگی به وجود می‌آورند .

محیط زندگی سالمند را ایمن کنید

رعایت موارد زیر در پیشگیری از بروز شکستگی در سالمندان می‌تواند کمک کننده باشد:

دادن مکمل‌های کلسیم و ویتامین D و رعایت رژیم غذایی پر پروتئین

نیم تا یک ساعت پیاده‌روی روزانه

کم کردن مصرف قهوه و سیگار

لبه‌های برآمده و برجستگی موکت و فرش باید از بین برود

لبه‌های درگاه اتاق‌ها باید هموار شود که پای سالمندان به آن گیر نکند

کمک گرفتن از عصا و واکر هنگام حرکت

شب‌ها برای جابه جا شدن در خانه حتما لامپ روشن کنند

چاره‌ای جز جراحی نیست

شکستن سر استخوان ران (فمور) در افراد مسن بسیار شایع است. از آنجا که این شکستگی و عدم درمان آن در نهایت ممکن است منجر به سیاه شدن سر استخوان ران شود، بهترین درمان، جایگزین کردن مفصل مصنوعی از طریق جراحی است.

در عمل جراحی تعویض مفصل قسمت یا قسمت‌هایی از اجزای تشکیل‌دهنده مفصل با یک جزء مصنوعی جایگزین می‌شوند.

این روش بیشتر اوقات می‌تواند درد مفصل ران را به طور کامل از بین ببرد.خوشبختانه کیفیت انجام آرتروپلاستی (تعویض مفصل لگن) در کشور ما بسیار مطلوب است.

تمام پروتزهایی که امروزه در دنیا مصرف می‌شوند، در کشور ما هم فراهم است. تقریبا برندهای معروف تولیدکننده پروتز در دنیا در ایران نمایندگی دارند و از نظر وسایل، تجهیزات و تکنیک جراحی نه تنها مشکلی نداریم، بلکه می‌توان ادعا کرد از بسیاری از کشورهای دیگر، جراحان با تجربه‌تری در ایران داریم.

عوارض محدود تعویض مفصل لگن

بی شک هر عمل جراحی و پروسه پزشکی عوارض خود را دارد؛ از جمله آرتروپلاستی مفصل لگن که عوارض ناشی از آن شامل عفونت، گاهی کوتاه و بلند شدن مفصل پیوندی، در رفتگی و لق‌شدگی مفصل است.

این عوارض در بیشتر موارد با تکنیک‌ها و توسط جراح قابل پیشگیری هستند، ولی در 3 درصد موارد بویژه در صورت عفونت در اختیار جراح نیست .

دوشنبه 13/9/1396 - 14:47
سلامت و بهداشت جامعه

 

مفصل زانو بزرگترین و در عین حال یکی از پیچیده ترین مفاصل در انسان است، میزان شیوع زانو درد طی 20 سال گذشته افزایش داشته و همان طور که می دانیم اجزای زیادی در مفصل زانو وجود دارند که صدمه به آنها می تواند منجر به زانو درد شود، از جمله مینیسک ها! آنچه به عنوان مینیسک های زانو نام برده می شود شامل دو بافت نرم و روغنی مانند و به شکل هلال یا نیم دایره در داخل مفصل است که پارگی آن یکی از شایع ترین آسیب های بافت نرم زانوست.
 
دکتر کامران آزما متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد: مینیسک های زانو کارکردهای بیومکانیکی مهمی در جهت حفظ و سلامت زانو ایفا می کنند. ازجمله اینکه نقش یک بالشتک را دارند که با جذب بیش از 50 درصد نیروهای وارده به زانو و افزایش سطح تماس استخوانی، از صدمه رسیدن به غضروف مفصلی و در نتیجه ارتروز پیشگیری می کنند .

وی در ادامه افزود: مینیسک ها همچنین باعث ثبات و پایداری زانو ها در حین خم و راست شدن و حرکات چرخشی می شوند. علاوه بر آن نقش انتقال وزن از ران به ساق و انتقال پیام های حس عمقی به مراکز عصبی بالا و مغز را نیز بر عهده دارند .

آزما با اشاره به اینکه پارگی مینیسک یافته غیر شایعی نیست، گفت: میزان وقوع این آسیب از آنچه که قبلا فکر می شد بیشتر است و احتمال آسیب و پارگی منسیک در مردان فعال بیشتر از زنان است و افزایش سن شانس آسیب مینیسک را بالاتر می برد. در حدود 75 درصد از بافت مینیسک از طریق مایع «سینوویال» تغذیه و 25 درصد خارجی آن از طریق عروقی است که در کناره خارجی آن است، با افزایش سن خون رسانی به مینیسک ها کاهش می یابد و در صورت آسیب سرعت و میزان ترمیم آن کمتر از گذشته می شود.

رئیس مرکز تحقیقات بیومکانیک بالینی و ارگونومی دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: علایم پارگی و آسیب به مینیسک های زانو بستگی به فاکتور های مختلف ازجمله به وسعت و محل آسیب دارد و می تواند مجزا و یا در ترکیب با سایر بافت ها و رباط های رخ دهد. در نظر بگیرید که جوانی در حین چرخش شدید و کشیدگی زانو صدایی شبیه بشکن یا ترکیدگی چیزی را در زانوی خود احساس و بدنبال آن درد و سپس تورمی که طی ساعات و روزهای آینده به تدریج افزایش یافته، این نشانه ها می تواند از علائم پارگی مینیسک باشد .

وی متذکر شد: در موارد خفیف درد و تورم به مرور کاهش پیدا می کند ولی با هر فعالیتی بخصوص خم کردن زانو، درد و تورم باز میگردد. از علامت شایع دیگر قفل کردن زانوست به این معنی که بیمار از این موضوع شاکی‌ست که هنگام راست کردن زانو درهنگام حرکت از حالت نشسته به ایستاده در حدود زاویه 20 تا 45 درجه مفصل گیر کرده و با شنیدن مختصر صدا باز می شود. احساس خالی کردن زانو حین راه رفتن از دیگرعلایم پارگی مینیسک است.

این متخصص گفت: تظاهرات و نشانه های آسیب و پارگی مینیسک در نوجوانان و بزرگسالان با هم متفاوت است همچنان که علت و نوع پارگی هم می تواند متفاوت باشد .

در نوجوانان و جوانان و عمدتا در افراد زیر 40 سال، پارگی مینیسک ها بیشتر ناشی از ضربه و یا چرخش روی زانوی نسبتا خمیده مثلا در حین بازی فوتبال رخ می دهد و زمان وقوع آن به خوبی مشخص است در صورتی که در بزرگسالی و بالای 55 سالگی این آسیب ها معمولا فرسایشی است و فرد ممکن است به خوبی بیاد نداشته باشد که کی و کجا این اتفاق رخ داده است و ممکن است شاهد تورم واضحی نباشید.

آزما در پاسخ به این پرسش که آیا پارگی مینیسک نیاز به جراحی دارد یا خیر، گفت: در واقع یکی از فاکتورهای تعیین کننده که در این موضوع، میزان و طریقه پارگی مینیسک ها و وجود یا عدم وجود ثبات و ناپایداری در زانو بدنبال این آسیب هاست و در جراحی هم بر اساس معیارهایی ارتوپد تصمیم به ترمیم یا برداشتن آن می کند. بعنوان مثال خط اول درمان در پارگی های فرسایشی مینیسک در افراد مسن تر بصورت غیر جراحی و بر اساس یک برنامه فیزیوتراپی ساختارمند هست در صورتی که در یک جوان فعال با پارگی عرضی مینیسک بهترین حالت جراحی ترمیمی است. در هر صورت استراحت، سرما درمانی، بانداژ فشاری و بالا نگه داشتن زانو در دو تا سه روز اول در کاهش درد و تورم توصیه می شود. مراقبت و انجام توانبخشی بدنبال جراحی مینیسک هم در میزان بهبودی و برگشت به کار تاثیر بسزایی دارد.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:45
سلامت و بهداشت جامعه

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: با مصوبه شورای عالی بیمه، پوشش بیمه ای داروهای بدون نسخه حذف شد و این مصوبه از اول دی اجرا می شود.
 
به گزارش جام جم آنلاین، داروهای «او تی سی» یا بدون نسخه داروهای ساده و معمولی هستند که مردم می توانند این داروها را بدون تجویز پزشک و ارائه نسخه از داروخانه ها تهیه کنند و به قیمت آزاد بفروش می رسد.

غلامرضا اصغری روز دوشنبه بدون اشاره به تعداد و نام این داروها در گفتگو با ایرنا با تایید خبر مصوبه شورای عالی بیمه برای حذف داروهای بدون نسخه از فهرست داروهای تحت پوشش بیمه افزود: این مصوبه بعد از تصویب در شورای عالی بیمه، از سوی دولت ابلاغ شده است و از اول دی امسال اجرایی می شود.

وی گفت: این مصوبه خوبی است که بر اساس آن داروهای معمولی (OTC) مثل سرماخوردگی و استامینوفن از پوشش بیمه ای حذف می شوند و اعتبار پوشش بیمه ای این داروها برای داروهای دیگری که مورد نیاز بیماران خاص و مزمن و صعب الاعلاج است هزینه می شود.

اصغری افزود: البته کل اعتبار بیمه ای داروهای بدون نسخه رقم زیادی نیست و حدود 140 میلیارد تومان است اما انتقال این اعتبار برای کمک به حمایت از داروهای بیماران صعب العلاج، خبر خوبی است.

وی درباره یارانه داروهای بیماران صعب العلاج گفت: یارانه داروی این بیماران همچنان تداوم دارد و هیچ مشکلی در مورد یارانه داروی بیماران صعب العلاج وجود ندارد.

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: یارانه حمایت از هزینه داروهای بیماران صعب العلاج حدود 1600 میلیارد تومان است، طبق روال این اعتبار در اختیار وزارت بهداشت قرار می گیرد و وزارت بهداشت این اعتبار را برای حمایت از داروهای بیماران صعب العلاج در اختیار بیمه ها قرار می دهد.

اصغری افزود: البته همان طور که سازمان مدیریت و برنامه ریزی در تخصیص برخی اعتبارات تاخیر دارد، در این مورد هم تاخیر در پرداخت وجود دارد اما سازمان های بیمه گر، طبق روال پوشش هزینه های داروهای بیماران صعب العلاج را ادامه می دهند و برای بیماران مشکلی به وجود نیامده است.

وی در پاسخ به این سوال که آخرین وضعیت بدهکاری سازمان های بیمه گر و بخش دارویی به کجا رسیده است، گفت: یک مقدار وضعیت بهتر شده است و حدود 20 درصد از بدهی بیمه ها پرداخت شده است یعنی سازمان بیمه سلامت حدود 700 میلیارد تومان از بدهی خود را به دانشگاه های علوم پزشکی پرداخت کرد و همین حدود هم سازمان تامین اجتماعی از بدهی خود را به دانشگاه های علوم پزشکی پرداخت کرد و دانشگاه های علوم پزشکی نیز از این میزان حدود 20 درصد را برای بدهی های دارویی اختصاص دادند.

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: با این پرداخت، بدهی های داروخانه های خصوصی در اردیبهشت 96 پرداخت شد و برای داروخانه ها و هزینه های بیمارستان های دانشگاهی، بدهی های آذر 95 پرداخت شده است.

اصغری گفت: با این پرداخت ها که ادامه هم دارد، چرخ کارخانه های دارویی به حرکت درآمده و نگرانی ها تا حدی بر طرف شده است البته نه کاملا ولی نسبت به گذشته بهتر شده است و به طور متوسط بیمه ها روزانه 100 میلیارد تومان به بیمه ها پرداخت می شود تا بتوانند بدهی خود را به دانشگاه های علوم پزشکی پرداخت کنند.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:41
سلامت و بهداشت جامعه

عضو انجمن رادیوتراپی و انکولوژی اروپا و ایران مطرح کرد

نقش 95 درصدی استعمال سیگار در بروز سرطان حنجره

 

 

عضو انجمن رادیوتراپی و انکولوژی اروپا و ایران با اشاره به علائم ابتلا به سرطان حنجره گفت: استعمال سیگار به طور کلی عامل خطر ۳۰ درصد از سرطان ها و 95 درصد سرطان‌های حنجره است.
 
به گزارش جام جم آنلاین از فارس، مهدی سبحانی در آستانه برگزاری دومین کنگره بین المللی کلینیکال آنکولوژی و دوازدهمین کنگره سالیانه کلینیکال آنکولوژی ایران در ارتباط با سرطان حنجره اظهار داشت: حنجره یکی از اندام های مهم در تولید و شکل دهی صدا برای ایجاد روابط انسانی بوسیله زبان و گویش است.

وی افزود: حنجره به لحاظ آناتومیکی، باعث جدا کردن مسیر عبور هوا به ریه ها از مسیر عبور غذا و مایعات به مری و معده می شود همچنین از نظر پزشکی، سرطان های حنجره جزء بدخیمی های سر و گردن طبقه بندی می شود و به دلیل شباهت مخاط آن به حفره دهانی، زبان، حلق و مری معمولا ریسک فاکتورهای مشابه با آنها دارد.

عضو انجمن رادیوتراپی و انکولوژی اروپا تصریح کرد: سرطان های سر و گردن حدود 3 تا 5 درصد سرطان های بدن را به خود اختصاص داده و در این میان، سرطان حنجره از لحاظ رده بندی، شایع ترین سرطان این قسمت است.

سبحانی با اشاره به اینکه دلایل مختلفی درمورد ایجاد این سرطان مطرح است، گفت: مهمترین آن مصرف دخانیات و الکل بوده و تا 95 درصد موارد سرطان حنجره مربوط به این عوامل است.

وی تصریح کرد: در مورد دخالت عوامل شغلی و تغذیه ای هم فرضیاتی مطرح است که اهم آنها، تماس با گرد و خاک، پنبه نسوز، موادشیمیایی، فلزات سنگین و کار در صنایع چرم سازی و نساجی است.

این متخصص رادیوتراپی و انکولوژی گفت: کمبود ویتامین های A و C هم بعنوان عوامل مساعد کننده نام برده می شود ولی تاثیرات مصرف سیگار و الکل بعنوان ریسک فاکتورهای اصلی در ایجاد سرطان حنجره به قدری بارز است که پزشکان، عوامل دیگر را نادیده می گیرند.

سبحانی با تاکید بر اینکه استعمال سیگار در ایجاد سرطان نقش موثری دارد، عنوان کرد: بنابراین شیوع این سرطان در مردان کشور ما چندین برابر زنان بوده و عملا این سرطان به عنوان بیماری مردها شناخته می شود و با وجود افزایش شیوع آن در زنان در جوامع غربی در مملکت ما هنوز هم شیوع غالب در مردان است.

وی ادامه داد: به لحاظ فرهنگی، مصرف سیگار در کشور ما تقریبا محدود به مردان بود، هرچند که در یکی دو دهه ی اخیر این الگو در حال تغییر است و به تدریج شاهد ابتلای زنان هم به این بیماری هستیم.

عضو انجمن رادیوتراپی و انکولوژی ایران خاطرنشان کرد: در مورد افرادی که شغلشان وابسته به حنجره و صدایشان است؛ همانند گویندگان و خوانندگان، هم مطالبی مطرح شده است ولی تأثیر استفاده زیاد از حنجره در ایجاد این سرطان، بعید به نظر می رسد و صدا پیشگان نباید نگرانی از این بابت داشته باشند.

سبحانی با بیان اینکه ایجاد صدا های بلند و فریاد زدن می تواند در آسیب حنجره و بیماری های غیر بدخیم حنجره دخیل باشد گفت: علایم بیماری می تواند با خشونت و تغییر مداوم و محسوس در تون صدایشان یا درد، توده و ورم در ناحیه ی سرو گردن تظاهر یابد به خصوص اگر مداوم و پایدار بوده و عوامل عفونی مثل عفونت های ویروسی یا سرماخوردگی مطرح نباشد.

عضو انجمن رادیوتراپی و انکولوژی اروپا اضافه کرد: اطلاع از علایم اولیه بالینی و هشدار دهنده سرطان حنجره از بابت مراجعه سریع به پزشک و تشخیص زودرس و کسب نتایج درمانی بهتر، بسیار اهمیت دارد زیرا که این سرطان در گروه سرطان هایی بوده که به درمان پاسخ خوبی می دهد و احتمال زیادی برای بهبودی قطعی وجود دارد.

وی ادمه داد: سرطان حنجره به طور ذاتی پاسخ دهی خوبی به درمان های انکولوژی یعنی رادیوتراپی و شیمی درمانی دارد ولی باید گفت که هدف انکولوژی مدرن، بهبودی صرف نیست و در دهه های اخیر، پیشرفت های بسیار خوبی برای حفظ حنجره و صدای بیماران و احتراز از نقص عضو حنجره، صورت گرفته است.

سبحانی بیان کرد: در صورت نیاز به جراحی، روش هایی بوجود آمده که فقط تومور برداشته شود و ساختمان حنجره ی بیمار با کمترین دستکاری، برای بیمار باقی گذاشته شود و نیز تکنیک های رادیوتراپی و شیمی درمانی دچار تغییراتی شده اند که بعدها، بیمار با کمترین عوارض ناشی درمان روبرو باشد.

این متخصص رادیوتراپی و انکولوژی گفت: در مراحل اولیه بیماری، شاید رادیوتراپی بهترین درمان باشد و می تواند تومور را بدون آسیب به حنجره از بین ببرد اما در مراحل پیشرفته تر باید از تلفیق جراحی های محدود که ضامن حفظ حنجره برای بیمار و درمان های تکمیلی با رادیوتراپی و شیمی درمانی جهت جلوگیری از عود یا الگوهای تلفیقی دیگر بنا به نظر پزشک انکولوژیست بهره برد.

سبحانی اضافه کرد: موضوع پیشگیری از سرطان حنجره جدا از پیشگیری دیگر سرطان ها نمی باشد و مرور آمارهای کشوری و جهانی در این رابطه، خالی از لطف نیست چراکه میزان شیوع مصرف سیگار در مردان ایران 25 درصد و در زنان 3 درصد است.

وی خاطرنشان کرد: استعمال سیگار به طور کلی عامل خطر 30 درصد از سرطان ها و 95 درصد سرطان های حنجره است و با عدم مصرف سیگار، الکل، کنترل وزن و فعال نگه داشتن بدن با ورزش، می توان از بروز 50 درصد همه سرطان ها پیشگیری کرد.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:39
سلامت و بهداشت جامعه

 

شما کلسیم مصرف می‌کنید که استخوان‌هایتان قوی و سالم بمانند. اما آیا میدانستید که اگر به میزان کافی ویتامین D دریافت نکنید نمی‌توانید تمامی موادمعدنی لازم برای تقویت بدنتان را جذب کنید؟ اما این تنها دلیل برای دریافت ویتامین D نیست.
 
به گزارش جام جم آنلاین از سایت کتاب کاله، ویتامین D علاوه بر حفظ استخوان‌های شکننده، خطر ابتلا به سرطان‌های خاص و التهاب را نیز کاهش می‌دهد.

چگونه می‌توان مطمئن شد که بدنمان ویتامین د کافی دریافت کرده است؟ هنگامی که در معرض تابش خورشید قرار می‌گیرید پوست شما به طور طبیعی ویتامین «دی» تولید می‌کند.

به همین دلیل است که ویتامین دی به ویتامین آفتاب معروف شده است. اما چون بیش از حد در معرض تابش نور خورشید بودن هم مضر است باید غذاهایی که دارای ویتامین D هستند را به برنامه‌ی غذایی خود اضافه کنیم و از این طریق می‌توانید مطمئن باشید که بدنتان روزانه ۶۰۰ واحد ویتامین D دریافت کند بدون اینکه سوختگی ناشی از آفتاب داشته باشد.

ما ۴ ماده غذایی برتر که دارای میزان قابل توجهی ویتامین D هستند را به شما معرفی می‌کنیم و به ترتیب توانایی آنها را رده بندی کردیم.

دفعه‌ بعدی که برای خرید به سوپرمارکت‌ها سر می‌زنید حتما چندتا از این مواد را هم تهیه کنید.

۴ ماده غذایی برای کمک به افزایش ویتامین D

رتبه ۴: تخم‌مرغ

اگر شما اهل خوردن تخم‌مرغ هستید باید بدانید منظور ما از تخم‌مرغ، تخم‌مرغ کامل است. ممکن است که زرده تخم‌مرغ چربی و کالری به برنامه‌غذایی شما اضافه کند ولی همچنین حاوی مقدار زیادی مواد معدنی مغذی مانند ویتامین D است. در واقع سه عدد تخم‌مرغ ۲۰ درصد از نیاز روزانه بدنتان به ویتامین د را تامین می‌کند. پیشنهاد ما این است که کمی سبزی برای بهتر کردن طعم و عطر و افزایش مواد مغذی به آن اضافه کنید. هر عدد تخم‌مرغ شامل ۴۰ واحد ویتامین D است.

رتبه ۳:‌ قارچ
در میان سبزیجات قارچ می‌تواند حدود ۱۹ درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین د را تامین کند. آنها را بهترین منبع تولید ویتامین د در محل می‌دانند. آنها را می‌توان همرا با سبزیجات، سالاد، املت و بسیاری از غذاهای دیگه استفاده کرد. یک فنجان قارچ حاوی ۴۱ تا ۱۱۴ واحد ویتامین D است.

رتبه ۲:‌ شیر غنی شده

هرچند که شیر گاو به طور طبیعی غنی از ویتامین د نیست اما آن با مواد مغذی غنی می‌شود. برای جذب بهتر ویتامین د و تمام مواد معدنی که روی پاکت شیر ذکر شده سرشیر آن را صاف نکنید. سرشیر دارای چربی و کالری است زیرا ویتامین‌های D,A,E,K جز ویتامین‌های حلال در چربی هستند. یک لیوان شیر بیش از ۱۹ درصد از نیاز بدن به ویتامین د را تامین می‌کند. هر لیوان شیر غنی شده دارای ۱۱۶ واحد ویتامین D است.

رتبه ۱: سالمون

سالمون در رتبه‌ اول لیست ما قرار گرفته و دلیل آن واضح است. فقط خوردن ۱۰۰ گرم سالمون در یک وعده ویتامین د مورد نیاز یک روز بدن ما را تامین می‌کند.

این ماهی از قلب محافظت می‌کند ماهی سرخ شده سرشاز از امگا ۳ است و می‌تواند ریسک ابتلا به سرطان پروستات و سرطان سینه را تا ۵۰ درصد کاهش دهد. هر ۱۰۰ گرم سالمون دارای ۵۴۷ تا ۵۸۲ واحد ویتامین D است.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:37
سلامت و بهداشت جامعه

تحقیقی جدید نشان می دهد آنتی بیوتیک ها سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند.
 
به گزارش جام جم آنلاین از مهر، محققان دانشگاه MIT و هاروارد طی تحقیقی دریافته اند ممکن است داروها به ضرر بدن انسان عمل کنند و در حقیقت سیستم ایمنی بدن انسان را در مقابله با باکتری ها تضعیف کنند.

در همین راستا دانشمندان مشغول ابداع روش های درمانی جدید بی نیاز از دارو هستند مانند موادآنتی میکروبی، نور، باکترهای های مهاجم و غیره.

اما به هرحال آنتی بیوتیک ها هنوز هم نقش مهمی در درمان بیماری ها در آینده دارند.

تحقیق جدید برای بررسی شیوه های تاثیرگذاری آنتی بیوتیک در بدن انجام شد. جیسون یانگ یکی از محققان ارشد این تحقیق می گوید: آنتی بیوتیک ها با سلول های بدن، به خصوص سلول های سیستم ایمنی واکنش نشان می دهند.

محققان یک باکتری ای کولای را به موش ها تزریق کردند و سپس با آنتی بیوتیکی معمول به نام «سیپروفلوکساسین» حیوان را درمان کردند.

طی این روند آنها متوجه شدند که دارو به طور مستقیم در بافت بدن موش ها تاثیر می گذارد و این امر متابولیک سلول های تحت تاثیر را تغییر می دهد.

این تغییرات سبب شد باکتری ای کولای در برابر آنتی بیوتیک ها مقاوم تر شود و همزمان داروها به کاهش تاثیرگذاری سیستم ایمنی بدن منجر شدند. به عبارت دیگر توانایی سلول های سیستم ایمنی برای مقابله با باکتری ها کاسته شد.

دوشنبه 13/9/1396 - 14:36
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته