• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2664
تعداد نظرات : 2458
زمان آخرین مطلب : 3842روز قبل
شهدا و دفاع مقدس

داخل حسینیه جواد علی‌گلی و آقامیر نوحه می‌خواندند و نیروها بر سر و سینه می‌زدند؛ شهیدان جواد صراف، مصطفی ملکی، علی سنبله‌کار، حسن شیخ‌اذری، امیر تهرانی و سعید طوقانی هم میدان‌دار دسته‌های سینه‌زنی بودند.

خبرگزاری فارس: میدان‌داران دسته‌های سینه‌زنی لشکر ۲۷ +تصویر

به گزارش خبرنگار حماسه و مقاومت (باشگاه توانا)، اواخر پاییز 1363 بار دیگر لشکر 27 به پادگان دوکوهه منتقل شد که این ایام مصادف بود با ماه محرم و عزاداری سالار شهیدان. پادگان دوکوهه که بار دیگر نیروهای بسیجی را در خود جمع می‌دید، در روزها و شب‌های محرم سال 1363 شاهد حرکت دسته‌های سینه‌زنی از مقابل ساختمان گردان‌های به سوی حسینیه شهید همت بود.

داخل حسینیه جواد علی‌گلی و آقامیر نوحه می‌خواندند و نیروها بر سر و سینه می‌زدند؛ شهیدان جواد صراف، مصطفی ملکی، علی سنبله‌کار، حسن شیخ‌آذری، امیر تهرانی و سعید طوقانی هم میدان‌دار دسته‌های سینه‌زنی بودند.

شهید جواد صراف

تصویر سمت راست شهید سعید طوقانی

از سمت راست شهیدامیر گره گشا، شهید ابراهیم اصفهانی (فرمانده گردان عمار)، شهید حسن شیخ آذری

در این مجالس فرمانده‌ی لشکر «عباس کریمی» هم مثل همه نیروها شال عزا به گردن می‌آویخت و در گوشه‌ای از حسینیه شهید همت عزاداری می‌کرد.

شهید عباس کریمی

او آن قدر ساده و صمیمی در بین نیروها حضور پیدا می‌کرد که هیچ کس متوجه نمی‌شد اینکه کنارش ایستاده و بر سینه می‌زند، فرمانده‌ی لشکر است.

سه شنبه 21/8/1392 - 17:55
تاریخ

فرزدق می‌گوید: به امام حسین(ع) عرض کردم دل‌های کوفیان با توست و شمشیرهایشان علیه تو و به سود دشمنانت. امام در جواب فرمود: راست گفتی!

خبرگزاری فارس: اینکه دل‌های کوفیان با امام حسین(ع) ولی شمشیرشان با یزید بود، یعنی چه

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، یکی از سؤالات درباره قیام حسینی(ع) این است که اینکه می‌گویند: دل‌‌های کوفیان با امام حسین (ع) ولی شمشیرشان با یزید بود یعنی چه؟

پاسخ:

مورد سؤال جمله معروف فرزدق شاعر است. وی می‌گوید: من همراه مادرم در سال شصتم به سفر حج عازم بودم امام حسین علیه‌السلام را دیدم که شتابان از حرم خارج می‌شد و ما وارد می‌شدیم پرسیدم این کاروان کیست، گفتند حسین بن علی (ع) است نزدیک رفتم و بر او سلام و عرض ادب نمودم به او عرض کردم ای فرزند رسول خدا (ص) پدر و مادرم فدای تو باد چه چیزی سبب شده که از حج و خروج از مکه عجله و شتاب می‌فرمائید .....(1)

امام از من پرسید، تو کیستی؟ جواب دادم مردی از عرب هستم. سپس فرمود: «اخبرنی عن الناس خلفک؟» مرا خبر ده از وضع مردمی که آنها را پشت سر گذاشتی. منظور امام سئوال از حال مردم کوفه بود. چون فرزدق از کوفه می‌آمد. فرزدق می‌گوید به امام عرض کردم: «الخیر سألت» از کسی در این مورد سئوال کردی که از وضع کوفیان آگاه است «قلوب الناس معک و اسیافهم علیک ....» (2) یعنی دلهای کوفیان (مردم کوفه) با توست و شمشیرهایشان علیه تو و به سود دشمنانت.

امام در جواب فرزدق فرمود: راست گفتی. (3)

کوفه سالیان دراز مقر حکومتی علی (ع) بود و کوفیان کاملا با اهل بیت و فضائل ایشان آشنا بودند، آنها به خوبی امام حسین علیه‌السّلام را می‌شناختند و سالها در رکاب پدرش و همراه امام حسین علیه‌السّلام با دشمنان اسلام و خاندان پیامبر جنگیده بودند.

عده زیادی از آنها از معاویه کینه به دل داشتند و بارها امام حسن و امام حسین را به جنگ با او فرا می‌خواندند ولی آن دو بزرگوار به استناد عهدنامه از این کار امتناع می‌کردند.

با مرگ معاویه آنها باشور و شوق بیشتری از امام دعوت به عمل می‌آوردند. با این وجود دلبستگی به دنیا موقعیتی در زندگی انسان پیش می‌آورد که انسان از آنچه که از درون دل دوستش می‌دارد بگذرد چنانکه در تاریخ بشر نظیر اینگونه رویدادها فراوان است که انسان به قدری فریفته مقام و مال و ثروت بشود که از بهترین عزیزانش در این راه بگذرد، از طرفی این روحیه در انسان نیز وجود دارد که به قدری در راه خدا و عاشق خدا شود که از همه چیز خود در راه محبت الهی بگذرد.

بنابراین کوفیان نیز با توجه به اینکه علاقه باطنی وافر به امام حسین علیه‌السّلام و خاندان پیامبر داشتند آن حضرت را دعوت کردند ولی از طرفی محیط اجتماعی آنها و گرایش به ثروت و جاه و مقام دنیا در آنها، آنها را وادار کرد که به خاطر رسیدن به این آرزوها و جوایزی که بنی امیه وعده می‌دادند سپاه عظیمی را علیه امام تشکیل دهند و پس از دعوت و علی رغم میل باطنی آ‌نحضرت را با شمشیرهای خود به شهادت برسانند، بنابراین علاقه باطنی آنها در نوشتن نامه ظاهر شد و بودن شمشیرشان با یزید نیز در کربلا ظاهر شد و دو عمل متضاد از آنها صادر شد.

البته شرایط کوفه آن روز وهمچنین ترفندهای ابن زیاد در ایجاد فضای رعب و وحشت وسرکوبی و دستگیری افراد متنفذ و در کل غافلگیری مردم در تحلیل‌های امروزی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند.

گفتنی است عده‌ای از اهل کوفه پس از شهادت امام پشیمان شدند و توبه کردند و برای جبران آن خسارت عظیم، علیه حکومت بنی امیه قیام کردند که به قیام«توابین» در تاریخ مشهور است، جز تعداد اندکی همه توبه کنندگان پس از قیام در جنگ عین الوردة کشته شدند.

کوفیان فریفته قدرت ظاهری بنی امیه شدند زیرا بنی امیه با داشتن قدرت و حکومت ظاهری بر تمام ثروت‌های جهان اسلام مسلط بودند و به هر کس که با آنها هم فکر بود از این اموال می‌بخشیدند و سکه‌های طلای سرخ را برای او می‌فرستادند و آنها را با دادن پول و وعده مقام و فرمانداری فریب می‌دادند چنانکه معاویه بسیاری از یاران امام علی علیه‌السّلام و امام حسن را با همین پولها فریفت و از سپاه علی و فرزندش حسن به سوی خود کشید.

یزید و بنی امیه نیز با فرستادن عبیدالله بن زیاد به سوی کوفه مردم کوفه را تهدید نمود و فریفت و با تهدید و تطمیع، علیه امام حسین(ع) مجهز نمود و علی رغم میل باطنی و علاقه‌ای که به امام داشتند و از آن حضرت دعوت کرده بودند در مقابل امام صف کشیدند و راه را بر امام بستند و سرانجام او و یارانش را به شهادت رسانده و اهل بیتش را به اسارت بردند. (4)

 

پاورقی‌ها:

1. همان، ص 67 و ابن اعثم«پیشین»، ص 840 و موسوعة الکلمات الحسین، قم، موسسه باقر العلوم، دارالمعروف، چاپ دوم، 1374، ص 310 الی 312.

2. مفید، همان، ج 2، ص 67 و ر.ک: مطهری، مرتضی، حماسه حسینی، تهران، ملاصدرا، چاپ هشتم، ‌1367.

3. همان، ص 67، مطهری، مرتضی، درج 3 کتاب حماسه حسینی می فرماید: آنها بنده شکم و به امر شکم با دل خودشان می‌جنگند .... ص 146 چنانکه انسان اظهار دوستی خدا کند ولی در عمل او را معصیت نماید.

4. مرکز مطالعات و پاسخ‌گویی به شبهات حوزه علمیه قم.

سه شنبه 21/8/1392 - 17:53
بهداشت روانی

وسواس

هر روز زندگی‌های مشترکی به دلیل وسواس زن و شوهرها از هم پاشیده می‌شود. فرق نمی‌کند در ایران باشید یا درخارج از ایران. این اختلال عذاب‌آور می‌تواند زندگی مشترکتان را به خطر بیندازد.

یک زن آلمانی چندی پیش از همسرش درخواست طلاق کرد، به دلیل این که این مرد یک دیوار خانه را به علت تصور کثیفی خراب کرده بود.

زن میانسال این مرد که سال ها رفتارهای او را تحمل کرده بود وقتی دید کار به اینجا کشیده است خواست که از این زندگی عذاب آور خارج شود.وی در دادگاه گفته بود که همسرش مانند یک کارگر با او رفتار می کرده و از او می خواسته به طور مداوم در حال تمیز کردن منزل باشد.

اما از این نمونه ها در ایران نیز کم نیست. مهرنوش، بیست و هفت ساله، یکی از این قربانیان وسواس است که با درخواست طلاق سعی کرد خود را از زندگی مشترک با یک فرد وسواسی خلاص کند. همسر او روزی چندبار به حمام می رفت و لباس هایش را عوض می کرد. مهرنوش در خانه اجازه نداشت به وسایل شخصی همسرش دست بزند. این مرد برای رعایت بهداشت و سلامت، دائم وسایلش را می شست و بعد از هر مهمانی به شست وشو و ضدعفونی کردن خانه می پرداخت و می گفت: آنها ناقل بیماری هستند و اگر وسایل و ظروف را ضدعفونی نکند بیماری تولید می شود. او بخش قابل توجه حقوق ماهانه اش را صرف خرید مواد شوینده و بهداشتی می کرد. این شوهر که خود را بهداشتی می داند از جدایی با همسرش به دلیل غیربهداشتی بودن استقبال کرد، بی این که معتقد باشد وسواس دارد.

این نوع وسواس ها فقط لایه بیرونی مشکلات زوج های وسواسی است. اختلال جنسی و بروز مشکلات در روابط زناشویی نیز بر زندگی برخی از این افراد سایه می افکند.

دنیای وسواسی ها

براساس نظر کارشناسان این بیماری حدود 2 تا 3 درصد از جمعیت را گرفتار خود می کند و شامل فکر، احساس یا تصورات عودکننده و مزاحم برای شخص است که در او ایجاد اضطراب می کند. در نتیجه تعادل فرد به دنبال این بیماری به هم می خورد و او در سازگاری با محیط دچار مشکل می شود. از نظر روانکاوان نیز وسواس یک بیماری ناخودآگاه است که اختیار و آزادی را از فرد سلب می کند و او را وادار می کند تا رفتاری را برخلاف میل و خواسته اش انجام دهد. اگرچه اکثر بیماران به بیمارگونه بودن رفتارشان آگاهی دارند ولی قادر به رها شدن از آن نیستند.

وسواس همگام با بلوغ در افراد بتدریج رشد می کند. اگر در آن ایام شرایط برای درمان مساعد باشد، ممکن است بیمار بهبود نسبی پیدا کند، در غیر این صورت این بیماری ممکن است وخیم تر شود.

علامت اساسی اختلال شخصیت وسواسی ـ جبری شامل نظم گرایی، کمال گرایی و کنترل روانی است. افراد مبتلا به این اختلال تلاش می کنند از طریق توجه دقیق به موازین، جزئیات ریز، فهرست ها و برنامه ها بر همه امور کنترل داشته باشند. مثلا وقتی چنین افرادی فهرستی از کارهایی را که باید انجام دهند گم می کنند به جای این که با کمک گرفتن از حافظه لحظاتی را صرف بازنویسی فهرست آن کارها کنند و به انجام آن کارها بپردازند، زمان زیادی را صرف جست و جوی آن فهرست می کنند، برای کارها زمان کافی تخصیص نمی دهند و مهم ترین کارها برای لحظه آخر گذاشته می شود.

این افراد درباره مسائل اخلاقی یا ارزش ها به طور افراطی وظیفه شناس، جدی و انعطاف ناپذیر هستند و درباره اشتباهات خود از خود به طور بی رحمانه انتقاد می کنند. این افراد گرفتار نظم افراط گونه ای هستند که بر تمام روابط شان سایه می اندازد، به طوری که حتی قادر به جداشدن از اشیای فرسوده یا بی ارزش​ نیستند چون معتقدند شاید در آینده بتوان از آنها استفاده کرد.

روابط عاطفی تعطیل

سهیلا زنی وسواسی بوده که چند سالی است درمان شده است. او که سی و چهار ساله و دارای یک فرزند است، می گوید: «باورم نمی شود که تمام ذهنم چگونه از احساس پاکی و نجسی و حس گناه به دلیل ناپاک بودن افکارم، انباشته شده بود. این که فکر کنم از رابطه جنسی باید لذت برد برایم فکری کثیف و نابخشودنی به نظر می رسید و به این نوع روابط هیچ علاقه ای نداشتم. وقتم را به تمیز کاری می گذراندم و هر نوع رابطه ای برایم خالی از حس و صرفا انجام وظیفه بود و بعد از آن هم احساس گناه و نجس بودن وجودم را انباشته می کرد و مدت ها در حمام مشغول شست و شوی خود می شدم تا جایی که همسرم نیز داشت از این وضع دچار افسردگی می شد. یک روز در یک جلسه مذهبی صحبت هایی شنیدم که اساس فکری ام را به هم ریخت و داوطلب شدم برای زدودن این افکار که داشت زندگی ام را به هم می ریخت، نزد روان شناس بروم و امروز می فهمم که داشتم چه ظلم فاحشی به خانواده ام می کردم.»

معصومه نقیبی، روان شناس معتقد است: بی توجهی به جنبه عاطفی زندگی در افراد وسواسی ارتباط آنها را با خانواده دچار مشکل می کند و در کار و محیط شغلی نیز برایشان مشکلات زیادی را به وجود می آورد و در بزرگسالی افسردگی نیز به آن اضافه خواهد شد.

حدود 40 درصد وسواسی ها این بیماری را از والدین خود به ارث می برند. همچنین افرادی که از نظر هوشی در حد متوسط و بالای متوسط هستند، بیشتر درگیر این بیماری می شوند. بررسی ها حاکی از آن است که والدین کمالجو که فرزندان خود را براساس ضوابط خاصی تربیت می کنند در وسواسی کردن آنها بسیار مؤثرند.

درمان وسواس

نقیبی به افراد وسواسی توصیه می کند از این اختلال نترسند و درصدد درمان آن برآیند. وی یکی از شیوه های درمان را رفتار درمانی می داند که با تقویت پاسخ های مثبت و حذف پاسخ های منفی بیمار، روان درمانگر سعی در کاهش رفتارهای وسواسی بیمار خواهد داشت. این که بیمار بداند مشکل دارد و باید آن را حل کند به روند درمان کمک می کند.

وی همچنین به شیوه گروه درمانی اشاره می کند که می تواند بدون مداخله دارو در درمان این بیماری اثربخش باشد.وی با اشاره به سومین شیوه درمانی می گوید: در درمان دارویی، متخصص روانپزشک برای این بیماران دوزهای مختلفی از انواع آرامبخش ها را برای رفع علائم اضطراب، افسردگی و افکار وسواسی تجویز
می کند.علت پزشکی وسواس را می توان در اختلال احتمالی دستگاه عصبی و به هم خوردن تنظیم ماده‏ای به نام سروتونین در مغز جستجو کرد.

اختلال وسواس بعد از هراس، سوء مصرف مواد و افسردگی چهارمین و عمده ترین اختلال روانی محسوب می شود و شیوع آن 2 تا 3 درصد بوده و در مواردی به 10 درصد نیز می رسد، همچنین در بین زنان نسبت شیوع آن دو برابر مردان است.  

ماندانا ملاعلی / جام جم

سه شنبه 21/8/1392 - 17:52
قرآن

شب عاشورا از نگاه برخی محدثان و فقیهان، در شمار هفت شب احیاء سال شمرده شده که دارای فضائل بسیاری است.

خبرگزاری فارس: فضیلت احیاء و تلاوت قرآن در شب عاشورا

خبرگزاری فارس- علی اصغر شعاعی (قاری بین‌المللی قرآن کریم و معاون قرآن و عترت دانشگاه علوم و معارف قرآن): یکی از سنت‌های حسنه در دین اسلام احیای شب عاشورا، به ویژه احیای قرآنی شب عاشوراست.

شب عاشورا از نگاه برخی محدثان و فقیهان، در شمار هفت شب احیای سال شمرده شده است. (مصباح کفعمی، ص680 -سید بن طاووس شب‌زنده‌داری این شب را مستحب دانسته است). (اقبال الاعمال، سید بن طاووس، ج3، ص45؛ بحار الانوار ج95، ص236؛ مفاتیح الجنان)

 فقها درباره فضیلت و استحباب احیای ‌شب عاشورا به روایاتی از پیشوایان معصوم (ع) تمسک کرده‌‌اند؛ از جمله اینکه پیامبر(ص) فرمودند: «مَنْ أحْیَا لَیْلَة عَاشُورا فَکأَنَّمَا عَبَدَاللهَ عِبَادَةَ جَمیعِ المْلائِکَةِ وَاَجرُ العامِلِ فِیهَا کَأجرِ سَبْعینَ سَنة؛ کسی ‌که شب عاشورا را احیا بدارد، مثل آن است که عبادت تمامی فرشتگان را انجام داده است و پاداش شب‌زنده‌داری در این شب مثل پاداش هفتاد سال عبادت است». (مستدرک الوسائل، ج10، ص293؛ مصباح المتهجد، شیخ طوسی، ص771)

در روایت آمده است کسی که در شب عاشورا بیدار بماند و شب‌زنده‌داری کرده و زیارت امام حسین(ع) را تا صبح بخواند، خداوند او را در قیامت، درحالی‌که آمیخته به خون امام حسین(ع) است، در زمره شهدا‌ محشور می‌کند. (اقبال الاعمال، ج3، ص 45)

در روایتی دیگر از پیامبر(ص) نیز داریم: «مَنْ أحْیَا لَیْلَةَ الْقَدْرِ حُوِّلَ عَنْهُ الْعَذابُ اِلَی الْسَّنَةِ الْقابِلة؛ کسی‌که شب قدر را بیدار بماند، عذاب الهی تا سال آینده از او برداشته می‌شود».(مستدرک الوسائل، ج7، ص 456)، بنابراین احیای شب عاشورا و راز و نیاز با خالق هستی نه تنها باعث آمرزش گناهان بلکه سبب صفای دل و جان نیز می‌شود.

با توجه به سیره قرآنی امام حسین(ع) و اینکه ایشان در شب عاشورا از دشمن مهلت گرفت تا به نماز، دعا، ‌قرائت قرآن و استغفار بپردازد (ارشاد مفید، ج2، ص90) به نظر می‌رسد احیاء این شب به ویژه با محوریت برنامه‌های قرآنی و عزاداری سنتی حسنه و شایسته است.

این مراسم در برخی از کشورهای اسلامی از جمله در مصر (مسجد رأس الحسین) کربلای معلی و نیز در برخی از نقاط کشور از جمله در حرم مطهرحضرت امام رضا(ع) و حضرت فاطمه معصومه(س) برگزار می‌شود.

ختم یک جزء قرآن کریم توسط قاریان ممتاز (به صورت ترتیل خوانی)، بیان سیره قرآنی امام حسین (ع) توسط یکی از علماء، سوگواری حضرت امام حسین(ع) که می‌توان به جلوه قرآنی آن حضرت از جمله شنیده شدن قرائت قرآن از سر بریده آن حضرت و مهلت گرفتن شب عاشورا برای خواندن نماز، تلاوت قرآن و استغفار اشاره کرد، باید یکی از محورهای عزاداری و شب‌زنده داری در این شب پر فضیلت باشد.

مسلماً برگزاری چنین مراسمی با رعایت اصل عدم لطمه زدن به مراسم سوگواری ابا عبدالله الحسین باعث اثبات میزان انس شیعیان با قرآن و عمل به حدیث شریف ثقلین است.

امید است، با انعکاس اخبار مربوط به برگزاری این مراسم در نقاط مختلف از سوی رسانه‌ها و همچنین آشنایی مردم با فضیلت شب عاشورا شاهد ترویج این سنت حسنه در کشور باشیم.

سه شنبه 21/8/1392 - 17:51
شعر و قطعات ادبی

شعر و انتخاب آن در مداحی قابل تامل است؛ مداحی مورد تایید دین، کلام محور بوده نه موسیقی محور؛ همچنین صدای خوب و صوت از مستحبات مداحی و معلومات، محفوظات، سلیقه و رعایت آداب از واجبات مداحی است که غفلت از همین 2 نکته موجب فاصله مداحی امروز از دیروز می‌شود.

خبرگزاری فارس: از «شهادت‌نامه عشاق» تا «می‌زنم سرمو تو دیوار»

خبرگزاری فارس - سعیده سخایی: شعر عنصری است که با آیین عاشورایی آمیخته است و به همراه لحن و آهنگ در نگه‌داری و انتقال این آیین از نسلی به نسل دیگر نقش اساسی دارد.

برخی از اشعار در طول سالیان توانسته‌اند ماندگار و همه‌گیر شوند و بدون این‌که از تاثیر بر عواطف و ارادت ما بکاهد، تبدیل به میراث معنوی شده‌اند.

نمونه آن نوحه قدیمی، کوتاه اما پرهیجان «امشبی را شه دین در حرمش مهمان است / صبح فردا بدنش زیرسم اسبان است / نکن ای صبح طلوع» است که سالیان سال در هیئت‌های مذهبی شنیده می‌شود بدون این‌که برای مستمع تکراری باشد.

مقام معظم رهبری در جمع مداحان کشور فرمودند: شعرى که شما با صداى خوش و با آهنگ زیبا می‌خوانید، تاثیر آن در بسیارى از موارد از یک گفتار علمى، منطقى، فلسفى یا غیر فلسفى بیشتر است؛ شعر را باید درست و خوب انتخاب کرد. شعر یکى از نمادهاى برجسته‌ هنر است.

ایشان ادامه می‌دهند: هر بافته‌ منظمى، شعر نیست؛ شعر خصوصیات خودش را دارد؛ شعر خوب، آهنگ خوب و صوت خوب مهم است؛ البته آهنگ خوب به معناى تقلید از آهنگ موسیقى‌هاى لهوىِ مضلّ عن سبیل اللَّه نیست؛ این را توجه داشته باشید؛ بعضى از آهنگ‌ها، آهنگ‌هاى بدى است، عیبى ندارد که شکل‌هاى جدیدى را در خواندن و قرائت اشعار و آهنگ‌سازى‌هاى گوناگون ابتکار کنید؛ اما از این تشابه و تداخل بپرهیزید.

بحث شعر و انتخاب آن در مداحی بسیار مهم و قابل تامل است و باید توجه کنیم که مداحی مورد تایید دین، کلام محور بوده نه موسیقی‌محور؛ همچنین نباید غافل شد که صدای خوب و صوت از مستحبات مداحی و معلومات، محفوظات، سلیقه و رعایت آداب از واجبات مداحی است که غفلت از همین 2 نکته موجب فاصله مداحی امروز از دیروز می‌شود.

مداحی یک هنر و مداح هنرمند است

مداحی یک هنر و مداح هنرمند است؛ این هنر به مداح کمک می‌کند تا با آن به مدح و توصیف اهل‌بیت (ع) بپردازد و در این حین مداح هنرمندی گمنام بوده و این اهل‌بیت (ع) هستند که معرفی می‌شوند و در حال ظهور و بروزند.

در هیئت‌های مذهبی مداح نقش محوری دارد و نماد آن مجلس است؛ هنر مداحان قدیمی بیان مضامین عالی در قالب شعر و نوحه بود به طوری که در مخاطب تحول ایجاد می‌کرد.

از آسیب‌های مداحی امروزی توجه به سبک و نغمه و غفلت از محتوای اشعار است‌؛ به دلایل مختلف، برخی اشعار از نظر شکل و محتوا، شایسته شخصیت فاخر و قدسی امام حسین (ع) و یاران او نیست.

گاهی شاهد هستیم که مداحانی که فقط به فکر اسم و رسم و شلوغی هیئت خود هستند از هر روشی برای رسیدن به این منظور استفاده می‌کنند.

مداحان نوگرایی هستند که تلاش می‌کنند برای شهرت کار جدید ارائه دهند غافل از این‌که ممکن است با این کار سوژه به دست دشمنان اسلام بدهند.

نمونه‌ای از این دست اشعار مداحی کوتاهی است که سال گذشته توسط مردم بلوتوث می‌شد؛ این به اصطلاح مداحی با شعری بی‌محتوا برای سینه‌زنی در هیئت اجرا شده بود.

«نوار مغز سرم/ در محضر دکترا/خط خطی و قاطی بود/ طبیب توی مطب/ متحیر صدا زد/ این چه نوار مغزی بود؟/ می دونی چی دادم جواب دکتر/ علت عیبش اینه آقای دکتر/ من روانی ام/ روانی حسین/ خط خطی شده از عشق حسین/ باز باز بی قرارم/ کاری به طبیبا من ندارم/ می‌زنم سرمو توی دیوار/ کاری به کسی ندارم.»

استفاده از اشعاری که شایسته فرهنگ اهل‌بیت (ع) نبوده و گاهی کپی موسیقی‌های حرام است از مشکلات جدی مداحی‌های امروز است.

محمد خدیوی از شهروندان قمی می‌گوید: به اعتقاد برخی استفاده مداحان از آهنگ پاپ برای نسل جوان خوب و جذاب است و برخی دیگر این کار را اشتباه می‌دانند؛ به نظر من بعضی از این اشعار به قدری سبک است که وقتی برای بیان مصیبت‌های سخت اهل‌بیت (ع) استفاده می‌شود، نمی‌تواند حال معنوی خاص و حزن و اندوه را در انسان ایجاد کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین عباس اسکندری مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم می‌گوید: شعر آیینی مملو از آموزه‌های وحیانی و دینی است؛ شاعران و مداحان باید از بیان شعرهای غیرمستند و غلوآمیز پرهیز کنند.

بررسی کامل اشعار آیینی پیش از انتشار

رئیس کانون شاعران و مداحان استان قم هم اظهار می‌کند: شاعران نباید با بیان برخی شعرهای غیرمستند تمامیت فرهنگ عاشورا را زیر سئوال ببرند؛ مخاطبان نیز با نقد اشعار شاعران و مداحان آیینی نباید اجازه سوءاستفاده وهابیت از برخی اشعار را بدهند.

محمدعلی مجاهدی بر بررسی کامل اشعار آیینی پیش از انتشار تاکید کرده و ادامه می‌دهد: دشمنان اسلام هجمه همه جانبه‌ای را شروع کرده‌اند و باید دقت کنیم مبادا خودمان از درون، این شاکله شکوهمند فرهنگ شیعی را برهم بریزیم و با تولید آثاری ضعیف تمام این اعتبار را زیر سئوال ببریم.

مراسم عزاداری امام حسین (ع) از فرصت‌های تبلیغی و فرهنگ‌ساز جامعه است که با توجه به خود جوش بودن این مراسم می‌تواند اثرات عمیق عبادی و اجتماعی داشته باشد؛ ‌باید نسبت به این میراث حساس بود و با تقویت وجوه فاخر آن، آنچه که با ظاهر و باطن این میراث تناسبی ندارد و به ناروا در این مجموعه وارد شده را شناخت و اصلاح کرد.

سه شنبه 21/8/1392 - 17:50
داستان و حکایت

خواندن مجموعه ۱۰ جلدی «قصه کربلا» به آن گروه از خوانندگان ادبیات عاشورایی که علاقه‌مند به مطالعه آثاری با موضوع واقعه عاشورا هستند و دوست دارند حکایت‌های عاشورایی را در قالب داستان‌های کوتاه مطالعه کنند توصیه می‌شود.

خبرگزاری فارس: داستان‌های کوتاه از واقعه بزرگ عاشورا

خبرگزاری فارس- گروه کتاب و ادبیات: پیشنهاد پایان هفته، مجموعه 10 جلدی «قصه کربلا» نوشته مهدی قزلی است که در آن نویسنده با بهره گیری از وقایع عاشورا به خلق داستان های کوتاه درباره امام حسین(ع) و یاران باوفایش در واقعه عاشورا پرداخته است.

 

مجموعه 10 جلدی «قصه کربلا» کاری متفاوت در حوزه داستان نویسی معاصر درباره واقعه عاشورا است که با گزینش وقایع تاثیرگذار از رویداد بزرگ تاریخ شیعه به روایت گوشه هایی از آن واقعه پرداخته است. قبل از پرداختن به ویژگی های این اثر عاشورایی یادآوری این نکته خالی از طلف نیست که اصولاً حادثه کربلا یکی از وقایع فراموش نشدنی تاریخ شیعه است که با گذشت قرن های متمادی هنوز هم تازگی دارد و هر شنونده ای را در هر گوشه ای از کره خاکی که باشد تحت تاثیر قرار می دهد. در حادثه کربلا اتفاقات ناگواری به وقوع پیوست که هنوز هم بسیاری از مفسران تاریخی از تحلیل جامع آن عاجزند و هر بار فقط گوشه هایی از آن واقعه بزرگ بررسی و تجزیه و تحلیل می شود، چرا که اوج فداکاری و از جان گذشتگی سالار شهیدان، حسین ابن علی (ع)، خاندان و یاران با وفایش به قدری عظیم و گسترده است که نمی توان در یک یا چند مراسم سخنرانی یا در قالب یک یا چند کتاب آن را با همه ابعادش توضیح داد.

بنابر این، اندیشمندان و ارادتمندان آن حضرت در طول سال های متمادی که از وقوع آن واقعه دردناک می گذرد، همواره کوشیده اند محملی بیابند که پیام آن حادثه عظیم را به ساده ترین زبان ممکن به گوش شنوندگان در اعصار مختلف برسانند. در این میان، تالیف کتاب هایی با موضوع عاشورا و رویدادهای پیرامونی آن که بتواند با مخاطبان عصر خود ارتباط تنگاتنگی برقرار کند، از جمله دغدغه های اصلی نویسندگان هر عصری بوده که خوشبختانه تابه حال در این زمینه کتاب های متعددی تالیف و به چاپ رسیده است.

تازه ترین نمونه در این زمینه، تالیف و انتشار مجموعه 10 جلدی «قصه کربلا» است که توسط نویسنده معاصر، مهدی قزلی نوشته شده است. نویسنده در مقدمه مشترک و کوتاهی که در ابتدای هر ده جلد این مجموعه آمده است، یادآوری می کند: «گاهی می شود اتفاقی آرام آرام در زندگی آدمی رخ می دهد. اتفاقی که اگر آرام آرام رخ نمی داد، هیچ کس باورش نمی کرد. اتفاقی که همه نگاهش می کنند، دوست ندارند واقعیت داشته باشد ولی دارد. چه بسا خود آدم هم دستی در آن داشته باشد. آن چه در عاشورای سال شصت و یک در کربلا اتفاق افتاد هم از این دست است...»

قزلی برای هر یک از جلدهای این مجموعه عناوین جداگانه‌ای را انتخاب کرده که در مجموع، فصول ده گانه ای را تشکیل می دهند. «قصه‌ای در ده فصل منفصل و متصل» او علاوه بر مقدمه مشرکی که در ابتدای کتاب ها آمده، برای هر جلد از این مجموعه، مقدمه جداگانه ای هم نوشته که در آن ها، راجع به شخصیت یا موضوع محوری آن کتاب(فصل) توضیح داده است. کتاب اول مجموعه به نام «فصل امام» نامگذاری شده و در آن از زوایای مختلف به شخصیت امام حسین(ع) پرداخته شده است.

هر چند به قول نویسنده، سعی شده هر آن چه مربوط به زندگی سیدالشهداست در این فصل بیاید ولی ناگزیر مطالب بسیاری از ایشان در نسبت با یاران و خانواده اش اتفاق افتاده در فصول دیگر پرداخته شده است. در کتاب دوم این مجموعه (فصل علم دار) به زندگی و رشادت های حضرت ابوالفضل(ع) پرداخته شده و همچنین سرگذشت و وقایع مربوط به زندگی حضرت علی اکبر(ع) در کتاب سوم با عنوان «فصل پیام بر دوباره» آمده است. نویسنده برای کتاب چهارم این مجموعه هم عنوان «فصل صبر» را انتخاب کرده که در آن به سرگذشت و ابعاد مفهوم صبر در زندگی حضرت زینب(ع) پرداخته است.

انگار تا دنیا دنیاست شهر کوفه و ساکنانش در سال شصت و یک به بی وفایی نسبت به امام حسین(ع)، خاندان و یارانش شهره اند و بی گمان از این رهگذر است که یکی از فصول مجموعه اخیر مهدی قزلی(کتاب پنجم) به شهر کوفه و بی وفایی ساکنان آن اختصاص یافته است. البته در ادامه به یاران با وفای امام حسین(ع) پرداخته شده که با عنوان«فصل یاران» رشادت های این یاران کم اما با وفا را نشان می دهد.

همچنین در «فصل دشمنان»(کتاب هفتم) به «حق ناشناسی حرامیان» اشاره شده است. در ادامه، فصل اسارت است که وقایع دردناکی را در پی دارد.

کتاب نهم به فصل انتقام اختصاص یافته و در آن به ابعاد مختلف قیام مختار ثقفی اشاره شده است. آخرین فصل این مجموعه «فصل عاشقی»است؛ فصلی که در آن مناسبات عقلی و عرفی و شرعی مراعات می شود ولی روابط جنس دیگری دارد؛ جنسی لطیف و روشن. در این روایت روابط بین یاران با هم، یاران با امام، امام با اهل حرم و همه با خدا بر اساس عشق است. در یک نگاه کلٌی به مجموعه حاضر، می توان ادعا کرد که فصول ده گانه قصه کربلا، روایت ساده و در عین حال برخوردار از شیوه های نوین نویسندگی است که در آن، ایجاز در روایت در محوریت کار نویسنده قرار گرفته و مخاطب در کمترین زمان ممکن بیشترین بهره های حسی و تاریخی را دریافت می کند. روایت ها بدون عنوان و اغلب کوتاه هستند.

 

مجموعه 10 جلدی «قصه کربلا» نوشته: مهدی قزلی در مرکز ارتباطات فرهنگی عماد آماده سازی و تولید و توسط انتشارات کتاب یوسف در تهران چاپ و منتشر شده است. علاقه‌مندان برای تهیه این اثر می‌توانند با شماره تلفن‌های 88310935-6 تماس حاصل نمایند.

سه شنبه 21/8/1392 - 17:48
آموزش و تحقيقات

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با هشدار درباره تأثیر آلودگی هوا بر حافظه و یادگیری، وجود ذرات معلق در هوا را در عامل ابتلا به آلزایمر و زوال عقل پیری عنوان کرد.

خبرگزاری فارس: آلودگی هوا یادگیری را مختل می‌کند/ ذرات معلق هوا عامل ابتلا به آلزایمر

عبدالله امیدی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس گفت: یادگیری، حافظه و تمام فرایندهای روانشناختی تابع مغز است. اگر مغز کنش مناسبی داشته باشد، تمرکز و حل مسئله را به درستی انجام می‌دهد.

وی افزود: آلودگی هوا با تأثیر منفی بر توجه و تمرکز که دریچه حافظه است، یادگیری را مختل می‌کند.

امیدی اظهار داشت: تمام تجربیات انسان ابتدا وارد دستگاه پردازش می‌شود و باید ابتدا از مجرای توجه بگذرد. در پدیده آلودگی هوا به دلیل کاهش اکسیژن، توجه و تمرکز مختل می‌شود و این مسئله حافظه و یادگیری را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی افزود: علاوه بر این، ذرات معلق موجود در هوا می‌تواند در دراز مدت به اختلالاتی چون آلزایمر و زوال عقل (دمانس) منجر شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان افسردگی ناشی از دمانس، کندی و روانی حرکتی و فراموشی عمیق را نتیجه زوال عقل پیری دانست.

امیدی تصریح کرد: در دمانس به دلیل بروز مشکل در حافظه کوتاه مدت، یادگیری صورت نمی‌گیرد. این افراد نسبت به اطرافیان و خانواده خود بدبین هستند.

وی اذعان داشت: نوع تغذیه و سبک زندگی از دلایل اصلی دمانس است معمولاً مبتلایان به این بیماری در دوران جوانی، روابط اجتماعی پائینی داشته و به طور کلی منفعل بوده‌اند.

سه شنبه 21/8/1392 - 17:47
هوا و فضا

فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) برای حفظ تناسب اندام و جلوگیری از ضعف استخوان و توده عضلانی نیازمند انجام تمرینات مستمر ورزشی در فضا هستند، اما فضانوردان چگونه می توانند در شرایط بی‌وزنی ورزش کنند؟

105-12.JPG

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، هر کدام از فضانوردان مستفر در ایستگاه فضایی روزانه دو ساعت را به انجام ورزش اختصاص می دهند؛ یک ساعت شامل استفاده از دوچرخه ثابت یا تردمیل است و یک ساعت دیگر به تمرینات مقاومتی مانند وزنه برداری اختصاص دارد.

 

بلند کردن یک وزنه 45 کیلوگرمی در شرایط میکروگرانشی با شرایط زمین کاملا تفاوت دارد و این وزن در فضا چندان سنگین به نظر نمی‌رسد؛ به همین دلیل فضانوردان برای انجام تمرینات مقاومتی باید از یک دستگاه مخصوص که انجام تمرینات در گرانش طبیعی را شبیه‌سازی می‌کند، استفاده کنند.

 

«کریس هدفیلد» فضانورد سرشناس کانادایی شرایط حفظ تناسب اندام و انجام تمرینات ورزشی در طول پنج ماه حضور در ISS را تشریح کرده است.

 

دستگاه ورزشی مقاومتی پیشرفته (ARED) ایستگاه فضایی از مقاومت سیلندرهای پیستون خلأ برای شبیه سازی تمرین در شرایط گرانش زمین استفاده می کند.

 

این دستگاه ورزشی دارای پیستون های بزرگ خلأ است و با کمک آن، انجام تمرینات بدنسازی از جمله پرس سینه، اسکات و وزنه زدن برای فضانوردان فراهم می شود.

 

انجام این تمرینات مقاومتی به افزایش قدرت و حجم توده عضلانی فضانوردان در طول اقامت در شرایط بدون جاذبه منجر شده و به تطبیق پذیری سریع تر بدن پس از بازگشت از فضا کمک می کند.

 

فضانوردان پس از بازگشت از فضا بدلیل تغییرات فیزیولوژیک و ضعف عضلانی، تا چند ماه در راه رفتن و حفظ تعادل دچار مشکل هستند و باید تمرینات مختلفی از جمله راه رفتن در استخر را برای بهبود وضعیت خود انجام دهند.

دوشنبه 20/8/1392 - 23:27
بهداشت روانی

یک روانپزشک اظهار کرد: حساسیت به تغییرات ناشی از نور خورشید موجب بروز افسردگی فصلی می‌شود. زمینه این نوع افسردگی ژنتیک افراد است و شیوع آن در خانم ها 2 برابر آقایان است.

2.0-4.jpg

دکتر غلامرضا حاجتی در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) گفت: افسردگی فصلی یکی از انواع افسردگی است که به دلیل یک اختلال دو قطبی بروز می‌کند و استرس‌های روانی زندگی فرد نقشی در این بیماری ندارد چرا که علت اصلی آن کاهش نسبی نور در محیط به دلیل تغییر فصل است.

 

وی با بیان این که علت این افسردگی در اثر تغییرات میزان نور خورشید است، عنوان کرد: بنابراین نور درمانی در درمان این بیماری نقش مهمی دارد. روشن کردن چراغ‌ها هنگام بیدار شدن از خواب تا قبل از رفتن به رختخواب به صورت قوی و پرنور از راهکارهای درمان به شمار می رود.

 

این روانپزشک اختلال خواب، کاهش انرژی، کم حوصلگی، گریه کردن و حساسیت به نور را از علائم شایع افسردگی فصلی عنوان کرد و افزود: بی‌حوصلگی، خلق پایین، عدم تمرکز، اختلال خواب عمدتا پرخوابی و گاهی کم خوابی، کم اشتهایی و کاهش وزن ، کاهش انرژی و گاهی نیز افکار آسیب به خود و در نتیجه خودکشی از علائم این نوع از افسردگی است.

 

دکتر حاجتی با بیان این‌ که مبتلایان به افسردگی فصلی به تغییرات ریتم‌های شبانه روز حساسیت بیش‌تری نشان می‌دهند، تشریح کرد: در فصول پاییز و زمستان که طول روز کوتاه است زمینه ریتمی مغزی و تغییرات هورمونی در بعضی افراد تغییر می‌کند و در نتیجه دچار افسردگی می‌شوند این افراد معمولا در تابستان و بهار نشانه‌ای از افسردگی ندارند.

 

وی در رابطه با درمان این بیماری به افرادی که دچار افسردگی فصلی می‌شوند، توصیه کرد: برای درمان این نوع افسردگی باید پس از بیدار شدن از خواب در فصول پاییز و زمستان با لامپ‌های روشن محیط خانه را روشن کنند تا محیط پر نور باشد چرا که حساسیت مغزی افراد مبتلا به افسردگی فصلی به دریافت نور بیشتر است.

 

این روانپزشک افزود: افسردگی فصلی با استفاده از داروهای ضد افسردگی قابل درمان است و طول درمان کوتاه تری نسبت به انواع دیگر دارد و معمولا در همان فصل درمان می‌شود.

دوشنبه 20/8/1392 - 23:26
آموزش و تحقيقات

چای، پرمصرف ترین نوشیدنی جهان است. محققان آمریکایی می گویند: بررسی های چند دهه اخیر نشان می دهد که مصرف چای، از بروزبرخی بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی، سرطان و دیابت نوع 2 جلوگیری می کند.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه ساینس، پنجمین سمپوزیم بین المللی در زمینه چای و سلامت در واشنگتن برگزار شد. مردم آمریکا در سال های اخیر به مصرف چای علاوه بر قهوه روی آوردند. 

اطلاعات ارائه شده در این کنگره شامل مزایایی دیگری برای چای ارائه کرد که برخی از آنها عبارت است از کاهش وزن، سلامت استخوان ها و فعال کردن بخش هایی از مغز مربوط به توانایی حل مسله و بهبود خلق و خو.

نکات مثبت دیگر مصرف چای که در این سمپوزیم مطرح شد به شرح ذیل است:

• پلی فنول موجود در برگ چای باعث کاهش وزن می شود

تحقیقات نشان داده است که چربی دور شکم مصرف کنندگان دایمی چای سبز و چای معمولی متناسب است. چای سبز و چای عادی دارای ترکیباتی هستند که موجی اکسیداسیون چربی می شود.

• ترکیبات موجود در چای سبز از بروز سرطان جلوگیری می کند

برگ چای سبز حاوی پلی فنل است؛ پلی فنل از پیشرفت سرطان جلوگیری می کند. چای سبز از بروز سرطان پروستات جلوگیری می کند.

• چای معمولی باعث سلامت قلب و کاهش فشار خون می شود

معمولا چربی وعده های غذایی باعث افزایش غلظت خون می شود. چای باعث اتساع رگ های خونی می شود و به این ترتیب فشار خون کاهش می یابد.

• چای سبز باعث افزایش تراکم استخوان می شود

پوکی استخوان، عمده ترین نگرانی سازمان بهداشت جهانی است. پلی فنل موجود در چای سبز، باعث استحکام استخوان می شود و از بروز پوکی استخوان جلوگیری می کند. علاوه بر این، چای باعث تقویت عملکرد عضلات و کاهش التهاب می شود. در ادامه بررسی ها آمده است که چای سبز یکی از مهمترین عوامل ترمیم و بازسازی استخوان است.

• نوشیدن چای باعث تمرکز و بهبود حافظه می شود

مطالعات جدید نشان می دهد که مصرف چای باعث می شود افراد روی کار مورد نظر بیشتر تمرکز کنند. اسید آمینه و کافئین موجود در چای باعث بهبود خلق و خو می شود.

براساس این گزارش مصرف چای به دوران پارینه سنگی یعنی حدود 5 هزار سال قبل باز می گردد و این نوشیدنی باستانی هنوز در رتبه نخست علایق انسان قرار دارد.

مجله آمریکایی Clinical Nutrition، 12 نتایج این کنگره را در مورد خواص چای چاپ کرده است.

دوشنبه 20/8/1392 - 23:25
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته